Az édesburgonya
2014. május 09. írta: Meleg Sándor

Az édesburgonya

Az elmúlt napokban összefutottam egy édesburgonyáról szóló cikkel a Paleország nevű oldalon. Azzal semmi gondom sincs, hogy valaki megpróbálja felhívni egy-egy élelmiszerre a figyelmet. A problémát én ott látom, ha a nevezett élelmiszer pozitív tulajdonságainak hangsúlyozása együtt jár egy másik élelmiszer negatívumaival való szembeállításával (fordítva meg elmarad). Ez ugyanis torz képet eredményez, különösen ha a pozitív vagy negatív tulajdonságok a megfogalmazott formában nem is léteznek.

Ez történik lényegében a paleolit irodalomban az édesburgonya – burgonya páros esetében. A következőben azt nézzük meg, hogy valóban ősellenség-e a burgonya és tényleg annyira nagy szenzáció-e az édesburgonya.

sweet_potato.jpg

Szemrevaló kis krumpli (forrás)

A BURGONYA

A burgonya (Solanum tuberosum) dél-amerikai eredetű kultúrnövény, kb. 5 évezrede termelik és fogyasztják a helybeliek (és még mindig élnek!). Európába a spanyol rablóbandák felfedezők közreműködésével került a 16. század első felében. Itt viszonylag lassan terjedt el, hazánkba is csak a 18. században jutott el (német közvetítéssel), kifejezetten ínségnövényként. Szélesebb elterjedése is csak a 19. században történt meg, manapság kb. 60-65 kg az éves fogyasztásunk (KSH), több, jellegzetesen magyar fajta is kinemesítésre került.

burgonya_vilag.jpg

A burgonya a 4. legfontosabb kultúrnövény, évente több, mint 320 millió tonnát termelnek a világon (forrás)

A burgonya közvetlen rokonságába tartozik a paradicsom (Solanum lycopersicum), a padlizsán (Solanum melongena), de a burgonyafélék családjának tagja a paprika (Capsicum), a dohány (Nicotiana) és egy csomó erősen mérgező növény, mint a nadragulya, a maszlag, a beléndek. Szép kis rokonság, nem mondom.

Az, hogy a burgonya általános közellenséggé vált, három szóra vezethető vissza: szaponinok, szolanin, szénhidrát – 3Sz, mindenki megjegyzi.

A szaponin - szolanin kérdés elég szorosan összekapcsolódik, aki nem szereti a kémiát, most csukja be a szemét vagy meneküljön. Kezdjük az elején, mert a burgonyával kapcsolatos rémhírekben csak úgy repkednek a kémiai kifejezések, nem árt, ha rendbe pakoljuk egy kicsit a dolgokat. Vannak először is a glikozidok, ami annyit jelent, hogy cukor molekulához valamilyen nem cukor típusú szerves molekula kapcsolódik. Az élő szervezetek rengeteg ilyen molekulát használnak. A glikozidok egy csoportját alkotják a szaponinok, ahol a nem cukor részt többnyire valamilyen szteránvázas molekula adja. Ezen belül van még egy alcsoport, ahol a nem cukor részt egy szteroid-alkaloida adja (ami annyit jelent, hogy a molekulába be van épülve legalább egy nitrogén atom). Nos, a  szolanin egy ilyen szaponin, s mivel ilyen bonyolult az ügy, nyugodtan lehet dobálózni olyan kifejezésekkel, hogy szteroid-glikoalkaloid vagy glikozidos szteroidalkaloida.Egy átlagos olvasót egy ilyen szóval is meg lehet rettenteni, itt meg van három is.

szolanin2.png

 

Szolanin.Baloldalon a három testőr cukor, jobb oldalon a szolanidin nevű szteroid-alkaloida (forrás)

A szaponinok jellemző tulajdonsága, hogy felületaktív anyagok, vagyis csökkentik a víz felületi feszültségét, habot képeznek (gondoljunk csak a szappanra). Potenciálisan veszélyt jelentenek a sejtek zsírból felépülő membránjaira, ennek leginkább a vörösvértestek eshetnek áldozatul (hemolízis). Meg kell jegyezni, hogy e tekintetben minden szaponin egyedi elbírálást igényel, ugyanis nagyon nem egyformán viselkednek, és hát jó sok van belőlük, mert szinte minden növény legyártja a maga variációját belőlük - s van közöttük kiváló köptető, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő hatású is, egyik sem lyukasztja ki az ember belét.

A szolanin esetében van még egy trükk, ugyanis a nem glikozidos rész egy alkaloid. Az alkaloidok megint egy rendkívül változatos csoport, ide sorolható a paprikában található kapszaicin (csípős, de egyébként gyulladásgátló hatású is), a koffein, a nikotin, a morfin és a kokain is (és még sokan mások). Közös tulajdonságuk, hogy kis mennyiségben is jelentős hatással vannak valamilyen élettani funkcióra, nagy mennyiségben pedig erősen mérgezőek. S valóban, ezeket a vegyületeket sok növény (és néhány állat is) önvédelemből állítja elő, hogy okozzon pár kellemetlen pillanatot az őket elfogyasztó állatoknak (ajánlom ezt a tényt minden vegetáriánus figyelmébe, akik szerint a növények kedves és barátságos lények). A szolanin esetében sincs ez másként, néhány miligrammos (2-5 mg/ttkg) mennyiségben már toxikus tüneteket vált ki: hányás, hasmenés, hasi görcsök, rémálmok, hallucináció, fejfájás, szédülés, szívritmus-zavarok. De csak hogy megzavarjam a burgonya-ellenesek lelki világát: több tanulmány szerint a szolanin ígéretes hatásokat mutatott daganatos sejtek esetében, fékezte azok osztódását, gátolta az érképződést és az áttétek kialakulását.

A szolanin (és a kakoin) esetében fontos kérdés, hogy egyáltalán mennyit fogyasztunk belőle? Az éretlen, a csírázó és a napon hagyott, megzöldült burgonya-gumóban viszonylag magas szolanin-koncentráció mérhető, ami első sorban a héj alatti részben, illetve a csírákban koncentrálódik. Egy 1985-ös kutatás kimutatta hogy ha burgonyát eszünk, a vérünkben emelkedik a szolanidinkoncentrációja, ha meg nem eszünk burgonyát, akkor csökken. Azt hiszem, ez nem meglepő. Gyakorlatilag viszont a megfelelően tárolt, hámozott burgonyából agyon nehéz toxikus mennyiséget fogyasztani. A fogyasztott burgonya mennyiségéhez, és a fogyasztók számához képest a mérgezéses esetek száma elenyésző (Cordain 12 esetet ír) - ezek többsége is a nem megfelelően tárolt, tisztított burgonyára vezethető vissza. A mai nemesített fajták esetében nem kell tartani a szolanintól, még a termesztési körülmények okozta ingadozások mellett is határérték (20 mg/100 g) alatt marad a koncentráció. Akit részleteiben érdekel a téma, talál egy kiváló írást a Critical Biomass blogon.

A szénhidrát a harmadik a halálos hármasból (huh, még egy alliteráció). A burgonya szénhidráttartalma kb. 20 g/100 g, ez nem túl magas, ráadásul ez gyakorlatilag keményítő. Ami mégis rossz hírét kelti, az abból fakad, hogy

  • rendszeresen és viszonylag nagy mennyiséget fogyasztunk belőle (egy teljes köret 200-250 g),
  • kizárólag sütve-főzve fogyasztjuk, ami gyorsítja a szénhidrát-tartalom felszívódását,
  • nincs érdemi rosttartalma (2-3 g/100 g), ami lassítaná a felszívódást.

Emiatt a burgonyapüré egyfajta rémálomnak számít, hiszen a glikémiás indexe közelít a tiszta szőlőcukorhoz.

killer-potato.jpg

A burgonya ellenes grafikák korántsem olyan ötletesek, mint a gabona ellenes illusztrációk, de van pár kreatív megoldás :)

 

AZ ÉDESBURGONYA

Az édesburgonya egyfajta alternatív krumpliként került be a paleolit étrend egyes irányzataiba. Több szerző kiáll a használata mellett, ugyanakkor vannak bőven ellenzői is, ennek a vitának az alapja végső soron a szénhidrátok fogyasztása körüli ellentétes álláspontok ütközése. Az édesburgonya fogyasztását azok a szerzők/irányzatok ajánlják, akik a paleolit étrend részeként el tudják fogadni az alacsony-közepes glikémiás indexű szénhidrátforrások fogyasztását. Azok a szerzők/irányzatok, akik a szénhidrátokra mint felesleges és/vagy káros tápanyagokra tekintenek ("biztonságos keményítők márpedig nincsenek" - lásd itt), az édesburgonyáról sem tudnak baráti hangon nyilatkozni.

Maga az édesburgonya (Ipomoea batatas) a szulákfélék közé tartozik, a híresztelésekkel ellentétben a burgonyának nem túl távoli rokona, mert szintén a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe tartozó növény. Elsősorban trópusi, szubtrópusi területeken termelik, népélelmezési szempontból a burgonyával szinte teljesen azonos szerepet tölt be, csak más földrajzi területen. Hasonlóan a burgonyához, az édesburgonyának is számtalan változata létezik, egyesek már a mi éghajlatunkon is termeszthetőek.

Érdemes összehasonlítani a burgonya – édesburgonya párost, hogy vajon nyújt-e a váltás valamilyen előnyt.

Mérgező anyagok

Nyilvánvalóan a szolanin/szaponin kérdéskörben az édesburgonya kap egy pontot, mert nem tartalmaz mérgező alkaloidokat.

Energia

Az energia-tartalma a burgonyának és az édesburgonyának gyakorlatilag azonos, a hasonló felhasználást figyelembe véve az étrendben a burgonya lecserélése édesburgonyára nem jelent jelentős energia-megtakarítást.

Makrotápanyagok

A makrotápanyagok esetében gyakorlatilag döntetlen a helyzet: a fehérje-, zsír- mennyiségében sincs lényeges eltérés. A szénhidrát tekintetében egy kicsit meg is előzi a burgonyát: a burgonya 15-20 g/100 g-os szénhidrátjával szemben az édesburgonya 20-24 grammot tartalmaz (ebből kb. 4 g cukor - ettől édes. Mindamellett, hogy a szénhidrát-tartalomban nincs lényeges különbség, a glikémiás indexe sem olyan rettenetesen kedvező, a főtt édesburgonya GI értéke 70 körüli, nem sokkal marad el a főtt burgonyától (80-90).

tapanyag_01.jpg

Tápanyagtartalom 100 grammra (a termesztett fajtától függően lehet némi változás, első sorban a  szénhidráttartalomban). Fej fej mellett a két versenyző.(USDA Nutrtion Database alapján)

Még egy pillanatra maradnánk a makrotápanyagoknál: találkoztam olyan mondattal, hogy az édesburgonya „fehérjetartalmának összetétele hasonló a tojáséhoz”. Hát nem. Az édesburgonya fehérje-összetétele sokkal közelebb áll a burgonyához, mint a tojáshoz. Az se felejtsük el, hogy az édesburgonya fehérje-tartalma 2 g/100 g alatti, a tojás esetében ez 12 g/100g – vagyis az édesburgonya fehérjeforrásnak nem igazán számottevő.

feherje.jpg

Az édesburgonya, a burgonya és a tojás fehérje-profilja. A kékes színek az esszenciális aminosavakat jelölik (USDA Nutrition Database alapján)

Ásványi anyagok, nyomelemek

Nagyon sok jót olvasni az édesburgonya vitamin és ásványi anyag összetevőiről, de a helyzet az, hogy ennyire azért nem csodálatos a mi kis kedvencünk. Két dolgot érdemes itt is megnézni: valamely vitamin/ásványi anyag tekintetében jelentős forrásnak számít-e az édesburgonya, és hogyan viszonyul egymáshoz a burgonyával.

Egy élelmiszerben akkor mondható egy nyomelem vagy vitamin jelentős mennyiségűnek, ha a napi ajánlott beviteli érték (RDA) legalább 15%-át tartalmazza 100 g mennyiség (mondjuk ez nem egy táplálkozástudományi meghatározás, hanem egy EGK irányelv). E kritérium alapján az édesburgonya csak a karotin, a pantotnésav (B5) és a piridoxin (B6) esetében mondható jelentős forrásnak, ráadásul ez utóbbi kettő éppen csak karcolja a 15%-os limitet. Ásványi anyagok szempontjából egyedül a magnézium (Mg) közelíti meg valamennyire a határt (12%).

Ha a burgonya-édesburgonya párost vizsgáljuk, gyakorlatilag ismét döntetlent kapunk. A karotint kivéve gyakorlatilag nincs jelentős különbség a két növény között.

Tápanyag 100 g-ban Burgonya Édesburgonya
Kalcium (mg) 12 30
Magnézium (mg) 23 25
Foszfor (mg) 57 47
Nátrium (mg) 6 55
Kálium (mg) 421 337
Vas (mg) 0,78 0,61
Cink (mg) 0,29 0,30
Réz (mg) 0,11 0,15
Mangán (mg) 0,15 0,26
C-vitamin (mg) 19,7 2,4
B1-vitamin (thiamin) (mg) 0,08 0,08
B2-vitamin (riboflavin) (mg) 0,03 0,06
Niacin (mg) 1,05 0,56
Pantoténsav (mg) 0,30 0,80
B6-vitamin (piridoxin) (mg) 0,30 0,21
Folsav/folát (mcg) 16 11
Tokoferol (mg) 0,01 0,26
K1-vitamin (mcg) 1,9 1,8
Béta-karotin(mcg) 1 8509
Lutein+zeaxantin 8 0

 Az adatok nyers növényekre vonatkoznak, fajtától és a termesztés körülményeitől függően változhatnak. A konyhatechnológiai (hőterhelés, kioldódás) eljárások befolyásolhatják a kész élelmiszer tápanyag-értékeit (a táblázat eredetije a Wikipédia "Sweet potato" szócikkében található, az USDA Nutrition Database adatai alapján).

 

AKKOR NÉZZÜK A CIKKET

Vegyük csak elő a Paleország írását, van benne pár mondat, amit a fentiek alapján korrigálnunk kell.

Az édesburgonya, különösen a narancsszínű, rendkívül gazdag béta – karotinban.

Ez igaz. Valóban gazdag karotinban és ez is adja jellegzetes sárgás színét. Az más kérdés, hogy ha valaki nagyon karotint szeretne enni, akkor ott van a sárgarépa vagy a sütőtök.

100 grammjában kb 20 mg C – vitamin van, de jelentős mértékben tartalmaz B1-, B2-, B6- és E-vitamint is.

A C-vitamint illetően az angol Wikipédiában valóban találni egy ilyen adatot, amit az USDA Nutrient Database adatbázisára alapoz. A gondom az, hogy a főtt édesburgonyában írja ezt, miközben a nyersben alig volt C-vitamin - már pedig nagyon nem valószínű, hogy C-vitamin keletkezzen főzés hatására. A német GU Naehrwert Kalorien Tabelle 30 mg C-vitamint ír, viszont főzésnél itt is számolhatunk veszteséggel. A többi vitamint illetően már korábban írtam, hogy igazából nem nagyon lehet jelentős forrásként tekinteni az édesburgonyára, e tekintetben az USDA és német tápanyagtáblázat közel azonos eredményeket tartalmazott.

100 grammban van továbbá 2 gramm fehérje (ez kiemelkedő mennyiség a többi zöldség fehérjetartalmához viszonyítva!)

A 2 g/100g mennyiséget semmiképpen nem lehet kiemelkedőnek nevezni. Persze, a levélzöldségekhez képest tényleg jelentős, de ennyi erővel egy pohár vízhez is lehet viszonyítani. A paleolit étrend ugyan nem alkalmazza a hüvelyeseket, de azok mennyiségben és minőségben is messze jobb fehérjeforrások. De ha már a paleo szóba került: a legkisebb gond a fehérjehiány, hiszen a hús, hal és belsőségek kifejezetten jó fehérjeforrások, a növények közül meg az olajos magvak. Minek akkor erőltetni az édesburgonya fehérjéjét?

…és viszonylag sok (20 gramm) lassan felszívódó szénhidrát.

A „viszonylag sok” nagyságrendileg megegyezik a burgonya szénhidráttartalmával. Viszont a burgonya szénhidrátja elhízást, inzulinrezisztenciát, cukorbetegséget, stb. okoz, az édesburgonya ugyanolyan (vagy magasabb) szénhidrátmennyisége meg nem? A „lassan felszívódás” az 50-70 körüli GI érték mellett egy erős túlzás.

Ásványi anyagokban is bővelkedik, melynek daganatmegelőző szerepet tulajdonítanak.

Sem az első, sem a második állítás nem igaz. Bár a rendszeres és nagy mennyiségű (napi 10-20 dkg) fogyasztás összességében jó bevitelt biztosít egyes elemekből, de a helyzet az, hogy a legtöbb ásványi anyag esetében számos jobb forrást lehet mondani.

Jelentős mennyiségben tartalmaz kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, káliumot, foszfort, nátriumot, szelént, rezet és cinket.

Sajnos nem igaz. Káliumforrásnak nem rossz, de legalább ilyen jó a burgonya is, arról nem is beszélve, hogy a növények általában véve jó káliumforrások.

Rostban gazdag, ezáltal segíti az emésztést és sokáig biztosítja a telítettség érzetét.

A 3 g/100 g rosttartalom lényegében azonos a burgonyáéval. Ez messze van attól, amit rostban gazdagnak szoktunk nevezni.

Glikémiás indexe 50, ha azonban héjával együtt fogyasztjuk, akkor ez a szám csökken

Elkészítéstől függően változhat, én 70 körüli értékeket is találtam. Mellesleg a méznek is 55 a GI értéke.

Stabilizálja a vércukorszintet, csökkenti az inzulinrezisztenciát, így cukorbetegek is ehetik!

Nem stabilizálja a vércukorszintet. Az inzulinrezisztenciát nem csökkenti (20-as szénhidrát értékkel + 50-70 közötti glikémiás index mellett?). Cukorbetegek ehetik, a napi szénhidrátmennyiségbe való szigorú beszámítással, gyakorlatilag a burgonyára vonatkozó szabályokat alkalmazva.

Végül pedig néhány igazi gyöngyszem:

A rossz nyelvek szerint VII. Henrik angol király nagyon kedvelte ezt a zöldséget, mert úgy tartotta, jó hatással van szerelmi életére. Ha belegondolunk, hogy felesége nyolc gyermeket szült neki, lehet valami igazság a fenti teóriában.

VII. Henrik angol király jó eséllyel életében nem találkozott édesburgonyával. A növény ugyanis az amerikai kontinensről származik, s Henrik király halálakor (1509) még éppen csak elindult az egzotikus növények Európába történő behozatala, amibe ráadásul a derék angol tengerészek jó ideig csak kalózként tudtak bekapcsolódni (és akkor is inkább a nemesfémekre hajtottak). Nem kizárt, hogy a későbbi angol elitnek volt alkalma megkóstolni ezeket a nyugati különlegességeket, de az biztos, hogy VII. Henrik 8 gyerekének nincs hozzá köze.

Brazíliában a szeszgyártás egyik legfontosabb alapanyaga, így ebben az országban is nagy területeken termesztik.

S amiből lehet pálinkát készíteni, az csak jó lehet! De a burgonyát is felhasználják alkoholos italok előállításához (mint bármit, amiben szénhidrát van). Bioetanolt is állítanak elő édesburgonyából, de ennek nem túl sok köze van a táplálkozáshoz.

sweet_potato_2.jpg

Az biztos, hogy finom és tetszetős dolgokat lehet belőle készíteni (forrás)

 

LECSERÉLJÜK-E A BURGONYÁT?

Az édesburgonya a fő tápanyag-tartalmát és felhasználását tekintve csaknem tökéletes váltótársa az általunk megszokott burgonyának. A vitaminok, nyomelemek tekintetében viszont nincs az édesburgonyának olyan előnye, ami a váltást indokolná. Ha valaki azt gondolja, hogy a cserével egy sokkal egészségesebb élelmiszerhez jut hozzá, annak reményei nem nagyon fognak teljesülni.

A burgonya esetében a leginkább a szaponin és a szolanin kapcsán van nagy népi riadalom, ami erős túlzás. Gondoljunk csak bele: a szervezet által termelt epe sem oldja fel a bélfalat, pedig mennyisége és koncentrációja messze meghaladja a burgonyából származó felületaktív anyagokét. A burgonya körüli felhajtást sokan nem tartják megalapozottnak, még a paleolit irodalomban is találhatunk írásokat, amik megkérdőjelezik a burgonya tiltásának alapjait - véleményem szerint joggal. Külön érdekessége az ügynek, hogy a burgonya közeli rokonságába tartozó paradicsom szintén jelentős szaponin és szolanin forrás lehet (és van saját gliko-alkaloidja is: a tomatin), ennek ellenére a paleolit konyha széleskörűen alkalmazza. Házi feladat: mindenki megszámolja, hány paradicsomos recept van a paleolit szakácskönyvekben!

Én nem szeretnék senki sem lebeszélni az édesburgonya fogyasztásáról, a helyzet az, hogy egy érdekes és értékes alapanyag, amivel remekül fel lehet dobni az ételeket. Ma már akár import, akár hazai forrásból is elérhető több fajta (már ahol lehet kapni), és aki hajlandó a burgonya árának többszörösét (aktuálisan 7-900 Ft/kg közötti árakat találtam) erre költeni, az tegye nyugodtan.

Úgy tűnik, divat lett a szegény lakosság riogatása mindenféle rémhírekkel, időnként már a HVG is leközöl ilyen írásokat. Mindamellett, hogy ez nagyon messze van a tudományos ismeretterjesztés kritériumait, véleményem szerint komoly kárt is okoz.

 

KIEGÉSZÍTÉS: NÉHÁNY APRÓ PROBLÉMA AZ ÉDESBURGONYÁVAL

Tihanyi András kollégám, a Teljesítményfokozó sporttáplálkozás blog szerzője hívta fel a figyelmemet az édesburgonya toxicitásával kapcsolatos adatokra. A követhetőség kedvéért a kommentekben megadott forrásokat most szerkesztett formában összefoglalnám:

Az első érdekesség, hogy az édesburgonyában raffinóz található, ami az ember számára emészthetetlen szénhidrát, ellenben a vastagbél baktériumai képesek lebontani, ez pedig gázképződéssel jár. A raffinóz mennyisége fajtafüggő.

A nyers édesburgonyában találtak még tripszin-inhibitorokat (fehérje-emésztést gátló anyagok), de ezek 90 C fokon pár perc alatt elveszítik aktivitásukat. Tanulság: nyersen ne nagyon együnk édesburgonyát.

Az édesburgonya, különösen ha felszíne sérült, hajlamos penészedésre - a 4-5%-os szabad cukor és a bizonyos tárolási körülmények (meleg, nedves környezet) kedveznek a penészgombáknak. A szakirodalom több olyan esetet leírt, amikor a selejtezett, minőséghibás édesburgonyát állat-takarmányozási célra használták fel, de tárolás közbeni penészedése tömeges állat-elhullást okozott akut tüdő-, máj- és vesekárosodáson keresztül. Egy másik kutatásban a meleg és nedves környezetben tárolt édesburgonyán 12 gombafajt mutattak ki, közöttük olyanokat is, amik komoly mérgezést okozhatnak toxinjaikkal.

Maguk a termesztők is hangsúlyozzák egyébként, hogy az édesburgonyát óvni kell a sérülésektől és megfelelő módon kell tárolni. Vásárláskor lehetőleg ellenőrizzük, hogy nem sérült vagy penészes-e az édesburgonya, és lehetőleg a héját ne fogyasszuk. Az enyhe felszíni sérüléseknél egy nagyobb mélységű hámozással eltávolíthatjuk a kisebb fertőzéseket. A penész toxinjai a hőhatást elég jól bírják, ezért a komolyabban sérült édesburgonyát ne használjuk fel.

„Felszedés után megmossuk, letördeljük a gyökérmaradványokat, de vigyázunk, hogy minél kevesebb sérülést okozzunk.  A gumókon keletkezett sebeket be kell gyógyítani, ezért a termést 3-5 napra meleg, 30-33 fokos helyiségbe kell tenni. Téli tárolása 10-14 C közötti történik.” - forrás

 

Végezetül egy kis video-szösszenet, mert még ilyen nem volt:

 

Ha tetszett az írás, oszd meg és/vagy kattints a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással 2020-ban is értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd meg hozzászólásként! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon.

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

Források:

  1. Az édesburgonya. URL: http://www.paleorszag.hu/index.php?option=com_zoo&task=item&item_id=1136&Itemid=289
  2. Dr. Loren Cordain: A burgonyafélék fogyasztása, az egészség és az autoimmun betegségek. URL: http://www.tenyek-tevhitek.hu/burgonya.htm
  3. Dr. Mercola: Biztonságos keményítők pedig nincsenek. URL: http://www.tenyek-tevhitek.hu/biztonsagos-kemenyitok-nincsenek.htm
  4. Why Aren’t Potatoes Paleo? URL: http://ancestralchef.com/why-arent-potatoes-paleo/
  5. http://www.aardappelpagina.nl/explorer/pagina/productiewereld.htm
  6. Sweet potato. Wikipédia szócikk. URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Sweet_potato
  7. Solanine. Wikipédia szócikk. URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Solanine
  8. Solanidine. Wikipédia szócikk. URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Solanidine
  9. Glycemic index and glycemic load for 100+ foods. Harvard Health Publications. URL: http://www.health.harvard.edu/newsweek/Glycemic_index_and_glycemic_load_for_100_foods.htm
  10. USDA National Nutrient Database for Standard Reference. URL: http://ndb.nal.usda.gov/
  11. Die große GU Nährwert-Kalorien-Tabelle, 2012-2013. GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
  12. Harvey MH, McMillan M, Morgan MR, Chan H: Solanidine is present in sera of healthy individuals and in amounts dependent on their dietary potato consumption.Hum Toxicol. 1985 Mar;4(2):187-94.URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4007882
  13. Lv C, Kong H, Dong G, Liu L, Tong K, Sun H, Chen B, Zhang C, Zhou M:Antitumor efficacy of α-solanine against pancreatic cancer in vitro and in vivo.PLoS One. 2014 Feb 5;9(2):e87868.URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24505326
  14. A hagyományos növénytermesztés veszélyei 2. Critical Biomass blog. URL: http://criticalbiomass.blog.hu/2013/08/12/a_hagyomanyos_novenytermesztes_veszelyei_167
  15. 90/496/EGK irányelv
  16. Raffinóz. Wikipédia szócikk. URL: http://hu.wikipedia.org/wiki/Raffin%C3%B3z
  17. Toxic substances and antinutritional factors. FAO Corporate document repository. URL: http://www.fao.org/docrep/t0207e/T0207E08.htm#Sweet%20potato
  18. Okungbowa FI, Osagie M: Mycoflora of sun-dried sweet potato (Ipomoea batatas L.) slices in Benin City, Nigeria. African Journal of Biotechnology Vol. 8 (14), pp. 3326-3331, 20 July, 2009 URL: www.ajol.info/index.php/ajb/article/viewFile/61090/49282

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr846135387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

josip 2014.05.10. 06:31:19

Hasznos és összeszedett írás, mint mindig.
Egyetlen egy probléma van vele, mint minden más valós tényekre, logikára és érvelésre építő írással:
Túl hosszú és gondolkodást igényel, ezért
csak az nem fogja elolvasni, akinek kéne.

De azért kitartás! :)

fordulo_bogyo 2014.05.10. 06:51:47

Az olajban sutott edesburgonya kellemes valtozatossagot jelent a sultkrumpli mellett. Ahogyan a sult banan (plantain) is az.

A paleolit ember egyiket sem ette, plane nem olajban kisutve.

pucros 2014.05.10. 13:53:05

Korrekt írás, a tágabb közönség nevében is köszönöm a fáradozást a szerzőnek.

A szaponin és az epe összehasonlításához megjegyezném, hogy az epe jó esetben akkor jön, amikor szükség van rá, és mivel éppen a zsír emulgeálásával van elfoglalva, ezért talán kevésbé terheli a bélfalakat. Epehólyagmentesített egyéneknek viszont igenis ártalmas faktor, hogy folyamatosan irritálja a belezetüket.
A megoldás valószínűleg ugyanaz mindkettőre, bár nem tudom, hogyan lehetne receptet adni rá. Hát nyilván nem-irritábilis belekre van szükség; az pedig egyeseknek természetes adottság, másoknak elérhetetlen álom.

Pherekráteus 2014.05.10. 22:06:41

Nemrég ez a cikk akadt az utamba:
antalvali.com/hirek/oszinten-a-burgonyarol-es-a-paradicsomrol.html

Ez is nagyon le akar beszélni a szolanin tartalmú növényekről.

A cikkből főleg ez a mondat izgat, vajon mennyire elehet igaz?:
"...a burgonya szolanin tartalma fény alatt drasztikusan emelkedik. Vagyis, ha a zöldségespultokon 24 órán keresztül tárolt burgonya szolanin tartalmát megvizsgáljuk, azt találjuk, hogy kilencszeresére emelkedik. A burgonyát régebben vászonzsákokban szokták árusítani, manapság ömlesztve vagy átlátszó műanyagzsákokban, hálókban tárolják az áruházak polcain, ami tovább nehezíti a helyzetet."

fordulo_bogyo 2014.05.10. 23:43:20

@Pherekráteus: Valieknak azt se hidd el, amit kerdeznek.
Vegletekben gondolkoznak, valami vagy csodaszer vagy halalos mereg.

En tegnap is meghaltam, mert az ejjel-nappali boltban a lampa alatt allo krumplihalombol vasaroltan a vacsorahoz.

Egyebkent nem problema, csak rendszeresen meregteleniteni kell. Ha a krumlinak hashajtot adsz, olivaolajat, es gyogyteaval ontozod es nem eteted liszt vagy cukor tartalmu paradicsommal, akkor nem lesz merges.
Tejet se adj neki, ha jot akarsz.

A paprikaban meg kapszaicin van, a makban opimum, a mandulaban cian, a gabonakat megbeszeltuk, mind mergezo, a huvelyesek lektinnel mergeznek,a sargarepa kozeli rokona foltos burok (Szokratesz, burokpohar, ha olvastal talan rola), a spenot es soska oxalsavat tartalmaz... a hus emeli a koleszterinszintet es gyulladast okoz, a novenyi etrend nem biztosit minden szukseges talalekot, es egyebkent is a ma kaphato zoldsegek-gyumolcsok vitamin es mas tapanyagtartalma a nyugdijas godolloi docens szerint ijesztoen lecsokkent...

Tapkiegeszitoket kell enni, aloe verat, parlagfuvet es fenyt.

Bocs.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.05.11. 07:54:36

@Pherekráteus:

A burgonya szolanin-tartalma valóban emelkedik, ha hosszú ideig napon tárolják, ekkor be is zöldül és ehetetlenül rossz íze lesz.Ez azonban nem olyan gyorsan lezajló jelenség.

Az antalvali oldal egyébként bármiről képes lebeszélni az embert :)"A "mesterkozmetikus és mestersminkes" leányzó úgy gondolta, felcsap népegészségügyi szakembernek. Az írásait innen-onnan ollózza, magas hoax-tartalommal, jó sok tévedéssel.

A krumplis cikkben ez a kedvencem: "Tudjuk a vaidjáktól, hogy milyen káros a nikotin, mivel összehúzza az áramlási csatornákat". Én először azt hittem, hogy ez egy földönkívüli faj, de aztán kiderült, hogy egy ayurvéda szakértő...

Pherekráteus 2014.05.11. 07:59:35

@Meleg Sándor: @fordulo_bogyo:
Köszönöm!
Akkor megerősítettetek.
Azt hiszem népszerűséget úgy is lehet bizonyos körökben szerezni, hogy meglepő, de téves állításokat tesznek csekély valóságtartalomra alapozva.

erigeron 2014.05.26. 15:50:30

Remek cikk, köszönjük.

Saját tapasztalat: az íze leginkább a sütőtökhöz hasonlít, nyáron ennek külön örülök, nálunk ilyenkor édesburgonyából készül a sütőtök-krémleves. Hámozni, szeletelni egyszerű, tehát konyhabarát. A kisbabánk egyik kedvence, és nagy előnye, hogy a krumplival és répával szemben nála nem okoz székrekedést (ennek vajon mi az oka?).

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.05.26. 16:32:07

@erigeron:

Én is kísérletezgettem vele, engem a sárgarépára emlékeztetett. Azt gondolom, hogy nagyon finom dolgokat lehet belőle készíteni, viszont az ára engem elrettentett.

fordulo_bogyo 2014.05.27. 00:10:56

@Meleg Sándor: Itt felenk semmi kulonleges nincs az araban.

Probaljatok meg olajban kisutve, sutkrumpli helyett sult edesburgonya. Finom.
Vagy olajjal bekenve a kulsejet (hogy ne szaradjon ki) egyben mikroban 5-10 perc (mikrotol fugg, amig puha), es utana vajjal-cukorral (oh borzalom).

Tort krumpli helyett a tort edesburgonya is finom. Megfoz, es homogenizal...

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.05.27. 06:53:29

@fordulo_bogyo:

Hát erre vannak ilyen apró problémák. 150-200 Ft/kg áron van a burgonya minőségtől függően, a legolcsóbb édesburgonya ennek háromszorosa, de inkább 800-900 Ft közötti áron elérhető. Egy 4 fős családnál már ennek jelentősége van, legalábbis abban a fizetési kategóriában, amiben jelenleg tartózkodom. :)

fordulo_bogyo 2014.05.27. 13:21:58

@Meleg Sándor: felenk is (de a weben keresve Angliaban is) az edesburgonya az olcsobb ($1) mint a kozoseges burgonya ($1-$3).

Munyi cica 2014.05.27. 15:01:56

@Meleg Sándor:
Nagyon egyetértek, én még soha nem ettem, errefelé nem is lehet kapni, én vidéki városban élek, de még Lidl-ben, Sparban se volt itt. Na és nagyon drága, legföljebb egy-két szemet vennék, szívesen megkóstolnám.
De így marad a sütőtök meg a répa, cékla, nekem ezek jó édesek.
Zsákos krumplit 90-100 Ft-ért szoktam venni ősszel, három zsákkal :DD. Nagy a család :)

Munyi cica 2014.05.27. 15:06:13

@fordulo_bogyo:
Áá, bogyó, irigyellek, én két pofára enném, ha illlyen olcsón kapnék :). Nem túl édes?
Nekem már a sütőtök és cékla is túl édes.

Más: van itthon egy doboz laktózmentes tejem, nem vagyok laktózérzékeny, csak épp akciós volt, biotej.
Ebből ugye nem lehet kefirgombával kefirt gyártani? Úgy sejtem, nem, mivel a gombák épp, hogy a laktózt szeretnék megenni, ugye? Akkor nem tudnak min szaporodni és nem lesz kefir, vagy azért még lesznek benne hasznos tejsavbacik?

fordulo_bogyo 2014.05.27. 18:19:50

@Munyi cica: Edesburgonya edessege: talan kevesbe edes, mint a sutotok - bar magyar sutotokot mar nagyon reg nem ettem... mintha az edesebb lenne, mint az itteniek.

Laktozmentes tej: a tejcukrot csak kettehasitjak benne (galaktozidaz enzimmel), galaktoz es glukoz keletkezik, es az benne van abban a tejben, ez is jo taplalek a mikrobaknak. Ugy velem lehet belole kefirt kesziteni. Mindazonaltal en rendszeresen nem hasznalnam, attol tartva, hogy mas mikrobaknak is jo taptalaj, igy nemkivanatos bacik is elszaporodhatnak. A tejcukrot sok bakterium nem kepes emeszteni, a glukoz mindegyiknek jo taplalek, igy idovel atalakulhat a kultura.

Munyi cica 2014.05.27. 20:16:20

@fordulo_bogyo:

Értem, köszi. Sütőtökből mindig bébitököt veszek:

biovetomag.hupont.hu/felhasznalok_uj/1/9/190530/kepfeltoltes/bebitok.jpg
Nagyon finomak és kicsik.

És elég édesek, ellentétben a hatalmas (Halloween) sütőtökökkel, gondolom, Te meg olyat szoktál, azok tényleg nem olyan édesek, pláne féléretten.

Laktózmentes: értem,köszönöm, majd 2-3 dl-t megpróbálok, ha mégse menne, a többit megisszuk tej formájában. Még jó, hogy csak egy litert vettem.

Akkor tulajdonképpen, mikor kaukázusi kefirgombával készítünk kefirt,akkor mit eszik a gomba? Nem tejcukrot? Azt hittem. Erre meg azt írod, hogy a tejcukrot sok baktérium nem képes emészteni. :)

Tibeti kefirgombám van, pont a hatásodra szereztem, mert írtad, hogy már régóta készíted, emlékszel, hogy beszélgettünk róla. Na, azóta van, kb. két hónapja, és elég sokszor készítettem már. Finom, és gondozom a gombácskákat. (Műanyag szűrő, villa, stb.nem hagyom éhezni őket, pont ezért is kérdeztem a laktózmentest, nehogy éhen haljanak benne :D).
Majd megírom, miért is érdekel, hogy mit esznek pontosan, csak már így is túl hosszú lett, bocsi!

fordulo_bogyo 2014.05.27. 20:45:48

@Munyi cica:
A kefirkarfiolok gomba(k) es bakteriumok eletkozossegei.

hu.wikipedia.org/wiki/Kefir

A kefirben levo gomba is es a bakteriumok is kepesek tejcukrot bontani.

Gomba:
en.wikipedia.org/wiki/Kluyveromyces_marxianus
A kefirben levo bakteriumok eszik a tejcukrot, de sok _masfajta_ oda nem valo bakterium nem kepes enni.

Munyi cica 2014.05.28. 14:59:29

@fordulo_bogyo:

Köszönöm, érdekesek a linkek, elolvastam.
És melyik baktériumok nem képesek enni a tejcukrot, és azokkal mi lesz? Elpusztulnak?
És miért vannak ott, ha oda nem valók?

Amúgy nem is ez az érdekes, hanem csak azért forszíroztam ezt a kérdést, mert ha olyan közegbe teszem a kefirgombát, amiben se tejcukor se glükóz, konkrétan kókusztejre gondolok, mi lesz velük, hogyan megy végbe az a tejsavas erjedés, amit a Wikiről belinkeltél? Szeretnék hasznos, emésztést segítő kókuszkefirt készíteni, úgy, ahogy a Wikin le van írva, hogy együtt menjen végbe a tejsavas és alkoholos erjedés, mert úgy látom, ez ad a legtöbbet, többet, mint a sima joghurt vagy aludttej.
Ha már van kefirgombám (hála Neked), ki szeretném használni. Már próbáltam, hogy tejcukrot tettem a kókusztejbe, de nem igazán lett olyan jó savanyú, és azt se tudom, végbement-e az erjedés minden fázisa?
Mit gondolsz, mit tehetnék, vagy egy kis tejsavóval rásegíteni??
Van ötleted? Azért téged kérdezlek, mert te vagy mikrobiológus, meg jártas vagy kefirgyártásban.
Köszi! :)

erigeron 2014.05.28. 16:59:51

@Meleg Sándor: Nálunk 800 ft/kg körüli az Alföldön termesztett. Ez nem olcsó, de korábban az import batáta jóval drágább volt.

fordulo_bogyo 2014.05.28. 17:29:13

Ugy latom, nem sikerult jol megfogalmaznom a bakteriumok kerdeset.

A kefirben olyan bakteriumok szaporodnak, amelyek kepesek a tejcukor hasznositasara.

a kornyezetunkben, borunkon, eszkozeinken stb szamos mas bakterium is megtalalhato, ezek (egy jo resze) nem kepes tejcukrot fogyasztani. Igy ha ezek belekerulnek is a kefirbe (es belekerulnek, mert otthon nem sterilen dolgozol, en sem), akkor sem kepesek elszaporodni, mert az ott talalhato leggyorsabban hasznosithato szenforras, a tejcukor szamukra nem eledel.

Ha valaki tejcukrot eloemeszti glukozra es galaktozra, akkor ezek a haszontalan, nem kivanatos bacik versenykepesek lesznek a kefirt keszito bakteriumokkal, esetleg idovel tulszaporodhatjak oket, az eredmeny rossz iz, esetleg mergezo anyagcseretermekek, etelmergezes...

Kokusztej: van benne cukor, kb 3%, nem tudom, milyen cukor, vagy cukrok.
Nem tudom, hogy a kokusztjben levo feherjek is kicsopodnak-e, megalszik-e a kokusztej.

En a helyedben nem kiserleteznek a kokusztej kefirrel, ha csak nem talalsz egy megbizhato forrast... attol tartanek, hogy a teljesen eltero osszetetelu "tej"-ben mas mikroorganizmusok szaporodnak majd el, nem azok, amelyek miatt kefirt egeszseges eledelnek tartjak.

Nincs mikrobiologia laborod, nem tudod vizsgalni, hogy mi tenyeszik a kokusztejedben. Ezt meg a tej alapu kefir hazi keszitesenel is potencialis veszelyforraskent emlitik a lehetoseget, hogy nemkivanatos mikrobakat szaporithatsz.
A kefir "gomba" eletkozossege a tehentejhez alkalmazkodott, ott versenykepes. mas korulmenyek, mas tapptalaj eseten nem feltetlenul.
Nekem egyszer befertozodott a tejes kefir-kulturam is, gazos lett, rossz izu... felismertem, kidobtam.
Mi van ha nem ismered fel?

Altalaban mindent megteszunk, hogy bakteriumok ne szaporodjanak az eteleinkben, mert az kellemetlen szagu, izu, es esetenkent mergezo (etelmergezes, pl C. botulinum toxinja, tudod, a botox) vagy fertozo (pl E. coli, Salmonella) lehet.

Szoval, ha szabad javasolnom: csak ovatosan.
En maradok a tejnel, a kokusztejet inkabb azsiai jellegu levesben fogyasztom.

Munyi cica 2014.05.28. 20:13:22

@fordulo_bogyo:

Ó, köszönöm szépen, teljesen világos! Nagyon sokat segítettél. Akkor még a laktózmentes tejet se fogom erre elhasználni, csak megisszuk, nehogy tönkrevágjam a kefirkarfiolomat, ha már van.
A kókusztejet meg pláne nem, mert egyszer már próbáltam, és nem is lett finom, igazad van, nincs laborom, nem tudom, mi lesz benne.
Hát abban a tévhitben voltam, hogy elég csak a tejcukor,amit ehetnek, meg valami nedves közeg, és máris indul a kedvező erjedés :)
De most már tudom, hogy ez nem ilyen egyszerű. Köszi! :)

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.05.28. 20:15:21

@erigeron:

Kb. ennyiért vettem én is, de ez nem túl versenyképes az aktuálisan 160 Ft-os újburgonyával. De gondolom, pár év múlva konszolidálódni fog a helyzet.

Munyi cica 2014.05.28. 20:18:17

@fordulo_bogyo:

Most még gugliztam egy kicsit.
ezek akkor hülyeségek?

www.culturesforhealth.com/coconut-milk-kefir-recipe/

www.culturesforhealth.com/cultured-coconut/
www.facebook.com/media/set/?set=a.225324587634741.1073741833.162194757281058&type=3

De ha már nem akarsz vele foglalkozni,írd meg nyugodtan, megértem.Csak érdekességképpen csináltam volna,tudom nélkülözni, meg szeretek dolgokat tudni. Köszi, hogy az előbb olyan sokat írtál.

fordulo_bogyo 2014.05.28. 20:42:30

@Munyi cica: Az elso recept tetszik. Irja is, hogy idorol idore vissza kell tenni tejbe es ott nevelgetni a "gombat", ez megerositi a velemenyem, hogy kokusztejben nem erzi jol magat es lassan atalakul, de ezek szerint eleg lassan ahhoz, hogy egy darabig mukodjon.
Tehat nem kell aggodni egy alkalom miatt, csak huzamosan ne kokusztejben tartsd fenn.

A masodik recept meg azt erositi meg, hogy a kokusz-feherjek nem csapodnak ki, nem alvadnak meg, ha szilard, vagy kremes halmazallapot kell (olyan mint az aludttej, yoghurt) akkor szilarditani kell zselatinnal vagy pektinnel, vagy a harmadik recept szerint utifumag hejjal.

OFF: Vajon a paleolit emberek rendszeresen savanyitottak maguknak ezt-azt? Ha nem, akkor azota vajon alkalmazkodott-e a savanyitott etelekhez az emberi szervezet? [gonosz vagyok]

Munyi cica 2014.05.29. 14:15:02

@fordulo_bogyo:

Köszi, hogy szántál rá időt. Örülök, hogy nem vetetted el teljesen. Érdekes, hogy nem tesznek bele tejcukrot, akkor ezek szerint fölösleges? És vajon lesznek benne hasznos tejsavbacik?
Akkor majd időnként tejbe rakom, máskor meg kókuszba. Legalábbis kipróbálom.

Tényleg nem csapódnak ki úgy, mint a tej, de ha nagyon sűrű (konzerv) kókusztejbe teszem, akkor elég sűrű lesz úgyis.

Nem vagy gonosz, természetesen nem savanyítottak maguknak, a neolitikum előtt, szerintem, hiszen edényük se nagyon volt. Ez inkább a letelepedéssel, fazekassággal terjedt el, és a tartósítást szolgálta. Szerintem ez egyfajta előemésztés, és ha jó a bélnek, miért ne használnánk ki?
A paleolit ember máshogyan vitt be - gondolom - hasznos bacikat,pl. mosatlan gyökerek,levelek,gyümölcs, patakvíz ivás, egészben megette a rovart, halat, csigát (belestől, bélsárral együtt :).
De csak spekulálok.
A főzéshez is alkalmazkodtunk, nem?

Munyi cica 2014.05.29. 14:19:07

@fordulo_bogyo:

Ja, jut eszembe, és megcsináltam a kísérletet is, mindjárt ahogy megkaptam a gombát, amit javasoltál: nyers tej kontra dobozos tej. Tudod, hogy a nyers tejben levő mikroorganizmusok vagy a kefirgomba csinál-e gyorsabban kefirt/aludttejet.
És hát: a kefirgomba győzött. A nyers tej jóval később alvadt meg, kb. 12 óra különbséggel, tehát lehet ezek szerint nyers tejben is csinálni, a mikroorganizmusok később tudtak csak elszaporodni. Abba nem tettem ugye semmit.

fordulo_bogyo 2014.05.29. 17:22:29

@Munyi cica: "Nem vagy gonosz, természetesen nem savanyítottak maguknak, a neolitikum előtt, szerintem, hiszen edényük se nagyon volt. Ez inkább a letelepedéssel, fazekassággal terjedt el, és a tartósítást szolgálta. Szerintem ez egyfajta előemésztés, és ha jó a bélnek, miért ne használnánk ki?"

Orulok, hogy egyetertunk. Annyi kiegeszites, hogy nem csak eloemesztes, sot elsosorban nem eloemesztes, olyan folyamatok zajlanak le, ami az emesztes soran nem tortennek meg.

"A paleolit ember máshogyan vitt be - gondolom - hasznos bacikat,pl. mosatlan gyökerek,levelek,gyümölcs, patakvíz ivás, egészben megette a rovart, halat, csigát (belestől, bélsárral együtt :).
De csak spekulálok."

Ilyen tomenysegeben es mennyisegben nem jutott mikrobakhoz, es nem is ilyen mikrobakhoz jutott az altalad leirt esetekben.

Csak azert neveztem gonosznak magam, mert ez ugye nagyon kemeny kritikaja a paleo alepelvenek.
Ilyet nem evett az osember.
Mi esszuk es latjuk, hogy jo.

Altalanosithato kovetkeztetes: ne olyan alapon egyunk vagy ne egyunk valamit, hogy szegeny osember osunk mit evett es mit nem. Nezzuk meg onmagaban az adott dolgot, es ugy dontsunk rola.

Munyi cica 2014.05.29. 20:34:49

@fordulo_bogyo:
" olyan folyamatok zajlanak le, ami az emesztes soran nem tortennek meg."

Mire gondolsz? És ez jó nekünk?
Jó ez a töménység a mikrobákból? Én pl. szeretek savanyítani zöldségeket, többfélét.

Hopp, már megint paleózunk :). Az utolsó két mondatoddal teljesen egyetértek, és bármilyen meglepő,pontosan ez paleo alapelv is! Akár hiszed, akár nem. Nem az a paleo alapelve, hogy azt együk, amit az ősember. Tehát ebben - bocsi - de tévedsz. Hanem olyan ételcsoportokat, amiket ő is evett, ehetett. Zöldséget, húst, gyümölcsöt, tojást evett - tehát ezt eszik egy paleós, ezeken belül sokfélét, savanyítottat is. (Nem az elkészítés technikája számít, hanem az ételcsoport. Érted, ugye?)
Amely ételcsoportot meg nem evett, azt ne egye egy paleós (pl. gabonát, növényi olajat finomítva, tejet, cukrot, margarint). Sehogyan sem, szuperül elkészítve sem.

Valami olyasmi van, hogy nem az számít mit evett az ősember (hiszen sokfélét, és különböző helyeken/időszakokban mást), hanem hogy az adott ételcsoport mennyi káros anyagot tartalmaz. Vegyük pl. a gabonát: mivel a paleó alapelv a glutént, meg a finomított CH-t ártalmasnak tartja, ezért zárja ki, nem azért, mert ezt nem ette az ősember. Akár ehetett is pár marék vadbúzát, de nem olyan sokat és olyan formában, mint a mai népek, napi fél kg étel is lemegy gabona formájában.
És így tovább, a tejben, a cukorban, stb.
De nem akarok én a paleó ügyvédje lenni, nem baj, ha nem paleózunk tovább ? úgysem tudjuk egymást meggyőzni, és nem is kell :-).
Üdv :)

fordulo_bogyo 2014.05.29. 21:03:13

@Munyi cica: "" olyan folyamatok zajlanak le, ami az emesztes soran nem tortennek meg."

Mire gondolsz?"

Pl tejsavas erjedes, alkoholos erjedes.

"És ez jó nekünk?"

Ugy gondolom, igen.
Mertekkel. ;-)

Jó ez a töménység a mikrobákból? Én pl. szeretek savanyítani zöldségeket, többfélét.

"Nem az a paleo alapelve, hogy azt együk, amit az ősember. Hanem olyan ételcsoportokat, amiket ő is evett, ehetett."

Az elkeszeites modja fizikailag is es kemiailag is igen jelentos valtozasokat okoz az etelben, a savanyitas, erjeszes fulonosen jelentos. Olyan anyagok (molekulak, vegyuletek) jonnek letre, amik elotte nem voltak ott, masok meg eltunnek.
Azaz egeszen mas etel pl a tej es a kefir, vagy a szolo es a bor es a palinka.

"Zöldséget, húst, gyümölcsöt, tojást evett - tehát ezt eszik egy paleós, ezeken belül sokfélét, savanyítottat is. (Nem az elkészítés technikája számít, hanem az ételcsoport. Érted, ugye?)"

Hm. Az etelcsoport kifejezes nekem onkenyesnek tunik. Ugye magokat is evett az osember...?

"Amely ételcsoportot meg nem evett, azt ne egye egy paleós (pl. gabonát, "növényi olajat finomítva", tejet, cukrot, margarint). Sehogyan sem, szuperül elkészítve sem."

A "növényi olajat finomítva" - az nem etelcsoport, hanem elkesitesi mod miatt lett kipellengerezve.

"Valami olyasmi van, hogy nem az számít mit evett az ősember (hiszen sokfélét, és különböző helyeken/időszakokban mást), hanem hogy az adott ételcsoport mennyi káros anyagot tartalmaz."

Aha - akkor hivatkozzunk ra karos eteleket elkerulo etkezesnek, es felejtsuk el az osembereket. ;-)

"Vegyük pl. a gabonát: mivel a paleó alapelv a glutént, meg a finomított CH-t ártalmasnak tartja, ezért zárja ki, nem azért, mert ezt nem ette az ősember."

Milyen alapon tekintik artalmasnak a glutent?
Es a finomitott sszenhidratot? Van valami lenyegi kulonbseg az edes szolo es az edes cukros tea szenhidrattartalma kozott?

"Akár ehetett is pár marék vadbúzát, de nem olyan sokat és olyan formában, mint a mai népek, napi fél kg étel is lemegy gabona formájában."

Hm, nem tulzol? Ha fel kilogramm kenyerre gondolsz, abban sincs fel kilogramm gabona. Mondjuk 0.3kg lehet benne.

Munyi cica 2014.05.30. 20:26:24

@fordulo_bogyo:

Jaj, Bogyó,kérlek, hagyd már ezt az ősemberezést, ennél sokkal intelligensebbnek gondollak, Tőled nem fogadok el ilyen - már bocsi! - primitív kritikát :). Rég nem arról van szó, hogy konkrétan mit evett az ősember, ennyi erővel akkor rovarokat, csigákat, nyers gombákat,húsokat tolhatnának be a paleósok.

Jó, ha az ételcsoport nem tetszik, akkor nézd meg a "Paleo alapanyagok" listáját. Ami azon van, ehető, ami nincs, nem.
Növényi olaj: hát igen, nem evett a neolitikum előtt kivont növényolajat az ember, főleg nem literszám, most meg havi több liter fogy egy családban.
magokat evett? Igen, olajos magokat, gyümölcsmagokat, gondolom. De nem finomított gabonatermékeket, két pofára.

"akkor hivatkozzunk ra karos eteleket elkerulo etkezesnek, es felejtsuk el az osembereket. ;-)"
Yessss! Maximális egyetértés! De akkor Te se ősemberezz többet :-).

Glutén: száz oldalt is találsz Szendi weblapján, forrásokkal, hivatkozásokkal, ha érdekel, miért ártalmas a glutén. Keresel?

Ugye te sem gondolod komolyan, hogy a cukros tea egyenértékű az szőlővel?
A szőlőben hemzsegnek a vitaminok, ásványi anyagok, mittudomén milyen flavonoidok, csersavak meg stb. utánanézhetsz.Máshogy szívódik fel egy gyümölcs, mint a cukros lötyi. Van héja, ami lassítja, rostok, magok, stb.

Gabona: jó, fél kg lehet, hogy túlzás, ha csak tisztán a gabonatartalmat nézzük,akkor kb. 30 dkg, sok a köretként fogyasztott tészta/rizs/tarhonya, péksüti, pizzafogyasztás is Mo-on. Pl. egy kórház menüsort nézz végig, vagy lehet befizetni melegkonyhára, ha végignézem az étlapot, heti négy nap: tészta, derelye, nudli, rizs.

Köszi a választ az erjesztésre. Ez nagyon érdekes, hogy teljesen átalakul az étel?
Pl. amikor kovászos kenyeret készítünk, akkor attól teljesen átalakul a gabona, ahogy a kovász érlelődik, vagy mi?
A kefirben attól még sok minden ugyanaz, mint a tejben, nem? Pl. fehérje, zsír, nem alakul át.

fordulo_bogyo 2014.05.30. 23:33:50

@Munyi cica: "Köszi a választ az erjesztésre. Ez nagyon érdekes, hogy teljesen átalakul az étel?
Pl. amikor kovászos kenyeret készítünk, akkor attól teljesen átalakul a gabona, ahogy a kovász érlelődik, vagy mi?"

Nem, nem erjed meg az egesz kenyer, csak a kovasz es a kenyernek egy kicsi resze.

"A kefirben attól még sok minden ugyanaz, mint a tejben, nem? Pl. fehérje, zsír, nem alakul át. "

Azsir az nagyjabol a ott marad, valtozatlan. A feherjek kicsapodnak, denaturalodnak (mas terszerkezet, konnyebben emesztheto), a tejcukor atalakul tejsavva, es szamos mas anyagcseretermekke, egyebek kozoett bakteriumokka, amik ugye feherje, zsir, szenhidrat, nukleinsavak es sokezer mas vegyulet, ami a tejben nem volt jelen.

"Ugye te sem gondolod komolyan, hogy a cukros tea egyenértékű az szőlővel?" Termeszetesen nem. De a cukor szempontjabol nem latom a lenyeges kulonbseget.

"Glutén: száz oldalt is találsz Szendi weblapján, forrásokkal, hivatkozásokkal, ha érdekel, miért ártalmas a glutén. Keresel?" :-(
Hiteles? Szamomra nem.

Egymas melle teszem ket mondatodat ugyanabbol a hozzaszolasbol:

" Rég nem arról van szó, hogy konkrétan mit evett az ősember,.."

" nem evett a neolitikum előtt kivont növényolajat az ember,"

Akkor szamit, vagy nem szamit, hogy mit evett?

"főleg nem literszám, most meg havi több liter fogy egy családban." - azt mind megeszik, vagy sutnek benne es a vegen kiontik?

""akkor hivatkozzunk ra karos eteleket elkerulo etkezesnek, es felejtsuk el az osembereket. ;-)"
Yessss! Maximális egyetértés! De akkor Te se ősemberezz többet :-)."

""akkor hivatkozzunk ra karos eteleket elkerulo etkezesnek, es felejtsuk el az osembereket. ;-)"
Yessss! Maximális egyetértés! De akkor Te se ősemberezz többet :-)."
Nehez lesz, de megprobalom. ;-)

" nézd meg a "Paleo alapanyagok" listáját. Ami azon van, ehető, ami nincs, nem."
www.paleo-dieta.hu/paleo-alapanyagok/

Hm. Eleg szuk a lista.
Es eleg onkenyesnek tunik szamomra. Milyen alapon allitottak ossze?

fordulo_bogyo 2014.05.31. 01:02:16

@Munyi cica: "Jaj, Bogyó,kérlek, hagyd már ezt az ősemberezést,..."
Bocs, nem en kezdtem. Nem en neveztem el paleo etrendnek (mirol is neveztek el?), nem en erveltem azzal, hogy azt kell enni, amit (amilyen elelemcsoprortot) az osember evett. Ki osembererett eloszor?

Azt sem ertem, hogy hol egy elelmiszercsoport (pl gabona, huvelyesek) ellenjavalt, feldolgozasi modtol fuggetlenul, hol meg egy feldolgozasi mod ellenjevallt (tisztitas, finomitas: pl cukor) elemiszercsoporttol fuggetlenul.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.05.31. 06:37:46

@Munyi cica: @fordulo_bogyo:

A helyzet az, hogy az ősemberezés témát én is hanyagolnám, de megkerülhetetlen. A legfrissebb Paleolit magazinban Radnóti Alice bruttó 4 oldalon mereng az ősemberről (és ez már a 2. rész), utána jön 1 teljes oldal Harlan Cockburn tollából a "tudatos ősember" témában. Végül pedig méltatják Voegtlin "The Stone Age Diet" című könyvét.

Mind a nemzetközi, mind hazai vonalon megvannak azok, akik szabadulnának az ősemberes sztoritól, de hát a paleo névtől is lépni kellene.

Munyi cica 2014.05.31. 14:43:20

@fordulo_bogyo:
Köszi a választ.
"nem erjed meg az egesz kenyer" be kár. Akkor mégsem alakul át egészen.
A kefir viszont egész jó.

Cukor szempontjából talán nincs különbség, de azért nem mindegy, hogyan szívódik fel. No mindegy.
Ne azt nézd, hogy Szendi írta, a forrás sem hiteles egy sem? Megnéztél egyet is?

Két mondatom egymás mellett: jogos.De én úgy gondolom, a finomított étolaj nagy mennyiségben nem jó, nagyon át van alakítva.

Ősemberezés, paleo: MOST Te kezdtél el ősemberezni, meg paleózni :S.
szépen beszélgettünk a kefirgombáról, savanyításról,stb. én már nem akartam direkt ezt a témát, te hoztad fel újra.
Hogy ha az ősember nem savanyított, akkor a paleósok se egyék. Ugye.
De miért nem mindegy az neked, hogy mit esznek vagy nem esznek a paleósok? Miért bosszant vagy zavar ez téged? Őket biztos nem érdekli, te mit eszel vagy mondasz a kajádra, mit tartasz jónak a cukros teát, McDonaldosat, vagy mit rossznak.
Ha valamit ártalmasnak találnak, hát hadd ne egyék már. Miért baj az?
Nem kéne, hogy ennyire bosszantson. Egy csomó embert nem érdekel, hogy a paleósok mit csinálnak, esznek.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.05.31. 16:32:47

@Munyi cica:

A "ki kezdte" című dolgot tényleg hanyagolhatjuk. Nem visz előre.

"miért nem mindegy az neked, hogy mit esznek vagy nem esznek a paleósok?"

1) a paleolit étrend az aktuálisan legtöbb vitát kiváltó irányzat.
2) itthon is legalább 3 változata van + kombinált változatok és egyéni megoldások.
3) nem bosszantósdit játszunk megy a dolog, hanem érvekre.

fordulo_bogyo 2014.05.31. 19:23:57

@Munyi cica: "Cukor szempontjából talán nincs különbség, de azért nem mindegy, hogyan szívódik fel. No mindegy."

A teaban olva van a cukor, a szoloben is oldva van a cukor. nem latok erdemi kulonbseget a felszivodasban.

"Ne azt nézd, hogy Szendi írta, a forrás sem hiteles egy sem? Megnéztél egyet is?"
Igen tobbet is. Erintolegesen kapcsolodik Szendi ur velemnyehez.

"Két mondatom egymás mellett: jogos.De én úgy gondolom, a finomított étolaj nagy mennyiségben nem jó, nagyon át van alakítva."

Nincs atalakitva, csupan el van kulonitve az egyeb osszetevoketol. Pontosan ugyanaz az utolso atomig, az utolso elektronig.

"Ősemberezés, paleo: MOST Te kezdtél el ősemberezni, meg paleózni :S.
szépen beszélgettünk a kefirgombáról, savanyításról,stb. én már nem akartam direkt ezt a témát, te hoztad fel újra."

Bocs, valami olyan kapcsan, hogy paleo es savanyitas. Nem akarlak bantani. De teny, hogy logikatlan gondolkodast szeretem cikizni.

"Hogy ha az ősember nem savanyított, akkor a paleósok se egyék. Ugye."
Hat igen, ez lenne a paleo alapelve. Csak szelektiven, onkenyesen alkalmazzak, engem ez zavar.

"De miért nem mindegy az neked, hogy mit esznek vagy nem esznek a paleósok? Miért bosszant vagy zavar ez téged?"
Nem bosszant, amig otton csenben eszegetik.
Bosszant ha azt terjesztik, hogy az ovek az igazsag es aki nem ugy eszik az bajban van.

"Őket biztos nem érdekli, te mit eszel vagy mondasz a kajádra, mit tartasz jónak a cukros teát, McDonaldosat, vagy mit rossznak."

Jajj dehogynem! Azt magyarazzak, hogy beteg leszek ha nem paleo modon taplalkozok.

"Ha valamit ártalmasnak találnak, hát hadd ne egyék már. Miért baj az?"

Nem baj. De nem artalmasnak talalnak, hanaem artalmasnak gondolnak, artalmasnak neveznek ki - pedig nem is artalmas.
Ez a baj.

"Nem kéne, hogy ennyire bosszantson."
Nem bosszant. De ha szobajon, leirom a velemenyem. Nem kene, hogy ez teged bosszantson. ;-)

"Egy csomó embert nem érdekel, hogy a paleósok mit csinálnak, esznek."
Igy van.
Azonban itt epp a kulonbozo etkezesi szokasokrol, elvekrol cserelunk eszmet. Tehat itt helye van.
Akit zavar, ne olvassa. ;-)

Munyi cica 2014.05.31. 21:23:58

@fordulo_bogyo:

Idézet forduló bogyó 2014. 05.28. 20.42.30.

"OFF: Vajon a paleolit emberek rendszeresen savanyitottak maguknak ezt-azt? Ha nem, akkor azota vajon alkalmazkodott-e a savanyitott etelekhez az emberi szervezet? [gonosz vagyok] "

Ha szóbajön.....Hát konkrétan Te hoztad szóba.
Ha itt helye van, miért OFF ?

"Bocs, nem én kezdtem" (szintén bogyótól).

Bocs, én meg nem szeretnék többet erről a témáról beszélni. Már a múltkor eldöntöttem ezt, erre megint felhoztad. Számomra ez már parttalan és meddő vita. Ha ti olyan jól egyetértetek, beszéljétek meg, én nem leszek többet egyedül ellenzék. :(.
Ha kérhetlek, ne hozd fel NEKEM többet a paleót és ősembert, jó?
Másról szívesen. Nem csak különböző szokásokról, elvekről van itt szó, hanem ételekről, eljárásokról, stb.
Köszi!! :)))

Munyi cica 2014.05.31. 21:51:55

@fordulo_bogyo:

" logikatlan gondolkodast szeretem cikizni."

"Csak szelektiven, onkenyesen alkalmazzak, engem ez zavar."
"Bosszant ha azt terjesztik, hogy az ovek az igazsag es aki nem ugy eszik az bajban van."

" artalmasnak gondolnak, artalmasnak neveznek ki - pedig nem is artalmas.
Ez a baj."

Kedves Bogyó, akkor kérlek, miért nem paleós oldalon próbálkozol,ha ennyire zavar és bosszant, közvetlen azokkal, akik ilyeneket hirdetnek, vallanak és sok embert igyekeznek meggyőzni az igazukról?
Ők sokkal hozzáértőbbek, mint én. Adnak linkeket, forrásanyagokat. Én túl kicsike vagyok ehhez, engem keresztbe lenyeltek ketten :)

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9198021

szendigabor.blogspot.hu/2014/05/paleo-eszmecsere.html

www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=52644

A Facebookon is van egy csomó társaság, csoportok....
Én roppant kíváncsian olvasnám,mire juttok, vagy ha akár Sándor tenné ezt :) Tényleg.
Üdv mindenkinek.

fordulo_bogyo 2014.05.31. 22:13:12

@Munyi cica: "Kedves Bogyó, akkor kérlek, miért nem paleós oldalon próbálkozol"

Annyira nem vagyok mazohista.

A hivokkel nem erdemes vitazni, azok nem tudnak, hanem hisznek.
Akik nyitottak, aki naiv erdeklodok, azokkel erdemes beszelgetni.

Kerlek ne vedd szemelyed elleni rosszindulatu cselekedetnek a paleo kritizalasat. Nem annak szanom.

Munyi cica 2014.06.01. 20:36:04

@fordulo_bogyo:

Jó, értem. Köszi, hogy ezeket leírtad.

Csak azért pöccentem be picit, mert az eddigi beszélgetéseinkből nekem az jött le, hogy Ti (ketten) úgyis mindig mindent jobban tudtok, mindig nektek van igazatok, nekem még egyszer sem lehetett soha. Akkor hogyan is tudnék én bármit is képviselni? Már el van döntve részedről, hogy a paleó egy nagy hülyeség, a követői mint vakhívők, innentől én aztán mondhatok/linkelhetek bármit, falra hányt borsó. Nézd meg, mindig tudsz ellentmondani.
Én jó pár paleóst személyesen ismerek, nagyon is szkeptikusak, utánajárnak-olvasnak dolgoknak, tanultak és okosak, erre azt mondod:
"nem tudnak, hanem hisznek" - hát ez biztos, hogy nem így van.De ezt sem fogod elhinni.
Én is szkeptikus vagyok és nyitott, de ha úgy vesszük, az is egy hit, a szkepticizmus.

"Naiv érdeklődők- azokkal érdemes beszélgetni" - hát azoknak meg lehet mondani a tutit, mert azok úgysem tudnak semmit?

Köszönöm, hogy megértesz.

fordulo_bogyo 2014.06.01. 21:03:33

@Munyi cica: " hogy Ti (ketten) úgyis "

Álmomban két macska voltam és játszottam egymással.
;-)

Ugy velem Sandor nagyon objeltiven kozeliti meg a paleot. En bevallom, ha valamit hulyesegnek,logikatlannak tartok, akkor elfogult leszek azzal a valamivel szemben.

" is szkeptikusak, utánajárnak-olvasnak dolgoknak, tanultak és okosak..." - tudni kell olvasni: megvalogatni, mi a hiteles informacio, mi nem az, es ertelmezni az olvasottakat, tudni, hogy milyen korulmenyek kozott, milyen korlatozasaokkal igaz amit olvas az ember.
Manapsag mindenrol es az ellenkezojerol is lehet rengeteget olvasni. Az ellenkezojerol tobbet.

Munyi cica 2014.06.02. 14:47:21

@fordulo_bogyo:

Látom vetted, a "ketten" rád és Sándorra vonatkozott :)
Igen, nekem is nagyon tetszik Sándorban, hogy (nálad - bocs :) sokkal objektívebben vizsgálja a dolgokat (a paleót is). Abból is látszik, hogy elolvassa Szendi hírleveleit, A Paleolit Magazint, sőt, még könyvet is (talán). Nagyon tisztelem benne, hogy veszi a (pénzt) időt, fáradságot, hogy alaposan, tárgyilagosan utánaolvas dolgoknak, míg Te - bocsáss meg kedves Bogyó - mivel hülyeségnek tartod, zsigerből elutasítod még azt is, hogy egy-két forrást elolvass.
Ezért fordulhat elő, hogy Sándor nem egy-az-egyben utasítja el, bizonyos részeit bizonyos emberek számára jónak tart, stb....amiket leírt.
Azt mondod, hogy a nyitott érdeklődőt szereted, Te elég nyitott vagy? :)

fordulo_bogyo 2014.06.02. 15:33:48

@Munyi cica: "Ezért fordulhat elő, hogy Sándor nem egy-az-egyben utasítja el, bizonyos részeit bizonyos emberek számára jónak tart, stb....amiket leírt."

En osszessegeben, ha ugy tetszik holisztikusan ;-) kozelitem meg a paleot (is).
Az, hogy vannak benne olyan ajanlasok is amiket helyesnek tartok, amivel egyetertek, az nalam nem ad felmentest az egesz eszmerendszer szamara.

"Azt mondod, hogy a nyitott érdeklődőt szereted, Te elég nyitott vagy? :)"
Nem, ahogy szallnak folottem az evek es szaporodik fogamban az idegen anyag, mint szivemben a halál, egyre kevesbe vagyok az.
Eros/meggyozo erv kell ahhoz, hogy olyan kerdesekben, amikben kialakult velemenyem van azt megvaltoztassam.
Ha valaki nyilvanvaloan hamis okoskodassal indit (bocs: osember), nyilvanvaloan durva tulzasokkal folytatja (tej, gabona, bab artalmas), akkor eloitelettel tekintek ra, es nem keresem, hogy hatha van benni igazsagmorzsa is.
A benne levo igazsagmorzsak uganis mashol, hiteles kornyezetben is meg vannak, elerhetoek. Nem tudok olyan igazsagrol, tanacsrol, ami a csak a paleo sajatja, tehat ugy velem, hogy nem veszitek semmit, ha csak olyan szinten kovetem, ahogy epp nekem tetszik.

Ha onnallo cikket irnek rola, akkor kotelessegem lenne jobban megismerni, mint kivulallo erdeklodonek nekem ennyi eleg belole.

Munyi cica 2014.06.02. 16:08:13

@fordulo_bogyo:

"holisztikusan" XD

Szép idézet, amit írtál, én is szoktam használni.
"nem veszitek semmit, ha csak olyan szinten kovetem, ahogy epp nekem tetszik."
Természetesen. Hiszen minden paleós is pontosan ezt (t)eszi: ahogy éppen neki tetszik.

Munyi cica 2014.06.02. 20:45:44

@fordulo_bogyo:

" mint kivulallo erdeklodonek nekem ennyi eleg belole. "
Látod? Úgy törsz pálcát valami fölött, hogy igazából nem is ismered. Csak kívülről, a partvonalról kiabálsz befelé :-)

"egyre kevesbe vagyok az." (mármint nyitott)
De legalább őszinte vagy :-)

fordulo_bogyo 2014.06.02. 21:19:17

@Munyi cica: "Látod? Úgy törsz pálcát valami fölött, hogy igazából nem is ismered. Csak kívülről, a partvonalról kiabálsz befelé :-)"

Bocs, de ez nagyon nem fair.
En konkret allitasokat kritizalok, es megindoklom a kritikamat.

Ezen tulmenoen a nagyszamu altalam kritizalt, szerintem biztosan teves, konkret allitasokat tevo szemely tevekenysegerol alkotok velemenyt, ezeknek az allitasoknak az alapjan, es ezert egesz publikacios tevekenyseget nagyon eros fenntartasokkal kozelitem.

Munyi cica 2014.06.03. 09:29:20

@fordulo_bogyo:
Értem.
Akkor tévedtem, bocsánat, ha megbántottalak.=(
Világért sem szeretném.
Csak hát azt írtad: " mint kivulallo erdeklodonek nekem ennyi eleg belole."
Ebből úgy tűnt, hogy kívülállóként nem sokat foglalkoztál vele, de bocs, ha nem így van.

Fluoro 2014.07.05. 18:15:02

Remélem, él még itt is a kommentelés.
Nagyon kíváncsi lennék, mi a vélemény az alábbi két cikről, amik szerint a batáta egyik hatóanyaga növeli az inzulinérzékenységet. De biztos lehet még találni többet is. Nekem személy szerint szimpatikus eme tulajdonsága..
Először a másodikat érdemes olvasni, de én most itt már nem fogom megcserélgetni.

J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2013;59(4):272-80.
Sweet potato [Ipomoea batatas (L.) Lam. "Tainong 57"] starch improves insulin sensitivity in high-fructose diet-fed rats by ameliorating adipocytokine levels, pro-inflammatory status, and insulin signaling.
Chen YY1, Lai MH, Hung HY, Liu JF.
Author information
Abstract
The aim of this study was to investigate the effects of low-glycemic index (GI) sweet potato starch on adipocytokines, pro-inflammatory status, and insulin signaling in the high-fructose diet-induced insulin-resistant rat. We randomly divided 24 insulin-resistant rats and 16 normal rats into two groups fed a diet containing 575 g/kg of starch: a low-GI sweet potato starch (S) or a high-GI potato starch (P). The four experimental groups were labeled as follows: insulin-resistant P (IR-P), insulin-resistant S (IR-S), normal P (N-P) and normal S (N-S). After 4 wk on the experimental diets, an intraperitoneal glucose tolerance test (IPGTT) was conducted, and the homeostasis model assessment (HOMA), adipocytokines, pro-inflammatory cytokines levels, and insulin signaling-related protein expression were measured. The homeostasis model assessment values were significantly lower in the IR-S than in the IR-P group, suggesting that insulin sensitivity was improved among sweet potato starch-fed rats. Levels of tumor necrosis factor-α, interleukin-6, resistin, and retinol binding protein-4 were significantly lower in the IR-S versus the IR-P group, indicating an improvement of pro-inflammatory status in sweet potato starch-fed rats. The sweet potato starch diet also significantly enhanced the protein expression of phospho-Tyr-insulin receptor substrate-1 and improved the translocation of glucose transporter 4 in the skeletal muscle. Our results illustrated that sweet potato starch feeding for 4 wk can improve insulin sensitivity in insulin-resistant rats, possibly by improving the adipocytokine levels, pro-inflammatory status, and insulin signaling.

The Effect of Ipomoea batatas (Caiapo) on Glucose Metabolism and Serum Cholesterol in Patients With Type 2 Diabetes
A randomized study
Bernhard H. Ludvik, MD1, Katja Mahdjoobian, MD1, Werner Waldhaeusl, MD1, Astrid Hofer, RN1, Rudolf Prager, MD1, Alexandra Kautzky-Willer, MD1 and Giovanni Pacini, DSC2
Diabetes Care

This pilot study demonstrates that ingestion of 4 g caiapo/day for 6 weeks reduces fasting blood glucose and total as well as LDL cholesterol in male Caucasian type 2 diabetic patients previously treated by diet alone. The improvement of insulin sensitivity in the FSIGT indicates that caiapo exerts its beneficial effects via reducing insulin resistance. The treatment was well tolerated, with no apparent side effects.

The increase of insulin sensitivity has been observed for both the low- and the high-dose caiapo group according to the FSIGT data. The results of the dynamic study (FSIGT) indicate that an increase of insulin sensitivity independent of body weight seems to be the mechanism responsible for the improvement of metabolic control with caiapo administration. This mechanism of action is supported by beneficial changes in hyperinsulinemia (by 50%), free fatty acids, and glucose tolerance in response to 100 mg · kg–1 · day–1 caiapo powder in obese Zucker fatty rats (2). In this model, this effect was similar to the effect of treatment with 50 mg · kg–1 · day–1 troglitazone. The direct effect on insulin sensitivity was demonstrated in this study by an enhanced 14C-glucose uptake in isolated adipocytes. Parallel histological examinations of the pancreas showed a remarkable regranulation of pancreatic B-cells. Contrary to troglitazone, no weight gain could be seen after caiapo treatment in the animals.

Recently, the antidiabetic component of caiapo was isolated as an acidic glycoprotein (5) that is currently subject to further characterization. Unexpectedly, a simultaneous lowering of total and LDL cholesterol was observed after treatment with high-dose caiapo in our study. This effect could be independent of improved insulin sensitivity and suggests that caiapo also could contain more than one metabolically active ingredient. In regard to triglyceride levels, no significant changes were observed, despite an improvement of insulin resistance. This might be due to the relatively short period of the study.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.07.05. 19:43:41

@Fluoro:

Kommentelés él, utánanézek a dolognak.

Fluoro 2014.07.05. 21:21:12

Köszönöm, várom.

fordulo_bogyo 2015.04.29. 22:35:36

Most publikaltak az edesburgonya genomjat. Kiderult, hogy valamennyi edesburgaonya amit termesztenek GMO! Mindegyikban megtalaltak az Agrobacterium tumefacies ugralo genjeit (amelyeket a GMOk eloallitasnal eloszeretettel hasznalnak), azaz bakterium geneket tartalmaz, az osszes edesburgonya!
Meg a bio termesztesbol szarmazo is.

Haggyma 2015.04.30. 22:26:31

@fordulo_bogyo: Ez felkeltette az érdeklődésemet, úgyhogy rákerestem.
Ez az a bizonyos cikk? www.pnas.org/content/early/2015/04/14/1419685112.full.pdf
(Klindt et al., (2015) The genome of cultivated sweet potato contains Agrobacterium T-DNAs with expressed genes: An example of a naturally transgenic food crop. PNAS 2015 ; published ahead of print April 20, 2015, doi:10.1073/pnas.1419685112
Nem vagyok biológus, úgyhogy a genetikai részleteket nem mind értem, de tudományos szakcikkeket tudok olvasni ;) A GMO-val kapcsolatban pedig nincsenek heves érzelmeim, bár örülök neki, hogy Magyarország GMO-mentes (talán...), de azt is érzékelem, hogy a TUDOMÁNYOS vita még messze nem lezárt ez ügyben.
Szóval, a cikk szerint "It is therefore conceivable that one or more of the transferred genes contributed to the expression of a trait that was subsequently selected for during domestication." és "Our data reveal that T-DNA integration, the interruption of an F-box gene, and the subsequent fixation of foreign T-DNA into the sweet potato genome occurred during the evolution and domestication of this crop"
Magyarul "Tehát elképzelhető, hogy egy vagy több transzferált gén hozzájárult egy olyan vonás megjelenéséhez, amit később a növénynemesítés során felhasználtak." "Adataink arra mutatnak, hogy a T-DNS integrációja, egy F-box gén megszakítása, és ezek után egy idegen T-DNS beépülése az édesburgonya genomjába ennek a növénynek az evolúciója és háziasítása során történt meg." Azaz, az édesburgonya természetes úton lett transzgénikus... A részletes génelemzések szerint ugyanis az Agrobaktériummal való fertőződés az evolúció során történt.

fordulo_bogyo 2015.04.30. 22:30:07

@Haggyma: Igen, errol van szo.
Igy mostantol Magyarorszagon tilos a edesburgonya, ha kovetkezetesek akarnak maradni.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2015.05.01. 06:58:02

@fordulo_bogyo:

Erről most az jutott eszembe, hogy ennyi erővel az embereket is be lehetne tiltani, mert a humán DNS-ben is vannak bőven bakteriális vagy vírus eredetű töredékek, ezekről elég sokat lehet mostanában olvasni.
A mitokondriumról nem is beszélve :)

fordulo_bogyo 2015.05.01. 12:54:46

@Meleg Sándor: Csak a mezogazdasagban tilos a GMO. :-(

Haggyma 2015.05.01. 21:24:36

@fordulo_bogyo: Hajrá sárgarépa és sütőtök! - amíg ezek genomját is nem publikálják... :-)

fordulo_bogyo 2015.05.01. 21:34:16

Az olajban kisutott edesburgonya (ugy sutve, mint a sultkrumplit) nagyon finom, es ertekesebb taplalek, mint a nem GMO krumpli.

Blazy 2018.11.09. 18:46:59

Ehhez a cikkhez mit szólsz, Sándor? Kiegyensúlyozottabbnak tűnik, mint a paleós írások.
www.tomandiet.com/magazin/mindent-az-edesburgonyarol/

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.11.09. 20:05:57

@Blazy:

Kevésbé elszállt valóban, de azért vannak benne furcsaságok:

"Valószínű tehát, hogy a régi okinavaiak legendás egészsége és dokumentáltan hosszú élettartama mégis inkább a hagyományos étrendnek volt betudható – ebben pedig a lila húsú édesburgonya játszotta a legnagyobb szerepet."

Zb74 2018.11.12. 15:48:03

@Meleg Sándor: Ha ezt úgy értjük, hogy a hagyományos okinavai étrendben a lila húsú édesburgonya játszotta a legnagyobb szerepet, akkor ez igaz. Legnagyobb mennyiségben valóban azt fogyasztották. Ha úgy értjük, hogy az étrend élettartam-meghosszabbító hatásában az édesburgonya játszotta a legfontosabb szerepet, akkor az már valóban nem bizonyítható egykönnyen.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.11.12. 16:41:25

@Zb74:
Ez utóbbival van nekem is gondom. Elég hosszú a lista a zöld teától az algán keresztül az alacsony energia-bevitelig, amit egyébként az okinavaiak hosszú életével kapcsolatban hoztak, most véletlen szerűen ráböktek az édesburgonyára - ami finom, meg biztos van hatása a színanyagnak is, mint antioxidánsnak, de ettől még nem élnek ezer évig.
süti beállítások módosítása