Testsúly – A Sötét Oldal
2014. szeptember 22. írta: Meleg Sándor

Testsúly – A Sötét Oldal

A testsúlyról, túlsúlyról szóló sorozatunk végén egy kicsit betekintünk a testsúlycsökkentés köré épült világ délibábjai mögé. Ezen belül is a fogyasztószerek és a siker diéták területén kalandozunk egy keveset. Nyilván lenne még mit boncolgatni, de talán ezzel lezárható a téma úgy, hogy a legfontosabb dolgokról szó esett.

72hourdietpill.jpg

Mi lehet az, ami 72 óra alatt lefogyaszt? Tele vagyunk ilyen ,és még ennél is fantasztikusabb hirdetésekkel (forrás)

FOGYASZTÓSZEREK

A fogyást elősegítő szerek forgalmazása gyakorlatilag önálló kereskedelmi ágazattá nőtte ki magát az étrend-kiegészítők illetve az alternatív táplálkozási termékek között. A kereslet adott, hiszen a medikalizációnak van egyfajta olyan hamis illúziója, hogy néhány színes bogyó bekapkodása után gyorsan, szenvedésektől mentesen megszabadulhatunk a feleslegessé vált zsírkészletünktől. A kínálat szinte áttekinthetetlen, ezres nagyságrendben vannak legális, és talán legalább ilyen mennyiségben fél-legális, illegális készítmények.

A forgalmazott termékek döntő többsége a testsúlycsökkentés szempontjából gyakorlatilag teljesen hatástalan, csak a reménykedő fogyókúrázók alapos megkopasztására alkalmas, de legalább minimális az esélye nem kívánatos reakcióknak (hacsak nem áll fenn valamelyik összetevővel szemben allergia, de ez ettől független probléma). A használható készítmények köre viszonylag szűk, azonban ezek sem váltják ki az étrendre és fizikai aktivitásra épülő módszereket. A harmadik kategória a potenciálisan kockázatos termékek köre, amiből sajnos bőséges a kínálat, ráadásul ezek a készítmények a legnehezebben ellenőrizhetőek, mert a hatóságok számára láthatatlanul terjednek. Ahhoz is érdemes hozzászokni, hogy a legtöbb termék egészen arcátlanul hazudik a hatásokat illetően: felnagyítanak, kiterjesztenek kis hatásokat, félreértelmeznek élettani, biokémiai jelenségeket vagy csak fantáziálnak határok nélkül. A cikkhez tallózva a fogyasztószereket még én is megdöbbentem, olyan szinten nincs köze egyes termékek leírásának a realitáshoz. A tájékoztatók többsége félelmetes, áltudományos halandzsából épül fel, pedig ezek még legálisan forgalmazott termékek voltak!

Joggal merül fel a hatóságok szerepe a kérdésben. Sajnos a hatósági rendszer csak minimális eredményeket ér el e téren, bár a GVH számos terméket, forgalmazót szankcionált, a legtöbb esetben ez a tényleges forgalmazást alig érintette. A GVH nem rendelkezik olyan jogkörrel, hogy forgalmazást betiltson, a jogsértő kommunikációs gyakorlatot pedig a szöveg kis módosítgatásával kerülgetik. A forgalmazásra érdemi hatással bíró kormányhivataloknál pedig egyszerűen nincs jelenleg arra kapacitás, hogy minden forgalomba kerülő terméket teljesen kivizsgáljanak. A véletlenszerű (vagy bejelentésre történő) ellenőrzés pedig nem jelent visszatartó erőt - és különben is: meddig tartana egy új céget alapítani és új termékként piacra dobni ugyanazt a vacakot? Végül pedig ott az internetes kereskedelem: ez minden hatósági ellenőrzést képes kijátszani, hiszen a külföldről megrendelt termék Magyarországon nem kerül forgalomba, egyszerű postai küldeményként pedig senki nem ellenőrzi, a mellékhatásokért pedig senkit nem lehet felelősségre vonni.

dmaa.jpg

A DMAA (dimetilamilamin) fogyasztásába konkrétan, haltak bele fogyókúrázók.

 

Fő fogyasztószer kategóriák

A legegyszerűbb és legkisebb kockázattal járó szerek a különböző rostkészítmények. Tartalmuk leginkább vízben oldódó és nem oldódó növényi rostozat. A hatásuk arra épül, hogy az emésztőrendszerben vizet kötnek meg, megduzzadnak, ezzel teltségérzetet okoznak, illetve kis mértékben gátolják/lassítják a tápanyagok felszívódását. Hátrányuk, hogy kellő folyadékbevitel hiányában, illetve túlfogyasztás esetén székrekedést okozhatnak és az értékes ásványi anyagok, vitaminok felszívódását is csökkentik.

Külön csoportot alkotnak a tápanyagok felszívódását gátló készítmények. Ezeket úgy hirdetik, hogy a szénhidrátok és/vagy zsírok felszívódását gátolják, ezáltal csökkentik a szervezetben kerülő energiamennyiséget. Ilyen felszívódást gátló anyagok valóban vannak (pl. az acarbose - egy alfa-amiláz gátló), de ebben a kategóriában vannak szép számmal egyszerű hashajtók és speciális rostkészítmények (chitosan). Kellemetlen általános hatásuk a hasmenés, a fel nem szívódott szénhidrát pedig puffadást, kellemetlen hasi panaszokat okoz. Nem mellékesen itt is felléphet ásványi anyagok, vitaminok felszívódási zavara, különösen a zsírfelszívódás gátlása okozhat zavart a zsírban oldódó vitaminok bevitelében.

A "zsírégetők" valójában több, eltérő hatásmechanizmusú készítményt takarnak. Az egyik fő kategória az energianyerő folyamatok különböző kofaktorait jelenti, ezek többnyire ásványi anyagok (pl. króm, cink), illetve szerves vegyületek (Q10, karnitin, kreatin, adenozin, pantoténsav, stb.). Ezek valóban részt vesznek a lebontó anyagcsere-folyamatokban, de önállóan nem fokozzák az anyagcsere intenzitását. Fogyást segítő hatásuk csak akkor jelentkezik, ha intenzív fizikai aktivitás is részét képezi a fogyókúrának, de általában véve ez a hatás sem olyan rendkívüli, ami megérné a kiegészítőkre fordított súlyos összegeket.

A másik csoport az anyagcsere intenzitását növelő anyagok széles körét jelenti. Itt vannak egészen „ártalmatlan” anyagok, mint pl. a koffein (ami nagy dózisban tud kellemetlen is lenni), de vannak komoly egészségügyi kockázatot jelentő termékek, mint pl. a különböző amfetamin-származékok. Sajnos ez az a terület, ahol egészen konkrétan életet veszélyeztető szövődmények (májelégtelenség) vagy akár halálozás is előfordulhat.

dukan.jpg Dukan doktor tutira ment, pácienseinél némi amfetamin származékkal rásegített a sikerre.A hatóság nem díjazta, de ebből mégsem lett bestseller.

A lista korántsem teljes, a kínálat bősége miatt számos olyan hatóanyag van forgalomban, amely hatással van az emberi anyagcserére, serkent vagy gátol bizonyos folyamatokat.Ezek léteznek szintetikus, tisztított formában, de a természetesség jegyében különböző növényi komponensekből összeállított koktélokkal is találkozhatunk. Amíg a szintetikus készítmények esetében a hatóanyag-tartalom legalább adott (bár jó esetben nem ér el olyan szintet, mint ami érdemi hatás kiváltásához szükséges), a "természetes" készítmények esetében a hatóanyag koncentrációja lényegében ismeretlen.

 

SIKERDIÉTÁK

A másik rendkívül érdekes terület a különböző fogyasztó étrendek köre. Ha bármely könyvesboltban vagy webáruházban rákeresünk a fogyással kapcsolatos témára, kb. százas nagyságrendben találunk könyveket és egyéb adathordozókat. Tucatnyi módszer kínálja magát gyors és tartós sikerrel hirdetve magukat., számos lefogyott, boldog ember fotójával bizonyítva, hogy valóban elvezet az út a túlsúlymentes élethez.

A sorozat előző részeiben már körbejártuk a túlsúly kialakulásának és a fogyókúrák hatásának fő tényezőit, így a sikerkönyveket és honlapokat ilyen szempontból viszonylag könnyű elemezni.

dietbooks.jpg

Tessék beírni a Google keresőbe, hogy "diet books". Ez még csak a kezdet. :)

 

Hogyan írjunk fogyókúrás slágerkönyvet?

Áttekintve a jelenlegi kínálatot, következzék most a tuti fogyókúrás módszer létrehozásának 12 pontja. A lista némileg ironikus lett, ha valaki véletlenül ráismer egyik-másik módszerre, az csak a véletlen műve lehet.

1. Ne markolj sokat! Fontos, hogy emelj ki a túlsúly/fogyás tényezőiből egyet-egyet és erre alapozz. Ez könnyen érthetővé, felfoghatóvá teszi a módszered és a marketingüzenet megfogalmazásában is segít.

2. Mondanivalódat foglald össze röviden! 10 mondatnál ne legyen hosszabb „A Titok”. A legjobb, ha tanulsz Orwelltől: „négy láb jó, két láb rossz” mintára „szénhidrát rossz, zsír jó”, és hasonló mondatok kellenek.

3. Gondolkodj a felhasználó helyett! Adj kész mintát, programot a fogyáshoz, „X napos” ciklusban legyenek kész étrend-mintáid, receptúráid.

4. Tervezd meg úgy a rendszert, hogy legyen benne termékkapcsolás! Egy-két saját-gyártású termék, ételkiszállítás, étrendkiegészítő, CD, DVD, stb. eladásából komoly haszon származik, kár lenne kihagyni.

5. Promóciós anyagokba véletlenül sem szabad konkrétumot írni! Érdemi információhoz legalább a könyvet vegye meg valaki. Viszont írj arról, hogy hatalmas sikereket értek már el ezzel a módszerrel (lehetőleg a tengeren túli, illetve fiktív országokban). Feldobja a promóciót, ha a szerzőt üldözik a sikerei miatt.

6. Vigyél bele sikertörténeteket! Az anekdotikus, személyes beszámolók nélkülözhetetlenek! Jó, ha a fejezeteket egy-egy hálás rajongó szavaival kezded (és zárod), később jöhetnek a hosszabb beszámolók „végre megtaláltam az igazit” mottóval. A legjobb, ha a személyes példádat hozod fel, ennél erősebb már csak az lehet, ha valamelyik híres celebet sikerül képbe hozni (ha magad is celeb vagy, az dupla pont).

7. Használj fotókat! Egyáltalán nem baj, ha az „előtte-utána” sorozatban különböző emberek szerepelnek, Michael Jackson is fiatal fekete srácból lett öreg fehér nő.

8. Légy magabiztos! Kudarcról, tévedésről, kockázatokról, azok lehetőségéről szó sem eshet. Fel sem merülhet az olvasóban, hogy nem jár sikerrel – ha mégis, az nem lehet a módszer hibája.

9. Ha nem akarsz sokat dolgozni, akkor nyugodtan importálj valamilyen külföldi csodamódszert! Lehetőleg az USA piacról, mert az jó messze van. Ez a fáradtságos szerzői munkától is megkímél, emellett jelentős marketing előnyhöz is juttat, hiszen egy bevált, sok kiadást megélt, milliós példányszámú könyvre hivatkozhatsz, a szerzőre még akkor is köztiszteletben álló professzorként építhetsz, ha a nevadai sivatag közepén működő illegális kommuna szabadegyetemét vezeti.

10. Ha tudományos akarsz lenni, mindenképpen próbáld leegyszerűsíteni a mondanivalód! Hivatkozz tudományosnak hangzó forrásokra, hagyd ki a cáfoló információkat. Mindeközben folyamatosan hangoztasd, hogy a dietetikusok, orvosok, valamint a konkurencia képviselői mind idióták, mert figyelmen kívül hagyják a sikeres módszer forradalmi újdonságait, amit ezer éve bebizonyítottak minden kétséget kizáróan.

11. Ha a piacon van már olyan módszer, amit te is szeretnél, kombináld valami mással, ettől önálló szellemi produktummá válik, s jogosult leszel a szerzői neved alatt forgalmazni.

12. Ha a módszer besül, reformáld meg! Jó módszer, ha a könyved második kiadására ráírod, hogy „megújult”  és „még hatékonyabb”. Ha nem akarod újraírni a könyvet, akkor cseréld meg a fejezetek sorrendjét. Ne felejtsd el a borító színét megváltoztatni.

beforeafter.jpg

Előtte - utána. No comment :)

 

KOCKÁZATOK ÉS MELLÉKHATÁSOK

Térjünk vissza a realitások világába. Az előző írásokban is említettem, most is ismétlem: nagyon ajánlott a fogyókúra megkezdése előtt egy orvosi kivizsgálás, régebb óta fennálló, 30-nál nagyobb BMI esetén meg gyakorlatilag kötelező. A helyzet az, hogy egy egészséges szervezet jól tolerálja az energia-megvonást, de kétséges, hogy egy hosszú távon fennálló jelentős túlsúly esetén az anyagcserét egészségesnek tekinthetjük.

Egy kiegyensúlyozott, mérsékelt és tartós életmódváltás esetén minimális az esélye kellemetlen egészségügyi hatásoknak, minél radikálisabb az alkalmazott módszer, annál nagyobb az esélye a nem kívánt hatásoknak. Ezen belül beszélhetünk közvetlenül a szakszerűtlenül összeállított étrend közvetlen hatásairól (pl. hiányállapotok), illetve azokról az állapotokról, amiket a diéta már csak előhoz (pl. köszvény, hipoglikémia, stb.).

Külön tételt jelentenek a különböző fogyasztószerek, amik gyakorlatilag ismeretlen, de nagy mennyiségben fogynak világszerte. Ezek egy részénél valóban csak a hatástalanság a probléma, de jelentős a valós egészségügyi kockázatot jelentő készítmények száma. Itt szintén több esélyes a játék, bizonyos hatóanyagok önmagukban is képesek komoly hatásokat kiváltani, de legalább ilyen széles a potenciális interakciók (étellel, gyógyszerrel, más fogyasztószerrel) okozta hatások köre. Ezekről a fogyasztószerek tájékoztatóiban (már ha van ilyenjük) nemigazán esik szó. Különböző média-felületeken folyamatosan jelen vannak az elrettentő esetek, különösebb keresgélés nélkül lehet találni egyes szerekkel összefüggő információkat, de úgy tűnik, ez nem rendíti meg a forgalmat.

Megoldás?

Az utópiák határán belül nem nagyon van. Az egyik lehetőség az étrend-kiegészítők forgalmazási feltételeinek szigorítása és a fokozott ellenőrzés lenne.A forgalomba hozatal szigorítását az EU jog korlátozza, a fokozott ellenőrzés számára vannak lehetőségek, feltéve, hogy meg tudjuk teremteni a szükséges kapacitást.Ugyanakkor ez csak a hivatalosan forgalomba hozott termékeket érinti, a zárt rendszerben terjedő és nemzetközi internetes kereskedelemben elérhető termékek gyakorlatilag érinthetetlenek.

A másik lehetőség a felvilágosítás. Nyilván egy megalapozott egészségnevelő program sokat tehetne a helyzet normalizálásáért, ha nem is lenne képes megszünteti, de (az optimista forgatókönyv szerint) visszaszorítaná a kifogásolható jelenségeket. Még mindig  jobb lenne komoly energiákat fektetni az elhízás (és más étrendi, életmódi eredetű betegségek) megelőzésébe, mint a fogyókúrás piacon élősködőket hajkurászni.

De mint írtam, ez már az utópia határát súrolja. :)

 diet-pills-harmful.jpg

Elérhető további cikkek a témában:

  1. Testsúly - Mire jók a kalkulátorok?
  2. Testsúly - Mitől hízunk el?
  3. Testsúly - Mitől fogyunk?

Ha tetszett az írás, oszd meg és/vagy kattints a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd meg hozzászólásként! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon találhatók: https://www.facebook.com/Alimento.blog  

 

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség, vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

 

 

Források:

  1. http://bioszallito.hu/Fogyasztoszerek-menu-553-0-42
  2. Methylhexaenamin URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Methylhexanamine
  3. Dukan diet creator disciplined over Mediator prescription. URL: http://www.theguardian.com/world/2013/jul/09/pierre-dukan-france-mediator-prescription
  4. Benfluorex. URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Benfluorex

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr806706641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huginn · http://agartha.hu 2014.09.28. 22:14:00

Abszurdisztánban illegálisan hirdetve (spam) amit terítenek fogyasztószereket, azok évek óta azonosak, legfeljebb más néven kerülnek forgalomba. A honlapok/reklámok szerint minden esetben rendkívül bio összetevőket tartalmaznak ezek a készítmények, gyakorlatilag viszont csakis amfetamin-származékokat. Voltak ilyen szerek hivatalosan is forgalomban az USA-ban, ám a sok kockázat ellenére a hatásuk tartóssága közel sem volt megfelelő, így be is lettek tiltva emlékeim szerint 2005 környékén. Azóta kínai utánzatai vannak ezen szereknek, minimális előállítási költségekkel. Mire viszont itt megveheti valaki, máris tízezreket fizethet érte. ...és sajnos sokan vannak, akik fizetnek ilyenekért, mert mindig van újabb és újabb néven feltűnő illegális vacak, ők meg elhiszik, hogy majd most pár kapszula beszedésétől lefogynak anélkül, hogy mozogniuk kellene.
süti beállítások módosítása