Paleolit kutatás újratöltve
2016. augusztus 15. írta: Meleg Sándor

Paleolit kutatás újratöltve

A paleolit áltanulmány kapcsán egész érdekes viták bontakoztak ki, ennek örömére folytatás következik: összefoglaló jelleggel, most egy újabb étrendi vizsgálatról lesz szó, eközben finoman megemlékezünk a korábbi vizsgálatok tapasztalatairól. Előre is elnézést kérek, néhol erősen szakmázós és elég sűrű lesz az írás.

paleo.png

PÁR SZÓ AZ ELŐZMÉNYEKRŐL

A teljes paleolit étrend gyakorlatban kimutatott általános hatásáról kevés vizsgálat létezik. Egyes résztényezőket alaposan vizsgálgatnak, de a teljes étrend összevetése más étrendekkel egy-egy területet illetően alapvetően hiányosnak tekinthető. A korábbi írásokban kétszer is szóba került ez a terület, egyszer a Paleolit étrend - V. - Egészségügyi hatások című írásban, egyszer pedig a Paleolit étrend és cukorbetegség témához kapcsolódóan. Ezekben az írásokban két vizsgálat került részletesebben bemutatásra, ehhez most harmadikként fog csatlakozni egy 2016-ban publikált kutatás, ahol  a paleolit étrend az ausztrál táplálkozási ajánlások szerinti étrenddel került összehasonlításra, illetve negyedikként egy olyan vizsgálat, ami egykori cukorbetegeken végzett vizsgálat oldalágának tekinthető.

Az egyszerűség kedvéért az European Journal of Clinical Nutrition vizsgálatát  a továbbiakban EJCN, a Cardovascular Diabetology 2009-es publikációját CD, a Jönsson-Lindeberg páros másik kutatása (Diabetologia, 2007) CD2, az ausztrál táplálkozási ajánlásokkal kapcsolatos vizsgálatot (Nutrients, 2016) AGHE (Australian Guide to Healthy Eating) rövidítéssel fogom említeni. Az előző cikkhez kapcsolódóan jött még egy tanulmány (katt ide, ha érdekel), ezt azért nem vettem figyelembe mert a kis minta és a rendkívül rövid időtartamú vizsgálat miatt a kapott változás nem haladta meg a legtöbb tétel esetében meghatározott hibahatárt, illetve voltak vele egyéb problémáim is.

chemistry.jpg

És akkor most nézzünk a dolgok mélyére...

 

APRÓ SÁNTIKÁLÁSOK

Az étrendi kutatások megszervezése nem egyszerű feladat, nagyon alapos tervezést igényelnek és könnyű benne hibákat véteni, amik megkérdőjelezik a végeredmény értékét – ez nem csak a paleolit témájú vizsgálatoknál van így. E tekintetben a három említett vizsgálat sem tökéletes, mindegyiknél vannak kisebb bukkanók, illetve olyan tényezők, amik hibának nem tekinthetők, de további érdekes kérdéseket generálnak.

Esetszám

Kritikus pont, hogy hány ember vesz részt a vizsgálatban. Lényegében minél nagyobb a résztvevők száma, annál biztosabb eredményt ad a kutatás, a kisebb létszám esetén az egyéni eltérések, a kiindulási minta heterogenitása érdemben torzítja az eredményt, rossz esetben teljesen értékelhetetlenné is teszi. Figyelembe kell azt is venni, hogy a kiindulási létszám általában csökken a vizsgálat során, a bevont személyek egy része el sem kezdi a kísérletet, vagy vizsgálat közben lép ki és az is megesik, hogy a résztvevő végigcsinálja, de valamiért értékelhetetlen lesz az eredménye. Az EJCN vizsgálatban 20 személlyel indult a vizsgálat, amiből 14-en fejezték be értékelhető eredménnyel – ez bizony már elég kevés. A CD vizsgálatban 13 cukorbeteg személyt vizsgáltak (igaz, őket cross over módszerrel, így lényegében önmaguk kontrollcsoportját alkotják), a CD2-ben 14 személy vett részt 15 fős kontrollcsoport mellett, végül az ausztrál (AGHE) kutatásban 22 fős paleolit étrendes csoport mellett 17 fős kontrollcsoport vett részt. Összességében az azért látható, hogy nem nagylétszámú vizsgálatokat tesznek közzé, ez pedig még akkor is óvatosságra ösztönöz az értékelés során, ha az eredmények több ponton illeszkednek. Talán a négy kutatás mintája együtt véve lett volna elegendő egy rendesebb vizsgálathoz.

Vizsgálati idő

A másik kiemelten kritikus pont a vizsgálat időtartama. Az EJCN mindösszesen 3 hétig, az AGHE vizsgálat pedig négy hétig tartott. A rövidtávú vizsgálatok fő problémája, hogy a kapott eredményeket rendkívül nehéz hosszabb távú hatások vonatkozásában értelmezni – maga az étrend hosszútávú fenntarthatósága is kérdéses. Ez az időtartam –tipikusan a divatdiéták hatótávolsága – időben pont arra jó, hogy egy étrend pozitívumai mérhető módon megjelenjenek, amíg a potenciális kockázatok nem, vagy csak kis mértékben (főleg, ha azokat nem is mérik). A CD2 vizsgálat időtartama 12 hét volt, a CD vizsgálaté (beleértve a cross-over időszakot) 3+3 hónap volt, ami az egyetlen komoly vizsgálati időt jelenti a felsorolt kutatások között. A rövid intervenciós időszak, különösen alacsony esetszámmal elég sérülékennyé teszi az általános megállapításokat – látványos prezentációnak megteszi, de kutatási szemszögből ebből globális következtetéseket levonni elég nehéz.

Belterjes hivatkozások

A paleolit szakirodalom belterjessége némi nehézséget okozhat, gyakorlatilag a tanulmányok körbehivatkozzák egymást, Jönsson-Lindeberg meg saját magát is. Ez komoly gondok forrása lehet, főleg, ha a kiindulási tanulmány eredménye erősen kétséges vagy egyértelműen rossz, mégis a megállapításai tényként épülnek be a rákövetkező kutatásokba (jó példa: Hogyan ne vizsgáljuk a tej káros hatásait?).

Étrendek felépítése

A kutatások értékelésénél nagyon fontos, hogy pontosan dokumentálják, mit és mennyit esznek az egyes csoportokban. Mivel más étrendekkel szemben a paleolit étrendnek nincs pontos meghatározása, ennek még nagyobb jelentősége van. Fontos jellemző, hogy a vizsgálatban kötött vagy szabad (ad libitum) étrendet alkalmaznak-e. A kötött étrend sokkal pontosabb vizsgálatot tesz lehetővé, hiszen a fogyasztás erősen ellenőrzött és pontosan mérhető, kisebb mintán is viszonylag homogén beviteli értékek várhatók. Az ad libitum étrendek jóval életszerűbbek, de egyben jóval szélesebb a szórás a táplálékbeviteli értékeket illetően (alanyonként és vizsgálati időszakon belül is) és emiatt jóval nagyobb mérési mintát kellene alkalmazni ahhoz, hogy értékelhető legyen. Ez esetben az esetleges hatástényezők szétválasztása, az eredmények értékelése is sokkal nehezebb. Érdemes azt is megfigyelni, hogy az étrendre vonatkozó információkat milyen módon nyerik a kutatók - egy néhány napos étkezési napló nem feltétlen a legjobb megoldás, főleg az ad libitum jellegű kutatásoknál (hiszen ott folyamatosan változhat az étrend összetétele), összességében egy rosszul rögzített étrendből levont következtetés tönkreteheti az egész kutatást, ráadásul a hivatkozó további munkák értékét is negatívan befolyásolja (lásd a belterjes hivatkozásoknál írtakat).

Kontroll – viszonyítási pont

Alapvető kutatási tétel, hogy bármit mérünk, kell hozzá kontrollcsoport, viszonyítási alap. Az önmagában kapott eredmény nem több látványkonyhánál – szép, szép, de mit kezdjünk vele? Ahhoz, hogy a kutatási eredmények értékelhetők legyenek, kell összehasonlítási alap (egy másik étrend) és kellenek azok a jól meghatározott eltérési pontok, amely mentén a hatások értelmezhetők. Ez az a terület, ahol nagy óvatossággal kell az étrendi vizsgálatot „behangolni”, hogy az érdemi információk ne vesszenek el, de ne is fulladjon értelmezhetetlen adatkáoszba a kutatás. Itt szintén korlátozó tényező lehet a minta mérete és a kutatás időtartama.

kutatas.jpg

MIT TUD A PALEOLIT ÉTREND

A vizsgálatok a korábban említett kérdéses területek figyelembe vételével nagyságrendileg ugyanazokat az eredményeket hozták, és az új vizsgálatok sem cáfolták meg a korábbi vizsgálatok során a paleolit étrenddel kapcsolatos felvetéseket.

A paleolit étrend a vizsgálatban az átlag étrendekhez és az ajánlásokra épülő étrendekhez képest is mindig alacsonyabb energia-bevitelt biztosított, ez alapvetően a magas szénhidrát-tartalmú élelmiszerek elhagyása miatt következett be. A vizsgálatokban a paleolit étrend energia-bevitele kb. 1.300 - 1.600 kcal/nap értékek között mozgott, ez a referenciaként alkalmazott étrendekhez képest 11-36%-kal alacsonyabb. Ahol az étrend mennyiségét (tömegét) is mérték, ott a paleolit étrend számított energia-sűrűsége alacsonyabb volt (CD, -17%).

A csodaszép képbe azért belerondít, hogy a paleolit étrendeknél mért energia kritikusan alacsony bevitelt jelent, melynél a rövid távú hatások ugyan kedvezőek, de hosszú távon nem fenntartható. A paleolit étrendben a kiesés elsősorban a szénhidrát-bevitellel eltűnő energiából adódik, melyet más forrásokból nem tudtak pótolni. Az étrend energiatartalma emiatt végül radikálisan alacsonyabb lett a hagyományos étrendhez, de még a klasszikus diabéteszes vagy fogyókúrás étrendekhez képest is. Ennek egyik eredménye, hogy a paleolit étrend mellett jelentős testsúlycsökkenés érhető el, ennek pedig további pozitív egészségügyi hatásai vannak. Fontos kérdés, hogy a tapasztalt hatások mennyiben írhatók csak ennek az egy tényezőnek a számlájára, esetleg az étrend más tényezője is szerepet játszik. A vizsgálatokban az EJCN kutatás kivételével terápiás étrendként alkalmazták a paleolit étrendet és az EJCN is inkább a rövidtávú egészségügyi hasznokra fókuszált. Emiatt az egészséges lakosság körére, hosszútávon éppen az alacsony energia-bevitel miatt nehezen vihető át az eredmény, főként az erős fizikai aktivitással járó személyek körében. Abszolút nyitott a kérdés, hogyan viselkedik a paleolit étrend akkor, ha napi 2.500-3.000 kcal energia-bevitelt kell megvalósítani.

A paleolit étrendben a fehérjebevitel mennyiségét tekintve stagnálás vagy kis mértékű emelkedés tapasztalható, az energiabevitelen belüli arányát tekintve jelentősebb az eltérés. A mérsékelt paleolit irányzatokban kb. 1,3 - 1,5 g/ttkg (24-26 e%) érték jellemző, ami a normál tartományon belül marad. A magasabb fehérje-bevitel szerepet játszhat abban, hogy az étrend testsúlycsökkentő hatása az energiamegvonás arányait tekintve jelentősebb, de a vizsgálatok ezt egyértelműen nem igazolják. Érdekes módon az állati és növényi fehérje arányát sem vizsgálták, pedig ez az étrend összetételére és hatásának megítélésében hasznos lehetne. Az étrendi panelek elemzése révén megállapítható, hogy az állati források közül a tojás, hús és belsőségek jelentősége emelkedik, a tejtermékeké visszaszorul, ezzel együtt kiesnek a klasszikus növényi fehérjeforrások közül a hüvelyesek és a gabonafélék – ez Összességében az állati fehérjék felé billenti a mérleget.Összességében viszont a "húsevő mítosz" a paleolit étrenddel kapcsolatban nem állja meg a helyét, a populáris irányzatokban nem borul fel végletesen az étrend.

A zsírbevitel mennyiségét tekintve a paleolit étrendben meglepő módon nem emelkedik, hanem csökken, bár a zsír aránya az energia-bevitelen belül emelkedik (kb. 35-40% körüli tartományba). Ami meglepő lehet, hogy a zsírbevitel csökkenése elsősorban a telített zsírok jelentős (30-50%) csökkenésének számlájára írható. Ez összességében elgondolkodtató, ugyanis a paleolit étrend elmélete jelentős energiát fordít arra, hogy a telített zsírokat rehabilitálja – viszont a paleolit étrend egyik lehetséges hatástényezője ezek szerint megegyezik a hivatalos étrendi ajánlások által szorgalmazott változással. A telítetlen zsírsavak esetében jelentősebb emelkedést az egyszeresen telítetlen zsírok (MUFA) jelentenek, a többszörösen telítetlenek (PUFA) esetében nem volt egységes tendencia. A koleszterin-bevitel, a hagyományos étrendeknél magasabb (nagyságrendileg 400-600 mg/nap közötti, a referencia étrendek 135-168%-a).

paleo_cikk_01.jpg

Az Österdahl féle vizsgálat tápanyag-összetétele kontroll és paleolit étrenden lévő csoportban.A diagramokon tömegek és tömeg-arányok láthatók.

paleo_cikk_02.jpg

Ugyanez Jönsson - Lindeberg esetében cukorbeteg kontroll és cukorbeteg paleolit csoporttal.A diagramokon tömegek és tömeg-arányok láthatók.

e-arany.jpg

Kis kiegészítés, mert ez kimaradt. Lindeberg féle kutatás (CD) - paleolit és kontroll étrendek energia-aránya.

lindeberg.jpg

Jönsson - Lindeberg vizsgálatban a két étrend zsírsav-összetétele. Akkor most jók a telített zsírok vagy nem?

 

Nem meglepő módon a szénhidrátbevitel csökken jelentősen, ez a különböző csoportokban a kiindulási érték 30-50%-át tette ki. A kutatásokban a bevitel a paleolit étrenden lévő csoportokban is 100-160 g között oszlik meg, a teljes energián belül 28-42 e%-ot ért el, testtömegre viszonyítva a bevitel három esetben 1,4-1,5 g/ttk, az EJCN esetében 2,4 g/ttkg volt (de a csökkenés mértéke is itt volt a legmagasabb, mert 5 g/ttkg feletti értékről indultak). A paleolit étrend a megtakarítást elsősorban a gabonafélék kiiktatásával érte el, de jelentős arányban betudható ez az eredmény a hozzáadott cukrot tartalmazó termékek eltűnésének is.

A zöldségek és gyümölcsök bevitele általában emelkedik, ennek tudható be, hogy a különböző szénhidrát-típusok között csökken a keményítő típusú szénhidrátok jelenléte és megnő az egyszerű szénhidrátok aránya is. Lindeberg vizsgálatában (CD2) a zöldségek fogyasztása 62%-kal, a gyümölcsöké viszont 95%-kal emelkedett, így a paleolit étrend átlagos glikémiás indexe alig tért el a hagyományos cukorbeteg étrendétől, a glikémiás terhelés csökkenése inkább a szénhidrátok bevitt mennyiségének jelentős csökkenésével magyarázható.

szenhidrat.pngA paleolit étrendből eltűntek az összetett szénhidrátok (keményítő), helyettük maradtak a "cukrok". a források változtak, de a klasszikus diabétesz étrendhez képest e téren nem mutatkozott előny.

 

ÉRTÉKELJÜNK

Nézzük a tanulságokat, elsősorban a tanulmányokat készítők szemszögéből. Az EJCN kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a rövidtávú paleo étrend egészséges önkénteseken végzett vizsgálata néhány kedvező hatást mutatott a szív- és érrendszeri kockázati tényezők terén, mint például testsúly, BMI, haskörfogat, a szisztolés vérnyomás és a PAI-1 (plasminogen activator inhibitor-1, ez egy érelmeszesedés és trombózis szempontjából fontos paraméter). A szerzők különösebben nem gondolkodnak a jelenségek hátterén, a szokásos „discussion” rovat teljesen hiányzik – de hát a tények magukért beszélnek, nem? Azért ne bontsunk pezsgőt egyből, mert hát a tanulmánynak vannak bizonyos korlátai: „this study has some limitations” – hogy milyen finoman tudják magukat kifejezni a majdnem használhatatlan kutatásokat illetően. Az eleve nem nagy esetszámból sem sokan fejezték be a vizsgálatot, ennek okai is megérnének egy elgondolkodást (nem ízlett, éhesek maradtak, egyéb ok?), ennek következtében a kapott adatok szépek voltak, de már a korrelációs elemzésekhez nem voltak megfelelőek. Gyakorlatilag a tápanyag beviteli értékek voltak használhatók, azok is némi távolságtartással kezelendők.

Az ausztrál vizsgálat (AGHE) legyen a következő: a kutatás konklúziója, hogy a bevont egészséges nők körében a paleolit diéta kedvezőbb hatással volt a test összetevőire. A szénhidrát fogyasztás csökkentése a rost bevitelt nem befolyásolta a paleolit csoportban, viszont tiamin (B1), riboflavin (B2) és a kalcium esetében jelentősen visszaesett a bevitel. Nem tapasztaltak szignifikáns különbséget a csoportok között a kardiovaszkuláris és metabolikus kockázati tényezők terén – mondjuk három hét alatt én nem is vártam volna szignifikáns változást. A cikk szerzői elgondolkodnak azon, hogy a testsúlycsökkenés terén kapott eltérés a kontrollcsoporthoz képest mennyiben írható csak az energiabevitelben tapasztalt különbség és mennyiben más tényező, pl. a szénhidrát-bevitelben mutatkozó eltérés javára. Az egyértelmű, hogy a testsúlycsökkenés mértéke az energiabevitelen túl összefüggést mutat az étrend összetételével is, pl. ezért javasolják a relatíve magasabb fehérjebevitelt a fogyáshoz. Az adatok alapján a testsúlycsökkenés a paleolit csoportban magasabb volt, mint az energiabevitel-mérséklése alapján önmagában indokolt lett volna, de éppen a kis minta, a rövid behatási idő és az ad libitum jellegű fogyasztás miatt ez a kérdéskör nem vizsgálható megfelelő módon. Szintén problémás, hogy a három hétre vonatkoztatott étrendi adatokat egy három napos étkezési naplóra építik a szerzők, ami elég bizonytalanná teszi a megállapításaik jelentős részét.

A legjobb vizsgálatoknak még mindig a Lindeberg-team két kutatását tartom, amiket nyugodtan tekinthetünk egy kutatásnak is, annyira hasonló koncepcióra épülnek. Komolyabb tanulságok is megjelennek a cikkekben, például, hogy a zöldségek és gyümölcsök fruktóz tartalma, amennyiben az a napi 50 g értéket nem éri el – látható nyomot nem hagy a szénhidrát-anyagcserében. Rendben, tudom, hogy a Nagy Paleolit Tankönyv szerint a fruktóz lassan ölő méreg, de hát ebben a vizsgálatban ez jött ki.

Lindeberg tanulmányaiban egyébként nagyon jó felvetések vannak arról, hogy milyen anomáliák fordultak elő a vizsgálatban: itt is problémás, hogy a fogyás mértéke nem arányosítható az energiabevitel változásával. Érdekes, hogy a szerzők végkövetkeztetése az (CD2), hogy a paleolit csoportnál tapasztalt, nagyobb mértékű glükóz tolerancia  javulás nem függött az energia-bevitel és makrotápanyag-összetétel változásától - ez alapján az alkalmazott élelmiszerek köre sokkal fontosabb lenne, mint az energia-bevitel mennyisége, vagy a zsír, szénhidrát vagy fehérje mennyisége, aránya az étrendben. Ez elég erős kijelentés.

A két vizsgálatnak is erős hátránya, hogy kis mintával készültek, ráadásul (mint általában az étrendi kutatásoknál) hiányzik a kettős vak, de még a szimpla vak kutatás is. nem csak arról van szó, hogy csak feltűnik valakinek, mit eszik és mit nem, hanem arról is, hogy etikai okokból a betegeket valamilyen módon tájékoztatni kellett arról, hogy egy kutatás részeként másképp kell táplálkozniuk a szokásos orvosi utasításhoz képest. Lindebergnél is problémának érzem, hogy az étrend összetételére vonatkozó mintavétel mindkét kutatásukban mindösszesen négy napos étkezési naplóra épült - és ha már itt tartunk, a paleo csoport 2x1 órás betanítását is elég soványnak érzem (ez a CD2 vizsgálatban volt leírva, a cukorbetegeknél nem derült ki, mennyi időt fordítottak betegoktatásra).

kutya.jpg

Lesz még valami? - nem lesz, pedig tudtam volna még fokozni...

VÉGSZÓ

Borzasztóan nehéz jó kutatást csinálni. A szakirodalom tele van könnyen, gyorsan elvégezhető, látványos eredményeket produkáló - de kutatási szempontból hasznavehetetlen anyagokkal. Ezekre általában az alternatív bulvár irodalom örömmel lecsap, az előző cikkből is nyugodtan lehet egy jó hírt írni, mondjuk "Elkezdtek paleózni, és maguk is megdöbbentek azon, amit tapasztaltak" címmel. Egy témában mélyebben elmerülő szakembernél azonban ilyenkor több oldalnyi kérdés merül fel a kutatás tervezésétől a mintavételen és a vizsgálat lefolytatásán át az eredmények értékeléséig, értelmezéséig - ezek mind meghatározzák a kutatás használhatóságát.

A fenti négy kutatással is az a baj, hogy akár lehettek volna jó - akár átütő erejű vizsgálatok is. De elcsúszkálnak olyan tényezőkön, ami erősen gyengíti az eredményeiket - ismételten csak egyfajta látványpékség szerű valamit kaptunk. A paleolit étrenddel éppen az a baj, hogy nagyon sok ígéretes megállapítása van, amit egyszerűen nem tud megfelelő módon alátámasztani - ez lehet, hogy a laikus felhasználókat rettentő módon nem izgatja, de egy kritikusan gondolkodó, jobb táplálkozástudományi szakembert vagy egy kutatásmódszertanban járatosabb személyt (tévedés ne essék, egyiknél sem magamra gondoltam) már igen - de ez meg legyen az ő bajuk. Ami külön zavaró, hogy a paleolit étrend iránt elkötelezett szakemberek sem erőltetik meg magukat a megfelelő tanulmányok produkálásában - minőségét tekintve a Lindeberg részvételével készült két tanulmány üde színfolt, de ezektől ne várja senki, hogy az orvostudomány hasra fogja magát vágni, annyira azért nem jók.

Mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a fenti vizsgálatok a paleolit étrendet csak felszínesen vizsgálták, több olyan tétel (lektinek, fitátok, glutén, kazein, laktóz, stb.) szerepe nem került napirendre, amik a paleolit étrend szempontjából egyébként (elméleti) jelentőséggel bírnak. Ezek a tényezők a fenti kutatásokban nem kaptak szerepet - hogy ezekre milyen kutatások voltak, az egy külön történet.

microscope.jpg

Ha tetszett az írás, oszd meg vagy klikkelj a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd le kommentbe! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon találhatók: https://www.facebook.com/Alimento.blog

Források:

  1. Genoni A et al: Cardiovascular, Metabolic Effects and Dietary Composition of Ad-Libitum Paleolithic vs. Australian Guide to Healthy Eating Diets: A 4-Week Randomised Trial. Nutrients. 2016 May; 8(5): 314. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882726/
  2. Österdahl M et al: Effects of a short-term intervention with a paleolithic diet in healthy volunteers; European Journal of Clinical Nutrition (2008) 62, 682–685; URL: http://www.nature.com/ejcn/journal/v62/n5/full/1602790a.html
  3. Jönsson T, S Lindeberg et al: Beneficial effects of a Paleolithic diet on cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: a randomized cross-over pilot study. Cardiovascular Diabetology20098:35. URL http://cardiab.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2840-8-35
  4. T. Jönsson T, Lindeberg S et al:A Palaeolithic diet improves glucose tolerance more than a Mediterranean-like diet in individuals with ischaemic heart disease. Diabetologia. 2007, Volume 50, Issue 9, pp 1795–1807. URL: http://link.springer.com/article/10.1007/s00125-007-0716-y
  5. T Jönsson, S Lindeberg et al.: A Paleolithic diet confers higher insulin sensitivity, lower C-reactive protein and lower blood pressure than a cereal-based diet in domestic pigs. Nutrition & Metabolism 2006, 3:39 URL: http://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-3-39
  6. Jönsson T, Lindeberg S et al. A paleolithic diet is more satiating per calorie than a mediterranean-like diet in individuals with ischemic heart disease. Nutr Metab (Lond). 2010 Nov 30;7:85. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3009971/
  7. Masharani U et al: Metabolic and physiologic effects from consuming a hunter-gatherer (Paleolithic)-type diet in type 2 diabetes. Eur J Clin Nutr. 2015 Aug;69(8):944-8. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25828624

A bejegyzés trackback címe:

http://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr2710358950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

fordulo_bogyo 2016.08.15. 20:11:36

Nagyon jo osszefoglalo elemzes, elvezet volt olvasni, koszonom.
Ket aprosag:
- az etrendeket osszehasonlito oszlopgrafikon jobb odala (fo tapanyagcsoportok, % az y tengely)... jol gondolom, hogy a % az az etrend teljes energiabevitelenek a %-a, ezert lehet pl a kontroll 335 g szenhidrat kb 68% szemben a paleo 158 g-ja 50% (azaz grammban kifejezve tobb mint ketszeres a kulonbseg, %-ban viszont csak 26%-nyi... vagy 18 szazalekpont)
- a konkluzioban egy szo szerintem nincs a helyen :-)
"paleolit étrenddel éppen az a baj, hogy nagyon sok ígéretes _megállapítása_ van"... ugy erzem nem megallapitasok azok, hanem, csak (alatamasztatlan) allitasok, kinyilatkoztatasok.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.08.15. 20:27:21

@fordulo_bogyo:
Köszi.
- A diagram energiabevitelre van beállítva, de megnézem.
- Megnézem a szöveget, javítom.

FikkFakk 2016.08.15. 21:36:44

Sportolj bzmeg, egyel racionalisan es valtozatosan, nemi edesseg belefer. Ennyi. Nem kell hozza hokuszpokusz.

Kelly és a szexi dög 2016.08.15. 23:38:37

Ha valaki kitalál valami orbitális faszságot, muszáj rögtön akadémiai szinten cáfolni? - nem elég leszarni?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.08.16. 07:09:05

@Kelly és a szexi dög:
A akadémiai szinten tálalja, akkor kell. A paleo ma a vegán irányzatok után következő legnépszerűbb irányzat, régen túl van az ignorálhatóság határán.

Cogito sum 2016.08.16. 07:22:17

Ugyanilyen kutatási eredményeket és szép grafikonokat bármelyik más táplálkozási irányzat is fel tud mutatni. Akár vegetáriánus, akár a gabona alapú makrobiotika képviselői is csodálatos eredményekkel bizonyítják "igazukat".
A valóság az, hogy ha jelenleg nem érzed jól magad a bőrödben és BÁRMIT változtatsz az életmódodon, táplálkozásodon, változást fogsz tapasztalni. Ez lehet pozitív tapasztalat -és akkor hurrá-, vagy rossz élmény -és akkor "hülyeség az egész".
Mozogj többet, egyél több zöldséget, húst, vagy kenyeret, a lényeg, hogy változtass azon, amit eddig nem jól csináltál és jobban fogod magad érezni! - grafikon nélkül is.

vanRob 2016.08.16. 09:20:28

Remek írás, érthető még nekem, egy laikusnak is.
Abszolút rávilágít arra a tényre, hogy milyen kis lökés elég emberek millióinak, hogy félinformációk, tények elhallgatása vagy elferdítése következtében valami olyat tegyen, ami rohadtul nem jó.

Barbaarb 2016.08.16. 09:49:48

@Cogito sum:

Egyetértek, hogy a változatos étrend a jóllét egyik pillére, de azért szerintem jól teszi az, aki az étrendjéből kvázi kizárja a cukrot (glükózt), és a fehér lisztet, valamint az azzal készült termékeket.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2016.08.16. 11:05:33

Nagy büdös kamu a paleo. Táplálkozászavaros jóléti faszok agyalmánya.

G.Z. 2016.08.16. 16:42:21

Gratulálok, nagyon jó, igényes cikk. Az igényes ismeretterjesztő szintet sikerült jól belőni, de korrekt szakmai tartalom is van benne. No meg tisztességes hivatkozások.
Hogy mi mennyire paleo, az szerintem is édesmindegy, kerülni kell a szénhidrátokat, és folyamatosan, ésszerű mennyiségűt kell mozogni. Akkor nem lesz gond (de a rák akkor is 3-ból visz el 1-et...)

fordulo_bogyo 2016.08.16. 16:59:43

@Barbaarb: "kvázi kizárja a cukrot (glükózt), és a fehér lisztet, valamint az azzal készült termékeket."
Csak halkan szolok, hogy a gyumolcsok egy reszeben jelentos mennyisegu glukoz (lanykori neven szolocukor talalhato)...
Meg halkabban emlitem meg, hogy a teljes kiorlesu lisztnek tobb mint a fele feher liszt... ;-)
@G.Z.: a szenhidratokat ugy altalaban eleg nehez kiiktatni a taplalkozasbol... ha nem lehetetlen. Azzal egyetertek, hogy az "atlagos" etrendben, kulonosen az amerikai zsirszegeny etrendben tulzott a szenhidratok bevitele.

Munyi cica 2016.08.16. 20:28:42

@G.Z.:
De miért is kellene kerülni a szénhidrátokat? Az ember mindig is fogyasztott ilyeneket (zöld levelek, zöldségek, gumók, bogyós és más gyümölcsök formájában).
Ha meg így is, úgyis elvisz a rák, akkor pláne minek?
Garancia semmire nincs, még azt is elviheti, aki nem vagy alig eszik CH-t.

Cogito sum 2016.08.17. 08:09:23

@Barbaarb: Táplálkozási szempontból én ÉTEL-re gondolok, nem az iparilag feldolgozott, finomított, dúsított, adalékolt ételjellegű dolgokra.

Barbaarb 2016.08.17. 12:07:41

@fordulo_bogyo:

Ezért írtam, hogy kvázi. A szőlőben tobzódik a glükóz, mégsem gondolom, hogy ki kellene zárni az étkezésünkből. A fehér liszt is értelemszerűen úgy értendő, hogy a tisztán fehér lisztből készült árukról beszélek. Természetes, hogy a teljes kiőrlésű lisztben benne van a fehér liszt is, ez azonban éppen elég ahhoz, hogy a legkárosabb tulajdonságát tompítsa, ahogy csekélyebb mértékben a zsír is például a zsíros kenyér esetén.

@Cogito sum:

Csak ezzel nagyon leszűkíted a dolgokat. Kenyérről is írsz, azt is magadnak készíted, magadnak termelt búzából?

sün75 2016.08.17. 13:56:16

Mióta nyers T-Rex húst eszem azóta nem korpásodik a hajam és már nem is őszülök. :)
Pontokba szedve:
5 érv a nyers T-Rex hús evése mellett.
26 betegség amit a nyers T-Rex hús evése terjeszt.
7 ismeretlen dolog a T-Rex körméről.
3 sosem hallott történet a T-Rex-ről.
9 láthatatlan T-Rex.
6 felfedezetlen T-Rex fészek.
10 titokzatos T-Rex szokás.
2 legfinomabb T-Rex falat.
13 kapcsolat az idegenek és a T-Rex között.
6 Prófécia a T-Rex-ről.
Vezércikként mehetne talán úgy, hogy
Nostradamus és a T-Rex hús. -> .... tudósok bizonyították Nostradamus és a T-Rex kapcsolatát.
Következő héten.
Tudósok cáfolták Nostradamus és a T-Rex kapcsolatát.
néhány év múlva meg.
Tudósok felhívták a figyelmünket a T-Rex hús evésének káros hatásaira.
Tuti betöltené a napi teleshop hiány küszöböt. Aki meg esetleg még sincs felkészülve azt meg telegyógyászattal lehetne kezelni mert ott is nagy űr tátong.
www.youtube.com/watch?v=YdcRo9hToEw
igazából nem is pont ide szól az egész.
elnézést érte de köszi, hogy meghallgattatok :)

ecch 2016.08.17. 16:48:20

Fontos megjegyezni egy olyan alapvető tényezőt, ami nagyon belerondít mindenbe. Ugye vannak a paleolit elméleteket alátámasztó kutatások, melyeket független, nem pénz által eltorzított törekvések hoztak létre. Ezzel idáig semmi dong. De nagyvonalakban hasonlít a parlagfűproblémára az egész. Egy valamivel nem számoltak azok, akik paleo megalapozó okfejtő könyveket írtak. Azok a kutatások, melyek alátámasztják a paleo létjogosultságát, és hangsúlyozom így önmagukban nem valótlan állításokról eredményekről van szó, nem szelektálódtak egy bizonyos szempont szerint. Van egy tényező, mely az összes kutatást nagyon súlyosan érinti. Ez pedig a - szerintem és tapasztalatom szerint is igenis fennálló - egyre súlyosabb mikroelem és vitamin hiány, illetve jelentős vegyi környezeti terhelés (háztartási, levegő, stb). Ez szinte az egész világot egyre inkább érintő tényező. Miért emelem ezt ki. Ezek a kutatási eredmények nagy valószínűséggel mind olyan embereken születtek, akik jelentős mértékben rendelkeznek valamilyen hiánybetegségben eleve. Ez miért fontos? Sajnos nagyon úgy vettem észre, hogy bizonyos paleolit kisérletezőknél kiderült, a balul elsült paleo beállítás utáni közérzet, általános egészségi állapot, utólagos étrendjavítás nélkül is jelentősen javítható a mikroelem-vitaminpótlással. Itt kiemelném, hogy egy nagyon szűk, és eléggé drága termékrétegről lehet szó. Tehát az a helyzet, hogy sajnos igenis a vitaminpótlásnak is van jelentősége és nem is kicsi. Ugye a kutatások a könyvek szerint arról tanuskodnak, hogy mindenféle civilizációs betegség és ezek között a intoleranciák jelentősen szaporodnak. Viszont jónéhányan megtapasztaltuk, hogy a natúrpaleozás, még akkor is ha bizonyos szempontok szerint tökéletesen tisztának is tűni, nem elegendő. A paleo mint elv nem rossz, viszont ma nincsenek meg a feltételei. Egy rövid összefoglalás. Voltak a legrosszabb éveim, a kb 2010-2013. Ezután indult a paleo teszt, teljesen tisztán, de ketogénba hajló. Ez 2 évig jó volt, majd nagyon cifrán leromlott az emésztésem hatékonysága, és az idegeim nagyon pocsékak voltak. Ezt ezután kizárólag 4-5 féle kifelyezetten széleskörű jelentőségű, és emésztést, hormonfelépítést célzó pótlásokat eszközöltem, mellyel 2 hónap alatt vissza tudtam hozni normál szintre. Nem változtattam a tiszta paleon, mégis nagyfokú javulás történt. A pótlások folytatódtak, de még nem sikerült teljesen rendbehozni mindent. Ezután kicsit csökkent a hús, és visszakerült néhány biztonságos keményítő. Ekkor megszüntek a paleo alatt kialakult egyes újfajta érzékenységeim, és javultak a mentális tünetek is. Ugyanakkor a paleo előtti időszak doltai nem jöttek vissza annak ellenére, hogy az étrend egy kicsit mégis jobban kezdett hasonlítani ahhoz, mint ami 13 előtt, a paleo előtt volt. A morbid az, hogy intoleráns tünek egyedül a szigorú paleo alatt voltak, egy-egy visszaterhelés alkalmával. Míg a pótlásos időszak után visszaterheléssel sem jelentkezett semmilyen tünet (ekcéma, viszketés, gázok, rosszalvás) s hízás sem indul be semmilyen formában. Paleo előtt nem pótoltam semmit. Az is igaz, hogy a tisztaság továbbra is szempont, ahogy szinte a legtöbb modern étrendnél szerencsére az (adalékanyagok, tartósító. Ez az egész cifra, mint az időjárás, nem olyan fekete-fehér, s a különféle étrendváltási szakaszok minősége és sorrendje is nagyon nagyon más-más eredményeket hozhatnak. Az egyik kulcs talán a teljes kontrollos követés lehetne, de nem olyan csőlátásszerűen, mint ahogy mostanában egyes helyeken zajlik.

ecch 2016.08.17. 16:52:50

@ecch: Elmaradt a kiemelés. Tehát a kockázatosnak titulált élemiszerek, gabona, kukorica, krumpli, tej s társai elhagyása egyfelől nem rossz, de valahol hasonló tünetikezelés mint a parlagfűírtás. A problémák rohamos terjedése úgy gondolom csak részben írható ezek számljárára, és nagy hangsúlyt kellene fektetni azokra az okokra, melyek létrehozzák azt az állapotot, ami miatt szervezetünk már nem képes olyan szinten megfelelően reagálni ezen táplálkozásbeli "terhelésekre", mint ezelőtt jó pár évtizeddel. Ahogyan a tüdőrák sem a cigarettázók számának növekedésével arányosan nő, hanem más íven, úgy a krónikus betegségek terjedése körül is vannak ellentmondások.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.08.17. 18:09:09

@ecch:

"a tüdőrák sem a cigarettázók számának növekedésével arányosan nő" - de bizony igen. ha van dolog, amit egészen jól sikerült igazolni az a dohányzás hatása az egyes megbetegedési kockázatokra.

Ha a paleo étrend olyan mikroelem és vitaminhiányt okoz, ami pótlást tesz szükségessé, akkor ott gondok vannak - bár a ketogén étrendeknél feljegyeztek ilyen eseteket.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.08.17. 18:10:02

@sün75:
Nekem tetszett. Egészen jól leír bizonyos jelenségeket :)

gigabursch 2016.08.18. 16:55:46

(szinte) Minden táplálkozási kutatás kihagyja a vizsgálatokból az alábbi kérdéseket:
- mely népcsoport
- hol

Magyarán: Egy inuit a saját helyén, Európában vagy a pigmeusok földjén a saját étrendjével, illetve helyi étrenddel és vica-versa.
Nem hinném, hogy komoly vizsgálatok lennének mögötte, de alighanem teljesen más az enzimrendszere
- egy inuitnak
- egy magyarnak
- egy pigmeusnak

Ezt még tetézi az életkor, nemi érettség, nem, stb...

Csak egy példa:
Az összefoglalóan szkíta népeket (köztük a mai magyarokat is) már az ókori görögök is tk. a tejivó népekként emlegették (tessenek sok Graves művet olvasni, pl. az Aranygapjú c. művet).
Ez azt jelenti, hogy alighanem (azaz 100%) arra az étrendbe beletartozik a folyékony tehéntej fogyasztása is.
Ez egy koevólúciós lépés.
Ahogy az inuitoknál, a fóka, jegesmedve, alga, hal, kagyló és a többi
vagy épp a pigmeusok saját életmódbeli étkezése.

Itt tehát két dolog jelentkezik:
1.) Az adott nép szervezetében, enzimháztartásában, stb. igazodik ahhoz az étrendhez, ami ott van táplálékforrás. Ez évezredek alatt akkor is beáll, ha nem vizsgáljuk.
2.) Az adott étrenddel lehet csak az adott helyen megélni. Banánból és disznóhúsból a sarkkörön alighanem nem és szintén feltételezhető, hogy disznóhússal és fókazsírral a dzsungelben nem lehet tartósan életben maradni.

Amúgy:
A paleo étrend erénye az én szememben abban van, hogy csökkenti a szénhidrátbevitelt valamint olyan jellegű, hogy az emésztőrendszert nem engedi ellustulni.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.08.18. 19:28:20

@gigabursch:

Ez egy egészen bonyolult kérdéskör. Részben igazad van: egyértelműen vannak különbségek az egyes népcsoportok között az egyes táplálékokra adott reakciókban. Vannak eltérések a betegségekre való fogékonyságban, a táplálék allergiákban és intoleranciákban, egyes enzim-működési zavarokban, stb.

Általában egy jelentős mintával dolgozó kutatásban erre ügyelnek, hogy ne torzítsa a vizsgálatot,

A tejivó nép kérdése is érdekes, a magyar nép e tekintetben a kelet és nyugat között félúton van: a keleti népeknél nagyon magas (>90%) a felnőttkori laktáz-elégtelenség, egyes nyugati népességnél egészen alacsony (<15%). Nálunk ez most valahol 30-50% között van.

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a sztyeppei népek nagyon profik voltak az erjesztéses tejtermékek előállításában, ez egyrészt kiváló tartósító módszer volt, másrészt csökkentette a laktóz mennyiségét, harmadszorra pedig nagyon jó probiotikus élelmiszerkört jelentett. Ebből írtam anno a szakdolgozatomat :)

gigabursch 2016.08.18. 20:56:21

@Meleg Sándor:
Épp a kérdéskör bonyolultsága miatt szerintem csak az összehasonlító elemzések működnek és nem a "zanzásítottak".

A szakdolidat szívesen elolvasnám. Érdekel.

Munyi cica 2016.08.18. 21:02:27

@Meleg Sándor: @gigabursch:

Én is szívesen elolvasnám! :) Lehet jelentkezni?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.08.19. 07:09:23

@gigabursch: @Munyi cica:

Megpróbálom előkeresni. Utoljára egy pendrive-on lappangott valahol a lakásban... vagy floppyn... az biztos, hogy lehetne egy frissített verziót csinálni belőle és mehetne a blogra :)

Összehasonlító elemzések: egy jó kutatás figyelembe veszi a mintában lévő ilyen eltéréseket, vagy akár a ffi/nő eltéréseket is. Ha az alapkutatások korrekt módon lettek megcsinálva, akkor az eredményeknek nem szabad messze esniük egymásnál.

Példa: ha a szénhidrát-csökkentett étrend jobb a metabolikus szindróma prevenciója és vagy terápiája szempontjából, mint a high carb, akkor annak mindenhol jobbnak kell lennie, mert az emberi anyagcsere alapjai mindenhol azonosak. Az etnikai és egyéb eredetű eltérések adnak majd egy szórást, hogy mennyi a jobb egyik/másik csoportnál, de a fő tendenciát nem törhetik meg. Ha ez mégsem jön be, akkor meg kell nézni, nem volt e kutatási hiba vagy olyan tényező, amit figyelmen kívül hagytak.

Munyi cica 2016.08.19. 14:18:49

@Meleg Sándor: Jó, köszi, jó lenne a blogon. Érdekes téma.

Spidy.hu 2016.08.21. 19:56:21

Amatőrként és nem érdeklődőként is jó írás

Munyi cica 2018.02.20. 13:43:25

Ehhez mit szóltok? De ne csak a címét nézzétek, az ne riasszon vissza, hanem az előadót meg amiket mond. Érdekelne a véleményetek. Érdemes meghallgatni (aki ráér).

www.youtube.com/watch?v=AU1yy5-tKQk

Munyi cica 2018.02.22. 19:46:03

Nem nézné vagy hallgatná meg valaki ezt a fél órás előadást, amit fentebb mellékeltem?
Köszönöm :) .

fordulo_bogyo 2018.02.23. 03:26:46

@Munyi cica: Nagy kokler a pofa!
hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91:Kirmizi~huwiki/pr%C3%B3balap
En igy (es a videot gyorsan atlapozva) szavat sem hinnem.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.02.23. 06:03:44

@fordulo_bogyo: @Munyi cica:

Én ennyire sarkosan nem fogalmaznék. A 90-es években más volt a hazai környezet, TI sokat dolgozott azért, hogy az akkor beözönlő természetgyógyászati módszerekben valami rendezettség kialakuljon, akkoriban jóval óvatosabban és korrektebben nyilatkozott, az előadásaiban azért komoly szerepet kaptak pl. a kontraindikációk.

Tény viszont, hogy mára egyértelműen elromlott a dolog - a videóról részletesebben később, látható, hogy valamilyen tényanyaggal dolgozott, ettől függetlenül a következtetéseit nem tartom megalapozottnak.

Munyi cica 2018.02.23. 14:28:50

@Meleg Sándor:
De jó, köszönöm szépen, kíváncsian várom a véleményedet, bármi legyen is az. Jó, lehet, hogy fele sem igaz, de mondott érdekeseket, talán érdemes elgondolkodni rajta, vagy megkritizálni, te ehhez jobban értesz :).
Állítólag ő is kritizálja a csalókat, pl. itt kikelt Vargha Zoltán ellen, aztán van valami előadása is a szélhámosokról :P.
index.hu/belfold/2014/08/22/nem_doktor_de_gyogyit_vagy_csak_marketingzseni/

Munyi cica 2018.02.23. 14:32:44

@fordulo_bogyo:
Igen, ennek alapján amit itt látok a Wikin meg a könyvei :(....tényleg nem valami szavahihető, bár ahogy fentebb írtam, ő is kikelt a csalók ellen (vagy ez az "ellenség" megtévesztése....?) Azért nagyon köszönöm, hogy belehallgattál meg foglalkoztál vele, azért várom, hogy Sándor mit mond majd :).

fordulo_bogyo 2018.02.23. 15:52:33

@Munyi cica: " ő is kikelt a csalók ellen" - konkurenciaharc,
hollo hollonak... :-)

fordulo_bogyo 2018.02.23. 17:06:56

@Munyi cica:
Kezdem azzal, hogy eleve gyanus, amikor valaki egy altalanosan elterjedt elelmiszerrol azt allitja, hogy az karos, veszelyes, kerulendo...
ugye van aki szerint a tej a gyilkos, a masik szerint a cukor, a harmadik szerint a so, negyeik szerint a zsir, otodik szerint a koleszterin, hatodik szerint a buza, hetedik szerint a huvelyesek, nyocadik szerint a hus...
A fenebe, ha mindnek igaza lenne, akkor egyetlen valasztasom, hogy ehenhalok... ja bocs, az is halalos.

Nezzuk a videot:
3:52 - Forever Living Produkt reklam. :-(
3:55 - a fold lakossaga elelmiszerszukseletenek 20%-at a buza adja - nem igaz, 14% a helyes adat
5 cent aru lisztbol $4 termek - ez erv vagy csak hangulatkeltes?
kina buzatermelese emelkedett - es?
Mellesleg peldaul a langos eseten ugy tesz, mintha az csak lisztbol lenne, nem kene etolaj/zsir a kisutesehez, munkaero (es ber) az eloallitasahoz, bodeberlet, ado stb. stb. hangulatkeltesre jo, aki igy beszel, azzal szemben gyanakodj!
1990 es 2012 kozott a buza termesatlaga a vilagon 2.56 tonnarol 3.11-re emelkedett nem nyocszorosara
- megint egy FLP reklam (nem ez lehet a video lenyege????)
70 kg buzbol keszult termek NEM ugyanaz, mint 70 kg buza!!! Egy langosban ugye (az o peldaja volt elobb) mennyi a buza a sulyahoz kepest???
aprosag: a noveny nem a talajbol szedi az energiat, hanem a nep fenyebol... ha mar biologiarol beszelunk.
A buzanal a kromoszomaszam ivarsejteknel nem felezodik: hazugsag! Egeszen mashogy alakultak ki a magasabb kromoszomaszamu valtozatok. Es nem novekszik minden ivaros szaporodaskor
A kromoszomaszam es magok szama nem fugg ossze!!!!
Az embernel a fejek szama nem analog a buza magjainak szamabal... sjat gondolati koreben egyre tobb pete/sperma es utod lenne a helyes hasonlat

meg csak nyolc percnel tartok, meg nem is tert ra a lenyegre, de hazudik, ferdit, hangulatot kelt...

Mi az, hogy (96%) regi feherje es (5%) uj feherje? marhasag, ertelmetlen.

Buzafeherje: tesidegen anyag. OK. Az osszes taplalaekfeherje az, meg az mas ember husa is az, csak az ikertestvered a kivetel! :-(

Mi az, hogy nem szoktunk hozza egy feherjehez (az 5% ujhoz)? Marhasag.

Na most meg az a baj hogy tob a szenhidrat az uj buzaban, es kevesebb a feherje, az elobb meg a feherje novekedes volt a baj... ez mar olyan van sapka rajtad/nincs sapka rajtad nyuszika... :-(

Vercukorszint emelkedes kenyereves utan - azert talan az is szamit, hogy MENNYI kenyeret fogyasztott a kiserleti alany....

melyik etel emeli a glikemias indexet??? Egyik sem. Az az etel tulajdonsaga... az etel a vercukorszintet emelheti. Szakember. :-(

Mostanra lett hanyingerem tole... ha irasban megvan valakinek a mondanivaloja, folytathatjuk.

Munyi cica 2018.02.23. 20:20:19

@fordulo_bogyo:

Húúúúú....teljesen igazad van :(. Köszönöm, Bogyó, hogy ennyire kielemezted, meg hogy ennyit időt rápazaroltál, de hát tényleg....ahogy mondod, hangulatkeltés, szenzációhajhászás. Amiket írtál, az mind igaz, tényleg marhaság. Hogy lehet az egyik (régi glutén) más, mint az "új" glutén (5 %). Meg a GI. Hogy inkább együnk cukrot, csokit, mint kenyeret.

Persze, a kenyérnek magában lehet, hogy 72 a GI-je, de ki eszi magában? A cukoré csak a fruktóz miatt alacsonyabb, a csokié is, mert abban is kristálycukor van, na meg bőven zsiradék. De attól még nem feltétlenül jobb, mint a kenyér. Csak más.
Szóval ezek is...igen, hát nagyon köszönöm, igazad van, és nem csodálom, hogy hányingered lett tőle.
Itt ajánlják az előadásait, hát vannak köztük hajmeresztők:
www.termeszetgyogy.hu/valogatas

Pl: Extraszensz-, Intraszensz bioenergetika
Auralátás, auradiagnosztika

És azért itt-ott látszik a pocakja. Talán búzát eszik? :P
Neked kisebb hasad van. (Mondhatni kocka :). ) Nekem is.
Köszi még egyszer!

Munyi cica 2018.02.24. 13:57:46

@fordulo_bogyo:
És amit az amilopektim-amilóz arányról mond? A búzában magas az amilopektin arány, ezért szívódik fel gyorsabban, vagy gyorsan emeli a vércukrot. ( 11.08-kor kezdődik, amit erről mond).
Itt van hasonló írás:
egeszsegpercek.com/buza-nelkul/buzaelemzes-mit-eszunk-ha-buzat-eszunk/
De biztos van ennél jobb is.

Munyi cica 2018.02.24. 13:58:49

@Meleg Sándor:
Sándor, te mit szólsz ehhez az amilopektin-amilóz arányhoz? Annyival rosszabb ettől a búza, pláne a mai új nemesítésű búzafajták?

fordulo_bogyo 2018.02.24. 14:31:18

@Munyi cica: Az korrekt megallapitas, a buzaban (gabonalkban) magas az amilopectin aranya, azt aszervezet gyorsabban bontja le glukozza es ezert magasagg a glikemias indexe.
Itt egy erdekes cikk, ami ezt az allitast is megerosiri, es a genetikai, eznimatikus hatteret es annak a megvaltoztatasat vizsgalja.
onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pbi.12345/pdf

A kenyerek GI-je 34 es 95 kozott van, nem egyseges, azt hiszem elsosorban a buza oroltsegi fokatol fugg:
healthyeating.sfgate.com/low-gi-bread-2369.html

Mindezzel egyutt, a magas glikemias index nem orodogtol valo, nem mergezeo, annak is megvan a helye a taplalkozasban:
www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/glycemic-index-and-glycemic-load-for-100-foods
Eme cikk szerint edzes utan, vagy hosszutavfutas alatt eppenseggel a magas GI az ami segit gyorsan potolni az energiat, nasfelol a fogyni vagyo, es kulonosen a cukorbeteg visoznt keresse az alacsony GI-t.

Ugyanebben a cikkben a GI mellett ott van a glycemic load is, az hogy egy atlagos adag mit tesz a vercukorszinttel, es ez (szerintem) egy jobb jellemzoje az elelmiszernek, mivel nem csak az szamait, hogy milyen gyorsan szivodik fel (glikemias index), hanem az is, hogy mennyi cukor
es szenhidrat van benne.
Vegezetul a gergukor szint attol is fugg, hogy mennyit eszel belole!
Megint az a franya mennyiseg!
Tudod, mennyiseg teszi a merget is, de itt is nagyon fontos a mennyiseg!

en.wikipedia.org/wiki/Glycemic_load

Munyi cica 2018.02.24. 19:53:34

@fordulo_bogyo:
Köszönöm a gyors választ meg a hasznos cikkeket is, tényleg érdekesek.
Hát igen, a mennyiség, ez igaz, meg emlékszem, Sándor is említette régebben, hogy a GL szinte fontosabb, mint a GI, ha nem eszünk túl sok gyorsan felszívódót, akkor nem olyan nagy baj.
Köszi még egyszer, hogy utánanéztél és foglalkoztál vele.

fordulo_bogyo 2018.02.24. 20:39:48

@Munyi cica: Ez a lenyeg: a GL az ami szamit, hogy a vercukorszint hogyan valtozik, azt a GL mutatja meg.
A GI csak egy elvi elrtek, osszehasonlitas, hogy HA UGYANANNYIT (100g-ot) ennel a kulonbozo lelemiszerekbol, mi tortenne a vercukorral.
De ha az egyikbol csak 10g-ot, masikbol meg 500g-ot fogyasztasz, akkor az egyikbol 10g GI=100 az ugye 10 egyseg, a masikbol 50g GI=20 az szinten 10 egyseggel emeli a vercukkor szintet.
Teged a vercukorsiznt erdelkel.

Munyi cica 2018.02.25. 07:33:34

@fordulo_bogyo:
Hát igen, csak ezzel az a gond, hogy legtöbben a magas GI-jű élelmiszerekből (kenyér, pékáruk, bagettek) fogyasztanak sokat, az alacsony GI-jűből meg keveset. És nem éppen edzenek vagy sportolnak annyit, ami ezt indokolná. Akkor már gond lehet az amilopektinnel, ami a búzában van, nem?
Ahogy írod:
"edzes utan, vagy hosszutavfutas alatt eppenseggel a magas GI az ami segit gyorsan potolni az energiat,"
Az idősödő generáció meg pláne nem megy el hosszútávfutni.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.02.25. 07:45:13

@fordulo_bogyo: @Munyi cica:

Kicsit szubjektív beszámoló, de azért elmesélem (figyelem, anekdota következik).

A 90-es évek második felében azért a hazai élet elég más volt, rengeteg újdonság özönlött be, amivel kellett valamit kezdeni. Már akkor is volt, aki simán parasztvakításra utazott, de azért nem kevesen igyekeztek rendezetten működni. Akkor Taraczközinek nagyon komoly érdemei voltak abban, hogy ez utóbbi irányába legyenek elmozdulások, nyilván ebben nem egyedül volt. Volt egy komoly félig hivatalos félig civil kezdeményezés arra, hogy a természetgyógyászok legalább alapvető egészségügyi ismeretekkel rendelkezzenek, legyen engedélyezés, szabályozás, ellenőrzés, stb.

Abból az időszakból elég sok személyt személyesen is ismertem, követtem a dolgokat - az akkori Természetgyógyász magazin vagy a Komplementer medicina c. újság ha nem is orvosi szaklap volt, de voltak benne használható anyagok.

Aztán utána történt valami, először is valamin jól összevesztek és utána már az egyéni biznisz építése lett fontosabb a téma helyett. Másodszor elindult a popularizálódás - az egészségügyi rendszerhez nem sikerült illeszteni a dolgokat (ennek voltak gondolom evidencia alapú okai is de nyakig benne volt a rosszul sikerült 97-es szabályozás is) így a rendszer elindult lefelé a lejtőn. Rájátszott erre, hogy akkor kezdett felfutni a wellness, spa meg az összes hasonló "egyéb fizikai közérzetet javító szolgáltatás" és rájöttek sokan, hogy kell a francnak s szakmai minőség, ha a jó marketinggel is elérhető a megfelelő bevétel. Mivel van ETI vizsgám és ehhez kellett szakmai gyakorlat, voltam egy (most nem nevezem meg) "nagy ember" rendelőjében - ilyen látványpékséget régen nem láttam és mondanom sem kell, semmi köze nem volt az ottani munkának ahhoz, amit szűk egy évtizeddel előtte elvként hangoztattak.

A Komplementer Medicina folyóirat ennek megfelelően egyszerűen elhalt (fősulis éveimben a maradék raktárkészletből sikerült pár példányt szereznem), a TGY magazin szétvált kétfelé és megindult a verseny, hogy melyik tud inkább nőimagazinná alakulni - versenyezve az akkor induló Elixírrel. A szakmailag valamennyire figyelembe vehető személyek egy része csendben kiszállt a buliból, a maradék meg ment a trend után a süllyesztőbe - és itt említeném meg akkor Taraczközit, mert akit anno én megismertem, szerintem nagyon csúnyán nézne a mostani működésére.

Ui: a videót kis részletekben nézem, mert borzalmas butaságok vannak benne.

fordulo_bogyo 2018.02.25. 14:51:03

@Munyi cica: "Hát igen, csak ezzel az a gond, hogy legtöbben a magas GI-jű élelmiszerekből (kenyér, pékáruk, bagettek) fogyasztanak sokat, az alacsony GI-jűből meg keveset. És nem éppen edzenek vagy sportolnak annyit, ami ezt indokolná. Akkor már gond lehet az amilopektinnel, ami a búzában van, nem?"
Akkor a gond nem az amilopektinnel, buzaval van, hanem azzal, hogy egyesek tul sokat fogyasztanak belole...

"Az idősödő generáció meg pláne nem megy el hosszútávfutni." - az evezos klubban a 4x hajonk legenysegenek atlageletkora 60 es 70 ev kozott ingadozik, attol fuggoen, hogy epp ki jon evezni (gyakran en vagyok a legfiatalabb a 63 evemmel)... egy edzes 60-90 perc, 10-15km-t megyunk.... telen hetvegeken 45-60 percet szoktunk futni... ha idosebbek leszunk valoszinuleg visszaveszunk majd belole. ;-)

fordulo_bogyo 2018.02.25. 14:53:37

@Meleg Sándor: Koszi a beszamolot. Sokszor gondolkoztam mar rajta, hogy vajon mi lehet az oka, hogy a 90-es evektol kezdve egyre tobb teret nyer alternativ nepbutitas. Ez segit megertenem.
Orulok, hogy egyetertunk a videoval kapcsolatban.

Munyi cica 2018.02.25. 20:16:26

@fordulo_bogyo:
Hát igen, aki nem mozog, az ne egyen akkor sokat. Ebből sem.
Gratulálok a teljesítményetekhez, ez igen, remélem, még sokáig bírjátok :).
Köszi mindent!

Munyi cica 2018.02.25. 20:21:56

@Meleg Sándor:
Én is köszönöm a beszámolót és a véleményedet, ez megnyugtató. Szerencsére még soha nem dőltem be ilyen alternatív népbutító videóknak, csak szerettem volna tisztábban látni néhány pontban, és mivel hajlamos vagyok meginogni :), (pedig elég realista vagyok), sokat segítettetek.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.02.27. 05:55:34

@Munyi cica:
Nem az a gond, ha az ember megbotlik és arcra esik, mert akkor fel tud kelni. A gond azokkal az emberekkel van, akik hetek óta az arcukon fekszenek, de meg vannak róla győződve, hogy ők állnak egyenesen, mindenki más fekszik :D

Munyi cica 2018.02.27. 11:42:16

@Meleg Sándor:

Igazad van, és én még azt sem mondhatom, hogy megbotlottam és arcra estem, legalábbis abban az értelemben, amire célzol, nem, csak kíváncsi voltam, szöget ütött a fejembe néhány mondat, elgondolkodtam és a véleményeteket kértem. Nekem kell a megerősítés, hogy jól gondolom-e vagy rosszul :).
"Hetek óta"....? Inkább évek óta.