CHIA
2016. december 05. írta: Meleg Sándor

CHIA

A chia köré kisebb kultusz kezd nőni, ezt számtalan cikkben láthatjuk, mely ódákat zeng eme apró, de rendkívül hasznos növény csodálatos egészségügyi hatásairól. A jó vélemény nem alaptalan, de azért nem kell túlzásokba esni.

chia_00.jpg

A chia mag azaz becsületes magyar nevén az azték zsálya (Salvia hispanica) magja, van még egy közeli rokona, amit galambzsálya vagy arany chia néven ismernek (Salvia columbariae). A chia mag kicsi, ovális alakú, körülbelül 1 mm átmérőjű, színe jellemzően barnától a szürkén át a feketéig terjed, esetleg fehér. A magok nagyon jó nedvszívó képességgel rendelkeznek, akár súlyuk 12-szeresét is felvehetik áztatás, főzés során.

A chia mag ma ismert és keresett álgabona, elsősorban a gluténmentesség és a magasnak mondható alfa-linolénsav tartalma emelhető ki tulajdonságai közül, s chia fogyasztáshoz kapcsolódóan a legtöbb vélt pozitív hatás is ezekre a tulajdonságokra alapul. A termesztése főként a latin-amerikai régióban történik: Mexikóban és Guatemalában, valamint Bolívia, Argentína, Ecuador, Nicaragua egyes részein. De előfordul Ausztráliában és egyes újabb fajták az Egyesült Államok déli részén is.

Európába 2006-ban érkezett, ekkor kérték az európai hatóságoktól a forgalmazás engedélyezését. Az EFSA 2009-es állásfoglalása tartalmazza a fogyasztással kapcsolatos ajánlásokat. összességében a hatóság úgy találta, hogy a kereskedelmi forgalomba hozott egész chia mag, illetve teljes kiőrlésű őrleménye esetében nincs igazolt adat a káros egészségügyi hatásokra, a potenciális allergénként való viselkedés sem igazolható.

 

MAKROTÁPANYAGOK

Tápanyag-összetételét tekintve a chia nem a gabonafélék, hanem inkább az olajos magvak csoportjába lenne sorolható, lényegét tekintve talán a mákkal lehetne egy kategóriába sorolni. A gabonafélékhez képest valamivel magasabb fehérje-tartalom mellett kiemelkedően magas arányban tartalmaz zsírokat, ezen belül is kiemelten alfa-linolénsavat (ALA), miközben a szénhidráttartalma a gabonaféléknél jelentősen alacsonyabb. Jelentős rostforrásnak számít.

chia_01b.jpg

A chia mag fehérje-, zsír- és szénhidrát-mennyiségének, és a számított energia-tartalmának aránya.

 

chia_02.jpg

A tápanyag-összetétel összehasonlítása: chia vs mák.

 

Más növényi forrásoktól érdemben zsírsav-összetétele mondható különlegesnek, legnagyobb mennyiségben alfa-linolénsavat (ALA), és linolsavat (LA) tartalmaz, ez azt jelenti, hogy teljes zsírtartalmának 80%-a többszörösen telítetlen zsírsav (PUFA). Emellett olajsav és palmitinsav van benne említésre méltó mennyiségben.

chia_03.jpg

 Chia mag zsírsav-összetétele.

MIKROTÁPANYAGOK

Az ásványi anyagok, nyomelemek tekintetében szintén az olajos magvakhoz áll közelebb, táplálkozás-élettani szempontból kiemelendően jó kalcium, magnézium, vas, mangán és cinkforrás. Vitaminok esetében  kevésbé látványos a helyzet, a tiamin (B1-vitamin) és a niacin tartalom mondható jelentősnek, más vitaminokban semmi különlegesség nem mutatkozik.

 

VARÁZSSZER?

A chia fogyasztásával kapcsolatban ugyanaz a jelenség mutatkozik, ami más misztifikált élelmiszerek esetében: a legtöbb forrás  egyszerűen felnagyítja a tápanyag-tartalom alapján várható hatásokat, a lehetőségeket felerősítve bizonyosságokról beszél, és az egészségmegőrzésben mutatkozó preventív hatást egyenesen betegségeket gyógyító erővé emeli fel. Ahogy más élelmiszerek esetében is elítélendő ez a fajta hozzáállás, a chia mag esetében sincs másként. Főleg, ha még belekeverednek alá nem támasztható állítások is. Nézzünk akkor pár érdekes állítást a chia maggal kapcsolatban.

A chia mag gluténmentes, kalóriát alig tartalmaz

A chia mag valóban gluténmentes, de a mondat második fele nem igaz. Az aztékzsálya magját illetően 480-520 kcal között adják meg különböző források az energia-tartalmat, ez pedig nem kevés. Összehasonlításul a legtöbb gabona 350-400 kcal/100 g energia-tartalommal bír. A chia a kalóriák tekintetében megint közelebb áll az olajos magvakhoz. Ami mégis egy kicsit visszafelé billenti a mérleget, az a nagy nedvszívó képesség, melynek révén készételként a tömegre és térfogatra számított energia-tartalma visszaesik, hiszen a készétel tömegének döntő részét a magába szívott víz adja.

chia_04.jpg

Energia-tartalom néhány gabonaként fogyasztott mag esetében - egész, nem feldolgozott magra vonatkozóan.

Azonban több kutatás is rávilágított arra, hogy gyógyító tulajdonságai igen erősek.

Élelmiszerek nem gyógyítanak, az élelmiszerekben lévő anyagoknak lehetnek terápiás alkalmazásaik - de ezek nem keverendők össze magával az élelmiszer-fogyasztás hatásaival.

Magas mikrotápanyag-tartalmának köszönhetően hatékonyan képes feltölteni a szervezetünk vitaminraktárait. Magas a kalcium, foszfor és mangán tartalma, amely főleg a csontok egészségének megőrzéséhez járul hozzá.

Valóban magas mikrotápanyag tartalma van, ez leginkább a nyomelemeket jelenti - vitamin-raktárak feltöltésére a chia kevésbé alkalmas. De ha ennyire dicsérjük a beltartalmát, akkor ennyi erővel sztárolhatnánk a mákot vagy a diót is, ugyanis azok a nyomelemek esetében legalább ilyen jó források - igaz, semmi dél-amerikai varázslat nem kapcsolódik hozzájuk. Ugyanakkor felvetődik, hogy a magas kalcium-tartalom miatt érdemes vele vigyázni, mert jóból is megárt a sok, kalciumforrások meg vannak bőven az étrendünkben.

Továbbá tele van olyan antioxidánssal, amelyek megakadályozzák a káros szabadgyökök elszaporodását a szervezetünkbe, így késleltetve az öregedés folyamatát.

Erre vonatkozóan kevés forrással lehet találkozni, az biztos, hogy a magban vannak antioxidánsként működő vegyületek, de ebben korántsem egyedülálló. csak úgy mellesleg: az antioxidánsok nem a szabad gyökök elszaporodását akadályozzák meg, hanem a keletkezett szabad gyököket semlegesítik.

Egyedülálló az omega-3 zsírsav tartalma, amelyből a normál táplálkozási szokásainkkal keveset viszünk be a szervezetünkbe, pedig sok szempontból nélkülözhetetlen. Hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, a szív és érrendszeri problémák megelőzéséhez. A chia mag: csökkenti a vérnyomást, javítja a vérkeringést és kiegyensúlyozottabbá teszi a koleszterinszintet.

Ez a csúszós lejtő klasszikus esete. Az omega-3 tartalma tényleg magas, de nem egyedülálló, a lenmag még ennél is jobb forrás, csak nem egzotikum, így aztán kisebb a hírértéke. A növényi eredetű omega-3 bevitel hatásosság szempontjából elmarad az állati forrásoktól (halak), így a chia mag rendszeres fogyasztása hasznos, de azért javasolnám, hogy más forrásokat is illesszünk az étrendünkbe.Több cikkben olvasható, hogy a chia ígéretes alternatívája lehet a hal alapú tápanyagforrásoknak a vegetáriánusok számára, de ezzel nem értek egyet, éppen a növényi omega-3 szervezeten belüli átalakításának alacsony hatásfoka miatt. Persze "ha ló nincs, szamár is jó" alapon, ha nincs hal, akkor jöhetnek a növényi omega-3 források.

A második fele az idézetnek pedig már egy erős túlzás: az omega-3 zsírsavaknak van sok megelőző és akár terápiás hatása is az említett kórképekben, de ez nem jelenti automatikusan azt, hogy a chia mag terápiás élelmiszer lenne. Itt - és úgy általában az élelmiszerekkel való "gyógyítás" esetén -  ugyanis felmerül a kérdés, hogy vajon mennyit is kellene megenni ebből, hogy valódi terápiás hatást mérhessünk, illetve eközben milyen más, értékes összetevőket szorít ki az étrendből - ezt viszont még senki sem vizsgálta.

A benne található rostok segítenek a cukorbetegség elleni küzdelemben, mert kiegyensúlyozottabbá teszik az emésztést és megelőzik a vércukorszint hirtelen megugrását.

A rostok általában véve képesek erre, ebben a chia semmilyen extra hatást nem mutat fel. Viszont épp a magas rosttartalma lehet problémás, mert az gátolja a vitaminok és ásványi anyagok, meg úgy általában a tápanyagok felszívódását is. Ennek meglehetnek a maga előnyei - pl. kevesebb hasznosuló tápanyag vagy elhúzódó szénhidrát-felszívódás. Ennek ellenére, aki cukorbeteg, az a szénhidrát-tartalom figyelembevételével alkalmazza a chia magot.

Fényesebb lesz a haj és erősebbek a körmök, ha rendszeresen bekerül az étrendbe. Az omega-3 zsírsav és a nagyon magas vitamin és ásványi anyag tartalma hozzájárul a szépség megőrzéséhez, a haj, a bőr és körmök épségéhez, rugalmasságához.

Kimaradt a felsorolásból a globális világbéke, a magyar GDP megduplázása és az ingyen sör - örök élet kombó. Ezek a tápanyag-tartalomból erősen átvitt, származtatott kijelentések, de valójában semmilyen adat nem igazolja, meg amúgy is túl általános kijelentések ahhoz, hogy egyetlen élelmiszer esetében ezek komolyan vehetők legyenek. Ennyi erővel a mákot is reklámozhatnánk azzal, hogy szebb lesz tőle, aki rendszeresen fogyasztja (itt most nem a mákos tészta utáni széles mosolyra gondoltam).

 

TANULSÁG

A chia mag egy újabb, az európai piacokat elárasztó egzotikumok közül, nagy valószínűség szerint nem az utolsó. Összetétele és tulajdonságai alapján valóban értékes álgabona, sokoldalúan használható és kifejezetten érdekes, hogy tápanyagtartalmát illetően valahol a gabonák és az olajos magvak közötti tartományt fedi le.

Ugyanakkor annyira nem szenzációs, hogy a közel 2-3.000 Ft/kg árat jó üzletnek tartsam és nincs egyetlen olyan tulajdonsága sem, amit a jóval olcsóbban és könnyebben beszerezhető hazai élelmiszerek kínálata alapján ne lehetne pótolni. Főként úgy, hogy a mezőgazdasági termelés partvonalára sorakoztatva rendelkezünk olyan növényekkel, amik bátran beilleszthetők lennének az étrendbe.

salvia_hispanica.jpg

Ahogy az azték közmondás tartja: kiCHIA bors, de erős...

 

 Ha tetszett az írás, oszd meg vagy kattints a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd le kommentbe! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon találhatók: https://www.facebook.com/Alimento.blog

 

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség, vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

 

Források:

    1. Bíró Gy, Lindner K: Tápanyagtáblázat, medicina, Budapest, 1998
    2. Opinion on the safety of ‘Chia seeds (Salvia hispanica L.) and ground whole Chia seeds’ as a food ingredient. European Food Safety Authority. The EFSA Journal (2009) 996, 1-26. URL: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/files/main_documents/996.pdf
    3. Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies on a request from the Commission related to the safety of chia (Salvia hispanica L.) seed and ground whole chia seed as a novel food ingredient intended for use in bread.European Food Safety Authority. The EFSA Journal (2005) 278, 1-12. URL: http://www.bfr.bund.de/cm/343/efsa_opinion_on_chia_salvia_hispanica_l_seeds.pdf
    4. A chia magról - tápanyaginformációk. URL: http://chia-mag.hu/a-chia-magrol-tapanyaginformaciok
    5. USDA National Nutrient Database for Standard Reference. URL: http://ndb.nal.usda.gov/
    6. Die Groβe GU Nährwert Tabelle, Gräfe und Unzer Verlag, München, 2001

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr9112017453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

0x000132f 2016.12.05. 12:11:52

Azonban mint szűrítő-zselésítő kíváló.

igazi hős 2016.12.05. 12:44:46

Az ára tényleg fontos, de nem hagytál ki valamit a felsorolásból, ha már annyira hangsúlyozod, hogy ez "csak" egy élelmiszer? Finom?
A csokihoz meg a vörösborhoz is "hozzáköltjük" az előnyöket, de igazából az ízéért fogyasztjuk.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.12.05. 12:51:08

@igazi hős:

Ízlésekről nem szeretek vitatkozni - én pl. nem szeretem a hajdinát, más meg igen.

Ha a chia webshopok csak annyit írnának, hogy finom, vagy egyes ételekben milyen praktikus, nem sok ok lenne kritizálni - a gond ott van, hogy mindenféle egészségügyi hatásokat kezdenek bekeverni a témába.
A reklám nem arról szól, hogy "egyél chiát, mert finom", hanem "egyél chiát, mert csökkenti a koleszterinszinted".

Tinman 2016.12.05. 13:43:10

Ez a cikk nagyon demagógra sikeredett, mondjuk ez annyiból jogos, hogy a chia magot tényleg túlmisztifikálják, holott egyszerűen csak egy nagyon hasznos és egészséges táplálékkiegészítő. Azért mondom kiegészítőnek, mert aki csak ezen él, az hamar felfordul.

"alfa-linolénsav"

Be kell mutatni? Az immunrendszer támogatása mellett, csökkenti az izmok lebomlását, gyulladáscsökkentő hatású, elősegíti az izomtömeg növekedését, felgyorsítja a regenerálódási időt, szabályozza a hormonok kiválasztódását, hozzájárul az ízületek és a kötőszövet egészségéhez, gátolja a koleszterin-lerakódást, segíti az anyagcserét, emésztést, bőrtápláló, bőrregeneráló hatású.
Figyelemreméltóan mérsékli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Elősegítik az artériák rugalmasságát, ami csökkenti a vérnyomást. Fogyasztása jótékony hatással lehet, az asztmára, bőrproblémákra, szív-és érrendszeri megbetegedésekre, ízületi gyulladásokra, az IBS-re(!), rákos megbetegedésre, magas vérnyomásra, és menstruációs fájdalmakra.

És ez csak a Chia mag egyik fő eleme.

"telítetlen zsírsav"

Így van, fontos, hogy ebből kapjon a szervezett inkább és ne a telítettekből, szerencsére ebben dögivel van telítetlen...

A kalóriás témát az értelmesebb eladók úgy emlegetik, hogy relatív magas a kalóriatartalma és pontosan ezért alkalmas más táplálék HELYETT fogyasztani, vagy sportolóknak, fizikai munkát végzőknek egyéb táplálékok MELLETT. Aki ezzel akar fogyózni az csúnyán el van keveredve, mert telít ugyan, de bőven ad energiát is...

"akkor ennyi erővel sztárolhatnánk a mákot vagy a diót"

Ez butaság. A mák egyéb -köhömmm- összetevői miatt nem alkalmas olyan mennyiségben történő fogyasztásra, mint a chia. A dió pedig "nehéz" étel, rendszeres fogyasztása terheli az emésztőrendszert, nem mellesleg még annál is képes enyhe allergiás reakciókat kiváltani, akinek előtte kisebb mennyiségtől soha nem volt. Ergo sem a mák, sem a dió semmilyen szinten nem képes kiváltani a Chia magot.

A Chia ugyanis nem terheli az emésztőrendszert... éppen ellenkezőleg! Add egy IBS-es betegnek, vagy egy érzékeny gyomrú futónak és csodákra lesz képes... utóbbinak nagyon hasznos edzés/verseny előtt is fogyasztani, mert garantáltan "nem piszkálja meg" a gyomrát, viszont lassan felszívódó energiához juttatja.

A fajlagos omega-3 zsírsav tartalma tényleg eléggé egyedülállóvá teszi. Értsd jól: adott mennyiségben arányaiban a legtöbb omega-3 zsírsavat tartalmazza, főleg a növényi alternatívák között.

Az elhúzódó tápanyag felszívódás pedig éppen a sportolóknál lehet kritikusan fontos, de erről már írtam.

A chia mag tehát valóban nem csodaszer, de előnyei vitathatatlanok és akit nem győznek meg a szavak, az próbálja ki és tapasztalja meg, hogy rá milyen hatással van. Teljesen felesleges lejáratni... ezerszer inkább egy Chia puding, mint 2 szelet fehér kenyér.

Az ízéről meg annyit, hogy eléggé semleges, így szinte bármivel fel lehet turbózni.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.12.05. 13:55:56

@Tinman:

Az alfa linolénsavnak közvetlenül semmilyen ilyen hatása nincs. A zsírsavvak szervezeten belüli átalakítása során keletkeznek olyan anyagok, amik ezekért a hatásokért felelősek, de azok sokkal hatékonyabban képződnek EPA és DHA zsírsavakból. De ha alfa-linolénsav, akkor annak több más forrása is lehet.

A telítetlen-telített háború egy kicsit fura, mert a telítettek esetében sem egyértelműen káros a fogyasztásuk, és a telítetlennél sem mindegy, hogy egyszeresen vagy többszörösen telítetlen, meg a többszörösen telítetlenből sem mindegy, hogy éppen melyik.

Őszintén szólva arra nem nagyon találtam korrekt forrást, hogy az elhúzódó tápanyag-felszívódás és a hasznosulás konkrétan mit jelent a chia esetében - van egy jó pár toposz, amit mindenki emleget, aztán nagyjából ennyi. Épp a magas duzzadó rost-tartalom miatta felszívódás elég kérdéses - ha hosszan és lassan szívódik fel, akkor a tápanyag kisebb arányban hasznosul.

A mákból és dióból meg nem kell nagy mennyiséget fogyasztani, csak a magyar lakosság jelentős része megakad a karácsonyi beiglinél.

Nem akarok lebeszélni senkit a fogyasztásáról, csak szerintem túl van hype-olva az ügy.

Ráérek 2016.12.05. 14:15:50

@Tinman: "ezerszer inkább egy Chia puding, mint 2 szelet fehér kenyér."

Már elnézést, de a demagógiát pont te követed el.....

A chiapudingot vajazod meg és teszel rá párizsit/szalámit....? :-D :-D :-D

Ezzel az erővel mondhattad volna azt is, hogy inkább egy chiapuding mint egy Quimby-koncert...

LOL

Tinman 2016.12.05. 14:40:12

@Ráérek: Párizsi/szalámi? Miért nem inkább patkánymérget eszel?
Jeeeez kik járnak ide :-DDD

Tinman 2016.12.05. 15:03:37

@Meleg Sándor: EPA és DHA meg leginkább a halakban van... csak az a gond a halakkal, hogy ami hozzánk kerül az nagyrészt ipari haltermelésben tenyésztett hal (antibiotikummal kezelt, tápon vagy élelmiszeripari hulladékon nevelt, kis szerencsével még Hg is keveredik bele). A folyami halgazdálkodás szintén nem túl biztató. Bár ne így lenne.

Mindenki tudja, hogy az ideális az volna, ha hetente legalább 3x fogyasztanánk halat. Ez még a jobb módú középosztály számára sem olyan evidens, a többség meg jó ha 2-3 hetente engedheti meg magának, akkor is mit? A silány tenyésztett minőséget, amivel gyakran jobban jár, ha meg sem eszi.

Ezzel szemben a chia arányaiban olcsóbb omega-3 forrás, jóval gyorsabb és könnyebb az elkészítése és nem mellesleg jóval kevesebb esetleges vegyszer származékot tartalmaz, mint a hazánkban értékesítésre kerülő halfélék.

A chia ezért (is) lett ennyire felkapott. Értelemszerűen egy olíván és tengeri halon nevelkedett dalmát embernek nem nagyon van szüksége chia magra, de nekünk bizony hasznos tud lenni a fogyasztása.

Egy átlag ember életébe, aki pl. csak nagyon keveset sportol a chia úgy illeszthető be, hogy vacsorára ilyet eszik. Nem fekszik le éhesen, reggel 8-9-ig el is lesz vele és ha jól belövi a mértéket egyetlen dekát sem fog tőle hízni, nem mellesleg az emésztésének is jót tesz majd. De ugyan így alkalmas lehet a hitvány péksütemények helyett is... ebédig garantáltan kitart. És mennyivel jobb a tudat, hogy nem, hogy ártottál magadnak, de még a hasznodra is válik amit megettél. Lehet bele tenni aszalt gyümölcsöt, banánt, de van aki müzlivel vagy éppen zabbal bolondítja meg.

Az elhúzódó tápanyag felszívódásra jó példákkal sportolókkal érdemes beszélned, akik próbálták. Jómagam csak max 30km-ig futkározom, de a chia nélküli és a chia utáni különbségek egészen meglepőek voltak.

Pontosan úgy voltam a chia-val, mint most te. Aha, biztos jó valamennyire, de van más, kit érdekel, divatos hóbort. Aztán amikor nem készült ki többé a gyomrom hosszútávon, meg hazahoztam az elvitt energiaszeleteket, mert egészen egyszerűen nem kellettek, akkor azért bármennyire nem akartam át kellett értékelnem.

Eleinte kifejezetten undorítónak találtam, mind az állagát, mind a furcsa semleges ízét. Aztán pár edzés után szó szerint elkezdtem kívánni, amikor nem fogyasztottam. Nekem nincs se chia részvényem, se chia boltom, de érzékeny gyomrom az sajna gyerekkorom óta van, de a chia tényleg rengeteget segített. Papíron még IBS-es is vagyo....... izé voltam, mert jó ideje egyáltalán semmilyen tünetem nincsen, sőt, jobb az emésztésem, mint valaha.

Hogy ez mindenkinek segít(het)? Biztos nem, de ismerős körben segített pár embernek, olyannak is, aki már komolyan az orvoshoz járkált a gyomor problémái miatt. Van aki már egy Nutriciától rohant a wc-re, ettől meg semmi baja.

hidroponi 2016.12.05. 15:05:54

kicsit feloldalas ez a "cikkecske".
felsorolja hogy mennyi minden jo tulajdonsaga van, majd mindegyik melle oda teszi, hogy ez nem csak a chiaban van meg. persze.
csak akkor azt kellene leirni, hogy melyek azok a tobbi elelmiszerek amikben ezek mind benne vannak, vagy meg tobb es olcsobbak is!

romanista (törölt) 2016.12.05. 15:09:39

@Tinman: köszi az alapos leírást. Én is komálom a Chia magot.
Egyébként tényleg elég lejárató lett ez a cikk.
"Ugyanakkor annyira nem szenzációs, hogy a közel 2-3.000 Ft/kg árat jó üzletnek tartsam és nincs egyetlen olyan tulajdonsága sem, amit a jóval olcsóbban és könnyebben beszerezhető hazai élelmiszerek kínálata alapján ne lehetne pótolni."
Mégis milyen hazai élelmiszerről van itt szó? Talán konkrét példákat kéne írni, nem egy általános, semmitmondó dolgot leírni, pláne tudván, hogy a legtöbb magyar élelmiszer silány minőségű.
Pláne télen a gyümölcsválaszték az alma-banán-narancs-mandarin kombóra redukálódik, azokból is a leggyengébb minőségű érkezik ebbe a lúzerországba.
A magyarok nem véletlenül vezetik szinte az összes negatív statisztikát (várható élettartam, szív-és érrendszeri, daganatos betegségek, stb., ÁFA - hahaha), mert szar minőségű, legtöbbször kész és feldolgozott élelmiszert esznek, a legsilányabb minőségű kenyeret (fehér) szerintem a világon sehol nem esznek annyit mint itt..de ez igaz sok minden másra is. Eszik a sok, legtöbbször az olcsó és silány felvágottakat, péksüteményeket, cukros üdítőket, disznóhúst, de kb. nulla halat (max. azt a gagyi pontyot), nulla marhahús, stb.
Érdemes megnézni, hogy mennyi szemétkajával van tele egy átlagmagyar bevásárlókocsija, megdöbbentő tanulmányt lehetne belőle írni. (azon kívül, hogy mindenből a legolcsóbb, azaz a szemétkaján belül is a legszemetebb)
De a(z) (életmód)változtatáshoz nem csak akarat kell, hanem igényesség (ami sok magyarban nincs meg) is...

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.12.05. 15:17:25

@romanista:

Nem tudom, jártál-e ma már egy középkategóriás élelmiszerboltba. Kínálat van, az árakról - minőségről lehet vitatkozni, de a kínálatról nem.

Ami kiszorult a marginális (nagyjából a bio) kategóriába, az pl. a hajdina, a köles - mindkettő kiváló tápanyagforrás, a cirok már sehol nem kapható.

A magyarok egészségügyi statisztikákban foglalt helyében van része az élelmezésnek is - de nem csak ettől rossz a helyzet. Amit írsz ezen a téren, az elég kaotikus - de részben igaz.

De ha megnézzük a lehetőségeket, semmi sem akadályoz meg senki abban, hogy mindenféle egzotikum nélkül tök egészséges étrendet állítson össze magának, minden létező alapanyag hozzáférhető.

diagnozis 2016.12.05. 16:32:37

@Tinman:
Az alfa-linolénsav egy 18 szénatomú karbonsav, a szervezet közvetlenül nem tudja felhasználni, át kell alakítania. Az átalakítás során a veszteség 95 %. Az elég nagy.
100g Chia magban 55g telítetlen zsírsav van (vegyük úgy, hogy mind ALA, nem így van, de vegyük úgy)
55*0,95 = 52,25 Ennyi lesz a veszteség az átalakítás során, azaz 100 g Chia magból 2,75g lesz mire felhasználja a szervezet. Igen ám, de a napi ajánlott mennyiség 3g (a gyártó által): amiből 0,0825g lesz a végén. Milyen jótékony hatást vált ki ez a mennyiség?

diagnozis 2016.12.05. 16:34:03

@romanista: Amennyiben mindenképpen növényben és olcsóságban kell gondolkozni, akkor ott a lenmag! Ugyanazt tudja, mint a Chia mag.

fordulo_bogyo 2016.12.05. 16:46:22

@Tinman: Mondd ki: Izetlen.
"Az ízéről meg annyit, hogy eléggé semleges, így szinte bármivel fel lehet turbózni."

fordulo_bogyo 2016.12.05. 16:51:58

Koszonom Sandornak az elemzest, objektivnek es megalapozottnak tartom a velemenyet.
Nem latom, miert irjatok paran, hogy lehuzza... nem lehuzza, csak a helyere teszi a vele kapcsolatos tulzo es/vagy hamis allitasokat.

OFF: van a polcomon, eddig csak foztem vele, most a cikk nyomas megprobalom yoghurtba tenni. ;-)
Mennyi ideig duzzasszam, mit tanacsoltok?

Gabor Jeges 2016.12.05. 16:55:44

@Meleg Sándor: Megértem, hogy túlzásnak tartja a chia mag reklámozását, de azt tudta, hogy az index.hu-n így vezetik fel a blogbejegyzését? : "A chia mag csak egy nagy átverés?" Ez szerintem legalább annyira hatásvadász és gyermeteg felvezetés, mint a chia túlzások.

fordulo_bogyo 2016.12.05. 17:35:07

@Gabor Jeges: Az index altal adott hatas (klikk)-vadasz cimek mind ilyenek, gyakran koszonoviszonyban sincsenek a tartalommal.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2016.12.05. 18:09:54

Márpedig az index, és a címlapos bérblogjai nagy szakértői az átveréseknek...
... és a kommentelők kitiltásának...

Zb74 2016.12.05. 18:24:16

"Az ásványi anyagok, nyomelemek tekintetében szintén az olajos magvakhoz áll közelebb, táplálkozás-élettani szempontból kiemelendően jó kalcium, magnézium, vas, mangán és cinkforrás."

Gondolom, ezekhez inkább csak akkor lehet hozzájutni, ha fogyasztás előtt ledarálod - a magok ugyanis túl kicsik ahhoz, hogy mindegyiket el tudjuk rágni (ebben eléggé hasonlítanak a lenmaghoz és a mákhoz). Az egészben maradt magvak lényegében változatlanul, emésztetlenül haladnak át a tápcsatornán. Így aki csak a vízoldékonyrost-tartalmuk miatt fogyasztja az aztékzsálya-magot, az egészben is beviheti a szervezetébe, de aki a kalcium, magnézium, vas, mangán és cink kedvéért (is) enné, az inkább darálja meg, vagy törje össze mozsárban, közvetlenül a fogyasztás előtt.

Bennem a következő kérdések fogalmazódtak meg:

1) Az említett ásványi anyagok mekkora része tud felszívódni (már darálás után), és mekkora része van lekötve különböző nagyméretű, emésztésnek ellenálló, fel nem szívódó komplexekben, például fitátokban vagy oxalátokban?

2) Figyelembe véve a magas telítetlenzsírsav-tartalmat és a PUFA-k közismerten gyenge hőstabilitását, mennyire ajánlatos ezeket a magvakat - főleg darált formában - hőkezelni, például sütni?

3) Lehet-e tudni valamit az esetleges fitoösztrogén-tartalmukról? Ha ez jelentős, az jó hír, vagy rossz? (A lenmagé jelentős, és mintha senki sem tudná megmondani, hogy ez pozitív vagy negatív-e egészségi szempontból?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.12.05. 18:56:25

@Gabor Jeges:

A felvezető szöveg nem az enyém, ahogy a cím sem. Szeretik a hatásvadász felvezetéseket még akkor is, ha ez elüt a cikk tartalmától és szándékától. Ez van.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.12.05. 19:08:29

@Zb74:
Lényegében nekem is ezek a dilemmáim vannak. Az őrlés javít a felszívódáson, de az egész szemből szerintem minimális a hasznosulás. Oxalát és fitinsav viszonyban vegyes infókat találtam, ezt még egy kicsit piszkálnom kell. Fitoösztrogén hatás megint kérdéses, az allergizáló hatásról megint csak kérdőjeles infók vannak.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.12.05. 19:09:49

@wmiki:
A feleslegesen minősítő, témához egyáltalán nem kapcsolódó posztok ezt eredményezik. Lehet érdemben a témához hozzászólni és akkor nem lesz leszabályozás. Ennyi.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.12.05. 19:16:41

@diagnozis:

A hatásfok sok mindentől függ, az EPA/DHA irányban történő átalakítás 5-25%-között lehet. ebben most beleszámolhatjuk azt is, hogy az egész magból nem sok minden szívódik fel, de az őrölt mag esetében is gond lehet a magas rosttartalom. Ez mondjuk a lenmagra is igaz.

fordulo_bogyo 2016.12.05. 19:29:52

Most eszegetem a chiamagos-bananos eperleokvaros yoghurtot. Egy orat hagytam allni, megszivtam magukat a magok.
Bennem is hasonlo kerdes merult fel:
- milyen mertekben szivodik fel, hozzaferheto a chia (es ha mar itt tartunk, a mak a szezammag) beltartalma, ha a magokat orles nelkul, egeszben fogyasztjuk? Van errol valahol adat? A mak vagy a szezammag kapcsan csak megnezte mar valaki?
Tovabbgondolva:
- milyen lehet a chia, ha makdaralon megdaraljuk? Ha nincs valasz, kiprobalom es beszamolok...

fordulo_bogyo 2016.12.05. 19:33:42

Ez a cikk arra utal, hogy orles nelkul nem, vagy nem jelentos mertekben hasznosul a chia olajtartalma. Hm.

fordulo_bogyo 2016.12.05. 19:43:35

Bocs lemradt a cikk:
www.verywell.com/chia-seeds-ground-or-whole-2223478
Ez viszont azt allitja, hogy daralas nelkul is hasznosul:
healthyeating.sfgate.com/ground-chia-healthy-6019.html
am mig az elso cikk vizsgalati eredmenyre hivatkozik, a masodik csak kinyilatkoztat.

Ráérek 2016.12.05. 21:32:32

@Tinman: Te valami antalvali-hívő vagy? :-DDDD

igazi hős 2016.12.05. 22:20:02

@Meleg Sándor: Csakhogy a cikk olyanra sikerült, mintha a paradicsomot azért támadnád, mert a reklámjában benne van a magas vitamintartalom (és annak pozitív hatása), holott a C vitamin tablettában sokkal olcsóbb. Gondolom láttál már gyerekeknek szóló vitaminos gumicukor reklámot. Hazudik? Nem. Túlárazott az áru? Igen. Miért vesszük meg mégis? Mert finom. Ilyen egyszerű a történet.

igazi hős 2016.12.05. 22:28:35

@Zb74: "Az egészben maradt magvak lényegében változatlanul, emésztetlenül haladnak át a tápcsatornán." Nem lehet, hogy pont ezért áztatjuk be? A tömött libának is azért áztatjuk be a kukoricát, hogy kevés munkával felszívódjon.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2016.12.06. 00:26:23

@Meleg Sándor:
Ha a chia mag olvasni tudna, hülyére röhögné magát!

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.12.06. 07:13:14

@igazi hős:
A paradicsomot is kellene támadni ezért, mert egyébként élelmiszert nem lenne szabad ezzel reklámozni. Pontosabban szólva el lehet mondani, milyen vitaminok vannak benne, de pont az a gond vele, hogy attól, hogy tartalmaz X vitamint, nem fogja a nagy dózisú X vitamin hatását kiváltani.

Az új élelmiszereknél a piacra jutást nagy arányban azzal segítik elő, hogy olyan előnyöket tulajdonítanak nekik, amik a) már piacon lévő élelmiszerek esetében is elérhetők, b) egyébként abban a fokozott megfogalmazásban, ahogy írják még csak nem is igazak.

Az élelmiszer-marketingben is ugyanolyan etikátlan harc folyik, mint más területen, de szerintem nem baj, ha néha rámutatunk erre. Egyébként ez megérne egy teljes sorozatot, beleértve az étrend-kiegészítők és gyógyszerek esetében alkalmazott megtévesztő reklámfogásokkal egyetemben.

Zb74 2016.12.06. 13:10:01

@igazi hős:
A libának zúzája - zúzógyomra - van, ezért az egész magokat is képes összezúzni, mechanikailag feldarabolni. A beáztatás nyilván könnyíti ezt a folyamatot a számukra. Nekünk viszont nincs zúzógyomrunk; nekünk fogaink vannak, de a nagyon apró magoknak (mák, chia, szezám, len) csak nagyon kis hányadát rágjuk el, mert a fogazatunk nem arra optimalizálódott, hogy ennyire pici magvakat rágcsáljunk. Ezért ha ezeket a kicsike magokat egészben esszük, a nagy részük rágás nélkül kerül a gyomrunkba, az emésztőnedveink pedig nem sokat tudnak kezdeni az egész magvakkal. Az áztatás ezen nem változtat.
süti beállítások módosítása