A datolya mindent (is) gyógyít
2018. január 16. írta: Meleg Sándor

A datolya mindent (is) gyógyít

Vannak cikkek, amik mindenképpen meg akarják győzni olvasóikat arról, hogy valami egészen megszokott, közönséges élelmiszer valójában csodálatos és rendkívüli tulajdonságokkal bír. Ennek érdekében néha egészen érdekesnek tűnő érvrendszert próbálnak összedobni, amiben minden létező információmorzsát felnagyítanak.

datolya2.jpg

Kedves Olvasóink!

Elindult az Alimento.hu oldal, ahol sok szeretettel várjuk minden eddig olvasónkat. Az új felületre az új tartalmak mellett a korábbi cikkek frissített, átdolgozott változatai is folyamatosan felkerülnek.
A blog.hu felületére feltöltött cikkek a továbbiakban teljes körűen elérhetőek maradnak.

A datolyáról szóló írás ez a kategória: csodálatos állítások halmaza, de ha egy kicsit megkapargatjuk azokat, gyorsan rájöhetünk, hogy a legtöbbjük csupán blöff. Sebaj, hiszen vírusként terjed és hozza az elvárt kattintásszámot minden oldalon, ahol felbukkan.

Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban… Sokan nem is sejtik, hogy gyógyhatása nem lebecsülendő

Egy rövid kis tekintélyre való hivatkozással kezdünk: ha valamit a Biblia említ, akkor az a valami különleges lehet, s bizony, a datolyát említi az Írás (bezzeg a jegesmedvét, a rizses lecsót és a termodinamikát nem). Mielőtt nagyon tapsikolnánk, a datolyát mindösszesen egy helyen említik, ott sem a gyógyhatásával vagy a táplálkozásban játszott szerepével összefüggésben (Joel 1,12). Szóval erre nem nagyon tudunk alapozni.

A datolyában található fruktóz teljesen másképp viselkedik a szervezetbe jutva, mint a szaharóz, és nem jelent rendkívüli megterhelést a hasnyálmirigyre. Nem alakul át zsírszövetté sem, mert a felesleget a máj glikogénné alakítja és elraktározza. Ennél fogva a datolya egyáltalán nem hizlal, viszont életfontosságú energiaforrás, amely frissítő hatással van az egész testre, s különösen az agyműködésre.

A helyzet az, hogy a fruktóz viselkedése nem attól függ, hogy miben található meg - ez egy olyan újkori mítosz, aminek téves voltát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ez megint csak a jó öreg „ami természetes az csak jó lehet” hiedelem visszaköszönése. A fruktóz igenis átalakul zsírrá (emeli a vér triglicerid-szintjét is), és minden híresztelés ellenére hizlal is - ha a hasnyálmirigynek nem is jelent nagy terhelést, a májnak annál inkább. Nyilván ez nem a napi 1-2 szem datolya fogyasztása esetén érvényesül, de ettől még a fruktóz fruktózként viselkedik akár gyümölcsökből, akár valamilyen kivont formában fogyasztjuk. A frissítő hatás pontosan annyira igaz, mint bármely más cukor esetében, az agyműködés számára ugyanakkor különösebb jelentőséggel nem bír, mert az a glükózt szereti.

A datolya nagy mennyiségű ásványtartalmának köszönhetően vértisztító hatású, de egyes vizsgálatok szerint jótékony hatása van a légzőszervekre is.

Tisztíttassa a vérét az, akinek koszos…. de komolyan: önmagában a vérben keringő, nem oda való anyagokat a máj és a vese elintézi. Vannak anyagok, amik ezt a folyamatot képesek ilyen-olyan irányban befolyásolni, de alapvetően csak ezért fogyasztani datolyát kissé erősnek tűnik. Ha meg a szervezet saját „vértisztítása” nem működik, akkor jön a dialízis, de ez már komoly orvosi beavatkozás. A máj „méregtelenítő” képességét sajnos nem tudjuk még pótolni, annak elvesztése az élettel nem összeegyeztethető.

A datolya egészségi szempontból még számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Nagyon gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Található benne A-, B-, C- és D-vitamin, kalcium, kén, cink, vas, kálium, foszfor, magnézium, mangán, réz és olaj.

Ahogy egyébként rengeteg más élelmiszerben is benne vannak ezek az anyagok. Az olaj alatt (gondolom) zsírsavakat értenek, ami a datolya húsában nincs - a magjában igen, de azt hétköznapi fogyasztó ritkán fogyasztja el. Az olajtartalom is csak akkor hasznosulna, ha az egyébként igen ellenálló magot megőrölnénk, hogy emészthetővé váljon a tartalma, vagy préseléssel kinyernénk belőle.

Naponta legalább egy szem elfogyasztásával hozzájárulsz tested kiegyensúlyozott és egészséges étrendjéhez.

Millió más dologra is igaz az almától a tojásig.

A datolya megszünteti a székrekedést, segít a hasüregi problémák, szívpanaszok, hasmenés és az emésztőrendszer rákos elváltozásainak enyhítésében

Ebből nagyjából a székrekedés enyhítése az igaz, a magas cukortartalom és a rostozat miatt. A hasmenés esetén a datolya fogyasztása nem szerencsés ötlet épp a fentiek okán, épp, hogy fokozhatja azt. A többi nagyjából fikció, különös tekintettel az emésztőszervi daganatok vonatkozásában: a datolya nem gyógyítja a rákot. Ha esetleg a datolyában találnak olyan anyagot, ami kivonva, koncentrálva, nagy mennyiségben és célzottan adagoltan elpusztította a fehér egerekben a daganatos sejteket az nagyon szuper lenne, de ez még ekkor sem jelentené, hogy a datolya fogyasztás gyógyító hatással bírna.

A szívpanaszok esetében úgy látom, hogy ahol előkerül, ott a magas kálium-tartalomhoz (~650mg/100 g) kapcsolják a jelenséget, ami közvetetten hatással van a vérnyomásra, így a szívbetegség kockázatára is. Ennyi erővel akár a burgonya, a banán és a paradicsom is kiváló szívgyógyszer.

Fokozza a szexuális teljesítőképességet is

Bele sem merek gondolni, hogyan… bár ma a szexuális segédeszközök palettája gyorsan bővül, ki tudja, a datolya is jó lehet valamire.

Részegségre, másnaposságra, alkoholmérgezésre gyors enyhülést hoz, fájdalomcsillapító hatású.

De szép is lenne. Ez valószínűleg valami népi gyógyászati tapasztalat átemelése lehet, jó pár helyen említik igazoló forrás nélkül.

Orvosi kutatások szerint az emésztőszervek rákjának megelőzésében is nagyon hatékony.

Szeretném látni azt az orvosi kutatást. Igen, vannak a datolyafélék hatóanyagaival kapcsolatban a daganatos megbetegedésekhez kapcsolódó vizsgálatok, ezek többnyire sejtkultúrás (in vitro) vagy állatkísérletes (szegény patkányok megint…) formában történtek. Itt azért kellene egy hosszabb, nagyobb volumenű epidemiológiai vizsgálat mondjuk a datolyát fogyasztó és nem fogyasztó lakosság daganatos megbetegedésének gyakoriságának vizsgálatával.

A datolya a legjobb élelmiszer az izmok építéséhez is.

Az biztos, hogy ha sok datolyát pakolunk, akkor az valóban építheti az izmokat, de önmagában a datolya fogyasztásától nem válunk Schwarzeneggerré. Valójában itt az értékes fehérje-tartalomra szerettek volna építeni, de az épp a datolyában nem nagyon van.

datolya3.jpg

Izomépítés datolyával. Garantált a hatás.

 

Ha nyugodtan akarunk aludni, akkor együnk alvás előtt néhány szem datolyát. Aminosavjából szerotoninhormon keletkezik, amely csökkenti a stresszt és az idegességet.

Akkor már inkább együnk túlérett banánt vagy bármit, amiben jelentős mennyiségű triptofán található - a lista nem rövid. Azt talán mondanom sem kell, hogy attól, hogy egy adott anyagcsere-folyamat előanyagát bevisszük a szervezetbe, még nem fog teljes mértékben és intenzíven átalakulni - ha ez így lenne, egy-egy étkezés után nagyon csúnyán halnánk meg a szervezetünket kontroll nélkül elárasztó anyagok hatásaitól.

Napi egy szem datolya a szemek egészségének és a látás élességének élethosszig tartó fenntartásában is óriási segítség. Különösen hatékony azoknak, akik szürkületkor és éjszaka gyengébben látnak.

Ez itt konkrétan a karotinoid-tartalomra épülő termék-elhelyezés, a gond az, hogy a datolya e tekintetben nem mondható jó forrásnak, különösen nem napi egy-egy szem elfogyasztása esetén. Sokkal jobban járunk, ha sárgarépát vagy a sütőtököt, esetleg májat eszünk (abban A-vitamin van, nem karotin, de ugyanazt tudja, csak hatékonyabban).

Napi 6 szem datolya lerövidíti és megkönnyíti a szülést!

Meglepő módon ez az állítás az, ami mögé sikerült egy kutatást behivatkoznia a cikk írójának. Hozzáteszem, ez egy elég alacsony evidencia szintű vizsgálat volt, elég sok kérdést vet fel, de legalább dolgoztak a témán. Valamiért mégis az az érzésem van, hogy nem ez fogja forradalmasítani a szülészetet az elkövetkező évtizedekben.

 

datolya.jpg

 A datolyában vannak különböző tápanyagok, de ettől még nem csodaszer hanem élelmiszer.

 

Ha tetszett az írás, oszd meg és/vagy kattints a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd meg hozzászólásként! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon találhatók: https://www.facebook.com/Alimento.blog  

 

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség, vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

Források:

  • Al-Alawi RA, Al-Mashiqri JH, Al-Nadabi JSM, Al-Shihi BI, Baqi Y: Date Palm Tree (Phoenix dactylifera L.): Natural Products and Therapeutic Options. Front Plant Sci. 2017; 8: 845.LINK
  • Al-Kuran O, Al-Mehaisen L, Bawadi H, Beitawi S, Amarin Z: The effect of late pregnancy consumption of date fruit on labour and delivery. J Obstet Gynaecol. 2011;31(1):29-31. LINK
  • Razali N, Mohd Nahwari SH, Sulaiman S, Hassan J: Date fruit consumption at term: Effect on length of gestation, labour and delivery.J Obstet Gynaecol. 2017 Jul;37(5):595-600. LINK

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr7913571965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2018.01.16. 10:04:29

Köszönjük ismét! Osztom is rögtön.

Zb74 2018.01.16. 13:02:55

Ha jól értem, a poszt mondanivalója az, hogy az emberek ne tulajdonítsanak a datolyának olyan tulajdonságokat, amelyekkel nem bír (pl. "vértisztító" vagy rákgyógyító hatás), illetve nincsenek bebizonyítva (pl. rákmegelőző hatás), és a ténylegesen meglevő tulajdonságait (pl. a magas rost- és káliumtartalmát) se állítsák be úgy, mintha unikális, csak a datolyára jellemző dolog volna. Most szólok azonban, hogy konklúzió hiányában a felületes olvasó úgy is interpretálhatja az írást, hogy "Meleg Sándor dietetikus datolyaellenes / nem ajánlja a datolya fogyasztását". Pedig erről nyilvánvalóan szó sincs, "csak" a hype ellen szól az írás.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.01.16. 13:26:47

@Zb74:

Azért látom, hogy nem felületes olvasó vagy :)

Gondolkoztam egy ilyen "abstract" jellegű részen, de nekem az erősen önismétlésnek tűnt. de lehet, hogy érdemes lett volna... :)

Medgar 2018.01.16. 20:56:36

A datolya hasmenés ellen tényleg jó. Csak ne felejts el spárgát kötni rá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.01.16. 21:22:19

:))) Nagyon jól megírt cikk! Köszönöm ...

LuPuS 2018.01.17. 05:23:52

Az első megjegyzés a cikkel, hogy hosszú*, így ezáltal sok ember kiesik**, mert ezek alapján nem fogják végig olvasni.
Második megjegyzésre már meg is van a válasz az összefoglalás hiányáról vagy annak az érzésről.
Harmadik megjegyzés, nagyon szépen van összefoglalva minden ami szükséges ahhoz, hogy ismételten belássuk azt, hogy azért, mert le van írva, még nem minden igaz is, tények, adatok, hivatkozások szükségesk, de erre már nincs időnk és/vagy akaratunk...csak hinni akarunk valamiben minden nélkül

Nagyon szép írás különben!

* a mai kor embere két sorra + 1 képre tud koncentrálni.
** az alaposabbjai nem de ők kevesen vannak

Before · http://azbeszt.blog.hu 2018.01.17. 05:49:30

Szerintem a datolya megoldja a migránskérdést is és segít a Soros elleni harcban!

A tudomány sosem téved! 2018.01.17. 10:29:11

A datolya mellett szól, hogy legalább nem kötelező, mint a méreganyagokból összeállított "védő"oltás, vagy a kórházban szülés.

A tudomány sosem téved! 2018.01.17. 10:30:00

Lesz majd cikk a védőoltások káros mellékhatásairól is?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.01.17. 10:57:09

@A tudomány sosem téved!:

Tessék: vedooltas.blog.hu/

Még mielőtt belejönnél a trollkodásba, szeretném jelezni, hogy ha állítasz valamit mellékelj némi érvelést is hozzá. Bónusz pontokért lehet tényekre hivatkozni. Ellenkező esetben kiteszlek kispadra gondolkodni (megint).

Mikrobi 2018.01.17. 17:06:54

Csak a Biblia Károli szerinti fordításában szerepel Joel 1,12-ben a datolya, a Szent István Társulat fordításában az Én 5,11-ben, a Káldi Neovulgátában meg az Én 7,8-ban. Kíváncsi lennék, a héber eredetiben hol van tényleg esen datolya.

A tudomány sosem téved! 2018.01.17. 18:00:54

@Meleg Sándor: Úgy érted a védőoltásoknak nincs is káros mellékhatása?

Egyébként tényleg, hiszen az általad említett másik propaganda blogon sem írja az írnok, hogy lenne...

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.01.17. 18:36:42

@A tudomány sosem téved!:

1. Te azt állítod, hogy az oltásoknak van káros mellékhatása. Igazold.

2. Azt állítod, hogy a védőoltás blog propaganda blog. Igazold

3. Gondolom a "másik" meg az én blogom, ami propaganda. Igazold.

S hogy legyen tétje: ha ezekre nem válaszolsz, akkor tiltalak.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.01.17. 18:47:14

@Mikrobi:

Hát, a Joel 1,12 angolul, németül és latinul csak pálmát említ... sajnos a héber már kívül esik a nyelvészeti körömön.

A latinban az Én 5,11 és a 7,8 szintén pálma, de olyan pálma, aminek gyümölcse van (fructus), szóval lehet ez is datolya.

Zb74 2018.01.18. 12:34:15

@A tudomány sosem téved!: Már miért lenne cikk a védőoltásokról egy dietetikai szakblogon? Nem tartozik a profiljába. Nem is értem, honnan jön a felvetés.

@Meleg Sándor: Héberül én sem tudok, de a pálma tényleg lehet akár datolyapálma is.

leslie07 2021.03.27. 13:03:23

@Zb74: Ha már a hébernél tartunk az a héber,amelyre célzás van nem létezik. Voltak nyelvek,amelyeket a héberek is beszéltek. De az a héber nyel,
amelyen a maszoréták elkészítették a saját bibliájukat k.u a 9. században
egy új héber nyelv,amit korábban a történelem során senki sem ismerhetett,hisz korábban nem létezett. A régészeti leletek alapján a legrégebbi írásleletek i.e. 1000-1100 -ból származnak. Ez ó kánaáni nyelv volt, amit a zsidók is használtak az Egyiptomból való kivonulás után.
De ugyanez az írás található az egyiptomi templomok oszlopfelaratain is,
ami azt jelenti, hogy nem speciála csak Héber utódai használták volna.

Ezért felesleges dolog lenne kereni a datolyát az eredeti héber nyelvű bibliában, mert ez a héber,amelyen a biblia készült nem az a héber, amit
Mózes idejében használtak Jákón fiai.
süti beállítások módosítása