Fából vaskarika
2014. március 30. írta: Meleg Sándor

Fából vaskarika

Van az úgy, hogy az élet az embert megkínálja egy-egy feledhetetlen, örömteli pillanattal, a spontán kacagás örömével. Egy ilyen boldog pillanatot szeretnék a blog olvasóival megosztani:

 

szodabikarbona.jpg

 

A kép forrása szerint az ételkészítésben való alkalmazás mellett "szervezetünk méregtelenítésére, lúgosítására is nyugodt szívvel" használható. A Paleolit védjegyű termékként való felhasználása rejti a vicc poénját, ugyanis itt érdemes idézni Szendi Gábort (akivel itt nagyon egyet tudok érteni):

"A szervezet rendkívül bonyolult működését és a betegségek keletkezését megmagyarázni a savasodással, nem más, mint együgyű óvódás szintű elméletalkotás. Nem is kéne szót emelni ellene, ha nem dőlne be annyi ember neki és tenné kockára lúgosítással az egészségét." - forrás

Az idézett cikk természetesen tartalmaz további finomságokat, legjobban az étkezési szódabikarbóna tűzoltásra való felhasználása tetszett, ami igen messze van az életszerűségtől.

 

Források:

  1. Étkezési szódabikarbóna - Nagyanyáink csodaszere ma is csodákra képes! URL: http://biowellnatura.hu/p/etkezesi-szodabikarbona.html
  2. Szendi Gábor: A kilúgozott értelem: a Young házaspár pH csodájának kritikája. URL: http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/ph-csoda-lugositas.php

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr305885331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fordulo_bogyo 2014.12.18. 22:42:50

@Mr. Hide: "Nem hamisításról van szó, a nátrium-kloridot nem nagyon éri meg hamisítani :D
- hanem a határértéket meghaladva dúsították kálium-kloriddal a konyhasót."

Szerinted miert?

Mr. Hide 2014.12.18. 22:43:50

@fordulo_bogyo:

"most kiderul, hogy nem erzekenyek, hanem korosan magas a K szint."

Az "érzékenyek" egy gyűjtőfogalom. Ebbe tartozik a hyperkalaemia, veseelégtelenség, egyes vérnyomásproblémák, stb.

Mr. Hide 2014.12.18. 22:52:06

@fordulo_bogyo:

Rosszul fogalmaztam, csak már nem tudtam kijavítani.
A KCl nincs az élőlényekben. A kálium más formában van jelen.

"Szerinted miert?"

A szándékot sajnos nem ismerem.

fordulo_bogyo 2014.12.18. 23:08:44

@Mr. Hide: "A KCl nincs az élőlényekben. A kálium más formában van jelen."

Milyen formaban?

fordulo_bogyo 2014.12.18. 23:10:30

@Mr. Hide: Nem gyujtofogalom, hanem utolagos belemagyarazas, mar megbocsass.
Ezek a korkepek nem a K erzekenyseget jeleznek. Kulonos tekintettel a vernyomasporoblemakra, de a masik ketto sem az.

"Az "érzékenyek" egy gyűjtőfogalom. Ebbe tartozik a hyperkalaemia, veseelégtelenség, egyes vérnyomásproblémák, stb."

fordulo_bogyo 2014.12.18. 23:12:09

@fordulo_bogyo: ""Szerinted miert?"

A szándékot sajnos nem ismerem."

Penzert, baratom-uram, penzert.
A natriunszegeny, K-val dusitott so sokkal dragabb, mint a kozonseges konhaso, ezert hamisitottak allati tapsobol. A fo probema nem az allati fogyasztasra szant so volt, hanem az, hogy rosszul kevertek ossze!!!!

Munyi cica 2014.12.19. 15:44:05

@Mr. Hide:
Ok, azt a cikket félrenéztem, ebben igazad van :, bocsánat! Embereknek szánt sóba kevertek rossz arányban kálium-kloridot, ez tényleg gáz. De bogyónak igaza van, a pénzért csinálták, mint ahogy az egész tiszta-só őrületet is. Direkt elmentem a héten két bioboltba, és egy paleós boltba. Az egyik bioboltban semmilyen só nem volt, a paleósban csak himalája volt, na a harmadikban volt "Tiszta só" csak NaCl, 650,-Ft/kg áron!
Egy kiló közönséges bolti só 39,-Ft, a tiszta só ennek 16-szorosába kerül? Akkor hol nincs ebben üzlet?
Ráadásul azt képzeled, hogy a tiszta só nem megy át mindenféle (agresszív) kémiai eljárásokon, tisztításokon,fehérítéseken, hogy abból csupán tiszta NaCl legyen? Hogyan állítják elő?
" Mielőtt elnyerné végső formáját, különböző tisztítási folyamatokon megy keresztül, mely eljárások egyben megváltoztatják a kémiai szerkezetét is. Így jön létre a nátrium-klorid, amit esztétikai okból általában fehérítenek" ezt a cikkedből idéztem, a konyhasóra? Akkor a tiszta só? az talán még több eljáráson átmegy, én nem tudom.
Én közönséges bolti sót és néha jódozottat vagy nagy ritkán himalája sót használok, a vérem K szintje teljesen OK, direkt megnéztem, nekem (más okból) gyakran van vérvétel.

Mr. Hide 2014.12.20. 00:58:50

@Munyi cica:

Figyi! Nem fogom neked újra és újra ugyanazokat leírni.
Mint mondtam: nem minden bolti sóban magas a kálium, csak egyeseknek, de szerencsére az egyiket bevonták.

"Akkor hol nincs ebben üzlet?"

A tisztítás költséges folyamat. Minden szennyeződéstől megtisztítani a vizet szintén költséges. Írj a tisztaso.hu-nak és kérdezd meg őket a részletekről!

Nem kötelező semmit se megvenni. Vegyed a bolti sót, de inkább olyat, amiben nincs adalék, mint pl. ferrocianid, és amiről biztosan tudod, hogy a káliumtartalma 1% alatt van. Oké?

A tiszta-só őrület nélkül talán még ma is forgalomban lennének azok a nátriumcsökkentett műizék.

A NaCl molekula szerkezetét hogy lehetne már tisztítással megváltoztatni? Gondolkodj már!
"én nem tudom"
ha meg amúgy sem tudod, minek erőlteted?

"általában fehérítenek"

A só fehér-átlátszó színű, ezért nem kell fehéríteni, legfeljebb a szennyeződésektől megtisztítani.

A himalája sónak magas a brómtartalma. Ez nem veszélyes, de annyira nem is jó. Ez benne van a friss paleo magazinban, de hát te annyira pénzmentesen élő idealista vagy, hogy nem költesz ilyen fizetős újságokra...

Mr. Hide 2014.12.20. 01:13:52

@fordulo_bogyo:

"milyen formában?"

Ne haragudj, de nem fogom az időmet azzal tölteni, hogy összegyűjtsem a kálium összes előfordulási formáját a szervezetekben. Ha érdekel, nézz utána, de KCl-ot nem fogsz találni.

"Penzert, baratom-uram, penzert"

Ez nem vitás.

"Nem gyujtofogalom"

Elnézést, hogy nem voltam eléggé pontos a te fensőbb szintedhez :(
Nevezzük őket kálium-csökkentett étrenden előknek, vagy aminek akarod, de ez inkább tűnik sértődött szőrszálhasogatásnak.

Mellesleg megmosolyogható a korábbi vitád Meleggel a paleo-szódabikarbónáról :)
Az eszetekbe se jutott, hogy a "paleo" szó nincs levédve, vagyis az Adidas is ráteheti a cipőire, ha kedve tartja.

fordulo_bogyo 2014.12.20. 01:32:04

@Mr. Hide: "Ne haragudj, de nem fogom az időmet azzal tölteni, hogy összegyűjtsem a kálium összes előfordulási formáját a szervezetekben"

Magyarul: halvany segedfogalmad sincs rola baratom, csak nyomod a hulye sodert, s amikor rakerdeznek, akkor lapitasz. Szegyen rad.
Eg a pofadon bor? vagy tul vastag hozza?
Ha most kene elkezd keresni, akkor eddig mi a francrol tetszettel pofazni?
Csak ugy bloff a levegobe, hatha nem hivjak le? Csunyan buktaL baratom, en lehivtam a bloffodet, es latjuk: nincs mogotte semmi.
Most kene elkezd keresgeni, hogy mit is irtal... de lusta vagy hozza, vagy sejted: hazudtal.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.12.20. 08:32:41

@Mr. Hide:

Mindenekelőtt: a személyeskedő, sértegető megnyilvánulásokért lassan beérik a kitiltás. Csak jelzem. A többieket is kérem, hogy kerüljük a személyeskedést - értem az indulatokat, de próbáljuk érvek mentén kommunikálni.

A káliumos sóval kapcsolatban írtam egy cikket, ott benne vannak azok a laborban végzett bemérések, ami szerint a bolti sókban nem magas a kálium-szint. Gyakorlatilag csak nyomokban fordul elő. Forrást ott meg is adtam.

A csökkentett nátrium-tartalmú sók külön kategória, azokon jelzésre kerül, mekkora arányban van bennük KCl.

A ferrocianid körüli felhajtást nem egészen értem. ha a ciántól ennyire rettegünk, akkor kerüljük a B12 vitamint is mert az meg ciano-kobalamin. :)

"A tiszta-só őrület nélkül talán még ma is forgalomban lennének azok a nátriumcsökkentett műizék." - mitől műizé egy olyan só, amiben egy teljesen természetes KCl fordul elő? Egyébként pedig forgalomban vannak ilyen készítmények.

"Az eszetekbe se jutott, hogy a "paleo" szó nincs levédve, vagyis az Adidas is ráteheti a cipőire, ha kedve tartja."

Éppen ettől válik komolytalanná az ügy. ma már minden ökörséget el lehet adni paleo néven, ez mutatja, mennyire piacorientált a jelenség, miközben itthon és nemzetközi szinten sincs definiálva még a "hiteles" paleo szakértők között, hogy mit is értenek paleo alatt.

Ha már a paleo magazin szóba került, én megveszem, most éppen Szendi szólt be csúnyán Tóth Csabának, már várom a viszont-fricskát :) Mondhatom tudományos szintet vitatják meg a nézeteltéréseiket...

Munyi cica 2014.12.20. 15:40:25

@Mr. Hide:
Nem tudom, melyik sónak van a kálium tartalma 1 % alatt.

Azt gondolom, az (ős)ember régen nem evett vegytiszta sót, tiszta NaCl-t. Vagy tévedek?

Kedves Mr. Hide,:
"Mielőtt elnyerné végső formáját, különböző tisztítási folyamatokon megy keresztül, mely eljárások egyben megváltoztatják a kémiai szerkezetét is. Így jön létre a nátrium-klorid, amit esztétikai okból általában fehérítenek"

ezt a cikkedből idéztem, pont te linkelted be, hogy megváltoztatják a kémiai szerkezetét :) . Akkor ennyire megbízható volt a cikk, amit belinkeltél?

A paleo magazin pedig éves szinten jár nekem, elő van fizetve, úgyhogy megint tévedtél, látod mennyire nem ismersz?
A himalája sónak attól függetlenül nem magas a brómtartalma, mindent a paleomagazinnak sem hiszek el, mert én magam kiszámoltam, utánajártam.

Munyi cica 2014.12.20. 15:42:25

@Meleg Sándor:
Köszi Sándor a hozzászólásodat, nagyon hasznos volt, bocsánat, ha engem is elragadott néha az indulat :). Emlékszem is arra a bevizsgálás sorozatra, fenn van a neten az eredmény.

Én is olvasom a Paleo Magazint! :-)

Mr. Hide 2014.12.31. 00:11:38

@fordulo_bogyo: Azért szólj, ha diadalmas hőbörgésed közben találsz az emberi szervezetben/természetes kajában káliumkloridot! A vitánk erről szólt, és nem a az egyéb előforduló káliumvegyületekről, amikkel nem tudom mit akarsz egyáltalán bizonyítani.

fordulo_bogyo 2014.12.31. 00:24:39

@Mr. Hide: nem erted. Hiaba magyaraztam.
sorry

Mr. Hide 2014.12.31. 00:56:51

@Munyi cica:

Kedves Munyi!

"ezt a cikkedből idéztem"

Ez nem az én cikkem, nem én írtam. Az az állítás nyílván hülyeség, én csak a hír miatt linkeltem neked. A hír megbízható, de ettől még hülye állítás kerülhet bele.
És egyébként sem a patikai sóról szólt a cikk...

A himalája só összetétele:
www.atthemeadow.com/resources-and-guides/minerals-in-himalayan-pink-salt-spectral-analysis.html

Vannak benne még olyan összetevők, amiket én nem szórnék a kajába, de nagy bajod nem lesz tőle.

Ha már árérzékeny vagy a sóra, akkor minek veszed a himalájait? :D
Mondjuk nincs benne adalék, ami pozitívum.

"Azt gondolom, az (ős)ember régen nem evett vegytiszta sót, tiszta NaCl-t"

Elég uncsi, hogy még mindig ott vagy leragadva: mit evett az ősember.
Nem kell mindenben az ősembert utánozni, az csak kiindulási pont.

Elnézést a feltételezésért! Nem tudtam, hogy előfizető vagy, ezt benéztem :(
Ez esetben kellemes olvasgatás kívánok! Ha valamelyik állításukban kételkedsz, akkor nézd meg a forrást, amit csatoltak hozzá!

Mr. Hide 2014.12.31. 01:10:32

@Meleg Sándor: "A ferrocianid körüli felhajtást nem egészen értem. ha a ciántól ennyire rettegünk, akkor kerüljük a B12 vitamint is mert az meg ciano-kobalamin"

Az általad nagyra tartott Ködpiszkáló blog, amiből idézted ezt - szintén azt fejtegeti, hogy használhatnának más csomósodásgátlót.
kodpiszkalo.blog.hu/2013/01/08/mar_megint_baj_van_a_soval
Idézek:
Gunda Tamás véleménye szerint mindazonáltal megkérdőjelezhető a ferrocianidok használata étkezési sóban, hiszen ezeknél akad jóval közömbösebb csomósodásgátló anyag is.

"ha a ciántól ennyire rettegünk"

Én aztán nem rettegek, de a személyeskedő sértegetésedért érik, hogy kitiltsd magadat :p

"Egyébként pedig forgalomban vannak ilyen készítmények"

Igen, csak a hatósági felszólításnak megfelelően módosítottak az összetételen.

"most éppen Szendi szólt be csúnyán Tóth Csabának"

Erről lemaradtam. Tudnád linkelni?

Mr. Hide 2014.12.31. 01:37:36

@Meleg Sándor:

"ma már minden ökörséget el lehet adni paleo néven"

A szódabikarbónás kontárkodáson kívül én nem tudok "mindenféle ökörségről". Majd írok nekik, hátha elgondolkodnak kicsit.

A paleós nagykövetek úgyis kivetik a kontárokat. Az emberek is kiszúrják az ilyeneket...

"ez mutatja, mennyire piacorientált a jelenség"

Az, hogy valami idióta rátette a szódabikára a paleo szót? :D
Komoly összeesküvéssel állunk szemben.

Nyílván a tej és gabonaalapú étrendajánlás nem piacorientált jelenség...

Egyszer még az Alimento szót is ráteheti valaki a szódabikájára. Akkor mit fogsz csinálni?

"nincs definiálva"

Ez másoknak nem okoz gondot.
Kérhetnék egy definíciót az általad ajánlott étrendről? Előre is köszi!

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.12.31. 07:43:56

@Mr. Hide:

"A paleós nagykövetek úgyis kivetik a kontárokat. Az emberek is kiszúrják az ilyeneket... "

Az első állítás megvalósulásának tudnék örülni és látok benne némi esélyt. Az emberek fogyasztási szokásit illetően szkeptikus vagyok - egyéni esetekben van jelentősége a tudatosságnak, ez valahogy a nagyságrendeket emelve eltűnik.

"Az, hogy valami idióta rátette a szódabikára a paleo szót?"

Igen. Azért tette rá, hogy a fogyasztást ösztönözze egy arra fogékony célcsoportban.

"Nyílván a tej és gabonaalapú étrendajánlás nem piacorientált jelenség..."

A tej és gabona fogyasztása azért jóval régebbi, nem gondolom, hogy az ősembert az első pék által létrehozott lobbi dolgozta volna meg.

Mr. Hide 2015.01.01. 21:35:21

"nem gondolom, hogy az ősembert az első pék által létrehozott lobbi dolgozta volna meg"

Nem a pék lobbizik, hanem a gabona és tejipar, de nem gondoltam volna, hogy ezt el kell magyarázni.

"A tej és gabona fogyasztása azért jóval régebbi"

A diabetikusok tejre és gabonára épülő étrendje a 20. században jelent meg.
Egy dolog fogyasztani valamit, és más orvosilag ajánlani. Ma már az alkoholt is ajánlott mértékkel fogyasztani, ami no comment.

"Azért tette rá"

Persze, hogy azért, de ez a kereskedő egyéni felelőssége, és nem a paleo mozgalomé.
Korábban írtad, hogy van egy elméleti és egy gyakorlati orvostudomány. Ezt vonatkoztasd erre is, ne csak a saját szakmádra, mert kettős mérce, amit csinálsz.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2015.01.02. 09:46:05

@Mr. Hide:

"Nem a pék lobbizik, hanem a gabona és tejipar, de nem gondoltam volna, hogy ezt el kell magyarázni."

Minden iparág lobbizik.

Ha történelmileg nézzük a képet, amire ma a világunk épül, az ezekben a gabona és tejfogyasztó társadalmakban jött létre (minusz a tűz, mert az korábbi). Az, hogy kis területen nagy népsűrűség jöhetett létre, illetve a jelentős társadalmi differenciálódáshoz szükséges munkaerő-felesleg megjelenhessen, ahhoz kellett a haszonállatok domesztikációja és a gabonatermelés.

"A diabetikusok tejre és gabonára épülő étrendje"

Az DIETETIKUS...

Az étrend nem tejre és gabonára épül, csak tartalmazza. A német dietetikusoknál a zöldség és gyümölcs megelőzi a gabonaféléket a táplálkozási piramisokban. Nem győzöm ismételni, hogy felnőtteknek a tejtermékekre vonatkozó ajánlás napi fél liter tej kalcium-tartalmával ekvivalens tejtermék fogyasztása. Ennek is csak felét szokás javasolni tej formában, a többit fermentált tejtermék formában javasoljuk.

"Ma már az alkoholt is ajánlott mértékkel fogyasztani, ami no comment."

A helyzet az, hogy az alkoholt nem ajánlott fogyasztani, de ha már a többség fogyasztja, akkor arra van ajánlás, hogy mit és milyen mértékben. Ez egy apró, de lényeges különbség.

2014 elején indult egy WHO kezdeményezés a cukorfogyasztás mérséklésére, amivel kapcsolatban kezdeményeztek egy vitát. Ennek lényege az volt, hogy a napi energia-bevitel 5%-ra mérsékeljék a cukorfogyasztást (most 10%). A WHO képviselője elmondta, hogy az ideális a 0% lenne, de a jelenlegi fogyasztási szokások mellett ez irreális célkitűzés. Szóval a cukor fogyasztása sem "orvosilag" ajánlott, csak ha már fogyasztják az emberek, akkor arra próbálnak valami felső határt belőni.

Munyi cica 2015.01.04. 14:23:58

@Mr. Hide:

Helló! :)

Látod, csak 2.1 ppm a himalája só bróm tartalma, ami elhanyagolható, ennél több van pl. a feketeribizliben vagy egy csomó hasznos növényben :).
Igazad van, minek veszem, ezt már két éve vettem, nem bír elfogyni, akkor még hittem benne :). Többet nem is veszek. Na mert én másféle sót is használok, pl. közönséges asztalit meg jódozott tengerit.

Bajom biztos, hogy nem lesz annyi brómtól, mert én nem sokat használom, amint láthatod :).
Ősember: igazad van, de a természeti népek sem esznek vegytiszta sót, nem életszerű szerintem. Persze ha valaki annyira fél, hát egye, baja nem lesz tőle.

És akkor te nem is eszel semmilyen bolti kaját, amiben só van? Pl. : bacon, egyéb szalonna, halkonzerv, paleós húskészítmény,(gondolom, közönséges boltit nem mersz), ruszli, mustár vagy bármi, amiben só van? Mert arra befizethetsz, hogy abba nem vegytiszta sót raknak! :)
BUÉK!

Munyi cica 2015.01.04. 14:39:09

@Mr. Hide:
"A paleós nagykövetek úgyis kivetik a kontárokat. Az emberek is kiszúrják az ilyeneket... "
Hát ebben egyáltalán nem vagyok olyan biztos. Főleg nem a második mondatban. Nem is hiszed, mennyire nem szúrják ki...
Kivetik..... nagyon úgy néz ki, hogy nem tudják kivetni, milyen alapon. Ha pl. egy orvos kinevezi magát paleó orvosnak, közben meg egy csomó baklövést csinál, milyen alapon vetné ki egy ún. "paleó nagykövet". Egyáltalán, ki az a paleó nagykövet, ki nevezte ki annak? Sehogysem jön ez össze.

"Money makes the world go round..." valahogy így szólt a sláger, ha rosszul írtam, javítsatok ki.

fordulo_bogyo 2015.01.04. 15:50:31

@Mr. Hide: "A paleós nagykövetek úgyis kivetik a kontárokat. Az emberek is kiszúrják az ilyeneket... "

Bocs, de arrol van szo, hogy a paleo ugy ahogy van kontarsag (onkenyesen kitalalt etkezesi szabalyok, nem a paleolit ember etrendjen alapulnak, es nem is a legegeszsegesebb etrend)...
A "nagykovetek" onmagukat nevezik ki profetanak.

www.tenyek-tevhitek.hu/semmi-alapja-nincs-a-paleo-dietanak.htm

Szendi profeta szerint:
"A paleo legrövidebb definíciója: Edd azt, ami a természetes környezetünkben hajdanán előfordult."

Mi ezzel a baj?
A Fold kulonbozo reszein mas es mas ennivalok alltak az ember rendelkezesere. Ha valakinek az osei (vagy maga) elvandorolt szarmazasi helyerol, akkor mit (t)egyen?

fordulo_bogyo 2015.01.04. 15:58:11

Szendi fele paleo-logika (egyetlen bekezdesben irja, en valasztottam kette):

1. "A természetes környezetben, a földművelés beköszöntéig az ember soha nem fogyasztott gabonaféléket, hüvelyeseket, tejet, és az utóbbi száz évre jellemző finomított szénhidrátokat (liszt, cukor, rizs, burgonya, stb.). Hogy ezekhez nem alkalmazkodtunk, annak biztos jele a 2-es típusú cukorbetegek számának folyamatos növekedése. "

2. "Míg a 19. században a 2-es típusú cukorbetegség ritka volt, mint a fehér holló, a 20. század közepére a lakosság 1%-a, s mára a lakosság 10%-a cukorbeteg."

Hoppa: miota fogyaszt az emberiseg gabonat, huvelyeseket, tejtermekeket? Ezek a 19. szadban sem okoztak 2-es típusú cukorbetegségey, TEHAT Szendi allitasa szerint ezekhez alkalmazkodtunk, annak biztos jele a 2-es típusú cukorbetegseg ritka volt, mint a fehér holló.

Ebreszto! Tevhit volt a gabona, huvelyesek, tejtermeket elleni tamadas. Szendi allitasa szerint. Csak o nem latja, nem erti, mit is irt.

"A paleós nagykövetek úgyis kivetik a kontárokat. Az emberek is kiszúrják az ilyeneket... "

A paleos nagykovet ur kontar. Az emberek (legalabb is egy kozuluk, en) kiszurta, leirtam. ;-)

Munyi cica 2015.01.07. 11:10:53

@fordulo_bogyo:

Sajnos már késő, kedves Bogyó, nincs mit tenni. Túl sok ember gyógyult meg már a "paleó"-val, vagy fordult jelentősen jobbra az állapota :).
Személyesen ismerek többet is, hús-vér állapotukban, nem csak virtuálisan. Hiába leplezted te itt le az ún. kontárokat, a gyógyultakat, gyógyulókat ez már teljesen hidegen hagyja. Neked kell bizonyítékot hozni, hogy a paleó életmód nem működik :).
BUÉK neked is! :)

fordulo_bogyo 2015.01.07. 15:03:51

@Munyi cica: Persze. ha addig mindenfele szemetet osszevissza ettek, most meg odafigyelnek az etkezesukre az jo.
Barmi mas tudatos etrend is hasonlo hatasu.

Ettol a paleo elmelete hulyeseg tovabbra is marad, mint fentebb is mutattam.
De hat akinek a logika az felesleges uri huncutsag...

Munyi cica 2015.01.07. 19:53:08

@fordulo_bogyo:

Sajnos, nem így van. Nagyon is egészségtudatosak voltak (pont az ilyenekből lesznek az ún. paleózók), nyomták évekig a teljes kiőrlésű kenyeret, barna rizst, joghurtot, zöldséget, egyebet. És ez a sok tudatos étrend nem volt olyan hatású :).
Aki nem egészségtudatos, az fütyül a paleóra is nagy ívben, hidd el.

Még az elnevezés, mert többeket bántott itt: próbáltak ám más nevet adni neki, pont azért, mert sokaknak szúrta a szemét a "paleó" (mondván, hogy annyi mindent evett az ősember, meg egy csomó érv miatt...)

- glutén-, kazein-, finomított étolaj-, cukor-, margarin, hüvelyes és burgonya mentes, lektinben szegény étrend, viszonylag alacsony szénhidrát tartalommal.......de hát ezt nagyon sokáig tart kimondani :D.

Sajnos nem tudod bebizonyítani, hogy akiknél nem működött a teljes kiőrlésű, barna rizses zöldséges, joghurtos étrend (szemét nélkül), nem működik a "paleo" sem. Mondom, a gyógyultakat már nem érdekli, hogy az elmélet - szerinted-, hülyeség, a lényeg: ők pont és csakis ettől gyógyultak meg, vagy lettek jobban.
Meg aztán: talán az a több ezer, tízezer paleózó mind ostoba, tanulatlan, logikátlan, utána nem járó,primitív, befolyásolható személy lenne.....? Ugye nem? :)

fordulo_bogyo 2015.01.07. 20:37:40

@Munyi cica: nagyon elkaladozunk. Egy pillanatra terjunk vissza a kiindulashoz:
fordulo_bogyo 2015.01.04. 15:58:11
Latod (belatod) a logikai hibat Szendi erveleseben, vagy nem.
Erre nem valasz az, hogy bezzeg meggyogyultak (ami mellesleg anakdotikus ervszeruseg, ellenorizhetetlen es nincs viszonyitasi alap, kontroll).

Elnevezes: lehetne Szendi-dietanak vagy Eaton-Konner dietanak (vagy tetszes szerinti mas profetarol elnevezve, ahogy aaz Atkins-dieta is kidolgozoja nevet viseli.

"Sajnos nem tudod bebizonyítani, hogy akiknél nem működött a teljes kiőrlésű, barna rizses zöldséges, joghurtos étrend (szemét nélkül), nem működik a "paleo" sem." - miert kene en bizonyitsam?

Amugy milyen adataid vannak ezekrol az emberekrol a taplalkozasi szokasaikrol? ha egyaltalan...

Amugy, ha anekdota kell, nekem is van egy. Kozvetlen kolleganom bo fel eve tert at erre az etrendre. Lefogyott 25kg-ot. :-)
Januar masodik feleben lesz a csipoprotezis mutetje, fel evvel ezelott semmi baja nem volt a csipojenek, most naprol napra romlik az allapota. :-(
Hm?

"Meg aztán: talán az a több ezer, tízezer paleózó mind ostoba, tanulatlan, logikátlan, utána nem járó,primitív, befolyásolható személy lenne.....?"
Szalmabab? Olvass vissza, hol irtam en ilyet? ugye sehol.
En Szendi legujabb paleos irasanak egy konkret logikai hibajara mutattam ra.
Mi a velemenyed arrol a konkret Szendi-fele kovetkeztetesrol?

fordulo_bogyo 2015.01.07. 21:11:09

Erdekes listat talaltam 35 kulonbozo dietarol, erteksorrendet.
A paleo holtversenyben az utolso helyen szerepel (2 pont lehetseges otbol, a legjobbnak itelt dieta 4.1 pont az otbol).

health.usnews.com/best-diet/best-overall-diets
U.S. News evaluated and ranked the 35 diets below with input from a panel of health experts.

Munyi cica 2015.01.08. 14:38:38

@fordulo_bogyo:

Kedves Bogyó!
Mivel úgy tűnt, azt a logikai hibát Mr. Hide-nak írtad, ezért nem éreztem tisztemnek vagy feladatomnak, hogy arra válaszoljak. Én csak elmondtam, hogy tudok, ismerek sok olyan embert, aki meggyógyult, jelentősen jobban lett ettől az étrendtől. Tehát ez nem is arra volt válasz.
A logikai hibát látom. Valóban.
De hát ezt ne az én orrom alá dörgöld :).
Pl. Szendi Gábornak is van orra.

Nem mondtál ilyet, hogy ők ostobák, tanulatlanok. Tehát: hidd el, ők is utánajártak bőven a dolgoknak. Ismerek olyat, aki egy évig olvasott, mire eljutott, hogy gluténmentesen egyen :D.
Kolleganő: nem gondolom, hogy a súlyos kenyérhiány vagy tápanyaghiánytól lett csípőpanasza. Azelőtt is jól volt az emberiség, míg nem evett kilószám gabonát naponta, meg étolajat, meg cukrot meg margarint.
Üdv!

fordulo_bogyo 2015.01.08. 14:54:59

@Munyi cica: "Nem mondtál ilyet, hogy ők ostobák, tanulatlanok. Tehát: hidd el, ők is utánajártak bőven a dolgoknak."

Logikai osszefugges nincs a ket gondolat kozott. Attol, hogy nem ostoba, nem tanulatlan, lehet, hogy nem jarta utana, es meg ha utanajart is, lehet, hogy hogy becsaptak a szendi-felek.

"A logikai hibát látom. Valóban.
De hát ezt ne az én orrom alá dörgöld :).
Pl. Szendi Gábornak is van orra."

Itt nem arrol van szo, hogy Szendi logikai hibat vet, hanem arrol, hogy hogy a paleot alatamaszto erv logikailag hibas, nem igaz.

"Azelőtt is jól volt az emberiség, míg nem evett kilószám gabonát naponta, meg étolajat, meg cukrot meg margarint."

azelott IS jol volt... ;-)
kiloszam, naponta... ;-) tenyleg?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2015.01.08. 19:19:06

@fordulo_bogyo:

A Best diets listát nem tartom korrektnek, nagyon a vega irányzatok felé "lejt" a pálya (ennek megvannak a maga okai is). Az Ornish/Spectrum étrend kifejezetten jó helyezéseket ér el itt, pedig ez szakmailag nagyon indokolatlan.

Munyi cica 2015.01.09. 14:47:19

@fordulo_bogyo:

Utánajártak. Miért is akarnák őket a szendi-félék becsapni.
Az "is", tényleg nem a legjobb szó, most rosszabbul van az emberiség szerintem, nézd meg a cukorbetegség és rákstatisztikákat.
Kilószám: hát igen, ha látnád, mennyi szemét kaját megvesznek az emberek.

Te Bogyó, és máshol is ennyire küzdesz a paleó mozgalom és a paleós "sarlatánok" ellen, vagy pedig csak itt füstölögsz nekünk meg magadban? Mert így nem fog menni, annál már sokkal jobban elterjedt.Azok, akik paleóznak, nem is tudnak rólad, semmit nem érsz el a mérgelődéseddel. Elszáll az éterben. Például ahol laksz, felvilágosíthatnád a logikátlan, megvezetett embereket, hogy ugyan hagyják már abba ezt a marhaságot, olvassanak utána kicsit, ha már eddig nem tették meg,mert ugye, miért is tették volna, miért ilyen vakhitűek? Úgy lenne az igazi,mert így semmit nem ártasz az ügynek.
Miért nem szólsz Szendinek,vagy a többi "sarlatánnak" hogy ugyan már milyen logikátlanságokat ír, meg hogy a paleo elmélete egy nagy ostobaság? Rengeteg csoport van, ahol hirdethetnéd ezeket.Itt hiába küzdesz...csak ellenem.Azért írom ezt, mert látom, nagyon elkötelezett vagy a paleó ellen.
Valamit már igazán tehetnél, hogy hagyják abba, akik csinálják, hirdetik, írnak róla. Nem? :D

fordulo_bogyo 2015.01.09. 18:05:07

@Munyi cica: A rakstatisztikak nem tudom, hogy jonnek ide, tudomasom szerint nincs statisztika a paleo etrend valamelyik valtozatat koveto es egy nem paleo etrenden elo embercsoport osszehasonlitasara.
Addig mirol beszelunk?

A fene sem kuzd a paleo ellen, egyszereuen ha egy altalam olvasott lapon hulyeseget olvasok: kommentalom. Tudod, szolasszbadsag meg hasonlok.
Amugy mindenki azt tesz (es eszik) amit akar. Maganugye.
En a tevedeset (vagy szandekos megteveszteset) teszem elvezettel szova.

Nem akarok en semmilyen ugynek artani, csak azt szeretnem, ha tobben gondolkodnanak logikusan, ahelyett, hogy szajkoznak amit a profeta ir.

Lehet, hogy igazad van es meg ez is remenytelen cel.

Munyi cica 2015.01.10. 15:28:05

@fordulo_bogyo:

Persze, szíved joga bármit szóvá tenni :).
Szólásszabadság van, és ezt támogatom teljese mellszélességgel! Mindenből tanul az ember.

Még érdekes lehet, hogyan állsz a vegetariánizmushoz? Az ő ideológiájukat, logikájukat vagy eszmefuttatásukat el tudod fogadni? És a vega oldalakon is beírod, hogy "a vegatariánizmust alátamasztó érv logikailag hibás, nem igaz?" Hogy marhaság az egész? Sok híres,okos ember volt vega, most nem sorolom.
Ugye jönnek a fogazattal meg a bélrendszerrel, aztán meg érzelmi-ideológiai alapokkal.

fordulo_bogyo 2015.01.10. 16:19:33

@Munyi cica: Bocs, de paleo-s oldalakra SEM irok semmit, igy a kerdesed hibas "a vega oldalakon _is_ beírod"...

Ez itt egy fuggetlen, elfogulatlan forum, ahol most epp a paleolit taplalkozasrol beszelgetunk. A vegarol beszeljunk mashol.

"Sok híres,okos ember volt vega, most nem sorolom."
Latod-latod! Sok hires-okos ember evett igy, mas sok
hires-okos ember evett ugy, es megint mas sok hires-okos ember evett amugy... ez nem erv egyetlen etkezesei szokas mellett sem.

Nem is beszelve az egymillio legyrol, ha tudod, mire gondolok... ;-)

Munyi cica 2015.01.11. 08:27:53

@fordulo_bogyo:
Ráadásul a paleónál sokkal több és butább diéta van, ha megnézed, pl. a 90 napos, meg elválasztó, meg csokidiéta....szóval nem ez a legnagyobb gáz diéta :).
A vegában igazad van, na. :)

fordulo_bogyo 2015.01.11. 16:01:16

@Munyi cica: Vannak. persze... de legalabb al-biologiai ideologiat nem gyartanak hozza.

Amugy egy ideje olyan "bezzeg a Gyurcsany is" erzesem van, ha meg nem bantalak vele... erted, mire gondolok?

Munyi cica 2015.01.12. 14:30:04

@fordulo_bogyo:

Ideológiát? Dehogynem. Akár a testkontrollt megnézed, vagy az elválasztót, akármit, van neki "tudományos" alapja. Pl. hogy ne együnk ch-t meg fehérjét együtt, mert a gyomorban semlegesítik egymást a savas és lúgos emésztőnedvek.....meg egyéb finomságok.

Az az érdekes, hogy és NEM is akartam érvelni a vegaság mellett, mert nem is értek egyet vele, csak azt akartam mondani, hogy okos emberek, akik gondolkodónak mondhatók, is döntenek egy bizonyos étrend mellett, és meg is ideologizálják. Szóval itt melléfogtam :).

Nem bántasz meg :), de nem vágom, mire gondolsz?

fordulo_bogyo 2015.01.12. 14:52:25

@Munyi cica: Igazad van, van ideologiajuk azoknak is, csak eleve nevetseges. A paleo nem eleve nevetseges, akar hiheto is lehetne.

Munyi cica 2015.01.13. 08:11:55

@fordulo_bogyo:

Na, csak kompromisszumra jutunk :). Amúgy én eléggé megengedő vagyok, tehát némi gabona belefér, főleg, ha jól van elkészítve (igazi kovászolt kenyér, áztatott-csíráztatott magvak, fermentált dolgok), a többi is,tejtermék, cukor, nem dőlök kardomba, ha eszek egészségtelen dolgokat, mindenképp a mennyiség döntő, mindenből. Csak ne legyen az az alap. (Én mindenből keveset eszem). Persze erre mondhatod, hogy akkor ott a reformkonyha, de mindegyik étrendben van bibi, mert az meg vega (nálunk), tökéleteset úgysem talál senki :D.

fordulo_bogyo 2015.01.13. 09:47:12

@Munyi cica: amit most leirsz, az nem paleo etrend, hanem a Munyi-etrend. Semmi problema vele. ;-)

Innen mar csak egy lepes belatni, hogy a Munyi-etrendben szereplo igazi kovászolt kenyér, áztatott-csíráztatott magvak, fermentált dolgok, a többi is, tejtermék, cukor mertekkel fogyasztva egyaltalan nem egeszsegtelenek.

fordulo_bogyo 2015.01.13. 10:18:33

Kapcsolodo cikk... erdekes. Hiteles.

criticalbiomass.blog.hu/2015/01/13/larvak_fergek_tucskok_saskak_az_igazi_paleo_dieta

Lárvák, férgek, tücskök, sáskák - az igazi paleo diéta?

A tavalyi év többek között azzal a tudományos cikkel zárult, amelyben Ken Sayers és C. Owen Lovejoy tételesen cáfolta a paleo-diéta alapelveit...

Munyi cica 2015.01.13. 19:46:12

@fordulo_bogyo:

:-D. Igen. Igazad van.
Biztos, hogy első a mértékletesség. Másik a minőség. Azért ne együnk meg (túl sok) vacak kaját.

Férgek, tücskök: ez teljesen rendben is volna, de más kultúrában nőttünk fel, ezt elfogadhatod, nehezen csúszna már le látható formájában a tücsök, sáska. Amúgy én megenném, pláne ha rá lennék kényszerülve (pl. hetekig nem lenne más, éheznék), vagy: fasírtnak, darált húsnak, stb. ahol már nem látszik az eredeti alakja :D :D.
Biztos kiváló fehérjeforrás, de amíg van megszokott, inkább maradok annál.

Szívesen elolvasnám azt a tételes cáfolatot! Végre meggyőzhetne valaki, hogy a paleo-diéta alapelvei nem állják meg a helyüket.Direkt örülnék, mert nekem nagyon szigorú. :)
Kérek linket, vagy Tőled, vagy a Critical Biomasson.
Vagy keresek a gugliban.

Munyi cica 2015.01.13. 19:51:46

Hah! Már találtam is dolgokat.
Pl. cáfolatot is.
www.tenyek-tevhitek.hu/semmi-alapja-nincs-a-paleo-dietanak.htm
Ha ez igaz, akkor nagyon szegényes az a cikk. Most már pláne el szeretném olvasni.

fordulo_bogyo 2015.01.13. 19:56:30

@Munyi cica: Ott van a cikk aljan a hivatkozas:
Ken Sayers, C. Owen Lovejoy, Blood, Bulbs, and Bunodonts: On Evolutionary Ecology and the Diets of Ardipithecus, Australopithecus, and Early Homo, The Quarterly Review of Biology Vol. 89, No. 4 (December 2014), pp. 319-357

www.prweb.com/releases/2014/12/prweb12399285.htm
www.jstor.org/stable/10.1086/678568

fordulo_bogyo 2015.01.13. 20:11:00

@Munyi cica: Erre a tevhitek-cikkre irtam valaszkent a kozelmultban, idemasolom:

Szendi fele paleo-logika (egyetlen bekezdesben irja, en valasztottam kette):

1. "A természetes környezetben, a földművelés beköszöntéig az ember soha nem fogyasztott gabonaféléket, hüvelyeseket, tejet, és az utóbbi száz évre jellemző finomított szénhidrátokat (liszt, cukor, rizs, burgonya, stb.). Hogy ezekhez nem alkalmazkodtunk, annak biztos jele a 2-es típusú cukorbetegek számának folyamatos növekedése. "

2. "Míg a 19. században a 2-es típusú cukorbetegség ritka volt, mint a fehér holló, a 20. század közepére a lakosság 1%-a, s mára a lakosság 10%-a cukorbeteg."

Hoppa: miota fogyaszt az emberiseg gabonat, huvelyeseket, tejtermekeket? Ezek a 19. szadban sem okoztak 2-es típusú cukorbetegségey, TEHAT Szendi allitasa szerint ezekhez alkalmazkodtunk, annak biztos jele a 2-es típusú cukorbetegseg ritka volt, mint a fehér holló.

Ebreszto! Tevhit volt a gabona, huvelyesek, tejtermeket elleni tamadas. Szendi allitasa szerint. Csak o nem latja, nem erti, mit is irt.
=======

Kiegeszitem meg egy gondolattal: a tejfogyasztashoz igenis genetikailag alkalmazkodtunk.

"gyerekként mindannyiunk számára fontos tápanyagforrást jelent az anyatejben rejlő cukor és ennek megfelelően boldogan meg is emésztjük (ezzel a felnőtt korukban tejcukor-érzékenyeknek sincs gondjuk). De a tinédzserkor hajnalán egyesekben kikapcsolódik a laktóz lebontását végző enzim, a laktáz termelése. Ennek meg van a maga logikus oka is: ezeknek az embereknek a környezetében (pl. aboriginek, kínaiak, számos dél-kelet ázsiai és afrikai földművelésből élő törzs) felnőttként a szervezet már nem találkozik tejjel, így aztán fölösleges az abban levő cukrot lebontó enzimet továbbra is termelni. Vagyis a laktáz (LCT) gén expressziója kikapcsol.

Számunkra, emberek számára ez az ősi, "normális" állapot és a laktáz időn túli szintetizálása az evolúciós újdonság. Ez valamikor az állat-szelídítés elterjedésének idején jelent meg, amikor a tehenek, azaz a tej közelsége mindennapos lett. Ilyen körülmények között a laktáz jelenléte már előnyt jelentett, hiszen egy gazdag és viszonylag állandó tápanyagforrás kiaknázását tette lehetővé.

A laktáz gén bekapcsolva hagyása a szabályozó régiójában bekövetkezett nukleotida változáshoz köthető, és a bennünk, európaiakban, leggyakrabban jelen levő, C->T nukleotida polimorfizmus ~14 kb-ra található magától a géntől (történetesen egy tök másik gén, az MCM6 egyik intronjában, jól példázva, hogy a szabályozó régiók nem tisztelik a klasszikus definíciók gén-határjait). Innen a neve is: C/T-13910. (A teljes képhez tartozik, hogy Európán belül északon a lakosság több mint 90%-a laktóz-toleráns, délen azonban csökken ez az arány és a spanyoloknak csak kb. a fele birkózik meg a tejcukorral.)"
forras: criticalbiomass.blog.hu/2007/01/04/igyal_tejet_mar_ha_birsz

Munyi cica 2015.01.14. 08:48:42

@fordulo_bogyo:

Ne haragudj kedves bogyó, de ettől a kis ellentmondástól eltekintve (ami azért nem akkora, mindjárt elmondom, mire gondolok), teljes mértékben Szendinek adok igazat.

Szánalmas ez az ún. cáfolat (ráadásul: "Dr. Ken Sayers, a postdoctoral researcher at the Language Research Center of Georgia State." Szóval egy fiatal nyelvész, aki a kompetenciáján kívülre kalandozott). Olyanokat hoz fel cáfolatnak, amit Szendi sem állít másként. Tehát nyitott kapukat dönget. A paleó is azt mondja, hogy nincs egységes étrend, a túlélésért evett, stb.stb. ugyazezeket, amit a " cáfolat".De: nem evett ennyi gabonát, tejet, mert egyszerűen nem volt ennyi. Ha talált pár szem vadgabonát, úgy megette, na és? Ez még hol van a mai tömeges gabona- és tejfogyasztástól? Nézz meg egy nagyáruházat, 20 m-es kenyérpult, kalács, péksüti, 30 m-es tejpult.
Tejet meg egyáltalán nem ettek, mert a neolitikum előtt meg sem tudta fejni a vadmarhákat, mammutokat, stb.persze....., tejterméket hogyan csináltak 50ezer évvel ezelőtt? Hmm? :)
Hogy megette volna a Twinkiest, vagy krémest? ez aztán a szuper cáfolat....honnan tudja? lehet, hogy kiköpte volna, olyan műanyag ízű, geil édes barkácsolt kaja.

Másik, én is találok hibát a criticalbiomassban ha akarod:
"gyerekként mindannyiunk számára fontos tápanyagforrást jelent az anyatejben rejlő cukor és ennek megfelelően boldogan meg is emésztjük (ezzel a felnőtt korukban tejcukor-érzékenyeknek sincs gondjuk"
Hogy-hogy nincs gondjuk? Hát dehogy nincs! Pont azért, mert tejcukor érzékenyek, nem???

Szóval melléfogott a cikkíró.

A másik szánalmas tévedés, hogy már rég nem csak a tejcukorról van szó, sokkal inkább a tejfehérje, a tejben található egyéb anyagok, (IGF, a gyakori vemhesség miatti hormonok, opioid peptidek, stb.) én nem nagyon értek hozzá, esetleg fusd át ezt a cikket (lehet, hogy leszidsz miatta :):
www.waiworld.com/waisays/diseases/dis-cancer-milk.html

Szendi ún. tévedése: mivel régebben természetesebb formában fogyasztották a gabonát (kása, kovászolt, előerjesztett kenyér) másrészt nem volt ennyire agyonnemesítve a sikér, glutén miatt, bizonyára ahhoz jobban alkalmazdkodtunk, mint a mai fehér lisztes, adalékanyagokkal telepakolt, felfújt, gyorsan sütőporozott kenyérnek látszó tárgyakhoz. (Kádár-kenyér?).

Szép napot, kedves Bogyó! :)

fordulo_bogyo 2015.01.14. 14:28:55

@Munyi cica: "Dr. Ken Sayers, a postdoctoral researcher at the Language Research Center of Georgia State."

Szendi szakkepesitese? Bagoly es vereb, szalka es gerenda?

Tejcukor: arra pelda, hogy igenis genetikailag alkalmazkodtunka tehfogyasztashoz, meg a mutacio is ismert. TEHAT nem igaz az, hogy 10 000 ev alatt nem alkalmazkodik az ember a megvaltozott taplalekhoz.
A tej tobbi alkotoreszevel pedig nincs baj.
Ne keverjunk ide mas tej-ellenes iranyzatokat, maradjunk a paleonal.

"mivel régebben természetesebb formában fogyasztották a gabonát (kása, kovászolt, előerjesztett kenyér) másrészt nem volt ennyire agyonnemesítve a sikér, glutén miatt, bizonyára ahhoz jobban alkalmazdkodtunk,"
Ez bizony igaz az eperre, a szilvara, az almara, a brokkolira (arra foleg), a karfiolra, a paradicsomra, a paprikara... mind agyon van nemsitve.
Kezdesz aggodni? Vagy nem vesszuk komolyan, hogy a nemesitett novenyi (vagy allati) taplalek karos?

"adalékanyagokkal telepakolt, felfújt, gyorsan sütőporozott kenyérnek látszó tárgyakhoz."
1. a paleo nem emiatt utasitja el
2. a paleo sutemenyek tele vannak olyan adalekokkal, amik soha nem fordultak elo sutemenyben par evtizeddel ezelottig.

Nagyon probalod lazitani-ertelmezni a szendi fele paleot.
A laza valtozattal (egyel mindent mertekkel) egyet is ertek, de miert nevezed azt is paleonak?
A paleo arrol szol, hogy tilos bizonyos elelmiszercsoportok fogyasztasa:
Tiltólistán a paleolit étrendben:

Gabonafélék (búza, árpa, köles, zab, rizs, vadrizs, rozs, kukorica, cirok, stb.)
- Hüvelyesek (babfélék, borsók, szója, amerikai földimogyoró, stb.)
- Tej és tejtermékek
- Szolanin vagy lektin tartalmú zöldségek (burgonyafélék, paradicsom, paprika, padlizsán)
- Hidrogénezett növényi olaj, transz-zsír, margarin
- Hozzáadott cukor (fruktózt is ideértve)
- Készételek, amelyek a fenti tiltólistán szereplő összetevők közül bármit is tartalmaznak

fordulo_bogyo 2015.01.14. 14:31:06

@Munyi cica: Orulo, hogy ratapintottal a lenyegre a cikkben. ;-)

"Másik, én is találok hibát a criticalbiomassban ha akarod:
"gyerekként mindannyiunk számára fontos tápanyagforrást jelent az anyatejben rejlő cukor és ennek megfelelően boldogan meg is emésztjük (ezzel a felnőtt korukban tejcukor-érzékenyeknek sincs gondjuk"
Hogy-hogy nincs gondjuk? Hát dehogy nincs! Pont azért, mert tejcukor érzékenyek, nem???

Szóval melléfogott a cikkíró."
sszerintem, es szovegkornyzete alapja egyszeru sajtohiba, de megkerdezzuk toluk, OK?

fordulo_bogyo 2015.01.14. 15:48:38

@Munyi cica: " "Dr. Ken Sayers, a postdoctoral researcher at the Language Research Center of Georgia State. Szóval egy fiatal nyelvész, aki a kompetenciáján kívülre kalandozott)."

Mellesleg: professzorkent hivatkoznak ra, egyetemi tanar... nezz utana milyen kurzusokat tanit!

PSYC 4560
Psyc Of Animal Behavior
Psychology of Animal Behavior. Prerequisite: Psyc 1101 with grade of C or higher, or equivalent. Psychological, genetic, physiological, and ecological bases of animal behavior. Basic adaptive mechanisms and their importance for understanding human behavior.

PSYC 1100
Intro To Biopsyc
PSYC 1100 Course Description

Natural Science Aspects of Psychology. Explores the relationships of physiology and environment with behavior and mental processes. Emphasizes the experimental, empirical analysis of the factors that control behavior. The physiological and genetic makeup of the organism is explored in relation to sensory experiences, behavior, and mental processes. Modifications by evolution, development, and experience are discussed. Goes beyond basic mechanisms to high-level cognitive, linguistic, and social processes. Research involving both animals and man is included.

Aha.
Nezzuk milyen tudomanyos cikkeket publikalt Dr. Sayers:
Blood, bulbs, and bunodonts: on evolutionary ecology and the diets of Ardipithecus, Australopithecus, and early Homo.
Q Rev Biol 2014 Dec;89(4):319-57

On folivory, competition, and intelligence: generalisms, overgeneralizations, and models of primate evolution.
Primates 2013 Apr 20;54(2):111-24. Epub 2012 Dec 20.

Memory and foraging theory: Chimpanzee utilization of optimality heuristics in the rank-order recovery of hidden foods.
Anim Behav 2012 Oct;84(4):795-803

Optimal foraging on the roof of the world: Himalayan langurs and the classical prey model.
Am J Phys Anthropol 2010 Mar;141(3):337-57

Seasonality of mating and birth in wild black-and-white snub-nosed monkeys (Rhinopithecus bieti) at Xiaochangdu, Tibet.
Primates 2009 Jan 7;50(1):50-5. Epub 2008 Nov 7.

Itt a teljes cikkeket is olvashatod.
www.pubfacts.com/author/Ken+Sayers

Ehhez kepest mit es publikalt Dr. Szendi a temaban?
Mi is Dr. Szendi munkahelye?

Megall az esz, hogy ezt le meri irni ervkent... te meg idezed.
Ki az a Szendi ehhez kepest?

Bocs, de ez egy aljas kritika volt, szemely elleni tamadas.

Munyi cica 2015.01.14. 20:08:19

@fordulo_bogyo:
Helló!

Bocs, azt hogy "fiatal nyelvész, aki a kompetenciáján kívülre kalandozott" nem Szenditől idéztem, az egyik paleós fórumon írta valaki, csak hogy korrekt legyek.Ez nem Szendi "hibája".
Köszi, hogy utánakerestél, milyen kurzusokat vezetnek az említett profok.
De azért az a cikk...hát nem tudom, neked meggyőző volt?
Ez a magyar változat:
index.hu/tudomany/2014/12/30/azt_akarja_enni_amit_az_osember/

Kicsit olyan érzésem van, ahogy olvasom a "cáfolatot" mintha nem is olvasták volna az alapokat, irányzatokat, egyebeket.
Csak azért linkeltem más, nem paleós irányzatot a tejről, mert ott szépen össze van foglalva, milyen egyéb "bűnöket" tulajdonítanak a tejnek.
Bocsánat.
Mindazonáltal ezek a cáfolatok egyáltalán nem meggyőzőek.
Ja, még erre nem reagáltam, ezzel azért nem értek egyet:
" cukor mertekkel fogyasztva egyaltalan nem egeszsegtelen. "
szerintem a cukor még kis mértékben sem egészséges, legföljebb "elmegy" kategória, no mindegy.de nagyon minimális.
Én sem értek mindenben Szendivel egyet, hidd el, pl. a sok étrendkiegészítő vacak, meg hogy teljesen nulla gabona, de a cáfolatok semmivel sem jobbak.... =(
Bocs, lehet, hogy most egy kicsit visszavonulót fújok, mert mindig elharciasodunk itt ketten. :)Ha legalább lenne még valaki, akit érdekel ez a téma.Mr. Hide is mindig eltűnik...

fordulo_bogyo 2015.01.14. 20:17:41

@Munyi cica: nem egeszsegtelen vagy "elmegy" mi a kulonbseg?

Az index jobb paleos cikket is kozolt
index.hu/tudomany/2013/10/29/paleolit/,
ennek a szerzojet figyeld, mert nagyon sok okoz dolgot irt mostanaban mas ismeretterjeszto cikkeiben is.
BOLDOGKŐI ZSOLT a neve.

A cikkek es kurzusok annak az egy szemelyeben kritizalt szerzonek a muvei, a masikra, akit nem kritizaltak, nem kerestem ra.

dr Brcskzf Gröőő 2015.01.14. 22:21:16

@fordulo_bogyo: @Munyi cica: nincs itt sajtóhiba; átfogalmazva: a felnőttkorukban laktózérzékenyek is gond nélkül emésztik gyerekkorukban az anyatejben levő cukrot. vagy: a cukoremésztéssel gyerekként azoknak sincs gondja, akiknek később, felnőttkorukban már van.

Munyi cica 2015.01.16. 14:37:41

@dr Brcskzf Gröőő:

Köszönöm a reagálást, akkor pontatlan volt a fogalmazás, így már jobb :). Tehát: náluk kikapcsol a laktázbontó enzim termelődése? Vagyis ők (és az őseik) nem alkalmazkodtak a tejhez. Mármint a tejcukor érzékenyek.

Munyi cica 2015.01.16. 14:46:20

@fordulo_bogyo:

Kedves Bogyó!

Rossz a linked, amit adtál.
De nem baj, én kerestem másikat.
Boldogkői Zsolt, aki különben nagyon tisztelek a munkásságért (a múltkor láttam a tv-ben, a homepátiáról vitatkozott a Magyar Homeopata Társaság elnökével, egy hölggyel, a prof meg támadta, ebben nagyon egyetértek vele, sőt, volt szempont, amit ki sem emelt, nevezetesen, hogy hogyan lehet ártalmas a homeopátia, szóval nagyon szimpi volt :)szóval ő írta ezt a cikket:

index.hu/tudomany/2013/10/29/paleolit/

Mintha ő sem olvasta volna Szendi első könyvét, több dologgal nincs tisztában, pl.

1. " húst hússal, mézet" - tévedés, egyáltalán nem kell húst-hússal enni, a méz pedig nincs is a paleo alapanyagok listáján.

2. Tej: ő is csak a tejcukron lovagol,hogy ahhoz mennyire alkalmazkodtunk, pedig a paleo szerint közel sem a csak a tejcukorral van probléma.(tejfehérje, IGF, opiodok, meg amiket a másik cikkben felsoroltak, a múltkor linkeltem). Tehát nem azt cáfolja, amit kéne.
Másik: most volt a Híradóban, egyre több emberről derül ki Mo-on pl. hogy tejcukor érzékeny, kb. a lakosság 30 %-át emlegették, sokan nem is tudnak róla, csak bélgörcseik, hasmenés stb. van a tej után.

3. A keményítő evése, amiláz gén: "sok amiláz enzimre volt szükségünk már anno." írja, a gyökerek emésztéséhez. De hát ki mondja, hogy nem ettek gyökereket, gumókat az őseink? A paleo sem állít mást. Már bocs, de mi van, ha az amiláz enzim a gyökerekben, gumókban levő keményítők miatt játszott fontos szerepet a táplálkozásban? Mi van, ha a gyökerekhez fejlődött ki, nem a gabonamagvakhoz? Nincs ráírva, hogy direkt a gabonamagvakhoz alakult volna ki....az már más, hogy ha talált az ős gabonamagvat, megette, azt a pár szemet.

Másik, az, hogy valamit meg tudunk emészteni, még nem biztos, hogy jó is nekünk. Pl. ott az alkohol.Meg tudjuk emészteni, de annyira nem jó az nekünk.
Még a természeti népeknél is vannak táplálékok, amit kényszerből, szegénységből megesznek, de bizony árthat nekik. Vagy jódhiány van, a tengertől messze lakóknak.
A jó sok olcsó tömeggabona pont ilyen. Eltömi az ember hasát, de -főleg a fehérlisztes változata - nem sokat táplál.

4. Tűz:"A sütés és a főzés hatására ugyanis a magvak, a gyökerek és a hús puhábbá, s így könnyebben emészthetővé váltak"
Ez aztán a cáfolat! Hiszen Szendi teljes mellszélességgel támogatja a sütést, főzést, cikke is van róla, tehát nyitott kapukat dönget a kedves professzor úr :). A nyers húst majszoló pofa a képen nonszensz, direkt nevetségessé akarják tenni (az Index) a paleót.

5. Hamar halt az ősember: hát persze, halálos sérülés, lábtörés, vadállat támadás, akkor még nem gyógyítható betegségek, járványok.....nem volt antibio, kórház, gipsz, infúzió,stb. persze, hogy korábban halt. Ez sem cáfolat, nem lehet bebizonyítani, hogy az étrendje miatt halt meg korán.

6. "a koleszterin nem méreg, hanem ellenkezőleg, a szervezet számára rendkívül fontos molekulákról van szó." már megint a nyitott kapuk döngetése van folyamatban, Szendi könyvének egyik fejezete pont erről szól (ha olvasta volna, vagy TE): A koleszterinmítosz, ahol pont ezt írja.
"diétával legfeljebb 5-10 százalékkal lehet változtatni vér koleszterinszintjét"
Jó múltkor pont ezt írtam neked, de nem akartad elhinni. Boldogkői Prof-nak remélem, elhiszed :).
Tehát megint olyat cáfol, amit nem is kéne, mert a paleo pont ezt állítja.

7. Elhízás: ott is csak azt sorolja fel, amiket a paleó állít, inzulinreceptorok, stb. Az, hogy Amerikában bio- meg táplálkozási hisztéria van, mégis kövérek, hogy jön ez Szendihez? Arról ki tehet, hogy az amerikaiak tesznek nagy ívben a "nutrition facts" feliratokra, eszik a sok junk foodot, fánkot, cukros löttyöt? Miért indok ez a paleo ellen?

"A sok gyümölcstől, méztől el lehet hízni" - írja. Paleóban a méz nem ajánlott, gyümölcsből pedig nagyon mértékletesen, napi 10-20 dkg, ha utánanéznél, abból is inkább a bogyósok, nem az agyonnemesített, édes fajták (szőlő, banán, körte, mazsola, datolya - ezekből nagyon keveset lehet(ne).

Na, hát ennyi, kedves Bogyó, mindezek ellenére én nagyon tisztelem Boldogkői profot, csak hát ő is ember, és mint tudjuk....tévedés lehetősége mindenkinél fennáll.
Most már eldugulok, és tényleg visszavonulót fújok, szeretném a témát abbahagyni, ha nem haragszol. Pláne, hogy senki sem zárkózik fel, én meg túl kicsi vagyok hozzád.
Szép napot!
Üdv.

fordulo_bogyo 2015.01.16. 14:57:20

@Munyi cica: itt a link egy vesszo volt mogotte, azert nem mukodott
index.hu/tudomany/2013/10/29/paleolit/

Munyi cica 2015.01.16. 14:59:10

@fordulo_bogyo:
Mindegy, már betettem az előbb a jó linket, nem?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2015.01.16. 21:33:41

@Munyi cica:

1. Ez igaz, a paleolit nem feltétlen jár extrém magas húsfogyasztással.

2. A tejcukor érzékenység egyébként csökken, a honfoglalás idején kb. kétszer ekkora volt a feltételezett arány.

Az IGF egyébként egy elég mérete cucc, ráadásul fehérje, ami nem szereti az emésztőrendszeri körülményeket. Egyszer azért valaki elmesélheti, hogy jut be a szervezetbe kb. mintha egy kisebb teherhajóval akarnánk átmenni egy kulcslyukon.

Az opioid elmélettel is vannak gondok erősen, pl. az, hogy a vér-agy gáton nem juthatnának át.

3. "hogy valamit meg tudunk emészteni, még nem biztos, hogy jó is nekünk. Pl. ott az alkohol."

Az alkoholt NEM emésztjük, ahogy a legtöbb kis molekulájú szerves vegyületet sem.

Az amilázzal az a gond, hogy a szénhidrátfogyasztás emelkedésével van kapcsolatban (erről volt egy jó cikk a critical biomasson, majd előkeresem) - vagyis lehet, hogy az ősember nem alkalmazkodott a sok szénhidráthoz, mi viszont egyre jobbak vagyunk e téren. Ez persze nem összekeverendő a cukor mértéktelen fogyasztásával.

4. A nyers hús fogyasztó pacák erőltetése indokolatlan, de létezik raw food paleo. Ez kb. olyan megalapozott, mint a nyers vegán étrend.

5. Ez igaz, erről én is írtam. De visszafelé is igaz: egyáltalán nem biztos, hogy nem voltak az őskorban étrendi eredetű megbetegedések, csak ezek nem hagynak csontlenyomatot.

6. A koleszterint nem kell bevinni a szervezetbe, közepes-hosszú szénláncú zsírsavakból kényelmesen tudjuk szintetizálni a szükséges mennyiséget. A koleszterinmítosz erőteljes döntögetése azért ennyire hangsúlyos, mert a paleo étrendekben azért a napi ajánlás 2-3-szoros koleszterinbevitele megvan.

Szendi írt az egyik magazinban is a témáról, de ott következtetetten rosszul írta a lipoproteinek magyar nevét, keverte az LDL/HDL fogalmát, s átsiklott ama tény felett, hogy a lipoproteinek komplex képződmények, amiknek a koleszterintartalma egész tág határok között mozoghat és sok minden befolyásolja.

7. "Amerikában bio- meg táplálkozási hisztéria van, mégis kövérek" - csak általában nem azok a kövérek, akik biotáplálkoznak. Ezt a vegás irodalom jól feldolgozta, mert a növényi étrenden élők BMI-je az átlag populációhoz képest több vizsgálatban is alacsonyabbnak bizonyult, ezt a tényt véres kardként hordozzák körbe mindenhol a vegások.

"A sok gyümölcstől, méztől el lehet hízni" - no, egy ilyet megnéznék :) Mivel a gyümölcsökben és a mézben elég sok cukor (vagy jól emészthető szénhidrát) van, egy bizonyos mennyiség felett komoly hasmenést váltanak ki, ráadásul a legtöbb zöldség és gyümölcs energia-sűrűsége elég alacsony. Elméletileg el lehet hízni, de nem életszerű.

dr Brcskzf Gröőő 2015.01.16. 22:58:40

@Munyi cica: bogyó neked írta följebb, hogy tizenvalahányezer évvel ezelőtt még mindenkinél kikapcsolt a laktázbontó enzim, de az állattenyésztéssel együtt megjelent ez a mutáció.

fordulo_bogyo 2015.01.17. 07:41:03

@Munyi cica:
1. szatira
2. a tejcukor az egyetlen olyan dolog a tejben, ami nincs jelen a husokban, a tobbi osszetevo paleo kompatibilis ;-)

"3. A keményítő evése, amiláz gén: "sok amiláz enzimre volt szükségünk már anno." írja, a gyökerek emésztéséhez. ... Mi van, ha a gyökerekhez fejlődött ki, nem a gabonamagvakhoz? Nincs ráírva, hogy direkt a gabonamagvakhoz alakult volna ki....az már más, hogy ha talált az ős gabonamagvat, megette, azt a pár szemet."

Akkor mar nem kell kulon alkalmazkodni gabonahoz! Ennyi. hamis az, hogy nem alkalmazkodtunk hozza.

4. de az osember nem sutott es plane nem fozott. Nem alkalmazkodhattunk hozza a paleo-logika szerint.
Hibas a logika?

Munyi cica 2015.01.17. 20:16:17

@Meleg Sándor:

Köszönöm a reagálást.

2. Tejcukor: lehet, de mégis minap volt a híradóban, hogy sajnos nagyon sokaknál derült ki (felnőttek), hogy tejcukor érzékenyek, egyre több embernél.
IGF, opioid: köszi a magyarázatot.

3. jó, alkohol helyett írhatom a gumicukrot, Mars szeletet, dobostortát.....meg tudjuk emészteni, de nem biztos, hogy hasznos nekünk.

5. Persze, lehet, hogy voltak, de talán nem ennyire gyakoriak, mint most. Igaz, főleg az elhízás meg silány, egyhangú étel, ami étrendi hiba és betegséghez vezethet.
6. Rendben, de akkor a prof. is inkább ne a koleszterinmítoszt döntögetné még tovább, megdőlt már az :), hanem figyelmeztetne, hogy azért korlátlanul nem jó enni a koleszterintartalmú ételeket sem. Ahogy sok paleós teszi, sajnos,marékszám tepertő,4-5 tojás naponta :(.
7. Bocsáss meg, ezt Boldogkői prof. cikkéből idéztem:
"Amerikában minden organikus (bio), az élelmiszerek csomagolásán figyelmeztetésként ott áll a „nutrition facts” felirat, minden táplálkozási hisztéria innen indul ki, mégis egyre kövérebbek a kontinensnyi ország állampolgárai." akkor neki kéne ezt megmondani inkább, nem én írtam :-).

8. Sajnos sok paleós egyre jobban hízik a gyümölcstől, mézet egyáltalán nem esznek. Lehet, hogy az évekig tartott low-carb érzékennyé teszi a szervezetet a ch-ra, én egyre könnyebben beépíti :)
Én egyiktől sem hízom, mert nagyon mértékletesen táplálkozom.Mindennap kétszer eszem gyümölcsöt.
Köszönöm a válaszodat.

Munyi cica 2015.01.17. 20:23:55

@fordulo_bogyo:

1. Egyáltalán nem úgy jött le, hogy szatíra.

2."a tejcukor az egyetlen olyan dolog a tejben, ami nincs jelen a husokban" - a húsban van kazein? Tejzsír is (= vaj)? nem is tudtam, hogy kazein és vaj van a húsban. :P

3. nem annyi, mert a gabonában sokkal több minden (akár haszontalan) anyag van, mint a gyökerekben (pl. fitátok, glutén,valami búzacsíra-agglutinin,mittudomén :)....)másrészt jóval magasabb a ch tartalmuk,azért nem mindegy, hogy zellert eszek vagy fonott kalácsot.

4. egyrészt: sokkal régebb óta sütünk-főzünk (több százezer év), mint a mezőgazdaság- állattenyésztés kialakulása (tízezer év)- lehet, hogy jobban alkalmazkodtunk a sütéshez, mint a gabonához.
Másrészt: én úgy tudom, már sütögetett az ősember, főleg húst, de való igaz, jobb a nagyrészt nyers étel, csak hát sokan viszolyognak a nyers hústól. Van, azért amit meg lehet enni (hal, tatárbifsztek).

fordulo_bogyo 2015.01.17. 21:02:00

1. Ha nem, hat nem.
2. Feherje, zsir... az osszes feherje ugyanugy emesztodik, az osszes zsir ugyanugy.
3. Mas az osszetetele minden novenynek. Vedd eszre, hogy nem kell egyenkent mindhez szazezer ev alatt alkalmazkodni.
4. Fozes: miota van edenyunk, amiben fozni lehet?
m
Miota keszit az ember sutemenyt? Par szaz eve.
Miota keszit paleo sutemenyt? Tiz eve?

A kiindulas hamis, hiaba ragozod. Onkenyes, hogy mit tilt, mit enged a paleo.
Ez a mondanivalo lenyege.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2015.01.18. 10:31:10

@Munyi cica:

Tejcukor - sokaknál csak felnőttkorban derül ki, illetve akkor ér el olyan stádiumba, hogy tüneteket okozzon. Arról ne feledkezzünk el, hogy van olyan másodlagos laktóz-intolerancia, ami valamilyen gyulladásos bélbetegség hatására alakul ki. Pl. lehet valaki glutén érzékeny vagy étel-allergiás úgy, hogy nem tud róla, és a laktózzal kapcsolatos tünetekre figyel fel. Ha meg tartja az étrendet, fogyaszthat laktózt is.

"meg tudjuk emészteni, de nem biztos, hogy hasznos nekünk"

Ez egy nagyon komplex kérdés, van egy csomó olyan anyag, aminek egyszerre van negatív és pozitív egészségügyi hatása. Van ilyen különbség a fogyasztott mennyiség vonatkozásában is. Pl. ettől fals nagyon sok low carb rendszer érvelése, amikor azt állítják, hogy a szénhidrát kis mennyiségben is egészségtelen, a zsír meg mindig csak jó lehet. Még az egyes cukor-típusok között is vannak komoly eltérések, arról ne is beszéljük, hogy a polimerizációs is sok mindent befolyásol.

"koleszterinmítosz" - szerintem ilyen nincs. Tudományos eredmények bulvárosítása történt meg, ami a tények rovására. Ami 8sajnos) lezajlott a koleszterinnel szemben, ugyanazt csinálja a paleo ellenkező irányban.

A "nutrition facts" minden élelmiszer csomagolásán kötelező elem (kivéve a nem feldolgozott élelmiszereket, pl. zöldségek, gyümölcsök). Megnézem majd ezt a cikket, mert ez az egy mondat magában elég sántítós. Már annyiban is, hogy a táplálkozási hisztréia (ha beszélhetünk ilyenről) az a vegetáriánus mozgalommal bontakozott ki a 18-19. században, az már csak folytatás, amit most látunk.

"sok paleós egyre jobban hízik a gyümölcstől" - ez így erős szerintem, kellene komplex táplálkozási felmérés a témában, mert ilyen nincs. Én ez ügyben még az együttműködésemet is felajánlom.

@fordulo_bogyo:

Sütés főzés: a tüzet elég rég óta ismeri az emberiség, a sütés a paleolit kortól sem idegen dolog. A főzés már más történet, az inkább kötődik a neolitikus és későbbi korokhoz.

Munyi cica 2015.01.18. 14:56:36

@Meleg Sándor:

Sándor! Köszi. Szeretem, hogy ilyen mérsékelt vagy. Tetszik, amiket írtál, jó, hogy így árnyalod, amiket én idekörmöltem :).
Egyet is értek azokkal, amit mondasz.
Gyümölcs: hát igaz, én aztán igazán eszem, mégsem hízom, csak akkor árt, ha túlkapások vannak (3 kg banán vagy 4 kg őszibarack naponta =(....meg is halnék ennyitől).

Még jó lenne, ha kifejtenéd Bogyónak ezt a mondatát:
""a tejcukor az egyetlen olyan dolog a tejben, ami nincs jelen a husokban"

azt értem, hogy peptidekké majd aminosavakká bontjuk a hús- és tejfehérjét is. De mivel az esszenciális és nem esszenciális aminosavak más-más arányban vannak jelen bennük, lehet, hogy mégsem ugyanazt a hatást érjük el a szervezetben, ha pl. a húst egy az egybe tejjel helyettesítjük. Meg a tejben más is lehet, ami a húsban nincs.
Nem tudom...
Másik a zsír: a vajban pl. vannak más anyagok is, mint mondjuk a libazsírban. Szóval csak azt akarom kinyögni, hogy azért a tejfehérje nem egyenlő húsfehérje és tejzsír nem egyenlő más állati zsír. Vagy tévedek és akkor annyi :D :D.

Munyi cica 2015.01.18. 15:46:39

Még a süti- kenyérevésről: nagyon sok paleós nem érte egyet ezzel, idemásolok néhány hozzászólást az egyik paleós fórumról:

"ajnos a neten, meg a magazinokban a paleo nagyon elment a maglisztek irányába.
Ezt a trendet azzal magyarázzák, hogy így sokkal könnyebb áttéríteni a paleora sok embert, akik kenyér meg sütik meg tészták nélkül nem akarnak meglenni.
A paleonak nem az a lényege, hogy paleo alapanyagokból együnk nyugatias kajákat. Ez irtó drága is. És nem is természetes... Úgyhogy az alap legyen a hús, zsír zöldség gyümölcs. Aztán majd lassan kialakul, hogy ünnepeken milyen süti legyen, ahhoz mi szükséges. Azon kívül én nem sütögetek, mert engem hízlal.
Ez csapda. Mert hiába mondogatják, hogy maglisztes cuccok mellett is fogynak. Képtelenség pl napi magkenyér és magsüti fogyasztás mellett elérni az ideális súlyt. Mikor megáll a fogyás csodálkoznak, hogy mitől van."
A facebookon is állandóan magsütiket, kenyereket látok. Lassan ott tartok, hogy kilépek a csoportokból.(mivel nem tetszik...)
nekem csak az ellen van kifogasom, hogy a paleo a maglisztekrol, sutikrol szoljon.

persze, abszolut belefer szerintem, ha valaki par hetente, vagy ne adj uristen hetente egyszer sutit csinal, csak az a problema, ha errol szol az egesz...."

Tehát "rendes" paleós csak ritkán vagy soha nem eszik ilyen sütiket.Végül is emberek vagyunk, szeretünk finomságot enni, na. :).

Linn 2015.01.18. 16:15:26

Ez igaz lehet? Gábort és forduló bogyót kérdezem, szakmailag megállja a helyét ez a poszt? És vonatkoztatható mindenkire?

deansdale.blog.hu/2015/01/10/hizas_fogyas_kaloriak

Linn 2015.01.18. 16:28:29

Bocsánat, Sándort és nem Gábort. Melegh Gábor másvalaki:)

Mr. Hide 2015.01.18. 17:13:11

@fordulo_bogyo:

Állati jó nézni, ahogy Munyi cica szétszedi az érveidet :)

A bizonyos ellentmondásra reagálva:

A földműveléssel megjelent a cukorbetegség, de kb. a 20. századig még ritka volt.
Az ipari forradalom elterjedése után megnőtt a gabona és kruplifogyasztás, ezért nőtt a cukorbetegek aránya.
Az ipari forradalom a 19. században kezdődött, de csak a 20.ban terjedt el világszinten.

fordulo_bogyo 2015.01.18. 17:22:16

@Mr. Hide: Orulok, hogy tetszik.
ugye latod, hogy amit irtal az azt tamasztja ala, hogy a mennyiseg a fontos, nem a gabona vagy sem.

Az meg legbolkapott hogy a gabonaval jelent volna meg a cukorbetegseg, ugye nincs ilyen adat.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2015.01.18. 18:57:58

@Mr. Hide:

"A földműveléssel megjelent a cukorbetegség"

Erre sem az 1-es, sem a 2-es típusú cukorbetegségnél nincs igazoló adat.

"kb. a 20. századig még ritka volt."

Történelmi időkre visszamenőleg nincs tájékozódásra alkalmas adat. Amióta vannak írásos egészségügyi feljegyzések, az kb. a görög kor, ott az 1-es típust leírták, de a gyakoriságára nincs viszonyítási lehetőség.

Igazából a 2. VH után épülnek ki azok az epidemiológiai-statisztikai rendszerek, ami előtt még saccolni is csak erős óvatossággal lehet.

"Az ipari forradalom elterjedése után megnőtt a gabona és kruplifogyasztás"

Általában véve nőttek a terméshozamok, az egy főre eső fogyasztás szinte mindenből nőtt. Húsból is. Az, hogy a krumplifogyasztás miatt nőtt volna a cukorbetegek száma/aránya (melyik is), azt igazolni kellene.

Nem mellesleg a drasztikus ugrás a betegek számában nem az ipari forradalomhoz, hanem a 2. vh utáni évekhez kötődik - sőt, leginkább a 70-es évektől mérhető -, de azt ne felejtsük el, hogy a 2-es típusú cukorbetegségnél a diagnosztikai kritériumokat folyamatosan tolták lefelé, ami azt jelenti, hogy a mai adatokat nem feltétlen lehet összevetni mondjuk az 50-es évek adataival. A népegészségügyi programok is emelhetik a betegek számát pusztán azzal, hogy az addig felderítetlen eseteket azonosítják.

Munyi cica 2015.01.18. 20:11:19

@Linn: @fordulo_bogyo:

Ha már Linn idehozta Deansdale blogját, ezeket láttátok már?

deansdale.blog.hu/2015/01/03/a_paleoellenesek_egyre_hulyebbek

deansdale.blog.hu/2013/10/29/a_nagy_etrendbloff_ujraragva

deansdale.blog.hu/2013/10/31/az_ujraragas_ujraragasa

A hangvétellel, stílussal mindenesetre nem értek egyet. Annál sokkal jobban tisztelem Boldogkői Zsoltot.
Meg lehet, hogy nincs is (mindenben) Deansdale-nek igaza. Remélem, Sándor nem haragszik meg, de Sándor, ha zavaróak a linkek, nyugodtan töröld ki az egészet :).
Köszönöm :).

fordulo_bogyo 2015.01.18. 20:24:48

@Munyi cica: Kivalo demonstracioja a citalt blog annak, hogy a paleosok reszerol ez vallasi kerdes.
Csak remelhetjuk, hogy szelidebb vallas, mint az iszlam...

Mr. Hide 2015.01.18. 20:45:48

@Meleg Sándor: @fordulo_bogyo:

Reméltem, nem dobjátok be, hogy 9000 évvel ezelőttről nincs betegségadat. A remény hal meg utoljára.

A módszertan: megnézzük azokat a népcsoportokat, ahol még nincs földművelés és hopp!! meg is kaptuk milyen volt az emberiség az ősidőkben. Hihetetlen, mi?

fordulo_bogyo:
Nem kíváncsi itt rád már senki. Próbáltál ellenérvelni, szétszedtük. Nem maradt más, csak az ostoba trollkodásod.

Mr. Hide 2015.01.18. 21:00:04

@Munyi cica: Én jót röhögtem rajta :D
Nem kell minden blognak tökkomolynak lenni. Nézd meg forduló_bogyót! Ezek tényleg egyre hülyébbek :D
Most épp az iszlámhoz hasonlítgatja a paleót. Mingyárt Charlie Hebdózni fog.

Boldogkői tényleg annyit ért a paleohoz, mint giliszta a bölcsészethez.

Meleg Sándor:
"azt igazolni kellene"

A biológiai mechanizmusokon keresztül igazolható, hogy a szénhidrátdús étrend térnyerésével nő a 2-es cukorbetegség és még sok minden más betegség kockázati faktora. Ezt igazolták a követéses vizsgálatok.

És a követéses vizsgálatokat a múltba is be lehet illeszteni.

fordulo_bogyo 2015.01.18. 21:58:16

@Mr. Hide: "Reméltem, nem dobjátok be, hogy 9000 évvel ezelőttről nincs betegségadat"
Van?

"Nem kíváncsi itt rád már senki. Próbáltál ellenérvelni, szétszedtük. Nem maradt más, csak az ostoba trollkodásod."
Nem kotelezo olvasni. Amig a hazigazdanak nincs kifogasa, addig a sajat kedvemre irok, vagy hallgatok. Ki vagy te, hogy engem minosits?
Szetszedtuk? Tenyleg?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2015.01.18. 22:10:41

Üdv!

Szeretném jelezni, hogy Mr. Hide urat a mai nappal kitiltottam a blogról.

Ha valaki nem ért egyet az én álláspontommal, más kommentelő véleményével és annak hangot ad, érvekkel, tényekkel vagy önálló gondolatokkal alátámasztva, az részemről maximálisan elfogadott, sőt, örülök, ha ilyen viták a kommentek között kibontakoznak.

Az a stílus, amit viszont az érintet személy megengedett magának, nem ebbe a kategóriába tartozik, a személyeskedő megnyilvánulásaiért már egyszer figyelmeztettem, most eljött a törlés ideje.

fordulo_bogyo 2015.01.19. 02:33:46

@Meleg Sándor: Akkor soha nem fogom megismerni a 9000 ev elotti cukorbetegseg-adatokat. ;-(

Sebaj, ugy sejtem, egyebkent sem ismertem volna meg, mert nem leteznek.

fordulo_bogyo 2015.01.19. 03:14:27

@Munyi cica: "lehet, hogy mégsem ugyanazt a hatást érjük el a szervezetben, ha pl. a húst egy az egybe tejjel helyettesítjük."

Szalmabab, ha erted.
Senki nem javasota ahus helyettesiteset tejjel.
Csak arrol volt szo, hogy a hus MELLETT a yej IS taplalek es NEM mereg.

"Meg a tejben más is lehet, ami a húsban nincs."
termeszetesen: tejcukor. ;-)

"Másik a zsír: a vajban pl. vannak más anyagok is, mint mondjuk a libazsírban."
Termeszetesen. Es? A kerdes: van-e benne valami olyan ami karos, ami miatt a libazsir jo, a vaj meg rossz?

"Szóval csak azt akarom kinyögni, hogy azért a tejfehérje nem egyenlő húsfehérje és tejzsír nem egyenlő más állati zsír."
Egyeterttek. Ilyet senki nem allitott (megint szalmabab erveles, mar megbocsass).

az allitas csak annyi, hogy HA az egyiket kepesek vagyunk megemeszteni es hasznositani, AKKOR a masikat is kepesek vagyunk, SZEMBEN a paleo allitasaval, hogy nem volt idonk 10 000 ev alatt alkalmazkodni hozza.

1. amikez alkalmazkodas kellett (tejcukor, szenhidrat) az megtortent
2. a tobbit alkalmazkodas nelkul is alapertelmezesben kepesek vagyunk hasznositani (a tobbi taplalek MELLETT, es nem HELYETT).

fordulo_bogyo 2015.01.19. 03:22:29

@Linn: "Ez igaz lehet? Sandort és forduló bogyót kérdezem, szakmailag megállja a helyét ez a poszt? És vonatkoztatható mindenkire?

deansdale.blog.hu/2015/01/10/hizas_fogyas_kaloriak"

Roviden: Nem.
Reszigazsagok vannak benne, es tevedesek, csusztatasok is. Es tulegyeszerusit.

Egyetlen kerdes, ami megvilagositja mi a probleman az ott leirtakkal:

Kepes-e a szervezet a feleslegben felvett zsir raktarozasara zsir formajaban? En ugy velem: igen, kepes.
A zsirszovet az nem cukorraktar, hanem energiaraktar, ami a folosleges zsirt zsir formajaban raktarozza.
Ez valamiert kimaradt a fejtegestesbol.
SzVSz.

fordulo_bogyo 2015.01.19. 03:31:47

OFF
@Munyi cica: Ha mar idehoztad. van neki angol nyelvu blogja is, engedd meg, hogy en meg azt hozzam ide.
deansdale.wordpress.com/2014/07/09/how-bad-is-rape-really/
/OFF

bocsanat nalam ez kivete a biztositekot, es a bloggert innentol nem tekintem szalonkepesnek, es nem vagyok hajlando sem vele, sem rola eszmet cserelni

Deansdale 2015.01.19. 14:00:11

@fordulo_bogyo: "bocsanat nalam ez kivete a biztositekot, es a bloggert innentol nem tekintem szalonkepesnek, es nem vagyok hajlando sem vele, sem rola eszmet cserelni"

Pedig bármelyik témában szívesen vitázok. Egyébként mi nem szalonképes abban, ha valaki meg meri fogalmazni, a nemi erőszaknál léteznek rosszabb bűncselekmények is? Sehol egyetlen szóval sem írtam, hogy maga a nemi erőszak ne lenne elítélendő. Ha szerintem a nemi erőszak nem a legrosszabb bűncselekmény ever, akkor én egy gonosz ember vagyok akivel tilos a táplálkozásról társalogni? Furcsa eszméket vallsz, barátom :)

A táplálkozásról szóló cikkeim nyilván egyszerűsítő jellegűek, mivel nem lehet minden egyes 3 bekezdéses témához 1 lexikont és 2 biokémia tankönyvet mellékelni. A zsírsejtek működését elsősorban az inzulin (és a leptin) szabályozza, ami alapvetően a vércukorszint normalizálásnak főszereplője - ilyen értelemben a hízás egyenes következménye a magas vércukorszintnek. A terminológián vitázhatunk, és készségesen elismerem, hogy te biztos precízebben fogalmazol, de ez semmit nem változtat az alapvető tényeken. Nyilván az is lehetséges, hogy tévedek - ez esetben hasznos lenne, ha ismertetnéd azt a rendszert, ami a testben a zsír _zsír formában_ történő raktározását szabályozza.

Deansdale 2015.01.19. 14:12:40

@fordulo_bogyo: "Kivalo demonstracioja a citalt blog annak, hogy a paleosok reszerol ez vallasi kerdes."

Ez kicsit korábbról, de rám vonatkozik, ha jól értem. Azért találom furcsának, mert jómagam nem paleózok, így meglehetősen nehéz lenne "vallási kérdésként" kezelnem. Viszont a megjegyzésed szerintem nagyon jó példa arra, hogy a tekintély oldalán levők milyen módszerekkel söprik félre a paleósokat.

fordulo_bogyo 2015.01.19. 14:28:52

Nagyon jo, szemleletes animacio es szoveg a zsir emeszteserol es tarolasarol. Egyetemi szintu. de kozepiskolai vegzettseggel is ertheto. Angolul van.
Interaktiv, azaz addig nezel (ha kell szotarazol) egy oldalt, amig kedved tartja.

Lenyeg:
A verben szallitott trigliceridet a lipoprotein lipaz az erfalban glicerinre es zsirsavakra bontja, es ezeket vagy az izom hasznalja fel energianyeresre, vagy a zsirszovet veszi fel es zsirkent raktarozza oket (attol fuggoen, hogy energiahiany vagy folosleg van).

www.wiley.com/legacy/college/boyer/0470003790/animations/fatty_acid_metabolism/fatty_acid_metabolism.htm

fordulo_bogyo 2015.01.19. 14:39:41

@Meleg Sándor: "Sütés főzés: a tüzet elég rég óta ismeri az emberiség, a sütés a paleolit kortól sem idegen dolog. "

A tuzzel kapcsolatban egyetertunk, es azzal is, hogy "A főzés már más történet, az inkább kötődik a neolitikus és későbbi korokhoz.

Valamiert ugy gondolom, hogy a nyilt tuz folotti sutes lehetett az egyeduli hokezeles kokorszakban (es ez korlatozza, hogy mit es milyen mertekben sutnek, mifele fizikai es kemiai valtozasokat ideznek elo). Az edenyben es/vagy tuzhelyen torteno sutes ujabb kori talalmany.

Persze ha a paleo az igazabol nem a paleoplit kor, hanema 19. szazad etrendjet javavasolja, akkor ez az erv irrelevans.

Deansdale 2015.01.19. 14:51:46

@fordulo_bogyo: "attol fuggoen, hogy energiahiany vagy folosleg van"

Tévedek, ha úgy gondolom, hogy ez a bizonyos "energiahiány" illetve "fölösleg" a test számára a vércukorszintet jelenti? Feltételezem, hogy ha a vércukorszint alacsony, akkor a zsírsavak nem fognak a zsírszövetekben lerakódni, hanem egyrészt közvetlenül hasznosulnak az izomsejtekben, másrészt mennek a májba a glükoneogenezis alapanyagát képezni (vagyis átalakulni cukorrá és ketontestekké). Tehát nekem mint laikusnak továbbra is úgy tűnik, hogy zsírsejtfeltöltés csak akkor van, amikor a vércukorszint magas. Nem vakon kötekszem, de ezt a linkelt anyag nem cáfolta.

fordulo_bogyo 2015.01.20. 04:01:57

Hollo a hollonak jeligere:

"a táplálkozás és a diabétesz összefüggéseit japán származású amerikai férfiak esetében nézték. Az eredmény dióhéjban az lett, hogy körükben négyszer (!) olyan gyakori volt a cukorbetegség előfordulása, mint a Japánban maradt, hasonló korú férfiak között. A cukorbetegség azoknál ütötte fel a fejét, akik a legtöbb állati fehérjét, állati zsírt és étrendi koleszterint fogyasztották"

"azt találták, hogy a diabétesz előfordulása abban az országban volt a leggyakoribb, ahol a lakosság táplálkozása jellegében leginkább megközelítette a "tipikus nyugati étrendet, vagyis gazdag volt kalóriákban, állati fehérjékben, zsírokban és ezen belül állati zsiradékokban""

Azutan elszall a racionalitas:
"Előbb nézzük a cukorbetegség lehetséges lelki okait:

"Visszafogottság, sóvárgás az után, ami lehetett volna, múltbeli hiányosság feletti kesergés, csökkentértékűség érzése vagy csalódottság. A cukor mindenképpen a szeretettel függ össze, tudatosan vagy tudat alatt a beteg nem tartja magát szeretetreméltónak."

A megoldas:
Lakat Böbi milliméter terapeutát kérdeztem, hogy hogyan lehet kiegészíteni a cukorbetegek terápiáját a Triomed készülékekkel. Az alábbi javaslatot tette:

A készüléket a működési elve alkalmassá teszi az 1-es típusú cukorbetegség szövődményeinek, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kiegészítő kezelésére. Mi történik? A milliméteres hullámok stimulálják a sejtek inzulin receptorainak érzékenységét, ezáltal a glükóznak lehetőséget teremtve a sejtbe jutásra. Közben nem emeli a vércukorszintet, vagyis a sejtek nem éheznek tovább, hiszen a bevitt glükóz nem a vérben koncentrálódik tovább, hanem hasznosulni fog. Az 1-es típusnál, mivel ott sejtelhalásról van szó, csak a szövődmények késleltetésében, illetve állapotok szinten tartásában tud kiegészítő módon részt venni, míg a 2-es típusúban szenvedő betegeknél az orvosi terápia kiegészítéseként segíthet a jobb életvitel kialakításában. Napi szinten, illetve kúraszerű (2-3 havonta 10-14 napos kezelések) kiegészítő kezeléseket végezhetünk vele."

Kiegeszito terapia:

"Kristályterápia

A kristályok gyógyító hatásairól is már sokat olvashattunk, hallhattunk. A kristályok a kozmikus világ rezgéseinek a hordozói, rezgésükkel energiát tudunk átadni, közvetíteni vagy harmonizálni, így fejtik ki csodás gyógyító hatásukat. A kristályok különböző rezgéseket bocsátanak ki magukból. Olyan finom energiamezőkkel rendelkeznek, amelyek különböző energiákkal töltenek fel, védenek, a belső energiaáramlást szabályozzák.

Készíthetünk belőlük drágakővizet, amiből naponta fogyasszunk, vagy viselhetjük magunkon, magunkkal a köveket. A cukorbetegségre a citrint, a kalcedont és a szodalitot választhatjuk."

fordulo_bogyo 2015.01.20. 04:03:00

antalvali orokbecsu weblapjairol ideztem

fordulo_bogyo 2015.01.20. 04:05:54

Ennyit a paleo inkompatibilis kozmetikusi eletmod-tanacsokrol.
Miert gondolom, hogy nem csak a(z ex)kozmetikusok, hanem a(z ex)pszichologusok sem igazan kompetensek a temaban, es mind tevhiteket terjesztenek, tenyeknek alcazva?

Munyi cica 2015.01.20. 09:13:46

@fordulo_bogyo:

Lakat Böbi miliméter- és kristály- meg rezgésterápiájával akarod megcáfolni a paleót? Bogyó!? :P
Ennyi maradt már csak? Antalvali?
Hogy jön ide a kozmetika?
=(

fordulo_bogyo 2015.01.20. 16:00:13

@Munyi cica: Igen, ennyi maradt, elfogytak az ervek.
A szememben a paleo ezen a szinten van.

Azt probaltam bemutatni egy extrem peldaval, hogy rengetegen tudjak a tutit.
Egyik sem szakembere a kerdesnek, mindketto elolvasott par cikket, es osztjak az eszt.
Az egyik szerint a sok hus az ok, a masik szerint meg a sok hus a megoldas.
Hogyan lehetne eldonteni melyiknek van igaza (ha egyaltalan igaza van valamelyiknek)?

Munyi cica 2015.01.20. 19:43:57

@fordulo_bogyo:

1. Sajnos nem hiszed el, hogy nem kell sok húst enni(paleóban sem). A sok hús semmilyen étrendben nem jó. Itt van Sándor hozzászólása fentebbről:
"Meleg Sándor · alimento.blog.hu/ 2015.01.16. 21:33:41
1. Ez igaz, a paleolit nem feltétlen jár extrém magas húsfogyasztással."
Még neki sem hiszel?

Én magam pl. napi 3-4 dkg húst eszem.

2. Szendi nem egy-két cikket olvasott el, hanem sok könyvet és rengeteg cikket.

3. Senkinek nincs igaza, aki azt hiszi, hogy neki tuti biztosan igaza van.

fordulo_bogyo 2015.01.20. 21:27:44

@Munyi cica: A paleorol en mar barmit es annak az ellenkezojet is elhiszem. Egyszerre is. :-)

" Szendi nem egy-két cikket olvasott el, hanem sok könyvet és rengeteg cikket."

Az, hogy hivatkozik ra, nem jelenti azt hogy olvasta, es plane nem, hogy erti is. Erre konkret peldakat lattam mar.

Senkinek nincs igaza, aki azt hiszi, hogy neki tuti biztosan igaza van. ;-)

Alex631 2015.09.04. 01:15:17

Kedves @Munyi cica! "Én magam pl. napi 3-4 dkg húst eszem."

Nagyon rosszul teszed! Hacsak másból nem pótolod a szükséges mennyiségű állati fehérjét, akkor ez nagyon kevés.

Munyi cica 2015.09.05. 14:53:25

@Alex631:
Kedves Alex!
Igazad van, és köszi a figyelmeztetést, a húson kívül azért eszek mindennap két tojást, némi tejterméket, főleg sajtot, néha túrót vagy kefirt, bár lehet, hogy az állati fehérje még így is kevés. De hát a növényi is hasznosul azért valamelyest, nem? Azokat is eszem :). Nem védem mindenáron a vegetarianizmust, de épp most olvastam egy cikket, és nagyon dícsérik, hogy milyen jól vannak, stb. Persze és nem akarok vega lenni, de lehet, hogy állati fehérje nélkül is el lehet jól lenni.

lactoveGAYATRI 2017.03.02. 06:54:31

Az tény, hogy Szendi hetet-havat hord össze! Ugyanarra egyszer hoppot, másszor koppot mond/ír. De a legújabb kedvencem a szódabikarbónáról és paleós forrásból (anyám paleózik és amúgy a háziállatainkon, a lakással kapcsolatos ügyeken, a zenén, a nyelvtanuláson, a politikán és a paleón kívül másról nem lehet vele beszélni, s előszeretettel osztja az észt) az, hogy aki szódabikarbónával süt, az valami savval kombinálja, mert anélkül káros (arra anyám már nem emlékezett, pontosan mire és hogyan, amikor mondta)...Ha meglesz az ürügy, azt is ideírom és akkor felteszem a kérdést, hogy van-e alapja a tézisnek, s ha igen, akkor mit kever össze mivel az, aki kitalálta.