Fehér halál vs. fekete arany
2014. április 01. írta: Meleg Sándor

Fehér halál vs. fekete arany

Az egészségügyi bulvár szereti vizuális minősítéseket, nem véletlenül ragadt rá a cukorra a ”fehér halál” kifejezés. A napokban viszont több oldalon lehetett találkozni a melaszról szóló írással, ami „fekete arany” címszó alatt ecsetelte annak fantasztikusan pozitív tulajdonságait. Máris van egy marketing szempontból tökéletesen használható, meggyőzően elképzelt párosunk: a fehér halál a fekete arany ellen. Tisztára, mint az Alien vs. Predator.

melasz_01.jpg

 

A "fekete arany"

A melasz nevű sűrű szirup a cukornád feldolgozása során keletkezik, a cukorgyártás végterméke.

Pontosítanám a mondatot: a melasz nem csak a cukornád, hanem a cukorrépa alapú cukorgyártásban is keletkezik (a hazai szabvány alapként a cukorrépát veszi), és nem végterméke, hanem mellékterméke a folyamatnak – a végtermék a kristálycukor.

Ellentétben a finomított cukrokkal, ez egy viszkózus szirup szerű anyag, ami több létfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Való igaz, a fehérített, kristályos cukor ásványi anyag és vitamin tartalma gyakorlatilag nulla – de nem is ezért tartjuk. Ez a tény azonban nem jelenti azt, hogy a melasz lenne a legoptimálisabb mikroelem és vitaminforrásunk. Ha a melaszból szeretnénk a vitamin és ásványi anyag bevitelünket fedezni, igen jelentős mennyiséget kellene fogyasztani, az pedig a magas cukortartalom miatt nem javasolt. Ha pedig valaki abba az illúzióba szeretné magát ringatni, hogy a cukor helyett melaszt használva tesz valamit az egészségéért, kétséges, hogy jó úton jár.

„A kérdés már csak az, hogy eddig az emberek számára miért népszerűsítették annyira a fehér cukrot, az állati takarmányban viszont változó mennyiségben megtalálható a melasz.”

Valóban alkalmaznak a cukoripari melléktermékekből előállított takarmányokat, takarmány-kiegészítőket. Ennek oka alapvetően az, hogy az iparág szintjén jelentős mennyiségben (tízezer tonnákról beszélünk) keletkező melléktermékkel valamit kell kezdeni, és szinte kézen fekvő, hogy a jelentős tápértékű anyagot (belekeverve a cukorrépa cukornád zúzalékot is) valamilyen módon feletetik állatokkal. Ennek oka az is, hogy ha éppen nincs kultusza, akkor ekkora mennyiségű melaszt nem lehet az élelmiszerpiacon értékesíteni.

Elgondolkoztál már azon, hogy vajon miért szánják a mérgező és egészségtelen finomított cukrot emberi fogyasztásra és hogy miért nem kapnak az egyéb természetes megoldások oly nagy publicitást?

A melasz semmivel nem természetesebb megoldás, mint a kristálycukor. Ugyanannak a gyártási folyamatnak a fő- és melléktermékéről beszélünk. Ha lenne rá kereslet, akkor ezt árulnák, mivel sokkal kézenfekvőbb lenne a profit szempontjából. A melasznál sokkal természetesebb megoldás a méz, de akár a finomított cukorról, akár a melaszról, akár a mézről van szó, a fő összetevő ugyanaz a szacharóz (glükóz + fruktóz) molekula.

mez.gif

Ha már egyszer fontos a természetesség, akkor a méz jó megoldás. A méhészeti termékek egészségügyi pozitívumai is némileg túlbecsültek, de még mindig jóval reálisabbak, mint a melasz-kultusz.

Szép haj: egy adag (két evőkanál) a fekete sűrű melaszból a napi ajánlott réz mennyiség 14 százalékát tartalmazza. A réz egy nagyon fontos nyomelem, peptidjei segítik újjáépíteni a bőr szerkezetét, a bőr pedig támogatja az egészséges hajat is.

A NutritionData.com és az USDA adatai alapján 100 g melaszban kb. 0,5 mg réz van - ez az adat azonban az Észak-Amerikában forgalmazott termékekre értendő, nem feltétlen igazak a hazai melaszra. Egy felnőtt ember napi szükséglete kb. 1,5 mg, amit egy kiegyensúlyozott étrend biztonságosan fedezni tud, fő forrásai a belsőségek (máj, vese) vagy a hüvelyesek. Ilyen megközelítésben a melasz jelentős rézforrásnak tekinthető, de étrend-kiegészítőként való alkalmazása szükségtelen.

A réz valóban fontos nyomelem, számos biológiai folyamatban van szerepe, rézhiány esetén a vérképzés, az idegrendszer vagy a máj működésének zavara miatt érdemes aggódni. A bőr vagy a haj pigmentáció egy genetikailag determinált réz-anyagcsere zavarnál gyakori, az étkezési eredetű rézhiánynál nem ez a jellegadó tünet. Igen valószínűtlen, hogy a melasz rendszeres fogyasztása lenne a megoldás a bőrproblémákra, a hajhullásra vagy a korai őszülésre, már csak azért sem, mert az esetek többségében nem a rézhiány áll a háttérben.

Biztonságos édesítőszer cukorbetegek számára – ellentétben a finomított cukorral, a melasz mérsékelt glikémiás terhelést jelent a szervezet számára. Glikémiás indexe: 55. A vércukorszintet hirtelen módon tehát nem emeli meg. Sőt, egy adag fekete melasz semmi zsírt nem tartalmaz és csak 32 kalória van benne, így alkalmas fogyókúrára is.

Ha van nagyon is kifogásolható kijelentés a cikkben, akkor ez az. A melasz így is (gyártástechnológiától függően) kb. 50-75% cukrot tartalmaz, ami szacharóz, glükóz és fruktóz elegye. Függetlenül attól, hogy mennyi a glikémiás indexe (az 50-55-ös GI nagyságrendileg a mézzel egyenértékű), messze van attól, hogy „biztonságos édesítőszernek” tekintsük.

A „semmi zsírt nem tartalmaz” kifejezés egy határozottan vicces eleme az írásnak. Innentől kezdve reklámozhatjuk úgy a szalonnát, hogy cukormentes? :)

Hashajtó tulajdonságok: a fekete melasz természetes székletlágyító, javíthatja a székletürítés rendszerességét és minőségét.

A melasz magas cukortartalma alapján valóban lehet hashajtó hatású. Amit itt elfejeltettek leírni, hogy mellékhatásként puffadás, hasgörcsök léphetnek fel.

Gazdag vasforrás: két evőkanál fekete melasz a napi ajánlott vasmennyiség 13,2 százalékát tartalmazza. A vasra nagy szükségünk van, mert a vörös vértestek csak vas segítségével képesek oxigént szállítani a testben. Vérszegény, anémiás emberek (köztük a terhes nők) számára rendkívül hasznos lehet naponta 1-2 evőkanál melasz elfogyasztása az inorganikus, fel nem szívódó vastabletták helyett.

Szintén van benne igazság: a melasz 100 grammja kb. 4,7 mg vasat tartalmaz, ami kifejezetten jónak mondható. Vérszegénység esetén viszont nagyon sok melaszt kellene megenni, s gyaníthatóan nagyobb mennyiségben a kiváltott hasmenés miatt kétséges lenne a vastartalom felszívódása. A vastablettákba mindig szerves („organikus”) kötésben teszik a vasat – mi értelme lenne fel nem szívódó hatóanyagot tenni egy készítménybe?

Magas a kalcium és magnézium tartalma is: a melasz ásványi profilja a természet ereje által formálódott a kiváló felszívódás céljából. Például két evőkanál melasz 11,7 százalékát tartalmazza a napi ajánlott kalcium mennyiségének, a magnézium mennyiségnek pedig 7.3 százalékát. …Mindkét ásványi anyag segíti a csontok növekedését és fejlődését, így téve a fekete melaszt a csontritkulás és egyéb csontbetegségek kialakulása elleni biztosítékká.

100 gramm melaszban kb. 200 mg kalcium és akár 240 mg magnézium található, ami meglepően magas, de hát az amerikai tápanyag-adatbázisok ebben erősen egyet értenek. Itt megint csak az hozható fel, hogy a magas cukorbevitel miatt azért nem ajánlanám kalcium és magnéziumpótlásra.

A csontritkulás kórképét, kialakulását itt nagyon leegyszerűsíti a cikk, a kalcium, magnézium mellett kell hozzá D-vitamin, K2-vitamin, mozgás, beleszól a csontháztartásba a szervezet hormonális egyensúlya és még sok minden más. Az biztos, hogy ha valakinél a kalcium-tartalmú étrend-kiegészítők nem hoznak eredményt, ott a melasz sem fog. Arra még tippelni sem merek, mit értenek "egyéb csontbetegség" alatt.

A fekete melasz étrend-kiegészítőként való fogyasztása Keverjünk el 1-2 evőkanál melaszt egy csésze forrásban lévő vízzel, majd szívószállal igyuk meg a lehűlt keveréket. A szívószál a fogak egészségének megőrzése érdekében ajánlott

A melasz alkalmazásával kapcsolatban nem említi a cikk, hogy a magas cukortartalom ellenére lehet egy kesernyés mellékíze. Ez korlátozza az ételekben való felhasználást, így nem tekinthető a kristálycukor vagy a méz kézenfekvő alternatívájának. Az „étrend-kiegészítőként” való alkalmazás jelen esetben egy cukros vizet jelent, a magnézium, kalcium, réz és vaspótlásra el tudok képzelni sokkal jobb megoldásokat képzelni.

Amiről itt nem esett szó, de magyar és angol honlapokon is találkoztam vele, hogy a melaszt szóda-bikarbónával kombinálva már rákgyógyszerként is alkalmazzák. Működési elve igen egyszerű: „a rákos sejteket a cukor megtéveszti, aztán pedig a magas pH-jú szódabikarbóna sokkolja azokat azzal, hogy körülöttük hirtelen pH változást idéz elő”. A rákos sejtek meg belehalnak a nagy ijedelembe és sokkhatásba.

 melasz_02.jpg

Egyes süteményekhez kifejezetten illik a melasz íze.

A melaszra egyáltalán nem mondhatjuk, hogy a cukor egy jóval egészségesebb alternatívája. Vannak különbségek, de a lényeg ugyanaz: cukor. A melasz rendkívül magasnak tűnő ásványi anyag tartalmával érdemes óvatosnak lenni: a melasz összetétele változhat a nyersanyagtól (cukornád vagy cukorrépa) és az alkalmazott gyártástechnológiától. Egyáltalán nem biztos, hogy a hazánkban hozzáférhető termékek olyan fantasztikus ásványi-anyag bombák, mint aminek az angolból átemelt cikkek meghirdetik. A melasz nagy mennyiségben való alkalmazását (akár étrend-kiegészítőként) az egyszerű szénhidrátok bevitele teszi kétségessé, amit az egészséges táplálkozásban igyekszünk leszorítani ( a legfrissebb WHO diskurzus szerint az energia-bevitel 5%-a alá).

Érdekes, hogy ugyanazok az irányzatok képesek a fehér cukrot, kukorica-szirupot, invert cukrot halálos ellenségként ("mérgező és egészségtelen") kezelni, miközben a fehér cukorral teljesen azonos barna cukrot vagy a cukortartalomban alig eltérő melaszt, mézet, juharszirupot isteni magasságokba emelik, csak mert némi ásványi anyag és vitamin marad benne. Ez valójában nem több, mint megtévesztés, mert a cukor mindig is cukor marad, hatása független attól, hogy egy répából vonjuk ki forróvizes áztatással vagy a méhek gyűjtik össze virágról virágra repkedve.

szacharoz.png

Fehér cukor, barna cukor, melasz, méz, juharszirup - mindegyikben a szacharóz dominál.

Ha tetszett az írás, oszd meg és/vagy kattints a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd meg hozzászólásként! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon találhatók: https://www.facebook.com/Alimento.blog    

Források:

  1. Fekete melasz: a fekete arany. URL: http://naturahirek.hu/fekete-melasz-fekete-arany
  2. Molasses. URL: http://nutritiondata.self.com/facts/sweets/5573/2
  3. Molasses; USDA National Nutrient Database for Standard Reference; http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/6176
  4. Ernährungsmedizin. Georg Thieme Verlag, Stuttgart, 2004

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr765885673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zb74 2014.04.01. 13:02:40

Gyerekes dolog a kristálycukrot méregként és fehér halálként aposztrofálni, annyi szentigaz. A legnagyobb gond vele az, hogy... olcsó. Hogy pontosabb legyek, ez az egyetlen olyan élelmiszer, amelyre egyszerre igaz, hogy

- kis mennyiség is elegendő lenne belőle, de
- sokat meg tudunk belőle enni, mert
- finom, és
- még olcsó is.

A legutóbb 219 forint/kiló áron láttam árulni. A legolcsóbb színhús kb. ötször, az ízletesebb halak legalább tízszer ennyibe kerülnek. A kristálycukornál kevés élelmiszer olcsóbb (jelenleg szinte csak a sárgarépa, fejes káposzta, krumpli, cékla, finomliszt és a legócskább kenyér). Ahhoz képest, hogy igazából nincs is rá szükségünk - nem azért, mintha méreg volna, hanem azért, mert a szükséges mennyiséget a gyümölcsökből és zöldségekből is be tudjuk vinni -, ez az alacsony ár lehetővé teszi, hogy kifejezetten nagy mennyiségeket ehessünk belőle - és eszünk is. (Én ugyan mostanában nem, de korábban igen.) Ha annyiba kerülne egy kiló cukor, mint ugyanennyi fahéj, akkor garantáltan sokkal kevesebbet fogyasztanának belőle az emberek - és nem veszítenének semmit. Ha a cukorra nem alap-, hanem luxusélelmiszerként tekintenénk, a süteményt pedig olyan ritka csemegeként fognánk föl, mint a báránygerincet vagy a lazackaviárt, akkor nem fogyasztanánk nyakló nélkül - így nem is okozna ennyi problémát.

fordulo_bogyo 2014.04.01. 18:42:41

Nagyonjo, mindig tanulok valami ujat kemiabol :-(

"A réz egy nagyon fontos nyomelem, peptidjei segítik újjáépíteni a bőr..."

A réz petidjei...???

Ezen meg hangosan nevettem, koszi!

"„a rákos sejteket a cukor megtéveszti, aztán pedig a magas pH-jú szódabikarbóna sokkolja azokat azzal, hogy körülöttük hirtelen pH változást idéz elő”. A rákos sejtek meg belehalnak a nagy ijedelembe és sokkhatásba."

Munyi cica 2014.04.01. 19:59:00

Csodálkozom, hogy egy ennyire ostoba és színvonaltalan oldalon keresgélsz kigúnyolni valót....ott persze mindig fogsz is találni, nem lesz nehéz dolgod.
Nézd csak meg a többi bejegyzést.
Mint a múltkor az a buta margarinos körlevél is...ezeken persze nem nehéz csúfolódni.
Biztosan lennének ennél komolyabb cikkek is.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.04.01. 20:09:41

@Munyi cica:

Azért abba gondolj bele, hogy a magát melasszal rákból kigyógyító személy történeténél a naturahireken "csak" 3,5 ezer like van, ehhez kalkuláld hozzá a hasonló portálok forgalmát.
A margarinos körlevél tartalmát nagyon sokan halálosan komolyan veszik. De dolgoztam bioboltban is, tudom, milyen szinten befolyásolják a célcsoportot az ilyen színvonalú cikkek.

Lesznek komolyabb cikkek is, de én kifejezetten szeretem az ilyen szórakoztató jellegű olvasnivalókat is.

fordulo_bogyo 2014.04.01. 20:26:59

@Munyi cica: Igazad van, a Naturalhirek ostoba es szinvonaltalan... de facebookon 49 ezer kedveloje van... :-(

Ott olvasom ezt is:
naturahirek.hu/20-gyakorlati-bizonyitek-arra-hogy-coca-cola-egyaltalan-nem-valo-emberi-fogyasztasra/

Minden masodik allitasa vagy hazugsag, vagy csusztatas (olyan jellegu erveles, minth a dihidrogen monoxid ellen level, ha ismered).

Baj, ha valaki idonkent vesz onnan egy cikket, es ramutat, hogy itt bizony nepbutitas van folyamatban?

Munyi cica 2014.04.02. 10:01:37

@Meleg Sándor:
Jó, hát ha csak néhány embert megmentesz attól, hogy melasszal gyógyítsa a rákját, már megérte :)
Hát igen, nagy úr az internet, sok minden (szemét) is hozzáférhetővé vált, amiről 15-20 éve nem gondolkodtak az emberek.
Csak azért jutott eszembe, mert ha (mondjuk)én linkelek egy ilyen ostoba oldalt, lehurrogtok, hogy milyen színvonaltalan már :)

Munyi cica 2014.04.02. 10:05:59

@fordulo_bogyo:
Nem, végül is igazad van, nem baj, legalább néhányan észhez térnek.
A kólás cikk: igen.....kész horror meginni egy üveg kólát. Én nem szoktam, de már ittam életemben. Csoda, hogy még élnek, akik isszák :)
Igen: H2O - víz - dihidrogén monoxid, jól mondom?

fordulo_bogyo 2014.04.02. 10:21:13

@Munyi cica:"A kólás cikk: igen.....kész horror meginni egy üveg kólát. Én nem szoktam, de már ittam életemben.Csoda, hogy még élnek, akik isszák :)"

Lokukit. ;-)
Semmi kulonos karos hatasa nincsen.
Sok benne a cukor, ha valaki nem mozog annyit, akkor felesleges, ures kaloria... de az osszes tobbi remisztgetes butasag. Es nem is igaz, pl a zsirt nem oldja...

"Igen: H2O - víz - dihidrogén monoxid, jól mondom?"

Igen. Es amit itt irnak, az mind szo szerint igaz rola:
yikes.tolna.net/dhmo/

Munyi cica 2014.04.02. 14:25:22

@fordulo_bogyo:

Csak vicceltem, hogy csoda, hogy még élnek, akik isszák .)
Kifutottam a konyhába, van itthon egy kis maradék coca-cola zero (úristen, micsoda borzadály). Összetevői között van:színezék: szulfitos-ammóniás karamell, foszforsav, na-citrát, aszpratám, aceszulfám. Jó tudom, mindegyiket meg tudod védeni. Persze nem is mindegyiket kell, de...nem csak a cukor a probléma, nem? A többi összetevő - nálam- OK.

Ez a vizes link: ugye csak vicc? :-)

fordulo_bogyo 2014.04.02. 15:18:52

@Munyi cica: Tudod, az a bizarr benne, hogy valamennyi allitas szo szerint igaz, es az egesz osszekepe egyutt megis borzalmas hazugsag.

Cola: en csak az igazit iszom, nem a cukormenteset.
Nem akarom megvedeni az edesitoszereket, nem tartom ordogtol valonak, nem is kultivalom oket. Pot-szerek.

A karamell, a citromsav, a konyhaso (utobbi ketto egyutt ad Na+ es citrat- ionokat vizes oldatban) hetkoznapi dolgok.

A foszforsav erdekes, nem ismerek taplalekokat, amikben lenne... de a foszfat: vegul is tapanyag, a nukleinsavak fontos osszetevoje, az energiahordozo ATP molekulakban harom foszforsav-gyok van magas energiaju kotesben... nem testidegen anyag.

A szendioxid: minden lelegzetvetelnel jon ki a szadon, amig elsz folyamatosan termelodik benned - es elajulsz, ha ismetelt gyors legzessel altavolitod a szervezetebol... (es kozben lugosodik a veder!).

Van benne koffein is, ahogy a kaveban, teaba, csokoladeban is...

A viz: megbeszetuk, dihidrogen, monoxid.

Vegul a cukor: taplalek, csak a mennyiseggel lehet baj.

Ennyit a coca-colarol. ;-)

Kokain (mar?) nincs benne... a koladio aromai, es a kokacserje valamilyen kivonata igen.

fordulo_bogyo 2014.04.02. 15:20:26

@fordulo_bogyo: Nem "veder", hanem véred... hiaba na, nem tudopk gepelni

(es kozben lugosodik a véred!)

bocs.

Munyi cica 2014.04.02. 20:19:00

@fordulo_bogyo:
DHMO - hát igen :) először csak néztem, mi ez, aztán rájöttem hamar.
Cola:Köszönöm a magyarázatot. Akkor nem is annyira rossz. Legalábbis az igazi. De vannak
ilyen utánzatok, az biztos több vacakot tartalmaz.
Az ízét szeretem, de azért nem fogom dönteni magamba. És az a szulfitos ammónium? szulfit, tudom, van a borokban, ammónium meg...
szén-dioxid: nem abból van a szódavíz? akkor attól is lúgosodik? (nem a veder, hanem a vérem? :DD)
Köszi a javítást, legalább nem kellett agyalnom rajta. Közben beteg lettem :(.

andika751 2017.01.14. 15:49:29

lehet nem teljesen ide való a kérdésem, de mi a helyzet a mostanában reklámozott kókuszpálmacukorral? Ahogy olvastam ezt a beírást, ugyanezt írják a kókuszpálmacukorra is, hogy 35 a glikémiás indexe és egy csomó vitamint, ásványi anyagot sorolnak fel neki. Én most vettem kipróbálásra, karamelles íze van, de baromi drága, úgyhogy biztos nem fogom teljesen kiváltani vele a cukrot.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2017.01.14. 19:39:33

@andika751:

A kókuszpálmacukor is glükózból és fruktózból épül fel, hatását és tulajdonságait tekintve nem sok különbség van a sima nádcukorhoz képest, talán annyi előnye van, hogy kevésbé finomított, így van egy jellegzetes íze. Glikémiás indexre több értéket találtam, a 35 ezek közül az alacsonyabbak közé tartozik, egyes források szerint jóval 50 feletti a GI értéke.

A vitamin és ásványi anyag tartalma minimális, e tekintetben érdemi forrásnak nem tekinthető.

andika751 2017.01.14. 20:03:13

@Meleg Sándor: akkor ez is megint egy "divat" dolog és üzleti fogás.

chipchup 2017.09.27. 23:54:10

Jol ertem, hogy a kifogas igazabol a cikk es nem a melasz ellen van? Mert akarhogy is nezem, ha valaki a finomitott cukor helyett melaszt tesz ezentul a teajaba, akkor azert egy picit csak jobban jar a mindenfele bevitt cuccal, mintha a csupasz szenhidratot valasztja. Vagy?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2017.09.28. 05:52:38

@chipchup:
Azt hiszei, hogy jobban jár. Szerintem nem.

Munyi cica 2018.06.15. 14:44:10

Nagyon ajánlgatja itt a melaszt többek között, rákmegelőzésre :).
Csak el ne aludjatok, ha megnézitek, eléggé álmosító, előtte érdemes egy kávét bedobni :D.
Ha valaki biofizika kutató, azért ugye még mondhat butaságokat? Már majdnem mentem melaszt venni, aztán mégsem.....túl édesnek sejtem, bár még soha nem ettem.

Munyi cica 2018.06.16. 14:34:11

Ja, bocs, most látom, hogy a link meg lemaradt :D jaj, de figyelmetlen vagyok:
www.youtube.com/watch?v=Kk-EGsS161s&feature=share

Ez a Tabuk, Titkok, Tények....hatos csatorna, nagyon kamu műsor, oldal, stb? Eléggé ezoterikusnak meg áltudományosnak tűnik.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.06.16. 18:04:06

@Munyi cica:

Huh, ezt egyszer megnézem. Elkezdtem, de nem bírtam, mert mind a riporter, mind az alany olyan álmosítóan beszélt, hogy majdnem bealudtam.

Munyi cica 2018.06.17. 08:59:24

@Meleg Sándor:
Köszi! :) Igen, szóltam előre, csak egy kiadós alvás után érdemes nekiülni. Csak hát a melasz....mint rákmegelőző, igen figyelemreméltó :P.