Testsúly  - Mire jók a kalkulátorok?
2014. augusztus 08. írta: Meleg Sándor

Testsúly - Mire jók a kalkulátorok?

A következő sorozatban a testsúly körüli kérdéseket vesszük szemügyre. A téma hatalmas és nagyon sokan feldolgozták már sok megközelítésben, így joggal gondolhatnánk, hogy amit e téren le lehetett írni, az le van írva – és ez gyakorlatilag így is van. De... csak az elmúlt hetekben tucatnyi témába vágó cikk jelent meg különböző portálokon, a felhozatal a kiváló írástól a extrém gyengéig terjedt. Ma már ott járunk, hogy az egyszeri háziasszonytól a kőműves segédig bárki írhat a fogyókúráról, mert mindenki ért hozzá.

Ebben a sorozatban először a túlsúly meghatározásáról, kategóriáiról és a különböző mérőszámokról lesz szó, a második rész a testsúllyal kapcsolatos egészségügyi problémákról (okok és következmények) fog szólni, s itt érinteni fogjuk a fogyókúrák kockázatait is. Harmadszor megnézzük, hogyan is áll össze a leghatékonyabb testsúlycsökkentő programok, s végül kalandozunk egyet a testsúlycsökkentő módszerek és termékek körüli furcsaságok körül is. (Tudom, a a vége a legérdekesebb, de valahogy fel kell építeni a témát.)

obesity_evolution.jpg

Kedves Olvasóink!

Elindult az Alimento.hu oldal, ahol sok szeretettel várjuk minden eddig olvasónkat. Az új felületre az új tartalmak mellett a korábbi cikkek frissített, átdolgozott változatai is folyamatosan felkerülnek.
A blog.hu felületére feltöltött cikkek a továbbiakban teljes körűen elérhetőek maradnak.

Definíciós kérdések

A testsúllyal kapcsolatos problémák elején rögtön ott a kérdés, hogyan és milyen alapon határozható meg, hogy mettől-meddig tart a „normális” és az „ideális” tartomány, és honnan számítunk túlsúlyosnak, elhízottnak, esetleg soványnak?  Vajon van alapja a kategorizálásnak, vagy csak egy modern kori szépségideál a jelenség mögött?

Mint minden emberi testtel kapcsolatos jelenségnek, a testsúlynak is komoly szocio-kulturális, pszichológiai háttere (is) van, ami jelentős mértékben befolyásolja a témáról alkotott képzeteinket.  A dolgok mélyén azonban jól megfogható tények, mérési adatok állnak, a testsúly kapcsán már nyugodtan beszélhetünk arról, hogy tudományosan megalapozott, egészségügyi adatokra épített meghatározással és klasszifikációval állunk szemben. Ez nem jelenti azt, hogy egyes tételeiben ne lehetne pontosítani a tudásunkat, de azért nem fog kiderülni, hogy a 200 kilós embereket csak a többségi társadalom piszkálja szimpla rosszindulatból (bár van olyan blog, ami ebből indul ki).

 

Hogyan mérjük a kövérséget?

A testsúllyal kapcsolatos problémák mérhetősége fontos kérdéskör. Bonyolítja a helyzetet, hogy a megbetegedési kockázatok szempontjából nem önmagában a testtömeg, hanem a mögötte álló anyagcsere-folyamatok a fontosak, de kiindulási adatként legtöbbször csak az alapvető adatok (magasság, súly, körfogatok, stb.) állnak rendelkezésre. Az ideális az lenne (nem csak a testsúllyal összefüggő betegségek esetében), ha minden kedves állampolgár rendszeresen (1-2 évente) részt venne egy jól összeállított szűrőprogramon, ahol a legfontosabb betegségek rizikófaktorait, illetve előrejelző paramétereit mérnék, s ehhez kapcsolódóan helyben elérhető lenne a megfelelő szaktanácsadás. Ehhez persze kellene a megfelelő számú szakember, az egészségügyi ellátás strukturális reformja, valamennyi pénz (ami jó eséllyel azért megtérülne) és némi egészségügyi kultúra a lakosság részéről. Mivel ennek megvalósulása kb. a Marsról érkező kék hódok világméretű inváziójának esélyével mérhető össze, marad az, hogy visszatérünk a realitások göröngyös talajára, dolgozunk azzal, amink van.

Szerencsénkre van egy olyan „fogyasztói igény”, hogy a szakemberek találjanak ki olyan mérőszámokat, amik kevés és könnyen meghatározható bemeneti adat alapján mutasson rá a lényeges kockázatokra, így az egyszerű földi halandó is tájékozódhat a testsúlyát illetően. S mivel a szakemberek készségesen tesznek eleget eme kedves kérdésnek, van néhány praktikus képlet, amivel értékelhetjük a testsúlyunkat. Ma már tele vannak a különböző egészségportálok ilyen kalkulátorokkal, vannak jobbak és rosszabbak, egyszerű számolósak és csodaszép grafikont produkáló változatok. Nézzük meg, melyik mit tud!

 

BMI

A legismertebb és talán a legegyszerűbb ilyen kalkulátor a testtömeg-index (TTI), amit angol neve után (body mass index) mindenki BMI néven ismer. Még a 19. században alkotta meg Adolp Quetelet, de az egyszerű képlet annyira bevált, hogy a mai napig a testsúlyproblémák meghatározásának alapját jelenti, s folyamatosan fejlődik is. A képlet rendkívül egyszerű, a kilogrammban kifejezett testtömeget el kell osztani a méterben kifejezett testmagasság négyzetével.bmi_keplet.JPG

A BMI értékelése három fő tartományra oszlik, melyek tovább finomításokkal alkategóriákra bonthatók tovább.

  • Az normál testtömeg tartományt a BMI 18,5-25 közötti értéke képviseli. Ezen belül megkülönböztetik a 18,5-23 és a 23-25 közötti kategória. A legkisebb egészségügyi kockázatot a 22-23 közötti zóna jelenti, több országban ezt jelölik meg ideális értéknek.
  • A normál tartomány alatti testsúly (underweight - soványság), a 18,50 alatti BMI értékekhez kapcsolódik. Itt három alkategóriát jelöltek ki:
    • 17-18,5 - enyhe soványság,
    • 16-17 - mérsékelt soványság,
    • 16 alatt - súlyos soványság.
  • A normál tartomány feletti testsúly az, amivel sokkal többet találkozunk a modern világban, ezért ennek már igen részletes a klasszifikációja:
    • 25-30 – túlsúly, vagy pre-obezitás kategóriája, az ínyencek még ezt is bontják két kategóriára, ahol a határérték a 28-as BMI.
    • 30 felett – ez az obezitás tartománya. A 30-35 közötti rész az I. fokú, a 35-40 közötti a II. fokú, a 40 feletti értékek a III. fokú elhízást jelölik. Itt is vannak további belső tagolások, de a lényegen már nem sokat változtatnak.

bmi_chart.png

BMI kalkulátor grafikusan megjelenítve, metrikus és US mértékegységekkel (nagyításhoz katt a képre).(forrás)

 

A BMI buktatói

A BMI bármennyire varázslatosnak tűnik, a használatát számos tényező korlátozza. Alapvetően az átlagos adottságokkal rendelkező, felnőtt lakosság esetében ad elfogadható pontosságú adatokat, ami ezen kívül esik, ott a használhatósága drasztikusan lecsökken, vagy más módszert, vagy különböző korrekciós képleteket kell alkalmazni.

  1. Az alap BMI kategóriák nem alkalmazhatók gyermekeknél. Erre alapvetően az un. percentilis táblázatok lettek megalkotva, de született már egy külön táblázat, ami a gyermekek esetében számolt BMI adatokat az életkorhoz igazítva értékeli - meg van BMI-percentilis kombó is.
  2. Viták vannak a kor, illetve a nem értékelést befolyásoló szerepéről. Egyes változatokban a nőknél alacsonyabb BMI értékekkel számolnak, s találkozhatunk olyannal, hogy az életkor előre-haladtával az egyes kategóriák határait felfelé módosítják. A szélesebb körben alkalmazott BMI kalkulátorok ezeket a különbségeket felnőtteknél nem igazán veszik figyelembe.
  3. A BMI nem alkalmazható az átlagos felnőtt lakosságtól eltérő testösszetételű, nehéz fizikai munkát végző, illetve sportoló személyeknél.

bmi_children.jpgBMI-percentilis kombináció gyerkőcöknek.

Variációk egy témára

Nick Trefethen 2013-ban dobta be a köztudatba a „New BMI” fogalmát. A kidolgozás alapját az adta, hogy a nagyon alacsony és nagyon magas személyeknél a BMI kategóriák esetében némi korrekcióra lenne szükség. A képlet annyiban tér el az alaptól, hogy a magasság esetében a hatványkitevő nem 2, hanem 2,5, a testtömeget pedig 1,3-mal megszorozza. Emiatt az alacsony személyeknél a BMI kategóriák lefelé mozdulnak el, a magasabb személyeknél pedig felfelé, kb. 170 cm körül van fedésben a két számítás. Azt gondolom, hogy bár az elgondolás mögött van logika, összességében csak kozmetikai jellegű a beavatkozás és hosszú távon nem fogja kiszorítani a ma használatos BMI módszert.

bmi_skala.jpg

A normál testtömeg-tartomány a „régi” és az „új” BMI szerint (nagyításhoz katt a képre).

Broca index

A Broca-indexet (megalkotója Paul Broca) névről elég kevesen ismerik, de ha meglátják a képletet, minden bizonnyal sokaknak ismerős lesz majd:

broca-formel.jpg

Igen, ez a jó öreg „végy el a magasságodból 100-at” recept. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a művelet elvégzése után még ne veregessük meg elégedetten a vállunkat: a kapott számot meg kell szorozni még egy nemi korrekciós tétellel. A férfiaknál ez 0,9, a nőknél 0,85 (egyes források szerint 0,8), és ez adja meg azt a testtömeget, amit elérnünk és megtartanunk kellene, ez nagyjából a 22-es BMI értékhez tartozó testtömeggel egyenértékű.

A Broca-index használatának nagy előnye, hogy fejben is gyorsan számolható. A hátrányai illetve korlátai lényegében ugyanazok, mint a BMI esetében tárgyaltak, illetve az alacsony (<160 cm) embereknél már nagyon leviszi az ideális tömeg értékét.

broca_skala.jpg

A Broca-index által kiadott ideális tömeg (IT) összehasonlítása a BMI 22-es értékhez tartozó testsúlyokkal (nagyításhoz katt a képre).

 

Haskörfogat

A haskörfogat újabban nagyon felkapott mérőszám, néhol már az „új BMI” címszóval is megtisztelték, de azért nem olyan egyszerű a helyzet. A BMI és a Broca-index nagy hibája, hogy semmilyen módon nem kapcsolódik a testösszetételéhez, vagyis a test zsírtartalmát nem tudjuk meg belőle (lásd pl. a sportolóknál). A haskörfogat már szorosabban kapcsolódik az elhízáshoz, de korántsem csodaképlet.

A haskörfogat esetén a férfiak számára az alacsony kockázati szintű tartomány 94 cm alatt van, a mérsékelt kockázati tartomány 94-102 cm között található, 102 cm felett pedig kifejezetten magas a megbetegedési kockázat. A nők esetében a sávokat elválasztó két referencia-szám a 80 és 88 cm.

A haskörfogat esetében a kritikus pontok a következők:

  1. A testmagasság és testalkat itt teljesen kiesik a számításból, nyilván egy 160 és egy 180 cm magas személynél kellene, hogy különbség legyen a referencia értékekben.
  2. A haskörfogat elhízás nélkül is nőhet. A hasfal és a hasi zsigereket tartó kötőszövetek idővel megereszkedhetnek. Növekszik a haskörfogat bizonyos betegségek esetén, ha a hasüregben folyadék gyűlik fel, ez előfordulhat májbetegségnél vagy fehérjehiányos állapotokban. Kismamáknál eleve nem jöhet számításba ez a paraméter.
  3. Ez a kalkuláció szintén az átlagos adottságú felnőtt lakosságra lett kidolgozva, nem alkalmazható gyermekeknél.

 

Derék-csípő hányados

A derék-csípő hányados (waist-hip ratio - WHR) az elhízás típusának és mértékének megítélésére szolgál. A derék kerületét derék legkeskenyebb részén, hivatalosan a legalsó borda és a csípőcsont között félúton, míg a csípő kerületét a combcsont nagytomporánál kell mérni, a lábak zárt állásánál. A csípő-derék méretarányt ekkor úgy lehet kiszámolni, hogy a derék kerületét el kell osztani a csípő kerületével. A férfiaknál a 0,9, a nőknél a 0,85 alatti érték a kívánatos. Az 1 feletti érték az „alma” típusú (centrális, hasi) elhízást jelenti, az 1,0 alatti érték a „körte” típusú zsíreloszlásra utal.

whr.png

A derék-csípő hányados nem rossz találmány (a WHO is szereti), de önmagában talán a legkevésbé informatív. Minimálisan a haskörfogattal együtt érdemes használni, de nyugodtan kiegészíthető más módszerekkel is, mert ráfér. A WHR esetében lényegében ugyanazok a hibalehetőségek, mint a haskörfogat mérésnél.

 

Testösszetétel mérés

Ami a legfontosabb, az a teljes testtömegen belül a testzsír aránya és eloszlása – sajnos ennek a közvetlen mérése a legmacerásabb. A legjobb módszer az lenne, ha egy teljes testre kiterjedően valamilyen képalkotó eljárással (CT, MR) felmérnénk zsírösszetételt, de hát azért ez egy kicsit túlzás  (drága, időigényes és ennél fontosabb dolgokra sincs kapacitás).

fat_ct.JPG

A mai, szoftveresen megtámogatott képalkotó eljárásokkal egzakt módon megmérhető a test összetétel, mindet meg lehet tudni a zsír mennyiségéről és eloszlásáról.(forrás)

Ennél jóval elterjedtebb a bőrredő mérése: a test meghatározott pontjain egy megfelelő célszerszámmal megmérik a bőrredők vastagságát, ezekből pedig egy képlettel viszonylag pontosan megadható a test zsírtartalma. Ennek a módszernek hátránya, hogy a mérésben és értékelésben gyakorlott személy közreműködését igényli.

borredomero.jpg

Ez egy bőrredőmérő. Kb. 6-7000 Ft-ért beszerezhető, csak a használatot kell gyakorlott szakemberre bízni.(forrás)

Főként a világhálón találhatók olyan kalkulátorok, amik különféle testméreteket kérnek (magasság, súly, derék- és csípőkörfogat, nyakméret, stb.) ezekből számolnak testzsír-arányt. Ezek mögött van egy statisztikai adatbázis, ami alapján meghatározzák, kalibrálják a képletet, de ne tekintsük ezeket teljes bizonyosságnak.

A modern technika vívmánya még a BIA (Bio Impedancia Analízis), ahol az emberi testen némi elektromosságot vezetnek át, s a szervezet ellenállásából számolnak testösszetételt. A BIA ellen szól, hogy nagyon sok tényező igazoltan befolyásolja a mérés eredményét (kiszáradás, testmozgás), amit nyilvánvalóan egy szakavatott kezelő ismer és figyelembe tud venni. De bármilyen jól is mutatnak a szép színes nyomtatott elemzések és a két tizedes pontossággal villogó számok, ezekkel szemben is legyünk kissé gyanakvóak.

bia_mero.jpg

Ez meg egy komolyabb, BIA elven működő mérleg és testösszetétel-mérő (forrás)

 

Labor és egyebek

Már túlmutat a laikus testsúly-méregetés határain, de különösen komoly súlyproblémák (BMI>30) esetén nem lehet megkerülni a hagyományos orvosi ellátás nyújtotta szolgáltatásokat. Itt első sorban a vérzsírok (TG, LDL, HDL) mérése, a szénhidrát-anyagcsere állapotának vizsgálata (éhomi és terheléses vércukor, inzulin), illetve az elhízás szempontjából gyakori hormonális zavarok (pl. pajzsmirigy-hormon) szűrése jöhet szóba. A kivizsgálás részét képezi (vagy legalábbis kellene), hogy részletes anamnézis készüljön, áttekintve az étrendi, életviteli tényezőket. Ilyenkor célszerű magát az étrendet is megvizsgálni egy hetes étkezési naplóval. Ezek részben a kockázati tényezők felbecslésében, részben pedig a háttérben meghúzódó okok felderítésében nyújthatnak hasznos segítséget, s lehetővé teszik, hogy valóban egyénre szabott segítséget kapjon a fogyni vágyó személy.

 

Néhány kiegészítő gondolat a folytatás előtt

Ha a testsúly-problémánkkal komolyan akarunk kezdeni valamit, mindenképpen keressünk meg egy hozzáértő személyt, vagy egy erre specializált teamet! A fogyni vágyók kb. 80-90%-a saját magán kísérletezik, kipróbál mindenféle csodabigyót, módszert, de nem kér szakszerű segítséget - többségükben bele is buknak. Aki segítséget kér, többnyire az sem szakember segítségét kéri – legalábbis én nem tekintem szakembernek a mindenféle csodás neveken tevékenykedő önjelölt étrendi-tanácsadókat. Jelenleg egy dietetikusnak 3-4 év képzésre és 3 év kórházi gyakorlatra van szüksége ahhoz, hogy tanácsadást tarthasson, ezzel szemben ma nagy hangon hirdetik magukat olyan „szakértők” és „tanácsadók”, akik 40-80 órás gyorstalpalókon képződtek, vagy egyszerűen úgy gondolják, hogy a saját magukon végzett kísérletezgetés eredménye feljogosítja őket arra, hogy mások életében is rendet tegyenek.

A leginkább célravezető, ha az étrendi tanácsadást végző személy dietetikus - még akkor is, ha nem az általunk előzetesen megálmodott divatdiétával akar lefogyasztani. Tisztában vagyok vele, hogy a hivatásos egészségügyi szakmákba és az ellátórendszerbe vetett társadalmi bizalom erőteljesen megcsappant az elmúlt években (és ennek megvannak az okai), amire kontrasztosan válaszol az alternatív kínálat pazar tarkabarkasága és az állítólagosan lefogyasztott sok millió ember médiából ránk öntött sikertörténetei.

Senki sem tud más embert lefogyasztani, mindenki csak saját maga tud tenni a testsúlyának csökkentésért.Tele van a média azzal, hogy melyik módszer/szakember hány embert fogyasztott le - ez fals megközelítés.A szakember és az étrend segítség és eszköz, de az utat annak kell végigjárni, aki a változást szeretné.Nincsenek csodák - kemény munka van, ami eredményt hozhat.

Sose induljunk ki csak egyetlen adatból! Miután jól kiszórakoztuk magunkat a különféle kalkulátorokkal, azért a szakember útmutatása szerint készítsünk táplálkozási naplót és legyünk őszinték az anamnézis felvételekor, szükség esetén menjünk el a szükséges kivizsgálásokra. A túlsúly nem csak a fölös kilókról, hanem egy megváltozott anyagcseréről is szól, ami meghatározó az egészség szempontjából.

Rögtön az elején tisztázzuk: nincs olyan, hogy „fogyókúra” – életmódváltás van. Nem lehet a testsúlyt a normális határok között tartani időszakos, kampányszerű változtatásokkal, ezek többnyire csak rontanak a dolgon a jó öreg "jójó effektus" révén. Eleve olyan módszerrel tervezzünk, amit tartósan fent tudunk tartani.

Az életmódváltás sosem csak egy diétából, étrendből áll: minimálisan egy mozgásprogram is kiegészíti, de akár mentálhigiénés gyakorlatok, pszichológiai támogatás vagy szükség esetén gyógyszeres kezelés (nem a fogyasztó-tablettákra gondoltam) is beleférhet a palettába.

Alapjában véve 30-as BMI alatt, különösen, ha jól reagál az étrendi változtatásokra és mozgásterápiára, és nincs a kórtörténetben komolyabb probléma (pl. családilag halmozódó cukorbetegség, stb.), akkor nincs szükség orvosi háttérre. Ugyanakkor számos olyan tényező van, ami a túlsúllyal együtt már indokolhatja különféle orvosi vizsgálatok és beavatkozások elvégzését, ilyen pl. a 30 feletti BMI, étkezési zavarok fennállása, hormonális jellegű anyagcsere-zavar gyanúja, stb.. Ebben viszont a laikus alany a legritkább esetben tud objektíven dönteni - még egy ok arra, hogy keressünk meg olyan szakembert, aki ért hozzá.

Sajnos a sok sikertörténet mellett csak nagyon ritkán hallunk a kudarcokról. Az a kisebbik rossz, ha egy adott módszerről, eszközről kiderül, hogy hatástalan, de sajnos számos termék vagy diéta nagyon komoly mellékhatásokkal járhat. Érdekes, hogy időnként fel-felröppen egy botrányos hír (majd írok példákat), de az szinte képtelen megtörni az érintett termék/módszer hírnevét. Rejtély számomra.

Nos, innen folytatjuk.

weight lose.jpg

Elérhető további cikkek a témában:

  1. Testsúly - Mitől hízunk el?
  2. Testsúly - Mitől fogyunk?
  3. Testsúly - A Sötét Oldal

 

Ha tetszett az írás, oszd meg és/vagy kattints a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással 2020-ban is értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd meg hozzászólásként! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon.

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

 

Források:

  1. Pados Gy, Audikovszky M: Tudatos fogyás. SpringMed. 2009
  2. Global Database on Body Mass Index. WHO. URL: http://apps.who.int/bmi/index.jsp
  3. Waist Circumference and Waist-Hip Ratio - Report of a WHO Expert Consultation. WHO. 2008
  4. NHS BMI Calculator. URL: http://www.nhs.uk/Tools/Pages/Healthyweightcalculator.aspx
  5. Nick Trefethen: BMI (Body Mass Index) - Calculate your "New BMI". URL: http://people.maths.ox.ac.uk/trefethen/bmi.html
  6. "New BMI" Calculator. URL: http://people.maths.ox.ac.uk/trefethen/bmi_calc.html
  7. Body mass index. URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Body_mass_index
  8. Body weight. URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Body_weight
  9. Classification os obesity. URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Classification_of_obesity

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr276579529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2014.08.08. 18:21:07

Egy még egyszerűbb módszer: egy férfi elhízott, ha a hasa előbbre van, mint a melle (egy függőleges vonal mentén). Ez eléggé tuti.

MsTindigo 2014.08.08. 18:36:51

Megint nagy igazságod vannak a cikkedben! Bár én úgy gondolom, hogy a legtöbb kövér embernek inkább egy jó pszihológus kéne, mert ők is tudják, hogy attól híznak, hogy zabálnak... Az elmúlt időkben nagyon sok kövér emberrek ettem, és mondják, hogy ilyen pajzsmirigy meg olyan hormonbaj miatt kövérek. Hát lehet, de én meg látom, hogy min. kétszer annyit esznek, mint én, és a menüt úgy állítják össze, hogy pl. húsleves tésztával, olajos/zsíros hús krumplival, majd egy jó kis sütike a végére. Azért nem kell dietetikusnak lenni, hogy átlásd, maguknak hazudnak, azért ma már mindenki tudja, hogy ezek a leghízlalóbb kaják. És ha halkan megjegyzed, jönnek a kifogások, hogy magyar ember mit egyen, meg valamit enni kell, és hogy nem esznek belőle sokat(?). De lehetsz a világ legjobb dietetikusa, hogy ha közben saját magukban nem hozzák meg a döntést. Szóval szerintem inkább terápia kéne a legtöbb kövér embernek, és nem dietikus, bár említed ezt is. Az se véletlen, hogy az emberek inkább a csodákat ígérő kuruzslókhoz és fogyibogyókat ígérőkhöz rohangálnak, mert életmódot váltani persze nem akarnak. Az utóbbiak meg megígérnek mindent, csak virítson a lóvé. De szerintem a kövér emberek is tudják, hogy nem fog hatni a csodabogyó, de így elmondhatják majd, hogy "ők mindent megpróbáltak már".

efi 2014.08.08. 18:42:23

@MsTindigo:
Pajzsmirigy, meg hormon ja.
A háborúkban úgy látszik senkinek nem volt pajzsmirigy problémája, nem csak a fogolytáborban, de a hátországban sem.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.08.08. 18:46:15

@MsTindigo:

A túlsúlyban és a fogyókúrák kudarcaiban benne vannak a pszichológiai tényezők keményen. egyet értek azzal, hogy a pszichológus hasznos lehet egy fogyókúrában. De nem minden esetben ez (vagy csak ez) a probléma.

De ha már szóba került, vannak erre specializált pszichológusok pl.:
fogyokurasterapia.blog.hu/

Liberal left wing trash 2014.08.08. 19:13:02

92/1,93*1,93=3,72 == 24,73

De most nagyon bezabálok.

MsTindigo 2014.08.08. 19:22:41

Ööööö, valahogy a Te blogod sokkal szimpibb. :-) Azt meg én sem írtam, hogy minden esetben ez a probléma, csak azt, hogy sokszor nagyon is kéne egy pszihológus -is. Lehet, hogy nagyon leegyszerűsítem, de szerintem rengeteg (nem betegség miatt elhízott) ember lefogyna, ha pl. az eddig adagjának a felét enné, lecserélné a sült krumplit párolt zöldségre, és nem inna mindenhez cukros üdítőket. Ettől függetlenül minden tisztelet Neked és a blogodnak, tutira ez a legjobb táplálkozásról szóló blog Magyarországon! (Ha nem az egyetlen jó! :-) )

MsTindigo 2014.08.08. 19:30:41

Egyébként ezt a BMI-t Te ki szoktad számolni, amikor valakinek diétát csinálsz? (Van egyáltalán értelme ezt számolgatni?) Mert nekem 20,55-re jön ki, vagyis soványra. Pedig normálisnak érzem az alkatomat, se nem kövér, se nem sovány. 156 cm-hez vagyok 50 kiló, ami talán rendben van, legalábbis ránézésre mindenképpen. :-)

efi 2014.08.08. 20:12:04

@MsTindigo:
A 20,55 hol is sovány? 18,5 alatt.
Más kérdés, hogy egy férfit abszolut soványnak fognak tekinteni 18,5, de még 22 BMI-vel is (ez pl 180 cm esetén ugye 60-71 kg. Ennek legfőbb oka, hogy az átlagos BMI évről-évre nő, ezzel együtt nő az a virtuális BMI is, ami alatt soványoznak. Kb ott tartunk, hogy 25 BMI alatt (81 kg) a dagadt többség már csóválja a fejét. Pl egy rendőrségi körözés is a 85 kilós egyént átlagos testalkatúnak írja le, egy 72 kilóst egészen biztosan vékonynak.

Ferenc Pályi 2014.08.08. 20:17:17

Aki kicsit sokalja a 6-7000 forintot egy bőrredő mérőért, annak ajánlom a 300 forintos verziót, ingyenes kiszállítással. :) www.ebay.com/itm/CB26-Body-Fat-Loss-Caliper-Tester-Keep-Health-Fitness-Measure-Charts-Manual-/271418799117?pt=LH_DefaultDomain_2&hash=item3f31d2340d

Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra.
Nekem személy szerint a Paleo diéta működik. Ezzel az étrenddel lehetetlen 23 - as BMI felé menni. :)

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.08.08. 20:24:50

@MsTindigo:

Köszönöm! :)

"Egyébként ezt a BMI-t Te ki szoktad számolni"

Csináltam egy Excel alapú kis alkalmazást, amiben az alap adatok beírásával kiadja a legfontosabb adatokat. Mindent nem csinál meg, de nagyon gyorsan tudok vele számolni. Mivel a terápiás dietetikus nálam OFF a hatályos jogszabályok szerint, ritkán használom, de a cikkek írásához jól jön.

A BMI szerintem praktikus dolog, de csak akkor, ha más paraméterekkel együtt használjuk.

A 20,55 még bőven a normál tartományban van.

Liberal left wing trash 2014.08.08. 20:35:02

Én mondjuk akármennyire is henyélek és zabálok egész nap, sem tudok 25ös BMI fölé menni.

De ha beiktatom hetente 3x a fél óra kocogást, meg hetente 3x 20 perc fekvő+hasprés+húzódzkodást(ami azér elég Rocky-szintü tréning..:D), akkor sem megy le max. 1-2 kilót a súlyom hónapok alatt(ami napi ingásnak is normális), csak sokkal keményebb arcnak tünök.

Ez a baj a BMIvel.

ősbölény 2014.08.08. 20:39:23

Az én bevált módszerem a következő.
Négy évvel ezelőtt 70 kg. voltam (158 cm. magasság mellett). A háziorvosom azt tanácsolta, hogy csökkentsem a vacsora mennyiségét. Ekkor megváltoztattam az életmódomat: későbbre toltam a reggelit (9-10 óra) és az ebédet (14-15 óra), és elhagytam a vacsorát. Teljesen. Hamar hozzászoktam, csak igen ritkán kell este egy-két falatot ennem: ilyenkor nyers zöldséget vagy sovány joghurtot fogyasztok, 5-10 dekát.
Egy fél év alatt leadtam 10 kilót, a hasméretem 102-ről 88-ra csökkent. Azóta ezzel az életmóddal fokozatosan csökken a súlyom. A reggelizés és az esti lefekvés előtt mérem, a tegnapi súlyadataim 55,6 és 57,4 kg. voltak. Általában ekörül szoktak alakulni.
Egyébként pedig mindent eszem, amit korábban, egyáltalán nem diétázom, a mai reggelim pl. szalámi, sajt, kenyér volt, az ebédem húsleves, csirkepörkölt tarhonyával, csokoládé és gyümölcs.
Még csak akaraterő sem kell hozzá, az viszont igen, hogy a két étkezés között soha ne egyem. Tehát nassolás nincs.

MsTindigo 2014.08.08. 20:41:15

@Meleg Sándor: Köszönöm a választ! Nagyon érdekes a szakmád, és ez az egész táplálkozástudomány, mindent elolvasok, amit írsz. :-) (Amúgy bevallom, lusta voltam kiszámolni, és csak beírtam a házipatika oldalán az adataimat, ahol azt írta a ki a BMI-mre, hogy sovány...)

ősbölény 2014.08.08. 20:41:45

Ja, és persze sokat mozgok. Napi átlag 15 km. biciklivel (ez nem becsült, hanem mért érték. A lépcsőházban lefelé gyalog megyek a hatodikról. Sajnos a sportokból már kiöregedtem, de a bicikli rendelkezésre áll.

Muzsikok közt 2014.08.08. 21:07:03

Szerintem a testsúlycsökkentést a sport/mozgás felől kell megközelíteni, nem a diéta felől. Az a kiegészítő, de ált. nem is szükséges, ha nem kifejezetten dagadt a páciens.

Ált. heti 3 óra intenzív (van akinél a lassú kocogás is ilyen) mozgás bőven elég a jó alakhoz, persze lehetőleg heti min. 3 külön alkalommal kell lenyomni az össz 3 órát.

Aki ezt kipróbálja, és túljut az első pár nehéz héten, annak a táplálkozása automatikusan normalizálódik, minden tudomány nálkül.

Augustin 2014.08.08. 21:17:37

"Az elmúlt időkben nagyon sok kövér emberrek ettem, és mondják, hogy ilyen pajzsmirigy meg olyan hormonbaj miatt kövérek. Hát lehet, de én meg látom, hogy min. kétszer annyit esznek, mint én"

Pontosan. A hormonbaj miatt zabálnak. ha nincs baj a hormonháztartásoddal, jobban meg tudod állni, hogy ne egyél.
A fogolytáboros hozzászólónak : Igen, a hormonzavarosak is lefogynak, ha megvonjuk tőlük a kaját, csak jobban megszenvedik.

Muzsikok közt 2014.08.08. 21:25:04

@Augustin:

Én ma kiástam egy méter x méter x méteres lyukat.

Ezt tanácsolom hormonzavarra is, ja utána be kell ám temetni.

Yeah, bitch!

Advanced Flight 2014.08.08. 22:33:24

@Muzsikok közt: nem, nem elég a mozgás. Egyszerű matekkal kiszámítható, hogy egy fél óra kocogással max. 400-500 kalória égethető el, ami mondjuk egy szép szelet torta. De ha egyszerűen ennyivel kevesebbet eszel aznap, akkor is ugyanott vagy. A kalóriaszámlálás az egyetlen módszer, amivel megbízhatóan és tartósan lehet fogyni és a súlyt megtartani, más kérdés, hogy nem kúraszerűen, hanem mindig kell csinálni.
A mozgás azért lehet jó kiegészítője a diétának, mert az anyagcserét gyorsíthatja, meg nyilván tonizál, izmosít, jobb alakot csinál. Meg hát jó dolog, egészséges. De ha kizárólag a testsúlyvesztés a cél, ahhoz biza nem kell a sport, étrenddel megoldható. Tudom, mert én is így tartom a súlyom, és a mozgás csak nagyon rendszertelenül része az életemnek.

gizmo26 2014.08.08. 22:52:00

@efi: És nagyon elhízott, ha lenézve a hasától nem látja a pöcsét.

fordulo_bogyo 2014.08.08. 23:02:02

@gizmo26: Nem latja a dombormutol az emlekmuvet! ;-)

nevetkőzzcsakszopnifogsz! 2014.08.08. 23:07:11

@MsTindigo: semmi értelme a bmi-nek, a világon semmi.

Dr_utcai_arcos 2014.08.08. 23:17:44

Rövid mondat. BMI? Semmire.

Dr_utcai_arcos 2014.08.08. 23:23:01

És kihagytál egy pontos módszert, talán a legpontosabb mind közül: pislantsunk rá az szemünkkel az tükörképünkre ;)!

Dr_utcai_arcos 2014.08.08. 23:29:51

@MsTindigo: Teljesen igazad van, ha az ember reggelente megnézi a metrón a két pofára Fornettizőket, azok valahogy sosem a modell alkatú emberek. Aztán meg megy a jajj, de hisz alig eszek valamit egész nap, már egy pohár víztől is hízok, blah blah. Ja, persze.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.08.09. 06:25:07

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat. Az elhízás okaival és kezelési lehetőségeivel majd a következő cikkekben foglalkozom, de sok újat nem fogok mondani, mert a fő tétel tényleg az energia-egyensúly helyrebillentése, amit árnyalni lehet az étkezéssel kapcsolatos pszichés és kulturális tényezők méltatásával vagy más tételekkel.

:)

Benzoylmethylecgonine 2014.08.09. 09:00:55

A pszichológiai tényezőket, mint olyat, nem érdemes lebecsülni. Van az olyan nagy gond, mintha tényleg organikus okok miatt hízna az ember, mint a disznó. Ezt mint rosszul konyhaszocializált, ex-túlsúlyos, és konstans kajafüggő mondom. A mai napig nagy szenvedés a megszokott konyháról való lemondás.

Vizilabda 2014.08.09. 09:18:31

Ez az elhízás hasonlít szerintem a cigarettázásra. A legjobb nem rászokni, vagyis a legjobb nem meghízni. Mert aztán eszméletlen nehéz visszacsinálni az eredeti állapotot. 3 * eszek naponta, nem túl sokat, igaz nem is keveset, majdnem minden nap sétálok 40 percet, biciklizek 10 km.-t, futok 150-300 métert és nem nagyon megy le a 95 kilóból a 171 centihez. Gyerekként 48 kiló voltam 14 évesen, meg mindig sovány előtte, de 17 évesen elkezdett nőni a pocakom. Nem foglalkoztam vele, 43 évesen nem megy a fogyás, de azért nem akarok gettó életmódot élni étkezésileg.

magyar ember teli szájjal 2014.08.09. 09:30:38

Jó a gatyája a fószernak a Derék-csípő hányados részben. Vagy az pelus? És miért a combon mérik a csípőt?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.08.09. 09:50:15

@magyar ember teli szájjal:

Az a combcsont legkiállóbb része, ott vagyunk a legszélesebbek normál testalkat esetén, illetve egy nagyon jól definiálható érési pont adott így. Kb. ezért.

Muzsikok közt 2014.08.09. 11:30:44

@Advanced Flight: Nem hiszek a kalóriaszámlálásban, mert még a hobbi sportolók is sokkal kevesebb energát égetnek sporttal, mint alap anyagcserével, utóbbit pedig senki sem tudja kiszámolni, max kitapasztalni.

De ennyi erővel minek számolni, állj be rendszeresen a tükör elé, nem?

2014.08.09. 12:29:51

Az egésszel annyi a probléma, hogy 1) ki az a hiteles szakember akit tényleg meg lehet keresni ilyesmivel és 2) hány százezerbe, vagy millióba kerül végigmenni egy ilyen procedúrán?
Én szeretnék tudományosabb módszerrel fogyni, de nem hiszem, ki tudnám fizetni és azt sem tudnám, kihez menjek. A háziorvosommal egyszer beszéltünk futólag a témáról, azt javasolta, egyek keveset. Hát kösz. Nyilvánvalóan ez segít, de kicsit túl leegyszerűsítettnek tűnik. A csoda-étrendek meg akkora változást jelentenek, amit nem realisztikus betartani, hacsak nem unatkozó milliomos az ember - már a bevásárlás sem egyszerű, minden napi főzés stb. Mert azért ha az ember bemegy egy boltba, kajáldába, akkor a készétel-választék nem szokott túl egészséges lenni, úgy kell vadászni azt a pár jó opciót, ha egyáltalán van...

odamondó 2014.08.09. 12:42:13

Ez a ne egyél attól fogysz megközelítés eléggé hülyeség.

Edzeni/ sportolni kell, hogy az ember napi minimum energia szükséglete feljebb menjen a több izomtól.

Természetesen ez most nem is azt jelenti, hogy mekiben kell zabálni egész nap.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2014.08.09. 13:32:46

@Muzsikok közt: Edzéssel önmagában lehetetlenség lefogyni. 15 perc alatt elfogyasztható olyan adag, amit 4-6 óra kőfejtéssel dolgozhatna le az ember.

A jól beállított mozgás (állóképességi- és rezisztencia jellegű) és étrend, pszichés támogatás mellett vezet sikerhez.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2014.08.09. 13:35:26

@vuvuzela importőr: Nem kerül százezrekbe vagy milliókba. Nem olcsó, de nem ez az árkategória.

Mi is végzünk ilyen életmódváltás-támogatást:
www.sportorvos.hu/sporttaplalkozas/20120216/sportolok_sporttaplalkozasi_teljesitmenyfokozasi_tamogatasa/

(Sándor majd kiveszi a linket ha zavarja.)

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2014.08.09. 15:24:54

@nevetkőzzcsakszopnifogsz!: A testzsírszázaléknak sincs, mivel léteznek sportos, jó kardiovaszkuláris állapotban lévő telt emberek is.

Az átlagember számára tényleg igaz az értelmetlenség. A szakember sok adatot elemez. Számukra ezek beszédesek.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.08.09. 19:52:15

@vuvuzela importőr:

Amennyire az árakat ismerem, a hivatásos dietetikusok sokkal olcsóbbak, mint a legtöbb testsúly-guru. Ráadásul sokkal kisebb esélye van egy tanácsadásnak álcázott termék-bemutatóra vagy MLM-es beszervezésnek, ha szakemberhez fordulsz.

A sikertelen termékekre, bestsellerekre fitnesz-mágneses-gyógynövényes szutykokra évente annyi pénzt kidobálnak az emberek, hogy abból minden nagyobb városba jutna egy jó felszereltségű orvos-dietetikus team.

Dr_utcai_arcos 2014.08.09. 20:29:23

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: Ezzel -bár kicsi a méretvétel (1 fő),- kicsit vitába szállnék. Nekem is lassan akkora lett a hasam, hogy már engem zavart -az a legjobb egyébként! Elkezdtem erőltetni, hogy legalább 3x (4x) egyek egy nap, amit eddig kétszerre, csak elosztva. Tádá! És elkezdett lemenni a súlyom. Ezzel egy időben elég durván elkezdtem újra edzeni, -ez heti 2x1 óra cross (persze, lehet legyinteni, hogy 2x1?? de ez olyan szintű, hogy 15 perc után már a könyökömről csöpög a veríték...) és legalább 1x vagy 2x lépcsőzök is a környéken. Az is olyan pár száz lépcsőfok (na jó, majdnem 2000) alkalmanként. Kicsit megrémít, hogy 99 kilóval indultam és most vagyok 94-95. Viszont van egy nadrágom, ami rám jön újra és ehhez min 5! centit kellett már leadnom hasból. Az azért nem rossz. És nem volt drasztikus váltás, csak kicsit jobban odafigyelek. És semmi csodaszert nem szedek, max 2 kreatin kapszulát edzés előtt.

Valaki2 2014.08.10. 12:29:49

Csak egy érdekesség a témához, hogy mi számít nehéznek...

Ökölvívás:

1904: nehézsúly 71.7 kiló fölött, és ennyi...

2004: 81-91 kiló között, és van még a szupernehézsúly, az 91+...

Asidotus 2014.08.11. 21:17:33

@Valaki2:
100 év alatt nőtt az testmagasság is.
És tény, a mai sportolók sokkal nagyobb izomtömeggel rendelkeznek

Valaki2 2014.08.14. 15:09:33

Pont azt néztem, hogy ez "általában" igaz, viszont az angolokra nem, kb. 4 centi a különbség egy 15. századi angol és egy mostani között...

hubpages.com/hub/Myths-and-misconceptions-about-history-people-were-shorter-back-then

Az izomtömeg is egy érdekes kijelentés, Jack Johnson, 110 kg, 188 magas :)

en.wikipedia.org/wiki/Jack_Johnson_%28boxer%29#mediaviewer/File:Jack_Johnson1.jpg

kiet 2014.09.02. 17:23:24

Hová tűnt a jó öreg "magasság - 100 a maximum, és ebből még 10% levonva a minimum súly?

Benzoylmethylecgonine 2014.09.02. 17:57:11

@kiet: az a módosított Broca-index, amit Sándor a beszorzandókkal írt :-) De azt ideális súlyként határozták meg, nem minimálisként.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.10.09. 11:36:42

@kikkami:
A Hegyi Gabriella féle anyag butaság - az enzimtáplálkozás fedőnevű irányzathoz kapcsolódik, állításai egyértelműen cáfolhatók, részletek itt:

alimento.blog.hu/2016/07/18/enzimtaplalkozas

A Metodic jól hangzó, de tudományosan nem igazolt módszer. Kritikát erről még nem írtam, mert elég megfoghatatlan az elérhető anyag. De majd egyszer...

fordulo_bogyo 2018.10.09. 12:38:23

@kikkami: jajj... az elso linked...

Enzimologia maskeppen... 2018-ban ilyet olvasnom egyszeruen megdobbento.
A szerzo megerdemli, hogy szegyenpadra keruljon, professzor egy magyar egyetemen. Orvos es PhD

"De mik is az enzimek?
Rendkívül furcsa, hogy ma már mindenki ismeri a vitaminok, nyomelemek szerepét az egészség fenntartásában, ugyanígy a gyógynövények ismerete és alkalmazása is széleskörben elterjedt ma már szerte a világon, de az enzimekről igencsak kevés általános ismeretünk van. Bár az enzimek biokémiai struktúrájának kutatása régóta fontos téma, az enzimek szerepe a kiegészitő táplálkozásban még mindig nem kellően ismert. Ők azon fontos fehérjetermészetű anyagok, amelyek a táplálékkal jutnak be az élő szervezetbe, - rendkívül kis mennyiség szükséges belőlük -, amelyek nélkül egyetlen fontos kémiai reakció sem megy végbe tökéletesen az élő szervezetekben."

"A fontosabb enzimek csoportjai:
Cukorbontók (carbohydrázok), Fehérjebontók (proteázok), Zsírbontók (lipázok)"
Ennyi! Ezek a fontosabb enzimfajtak...

Bocs, megall az eszem. Ez az elmult 100+ ev biokemia tudasanyaganak teljes semmibevetele.

Hegyi Gabriella, alulmultad onmagadat.

kikkami 2018.10.09. 12:48:00

Köszönöm! Laikusként számomra csak "gyanús" volt... És köszönet a blogért, nagy segítségül szolgál a "fake news"ok korában!

fordulo_bogyo 2018.10.09. 13:17:34

@kikkami: A masodik linked altudomanyos zagyvasag alapu reklam. Szavat se hidd.

JohnyMclaine 2022.08.08. 08:34:07

valami támpont kell. legyen egy kiszámított étrend amit szigorúan tartunk aztán egy hét múlva a változás függvényében lehet rajta módosítani ennel nincsen jobb a fogyásrs
süti beállítások módosítása