Ismét ég a zsír
2018. február 05. írta: Meleg Sándor

Ismét ég a zsír

Összefutottam egy újabb csodaszerrel, ami fantasztikusan égeti a zsírt és természetesen némi fizetőeszköz átutalását követően, roppant jutányos áron biztosítja a könnyű és gyors fogyás élményét, de gyanítom, hogy a fogyasztó hatás legjobb eséllyel a folyószámlán lesz megtapasztalható.

fogyas.png

Illusztrációnak látványos, de ha valaki derék-körfogatot akar mérni, semmiképp ne így tegye.

Kedves Olvasóink!

Elindult az Alimento.hu oldal, ahol sok szeretettel várjuk minden eddig olvasónkat. Az új felületre az új tartalmak mellett a korábbi cikkek frissített, átdolgozott változatai is folyamatosan felkerülnek.
A blog.hu felületére feltöltött cikkek a továbbiakban teljes körűen elérhetőek maradnak.

Az Ecoslim termék, illetve a kapcsolódó honlapok (mert több vasat kell tartani a tűzben) egy fantasztikus zsírégető hatásra épül, ami a tudományos-fantasztikum világába repíti az érdeklődőt. Kezdetnek itt van egy rövid magyarázat arról, hogyan is hízunk el:

allitasok2.png

Valamilyen furcsa kórélettani okból kifolyólag a gyorséttermek ételei veszélyesebbek más termékeknél, de sokkal szemet szúróbb nekem, a "magas kalóriatartalmú" kifejezés, ami nagyjából olyan, mintha a Bécs-Budapest utat "magas kilométertartalmú" távolságként írnám le. Az is magyarázatra szorul(na), hogy ha több zsírt viszünk be, akkor attól miért lassul le a zsíranyagcserénk.

A 2. szakaszban a zsír csodálatos utazásra indul, alaposan összekavarva a dolgokat. Először is a zsír felszívódás után mindenképpen eljut a véráramba - vagy közvetlenül, vagy a nyirokrendszer útján. Lebontódni előbb nem tud, csak ha eljut olyan szervbe, szövetbe, ami ezt elvégzi. A zsír alapvetően nem képez a szervezetben lerakódásokat, hanem a zsírszövetbe kerül és ott raktározódik. A lerakódásokban lehet, hogy az érlemeszesedés során az érfalat szűkítő plakkokra gondol, de az meg egy kicsit bonyolultabb kérdés.

A 4. szakaszban megállapítja, hogy a zsírlerakódások cellulitiszt okoznak... ehhez csak gratulálni tudok, végül is ez a legfontosabb következmény, hiszen kit érdekel az érelzáródás, az infarktus meg az ehhez hasonlók.

Nincs még vége, mindjárt megtudjuk, hogy lehet csodamód lefogyni: 

allitasok_3.png

A termék némi rábeszéléssel felbuzdítja a zsírokat, hogy vonuljanak a májba és öngyilkolják le magukat. Kiderül az is, hogy mágnesként odavonzza a vért a vénákba - hogy ez miért jó, az sem derül ki. Természetesen csökkenti az étvágyat és valamilyen rejtélyes nyomásszabályozó hatással is rendelkezik, amire nem tudtam rájönni, hogy mire gondolhatott a költő. Ne tévesszen meg senkit a sok tudományos hivatkozásnak tűnő jelzés a szövegben, egyetlen forrást sem adnak meg. Csak számoznak.

Nézzük meg akkor, mi van a termékben, hátha attól okosabbak leszünk: 

allitasok.png

A zöldtea évek óta elmaradhatatlan alkotó eleme a különböző fogyókúrás termékeknek, a polifenol tartalomban lehet valami, de nagy csodákra ne számítsunk. Koleszterin... hol is kezdjem? Először is nem koleszterin, hanem koleszterin tartalmú lipoproteinek, még az sem teljesen mindegy, hogy melyikből mennyi van és egymáshoz képest hogy állnak. Másrészt azzal nincs gond, hogy étkezés után emelkedik (valahogy el kell szállítani a zsírokat a rendeltetési helyükre), azzal van gond, ha tartósan megemelkedik a vérszintjük.

A málnaaromás történet katyvasz. Ha málna-kivonatról lenne szó, akkor abban lehet C-vitamin vagy karotinoid vegyület (más kérdés, hogy mennyi), de az aromában nem. A galagonya és gyömbér esetében minimum zavaros megfogalmazásról van szó. A gyömbér egyik hatóanyaga sem fog közvetlenül "kalóriát felhasználni" bár vannak olyan kutatások, ahol a vércukorszintre vagy koleszterinszintre gyakorolt hatást találtak, ezekre emberi kezeléseket még nem lehet alapozni.

Az összetevők legjobb tulajdonságait feltételezve sem valószínű, hogy magában a napi néhány cseppnyi fogyasztástól drasztikus fogyás lépjen fel. De van itt még más gond is:

osszetevok.png

Konkrétan két különböző honlapon eltérőek a termék összetevői: felbukkan extraként a taurin és a koffein, ami azért nem elhanyagolható dolog, illendő lenne tudni, hogy pontosan mennyit is tartalmaz a termék és a fogyasztásra javasolt mennyiség. Erre vonatkozóan semmi információ nem olvasható a honlapon. Találtam olyan oldalt, ami szerint még kitozán (speciális rostanyag) is van benne, ennek viszont más honlapokon semmi nyoma.

És a végére még egy gyöngyszem:

zsiregeto.png

Nos, a B-vitaminok népes családjában vannak olyanok, akik több-kevesebb szerepet vállalnak a zsíranyagcserében, de ilyen egyszerűen nincs, hogy "speciális, zsírégető B-vitamin". Szomorú, de ez van.

 

CSALAFINTASÁGOK

 

Pár dolgot el kell magáról a termék forgalmazásáról mondani. Az Ecoslim nincs rajta a hazai OGYÉI étrend-kiegészítő listán (január 26-i állapot szerint), de ahogy elnéztem, kizárólag online vételben érhető el. Az online forgalmazáshoz szükséges domaineket az USA területén jegyezték be, magyar nyelven is van néhány, de több más nyelven is találtam kapcsolódó oldalakat. A honlap és a termék mögött álló céget nem igazán sikerült elérnem, de a titokzatos DigitalMarketingWay Ltd. (Tampa, Florida) nem az a cég, aki készségesen segíti az érdeklődőket abban, hogy leinformálják. Az biztos, hogy ugyanez a cég érintett más, gyanús termékek forgalmazásában is, mint pl. a ChocoLite és a Detoxic - sokat mondó, hogy az ezekre a termékekre mutató honlapok egy részét a biztonsági programom intenzív sikítozások közepette letiltotta.

Az elérhető honlapok azonos sablonra épülnek, a színvilág és a kamu-technikák tekintetében van némi változatosság. Ezt például a ChocoLite magyar oldalán találtam - régi ismerős az egészségügyi szakemberekre való hivatkozás:

dietetikus.png

Nagy élvezettel keresem mindig az eredeti képeket: Horváth Olívia dietetikusunkat ezúttal egy hasonló profilú vietnami weblapon találtam meg - egyébként az aktuális ÁEEK nyilvántartásba ilyen néven dietetikus nincs számon tartva. Egyébként is gyanús volt, mert minek egy dietetikusnak a nyakába fonendoszkóp?

Elmaradhatatlan kellék az örökké visszaszámláló óra, ami az akciós ajánlatból hátralévő időt mutatja. Nullázáskor vagy a böngésző újraindításakor újraindul. Jó tudni, hogy a hazai szabályozás szerint ez egyértelműen a szankcionálandó kereskedelmi gyakorlatok közé tartozik.

ora_1.png

A másik jó trükk, hogy megpróbálnak valamilyen hivatalosnak tűnő emblémát rátenni, hogy emeljék a termék tekintélyét. Az "egészségügyi vizsgálatok által jóváhagyott termék"  ugyanolyan semmitmondó blöff mondat, mint az "európai technológiák segítségével került legyártásra" - akkor lenne értelme esetleg, ha megneveznék, hogy pontosan milyen technológiai vizsgálat történt, de erre éppúgy semmi hivatkozás nincs, ahogy fentebb a hivatkozásoknál. A Natural Product Association logója valóban létezik, de hogy ez most mennyire valós, azt nem tudom eldönteni. Nagyjából hasonló kategóriájú termékek anyagaiban találkoztam vele.

allitasok_4.png

 Brittudósok jellegű érvelés is van: áttörő felfedezést emlegetnek, csak azt nem tudjuk meg sosem, ki és hol tette.

forditas.png

 

TANULSÁGOK

 

Ismétlés a tudás anyja, szóval érdemes felfrissíteni, mikor is érdemes óvatosnak lenni:

1. Ha egy termék gyors és látványos hatást ígér. A drasztikus testsúlycsökkentés egyébként sem jó. Ha néhány hét alatt 10 kg feletti fogyást igérnek, az nagy eséllyel kamu - ha igaz lenne, az a szervezet anyagcseréjét súlyosan károsító hatást jelenthet - volt erre már példa.

2. Ha ismeretlen (nem megismerhető) tudományos eredményekre hivatkozik. Jó példa erre a hivatkozások nélküli állítás vagy álforrásokra való hivatkozás. A legtöbb ilyen termék forgalmazója simán megjátsza ezeket, mert néhány őrülttől eltekintve senki nem veszi a fáradtságot, hogy utánajárjon a dolgoknak.

3. Túlhangsúlyozzák a „természetességet”. Sajnos kialakult egy olyan fogyasztói szubkultúra, ami képes bármit megvenni, amire az van ráírva, hogy "vegyi anyagokat nem tartalmaz" vagy természetes. Önmagában a természetesség nem jelent garanciát semmire, főként ha egyébként is egy ellenőrizetlen összetételű termékkel van dolgunk.

4. Ha nagyvonalú akciókkal késztetnek vásárlásra, főként, ha azok nagyon rövid ideig érhetők el. Tegyük hozzá, hogy ezek többségükben virtuális akciók, az óra lejártakor egyszerűen újraindul.

5. Ha a vélemények a termékről csak pozitív eredményről számolnak be, és a hozzászólások gyakran emlékeztetnek a reklám szövegére. Ezeknél a termékeknél ilyen elem nem szerepelt a honlapon, de elég gyakori ahhoz, hogy említeni kelljen. A termékkel kapcsolatos fórumokon viszont találtam marketing szövegek bemásolására alapuló kommentet.

6. Ha a terméket kizárólag a honlapon lehet megrendelni. Ma a szabad kereskedelem napjait éljük, de tudni kell, hogy ha nincs hazai forgalmazó, akkor nagyon kis esély van bármilyen garanciális probléma megoldására. Különösen igaz ez, ha az anyacég nem európai. A neten rendelhető, külhoni forgalmazású termékek többsége az én álláspontom szerint rendkívül kockázatos, még az a lehetőség sem adott, hogy az ember besétáljon egy boltba és ott személyesen kérjen tájékoztatás vagy tegyen panaszt.

7. Ha nincs egyértelműen megnevezve a honlap működtetője, a forgalmazó és a gyártó. Alapvetően mindennek az alapja az átláthatóság, a transzparencia. Ha ez hiányzik, nincs hazai kapcsolatfelvételi lehetőség, ne rendeljünk. Egy jó minőségű termékkel dolgozó gyártó, forgalmazó érdekelt abban, hogy megismerjék, tudjanak róla és látszódjon - ha ez hiányzik, akkor mindenképpen legyünk gyanakvóak. A magyar nyelvű honlap ne tévesszem meg senki, ez legtöbbször a Google Translate szintjén készült.

8. Ha a termék pontos összetétele nem ismerhető meg. Ma már bármilyen élelmiszerrel, étrend-kiegészítővel kapcsolatban elvárás, hogy az összetevőket pontosan feltüntessék. Ha a gyártó a saját termékével kapcsolatban sem tud pontos információt adni erről, jobb kerülni.

beforeafter2.png

A fogyasztószerek használata a legtöbb esetben nincs érdemi hatással a testsúlyra, ellenben a péntzárcát jelentősen slankítják.

 

Ha tetszett az írás, oszd meg és/vagy kattints a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd meg hozzászólásként! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon találhatók: https://www.facebook.com/Alimento.blog  

 

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség, vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

Források:

  1. EcoSlimhu.com LINK
  2. Kozmetikai Csip Blog. LINK
  3. Official EcoSlim Shop. LINK
  4. ChocoLitehu.com. LINK
  5. ChocoLiteOriginal. LINK
  6. Detoxic Official. LINK
  7. Shoppingate.pk LINK

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr8513630310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2018.02.05. 17:21:38

Ez kiváló lett, osztottam.

eßemfaßom meg áll 2018.02.06. 14:43:36

Minden fogyasztószer kamu így elég könnyű kiszúrni a kamu fogyasztószert. Fogyni több mozgással kevesebbet zabálva lehet.
süti beállítások módosítása