Hidroxi-citromsav
2020. október 05. írta: Meleg Sándor

Hidroxi-citromsav

Történetünk főhőse a Garcinia cambogia, egy narancs méretű, formáját tekintve tökre emlékeztető gyümölcs, amely Délkelet-Ázsiában éldegél. Hírnevét annak köszönheti, hogy gyümölcsben, illetve annak kivonatában jelentős mennyiségű hidroxi-citromsav (HCA) található, ami a legendák és a fogyasztószer-árusok szerint testsúlycsökkentésre alkalmazható, ugyanis gátolja a zsírképződést és még étvágycsökkentő hatású is.

Folytatás az Alimento.hu felületén.

garcinia_wikimedia.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr1416228434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zb74 2020.10.14. 09:52:06

Az lehet, hogy a táplálékkiegészítők gyártói fogyasztószernek állítják be a hidroxi-citromsavat, ám a tudomány más okból vizsgálja a vegyületet. Konkrétan "kőtörő" tulajdonságai miatt. Különböző in-vitro, ex-vivo kísérletek ui. arra mutatnak, hogy nemcsak megelőzni képes a kalcium-oxalát vesekövek képződését, hanem fel is tudja őket oldani - ami, ha igaznak bizonyul, forradalmi felfedezésnek ígérkezik. Az első, embereken végzett, in-vivo kutatás már folyamatban van, sőt, a "terepmunka" elvileg már le is kellett, hogy záruljon 2020 márciusában - tanulmány azonban még nem született belőle:
clinicaltrials.gov/ct2/show/study/NCT03348228