Utolsó kommentek:

Erich 2018.07.19. 11:16:27

Az a kép (help wanted) nagyon is valós. Ma már a spáros pék is egészségügyi tanácsot ad ha van kérdésed a bolti dolgokról.
Viszont írtad,hogy az utolsó logikus lépés az az,hogy szakemberhez fordulunk. Na ezt sem mondanám. Van egy ismerősöm aki a férjével együtt diatetikus. Mindketten rendszeres mekdonác' látogatók és mindkettő dagadt. Na az ilyen nekem ne adjon tanácsot.

Bejegyzés: Magyarország 2017

Zb74 2018.07.19. 10:53:28

@Meleg Sándor: Én nem általánosságban beszéltem a szűrővizsgálatokról, hanem konkrétan a prosztatarákszűrésről. Éspedig azért, mert említetted, hogy egyszerű, pedig épp ez a rákszűrő vizsgálat az egyik legkomplexebb és legellentmondásosabb.

Vannak olyan rákszűrések, amelyek - bizonyos életkori szakaszban - kifejezetten hasznosak. A kolonoszkópia például nemcsak a vastagbélrákot tudja kimutatni, hanem azokat a polipokat is, amelyek eltávolításával konkrétan meg is előzhető a vastagbélrák kialakulása - tehát ennek a szűrővizsgálatnak nemcsak a kezelés időbeni megkezdésében, hanem a megelőzésben is szerepe van. A méhnyakrákszűrés hasonló: ki tud ui. mutatni olyan, rákosnak még nem nevezhető sejtburjánzást is, amelyet egy relatíve egyszerű módszerrel (LEEP - Loop Electrosurgical Excision Procedure) el lehet távolítani. És akkor jó esetben nem lesz belőle rákos daganat.

Vannak tehát olyan szűrővizsgálatok, amelyeknek van értelmük. A prosztatarákszűrés speciel nem feltétlenül tartozik ezek közé.

Arra is vigyázni kell azonban, hogy egy bizonyos életkor felett még az egyébként hasznos szűrővizsgálatoknak is nagyobb a kockázatuk, mint a hasznuk. Az előbb említett - 50-70 éves kor közt vitathatatlanul hasznos - kolonoszkópia sem ajánlott például 70 éves kor felett: "colonoscopy itself can be hazardous, particularly for older people whose intestinal walls have become fragile and susceptible to perforation".

www.nytimes.com/2017/07/17/well/live/with-cancer-screening-better-safe-than-sorry.html

Bejegyzés: Magyarország 2017

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.07.19. 07:19:05

@Zb74:

Szinte minden szűrővizsgálatnál vannak hasonló problémák, de ha ebből indulunk ki, akkor már ne is szűrjünk?

A hamis pozitív vizsgálattal van kevesebb gond, mert utána lehet vizsgálatokat végezni, amik kizárják a daganatot.

Bejegyzés: Magyarország 2017

Zb74 2018.07.18. 10:54:47

@Meleg Sándor: A prosztatarákszűrés pont nem egyszerű. Ti. a PSA (prosztataspecifikus antigén) szintje éppenséggel nem eléggé specifikus biomarker a prosztatarák diagnosztizálásához. Természetesen egy nagyon alacsony, mondjuk 1,00 ng/ml alatti érték mellett szinte biztos, hogy nem áll fenn a rák, de az emelkedett PSA-szint sem egyértelmű jelzője a rák fennállásának, hiszen például jóindulatú prosztata-megnagyobbodás esetén is nő a PSA-szint. Emellett és emiatt sok a hamis pozitív és a hamis negatív teszteredmény is. Ezért a prosztatarákszűrés csak komplex vizsgálattal (PSA+fPSA+proPSA+phi) valósítható meg, és még akkor sem egyértelmű az eredmény. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a prosztatarák ama kevés rákbetegség közé tartozik, amelynél még a rákdaganat megléte sem feltétlenül jár problémákkal (más esetekben viszont a prosztatarák nagyon is agresszív tud lenni). Még a témával foglalkozó kutatók is tamáskodnak a PSA-szűrés hasznával kapcsolatban:

"Two decades into the PSA era of prostate cancer screening, the overall value of early detection in reducing the morbidity and mortality from prostate cancer remains unclear. Emerging evidence that early detection may reduce the likelihood of dying from prostate cancer must be weighed against the serious risks incurred by early detection and subsequent treatment, particularly the risk of treating many men for screen‐detected prostate cancer who would not have experienced ill effects from their disease if it had been left undetected." - onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.3322/caac.20066

Valójában nagyon kevés rákfajtát lehet eredményesen kiszűrni korai stádiumban. Emlőrák, méhnyakrák, vastagbélrák - slussz. Kb. ennyi.

Bejegyzés: Magyarország 2017

desw 2018.07.14. 10:28:47

@Meleg Sándor:

Racionálist mondanék inkább!

Bejegyzés: Magyarország 2017

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.07.13. 15:49:01

@desw:

Elég előítéletesen gondolkodsz.

Bejegyzés: Magyarország 2017

desw 2018.07.13. 08:25:32

@kamugyar:

A papíron őstermelők többsége úgy igazi őstermelő, ahogy én űrhajós! A Nagybanin megveszik a zöldséget, aztán annyi. Ismerek olyat, aki panelban lakik, életében nem látott kapát.

Az aluljáróban petrezselymet áruló nénike pedig jó eséllyel a cigók embere, még ő sem az.

Bejegyzés: Magyarország 2017

kamugyar 2018.07.12. 21:10:44

@desw:
östermelökre gondoltam pl. sok sok piac föleg a kisebb városokban és az ezeknél kisebb településeken müködhetne persze. de tényleg igazad van kb semmi értelme nem lenne semminek amig nem változnak az emberek. az meg igen valoszinütlen.
szoval a lényeg h az alapoktöl kezdödnek a bajok. az h az egészségügybe tegyük a pénzt már csak tüneti kezelés. azt kellene elérni h ne legyen ennyire sok beteg.
abban viszont már maximálisan egyetértek veled h jo lenne ha mindenki vállalná a következményét annak ha egészségtelenül él és ettöl lesz majd beteg. nyilván van egy kis % aki nem tehet óla h kialakult. ezekre nem vonatkozna. viszont a 120kilós ember akinek cukorbetegsége van meg magas vérnyomása az vállalja a költségeket. a kövérségnek az lenne az eredménye és az ára. más hülyeségét azok fizetik akik egészségesek. nem minden esetben de a legtöbbb ilyen.

Bejegyzés: Magyarország 2017

desw 2018.07.12. 19:20:12

@kamugyar:

Attól még nem lesz jobb egy termék, ha nagyvállalatok helyett százezernyi kistermelő gyártja, sőt! Néhány nagyobb vállalatot sokkal könnyebb ellenőrizni, mint százezernyi kicsit. És a termék/gyártás magyarsága sem garancia semmire.

És akkor még mindig ott van az első felvetésem, amire eddig még nem válaszoltál, hogy tulképpen mit is támogasson az állam. Csirkét vagy disznót, karfiolt vagy lenmagot, . . .

És betíltanád a cukrot, a páleszt és a bagót is? Sikerülne?

Neeeee! Ne akarjunk már megint tervgazdaságot, mert egyszer már bedőlt! És ne akarjunk már állami helyihülyéket se, akik megmondják majd nekem, hogy mit zabálhatok.

Hadd ehessek, amit akarok, cserébe vállalok minden következményt is (ha beteg leszek tőle, kifizetem a kezelést).

Bejegyzés: Magyarország 2017

kamugyar 2018.07.12. 15:20:01

@desw:
innen kellene kiindulni. az ellenörzéseket szigoritani és az áru amit elöállitanak ne a fogyasztóval megfizettetni hanem hanem államileg támogatni. kevesebb adót roni rájuk az eszközök fejlesztésében segiteni stb. ennek persze feltétele a szabályos körülmények fenntartása. aminek meg az ellenörzések szigoritása. nehéz ügy. mentalitás változás nélkül talán lehetetlen is.

Bejegyzés: Magyarország 2017

desw 2018.07.12. 15:15:29

@kamugyar:

"pont engem igazolsz ezekkel is. bárhova nyulunk jelenleg mindenhonnan ömlik a szar. semmi más csak a profit és ott vágnak át minket ahol tudnak. "

Ebben maximálisan egyetértünk! Csak akkor miért mondod, hogy támogatni kellene a magyar kistermelőket, stb??

Az állami jogszabályok most is megvannak, csak ugye az (magyar) ember márcsak ilyen, hogy ügyeskedik és átbasz mindenkit, ha pénzről van szó.

Bejegyzés: Magyarország 2017

kamugyar 2018.07.12. 14:37:32

@desw:
nem eszek reform kaját :D pont engem igazolsz ezekkel is. bárhova nyulunk jelenleg mindenhonnan ömlik a szar. semmi más csak a profit és ott vágnak át minket ahol tudnak. irtam már a bio cuccok ellenörzése hogyan müködik. gondolom attol függ kinek a bio cucca megy át h ki mennyi pénzt tejel az ellenörzö brigádnak. fenntartanak valodi bio termesztéssel néhány fát ahonnan ellenöriznek. a többi meg pont olyan mint mindenhol máshol. vagy pl h még mai napig tudok olyan helyet ahol ukrán betiltott hatóanyagu permetszerrel permeteznek. potom 6 millát tejelt peren kivül nemrég a párom faterjának egy ilyen. ellenörzik öket? igen. átmennek? igen. szabályos szert használt ami a méheket nem öli meg? nem.

Bejegyzés: Magyarország 2017

desw 2018.07.12. 14:19:44

@kamugyar:

hazai termék != minőségi termékkel

Nézz Nébih videókat arról, hogy a T. hazai termelők mivel basznak át.

Gyönyörködj:
www.youtube.com/watch?v=hIRJhb1gC0E
www.youtube.com/watch?v=RQVjPLkZ_Ps
www.youtube.com/watch?v=TQVhxhdk1F4

nyamikázd a reform kajádat:
www.youtube.com/watch?v=pze0nV6XZDA

Aztán az állami dotációval csak annyit lehetne elérni, hogy még szarabb, de legalább drága is legyen.

Bejegyzés: Magyarország 2017

kamugyar 2018.07.12. 13:56:15

@desw:
a hazai termelöket tenyésztöket kellene jobb versenyképesebb helyzetbe hozni ami által a minöségi termékek elérhetö árban lennének. de felesleges is belekezdeni mert bármilyen uton indulunk el csak a logikátlan müködést rendszert látjuk majd. talán majd azután ha teljesen összeomlott ez a rendszer az uj egy átgondoltabb lesz. persze ha tuléljük...

Bejegyzés: Magyarország 2017

desw 2018.07.12. 13:37:46

@kamugyar:

Egyrészt tényleg nincs pénz arra, hogy mindenki a legjobb biocsirkét ehesse állami pénzből. És tetszik vagy sem, a mai világban a pénz belépett a természetes szelekció helyére. (több pénzed van, jobb kaját vehetsz, jobb helyen lakhatsz, . . .)

Másrészt pedig -- és ezt írtam az előbb -- nincs általánosan jónak mondható megoldás. Pl neked jó a brokkoli és tuti K vitamin forrás és stb, én meg egy hétig böfögök tőle.

Pár éve tolták a táplálkozási "szakemberek" a "Pfujjj vaj és éljen a margarin!" szekta-dumát, most meg pont az ellenkezőjét mondják.

Kb 10-15 éve tolták az amcsi "szakértők" a 4 éves korig semmi mogyorót tartalmazó ételt ne kapjon a gyerek dumát, most meg pont az ellenkezőjét, sőt, még a mogyoró allergiásokat is mogyoróval etetik.

Az állami/központi szabályozás garantáltan mindig rossz lesz, ahogy láthatjuk más esetekben is, nem kellene erőltetni ezt.

Egyszerű ez: mindenki éljen úgy, ahogy akar, csak vállalja a SAJÁT döntéseinek a következményeit/anyagi terheit.

Bejegyzés: Magyarország 2017

kamugyar 2018.07.12. 12:44:38

@desw:
én azzal tisztában vagyok h erre konkrátan esély sincs mert mint már sokszor leirtam nem érdekük h egészségesek legyünk. viszont ha az lenne és mint itt is sokan állitják h minden a mi érdekünkben van meg h nekünk jót akar az állam az eü meg a gyógyszeripar is akkor miért nem ezekkel kezdik? miért etetnek óvodásokkal azt amit? miért nem ezekre költenek többet? én magamnak megválaszoltam már ezt a kérdést e szerint élek. az ellen oldal válasza mi? nincs pénz meg ilyen baromságok. nem is akarják h ne legyen ennyi selejt. minden ilyen a rossz rendszer által kitermelt beteges ember egy potenciális vásárló fogyasztó.
az összes ember eszik és iszik. ha az egészségi állapotban akarsz elérni javulást vagy elkerülni a romlást ebben kell változtatni elöször. és ahogy irod igen! romantikusan azt várnám el h a kormányok a világon mindenhol ezekkel kezdjék ha azt szeretnék h az emberek egészségesebbek legyenek. amig ezek nem igy vannak és nem ezt támogatják miröl is beszélünk? nem egyértelmü h más az érdek? dehogynem...csak ezt kimondani összeesküvés elmélet ugyebár. jobb lesz becsapni inkább magunkat meg másokat mintsem szembenézni a szomorú valósággal.

Bejegyzés: Magyarország 2017

desw 2018.07.12. 11:39:36

@kamugyar:

Nagyon szép és romantikus, amit leírtál!

Kár, hogy ezek a szagemberek pár éve még a margarint mondták egészségesnek és a sok plusz vitamint bogyót, ma meg pont az ellenkezőjét.

Meg aztán milliónyi reformkaja/irányzat/allergia van, hogy akarnád ezt központosítani? A vega torkán is letolja a kohánynéni a húst? Utálja a parajfőzeléket, de azért megeszi, vagy bünti lesz?
. . .

Az tudtad, hogy a szex baromi jó stresszoldó és jó sok kalóriát is eléget?? TB kurva nem lesz szingliknek? Meg heti 3 kötelező hancúr házasoknak?

Nem gondolod, hogy ennek az egyre gondoskodóbb butuska állami hozzáállásnak a következménye az egyre több félhülye és életképtelen álompolgár?

Bejegyzés: Magyarország 2017

kamugyar 2018.07.12. 10:35:31

@A tudomány sosem téved!:
szerintem olyan holnaptól (picit tulzok de nem sok akadálya lenne eldönteni és elkezdeni) megvalósitható dolgokkal kelelne kezdeni mint pl a gyerekek étkeztetésének teljes átreformálása mert jelenleg katasztrófa miket esznek már a kis óvodások. aztán az iskolában tantervbe iktatni valami egészséggel foglalkozó órát. alapvető dolgokat megtanitani nekik az egészséges táplálkozásról stb. alapanyagok ismerete néhány egyszerübb egészséges étel elkészitése. aztán támogatni kellene azokat az éttermeket menöztetö konyhákat akik hajlandóak minöségi és egészséges menüt kinálni a vevőiknek. ezzel a felnött lakosság egy része is sokkal jobb kajákat enne legalább napi egyszer. ezután ingyenes vagy kedvezményes vitaminszint felméréseket és általános egészségügyi állapot felméréseket kellene országosan hirdetni. ezt a oktatási intézményekben (óvoda ált. iskola egyetemek föiskolák ) kötelezövé tenném. lássuk mi a kiindulási alap. egy idö után csatlakozhatnának a sok fövel müködö munkahelyek.
ez ha megvalósulna értelemszerűen a jelenlegi nem túl jó ajánlásokból indulnának ki de már ezzel is sokkal jobb lehetne a helyzet a jelenlegi átlagos helyzethez képest.
vitamin és ásványi anyagok felmérése esetén pedig szinte biztos h tul alacsony szintek jönnének ki. ennek pedig az ereménye lehetne az h az étkezés megváltoztatása után x honap eltelte után ujra vizsgálnák. ha akkor se javult a helyzet akkor a szülök és felnöttek eldönthetik h szednek valamit ennek javitása érdekében vagy nem. még adatunk is lenne.
ja és az étkezést olyan szakemberekkel állíttatnám össze akik azt mondják h a változatos kiegyensulyozott étkezés minden szükségletet fedez.
végre választ kapnánk egy halom kérdésre. föleg ott ahol kötelezöen azt eszik a gyerekek amit a szakik összeállitottak.
ezeket fedezzük mondjuk a fociba beleölt pénzekböl. talán a belgáknál volt régen h az egész profi focit felfüggesztették jopár évre és elkezdték az alapoktól ujjáépiteni. hát itt is ezt kellene. a jelenlegi profi klubokba beleült állami pénzeket erre lehetne használni. ezek persze csak ötletek nyilván a megvalósitás több munkát igényelne de nagyvonalakban én valami ilyen uton indulnék el. fel lenne mérve a jelenlegi egészségi állapot majd a hivatalos ajánlások szerint változtatnám meg a dolgokat. ezután pedig ujabb kontroll felmérés. lássuk hatásos e....

Bejegyzés: Magyarország 2017

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.07.12. 08:30:00

@A tudomány sosem téved!:

Elég lenne, ha az alibis költségvetési sorokat kihúznánk a rendszerből.
Sport: alapvetően jó példa arra, hogy strukturálisan hogyan lehet rosszul költeni egy területre. A tömegsportok abszolút hátrányban vannak egy bizonyos, finoman fogalmazva nem sikersportághoz kapcsolódó kormányzati költésekkel szemben...

Bejegyzés: Magyarország 2017

A tudomány sosem téved! 2018.07.12. 08:03:31

@Meleg Sándor: Mi lenne a megoldás?
Kórházak javára kevesebbet költsünk sportra, oktatásra, utakra?
Vagy emeljük meg az adókat, járulékokat mondjuk a duplájára?

Bejegyzés: Magyarország 2017