Vega-mágia
2014. május 17. írta: Meleg Sándor

Vega-mágia

Van egy modern kori bölcsesség, mely szerint „mindenki jó valamire, ha másra nem, elrettentő példának”. Valahogy így vagyunk a most következő írással is, ami az elmúlt napokban újra világhódító útjára indult a világhálón. Abból kiindulva, hogy barátunk, a medvesajt Google egyből 8 oldalt dobott fel, ahol a cikk variánsai magyarul olvashatóak és a Facebook is hemzseg a megosztásoktól, érdemes egy kört futni ebben a témában is.

Először azt gondoltam, hogy ismét egy angol bulvárhír-magyarítás köröz a világhálón, aztán kiderült, hogy egy érdekes összeollózásról van szó, innen-onnan kiemelt szövegrészletekből áll össze az írás, az egyes változatokban még a képek és a fordítás is eltérő. Ezekből a gyöngyszemekből válogatnék egy keveset, már csak a leírások magas szórakoztató-értéke miatt.

gomba-ful.jpg

A gombásodik a fülem kifejezés ezúttal új értelmet nyert. Már csak azt nem értem, miért nem lehet a fülbetegségekre kagylót enni, hiszen fülkagylónk van, nem?

HONNAN AZ ÖTLET?

Az ötlet egy igen régi gondolatból származik. A mágikus gondolkodás egyik alapelve, hogy a hasonló jelenségek, tárgyak között kapcsolat van. Ez az elvi kimutatható az ősi törzsi mágiától az újkori ezoterikus rendszerekig, modern babonákig. Ez az elv a modern kori gyógyító eljárásokban nem játszik szerepet, arról nem is beszélve, hogy a cikk teljesen rosszul is alkalmazza.

 

SÁRGARÉPA ÉS A SZEM

repa.jpg

Egy szelet sárgarépa úgy néz ki, mint egy emberi szem. A pupilla, az írisz, a sugárirányú vonalak úgy néznek ki, mint az emberi szem. És IGEN, a tudomány ma már tudja, a sárgarépa nagyszerűen feljavítja a szem vérkeringését és működését

Erre első körben csak azt lehet mondani, hogy ha valakinek olyan a szeme, mint a sárgarépa, ott komoly problémák vannak. Ha a körcentrikus elrendezést nézem, akkor ezzel nagyon sok zöldség és gyümölcs rendelkezik, ennyi erővel pl. a citrusfélék is jók lehetnének a szem betegségeire. A sárga szín eleve nem jó jel az embernél, általában komoly májproblémák jele, de az írisz ilyenkor sem változtatja meg a színét (erre csak a fantasztikus irodalomban van példa, ugyanis a Sith nagyurak esetében az Erő sötét oldalának egyik mellékhatása, hogy az írisz sárgás színezetet kap).

sith_eyes.jpg

Darth Vader minden bizonnyal nem fogyasztott lég sárgarépát.

Komolyra fordítva a szót: a sárgarépában található karotin fontos előanyaga a látásban fontos szerepet játszó retinolnak, ami nevének megfelelően nem az íriszben, hanem a retinában (recehártya) található (és semmi köze nincs a szem vérkeringéséhez). Viszont ugyanilyen hasznosak más karotin-tartalmú növények (pl. sütőtök, ami nem hasonlít a szemre), vagy az A-vitaminban gazdag állati források (pl. máj) is.

 

PARADICSOM - SZÍV

A paradicsomnak négy kamrája van és piros. A szívnek négy kamrája van és piros A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak lycopine-okkal amik igazi táplálék a vérnek és szívnek. (lycopine: antioxidáns, hatása erősebb a C-vitaminnál, lassítja a sejtek öregedését)

tomato.jpg

Ahogy a lónak két füle van mégsem szatyor, úgy a paradicsomnak is van pár ürege, mégsem szív.

Először is ne kamráról, hanem üregekről beszéljünk. A paradicsomnak ebből 5 van, ugyanis ötös szimmetria jellemzi. A szívnek 4 ürege van, ebből 2 kamra és 2 pitvar. Itt már bukta az ügy. A likopin (mert magyarul így írjuk, angolul meg lycopene-nek) szintén karotinoid vegyület, valóban erős antioxidáns, de semmi köze nincs a szív vagy a vér tápláláshoz. A hús és a vér vörös színezetét is egy likopintól erősen eltérő szerkezetű vegyület, hem adja s ez is csak akkor, ha vas (II) ion található a molekulában.

likopin.jpg

Likopin.Semmi köze a szívhez és a vérhez.

SZŐLŐ - SZÍV

A szőlők fürtökben lógnak, formájuk, mint egy szív. A szőlőszem olyan, mint egy vérsejt, a mai kutatások szerint a szőlő élénkíti a szívet és a vért.

A szőlőfürtök és a szív hasonlósága még nagy jóindulattal is erőltetett, akkor már inkább a paradicsom. Ha a szőlőszem olyan, mint egy vérsejt (ami valójában vértest, mert nincs sejtmagja), akkor már szinte bármelyik bogyós gyümölcs is felhozható. Mellesleg nem tudtam rájönni, hogy hogyan lehet a vért élénkíteni.

szolo.jpg

Szóljon, akinek ilyen alakú a szíve. Elvisszük orvoshoz.

A vörös szőlőben lévő rezveratrol valóban számos pozitív hatással bír, azonban több kutatás kétségbe vonta, hogy a szőlő ill. borfogyasztáson keresztül bevihető-e z a mennyiség, ami mérhető prevenciós hatással bír egyes daganatok vagy szív-érredszeri megbetegedések esetében.

resveratrol.jpg

Rezveratrol. Kár volt belekeverni.


DIÓ - AGY

A dió olyan, mint az agy, jobb és bal félteke, a kisagy és a nagyagy. A gyűrődések és a behajtások olyanok, mint az agykéreg. Tudjuk, hogy a dió jelentősen segíti az agyműködést.” és „A dió olyan formájú mint az agyvelő, most már tudjuk, hogy három tucat neuro-transzmittert tud képezni, amely segíti az agyműködést.

dio.jpg

A dió és az agya formai hasonlósága elég régóta közismert, bár akinek be kellett egyszer magolni az agy anatómiáját, annak álmában sem jutna eszébe a két dolgot összekeverni. Annyi biztos, hogy a dió valóban tartalmaz értékes ásványi anyagokat és alfa-linolénsavat is, amik az agy működésében is jól jönnek, de ezek a hatások  elég közvetettek. Az is biztos, hogy a dió nem képez neurotranszmittereket, főleg nem három tucatnyit. Elég nagy probléma lenne, ha képződnének a dióban neurotranszmitterek, mert akár halálos is lenne, ha összezavarnák az idegsejtek működését.

 

VESEBAB – VESE

A vesebab segíti a vese működését és valóban úgy néz ki, mint egy vese.

vese-bab.jpg

A cikk írója/fordítója már nem is erőlködik azon, hogy a hatást valamilyen módon igazolja: hasonlít és ennyi. Alapvetően a babfélék éppen nem a vesekímélő ételek közé tartoznak: magas a fehérje- és purintartalmuk, emiatt a vese működési zavarinál alkalmazott diéták az elsők között szoktuk őket kiiktatni az étrendből. A kérdés csupán az, hogy a vesepecsenye vajon rendelkezik-e hasonló gyógyhatásokkal? :)

 

ZELLER, KÍNAI KEL, REBARBARA – CSONTOK

A zeller, a kínai kel és a rebarbara olyanok, mint a csontok. Ezek erősítik a csontokat. A csontok 23 % szódát tartalmaznak. Ezek a zöldségek is 23 % szódát tartalmaznak. Ha nincs elég szóda az étrendedben, a szervezet kivonja a csontokból és emiatt csontjaid meggyengülnek. Ezek az ételek megerősítik a csontvázat.

kel.jpg

Kínai kel. Valaki árulja már el, miben hasonlít ez bármelyik csontunkra?

Itt volt az a pont, ahol nagyon szerettem volna felkutatni az angol eredetijét a cikknek, hogy vajon tényleg ekkora ökörségeket írtak, vagy ez csak a minőségi magyar fordításnak köszönhető. Végül is annyi kiderült, hogy a nátriumról volt szó (angolul sodium), amit az intelligens fordító összekevert a szódával (angolul soda).

Eleve a csontok szódát (NaHCO3nátrium hidrogénkarbonát) nem tartalmaznak. A csonttömeg 65%-a szervetlen komponens, ennek jelentős része (85%) hidroxilapatit (Ca10(PO4)6(OH)2), de akad még kalcium-karbonát (CaCO3), magnézium-karbonát (MgCO3) és egyéb szervetlen sók.

Ezek a növények erősítik a csontokat, melyek 23% nátriumot tartalmaznak. Ezek a zöldségek is 23% nátriumot tartalmaznak. Ha nincs elég nátrium az étrendünkben, a szervezet a csontokból vonja ki azt, s emiatt csontjaink meggyengülnek, törnek.

A helyzet az, hogy alapból összekeverik a nátriumot a kalciummal, amit a nátriumról itt ír, az mind a kalciumra jellemző. Ráadásul a növényekben a nátrium viszonylag ritka (a rebarbarában konkrétan 2 mg, a kínai kelben 19 mg van 100 grammban!). A zöldségekben, gyümölcsökben jellemzően kálium fordul elő nagy mennyiségben, a kalcium és magnézium nagyságrendileg azonos mennyiségben (100 mg/100 g alatt) van jelen. A rebarbarát amúgy sem nevezném csonterősítőnek, mert a benne lévő oxálsav kifejezetten szereti a kalciumot megkötni és azzal együtt kiürülni vagy a bélen vagy a vesén keresztül.

 

AVOKÁDÓ - ANYAMÉH

Az avokádó, a padlizsán és a körte segítik anyaméh és a méhnyak egészséges működését. Hasonlítanak is rájuk. A tudományos kutatások szerint, ha egy nő heti egy avokádót elfogyaszt, egyensúlyban tartja a hormonjait, megakadályozzák a nemkívánatos születési súlyt és megelőzik a méhnyakrákot. Mennyire megalapozott ez? Pontosan 9 hónap kell, hogy az avokádó bimbóból érett gyümölccsé fejlődjön, több mint 14000 különböző élelem-alkotóelem található minden egyes gyümölcsben, a modern tudomány eddig csak 141-et tanulmányozott.

Lényegét tekintve tiszta fikció a leírás, gyakorlatilag a női hormonális háztartásra egyik növény sem gyakorol mérhető hatást.

 

FÜGE – HERÉK

A fügék tele vannak magokkal és párosával lógnak, míg fejlődnek. A fügék elősegítik a spermák mozgási sebességét és növelik a mennyiségüket, ami kizárja a magtalanságot.

Ez szintén a fikció kategóriája, pontosabban szólva ez az elképzelés a szimpatikus mágia hagyományához tartozik. Ugyanakkor megemlíthették volna, hogy a fügének vannak tényleges gyógyhatásai is: apró magvas, magas cukortartalmú érett gyümölcse hashajtó hatású, rügyeit és leveleit is számos betegség kezelésére használták azokon a területeken, ahol a növény honos.

Érdekes, hogy a cikkek kifejetik a sorozatból a gránátalmát, amit éppen a sok apró mag miatt szintén a férfi termékenység fokozójaként tartottak számon.

fuge.jpg

 

ÉDESBURGONYA (CSICSÓKA) - HASNYÁLMIRIGY

Az édes burgonya a hasnyálmirigyre hasonlít és ténylegesen egyensúlyban tartják a szervezetet a cukorbetegség megelőzése szempontjából. A csicsóka hasnyálmirigyre gyógyítólag hat, és nagyon erős méregtelenítő. Nyersen kell fogyasztani, (mint a retket) ősszel és tavasszal hámozás nélkül, csupán víz alatt tisztára kefélve

edesburgonya.jpg

Édesburgonya és a hasnyálmirigy. Ahogy a mondás tartja "a fecske is olyan, mint a gólya, csak nem akkora és másképp néz ki".

Először is tisztázzuk: az édesburgonya (Ipomea batatas) és a csicsóka (Helianthus tuberosus) nem ugyanaz a növény, még csak nem is közeli rokonok. Az írás egyes változatai így hol az édesburgonyáról írnak (és teszik ki a fotóját), hol pedig a csicsókáról.

A csicsóka nagy mennyiségben tartalmazza az inulin nevű fruktóz-polimert, amit a szervezet szénhidrátokat-emésztő enzimei (amilázok) nem képesek lebontani, ezért gyakorlatilag rostanyagként viselkedik, emésztetlenül halad át a bélrendszeren. A vastagbél baktériumai viszont képesek lebontani, ez gázképződéssel jár együtt.

inulin.jpg

Inulin

A cukorbetegeknek éppen emiatt szokták javasolni, ugyanis az emészthetetlen inulin miatta mérsékli más szénhidrátok felszívódási sebességét, azok vércukor-emelő hatását mérsékli. E viszont nagyon messze van attól, hogy gyógyítsa a hasnyálmirigyet.

 

NARANCS – NŐI MELL

A narancs a grapefruit és az egyéb citrusfélék olyanok, mint a női emlőmirigyek és segítik a mell egészségét és a nyirokmirigy csomók a mellből való eltávozását.

narancs.jpg

Narancsbőr után feltalálták a narancsmellet.

Még jó, hogy nem a narancsbőrre javasolták. Azt azért hozzátenném, hogy nem jó dolog, ha a mellből komplett nyirokcsomók távoznak el, ugyanis ezek rendetetésszerű működés mellett nem mennek sehova. A szerző itt nagy valószínűleg duzzanatokra gondolt, ami nem csak a nyirokcsomókat érintheti, de ha nyirokcsomó-duzzanatot tapasztal valaki, eszébe ne jusson narancsot eszegetni, hanem kapja össze magát és irány az orvos!

 

HAGYMA, FOKHAGYMA

A hagyma olyan, mint az emberi sejt. A tudomány mai állása szerint segítik eltávolítani a veszélyes mérgező és hulladék anyagokat a sejtekből. Könnyeket fakasztanak, amik viszont tisztítják a szemet!

Hát nem szeretnék olyan emberi sejteket látni, mint egy hagyma. Semmi hasonlóság nincs - a hagymafélék legfőbb jellegzetessége a rétegződés, ami az emberi sejtek esetében igen ritka, pl. az idegsejteket borító myelinhüvelynél van hasonló rétegződés, de annak semmi köze nincs a hagymához. A hagyma megint egy igen hasznos növény, tele érdekes és hasznos kémiai anyagokkal (pl. alliin), de ezeknek nincs közük a sejt méregtelenítéséhez.

cell.png

Ez egy sejt. Miben hasonlít ez egy hagymára???

NÉHÁNY KOMOLYABB GONDOLAT

Kissé meg tudok riadni, amikor egy szép napon tucatnyi megosztással találkozom egy ilyen cikk esetében, s a hozzászólásokból néha úgy tűnik, sokan ezt komolyan is gondolják. Kis hazánkban is elindultak klónozott bulvár-oldalak (naturahirek, szabadonébredők, tudnodkell, filantropikum, stb,.), ahol ugyanazok a cikkek kerülnek fel minimális módosításokkal (vagy azok nélkül). Ez automatikusan generál egy tömeghatást, hiszen ha beírom a keresőbe a cím első két szavát, az első oldalnyi keresési eredmény ezekből az weblapokból fog összeállni. Akkor meg már biztos igaz is... Sajnos az ellenvélemények sokkal kisebb teret kapnak, legalábbis nem ilyen szembetűnő módon jelennek meg.

Az ilyen cikkekről szerintem általános iskolai kémiai és biológiai ismeretek alapján el lehet mondani, hogy összevissza fikciókból áll össze a szöveg - mégis sokan egyszerűen rávetik magukat ezekre az írásokra. Hosszú távú terveim között szerepel, hogy egyszer ezt megértsem... talán összejön.

mushroom.jpg

Klasszikus vicc, de kihagyhatatlan.

Ha tetszett az írás, oszd meg vagy kattints a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd le kommentbe! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon találhatók: https://www.facebook.com/Alimento.blog

Források:

  1. Minden növény arra a szervre jó, amelyikre hasonlít. URL: http://www.mindenegybenblog.hu/eletmod-egeszseg/termeszet-patikajaminden-noveny-arra
  2. Minden növény arra a szervre jó, amelyikre hasonlít. URL: http://kaprazatostermeszet.hu/termeszet-patikaja-minden-noveny-arra-a-szervre-jo-amelyikre-hasonlit/
  3. Nyersétel, az egészség forrása. URL: http://thesecret.hu/blogok/szmoercsi/nyersetel-egeszseg-forrasa

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr596177840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2014.05.17. 16:08:45

A citrusféléknél ezt a vonalat se mellőzzük:

Nutr Cancer. 2013;65(5):644-52. doi: 10.1080/01635581.2013.795982.
The effect of grapefruit intake on endogenous serum estrogen levels in postmenopausal women.
Monroe KR1, Stanczyk FZ, Besinque KH, Pike MC.
Author information

Although grapefruit intake leads to elevated serum estrogen levels when hormones are taken orally, there are no published data on the effect on endogenous levels. We conducted a pilot dietary intervention study among healthy postmenopausal volunteers to test whole grapefruit, 2 juices, and 1 grapefruit soda. Fifty-nine participants were recruited through the Love/Avon Army of Women. The study consisted of a 3-wk run-in, 2 wk of grapefruit intake, and a 1-wk wash-out. Eight fasting blood samples were collected. An additional 5 samples drawn at 1, 2, 4, 8, and 10 hr after grapefruit intake were collected during an acute-phase study for 10 women. Serum assays for estrone (E1), estradiol (E2), estrone-3-sulfate (E1S), dehydroepiandrosterone sulfate, and sex hormone-binding globulin were conducted. Whole grapefruit intake had significant effects on endogenous E1S. Peak effects were seen at 8 hr, increasing by 26% from baseline. No changes in mean E1 or E2 with whole fruit intake were observed. In contrast, fresh juice, bottled juice, and soda intake all had significant lowering effects on E2. The findings suggest an important interaction between grapefruit intake and endogenous estrogen levels.

Because endogenous estrogen levels are associated with breast cancer risk, further research is warranted.

Cancer Causes Control. 2009 Aug;20(6):803-9. doi: 10.1007/s10552-009-9310-6. Epub 2009 Feb 18.
Prospective study of the association between grapefruit intake and risk of breast cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC).
Spencer EA1, Key TJ, Appleby PN, van Gils CH, Olsen A, Tjønneland A, Clavel-Chapelon F, Boutron-Ruault MC, Touillaud M, Sánchez MJ, Bingham S, Khaw KT, Slimani N, Kaaks R, Riboli E.
Author information
Abstract
Grapefruit inhibits cytochrome P450 3A4 and may affect estrogen metabolism. In the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), we examined the relationships of grapefruit intake with risk of breast cancer and with serum sex hormone levels. 114,504 women with information on dietary intake of grapefruit and on reproductive and lifestyle risk factors were followed for a median 9.5 years and 3,747 incident breast cancers were identified. Fifty-nine percent of women reported eating grapefruit, 4% ate > or = 60 g/day. Cox proportional hazard models were used to estimate the hazard ratio (HR) for breast cancer according to grapefruit intake, adjusting for study centre, reproductive factors, body mass index, energy intake, and alcohol intake. Grapefruit intake was not related to the risk of breast cancer: compared with women who ate no grapefruit, women with the highest intake of > or =60 g/day had a HR of 0.93 (95% CI 0.77-1.13), p for linear trend = 0.5. There was no relationship between grapefruit intake and breast cancer risk among premenopausal women, all postmenopausal women, or postmenopausal women categorized by hormone replacement therapy use (all p>0.05). There was no association between grapefruit intake and estradiol or estrone among postmenopausal women. In this study, we found no evidence of an association between grapefruit intake and risk of breast cancer.

Br J Cancer. 2007 Aug 6;97(3):440-5. Epub 2007 Jul 10.
Prospective study of grapefruit intake and risk of breast cancer in postmenopausal women: the Multiethnic Cohort Study.
Monroe KR1, Murphy SP, Kolonel LN, Pike MC.
Author information
Abstract
In vitro and in vivo studies have shown that cytochrome P450 3A4 (CYP3A4) is involved in the metabolism of oestrogens. There is evidence that grapefruit, an inhibitor of CYP3A4, increases plasma oestrogen concentrations. Since it is well established that oestrogen is associated with breast cancer risk, it is plausible that regular intake of grapefruit would increase a woman's risk of breast cancer. We investigated the association of grapefruit intake with breast cancer risk in the Hawaii-Los Angeles Multiethnic Cohort Study, a prospective cohort that includes over 50 000 postmenopausal women from five racial/ethnic groups. A total of 1657 incident breast cancer cases were available for analysis. Grapefruit intake was significantly associated with an increased risk of breast cancer (relative risk=1.30, 95% confidence interval 1.06-1.58) for subjects in the highest category of intake, that is, one-quarter grapefruit or more per day, compared to non-consumers (P(trend)=0.015). An increased risk of similar magnitude was seen in users of oestrogen therapy, users of oestrogen+progestin therapy, and among never users of hormone therapy. Grapefruit intake may increase the risk of breast cancer among postmenopausal women.

[Prolixus] 2014.05.17. 23:30:47

Üdvözletem!

Szerintem ha a dióban lenne is neurotranszmitter (kötőjel nélkül szokták írni tudtommal), az akkor sem jelentene problmát. Az emésztőenzimek lebontanák őket, vagy ha mégis eljutnának a felszívódásig, a vér-agy gáton is erősen kétséges, hogy átjutnának.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.05.18. 07:58:29

@[Prolixus]:

neurotranszmitter: javítottam.

Ha lenne ilyen a dióban, nem is kell átjutnia a vér-agy gáton, elég, ha a perifériális beidegzésben gondot okoz. Az idegrendszerre ható mérgek (pl. atropin) sem a központi idegrendszerben garázdálkodnak.

MsTindigo 2014.05.18. 09:11:11

Szakadok a röhögéstől, rég indult ilyen vidáman a vasárnapom. :D Amúgy az eredeti cikket sajnos nem láttam, lehet, rossz körökben mozgok. :) Imádom az összes írásod, írj még sokat! :)

[Prolixus] 2014.05.18. 13:28:39

@Meleg Sándor:
Valóban, bár én eleve azzal a feltételezéssel éltem, hogy vér-agy gát van a perifériás idegrendszert ellátó kapillárisoknál is. Gyorsan utánanézve tényleg csak a KIR-hez írják.

Az atropin viszont átjut a vér-agy gáton. A KIR-ben is vannak muszkarinos ACh receptorok, az atropinnak pedig vannak centrális hatásai is. Ezeket a nevéből (is) adódóan KIR-re kifejtett hatás okozza, ezt pedig csak úgy tudja megtenni, ha átjut a gáton. Bár az tény, hogy a perifériás hatásai jellegzetesebbek.

fordulo_bogyo 2014.05.18. 15:51:47

Lehetnek a neurotraszmitterek a dioban. Aminosavak: glutamat, aszpartat, szerin, glycin

Azutan lehet benne eloanyag, tirozin.
"Walnuts and other nuts and seeds contain L-tyrosine, an amino acid critical to synthesizing dopamine and norepinephrine"

Human neurotranszmitterek kulonbozo novenyekben:
www.bio21.bas.bg/ipp/gapbfiles/v-23/97_1-2_94-102.pdf

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.05.18. 15:58:20

@fordulo_bogyo:

Na jó, aminosavak mindenben vannak, ennyi erővel a rántott húst lehetne reklámozni. :)

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.05.18. 20:40:37

Az ilyen cikkek végső soron nem mindig közvetlen reklámok, de azért érdemes elolvasni a hatályos szabályozás elveit:

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 10. § (2) - (4):

(2) Az élelmiszer-jelölés és az alkalmazott jelölési módszer, továbbá az élelmiszerek megjelenítése (formája vagy alakja, csomagolása, bemutatásának módja, kellékei) nem tévesztheti meg a végső fogyasztót
a) az élelmiszer tulajdonságai - így különösen az élelmiszer természete, azonossága, jellemzői, összetétele, mennyisége, eltarthatósága, származási helye vagy eredete, illetve előállítási vagy termelési módja - tekintetében,
b) azáltal, hogy az élelmiszernek olyan hatást vagy tulajdonságot tulajdonít, amelyekkel az valójában nem rendelkezik,
c) annak állításával vagy olyan benyomás keltésével, hogy az élelmiszer különleges tulajdonsággal rendelkezik, ha ugyanezekkel a tulajdonságokkal minden más hasonló élelmiszer is rendelkezik.
(3) Az élelmiszer-jelölés és az alkalmazott jelölési módszer - ha jogszabály vagy közvetlenül alkalmazandó európai uniós jogi aktus eltérően nem rendelkezik - nem tulajdoníthat az élelmiszernek betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó tulajdonságokat, illetve nem keltheti ezen tulajdonságok meglétének benyomását.
4) A (2) és (3) bekezdés rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell az élelmiszerekre vonatkozó reklámra.

Munyi cica 2014.05.18. 21:17:44

@MsTindigo:

Csak csatlakozni tudok hozzád XD!
Nagyon jó! Különösen a képaláírások tetszenek: a lónak két füle van, mégsem szatyor...és társai.

Én bevallom nőiesen, egy részét már valahol láttam ezeknek az "okosságoknak", azt hiszem, Reader's Digestben.

Köszi Sándor, ez jól esett, ilyen esős, hűvös napok után.:)

fordulo_bogyo 2014.05.27. 06:25:24

Megjelent egy uj konyv:

vedooltas.blog.hu/2014/05/23/ferenci_tamas_vedooltasokrol_a_tenyek_alapjan

Nagyon jo!

Ennek kapcsan azon gondolkoztam, hogy talan Sandor blogja is megjelenhetne hasonlo modon. Persze, szerkesztve.

Hianypotlo mu lehetne ez is.
Csak egy otlet.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.05.27. 06:46:31

@fordulo_bogyo:

Ma megyek BP-re, tervezem a könyv beszerzését. A könyvkiadás nem rossz dolog, sajnos errefelé igen nehézkesen megy. Ennek főképp anyagi okai vannak.

geucsa 2014.05.30. 13:09:06

Nagyon tetszenek az írásai. nemrég találtam a blogra, de a felét már elolvastam.
Nem lenne kedve a koleszterinről is írni. Arról is nagyon sokféle vélemény terjed a hálón.
Példának itt ez az origós cikk. A kommenteket érdemes elolvasni. Ott vannak jó hivatkozások és talán hülyeségek.
www.origo.hu/egeszseg/koleszterin/20131128-lehet-e-tul-alacsony-a-koleszterinszint-ldl-koleszterin-depresszio.html

www.weborvos.hu/hirek_nagyvilagbol/veszelyes_lehet_a_tulsagosan_alacsony/94441/

www.webbeteg.hu/cikkek/adattar/6370/koleszterin-osszkoleszterin-hdlldl#hozzaszolasok

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.05.30. 14:39:37

@geucsa:

Lesz cikk a koleszterinről is. Éppen dolgozom egy sorozaton, ahol a zsírokon mennénk végig A-tól Z-ig, ezen belül a koleszterinnel is foglalkoznék. Ehhez kell még némi idő, de alakul.

Kis türelmet kérek, nagyon sok témafelvetés érkezik.

klebsiella · http://zsofiadel.blog.hu 2014.06.28. 22:34:16

Aki szőrösszívű, annak meg málnát kell enni?
Nekem az az édesburgonya inkább tűnik jól formált székletnek, nem lehet, hogy hasmenésre jó?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.06.29. 06:18:52

@klebsiella:

Kellene írni a szerzőnek, hogy ő mire asszociál? :)

ne vada 2014.08.06. 13:30:57

Ahogy elkezdtem olvasni a cikket, rögtön a cikk végén látható kép(sorozat) jutott eszembe. Örültem, amikor meg is láttam. :)
süti beállítások módosítása