Testszerviz
2016. október 11. írta: Meleg Sándor

Testszerviz

Félelmetes tempóban bővülnek azok a honlapok (Facebook oldalak), ahol különböző, fantáziadús elnevezések mögé bújva önjelölt egészség-tanácsadók ügyködnek, akik - nyilvánvalóan nem emberbaráti szeretetből hanem kisebb-nagyobb összegű anyagi javadalmazás ellenében - egészséges életmód és táplálkozási tanácsokat osztogatnak. Most a végtelen kínálatból választottam egyet - és majd jönnek sorban a többiek is. Első jelöltünk a Testszerviz technológia lesz.

szerviz.jpg

Amikor az első testszervizes honlapra rábukkantam, első pillanatra azt gondoltam, hogy a szokásos önjelölt szabadságharcos tanácsadóval van dolgom, aki gondolt egyet magában, és felcsapott életmód és táplálkozási tanácsadónak. Aztán elkezdtek dőlni a csontvázak a szekrényből és egy egész hálózat képe bontakozott ki a homályból, s akkor már alaposan utánanéztem az érintetteknek. A történet két szálon fut, egyik részben a Testszerviz-franchise és akadémia varázslatos világába látogatunk el, a másikban pedig  egy jeles "testszerviz specialistán" mutatom be, miért nagy átvágás a dolog. A szép a dologban az, hogy minden alább olvasható információ teljesen nyilvános és jól hozzáférhető a Testszerviz honlapokon.

 

MI A TESTSZERVIZ?

 

A Testszervizről amit tudni kell, maga a rendszer szépen összefoglalja (forrás):

A Testszerviz Technológia egy olyan szerzői jogvédelem alá tartozó rendezett módszertan, amelynek alkalmazása során egy olyan személyre szabott étrend és életmód alakítható ki a szolgáltatást igénybe vevő személynek, amely biztosíthatja, hogy ne fogyasszon olyan ételeket és élelmiszereket, amelyek megterhelhetik a szervezetét, valamint a szervezete hozzájuthasson a szükséges tápanyagokhoz a közösen kialakított étrend betartásával. A Technológia alkalmazása növelheti a személy stressztűrő képességét is, és elérhetővé teheti számára a pihentető alvással járó előnyöket.

A módszertan lényege, hogy étrend és életmód célzattal tanácsadást végeznek a partnerek - ez azért is fontos, mert a leírásban hangsúlyozottan próbálják kerülni az egészségügyi tevékenységnek a látszatát. Magáról a módszerről a honlap nem ad konkrét információkat, de jelen esetben ez nem is fontos: a rendszer szabályszerű működésének tekintetében teljesen mindegy, hogy a legmodernebb klinikai diétás ajánlásokat alkalmazzák, vagy citromot adnak el szódabikarbónával.

A  technológia mögött álló három fő személy: Szabados Pál, Burget Péter és Ferencz Krisztina a rendelkezésre álló információk alapján egyike sem rendelkezik egészségügyi, táplálkozási kompetenciákat adó végzettségekkel. Ez jog szerint teljesen tiszta ügy, mert a cég birtoklása, a franchise értékesítése ezt abszolút nem követeli meg - az más kérdés, hogy szakmailag az ember oldalát megfurdalja a kíváncsiság, hogy is hozták létre azt az életmódi és étrendi rendszert, amit átadnak a partnereknek. Természetesen van egy orvos, aki a nevét adta a rendszerhez (Dr. Kricsfalvi Péter), aki "megerősítette, hogy ez nem egy gyógyító módszertan, hanem egy fokozatos életmódváltást elősegítő szolgáltatás". Ó, csak nehogy véletlenül egészségügyi szolgáltatásnak látszódjon a rendszer! Rezeg a léc a kacsa teszten. És ha nem gyógyító módszertan, akkor miért kell hozzá egy orvos szakmai irányítása?

Az egészségügyi tevékenység (health care activity) az egészség védelmét, a betegségek megelőzését, a gyógyítást, a fájdalom és a szenvedés csökkentését, az ápolást, a gondozást vagy az egészségügyi rehabilitációt szolgáló tevékenység.Az egészségügyi törvény módosítása értelmében egészségügyi tevékenység minden, az egészségügyi szolgáltatás részét képező tevékenység, kivéve azon tevékenységeket, amelyek végzéséhez nem szükséges egészségügyi szakképesítés vagy egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy szakmai felügyelete - (forrás)

Bár a hazai lapon nem találtam rá utalást, egyes cikkek említik, hogy a Testszerviz rendszer Eric Berg módszerének honosított változata. Eric "Dr." Berg önéletrajza szerint nem orvos, hanem kiropraktor, ennek ellenére a testtípusokra épülő diétás módszerével ér el sikereket. Én személy szerint nem igazán értem, hogy egy alapvetően mozgásszervi betegségekre specializált személy miért ad táplálkozási területen tanácsokat - én sem piszkálgatom a porckorong-sérveket. Minden esetre Berg rendszere (ami kifejezetten gyógyító módszer) és a Testszerviz között látok hasonlóságokat, a tényleges kapcsolat léte és mértéke nem megállapítható.

 

HA EGY FRANCHISE BEINDUL

 

A franchise egy szerződéses kapcsolaton alapuló együttműködési forma, lényege egy olyan együttműködési megállapodás, amelynek során a franchise-átadó egy értékkel bíró név, általában bejegyzett védjegy, valamint egy hozzá tartozó, értékkel bíró üzletviteli tapasztalat használati jogát adja át, a franchise-átvevő pedig díj fizetésére köteles. Nagy előnye a franchise rendszereknek, hogy az átadó nem vesz részt közvetlenül az átvevő tevékenységében, az átvevőnek kell biztosítania minden, adott tevékenységhez kapcsolódó feltételt, neki kell megfelelni a jogszabályi feltételeknek (illetve az átadott franchise egyéb kritériumainak) és az átvevő viseli a felelősséget. Általában az átvevő sem jár rosszul, hiszen egy jelentős piaci értékkel rendelkező nevet és üzleti modellt kap a vállalkozásához. Jelen esetben a Testszerviz egy franchise rendszerben működik, a jogok tulajdonosa a Testszerviz Prémium Kft.

Alapvetően a franchise rendszer nem rossz, de megvannak benne azok a kiskapuk, amik révén nagyon csúnyán félrefuthatnak a dolgok. Szerintem ebben az esetben is ez történik.

 

S MONDÁ AZ ÚR: LEGYEN TESTSZERVIZ AKADÉMIA

 

A történetnek nincs vége, létezik a Testszerviz Akadémia, ahol a sok okosságot a leendő franchise partnerek megtanulhatják. Az Akadémia (csak így szerényen) Szabados Pálhoz kötődik, akit a hallgató a visszajelzések alapján nagyon szeretnek és tisztelnek - ennek nagyon örülök, de ismét jön az a kis furkálódás az ember oldalán, hogy oktathat valaki életmód és táplálkozás témában, ha nem ért hozzá? persze ha a szerezhető végzettség semmilyen hivatalos rendszerben nem elfogadott, akkor bármit lehet...

A másik fájó pont nekem, hogy miként lehet három nap alatt tanácsadónak kiképezni valakit? Hogy lehet három nap alatt átadni az étrend, életmód megváltoztatásához szükséges anatómiai, élettani, kórtani ismereteket, eközben megtanítani a tanácsadáshoz szükséges kommunikációs technikákat? Nagyon sűrűnek kell lennie ezeknek a képzéseknek, ha ez mind belefér! Ráadásul a "haladó" képzések is hasonló időtartammal futnak, ott se sok mindent lehet megtanulni.

oktatas.jpg

Egy kép az oktatásokról. Van ATP, BMI... láthatóan igyekeznek komoly témákat feldolgozni, de hogy ebből mi marad meg három nap után, az kérdéses. (forrás)

 

Viszonyításként: egy dietetikusnál az alapismeretek elsajátítása is több száz órás modulokban történik, a szakmai tantárgyak szintén hasonló nagyságrendben futnak, ehhez jön a szakmai gyakorlat. Az önálló tevékenységhez a diploma megszerzése, és meghatározott idejű kórházi gyakorlat is kell. És ezek után még mindig nagyon sok olyan szakmai terület van, ahol tanulni, tanulni, tanulni kell. És akkor itt jön egy rendszer és három nap alatt leoktatja a tanácsadói szinthez szükséges ismereteket.

wtf.jpg

Három napos tanfolyamon tanácsadói végzettség? Aha...

 

LÁSSUK A GYAKORLATOT - ESETTANULMÁNY EGY TESTSZERVIZ SPECIALISTÁRÓL

 

Példaként álljon itt az első oldal, amin összefutottam a testszervizzel, ez nem más, mint az egeszsegesfogyas.hu - egyébként ez most  Google kereső legfelkapottabb ajánlata a témában. A honlap üzemeltetője jól azonosítható és bátran bevállalja, amit csinál. Hát, ő tudja...

Ábrahámné Bergmann Anna vagyok, okleveles Testszerviz Tanácsadó. Sok éve már, hogy komolyan foglalkoztat az egészségtudatosság témaköre. Sokat olvastam és tanultam autodidaktaként ezen a területen és egyre bővültek az ismereteim.

Nos, kedves Anna! Szeretném jelezni, hogy az, hogy sok éve foglalkoztat valakit az egészségtudatosság, önmagában nem jogosítja fel arra, hogy egészségügyi tevékenységet, például egészségügyi témában tanácsadást folytasson. A „sokat olvastam és tanultam autodidaktaként” pedig nem helyettesíti az egészségügyi végzettséget és (ami még rosszabb) még ennyire sem jogosít fel senkit arra, hogy másoknak ilyen tanácsokat osztogasson. Én is sokat olvastam a nukleáris erőművekről, másik kedvenc témám az űrkutatás, mégsem építek a garázsban sem atomreaktort, sem űrrakétát - és másokat sem fogok erre felbuzdítani.

Testszerviz Tanácsadóként megtanítom az embereknek, hogyan működik a testük, mi mindent tehetnek azért – nem szenvedések és önsanyargatás árán -, hogy a szervezetük visszanyerje az egészséges állapotát, újra erőssé, energikussá váljanak. Ez nem gyógyítás, nem koplalás és nem termékeladás.

És itt van az a pont, ahol a főemlős leveti magát a folyóba - vagyis most ugrik a majom a vízbe. Olyan foglalkozás, végzettség nincs, hogy Testszerviz Tanácsadó, nem szerepel a felső fokú végzettségek között és még az új Országos Képzési Jegyzék (lánykori nevén OKJ) sem tartalmaz ilyet. Ez egy fiktív titulus akkor is, ha a testszerviz Akadémia hiperintenzív háromnapos képzését végigcsinálta valaki. Nem tudom, elmondják-e a hallgatóknak, de az a napnál is világosabb, hogy a franchise feltételeként szabott oktatás semmilyen tanácsadói tevékenységre nem jogosítja fel őket, ez ugyanis nem a franchise jogtól, hanem csak az egészségügyi tevékenységre vonatkozó hatályos magyar jogszabályok alapján végezhető.

Az életmód és táplálkozás témában végzett egyéni tanácsadás egészségügyi végzettséghez köthető tevékenységnek minősül - és hiába áll a rendszer mögött egy orvos, aki kisdobos becsületére megesküszik, hogy ez nem gyógyító/egészségügyi kategória - ezt nem ő dönti el. A Testszerviz oldalon olvasható sikertörténetek alapján a Testszerviz specialisták egészségügyi problémákban adnak tanácsokat, néhol olyan tünetek esetében is, amik kifejezetten egészségügyi diagnózist igényelnének (a tünetek alapján volt gluténérzékenység, IBS, különböző fokú elhízások és kapcsolódó tünetcsoportok).

egeszsegteszt.jpg

Részlet az egészség-tesztből.Kifejezetten egészségügyi profilú kérdőív akkor is, ha kerülik az erre utaló szavak használatát (forrás).

 

A termékeladásról meg csak annyit, hogy a blog hírlevelére való feliratkozás a mellékelt tájékoztató szerint magába foglalja, hogy a küldött mailek "alkalmanként a hasznos információk mellett saját, vagy üzleti partnereinek termékeit, szolgáltatásait reklámozó hirdetést is tartalmazhatnak". Csak egészen véletlenül és alkalmanként, pl. azon zöldségporok, amik a Testszerviz webshopban is előfordulnak

fodroskel.jpg

Még jó, hogy lehet kapni!

 

KI VÉGEZHET AKKOR TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÁST?

 

Ha a táplálkozási tanácsadásra felhatalmazott munkakörök számát nézzük, a lista igen rövid. Mindenek előtt erre jogosult az, aki dietetikus végzettséget szerzett. Ugyanakkor (ahogy ezt fentebb említettem) nem elég a diploma, ahhoz, hogy önállóan tevékenykedjen, szükséges a megfelelő szakmai gyakorlat, a működési nyilvántartásba történő felvétel és a jogszabályok által előírt egyéb feltételek teljesítése.

Meglepő lehet, de az orvosi végzettség sem jelent a táplálkozási tanácsadásra felhatalmazást. Az orvos képes a beteg állapotának megfelelően megállapítani a tápanyagszükségleteket és az étrend fő jellemzőit, de innen azért még igen hosszú az út gyakorlati tanácsadásig. Nyilván egy diabetológus és egy urológus más-más tudásszinttel rendelkezik e téren, de egyik sem helyettesíti a dietetikus tudását.

Némileg kiskapu a rendszerben a természetgyógyászati végzettségek között található életmód-tanácsadó és terapeuta, ami a természetgyógyászati végzettségek között lapul meg. Hogy ez mennyire komoly, arról a legjobban a jogszabály általi feladatok nyilatkoznak: „Az életmód-tanácsadó a szabadidő kulturált, tartalmas eltöltése terén primer prevenciós feladatokat (művelődési központok, magánvállalkozások, utazási irodák) lát el, míg az egészségügyben specializálódik a betegellátás és - gondozás során hiányterületet képező egészségnevelési feladatok hatékony ellátására.” Önállóan maximum prevenciós és egészségnevelői feladatok ellátását végezheti, terápiás (beleértve ebbe a fogyókúrát is) tanácsadást nem.

És a tévedések elkerülése érdekében: a fitness-edzőknek (és ezen szakma változatainak) nincs táplálkozási tanácsadásra felhatalmazásuk, a jogszabály egészen konkrétan leírja, hogy a dietetikussal való együttműködésig terjed ki a lehetőségek köre. Mondanom sem kell, ma már nagyon sok fitness területen mozgó személy érzi magát felhatalmazva arra, hogy akár a táplálkozás területén is intenzíven tevékenykedjen.

Végül pedig: ha valaki cégszerűen szeretne ilyen tevékenységet folytatni, akkor annak a megfelelő tevékenységet kell bejegyeztetnie, pl. a 8690-es egyéb humán egészségügyi-ellátást. Ebben van annyi kiskapu (sajnos), hogy ha adott egyéni vállalkozó nem rendelkezik ilyen végzettséggel, akkor  igénybe veheti közreműködőként megfelelő végzettséggel rendelkező személy munkáját, gazdasági társaságoknál ez már a megfelelő szakemberek felvételével megoldható - de ez nem jelenti azt, hogy az adott területen ismeretekkel nem rendelkező személy szabadon végezheti a tanácsadói tevékenységet.

A fő probléma ott van, hogy egy franchise hálózatba történő belépés nem jogosítja a partnereket semmilyen szolgáltatás nyújtására - ezt csak akkor tehetik meg, ha az engedélyköteles tevékenység hazai szabályozásában foglalt összes elvárásnak maradéktalanul eleget tesznek. Ha valaki mekit akar nyitni (ami az egyik legnagyobb és legsikeresebb franchise rendszer kis bolygónkon), nem elég neki az átadó kritériumait teljesíteni - a működéshez alapvetően a hazai jogszabályokat is tartani kell, s ha nem így tesz, kimegy a hatóság és ráteszi a lakatot az ajtóra. Az egyébként előfordul, hogy a egyes  területeken (pl. higiéniai előírások) a franchise átadó a helyi szabályozásnál szigorúbb feltételeket követel meg.

A Testszerviz esetén a hatósági intézkedés nem is lenne olyan bonyolult - mivel a franchise elvárása, hogy számlaképes egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság legyen az átvevő, így minden érintett esetében vizsgálható, hogy az engedély nélküli egészségügy tevékenység fennáll-e.

tanacsadas.jpg

TANULSÁG

 

Mint azt a franchise résznél írtam, a rendszerben vannak olyan lehetőségek, amikkel lehet élni és visszaélni. Az, hogy valaki egy gazdasági társaságon belül létrehoz egy értékesítői, tanácsadói üzleti modellt, az teljesen megfelel a hazai jogszabályoknak. Mivel ő maga ilyen formában nem fog semmilyen egészségügyi szolgáltatásnak minősülő tevékenységet folytatni, nem köteles semmilyen, egészségügyi tevékenységhez szükséges feltételnek megfelelni. Mivel a franchise üzleti átadása sem számít olyan oktatói tevékenységnek, amihez szükséges lenne bármilyen speciális elvárásnak megfelelni - főként, mert a testszerviz specialista semmilyen hivatalos rendszerben nem elismert - így a szakképzésre vonatkozó kritériumok sem vonatkoznak rá. Erősen kétlem, hogy a franchise átadót valamilyen szinten is felelősségre lehetne vonni, ha a jogi formaságokat tekintem.

A probléma az, hogy a tevékenységbe fogó specialisták a franchise birtokában azt gondolják, hogy jogosultságuk van tanácsadásra - pedig nincs. Ugyanis a tevékenységük minden ellenkező híresztelés ellenére nagyon is egészségügyi szolgáltatói tevékenységnek tűnik: van saját irodájuk, itt fogadnak ügyfeleket, akik az életmód és étrend területén különböző problémákkal küzdenek, a tanácsadó meg szépen elmondja, mit egyenek - mit ne egyenek, s talán még némi étrend-kiegészítővel is megkínálja őket. Teszik ezt úgy, hogy egészségügyi végzettségük nincs, életmód-táplálkozás területen csak gyorstalpaló házi tanfolyamokat végeznek, egyéni vállalkozóként vagy cégként pedig nincs engedélyezett egészségügyi szolgáltatásuk (ez könnyen ellenőrizhető, van közhiteles, lekérdezhető nyilvántartása az egyéni vállalkozóknak és a gazdasági társaságoknak is). Akárhogy is nézem, ez nehezen hozható össze a hazai szakmai és jogi szabályozással.

Nagy, drámai tanulságot nem tudok megfogalmazni. Értékelem az innovatív vállalkozói hozzáállást - ha ez egy működő, legalizált egészségügyi módszer lenen, egészen jó üzleti modellnek gondolnám. De nem az - maga a rendszer becsapja a saját tanácsadóit is, ők pedig a hozzájuk forduló betegek embereket. Nyilván lehetnek a rendszernek működő elemei, de ez nem teszi szakmailag és jogilag sem elfogadható a testszerviz jelenleg formában történű működését

.

 Ha tetszett az írás, oszd meg vagy klikkelj a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd le kommentbe! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon találhatók: https://www.facebook.com/Alimento.blog 

 

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség, vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

Források:

  • 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről
  • 2003. évi LXXXIV. törvény az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről
  • 217/2012. (VIII. 9.) Korm. rendelet az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól
  • 96/2003. (VII. 15.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás gyakorlásának általános feltételeiről, valamint a működési engedélyezési eljárásról
  • 60/2003. (X. 20.) ESZCSM rendelet az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről
  • 18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet a felsőoktatási szakképzések, az alap- és mesterképzések képzési és kimeneti követelményeiről, valamint a tanári felkészítés közös követelményeiről és az egyes tanárszakok képzési és kimeneti követelményeiről szóló 8/2013. (I. 30.) EMMI rendelet módosításáról
  • 11/1997. (V. 28.) NM rendelet a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről
  • Testszerviz - hivatalos honlap. URL: http://testszerviz.hu/
  • Testszerviz akadémia - hivatalos honlap. URL: http://testszerviz-akademia.hu/
  • Egészséges fogyás - Ábrahámné Bergmann Anna honlapja. URL: http://egeszsegesfogyas.hu/
  • TEAOR '08 tevékenységi körök. URL: http://www.cegalapitas.net/teaor08-tevekenysegi-korok.html
  • Egyéni Vállalkozók Nyilvántartása. URL: https://www.nyilvantarto.hu/evny-lekerdezo/
  • Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat. URL: https://www.e-cegjegyzek.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr7111781211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fordulo_bogyo 2016.10.11. 13:34:46

Nagyon erdekes es jo iras, koszi!
Kerdes: nem lehetne valamelyik hatosagot felkerni, nezzen korul a kerdesben?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.10.11. 13:46:54

@fordulo_bogyo:

Ezt még nyomozom, gyakorlatilag a tanácsadók működési területe szerint illetékes kormányhivatalokat kell megkeresni, ők tudnak eljárni. Gond az, hogy tanácsadónként külön-külön kell indítani eljárást, mert nincs köztük semmilyen hivatalos kapcsolat, önálló vállalkozásként működnek.

A franchise átadó szerintem megfoghatatlan, de egy szakjogász tudna ebben érdemben állást foglalni.

gedus 2016.10.15. 20:48:19

Jogosulatlan egészségügyi tevékenységgel, sajnos úton-útfélen találkozhatunk. Az emberek fel sem kapják a fejüket sőt, lelkesen követik az önjelölt gyógyítókat. Ma véletlenül hallgattam a legnagyobb kereskedelmi rádió műsorvezető hölgyét aki konkrét dietetikai tanácsokat adott az immunrendszer felturbózására (jelentsen ez bármit) az antioxidánsok fogyasztása révén. Hallhatóan nem először tette.
A bükkszentkereszti Gyuri bácsi, aki köré mára már szép üzleti vállalkozás nőtt, új könyvében a létező összes betegségre ad megoldást. Nem is értem miért vannak még betegek.
Tanulni, szakirányú végzettséget szerezni, ANTSZ engedéllyel, ellenőrizhető módon, felelősséget vállalva egészségügyi tevékenységet folytatni, jelentős luzerségnek tűnik.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.10.17. 08:57:39

@highfreq:

"ha a károsultak is megszólalhattak volna" - kommentekben és mailben szoktak jönni ilyen hozzászólások.

"a legnagyobb kifogás ezen szolgáltatás ellen, hogy jelenleg a törvényesség határait súrolja" - ez azért elég komoly probléma.

"A szakmai kifogás pedig akkor maradhat, ha kiderül, hogy ez a rendszer több kárt okoz, mint a kőbe vésett (vagy legalább alaptörvényi szilárdságú) alapokon nyugvó." - magáról a módszerről csak közvetett információk állnak rendelkezésre, nem állnak rendelkezésre olyan közvetlen, rendszerhez egyértelműen köthető források (könyv, honlapra elhelyezett szöveg, stb.), melyek egyértelműen bizonyítják, hogy a kifogásolt szakmai állítás az adott rendszerhez kötődik.

A legtöbb alternatív módszerben vannak olyan elemek, amik pl. testsúlycsökkentésre alkalmasak - ez azonban nem jelenti azt, hogy maga a módszer jó lenne. Főként akkor, ha a sikertörténetekben egyértelmű orvosi kezelést, beavatkozást igénylő tüneteket lehet olvasni, amire valaki egy három napos gyorstalpaló után ad tanácsokat. Ha szerencséje van és bejön, akkor oké, de ha valami kárt okoz, akkor ki és milyen módon vállal felelősséget?

Az emberi butaságra és hiszékenységre építés virágkorát éli, a negatív tapasztalatok sem jelentenek ebben érdemi korlátokat. Napi szinten kapok jelzést vagy találkozok újabbnál újabb módszerekről, termékekről szóló anyagokkal, amik nyilvánvalóan jól megélnek a szakmaiság és jogszerűség határain túl is.

"a legnotóriusabb tanácsadók (egészségügyi területen is) az édesanyák mégsem gondolja senki, hogy fel kellene lépni ellenük" - ez érzelmi alapon működő terület. Időnként kibuknak a látványos esetek (gyerekét halálra éheztető szülők, mérgezések, stb.) de mivel a szülők többsége semmilyen gyerekneveléshez szükséges egészségügyi ismeretekkel nem rendelkezik, és minőségében ellenőrizetlen forrásokból tájékozódik, elég magasra becsülöm a családon belül okozott egészségkárosodások arányát. Ez nagyon sok kérdést vet fel, de ezt nagyjából senki sem merte eddig megpiszkálni... de ez egy jó ötlet egy következő íráshoz :)

citka 2017.01.25. 13:37:31

és ha jól láttam, néhány szcientológiai "egyház" közeli tanácsadójuk is van... nem lennék meglepve ha az egész szervíznek köze lenne hozzájuk

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2017.01.25. 19:32:06

@citka:

Meglepve nem lennék én sem. Érdekes lenne egy ilyen irányú nyomozás...
süti beállítások módosítása