Eb óla fakó
2014. augusztus 13. írta: Meleg Sándor

Eb óla fakó

Kedvenc szórakoztató honlapom (NaturaHírek) ismét megörvendeztetett a felhőtlen kacagás örömével.  Az elmúlt napokban több olyan cikk megjelent a világhálón, ahol az ebolát ráolvasással, ebolás váladékból készült homeopátiás készítménnyel és egyéb, hasonló komolyságú módon gyógyítanák. Most viszont a NaturaHírek is beszállt a történetbe és bedobta a titkos aduját: C-vitaminnal gyógyítják az ebolát.

fpalm.gif

Ebola ellen C-vitaminnal - ezt már a reptiliánok sem bírják.

Az ebola

Az ebola napjaink legrettegettebb fertőző megbetegedése, kórokozója a vérzéses lázas megbetegedéseket okozó Filovírusok családjába tartozik. A megbetegedés 2-25 nap lappangás után a vírusos megbetegedések általános tüneteivel (rossz közérzet, láz, fejfájás, torokfájás, izomfájdalom és izomgyengeség) kezdődik, majd fokozatosan egyre több szervet érint a fertőzés, ennek megfelelően a tünetek is bővülnek. A jellegadó tünet a véralvadás zavarához kapcsolódik: pontszerű bevérzések, véraláfutások, nagyobb vérömlenyek, véres széklet, vérhányás jelentkezik a betegeknél. A halált „többszervi elégtelenség (máj, vese) okozza, ami a szervezet folyadékháztartásának felborulása, az alacsony vérnyomás, a véralvadási zavarok (pl. disszeminált intravaszkuláris koaguláció, DIC) és a szövetekben elszórtan kialakuló elhalások (necrosis) következtében alakul ki”.

Az ebola rossz hírét a rendkívül magas halálozási ráta (50-80%) adja, illetve az, hogy jelen pillanatban a tüneti kezelésen kívül semmi nem áll ellene rendelkezésre: nincs ellene aktív vagy passzív immunizációs lehetőség, a kísérleti fázisban lévő gyógyszerek hatásossága pedig esetleges.

ebola_virus_virion.jpg

A kis kártevő. A betegekről nem tennék fel képet, aki a neten rákeres az ebolára, készüljön fel, mert nagyon-nagyon durva képeket lehet kapni. (forrás)

 

Honnan a C-vitaminos ötlet?

A cikk Dr. Semeon B. Hrushovetz blogbejegyzéseire hivatkozik, ahol az alábbiak olvashatók:

Eszembe jutott, hogy mivel az Ebola külső és belső vérzéssel jár – a tünetek és eredmények a speciális C-vitamin-hiányt, vagyis a skorbutot juttatták eszembe, így valószínűnek tartom, hogy ezt a vitamint nagy dózisban adva a betegség kezdetekor és a betegség lefolyása alatt előnyös lehet a hematológiai tünetek elkerülésében és a halál megakadályozásában.

Egy ilyen mondat arról tanúskodik, hogy a véralvadásról meg kórélettanról szóló ismeretekkel komoly gondok vannak az illetőnél. A véralvadás egy elég összetett folyamat, így annak zavara is több tényezőtől alakulhat ki. Elég pl. arra gondolni, hogy a K-vitamin anyagcsere-zavar is fokozott vérzékenységgel jár (nem is érem, miért nem nagy dózisú K-vitaminnal akarják gyógyítani az ebolát?). Arról se feledkezzünk meg, hogy a skorbut számos tünete nem egyezik az eboláéval: a skorbut nem jár magas lázzal, nem fertőző, stb.

Gyakorlatilag ez az egyetlen tétel nullázza a cikk összes állítását, az idézett személy maga gondoskodik arról, hogy ne vegye senki komolyan. Olyan felületes analógiát állít fel a skorbut és az ebola között, amit minimális egészségügyi ismeretekkel rendelkező ember egyszerűen nem vehet komolyan.

Nem nehéz rájönni arra sem, hogy szokás szerint egy tiszta C-vitamin promóciós cikkel állunk szemben. Az írás gerincét az a tétel adja, hogy sok Nagyon Híres Ember, illetve Népszerű Könyv azt mondta, hogy a C-vitamin jó. Természetesen egyetlen korrekt forrást sem hoz fel annak alátámasztására, hogy az aszkorbinsav bármilyen pozitív hatással lenne a vérzéses lázak kezelésében (mert ilyen források nincsenek). A felhozott érvek pedig nevetségesen nem a témához kapcsolódnak: pl. miért lenne jobb gyógyszer a C-vitamin csak azért, mert Dr. Thomas Levy „doktorált jogból is”?

 

Nagyon Híres Emberek megmondják a tutit… vagy mégsem?

Dr. Johann Bachstrom 1740-ben volt mersze azt állítani, hogy „a skorbut KIZÁRÓLAG a friss zöldség, gyümölcs, citrus gyümölcsök” hiánya miatt alakul ki. Mindezt közel 300 évvel korábban, hogy a C-vitamint elterjedten a betegség gyógyítására használták volna.

A helyzet az, hogy a tengerészek között pusztító skorbut étrendi vonatkozásait illetően már 1536-ban történtek megfigyelések. John Woodall már 1617-ben rögzíti orvosi könyvében, hogy a skorbut ellen trópusi gyümölcsöket kell enni. Bachstorm 1734-es munkája már ehhez képest nem sok újat adott. James Lind 1746-1747 során egy frappáns klinikai kísérlettel igazolta a skorbut megelőzésének gyakorlati módszerét. A brit haditengerészet 1795-től rendszeresítette a citromlével történő prevenciót. Mivel az aszkorbinsavat csak 1932-ben azonosították, nyilván késleltette a folyamatot, de a késlekedés nem a felfedezéssel szembeni direkt ellenállás eredménye volt. Minden esetre ez a kis történelmi kitérő az ebola vonatkozásában abszolút mellékes, sőt, még a C-vitamin tekintetében is csak tudománytörténeti érdekességnek tekinthető.

ascorbic-acid.png

Aszkorbinsav: A Csodaszer.(forrás)

Miután azt állította, hogy tudja mi gyógyítja meg a szívbetegségeket, a rákot és a fertőzéseket, kinevették. A C-vitamin egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatos állításait kortársai mereven elutasították és kinevették. 10 évvel halála után fogadták el eszméit. Paulingnak igaza volt. Ő volt elvégre a múlt század vezető kémikusa és vitathatatlanul a legnagyobb valaha is élt amerikai tudós. Továbbra is az egyetlen ember a világon, aki két Nobel-díjat nyert. Amellett, hogy az egyik legnagyobb tudós volt, híres humanitáriusként is ismert.

Linus Paulingot általában a Nobel-díj betegség (nobelitisz, nobelománia) iskolapéldájaként szokták felhozni. Ez a kór neves tudósokat támad meg a Nobel-díj átvétele után és jellemző tünete, hogy a díj birtokosa hirtelen minden más szakterületen is szakértővé válik. Pauling vitathatatlanul hatalmas eredményeket ért el kémiai és biokémiai területen és ezért megkapta a maga elismerését (1954, kémiai Nobel-díj). Viszont az ortomolekuláris medicina megalapítása (ami igazából nem is a saját ötlete volt) nem élete legjobban átgondolt tette volt, e téren tett megállapításait mai napig sokan vitatják.

Pauling második Nobel-díjat nem is tudományos eredményeiért, hanem a nukleáris fegyverkezés elleni tevékenységéért kapta 1962-ben. Nem igaz viszont az az állítás, hogy ő az egyetlen, aki többszörös Nobel-díjas -  igaz, hogy ő az, aki osztatlanul kapott kétszer elismerést. Három olyan Nobel-díjas személy is létezik, akik kétszer kapták meg a díjat és mindkétszer tudományos tevékenységéért: Marie Curie (1903 fizika, 1911 kémia), John Bardeen (1956, 1972 fizika), Frederick Sanger (1958, 1980 kémia).

pauling.jpg

Paulingot kár volt belerángatni ebbe az ebolás témába. Kiváló tudós volt, igen méltatlan, hogy a szakmai eredményei helyett az egyetlen komoly melléfogása kapcsán kerül csak elő a neve.

A megfelelően adagolt C-vitamin megbízhatóan és gyorsan gyógyít szinte minden akut gyermekbénulást és az akut hepatitiszt.

Sajnos a forrásként megadott Dr. Levy téved, hiába doktorált jogból is. Az aszkorbinsav nem gyógyítja a gyermekbénulást és jelenlegi ismereteink szerint az akut hepatitiszt sem. Bár mindkét betegség vírusos eredetű, ez a tétel (még ha igaz lenne is) szintén nem sokat segít az ebola típusú megbetegedések esetén.

...az Ebola-vírus szabad gyökök által öl, amely hatást semlegesíteni lehet masszív dózisú intravénás nátrium-aszkorbáttal.

Dr. Robert Cathcart gondolata igen érdekes, de nem hinném, hogy a virológusok egyet értenének vele. Az ebola vírus (mint minden más vírus) a gazdaszervezet különböző sejtjeit használja fel a szaporodásához, a limfocitákon kívül gyakorlatilag bármilyen humán sejtben szaporodóképes. Lehet, hogy eközben szabad gyökök is felszabadulnak, de ez töredékét jelenti annak a károkozásnak, amit a vírus okoz és biztos nem ez a fő hatástényező. Cathcart a honlapján részletesen kifejti az állítását, nem találtam korrekt alapját az állításainak. Ja, és egészen véletlenül ez az úriember C-vitamin forgalmazásban érdekelt.

 

További finomságok a cikkben

Látom a zseniális gondolkodók mintáját, és azon gondolkodom, hogy az egészségügyi létesítmények akkor miért nem próbálják megmenteni a betegeket nagy dózisú C-vitamin adagolásával. Ne feledd, sem a rák kezelésében, sem pedig az ebola gyógyításában nem lenne pénz a C-vitamin alkalmazásából.

A felsorolt „zseniális gondolkodók” között összesen kettő fogalmazott meg az ebolával kapcsolatban valamilyen feltevést, a többi csak azért került felsorolásra, hogy lehessen növelni a meggyőző hatást a tekintélyükre való hivatkozással. Ez van.

Az „ebola gyógyításában” nincs semmilyen pénz, mert nincs rá hatásos kezelés. Sem C-vitamin, sem más. Az ebola ellenes intézkedések ezzel ellentétben irtózatosan drágák (a WHO most dobott a projektbe 100 millió dollárt), mert az egyetlen hatásos eszköz a fertőzés lokalizálása és az új fertőzések megakadályozása.

Várható tehát, hogy a C-vitamin és a lehetséges kezelési eredményesség javítása a magas halálozási betegségnél, mint például az Ebola,nagy ellenállásba fog ütközni. Nyilvánvaló az a tény, hogy sok embernek tetszene a nagy dózisú intravénás vagy liposzómális C-vitamin lehetősége ahelyett, hogy csak karanténban fekszik és végül szörnyű fájdalmak közepette elhalálozik.

Az itt említett „zseniális gondolkodók” nem ebolásokkal foglalkoznak, hanem valahonnan egy biztonságos kis szobából osztják az észt. A gyógyszergyárak szidása helyett tessék a tettek mezejére lépni és cselekedni – ajánlom a cikk szerzőinek, hogy nyugodtan utazzanak ki fél táskányi aszkorbinsavval a most dühöngő járvány területére és próbálkozzanak! Várjuk a sikerekről szóló publikációkat!

ebola.jpg

Nagyon furcsa véletlen az, hogy 4 emlős csoport: majmok, gyümölcsevő denevérek, emberek és tengerimalacok- közül amelyek nem hoznak létre C-vitamint a májukban, 3 csoport: a majmok, gyümölcsevő denevérek és az emberek ismert Ebola hordozók és halálozási rátájuk magas.

Nos, a gyümölcsevő denevérek tünetmentes hordozók, éppen ezért gondolják úgy, hogy ezek a fajok jelentik a vírus kiindulási pontját. Maga az ebola is képes más emlősöket (pl kutyák, sertések) megfertőzni, bár a tünetek kialakulásában vannak különbségek, és a fajok közötti átadás területén is sok kérdés van.

EbolaCycle.png

Az ebola jelenleg feltételezett terjedése (forrás)

 

Az is érdekes tény, hogy amikor ebola vírust spréztek kismalacok orrába, a malackák pár napos magas láz után meggyógyultak. A kísérletben ugyanezen malacok makáki majmokat fertőztek meg. A majmok annyira betegek lettek, hogy eutanizálni kellett őket. Nagyon érdekes lenne megérteni, hogy a malacok miért élték túl a betegséget…talán azért mert májukban képesek a C-vitamin szintetizálására???

Azon túl, hogy ennél a szövegnél a nyelvi lektor is elment aludni (ki találta fel az "eutanizálni" igét?), nagy részben fikció a szöveg. Malacoknál sikerült az ebola tüneteit kiváltani („pigs experimentally infected with EBOV can develop clinical disease”). A főemlősök kifejezetten fogékonyak az ebola törzsekre, ennek azonban tucatnyi oka lehet, a C-vitamin szintézis hiányán kívül, hiszen genetikailag igen közel álló fajokról beszélünk.Itt a történetbe beleszól, hogy az ebola betegség mögött egészen pontosan öt, embert és főemlősöket megbetegítő vírus áll, ezek nem egészen egyformán viselkednek, különösen ha nem főemlősök megfertőzéséről van szó.

A „talán azért” kezdetű fikciók pedig csak hangulatkeltésre jók, másra nem. A szerző folyamatosan belógatja a C-vitamin témát, de aztán lebegve hagyja az ügyet - egyetlen bizonyítékot sem tesz le, ami igazolná, hogy van ilyen irányú összefüggés.

Régóta bizonyított tény, hogy a nagy dózisú C-vitamin- valójában rendkívüli dózisban: 250gramm! naponta liposzomálisan vagy intravénásan- mindenféle káros hatás nélkül fogyasztható.

A 250 grammos (1/4 kg!) mennyiséget semmilyen beviteli formában nem ajánlom. Még a „hardcore” nagy dózisú vitaminosok sem fogyasztanak tartósan napi 10 grammnál többet (és annak sincs sok értelme). Azért, mert nem halunk bele valamibe, nem kell óriási mennyiséget elfogyasztani belőle.

A C-vitamin a bőr kollagénjének egyik legfontosabb alkotóeleme, valamint ez teszi rugalmassá a kapillárisokat, vénákat és artériákat is (tudományos tény). A C-vitamin szerepet játszik a mitokondriumokban is a sejten belül azzal, hogy koenzim-A enzimmé alakulva részt vesz a Krebs-ciklusban, és energiát szolgáltat a sejteknek. Ez megerősíti azt a tényt, hogy a C-vitamin jelentős szerepet játszik a test sejtszintű folyamataiban.

Ez kb. a régi, "Jereváni rádió" című viccre emlékeztet. A C-vitaminnak van szerepe a kötőszöveti rugalmasság és a kapillárisok épségének biztosításában, de nem része a kollagénnek, hanem a kollagén szintéziséhez szükséges egyik enzim (prolil-4-hidroxiláz) alkotóeleme (koenzime). Az aszkorbinsav nem alakul át koenzim A (KoA) molekulává sem, mert az ciszteaminból, pantoténsavból és ATP-ből épül fel. A Koenzim-A szigorúan véve nem vesz részt a Krebs-ciklusban sem, hanem csak odaszállítja az alapanyagot (acetil-KoA formában). Annyit eltaláltak, hogy ez a mitokondriumban zajlik, tapsoljuk meg.

coa.png

Ez itt egy koenzim-A molekula. Köze nincs az aszkorbinsavhoz.(forrás)

Amire a kutatók rájöttek az az, hogy az ebola vírus teljesen kiüríti a test C-vitamin raktárait. Tudományos tény, láttuk már a történelem folyamán a skorbut esetében is, hogy a C-vitamin teljes hiánya jelentősen befolyásolja az emberi test működését.

Hát, lehet, hogy rájöttek, de akkor ezt jól eltitkolták. A PubMeden az „ebola” és az „ascorbic acid” közös keresésre nincs találat (sőt, más vitamin sem gyógyítja a betegséget). Kiterjesztettem a keresést a vérzéses lázakra, úgy összesen három cikk jött elő, amiből az egyik arról szólt, hogy vérzéses lázban gyakorlatilag az összes vízben oldódó vitaminból hiányállapot állhat be. Akkor nem lenne jobb multivitaminokkal gyógyítani az ebolát? :)

A helyzet az, hogy hivatalos publikációkban nyoma sincs azoknak az állításoknak, amiket az alapcikk megfogalmaz. Márpedig én a PubMednek jobban hiszek, mint „Samu doki” blogjának. Az igaz, hogy a skorbut az C-vitamin hiánybetegség, de az is biztos, hogy ennek semmi köze nincs az ebolához - kár is összemosni a kettőt. Csak a jól neveltségem akadályozza meg, hogy párban ne tűzzek be képeket a két betegség tüneteiről - egy kezdő diagnoszta másnaposan, hajnalban ébresztve ránézésre megkülönbözteti egymástól a két betegséget.

nyugalom.jpg

 

Zárszó

Erre az írásra nehéz megtalálni a megfelelő kifejezéseket. Gyakorlatilag rendes szerkezete sincsen. Bedobja az ebola és a C-vitamin szavakat és ezzel garantált is a nagyszámú megtekintés, megvan a "nézettség". De ha alaposabban elolvassuk, igazából egyik területről sem mondott semmi érdemlegeset. Elszór pár közhelyet a C-vitaminról (de azok is tele vannak tévedésekkel), meg mellé tesz pár tekintélyes(nek tűnő) embert, hogy legyen súlya a cikknek. És itt vége.

Természetesen adottak a szokásos kellékek, a gonosz, profitéhes gyógyszermaffia, ami el akarja titkolni a világ leghatásosabb, univerzális gyógyszerét (igen, ez a C-vitamin), ami bármikor, bárkit meggyógyít bármiből. Jelen van a meg nem értett feltalálók örök vigasza: "ha nem fogadják el az ötletedet, akkor biztos igazad van". Éppen csak kimaradt a szokásos konteó, miszerint az ebola egy titkos kormányzati laboratóriumból szándékosan a lakosságra szórt biológiai fegyver (de a cikk kommentjeiben már előjött).

Csak remélni lehet, hogy nem veszik komolyan az olvasók.

ebola-bat.jpg

Myonycteris torquata  - az egyik a három vírusgazda denevérfaj közül.

 

Ha tetszett írásunk, oszd meg vagy klikkelj a tetszik gombra! További érdekességek, aktualitások a Facebook csoportunkban: https://www.facebook.com/Alimento.blog

Források:

  1. Orvosok véleménye: a C-vitamin meggyógyítja az Ebolát. LINK 
  2. Ádám V.: Orvosi biokémia. Medicina. 2006.
  3. Ebola. LINK 
  4. Dr. Semeon B. Hrushovetz. LINK 
  5. docSam Blog. LINK 
  6. Johann Bachstorm. LINK 
  7. Linus Pauling. LINK
  8. Weingartl HM1, Nfon C, Kobinger G:Review of Ebola virus infections in domestic animals.Dev Biol (Basel). 2013;135:211-8. LINK
  9. Kasanova GM, Tutelian AV: Actual vitamin and main foodstuffs consumption by recovered patients suffered from hemorrhagic fever with renal syndrome. Vopr Pitan. 2011;80(3):49-52. LINK
  10. Számok és érdekességek a Nobel-díj történetéből. LINK
  11. Ebola and Marburg Virus. Robert F. Cathcart. LINK 
  12. Researchers discover key mechanism by which lethal viruses Ebola and Marburg cause disease. LINK

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr826600699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eteP söröV 2014.08.14. 13:11:00

C-vitamin RAKTÁRAK!?
Hol? A spájzban? Mert tudtommal a szervezet nem raktározza a C-vitamint (ezért kell állandóan pótolni - nyáron gyümölcs, télen savanyú káposzta-kombóval).
Ha igazam van, akkor a kedves C-vitamingyógyász újabb bakot lőtt... (ha nincs igazam meg javítsatok ki) :)

geucsa 2014.08.14. 13:25:35

Mindenesetre ha megjelenik az első ebolás Magyarországon, gyorsan veszek 2-3 mázsa aszkorbinsavat. És ezzel a cikkel reklámozva fogom árulni Ebola gyógyszer felirattal.:)
Annyira hihetetlen, hogy bármilyen baromsággal át lehet verni épeszű embereket. :-/

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.08.14. 13:41:04

@Vörös Pete:

Korlátozott mennyiségben képesek vagyunk a C-vitamint is tárolni, a skorbut kezdeti tüneteinek kialakulásához is minimálisan 1 hónap aszkorbinsav-mentes étrend szükséges. Jellemzően a hosszabb tengeri utak megbetegedése volt, illetve a szárazföldön a tél vége felé jelentek meg a skorbutos megbetegedések.

Amúgy itt megint hatalmas bakot lőttek, az ebola okozta vérzésnek nincs köze a C-vitaminos vérzésekhez, egyszerűen a vírus tönkreteszi a kapillárisok endotél sejtjeit. nincs az a C-vitamin, ami ez ellen bármit tehetne.

eteP söröV 2014.08.14. 14:08:16

@Meleg Sándor: Köszönöm a helyesbítést! :)
Amúgy "raktározás" alatt kifejeztten a nagy mennyiségű raktározást értettem... mint mondjuk a D-vitaminnál, ahol tudtommal túladagolás is könnyen előfordulhat, ha valaki nagyon buzgó a szedésében.

Meg úgy általában: a raktározhatóság mennyiben függ attól, hogy vízben, vagy zsírban oldódik egy vitamin?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.08.14. 15:23:56

@Vörös Pete:

Általában a zsírban oldódó vitaminokból jóval nagyobb mennyiséget vagyunk képesek raktározni. A túladagolás az A-vitaminnál (retinol) toxikus, de pl. a karotinoknál már annyira nem (csak szépen besárgul tőle az illető). A D, E, K vitaminokból nagyon ritka a túladagolás, csak mesterséges készítményekből és azoknál is a javallott mennyiség többszörösének tartós szedése okozhat gondot. Ráadásul az E és K vitamin sem egyetlen vegyületet takar, a biológiai hatásuk sem teljesen azonos. Az biztos, hogy hogy pl. a K2 vitaminból mikrogrammos mennyiségre van szükségünk de 100 mg feletti szedésnél sem volt toxikus hatás.

A vízben oldódó vitaminoknál és a nyomelemeknél a raktározás nem egységes, pl. a B12-ből évekre való készletet tudunk raktározni a B1 vitaminból meg elég hamar kialakulhat a hiányállapot (beri-beri).

eteP söröV 2014.08.14. 19:10:51

@Meleg Sándor: @Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: Köszönöm a választ mindkettőtöknek! :) Igen, én is régen hallottam arról, hogy a D-vitamint túl lehet adagolni, úgy látszik ez "bevésődött" nálam.

Egyébként a C-vitaminról még annyit (nem épp túladagolás-témában, de egy kis személyes tapasztalat), hogy amikor elkezdtek bejönni ezek a "szuperdózisú" vitaminkészítmények (valamikor a '90-es években), szüleim nagyban belevetették magukat, ennélfogva nekem is minden nap le kellett tömni a torkomon egy brutál méretű 1000 mg-os C-t. Konkrét hatását nem érzékeltem, de ahogy kihagytam (kifelejtettem, vagy bjokottáltam), rögtön elkapott valami betegség, és ez úgy megmaradt bennem, hogy azért a túlszedés sem lehet jó, ha másért nem is, de valamiképp "ellustíthatja" a szervezetet (nem tudom, volt-e valódi korreláció a két esemény között, majd megmondjátok, hogy létezik-e ilyen), és én azóta kicsit óvatos vagyok a vitaminszedéssel, "mindennek megvan a maga helye és ideje" -kitétellel.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2014.08.14. 19:48:21

@Vörös Pete: Létező jelenség a "lustaság". Pazarlóbban bánik a szervezet bizonyos bőségesen jelen lévő tápanyagokkal. (Az ok-okozati kapcsolat persze a fenti példánál nehezen volna bizonyítható.)

korhely1 2014.08.20. 23:08:49

@geucsa:
A reklàmkampànyodhoz:
Vita? min?
C-vitamin!
...és kilàbal abbòl a Ebolàbòl!

Munyi cica 2014.11.14. 22:42:03

Volt már szó valamelyik posztban a liposzómás C vitaminról, de most nem találom.
Mi a véleményetek erről, én azt hiszem, csak egy újabb haszontalanság(Forduló Bogyó írt nekem erről és én el is hiszem neki), de sokan annyira odavannak érte. Van valami tudományos cikketek vagy ismeretetek erről? Köszi!

Munyi cica 2014.11.14. 22:43:24

Ja, bocs, itt egy link a "technológiáról", de van rengeteg:

www.provitamin.hu/novo-c-plus-liposzomas-c-vitamin-c6-p77122.html

Persze ez forgalmazó :).

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.11.18. 08:08:31

@Munyi cica:

A liposzómás aszkorbinsav lényege, hogy lassabban szabadul fel a hatóanyag, így a felszívódása elnyúlik, a vérszintje egyenletesebb lesz.

A felszívódása ettől nem lesz "egyedülállóan magas".

"A hatóanyagok például a szájban és a nyelőcsőben lévő enzimekkel szemben hajlamosak "alulmaradni", ez utóbbiak ugyanis elsőbbséget élveznek a felszívódási folyamatban."

Ez nettó butaság, hogy finoman fejezzem ki magam. A nyelőcsőben lévő enzimeken jót kacagtam.
süti beállítások módosítása