Diabetikus kamu
2016. november 21. írta: Meleg Sándor

Diabetikus kamu

A cukorbetegség egy komoly anyagcsere-betegség, egyre több embert érint. Így nem csoda, hogy itt is tömegével bukkannak fel az egyszerűnek tűnő, kis erőfeszítéssel gyógyulást ígérő készítmények, melyek sokszor hetek, napok alatt ígérik az anyagcsere látványos javulását. A cikk lényegében két részből fog állni: először egy ilyen termékkel kapcsolatos honlapot (DiaRemedium) nézegetünk végig, kifejezetten a megtévesztés gyakran alkalmazott elemeit szemügyre véve, a második részben pedig megnézzük, egyáltalán lehetne-e érdemi hatása az adott terméknek a cukorbetegségre. Aki TLDR érzékeny, hozzá se fogjon...

rehmannia_ikon.jpg

Rhemannia glutinosa - a termék egyik összetevője (forrás)

A következő néhány pontban azokat trükköket vesszük szemügyre, amikkel vásárlásra kívánják ösztönözni a vásárlókat a forgalmazók, időnként átlépve a jogszerűség és a tisztességes kereskedelmi gyakorlat határait.

AZ ÚJRA ÉS ÚJRA VISSZASZÁMOLÓ ÓRA

A vásárlásra ösztönző eszközök egyike az akció, amikor egy behatárolt időtartamon belül kedvezőbb áron vásárolható meg egy termék vagy szolgáltatás. Ennek egy etikátlan, és hazánkban egyértelműen jogszerűtlen változata, amikor egy forgalmazó megpróbálja az azonnali döntést kicsikarni azzal, hogy nagyon rövid időtartamot jelenít meg az akcióra. A DieRemedium esetében ez egészen pontosan 15 perc, amit a böngésző megnyitásától visszaszámláló óra jelez – aggódni viszont nem kell, semmilyen gyors akcióról nicns szó: az óra magától újraindul 15 perc leteltével. A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény szerint ez már tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak számíthat.

Tisztességtelen kereskedelmi magatartás: a fogyasztó azonnali döntéshozatalra késztetése céljából annak valótlan állítása, hogy az áru csak nagyon korlátozott ideig áll rendelkezésre, vagy bizonyos feltételek mellett csak nagyon korlátozott ideig áll rendelkezésre, és ezáltal a fogyasztó megfosztása a tájékozott döntéshez szükséges időtől és alkalomtól.

001b.jpg

Jó tanács: ha folyamatosan visszaszámláló órát látunk, nézzük meg újraindul-e. Ha  utolsó napos akciót hirdetnek, nézzünk vissza másnap és ellenőrizzük, nincs-e még egyszer utolsó napi akció. Ha a korlátozott idejű ajánlat ismétlődik, meneküljünk az oldalról.

 

KAMU PORTÁLOK LÉTREHOZÁSA PROMÓCIÓS CÉLLAL

Gyakori alkalmazás, hogy egy kamu online magazint hoznak létre. Itt az adott terméket bemutató cikk (ez lehet olvasói levél, esettanulmány vagy egy fiktív orvos/kutató vallomása). Néha még az is előfordul, hogy hivatkoznak egy létező bulvármagazinra, ahol aztán semmi nyoma sincs az érintett termékről szóló hírnek, információnak (hát, azóta biztos leszedték… na ja). Jelen esetben egy Healthy Info nevű oldalt dob fel a böngésző. Ami lebuktatja az oldalt, hogy az oldalon minden (!) linkelhető rész a termék közvetlen promócióját végző oldalra visz át. Ismét idéznék a 2008. évi XLVII. törvényből - tisztességtelen kereskedelmi magatartás:

Az írott vagy elektronikus médiában szerkesztői tartalom használata az áru értékesítésének vagy más módon történő igénybevételének előmozdítására úgy, hogy ezért a vállalkozás ellenszolgáltatást nyújtott, ez azonban nem tűnik ki egyértelműen a tartalomból vagy a fogyasztó számára egyértelműen felismerhető képi vagy akusztikus elemekből (szerkesztői tartalomnak álcázott reklám).

Itt mondjuk annyival feldobják a műsort, hogy a szekesztői tartalmat maguk hozzák létre egy ál-portálon - de ettől még szerkesztői tartalom.

017.jpg

Jó tanács: a cikkről áradozó honlapon találomra kattingassunk, hova jutunk. Ha mindig ugyanarra a termék-honlapra kerülünk, akkor az bizony egy kamu promóciós honlap, és a termékkel kapcsolatban se legyenek illúzióink.

 

VISSZAKERESHETETLEN TANULMÁNYOK ÉS SIKERTÖRTÉNETEK

Sok helyen látni a „hihetetlen hatékonyság” bizonyítékait olyan formában, hogy visszanyomozhatatlan tanulmányokra, cikkekre, nyilatkozatokra hivatkoznak. Jelen esetben is olvashatunk egy 3000 fő részvételével végzett (mérete alapján igen komoly) vizsgálatról, amiben az „eredmények az orvosokat is megdöbbentették”, akkor nézzük meg, van-e forrás a vizsgálathoz. Ha nincs, akkor nagy eséllyel egy erős füllentés áll az ügy mögött. Olyannal is lehet találkozni, hogy egy-egy kutató neve vagy akár egy cikk is felbukkan a reklámoldalon, de ha elolvassuk a cikket, akkor az teljesen másról szól. Legyünk óvatosak akkor is, ha a forrás egy bulvár-oldal – legyen az akár magyar vagy angol nyelvű. Érdemes tudni, hogy a forgalmazónak kötelessége, hogy a vásárló (vagy az eljáró hatóság) felé bizonyítani tudja a termékhez fűződő állítások valódiságát. Hivatkozások, pontos források nélkül ez nem megy.

002b.jpg

Tanulság: ha nem találunk hihetetlen hatékonyság alátámasztásához hivatkozást vagy forrásmegjelölést, akkor az nagy valószínűséggel nem létezik.

 

TÖBB MILLIÓ VEVŐ NEM TÉVEDHET?

Már több helyen találkoztam azzal az állítással, hogy adott termék vagy módszer Európában hatalmas sikert ért el, rengetegen megvásárolták. Ez egyfajta tömeghatás révén biztonságot nyújt a vásárlónak, mely a „10 milliárd légy nem tévedhet” mottó alapján összefoglalható. A gond az, hogy ha igaz lenne, akkor sem jelentene garanciát, hogy a termék beváltja a hozzá fűzött reményeket. Egy termék megvásárlása nem jelenti azt, hogy hatásos - hiszen a hatásosság kérdése a vásárlás után vizsgálható csak. De az ilyen állítások az esetek többségében még csak nem is igazak. Természetesen a sikerről szóló állítást is kötelessége (lenne) a forgalmazónak alátámasztani. Ha nincs ilyen forrás feltüntetve, akkor az állítás nagy valószínűséggel kamu.

002c.jpg

Jó tanács: ha világrengető sikerről hallunk, gyanakodjunk. Különösen, ha nem ellenőrizhető az állítás.

 

TERMÉKHEZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLÍTÁSOK

Az általánosságokon túl érdemes megnézi a termékhez fűződő állításokat is. Az esetek többségében mindig találhatunk gyanús mondatokat, lássuk, mit írnak a csodatapaszról:

005.jpg
1.    Nincs semmilyen szervezetre gyakorolt káros hatása, gyógynövényekből készült.

Ha egy terméket azzal reklámoznak, hogy semmilyen mellékhatása, nem kívánatos következménye nincs a használatának, már legyünk azonnal gyanakvóak. Ha hozzáfűzik, hogy minden azért van, mert gyógynövényekből készült – nos, akkor csukjuk be a böngészőt és keressünk más elfoglaltságot. A helyzet az, hogy a gyógynövények alkalmazásának is van kockázata, előfordulhatnak nem kívánatos mellékhatások, különösen egy olyan összetett anyagcsere-zavar esetén, mint a cukorbetegség. Ezen felül az együttesen alkalmazott gyógynövények, gyógynövény-alapú készítmények kölcsönhathatnak egymással, és befolyásolhatják a szedett gyógyszerek hatását is. Ezeknek a hatásoknak azért elég részletes leírásai léteznek és elvárható lenne, hogy a termék használatával kapcsolatban felhívják erre a figyelmet.

2.    A keleti orvoslás több ezer éves tapasztalatát hasznosítja.

Ezzel a mondattal az egyik baj, hogy teljesen ellenőrizhetetlen. A másik baj, pedig, hogy nincs olyan, hogy „keleti orvoslás”. Ázsiában minden népcsoportnak megvannak a maga gyógyító eljárásai, rituáléi, más-más gyógynövényeket alkalmaznak – ez egyáltalán nem alkot semmilyen egységes orvoslást, sok esetben még az alapelvek szintjén sem egyeztethetők össze. Szintén megtévesztő, hogy a több ezer évre hivatkozva próbálják egy módszer hitelét növelni: attól még hogy valami régi, még nem biztos, hogy működik, sőt általában véve az újkori orvosi felfedezések megbízhatóbbnak mondhatók.

3.    Nincs szükség semmilyen speciális dologra, ami segítené a gyógyulási folyamatot.

Ennek a mondatnak úgy általában véve nincs értelme. Mi kellene még egy lábtapaszhoz, hogy hasson?

4.    Tartós hatás a kúra után is.

Szintén gyanúra ad okot, ha egy termék túlságosan hatékony. A legtöbb készítmény addig képes hatni, amíg azt fogyasztják – mitől lenne a hatás végleges a kúra után?  Egyes készítmények esetében speciális beviteli formákkal el lehet érni, hogy a beadást követően lassabban szívódnak fel, így tartós hatást tudnak kifejteni - de ezek azért jellemzően nem talpra ragasztható bevitelt jelentenek.

5.    A termék minőségi igazolással rendelkezik, biztonságos.

A termék minőségi igazolását elfelejtették csatolni. Az oldalon látható két igazolást kozmetikai termékek gyártáshoz adták ki (GMP - Good Manufacturing Practice), mindösszesen annyit jelentenek, hogy a gyártástechnológia megfelel az adott minősítés szerint elvártaknak. A termék hatására, minőségére és biztonságosságra vonatkozóan semmilyen információt nem tartalmaznak.

certificate-1.jpg

6.    Összehasonlítva a tablettákkal és kapszulákkal nem árt a gyomornak, a beleknek és a májnak.

Ez először is olyan, mint amikor a labdát el akarjuk adni, és összehasonlítjuk a kockával – majd megállapítjuk, hogy gurítható. Másodszor azt sugallja, hogy a tablettás antidiabetikumok ártanak a gyomornak és a beleknek – ami azért általánosságban nem igaz. Harmadszor pedig a májat említi – ez meg már csak azért sem igaz, mert a hatóanyag nemcsak az emésztőrendszeren keresztül juthat a májba. Bőrön át felszívódó anyag is lehet májkárosító.

7.    Összehasonlítva az injekciókkal, nem okoz sérülést a bőrön.

Így igaz, sőt, ha a láncfűrésszel, nagy kaliberű vadászpuskával vagy kisebb nukleáris töltetekkel vetjük össze, akkor a tapasz kifejezetten kíméletes módszer. Csak remélni merem, hogy az inzulinos cukorbetegek nem állnak át tapaszra egyik pillanatról a másikra.

8.    Használata egyszerű és kényelmes, csak ragaszd fel éjszakára.

Ez a nagy semmi. A tablettát is reklámozhatnánk úgy, hogy "használata egyszerű, csak kapd be és nyeld le"...

9.    Minden, a forgalmazáshoz szükséges engedéllyel rendelkezik.

Ez egy elég sikamlós állítás. Az pontosan tudható, hogy a hazai forgalmazóknak és termékeiknek milyen feltételeknek kell megfelelni – vagy gyógyszerként vagy étrend-kiegészítőként kell engedélyeztetni, bejegyeztetni a termékeiket, s az ehhez kapcsolódó engedélyezési, notfikációs számot fel kell tüntetni, a DiaRemedium honlapján pedig se notifikációs szám, se engedélyezési szám, se forgalomba hozatali engedély száma. A csodatermék az OGYÉI listáiban (gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények, forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező allopátiás és homeopátiás készítmények, étrend-kiegészítők, stb.) nem szerepel, még az European Medicines Agency oldalán is kerestem - eredmény nélkül. A főbb hatóanyagokra is rápróbáltam, de még így sem jött össze. Ezek alapján el nem tudom képzelni, hol és milyen engedélyt szerzett a termék gyártója, forgalmazója.

Joggal merül fel a kérdés, hogy mi van, ha nem hazai a forgalmazó, ha nem hazai cég webáruházából rendelünk? Messziről jött ember, azt mond amit akar – gyakorlatilag ellenőrizhetetlen, hogy a termék milyen engedélyezési eljáráson ment keresztül, ha egyáltalán engedélyezték bárhol is a világban. Alapvetően érdemes gyanakvónak lenni minden nem hazai forgalmazóval, céggel, különösen akkor, ha még az EU szintjén sincs telephelye, kapcsolattartója.

Érdekességként szétnéztem az amerikai FDA (Food and Drug Administration) oldalán, ott még 2013-ból volt egy dörgedelmes levél többek között egy, a fenti tapasszal azonos összetételű "Sugar Balancer" teához kapcsolódó állítások és egyéb jogsértő kereskedelmi magatartás (pl. engedély nélküli import, forgalmazás) ügyében.

10.    Nemcsak a cukorbetegséget segíti kezelni, hanem a kísérő tüneteket is.

Ebben az állításban is van annyi csalafintaság, hogy ha a cukorbetegséget eredményesen kezelik (bármilyen gyógyszeres vagy egyéb terápiás eszközzel), akkor a kísérő tünetek javulni fognak maguktól is. A fenti állítást akkor tehetné meg a forgalmazó, ha kifejezetten lenne olyan összetevője a terméknek, ami az egyes kísérő tünetekre önállóan hat. Mondanom sem kell, ennek igazolása sem található meg a termékhez kapcsolódó tájékoztatásokban.

 

KAMU SZAKTEKINTÉLYEK

A vásárlás-ösztönzés egyik legjobb eszköze, ha szaktekintélyek véleményét adják a termékhez. Ez sajnos a gyógyszerek és más termékek esetében is alkalmazott módszer (10 fogorvosból 9 ezt ajánlja...), ami hatóságoknál még kevésbé, de nálam már sérti a reklámokkal kapcsolatos etikai elveket. Az áltermékek esetében az is előfordul, hogy adott szaktekintély fiktív: jelen esetben lenyomozhatatlan, ki az a Dr. Ronald Richards, egy dolog biztos: a fénykép egy vásárolt illusztráció.

006b.jpg

 

KAMU VÁSÁRLÓI SIKEREK

A másik fontos csalogató eszköz az egyéni sikertörténetek. Ne legyenek illúzióink, a legtöbb esetben tetljesen fiktív emberek fiktív történeteit olvashatjuk. A korábban már írt cikkekben tömegével találtam fiktív eseteket, ez különösen akkor vicces, ha különböző nyelveken létrehozott klón-portálokon a szövegek tükörfordításaival találkozhatunk.

hozzaszolas.jpg

A hozzászólások ugyanazok, a dátumok frissülnek, a vélemény beküldő űrlap a lap alján pedig nem működik. Jó tanács: a vásárlói sikertörténetekben sose bízzunk. Még ha igazak is, akkor is csak az érem egyik oldalát mutatják meg: sosem tudjuk meg, hány személynek voltak negatív tapasztalatai a termékkel - ezeket ugyanis nem teszik fel a honlapokra, sok helyen még a Facebook oldalon is cenzúráznak.

 

ÉS MI VAN A TERMÉKBEN?

A gond az, hogy a külföldről rendelt készítmények esetében nem sok garancia van arra, hogy az adott gyógynövényeket tartalmazza, nem pedig az autópálya mellett kaszált gyomokat. Ezt itthon senki nem fogja bevizsgálni, mert hivatalosan a készítmény nem is került kereskedelmi forgalomba – ha hivatalosan forgalomba kerülne, akkor sincs rá sok esély, hogy egy lábtapaszra nagy figyelmet fordítanának. S ha egy vizsgálat  alapján mégis kiderülne, hogy nem az van a dobozban, amit rendeltünk, a panasz érvényesítésének az esélye a nulla közeli tartományban mozog. De tételezzük fel a legjobbakat a termékkel kapcsolatban - nézzük meg, van-e reális esélye, hogy a meghirdetett növények valóban pozitív hatással lehetnek a cukorbetegségre!

Kinai angyalgyökér (Angelica sinensis): Kínában, Koreában és Japánban honos, illatos gyógynövény. A kínai gyógyászatban szinte minden nőgyógyászati panasz kezelésére alkalmazzák a szabálytalan menstruációtól a hormonális változások által okozott menopauzális tünetekig. A kínai angyalgyökérben található hatóanyagok megelőzik a görcsöket, gátolják a véralvadást, ellazítják a hajszálereket, hatással vannak az ösztrogén-aktivitásra. A gyökér Magyarországon étrend-kiegészítőkben csak korlátozottan alkalmazható. Cukorbetegségre gyakorolt hatását illetően egereken végeztek vizsgálatokat: a kínai angyalgyökér poliszacharidjai javították az inzulin szekréciót és pozitív hatással voltak a szénhidrát-anyagcserére – ezek az anyagok viszont bőrön keresztül nem képesek felszívódni.

Puerarin: A puerarin nem egy konkrét növény, hanem egy növénynemzetség (Pueraria) gyökerében található flavonoid típusú vegyület. Nagyon sok kínai tanulmány zeng ódákat a puerarin gyógyító hatásáról, sajnos ezen vizsgálatok megint csak in vitro vagy maximum állatkísérletek szintén léteznek. A cukorbetegség kapcsán is leginkább a szövődményekkel (leginkább kisérszövődmények, idegkárosodások) kapcsán került elő, és a béta sejtek védelmében lehet szerepe. A klinikai alkalmazás gyakorlatilag alig körvonalazódott még.

620px-puerarin_svg.png

Puerarin.Egyszer talán lesz belőle hatásos gyógyszer is, de ott még nagyon nem járunk. (forrás)

 

Rehmannia nemzetség növényei: Erről viszonylag több információ van még, vannak jócskán cukorbetegséggel kapcsolatos kutatások, jellemzően ezek is patkányokon történnek, humán alkalmazásról nem találtam információt.

Paeonia rubra: igen tetszetős növény, szintén folytatnak vele kutatásokat a cukorbetegség és szövődményei kezelését illetően, sajnos itt is csak in vitro és patkánykísérletekről lehet olvasni. Bár a tanulmányok igyekeznek igen nagy reményeket fűzni a kapott eredményekhez, összességében az emberi alkalmazás eredményessége, formája vonatkozásában azért még sok a bizonytalanság.

Lycium barbarum: magyar nevén közönséges ördögcérna a burgonyafélék családjába tartozó lombhullató cserje. Közép-Kínából származik, de Európában sokfelé meghonosodott. Termése goji bogyó néven is ismert és keresett.

A fenti gyógynövények alkalmazása II. típusú cukorbetegségben akár alkalmazhatóak lennének, a kutatási eredmények azt mutatják, hogy tartalmaznak olyan hatóanyagot, mely a cukorbetegség alapvető folyamataiban, vagy egyes szövődmények megelőzésében, kezelésében használhatóak. De a helyzet azért nem ennyire biztató:

  1. A fogyasztandó hatóanyag mennyisége erősen kérdéses. Az állatkísérletekben általában tiszta hatóanyagot alkalmaznak, vagy legalább valamilyen gyógynövény-kivonatot. Ez azt jelenti, hogy a forgalomban kapható készítményél sokkal magasabb koncentrációt, illetve hatóanyag-mennyiséget alkalmaznak. Ha a hatóanyag adott mennyiségben alkalmazva még eredményesen befolyásolta volna is a cukorbetegséget, ez automatikusan nem jelentené azt, hogy maga a forgalomba hozott, tiszta gyógynövényt tartalmazó termék hatásos lenne.
  2. A patkánykísérletek hátránya az, hogy a kis tömeghez (egy ilyen állatka kb. 150-250 g-os) viszonylag koncentrált hatóanyag-mennyiséget használnak. Ha ezt felnagyítjuk egy ember méretére, akkor irreális mennyiségek jönnek ki, egy gyógynövényes tapaszban pedig 1 grammnál kevesebb szárított növény van. Például a patkányokba juttatott, hatásos dózisnak mondható 50 mg/ttkg catalpol (Rehmannia glutinosa hatóanyaga) nem tűnik soknak, egészen addig, amíg nem számolunk utána, hogy egy 80 kg-os embernél ez 4.000 mg, vagyis 4 g tiszta hatóanyagot jelent - ez bőven meghaladja legnagyobb alkalmazott napi metformin dózist is!
  3. A terméknél olvasott állításokkal szemben ezek a gyógynövények igenis rendelkeznek mellékhatásokkal, hatásukat a gyógyszeres és nem gyógyszeres terápiák során figyelembe kell venni (különösen az angyalgyökér esetében). A problémát itt nagy részben az jelenti, hogy a kínai gyógynövényekben található hatóanyagok jelentős részénél még feltáratlan a hatóanyagok teljes hatásmechanizmusa, a kísérletekben leginkább a pozitív hatások kimutatásával voltak elfoglalva - a lehetséges mellékhatásokat egyszerűen nem vizsgálták. Márpedig enélkül bármilyen emberi alkalmazást kockázatosnak kell tekinteni.
  4. Épp a fentiek miatt ismeretlen gyógynövény-gyógyszer keresztreakciók is előfordulhatnak. A gyógynövények és gyógyszerek közötti hatás figyelembe vételének elmaradása akár komoly egészségügyi problémákat, rosszulléteket is okozhat. Ha valóban hatásosak lennének a gyógynövények, ez mindenképpen nagy óvatosságot igényelne alkalmazásuk során.
  5. Végére a poén: ezek a növényi hatóanyagok a talp bőrén át nem fognak felszívódni. Azokban a kísérletekben, ahol az anyagcserére gyakorolt hatást mérték, a kísérleti állatok szervezetébe többnyire intravénás módon (injekció) vitték be a hatóanyagot (volt még hasüregbe juttatott injekció is). Talán a gyógyteaként történő fogyasztással lehetne elérni még eredményeket, esetleg a tablettás, tiszta hatóanyag-bevitel lehetne még érdemben terápiás eszköz.

 

TANULSÁG?

Az első és legfontosabb: általában véve minden gyógyhatást ígérő termékkel kapcsolatban érdemes nagy óvatossággal, körültekintően eljárni.  A jó szándékkal ajánlott termékek esetében sincs egyértelmű garancia arra, hogy hatni fog, ugyanakkor nagyon sok a betegek pénzére utazó csaló. Bár a 21. század elhozta a világszintű kereskedelem lehetőségét, célszerű olyan terméket kiválasztani, aminek van hazai forgalmazója, a forgalmazó leinformálható, a termék pedig valóban rendelkezik valamilyen engedéllyel, regisztrációval.

Ha a termékhez kapcsolódó kommunikáció a fentebb már említett trükkökkel próbálkozik, célszerű nem kockáztatni. Ha a termék tényleg jó, korrekten alátámaszthatók a hatással kapcsolatos állítások, akkor nincs szükség trükközésre, a nyíl és egyenes, tényszerű kommunikáció is megállja a helyét.Mindig tartsuk szem előtt, hogy egy-egy rossz termék használatával nem csak a befektetett pénz veszhet,  reális esély van a hatás elmaradásából, nem kívánatos hatásokból fakadó egészségügyi problémáknak.

 csalok.jpg

Legyünk óvatosak, főként ha a világhálón tájékozódunk és vásárlunk!

 

 Ha tetszett az írás, oszd meg vagy kattints a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd le kommentbe! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon találhatók: https://www.facebook.com/Alimento.blog

 

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség, vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

Források:

  1. Diaremedium. URL: http://www.diaremedium.com/hu_official_g1/
  2. Diaremedium. URL: http://www.diaremediumweb.com/en/index.php
  3. Healthy Info. URL: http://www.thebloodyhealth.com/hu_diaremedium_j1/
  4. 2008. évi XLVII. törvény a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról. URL: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=117819.252687
  5. Étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt növények (letölthető szakvéleménnyel). URL: https://www.ogyei.gov.hu/negativ_lista_/
  6. Wang K et al:Protective effects of Angelica sinensis polysaccharide against hyperglycemia and liver injury in multiple low-dose streptozotocin-induced type 2 diabetic BALB/c mice. Food Funct. 2016 Nov 4. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27813540
  7. Li Z et al: Puerarin protects pancreatic β-cell survival via PI3K/Akt signaling pathway.J Mol Endocrinol. 2014 Aug;53(1):71-9.URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24827001
  8. Lv P et al: Treatment with the herbal medicine, naoxintong improves the protective effect of high-density lipoproteins on endothelial function in patients with type 2 diabetes. Mol Med Rep. 2016 Mar;13(3):2007-16. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26781332
  9. Zhu H et al: Antidiabetic and antioxidant effects of catalpol extracted from Rehmannia glutinosa (Di Huang) on rat diabetes induced by streptozotocin and high-fat, high-sugar feed.Chin Med. 2016 May 11;11:25. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4864906/
  10. Puerarin. URL: https://en.wikipedia.org/wiki/Puerarin
  11. Pueraria. URL: https://en.wikipedia.org/wiki/Pueraria
  12. Rehmannia. URL: https://en.wikipedia.org/wiki/Rehmannia
  13. Rehmannia glutinosa. URL: https://en.wikipedia.org/wiki/Rehmannia_glutinosa

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr4211950909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.11.21. 16:47:19

"ha a cukorbetegséget eredményesen kezelik (bármilyen gyógyszeres vagy egyéb terápiás eszközzel), akkor a kísérő tünetek javulni fognak maguktól is."
Hmmm... tizenhat éven át romlott a cukrom. Idén nyáron volt egy drasztikus fogyásom, a cukrom visszaállt a normál, 5-6 közti tartományba, bármit eszek, nem megy 8 fölé. Ehhez képest az idegrendszeri és szemészeti problémáim nemhogy szinten maradtak volna, talán még gyorsabban romlanak, mint korábban. A szemem biztosan...

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.11.21. 16:49:37

Egyébként, ha olyat látsz, hogy "még az orvosokat is megdöbbentette", az 99.99%, hogy kamu.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.11.21. 19:13:58

@Hóhér az utolsó barátod:

Nagy átlagban azért jellemző a javulás. A neurológiai, szemészeti problémáknál kevésbé jellemző a javulás, de az állapotromlás azért lassulni szokott.

Blue Lemon 2016.12.11. 12:38:24

De jó kis írás már megint.

lionking 2017.05.14. 20:53:46

@Hóhér az utolsó barátod: azért a szem a korral is romlik és az emígyen nem fog visszajavulni sajna
süti beállítások módosítása