Agymenés rovat - Egészségtudatosság
2016. június 21. írta: Meleg Sándor

Agymenés rovat - Egészségtudatosság

Ma már a legtermészetesebb dolognak számít, hogy az egészség, a tudatosság fogalma összekapcsolódik az alternatív táplálkozási mozgalmakkal. Sőt, lassan már alternatívnak sem nevezhetjük ezeket a jelenségeket, mert úgy tűnik, lassan inkább ez a döntő többség.

tudat.jpg

 A "tudatosság" szóra ezt adta elsőként a Google. Ez azért sok mindent elmond....

Van egy rádió reklám, melyben egy terméket hirdetnek serényen azzal, hogy abszolút természetes alapanyagokból készül, jólelkű gazdaemberek szívüket-lelküket beleadják a minőségi alapanyagok előállításába, s nem mellesleg abszolút „E-mentes” a termék. Egy mondat kiemelkedett a szokásos maszlagból:

...egészségtudatos vásárlók vagyunk, ezért fontos, hogy e-mentes legyen a vásárolt termék.

Úgy tűnik, hogy 2016-ban egészen nagy pénzeket ölnek bele olyan marketing kampányokba élelmiszeripari cégek, ami hamis dilemmákra épül, felosztva a világot a jó = természetes, hazai, kistermelői és a rossz = mesterséges, külföldi, nagyipari pólusok mentén. Ha valaki ennek a végsőkig fokozott változatára kíváncsi, találtam egy gyöngyszemet a Morning Show kínálatából - igazából a felvezető szignál az érdekes, az viszont nagyon kemény. Megmutatja, hogy válik jól hangzó, tévutakra vezető médiatartalommá egyetlen túlzásba vitt megközelítés.

Az adalékanyagokkal kapcsolatban megjegyezném, hogy alkalmazásuk alapvetően szükségszerű, ha az élelmiszeripar ki akarja szolgálni a fogyasztói igényeket. Ahhoz, hogy ez változzon, a fogyasztóknak kell változni, de aki megszokta, hogy mindig, nagy mennyiségű (látszólagosan) változatos kínálatból szemezgessen és csakis a legszebb(nek tűnő), legfinomabb(nak tűnő), legjobb minőségű(nek tűnő) termékekből válogasson, nem fogja ezt az igényét könnyen feladni. Arról ne is beszéljünk, hogy egyes adalékanyagok minden rossz tulajdonságuk ellenére valami sokkal rosszabbtól (pl. a termék állagromlásától vagy élelmiszerfertőzésektől) védik a fogyasztót.

Kevesebb szó esik róla, pedig sokkal nagyobb jelentőségű a különböző élelmiszercsoportok "keveredése". Aki valamilyen táplálékallergiában, intoleranciában érintett, nagyon jól tudja, hogy a szója-, a tejfehérje-, gabona-alapú összetevő szinte mindenben előfordul, elég nehéz olyan termékcsaládot kifogni, ahol garantálják az élelmiszer tisztaságát. Ezen felül egyéb turpisságokat is elkövetnek a gyártók (gondolok itt a tejzsír növényi olajjal való helyettesítésére vagy a reggeli ital nevezetű "tejszerű" dologra), főként, ha rájönnek arra, hogyan lehet ezeket egy marketing kampány keretében nagyszerű dolgoknak beállítani. Ugyanakkor szó sincs valami világszintű élelmiszermaffia működéséről, egyszerűen a jó öreg kapitalista piacgazdaság a maga logikájában így reagál a fogyasztók igényeire, jelen körülmények között az lenne a csoda, ha a "láthatatlan kéz" más irányba terelné a gyártókat.

És akkor az igényektől lépjünk tovább az egészségtudatosság fogalma felé, ami egyfajta szuperpozitív varázsszóvá vált az elmúlt években, ebbe bele lehet bármit csomagolni, ami eltér a konvencionális fogyasztói szokásoktól, éppen ezért jelentős marketingértékre tett szert.

ementes.png

Komoly varázserővel bíró szavak ezek, még a patrónus-bűbájt is leverik... már csak azt szeretném tudni, hogy az e-mentes kecsketejet vajon nevezhetjük-e kcsktj-nek.

 

EGÉSZSÉGTUDATOSSÁG?

Ha kísérletképpen a "tudatosság" fogalmat beírjuk a böngésző keresőmezőjébe, érzékeljük, hogy valami nagyon elromlott: olyan mennyiségű ezoterikus szemetet kapunk a nyakunkba, hogy nem győzünk tovalapozni. A tudatosságot én személy szerint nem korlátoznám le a hideg racionalizmus világára, a maga módján ebben helye van a spiritualitásnak és az emberi létből fakadó irracionalizmusnak, na de hogy valaki attól tudatosabb, hogy az életének alapvető döntéseiben figyelmen kívül hagyja a világ objektív felét és néhány ezoterikus guru útmutatásaira hallgat - ezt nekem azért nehéz elfogadnom. A világ objektív részének ignorálása nem tudatosság hanem épp az ellenkezője - éppúgy, mintha az élet szubjektív, egyéni élményszerű részét vágnánk le.

Az egészségtudatos magatartás objektív meghatározása elég nehézkes - sokan sok félét gondolnak róla, én egy definíciót találtam, ami egészen jól lefedi a területet. Eszerint

Az egészségtudatos magatartás az egyén szemléletének, viselkedésének, tevékenységének összessége annak érdekében, hogy minél tovább és minél egészségesebb maradhasson. Ennek során döntéseiben fontosnak tartja és érvényesíti egészség-szempontjait saját maga és – szűkebb és tágabb – környezete érdekében, szokásainak tudatos kontrollálásával (pl.: helyes táplálkozás, testmozgás, szexuális szokások; egészségkárosító magatartások, káros szenvedélyek kerülése; stb.) tevékenyen részt vesz egészségénekének fejlesztésében, elsajátítja a laikus segítség és önsegítés képességeit, az egészségügyi ellátással és az ellátórendszerrel kapcsolatban kialakítja és alkalmazza a tájékozott fogyasztói magatartást.

Látható, hogy az egészségtudatosság nagyon széles kört fed le és a meghatározás nem több, egy laza keretrendszernél, amit elég változatosan  lehet tartalommal feltölteni, s ebben a feltöltésben vannak komoly buktatók is. Például - maradva a táplálkozás kérdésénél - az egészségtudatos magatartás feltételezi, hogy a fogyasztó tájékozódik a megvásárolandó élelmiszerek alapvető tulajdonságairól, összetételéről, az összetevők rövid és hosszú távú egészségügyi hatásairól - csak hát nem mindegy, hogy ezt hiteles forrásból teszi meg, vagy a naturahirek, antalvali, mindegyben blog jellegű forrásokból. Ha utánanézünk az adalékanyagoknak, az jó - ugyanakkor az egészségtudatos életmód redukálása az E-mentes szlogenre már messze esik attól, amit ez a fogalom leír. Ha az összetevőkre fókuszálunk, az is tévútra vezethet: ha a C-vitaminról tudjuk, hogy sok jó egészségügyi hatása van, az még nem jelenti, hogy napi szinten 10.000 mg mennyiségben kell fogyasztani, ha a kiderül, hogy búzafűben van olyan antioxidáns, ami csökkenti a daganatok képződésének kockázatát, az még nem jelenti, hogy egyből meggyógyítja az összes rosszindulatú daganatos megbetegedést.

Szabad utat engedve a lelkem mélyén élő elveszett szkeptikus filozófusnak, szeretném megjegyezni, hogy az egészségtudatosság terén (és nagyjából máshol is), nem vagyok túl bizakodó. Az ember alapvetően egy ösztönvezérelt létforma, személyiségünkön a tudatos, racionális rész vékonyabb és törékenyebb, mint a tojáson a héj. Ráadásul a sors (evolúció) furcsa fintoraként rendelkezünk azzal a szuperképességgel, hogy a saját irracionális működésünket a racionalitás leplébe burkoljuk, s ha még így is kilóg az a bizonyos lóláb, akkor a valóságot magunk körül fekete lyukként addig torzítjuk, amíg végül csak úgy tűnik, hogy nekünk van igazunk (éljenek az énvédő mechanizmusok). Az, amit sokan tudatosságként, hirdetnek, nem szól másról, mint önmaguk módszeres becsapásáról.

Valahol az "E-mentes egészségtudatosság" mögött is ezt a látszólagos egészségtudatosságot érzem, megadja azt a kellemes bizsergető érzést, hogy távol tartunk valami gonosz dolgot magunktól és ha mást nem is, de ennyit megtettünk az egészségünkért. Hogy most éppen a rettenetes E-szám mögött valamilyen E vagy C vitamin, a teljesen ártalmatlan citromsav lapul, vagy a potenciálian egészségkárosító hatással rendelkező adalékanyag (pl. nátrium-nitrát - E250) egy sokkal nagyobb bajtól óv meg (a nitrátok által távol tartott Clostridium botulinum által termelt botulotoxin halálos dózisa kb. 1-2 nano(!)gramm testtömeg-kilogramonként), már olyan probléma, amit nem nagyon gondolunk végig.

tudatossag.png

Az egészségtudatosság első szabálya: használd az agyad.

Ha tetszett az írás, oszd meg vagy klikkelj a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd le kommentbe! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon találhatók: https://www.facebook.com/Alimento.blog

 

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség, vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

Források:

  1. http://www.reklamkritika.hu/index.php/reklamok/tv-reklamok/magyar/792-termeszetellenes-apuka
  2. http://index.hu/tudomany/2016/06/13/mentes_egeszseges/
  3. http://index.hu/tudomany/2016/01/27/e-szam-mentes_jo_etvagyat/
  4. http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/ketchup_termeszetesen_univer/
  5. http://fogalomtar.eski.hu/index.php/Eg%C3%A9szs%C3%A9gtudatos_magatart%C3%A1s
  6. http://morningshow.eu/e-mentes-ovezet-4/

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr398778992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fordulo_bogyo 2016.06.21. 17:59:45

Ahogy irtad is erintolegesen, en hangsulyozni szeretnem, hogy az E-mentes taplalkozas egy even belul halalhoz vezet!
Az E300, az E306, az E101 kozul egyetlen egynek a hianya is sulyos problemakhoz, extrem eseteben halalhoz is vezethez.
E-szamuk a kulonbozo antioxidansoknak, flavonoidoknak stb, amiket az "egeszsegtudatos" polgartarsak draga penzen tapkiegeszitokkent vasarolnak maguknak... kiegesziteni az E-menteskent reklamozott etelt.

Ugyanakkoraz E330 (citromsav) az valoban rakkelto. Onnan lehet tudni, hogy Hans Krebs volt az egyik kutato, aki az anyagcsereben valo szerepet leirta. A nemet szotar szerint Krebs = rak, tehat a citromsav kapcsolatos a rakkal. Es Dr. Hans Krebs fel szokott kelni reggelenkent, a munkajara gondolva... tehat a citromsav rakkelto. ;-)

Igazabol bojkottot kene szervezni a hamis reklamokkal nepszerusitett termekek ellen!

Tündér 23 (törölt) 2016.06.23. 21:04:42

@fordulo_bogyo: Csatlakoznék :)

lactoveGAYATRI 2016.06.26. 13:51:56

Jaj, ez a "tudatosság" mint varázsszó annyi sebből vérzik, hogy esküszöm, egy zseni, aki egyvégtében megszámolja azokat a sebeket. Aki meg még be is gyógyítja, na, az meg alighanem szent...Az a kedvencem, amikor X konkrét lépésekben gondolkodik a célja felé vezető úton, Y pedig, csak azért, mert az egyes részlépések távol állnak tőle, lehurrogja X-et, hogy "nem azt kell csinálni, amit te akarsz, tudatosnak kell lenni". Ebből is az látszik, hogy csak egy ideáltípusról szól a mese, amelyet alighanem percenként másra húznak rá (szó szerint, vegyük csak Alternatívék ellentmondásokkal teli írásait!).

TechTraining · http://it-blog.hu 2016.07.30. 12:56:54

Jó kis írás.
Nem élünk örökké, de intelligens ember növeli az esélyeit ahelyett, hogy csökkentené vagy a "sorsra" hagyná a döntést.
Józan paraszti ésszel ennyit jelent az egészségtudatosság.
süti beállítások módosítása