Keep calm I'm a dietitian...
2019. november 10. írta: Meleg Sándor

Keep calm I'm a dietitian...

Meleg Sándor vagyok, DIETETIKUS (nem diabetológus, nem diabetikus, nem diatetikus).

dietetikus2.jpg

Kedves Olvasóink!

Elindult az Alimento.hu oldal, ahol sok szeretettel várjuk minden eddig olvasónkat. Az új felületre az új tartalmak mellett a korábbi cikkek frissített, átdolgozott változatai is folyamatosan felkerülnek.
A blog.hu felületére feltöltött cikkek a továbbiakban teljes körűen elérhetőek maradnak.

A dietetikus felsőfokú, a jelenlegi képzési formában BSc végzettséggel bíró személy, akit a zéta epszilonidániról érkezett gyíkemberek a gyógyszer- és élelmiszermaffia kemény, 8 féléves kiképzésben számos szupererőre tesz szert, mint pl. lakossággyérítés kálisóval, tömeges népirtás inzulinnal és szénhidrátokkal, népbutítás és aljas indokból több személyes elkövetett életveszélyes kórságokat okozó táplálkozási ajánlások megírása.

A dietetikus élelmezési feladatokat is elláthat a közétkeztetésben, betegélelmezésben egyaránt, így a fenti ármánykodásait közvetlenül is tudja alkalmazni és már gyerekkorban úgy megsanyargatjuk a népet, hogy kénytelenek saját zsebpénzükön energiaital és édességet venni a büfében.

A dietetikus tevékenységei közé tartozik még a táplálkozási tanácsadás a prevenció, de ez nem olyan fontos, hiszen ehhez mindenki ért, aki látott már egy vajas zsemlét, esetleg beleolvasott egy random diétás cikkbe bármely női magazinban.

A dietetikus 8 félévet tölt azzal, hogy ilyeneket tanuljon: anatómia, élettan, kórélettan, belgyógyászat, gyógyszertan, ápolástan, ételkészítési technológia és kolloidika, élelmiszerismeret, élelmiszeripari műveletek és technológiák, kémia, biokémia, alkalmazott biológia, mikrobiológia, népegészségtan, és csak ezek után következik maga a gyakorlati dietetika, és rengeteg gyakorlati óra kórházakban, betegágy mellett, és a közétkeztetésben.

Nyilvánvalóan ez tökéletes időpazarlás, hiszen mindezeket tökéletesen helyettesíti bármely 3 napos online táplálkozási szakértő-tanfolyam vagy Szendi Gábor bármely két tetszőleges könyvének elolvasása. A tanulási folyamatot teljes értékűen kiváltja, ha valakinek a családjában volt diétára szoruló beteg ember, hiszen az ismeretek a mindenkit összekötő morfogenetikus mezőben a homlokcsakrák közötti nagysebességű adatátadás révén is megszerezhetők, ha esténként a poharunk mellé hegyikristályt teszünk. Sokat segít ebben még a párna alá helyezett diétás tanácsadó könyv, de itt figyelni kell arra, hogy valami híres ember írja vagy legalább az eladott példányszám meghaladja a tízezret (és ezt ráírják a borítóra is nagy betűvel).

komment_diet2.png

Nagyon fontos, hogy egy dietetikus a diplomája átvételekor megfogadja, hogy 1847 utáni publikációt csak akkor vesz a kezébe, ha a Mindenegyben.blog is leközli. Tisztában vagyunk azzal is, hogy bármely random egérkísérlet kritikai elemzés nélkül, azonnali hatállyal felülírja a nemzetközi ajánlások bármelyikét akkor is, ha azok mögött több száz, szisztematikusan elemzett kutatás és nagymintás vizsgálat áll.

komment_diet.png

Nagyon fontos, hogy a dietetikussal vitatkozol, keress magadnak egy mágikus foglalkozás nevet: nevezd magad táplálkozási szakértőnek, életmód-tanácsadónak, bionómnak, személyi edzőnek, hormonegyensúly-tanácsadónak, szupplemetációs terapeutának – bárminek, ami a hazai akkreditációs és engedélyezési rendszerben ismeretlen fogalom, mert így bármely vitában előnybe kerülhetsz a dietetikussal szemben. Tovább erősödhetsz, ha mindenféle online tanfolyamokon pallérozod magad, csak arra figyelj, hogy a kinyomtatott oklevél minél színesebb legyen, mert az szintén emeli a varázserődet és jól mutat a személyes honlapodon.

Mi, dietetikusok hiszünk az egyéni felelősségben, abban, hogy mindenki az életmódjával, tetteivel, döntésével befolyásolja az életminőségét – ezzel próbáljuk elfedni, hogy az élelmiszeripar négyféle fehér halállal, adalékanyagokkal és más fondorlatos módon teszi el láb alól az embereket. Dietetikusként mi magunk is részei vagyunk a globális összeesküvésnek, én magam is négyféle rákgyógyszert titkolok (sajnos nem mondhatom meg, melyiket).

komment_diet3.png

Végezetül a legfontosabb: a dietetikusnál BÁRKI jobban ért a táplálkozáshoz (IS)!

dagobert.png

Egy kórházi dietetikus, miután jól eltitkolta az aktuálisan mindent gyógyító akármit...

Ha tetszett ez az élelmiszer- és gyógyszerlobbi által szponzorált írás, oszd meg és kattints a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással értesülhetsz a legfrissebb írásokról (nyugodj meg, a védőoltásokba tett nanobotokkal mi már régen követünk Téged!)! Ha van véleményed, írd meg hozzászólásként! További érdekességek, aktualitások, gyikemberségek pedig Facebook oldalunkon találhatók: https://www.facebook.com/Alimento.blog    

 

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség, vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr4515299794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kamugyar 2019.11.10. 14:06:05

van azért ennek a hivatalos ajánlásnak is egy bája. lényegében ez is egy összeollózott értrend ami ilyen olyan kutatási eredményekből van összerakva. h lehet azt h az az étrend amit ennyi embernek ajánlanak soha nem lett kompletten vizsgálva más étrendekkel tisztességesen összehasonlítva? ha mégis vannak ilyen vizsgálatok tegyétek már mert nekem sajnos kimaradtak. (komolyan)
a prevencióról meg közétkeztetésről jobb ha inkább nem is beszélünk. az a szakember aki szerint az rendben van jobb ha vissza is adja a papírját. sajnos szeptembertől már testközelből látom mit esznek a kölykök. tudom tudom a pénz....
katasztrofális állapotban van kis országunk testzsír %-a és egészségi állapota is. lehet h nem követik a ti okosságaitokat de akkor a prevenciós munkáitok kuka. lószart nem ér. teszteljétek le h az okostányérotok alapján random 10 háziasszony milyen kaját csinálna egy hétig :D
ami még nagyon tud zavarni h semmilyen eredményt nem osztotok meg. ennyire nem lehettek hülyék h nem vezettek valami adatbázist a betegekről amiből ki lehetne olvasni néhány statisztikát h mondjuk hány cukorbeteg gyógyult meg a ti étrendetek hatására. vagy mondjuk magas vérnyomásos. van ilyen? én szívesen olvasgatnék a számok között. (ezt is komolyan kérem)
szóval az ellentábor szapulása helyett lehet jobb stratégia lenne az eredményekkel való bizonyítékokon alapuló meggyőzés. lássuk az eredményeket én azt javaslom. természetesen a gyakorlati eredményeket mert ugye ha a low carb diétát követő egyének leírják h javult a cukra vagy vérnyomása anekdota mivel elrontják h nem vezetik dokumentálják. nyilván ti mint szakma ilyet nem szúrtok el és van nyoma a ténykedéseteknek. sokkal hatásosabb mint egy kattintásvadész posztot írni a többi étrend szapulása helyett. adatok száraz nyers adatok. őszintén mondom várom őket.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2019.11.10. 14:52:47

@kamugyar:

"lényegében ez is egy összeollózott értrend" - a tudományos kutatások eredményeinek összesítése kicsit bonyolultabb az összeollózásnál.

"ilyen olyan kutatási eredményekből van összerakva" -nézz meg egy komolyabb meta-analízist vagy EFSA ajánlást, a dokumentum nagy részét a bevont vagy kizárt kutatások elemzése teszi ki, besorolák őket evidencia-szint szerint, stb.

Komplex étrendeket azért nehéz kutatni, mert az azonos étrenden lévők között is lehetnek jelentős eltérések. nagymintás követéses vizsgálatokkal szokták nézni, elég sok ilyen van, de ezeket is általában véve tényezőkre bontva elemzik (ennek megvan a maga előnyeg meg buktatója is).

A közétkeztetésben az elveket meg a megvalósítást ne keverjük, de tudok mondani olyan helyet, ahol az ajánlásoknak megfelelően készítik az ételt és az finom is. Az más kérdés, hogy a gyerekek a büfében, meg jövet-menet ráesznek mindent, ami nem kellene... (pont egy ilyen kutatásban vagyok, ez jól mérhető).

"semmilyen eredményt nem osztotok meg" - minden egészségügyi szolgáltató folyamatosan adatot szolgáltat az állami hatóságok felé. Náluk lehet érdeklődni, miért nem publikálnak részletesebb elemzéseket.

"az eredményekkel való bizonyítékokon alapuló meggyőzés" - ez már adatvédelmi okokból sem mindig működőképes, másrészt a szakmának (bármilyen meglepő) nem feltétlen a páváskodás a célja. Az alternatív oldalon ennek nagy divatja van, hogy minden sikerélményt véres kardként hordoznak körbe. Lehet, hogy ebben fejlődni kellene a dietetikának, de akkor is ez egy mellékág.

"sokkal hatásosabb mint egy kattintásvadész posztot írni" - bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű...

fordulo_bogyo 2019.11.12. 21:58:07

@kamugyar: "lehetne olvasni néhány statisztikát h mondjuk hány cukorbeteg gyógyult meg a ti étrendetek hatására"
Sem a cukorbetegseg, sem a magas vernyomas nem gyogyithato semmilyen etrenddel.
Szemben a sokfele alternativ etrend hiu igeretevel.

kamugyar 2019.11.13. 11:54:53

@fordulo_bogyo:
szerencsére aki azért áttér egy jóval alacsonyabb szénhidrátos étrendre egész jó eredményeket ér el. a hivatalos álláspont tudom meg nem kell mantrázni még neked is. szerencsére a gyakorlat más mutat nagyon úgy tűnik lásd táplálkozás beállítás honlap. biztos szívesen vitatkoznának ezen kijelentéseddel :D én már nem fogok ezekbe belemenni.
de azért azon érdemes elgondolkodni h ha ennyivel nő a cukrosok és magas vérnyomásosok tábora akkor annak valószínűleg táplálkozási és életmódbeli problémának kell lennie. ebben az esetben miért le lehetne gyógyítani e két dolog rendbetételével? :D
nyilván szinten tartani kifizetődőt....de hát tudom ez csak összeesküvéselmélet: www.oecd-ilibrary.org/sites/43146d4b-en/index.html?itemId=/content/component/43146d4b-en
minden életen át tartó pirula szedése konkrétan megduplázódott átlagosan. szégyen.

bugenhagen 2019.11.13. 13:30:08

@kamugyar: Egyetlen cukorbeteg sem gyógyult még ki semmilyen étrendtől, legfeljebb el tudta hagyni (egy időre) a gyógyszerét vagy az inzulinját De ha a gyógyulás alatt azt értjük, hogy rendbejött az anyagcseréje, akkor a válasz egyértelmű nem. Esetleg azzal lehet elérni tartós javulást egy 2. típusú cukorbetegnél, ha jelentősen lefogy, ez esetben tökmindegy, hogy milyen diétával.

Az alacsony szénhidráttartalmú diéták tipikusan azzal járnak,hogy eleinte gyorsan javulnak a vércukorértékek, azután egyre rosszabbak lesznek, és általában 1-2 év múlva a betegség megint súlyosbodik. Sőt, a szénhidrátok mellőzése miatt olyan állapot alakul ki, amikor már csekély szénhidrát fogyasztása is azonnali erőteljes vércukormelkedést vált ki.

Az összeesküvés-elmélet azért hülyeség, mert a nagy ellátórendszerek, TB-k, egészségbiztosítók óriási összegeket költenek a diabétesz és szövődményei kezelésére, ezért igen komoly érdekük fűződik ahhoz, hogy a betegséget visszaszorítsák (és ők a gyógyszergyárak megrendelői, nem fordítva).

kamugyar 2019.11.13. 14:41:57

@bugenhagen:
"Az összeesküvés-elmélet azért hülyeség, mert a nagy ellátórendszerek, TB-k, egészségbiztosítók óriási összegeket költenek a diabétesz és szövődményei kezelésére, ezért igen komoly érdekük fűződik ahhoz, hogy a betegséget visszaszorítsák (és ők a gyógyszergyárak megrendelői, nem fordítva)."

abban az esetben lenne ez bármire is magyarázat ha a gyógyszergyártócég is állami kézben lenne. szóval nem értem mit szeretnél ezzel magyarázni. nem teljesen mindegy ezeknek a cégeknek amik magán kézben vannak többnyire h kitől jön a pénz? a válasz de! édes mindegy. én ha egy ilyen tetején ülnék csak tapsikolnék annak h hasonlóan "remek" legyen az ellátórendszer. talán ha picit gyakorlatiasabban belegondolsz a pénztárca oldaláról te is erre jutsz...persze ne zárjuk ki h a gyógyszercégeknek a gyógyítás és nem a profit az első. haha

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2019.11.13. 18:05:42

@kamugyar:

"ha ennyivel nő a cukrosok és magas vérnyomásosok tábora akkor annak valószínűleg táplálkozási és életmódbeli problémának kell lennie" - igen, jól dokumentáltan vannak étrendi problémák + alacsony mozgásintenzitású életmód.

"miért le lehetne gyógyítani e két dolog rendbetételével?" - úgy tűnik, az anyagcsere-betegségek gyógyításához át kell gondolni a gyógyultság definícióját. nyilván el lehet érni egy normalizált anyagcsere-állapotot, de ehhez egy tartós étrendi, életmódi állapotváltozás kell, nem lehet visszatérni a korábbi, rossz életmódhoz.

A gyógyszeres kezelésnél hozzátenném, hogy a magyar betegek jelentős része inkább választja a gyógyszert mintsem napi 30 perc mozgást. Így sok minden érthetővé válik.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2019.11.13. 18:07:40

@kamugyar:

A gyógyszergyárak profitjának a fő gátja épp az állami finanszírozás, ebben ugyanis erőteljes fékek vannak.

Zb74 2019.11.13. 20:15:10

@fordulo_bogyo: A cukorbetegségről valóban az a hivatalos álláspont, hogy gyógyíthatatlan.

A vérnyomás viszont tényleg csökkenthető étrendi úton; erről szól például a DASH (Dietary Approaches to Sopot Hypertension). Általában véve csökkenthető a vérnyomás, ha az étrend nátriumtartalmát csökkentjük, kálium- és magnéziumtartalmát pedig növeljük. Egy sok zöldséget és olajos magot tartalmazó, ugyanakkor az átlagosnál kevesebb sóval operáló étrend például a vérnyomás csökkentése irányába hat.

Természetesen ez egy hosszú távú folyamat; hipertóniás krízis kezelése nem étrendi úton történik.

Zb74 2019.11.13. 20:15:51

@Zb74: Sopot helyett Stop
LOL!

fordulo_bogyo 2019.11.13. 21:12:07

@Zb74: Valoban csokkentheto a magas vernyomas etrendi uton. Mit irnak a forrasaid, milyen mertekben?
En olyanokat talaltam, hogy 3-5 hgmm-rel.
A normal vernyomas 120/80, a magas vernyomas 140/100 folotti...
A matek nem jon ossze.

A vercukor szintet is befolyasolja a taplalkozas. Nagyon fontos szerepe van a cukorbeteg eleteben a megfelelo taplalkozasnak.

De sem a cukorbetegseget, sem a magas vernyomast nem gyogyitja, allaspontom szerint.

kamugyar 2019.11.13. 21:59:28

@Zb74: vagy akár az is lehet h nem az a fránya só elhagyása okozza a javulást? : www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27088010

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2019.11.14. 05:38:07

@fordulo_bogyo: @Zb74:
A cukorbetegség gyógyításánál tényleg kellene egy definíció, mit akarunk elérni.
A vérnyomásnál meg a kérdés az, hogy a komplex kórfolyamatban épp mennyi a táplálkozás szerepe, mert az étrendi beavatkozás hatásossága ettől függ.

fordulo_bogyo 2019.11.14. 11:56:01

@Meleg Sándor: Ugy altalaban egy betegseg meggyogyitasa az egeszseges allapot helyreallitasat jelenti.
A gyogyult beteg: egeszseges ember.
Nincs okunk a cukorbetegseg eseten ezt mashogy definialni, szerintem.
Tehat meg kell nezni a vercukor szintet, terheleses vercukor szintet, a hemoglobin glikozilaltsagat (A1C teszt) es alkalmani az elfogadott hatarertekeket annak eldontesere, hogy egeszseges (azaz gyogyult), vagy cukorbeteg (nem gyogyult) az adott paciens.

Zb74 2019.11.14. 18:25:58

@kamugyar: Nem beszéltem a só "elhagyásáról". A kálium-(magnézium)-nátrium beviteli arányainak változásáról írtam. Ha több zöldséget, főként gumós és gyökérzöldséget eszel, akkor emelkedni fog a káliumbeviteled, ha pedig bizonyos olajos magvak, pl. a tökmag fogyasztását is növeled, akkor a magnéziumbeviteled is megugrik. Mindeközben a nátriumbeviteled magától csökken, hiszen a zöldségek és olajos magvak többsége nem igényel sózást (ellentétben pl. a gabonákkal). Hogy a zöldségekkel bevitt nitrátoknak is lehet szerepük a vérnyomás csökkentésében - ugye, erről szól az általad belinkelt tanulmány -, az valószínű, hiszen ennek nyomán nő a nitrogén-monoxid szintje (nitrát-->nitrit-->salétromossav-->nitrogén-moxoxid), ami értágító hatású, ergo csökkenti a vérnyomást. Erről többet is írnak itt: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575935/
(Az egy különösen érdekes kérdés amúgy, hogy ha a nitráttartalmú zöldségek egészségesek, akkor a nitrátokkal-nitritekkel kezelt húsipari termékek miért nem azok. Valószínűleg a zöldségek C-vitamin- és polifenoltartalma pozitív, ezek hiánya és a nagy mennyiségű só jelenléte a húskészítményekben negatív hatást gyakorol.)

Mindennek eredője, hogy érdemes sok zöldséget fogyasztani, hiszen gyakorlatilag az összes, bennük lévő anyag a vérnyomáscsökkentés irányába hat.

@fordulo_bogyo: Én is ilyen zavarba ejtően alacsony számokat láttam. Ez nem vág össze a saját tapasztalatommal. Az én systolés vérnyomásom egy időben nagyon közel került a 140-hez, étrendváltoztatás (plusz magnéziumpótlás) hatására 115 körül stabilizálódott. Ez közel 25 Hgmm-nyi csökkenés. Hogy ez mennyiben köszönető a megváltozott kálium/magnézium/nátrium-beviteli arányoknak, és mennyiben annak, hogy viszonylag sokat fogytam is, azt nehéz volna megmondani. A diastolés vérnyomás eközben alig, a nyugalmi pulzus pedig egyáltalán nem változott.

kamugyar 2019.11.14. 19:22:18

@Zb74: a húsipari termékek-félelem részhez ebben talán van egy magyarázat és pár hivatkozás is. : szabogalbence.hu/nitrat-es-nitrit-kozellensegbol-jo-barat/

"Miért féltünk eddig a nitráttól és nitrittől?" ettől a résztől kezdődik ez a téma.

fordulo_bogyo 2019.11.14. 22:26:51

@Zb74: A itt leirtak szerint az irodalmi adatok (somentes, soszegeny taplalkozas hatasanak merteke a vernyomasra) allitasoddal szemben nem ellentetes az itt leirt "tapasztalatoddal".

" Én is ilyen zavarba ejtően alacsony számokat láttam. Ez nem vág össze a saját tapasztalatommal. Az én systolés vérnyomásom egy időben nagyon közel került a 140-hez, étrendváltoztatás (plusz magnéziumpótlás) hatására 115 körül stabilizálódott. Ez közel 25 Hgmm-nyi csökkenés. Hogy ez mennyiben köszönető a megváltozott kálium/magnézium/nátrium-beviteli arányoknak, és mennyiben annak, hogy viszonylag sokat fogytam is, azt nehéz volna megmondani. "

Nagyon jol latod, hogy az megfigyelt hatas nem biztos, hogy pusztan az etrendvaltozas hatasa, orulok, hogy ez benned is felmerult. A fogyas, es mas tenyezok is kozrajatszhattak, valoszinuleg kozre is jatszottak benne.

Ezert nem lehet az ilyen egyeni megfigyelesekbol, ahol nincs viszonyitasi alap, kontroll csoport, megalapozott kozvetkezteteseket levonni.
süti beállítások módosítása