Csak ha félünk tőle...?
2020. március 22. írta: Meleg Sándor

Csak ha félünk tőle...?

Volt (bal)szerencsém megtekinteni Lenkei Gábor videóját, amit a COVID-19 koronavírus járvány okán készített.

koronavirus_kep.png

Kedves Olvasóink!

Elindult az Alimento.hu oldal, ahol sok szeretettel várjuk minden eddig olvasónkat. Az új felületre az új tartalmak mellett a korábbi cikkek frissített, átdolgozott változatai is folyamatosan felkerülnek.
A blog.hu felületére feltöltött cikkek a továbbiakban teljes körűen elérhetőek maradnak.

Őszintén szólva bámulatos teljesítmény, alig 10 percben ennyi sületlenséget összehordani orvosi végzettséggel tényleg kimagasló, nekem szándékosan sem sikerült volna. Mivel Lenkei Gábor volt oly kedves megosztani bölcsességét több ezer követőjével, én veszem a bátorságot és rámutatok egy-két apró bakira. Képekkel illusztrált mesedélután következik. Figyelem, a kommentált állítások a nyugalom megzavarására alkalmasak...

lenkei_01.png

A videó március 20-án készült, akkor már reggel 85 megerősített eset volt, nem pediglen 50. A megjelenés napján (21-én) pedig már 103 esettel indultunk, ma reggel meg már 131-ről kezdtünk. Átlagosan naponta 25-30%-kal emelkedik a betegek száma, ami 3-4 naponta duplázódást jelent. Ezért arról szónokolni, hogy "csak 50" eset van, finoman szólva is megtévesztő.

 

lenkei_02.jpg

Ez gyakorlatilag a viccnek is rossz kategória. Talán akkor lenne igaz, ha a vírusos megbetegedések egyenletes eloszlást produkálnának. De mivel a vírusos fertőzések legfontosabb tulajdonsága, hogy kontaktus kell az átadásukhoz, a megbetegedések közel sem egyenletesen, hanem gócpont-szerűen jelennek meg. Ez igaz a világra, igaz a kontinensekre, az egyes országokon belül sem egyenletes a megbetegedések eloszlása. Az, hogy átlagosan az 50 emberre ekkora terület jut, nem több egy semmit mondó számnál. Főként azért nehezményezhető ez az indítás, mert a videó megjelenése előtt lefutott egy teljes kínai járvány, illetve több európai országban pontosan adatolva van a fertőzések terjedése - egy dolgot lehet(ett) biztosan tudni: Magyarország sem áll meg 50-nél, de lehet, hogy 5 ezernél sem fogunk.

Egyébként meg: miért is területtel számol, miért nem a lakossággal? Minden európai statisztika a megbetegedések adatait lakosságszámra vetítve adja meg, máskülönben nem is lehetne összehasonlítani a járványügyi adatokat. honnan a viharból jött az ötlet, hogy terület-alapon számolja a fertőzéseket?

 

lenkei_03.png

Zseniális matematikával Lenkei kiszámolja, hogy lényegében Budapesten nincs is beteg ember, mert hát területileg arányosan elosztva az 50 embert: 3,4 jön ki. Ez már azért is irdatlan baklövés, mert Budapesten területéhez képest sokkal több ember tartózkodik, így eleve magasabb a megbetegedett személyek előfordulási valószínűsége.

Ugyanakkor Budapest világvárosi jellegű, nemzetközi és nemzeti szempontból is jelentős utazási csomópont, emiatt eleve sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy ide fertőző beteg érkezik és itt továbbadja a fertőzést. És eleve ide hozták az megbetegedett személyeket, így sokkal több beteg személy tartózkodik a városban, mint 3,4.

 

lenkei_04.png

A jó öreg "bezzeg a mai fiatalok influenza"... A koronavírus nem azért veszélyes, mert most ennyi van, hanem mert gyorsan (dinamikusabban mint az influenza) terjed és egy meghatározott körben pedig az influenzánál nagyságrendekkel magasabb kockázata van a kórházi ellátást igénylő súlyos lefolyásnak és a halálozásnak. És a főben járó bűn kategória, amikor egy teljes influenza szezon összes megbetegedését összeveti valaki egy kezdődő járvány aktuális időpillanatában regisztrált betegek számával. Ez kb. olyan, mintha az éves jövedelmemet vetném össze a jelen pillanatban a pénztárcámban található összeggel.

 

lenkei_05.png
Az egy szezonban elhunytak számát egy kezdődő járvánnyal szintén nem korrekt összevetni. Potenciálisan (nézve pl. az olasz eseményeket) könnyen eljuthatunk oda, hogy ennél jóval több halálozás is megjelenjen a koronavírus következtében, mint amennyi az influenzánál felmerül. Nagyon fontos eltérés, hogy az influenza eredetű súlyos eseteket az egészségügyi ellátórendszer a periodikusság miatt tudja kezelni, van rá kapacitása – nyilván nem lehet mindenki életét megmenteni, de a halálozási ráta a rendelkezésre álló terápiás kapacitás miatt 0,1-0,2% körül tartható. A koronavírus esetében a halálozási arány most átlagosan is 3-4% között mozog, de lokálisan és időszakosan akár ennek kétszerese is előfordul. A magas számok főként ott jelentkeznek, ahol a kórházi kapacitások túlterhelésével nem jut minden fertőzött megfelelő ellátáshoz.

 lenkei_06.png

Ismét szeretném hangsúlyozni: a koronavírus járvány jelen állapot szerint 1 területen mondható befejezettnek: Vuhanban gyakorlatilag napok óta nincs új eset, de ne kiabáljuk el, mert ez csak akkor lesz majd végleges, ha heteken keresztül így marad. Európában és a világ többi részén pedig most még felfutóban van a járvány (lásd pl ITT), nagyon nem vagyunk a végén, az elhunytak száma napi szinten ezer fő körüli tartományban emelkedik. Ja, szeret számolni... hagyjuk.

 koronavirus_0321.png

Március 21-i állapot, 13 ezernél járunk és a növekedés üteme is gyorsuló, aktuálisan 1 600 fő/nap az elhalálozások száma. Influenzában ilyet azért ritkán látni.

 

lenkei_07.png

Az egy nagyon téves megközelítés, hogy a vitaminok fogyasztásával érdemben tudunk védekezni a fertőzés és a súlyos megbetegedés ellen. Igen, ismert, hogy a szervezet megfelelő vitamin ellátottsága fontos a fertőzések leküzdésében, de a megbetegedettek és elhunytak eddigi adataiból úgy tűnik, hogy ennek marginális szerepe van (ehhez kapcsolódó írás olvasható itt). A legfontosabb rizikófaktor az életkor, ezen felül meghatározott krónikus megbetegedések (akár halmozott) jelenléte a legfontosabb. És van egy kutatás arról, hogy az "A" vércsoport valamiért fogékonyabbá tesz a súlyos fertőzésre, de ez még kérdőjeles.

Az immunerősítés, mint olyan, egyébként is nagyon megtévesztő fogalom, a fertőzés és a leküzdés szempontjából a szervezet védekező rendszerének teljes működése fontos, ez nem írható le úgy, mint ahogy az erő fogalmát a hétköznap értelmezzük.

 

Közegészségtani bölcsességek…

Lenkei torzítva mutatja be a közegészségtan alapjait. Azt mondja, hogy ha jelen van a kórokozó, de a beteg nem fogékony, akkor nem lesz beteg, ergo minden a fogékonyságon múlik. Mi ezzel a gond?

Először is ez egy végletesen egyszerű megközelítés, talán még óvodában sem megengedhető, ha egészségügyi kérdések kerülnek szóba. A kórokozók különböző megbetegítő képességgel (patogenitás) rendelkeznek, van, amit kifejezetten kérni kell, hogy legyen már szíves, mások meg menekülés közben hátulról harapják át a tarkónkat... De ha elfogadjuk az alaptézist, hogy "a kórokozó jelenléte (bármit is értsünk ezen) önmagában nem okoz betegséget", még mindig felmerül, hogy  biztos ami biztos alapon is eljárhatunk: ha nincs ott a kórokozó, még kisebb a kockázat.

A fogékonyságnak vannak biológiai tényezői, amire nem vagyunk érdemi hatással, egyszerűen nem tudjuk tetszőlegesen lecsökkenteni a fogékonyságot. Pl. ha a fentebbiekre gondolunk, az életkorunkat nem tudjuk megváltoztatni és a vércsoportunkat sem, sok ember pedig küzd olyan megbetegedéssel, amit aktuálisan nem tud semmissé tenni. A koronavírus esetében egy fertőző személy 3 embernek simán továbbadja a vírust azok egészségi állapotától függetlenül. A különbség a betegség lefolyásában lesz, abban viszont jelentős. A járvány ellenes intézkedések célja az, hogy magas megbetegedési kockázatú személyek körébe el se jusson a kórokozó, mert ez a legegyszerűbb és leghatásosabb védelem.

lenkei_08.png

Nem javaslom senkinek.

 

És a betegség lefolyása: nem azonos a kockázata annak, hogy súlyosan megbetegedjen vagy belehaljon az ember, ennek megint vannak általunk nem befolyásolható tényezői. A kórokozó szabadon terjedésének gátlása pont amiatt fontos, hogy bár a lakosság 80%-a enyhe tünetekkel átvészelné a fertőzést, a maradék 20% kezelést igényelne és akár bele is halhatna. Magyarországon ma kb. 2 millió ember él, akik koruknál fogva veszélyeztetettek és több százezer a krónikus vagy halmozottan krónikus beteg személy, akiknél a vírusfertőzés potenciálisan halálos kimenetelű lehet. Nincs az a mennyiségű vitamin, amit az emberek torkán letuszkolva képes lenne megakadályozni sok ezer ember halálát, ha a közelükbe jut a vírus.

 

lenkei_korfa.png

Aktuális magyar korfa - a veszélyeztetett korosztályban van 5-ből 1 ember!

 

És most jön a kedvenc mondatom:

A kórokozó leginkább azokat tudja ledönteni a lábukról, akik félnek tőle. Akik nem félnek a kórokozóktól, azokban nem igazán tud kárt tenni.

Hát erre nem lehet mit mondani… nem is tudom, miért nem ezzel indítottam anno közegészségügyi szigorlaton – valószínűleg azért, mert a vizsgáztató először stroke-ot kapott volna, utána megkért volna, hogy hagyjam el a termet és lehetőleg ne is jöjjek vissza…

Lenkeinek sikerült egyébként Max von Pettenkofer (nem Pettenkoffer!) emlékét is bemaszatolnia, aki a kor egyik legjobb empirikus közegészségügyi tudósa volt (Münchenben kutatóintézet viseli a nevét) és egy 19. századi anekdotával akarja igazolni azt a tételt, hogy aki nem fél, nem lesz beteg? Milyen ökörség már ez? 

De tényleg: aki 2020-ban, orvosi diplomával a háta mögött (oda hajította el valószínűleg) ilyen megállapításokat tesz egy világjárvány kellős közepén, az megérdemli a gyehenna tüzét és még sok más egyebet is... sikerült 196 ezer kedvelőnek beadni a maszlagot, csak remélni lehet, hogy hiteles forrásokból is kapnak információt, ami részben felülírja az ökörségeket.

cica.png

Ezen már a cicás mémek sem segítenek.

Ha tetszett az írás, oszd meg és/vagy kattints a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással 2020-ban is értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd meg hozzászólásként! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon.

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

Források:

  • Worldometer - Coronavirus. LINK
  • Lenkei Gábor: Lenkei Gábor megnyugtató üzenete 1. rész. LINK

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr815544204

kamugyar 2020.03.22. 16:49:05

van egy olyan érzésem h a stresszre gondolt. legalábbis remélem mert csak úgy van értelme a gondolatmenetének. persze nem teljesen de a tartós stressz amibe az emberek többsége bele lett hajszolva a média által biztos nem tesz jót az immunrendszernek.
medicalonline.hu/tudomany/cikk/a_tartos_stressz_veszelyei

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.03.22. 17:08:30

@kamugyar:
Egyértelműen nem erről beszélt. Nem mondom, hogy nézd meg magad, mert elég fájdalmas.

kamugyar 2020.03.22. 17:14:10

akkor nincs más oka mint az h a norbi féle marketinget tolja.

Pap Norbert. 2020.03.22. 20:30:12

Rég mondtak már ekkora baromságokat mint te...!

Ha 2 esetet vetem össze még mindig inkább neki hiszek, mint ezeknek a mondatoknak, amit egy bárki írt.

Pap Norbert. 2020.03.22. 21:46:00

@Meleg Sándor:Ilyet ép elmével rendelkező ember nem mond...

"Az egy nagyon téves megközelítés, hogy a vitaminok fogyasztásával érdemben tudunk védekezni a fertőzés és a súlyos megbetegedés ellen. "

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.03.23. 06:58:18

@Pap Norbert.:
A COVID-19 esetében erre semmilyen adat nincs. A megfelelő vitamin-ellátottság ad egy általános védelmet, de amit itt állít Lenkei, hogy szedjél vitamint és nem leszel beteg - erre még hozzávetőlegesen sincs adat. Sőt, pl. a nátha és az influenza szerű megbetegedéseknél a C-vitamin bevitelnek nem igazán volt mérhető hatása a betegség lefolyására.

Pap Norbert. 2020.03.23. 07:20:24

@Meleg Sándor: Senki nem a C-vitaminról beszél... A vitaminok fajtája és megfelelő mennyiség szedéséről van szó! Igen, mára már nagyon sokan tudják, hogy a gyógyszermaffia kézzel lábbal küzd a vitamin szedés ellen. Nem véletlen...

Olyan professzorok munkáját kritizálod és mondod hamisnak (jelzem meg, hogy nem is értem hogy veszed a bátorságot) akik letették a magukét az asztalra. Majd jössze te itt a senki és megmondod a "tutit"...

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.03.23. 08:08:37

@Pap Norbert.:
Nincs semmilyen gyógyszermaffia, már csak azért sem küzdenek a vitaminszedés ellen, mert a forgalmazott vitaminok döntő többségét ők állítják elő és forgalmazzák, a hazai piaci szegmensben is dominánsak. ha elleneznék a vitaminszedést, saját maguk bevételét csökkentenék.

Az neked nem tűnt fel, hogy Lenkei miből él meg mire fordítja a bevételét? Akkor ő most a vitaminmaffia?

Milyen professzorokra gondolsz?

deckard_r 2020.03.23. 09:15:03

@Pap Norbert.: tisztelem a véleményed, viszont ez esetben kérlek, hogy zárkózz el minden személyes kontaktustól illetve foglald közjegyzői okiratba, hogy lemondasz az eü ellátásról és ugyanezt kérném Lenkei kuruzslótól is. Járványhelyzetben ugyanis a mérhetetlen ostobaságod nem csak saját magadat veszélyezteti, hanem a környezetedben élő embereket is, különös tekintettel a képzett, okos és áldozatkész egészségügyi személyzetre akik ezzel a kuruzslóval szemben nemhogy meggazdagodni nem akarnak a járványon, hanem éppenséggel a saját egészségüket és életüket kockáztatják másokért. Köszönöm.
Ilyenfajta félrevezető információk terjesztése, mivel konkrétan veszélyeztet életeket, ilyenkor ténylegesen is bűncselekménynek számít...

csorsza 2020.03.23. 09:55:08

@Pap Norbert.: gyógyszermaffia? A Lenkei-féle szcientológus vitaminmaffiával szemben? :)
Ez az orvosok szégyene gátlástalanul nyomatja a vitaminbizniszét, semmi másról nem szól a primitív marketingje.
UpdateNorbi egy bájos kisóvodás ehhez a vérprofi kuruzslóhoz képest.

eßemfaßom meg áll 2020.03.23. 10:39:38

Az ilyet faszt nem lehetne lesittelni?

eßemfaßom meg áll 2020.03.23. 10:40:45

"Pap Norbert.

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban."

No comment

kvadrillio 2020.03.23. 10:48:53

,,,...akkor most MEGSZÜNT A MAGÁN- ÉS ÁLLAMI FOGLALKOZTATÁSÚ ORVOSLÁS ÉS MINDENKI EGYFORMÁN RÉSZT VESZ A PANDÉMIÁS EÜ-ELLÁTÁSBAN UGYE ???!

felső határ nincs 2020.03.23. 10:53:19

"Minden európai statisztika a megbetegedések adatait lakosságszámra vetítve adja meg, máskülönben nem is lehetne összehasonlítani a járványügyi adatokat."

Egyik statisztika sem a lakossagszamra vetit, ami a sajtoban megjelent. Es nem is lehet osszehasonlitani a jarvanyugyi adatokat, de nem ezert. Hanem azert, mert se a tesztelesek szamanak, se annak, hogy kit kell letesztelni, nincs egyseges, szabvanyos modja.

Plusz - semmi jelentosege a fertozottek szamanak, mert a legtobb tunetmentes, vagy influenzahoz hasonlo lefolyasu.

Aminek jelentosege van, az a halottak szama osztva a lakossaggal.

2020.03.23. 10:54:26

Eleve ott van a hiba, hogy százakarhány beteg emlegetése önmagában megtévesztő, mert több ezer fertőzött flangál az országban, csak ugye a legtöbbnél a tünetek enyhék, orvoshoz sem fordulnak, főleg a mostani helyzetben, ahol a rendelők, kórházak váróiban nagyobb a fertőzésveszély. Szóval azt ne gondoljuk, hogy 130valamennyi eset van, sok ezer van, csak nincs mindenki tesztelve, nem mindenki betegszik meg súlyosan, van, aki alig észlelt tünetekkel vészeli át, de ettől még vígan fertőz. Plusz számoljuk hozzá a lappangási időt is, amikor a még tünetmentes emberek fertőzhetnek vígan, ennek ugye eleve van egy időbeli csúsztatása, hiszen a most lappangási időben lévők megbetegedése majd csak 6-12 nap múlva jelentkezik, ezért kis túlzással a mai számok egy szűk két héttel ezelőtti állapotot mutatnak. Egyébként ez a Lenkei nem szcientológus véletlen?

felső határ nincs 2020.03.23. 10:57:52

"A koronavírus esetében a halálozási arány most átlagosan is 3-4% között mozog, de lokálisan és időszakosan akár ennek kétszerese is előfordul."

A halalozasi arany nem fontos. Ha nem tudjuk a fertozottek szamat, marpedig nagy a latencia, akkor nem tudjuk a halalozasi aranyt sem. Es nem is fontos.

Nem az a fontos, hogy hanyan halnak meg osztva a lakossag szamaval?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.23. 11:01:41

Ez a Lenkei simán megérdemelne vagy 10 év sittet. Fegyházban.

felső határ nincs 2020.03.23. 11:12:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Lenkei egy hulye. Tenyleg egetvero marhasag a fertozottek szamat a teruletre vetiteni.

De a poszt is marhasagokat beszel, mert kb. ugyan azt gagogja, amit a sajto, hogy mortalitasi rata. Ami egy abszolut megbizhatatlan adatbol kiszamitott valami. Mortalitasi rata alapjan egeszsegugyeket osszehasonlitani marhasag. Fertozottek szama alapjan egeszsegugyeket osszehasonlitani szinten marhasag. Elvegzett tesztek szama szerint osszehasonlitani szinten marhasag.

Mi a cel? A cel a betegek megmentese, szoval szerintem aki ossze akar hasonlitani, az ossza el az uj virusban elhunytak szamat a lakossag szamaval, az adott orszagban.

De meg ez utobbi is manipulativ, mert pl. Olaszorszagban az elhunytak 90%-anak 2-3 kronikus betegsege volt koronaviruson kivul, es 80 ev volt az atlageletkoruk.

Marpedig, 80 eves kor kornyeken minden evben sokan halnak meg influenza szovodmenyekent kialakulo tudogyulladasban, ami nagyon hasonlo tuneteket mutat ezzel az uj virussal.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.03.23. 11:27:16

@felső határ nincs:
Minden koronavírusos szakmai megnyilvánulásban elmondják, hogy a mortalitási ráta mozgó adat jelenleg, mert nincs teljes körű ismeretünk a megbetegedettek számáról, de minden adat arra mutat, hogy az influenzánál jóval magasabb. Mondhatni, hogy ez konszenzus.

Egyébként az influenza sem sokkal jobb, mert ott is elég magas lehet a látencia aránya az enyhe megbetegedéseknél (betegen is bemennek dolgozni, nem mennek orvoshoz, táppénzre, stb.).

Most különösen kétséges az adatok összehasonlíthatósága, mert a koronavírus járvány eleje egybe esett az influenza szezonális járvány lecsengésével és megfelelő tesztelés hiányában az enyhe koronavírusos esetek keverednek az influenzás diagnózisokkal.

Sok minden kétséges, de abból főzünk, amink van...

axolotl77 2020.03.23. 11:27:56

Mondhatnám, hogy akkor pusztuljanak a Lenkei-fanok, ha nekik ez így kerek, de gondolni kell azokra a szerencsétlenekre is akiket széjjelfertőznek addig is.
Tényleg nagy hasonlóság van Norbi-megmondóember és Lenkei-megmondóember között. Norbi a diétáját meg a Réka rendezvényeit promotálja pofátlanul, Lenkei meg a vitaminjait.
Szerintem egyetlen orvos sem mondta, hogy ne szedj vitamint. Olyat viszont megállapítottak, hogy nem lehet csak a mértéktelen vitaminfogyasztással legyőzni a betegségeket.

felső határ nincs 2020.03.23. 11:33:47

@Meleg Sándor: Nem is lesz soha ismeretunk a mortalitasi ratarol, hiszen akinek nincs tunete, az minek menne orvoshoz?

Azt nem tudom, hogy az influenza mortalitasi ratajat hogyan szamoljak, mert en pl. labon szoktam kihordani, amikor 10 evente elkapom. De ok, fogadjuk el hogy ez az uj virus sokkal veszelyesebb.

Nem tudom mi lenne a megfelelo teszteles, a WHOban meg nem bizom, egyebkent a WHO vezetoje es a WHO magyarorszagi vezetoje homlokegyenest mast ajanlott a tesztelessel kapcsolatban. A fo-fonok azt mondta, hogy minnel tobb teszt, annal jobb, a hazai meg azt hogy tok felesleges mindenkit tesztelni...:)

Gyűrött Papír 2020.03.23. 11:40:54

Én azt vártam, hogy birca adja majd itt a viszontmondást, de van egy null kilométeres versenyzőnk Pap úr (vagy hölgy is lehet) személyében.

Én ott kapcsoltam le, hogy 93e/50.
Akkor Kanada nagyon boldog, mert 70%-a lakatlan, így ott még szebb számok jönnének ki. :)

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.03.23. 11:44:30

@felső határ nincs:

Mindig a diagnosztizált esetekből indulnak ki, esetleg matematikai alapon készítenek becslést a további fertőzésekről. Most pl. Kínában utólagosan azonosítottak be 43 ezer enyhe lefolyású esetet.

A pontos igazságot sosem fogjuk megtudni, az viszont látszik, hogy a koronavírus egy szenzitív körben messze a szezonális influenza feletti halálozást produkál.

A WHO nyilatkozatokban lévő ellentmondás tényleg erősen zavaró.

Meridian74 2020.03.23. 11:52:05

A lenkei-féle videóban valóban volt sok hülyeség, a számolgatós résznél.
Viszont a többi részt nem tudom megítélni, mivel nem vagyok gyakorló orvos, viszont ha már szóba került a gyógyszermaffia, akkor a kételkedőknek javaslom, nézzenek ennek kicsit utána, aztán mondják azt, hogy _biztosan nincs_ ilyen.

Akinek ez nehezére esne, dr Lenkei már összeszedte a lényegi részt, és könyvében publikálta, a Cenzúrázott Egészség, 3. és 4-ik fejezete erről szól,
eléggé meggyőző, és nem valótlanság az amit ír, mert ő is csak a tényeket, történelmi eseményeket foglalta össze, meg azt ami manapság napi gyakorlat. Mivel kétes a megítélése, a könyvet aki nem akarja, ne vegye meg, fel lehet lelni torrentek közt, töltsd le, és olvasd el, és aztán mindenki maga döntse el, ez így van-e vagy nem így van. Amit a Rockefellerekről írt, azt nem ő találta ki, történelmi események tényei azok. A mai orvoslátogatók és gyógyszerkutatásokkal kapcsolatosan meg saját tapasztalatom van, anyám az Astra-Zeneca cégnél dolgozott... tudnék mit mesélni - de ugyanakkor a gyógyszerkutatásnak is megvan a maga társadalmi haszna, egyáltalán nem elvetendő és bűnös dolog, de Lenkei sem állítja azt hogy káros lenne, csak azt, hogy az orvoslás kizárólag tüneti kezelésre van ráállva, az kiváltó ok megszüntetését alig vagy egyáltalán nem kutatják és kezelik - mivel ez nem áll anyagi érdekében egyik gyógyszertártónak és kutatónak; ez is tény!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.23. 11:57:32

@felső határ nincs:

" szerintem aki ossze akar hasonlitani, az ossza el az uj virusban elhunytak szamat a lakossag szamaval, az adott orszagban"

Ennek a megközelítésnek is van létjogosultsága, ahogy ezt egy másik blogban írtam is neked vagy veled kapcsolatban, amikor sokan leszóltak téged. De más országokkal való összehasonlításra nem alkalmas, mivel nem mindenhol egyszerre kezdődött a járvány: nálunk pl. elég későn, szóval a lakosság számához viszonyítva jobbnak tűnnek az eredményeink akkor is, ha igazából semmivel nem vagyunk jobbak.

A lakossághoz való viszonyításnak a járvány lezajlása után lesz értelme, de akkor igen nagy.

Persze még akkor is vannak egyéb befolyásoló tényezők. Ott van pl. Olaszország és Németország összehasonlítása. Tegyük fel, hogy Olaszországban az idős korú lakosság nagyobb hányada él városokban, ahol a nagyobb népsűrűség miatt lényegesen nagyobb a megfertőződés esélye. Ez önmagában megmagyarázná, miért sokkal nagyobb a halálozások népességarányos száma Olaszországban.

De ismétlem, a fentiek csak feltételezések részemről, fogalmam sincs, valóban nagyobb-e a városokban élő idősek aránya Olaszországban. Na meg nem vagyok szakember, más oka is lehet az egésznek, bár úgy olvastam, hogy igazából senki nem tudja, mi az oka az olaszországi katasztrofálisan magas halálozási rátának.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.23. 11:59:44

@felső határ nincs:

"A fo-fonok azt mondta, hogy minnel tobb teszt, annal jobb, a hazai meg azt hogy tok felesleges mindenkit tesztelni...:)"

A kettő nem mond ellent egymásnak. Az, hogy nem kell MINDENKIT tesztelni, messze nem jelenti azt, hogy nem kellene több tesztet elvégezni azok között, akiknél felmerülhet a fertőzés gyanúja, és akiket ma nálunk nem tesztelnek.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.03.23. 12:00:38

@Meridian74:
Anno olvastam erős hümmögések közepette Lenkei könyvét... nem igazán tudtam dönteni róla, mert van, amiben igazsága vagyon, másol viszont nagyon meredek konteo az egész. A döntést akkor hoztam meg, amikor a könyv vévén a saját termékeit vastagon bereklámozta, neki a "gyógyszermaffia" nem több sima konkurenciánál.

Bárhol, ahol gyártanak és eladnak valamit, van tisztességtelen piaci magatartás. Gyógyszereknél is.

"az orvoslás kizárólag tüneti kezelésre van ráállva, az kiváltó ok megszüntetését alig vagy egyáltalán nem kutatják és kezelik" - na ez az, ami viszont nem igaz. nem véletlenül jár már ott az orvostudomány, hogy genetikai szinten tudnak beavatkozni lassan a betegségek kialakulásába.

Ezt a tüneti-oki kezelés dolgot anno a homeopaták futtatták fel, de millió sebből vérzik el, sok esetben tetszőlegesen tologathatók az okok a nekik tetsző területekre, hogy az orvoslásba bele tudjanak kötni.

"nem áll anyagi érdekében egyik gyógyszertártónak és kutatónak" - az ugye megvan, hogy van nem anyagi motivációja is az embereknek sok esetben. Mondjuk az inzulin feltalálója egy fillért nem kapott a találmányáért, ami miatt drága a terápia, hogy a génmódosított bacikkal történő előállítás önmagában rohadt drága dolog egy ilyen bonyolult makromolekulánál.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.23. 12:04:22

@Meridian74:

"az orvoslás kizárólag tüneti kezelésre van ráállva, az kiváltó ok megszüntetését alig vagy egyáltalán nem kutatják és kezelik - mivel ez nem áll anyagi érdekében egyik gyógyszertártónak és kutatónak; ez is tény!"

Szerintem józan ésszel senki nem is tagadja ezt. Van egy rakás betegség, amelynél egész életen át szedni kell a megfelelő gyógyszert. Hülye lenne bármely gyógyszergyár kifejleszteni egy olyan gyógyszert, amely véglegesen meggyógyítaná a beteget.

Bibcs ebben semmi rosszindulat, szimpla gazdasági érdeken alapul. És ez mindaddig így lesz, amíg az államok nem kezdenek közpénzből, non-profit alapon saját kutatásokba ezen betegségek gyógyítására.

De alaposabban belegondolva ez nem is a gyógyszergyárak feladata lenne, hanem az egészségügyé, az orvosegyetemeké, az állami kutatóintézeteké.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.03.23. 12:13:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Ezzel a gondolatmenettel két gond van:

1. Egyrészt a gyógyítás költségeit a társadalom, állam állja és ezért ők érdekeltek a maga költséghatékonyságú terápiában. A piaci biztosítási alapon működő rendszerek szintén érdekeltek ebben hiszen a piaci biztosító hasznát csökkenti minden olyan kezelés, ami nem kellően hatékonya. Pont ezért az államok és a piaci biztosítók is komoly erőfeszítéseket tesznek a rendszer befolyásolására.

2. A gondolatmenet feltételezi, hogy a betegségek többségére olyan egyszerű és olcsó terápia, amivel tökéletesen helyreállítható az egészség. Ez a gyakorlatban látszik, hogy inkább kivétel, mintsem főszabály.

3. Az egész gondolatmenet figyelmen kívül hagyja, hogy az egészségi állapot jelentős mértékben az egyéni magatartástól függ. Pl. a II. típusú cukorbetegség jelentős részben életviteli probléma, a több évtizede alatt kialakuló anyagcsere-elváltozás a legjobb esetben sem kompenzálható egy egyszerű gyógyszeres kezeléssel.

csakeztengedte 2020.03.23. 12:19:00

Vitamin és táplálék-kiegészítő maffia van.
Meg a szcientológus maffia.

felső határ nincs 2020.03.23. 12:19:35

@Meridian74: Osszeeskuves-elmeletek mindig voltak es lesznek, sok elso olvasatra is suletlenseg, sokban viszont vannak ertelmes kerdesek. Az amerikaiak oriasi gyogyszerfogyasztok, ami nagy uzlet, naluk is tele van a media a gyogyszergyartok-forgalmazokkal kapcsolatos osszeeskuves-elmeletekkel.

A taplalekkiegeszito piac meg talan meg gyanusabb, mert az sokkal kevesbe szabalyozott.

Ennel a jarvanynal sem a jarvany a kerdes, meg akkor sem ha valoban veszelyes, hanem az, hogy a politika milyen valaszt ad ra. Es kinek szarmazik belole haszna?

Van egy behatarolhato rizikocsoport, akik nem is vesznek reszt a GDP termelesben...mi a politika valasza? Leallitja a GDP termelest, becsukja az aktivakat is.

Mi a kovetkezmeny? A kisvallalkozok, kozepvallalkozok tonkre mennek (ergo a piacukat a multik szerzik meg). A politikusok mentenek a gazdasagot, ergo oriasi csomagokat keszitenek, ujabb generaciokra adosodunk el. Kinek adosodunk el? Ki profital?

Es hogy lehet az, hogy az olyan oriasi lakossagu, koszos surun lakott orszagok, mint India, alig jelentenek beteget, holott semmilyen szervezett jarvanyellenes lepes nem tortenik?

Ki a fene adositana el Indiat, amikor el lehet adositani Nemetorszagot, az USAt? Fejni azt kell, aki fejostehen. Erre mondja Kohn bacsi, hogy ugyes.

2020.03.23. 12:27:15

@Meleg Sándor: Lenkei modellje rém egyszerű, gyógyszert ugye nem gyárthat, nem is fejleszthet, ennek nyilván brutális költségei lennének és egyéb feltételei, szóval gyógytermék vonalon ez nem játszik, a homeopátia már elég telített, és az különben is egy külön szekta, nem lehet közös halmazba kerülni vele, meg ugye az végeredményben üres kuruzslás, ahogy ezt orvosként nyilván tudja, maradnak a vitaminok, de vitamint kb mindenki árul, szóval valamivel ki kellett emelni az övét a többi közül, erre született meg ez a szuperdózis elmélet, így máris markánsan különbözik az ő vitaminja többitől, ehhez már csak némi féligazságos-konteós háttér kellett, és kész is van. Tényleg vicces a gyógyszermaffiázás a részéről, mikor pont ugyanabban a bizniszben nyomul, legalább olyan hévvel.

Zb74 2020.03.23. 12:45:59

"A koronavírus esetében a halálozási arány most átlagosan is 3-4% között mozog, de lokálisan és időszakosan akár ennek kétszerese is előfordul."

Írhattad volna nyugodtan, hogy a három-négyszerese - a Corriere della Sera szerint Lombardiában meghaladja a 12%-ot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.23. 12:54:43

@deckard_r:

Köszönöm az érvek nélküli kinyalatkozást. :)

Fikalnyik Eugén 2020.03.23. 13:03:15

Meleg Sándor: "Igen, ismert, hogy a szervezet megfelelő vitamin ellátottsága fontos a fertőzések leküzdésében, de a megbetegedettek és elhunytak eddigi adataiból úgy tűnik, hogy ennek marginális szerepe van"

Én nem tudok ilyen adatokról, te igen?

Kicknick 2020.03.23. 13:09:15

@Eugene Horse: vicces ja a gyógyszermaffia meg a szekta.
Az megvan hogy a Lenkei hosszú évek óta tolja a "szuperdózist" aztán hogy-hogynem a tv mostanában teli van emelt szintű D vitaminnal meg C vitaminnal ami nem neki hoz hasznot? Akkor ezekről most hülyeséget beszélt és a gyógyszergyártók menő jóságból csatlakoztak ehhez?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.23. 13:12:37

@Meleg Sándor:

1) Mindez nem érinti az ellenérdekelt gyógyszergyárakat. Épp ezért írtam, hogy "ez mindaddig így lesz, amíg az államok nem kezdenek közpénzből, non-profit alapon saját kutatásokba ezen betegségek gyógyítására. ..."

2) Szerintem a gondolatmenetem nem feltételezi ezt.

3) Abszolút igazad van. De nem is állítottam, hogy MINDEN betegségre lehetséges végleges gyógyulást eredményező gyógyszert előállítani. Ám sokra lehetne.

Mondok neked egy példát. Van egy családtagunk, aki már kb. 40 éve colitisben szenved. És 40 éven át ugyanazzal a hatóanyaggal kezelik a betegségét: szulfaszalazin és rokon vegyületei. Nem igazán ritka betegség, csak az USA.ban 1 millió ilyen beteg van (beleértve a vele rokon Crohn-betegséget is).

Az életfogytig tartó gyógyszerszedés lukratív üzlet a gyógyszergyáraknak, hülyék lennének kutatásokat folytatni a végleges gyógyítás érdekében. Ez az állami kutatóintézetek feladata lenne, mivel hatalmas költségektől (évenkénti kolonoszkópia, szövettani vizsgálatok, szükség esetén a vastagbél eltávolítása, életfogytig tartó gyógyszerezés) kímélné meg az egészségügyet.

Ez esetben sem érdemes a gyógyszergyárakat mumusként beállítani. Nincs itt semmi összeesküvés, csak gazdasági érdek. Arról meg lövésem sincs, vajon az állami kutatóintézetek miért nem találtak már több mint 40 éve gyógymódot rá (nem életmódból eredő betegség). Talán akad fontosabb dolguk is.

kéki béla 2020.03.23. 13:16:54

Miért nincs sitten lenkei?
Amit művel, az nem meríti ki a kuruzslás fogalmát?
Vagy szakirányú végzettséggel bármit lehet??

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.03.23. 13:39:14

@kéki béla:

Konkrétan az, hogy valaki feltölt videókat ős beszél valamiről, még nem kuruzslás. Ahhoz tevőlegesen orvosi gyakorlat körébe végző tevékenységet kell végeznie.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.03.23. 13:47:49

@Kicknick:

Lenkei dózisai jóval magasabbak, mint bármilyen ajánlás bármikor is volt. A médiában megjelenő emelt szintű C- és D-vitamin készítményekkel is vannak gondjaim, mert egyszerűen a piaci igényekre épülnek (1000 mg-nál kisebb dózisú C-vitamin gyakorlatilag eladhatatlan, pedig ez már bőven 10-szerese az ajánlásnak és gyakorlatilag a felszívódása is erősen kétséges, főleg egyszer adagban).

A D-vitaminban most a tartós felnőtt beviteli ajánlás 2.000 NE, tehát mindenki legalább a dupláját szedi, de most láttam én több tízezres dózisokat is megajánlva. A normál vérszintről mindenki azt állítja, hogy túl alacsony, pedig még az is kérdés, hogy egyáltalán fel lehet-e tornázni azokra az értékekre, amiket optimálisnak tartanak.

Kisgé 2020.03.23. 13:48:27

Statisztikailag az egészség kb. 20-20%-ban a genetikán (nem vagy nehezen befolyásolható) és a eü ellátás színvonalán múlik (ezen a 20%-on dünnyög az "oktatásegészségügy" és a "gyógyszermaffia" emlegetők nagy része). 60% életmód, ez tükröződik is: az orvos-beteg találkozások 80%-a magas vérnyomás/szív-érrendszer/diabetes háromszögben mozog. Fő rizikók? Obezitás (mozgásszegény életmód/túl sok kalória/szénhidrát), alkohol, dohányzás. Daganatosra ugyanez. A rizikófaktorokon változtatni nem pénzkérdés, sőt még spórol is vele.
Multivitamin: egy tanulmány magasabb(!) halálozást talált a szedők, mint a nem szedők között.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.23. 13:56:25

@Meleg Sándor:

Hazug információk terjesztése, a betegek félrevezetése szerintem ha nem is kuruzslás, de biztos van rá valami jogi meghatározás.

@Kisgé:

"Multivitamin: egy tanulmány magasabb(!) halálozást talált a szedők, mint a nem szedők között."

Ez lehet ám azért is, mert a beteg(ebb) emberek hajlamosabbak multivitaminokat szedni.

Bobby Newmark 2020.03.23. 14:24:54

@kéki béla: Hát, az van, hogy ha van engedélye szakmagyakorlásra (megvannak a papírjai, kamarai tagsága, előírt gyakorlata) akkor bizony annyi hülyeséget beszélhet, amennyit csak akar.
A kuruzslás az egészségügyi tevékenység végzése a megfelelő feltételek nélkül.
Arra nem nagyon van törvényünk, hogy mi van akkor, ha hülyeségeket beszél a szakmáján belül. Elvileg a kamara eltilthatná a szakmagyakorlástól, de ahhoz meg kell valami jogi alap is, az nem elég, hogy érdekből faszságot beszél.

Bobby Newmark 2020.03.23. 14:28:16

@Meleg Sándor: És vitaminnal akkor is kevés az esélye hogy olyan egészségügyi problémát okozzon, amiből műhiba per lesz amiben bizonyíthatóan az ő ajánlása okozta a kialakult egészségügyi problémát, és jogi következményei lennének rá nézve.

kamugyar 2020.03.23. 14:37:27

imádom mikor erről a vitaminos témáról kezdődik a szájkarate. a pubmeden meg mindenki kedvére válogathat a prekoncepciójának megfelelő kutatást.

értelmes vita meg valamiért soha nem alakult ki csak megy a sárdobálás a "felek" között.
pl nagyon szívesen megnéznék egy Sándor és egy vitamin fejlesztő közti vitát. teljesen mindegy a formája. akár email formájában is tolhatják csak tegyék közzé vágatlanul.
meglátjuk milyen érveket sorakoztatnak fel. szívesen választok és meg adok elérhetőséget a vitapartnerhez. részéről majdnem biztos vagyok benne h mehetne a dolog.
annyira szívesen olvasnám a hivatalos álláspontot képviselők érveit és azokét akik ezeket elavultnak gondolják és mást ajánlanak nagyobb dózisokat és nagyon más kombinációkban is. mert h most például ajánlják a d vitamint de kb sehol nem úgy h mellé szedjünk még A- vitamint és magnéziumot. miért nem illetve miért mondja az aki így ajánlja azt amit?
dózisok dettó.
a maradj otthon mozgalom keretein belül elvileg lenne idő egy ilyesfajta vitára nem? más emberek hülyeségeire már volt reagálós poszt bőven. jöhetne egy "szemtől- szembeni vita is végre".
nyugi Sándor nem szendi lenne :D

felső határ nincs 2020.03.23. 15:15:59

@kamugyar: Mi a fenenek barmilyen mesterseges vitaminkeszitmeny?

Nagyanyadek generacioja vitaminokon elt? Nem. Alacsonyabb volt a varhato elettartam? Nem.

A legnagyobb taplalekkiegeszito piac az USA, es ugyanolyan a varhato elettartam mint Kubaban, ahol semmit nem lehet kapni a boltban.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.03.23. 15:27:07

@felső határ nincs:

"Alacsonyabb volt a varhato elettartam? Nem." - De, alacsonyabb volt, de nem emiatt.

felső határ nincs 2020.03.23. 15:38:08

@Meleg Sándor: A gyerekkori elhullas miatt volt alacsonyabb?

kamugyar 2020.03.23. 15:38:37

@felső határ nincs:
mozogtak rendszeresen? igen. ettek annyi kemikáliát amennyit egy mai ember eszik? nem. még a kenyér amit ette is más volt mint a mai. abban mondjuk a glutén egy részét megette a kovász. a savanyú káposztát inkább fermentálták só víz füszerekkel ellentétben a maiakkal amit valami fura ízű gyors érlelővel tesznek. milyen levegőt szívtak? nem ilyet az tuti. stressz?
sokkal de sokkal kevesebb káros dolognak voltak kitéve mint a mai ember. még a szándékos vagy kényszer böjttel is jobban jártak mint a mai zsírdisznók akik 3 óránként betolnak valamit az arcba hisz le ne essen már a vércukruk :D
lehet itt érvelni h a régi öregek mit ettek hogyan éltek de bármilyen fura ég és föld volt. a higiéniás és orvosilag gyengébb szint miatt a várható élettartam kevesebb volt de ha azt hasonlítanánk össze h akik elérik a 18 évet és mondjuk nem háborúban haltak meg meddig élnek kétlem h a mai életvitellel nyernénk. a statisztikák mögé érdemes néha nézni is.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.03.23. 15:52:59

@felső határ nincs:

Az is benne van, de általában véve olyanokban haltak meg, amiben mi nem szoktunk (háború, baleset, fertőzés), mert az akut ellátás megment minket.

metal · http://electric.blog.hu 2020.03.23. 16:46:15

Ez az ember megérdemelne pár évet hűvösben, hogy gondolkodjon kicsit a dolgokon!

Örömhernyó 2020.03.23. 16:57:07

@Pap Norbert.: A gyógyszermaffia valós. Ahogy a vitaminmaffia is valós. Mindenki tolja a saját termékeit, az a vicc, hogy a vitaminok többségét is gyógyszergyárak állítják elő és forgalmazzák. Aztán vannak az ilyen Lenkei-féle kuruzslók, akik szinte csak vitamint forgalmaznak. Neki meg kell különböztetniük a termékeiket a nagynevű cégek termékeitől, ezért növelik a hatóanyagtartalmat (még ha eg orvosilag nem is indokolt), forradalmárnak, ellenállónak, meg nem értett, elhallgattatott zseninek állítják be magukat, akik a gonosz multik ellen harcolnak.
Vitaminokra szüksége van a szervezetnek, főleg hiánybetegségek elkerülése érdekében. És a vitaminok kurvaolcsók (sok más hatóanyaghoz képest), tömegesen előállíthatóak, C-vitaminból több ezer milligrammot betuszkolni egy kapszulába nem egy nagy költség. De valamivel rá kell venni az embereket, hogy vásároljanak és ha vásárolnak, akkor ne a gonosz gyógyszergyár vitaminját vegyék, hanem a kuruzslóét. Ez a vitaminmaffia működési elve.
Nyilván van gyógyszermaffia is, kartelleznek, rászoktatják az embereket opioid tartalmú fájdalomcsillapítókra (Amerika). Nincsenek szentek. A gyógyszergyárak és Lenkei se szentek.

Örömhernyó 2020.03.23. 17:01:51

@kamugyar: Régen a levegőminőség azért elég szar tudott lenni. Vályogfalú házban radon felhalmozódott, kaptak tőle rákot. Csak hát nem úgy hívták, nem diagnosztizálták, meghalt, eltemették. Ennyikeh!
Szénnel tüzeltek, ami miatt a lakásban is szar volt a levegő, hát még kint...
Megnyomorodtak idős korukra.
Persze mindenkinek volt egy öregapja, aki pálinkán és szalonnán élt és ganajozott 90 évesen is, lehet vele példálózni. Csak hát ez statisztikailag nem releváns.

Gösser söralátét 2020.03.23. 17:18:12

Azért a tárgyilagosság kedvéért tegyük hozzá, hogy a szegedi orvos (?) és a képviselő aki a vele való találkozás után minden probléma nélkül elhagyja a karantént azért, hogy a tetű kancigányra szavazhasson, pontosan ugyanannyit ér mint a Lenkei koma.
Az orvosi diploma a mai világban már semmit sem jelent, a tetű az tetű, tök mindegy a titulusa, felesleges kiemelni és pocskondiázni Lenkei orvosi diplomáját.

marand22 2020.03.23. 17:31:32

@Kisgé:
"If you eat a balanced diet, as you should, taking a multivitamin might have for sole result to make your urine more expensive." DDD

kamugyar 2020.03.23. 17:47:33

@marand22:
amint valaki ezt mondjuk egy havi mintaétrendben minden étkezésre lebontva megmondja mi mennyi tápanyagot tartalmaz mint készétel és ezt az étrendet valakiken tesztelik és 5-10 évig akkor komolyan veszem ezt a szlogent. mert h ez így ebben a formában ennyi. valamint ha már véresen komolyan vesszük még a dietetika által javasolt étrendet sem valósítja meg a lakosság jó nagy %-a. nem véletlen vagyunk majdnem dobogósok a hízás versenyen. persze tudom h nem verseny de mégis nagyon komolyan vesszük. kvázi a többségnek vagy vitamint kellene szednie vagy gyökeresen változtatni. a változtatás legyen bárki kudarca nem működik az adatokból kiindulva.

Emmett Brown 2020.03.23. 17:56:00

Az az betegszik meg aki fél, az kb a tízparancsolat megvéd szintű duma.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.23. 19:39:23

Egy időben népszerű és olcsó építőanyag volt a salakbeton, tégla készült belőle. Na ott aztán volt sugárzás dögivel.

kéki béla 2020.03.23. 22:24:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a salakbeton sugárzás kifejezésre csupa feminahu színvonalú"dzaklap" találatai jönnek fel.
Esetleg hitelrs forrásod is van?

Meridian74 2020.03.23. 22:26:25

@Kicknick: "a tv mostanában teli van emelt szintű D vitaminnal meg C vitaminnal ami nem neki hoz hasznot?"

több évvel ezelőtt a háziorvosom is 2000mg C vitamint D vitamint iratott ki megfázásra... nem 300 vagy 60 milligrammot... mennyi most a hivatalos napi beviteli érték?

Meridian74 2020.03.23. 22:31:38

@felső határ nincs: "Nagyanyadek generacioja vitaminokon elt? Nem."

A megtermelt zöldségekben 2-3x annyi tápanyag volt. Ne az energiára gondolj, hanem a vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre.
Te is jól tudod, különbség van a nagyüzemileg zölden leszedett paradicsom és a kertben felnevelt totál érettségi állapotban leszedett paradicsom között. Már az íze is totál más. Én jól tudom, mert mindkettőből sokat ettem már.

deckard_r 2020.03.23. 22:32:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne: sajnos az emberi szervezet működése sok-sok nagyságrenddel komplexebb, mint mondjuk egy windows-os PC-é. Ott sem mindig találod meg a hibát (még az oprendszer fejlesztője sem). Na most ezt emberek tervezték és dokumentálva van... neked megvan valahol az ember fejlesztési doksija?

felső határ nincs 2020.03.23. 22:45:47

@Meridian74: "A megtermelt zöldségekben 2-3x annyi tápanyag volt."

Mondtak mar, de soha semmivel nem tamasztottak ala ezt.

felső határ nincs 2020.03.23. 22:46:20

@Meridian74: "A megtermelt zöldségekben 2-3x annyi tápanyag volt."

Mondtak mar, de soha semmivel nem tamasztottak ala ezt. (regen minden jobb vot)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.23. 23:29:21

@kéki béla:

Keresési kulcsszó: "salakbeton sugárzás"

Az egyik találat ez:

www.sugarvedelem.hu/sugarvedelem/docs/kulonsz/2018sv/Cs/8.%20HSzob_Salak_HZs_20180419.pdf

"A falazó anyagok közül a legalacsonyabb
radioaktivitása általában a betonnak,
gipszkartonnak, mészkőnek, Ytong
téglának és gázszilikátnak van.
Ennél magasabb a normál égetett tégláé,
és a legmagasabb a salakbetoné."

Szerző:
Homoki Zsolt
Országos Közegészségügyi Intézet
Közegészségügyi Igazgatóság
Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály

Ez elég hiteles neked neked, okoska? Aki olyan egyszerű vagy (ó, micsoda eufemizmus!), hogy képtelen vagy egy közönséges Google-keresésre...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.23. 23:35:07

@kéki béla:

"a salakbeton sugárzás kifejezésre csupa feminahu színvonalú"dzaklap" találatai jönnek fel."

Na persze mi várható el egy olyan színvonalon lévő embertől, aki csak a femina.hu szintű találatokat veszi észre? :PP

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.23. 23:36:24

@deckard_r:

"neked megvan valahol az ember fejlesztési doksija?"

Olyannyira megvan, hogy utángyártani is képes vagyok. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.24. 00:04:29

Bocsánatot kérek a floodolásért, de ez még ide kívánkozik:

@kéki béla:

Az általam belinkelt anyag a hatodik volt a találati listában. Nem mondhatod, hogy sokat kellett volna keresgélned, hogy megtaláld.

kéki béla 2020.03.24. 00:20:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nálad volt a hatodik... tudod faszfej travi, a google hajlamos variálni a találatokat. Mer te annyira okos(ka) vagy...
Ehhez képest volt millió plusz egy találatom, amik gyakorlatilag sugárzásmérőt akartak rásózni a szerencsétlen palimadarakra, a fent említett feminás szemét, mert két napja véletlenül megnyitottam az oldalt egy linket követve stb.
Imádom az ilyen nagyarcú, tudatlan barmokat.

kalman13 2020.03.24. 00:27:13

Komolyan mondom az ember az amitől félni kell nem a vírusok. Az emberi butaság veszélyes. A sok tudatlan ember kapásból lenyel mindent mint a birka a legelőn. Már miért hazudna Dr Lenkei Gábor és miért mondana igazat a cikk írója. dr Lenkei Gábor már letett valamit az asztalra és sok emberen segített már. Na és a cikk írója? Hát a cikk írója nem egyéb mint egy fizetett párt katona aki abból él hogy az igazság ellen harcol és koholmányokat gyárt. Miért? Mert neki is meg kell élnie valamiből. Na persze ehhez gyomor kell és gonoszság.

Azért mert a média azt mondja hogy xy koronában halt meg az már igaz is?
Ha a média nem generálná mesterségesen a pánikot akkor nem lenne nézettsége. na és miből él a média? a nézettségből. Ha valakit nyilvánosan meg kell nyúzni élő adásban a nézettség miatt akkor azt is megtennék.

Na és a kormány? Mit tesz jelenleg? Semmit annyit mond maradj otthon na de közben a posta ugyan úgy visszaküldi 10 napon belül az át nem vett leveleket, csomagot stb. Milliárdokat költ színes csicsás csöppet sem környezet barát plakátokra, szórólapokra, prospektusokra az adófizetők pénzéből hogy szavazz rám. Viszont egy fillért sem költ arra hogy mindenki kapjon alapvető védőfelszerelést maszkot és kesztyűt.

Maradj otthon ha beteg vagy akkor is mert nincs orvosi ellátás nincs egészségügy Magyarországon. Milyen buta intézkedés ez? Maradj otthon sír a gyerek mert fáj a foga, gyomra bármilyen nem számít maradj otthon.

Az igazsághoz még az is hozzá tartozik hogy ez csak egy hatalmas üzlet hiszen miben van a pénz. Háború és egészség. Mivel háborút nem mertek kirobbantani megpiszkálták az egészséget. Na és ezen kívül még kíváncsiak voltak arra miként reagálnak le egy világméretű katasztrófát pánikhelyzetben az emberek.

A Bibia is megírta Lukács Evangéliuma: 21 ben is pl

Akkor monda nékik: Nemzet nemzet ellen támad, és ország ország ellen;
11
És minden felé nagy földindulások lesznek, és éhségek és döghalálok; és rettegtetések és nagy jelek lesznek az égből.

vagy Máté Evangéliuma: 24

Mindegy erre nem térek ki mert nem ez a lényeg ha nem az hogy az ember embernek a farkasa. Misem bizonyítja ezt jobban mint a jelenlegi helyzet is. Ha valaki nem hord maszkot már kapdosol 10 másik ember ölné meg fele csak mert nem követi az ő birkaiságukat. Nem kőt bele senkibe nem szól senkihez egy rossz szót se csak nincs rajta maszk akkor már meg kell támadni. Kérdem én ki akkor a farkas és ki a bárány

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.24. 00:36:36

@kéki béla:

"Ehhez képest volt millió plusz egy találatom, amik gyakorlatilag sugárzásmérőt akartak rásózni a szerencsétlen palimadarakra, a fent említett feminás szemét, mert két napja véletlenül megnyitottam az oldalt egy linket követve stb."

Aha, véletlenül... :PPP Röhög a májam. És azóta is csupa feminás és hasonló színvonalú oldalakat nézegetsz, mert a Google egy oldal megnyitása miatt nem rendezi ennyire át a találataidat. A suta magyarázkodásoddal csak még jobban égeted magad. :D

"Imádom az ilyen nagyarcú, tudatlan barmokat."

A számból vetted ki a szót. :DD

Örömhernyó 2020.03.24. 03:45:50

@Meridian74: Nekem heves pollenallergiás reakcióra írt fel az allergológusom 10+ éve hatalmas adag kalciumot. Közben változott az orvostudomány álláspontja, már nem ez a bevett terápia. A kalcium mostani tudásunk szerint nem oszt, nem szoroz allergia esetén.
Ugyanez vitaminokkal. Szedheted nagy dózisban, de valószínűleg megfázásnál vagy influenzánál nem sokat számít a nagy dózisú vitaminszedés. Hosszútávon ami számít, az az erős immunrendszer, egészséges szervezet, ehhez kellenek vitaminok is.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.03.24. 06:42:12

@felső határ nincs: Na és mesélj! Tudod már mi az a halálozási ráta egy járvány esetén? :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.03.24. 06:43:44

@felső határ nincs: "Nagyanyadek generacioja vitaminokon elt? Nem. Alacsonyabb volt a varhato elettartam? Nem." - de hülye vagy. Persze hogy alacsonyabb volt a várható élettartam. De nem a vitaminok miatt.

Meridian74 2020.03.24. 07:09:32

@felső határ nincs: de, a gödöllői Agrár Egyetem mérte 1966 és 1990 között. A búza 50%-os csökkenést szenvedett el mikroelemek terén. A kukorica 81%-ot! A répafélék csak 25%-ot. Vitaminok terén ez még durvább, mert pl a káposztában 95%-al kevesebb a vitamin mint 1966-ban mérték.

Meridian74 2020.03.24. 07:13:02

"és nagy jelek lesznek az égből."

Ha most felrobban az a csillag az Orion csillagképben... no, akkor ez még be is jöhet.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.03.24. 07:15:02

@kalman13:

"dr Lenkei Gábor már letett valamit az asztalra és sok emberen segített már" - ezt hol is lehet ellenőrizni? Írt könyvet és akkor már ő valami referencia-személy?

"a cikk írója nem egyéb mint egy fizetett párt katona aki abból él hogy az igazság ellen harcol és koholmányokat gyárt. Miért? Mert neki is meg kell élnie valamiből. Na persze ehhez gyomor kell és gonoszság." - köszönöm szívet melengető sorokat, elteszem emlékbe. Nem vagyok párt tagja sem egyháznak, egyik helyről sem kapok fizetést. Egészségügyi és szociális ellátórendszerben dolgozom, két szakirányú végzettséggel.

"Maradj otthon ha beteg vagy akkor is mert nincs orvosi ellátás nincs egészségügy Magyarországon. Milyen buta intézkedés ez?" - olyan buta intézkedés, ami azt próbálja megakadályozni, hogy eljussunk az olaszok szintjére, ahol majdnem 1000 halott van naponta.

"A Bibia is megírta" - Tolkien viszont nem...

"ember embernek a farkasa" - a Wartburg meg a Trabantnak Barkasa...

kéki béla 2020.03.24. 07:39:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: buta vagy hímringyó, de ez nem csoda...

kéki béla 2020.03.24. 07:40:32

@Meridian74: ha "most", akkor az már rég felrobbant ;)

deckard_r 2020.03.24. 08:06:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: és szerelni is?
tudom van az a repülőgépszerelő mondás: egy majmot is meg lehet tanítani repülőgépet vezetni... de szerelni? :DDDD

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.24. 08:51:46

@deckard_r:

A karbantartást és a szerelést rábízom a szervizre. :D

@Meridian74:

"Ha most felrobban az a csillag az Orion csillagképben... no, akkor ez még be is jöhet."

Ha most látjuk, akkor az már sok-sok évvel ezelőtt felrobbant attól függően, a csillagkép mely tagjára gondolsz. Gyanítom, hogy a Betelgeuse-ra, mert az most csak egy vörös óriás, de szupernóvaként fogja végezni.

tireless treehugger 2020.03.24. 12:27:06

Én preferálom a népesség csökkentést, lenkei videója nagyon tetszik.

Hülyék sorakozó!, mozi van.

Bárcsak volna több ilyen.

Pirx 2020.03.24. 14:57:22

@deckard_r: :) Pongtosabban láttál te már majmot biciklizni? És biciklit szerelni?

kalman13 2020.03.24. 23:55:24

@Meleg Sándor:
Rendben akkorLégyszíves dolgoz napi 10-12 órában a Stylben ehberert-be és vard a maszkokat havi 80-85 ezerért és érezd hogy közben embernek sem néznek. Aztán vard a képviselőknek az öltönyöket stb.

Érdekes hogy a nagy gyárak dolgozói nem maradhatnak odahaza
lázmérés kapnak maszkot és mehet a gyártósorrá ennyi. Ha meghal valaki nem áll le a gyár kiviszik és már veszik is fel helyére a másikat ennyi.

Na de a kis és közép vállalkozásokat rendesen tönkre teszik jelenleg.
az alkalmi munka vállalókról nem is beszélve.

Nem a virus veszélyes ha nem az ami mögötte áll az emberek, a gazdaság stb. Ennyi ember ami most meghall eddig is meghalt csak annyi most mindent a koronára fognak rá és kicsit drasztikusabban állítják be az egész helyzetet. Hidd le túl van reagálva a korona mert csak így kapják meg érte a pénzt a pánik generátorok. A videókat úgy vágja őssze az ember ahogy akarja olyan jeleneteket vág be amit akar. Senki sem fog utána járni

Kulcsszó Forráskutatás

Na mindegy hamarosan vége lesz úgyis mindennek majd még kb 5-6 hónap.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.03.25. 08:02:32

@kalman13:

Egy másik helyen egyszer megénekeltem már ezt a problémát. Alkalmai munkavállalóknak szerveztünk képzéseket, hogy hiányzó osztályokat, szakmákat pótoljunk, segítsük a jobb munkaerő-piaci helyezkedés. Csúnyán bebuktuk a programot, mert aktuálisan méh a mezőgazdasági munkával is jobban kerestek mint én két diplomával szakdolgozóként.

Akkor mondtuk, hogy nem lesz ennek jó vége, senki nem hitt nekünk.

"Nem a virus veszélyes ha nem az ami mögötte áll az emberek, a gazdaság stb." - de, a vírus is veszélyes. Egy egészséges társadalom képes a válságokat kezelni, újra felépülni. Nekünk ez kevésbé fog menni, valamiért a magyar társadalom kritikus helyzetekben hajlik a hatalmi koncentrációra, szóval nálunk autokratikus centralizáció várható, de ez most egy társadalompolitikai kérdés. Hosszú távon szívás lesz, főleg az alsó társadalmi rétegeknek.

"Hidd le túl van reagálva a korona mert csak így kapják meg érte a pénzt a pánik generátorok." - csak jelzem, olaszba majdnem napi ezer halott naponta... elvitte a kulturális élet elitjét (nézd csak végig, milyen nevek mentek el csak az elmúlt napokba). Nálunk is lehet ebből komoly probléma, csak az idős korosztály a lakosság 20%-a körül van és abban a korban már többszörös krónikus megbetegedési halmozódás van. Csak 4%-os halálozással számolva ez 80 000 ember.De lehet akár 200 000 is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.25. 15:21:57

@Meleg Sándor:

Erre szokták egyesek azt mondani, hogy nincs baj a vírussal, úgyis csak azok halnak meg, akik hamarosan úgyis meghaltak volna.

Én meg azt válaszolnám nekik, hogy előbb-utóbb mindenki meghal, de azért nem mindegy, hány évet veszít az életéből a vírus miatt. Na meg kíváncsi vagyok, vajon ugyanez az ember 60+ évesen is ugyanígy vélekedne-e a vírusról...

kamugyar 2020.03.25. 18:04:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
amellett h szerintem is jogos amit írsz mégsem teljesen. az h ilyen olyan betegséggel küzdenek öreg korukra sőt már nem is kell olyan öregnek lenni saját hibájuk is. Sándor egy olyan szakmában dolgozik ahol pont az ilyenek elkerülése miatt kb rimánkodnak az embereknek h egyenek rendesen. a nagyon nagyon nagy % tesz erre. kérdem én akkor mit kellene inkább erőltetni a médiában kormányoknak mindennek amik most olyan hangosak? hát inkább azt h a nem megfelelő életmód MEGÖL! vagy magától picivel utóbb vagy előbb akkor ha jön egy random vírus ami az ember története során folyamatosan előkerült. hol ez hol az de jött és jönni is fognak. most h ez a helyzet már adott mindenképp védjük meg őket de tanulságként ne azt vonjuk majd le h mennyire halálos volt ez a vírus hanem azt h mennyire halál közeli állapotban van egy jókora réteg amiből ugyancsak egy igen nagy % teljesen saját hibájából került. keményen megdolgoztak ezért valljuk be. ha fele annyira lenne elmagyarázva az embereknek menyire szar az ahogy élnek táplálkoznak mint ez a vírus tolva van a médiában akkor talán most kevesebben tartanának itt.

kamugyar 2020.03.25. 18:18:10

másképp feltéve a problémáról a kérdést: miért lenne érdemesebb küzdeni? a megjósolhatatlan hasonló vírusok ellen vagy azért h ha jön egy bármikor egy sokkal egészségesebb populációt találjon?
a mostani helyzet már bukta. az meg h mit tanulunk ebből megint egy jó kérdés. félek h semmit....

kalman13 2020.03.25. 18:25:23

@Meleg Sándor:
Rendben akkorLégyszíves dolgoz napi 10-12 órában a Stylben ehberert-be és vard a maszkokat havi 80-85 ezerért és érezd hogy közben embernek sem néznek. Aztán vard a képviselőknek az öltönyöket stb.

Érdekes hogy a nagy gyárak dolgozói nem maradhatnak odahaza
lázmérés kapnak maszkot és mehet a gyártósorrá ennyi. Ha meghal valaki nem áll le a gyár kiviszik és már veszik is fel helyére a másikat ennyi.

Na de a kis és közép vállalkozásokat rendesen tönkre teszik jelenleg.
az alkalmi munka vállalókról nem is beszélve.

Nem a virus veszélyes ha nem az ami mögötte áll az emberek, a gazdaság stb. Ennyi ember ami most meghall eddig is meghalt csak annyi most mindent a koronára fognak rá és kicsit drasztikusabban állítják be az egész helyzetet. Kissé túl van reagálva a korona mert csak így kapják meg érte a pénzt a pánik generátorok. A videókat úgy vágja össze az ember ahogy akarja olyan jeleneteket vág be amit akar. Senki sem fog utána járni ez már csak akkor derül ki ha már minden lecsenget.

Kulcsszó Forráskutatás

Na mindegy hamarosan vége lesz úgyis mindennek majd még kb 5-6 hónap.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.26. 00:04:07

@kamugyar:

"saját hibájuk is. "

Jogos a felvetésed, általában is komoly erkölcsi és etikai kérdéseket vet fel, ha a beteg saját hibájából kerül kritikus állapotba, pl. alkoholistáknál májátültetés. Ebbe nem is mernék belemenni, mert nagyon ingoványos terület.

Az előző komentedben írtak is nagyon jogosak:

"miért lenne érdemesebb küzdeni? a megjósolhatatlan hasonló vírusok ellen vagy azért h ha jön egy bármikor egy sokkal egészségesebb populációt találjon?"

"rimánkodnak az embereknek h egyenek rendesen. a nagyon nagyon nagy % tesz erre. "

Szerintem mindkettőért, már csak azért is, mert nem tudható, mikor jön egy olyan kórokozó, amely az egészséges életmódot folytatókat sem kíméli. Azon aztán lehet vitatkozni, hogyan érdemes megosztani a két cél között az erőforrásokat. Amúgy nyilván célszerűbb az utóbbira többet áldozni, de hogyan fogod leszoktatni az embereket a dohányzásról, az alkoholról, a "szerekről", na meg az egészségtelen táplálkozásról és életmódról? Ez szerintem elsősorban nem pénzkérdés, de a médiában való sulykolás sem igazán szokott hatni.

Szerinted vajon hányan szoktak le a dohányzásról a cigarettás dobozokon látható elrettentő képek és feliratok hatására? :( Szerintem kb. senki a világon.

A szeszes italok üvegein meg még efféle feliratok sincsenek, pedig azt hiszem, az alkohol okozta társadalmi és gazdasági károk (beleértve a pénzben annyira nem kifejezhető károkat is, mint családok szétesése, emberek lezüllése) vannak olyan súlyosak, mint a dohányzáséi.
süti beállítások módosítása