A halálos húsleves legendája
2013. november 13. írta: Meleg Sándor

A halálos húsleves legendája

A világhálón egyre több olyan oldal található, ami egyfajta alternatív egészségszemléletet közvetít az olvasói felé, s igyekszik jó tanácsokkal ellátni az oldal látogatóit. Maradjunk annyiban, hogy ez nem mindig sikerül. Most egy ilyen oldalról tallóztam egy cikket, amely a húsleves-evés veszélyeire hívja fel az olvasók figyelmét.

husleves.jpg

A cikk tartalmi lényege az általuk is kiemelt szövegrész:

„Bármilyen húst is főzöl, tudnod kell, hogy főzés közben a hús húgysavat ereszt. Erre a húgysavra a szervezetnek nemhogy nincs szüksége, de irtózatosan káros. Terheli a vesét, a gyomor működést és mivel savasítja a testet, ezért hosszútávon egyenes út az ízületi, derék, váll és különböző más fájdalmak kialakulásának, de a legrosszabb, hogy a rákos-daganatos megbetegedések pihe-puha melegágya.”

 

Mi is az a húgysav?

A húgysav (becsületes nevén 7,9-dihidro-1H-purin-2,6,8(3H)-trion) a legrégebben ismert purinvázas vegyület, megtalálható az ember és az emlősök vizeletében, mi több, először hólyagkőből sikerült előállítani (mindenkinek kell egy hobbi, ugye...).

hugysav.jpgEgy húgysav-molekula. Első pillantásra barátságosnak tűnik...

A húgysav a nukleinsavak (DNS, RNS), illetve az adenin és guanin alapú szerves vegyületek (ilyen pl. az energia ellátásért felelős híres ATP molekula) lebontásakor keletkezik, ezek forrása lehet a szervezet saját anyagcseréje illetve a bevitt élelmiszer.

A purin alapú vegyületek lebontásakor a végállomás a húgysav, ezzel a szervezet valóban nem tud mit kezdeni, ezért a vesén keresztül kiüríti. A gond ott kezdődik, amikor több húgysav keletkezik, mint amennyi el tud távozni a szervezetből, ekkor a vízben igen rosszul oldódó vegyület lerakódik, erre a célra leginkább az ízületi porcok környékét szemeli ki, ebből lesz aztán a köszvény nevű, igen kellemetlen betegség.

 

Mi a baj a cikkel?

A gond az, hogy részlegesen igaz állításokból állít össze egy olyan képet, ami már egyértelműen csak a pánikkeltés kategóriába sorolható. Miért is?

„Bármilyen húst is főzöl, tudnod kell, hogy főzés közben a hús húgysavat ereszt...”

A hús alapvetően nem tartalmaz húgysavat, hanem a húgysavképződés "alapanyagai", a különböző purinvegyületek oldódhatnak ki belőle. A helyzet az, hogy minden hús tartalmaz a húgysavképződés alapjául szolgáló vegyületekből 40-50 mg/100 g mennyiségben. Mi több, a belsőségek, a halak és egyes növények is (pl. zöldborsó, szárazbab, lencse, kakaó) is jelentős purinforrásnak számítanak, de emeli a vér húgysavszintjét a fruktóz és az alkohol is. Nincs annak sem jelentősége, hogy főzzük vagy sütjük a húst, a hússal együtt vagy a húslevessel együtt fogyasztjuk el ezeket az anyagokat. Ha a húslevesben lévő mennyiséget (10-20 mg-ról beszélünk) tiltó listára akarjuk helyezni, akkor ezzel együtt le kellene mondanunk szinte minden húsételről…

„Erre a húgysavra a szervezetnek nemhogy nincs szüksége, de irtózatosan káros”

Az igaz, hogy a szervezet a húgysavval nem tud mit kezdeni (nem vagyunk olyan szerencsések, mint a hüllők és madarak, akik még képesek erre), de van ez így más vegyületekkel is. Így hát a szervezet igyekszik ettől megszabadulni. Az „irtózatosan káros” kifejezés azért enyhe túlzás, az emberek döntő többségének élete nagy részében semmi problémája nincs a húgysavval, és messze nem okoz annyi kárt, mint mondjuk az etil-alkohol...

„Terheli a vesét…”

A vesénk azért van, hogy terheljük. Az a dolga, hogy a szervezet számára szükségtelen vagy káros, vízben oldható anyagokat (így a húgysavat is) eltávolítsa. Egészséges embernél, kellő mennyiségű napi folyadékbevitel mellett a vese képes a keletkező húgysavat megfelelő módon eltávolítani.

„Terheli… a gyomor működést…”

Ez egyértelműen nem igaz. A húsfélék (és más élelmiszerek) húgysav tartalma nincs hatással a gyomorra, a szervezetben keletkező pedig még a környékre sem megy.

„…savasítja a testet…”

A lúgosító étrend szerint a húgysav az egyik savasodásért felelős vegyület, ez a hatás azonban nem állja meg a helyét. Maga a húgysav elég gyenge sav, vízben rendkívül rosszul oldódik és ráadásul naponta alig néhány száz milligramm (!) mennyiségben keletkezik (a teljes vérkeringésünkben kb. 0,2-0,5 g található) - ez pedig összességében azt jelenti, hogy nincs érdemi hatással a szervezet sav-bázis egyensúlyára. A magas húgysavszint okozta egészségügyi problémáknak a közvélekedéstől eltérően semmi köze nincs a szervezet "elsavasodásához".

„…egyenes út az ízületi, derék, váll és különböző más fájdalmak kialakulásának…”

Annyira nem egyenes ez az út sem. A köszvény régen „úri betegség” volt, szinte kizárólag a magas húsfogyasztást megengedő anyagi jóléttel társult (állítólag Mátyás királynak is voltak ilyen jellegű panaszai). A magas húgysavszint ("hyperurikaemia") friss hazai adatok alapján a lakosság 12-16%-át érinti, a köszvényes tünetekig alig 1-2% jut el. Az ízületi fájdalmak és problémák jelentős részéért sem a húgysav tehető felelőssé.

„…a legrosszabb, hogy a rákos-daganatos megbetegedések pihe-puha melegágya…”

A helyzet az, hogy a daganatos megbetegedések egyikénél sem tekinthető közvetlen kockázati tényezőnek a magas húgysavszint. Igen, vannak kutatási eredmények (például itt) arra nézve, hogy egyes ráktípusok (első sorban a mellrák) esetén közvetve hatása lehet a magas húgysavszintnek. Sőt, a magas húgysavszint nagyon sok szempontból (2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, szív-érrendszeri megbetegedések) fokozott kockázatot jelent (lásd itt). De ez igen messze áll attól, hogy eltiltsuk a magyar lakosságot a húslevestől…

 

Mit (t)évő legyek?

Joggal teheti fel a kedves olvasó a kérdés: akkor most ehetek húslevest? A válasz: Igen, lehet enni.

Orvosilag a húgysav normál tartománya 3.4-7.2 mg/dL (200-430 µmol/L) férfiaknál és 2.4-6.1 mg/dL (140-360 µmol/L) nőknél. A vér húgysavszintjének mérése része az általános laborgyakorlatnak, ha probléma van, az hamar ki szokott derülni (már ha az ember veszi a fáradtságot és elsétál évente egy-egy szűrő jellegű laborvizsgálatra). Rendkívül fontos, hogy mielőtt magányos harcosként életmódváltásba kezdenénk, lehetőleg derítsük ki, mi áll a tünetek mögött: étrendi jellegű a probléma, anyagcsere-probléma áll a háttérben (pl. cukorbetegség) vagy a vesefunkciókkal van gond! És ha már életmód és étrendváltáson gondolkodunk, lehetőleg szakemberhez forduljunk segítségért.

Magas húgysavszint esetén mérsékelni érdemes a húsáruk, belsőségek, halak fogyasztását, csökkenteni kell a fruktóz bevitelét és visszafogni az alkoholfogyasztást. Jó hatású lehet a C-vitamin fogyasztása, de azt is azért mértékkel. Amit viszont nem szabad: radikális éhezésbe kezdeni, ez ugyanis emeli a húgysavszintet.

Látható, hogy itt azért jóval összetettebb dologról van szó, mint a hagyományosnak tekintett jó magyar húsleves fogyasztása. Én azt hiszem, hogy szükségtelen a húslevestől eltiltani az embereket...

zoldseg01.jpgA jó húslevesben elkelnek a zöldségek is... :)

Források:

  1. Veszélyes is lehet a húsleves? TudnodKell. 2013.11.11. URL: http://tudnodkell.info/veszelyes-is-lehet-a-husleves/
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Uric_acid
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/Gout
  4. Fini MA, Elias A, Johnson RJ, Wright RM.: Contribution of uric acid to cancer risk, recurrence, and mortality.Clin Transl Med. 2012 Aug 15;1(1):16. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23369448
  5. Kim SY, De Vera MA, Choi HK.: Gout and mortality. Clin Exp Rheumatol. 2008 Sep-Oct;26(5 Suppl 51):S115-9. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19026153
  6. Kékes E, Barna I, Tenno D, Dankovics G, Kiss I.: A szérumhúgysavszint lakossági vizsgálata Magyarországon. Hypertonia és Nephrologia 2012;16(3-4):125-31. URL: http://www.egeszsegprogram.eu/img/content/hirek/20121129/szeriumhugysav_2012.pdf.
  7. Gao X, Curhan G, Forman JP, Ascherio A, Choi HK.: Vitamin C intake and serum uric acid concentration in men.J Rheumatol. 2008 Sep;35(9):1853-8. Epub 2008 May 1. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18464304

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr185629417

cs_dy 2013.11.22. 13:38:15

Öröm volt olvasni a bejegyzésed!

Azt, hogy az éhezés megnöveli a húgysav szintet két cikket hoz az angol wikipédia:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7405247
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7024153
Biztos ezek alapján, hogy igen? Elég régiek nem? Vagy csak én gondolom rosszul a hiányos biokémiai ismereteim miatt.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2013.11.23. 07:58:30

Üdv!

Próbáltam utánanézni a dolognak, meglepő módon elég kevés publikáció van a böjt és a húgysav kapcsolatáról, még a PubMed világán kívül is, egy kettő azért akad. Mivel a böjt annyira nem része a konvencionális orvoslásnak, nem is piszkálják a témát annyira.

A jelenség viszont létezik, alapja az éhezés/böjt fokozott katabolikus hatása és a vese szűrőképességének csökkenése. A húgysav emelkedést az általam talált forrás átmenetinek írja, az éhezés/böjt elején van egy drasztikus emelkedés, majd lassan visszatér normál tartományba.

Az is rögzíthető, hogy fontos a kiindulási anyagcsere-státuszt tisztázni, illetve, hogy adott esetben milyen böjtterápiáról van szó. magas húgysavszintnél is "belőhető" olyan alacsony energiatartalmú étrend, ami probléma nélkül alkalmazható.

Azt hiszem a téma még egy mélyebb vizsgálódást és legalább egy cikket majd. Köszi az ötletet, erre mindenképpen visszatérek később!

Altezza 2013.11.23. 15:43:31

"Jó hatású lehet a C-vitamin fogyasztása, de azt is azért mértékkel."

A C-vitamin elvileg nem túladagolható, mert a felesleget egyszerűen kipisili az ember. Ezért nem jó a rákra sem többek közt.
Akkor miért kell "mértékkel" bevinni?

avissi 2013.11.23. 15:59:38

Mi mindent fognak még kitalálni a bulvár-ismeretterjesztők! Örülök a posztnak, nagyobb nyilvánosságot érdemel.
Érdekes, hogy a nálunk most terjedő "GAPS-protokoll" szerinti diétás irányzat a házilag készült húsalaplét tartja minden bélbántalomra a legjobb orvosságnak. (Dr. Natasha Camplbell-McBride: GAP-szindróma. Az emésztés és a pszichológia kapcsolata. Reneszánsz Könyvkiadó Kft., 2013.)

avissi 2013.11.23. 16:02:52

Bocsánat: a szerző neve helyesen Campbell-McBride.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2013.11.23. 16:48:37

@Altezza: Ha a vesefunkcióval gond van, akkor a felesleges C-vitamin kipisilése is probléma lehet. Zárójelben megjegyzem, láttam olyan eredeményt, ami a C-vitamin húgysavszintre gyakorolt hatását is kétségbe vonta....

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2013.11.24. 08:47:51

Még egyszer a C-vitamin és a húgysav kapcsolatáról:

A C-vitamin adagolást, mint hipreurikémiában alkalmazandó terápiás megoldást a rendelkezésemre álló dietetikai szakmunkák egyetlen esetben sem ajánlották, nyilvánvalóan a hatékonysága elmarad a jelenleg alkalmazott gyógyszerekétől.

Találtam olyan forrást, ahol a folyamatos, 500 mg/nap dózis jó hatású volt, ezt a hatást meta-analízisek is megerősítették.

A C-vitamin esetében is meghatározásra került egy felső tolerálható beviteli érték (upper tolerable intake level), ami napi 2.000 mg, ennél többet szedni felesleges és egyben indokolatlan egészségügyi kockázatot jelent.
A nagy dózisú C vitamin fokozza az oxálsav és a húgysav kiválasztást, de ezzel elméletileg (!) fokozza a vesekő kialakulásának veszélyét.

A vesekő kialakulásában nem csak a fokozott ürítésnek van szerepe, hanem annak, hogy az aszkorbinsav képes oxálsavvá átalakulni a szervezetben. Mivel a hiperurikémia kialakulásában általában van valamilyen vesefunkció-probléma, C-vitamin bevitelre épülő "terápiát" enyhe fokú emelkedett húgysavszint esetén tudom elképzelni, de ekkor is csak 500-1000 mg/nap körüli mennyiségben.

F:
J. Zempleni,R. B. Rucker, D. B. McCormick, J. W. Suttie: Handbook of VITAMINS.Taylor & Francis Group.2007. 508-509. pp
totalcarepharma.com/images/template/fig.png
Huang HY, Appel LJ, Choi MJ, Gelber AC, Charleston J, Norkus EP, Miller ER 3rd.:The effects of vitamin C supplementation on serum concentrations of uric acid: results of a randomized controlled trial.Arthritis Rheum. 2005 Jun;52(6):1843-7. URL: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15934094
Juraschek SP, Miller ER 3rd, Gelber AC.:Effect of oral vitamin C supplementation on serum uric acid: a meta-analysis of randomized controlled trials.Arthritis Care Res (Hoboken). 2011 Sep;63(9):1295-306. URL:www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21671418

Gyingizik 2013.11.24. 18:36:10

Gyűjtsük össze egy facebook oldalra azössze idióta marhaságot! Pl. chemtrail, mérgező konyhasó, a Hold felszíne színes, csak a NASA eltitkolja, jön az óriásbolygó, pólusváltás stb.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2013.11.24. 19:58:54

@Gyingizik: Vannak ilyen blogok (Ködpiszkáló, Konteo blog, stb.) és FB oldalak is. Részemről az étrendekkel, egészséggel kapcsolatos dolgokat fogom tárgyalni, mint pl. a konyhasó mérgezése...

Gyingizik 2013.11.25. 07:53:15

@Meleg Sándor: Oké! Arról is sokat olvasni, érdeklődve várom.

cs_dy 2013.11.25. 09:30:21

@Gyingizik: Vannak erre "szakosodott" oldalak, amelyeket épp most gyűjtötték össze a Szkeptikus társaság fb oldalán. Top 10 áltudományos oldal, de 100 is összejöhet :)

Munyi cica 2013.12.27. 14:48:42

Sándor!
Tetszett a cikk! Nagyon hasznos. Sőt, a többi bejegyzést is el fogom olvasni.Köszönet értük!
Szívesen olvasnám a véleményét a paleolit táplálkozásról.
Üdv.

Dr_utcai_arcos 2014.02.03. 17:38:27

A tudnodkell oldal köztudottan a válogatottabbnál válogatottabb baromságok gyűjtőhelye, én akkor szoktam olvasgatni, amikor el akarom zsibbasztani az agyam :).

Kornéliusz Who 2014.04.27. 13:59:45

Remek cikk! Viszont egy dolog nem volt világos: ,,Terheli a vesét...'' részben azt írja, hogy a húgysav vízben oldható, majd a ,,,...savasítja a testet'' részben pedig rendkívül rosszul oldódónak írja.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.04.28. 07:49:53

@Kornéliusz Who:

A húgysav oldódik vízben, de nem túl jól: 100 gramm vízben 20 °C-on 0,0025 g, testhőmérsékletre vonatkozó adatot nem találtam, de ott valamivel több.

A gond az, hogy ha nagyon megugrik a koncentráció, akkor elkezd lerakódni, kikristályosodni, ilyen történik az ízületekben és a vesében.

rexonic 2014.05.15. 21:17:54

Végre egy korrekt, és nem szenzációhajhász cikk amely áltudományos féligazságokon - halandzsán alapul! Elismerésem a az alapos és lelkiismeretes munkáért!

Mr. Hide 2014.10.24. 00:03:09

A húgysavat purinból állítja elő a máj. Egy jótékony antioxidáns, amiből a felesleget a vesék kiválasztják, hacsak nincs valami baj velük.

A purin a test lebomlott szöveteiből keletkezik. A táplálékkal bevitt purin nem igazán befolyásolja a húgysavat. A cukor és az alkohol annál inkább - ahogy a cikk is írja. Termeltetik a májjal a húgysavat és egyben gátolják is a vese húgysavkiválasztását, mert a bomlástermékeikeiket választják ki a vesék a húgysav helyett.

A kávé, tea, csoki és kakaó purinját a A máj nem alakítja húgysavvá
http://hu.wikipedia.org/wiki/Köszvény

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.10.24. 09:32:22

@Mr. Hide:

"Egy jótékony antioxidáns, amiből a felesleget a vesék kiválasztják, hacsak nincs valami baj velük."

Hát ez az :) a valami baj az, ha túl sok termelődik, a kiválasztás elégtelen (pl. elégtelen folyadék-fogyasztás), és a koncentráció elér egy kritikus szintet.

"A táplálékkal bevitt purin nem igazán befolyásolja a húgysavat."

Ezzel nem értek egyet. lehet, hogy egy egészséges szervezet esetében nincs mérhető változás a vér húgysav-szintjében egy kiadós májpörkölt után, de egy köszvényes személynél ez már nem állja meg a helyét.

A cukor bomlásterméke víz és szén-dioxid - melyik akadályozza a húgysav kiválasztást? :)

titan 2017.03.24. 19:55:22

Ha javasolhatom, a Tudnodkell és egyéb oldalak URL-jét inkább simán csak szövegesen posztold,, ne valódi linkként, mert így növeled a rá mutató külső linkek számát, és így gyakorlatilag SEO-zod őket (minél több egy oldalra mutató link, annál előrébb kerül a keresőkben - nagy vonalakban)

fordulo_bogyo 2017.03.25. 22:48:59

Csatlakozom az elottem szolohoz. @titan
süti beállítások módosítása