Transz-zsírsavak - új hazai szabályozás
2013. november 21. írta: Meleg Sándor

Transz-zsírsavak - új hazai szabályozás

Jó ideje közbeszéd témája a transz-zsírsavak kérdése. Már éppen a kapcsolódó blogbejegyzésemet szerkesztgettem, amikor az egészségesen magas vérnyomást biztosító közlönyolvasgatás során megtaláltam a friss EMMI rendeletet a transz-zsírsavakról. Mivel a téma most teljesen aktuális, valószínű, hogy néhány írás csak erre a kérdéskörre fog fókuszálni.

transfat.jpgKorunk mumusa a transz-zsírsav. Na, most jól megkapja a magáét...

Előzetesként némi ízelítő a jogszabály legfontosabb részeiből:

Milyen élelmiszerekre, termékekre terjed ki a szabályozás?

1. § (1) E rendelet hatálya azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként a végső fogyasztónak szánnak.
(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően az e rendeletben előírtak nem alkalmazandóak az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transz-zsírsavakra.
(3) E rendelet hatálya a Magyarországon forgalomba hozott élelmiszerekre terjed ki.

 

Megjegyzés:

Zsíremulzió alatt itt nyugodtan értsen mindenki margarint, illetve margarin alapú kenőzsiradékokat, élelmiszer-ipari margarinkészítményeket.

Az állati eredetű termékek azért kerültek ki a szabályozás alól, mert azokban természetes körülmények között is előfordulnak transz-zsírsavak, ezek esetében a negatív egészségügyi hatás nem bizonyított.

fat2.jpg

Transz-zsírsav meghatározása:

2. § b) transz-zsírsav: a legalább egy nem konjugált transz konfigurációjú szén-szén kettőskötést tartalmazó zsírsav

 

Megjegyzés:

Erről a későbbi írásokban még szólók, de transz-zsírsavakból is több változat létezik, a technológiai eredetű transz-zsírsavak a "nem konjugált" formában fordulnak elő.

transfat2.jpgNem, nem kukacok. Zsírsav-molekulák.

Mi a szabályozás lényege?

3. § (1) Tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni – ide nem értve a nem magyarországi forgalomba hozatal céljából történő készentartást –, amelyben a végső fogyasztó számára átadott vagy értékesített élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.
(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően a feldolgozott, több összetevőből álló élelmiszerek esetében ha
a) az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb mint 20%, az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 4 grammot, vagy
b) az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb mint 3%, az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 10 grammot.

 

Megjegyzés:

Az (1) bekezdés hatálya alá sorolhatók a sütőolajak, sütőmargarinok és kenőmargarinok. Itt maximum 2 g transz-zsírsav fordulhat elő 100 g termékben, egy 70%-os zsírtartalmú sütőmargarinban már csak 1,4 g, egy 25%-os zsírtartalmú margarinban már csak 0,5 g transz-zsírsav lehet 100 g termékben.

Az a) és b) alpont esetében többnyire hozzáadott zsiradékot tartalmazó élelmiszerekről van szó. Az a) pont alatt maximum 0,8 g, a b) pont alatti élelmiszerekben maximum 0,3 g transz-zsírsav fordulhat elő 100 g termékben.

fat.jpg

Mikortól érvényes az új szabályozás?

5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 90. napon lép hatályba.
(2) Az e rendelet hatálybalépésekor forgalomban lévő, e rendelet előírásainak nem megfelelő élelmiszerek a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejük végéig, de legfeljebb az e rendelet hatálybalépését követő 12 hónapig forgalmazhatóak.

Megjegyzés:

A nyakatekert megfogalmazás szerint 2014. február 18-án lép hatályba a rendelet. A szabályozásnak nem megfelelő termékeket legkésőbb 2015. februárjának végéig ki kell vonni a forgalomból.

A transz-zsírsavakról, egészségügyi hatásaikról és a jelenlegi szabályozás jelentőségéről hamarosan részletesen is olvashatnak az Alimento blogon.

transfat3.jpg

Jövőre az élelmiszereken hasonló címkét kell keresni.

 

Forrás:

71/2013. (XI. 20.) EMMI rendelet az élelmiszerekben lévő transz-zsírsavak megengedhető legnagyobb mennyiségéről,a transz-zsírsav tartalmú élelmiszerek forgalmazásának feltételeiről és hatósági ellenőrzéséről, valamint a lakosság transz-zsírsav bevitelének nyomon követésére vonatkozó szabályokról

Magyar Közlöny, 2013. évi 192. szám (XI.20.)

82 602 - 82- 603. oldal (adott közlönyben 22-23. oldal)

Az aktuális közlöny letölthető böngészőbarát megjelenítésben, illetve PDF formátumban.

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr395646919

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Transz-zsírsavak - Különvélemény 2013.11.24. 11:44:18

2013. november 20-án jelent meg az a jogszabály (71/2013. (XI. 20.) EMMI rendelet), ami a hazai gyártású és forgalmazású élelmiszerek transz-zsírsavtartalmát korlátozza. Annak ellenére, hogy a szabályozás megszületése szerintem is indokolt volt, némi g...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása