Paleolit étrend - I. - Felvezetés
2014. január 13. írta: Meleg Sándor

Paleolit étrend - I. - Felvezetés

A hazai alternatív mozgalmak között a legsikeresebb életmód és étrendi rendszer jelen pillanatban kétség nélkül a paleolit táplálkozás. Én egy jó ideje igyekszem követni a paleolit rendszer fejlődését és a megalapozó kutatásokat, időnként pedig vitába is keveredek egy-egy fórumon.

A most következő sorozatban pedig teszek egy kísérletet arra, hogy áttekintést nyújtsak az elmélettől a gyakorlatig terjedő spektrumban. Előre jelzem, hosszú utazás lesz, de nem szeretnék megelégedni a felületes a „nem jó, ne csináljátok” konklúzióval – főleg, mert ez így önmagában nem is igaz. Ha meg már egyszer foglalkozunk a témával, tegyük azt tisztességes alapossággal. Nem ledöngölni szeretném a rendszert, hanem feltárni belőle a használható elemeket és közben rámutatni, hol csúszik meg az elmélet vagy a gyakorlat – egy dietetikus szemszögéből. Eközben érinteni fogjuk azokat a jelenségeket, amelyeket a paleolit étrend kritizál az egészségügyben, de szó lesz a paleolit világ szépséghibáiról is.

A könnyebb követhetőség miatta a cikkek végére az aktuálisan elérhető írások hivatkozásait be fogom fűzni, így bármelyik téma könnyedén elérhető lesz.

paleo-funny.jpgKlasszikus paleolit vicc…

ÁTTEKINTÉS

A paleolit étrend kritikai megközelítése rendkívül nehéz, szakmailag komoly kihívás, mert egy nagyon sokrétű, összetett jelenséggel és rendszerrel állunk szemben:

1. A paleolit mozgalom kezdetek óta rendkívül erősen épít a tudományos (vagy annak látszó) érvelésre. A felvetett problémák, kérdések többsége az általuk kritizált tudományos orvoslásban és dietetikában is megtalálható. Itt némi nehézséget okoz, hogy meghúzzunk bizonyos határokat, meddig tekinthető megalapozottnak a paleolit mozgalom álláspontja, és honnan nem értünk vele egyet.

2. A tudományos alapú megközelítésnek köszönhetően egyes szerzők olyan nagy mennyiségű háttérhivatkozást tudnak besűríteni egy-egy cikkbe vagy könyvbe, ami fizikailag visszaellenőrizhetetlen. Én itt találkoztam először azzal a jelenséggel, hogy egy cikk vagy teljes könyv hivatkozásait csak külön, egy honlapon lehet elérni. Mondanom sem kell, ez eléggé megnehezíti az utánajárást.

3. Ehhez tegyük hozzá, hogy talán egyetlen irányzat esetében sem volt még ilyen mennyiségű könyv, folyóirat vagy elektronikus felület aktív: az amazon.com oldalán megfelelő kulcsszavakra ezernyi könyv létezik paleolit étrend témában, a bookline.hu felületén címegyezés alapján „csak” 33 könyvet kapunk, a PubMed felületén is bőven találunk releváns találatokat, a különböző színvonalú tematikus honlapokról, FB csoportokról, stb. ne is beszéljünk…

4. A paleolit étrend más alternatív étrendi irányzatokkal összevetve rendkívül bonyolult – még a klinikai dietetikában is ritka az ilyen komplexitású rendszer. Egy klasszikus klinikai étrendben vagy alternatív irányzatban 1-3 szempontot kell figyelembe venni - a paleolit esetében legalább fél tucat, összekapcsolódó kritériumot kell szem előtt tartani (pl. glutén, kazein, laktóz, glikémiás index, omega-6/3 arány, fruktóz-kérdés, lektinek), ehhez adódik még az egyes változatokban felbukkanó „extra igények”, mint pl. ketózis, szakaszos böjt, mikrotápanyag-ajánlások, stb..

5. A paleolit mozgalom az egyik legfiatalabb rendszert alkotó táplálkozási irányzat, ennek ellenére sok változata született, már hazánkban is legalább 3 fő vonallal kell számolni. Nemzetközi szinten is folyamatosan jelennek meg az újabb és újabb könyvek, honlapok. Szinte kötelező, hogy egy-egy szerző valamiben újítson, részben a jogi viták miatt, részben, hogy az alternatív étrendek piacán (igen, ilyen is van) pozicionálja magát. Emiatt az irányzatok száma szinte követhetetlen…

A paleolit mozgalom ajánlásai csak egy-két kritikus pontban tekinthetők csak általánosnak, minden más viszonylatban akkora „szórás” van, hogy az is felmerült bennem, hogy nem is sorolhatók egy kategóriába az étrendek. Az egyes irányzatok ajánlási rendszerében található eltérések jelentősen befolyásolhatják az étrend megítélését. Csendes gyanúval hozzáteszem, hogy még ez sem garancia arra, hogy az egyes követők ne kombinálják más étrendi irányzatokkal a paleolitot, ami jelentősen módosíthatja az egészségügyi hatásokat.

A paleolit étrend kritikái általában az evolúciós, adaptációs folyamatra, illetve a kőkori emberről szóló ismeretekre épülnek. Ezekről én is szót fogok ejteni, de a fő vonal az étrend dietetikai értékelése lesz: megnézzük, hogy a paleolit étrend ajánlásai a gyakorlatban hogyan viszonyulnak a táplálkozással kapcsolatos problémákhoz, ajánlásokhoz.

paleo_02.jpgWhat is paleo? Paleo is the answer… - csak így egyszerűen

TÖRTÉNETI HÁTTÉR

A paleolit étrendnek több gyökere is van, melyek viszonylag hosszabb időre visszakövethetők. Az egyik nevezetes kiindulási alapot a gabona- és tejfogyasztással összefüggő kutatások jelentik: például az 1960-as években Curtis Dohan megfigyelte, hogy a dél-csendes-óceáni társadalmakban (ahol gyakorlatilag nincs gabona és tejfogyasztás) nagyon ritka a skizofrénia. Aztán később még rengeteg más betegség esetén ült a glutén és az A1S-kazein a vádlottak padjára. Ki is találták a GFCF („gluten-free casein-free”) étrendet, amit azóta számos betegség kezelésében próbálták inkább kevesebb, mint több sikerrel, minden esetre a paleolit étrend magába olvasztotta - talán ez az egyetlen tétel, amiben a különböző irányzatok egyet értenek. Nem mellesleg létezik egy olyan kutatási vonal, ami mindent megtesz azért, hogy a tej vagy a gabona káros hatásait bizonyítsa.

Egy másik előzménynek tekinthetők az un. low-carb (alacsony szénhidráttartalmú) étrendek. A low-carb több nekifutás után (1958, Richard Mackarness és 1967, Irwin Stillman) 1972-ben, Robert Atkins munkássága révén futott be. A paleolit mozgalom sok tekintetben támaszkodik a low-carb étrendekkel szerzett tapasztalatokra. A low-carb egyik előzményének tekintett ketogén étrend még régebbre megy vissza, a 20. század 20-as éveiben sikeresen alkalmazták több betegség kezelésében, de a javuló gyógyszeres terápiák, illetve egyes alkalmazási nehézségek miatt visszaszorult. Újabban ismét terjed a gyermekkori epilepszia ketogén étrenddel történő kezelése és vannak kísérletek a daganatos kezelések területén. A paleolit étrend fő vonala alapvetően a low-carb elveket követi, egyes irányzatok pedig ketogén alapétrendet javasolnak.

Újabban több könyvben találtam utalást a szakaszos böjt (intermittend fasting) gyakorlatára is, ennek lényege, hogy 12-16 órás időszakokban nincs energia-bevitel. Ez az elv egészen a 18-19. század reformmozgalmainak gyakorlatáig visszakövethető és ma is számos alternatív étrend alkalmazza (pl. Testkontroll) különböző formákban.

A paleolit étrend színre lépése végül is 1975-ben történt meg, amikor Walter L. Voegtlin - The stone age diet című könyve megjelent. A könyv igen érdekes koncepció, a paleolit étrend fő vonalai megvannak már benne, bár nekem kissé furcsa, hogy a terjedelem jó része még arra megy el, hogy az ember és különböző állatok anatómiája alapján azon lamentál a szerző, hogy húsevők vagy növényevők vagyunk-e. Lelövöm a poént: szerinte húsevők vagyunk, de legalábbis jobban hasonlítunk a kutyára, mint a birkára.

Hasonló mérföldkőnek tekintik sokan S. Boyd Eaton, Melvin Konner - Paleolithic Nutrition című publikációját 1985-ből. 2010-ben írtak egy cikket a paleolit negyed évszázados „születésnapja” alkalmából, szerintem kiváló írás, főként, mert már a bevezetőben hangsúlyozzák, hogy nem egy lezárt rendszerről van szó és elég sok kutatnivaló van még.

A szélesebb közönségben sokan Loren Cordain 2002-es könyvét (The Paleo Diet: Lose Weight and Get Healthy by Eating the Foods You Were Designed to Eat) tartják alapműnek. Cordain könyvei közül kettő is elérhető magyarul.

Szakmai közönségnek lehet érdekes Staffan Lindeberg munkássága: az ő nevéhez fűződik a paleolit irodalomban sokat hivatkozott Kitava-tanulmány, amiről lesz még szó. 2009-ben publikálta a Food and Western Disease: Health and nutrition from an evolutionary perspective című könyvet. Ő például borzalmas mennyiségű (2034 db!) hivatkozással tűzdelte meg a könyvét.

Hogy az „unortodox” paleolit irányzatok közül is említsek egyet, Paul Jaminet - Shou-Ching Jaminet hozta létre a „The Perfect Health” (csak így szerényen…) rendszert 2012-ben - 2013-ban már magyarul is megjelent Tökéletes egészség étrend címen - ez néhány fontos területen már eltér a fő paleolit irányzatoktól. Van már nyers-paleolit étrend (pl.Vlad Averbukh) is, a maga szénhidráttartalmú változatok közül ott van a "Kitavan diet", amit az óceániai népek étrendjére alapoznak.

Ne felejtsük azt sem, hogy számos átmeneti étrendi irányzat létezik, ezek általában a klasszikus low-carb étrendektől indulva közelednek a paleolit étrend felé, be-beépítve egyes szempontokat, elveket az étrendbe.

paleolithic-diet-stop.jpgValahogy így látják az emberi fejlődést a paleósok...

MAGYAR VONATKOZÁSOK

A hazai paleolit mozgalom úttörője Szendi Gábor, aki 2009 óta szinte évente örvendezteti meg olvasóit témába vágó könyvvel, honlapot tart fenn a témának és 2013-ban elindította a paleolit életmód magazint is – e tekintetben mindenképpen dicséret illeti, mert professzionális módon építi fel a mozgalmat.

Szendi Gábor személyében is igen érdekes eset, a táplálkozástudomány területére teljesen kívülállóként lépett be (foglalkozását tekintve informatikus, klinikai pszichológus) – én ezt nem feltétlen tartom rossznak, mert új szemléletből születhetnek értékes új gondolatok. Mai napig bennem van az a fél mondat, amit Critical Biomass blogban olvastam „…gondolhattuk, hogy Szendi Gáborban ott lapul a potenciál, hogy egy magyar Ben Goldacre váljon belőle.”  - és ez milyen jó lett volna... Nagyon hálás tudtam volna lenni egy jól fogyasztható, mégis tudományos rendrakásnak, ami tényleg felhívja a problémát a hazai hivatalos és alternatív egészségügy problémáira (lett volna bőven munka vele). Sajnos nem így történt, sőt, valamilyen szinten visszájára fordult az ügylet, ha a paleolit mozgalom mögé áll egy jogos kérdésnek, akkor ez önmagában elriasztja a szakmai közösséget a kérdéstől.

A magyar paleolit mozgalom végül is alig 5 éves, máris az egyik legnagyobb táplálkozási szubkultúrának tekinthető, és máris erőteljesen differenciálódik a belső világa. A fő vonal továbbra is Szendi Gábor irányzata, de megjelent a paleo-ketogén irányzat (Tóth Csaba paleo-orvos és társai képviseletében) és jelen van az új, főként sportolók, testépítők között hódító Tökéletes Egészség Étrend (nálam a továbbiakban TED). A partvonalon említeni kell még Andor Ákos nevét, aki első sorban az omega-3 zsírsavak révén került a területre. A téma iránti érdeklődést nagyon jól mutatja, hogy az angol nyelvű paleolit sikerkönyvek viharos gyorsasággal (kb. 1 év átfutással) kerülnek magyar nyelvű kiadásra és a teoretikus alapművek mellett egy tucat felett van már a friss kiadású receptgyűjtemények, szakácskönyvek száma.

A paleolit szubkultúrának megvan a maga kereskedelmi holdudvara. Bár Michelin-csillagos paleo-éttermünk még nincs, de rohamos tempóban épül ki az a termékkör, forgalmazói és szolgáltatói rendszer, ami a paleolit mozgalom jelentette piaci igényeket hivatott kielégíteni. Az olyan extrákról se feledkezzünk meg, hogy már van "paleo-alvás" illetve "paleolit háziállat-gondozás" (paleo pet). Aki ügyes, még most beszáll az üzletbe, a piac most van felfutóban, pár évig stabil jövedelme lesz...ha valaki esetleg nekifogna a kárpáti bölény visszatelepítésének, nagyot szakíthatna vele :)

A paleolit mozgalommal szembeni kritikák tekintetében nem állunk túl jól. Általában véve a „hivatalos” orvostudomány és dietetika nem fektet sok energiát abba, hogy alternatív mozgalmakra célzottan reagáljon, a komolyabb viták tematikus blogokon, fórumokon zajlanak erősen változó színvonalon. Egyes rész-kérdésekben születtek azért figyelemre méltó írások, ezek (hála az égnek) eljutnak a szélesebb nyilvánossághoz is.

Ennyi hát a bevezető gyanánt, a követkő részben elkezdjük a paleolit rendszer „alapjainak” vizsgálatát.

paleoschmaleo.jpg

Elérhető további cikkek a témában:

  1. Paleolit étrend - I. - Felvezetés
  2. Paleolit étrend - II. - A paleolit kor
  3. Paleolit étrend – III. – Természeti népek
  4. Paleolit étrend – IV. – Étrend a gyakorlatban
  5. Paleolit étrend – V. – A paleolit étrend egészségügyi hatásai

 

Források:

  1. Gluten free casein-free diet. URL http://en.wikipedia.org/wiki/Gluten-free,_casein-free_die
  2. Low-carbohydrate diet. URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Low-carbohydrate_diet
  3. Walter L. Voegtlin: The Stone Age Diet. Vantage Press.1975
  4. Konner M, Eaton SB.: Paleolithic nutrition: twenty-five years later.Nutr Clin Pract. 2010 Dec;25(6):594-602.URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21139123 
  5. Ellenségünk a tejbegríz. http://criticalbiomass.blog.hu/2010/08/02/ellensegunk_a_tejbegriz
  6. Hogyan ne kritizáljuk Szendi Gábort? http://criticalbiomass.blog.hu/2010/08/11/hogyan_ne_kritizaljuk_szendi_gabort
  7. Visszanyal a tejbegríz. http://criticalbiomass.blog.hu/2010/10/19/visszanyal_a_tejbegriz

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr565714686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

savrola 2014.01.14. 07:59:49

"(pl. glutén, kazein, laktóz, glikémiás index, omega-6/3 arány, fruktóz-kérdés, lektinek)" És akkor még a fitátokról nem is beszéltünk...

"A paleolit mozgalom ajánlásai csak egy-két kritikus pontban tekinthetők csak általánosnak, minden más viszonylatban akkora „szórás” van, hogy az is felmerült bennem, hogy nem is sorolhatók egy kategóriába az étrendek. Az egyes irányzatok ajánlási rendszerében található eltérések jelentősen befolyásolhatják az étrend megítélését." Bravó, bravó, bravó! Végre valaki úgy fogja kritizálni a paleót, hogy tényleg többet ismer belőle annál, mint, hogy az ősemberek meddig éltek és mit ettek!

"...kívülállóként lépett be (foglalkozását tekintve informatikus, klinikai pszichológus) – én ezt nem feltétlen tartom rossznak, mert új szemléletből születhetnek értékes új gondolatok." Ismét csak bravó! Ha valaki képes rá, elég értelmes hozzá, van affinitása miért ne érthetne több dologhoz. Miért kéne megragadnia egy témánál?

"Nagyon hálás tudtam volna lenni egy jól fogyasztható, mégis tudományos rendrakásnak, ami tényleg felhívja a problémát a hazai hivatalos és alternatív egészségügy problémáira (lett volna bőven munka vele)."
Szendiben még mindig ott a lehetőség. Ő foglalkozik bőven ezzel a Ben Goldacre-féle problémával, csak éppen összeköti a táplálkozással (talán nem véletlen, hiszen a kettő összefügg). Mondhatjuk úgy, hogy Ben Goldacre specialista, Szendi pedig a "háziorvos", aki sokkal átfogóbban, kiterjedtebben szemléli, kezeli a kérdéskört. Éppen ezért Goldacre-féle vonal kissé elvész. Valakinek fel kéne karolni (akár lehetnél te is...).
"ha valaki esetleg nekifogna a kárpáti bölény visszatelepítésének, nagyot szakíthatna vele " Amit kapisgálsz, az annyira nem vicc. Én titkon azt remélem, hogy a paleo kicsit segít abban, hogy az emberek visszatérjenek a háztáji gazdálkodáshoz (már, ha az EU el nem kaszálja pár éven belül ezt a lehetőséget... lsd. USA-Monsanto). Nem normális, hogy faluról több 10 kilométereket utaznak olyan élelmiSZERekért, amire semmi szükségük, vagy, amit helyben is meg lehetne termelni.

A kezdet, kezdetén (mármint, amikor én találkoztam vele, úgy 2 és fél éve) próbáltam felhívni Szendi Gábor figyelmét, hogy ő is foglalkozzon konkrétan és bőven azokkal az esetekkel (ne csak a sikertörténetekkel), ahol valamiért nem úgy sült el a paleo, mert ez egy támadási felület lesz mindig is. A fórumán ez többé-kevésbé meg is történik, de az meglehetősen underground felület.

Várom a folytatást!

savrola 2014.01.14. 08:05:09

Munkahelyi élmény: kollégákkal ebédnél természetesen rendszeresen szóba került, hogy én mit és miért. Az egyik kolléganőm már a kérdéseit is úgy tette föl, hogy csak azt nem mondta, hogy te egy komplett idióta vagy, az érve természetesen neki is ott kimerültek, hogy "kenyér alapvető kaja, és ükapáink is azt ették" (éppen hogy Jézus nem került elő...), no meg, hogy "ha nem tejből, akkor miből lesz kalcium". Aztán kb. fél évvel később, ismét ebédnél magától elkezdte mondani a paleo alapjait, mert, hogy az ő férjének az egyik barátja biológus, táplálkozás tudománnyal foglalkozik, és ő is arra jutott, hogy jelen tudásunk szerint a paleo áll legközelebb ahhoz, hogy az ember a lehető legkevesebb problémával, a legtovább élje életét.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.14. 09:13:59

@savrola:

Sok mindenben egyet értek.

Szendi Gábor alapvetően 4 forrást ad meg meg a paleolit étrend forrásaként: őskori étrend, temészeti népek, gabona-tej adaptációs kérdés és a tudományos eredmények. Ha ebből elhagyta volna az első hármat és csak a negyedikre fókuszált volna, akkor azt mondanám, hogy bingo. Kicsit másképp nézne ki az étrend, de sokkal értékesebb lenne a számomra. Hogy miért, azt majd a következő cikkekben leírom.

Én nagyon tudnék örülni az őshonos fajták visszatelepítésének, a háztáji gazdálkodásnak meg az ilyeneknek (ahol lehet, ott propagálom is). Nem tartom lehetetlennek, hogy a paleolit rendszerben egészséges étrend valósuljon meg... de majd erről később.

savrola 2014.01.14. 09:19:45

@Meleg Sándor: "Ha ebből elhagyta volna az első hármat és csak a negyedikre fókuszált volna, akkor azt mondanám, hogy bingo." Nem lehet megkerülni és elhagyni az első hármat sem, mert a negyedik foglalkozik az első hárommal is.

savrola 2014.01.14. 09:36:58

Egyébként én is túl soknak tartom a paleo vadhajtásait. Állítólag ilyen is van, hogy kukoricalisztből paleo kenyeret... Aztán ott van a túlzott süti, és magliszt őrleményekből készült termékeken alapuló étrend. Sajnos sokan totál félreértik az egészet (Szendi ezt nem egyszer szóvá is tette), emiatt is születhet sok felületes és demagóg kritika.

~˘˘˘˘˘ˇ~ 2014.01.17. 12:17:47

Végre egy kritika, ahol a szerző veszi a fáradtságot és alaposan utánajár a dolgoknak :-)! 3 irányzat...wow, komolyan le a kalappal, hogy ilyeneket is tud!!!
Szuper, nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra :-).

Jó dolog a kritika, főleg ha alapos :-). Mindenki tanulhat belőle...hiányt pótló az ilyen jellegű írás, ami nem felszínes hülyeségeket sorakoztat fel.

A végén még paleos lesz :-D :-D :-D.
;-), na jó ez vicc volt :-D. Vagy mégse.

Várom a folytatást!!!

J. egy kemény paleos :-)!!!

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.17. 13:57:29

@~˘˘˘˘˘ˇ~:

Nem állítom, hogy nincsenek a paleónak erényei :) ki fogok rá térni...

Nem hiszem, hogy beállok paleósnak, mezőgazdász családból származom, az őseim remekül elvoltak eddig, nagyapám 88. életévét tölti tejen és kenyéren a tanyán... :)

pucros 2014.01.17. 16:44:28

Tetszik a megközelítés, várom a folytatást.

Szerintem, ha nagyon leszűkítjük, "a paleo" a "paleolit elv" alkalmazásától lesz paleo. Lehet, hogy nem kimondottan dietetikai téma, mindenesetre én nagyon hiányolom ennek az elvnek a megvitatását. Ugyanis ez az, ami nagyjából axióma jellegű; minden egyéb szempontból nagy változatosságot hoznak az egyéni különbségek, a földrajzi hely, stb. de leginkább persze a konkrét tudományosan vizsgált ténykérdéseket illető kisebb vagy nagyobb bizonytalanságok.

Maga az elv az evolúciós szemléletből indul ki. Minden egyénnek megvan a maga leszármazási vonala, ami az ősök nagy száma miatt inkább egy genetikai mix, amely révén előállt egy genotípus, amiben megvan a potenciál a fenotípusok bizonyos spektrumára. Gyakorlatilag a szervezetünkben számtalan összefonódó (kategorizálható, de a valóságban nem elválasztott) biológiai mechanizmus működik, amelyek a közelebbi vagy távolabbi múltban alakultak ki, valamilyen akkor aktuális körülmények által gyakorolt szelekciós nyomásra.
Ez a szelekciós nyomás azonban minden ősünk esetében csupán addig és annyira hatott, ameddig és amennyire hozzá tudtak járulni az utódaik és az adott gén fennmaradásához (vagyis többet segítettek a törzsnek, mint amennyi terhet jelentettek a számára). Az egyes biológiai mechanizmusok, tulajdonságok pedig a változó körülmények hatására változó mértékben lehettek előnyösek, közömbösek, hátrányosak.
A paleolit elvű gondolkodás azt feltételezi, hogy ezek közül a régebben létrejött mechanizmusokra érdemesebb rábízni az egészségünket, mert azoknak valószínűtlenebb, hogy a szaporodóképes kor elmúltával felhalmozódnának a káros "mellékhatásai".
Ez nagyon sok mindent jelenthet a gyakorlatban. Nem ismerjük pontosan távoli őseink életmódját, nem tudjuk, hogy a privát kevésbé távoli őseink mely modern hatásokhoz mennyire alkalmazkodtak, nem ismerjük az egyes mechanizmusok jelentőségét a magunk számára (hacsak máris nem sérültek) - rengeteg a bizonytalansági tényező.
A paleolit filozófia odáig is elmegy ennek az elvnek az alkalmazásában, hogy a tapasztalt tényekből következtet visszafelé és valószínűsít egyes opciókat, hogy némi rendet vágjon a fenti bizonytalanságban.

Szerintem ez az, amiatt "a paleó" annyira sokarcúnak és szerteágazónak tűnhet. Persze hogy az, hiszen nem hittételei vannak, hanem egy szemléletet akar érvényesíteni, a fenti elvet akarja a hagyományosnál mélyebben kihasználni a megismerésben.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy honnan jön az igény a paleóra. Azoktól, akiknek vagy már vannak egészségügyi problémáik, vagy azt akarják, hogy nagyon sokáig ne is legyenek, és emiatt van motivációjuk betartani egy restriktív szabályrendszert, ami sok potenciálisan ártalmas tényezőt ki akar zárni. Ezért jobban tartanak attól, hogy bekerül valami, aminek nem kéne, mint attól, hogy lemondanak valamiről, amit pedig megengedhettek volna maguknak. A lényeg: messze nem arról van szó, hogy az ember nézetei olyan hitté merevednek, amit aztán a gyakorlatba is átültet. Hanem inkább arról, hogy a saját egyéni problémájukra azonnal akarnak megoldást, nincs idejük megvárni, amíg a tudományos viták nyugvópontra jutnak, hanem igyekeznek, ha nem is biztosra, de a legvalószínűbb felé menni.
Egy beteget nyilvánvalóan a gyógyulás motivál, és nem az, hogy pro vagy kontra bizonyítékot szolgáltasson egy vitában, esetleg mondjuk Szendi Gábor becsületét megvédje.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.17. 17:04:01

@savrola:
Megnéztem a blogot és már az első kommentek között ott volt, amit akartam mondani: az, hogy semmi nem bizonyítja, hogy a paleo volt a hatástényező - azt nem láttam, hogy visszautasította volna a konzervatív terápiát...

"Szeretnék elmenni egy homeopatához és felmérni hogy a szervezetemnek még mire lehet szüksége"-na, erről ennyit. Még jöhet egy kis csakratisztítást...:)

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.17. 17:33:51

@pucros:

"nem kimondottan dietetikai téma, mindenesetre én nagyon hiányolom ennek az elvnek a megvitatását."

Több részes sorozatot írok, nem fér minden egy cikkbe :)

volúció: ne ragadtassuk el magunkat. Szigrúan véve az emberi élettartamnak és egészségnek annyi ideig van evolúciós értéke, amig a fajfenntartáshoz szükséges reprodukció megtörténik. Az ember 16-18 éve kora körül éri el a teljes reprodukciós érettséget, 3-4 utóddal fenntartható a faj (ez legyen két éves ciklussal +8 év) és az anyának életben kell lennie addig, amíg az utolsó gyermeke önfenntartóvá tud válni, de legyünk nagylelkűek, adjuk meg ezt is 18 évben. Ez kb. 44 év. A "szaporodóképes kor után élettartamnak" nincs evolúciós jelentősége. Nem véletlen, hogy a civilizációs betegségek a 45-50 éve kor felett jelennek meg tömegével: eddig van a szervezetre szükség. A hosszú és egészséges élet utáni vágy bennünk van, de ez nem evolúciós szükséglet, sőt, ha nagyon szociál-darwinista akarok lenni, akkor ez még káros is, hiszen az idős, nem szaporodóképes egyedek a fiatal, reproduktív egyedektől veszik el az erőforrásokat.

"A paleolit elvű gondolkodás azt feltételezi, hogy ezek közül a régebben létrejött mechanizmusokra érdemesebb rábízni az egészségünket"

Ez a helyes kifejezés: feltételezi. A gond az, hogy ezt bizonyossággént adja elő. Későbbi írásban lesz szó az adaptációról, de valójában ismerjük a fordítottját is: a laktáz-aktivitás fennmaradása, az amiláz enzim kópiák számának növekedése jelzi, hogy a szervezet igenis alkalmazkodik. Még a liszérzékenység szempontjából fontos HLA-DQ8 allél is ritkább a gabonafogyasztó népek között.

"A paleolit filozófia odáig is elmegy ennek az elvnek az alkalmazásában, hogy a tapasztalt tényekből következtet visszafelé és valószínűsít egyes opciókat, hogy némi rendet vágjon a fenti bizonytalanságban."

Ezért írtam, hogy borzalmasan bizonytalan az ügy. Sokkal korrektebb lenne, ha tisztán a jelenlegi mérésekre, vizsgálatokra építenénk. Amit a paleolit korról gondolunk, az nagy részben feltétlezés, analógiák alkalmazása (természeti népek, főemlősök, egy-egy cikkben még a ragadozó nagymacskák is belekeverednek az ügybe). Erre nincs szükség.

"Szerintem ez az, amiatt "a paleó" annyira sokarcúnak és szerteágazónak tűnhet."

Igen, ez a gondom. Hogy pl. szénhidrát viszonylatban van 5%-os ketogén-paleolit meg 70%-os "kitavan diet". Mindkettő paleolit. Egyik helyen a koleszterin és a zsír a barátunk, másik helyen (Cordain) éppen azzal érvel, hogy a vadon élő állatok zsírtartalma alacsonyabb a domesztikált fajokhoz képest. Nincs egységes álláspont a legtöbb kérdésben. Szendi is nagyon sok kérdésben önálló véleményt alkot - hozzáteszem hogy ez sok esetben indokolt is, bár újabban úgy tűnik, minden kritika nélkül átvesz ökörségeket pl. Kris Gunnars honlapjáról.

"van motivációjuk betartani egy restriktív szabályrendszert, ami sok potenciálisan ártalmas tényezőt ki akar zárni."

Az alternatív étrendek 90%-ra jellemző, még a szélsőséges vegánok/fruitáriusok is erre hivatkoznak.

"a saját egyéni problémájukra azonnal akarnak megoldást, nincs idejük megvárni, amíg a tudományos viták nyugvópontra jutnak, hanem igyekeznek, ha nem is biztosra, de a legvalószínűbb felé menni."

Meg tudom érteni. Laikusként borzalmas lehet nézni, hogy hetente más és más étrend a befutó, mindent gyógyító módszer. Ez olyan, mintha minden héten kiderülne, hogy mást kell tankolnom az autóba...:)

"Egy beteget nyilvánvalóan a gyógyulás motivál, és nem az, hogy pro vagy kontra bizonyítékot szolgáltasson egy vitában"

Ez igaz. És benne van a pakliban a konvencionális orvoslásban szerzett kudarcélmény. Bár nekem örök rejtély marad, hogy ha én javaslok egy mérsékelt szénhidrát- és energiatartalmú étrendet különösebb tilalomfák miatt, azt miért nem tudja betartani a beteg, miközben egy radikálisabb étrendet igen. Persze vannak itt még pszichológiai tényezők (anekdotikus sikerélmények hatása) is, de amúgy szinte felfoghatatlan...

pucros 2014.01.17. 18:44:29

@Meleg Sándor: Talán még időn belül vagyunk akkor tisztázni, hogy de bizony nemcsak a szaporodóképes kor, illetve a gyerek szaporodóképességig nevelése az a határ, amíg az evolúció "dolgozik". Úgy tudom, ez pár évtizede már közhely az evolúcióbiológiában, legalábbis Barash 1978 körüli szociobiológia könyve már bőséggel kifejti, és Dawkins eszmefuttatásai arról, hogy igazából a(z önző) gén az, ami tolja az evolúciót, ugyanezt propagálják. Egy génnek az az "érdeke", hogy az általa implikált tulajdonság növelje az őt hordozó egyedek alkalmasságát, amibe még az is beletartozik, hogy mondjuk a gyermektelen és idős, de fitt nagybácsi segít a halászatban, vadászatban, gyűjtögetésben, az élettapasztalatával - kivéve, ha már meghalt, mert akkor nem.

Szerintem az elvárható pontossággal fogalmaztam erről, sajnálom, ha nem jött át. Az öreg embernek a törzsben van egy költség/haszon egyenlege, és ameddig/amennyire pozitív ez, addig/annyira fontos a génnek, hogy életben tartsa őt, addig/annyira erős rajta a szelekciós nyomás. És egy eszénél lévő százéves is igen hasznos tud lenni, gondoljunk csak arra, hogy közvetlen tapasztalatai lehetnek a hosszú periódusonként beköszöntő nehézségek közepette használható túlélési praktikákról.

De ha mindez ennyire nem közismert, akkor máris kicsit jobban értem a paleóval szembeni értetlenséget :)

És ha pl. majd a laktázról vagy amilázról kezdünk beszélni, akkor is félreértés lehet, ha netán lamarcki alkalmazkodást képzelünk el. Az evolúció üzem közben kegyetlen dolog, az alkalmazkodás azt jelenti, hogy az adott újszerű környezeti hatás jobban irt egyeseket, mint másokat, és sok generáció múlva végül ezeknek a "másoknak" a releváns génjei lesznek általánosan elterjedtek. Ez kellett történjen akkor is, amikor több föld alól kikapart gumót kellett megegyenek valahol valakik az őseink közül, és ez történik most is, mert a modern kor mindenestül egy óriási és hihetetlenül gyors környezeti változás, ami pont így szedi az áldozatait. Messze nem ismerjük ennek minden részletét, bár kutatjuk, és egyre többet tudunk. Az egyének közül pedig sokan nem kockáztatják meg, hogy mondjuk a gluténnal kapcsolatban a perfektül alkalmazkodott "másikok" közé tartoznak, hanem paleóra adják a fejüket.

El tudom képzelni, hogy egy dietetikus szeretne egyértelmű álláspontokat, mondjuk a kívánatos tápanyagösszetételről, de ez akkor sem az a téma. A természeti népek étrendjében - amelyeknél tehát a paleolit kor a jelenkor (ugyanis a "paleolit" egy kultúrantropológiai korszak, nem kronológiai)- is sokféle verzió létezik erre, és ha hozzáképzeljük a civilizáció előtti állapotokat, azaz a ma modern ember lakta területeken korábban élt népek rengetegféle körülményeit, amikhez ők mind külön-külön és másképpen alkalmazkodtak, akkor az egy végképp zavarbaejtő kavalkád lehetett. De ez nem baj, ez csak annyit jelent, hogy a paleolit életmódnak nem ismérve egyfajta tápanyagösszetétel.

Kicsit nehéz ezekről beszélni azért is, mert a részkérdések nem igen/nem, hanem kevésbé/többnyire kérdések, ezért a félreértéseket már az is generálja, ha nem tűzdelünk mindent tele feltételes móddal. Én igyekszem, pedig tudom, hogy van, akinek a szemében meg pont az hiteltelenít :)

~˘˘˘˘˘ˇ~ 2014.01.17. 22:45:09

@Meleg Sándor:
Rendben nem is kell követni, ha nem akarj az ember.
Minden estre kíváncsian várom mit ír még.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.18. 09:12:17

@pucros:

A gének "érdeke" érdekes elméleti koncepció, de nekem elég feltételesnek tűnik. Egy adott gén növelheti az egyes alkalmasságát ha meg tud fenotípus szintjén is jelenni - hiába hordoz egy jó tulajdonságot, ha recesszív marad. És ha megjelenik, még akkor is kell, hogy az adott egyed tényleg előnyhöz jusson és tovább tudja adni a tulajdonságait.

"a gyermektelen és idős, de fitt nagybácsi segít a halászatban, vadászatban, gyűjtögetésben, az élettapasztalatával - kivéve, ha már meghalt, mert akkor nem."

Ez igaz, de ugyanezt a hatás a szociális jelenségek is előidézhetik. pl. ha elég nagy közösség jön létre, hogy a férfiek elmenjenek vadászni, a nők gyűjtögetni és még maradjon egyed, ami a tábort és a gyerekeket őrizze... a gond az, hogy az emberi fejlődést több szempontból lehet/kell értelmezni, ebből csak egy az evolúciós.

"És egy eszénél lévő százéves is igen hasznos tud lenni, gondoljunk csak arra, hogy közvetlen tapasztalatai lehetnek a hosszú periódusonként beköszöntő nehézségek közepette használható túlélési praktikákról."

Ez így igaz. A kérdés az, hogy ez mekkora előnyt jelent és hogy maga a száz éves kor mennyiben gentikai, mennyiben környezeti vagy szociális tényezők eredője. Ha megnézzük, a mostani idősek esetében is vitatható a költség/haszon arány, bár ez már nem evolúciós, hanem társadalomfilozófiai, szociológiai kérdés.

"máris kicsit jobban értem a paleóval szembeni értetlenséget"

Az a baj, hogy ez a paleolit étrend egészségügyi hatásait illetően marginális téma. Engem jórészt az érdekelne, hogy aktuálisan milyen hatással van az emberek egészségre a paleolit étrend. Már ha el tudjuk dönteni, hogy mi is az...

"Az egyének közül pedig sokan nem kockáztatják meg, hogy mondjuk a gluténnal kapcsolatban a perfektül alkalmazkodott "másikok" közé tartoznak, hanem paleóra adják a fejüket."

Mit értünk az alatt, hogy "perfekt alkalmazkodás"?
Gyakorlatilag a ma fogyasztott élelmiszerek 99%-a pár száz évvel ezelőtt ebbena formában nem létezett - mégsem okoznak akut tüneteket. Maga a paleolit étrend is tele van olyan élelmiszerekkel, amikkel egy európai szervezet korábban sosem találkozott. A mostani környezetünkben nagyon sok újdonság van, amihez alkalmazkodni kell. Nem feltétlen a glutén az, ami a potenciális kártevők listáját vezeti.

"egy dietetikus szeretne egyértelmű álláspontokat, mondjuk a kívánatos tápanyagösszetételről"

Nem ragaszkodom pontos irányszámokhoz, de jó lenne, ha a magukat paleónak nevező irányzatok legalább a kardinális kérdésekben egyet tudnának érteni. Nem csak én kritizálom a paleolit étrendet, a magukat az irányzatnak soroló szerzők is osztják egymást rendesen.
Az, hogy a szénhidrát ajánlásban mondjuk egy 14-szeres különbség van az egyes ágak között, egy kicsit erős..., de nem ez az egyetlen kérdéses terület.

"mind külön-külön és másképpen alkalmazkodtak, akkor az egy végképp zavarbaejtő kavalkád lehetett. De ez nem baj, ez csak annyit jelent, hogy a paleolit életmódnak nem ismérve egyfajta tápanyagösszetétel."

Igen, a változatosság itt kulcsfontosságú. Erről írtam a 2. cikkben: a paleolit korban területileg, és időben is kb. ugyankkora változatosságot feltételezhetünk, mint a mai természeti népeknél - így nehéz kinevezni bármit is sztenderdnek.
Ha megnézzük a glutén-allergia szempontjából fontos HLA típusokat, minden népességnél más és jellemző, nem lehet általános ajánlási elveket megfogalmazni. Ez alapján mondhatjuk, hogy t eljesen más lesz egy kaukázusi, egy europid vagy egy indiai származású ember számára az optimális étrend. Viszont ez azért nem nagyon jelenik meg a paleolit étrend kommunikációjában.

Amellett sem menjünk el, hogy a glutén és kazein kapcsán felmerülő problémák nagyon erősen kötődnek a hozzátápláláshoz. A túl korán (1 éves kor előtt) bevezetett fajidegen tej és gabonatermék a legnagyobb kockázati tényező. Még a homozigóta HLA-DQ2-es allél sem jelent definíció szerűen lisztérzékenységet...

Abban teljesen igaza van a paleolit rendszernek, hogy az étkezésben érvényesülő globalizációt kritizálja, egy indián vagy óceániai lakosnak a nyugati étrend valóban egészségügyi katasztrófa lehet. Az európai népesség sem teljesen homogén, a magyar genom jó részben a keleti népekre jellemző tulajdonságokat hordoz. A problémám az, hogy igazából a paleolit sem ad erre megnyugtató megoldást.

Nyilván itt egy szakszerűen, egyénre szaabott étrend kell, ami alkalmazkodik az egyén genetikai lehetőségeihez. De gyaakorlatilag a konvencionális dietetikai ajánlás szerint is az egyéni étrend az optimális - de közétkeztetési/közegészségügyi ajánlást nem lehet írni mindenkire külön...

nem-igen 2014.01.19. 11:29:32

@Meleg Sándor: " Az európai népesség sem teljesen homogén, a magyar genom jó részben a keleti népekre jellemző tulajdonságokat hordoz."

Amennyiben a keleti népekre jellemző tulajdonságok alatt a szlávokat érted, akkor igazad van, amennyiben a viszont valami távoli, honfoglalás előtti keleti genomra utalsz, akkor nem, a magyar genom semmilyen keleti vonást nem hordoz.

Tegyünk különbséget a kultúra és a genetika között. A kulturális örökségünk (pl nyelv) valóban szögesen eltér a környező országokétól, azonban genetikai értelemben véve már régen asszimilálódtunk (ahogy az hasonló körülmények között más népekkel is megtörtént), egyébkén pont ezért lehetetlen egyébként egy-egy nép eredetét genetikai kutatásokkal igazolni, mivel ha ezt tennénk, akkor a környező első sorban szláv népek (most nem a XX-XXI századi szlovákokról, csehekről, szerbekről van szó) genetikai állománya köszönne vissza.

Persze, tudom, hogy ez kevésbé népszerű elmélet, mint a sumér vagy hun ősök, cserébe tudományos értelemben sokkal bizonyítottabb, utána is lehet olvasni pl Bálint Csanádnál.

savrola 2014.01.21. 14:05:10

@Meleg Sándor: "Megnéztem a blogot és már az első kommentek között ott volt, amit akartam mondani..." Nem látom már a kommenteket valamiért, de egy komment neked elég önigazolásnak? Nem olvastam kutattam végig a blogot, de, ha ceteris paribus az étrendjén változtatott. Akkor mégis mitől? Csak úgy magától? Az, hogy homepatához is el akar menni már bizonyíték rá, hogy a paleo esetleg placebóként hat, vagy a homepátiával van egy szinten? Mint dietetikus ezt nem gondolhatod komolyan! Persze, beszedte a sok vitamint, de az is csak a paleót és Szendit igazolja (egyébként ez ugyanúgy étrendhez tartozik).

Vigyorbogyó 2014.01.22. 10:44:08

@savrola: A kommenteket azért nem látod, mert átmenetileg letiltottam a kommentelési lehetőséget. Pont addig, amíg az index2-ről eltűnik a cikk és nem járnak több ezren a blogomra elvenni a kedvem az élettől, nem azért írtam hogy bárkit meggyőzzek pro vagy kontra.

fordulo_bogyo 2014.02.04. 20:55:28

A paleo elvehez kapcsolodik (azt cafolja kemenyen) a Kritikus biomasszan olvashato cikk.
A cikk a kutyak es a farkasok evoluciojarol szol, de a benne levo adatok magukert beszelnek:

"A keményítő lebontásáért az amiláz enzimek felelnek és korábban emberben már elég részletesen dokumentáták, hogy a magas keményítőt tartalmú diétát folytató közösségekben átlagosan több kópiaszámban van az enzimet kódoló AMY1 gén jelen. Érdekes módon, valami nagyon hasonló figyelhető meg a kutyák és a farkasok vonzatában is: míg a farkasok esetében a leggyakoribb a diploid állapot (azaz két kópia), kutyáknál átlagosan sokkal több amilázt kódoló gént lelünk. Persze itt is nagy különbségek észlelhetőek, így míg a vadászó emberi közösségekkel együtt élő huskyk csak 3-4 génkópiát hordoznak, addig az egykori Mezopotámia, a "termékeny félhold" területén kitenyésztett perzsa agár (szaluki) genomjában nem kevesebb, mint 29 darab AMY1 szekvencia található."

Azaz nem csak az ember, de a hozza csapodott kutya is genetikailag gyorsan alkalmazkodott a kemenyitoben gazdagabb taplalkozashoz.

Reszletek, es linkek tovabbi cikkekhez a temaban itt, ahonnan ideztem a fenti bekezdest:
criticalbiomass.blog.hu/2014/02/02/kutyaosok#more5794374

fordulo_bogyo 2014.02.05. 13:49:07

@Meleg Sándor: Szivesen es orulok, ha valami aprosaggal hozzajarulhatok. En koszonom, hogy ilyeneket olvasgathatok, mint a te blogod.

Mr. Hide 2014.10.24. 00:42:35

@Meleg Sándor: Urban legend a sokáig élő nagyapa. Tudományos érveléshez kevés.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.10.24. 09:42:14

@Mr. Hide:

Kivéve, ha van mögötte korrekt demográfiai leírás. :)

Mr. Hide 2014.10.24. 22:08:25

@Meleg Sándor: És hol az a leírás? ;(

Tudós nem engedhet meg magának ilyen anekdotikus érvelést.

Én is ismertem sokáig élt öregeket, akik életükben nem sportoltak, de piáltak, és kenyéren éltek, csak épp ***** betegek is voltak.

Itt neked demográfia:
"a 36-45 év közötti nők körében vezető halálok a rákos megbetegedés. A férfiak hasonló korosztályában az emésztőrendszeri megbetegedések szedik a legtöbb áldozatot"
www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/4139/halaloki-statisztika-magyarorszagon

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.10.25. 08:42:54

@Mr. Hide:

És akkor most mi van? Hova akarunk kijutni?

Ha már urban legend: a sokáig egészségesen élő természeti népek szintén ugyanez a kategória. A kanadai egészségügyi szervezetek rendszeresn publikálják az inuit nép egészségügyi adatait. rendszeresen versenyben vannak a világ legrosszabb egészségügyi állapotú népe címért. Lindeberg a kitaváknál lefotózott pár öreg kitavát, de senki nem csinált róluk semmilyen korrekt demográfiai mérést (holott biztos megvannak az adatok is, mert egy orvosi anamnézis során mindig vesznek fel életkori adatokat).

Mr. Hide 2014.10.25. 14:56:33

Az átlagéletkorba, egészségbe több minden is beleszól.
Az USA-indiánok egészségi állapota tragikus. Keress rá az "indián holokausztra"
Ez nem az egyetlen eset, hogy a civilizáció kiszorítja a természeti népeket, és megkeseríti az életüket.
www.origo.hu/nagyvilag/20060828bennszulott.html

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.10.25. 17:59:56

@Mr. Hide:

"Az átlagéletkorba, egészségbe több minden is beleszól."

Lényegében ez így van.

"Az USA-indiánok egészségi állapota tragikus. Keress rá az "indián holokausztra""

Nem gondolom, hogy az inuitok jelenlegi egészségi állapota ezzel összefüggésbe hozható lenne. Az, amit a spanyolok, franciák, portugálok, angolok műveltek az Újvilágban, az vita nélkül világra szóló gazemberség, de ez történelmi kérdés és nem egészségügyi.

"Ez nem az egyetlen eset, hogy a civilizáció kiszorítja a természeti népeket, és megkeseríti az életüket."

Ez is igaz, de nem feltétlen kapcsolódik a témához. Ettől függetlenül Lindeberg csinálhatott volna demográfiai mérést.

Mr. Hide 2014.10.25. 20:23:31

Van itt demográfia is. Próbálj meg nem kiakadni, hogy ide irányítalak ;)

www.tenyek-tevhitek.hu/a-negyven-evet-sem-elt-osember.htm
www.tenyek-tevhitek.hu/meddig-el-a-termeszeti-ember-elethossza.htm
www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/a_civilizacios_betegsegek_es_az_ipari_forradalom.php

Az inuitok eszkimók. Akik jeges vidéken élnek, azoknak van hiányanyag a táplálkozásukban. Ezen kívül egyes inuitok áttértek a nyugati étrendre.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.10.25. 21:02:15

@Mr. Hide:

Most elárulok egy szakmai műhelytitkot: követem a paleolit étrenddel kapcsolatos írásokat, beleértve Szendi Gábor cikkeit (honlap+újság), Tóth Csaba írásait, a PubMed kapcsolódó publikációit, a fő nemzetközi szerzők írásait (a futottak még bulvár-paleóra már nincs kapacitásom, de talán nem is baj).

Az általad olvasottakat láttam, mérlegeltem a bennük leírtakat és más következtetésre jutottam. Az ősemberekkel kapcsolatban a sorozat II. része, a mai természeti népekkel kapcsolatban meg a III. részben írtam meg a véleményemet.

Minden természeti népre (s valószínűleg, de nem biztosan a paleolit kori emberre) jellemző, hogy a halálozás a csecsemőkorban borzalmasan magas, kb. a 15. év előtt a halálozás kb. 20-25%-os, vagy annál is magasabb. Ezután kb. a 45. életévig viszonylag alacsony, s akkor megint emelkedni kezd. Az inuitoknál a 19. században sem volt jobb a helyzet, aki megérte a 4. életévét, azok közül is csak minden 4. érte meg a 65. születésnapját. A kitaváknál (hogy emberi feltételeknek kedvezőbb feltételek köz menjünk) Lindeberg mérése szerint 100 emberből 6 volt 60 év felett (de ezzel csak óvatosan, mert nem volt pontos demográfiai mérés).

A természeti és a civilizált népeket szerintem e tekintetben nem igazán érdemes összehasonlítani, ugyanis a halálozási okok nagyon eltérőek. A technológiailag fejlett népek kiiktattak egy csomó olyan halálozási tényezőt (járványok, traumatikus sérülések, akut megbetegedések jelentős része, háborús halálozás, éhínség), cserébe kaptunk mást. Angolában a 10 leggyakoribb halálok között nincs daganatos megbetegedés, Japánban 10-ből mondjuk 6 daganatos - mégsem mondanám, hogy az angolai népesség egészségesebb, jó esetben is nagyjából fele a születéskor várható élettartam-kilátás egy átlagos japánhoz képest.

Nyilván a modern betegségek nagyon komoly összefüggést mutatnak az életmóddal, ezt a hivatalos orvoslás sem vitatja. Ha ezeket a tényezőket korrigálni tudnánk, nyernénk vele sok-sok egészséges évet, de nem nyernénk vele +20-30-40 évet a várható élettartamban. Az emberi szervezetben ennyi van, kb. 80 év, szerencsésebbeknek valamivel több. A többi urban legend. Ezen a paleo sem fog tudni változtatni.

Ui: csak ha már inuitok - a ketogén-paleolit irányzatnak ők a mintaképük, szerintük csak állati forrásból minden szükséges ásványi anyag és vitamin fedezhető. :)

Mr. Hide 2014.10.31. 00:58:02

@Meleg Sándor: Azt azért senki nem mondta, hogy mindenben az eszkimók a példakép, és csak cethúst kell enni... de szerintem ezt te is tudod. Náluk egyszerűen nem terem répa.

Szerintem, ha +10-20 évet nyerhetünk a paleoval, az is nagy teljesítmény lenne, de igazából nem tudja senki, hogy paleo+modern orvoslás hatására mennyivel nőne az élettartamunk. Ki tudja... az ember genetikailag 130 évig képes élni.
index.hu/tudomany/biotech/2010/04/25/130_evig_is_elhetunk/

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.11.01. 19:21:17

@Mr. Hide:

Nem csak az eszkimókkal kapcsolatban lehet ezt mondani, minden természeti nép esetében vannak olyan vonások, amik kifogásolhatóak, és vannak olyan életviteli elemek, amik jók.

"ha +10-20 évet nyerhetünk a paleoval, az is nagy teljesítmény lenne"

Az lenne, csak nem tudunk még ilyen eredményekről. Igazából nem csak az élethossz, hanem az egészséges életévek száma lenne fontosabb.

"az ember genetikailag 130 évig képes élni."

Az, hogy léteznek 120 éves emberek, nem jelenti azt, hogy mindenkiben ez a felső határ. 80 év felett a legegészségesebb embernél is rohamosan szűkül be a teljesítőképesség. Hogy hol vannak az emberi élet genetikai határai, az egészen konkrétan egy találgatás.

Mr. Hide 2014.11.04. 22:27:47

Ez így elég nagy közhely...

Valóban nem tudunk, mert nálunk senki nem paleózik 80 éve. Viszont a paleónak bizonyos elemei, mint az alacsony GI, low-carb, stb. növelik a várható élettartamot, csak pontosan nem tudjuk mennyivel :(

Azzal maximálisan egyetértek, hogy az egészséges életévek száma a legfontosabb. Mi, civilizált emberek egyre tovább élünk, de egyre betegebbek is vagyunk - már fiatal korban is. Erre kell megoldást találni.

deckard_r 2014.12.19. 06:17:15

@Meleg Sándor: És azt se felejtsük el, hogy a statisztikai adatok legfőbb torzítója a mintavétel... Az angolai és az UK adatok közti különbséget nem csak a tényleges előfordulás különbsége okozhatja, fokozottan igaz ez mindenféle retrospektív spekulációkra amelyek a betegségek természeti népek körében való előfordulására vonatkozik.
Basszus, csak a kettes típusú diabétes diagnosztikus kritériuma változott legalább 2-3-szor az elmúlt 30-40 évben, a hipertóniáról nem is beszélve, és akkor hol vagyunk még az olyan jóval nehezebben megfogható betegségektől mint a skizofrénia. DSM is az 5. kiadásánál tart...
Ezért veszélyes a paleolit hablaty, mert roppant tudományosnak és logikusnak tűnik egy félművelt érdeklődő szintjén, épít a múlttal kapcsolatos bevett sztereotípiákra, ahhoz hogy kiszúrd, hogy hol büdös, sokszor nem elég az az orvosi végzettség sem, kell hozzá némi kutatói véna (kritikus és analitikus gondolkodás) és tapasztalat.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.12.19. 16:33:54

@deckard_r:

Igen, ez fontos észrevétel, a 2-es típusú cukorbetegség az egyik legjobb példa. Mind a mért paraméterek, mind a határértékek mozogtak az elmúlt időszakba, most már tényleg ott járunk, hogy a vércukorszint-eltérés nélküli inzulinszint-eltérés is bekerül a diab 2 kategóriába.
süti beállítások módosítása