Paleolit étrend - V. - Egészségügyi hatások
2014. február 09. írta: Meleg Sándor

Paleolit étrend - V. - Egészségügyi hatások

A legérdekesebb kérdés maradt a legvégére. Lehet hosszú ideig vitázni az elméleti alapokról, a lényeg akkor is csak az marad, hogy ténylegesen vannak-e pozitív egészségügyi hatásai az étrendnek, és számolni kell-e valamilyen kockázati tényezővel, vagy nyugodtan mindenki paleózhat kedvére? Az értékeléshez több szempontot is összegyűjtöttem, a sikertörténetektől a hozzáférhető étrendeken át a tudományos vizsgálatokig. Alapvetően hasonló dolgok jöttek ki.

paleo-foods.jpg

Erre az összeállításra nem mondhatjuk, hogy egészségtelen. Csak hát van némi hiányérzete az embernek...

ANEKDOTIKUS SIKERTÖRTÉNETEK

Elöljáróban le kell szögezni, hogy a sikertörténetek értékesek lehetnek, de óvatosan kezelendőek. Először is alapvetően kisszámú esetből általánosítani nem jó dolog. Az esettörténeteknél a bemeneti és kimeneti körülmények, és az, hogy adott személy pontosan mit is csinált paleo néven, nagyon nehezen ellenőrizhetők, viszonylag kevés személyes beszámoló mellékelnek orvosi zárójelentéseket. A személyesség torzít, pontatlanná tesz, a személyes bevonódás miatt a sikerélményt támogató szempontok túlhangsúlyozódnak, amíg a gyengítő információk, negatív tapasztalások eltűnhetnek. Az anekdotikus történeteknél kizárólag a sikerekről esik szó, nem tudjuk, voltak-e negatív tapasztalások, azok pontosan mik is voltak és milyen arányban. Az értékelést befolyásoló torzító tényezőket sem lehet leválasztani az éppen fókuszba helyezett módszerről, pl. milyen gyógyszereket szedett/nem szedett az illető.

Szeretném (ismételten) hangsúlyozni: nem vonom kétségbe senki személyes sikerét, sem szavahihetőségét, de az objektív értékeléshez figyelemmel kell lenni a potenciális hibalehetőségekre is. A sikertörténetek rendszerezett feldolgozása pedig hiányzó eleme a paleolit irodalomnak (a felteszünk 50 sztorit egy honlapra nem ez a kategória).

Átolvasva egy sorozat történetet, néhány dolog határozottan kirajzolódik:

  • Sok sikertörténet visszatérő eleme a folyamatos kísérletezgetés. Ez az alternatív étrendi irányzatok általános jellemzője, úgy tűnik a paleolit sem kivétel. Csak azt tudom javasolni, hogy legalább egy alapos orvosi kivizsgálásig jussunk el, mielőtt nekiállunk laikus módon önmagunkat diagnosztizálni meg kísérletezni.
  • Sok a nem diagnosztizált lisztérzékeny vagy étel-allergiás. Ezekben az esetekben a paleolit étrend általános eliminációs étrendként működik, nyilvánvalóan az allergén eltávolításával sikeresen. Az esetleírások alapján autoimmun betegségeknél, gyulladásos bélbetegségeknél tényleg érdemes lenne glutén-érzékenységre szűrést végezni.
  • Nagyon sokan szállnak szembe az orvosi diagnózissal, kezelésekkel. A magyar egészségügyet nekem sem kell bemutatni, és az orvos-beteg kapcsolatot is lehetne hosszan elemezni. Nagyon sok alternatív irányzat egyfajta hivatalos orvoslás elleni mozgalommá vált, ez a vonal erősen jelen van a paleolitban is. A sikertörténetekben itt érezhető egy komoly szubjektivitás, az egyéni tapasztalatok tükrében az egészségügyből sötét gonosz, a paleolit étrendből pedig csodálatos megmentő lesz...
  • Szinte minden túlsúlyos személy fogyásról számolt be. A klinikai vizsgálatokat ismerve (a cikk végén) ez nem meglepő, a magas szénhidrát-tartalmú élelmiszerek kiiktatás jelentős energia-elvonást jelent, ami testsúlycsökkenéshez vezet. Természetesen a testsúly csökkenése pozitív egészségügyi változások sorozatát indítja el, erről nagyon sok sikertörténet szól.
  • Sok siker van különféle szénhidrát-anyagcsere zavaroknál (inzulinrezisztencia, 2-es típusú cukorbetegség, PCOS). Itt a szénhidrát-bevitel jelentős csökkentése, a mérsékelt glikémiás terhelés fejti ki hatását.
  • A paleolit rendszer nagyon sok olyan elemet épített be, melyek egy-egy betegség esetén állapotjavulást eredményezhet.  Egy kicsit ez ismét hasonlít a kísérletezéshez: konkrét diagnózis helyett egy széles spektrumú elimináció történik.


A paleolit étrenddel kapcsolatos negatív tapasztalatoknak nincsen olyan nagy irodalma. Nem hiszem, hogy azért, mert ilyen nincs, egyszerűen a kudarcok nagy része csendben eltűnik a homályban. A paleo irodalom nem teszi ezeket a kirakatba, a kritikusok pedig általában az elvi alapokra (pl. a paleolit kor elemzése) fókuszálnak. Azért találtam néhány problémát, amire érdemes figyelni:

  • Sokaknak okoz problémát az alacsony szénhidrát-bevitel. Különösen a nagyon alacsony szénhidrát-bevitelről találtam kellemetlen tapasztalatokat.
  • Szubjektív negatív élmény is előfordul, az általános közérzet romlott paleolit étrend alatt.
  • Székrekedés, ez nyilván összefügg az élelmi rostok hiányával, főként ketogén jellegű irányzatoknál találkoztam vele.
  • Alvási problémák.
  • Cukorbetegeknél a szénhidrátbevitel mérséklése komoly gondot okozhat (változik az inzulin- és gyógyszerigény). Sokan kísérleteznek a kezelőorvos tudta nélkül, ami nagyon nem jó ötlet.

 

paleo-diet.jpgEz is sokkal kreatívabb, mint egy piramis.

 

A HAZAI PALEOLIT SZAKÁCSKÖNYVEK

Kiindulási alapnak paleolit szakácskönyveket, illetve több paleo-életmód blogot használtam, de átfutottam a paleolit életmód-könyvekhez függelékként csatolt recepteket, étrendeket is. Ez alapján az alábbi tanulságokat vontam le:

  • Az étlaptervezéssel sok gond van. Nem elég egy táblázatba beírni különféle ételeket, majd elégedetten hátradőlni, ez ennél egy kicsit bonyolultabb. Sokszor látszik, hogy nincs koncepció arra nézve, hogy milyen energia- vagy tápanyag-beviteli értéket célozzon meg adott rendszer. Sok szerző eleve kerüli a konkrét heti menük összeállítását.
  • A paleolit étrend eleve kizár teljes nyersanyag-csoportokat, ez önmagában az étrendi változatosság csökkenését eredményezi. Emiatt fontos lenne, hogy a fennmaradó nyersanyagkörben kreatívan gondolkodva a lehető legnagyobb változatosságot érjük el. Sok esetben a kínálatot nem sikerül kiaknázni, ettől nagyon egyhangú menük jönnek létre.
  • Nagyon sok az imitáció. A paleo konyha hatalmas erővel küzd azért, hogy a kitiltott élelmiszereket (kenyeret, tejet, tejtermékeket, édességeket) valamilyen formában pótolja. Adott lenne a lehetőség, hogy egy önálló gasztronómiai világot teremtsen, ehelyett az elveszett dolgokat próbálja visszahozni.
  • A legnagyobb erőfeszítés az édességek kiváltására irányul. Csak a PaleoVitalon 289 cikk van „sütemény” címszó alatt, ez több, mint a húsételek összes receptje! És akkor még „sós harapnivaló” 82, „sós sütemény” 36, „egyéb édességek” további 109 találat. És még nincs vége, a többi gasztro-blogon is messze az édességek – sütemények téma a legjobban felfuttatott rész.  Értem, hogy a párolt zöldséghez és a natúrszelethez nem kell recept, de ez akkor is egy erős egyensúlyzavar jele. Ez nem csak magyar jellegzetesség, van angol nyelven is hasonló a helyzet.
  • Édességek, édesítők tekintetében nagyszámú receptben fordul elő a nyírfacukor (xilit vagy xylitol fedőnév alatt is), még olyan gyümölcsös ételekben is találtam belőle, ahol a gyümölcs miatt egyébként indokolatlan lenne a további édesítés.
  • Az olajos magvak esetében egyértelműen a mandula dominál, viszonylag gyakori még a szezámmag, dió és a mák, minden más csak elvétve fordul elő. Lenne még itt is mit keresni.
  • Az olajok és zsírok között az olivaolaj vezet, aminek örülhetünk. Aminek a kultuszát túlzottnak érzem, az a kókusz: különböző változatokban (reszelék, tej, zsír, olaj) rendkívül sok ételben kerül alkalmazásra. Az alkalmazása arra az elvre épül, hogy a telített zsírok nem károsak, hanem kifejezetten kívánatosak egy étrendben - csakhogy a kontrollált vizsgálatokban a paleo egyik előnye éppen a csökkent telített zsírsav volt. Sok receptben fordul elő sertészsír, liba- vagy kacsazsír, ez a változatosság szempontjából jó.
  • Ami az abszurd humor határát súrolja: paleolit receptek vegetáriánusoknak. Nem, ilyen nincs! Vagy paleolit étrend vagy vegetarianizmus. Nincs közösködés, a két rendszer alapelveiben zárja ki egymást, illetve az alappilléreket jelentő nyersanyagokat.

chicken.jpgVannak itt finom és tetszetős ételek (Forrás: paleoaustrualia.com)

 

SAJÁT TERVEZÉSŰ ÉTRENDEK TAPASZTALATAI

Megpróbálkoztam egy napi paleo menü összeállításával. A célzott tápanyagigényt egy közepes fizikai aktivitású emberre terveztem: 2.520 kcal, 2 g/ttkg fehérje – zsír – szénhidrát, ez energiában 24-24% fehérje és szénhidrát és 53% zsír volt. A menü szigorúan a paleolit szakácskönyvi receptekből van:

  • Reggeli:     Sonkás omlett 2 tojásból; lenmagkenyér (3 szelet)
  • Tízórai:      Mákos-gyümölcsös muffin (2 db)
  • Ebéd:        Céklaleves; zsályás-fokhagymás kacsa; mediterrán sült zöldségek
  • Uzsonna:   Alma
  • Vacsora:    Svéd lazacsaláta

Némi kísérletezgetés után az alábbi tapasztalatokat szűrtem le:

  • A paleolit receptúrából alacsony – közepes – nagy energiatartalmú étrendek is összeállíthatóak, de nehézkes az energia- és tápanyagbevitel feletti kontroll.
  • Fehérjéből kis energiánál könnyen elérhető a 20-24%-os részarány, de minél magasabb energia-tartalomra törekszünk, annál kisebb arányú lesz a fehérje-bevitel. Az abszolút fehérjebőséghez extrém módon emelni kell a magas fehérje-tartalmú állati termékek (pl. vörös húsok) fogyasztását, ez viszont más nyersanyagcsoportokat szorít ki az étrendből. Önmagában a gabona és tejtermékek, hüvelyesek kiiktatása is csökkenti a bevihető fehérje mennyiségét.
  • Mivel a fehérjebevitel egy bizonyos határ felett nehezen emelhető, a szénhidrátbevitel pedig korlátozott, a zsírbevitel az egyetlen figyelembe vehető energiaforrás. Mivel az élelmiszerek természetes zsírtartalma nem mondható magasnak, sokszor kell hozzáadott zsírokkal dúsítani az étrendet. Elvileg tartható egy optimális zsírsav-arány, de éppen a hozzáadott zsírok miatt nagyon el lehet térni ettől.
  • Az omega-6/omega-3 arány is igényel némi utómunkát az étrendben. Paleolit étrendben legalább 3, de inkább 2 naponta kell(ene) a hal a menübe. Ügyelni kell arra is, hogy a lenmag és lenmagolaj csak virtuálisan emeli az omega-3 bevitelt, mert az alfa-linolénsav csak mintegy 5%-os arányban hasznosul EPA/DHA irányban.
  • A saját étrendi vizsgálatban szénhidrátbevitel nehézkes volt (kemény küzdéssel 1,9 g/ttkg és 20 e%). Az alkalmazott nyersanyagok alapvetően szénhidrátszegények és alacsony glikémiás indexűek voltak. A zöldségek, gyümölcsök mennyisége több mint kétszerese az ajánlott mennyiségnek, de kérdéses ennek a mennyiségnek az elfogyaszthatósága. Az étrend napi 43 g rostot biztosított, ez elfogadható, de egyeseknél már ez a mennyiség is puffadást okozhat.
  • A hozzáadott cukor kérdése külön kérdés, a cukor lecserélése xilitre nem mérsékelte a hozzáadott cukor mennyiségét, csak annak összetételét módosította – csökkenést csak az jelent, hogy az étrendből elmaradnak a cukrozott késztermékek. Az összetett szénhidrátok (gabona, burgonya) elhagyása azt is jelenti, hogy az teljes szénhidrátmennyiségen belül az egyszerű szénhidrátok aránya megnő, akár 50% fölé is mehet (ehhez hasonló jelenséget tapasztaltak Lindeberg kutatásában is, részletek lentebb).

xylitol.jpgLegújabb kultusz-molekulánk: xylitol.

 

ÖSSZEHASONLÍTÓ KÍSÉRLETEK, VIZSGÁLATOK

A paleolit és hagyományos étrend területén számos rossz és néhány jó összehasonlító tanulmányt végeztek, én ezek közül egy egészséges személyek körében végzett kísérletet és egy cukorbetegeknél lefolytatott vizsgálatot elemeznék részletesebben. Ezeknél hozzáférhető volt az étrend részletes bemérése is, így az összevethető volt a tapasztalt egészségügyi hatásokkal.

Az European Journal of Clinical Nutrition (EJCN) vizsgálatában egy rövid, három hetes időszakban vizsgálták a paleolit étrend hatását összevetve kontrollcsoporttal. A figyelemre méltó eredmények ellenére a kísérlet értékét jelentősen csökkenti a rövid időszak és a kis létszám (20 fővel kezdtek, ebből 14 fő maradt végig a programban). A vizsgálatban nem volt kötött étrend, meghatározták a szabadon vagy korlátozott mértékben fogyasztható ill. tiltott élelmiszerek körét, a többi a résztvevőkre bízták. Három alkalommal mértek egyes paramétereket, illetve a fogyasztott élelmiszerek tápanyagtartalmát is kalkulálták. A kísérlet legfontosabb eredményei a következők voltak:

  • A paleolit étrend a vizsgálatban sokkal alacsonyabb energia-bevitelt biztosított, ez alapvetően a magas szénhidráttartalmú élelmiszerek elhagyása miatt következett be. A 1.600 kcal-t el nem érő bevitel kritikusan alacsony, a rövid távú hatások ugyan kedvezőek, de ilyen alacsony energia-bevitel a hosszú távon nem fenntartható. A paleolit étrendben a kieső szénhidrát-energiát nem tudták pótolni, és az étrend energiatartalma emiatt végül radikálisan alacsonyabb lett a hagyományos étrendhez képest.
  • A fehérjebevitel 1,5 g/ttkg volt (24 e%) ami az optimális tartománynál magasabb, de nem extrém magas.
  • A paleolit étrend zsír-aránya magasabb volt (36%), de összességében mérsékeltebb zsírbevitelt jelentett: a kontrollcsoport zsírbevitele 81 g/nap volt, a paleolit étrendben ez csak 63 g/nap.
  • A tanulmány azt mutatta, hogy a megfelelő zsírsav-arány a hivatalos ajánlások és a paleolit étrend alapján is elérhető. A vizsgált paleolit étrendben a telített zsírsavak mennyisége fele volt a kontroll étrendnek, a hiányzó zsírmennyiség erre az egy csoportra korlátozódott, a különböző telítetlen zsírsavak nagyságrendileg azonos mennyiségben voltak a kontroll étrendhez képest.
  • A tanulmányban vizsgált paleolit étrend koleszterin-bevitele a hagyományos étrend 170%-a volt, a javasolt 300 mg/nap értéket is 40%-kal meghaladta.
  • A szénhidrátbevitel a teljes energián belül 40 e%-ot tett ki, mennyiségben kb. a fele volt a kontrollcsoport szénhidrát-bevitelének.
  • A paleolit és a kontroll étrend is biztonságosan az ajánlások feletti mikroelem és vitamin-bevitelt biztosított. A paleolit étrend esetében a tejtermékek kihagyása jelentősen csökkentette a kalcium bevitelét, a hivatalos ajánlás felére. A régebbi D-vitamin ajánlást (5-15 mcg – 2-600 NE) mindkét étrend fedezte, az újabb, emelt dózisú D-vitamin ajánlást (50-75 mcg – 2-3.000 NE) egyik étrend sem.
  • A rövid időtartalmú és kis létszámú vizsgálat miatt a mért labor-értékek gyakorlatilag kedvező irányban, de nem szignifikánsan változtak.

Összességében ez egy jó kis kutatás volt, nagy kár érte, hogy nem sikerült egy korrekt méretű mintán és hosszabb ideig elvégezni (a három hetes intervallummal lényegében kivégezték saját kísérletüket). Érdemes lett volna olyan formában is elvégezni, hogy az energia-bevitel azonos legyen.

ejcn.jpgNéhány vitamin és ásványi anyag beviteli értéke a megadott referencia értékekhez (100%) képest.

A Cardovascular Diabetology 2009-es publikációjában (az egyik szerző maga Staffan Lindeberg) nem inzulinnal kezelt 2-es típusú betegeket vizsgáltak randomizált, keresztezett (cross-over) formában. A részt vevőket két csoportra bontották, egyik csoport a paleolit étrenddel, a másik hagyományos cukorbeteg étrenddel kezdett, majd 3 hónap után cseréltek. Itt is több laborértéket és az étrend összetételét is mérték. Főbb tanulságok:

  • Energia tekintetében a paleolit ismét jóval kisebb bevitelt biztosított, 300 kcal hiányzott a cukorbeteg étrendhez képest. Ez ismételten a szénhidrát-bevitel csökkentésére vezethető vissza.
  • A fehérje bevitel szintén azonosnak tekinthető volt, a paleolit étrendben átlagosan csak 4 g fehérje-többlet volt, a napi energián belül 24%-ot adott, a cukorbeteg étrend 20%-os arányához képest.
  • A paleolit étrend zsírból is kevesebbet vitt be, bár az energia arány 5%-kal magasabb volt. A paleolit étrendben jelentősen (kb. 30%) kevesebb volt a telített zsírsav, az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban kis különbség volt csak. A paleolit étrendben több volt mind az omega-6, mind az omeg-3 zsírsavakból, az arány mindkét étrendnél jónak mondható (2,5-3,0 az 1-hez). De itt a tradicionálisan jó halfogyasztó (28 kg/év) svéd lakosságról beszélünk.
  • A koleszterinben 60 %-kal magasabb bevitelt hozott a paleolit étrend.
  • A paleolit étrend jelentősen (71 g) kevesebb szénhidrátot tartalmazott. Érdekes módon a paleolit étrend ugyanannyi egyszerű szénhidrátot (mono- és diszacaharidot, szukrózt) tartalmazott, mint a cukorbeteg étrend (bár más forrásból származtak a két étrendnél), viszont a paleolit étrendnél ez összességében nagyobb részarányt (84%) jelentett. A fruktóz-bevitel a szerzők szerint magasabb volt, mint a cukorbeteg étrendben.
  • Mindkét étrend fedezte a vitamin és ásványi anyagok szükségletnél magasabb bevitelét, a legtöbb vitamin/ásványi anyag esetén nem volt jelentős különbség, néhány esetben (szelén, C-vitamin, B-6) jobban teljesített a paleolit étrend. A kalcium itt is hiányzott, a paleolit csak a cukorbeteg étrend felét tudta biztosítani.

lindeberg.jpgA cukorbeteg és a paleolit étrend zsírsav-aránya: a paleolit étrend a telített zsírok területén mutatta a legnagyobb csökkenést a cukorbeteg étrendhez képest.

A paleolit étrend ismételten több paraméterében jobban teljesített, mint a cukorbeteg étrend, de összességében olyan tényezőkkel magyarázható, mint a jelenősen csökkentett energia-bevitel, a kevesebb telített zsírsav, több zöldség és gyümölcs, vagy az olyan kézen fekvő dolgok, hogy kevesebb szénhidráthoz kevesebb gyógyszer szükséges – ezt a szerzők is említik.  Alapvetően a cukorbeteg étrend is hatásos volt, és itt is az lett volna érdekes, ha a két étrendet azonos energia-tartalommal működtetik.

Nagyon sok érdekes vizsgálatot találtam még, de alapvetően valami mindig belezavar a képbe: vagy nagyon kis mintán folyik a vizsgálat, vagy az időtartam rövid, esetleg vannak értékelést nehezítő egyéb paraméterek (nem azonos energia-bevitel, eltérő zsírsav-összetétel, stb.), legtöbbször viszont nem derül ki, mit értenek paleolit étrend alatt.

 

ÖSSZEFOGLALÓ

Lényegében ezzel lezárult (egy időre) a paleolit étrendről írt sorozat. Sok dolgot nem sikerült részleteiben megvitatni, majd azokból készül egy-egy spin-off. Nagyon röviden megpróbálom összefoglalni a paleo sorozatot, illetve a jelenséggel kapcsolatos értékelést. Először nézzük az elméleti alapokat:

  • Maga az étrendi irányzat tagadhatatlanul a paleolit kor („stone age”) idealizált képéből indult el. Az elmélet ezen pontja (nem ok nélkül) annyi vitát és kritikát váltott ki, hogy még paleolitos berkeken belül sem nevezhető konszenzusnak.
  • Hasonlóan vitatott a természeti népek témaköre. A ma élő természeti népek étrendje annyira széles spektrumon mozog, hogy abból sztenderd modell nem építhető fel. A modern nyugati lakosság és a természeti népek étrendje és életmódja között valóban nagyon sok különbség van, de az összehasonlítás az étrend és az egészség vonatkozásában korántsem olyan egyszerű. A paleolit étrend lényegé tekintve itt is egy felesleges „frontot” nyitott.
  • Az egyes élelmiszerekhez való alkalmazkodás kérdése is sok tekintetben nyitott. Az emberiség étrendje sokat változott a múltban és ma is folyamatosan alakul. Mind a gabonafélék, mind a tejtermékek fogyasztásánál jól azonosítható adaptáció indult meg az elmúlt évezredekben, bár az is tény, hogy a folyamat ma is tart, s az emberiség ebben nem egységes. Gyakorlatilag nincs garancia arra, hogy egy korábbi étrend rekonstrukciója önmagában érdemi egészségügyi többletet hozna.
  • A civilizáció betegségek terjedése tény, ugyanakkor vitatható, hogy ez csak és kizárólag étrendi alapokra lenne visszavezethető (ott van pl. a mozgás és még sok minden), és hogy ez a konvencionális dietetika ajánlásait minősítené. A civilizációs betegségekkel sújtott népesség jó része nem tartja étrendjében, életmódjában magát az ajánláshoz. A paleolit étrend e tekintetben leegyszerűsíti a jelenséget.
  • A paleolit étrend elmélete számos tudományos eredményt igyekszik beépíteni, sajnos a korrekt vizsgálatok mellet vannak megkérdőjelezhető értékű publikációk néhány szerző kifejezetten hajlik a pszeudo-tudományos, konspirációs vonal felé.
  • Kritikus pontja a rendszernek a konvencionális orvostudománnyal való szembefordulás. Az, hogy egy adott teória még nem egyeztethető teljes mértékben a fővonallal, nem jelenti, hogy egy ellenmozgalommá kell alakulnia. Nyilvánvaló, hogy ezzel egy adott szubkultúrában sikert lehet aratni, de az általános elfogadottságot nem fogja elhozni.

Pár szó a gyakorlatról:

  • Maga a paleolit étrend gyakorlatában sem sok új elemet tartalmaz, korábban a dietetikában és/vagy alternatív irányzatokban meglévő étrendi elveket egyesít. Az étrend alapvető filozófiája jelentősen eltér az alkalmazott dietetika vagy más alternatív étrendek elveitől.
  • A paleolit étrend nem egységes irányzat, az egyes irányzatok között jelentős különbségek vannak. Az irányzatok követői sem folytatnak egységes gyakorlatot, nagyon sok egyedi megoldás létezik.
  • A paleolit étrend során tapasztalt pozitív hatások létező jelenségek, alapvetően az alábbi tényezőkre vezethetők vissza: energia-bevitel mérséklése, szénhidrátbevitel csökkentése, magas glikémiás terhelést okozó források kiiktatása, potenciális allergének, intolerancia-faktorok kiiktatása, telített zsírok bevitelének mérséklése, omega-3 bevitel növelése, omega-6/omega-3 arány javítása, átlagos étrendnél magasabb ásványi anyag és vitaminbevitel (kivéve kalcium). Ezek a tényezők több egészségügyi panasz esetén pozitív hatásúak lehet, de hangsúlyozni kell, hogy megfelelő szakmai kontroll nélkül ugyanilyen eséllyel ronthatnak is a beteg állapotán!
  • Az étrend potenciális kockázatai: egysíkúvá váló étrend okozta hiányállapotok (kalcium kifejezetten), a szükségletektől elmaradó energia-bevitel. Egyes változatok további kockázatokat hordozhatnak, pl. nyers-paleo esetén élelmiszerfertőzések, a ketogén irányzatoknál további vitaminhiányok, vesekő, kalciumvesztés. Jelen pillanatban sok vizsgálat van a paleolit étrend pozitív hatásait illetően, de a potenciális kockázatokról konkrét vizsgálatok nincsenek.
  • Nem támogatható, hogy sok esetben laikus (ön)kísérletezés után áll össze az egyéni étrend. Kifejezetten problémás ez, ha az egészségi panasz kivizsgálása nélkül történik mindez. A folyamatos kontrollt igénylő anyagcsere-betegségeknél a kezelőorvos tájékoztatása nélkül végzett étrendi vagy gyógyszerelési módosítások jelentős egészségügyi kockázatot rejtenek magukban.
  • Várandós, szoptató kismamáknak az étrend az alacsony energia-bevitel és kalciumhiány miatt nem ajánlható.
  • Határozottan nem ajánlott kisgyermekek paleo alapú étkeztetése (mondhatjuk úgy is, hogy tilos!).
  • Számos diétás terápiát igénylő betegség esetén a paleolit étrend bevezetése komoly problémát jelenthet, egyes esetekben (vesebetegségek, májbetegség) kifejezetten ellenjavallt.

 

Köszönöm mindenkinek, aki végigolvasta a sorozatot, esetleg a FB oldalunkon vagy a hozzászólásokban megosztotta véleményét. Biztos, hogy fogok még a témával foglalkozni, ha másképp nem egyes témabeli oldalágak mentén.

 

Elérhető további cikkek a témában:

  1. Paleolit étrend - I. - Felvezetés
  2. Paleolit étrend - II. - A paleolit kor
  3. Paleolit étrend – III. – Természeti népek
  4. Paleolit étrend – IV. – Étrend a gyakorlatban
  5. Paleolit étrend – V. – A paleolit étrend egészségügyi hatásai

 

Források:

  1. Paleo gyógyulások. URL: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-gyogyulas.htm 
  2. Paleovital Gasztro- és életmód blog. URL: http://paleovital.hu/ 
  3. Pocak Panna paleo konyhája. URL: http://pocakpanna.blogspot.hu/p/receptek.html 
  4. Effects of a short-term intervention with a paleolithic diet in healthy volunteers; M Österdahl, T Kocturk, A Koochek, P E Wändell;(2007) http://www.nature.com/ejcn/journal/v62/n5/full/1602790a.html 
  5. T Jönsson, Y Granfeldt, B Ahrén, U Branell, Gr Pålsson, A Hansson, M Söderström, S Lindeberg: Beneficial effects of a Paleolithic diet on cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: a randomized cross-over pilot study. URL http://www.cardiab.com/content/8/1/35 
  6. T Jönsson, S Lindeberg et al.: A Paleolithic diet confers higher insulin sensitivity, lower C-reactive protein and lower blood pressure than a cereal-based diet in domestic pigs. Nutrition & Metabolism 2006, 3:39 URL: http://www.nutritionandmetabolism.com/content/3/1/39 
  7. USDA National Nutrient Database for Standard Reference. URL: http://ndb.nal.usda.gov

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr245805136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Munyi cica 2014.03.19. 20:12:53

@Meleg Sándor:
Bááár...azért szerintem mégis lassabb a felszívódás, gondold el, ha csak 1-1,5 óra múlva eszi meg azt a részét a kajának, amit más 10 perc múlva, akkor mégis csak lassabban szívódik fel, mert amit még nem evett meg, fel se tud szívódni. Tehát fokozatosabb az egész, olyan, mintha többször enne keveset :DD

MÉg a módosított keményítőhöz: és ha kémiailag módosítják?
www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/ModKem.htm

Mindenféle szörnyű savval meg lúggal, vagy csak én riadtam meg ennyire? XD
Sok ketchup fogy a családban nálunk...

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.03.20. 07:52:40

@Munyi cica:

Igen, ez olyan, mintha sokszor keveset enne. De végül is nem lesznek kiugró inzulin és VC értékei. De tényleg érdemes lenne neki mérni egy VC értéket a nap folyamán többször, hogy tényleg hogyan befolyásolja ez az anyagcseréjét.

A keményítő "szörnyű savval meg lúggal" kezelése valószínűleg a térháló szerkezetére hat, az alapszerkezetre kevésbé, de ennek utánanézek, pontosan mi történik ilyenkor.

Munyi cica 2014.03.20. 09:34:17

@Meleg Sándor:
Értem.
Nagyon szépen köszönök mindent! :)

fordulo_bogyo 2014.03.20. 14:10:40

@Modositott kemenyito: A modositasok tobbsege a kemiai szerkezetet kovalens koteseket modositja, ez mar a nevukbol is latszik.
Vagy keresztkotest hoznak letre ket kemenyitomolekula kozott, ezzel terhalos szerkezetu lesz, vagy valamelyik OH csoportjat (2,3 vagy 6-os pozicio) savval eszterkotesbe viszik.

- oxidált-keményítő - E 1404
- monokeményítő-foszfát - E 1410
- dikeményítő-foszfát - E 1412
- foszfatált dikeményítő-foszfát - E 1413
- acetilált dikeményítő-foszfát - E 1414
- acetilált keményítő - E 1420
- acetilált dikeményítő-adipát - E 1422
- hidroxi-propil-keményítő - E 1440
- hidroxi-propil-dikeményítő-foszfát - E 1442

pl.:
dikeményítő-foszfát - E 1412 ket kemenyitolanc kozott egy (vagy tobb) foszfatkotes van, az egyik cukor 2 a masik 6-os szenatomja kozott. A cukrok tobbsege valtozatlan.

"foszfatált dikeményítő-foszfát - E 1413
Keményítőláncai egyrészt foszfátokkal észterezettek, másrészt a foszfátcsoportokon keresztül egymással is keresztkötésben vannak." -olvasom

Nem tudom, hogy a cukor alegyesegek mekkora hanyada tartalmaz foszfat-esztert, es azt sem, hogy melyik pozicioban a lehetseges 3 kozul.

"Mindenféle szörnyű savval meg lúggal, vagy csak én riadtam meg ennyire?"

Az, hogy mivel keszitik az nem mond semmit arrol, hogy az eredmeny milyen hatasu. Pl a szelelet kenyeret szornyu eles kessel keszitik, olyannal, amivel akar olni is lehet, a szelet kenyer megsem eles, semmi jellemzoje a kesnek nincs benne.
Kemiaban meg inkabb igy van, ha ket atomot, ket molekulat osszekapcsolsz, a kiindulasi anyagra egyaltalan nem jellemzo tulajdonsagu eredmenyt kapsz.
Gondolj a vizre: dihidrogen monoxid ;-) sem a hidrogen (egheto, robbano gaz), sem az oxigen (legzesunkhoz kell, az egest taplalja) tulajdonsagaival nem rendelkezik (nem egheto, nem gaz, nem lelegezheted be, eloltja a tuzet).

En molekularis rasszizmusnak nevezem, amikor a szarmazasa alapjan probalnak velemeny mondani egy vegyuletrol. [en talaltam ki, es nekem nagyon tetszik ez a kifejezes]
Epp ahogy az igazi rasszizmus, ez is csak eloitelet, ami (legtobbszor) alaptalan, es igen gyakran hibas kovetkeztetesre vezet.

Ennyit a kemiarol.

Meg egy kis biokemia a vegere: a cukor (glukoz) felhasznalasanak elso lepese, hogy egy foszfatcsoport (igen annak a "szörnyű" foszforsavnak egy H atomot nelkulozo maradeka) kapcsolodik hozza kovalenes kotessel. Utana meg meg egy, es glukoz 1,6 difoszfat lesz belole, ket foszforsav ul a szerencsetlen cukron... naponta sokmillioszor, minden sejtunkben. A szervezetben ezt enzimek kapcsoljak ossze, es nem tiszta foszforsavbol, hanem mas uton, de ugyanaz a vegeredmeny, egy OH csoport helyett O-P-(OH)2 =O van az egyik C atomon, epp ugy, mint a kemenyito-foszfat eseten. (a =O is a P-hez kapcsolodik, csak nem tudok itt rajzolni).

A modositott kemenyito cukormolekulainak tobbsege kozoseges glukoz marad, epp ugy hasznalodik fel, mint a kozonseges kemenyitobol szarmazo. Az a cukor alegyseg, amelyik valami modositast hordoz, az maskent, es azt egyenkent meg kene nezni, mi a sorsa.
Nem tudom, erdemes-e tovabb elemezni, es irodalmazni.

Munyi cica 2014.03.21. 08:45:16

@fordulo_bogyo:
Köszönöm, hogy ennyit fáradtál vele, ez már túl tudományos nekem, a felét alig értem,(a férjem biztos jobban értené, vegyész analitikus), na mindegy, elég nekem a következtetés, hogy nem (annyira) veszélyes, ill. nem tudjuk, mennyire: "Az a cukor alegyseg, amelyik valami modositast hordoz, az maskent...használódik fel," mivel nem tudjuk, melyik cukor alegység milyen módosítást hordoz.
Azért a kés nem elég jó példa, mert az egyszerű fizikai változás, persze értem a vizes példádat is.
Ha közönséges glükóz marad(na) az egész, akkor OK lenne, de ugye azt írod, hogy "többsége"
Na mindegy, talán tényleg nem érdemes tovább rágódni rajta.

mezrablo 2014.05.15. 07:24:39

Ez a sorozat 10 pontos.:)

Ami engem meg izgat, az az ehsegerzet befolyasolasa es az emesztorendszer reakcioi kulonbozo etelek eseten.

Egyenenkent, kulonbozo tapanyagbevitel szukseges (fugg anyagcsere, nem, eletkor, eletmod, genetika stb.), amit - tobbek mellett - az ehsegerzet kontrollal. Nem vagyok ehes, nem eszem.

Vegyuk, ugy hogy nekem 2000 kcal/nap az igenyem.
Kulonbozo etelek teljesen mas ehsegerzetet keltenek az emberben.
Magas szenhidrattartalmu, glikemias indexu es gyorsan felszivodo etelek maskeppen hatnak az ehsegerzetre.
Pl. 3 tanyer rizseshus vegy egy nagy pizza utan, mar ket oraval farkasehesnek erzem magam.

Igaz, ez teljesen ertheto: vercukorszint megemelkedik, inzulin jon, glukozt verbol kitakarit, vercukorszint leesik, szervezet azt hiszi kell energia, ehes leszek, eszek.

Tehat, tobb eve's, tobb, mint 2000 kcal, hizas (igaz, ez fugg az ember anyagcserejetol is, de altalanossagban veve igaz).

Szoval, paleonak (melyik aganak is?:)) egy pont, ez miatt.

A masik: Az emesztorendszer az egy testen kivuli ter.
Onnan a testbe - normal esetben -, csak bizonyos tapanyagok kerulhetnek be aktiv- vagy passziv (sejtkozotti transzport, diffuzio) transzport-tal.

Ez altalanossagban, mindenkinel egyforman mukodik.
Vannak kivetelek, pl. laktozerzekenyseg es egyebek, de ez mar felszivodasi zavar vagy betegseg.
Altalanossagban, a vekonybelben a tapanyagok felszivodasa tortenik, mig a vastagbelben a viz, so'k es egy ket a bakteriumok altal terlmelt vitamin (pl. K).
Ez egy kicsit azert joval bonyolultabb, de leegyszerusitve okes.

Itt nem is beszelek a belflorarol (sok rost, kemenyito -> tobb kaja a baciknak, nagyobb koloniak bizonyos bacikbol),
ami normal/egeszseges esetben csak a vastagbel bakteriumai)

A vekonybelunk egyik feladata - mint a bornek -, hogy megakadalyozza a patogenek bejutasat.
Az immunrendszerunknek (Preyer's patch a vekonybelne stb.) meg, hogy megsemmisitse vagy artalmatlanna tegye oket, ha mar bekerultek.

De, hogy kerulhet be? Pl. serules utjan, a belhamsejten keresztul (Transcellular), vagy a belhamsejtek kozott (Paracellular).
Normal esetben, nem kerulhetnenek be a szervezetbe.

Serules utjan, pl. szaponinok (interakcio a belhamsjet sejtmembranjaval), fizikai serules (barackmag).
A saponin, gliadin es kazein altal okozott serulesekrol meg nem is irok bovebben, ahol nemcsak a gliadin, kazein reszecskek, hanem a vekonybel enzimei is be tudnak kerulni a sejtbe, ahol megtamadjak (enzimatikus tevekenyseg) a sejt feherjeit es magat a sejtet is.

A belhamsejteket az un. "Tight Junction" fogja/koti ossze, es csak bizonyos jelekre (pl. sok zonulin) nyitodnak meg (nyitott, zart es atereszto allapot)

Itt max. 4 Angstrom (~2000-3000 dalton) nagysagu reszecskek tudnak atmenni pl. peptidek (gliadin) ami normal esetben nem mehetne at, de gliadin at tudja verni (zonulin -> tight junction open/leaky).
Ez gaz, mert sok peptid darabka tud bekerulni a szervezetbe, immunrendszer patogennek ismeri fel oket, elraktaroz egy mintat belole, hogy kesobb is megismerje (adaptive immune system), antigent gyart abbol a mintabol, es maris itt a baj, ha ez a minta
hasonlithat valamelyik sajat feherjenkre (autoimmun).

A belhamsejteken keresztul keresztul csak passziv diffuzioval, ill. aktiv- (Ka, Na stb.) as passziv (facilitated diffusion) transzporttal).
Ugy tunik, a gliadin itt is kepes atjutni (Lysosomal, Retrotranscytosis), es sajna nem mindegyik esetben veheto eszre a gluten antitest teszttel.

Szoval, nem olyan egyszeru ez, pedig nagyon egyszeruen akartam leirni, de meg igy is szovodmenyes regeny lett belole.
Mi lenne ha belelovalnam magam.:)

Itt, azert adnek meg egy fel pontot a Paleo javara.:)

Munyi cica 2014.05.15. 08:15:16

@mezrablo:

Nagyon tetszik a hozzászólásod!

Egyre jobb vagy, mézrabló! Pont ez a téma foglalkoztat engem is mostanában, az ÁBSZ :)
Úgyhogy légyszíves lovalld bele magad! :)

en.wikipedia.org/wiki/Zonulin

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.05.15. 09:32:20

@mezrablo:

"Egyenenkent, kulonbozo tapanyagbevitel szukseges (fugg anyagcsere, nem, eletkor, eletmod, genetika stb.), amit - tobbek mellett - az ehsegerzet kontrollal. Nem vagyok ehes, nem eszem."

Az egyértelmű, hogy a tápanyagszükségletet sok minedn befolyásolja. Kérdéses azonban, hogy ez mennyire függ össze közvetlenül az éhségérzettel. Az éhezésnek pl. van olyan szakasza, ahol a komoly tápanyaghiány ellenére sincs éhségérzet és hát a mai ember akkor is éhesnek érzi magát, amikor biológiai értelemben nincs szüksége tápanyagbevitelre.

Az éhségérzet kiváltásában csak egy tényező a vércukorszint. Ha megnézzük az étkezés utáni vércukor és inzulin görbéket, akkor a legtöbb ember nem akkor eszik, amikor lezuhan a vércukra. Egy csomó más jelenség is szóba jöhet ezen a területen pl. a gyomor ürülése, a étkezéssel kapcsolatban kialakult feltételes reflexek (ízek, illatok, hangok), szokások, pszichés tényezők, stb.

Ha a paleonak pontot kellene adni, akkor azért, mert potenciálisan olyan étrendet állít össze, ami a magasabb zsír, fehérje és rosttartalom miatt nagyobb telítőértékkel rendelkezik. Igazából olyan vizsgálatot nem találtam még, ahol korrekt VC mérésekkel összenézték volna az étrendet.

Emésztés. Ez egy roppant bonyolult kémiai folyamat. A belek ugyanabból a csíralemezből alakulnak ki, mint a bőr, de miközben a külső-belső terek eválasztása, mint feladat megmarad, mégiscsak biztosítani kell, hogy a szervezet működéséhez szükséges anyagok bejussanak, ráadásul ezek az anyagok fizikailag-kémiailag nagyon eltérőek. Azt gondolom, hogy nincs optimális összetételű élelmiszer, nem nagyon tudok mondani olyan élelmiszert, amiben semmi potenciálisan káros dolgo nincs. Ráadásul a legtöbb növény és állat nem rajong azért, hogy a táplálékláncban vannak felette még szintek, így sok esetben termelnek olyan vegyületeket is, ami okoz pár kellemetlen dolgot a tisztelt fogyasztónak.

Ez egyfajta evolúciós küzdelem, a táplálékok is igyekeznek túlélni, meg az őket elfogyasztók is. Ez így volt a paleolit korban és így van ma is. Ha van valami, ami miatt nálam a paleolit minusz pontot kap, akkor az, hogy azt sugallja, kikerülhető ez a küzdelem azzal, hogy megfelelően válogatjuk az élelmi anyagainkat.

Munyi cica 2014.05.15. 09:53:51

@Meleg Sándor:
"nem nagyon tudok mondani olyan élelmiszert, amiben semmi potenciálisan káros dolgo nincs."
Igaz, de azért biztos vannak fokozatok. Előfordulhat, hogy van, amiben több káros anyag van, mint a másikban.

"a legtöbb növény és állat nem rajong azért, hogy a táplálékláncban vannak felette még szintek" - olvastam olyasmit, hogy a gyümölcsök direkt szeretnék, hogy megegyék őket (emlősök,madarak) mert a magjuk áthalad az őket elfogyasztók emésztőrendszerén, végül más helyen távozik, jól megtrágyázva, és kedvező állapotot teremt a gyümölcsfa/bokor szaporodásához. Ezért is szép színesek, illatosak, édesek a bogyók, gyümölcsök.
Lehet, hogy ők rajonganak, hogy megegyük őket.

Másik, hogy a növények (zöldségek, gabona, gyökerek) nem tudnak elfutni, mint az állatok, ezért a húsban talán nincs annyi káros, mert legtöbb állat harccal/futással védekezik a megevés ellen, de a növény kénytelen valami toxint termelni az őket elfogyasztók ellen. Ha viszont én vagyok az erősebb, és megölöm/eszem az állatot, a húsa attól még nem káros. Na, elég bonyolultan írtam, remélem, érthető.

mezrablo 2014.05.15. 16:19:24

@Meleg Sándor: "Az éhségérzet kiváltásában csak egy tényező a vércukorszint. Ha megnézzük az étkezés utáni vércukor és inzulin görbéket, akkor a legtöbb ember nem akkor eszik, amikor lezuhan a vércukra."

Igy van, es altalaban pont akkor sem, amikor eppen ehes lesz.

"Ha a paleonak pontot kellene adni, akkor azért, mert potenciálisan olyan étrendet állít össze, ami a magasabb zsír, fehérje és rosttartalom miatt nagyobb telítőértékkel rendelkezik."

Haat, an azert csak megadnam azt pontot, mivel a ghrelin hormon szintjet - amit ehseg hormonnak is szoktak nevezni - az ures gyomor mellett pont a vercukorszint befolyasolja erosen.

"Ez egyfajta evolúciós küzdelem"
Pont ez a lenyeg, evmilliok (mit evmilliok evmilliardok) ota a tulelesert harcol minden eloleny, es bevet mindent, hogy tuleljen.

"Ha van valami, ami miatt nálam a paleolit minusz pontot kap, akkor az, hogy azt sugallja, kikerülhető ez a küzdelem azzal, hogy megfelelően válogatjuk az élelmi anyagainkat."

A kuzdelem nem, de a harc merteke csokkentheto sztem.

Munyi cica 2014.05.18. 21:13:04

@Meleg Sándor:
Ahhoz mit szólsz, amit erre írtam, nagy hülyeség? Vagy hallgatás - beleegyezés?:)

fordulo_bogyo 2014.05.18. 22:34:53

@Munyi cica: Van benne valami, de a termeszet ennel egy fokkal bonyolultabb.

Vannak mergezo (elfogyasztva mergezo) allatok is (hullok, keteltuek kozott kulonosen nagy szamban), nehany hal (hires pelda a gombhal, a fugu), valamint a rovarok kozott (pl. csungolepkek, a Monarch nevu vandorlo lepke).

Olyan is van, hogy az allat az altala egeszseggel elfogyasztott am masok szamara mergezo noveny merget koncentralja testeben, igy lesz mergezo az ot elfogyasztok szamara...

Masfelol szamos olyan gyumolcs, szines bogyo is van ami nagyon kemenyen mergezo (pl a burgonya termese is ilyen, es erdekes modon a gumoja meg nem).

Azutan nagyon sok olyan mag van, ami nem mergezo. Peldaul a mak noveny minden resze mergezo, legkevesbe (egyaltalan nem) a magja.

En nem altalanositanek, hanem minden egyes novenyt, termest (bogyot stb), magot, allatot megneznek, hogy az konkretan mergezo, vagy nem mergezo az ember szamara.

Tovabbi csavar a tortenetben, hogy van ami az embernek csemege, a kutyanak meg mereg... es hasonlo erdekessegek.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.05.19. 08:12:19

@Munyi cica:

A helyzet az, hogy begépeltem egy hosszabb választ, de az eltűnt az éterben (általában külön írom meg szövegszerkesztőben, aztán másolom be, de most kivételt tettem, hát éppen most nem jött be)

Nagyjából ugyanazt gondolom, mint fordulo_bogyo írt. Elég komplex az ügylet nem nagyon lehet általánosítani.

A gyümölcsökről annyit, hogy sok esetben a növénynek van egy célcsoportja. Pl. a szeder esetében a kis testű madarak jól hozzáférhetnek a gyümölcshöz, nekünk azért problémát okoz a szúrós bozót (most a nem nemesített szederre gondolok).

A húsnál még tényleg az van, hogy alapból nem esszük azokat a forrásokat (rovarok, kétéltűek, férgek), amik mérgezőek lehetnek. Viszont még az emlősök is képesek felhalmozni növényi toxinokat, és ez pl. a tej esetében külön gond, mert ott még ki is választódnak, s igen részletes útmutatásokkal is találkoztam, hogy milyen növény fogyasztása után kell kiönteni a tejet a francba.

Amúgy meg vannak állati allergének is, bár ezek ritkábbak, mint a növényiek. Pl. a tejfehérje allergiákhoz elég gyakran társul a marhahúsra adott allergiás reakció. Állati szőröket ugyan nem eszünk, de a feldolgozás során van kontaktus és elég komoly allergiás reakciókat okozhatnak (nekem pl. ilyen ősellenségem a törpenyúl).

Munyi cica 2014.05.19. 20:16:47

@fordulo_bogyo:

Aha, jó példákat hoztál fel, ebben igazad van. Tényleg nem lehet általánosítani. Köszi!
Ember-kutya: itt mire gondolsz, csoki-cukor-édességre? Mert más nem jut eszembe, ami embernek jó, kutyának nem....
Meg hát a krumplit már kitárgyaltuk, azért a gumó is mérgező tud lenni, zöld héj, csíra stb. amit nem szabad megenni.
Mák: persze a mérgezőtől messze van, de elég magas a fitinsav tartalma. Ettől még eszem két pofára, nagyon szeretem :) Mindennap meg tudnám enni..

Munyi cica 2014.05.19. 20:19:22

@Meleg Sándor:
Köszönöm Sándor! Igen, nekem is nagy méreg, mikor elszáll a hsz.-m, de itt a te blogodon még nem fordult elő.
Gyümölcsöknek akkor biztosan ember is lehet a célcsoportja, ill. főemlősök, ugye?

Tej: és más is kiválasztódhat a tejben, pl. ösztrogén vagy növényvédőszerek, amit a marha megevett etetéskor?

fordulo_bogyo 2014.05.19. 20:58:52

@Munyi cica: Igen: kutya-macska szamara a csokolade, kakao mergezo, nekunk csemege.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.05.20. 06:36:38

@Munyi cica:

Az ember mindenevő, a legközelebbi főemlős rokonaink évmilliók óta esznek gyümölcsöket, de pl. a csimpánzok fakultatív ragadozók is. Ha azt nézzük, az ember és sok kultúrnövények között van egyfajta szimbiózis, nekünk kellenek a táplálkozáshoz, ők pedig nélkülünk nem képesek szaporodni (pl. kukorica, nemesített növények jelentős része).

Munyi cica 2014.05.20. 09:07:53

@Meleg Sándor:
Aha, köszi! :)
És mi van a tejjel? (kiválasztódás?)

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.05.20. 11:13:16

@Munyi cica:

A tejben elég sok vegyület kiválasztódhat, ezek között lehetnek növényi hatóanyagok, toxinok, akár növényvédő szerek maradékai is. Ehhez azért kell, hogy a permetezés után ne várják ki a kötelező lebomlási időt.
Az ilyen vegyszermaradékok szintjét szokták ellenőrizni.

Munyi cica 2014.05.21. 09:07:39

@Meleg Sándor:
Köszönöm szépen. Hát reméljük, ellenőrzik. Persze ennyi erővel ugyanúgy megehetjük a növényekben, ha éppen lelkiismeretlenek.

Másik kiválasztódás a hormonok. Van egy olyan elmélet, hogy mivel a tehenek szinte állandóan vemhesek vagy tejelnek (alig van ún. "szárazon állási idő" kb. csak 2-3 hónap az ellés után), szóval vemhesség meg fejés alatt (épp a tejelés miatt) magas az ösztrogénszintjük és ez főleg a tejzsírban választódik ki, vaj, tejföl stb. de a tejben is. Ez (állítólag) kedvez a hormon (ösztrogén)függő rákok kialakulásának az emberben, aki elfogyasztja.
Elég sokat kutakodtam, de nem találtam teljesen megnyugtató választ.
Ilyenkor aztán jön az, hogy jobb félni, mint megijedni. Meg: nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél. Stb. Inkább elkerüli (a félős) ember a tejet, tejzsírt, minthogy bajt csináljon magának.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.05.21. 16:42:53

@Munyi cica:

Ellenőrzik. Eleve a tejfeldolgozó üzemek laboroznak, mert ha valami gubanc van, a botrány többe kerül, mint a folyamatos mérés. Másrészt vannak hatósági ellenőrzések.

"ennyi erővel ugyanúgy megehetjük a növényekben, ha éppen lelkiismeretlenek."

Igen. Szerintem a nem megfelelően tisztított zöldség/gyümölcsből nagyobb terhelés éri a szervezetet, mint a tejből vagy az állatokból.

Vemhes tehenek ügyében érdekes a felvetés, de nagyon kérdéses, hogy a kiválasztott mennyiség mekkora. Eleve szoptatás alatt van egy erős progeszteronhatás, ami szerint a tejet fogyasztó nőkben tömeges sterilitást, és menstruációs zavarokat kellene, hogy okozzon. Ilyen viszont nincs.

A tejjel fogyasztott hormonok rákra gyakorolt hatását rendkívül kicsinek tartom, lendületből tudnék 10 sokkal fontosabb rizikófaktort mondani.

"jobb félni, mint megijedni"

Azért ne essünk túlzásokba. Az autózás is léggé kockázatos, mégis közlekedünk.

"nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél"

A baj az, hogy rendkívül sok bolond lukból fújdogáló bolond szél (naturahirek és tsai) zörgeti a harasztokat.

"Inkább elkerüli (a félős) ember a tejet, tejzsírt, minthogy bajt csináljon magának."

Én éppen emiatt nem aggódnék. Ennyi erővel a fitoösztrogén-tartalmú növényeket egyből tiltólisztára kellene tenni,és még ezen a területen is kétséges, milyen hatásai vannak a szervezetre.

Pl:
kodpiszkalo.blog.hu/2012/06/23/mitol_no_meg_a_nok_melle
kodpiszkalo.blog.hu/2012/09/21/ol_vagy_elevenit
kodpiszkalo.blog.hu/2013/12/27/fitoosztrogenek_veszelyesek_vagy_jotekonyak

Munyi cica 2014.05.21. 20:53:27

@Meleg Sándor:
Köszi a választ. Én is azt gondolom, hogy elég kevés mennyiség lehet azért a tejben, hogy ártani tudjon. Nem találom az eredeti oldalt, de több helyen is olvastam róla.
Ezt találtam egyelőre említésre érdemesnek:
"Does dairy increase or decrease the risk? There is no clear answer".

www.oncologynutrition.org/erfc/healthy-nutrition-now/dairy-and-ovari

Munyi cica 2014.05.21. 20:54:32

Sándor!

Ja, bocs, köszönöm nagyon a linkeket, majd elolvasom őket! :)

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22081693

Munyi cica 2014.05.21. 21:00:48

Ja, itt van az "eredeti", amit olvastam:

harvardmagazine.com/2007/05/modern-milk.html

Persze, lehet, hogy Kacsamagazin :-)

fordulo_bogyo 2014.05.23. 12:48:05

@Munyi cica: A kutya es emeber kzootti kulonbsegrol volt szo nemregiben, most olvasom:

nemunyizd.postr.hu/a-nyirfacukor-megoli-a-kutyat/?utm_source=origo-nyito&utm_medium=sec-p&utm_campaign=sec

Nezd meg a blog cimet is, ;-)

Munyi cica 2014.05.23. 20:03:52

@fordulo_bogyo:

:-D. Megnéztem! A mi kiskutyánk szerencsére nem szokott semmi ilyesmit kapni. Édességet soha, de ha kotyvasztok is neki valamit, még sót se szoktam, talán ösztönösen, valahogy arra gondoltam, ő biztos nem igényli, hogy sós legyen a cubák :)
Ne munyizd :), először nem tudtam, mi az, de rákerestem azon a blogon, hát elég durva :), az erőszakos tutujgatás, vegzálás, babusgatás.

Az öreg (fél éve meghalt) nagyon szeretett anyamacskám volt Munyi cica (már megírtam régebben, miért ez lett a nickem, csak mert mást nem fogadott el egy másik blog, és automatik ez került ide). De most már marad, ha nem baj.
Sose gondoltam, hogy ez egy ige is.

Zb74 2014.06.02. 13:24:56

@Munyi cica: "nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél"

Ezt az egyik legostobább klisének tartom. Teljes szélcsendben is zörög az, ha zörgetik.

Munyi cica 2014.06.02. 14:37:59

@Zb74:

Ez nem ostoba klisé, hanem egy magyar közmondás. Az, hogy te minek tartod, a te dolgod. A nép bölcsessége minden bizonnyal többet számít.
A "nép"-nek (gondolom, földművelők) minden bizonnyal volt több dolguk is, mint a harasztot zörgetni.
Nem kell válaszolnod, köszi!

Munyi cica 2014.06.02. 14:39:53

@Zb74:

"A közmondások a nép ajkán keletkezett sommás iránymutatások. Az bennük a jó, hogy szinte minden élethelyzetre találunk valami odaillő közmondást. Közmondással majdnem minden megindokolható."
Idézet a Magyar Közmondásokról.

fordulo_bogyo 2014.06.02. 14:52:59

@Munyi cica: "Közmondással majdnem minden megindokolható." - Hat epp ez az. Minden es mindennek az ellentete is megindokolhato veluk.

Nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél. Am sokszor bolond lyukbol bolold szel fuj... es az zorgeti a harasztot ;-)

Munyi cica 2014.06.02. 15:44:10

@fordulo_bogyo:
Kár volt idéznem, te is mindenbe bele tudsz kötni :)
Na és ki mondja meg, hogy melyik pontosan az a bolond lyuk? Talán a zsebedben van a bölcsek köve :-).

Munyi cica 2014.06.02. 15:45:28

@Munyi cica:
Amúgy meg hagyjuk már ezt a harasztot, meg kardcsattogtatást, mit lovagoltok ezen a közmondáson, sokkal érdekesebb az inzulinos cikk :)

Munyi cica 2014.06.02. 16:03:26

@fordulo_bogyo:
Ja, bocs, a fenti választ neked akartam címezni, csak rossz helyre kattintottam, szóval...hagyjuk már ezt a...stb. :)

Mr. Hide 2014.11.01. 20:24:24

1. Miért ne ehetné a paleo kajákat egy gyerek/terhes? Az energiát és a kalciumot meg lehet oldani simán.

2. Mi a baj a sok sütirecepttel? Mindenki más sütiket szeret, azért kell annyi recept.

3. Miért ne lehetne egy vegetáriánus paleós? Nekik kötelező hüvelyeseket és magas GI-s kajákat enni? Csak a húst kell kivenniük.

4. "természeti népek étrendje annyira széles spektrumon mozog, hogy abból sztenderd modell nem építhető fel. "

És? A term. népek nélkül is működik az étrend.

5. Minden, csak nem egysíkú az étrend. Az igazán egysíkú a krupli-tészta-rizs alapú étrend :(

6. Ha valakinek jobban ki kellene vizsgálnia a sikertörténeteket, és pozitív hatásokat, az az MDOSZ, és külföldi megfelelőik.

8. Maga a paleózás nem jelent szembemenést az orvoslással. Kiegészíti csupán.
A cukorbeteg nem fogja eldobni az inzulint, és az asztmás se az inhalálót :)

9. Ha valaki kellemetlenül éli meg az étrendet, akkor az illető cukorfüggő, vagyis magas GI függő - és szinte mind azok vagyunk/voltunk.
A leszokás minden cuccnál kellemetlen.

10. Miért lenne rostszegény? A zöldségek rostban gazdagok.

11. "Adott lenne a lehetőség, hogy egy önálló gasztronómiai világot teremtsen, ehelyett az elveszett dolgokat próbálja visszahozni"
Tudtommal azon is vannak, hogy önálló gasztonómiát teremtsenek. Mi a probléma?
Mi a baj a maglisztkenyérrel és hasonlókkal? Tilos hasonlítani egy kizárt kajára, vagy mi? :D

12. A kísérletezgetés nem azt jelenti, hogy műtsd meg magad, hanem hogy az ÍZEKKEL kísérletezz. Ha tésztán nőttünk fel, akkor biza kísérletezni kell, mi-hogy ízlik.

13. Mondj már egy konkrétumot! Miféle kockázatokat rejt a paleo, hogy ezzel kell rémisztgetni? (Még egy veseelégtelenséges számára se kockázatos, csak neki kevesebb húst kell enni).

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.11.02. 09:39:42

1. Miért ne ehetné a paleo kajákat egy gyerek/terhes? Az energiát és a kalciumot meg lehet oldani simán.

Nem mondom, hogy megoldhatatlan (de nem "simán"), de egy laikus nem fog tudni olyan étrendet összeállítani, amire megnyugtatóan rábólintana egy szakember.

2. Mi a baj a sok sütirecepttel? Mindenki más sütiket szeret, azért kell annyi recept.

Azért, mert a sütemény egy olyan extra az étrendben, aminek az egészséges étrendben csak alkalomszerűen van helye. Nem jó, ha erre fókuszálunk.

3. Miért ne lehetne egy vegetáriánus paleós? Nekik kötelező hüvelyeseket és magas GI-s kajákat enni? Csak a húst kell kivenniük.

Mert a vegetarianizmus alapelveinél fogva ellentétben áll a paleolit étrenddel. A vega szerint az állati eredetű dolgok jelentősen korlátozhatók, a paleo szerint ezek adják az étrend gerincét.

4. "természeti népek étrendje annyira széles spektrumon mozog, hogy abból sztenderd modell nem építhető fel. " - És? A term. népek nélkül is működik az étrend.

A paloelit szerzők fő ütőkártyája a természeti népek étrendje, ez egy nagyon fontos érv a paleolit képviselői szerint. Szendi, Lindeberg, Cordain, stb...

5. Minden, csak nem egysíkú az étrend. Az igazán egysíkú a krupli-tészta-rizs alapú étrend :(

A krumpli-tészta-rizs étrend valóban egysíkú, de nem ez a hivatalos ajánlás. Ha valaki egy egysíkú étrendről vált paleóra, elég nagy az esélye, hogy tovább szűkíti az étrendjét.

6. Ha valakinek jobban ki kellene vizsgálnia a sikertörténeteket, és pozitív hatásokat, az az MDOSZ, és külföldi megfelelőik.

Ebben egyet értünk, csak ezekhez a szervezetekhez nem jutnak el a sikertörténetek.

8. Maga a paleózás nem jelent szembemenést az orvoslással. Kiegészíti csupán. A cukorbeteg nem fogja eldobni az inzulint, és az asztmás se az inhalálót :)

Részben egyet értek. A paleo sok esetben nyújt olyan alternatívát, amit érdemes figyelembe venni egyes betegségek kezelésében. A gond azzal van, hogy ezeket az elveket kiterjeszti mindenkire. A "cukorbeteg nem dobja el az inzulint" problémával kapcsolatban szeretném jelezni, hogy Tóth Csaba (saját maga szerint "igazi" paleós) szerint igen.

9. Ha valaki kellemetlenül éli meg az étrendet, akkor az illető cukorfüggő, vagyis magas GI függő - és szinte mind azok vagyunk/voltunk. A leszokás minden cuccnál kellemetlen.

Nem biztos, hogy a cukorral van a gond. Egy epebetegnél a magasabb zsír és rosttartalom is kiválthat kellemetlen tüneteket.

10. Miért lenne rostszegény? A zöldségek rostban gazdagok.

Ha elegendő mennyiséget fogyasztunk belőle. A legtöbb ember alapból rostszegény, a paleóra való áttérés után nem feltétlen lesz magasabb a rosttartalom. Tény, hogy a lehetőség benne van a hagyományos és a paleolit étrendben is.

11. "Adott lenne a lehetőség, hogy egy önálló gasztronómiai világot teremtsen, ehelyett az elveszett dolgokat próbálja visszahozni" Tudtommal azon is vannak, hogy önálló gasztonómiát teremtsenek. Mi a probléma?
Mi a baj a maglisztkenyérrel és hasonlókkal? Tilos hasonlítani egy kizárt kajára, vagy mi? :D

Nincs vele gond, én kifejezetten előnynek tartom - vannak nagyon jó paleós receptek. A maglisztekről csak annyit, hogy a főként a zsírtalanított változat borzalmasan magas fitinsav-tartalmúek, gyakorlatilag a rendszeres fogyasztás egyenesen vezet a mikroelemek felszívódási zavarához 8erről mezei Elmira beszélt egy előadásában).

12. A kísérletezgetés nem azt jelenti, hogy műtsd meg magad, hanem hogy az ÍZEKKEL kísérletezz. Ha tésztán nőttünk fel, akkor biza kísérletezni kell, mi-hogy ízlik.

Ez így van, csak egy étrendi alapú kísérletezgetés hatással van a tápanyag-bevitelre is és még sok más élettani funkcióra. Egy súlyosan beteg embernél nem biztos, hogy ez követendő.

13. Mondj már egy konkrétumot! Miféle kockázatokat rejt a paleo, hogy ezzel kell rémisztgetni?

Konkrétumot nem lehet mondani, mert teljesen más rendszerben gondolkodik a ketogén, a Szendi-féla paleo vagy a TED. Ami konkrétum, hogy a vélt pozitív hatások megvalósulása kétséges és sok esetben indokolatlan a korlátozás. A veseelégtelenség esetében a napi 40-50 g engedélyezett fehérjét lendületből túllépi a paleo, és van még ott pár komoly probléma.

Mr. Hide 2014.11.03. 00:45:02

1. A sajtoknak nagyon magas a Ca-tartalma (5-800 mg/100g). Sokkal magasabb, mint a tejé (120), tejfölé (130). Sajttal nagyon könnyen megoldható a Ca. A többi forrást már megbeszéltük amott.

2. A paleo sütiket napi szinten is lehet nyomni, a hagyományossal ellentétben. Azért mert sok a sütirecept egy bizonyos blogon, még nem fognak a paleósok ebédre-vacsira sütit enni :) Mondjuk ez csak egy honlap, amiből nem szabad általánosítani.

3. Az étrend gerincét inkább az adja, mit érdemes redukálni, vagy teljesen elhagyni, és ez a vegáknak is ajánlott, de felőlem kitalálhatunk rá egy új szót. A paleón belül is vannak irányzatok.

4. Csak azért emlegetik a term. népeket, mert mentesek a civilizációs betegségektől, és nem eszik a nyugati kajákat. Ez a vonatkozás csak ahhoz kell, hogy mit iktassunk ki. Az étrendet nekünk kell megalkotni abból, ami nekünk rendelkezésünkre áll.

5. Ha valaki eddig sós-vajas kenyeren élt, akkor ezután csak sót fog enni? :D Nem hiszem. De ezt nem lehet se cáfolni, se alátámasztani.

8. Minden betegre nem terjesztik ki, ez nagyon erős túlzás. Tóth Csabát hagyjuk már. Nnnnna az Ő oldala hemzseg a reklámtól. De ha meg tényleg meg tudja oldani az inzulineldobást, akkor le a kalappal! Csak baj ne legyen.

9. Ez így is van, csak a cukor valószínűbb. De törekedjünk a teljességre!

11. Jaja, a magliszteket csak módjával ajánlották, de el is hagyhatóak. Napi 800 mg fitin a felső határ, ami tolerálható.

12. Egyetértek. Csak a súlyosan beteg emberek, és ritka betegséggel küzdők mindig kivételt képeznek. Nekik minden ilyen esetben konzultálniuk kell a szakorvosukkal.
A vesés ugyanez. Egyszerűen redukálja a húst. Még egy vérbeli paleósnak se kell annyi húst enni, ha nem akar.

Felőlem bármelyik irányzatből lökhetsz konkrétumot, bár mindet nem ismerem.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.11.03. 16:56:33

@Mr. Hide:

1. Aki tejet nem fogyaszt, az sajtot sem feltétlen fog. Ugyanaz a tejfehérje van benne.

2. Azért az sokat elmond egy étrendről, mivel foglalkozik a legtöbbet.

3. A vega étrend kategorikusan kizárja a húst, ha valamit fogyaszt akkor az pl. tejtermék, amit viszont a paleo nem ajánl. A tojást sem minden vega irányzat tűri meg, a paleo szerint esszenciális.

4.A természeti népek a civilizációs betegségektől mentesek, cserében más betegségeik vannak.

5. A sós vajas kenyérre épülő étrend a hivatalos dietetika szerint sem egészséges.

8. Szinte minden paleós a másikra ugyanezt mondja :)

9. A dietetika azért ennél konkrétabb. valószínűbb, de azért mindig az egyénből indulunk ki.

Mr. Hide 2014.11.04. 22:49:06

1. A sajt megtűrt étel a paleóban. Nem javasolt, de megtűrt. Tejsavófehérje nincs benne, de ezt megbeszéltük amott. Ne keverd a vegán felfogással!

2. Bizonyos médiumok foglalkoznak vele sokat, és nem a paleo. Az ebédrevalót viszonylag könnyen meg lehet csinálni paleósra, különösebb szakácstudás nélkül, de az édességeket már nem annyira, ezért foglalkoznak velük sokat. Ettől még nem fognak sütin élni.

3. Félreérted. A paleo nem mondja meg mit együnk, hanem azt, hogy mit NE. Ha egy afrikai kizárólag banánt eszik, az is paleónak minősül.

4. Ha kapnának gyógyszert, oltást, és javulna a higéniájuk, jólétük, még azok a betegségeik se volnának. Szinte csak a genetikai betegségek maradnának.

8. Hasonlítsd össze a tények-tévhitek.hu-t Tóth weboldalával és számold az egy oldalra jutú reklámokat!

Minden jót!

Munyi cica 2014.11.05. 09:05:26

Én még azt nem értem, minek annyira ragaszkodni ahhoz, hogy pontosan legyen definiálva a paleó étrend? Ezek csak ajánlások, sokféle természeti nép étrendjéből összekovácsolva,természetes, hogy több irányzata van, mindenki annyit valósít meg belőle, amennyit tud/akar,egészsége, alkata, pénztárcája, körülményei stb.lehetővé tesznek.

fordulo_bogyo 2014.11.05. 18:45:07

@Munyi cica: Ha nincs definialva egy fogalom (pl paleo etkezes), akkor a ket egymassal beszelgeto ember mast-mast ert alatta es elbeszelnek egymas mellett.

Nem lehet erdemben eszmet cserelni, velemenyt mondani valamirol, ha mindenki mast ert alatta.

Munyi cica 2014.11.06. 13:27:45

@fordulo_bogyo:
Kedves Bogyó!
Részben igazad van, de azért vannak-lehetnek egy étrendnek, vagy másnak irányzatai is. Érdekes, a vegetáriánus diétát/étrendet annyira tisztelik, elismerés övezi őket, hogy lám, milyen nemes lelkek, és ennek is vannak irányzatai, Sándor már fel is sorolta őket, de hiszen Te is tudod (ovo-lakto, lakto, ovo, és a többi).
A paleo is van, amiben egységes, és lehetnek irányzatai, nem? :)
Üdv!

fordulo_bogyo 2014.11.06. 14:58:02

@Munyi cica: Hogyne persze lehetnek iranyzatai.
azokra is vonatkozik, hogy
"Ha nincs definialva egy fogalom (pl paleo etkezes), akkor a ket egymassal beszelgeto ember mast-mast ert alatta es elbeszelnek egymas mellett.

Nem lehet erdemben eszmet cserelni, velemenyt mondani valamirol, ha mindenki mast ert alatta."

A peldanak felhozott vegetarianus etrend iranyzatai jol definialtak, mindegyikrol tudjuk, hogy mit ertunk alatta.
A paleo eseten nem tudjuk. Nem lehet erdemben beszelni rola, mert egybol az a valasz a konkret kritikara, hogy az nem is az igazi paleo...
Szinte ahany iras, annyifele paleo ajanlas.

A vegetarianus tisztelet es elismeres, meg nemes lelkek kerdeseben nem ertunk egyet. A muveloi, kovetoi latjak igy (onmagukat), a kivulallok nem annyira.

Munyi cica 2014.11.06. 15:19:27

@fordulo_bogyo:

Hát jó, hagyjuk. Nekem mindegy, akkor definiálja, aki akarja, ha meg nem, akkor ne definiálja :).
Vegetariánus tisztelet stb. : dehogynem, teljesen egyetértünk, mert azt csak iróniából írtam, én is kívülálló vagyok, és veled együtt nem tartom különösebben elismerésre méltónak a húsmentes étrendet.

Munyi cica 2014.11.06. 20:57:32

@fordulo_bogyo:
Ez némi definiálás talán:

hu.wikipedia.org/wiki/Paleolit_di%C3%A9ta

en.wikipedia.org/wiki/Paleolithic_diet

Amúgy engem nem zavar, hogy van vegetarianizmus, Atkins, South Beach, Ornish, Testkontroll diéta,Gerson,.... stb. Téged zavarnak ezek, vagy a paleo étrend?

fordulo_bogyo 2014.11.06. 21:02:00

@Munyi cica:
Igy kezdodik: "A paleolit diéta egy olyan gasztronómiai irányzat, amely célja a paleolit kori táplálkozás reprodukálása a mai viszonyok között."
Amikor ezt kritizaltam, mar sokszor megkaptam valaszkent, hogy nem is errol van szo.

"Amúgy engem nem zavar, hogy van vegetarianizmus, Atkins, South Beach, Ornish, Testkontroll diéta,Gerson,.... stb. Téged zavarnak ezek, vagy a paleo étrend?"

Nem egyik sem zavar.
A sok felrevezetes, feligazsag, tevedes vagy epp szandekos hazugsag az ami a hirdetese terjesztese soran tortenik, az zavar.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.11.07. 08:45:18

@Mr. Hide:

A sajtban a fő allergén nem a tejsavófehérje, hanem az alfa-kazein. Egyes szarvasmarha fajták és más kérődzők tejében a kazein szerkezete eltérő lehet, ezért a tejfehérje-allergiások egy rész fogyaszthatja ezeket. Önmagában nincs "tej-allergia", mert meg kell határozni, pontosan melyik fehérje-típusra alakult ki a reakció.

Az viszont fix, hogy a paleo tej elleni egyik fő érve pont a kazein, és immunológiai szempontból is ezzel van a legtöbb gond. a jelenség azonban nem (csak) adaptációs jellegű, a gond az egyes HLA típusokkal való szerkezeti hasonlóság miatt áll fenn.

"Ha egy afrikai kizárólag banánt eszik, az is paleónak minősül." - éppen ez a gond a paleeóval. Egy étrendi ajánlásban nem elég negatív szabályozást definiálni, ezt minden szutyok bulvárdiéta tudja. Egyébként ez így nem is teljesen igaz, mert vannak iránymutatások a mit együnk kérdésre.

"Ha kapnának gyógyszert, oltást, és javulna a higéniájuk, jólétük, még azok a betegségeik se volnának. Szinte csak a genetikai betegségek maradnának." - ez egy hipotézis, amit igazolni kellene. Elképzelhető, hogy egy nagyon optimális esetben ez így történne, a való világ nem az optimalitásokról szól.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.11.07. 08:52:16

@Munyi cica:

Egy szakszerű és tudományos vitában kell egy közös nyelv. Ha én paleót mondok, és mindenki más rendszerre gondol, esélye sem lesz annak, hogy érdemi vitát folytassunk.

Az, hogy valaki mit csinál paleo néven, az valóban magánügy, ha jól érzi magát tőle vagy a tüneteiben javulást érzékel, az szintén. De ha ebből valóban olyan kérdést akarunk csinálni, hogy mi az optimális zsír és szénhidrátbevitel, akkor ott már illendő konkrétan meghatározni dolgokat.

A vega irányzatok már kiforrták magukat, ott már szépen kialakult a szükséges terminológia. Kb. ezen az úton mozog a paleo is, s ha nem fullad ki, akkor 2-3 évtizeden belül itt is meglesznek a fő csapásvonalak.

Az viszont elég érdekes kérdés, hogy mindegyik irányzat azt mondja magáról, hogy ő az igazi, de a gyakorlatban nagyon jelentős eltérések lehetnek.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.11.07. 08:54:17

Csak egy kiegészítés.

A cikkben idézett két mérésben mindkét esetben "paleo" étrendet néztek, de a két étrendet egymással összehasonlítva is komoly eltéréseket lehet látni.

Munyi cica 2014.11.07. 15:17:13

@Meleg Sándor:

Hát ott a Wikipédia pl. ott azért van némi támpont, meg az optimális makrotápanyag bevitelnél azért lehet szerintem rugalmasan eltérni, egyéni szükségletnek megfelelően. A dietetikában sincs ez másként, más arányokra van szüksége egy kisgyereknek, kamasznak, felnőttnek, várandósnak, idős embernek, betegnek, stb. Ez természetes, hát akkor várjuk ki azt a 20-30 évet, majd kiforrja magát. :)

"azt mondja magáról, hogy ő az igazi, de a gyakorlatban nagyon jelentős eltérések lehetnek. "
Hát ez az élet minden területén jelen van :). Még a politikában is. Ki mondja már azt magáról vagy amit képvisel,állít, hogy nem ő ill. az az igazi?

fordulo_bogyo 2014.11.08. 02:34:00

@Munyi cica: Ne keverd a politikat ( =szarkeveres) a tudomanyos alapu beszelgetesbe.

Nem erted, hogy ugy nem lehet beszelhetni, hogyha a xztywr kifejezes alatt az egyik partner egy puha kerek meleg dolgot ert, amasik meg egy szogletes kemeny hideget?
Es mindketto xztywr-nek (vagy paleonak) nevezi.
Akkor milyen is igazabol a xztywr (vagy a paleo)?

maganugy, hogy ki mit ert alatta. De ha beszlegetni akarunk rola, akkor az elso dolog, hogy tiszatzzuk: mirol beszelgetunk? A puha kerek meleg dologrol, vagy a szogletes kemeny hidegerol?

Bocsanat.

Munyi cica 2014.11.08. 08:18:16

@fordulo_bogyo:

Úgy nem lehet beszélgetni valamiről, ha az egyik fél zsigerből elutasítja, elveti az egészet, már eleve averziója van, amint azt a bizonyos szót vagy nevet meghallja. Elfogultan tényleg nem lehet.
Ekkora különbség nincs az irányzatok között,ahogy Te beállítod, az alapok ugyanazok. Ha valaki direkt elmegy ezen körülmény mellett, akkor tényleg elbeszélünk egymás mellett.
Én már nem is kívánok egyáltalán a paleóról beszélgetni, legfeljebb azokkal, akik nem döntöttek már eleve pozitív vagy negatív irányba.
Pont.
Szép napot neked, kedves Bogyó. Kérlek, ne írj nekem többet erről, nagyon felzaklat.

Munyi cica 2014.11.08. 08:20:59

@fordulo_bogyo:

Amúgy meg Sándor hozta fel ezt az egész definiálás problémát, neki válaszoltam, nem tudom, miért oktatsz ki ennyire =(

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.11.08. 08:33:40

@Munyi cica:

Az optimális tápanyag beviteleket a hivatalos ajánlások viszonylag szűk tartományon belül megadják. pl. a fehérje esetében 15-20e%, és 1-2 g/ttkg közötti tartományon belül, amit természetesen az egyéni szükségleteknek (kor, nem egészségi állapot, stb.) megfelelően lehet pontosítani.

A paleóban a szénhidrát és zsír értékeket tekintve ennél sokkal nagyobb szórás van, a ketogénben a szénhidrát 20 e% alatti, a TED már ott van, ahol a hivatalos ajánlások, a kitava étrend meg 60% feletti.

Ez még önmagában nem lenne gond, csak akkor ezek ismerjék el, hogy önálló irányzatok, ne ne azt, hogy ők az "igazi" paleo. A vesebetegek étrendjére sem mondjuk azt, hogy ez az "igazi" egészséges táplálkozás, sőt a ditetika külön hangsúlyt fektet arra, hogy az ajánlástól eltérő étrendeknél vizsgálja a kockázatokat és azokra keressen megoldást.

fordulo_bogyo 2014.11.08. 14:52:23

"Én még azt nem értem, minek annyira ragaszkodni ahhoz, hogy pontosan legyen definiálva a paleó étrend? "

Bocsanat, hogy megprobaltam elmagyarazni, miert.
Nem tudtam, hogy koltoi kerdes volt, ami nem var valaszt, es nem volt szandekomban senkit felzaklatni.
Sandor, ha gondold, nyugodtan torold ki az utobbi par hozzaszolsasomat.

Munyi cica 2014.11.09. 15:19:11

@Meleg Sándor:
Ebben teljesen igazad van, de én úgy tudom, hogy el is ismerik (legalábbis el kéne!) a különböző irányzatokat. Ahol pl. "megengedett" a savanyított tejtermék fogyasztás, kihangsúlyozzák, hogy ez egy ilyen irányzat (Sisson, azt hiszem). Vagy pl. a paleo-ketogén, egy hard paleo, nem is való, sőt, nem is szabad mindenkinek. Van, ahol esznek krumplit, stb....ez engedmény a hard-paleohoz képest.
Ha valaki nem ismeri el, hogy az általa képviselt irányzat egy külön ága a paleonak, az személyes emberi gyengeség vagy jellembeli hiányosság, nevezd, aminek gondolod. Sajnos ilyenek is vannak, de hát gyarló az ember :) mondta mindig öregapám.

Mr. Hide 2014.11.09. 16:15:05

@Meleg Sándor:
A tejsavófehérje nem allergén, nem is mondtam ilyet. A gond az vele, hogy az inzulinszintet nagyon megdobja, de most már nagyon unom, hogy ugyanazokat a köröket futjuk.
A kazeinnal, laktózzal vannak gondok, de a tejsavóval is, ami nagyjából mindenkire inzulinemelő hatással van.

Ha bulvármédiára hivatkozol, nem tudlak komolyan venni.

"ez egy hipotézis, amit igazolni kellene" - nem kell sok ész hozzá, hogy civilizációs betegségek és fertőzések hiányában milyen lenne az állapotuk... de mondj véleményt! :D
Szerinted hogy élnének az orvosi ellátásban részesülő term. népek?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.11.09. 19:19:35

@Mr. Hide:

Mit értesz azon, hogy "nagyon megdobja"? Én is piszkálgattam egy ilyen tanulmányt a blogon, a gond az volt vele, hogy ordító szakmai hibákkal csinálták meg a kísérletet, az eredmény ennek megfelelő. Ehhez képest szinte minden paleolit témájú könyv idézi.
Részletek itt: alimento.blog.hu/2014/04/13/hogyan_ne_vizsgaljuk_a_tej_karos_hatasait

Az igaz, hogy egyes aminosavaknak van inzulin-elválasztást fokozó hatásuk, de van ilyen hatás a szabad zsírsavaknál is, ráadásul e kettő nem összevethető a cukor hatásával.

A tejsavót és a tejsavó-fehérjét ne keverjük össze.

"nem kell sok ész hozzá, hogy civilizációs betegségek és fertőzések hiányában milyen lenne az állapotuk"

Nem ilyen egyszerű a kérdés. Az egészség egy komplex rendszer, ha kiveszem az egészségkárosító egyik vagy másik tényezőt, az életminőség javulása vagy az élethossz-növekedés nem feltétlen lineárisan jelenik meg. nem tudjuk, hogy élnének ezek a népek, ha megkapnák azt az orvosi ellátást, amit mi - főként mert ez párhuzamosan jelenik meg más, életviteli tényezőkkel. Precízen le kellene mérni. A többi spekuláció.

Munyi cica 2014.11.10. 00:33:25

@fordulo_bogyo:

Nincs szükség a törlésre, nem mondtál bántót, csak úgy érzem, nem akkora horderejű a kérdésem, hogy (számold meg) négyszer nekirugaszkodtál, hogy elmagyarázd és védd az álláspontodat, én meg az enyémet, mely szerint a fő csapásvonal definiálva van (lásd pl. wiki), és vannak irányzatok.Ha azok képviselői nem ismerik ezt el, az valóban megtévesztés, ferdítés, ha mindenki csak azt mondja, övé az igazi.

Én nagyon sokat tanultam Tőled, sokat köszönhetek neked és mindig segítettél, ezt köszönöm, csak mikor már jöttél a "puha, meleg kerek dolog" meg a "szögletes, kemény hideg"- gel, már nem bírtam tovább,úgy éreztem, nincs igazad, ennyit kapni azért a kicsi kérdésért, mert AKKORA különbség azért nincsen köztük, úgy látom.
Többet nem teszek fel ilyen hülye kérdést, (remélem).
Jó éjt, legalábbis nálunk éjszaka van.

Munyi cica 2014.11.10. 00:38:22

@Meleg Sándor:

A TED-et épp tegnap néztem, az optimális tápanyag bevitelt (legalábbis izomtömeg megtartáshoz és építéshez), hát nem egészen annyi, mint a hivatalos ajánlás. TED-ben (a könyvben néztem), CH 30 %, zsír 52 %, fehérje 18 %.
Hivatalos meg tudtommal, a CH 50-55 %, fehérje kb. ugyanannyi, a zsír 27-32 %, vagyis a fennmaradó rész. Azért ebben több a szénhidrát, meg nem gondolom,hogy Te is 52 % zsírt ajánlasz :D.

Mr. Hide 2014.11.19. 01:31:23

@Meleg Sándor:

A tej GI-je alacsony, az II-je (Inzulin index) magas.
ajcn.nutrition.org/content/74/1/96.full

"az élethossz-növekedés nem feltétlen lineárisan jelenik meg"

Jaja, nem lineárisan, hanem parabolikusan jelenik meg.

Halálos kimenetelő fertőzések nélkül elég jól megbecsülhető, hogy nem 1-2 évet kapnának pluszban a modern gyógyszerekkel, hanem sokkal többet.
A várható élettartam elég jól megbecsülhető az életmód ismeretében.
De miért is kukacoskodsz a percpontos várh. élettartamon? Mit is számít ez?

"Precízen le kellene mérni"

Jaja, majd 60 év múlva le is tudjuk.

"A tejsavót és a tejsavó-fehérjét ne keverjük össze."

Miért ne?

Addig is, itt van neked egy újabb csemege. A D-vitamin szedése 2-3 évvel növelné meg az élettartamunkat.
hvg.hu/elet/20130222_evekkel_tovabb_elhetnenek

Munyi cica 2016.01.30. 15:34:17

@fordulo_bogyo:
Nem tudom, mitől lehet az, hogy vannak emberek, akik agyondícsérik Szendit és pl. a legújabb könyvét, mások meg sarlatánnak vélik. Pl. ezt olvastam egy fórumon az új könyvéről:
"Amúgy meg irtó nagy munka fekszik benne. Alapos körüljárása 1-1 témának. Le a kalappal. A könyv egyharmada kb csak forráslista. Azon persze elgondolkoztam, hogy azok a paleo guruk, akiknek az ajánlásait kritizálja azok is képesek lennének-e alátámasztani ilyen erős bizonyítékokkal a saját igazukat, vagy tényleg Szendi ennyire jól kihámozza a millió kutatás közül a tutit??????

Végigveszi azokat a problémákat és népszerű témákat, amik felmerültek a paleozók között az elmúlt években.
itt tényleg választ kaphatunk, hogy mi minden rengeteg dolog befolyásolja a szervezetünk működését." stb.
Komolyan, kedvem volna elolvasni azt a könyvet ;-).

Munyi cica 2016.01.30. 15:41:17

@fordulo_bogyo:
Sőt, még :
"természetesen van egy réteg, aki elolvassa az irodalmat és megérti, csinálja, tudja mit miért igen és mit miért nem... de ezt a réteget nehéz félrevezetni...."

fordulo_bogyo 2016.01.30. 16:27:01

@Munyi cica: Szamos esetben nyilvanosan bizonyitottak, hogy Szendi "sajatosan ertelmezi" a forrasait. Mas velemenyt, allaspontot, tudomanyos eredmenyt tulajdonit a szerzoknek, mint amit azok leirtak.
Tehat onmagaban az, hogy ott vannak a forrasok, az nem erdem, sot 1. megtevesztes, 2. folosleges terfogatnoveles (ugye oldalszamra fizetnek).

Itt talalsz erdekes peldakat:
criticalbiomass.blog.hu/2013/05/18/szendi_gabor_fantaszta_rakterapeuta

Egyet citalok:
" Ez esetben csak hab a tortán, hogy az általa citált cikk pont arról szól, hogy a D-vitamin aktív formája indukálja a BRCA1 átíródását, nem pedig a hiánya, így fejti ki ráksejtek osztódását gátló hatását...)"

"Összefoglalva Szendi mindössze azt nem tudja, mi a gén és mi az allél, hogyan működnek a BRCA gének és meghibásodásuk miért okoz mutációt. Ki is lenne alkalmasabb, hogy genetikai szaktanácsadásba kezdjen..."

Ezt a ket alapos elemzest a paleolit -szendi kapcsan ajanlom:
criticalbiomass.blog.hu/2010/08/02/ellensegunk_a_tejbegriz

criticalbiomass.blog.hu/2010/10/19/visszanyal_a_tejbegriz

Es persze ha formokon keresgelsz, akkor ilyet is olvashatsz rola: "Szendi egy hitvány szcientológus sarlatán, aki pszichológus létére az összes létező tudományba belekontárkodik a geológiától a teológiáig, természetesen nem kis anyagi haszon reményében."

fordulo_bogyo 2016.01.30. 17:04:21

@Munyi cica: Meg egy gondolat, a Kritikus Biomassza lapjarol:

SzG folyamatosan keveri egy jó kritikai mű minőségi kritériumát a mennyiségi jelzőkkel. Ugyanis hiába a “900 szakirodalmi hivatkozás”. Ha azok nem kritikusan, hanem tendenciózusan vannak összeválogatva, az iromány nem lesz más, mint egy propagandamunka. És ilyen szempontból talán kifejezetten szerencsés, hogy a legtöbb üzletben az Életmód szekcióban találjuk magunkat szemközt vele és nem a Tudományban...

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.01.30. 19:28:32

@Munyi cica:

Nekem pl. az vette el a kedvem Szendi könyvétől, hogy a könyv harmada forráslista. Lassan eljutunk oda, hogy lesz 1 oldal, amire rá lesz írva, hogy "A paleo jó" és mögötte 3000 hivatkozás.

Ez egyébként a szakmában Lindeberg stílusa, az ő könyvében is annyi forrás van, hogy ha tételesen cáfolni akarja valaki, 3-4 évig csak ezzel kell, hogy foglalkozzon.

A sok elaprózott forrás helyett akkor már érdemes néhány jól felépített metaanalízist befogni, mert egy szabadúszó kutatónak az életben nem lesz annyi ideje és kapacitása, hogy százas nagyságrendekben összegezni és kiértékelni forrásanyagot - ezt meghagyjuk az erre szakosodottaknak.

A másik gondom az, amit a tejes cikkben írtam anno - sok esetben van egy alaposan, koncepcionálisan elrontott vizsgálat, akkor potenciálisan a ráépülő vizsgálatokat is félrevezetheti - és hiába lesz belőlük 100 db, az értékük gyakorlatilag 0 lehet még együttesen is.

Visszatérve Szendi könyvére: belelapoztam és sok ismerős szöveget találtam, egyszerűen nem volt benne olyan új gondolat, ami megfogott volna vagy felkeltette volna az érdeklődésemet :( pedig nagyon sok olyan terület van, amit még lehetne piszkálgatni a témában. Szerintem kezd leereszteni a paleo, azzal, hogy kitolta magát alternatívba, elvágta a saját fejlődési lehetőségeit.

Munyi cica 2016.01.31. 15:27:52

@fordulo_bogyo:
Köszi, hát igen, a sok forrás...ki tud annak utánanézni. Nem is néznek utána, sőt, örülnek, hogy volt, aki helyettük utánanézett, ezt meg is fogalmazzák, hogy de jó, hogy nekik már nem kell.
Az idézet egész ledöbbentett.... a D vitaminos.
A tejbegrízeseket mind olvastam annak idején, a kommenteket is.
Tudom, hogy sok helyen lehúzzák, tisztában vagyok vele.
Azt nem értem, hogy sokan vannak, akik már 6 éve paleóznak, mióta az első könyv megjelent, rendesen, nem csalva, és nagyon jól érzik magukat, eszük ágában sincs máshogyan táplálkozni, erősen szánják azokat, akik nem így esznek, stb. egész életükben folytatni fogják.

Munyi cica 2016.01.31. 15:31:10

@Meleg Sándor:
Köszi Sándor, egyetértek, ami a forrást illeti, nekem is elveszi a kedvem, az biztos, ki fogja azt végignézni, senki, ja és azt is, hogy ismertetted a könyvet, már mint hogy nincs benne sok új. Lehet, hogy már tényleg kezd lerágott csont lenni. Végül is az alapok megvannak, aki akarja, csinálja és kész.
""A paleo jó" és mögötte 3000 hivatkozás." :-D.

fordulo_bogyo 2016.01.31. 15:45:54

@Munyi cica: "Azt nem értem, hogy sokan vannak, akik már 6 éve paleóznak, mióta az első könyv megjelent, rendesen, nem csalva, és nagyon jól érzik magukat, eszük ágában sincs máshogyan táplálkozni, erősen szánják azokat, akik nem így esznek, stb. egész életükben folytatni fogják."
Tudod, az a fura, hogy vegetarianusok es a veganok is nagyon jól érzik magukat, eszük ágában sincs máshogyan táplálkozni, erősen szánják azokat, akik nem így esznek, stb. egész életükben folytatni fogják.

Lehetseges, hogy egy egeszseges ember sok kulonbozo etrenden egyforman jol erezheti magat, ezek az iranyzatok csak annyi adnak, hogy egy kicsit odafigyel a polgar, hogy mit eszik, kicsit tudatosabban valogat, nem zsiroskenyeret, porkoltet eszik minden nap.

Munyi cica 2016.02.01. 15:30:24

@fordulo_bogyo:
Na, ezzel egyetértek, ez igaz.
Végül is másféle irányzatok könyveit ugyanúgy dicsérhetik, mint Sz. G-ét, csak mondom, nekem az a fura, hogy pont azt dícsérik, amit ti elmarasztaltok (pl. a sok forrást, meg utánajárást, ), és maximálisan hisznek a paleóban.

fordulo_bogyo 2016.02.01. 15:36:44

@Munyi cica: Felreerted, onmagaban a hivatkozasok miatt nem marasztalnam el.
A hivatkozasok hasznalati modja (felreertelmezese, mas, ellentetes allitas alatamasztasara valo hasznalata) az amit rosszallok.

Munyi cica 2016.02.03. 14:29:03

@fordulo_bogyo:
Értem, köszi, és hát....lehet alapja annak, amit mondasz. Sajnos. Ha nem is minden állítására igaz ez.

fordulo_bogyo 2016.02.03. 14:36:53

@Munyi cica: Termeszetesen nem minden allitasara igaz.
De ha nem tudhatom, hogy melyikre igaz, melyikre nem, akkor celszeru mindet fenntartassal fogadni, es csak alapos ellenorzes utan fogalni allast.
Ez tobb munka, mint eleve egy hiteles forrasbol tajekozodni.

Ugyanakkor teny, hogy eloszeretettel olyan temakrol publikal, amiben az o velemenyenek a lenyege elter a tudomany jelenlegi allasatol.
Azaz a lenyegben nagyon gyakran nem mond igazat, kozben az apro reszletekben termeszetesen vannak igaz allitasok is.

Munyi cica 2016.02.04. 21:28:39

@fordulo_bogyo:
És hogyan döntsem el, honnan tudjam, hogy melyik a hiteles forrás?
Sokszor tévedett már az orvostudomány is, a hivatalos dietetika is (pl. a tojás tiltása - koleszterin, margarin-vaj: ne együnk vajat, telített zsírok milyen károsak, ilyenekre gondolok).

fordulo_bogyo 2016.02.04. 21:45:03

@Munyi cica: Ha komolyan erdekel valami akkor erdemes visszamenni a szakmai publikaciokig es megnezni milyen adatok alapjan allitjak azt amit allitanak.
Mindharom peldad a koleszterinhez kapcsolodik.
Ugy tudom, hogy a tojast soha nem tiltottak, csak javasoltak a korlatozott fogyasztasat.
A koleszterin es erelmeszesedes, errendszeri betegsegek kapcsolata legjobb tudomasom szerint ma is igaz, csak precizebb lett a kep, a koleszteri karos vagy hasznos volta attol fugg, hogy mihez kapcsolodik (HDL vagy LDL).
A margarin az valoban fura ugy volt. De ahogy kiderult, hogy a transz zsirsavak karosak, hamar korrigaltak.
Egyeb esetekben ugy is el lehet donteni, hogy melyik a hiteles forras, hogy megnezed, ellentetes-e az allitasa Szendievel. ;-)

fordulo_bogyo 2016.02.05. 15:01:40

Bocsanat, kicsit off.
Meglepodve latta, hogy paleo-bol nem csak etrend, hanem szex is letezik.
paleoszex.blog.hu/
PaleoSzex
Hogyan hatnak kőkorszaki génjeink mai párkapcsolatainkra? Miért olyan nehéz megtalálni a megfelelő társat, partnert, szeretőt? Növelhető-e a párkapcsolati önismeret, ha szembenézünk evolúciós örökségünkkel? Ez a PaleoSzex.

Munyi cica 2016.02.05. 15:55:57

@fordulo_bogyo:
Hát jó, köszi. A koleszterin az egyik vesszőparipám, mert nagyon régóta magas (az össz.) de még sincs sem szív sem érrendszeri betegségem, érelmeszesedésem sem, nem rég vizsgálták. Ha tényleg annyira szívbajt okozna, már rég halottnak kéne lennem. Szóval kicsit kétlem az összefüggést.

Van bizony olyan koleszterindiétás könyvem, amiben a tojássárgája teljesen tiltólistán van, csak a fehérje használható, mindenben, sütibe...ételbe... ("a sárgáját dobd ki a kutyának" felkiáltással, de komolyan! és Bestseller volt annak idején).
Vagy nem koleszterintéma, a D vitamin, azt még pár éve is egérnek való mennyiséget javasoltak, sőt, nem lehetett venni, patikában sem, csak felírásra, doki alig írt nagy adagot, aztán most már nyomatják, hogy milyen fontos 5-10-szeres mennyiségben az akkor ajánlottnál.

Az utolsó mondatod vicces, de azért nem állja meg a helyét.

Munyi cica 2016.02.05. 15:59:56

Bocs, hogy itt kérdezem meg, ehhez mit szóltok, érdekelne a véleményetek, ha röviden át tudnátok futni:
www.zoldhaz.info/okos-etrend

www.zoldhaz.info/okos-etrend2

www.zoldhaz.info/okos-etrend3

Persze ráér, ha van majd időtök.

fordulo_bogyo 2016.02.05. 17:44:52

@Munyi cica: Koleszterin - noveli a _kockazatot_ de kozvetlenul es minden esetben okozza a betegseget.
A dietas konyv nem kifejezetten tudomanyos publikacio.
D-vitamin: valoszinuleg szerepe van az eletmod valtozasanak (kevesebb napsutes, akkor is fenyvedo kremmel).

okos etrend:
Elkezdtem olvasni, eloszor par dolgot kiemeltem, most mar itt hagyom alabb, de annyi marhasag van benne, hogy regenyt kene irni a teteles cafolatbol.
Legyen eleg egy osszefoglalo. Ez egy szendi (csak epp mas a meggyozodese, mint kozos kedvencunke), de epp ugy tudomanyoskodva, hivatkozasok lenyeget meghamisitva eppenseggel egy Szendivel ellentetes allaspontot nyomat. Ugy velem pont annyira nem megalapozott, amennyire a paleo sem az.
A lapjan tovabb koszalva tovabbi borzalmakat lehet talalni (rak 80%-os sikeru gyogyitasa homeopatival, hazi deuterim mentes viz desztillalasa, mas rakgyogyitasi modszereke, KCl...
Hogyan talalsz ilyen borzalmakat?

Itt van amikor meg megprobaltam tetelesen elemezni, ezek csak kiemelt peldak, a teljesseg igenye nelkul, csak szemleltetni, mi a baj a lappal.

Ezt irja: "A fokozott telített zsírbevitel esetén a mitochondiumok membránjának struktúrája megváltozik és ez által funkciójuk is zavart szenved. Ezt mitochondriális stressznek is nevezhetjük (Mitochondrial dysfunction, insulin resistance, and type 2 diabetes mellitus, Abdul-Ghani, DeFronzo RA. 2008). "
Ranezek a cikkre, az nem a zsir fogyasztasarol, hanem az izom es majsejtek beljeseben levo magasabb zsir mennyisegrol szol!

" A magas inzulinszint hatására pedig a sejtfelszín inzulinreceptorai lebuknak a sejt belsejébe." -- Jajj! :-( Testver segits a lebukottakat! /J.A. 1930. link: magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/jozsefa/lebukott.htm /

"A mesterséges édesítőkkel az a probléma, hogy úgy generálnak magas inzulinszintet, hogy közben nincs rendelkezésre álló vércukor. A sejtek gyakorlatilag kiszívják a vércukrot a vérből, így stresszhelyzetet hoznak létre magas kortizolszintet eredményezve. Ezzel gyakran életveszélyesen alacsony vércukorszintet produkálhatnak, így az agy is tápanyagellátása is veszélybe kerülthet (görcsroham) és a vércukorcsökkenés metabolikus acidózishoz is vezethet." - azert ezt egyszeru jozan esszel is be lehet latni, hogy nem igaz... ki lehet probalni... :-(
Barmikor hajnaldo vagyok kiprobalni barmilyen engedelyezett edesitot es allitom, hogy nem kpaok gorcsrohamot, sem acidozist. Miert is vezet (egyebkent nem hasznalom oket, de amit itt ir, az hazugsag).

Nezd meg ezt: "2) D-vitaminból (a koffein gátolja a D-vitamin receptorokat, így kávémentesen jóval kisebb adag is elég lesz ugyanahhoz a vérszinthez)."
Hm? Ha ez igaz lenne, akkor epp forditva lenne, ha valaminek a receptora gatolt, akkor a veszint eppenseggel no.

"3) B-vitaminok (... gátolja bizonyos vitaminok szintézisét)." - a vitaminok azert vitaminok, mert nem tudja szervezet szintetizalni oket.

"Az ötödik alapelv, hogy csökkentsük ...az idegen ... fehérjék bevitelét" - Hm? Csek emberhust egyunk, abbol lehetoleg csak kozeli rokonoket?

Munyi cica 2016.02.06. 15:04:30

@fordulo_bogyo:

Nagyon köszönöm, hogy rászántad az idődet, Bogyó, igazán értékelem, ne haragudj.
Bocs, az első mondatod nem teljesen értem.(de kozvetlenul es minden esetben okozza a betegseget.) ezt hogy érted, mindenképpen beteg lesz az, akinek magas az összkoleszterinje? De mikor és miben?

D vitamin: azért már pár éve is használtunk fényvédő krémeket, naptejet és keveset voltunk a napon (kb. ez 30-40 éve így van), mégis csak kb. 1-1,5 éve javasolják a nagyobb dózisú D vitaminbevitelt....ebben azért melléfogtak.

Okos étrend: hát köszi, értem, igazad van, az édesítőszert amúgy is pont meg akartam kérdezni, már több helyen olvastam, h. inzulinkibocsájtással jár, de nem okoz vércukor emelkedést, mert ugye nem cukor és ezért még rosszabb...ja igen, hogy lemegy a vércukorszint....
ez ugye hülyeség? miért járna inzulin kibocsájtással? Én használok Na-ciklamát és Na-szacharinát keveréket (pici tabletta) semmi bajom a vércukrommal, se görcs, se acidózis...:D

A d vitamint szerintem úgy értette, hogy ha nincs kávé, akkor azok a receptorok nem lesznek gátolva, és így ha kevesebb D vitamint szedünk is, elég lesz ahhoz, hogy jó legyen a vérünk D vitaminszintje.
De mindegy is, én rendes adagot szedek, szóval ettől nem tartok.

Mindenképpen köszi, és még az arányok érdekeltek, hogy mit szólsz hozzá, fontos-e magas szénhidrátbevitel esetén az alacsony zsírtartalmú étrend? Mert a természeti (kitavai, okinawai) népekre hivatkozva alakult ki ez az étrend, ill. próbálják tartani az arányokat.
Te tudod magadról, kb. milyen arányban van az étrendedben a zsír-fehérje-szénhidrát? (bocs a személyes kérdésért).

fordulo_bogyo 2016.02.06. 16:17:55

@Munyi cica: Dsajtohiba, kimaradt a "nem"
"de NEM kozvetlenul es minden esetben okozza a betegseget."

"A d vitamint szerintem úgy értette, hogy ha nincs kávé, akkor azok a receptorok nem lesznek gátolva, és így ha kevesebb D vitamint szedünk is, elég lesz ahhoz, hogy jó legyen a vérünk D vitaminszintje."
NEM ezt irta! Azt irta, hogy magasabb lesz a szintje a verben, illetve kevesebb D vitamin ugyanolyan szintet er el a verben.
Ha nem azt ertette alatta, akkor nem lehet, hogy arra gondolt, hogy kave nelkul TOBB D vitamint kene fogyasztani?

"Mindenképpen köszi, és még az arányok érdekeltek, hogy mit szólsz hozzá, fontos-e magas szénhidrátbevitel esetén az alacsony zsírtartalmú étrend? Mert a természeti (kitavai, okinawai) népekre hivatkozva alakult ki ez az étrend, ill. próbálják tartani az arányokat."

A paleo szintena termeszeti nepekre es az osemberekre hivatkozva ennek az ellenkezojet allitja, nem?
Azt szolom hozza, hogy nem erdekel, hogy a kitavaiak es okinawaiak mit ettek (meg akkor sem, ha igaz, amit allitanak roluk).
Egy etrendet leegyszerusiteni a harom fo tapanyag aranyara: nevetseges.
Ha mar okat akarja utanozni (ugyen miert akarja, de mindegy), akkor AZT egye amit azok esznek.

Nezzuk:
"2250 ember él Kitaván, hagyományos gazdálkodók, mentesek minden civilizációs betegségtől és primitív körülményeik ellenére nagyon magas kort megélnek. Erről a kitavai tanulmányban olvashatsz többet. "
A cikk amire hivatkozik, az fizetos, de az intezeti gepemen olvashato, ha erdekel valakit, szoljon, elkuldom.
Nezzuk:
"This study examined cross-sectional age relations
of blood pressure, anthropometric indexes, serum lipids, and
hemostatic variables in 203 subsistence horticulturists aged 20-86
y in Kitava, Trobriand Islands, Papua New Guinea. T"

A 203 ottani kertesz vernyomasat es biometriai adatait vizsgaltak, es ezekkel magyaraztak a sziv es errendszeri betegsegek szinte teljes hianyat.
"virtual nonexistence of stroke and ischemic heart disease"
Nem tobbet, csak ezt!

"Life expectancy is estimated at “‘45 y for newborns and an additional 25 y at age 50 y."
A varhato elettartamuk szuleteskor 45 ev!!!! Ez a cikk irja, amire a blog hivatkozik. Nyilvan "elkerute a figyelmet". :-(
Ennyit a hosszu elettartamrol, ha megerik az 50 evet, akkor a varhato elettartamuk 75 ev. HA megerik...
Itt megnezheted, hogy hol allnak ezzel a vilagon.
www.worldlifeexpectancy.com/your-life-expectancy-by-age (beallithatod a tablat szuleteskorira is, 50 evesre is).
A szuleteskorival mind a 192 orszag elottuk all, a tablazaton a legalacsonyabb is 46.5 ev.
Az 50 evessel Szudan, Botsvana es Moldova sizntjen allanak holtversenyben a 128-131. helyen. Megelozi oket Pakisztan, Ukrajna, Namibia, Sziria... (127 masik orszag, csak parat emlitettem).
Biztos, hogy a kitavaiakat kene masolni? Nem szudani, sziriai, vagy ukran, vagy pakisztani kerteszek etrendjet kene masolni? :-(

A tanulmany konkluzioja a szerzok szerint az, hogy az eletkorral nem emelkedik jelentosen a vernyomasuk, es 30 eves kortol csokken a testtomeg indexuk (ugy altalab is csak 12-26 kozott mozog!), ezert nincs naluk sziv es errendszeri betegseg.
"The completely absent age-related increase of diastolic blood pressure and the decrease of weight from the age of 30 y may be of primary
importance for the apparent absence of stroke and ischemic
heart disease in Kitava. If, at the age of 50 y, Swedish males
and females had the BMIs of Kitavans, they would weigh 19
and 22 kg less, respectively, than they actually do."

Hm...?
Ha kovetni akarod oket, akkor:
- fogyj le
- kerteszkedj
- egyel napi 1.2 kg edesburgonyat es 0.4 kg gyumolcsot (melle egy keves kokuszt, halat, egyeb zoldseget), napi 9200 kaloriat [1 tablazat a cikkben]

Ehhez kepest mit ir, mit tanacsol a blog amit te olvastal? Es van pofaja erre hivatkozni.

Te tudod magadról, kb. milyen arányban van az étrendedben a zsír-fehérje-szénhidrát? (bocs a személyes kérdésért).
1. nem tudom.
2 nincs allando arany, tegnap dios sultcekla salatat ebedeltem, sultkrumpli, olivabogyo, sult tok mellett; tegnapelott birkaporkoltet krumplival (sok hust, sok szaftot)

fordulo_bogyo 2016.02.06. 17:15:55

@Munyi cica: Utoirat, mert most gondoltam csak bele:
a kitavaiak az ossz kaloriabevitelkez kepest valoban keves zsirt fogyasztanak... de csak ahhoz kepest.... de ha az ossz kaloriabeviteluk 9200 kaloria naponta, ennek a 21%-a az kozel 2000 kalorianyi zsir naponta! 9 kcal/g zsir ertekkel szamolva napi 22 dkg zsir fogyasztanak.
Az nagyon nem keves!
Sok zsirt esznek, tobbet, mint mi, csak epp szenhidratbol meg sokkal-sokkal tobbet esznek. Ahhoz kepest keves, nem abszolut ertekben.

Megint vissza kellett menni az eredeti forrashoz, es abbol szamolni, ket tablazat adatait osszevetve jon elo az igazsag.

Es meg nem kritizaltam az eredeti forrast, neverteken elfogadtam. :-)

Munyi cica 2016.02.07. 15:51:04

@fordulo_bogyo:

Sajtóhiba: na köszi, akkor megnyugtattál :).

D vitamin-koffein: hát nem kevés időmbe került megérteni a logikai részét, de végre sikerült (LOL), igazad van!!! mert ha a koffein leköti a receptorokat, épp, hogy magasabbnak kéne lenni a vérszintnek.
Kérdés: tegyük fel, hogy a kávé tényleg lefoglalja a receptorokat, na most ha mérik a D vitamint, és megfelelő a vérszintje, mégis lehet, h. hiába ülök nyugodtan, a lefoglalt receptorok miatt nem tud felszívódni, tehát a vérszint jó, de mégis pl. csontritkulásom lesz, meg egyéb bajok?

Az arányokkal az a logikájuk, hogy vagy magas Ch+alacsony zsír+ fehérje legyen vagy magas zsír+fehérje+low carb (paleo), de keverni nem szabad. Persze, hogy pont az ellentetje a paleónak :).
Köszi, hogy utánanéztél a kitavaiaknak! Meg hogy válaszoltál a személyes kérdésre, nekem tetszik.
" AZT egye amit azok esznek." hát ezzel teljesen egyetértek.

Bocs, azt honnan vetted, hogy 9200 kcal-t esznek meg naponta, az iszonyú sok, elhíznának, mint egy disznó, hát ennyi két bányásznak elég lenne, nem?
Ha tényleg annyi, akkor igazad van, sok zsír az.

Munyi cica 2016.02.07. 15:54:01

@fordulo_bogyo:

Még valami:
"édesítőszerek....... nem használom őket" - írod.
És mivel helyettesíted a cukorhelyettesítőket? :) LOL
Csak nem közönséges cukorral vagy nádcukorral? Jaj, Egek Ura, el ne hagyj! ;-)

fordulo_bogyo 2016.02.07. 16:10:34

@Munyi cica: Bizony, igen. Feher, finomitott cukor (antalvali szerint kabitoszr, masok szereint halalos mereg), ritkabban barna cukor, mez...
Kabitoszerfuggo halott vagyok.

fordulo_bogyo 2016.02.07. 16:15:52

@Munyi cica:
"Bocs, azt honnan vetted, hogy 9200 kcal-t esznek meg naponta" abbol a tanulmanybol, amire az okos etrend hivatkozik.
Fizetos cikk, ha kered elkuldom, fentebb ezt elemeztem. Ebben az egyik tablazatban benne van, hogy mit es mannyi kaloriat fogyasztanak.
"napi 1.2 kg edesburgonyat es 0.4 kg gyumolcsot (melle egy keves kokuszt, halat, egyeb zoldseget), napi 9200 kaloriat [1 tablazat a cikkben]"
ajcn.nutrition.org/content/66/4/845.abstract

Munyi cica 2016.02.07. 21:22:29

@fordulo_bogyo:

Cukor: de ugye nem eszel túl sokat? :). Én nem mondom, hogy halott vagy, de ne is legyél egyhamar. A cukrot én sem tartom azért olyan jónak. Féltelek. Max. 2-3 dkg-t egyél naponta, ha kérhetem :). A barnacukor se sokkal jobb, persze nem káb.szer egyik sem.

Hát ez nagyon érdekes, nagyon sokat esznek, akkor ebben volt azt is, hogy 45 év az átlagéletkor? Mert ezt sem tudtam.
De hogy-hogy nem híznak meg ennyi rengeteg kalórián? Én kb. az ötödét eszem ennek.
Én örülnék a cikknek, de hogyan tudod elküldeni? Nem szeretném az e-mailemet itt kiírni (nem miattad).

Más: akkor ez sem állja meg a helyét, ugye? (az "okos étrendből")
" "A glutén tiltásának legfőbb oka, hogy a gluténben található gliadin molekulaszerkezete nagyon hasonló a pajzsmirigyben található proteinekhez, így felszívódva a szervezet idegen fehérjeként érzékelheti, azaz beindíthat egy olyan autoimmun folyamatot, amely a pajzsmirigy ellen irányul. Ez olyan potenciális veszélyforrás, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. Sajnos csak a null tolerancia tekinthető teljességgel biztonságosnak."
Persze mivel potenciális csak, nem mindenki lesz autoimmun, aki eszi a glutént (sőt :D).

Munyi cica 2016.02.08. 15:03:44

@fordulo_bogyo:
Az a 9200 nem kilojoule? Szerintem nem jól nézted (láttad) a mértékegységet, 4,2 a váltószám.
9200:4,2= (kb. 2200 kcal)

fordulo_bogyo 2016.02.08. 15:22:51

@Munyi cica: Igazad van, ezt csunyan beneztem, kJ/d a mertekegyseg.
Koszonom!

Cikk kuldese: itt egy hozzaszolo nevere kattintva bejon egy "adatlap" ahonnan magan uzenetet lehet kuldeni. Ott adhatsz egy email cimet, akar egy egyszer hasznalatosat.

fordulo_bogyo 2016.02.08. 15:24:08

Napi 2200 kcal (=9200 kJ) taplalekkal kerteszkedni... igy nem csoda, hogy sovanyak.

Munyi cica 2016.02.09. 15:25:50

@fordulo_bogyo:
Nem egészen az én érdemem, egy régi kedves paleóstól kaptam a fülest, csak utánaszámoltam, és így jött ki annyi. Persze nyilván ez átlag, van ki többet, van ki kevesebbet. Na igen, emellett még rendesen mozognak, persze, h. vékonyak.
Köszi a választ.
Ja, és még a gluténes felvetésem? :)
Mert aztán jön a többi kérdésem, nem ússzátok meg ennyivel :-D.

Munyi cica 2016.02.12. 21:29:49

@Munyi cica:
Bogyó, ne haragudj, a gluténre azért nem válaszolsz, mert akkora butaság, vagy csak elsiklottál fölötte :-D? (amit 02.07. 21.22.-kor idéztem). Ha tudnál, írj valamit, köszi.

Munyi cica 2016.02.12. 21:30:54

@fordulo_bogyo:
Jaj, Bogyó, bocs, a fenti hsz-omat véletlenül magamnak címeztem, pedig neked akartam....

Munyi cica 2016.02.12. 21:32:38

@fordulo_bogyo:
És Sándor!

És ez milyen?
drhummel.hu/2016/02/11/a-rak-kialakulasa/

Fele se igaz? Mondjuk mintha én is láttam volna benne hibát...pedig én mit értek hozzá. Vélemény?

fordulo_bogyo 2016.02.12. 22:09:11

@Munyi cica: Fele sem igaz. A lenyege ez : hatter a Termekek eladasahoz.
drhummel.hu/termekeim/

fordulo_bogyo 2016.02.12. 22:25:42

@Munyi cica: "A glutén tiltásának legfőbb oka, hogy a gluténben található gliadin molekulaszerkezete nagyon hasonló a pajzsmirigyben található proteinekhez, így felszívódva a szervezet idegen fehérjeként érzékelheti, azaz beindíthat egy olyan autoimmun folyamatot, amely a pajzsmirigy ellen irányul. "

Ha konkretan megnevezne, hogy milyen proteinekhez hasonlo a szerkezete, akkor megprobalnek utananezni.
Mellesleg ugy tudom, hogy
1. a feherjek nem szivodnak fel, lebomlanak a belcsatornaban
2. az ellenanyagok a sejtek belsejeben levo feherjekhez nem fernek hozza, csak a sejtek feluleten levo feherjeket tudjak "tamadni".

Teny: a kenyer (vagy mas gabonatermek) fogyasztok tobbsegenek nincs autoimmun pajzsmirigybetegsege.
Innentol gyanakszom.

Munyi cica 2016.02.13. 13:51:31

@fordulo_bogyo:
Köszönöm!

Dr. Hummel: hát igen, volt egy ilyen érzésem. Ráadásul mindig úgy ír, mintha felfedezte volna a spanyolviaszt, olyan dolgokról, amiket már évekkel ezelőtt leírtak, olvastam (pl. a ketogén étrend csodás hatásairól).
Mindent a pénz mozgat...a termékeladás? :(

Glutén: köszi, igen, az a két pont érthető, amit írtál, meg az is, h. nem mindenkinek lesz autoimmunja, sőt, persze a mondatban benne van, hogy beindítHAT egy olyan AI folyamatot. De nem tudom, mitől függ, kinél indít be, kinél meg nem (de ha lebomlik, akkor nem is szívódik elvileg fel, ahogy írtad, tehát már nem hasonlít a pm proteinekhez).

Munyi cica 2017.02.28. 14:30:52

www.youtube.com/watch?v=8Ucrt0QHadw&feature=share

Ha valakinek volna ideje ezt a 17 percet meghallgatni és véleményezni, megköszönném :).

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2017.02.28. 14:41:13

@Munyi cica:

Végignézem. Most belehallgattam, időnként mindenről beszél csak arról nem, amiről kellene. Hogy a műtrágyázásnak mi köze van a gluténhez, azt nem egészen értem...

Munyi cica 2017.03.01. 13:10:17

@Meleg Sándor: Köszi, Sándor, kíváncsian várom, mi a véleményed.
süti beállítások módosítása