Hihetetlen fogyás indiai csalánnal
2015. január 05. írta: Meleg Sándor

Hihetetlen fogyás indiai csalánnal

Örömmel jelentem, hogy a 2015. évet egy fogyasztóvédelmi kitekintéssel indítjuk. A napokban a világhálót böngészgetve felfigyeltem egy fogyasztószeres reklámra - nem volt nehéz, mert újra és újra felbukkant, félelmetes fogyási intenzitást hirdetve. Utánajárva a terméknek olyat találtam, ami meglátásom szerint az arcátlanságnak egy külön minősíthető szintjét éri el (értsd: ennyire hülyének nézik a tisztelt fogyasztót).

beforeafter.jpg

Már megint egy ilyen termék...

Miről van szó?

A szemügyre vett termék a Forskolin nevű étrend-kiegészítő, ami az indiai csalán (Coleus forskohlii vagy Plectranthus barbatus) kivonatát tartalmazza. Az indiai csalán az árvacsalán-félék (Lamiaceae) népes közösségébe tartozik, trópusi vidékeken honos, dísznövényként is népszerű, az ájurvédában makandi néven ismert gyógynövény.

coleus_forskohlii.jpg

A csodálatos Pókember Coleus forkohlii

 

Mit tud az indiai csalán?

Az indiai csalán hatalmas népszerűsége a forskolin nevű vegyülethez köthető. A forskolin aktiválja a adenilil-cikláz enzimet, és növeli a sejten belüli cAMP szintet, több enzim működésére van hatása. Terápiás célú felhasználásra vonatkozóan folynak vizsgálatok a glaukóma, a Parkinson-kór és egyes idegkárosodások esetén. Rendelkezik bizonyos antibiotikus hatással, emeli a bőr ellenálló képességét az UV sugárzás okozta károsodásokkal szemben. Vizsgálták vérnyomáscsökkentő hatását is, de ezt nem sikerült alátámasztani. Az elmondható, hogy mint sok más gyógynövény, az indiai csalán is rendelkezik valós egészségre gyakorolt hatással, hatóanyaga kiindulási alapot jelent jövőbeli ígéretes gyógyszer-kutatásokhoz, de attól még távol állunk, hogy univerzális csodaszerré nyilvánítsuk.

Nem utolsó sorban pedig a testsúlycsökkentés kapcsán került a figyelem középpontjába, s ezen a területen törtek be a piacra az indiai csalán alapú étrend-kiegésztők. Egereken és patkányokon mértek testtömeg-gyarapodást gátló hatást, ehhez 50-100 mg/ttk/nap dózisban alkalmazták a kivonatot (máshol a takarmány tömegére adták meg az adatot ott 50/kg arányban adagolták a kivonatot). A fogyasztott étel mennyiségét a kísérletben kb. 5-10%-kal csökkentette a kivonat adagolása. Fokozta a lipolízist és kedvező hatást mértek a vér triglicerid és lipoprotein összetételében is. Na de a patkány nem ember, a leírt dózisok embernél napi 4-10 g közötti fogyasztásnak felelnek meg.

Emberen végzett 12 hetes vizsgálatban túlsúlyos (BMI 25-35) kaptak napi 2x250 mg, 10%-os sztenderdizált hatóanyag-tartalmú forskolin-készítményt. 12 hét után a placebot kapó csoporthoz képest nem sikerült a testtömegben, annak változásában, a testösszetételben szignifikáns eltérést kimutatni. Az indiai csalán emberre gyakorolt fogyasztó hatását illetően átütő módon bizonyító publikációt nem találtam, nyilván itt érdemes lenne egy nagyságrenddel magasabb dózissal is próbálkozni. De ha a hatás szignifikáns módon megjelenik is (s erre kellő dózis esetén van esély), ez még nem fog önmagában (diéta és mozgás nélkül) jelentős túlsúlytól megszabadítani embereket, és ilyet sugallni meglehetős felelőtlenség.

forskolin.jpg

A hatóanyag: forskolin.

Csodás állítások jönnek

A hazai promóciós oldalakon igazából semmi érdemit nem lehet megtudni a termékről. A javasolt napi adagolás napi 2 tabletta, de a pontos összetevőkről, azok mennyiségéről nincs konkrét adat - ellenben csak úgy özönlenek a fantasztikusabbnál is csodálatosabb állítások:

„Garantálom, hogy le fogsz fogyni 14kg-ot 4 hét alatt… bármiféle edzés és diéta nélkül, nem kellett lemondania kedvenc ételeiről sem.”

4 hét alatt 14 kg túlsúlyt leadni elég drasztikus hatásnak számít, nem kevesebb, mint napi 0,5 kg elvesztéséről beszélünk. A forgalmazásban érintett másik honlapon 5 kg fogyást ígértek 6 nap alatt – ez napi 833 g. Ehhez jó esetben is egy nagyon intenzív testmozgásra épülő program kell egy nagyon alacsony energiatartalmú étrenddel párosítva. Annyit rögtön érez az ember, ha ezt a hatást egyetlen növényi kivonat tudja - mindezt az energiafelhasználás emelése vagy az energia- és tápanyagbevitel csökkentése nélkül -  akkor ebben valami egészen brutális hatóanyagnak kell(ene) lennie.

"Függetlenül attól, hogy edzésről van-e szó vagy alacsony kalóriatartalmú diétáról - a szervezet először az elraktározott szénhidrátokat használja fel és csak ezután a zsírszövetet. A szénhidrát olyan mint egy szivacs - vizet raktározva négyszeresére növeli térfogatát.

Ez a legfontosabb információ. Ebből következik, hogy a szervezetnek, mielőtt áttérne a zsírégetésre, meg kell szabadulnia a nagy mennyiségű, szénhidrátokban tárolt víztől. Emiatt gyorsabb a fogyás a kúra első heteiben, később kezdődik a sokkal lassabb zsírégetés szakasza."

Hát, ez nem így van. A szervezet alapvetően használja a zsírokat és szénhidrátokat is az energiatermeléshez, egyes szövetek eltérő arányban. Szénhidrátból eleve korlátozott készletekkel (máj + vázizmok glikogénje) rendelkezünk, ezt folyamatosan pótolja a szervezet,  de eközben az alapanyagcseréhez az alapot a zsír lebontása adja. Az agy ettől függetlenül a szénhidrátot szereti és a vázizomszövet is a szénhidrátot részesíti előnyben, főként az intenzív mozgáshoz. A szénhidrát nem olyan, mint a szivacs – nem „raktároz” vizet és nem változik a térfogata sem, így ettől nem kell „megszabadulnia” a szervezetnek.  Az igaz, hogy a szénhidrátok lebontása során víz is keletkezik, de ez igaz a zsírra és a fehérjékre is.

A szénhidrát és a zsír ezen felül nem úgy „ég”, mint a kandallóban a tölgyfahasábok, hogy csak úgy üldögélünk előtte, halk zenét hallgatunk és jön a meleg. A kémiai anyagoknak meghatározott anyagcsere-utakon kell végigmenni, s ezekben vannak olyan "fékek", amik szabályozzák a folyamatot. A zsír égetése során (is) energiát raktározó molekulák jönnek létre (ATP), amiből véges mennyiséggel rendelkezünk. Ha a szervezet nem használja fel ezt az energiát (pl. mert nincs fizikai aktivitás), a zsír nem tud tovább „égni”, a folyamat leáll. Vagyis ha nincs felhasználás, akkor felesleges a zsírégetést fokozni – ha meg fokozott a felhasználás, akkor a szervezetnek megvannak a maga eszközei és módszerei arra, hogyan gyorsítsa fel a zsírok lebontását. Vannak bizonyos anyagok, amik képesek ennek a folyamatnak a sebességét pozitív vagy negatív irányba befolyásolni, de ez csak egy bizonyos tartományon belül lehetséges és általában véve vannak egészségügyi kockázatai is az ilyen anyagok fogyasztásának.

"Az emberi szervezetnek szüksége van a különböző komplex összetevőkre a fogyás felgyorsítása érdelében. Ezek az elemek biztosítják a szervezet főbb funkcióinak szabályozását, hogy az hatékony módon égesse a zsírt."

Egyes anyagcsere megbetegedéseket (pl pajzsmirigy alulműködés) kivéve nincs szükségünk komplex vagy egyszerű összetevőkre a fogyáshoz.A fogyókúra alaptézise továbbra is az, hogy a szervezet több energiát használjon fel, mint amennyihez hozzájut, így a zsír formában tárolt tartalékait legyen kénytelen felhasználni.

"Az egyik legfontosabb összetevője az indiai csalán (Coleus forskohlii). Fogyasztásától csökken az éhségérzet, ami az étkezések eredményes korlátozásához vezet, ez pedig az egyik legfontosabb dolog a fogyókúrában. Ennek köszönhetően nem lesznek éhségrohamaid és csökken az étvágyad is. Ezt követi az anyagcsere javítása és a felhalmozott zsírszövet elégetése a hasból, egyúttal megtisztítja a szervezetet a felgyülemlett méreganyagoktól. A hagyományos fogyókúrák során gyakran erőtlenség jelentkezik, energiánk csökkenése tapasztalható. A Forskolin elejét veszi ennek a folyamatnak. Főleg akkor, ha megfelelő mennyiséget juttatunk belőle szervezetünknek."

Ezek azok az állítások, amik elvileg következnek a forskolin anyagcserére gyakorolt hatásából és nagy dózisú fogyasztás esetén még a patkányok esetében is sikerült igazolni. A helyzet az, hogy arra semmi garancia, hogy ez az embernél is így van, ugyanis:

  • A forskolin hatása dózis függő, a patkányoknál hatásos dózis embernél 4-10 grammos napi bevitelt jelentene, például a 2x250 mg-os bevitel gyakorlatilag még semmire sem volt jó.
  • Azt nem tudjuk, hogy maga a növényi kivonat pontosan mennyi hatóanyagot is tartalmaz – ez függhet a származás helyétől, a termesztés és a feldolgozás körülményeitől. Az étrend-kiegészítő hatóanyagtartalma sok esetben nem sztenderdizált, ez pedig a hatás kiváltása szempontjából jelentős bizonytalanságot jelent.
  • Ha a patkányoknál mért adatokat arányosítjuk, még mindig nem kapjuk meg a fogyásnak azt az intenzitását, amit  a reklámanyagban ígértek. A „zsírégetés” intenzitása elméletileg növelhető, de ez nem korlátlan.
  • Méregtelenítő hatást egyik publikáció sem említett, ezt utólag költötték hozzá a reklámanyaghoz.

"Hogy biztosíthatod a forskolin megfelelő koncentrációját a szervezetedben? Ez gyakorlatilag lehetetlen!"

Hát ez az! De még azt sem tudjuk, mennyi az optimális (vagy elégséges) koncentráció, és ehhez mennyi indiai csalánt kell fogyasztanunk.

„Lehetőséged lesz leadni a felesleges zsír 100%-át, és csak a szükséges minimumot megtartani, ami a vékony embereknél a testsúly 20%-át teszi ki.”

Ezek szerint a készítmény hatóanyaga bekopog minden egyes zsírsejthez, kideríti, hogy az felesleges-e és ha igen, akkor elégeti, magában pedig csendben számol vissza 20%-ig?

"Ezek a tabletták tényleg garantálják a súlycsökkenést? Ezek nem mindennapi tabletták. A Forskolin egy egyedi indiai csalánkivonat, amelynek hatékonysága a fogyással való küzdelemben bizonyított."

Hogy mitől egyedi, azt talán csak a gyártója tudja, mert forskolin termékből van bőven a piacon. A fogyással szembeni eredményesség pedig elég bizonytalan, ha a tudományos publikációkat nézzük. Ha hozzácsapjuk azt az állítást, hogy edzés és diéta nélkül is jelentős fogyasztó hatással bír, az pedig teljesen fikció.

"A Forskolin az antioxidánsok legtermészetesebb forrása. Ennek van a legmagasabb ORAC indexe"

A forskolin (a hatóanyag, nem a tabletta) valóban rendelkezik antioxidáns hatással, de az ORAC indexére nem találtam adatot, természetesen a forgalmazó nem csatolta az állítást igazoló forrást. Sem az USDA ORAC táblázata, sem az oracdatabase.com nem tud a forskolinról vagy az indiai csalánról.

"A tulajdonságai és hatása elképesztő: csökkenti a koleszterinszintet, szabályozza a vércukor és a zsírok szintjét a szervezetben, erősíti a testet, gyorsítja a regenerációt és energiát ad, megtisztítja a szervezeteket a toxinoktól, segít szabályozni a szervezet teljesítőképességéért és megfelelő működéséért felelős hormonokat, magas antioxidáns tartalma biztosítja, hogy a sejtek midig maximális hatékonysággal végezhessék feladatukat."

Ezek megint csak a patkánykísérletekben kimutatott hatások kiterjesztései, erősen felnagyítva a reklámhatás elérése érdekében. Tisztázatlan, mit értenek „magas antioxidáns tartalom” alatt, illetve ez milyen élettani hatáson keresztül éri el a sejtek „maximális hatékonyságát”?

"Mindezen összetevők együttesen okozzák, hogy az eredmény kézzel fogható, ezt bizonyítják azok a vélemények is, amiket a kúra elvégzése után kapunk."

Az írásban eddig csak egy komponensről volt szó. A vélemények nem számítanak bizonyító erejűnek, főleg (ahogy azt a későbbiekben látjuk) ezek gyakorlatilag fikciók.

„A kutatások kimutatták, hogy a Forskolin-t alkotó hatóanyagok hatékonyan segítik a fogyókúrát, 400%-al felgyorsítva a zsírégetés sebességét.”

Hűha. Először is mi a zsírégetés sebességének mértékegysége, milyen alapon mérték ki és ezt milyen élettani alapon lehet felgyorsítani 400%-kal?

speed.jpg

Zsírégetés 400%-on?

 

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat

Igazából, ami eddig volt, nyugodtan feltehető a polcra azzal a megjegyzéssel, hogy egy csomó olyan termék van piacon, aminél in vitro vizsgálatok, patkánykísérletek eredményeit felnagyítva szeretnék a termék forgalmazását fellendíteni - ilyen volt, van és lesz is. Viszont itt vannak "érdekességek", amiket nem lehet semmilyen körülmények között semmilyen forgalmazótól elfogadni - ebből illusztrálva is bemutatok, nehogy a füllentés gyanúja vetüljön rám és a blogra. A forskolinos cikknél szerepel egy Hermann Ágnes, akinek egészen véletlenül rákerestem a nevére – ekkor viszont a csontvázak szekrényből való kidőlésének tömeges esete állt elő.

Például kiderült, hogy az a készítményről szól "tájékoztató" ugyanaz egy klorogénsav alapú készítménynél!

forskolin_2.jpg

Micsoda véletlen: két készítmény, ami ugyanazt tudja.

És amikor rákerestem a honlapok mögött álló cégre, kiderült, hogy sok-sok ilyen oldal létezik, s aszálak egy helyre futottak össze. Az érintett domainek regisztrációja egy német cégnél történt, a regisztráló pedig az Active Food Supplements Limited. A cég irodája a festői Anjouanon van (Commore szigetek „független köztársasága” - kb. akkora, mint egy hazai járás), az előállítás (és a domain bejegyzése) a napsütéses Floridából történik (innen küldjük nekik baráti üdvözletünket). A cég számos (kb. 160) domainnel rendelkezik, megszórva ezzel a világ kereskedelmi célból kívánatos országait. Az oldalak párban működnek, eltérő domain címmel, de tartalmilag összetartozóan: az egyik oldalon van az adott fogyasztószer általános körülrajongása, s a társoldalon ez folytatódik és ott lehet rendelni. A .hu végződésű domain mögött pedig egy lengyel illetőségű magánszemély áll.

A lényeg az, hogy ezeken az oldalakon ugyanarra a vázra húzták fel a marketinges anyagot, minimális változatossággal, hiszen végül is ki a nyavalya fogja megkeresni a francia társoldalt mondjuk Bulgáriából. A magyar oldalakon a forskolin és a klorogénsav oldalán nemhogy a „tudományos” rész szó szerint ugyanaz, de még a „sikertörténetek” is megegyeznek – na jó, a fotókat néhol lecserélték – de csak néhol. Íme egy részlet:

A fenti ódából is kb. annyi igaz, hogy létezik a Lipids in Health and Diseases című folyóirat. Próbaképpen beírtam a forskolint a keresőjébe. Itt a forskolin címszóra 3 találat van, ebből 1 csak a hivatkozások között említi a forskolint, egy cikk szól a különböző enzimekre gyakorolt hatásokról, a harmadik pedig az intracelluláris cAMP stimuláló hatásnál említi.  A cikkekben sem a termékről, hanem a hatóanyagról írtak, a 4. és 5. pontban rögzített hatásokról egy szó nem esik. Hát, barátaim, mellényúltatok.

Így már meg sem lepődtem, amikor rátaláltam a Proszektúra blogon, hogy Hermann Ágnes nem is valós személy, aktuális képe egy cseh oldalról vásárolt illusztráció – korábban pedig egy francia médiaszemélyiség képét birtokolta. De az érdekes párhuzamosságoknak itt még nincs vége, itt van Patrícia esete, aki két fogyasztószertől is egyformán fogyott:

forskolin_3.jpg

Ezek szerint él 2 olyan Patricia (és János, Melinda, Mária, Diána és még néhány más név tulajdonosa) az országban, akik a csodával határos módon ugyanazt a testtömeget látták a mérlegen, majd két különböző készítmény (forskolin, klorogénsav) fogyasztása után ugyanannyi idő után ugyanannyit fogytak és elégedettségüket ugyanazokkal a szavakkal írták le. Még hogy nincsenek véletlenek…

De tovább megyek. Patricia nemzetközi jelenség: Spanyolországban is él egy Patricia, aki éppen ugyanattól a készítménytől ugyanannyit fogyott! Nohát! És él egy eltitkolt ikertestvére Romániában, Görögországban és a világ számos más táján is!

forskolin_4.jpg

Világ túlsúlyos Patriciái! Egyesüljetek!

A cikkek alatti Facebook hozzászólások „természetesen” fiktívek, ismétlődnek mindkét terméknél, szúrópróba szerűen megnéztem pár felhasználót, de valahogy még a jellegzetesen egyedi nevek esetében sem találni azt a felhasználót, aki mindig 12 perccel ezelőtt szólt hozzá a cikkhez. :) Ez már véleményem szerint erősen kimeríti a tisztességtelen magatartás fogalmát, de menjünk tovább egy lépéssel. A francia nyelvű klónon legalább a képek mások, de gyanús, hogy az 1-es számú sikeralanya, Audrey, pont ugyanúgy fogyott le, mint a magyar Patricia, vagy spanyol sorstársnője.

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról 2008. évi XLVII. törvény szerint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak számít „a fogyasztó azonnali döntéshozatalra késztetése céljából annak valótlan állítása, hogy az áru csak nagyon korlátozott ideig áll rendelkezésre, vagy bizonyos feltételek mellett csak nagyon korlátozott ideig áll rendelkezésre, és ezáltal a fogyasztó megfosztása a tájékozott döntéshez szükséges időtől és alkalomtól.”

Három egymást követő napon visszanéztem a honlapra, az eredmény itt látható:

forskolin_5.jpg

Milyen érdekes, hogy akármikor nézzük meg, mindig az „akció” utolsó napja van…

 

Továbbá tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat „annak valótlan állítása, hogy a vállalkozást, annak kereskedelmi gyakorlatát vagy áruját valamely közigazgatási hatóság, közigazgatási jogkör gyakorlására feljogosított szerv vagy erre feljogosított magánjogi jogi személy engedélyezte, jóváhagyta vagy elismerte, vagy ilyen állítás az engedélyezési, jóváhagyási, illetve elismerési feltételeknek való megfelelés nélkül”.

Mivel itt étrend-kiegészítőről van szó, ezt a forgalmazó köteles bejelenteni az országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) felé, onnan pedig egy notfikációs számot kell kapnia - enélkül nem forgalmazhat. Az OÉTI minden évben közzéteszi a notifikációs számmal rendelkező termékek listáját. Nos, az OÉTI 2014. november 26-án publikált listáján a Forskolin nevű termék nem szerepel, ez egyben azt is jelenti, hogy hazánkban nem is lenne forgalmazható (OK, tudom, ha valaki interneten rendel Floridából vagy Anjouanból, az nem számít hazai forgalmazásnak). A notifikációs szám beszerzése egyébként nem lenne iszonyatos munkaigény, egyetlen adatlapot kell hozzá kitölteni és az OÉTI címére elküldeni, s mivel az indiai csalán nincs az alkalmazásra nem javasolt növények listáján, gyakorlatilag meg is kapnák a számot.

Továbbá fogyasztóvédelmi szempontból igencsak aggályos, hogy a forgalmazó/importőr adatai sehol nem jelennek meg. A fogyasztóvédelmi törvény 7. § (5) alkalmazásában a vásárlásra felhívás esetén jelentős információnak számítanak az áru lényeges jellemzői, az alkalmazott kommunikációs eszköznek megfelelő mértékben, illetve a vállalkozás neve és címe azonosításra alkalmas módon, illetve annak a vállalkozásnak az azonosításra alkalmas neve és címe, amelynek a javára a kereskedelmi gyakorlat megvalósítója eljár. Hát ezek itt nincsenek, de a kapcsolat rovatban megadott telefonszámmal is gond van, ugyanis az online tudakozó szerint nincs előfizető, vagy titkosítottak az adatok – hát ez sem alkalmas így azonosításra.

A jogszabály szerint a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértéséért az a vállalkozás felel, amelynek a kereskedelmi gyakorlattal érintett áru értékesítése, eladásának ösztönzése közvetlenül érdekében áll. Mivel itt a forgalmazó jó eséllyel maga a anjouani/floridai cég, kétséges, hogy bármely magyar hatóság képes lenne ez ügyben érdemi eljárást lefolytatni. Marad az a rendszer, hogy próbáljuk a tisztelt fogyasztók figyelmét felhívni a termékkel kapcsolatos „problémákra”.

 attention.jpg

Ha tetszett az írás, oszd meg és/vagy kattints a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd meg hozzászólásként! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon találhatók: https://www.facebook.com/Alimento.blog  

 

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség, vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

További cikkek a témában:

  1. Egy újabb csodaszer
  2. Vérnyomáscsökkentő kamu

 

Források:

  1. http://mindennapihirek.com/egeszseg/celebrity-gossip-forskolin/
  2. http://slim.promociocentrum.com/egeszseg/forskolin-gcgc/
  3. http://promociocentrum.com/egeszseg/cga800/
  4. http://www.magazinhj.hu/
  5. http://napinaplo.com/egeszseg/health-journal-2/  
  6. 2008. évi XLVII. törvény a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról. URL: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=117819
  7. 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet az étrend-kiegészítőkről. URL: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=84229.245683
  8. Bejelentett étrend-kiegészítők listája. OÉTI: URL: http://www.oeti.hu/index.php?m1id=1&m2id=53
  9. Madhavi Jagtap et al: Clinical efficacy of COLEUS FORSKOHLII (WILLD.) BRIQ. (MAKANDI) in hypertension of geriatric population. Ayu. 2011 Jan-Mar; 32(1): 59–65. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3215419/
  10. Henderson S et al: Effects of coleus forskohlii supplementation on body composition and hematological profiles in mildly overweight women. J Int Soc Sports Nutr. 2005; 2(2): 54–62. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2129145/
  11. Shivaprasad HN et al: Effect of Coleus forskohlii extract on cafeteria diet-induced obesity in rats. Pharmacognosy Res. 2014 Jan;6(1):42-5. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24497741
  12. Han LK, Morimoto C, Yu RH, Okuda H: Effects of Coleus forskohlii on fat storage in ovariectomized rats. Yakugaku Zasshi. 2005 May;125(5):449-53. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15863977
  13. Ríos-Silva M et al: Effect of Chronic Administration of Forskolin on Glycemia and Oxidative Stress in Rats with and without Experimental Diabetes. Int J Med Sci. 2014; 11(5): 448–452. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3970096/  
  14. Litosch I et al: Forskolin as an activator of cyclic AMP accumulation and lipolysis in rat adipocytes. Mol Pharmacol. 1982 Jul;22(1):109-15. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6289066
  15. Sang-Rok Lee et al: Acute oral intake of a higenamine-based dietary supplement increases circulating free fatty acids and energy expenditure in human subjects. Lipids in Health and Disease 2013, 12:148. URL: http://www.lipidworld.com/content/12/1/148
  16. Asagi Ito et al: Menaquinone-4 enhances testosterone production in rats and testis-derived tumor cells. Lipids in Health and Disease 2011, 10:158. URL: http://www.lipidworld.com/content/10/1/158
  17. Karima Bencharif et al: Effect of apoA-I on cholesterol release and apoE secretion in human mature adipocytes. Lipids in Health and Disease 2010, 9:75. URL: http://www.lipidworld.com/content/9/1/75
  18. Mit reklámoz a nol.hu? URL: http://proszektura.blog.hu/2014/01/25/mit_reklamoz_a_nol_hu
  19. Demecs istván: Csodálatos fogyás 2 hét alatt. URL: http://www.naturhirek.hu/index.php/terapiak/termeszetgyogyaszat/166-elhizas-fogyokura/939-csodalatos-fogyas-2-het-alatt
  20. http://www.pixmac.cz/fotka//000087908474
  21. http://who.is/whois/http://mindennapihirek.com
  22. http://who.is/whois/http://promociocentrum.com
  23. http://whois.domaintools.com/activefoodsupplements.com
  24. http://website.informer.com/Active+Food+Supplements+Limited+Active+Food+Supplements.html
  25. http://magyarspammer.com/blog/502/fogyi-zold-kave-kivonattal-lehuzas-green-coffee-spam-az-active-food-supplements-csoporttol.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr97040105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ráérek 2015.01.08. 08:59:47

Gratula ismét a szokásos alapos elemzéshez. :-)

A GVH-nak vagy egyéb hatóságnak elküldted másolatban? :-)

Kéne....

vízhullám 2015.01.19. 15:13:31

Ma kaptam meg éppen ezt a készítményt (13500 ft), boldogan rákerestem, hogy pontosan értsem: hogyan is leszek karcsú két hét múlva -és tessék, már mindent értek is. :(
(most elolvasom a húslevesről szóló írást, talán ott nem ér ekkora trauma:))

pszi53 2015.01.26. 08:52:19

és még szó sem esett a pénz visszafizetési garanciáról...

dr.adak arnold 2015.02.08. 19:43:37

Örvendek minden olyan leleplezésnek, ami megpróbálja a T. Publikum figyelmét felhívni az ilyen és ehhez hasonló sarlatánságokra. Korunkban gyakran tapasztalható a hivatalos orvoslás ellen való fordulás, az okkultista tanokban való hit, stb. Vajon honnan fúj a szél?
Javaslom, hogy a magyar növényflórában mindenütt gyakori pirosló árvacsalánt (Lamium purpureum L.)is vegyük górcső alá. Hátha ennek a közönséges, hazai földben megtermő apró növénykének a hatása az agyműködésre is előnyös...

Frytech Frytech 2015.02.17. 12:50:35

Szép munka! Mennyi idő ment rá? Csak az a a baj, hogy ezek a megtévesztések mindennaposak. Nagyon kellene ezeket felfedni és kitiltani őket. És bezárni...
Sajnos a "szabad internet" kitermeli ezeket, mint a vírus írókat is. Mennyi eszük van, de nem a jó érdekében használják.
Kívánok kitartást! Üdv. NEDUDDGI

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2015.02.17. 20:23:37

@Frytech Frytech:

1-2 hétig írok egy cikket, van, hogy kevesebb idő alatt is megvan, de van, hogy hónapokig nyomozgatok.

KGyul@ 2015.02.24. 13:15:24

Szóval (tudom, ezzel a szóval nem kezdünk mondatot), ahogy nálunk Kőbányán (is) mondják, megszívattak mint paraszt a Berváját (a fiatalok kedvéért: a Berva, a hatvanas évek kedvenc segédmotoros kerékpárja volt).

A Forskolin burn fat elnevezésű készítményt tegnap hozta a postás, 13.500,- forintom bánja. A rendelés e-mailben történő visszaigazolását követően felhívott egy szimpatikus fiatalember, és arról győzködött, hogy vegyek még szuper kedvezményes áron kettő, hihetetlenül szuper kedvezményes áron három havi adagot...

Alig tudtam lerázni, illetve meggyőzni arról, hogy először hadd próbáljam ki a hatást.

Megszívtam tehát, nincs mit tagadjam. Az egészben a mókás az, hogy pontosan tisztában vagyok a fogyás természetével:
- kalória- és szénhidrátszegény étrend,
- minél több (sportszerű) mozgás,
- türelem.

Ja, és az sem hátrány, ha késő este már nem eszünk (nálam az 20:00 óra, ugyanis éjfélnél előbb ritkán kerülök ágyba), és az utolsó esti és a másnap reggeli étkezés között legalább 12 óra különbség van. Nem mellesleg, gyógytornász feleségem szerint, a magamfajta idiótákból építkeznek ezek a szélhámosok.

Kedves Meleg Sándor! Szívből gratulálok a cikkhez, és az adatgyűjtő-kutató munkához nemkülönben. A korábbi felszólalókhoz hasonlóképpen, jómagam is felteszem a kérdést: a Fogyasztóvédelmet értesítette? Esetleg, egy büntető feljelentés csalás miatt? Igen? Nem? Segítsek ebben?

További szép napot és kellemes hetet kívánok!

Tisztelettel: [KGyul@]

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2015.02.25. 20:45:20

@KGyul@:

Az ilyen ügyekben a Gazdasági Versenyhivatal illetékes eljárni, ha tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tényállását sérelmezi a bejelentő. Mivel a GVH átállt egy elég bonyolult adatlapra, ezt nem volt időm még kitölteni és megküldeni, ha valami megteszi, azt megköszönöm.

Vannak kétségeim a sikerrel kapcsolatban, ugyanis a termék forgalmazásában érintett cégeknek hivatalosan nem találtam hazai forgalmazóját, így nem nagyon akad olyan gazdasági társaság, akit eljárás alá lehetne vonni (ki van ez találva...). Ha valakinek van más információja, és jelzi, azért is hálás lennék, mert akkor a hazai forgalmazó bejelentett székhelye szerinti fogyasztóvédelmi hatóságnál is indítható eljárás.

dr.adak arnold 2015.02.25. 21:25:18

@Frytech Frytech:
Az agyak pusztítása az áldott kádár érában kezdődőtt a "marxizmus szenilizmussal" és a "diabetikus materializmussal". Napjainkban a szintén áldott média felavatott szentjei, - pl.:ATV, - vette át a métely szerepét.
Ezek, és a fogyáskényszer ellen ez a kis gyomnövény aligha rendelkezik hatóanyaggal.
Csak azért ajánlottam, mert ártatlan, mint a sok hiszékeny bárányka, aki szenilis és diabéteszes...

KGyul@ 2015.02.25. 21:59:21

Kedves Meleg Sándor!

Köszönöm a választ. A készítmény feladója a Complexpress Logisztikai Kft. volt, amelynek székhelye: 1034 Budapest, Bécsi út 100. lht. Irodaház...

A megrendelést ezen a linken igazolták vissza: 180next.com/pgn/?i=s_b993a122ca79d6d58130f7edfbed61e4&l=hu

Számlát nem kaptam. Sajnos, idővel én sem állok túl jól...

További szép estét kívánok mindenkinek!

[KGyul@]

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2015.02.27. 19:58:33

@KGyul@:

Utánanéztem a cégnek a céginfón, szerintem ez egy futárcég, nem közvetlen forgalmazó.

KGyul@ 2015.02.27. 20:37:37

Ajjaj...

A számlán a következő áll:
A. F. S. Ltd.
Suite 1156 BP 303, Mutsamudu,
Anjouan, Union of Comoros

Az európai kapcsolat pedig:
Pro Spedition Limited, 00-844 Warszawa, ul. Grzybowska 87 Poland

Az utolsó napos hihetetlen ajánlattal kapcsolatosan: február 18-án rendeltem meg, de még másnap is lehetett hihetetlenül kedvezményesen vásárolni. Ennyit tudtam összeszedni, igaz, alig-alig van időm...

További szép estét és kellemes hétvégét: [KGyul@]

kesejlyű 2015.03.06. 12:35:03

Ezt találtam:

www.bisnode.hu/ceginformacio/2015049/koroknai-medical-kft

Tehát ezen a címén több cég van bejegyezve?

"1148 Budapest, Mogyoródi utca 69. 3.em.26."

kesejlyű 2015.03.06. 12:40:49

"Four Medical Support Kft.
1148 Budapest, Mogyoródi út 69. 3. em. 26."

Menadel 2015.04.03. 08:04:30

Most már végképp bepörögtem,mert ezekszerint lehet úgy csalni,hogy senki sem vonható felelősségre??
Akkor hol kérhetemvissza a 26000 ft-omat??Postai utánvét fizettem,ki tudja,kihez ment a pénzem,mert ezt azonnal vissza szeretném kérni,és kártéritési eljárást inditani az illetékesekkel szemben.
Sajnos,csak sopánkodunk.Pedig itt a húsvét,és én az utolsó filléremig kiköltekeztem,abban a reményben,hogy a fogyásom a betegségem miatti kis intenzitású mozgásmiatt végre elindul.
Hova irjak,hogy intézkedjenek???!!!

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2015.04.03. 12:29:37

@Menadel:

A közvetlen fogyasztói panaszok intézéséhez a Nemzeti fogyasztóvédelmi Hivatalhoz kell fordulni: www.nfh.hu/

Általános, kereskedelmi gyakorlatot érintő panaszokkal a Gazdasági Versenyhivatal foglalkozik: www.gvh.hu/

Amennyiben étrend-kiegészítőként került forgalmazásra a termék, célszerű jelezni az OÉTI (Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet:www.oeti.hu/) felé, bár ők nem hatóság, ezért valószínűleg hivatalból átteszik az NFH-hoz az ügyet.

Ebben az ügyben szerintem nem rendelkezik hatáskörrel és illetékességgel, de más, élelmiszerekkel kapcsolatos problémák esetében célszerű még megjegyezni a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal: www.nebih.gov.hu/) elérhetőségeit.

Kira48 2015.04.28. 08:59:03

Tisztelt Hozzászólók! Sajnos én is a túlsúlyosak táborát növelem. Megkaptam a FORSKOLIN adagomat a Bécsi úti cimről 13500,- Ft. ért. Az összetevők olvasása közben jöttem rá, hogy zöldtea is van a készitményben, amit fillérekért lehet kapni. Hálás lennék, ha valaki meg tudná adni nekem a telefonszámot. Köszönettel Kira48

Csipikécske 2015.08.16. 20:21:03

Nos, én hihetetlen bizalmatlanságomnak köszönhetően a csodaszerek felé előbb beütöttem a google-ba a Forskolin szót és a találatokat átböngészve nem rendeltem meg a terméket, bár rám férne a fogyás. De ismét csak beigazolódott a régi igazság, fogyókúrás csodaszer, mint olyan, nem létezik, csak az emberek hiszékenységével visszaélő ügyeskedők.
Nagyon jó és alapos cikk, gratulálok!

Erzsébet Katalin Balta 2015.10.05. 14:06:14

Örülök,hogy rátaláltam erre az oldalra,sok hasznos dolgot tudtam meg,amit eddig nem tudtam,köszönöm!

Erzsébet Katalin Balta 2015.10.05. 14:06:52

Örülök,hogy rátaláltam erre az oldalra,sok hasznos dolgot tudtam meg,amit eddig nem tudtam,köszönöm!

Betti Orosz 2015.10.18. 13:48:42

KÖSZÖNÖM HOGY ILYEN RÉSZLETESSEN UTÁNNA JÁRT ENNEK A TERMÉKNEK,IGY NEM DÖLTEM BE A JÓ REKLÁMNAK.ÜDVÖZLET VAJDASÁGBÓL.
süti beállítások módosítása