Harc a kamu ellen
2017. január 27. írta: Meleg Sándor

Harc a kamu ellen

Lépten-nyomon visszaköszön az a nagyszerű hír, hogy szeretett közösségi média felületünk, a Facebook erőteljes fellépést tervez az álhírek, kamuportálok és egyéb virtuális tudatszennyező megnyilvánulások ellen. Eme nemes harchoz végeztem egy kísérletet.

lovag.png

Felsorakoznak a Facebook adminok a kamu elleni harchoz...

Vizsgálódásom lényege az volt, hogy 24 órán át figyeltem az idővonalamon felbukkanó "Ajánlott bejegyzéseket", amik lényegében reklámok. Ebből levettem a határeseteket, amik valamilyen olyan vitamint, étrend-kiegészítőt, gyógyhatású készítményt, aminek a szedése, alkalmazása szélesebb körben elterjedt, a kapcsolódó állítások meg ha túlzóak is, de azért nem teljesen légből kapottak (pl. a C-vitamin "immunerősítő" hatása ilyen volt, ezeket elengedtem).

Nem vettem figyelembe az ismerősök által megosztott kamuhíreket és az egyes csoportokban özönvízszerűen áradó ökörség-mennyiséget sem (ez nyilván a csoport belügye, úgy kell annak, aki ilyen helyre merészkedik).

Ami maradt, az egy képben így fest:

kamureklamok.jpg

A liposzómás csodavitamintól (ami annyira egyedülálló, hogy alig van pár ezer hasonló készítmény) a hajhullást megállító készítményekig, rákgyógyszerek, májtisztítók, vércukorcsökkentők, méregtelenítők és elektromos örökmozgók - van itt minden. Egy nap terméséből...

Hosszabb időn át figyelve szerintem még rosszabb eredményt kaptam volna, különösen ha az idővonalban megjelenő összes forrást figyelembe vettem volna.

Előre is sok sikert kívánok a kamuhírek elleni harchoz, de kissé reménytelennek ítélem - főként mert ezen megjelenésekhez a rendszernek anyagilag érdeke fűződik (hirdetés), de ha ezt figyelmen kívül is hagyom, bőségesen találhatunk kis bolygónkon olyan lényeket, akiknek lételeme a kamuhírek, áltudományos termékek és hasonlók terjesztése.

 

Ha tetszett az írás, oszd meg és/vagy kattints a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd meg hozzászólásként! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon találhatók: https://www.facebook.com/Alimento.blog  

 

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség, vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr1312160949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

legeslegujabbkor 2017.01.27. 21:30:51

Az idővonaladon vannak értelmes bejegyzések is? Én mondjuk a telefont használom a kapcsolattartásra.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2017.01.27. 22:06:55

@legeslegujabbkor:

A közösségi médiának vannak egyébként igen praktikus és hasznos lehetőségei, ezeket használom is. Bizonyos szempontból kapcsolattartásra is jó, főleg, ha csoportos kapcsolattartásról van szó.

legeslegujabbkor 2017.01.27. 22:15:12

@Meleg Sándor:
Skype, Viber?
Egyéb lehetőségek a csoportos beszélgetésre? Esetleg visszatérni a négyszemközti társalgásra?

Pirx 2017.01.30. 08:29:06

@legeslegujabbkor: Véleményem szerint, itt nem az a kérdés, hogy jó-e a közösségi média, vagy rossz.
Egyébként olyan, mint a kés. Lehet jóra használni, és lehet rosszra is. Attól függ, aki használja.

legeslegujabbkor 2017.01.30. 18:16:02

@Pirx:
A bejegyzés arról szólt, hogy milyen tartalmak keringenek a felületen. Én csak rámutattam, hogy nem kell valamihez ragaszkodni, ha idegesítő. Lehet pótolni sokkal jobb dolgokkal

Asidotus 2017.01.30. 20:13:36

Ezt hogy hoztad össze? Nekem alig van "ajánlott bejegyzés", nem hogy ilyen válogatott kamuk lennének
Egyrészt, nem hülyeség az AdBlockPlus nevű bővítmény.
Másrészt meg, el kell tüntetni a marhaságot az oldalról. A jobbfelső sarokban (a hirdetés jobb felső sarkában) van egy kis nyilacska, ráklikkelni, és szépen végigzongorázni, hogy ilyen agyament marhaságnak nincs helye a Facebookon, mert megtévesztő, nem idevaló, stb.

Muscari 2017.07.14. 16:16:07

Számomra a csúcs az volt, mikor az egyik, amúgy viszonylag értelmes emberekből álló Facebook csoportban valaki azt írta, hogy ő kemoterápia ellenes és hogy sose engedné. Hát komolyan leesett az állam, az illetőnek biztosan nem volt még rákbeteg ismerőse. És egy csomó ember bólogatott hozzá!

A másik, amivel gyakorló refluxosként ki lehet üldözni a világból, az a lúgosítás. Egyszerűen nem értem, hogy az emberek miért hiszik el az ilyen sületlenségeket, gyanítom, hogy azért, mert hiányoznak az alapvető természettudományos ismereteik.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2017.07.28. 17:17:35

@Munyi cica:

Mehet a GVH-nak a bejelentő. Itt az ideje, hogy legyen egy kis bevétele az államnak....

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2017.08.03. 07:47:23

@Munyi cica:

Nos sejtfiatalító cuccos bejelentés megtörtént, hatósági eljárás folyamatban... kis öröm ebben a nyári melegben.

Munyi cica 2017.08.03. 09:29:06

@Meleg Sándor:
Nagyon helyes, megérdemlik. Mert ha már parasztvakítás....na de ilyen áron? Ez már túlmegy egy bizonyos (a tanulópénz) határon.
süti beállítások módosítása