Egy újabb csodaszer
2016. január 27. írta: Meleg Sándor

Egy újabb csodaszer

Történetünk egy csodás magyar találmányról, pontosabban a terméket megjelenítő honlapokon olvasható állításokról szól. A termék neve végül is meg fog jelenni, mert nem lehet elkerülni, de szeretném hangsúlyozni, hogy nincs lehetőségem a termék bevizsgálására és a neki tulajdonított tulajdonságok igazolására (nem is feladatom), ellentétben a termékhez fűződő állítások valóságtartalma a termék ismerete nélkül is egyértelműen megállapítható.

Eredetileg nem akartam magával a termékkel foglalkozni, mert annak összetétele a piaci szereplés szempontjából másodlagos a jól hangzó, ámde teljesen megalapozatlan állításokhoz képest - de az első keresés után olyan szinten tolták tele a böngészőmet reklámmal (az online marketing varázsa), hogy "hálából" nevén fogom nevezni: szóval a Reg-Enor nevű étrend-kiegészítőről, és a kapcsolódó marketing-holdudvarról lesz szó. A cikk előtt ismétlés gyanánt érdemes elolvasni az étrend-kiegészítőkről szóló írást, sajnos jelentős része nagyon is aktuális jelen vizsgálódásunk tárgyát illetően.

regenor_02.jpg

Egészség, lelki béke, harmónia, boldogság... vagy nem.

FELVEZETÉS: JÓL FÉSÜLT KAMUSZÖVEG

A termék nyitólapján egy elég ütős összefoglalót találhatunk arról a jelenségről, amire a termék fogyasztását alapozza a gyártó/forgalmazó. Lássuk, mi szépet találunk itt:

…a szervezet a méreganyagokat zsírszövetekben tárolja, így a termék használata fogyást eredményezhet.

A szervezet azokat az anyagokat, melyek jelenléte nem kívánatos, három módon kezelheti. Nagyon leegyszerűsítve a dolgokat, először átalakíthatja („lebonthatja”) őket valami mássá, megpróbálhatja őket eltávolítani a szervezetből (vizelettel, széklettel, légzéssel, verejtékezéssel) és a harmadik megoldás, hogy valamilyen szövettípusban lerakja a nem kívánatos anyagot. A zsírszövet e harmadik körben jöhet szóba és csakis akkor, ha az érintett anyag alapvetően zsíroldékony, vagy zsíroldékonnyá tehető más anyaghoz kapcsolva. Mondanunk sem kell, nem ez a leginkább előnyben részesített eljárás az anyagcsere részéről, azért alapvetően nem egy biokémiai szeméttelepként funkcionálunk. Arról ne feledkezzünk meg, hogy azért az életkor előrehaladtával az anyagcsere hatékonysága romlik, összességében azért 40-50 éves kor felett nem nehéz megállapítani, hogy az esetleg felhalmozott zsírszövetben a környezetből származó káros anyagok feldúsulnak. Erre példát egyébként a természetből ismerünk szép számmal, pl. a tengerbe öntött irtózatos mennyiségű vegyi hulladékból és szemétből származó vegyületek (és származékaik) az ember által fogyasztott halakban és tengeri herkentyűben mérhetően megjelenek, és e tekintetben különösen a ragadozó életmódot folytató és hosszú életű állatok járnak rosszul, mert az ő testükben elég magas koncentrációt érhetnek egyes anyagok (pl. metil-higany).

Maga a szöveg rendkívül ravasz, nem írja le, hogy az elhízás ennek a méreggel való telítődésnek egyfajta eredménye, csak utal rá. Az kimarad a mondatból, hogy a terméknek a gyártó méregtelenítő és testsúlycsökkentő hatást tulajdonít, és a használat pedig egy hosszabb időtartamú, intenzív fogyasztást feltételez.

A … étrend-kiegészítő folyadék elősegítheti az emésztés megfelelő működését, segíthet a szervezet sejt közötti állományát méregteleníteni. S mivel a szervezet a méreganyagokat zsírszövetekben tárolja, így a termék használata fogyást eredményezhet.

Az a fránya feltételes mód van. Így akár egy pohár vizet is lehetne reklámozni, hiszen az is elősegítHETI az emésztés megfelelő működését. Ha meg nem, akkor hát a céget nem érheti szó, mert nincs biztosra beígért hatás. Egyébként az előbb a gonosz mérgek még a zsírszövetben tanyáztak, most kiderült, hogy a sejtközötti állományban is van bennünk bőven, legalábbis ott is komoly takarításra van szükség. Azért jó lenne tudni, mit értenek sejtközötti állományon...

A kérdés tisztázásáért érdemes rávilágítani bizonyos dolgokra, amit nem lehet megkerülni vagy szőnyeg alá seperni. Ma igen sokat lehet hallani a Candidiázisról, de én elgombásodásról beszélnék, amiért kb. 30 gombafajta a felelős.

Itt bejön a Candida vonal, de mivel az már egy ideje lefutott, a trend a tömeges elgombásodás irányába halad tovább - hogy mi az a 30 gombafaj, ami itt a szervezetünket gyilkolássza, az nem derül ki. De a fogyasztót ez ne is érdekelje, mert még utánanézne, hogy igaz-e. De két bekezdés alatt eljutottunk odáig, hogy már van két diagnosztikus indikációnk: a mérgeződés (aminek tünete az elhízás) és az elgombásodás.

Egy ilyen reklámnál nem lehetne "megkerülni vagy szőnyeg alá seperni" a kérdést, hogy miért nincs itt egyetlen állításokat igazoló hivatkozás bármilyen szakirodalomra, és miért kell úgy kezelni ezeket az állításokat, mintha azok magától értetődő igazságok lennének? Ugyanis nemhogy nem magától értetődő igazságok, hanem többszörösen cáfolt állításokról beszélünk.

Sajnos manapság sok olyan anyagot fogyasztunk, amelyek tartósítószereket tartalmaznak, ezek a nyomelemekkel sókat képeznek, lerakódnak, savasítanak. Nagyon sok savas ételt eszünk: tej és tejtermékek, gyümölcsök, cukrok. Ha az emésztőrendszer egyszer elromlik, a savasodás innen kezdve színre léphet.

Itt szerzőnk meglovagolja az e-számoktól, adalékanyagoktól való rettegést is: ne zavarjon senkit, hogy pl. az E-vitamin, a C-vitamin is lehet adalékanyag, tartósítószer - még E-számuk is van. Nem mellesleg az ajánlott termék tartósítására kálium-szorbátot (E202) alkalmaznak, ami egy tartósítószer. Huh! Hogy pl. az E-vitamin vagy a mezei citromsav, aszkorbinsav hogyan képez nyomelemekkel sókat, arra kíváncsi lennék, ahogy a lerakódás és a savasítás kórélettana is megérne egy bizonyítást. Az sem derül ki, hogy „romlik el” az emésztőrendszer…

regenor.png

A termék összetevői a forgalmazó honlapján. Gyakorlatilag semmilyen olyan anyagot nem tartalmaz, amire gyógyhatást lehetne alapozni, ehhez képes nagyon sok pozitív hatása LEHET....

 

Érdekes, hogy a leírás szerint a tej savasít és rossz (öl butít, és nyomorba dönt, stb...) , egy oldallal odébb a  feltaláló már büszke a tejfehérje-oldatra, amit a betegei fogyasztanak - és ami alapja magának a terméknek is. Viszont az oldalon eddig egyetlen olyan állítás sem íródott le, aminek bármilyen egészségügyi alátámasztása lenne. De ha kellőképpen kirettegtük magunkat, kapunk javaslatot a megoldásra is.

Olyan ételeket fogyasszunk, amelyek nem erjednek/rothadnak (magas cukortartalmú ételek és gyümölcsök), mert ezek felfújhaták a beleket és így a perisztaltika nem működik, ezáltal a bél falán a gombák elszaporodhatnak. Olyan ételeket kell enni, amelyekben nem szaporodnak a gombák. Segítsük a szervezet megtisztulását a savasító anyagoktól és a sejtközi állományból kiüríteni az idegen anyagokat, amelyek gyulladást okoznak és gátolják a vérkeringést, biztosítva a feltételt a gombák és a baktériumok szaporodásához. Támogassuk, erősítsük az immunrendszert.

Bármilyen étel, élelmiszer, táplálék, ami tartalmaz szénhidrátot, az erjedhet, a fehérje-tartalmúak rothadnak, a zsír meg avasodik. Ez szervezeten kívül jóval egyszerűbben megy, a szervezeten belül azért erre akkora lehetőség nincs. Amit ő a felfújódásnak azonosít, az a korábban meg nem emésztett tápanyagok felhasználása a vastagbélben – ez pedig az ottani baktériumflóra természetes működését jelenti, önmagában nem jelent kóros jelenséget. És ha tényleg olyan ételeket szeretnénk enni, amin a gomba nem szaporodik, akkor rövid távon éhen fogunk halni: ezek a kis lények jóval igénytelenebbek, mint mi magunk, gyakorlatilag olyan tápanyagokhoz is hozzáférnek, amihez mi nem.

A … tartalmaz C-vitamint, antioxidánst, mely nélkülözhetetlen az egyes hormonok és a kollagén szintézishez, az immunrendszer normális működéséhez.

Ez a csúsztatott „van benne” érvelés. Ha a C-vitamin jó az egészségnek, és a termékben van C-vitamin, akkor a termék jó az egészségnek. Logikus, de... ez az a típusú érvelés, amit az hazai és az EU szabályozás is igen rossz szemmel néz, ugyanis bújtatottan egészségre gyakorolt pozitív hatást tulajdonít egy élelmiszer-kategóriába sorolt terméknek (az étrend-kiegészítők élelmiszerek). Ez az a kategória, mintha a citromot azzal reklámozná a sarki zöldséges, hogy immunerősítő hatású és a citrom nélkülözhetetlen egyes hormonok termeléséhez. Ugyanakkor ott a kérdés, hogy mennyi is van benne? Mert lehet 1 mg, 100 mg, 10.000 mg – nagyon nem mindegy - de ez nem derül ki a termékkel kapcsolatos tájékoztatóból, csak annyi, hogy "tartalmaz".

A grapefruitmag-kivonat polifenolos komponensei szervezetünk antioxidáns védekező rendszerében szintén jelentős szerepet tölthetnek be. Ezek a káros oxidatív folyamatokat gátolják.

Tévedés: az antioxidánsok nemcsak a káros oxidatív folyamatokat gátolják, hanem válogatás nélkül mindegyiket. És mennyi grapefruitmag-kivonat is van a termékben? 50 mg/l. Az egy adagra vetítve 1 mg. Én értem, hogy bivaly erős az anyag, de nem kevés ez egy kicsit?

És ha már grapefruit témánál vagyunk. A mag kivonatáról elsősorban antibakteriális és gombaellenes vonalon vannak kutatási eredmények, azok viszont jellemzően in vitro (élő szervezeten kívüli vizsgálat) eredmények (+egy-két patkány vagy egérkísérlet)  - vagyis az emberi szervezeten belüli hatások, az ahhoz kapcsolódó dózis tekintetében nagyon nem lehet találni konkrét, alátámasztható információt. Ami viszont biztos, hogy a grapefruit  és kivonatai elég sok gyógyszerrel lépnek interakcióba, éppen ezért ez a termék ilyen szempontból potenciális kockázatot jelent (bár az 1 mg-os mennyiség miatt a kockázat elég kicsi).

...vannak még poli- és oligopeptidek, amelyeknek fontos szerepük van a sejtek működésének az irányításában. A polipeptidekben mind a 20 aminosav megtalálható, így pozitívan segítenek a sejtközi állományból a szilárd lerakódások tisztításában.

A „poli- és oligopeptid” valami csodálatosan ritka és varázslatos anyagnak hangzanak, pedig nem azok. A fehérjék polipeptidek Hogy ezek milyen módon vesznek részt a sejtek működésének irányításában, az külön kérdés, de pl. ott az inzulin, ami egy peptid-hormon, szóval eddig még nem teljesen reménytelen az ügy. A gond az, hogy ahhoz, hogy működjön egy peptid szabályozó vegyület, az aminosav sorrendjét nem nagyon lehet megpiszkálni, ezért van az, hogy más fajok fehérjéit, enzimeit nem nagyon tudjuk hasznosítani, leginkább csak egy komoly immunválaszt tudnak a szervezetben előidézni. Ráadásul ezeket a peptideket a szervezet képes előállítani, nem szorulunk külső bevitelre. Az élelmiszerekben található peptideket az emésztés tönkreteszi (ezért nincs pl. tablettás inzulin), így ha hatásosak lennének is, akkor sem lehetne ilyen termékekből hatásosan bevinni a szervezetbe. Az aminosavak pedig önmagukban semmilyen sejtközi szilárd lerakódást nem távolítanak el.

A … fogyasztásakor 1 hét múlva már a vizeletben is látható a salakanyagok távozása, melyet a vizelet színesebbé válása, zavarossága és a 24 óra utáni üledékessége is bizonyít.

A vizeletnek alapvetően a színét a bilirubin határozza meg, ha több van, akkor sötétebb narancsos árnyalat van a vizeletnek. Ha vöröses-pirosas, esetleg barnás a színe, az már nem jó, mert akkor a húgyutakban valahol vérzés van (kivéve egyes élelmiszerek fogyasztását, esetleg néhány gyógyszerét, ami megszínezheti a vizeletet). A vizeletnél egyes anyagcsere-állapotoknak a termékei a vizelet szagát változtatják meg - ezt sokan értékelik a méreganyagok távozásaként. Egyik sem jelent semmilyen méregtelenítést olyan értelemben, ahogy ezt az alternatív gyógyászat értékeli, jó esetben ártalmatlan a változás, rosszabb esetben komoly máj- vagy vesefunkció zavart, esetlegesen anyagcsereproblémát jelezhet.

Napjainkban a fent felsorolt panaszok kb. 70%-a az elsavasodásból adódik.

És hát nem restek felsorolni minden olyan tünetet, ami eszükbe jutott és valószínűleg a listából mindenki talál legalább egyet, amit saját magán észlelhet.

 

egeszseg_1.jpg

 2008. évi XLVII. törvény a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról: Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok 17. pont: annak valótlan állítása, hogy az áru alkalmas betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarai vagy rendellenességei gyógyítására.

 

SZEMÉLYES JÓ PÉLDÁK

A fő marketing-stratégia itt a személyes jó példára épülő esetek bemutatása. Az indiai csalánnál a teljes fiktív példák domináltak, itt most valós személyekre épül a promóció. De ha azt hinnénk, hogy ettől korrektebb lesz a történet, akkor csalódni fogunk.

A honlapon van egy nyilatkozat, mely szerint: „az írásokban szereplők, anyagokat beküldők állításai saját tapasztalataikon alapulnak, az ő véleményüket tükrözik”. Ez jogilag egészen pontosan annyit jelent: a cég nem felelős egy magánszemély véleményéért, tehát gyakorlatilag BÁRMIT írhatok a termékről. És ennek megfelelően írnak bármit is, mindenki lefogyott, meggyógyult a magas vérnyomása, a cukorbetegsége, asztmája, minden valós és képzelt betegsége (pl. savasodás) - egy olyan termékben, amiben semmilyen olyan komponens nincs, ami ezekre a betegségekre, állapotokra hathatna.

És még itt jön egy kis csavar. Leellenőriztem néhány személyt, akiknek a neve eléggé egyedi volt az azonosításhoz. 7 személy Facebook profiljából 5 esetben egyértelműen, első pillantásra kiderült, hogy érdekeltek és érintettek a termék forgalmazásában, méghozzá egy MLM kereskedelmi csoport (Biocom) tagjaként. Én nem tartom kizártnak, hogy valaki olyan átütő sikerélményt éljen át, amitől egyből kedvet kap a termék terjesztéséhez, de gyanítom, hogy itt inkább fordítva történt. Gyanúmat némileg alátámasztja az a szubjektív megfigyelés, hogy némely személyek esetében az aktuális fotók nem támasztják alá a tartós és jelentős súlycsökkenés vélelmezett megvalósulását…

Ezek után mindenki döntse el, mennyire tartja hitelesnek a termék használatához fűződő sikerélményeket.

 

KÚRÁLÓDJUNK

A felnőtteknek ajánlott dózis napi 3x10 ml, minimum 4 hónapig – ez 3.600 ml. A vásárlás viszont nem is olyan egyszerű: a termék honlapján a vásárlókat átirányítja a már említett MLM oldalra, ahol „csak” egy egyszerű regisztráció kell a vásárláshoz. Feltéve, hogy van már az MLM rendszerből valakinek egy „ajánlója”. Nincs is beszervezés szaga az ügynek, ugye? Minden esetre kiderül, hogy 500 ml ára 7.200 Ft, vagyis a 4 hónapos kúrához 8 adagra van szükség, vagyis 57.600 Ft-ra. Aki ügyes, megszerezheti valamivel olcsóbban is, de a lényegen nem változtat.

mlm.jpg

Nem mondok semmit...

Az látható, hogy az underground marketingben profik, minden létező, termékhez közvetlenül vagy közvetlenül kapcsolódó domaint lefoglaltak - ez emlékeztet az indiai csalános történetnél látott honlap-hálózatra.

 

TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK

Nyilván a készítmény önmagában csodálatos és mindenható - de hát vannak mellé táplálkozási tanácsok is.A felkínált étrend a candida-diéták hatását tükrözi, igyekszik száműzni mindent, ami "savasít" vagy "erjedhet" a szervezetben:

  • süteményt, péksüteményeket;
  • alkoholt;
  • cukrot, cukorféléket, mézet;
  • ecetes, vagy erjesztett savanyúságokat;
  • tejet, tejterméket (kefir, joghurt, sajt, vaj, tejföl, stb.);
  • gyümölcsöt, gyümölcsleveket, üdítőket (kivétel a fent említettek);
  • olajat, margarint!

Nyilván itt vannak olyan tételek, amik a testsúlycsökkentés irányában hatnak, de pl. a savanyúságok kitiltása teljesen érthetetlen - főleg azért is, mert a savanyúságokban olyan probiotikus fajok találhatók, amik egy esetleges gombás kolonizáció visszaszorításában még hasznosak is lehetnek.

Nézzük a javasolt táplálkozási szokásokat:

  • Zsírral főzzünk, de ne túl zsírosan, így a zsírban oldódó vitaminok jól felszívódnak és biztosítjuk az epeürülést, mely elengedhetetlen a szervezet méregtelenítéséhez.
  • A kisütött zsír főzve igen káros, ezért a rántáshoz, dinszteléshez kevés zsírt használjunk.
  • Húsféléket minden formában lehet készíteni (sütve, főzve, rántva, párolva).
  • Kenyérféléket (rozs-, barna- és félbarna- vagy fehér kenyér) pirítva, de nem megégetve fogyasszunk.
  • Szalonnát, sonkát, kolbászt együnk sütve, főzve vagy nyersen.
  • A levesekhez a rántást enyhén pirítva, vízzel engedjük fel.
  • A salátákat bármely zöldségből készíthetjük, eredeti citrom levével, kevés só és édesítőszer hozzáadásával.
  • Az ételeket csak mérsékelten szabad sózni.
  • Rizst, kukoricát, borsót, babot köretnek kívánság szerint lehet fogyasztani.
  • Levest, főzeléket csak tej, tejtermék, cukor, gyümölcs nélkül készítsünk.
  • Krumplit és tésztaféléket csak korlátozott mennyiségben fogyasszunk.
  • Rizsből készült tésztákat fogyaszthatunk korlátozás nélkül.
  • Gyümölcsök közül citromot, lime-ot (zöldcitromot), grapefruitot korlátozás nélkül, továbbá gránátalmát és kókuszt is fogyaszthatunk.
  • Édesítőszerek használhatóak tetszés szerint.
  • Folyadékot (víz, ásványvíz, szódavíz, kristályvíz, forrásvíz, pí-víz, teák cukor nélkül) igyunk bőven.

Valahogy itt nem nagyon van rendszer. próbálja az egyszerű szénhidrátokat, a magas glikémiás indexű élelmiszereket kiszorítani és inkább egy csökkentett szénhidrát-tartalmú étrend felé orientálódni, de valahogy nem az igazi. Nem értem, hogy miért tiltja ki a gyümölcsöket, amikor a rizsből készült termékeket gyakorlatilag korlátlanul engedi fogyasztani - ennek semmi értelme. Előírja, hogy kevés zsírt használjunk, majd engedi a rántott húst, ami sütés közben jól megszívja magát zsírral.

És ha már itt vagyunk, egészen véletlenül akad egy cég, aki pont ennek megfelelően készít és szállít ki ételeket (milyen kicsi a világ). Az étlapja és az árai a fentiek tükrében egészen korrektek, figyelembe véve, hogy az alternatív irányzatok menüsorai milyen árakon érhetőek el, ez kifejezetten olcsónak mondható.

nofruit.jpg

Itt éppen a gyümölcs a halálos veszély forrása.

TANULSÁGOK

Jelen írásunk nagy tanulsága, hogy egy, a hazai jogszabályoknak (látszólag?) megfelelően bejelentett, forgalmazott termék esetében is nagy mozgástere van annak, aki szeretne az alternatív egészségügyi területen meghonosodott terminológiára építve jelentős jövedelemre szert tenni egy olyan termékkel, aminek hatását az ég adta világon semmilyen hiteles tudományos vizsgálat nem támasztja alá.

A másik nagy szomorúságom, hogy gyakorlatban  (értve ez alatt a jogalkalmazást egy hatósági eljárásban), nagyon szépen kijátszhatók a jogszabályok, hiszen a feltételes mód következetes használata, a cégtől független fogyasztói véleménynek álcázott állítások mind olyan kiskapuk, amikkel egy ügyes forgalmazó egészen jól elboldogulhat és olyan kijelentéseket is becsomagolhat, amikért máshol a GVH lazán milliós bírságokat dobál.

A reklámozás apró vizuális trükkjei is sokat segítenek, hiszen a termék csomagolása, megjelenése, a kapcsolódó képek (öröm boldogság, egészség) verbális megerősítés nélkül is elvégzik a dolgot, meggyőzik az egyszerű vásárlót arról, hogy ő is lehet ilyen, felkeltik a vágyat, befolyásolják a döntését, hogy "egye fene, egyszer megpróbálok egy kúrát".

Végül pedig az MLM rendszer csodás varázsa - bár nem vagyok a témában járatos, kétlem, hogy egyértelműen el lehetne járni egy MLM rendszerben értékesített termék esetében, a terméket forgalmazó vállalkozás ugyanis nincs közvetlen kapcsolatban a fogyasztókkal, sőt, a termékre vonatkozó állításaik egy része magánszemély által regisztrált domainen jelenik meg, amiért a forgalmazó cég nem vonható felelősségre - a saját honlapon meg nem győzik hangsúlyozni, hogy ezek fogyasztói magánvélemények.

Ha tetszett az írás, oszd meg és/vagy kattints a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd meg hozzászólásként! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon találhatók: https://www.facebook.com/Alimento.blog  

 

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség, vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

 

Források:

  1. Gröber U: Interakciók gyógyszerek, vitaminok és nyomelemek között. Zafir Press. 2010
  2. Cg.03-09-107907 cégjegyzékszámú "ÖKONET-EURÓPA" Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (6000 Kecskemét, Katona József tér 18.) cég 2016. január 10. napján hatályos adatai. Igazságügyi Minisztérium. Ingyenes Céginformációs Szolgáltatás. URL: https://www.e-cegjegyzek.hu
  3. Cg.13-09-107560 cégjegyzékszámú SIGFRID és FIAI Reflexológiai,Gyártó,Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (2040 Budaörs, Szellő utca 8.) cég 2015. július 5. napján hatályos adata. URL: https://www.e-cegjegyzek.hu
  4. http://www.domain.hu/domain/
  5. http://sosincskeso.hu/
  6. http://algaegeszseg.com/szabo-szigfrid-termeszetgyogyasz-a-reg-enor-feltalaloja-portre/
  7. http://sigfridazegeszsegert.com/
  8. http://www.regenor.hu/
  9. http://biocomag.ch/
  10. http://biocomag.ch/cikkek/karcsusodjon-velunk/konnyebb-mozgas-kevesebb-kiloval-jobb-vernyomassal
  11. http://reg-enor.info/

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr198259934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fordulo_bogyo 2016.01.27. 21:20:59

Minden szavadal egyetertek, de attol tartok, ebben az esetben kevesebb tobb lett vona. :-(
De ertelek, nehez az embernek visszafognia magat ilyen surusegu hulye nepbutitast olvasvan.

Tündér 23 (törölt) 2016.01.27. 22:58:34

Szerintem nagyon jó lett.

Margó Rigó 2016.01.28. 07:45:26

Átverés az egész világ, kimeríthetetlen téma van a piacon, várom a következő "boncolgatást"..

Tündér 23 (törölt) 2016.01.28. 13:15:22

@Margó Rigó:" Átverés az egész világ, ..." :D

Munyi cica 2016.01.29. 15:44:21

@fordulo_bogyo:
Egyetértek.
Kedves Sándor, ne haragudj meg ezért, de ha picit rövidebb lenne, akkor szívesebben elolvasnák a népek, mert így idő (és néha türelem) híján nem biztos, hogy elér a célközönséghez.
Mindenesetre köszönjük, nagyon hasznos írás ez is.

Munyi cica 2016.01.29. 15:51:25

Az E számokhoz még annyit :-D:
Már láttam olyan termékeket, amire rá van írva, hogy E-mentes.
Vagy pl. ez:
"az élelmiszerek csak természetes és E-mentes alapanyagokból készüljenek,"

www.elelmiszer.hu/cikk/gazda_termekcsalad

Minden reggel hallom a reklámját a rádióban:
a reszelős hangú öregedő néni mondja:
"mi egészségtudatosan táplálkozunk, nem szeretjük az E számokat az élelmiszerekben"

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.01.29. 15:59:30

@Munyi cica:

Fogok olyan cikket írni, mint ami a homeopátiáról szól...

- Hogyan működik?
- Sehogy...

:)

Munyi cica 2016.01.30. 15:25:08

@Meleg Sándor:
Ja, az rövid lesz akkor :). Bár azért azt is lehet boncolgatni, rengetegen hisznek benne és alkalmazzák. Meg azt, hogy hogyan "készítik" a cukorbogyókat.
Kecsketej :D.

Munyi cica 2016.01.30. 15:37:45

@fordulo_bogyo:
Köszi a linkeket, jók ezek a ködpiszkálók :).

Bocs, hogy itt kérdezem meg, csak mert most itt beszélgetünk, kicsit off:
teafűről van szó, mit gondolsz vagy tudsz arról, hogy ha pl. egy gyógynövényteát nem forró vízzel nyakonöntöm és úgy iszom, hanem a növényt magát megeszem, mondjuk egy kiskanálnyit naponta, az ugyanúgy hat, mintha teának innám? Vagy jobban kioldódnak a hatóanyagok a vízben?
Én azt gondolom, ha megeszem, ugyanolyan jó....sőt.

fordulo_bogyo 2016.01.30. 16:47:54

@Munyi cica: Teafu: ugy gondolom, hogy nem ugyanazt a hatast valtja ki a forrazat es szaraz noveny fogyasztasa.
Tobb okbol.
1. a teaban oldva vannak a hatoanyagok, azonnal fel tudnak szivodni, a szaraz levelbol mindenkeppen lassabban szabadulnak fel.
2. hatoanyagtol fuggoen az elofordulhat, hogy egyaltalan nem oldodik ki testhomersekleten a rendelkezesre alo ido alatt, vagy csak reszlegesen oldodik ki
[vegezz egy kiserletet egy teafiltert, vagy teafuvet tegyel forro es egy masikat szobahomersekletu, vagy 37C fokos vizbe; vizsgald meg az oldat szinet, illatat, izet kulonbozo idotartamok elteltevel]
3. ugyanakkor lehetnek olyan anyagok a novenyben, amelyek forro vizben nem oldodnak, de a gyomorsavban, vagy a lugos kozegben a vekonybelben kioldodnak, es ezek hatasara nincs nepi tapasztalat, mert nem szokas a gyogynovenyeket ragcsalni.
4. a forro vizben bizonyos kemiai reakciok gyorsan lejatszodnak (kozismert pelda, hogy a C-vitamin gyorsan oxidalodik), igy a forron keszitett teaban mas vegyuletek lesznek, mint ami a novenyben eleve ott van.

Ezzel nem foglaltam allast, hogy jobb, vagy rosszabb a tea vagy a noveny, csak azt allitom, hogy nem azonos, nem varhatsz feltetlenul azonos hatast.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.01.30. 19:30:07

@Munyi cica:

Ezt egy kicsit mazochizmusnak tartom. Biztos a koffein hatását is befolyásolná, ha elrágcsálnánk, mint a mogyorót, de azért mégis...

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.01.30. 19:39:41

@Munyi cica:

Egyébként van egy jó öltetem még, a paleo-homeopátia, ahol cukor helyet xilittel vagy eritrittel csináljuk a varázslatot, szerintem e kettő is idomítható olyan jól, mint a szőlőcukor...

Munyi cica 2016.01.30. 19:44:24

@fordulo_bogyo:
Értem, köszönöm szépen a részletes és alapos választ :-).
Elvégzem azért a kísérletet, de mindenképp hallgatok rád, még ha nem is foglaltál állást, de azt érzem a válaszodból, hogy mégis csak jobb teának, forró vízzel. (Kivéve, ami eleve hideg/langyos vízben áztatva ajánlott, pl. csipkebogyó, a hatóanyag miatt).

Csak egy-két növényt szoktam ilyen "mazochista" módon enni, általában teát főzök inkább.
Azért is kérdeztelek, mert egyszer valami helyen (antalvalin? :) valaki ragaszkodott ahhoz a (téves) elképzeléshez, hogy árt a teafűnek a forró víz, mert elpusztítja az enzimeket, mittudoménmit, ezért jobb a langyos víz, te meg azt válaszoltad, hogy 100 fokos vízben jobban ki tudnak oldódni a hatóanyagok, mint mondjuk 60 fokosban.

Munyi cica 2016.01.30. 19:48:43

@Meleg Sándor:

Nekem nem mazochizmus megenni egy kis keserű füvet, pl. a szennalevelet szoktam, szörnyű keserű, de teának.....tovább tartana megiszogatni, mint lenyelni azt a kis keserűséget :-).
Koffein: miért, az Andokban (jól tudom), kokacserjelevelet rágcsálnak...hm...
A kávét jobban szeretem inni, finom, szeretem az ízét. A nap fénypontja egy finom kis habos kávé.

Paleo-homeo: látom, beindult a fantáziád, xilit...eritrit...hát, miért is ne? Az sem használna vagy ártana többet, mint a szőlőcukorbogyó :).

fordulo_bogyo 2016.01.30. 21:38:53

@Munyi cica: A kokacserje levelet nem elsosorban a koffein, inkabb a kokain nevu anyag miatt ragcsaljak. :-) Frissito, elenkito teat is keszitenek belole.
hu.wikipedia.org/wiki/Kokacserje

A porkolt kavebabbol nem csak teat (azaz kavet foznek, hanem a szemeket onmagukban, vagy csokolade bevonattal szilard allapotban id fogyasztjak. Nem rossz az sem.

Alternativ korokben idorol idore olvashato tevhit, a taplalek enzimtartalmanak a jelentosege, ezzel indoklajak a nyers elelmiszerek fogyasztasat.
A taplalekkal fogyasztott enzimek mind megsemmisulnek, lebomlanak alkotoelemeikre. Talan egyetlen (azaz ketto) kivetel a papaya papain enzime, es az ananasz bromelin enzime, amelyek feherjebonto enzimek,
amelyek az emesztes kezdeti szakaszan meg mukodhetnek, segithetik a feherjek emeszteset.
De meg ezek se semmikeppen nem szuksegesek, minden elo szervezet maganak kesziti az enimeket, amelyekre szuksege van, es ezek nem helyettesithetoek a taplalekkal bevitt enzimekkel.
A szaritott levelben pedig nincsenek mar mukodokepes enzimek, a szaritas soran inaktivalodnak.

Munyi cica 2016.01.31. 15:15:13

@fordulo_bogyo:

Igen, a kokacserjét tudtam, hogy nem koffein miatt fogyasztják, csak példának hoztam, hogy van növény, amiből teát is főznek, meg rágcsálják is (mint én :-)). Úgy emlékszem, magas hegyvidéket, hegyvidéki levegőt segít nekik elviselni, mert ott kevesebb az oxigén (javíts ki, ha butaságot mondok).

Ja, tényleg, egyszer mi is kaptunk ilyen étcsokis pörkölt kávébabot, karácsonyra, de nekem nem ízlett. Kemény, keserű volt a bab, csak a csoki ízlett.

Köszi a magyarázatot az enzimekre, a papainról és bromelinről én is tudtam, de jó, hogy pontosítottad :). Néha hajlamos vagyok elhinni ilyen dolgokat, mint pl. enzimek fontossága, de emlékszem, hogy már akkor ott is elmagyaráztad.
Köszönöm a választ!

Evita70 2016.02.01. 06:37:03

Én is azok közé tartozom aki ennek az étrendnek és táplálék kiegészítőnek a segítségével 4 hónap alatt 16 kilóval lettem kevesebb.S fél év óta is tartom az elért eredmény!(s mivel nagy volt a súlyom, mozgás nélkül szaladtak le a kilók) Orvosi leleteimen még a doktor úr is meglepődött. A környezetemben is 16-18 kilós VALÓS fogyások vannak. Lehet támadni a terméket és étrendet.....de valamiért ,mégis csak működik!!!

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.02.01. 07:31:53

@Evita70:

Nincsen olyan étrend vagy étrend-kiegészítő, aminél ne lenne olyan ember, aki megmondja, hogy neki ez bevált. De egyedi esetekre nem lehet építeni, nem véletlenül találták ki azokat az eljárásrendeket, amik alapján igazolni lehet egy-egy étrend vagy termék hatását.

Hogy valaki egy adott étrend/termék használatával egyidejűleg fogyott, az szuper jó, csak nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy adott termék milyen mértékben és milyen módon érte el a hatást. És a jelen cikkben nevezett termék esetében egy dolog biztos: hogy a reklámban említett hatásmechanizmus nem létezik - ha hat is valamilyen módon, akkor nem így.

Persze, erre lehet mondani, hogy "valamiért mégiscsak működik" de ezt egy GVH vagy fogyasztóvédelmi eljárásban nem fogják bizonyítékként elfogadni.

d.j 2016.02.21. 19:47:26

Rosszindulatú és tudatlan cikk. Hogy idézzek egy klasszikust: "Nem tudsz te semmit Havas Jon".
Se az MLM cégről, sőt magáról az MLM-ről sincs tudásod. Ha lenne akkor nem írtál volna ekkora blődségeket, se magáról a termékről sincs semmi fogalmad. Szerencsére volt benned annyi kurázsi, hogy az elején be is vallottad, innentől végig röhögtem az okoskodásaidat. Bravó, folytasd töretlenül, ha már lejárattad magad tedd magad nevetségessé is.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.02.22. 07:20:26

@d.j:
Köszönöm, hogy megosztottad az élményedet, örülök, hogy jól érzed magad. Még jó, hogy konkrét, tényszerű érvekre építetted a véleményedet...

fordulo_bogyo 2016.02.22. 15:18:57

@d.j: Az MLM kozismerten pilotajatek, amit egy "termek" eladasaval tesznek legalissa, de a lenyeg nem ezen van, hanem a piramisszeruen szervezodo belepok penzeinek a piramis felsobb reszen levok zsbebe valo iranyitasarol.
Normalis, adott aron boltban eladhato "termeket" nem arusitanak MLM modszerrel.
Az megy MLM-be, ami nyiltan nem reklamozhato (mert hazugsag amit allitanak rola, es az szamonkerheto lenne, Jozsi nenei, Mari bacsi meg azt mond a szomszedoknak, ismerosoknek, amit akar, ot nem fogjak felelossegre vonni), vagy mert durvan tul van arazva, annyiert a boltben senmi sem venne meg.
Vagy a fenti ketto egyutt.
Ha mar szobahoztaz az MLM-et.
Valamiert ugy gondolom, aktiv MLM tag vagy.
Bevallamom, nagyon jol ismerem az MLM-eket, alaposan tanulmanyoztan jonehanyat kozuluk.

Munyi cica 2016.02.22. 20:05:51

@fordulo_bogyo:
Bravó, Bogyó, ezt lájkolom.

fordulo_bogyo 2016.04.14. 17:46:00

Bocs, ha kicsit off, szeretnem a velemenyedet kerni errol az ajanlasrol altalaban, es a maj es belsosegek fogyasztasaval kapcsolatos ajanlasrol kulonosen?
Eddig mennyit ajanlottak, es miert a kiemelt korlatozas:
"a belsőségek (például a máj) fogyasztását korlátozza heti egy alkalomra"

www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20160414-hetente-csak-egyszer-egyunk-majat-ajanljak-a-szakertok-mdosz-ajanlas.html

fordulo_bogyo 2016.04.14. 20:16:02

Potkerdes: tenyleg ilyen sok gabonat ajanlott fogyasztani?
Raneztem az elmult par nap etrendjere, hat legfeljebb naponta egyszer (vagy egyszer sem) szerepelt benne gabonafeleseg.
Maskor elofordul, hogy sok tesztat, kulonbozo rizseket, par szelet kenyeret, vagy muzlit eszek, szoval nem rendszer...

andika751 2016.05.29. 08:09:06

sziasztok!

Én is majdnem bedőltem ennek a szernek, de nagyon jó, hogy ráakadtam erre az írásra! Kérdésem az lenne Sándorhoz, hogy ha esetleg írnál egy kicsit arról, hogy amit állítanak a sok zsírfogyasztásról, annak milyen hatása lehet a szervezetre és hogyan függ ez tényleg össze az epe működéssel, én eddig mindig úgy tudtam, hogy az állati zsírokat csökkenteni kell, itt meg csak azt esznek és a növényit elhagyják. Sajnos a környezetemben egyre többen vágnak bele, rossz máj értékekkel és ami felháborító volt számomra, hogy 6 hónap után rossz a gamma Gt értéke rosszabb lett az kúrázónak és még a szer és diéta további folytatására buzdították, kíváncsi vagyok mi lesz a vége, most meg vérvételre. Köszönöm, hogy leírhattam! Egyébként nagyon jó a blog!!!
Üdv: Andi

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.05.30. 08:49:17

@andika751:

Ha már egy embert sikerült meggyőzni arról, hogy ne költse a pénzét feleslegesen ilyen termékekre, akkor már megérte megírni a cikket.

A zsír nem attól lesz jó vagy rossz, hogy állati vagy növényi eredetű, ezt a felosztást és szelektálást kissé erőltetettnek tartom.

Nagyobb fogyókúrák előtt érdemes egy alaposabb orvosi kivizsgálásnak alávetnie magát az embernek, egyébként sem rossz, ha tisztában van az ember a saját szervezete aktuális állapotával, de 10-15 kg (vagy még több) túlsúly esetén tényleg érdemes felmérni egy intenzív életmódváltás során figyelembe veendő problémákat.

andika751 2016.05.30. 10:59:38

@Meleg Sándor:

Köszönöm a válaszodat! Én nem vagyok túlsúlyos, inkább a méregtelenítés része fogott meg, amiben voltak kételyeim rendesen (amíg el nem olvastam a cikked) és hogy mennyi mindenre jó lehet! (amit most már máshogyan gondolok).

Engem kifejezetten érdekelne ha majd tudnál egy cikket ebben a megvilágításban a zsírokról írni és a máj/epeműködéséről. Szerintem mást is érdekelne.

Én felháborítónak tartom a regenoros ajánlásokat. Végig olvastam egy hosszú fórumot róla, nagyon sokszor "érdekes" tünetekről számolnak be, amire sokszor a válasz az, hogy fojtasd a kúrát, hát nem tudom, én nem játszanék a szervezetemmel így.

Szép Napot! Üdv: Andi

fordulo_bogyo 2016.05.31. 05:24:06

@andika751: a "meregtelenites" egy altudomanyos kitalacio. ha valahol azt olvasod vagy hallod, hogy ez vagy az meregtelenit, azonnal kezdj gyanakodni.

andika751 2016.06.07. 09:39:21

sziasztok!

Szeretnék veletek megosztani valamit a regenoros diétával kapcsolatban és nagyon érdekelne a véleményetek róla! Van egy munkatársam, aki cukorbeteg gyógyszerről inzulinra kellett volna átállnia, ezenkívül vérnyomásproblémája is van, és a máj értékei is rosszak voltak (pl. gamma gt). Ő egy 50 éves nő, tavaly nyáron 1 éve elkezdte inni a regenort, 1 hónap szüneteltetésen kívül folyamatosan issza és diétázik már 1 éve. Természetesen fogyott 12 kg-ot, ami szerintem a diétának köszönhető. A cukorja beállt, nem kell neki inzulin, szerintem ez is a táplálkozás miatt van, hiszen a szénhidrátra nagyon odafigyel. Én amire nagyon-nagyon kíváncsi voltam, mert az anyukám is hasonló betegségekben szenved, hogyha most 1 év után csináltat egy nagy labort milyen értékeket fog mutatni. Megtörtént a vérvizsgálat, előtte 17 csillag volt a vérvételében, most 6 lett, viszont a gamma gt-je 290-ről "csak" 240-re csökkent, ami szerintem nem igazán jó eredmény, mert még ez is baromi magas a normál 40-50 körüli értékhez képest. Elmondanám, hogy anyukámnak 130 körül van, neki regenor és ilyen diéta nélkül, odafigyeléssel is csökkent. Szóval csak azt akartam ebből kihozni, hogy 1 év diéta és regenor mellett gyakorlatilag a májértéke mégsem lett túl sokkal jobb, pedig annyira a máj rendbetételét hangsúlyozza ez a termék és a diétája.
Akkor ez most hogy is van? Ő örült, hogy sokkal kevesebb lett a csillag a vérvételében, de szerintem a májproblémáját nem oldotta meg és 1 éve már májgondozóba akarták küldeni emiatt.
Kíváncsi vagyok ti mit gondoltok erről? Esetleg Sándor, ha tudnál erről egy pár dolgot írni?
Köszönöm szépen!

andika751 2016.06.07. 10:17:21

csak még egy kérdés a témával kapcsolatban, az sem értem, hogy a máj regenerálódásához miért kell a gyümölcs és tejtermékek fogyasztását teljesen korlátozni? illetve ez a cukorbetegséget hogyan befolyásolja, mármint az elhagyása? A tejtermékek nem sok szénhidrátot tartalmaznak, a gyümölcsök változó, de a nagyobb cukortartalmú banán, szőlőn kívül nem olyan nagy mértékű a szénhidráttartalma, mint mondjuk 10 dkg rizsnek, ami meg fogyasztható?

fordulo_bogyo 2016.06.08. 00:43:04

"miért kell a gyümölcs és tejtermékek fogyasztását teljesen korlátozni?"
Miert kellene? Hol olvastad ezt a javaslatot?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.06.08. 07:59:21

@andika751:

Látatlanban nehéz konkrétumot mondani, a májenzimek értékét befolyásolhatja a gyógyszerelés is. A testsúly csökkenése önmagában nagyon sokat tud javítani az anyagcserén, bár ez még önmagában nem fog a májjal csodát csinálni.

A "máj rendbetétele" elég furcsa dolog, mert éppen a Regenorban nincs semmi olyan, ami igazoltan képes a májfunkciók javítására. Pedig vannak ilyen termékek a piacon pl. a máriatövismag-kivonatok.

andika751 2016.06.08. 11:42:21

@fordulo_bogyo: akik a regenort használják, az ahhoz rendelt diétában tilos a gyümölcs (kivéve a citrom ) és a tejtermékek fogyasztása. Sokan írják, hogy rendbe hozta a cukor értéküket.

andika751 2016.06.08. 11:47:06

@Meleg Sándor: köszönöm a válaszodat. Az anyukám a pont ilyen gyógynövényből készült teát ivott és nem regenort, és használt neki, a máj enzim értékei jobbak lettek. Azt nem értem, hogy a tej és gyümölcs elhagyása mit befolyásol? A túlzott állati zsír nem káros a máj/epe miatt? Eddig mindenki ezt szajkózta? Az anyukámat is "fűzik a szer fogyasztására", de én féltem, hogy még több kárt okoz vele.

fordulo_bogyo 2016.06.08. 12:41:34

@andika751: Ki rendeli hozza a dietat, es hogyan? A dobozaban van valami javaslat? Hol lehet ezt elolvasni?
Semmi esszeru magyarazatot nem tudok elkepzelni erre a javaslatra.
Mao helyeken eppneseggel sajtokat szoktak javasolni, amik segitik maj regeneraciojat.
Alapvetoen a maj regeneroldik magatol, ha beken hagyjak.
A Regenor osszetevoi alapjan nem karos (de nem is hasznos). Csak penzkidobas.
Kb annyi, mintha egy kaveskanalni zsirmentes tejet es egy falatnyi almat fogasztana (plusz a tartositoszerek), hamenezed az osszetetelet.
Kerdes, hogy valoban az van-e benne, amit rairnak? Epp most bukott le par tarsasag, teljesen termeszetes gyogynoveny ferfi szex taokiegeszitot arultak, es kiderult, hogy megszortak a viagra meg egy masik gyogyszer hatoanyagaval! Ha a Regenornal is igy trukkoznek, akkor veszelyes is lehet.

andika751 2016.06.08. 13:25:46

Szia!

Ez onnan indult, hogy a munkahelyemen egy csomóan elkezdték inni ezt a "csodaszert" és felkaptam a fejem, hogy mi is ez. Utána olvastam, mert kételkedtem az egészben, elkezdtem kutatgatni utána és nem vakon elhinni mindent, amit állítanak róla. Így kerültem erre az oldalra is. Engem is sok minden érdekel a táplálkozással kapcsolatban, szeretek ezekről olvasgatni és megérteni összefüggéseket.
Szabó Sz., aki a regenort feltalálta, kitalált hozzá egy diétát, szerinte ettől+ a szervtől a szervezet méregtelenítődik és ezáltal még fogyni is fogsz.

andika751 2016.06.08. 13:28:35

@fordulo_bogyo: egyébként én is így gondolom az összetevőket illetően, tejfehérjét tartalmaz (közben meg a tejet, tejtermékeket nem lehet fogyasztani, ez már nekem ellentmondásos), akkor c vitamint, meg grapefruit-mag kivonatot, hát ezek szerintem egyik sem fogyaszt, sem regenerál.

fordulo_bogyo 2016.06.08. 19:26:48

@andika751: Megtalatam az ajanlast...
biopatika.eu/?modul=oldal&tartalom=1220444
Ez egy borzalom! Es varandos kismamaknak is ajanlja az etrenddel (gyumolcsmentes etrenddel!!!!) egyutt! Megall az esz.
Tesztelte valaha valaki, hogy nem okoz veleszuletett rendellenesseget? Nem tesztelte.
Kicsit utanaolvastam, a hivatalos oldalukon a feltalalo szerint
www.reg-enor-meregtelenites.hu/reg-enor-kerdesek-valaszok.html
-emelheti a vernyomast
-megszinezi es zavarossa teszi a vizeletet
-hasmenest es/vagy szekrekedest okozhat
-ha nem sotetben taroljak, akkor megbarnul, de akkor is hasznalhato

A fentiek alapjan megvaltoztatom a velemenyemet, ez komolyan veszelyes leht!
A fenti dolgokat nem okozhatjak az allitolag benne levo osszetevok!!!!! Valami mas ismeretlen anyag(ok) is van(nak) benne!

Téged Kereslek 2016.09.26. 21:12:56

Ennyi barmot mint ti. Ha már lejáratjátok,legalább vegyétek a fáradtságot hogy járjatok utána annak amit leirtok. Szánalmas az egész. Olyan mlm szagotok van hogy messziről bűzlötök. Valószinünek tartom,hogy nem a termék általi cégnél van érdekeltségetek, azért habzik a szátok. Nem is érted miért nem engedi a savanyúságot? Amikor leirta hogy az ecet erjedést okoz a belekben.... Nem is érted miért nem lehet gyümölcsöt enni? Talán a cukortartalom miatt...? És láss csodát akkor mitől is állt helyre a csóró regenorozónak a cukorbetegsége? Nem is érted miért nem engedi e tejtermékeket? Talán a szó hogy CANDIDA mond valamit? Ember!!!! Helyetted inkább fejőszéket kellett volna csinálni, nem pedig hagyni hogy rászokj a levegőre és lejárasd a fajtádat :D:D Már csak azért imádkozom, hogy ne orvos legyél!!!!!!

Tündér 23 (törölt) 2016.09.26. 21:22:27

@Téged Kereslek: Van egy rossz hírem, nem voltam, nem vagyok és nem leszek mlm tag. Ha a barom nem a hozzád hasonlót jelenti, akkor barom vagyok inkább. Van aki a hozzád hasonlóra mond ilyen jelzőt.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.09.27. 07:10:20

@Téged Kereslek:
Először is szeretnék gratulálni az intelligens indításhoz - sajnos ismét csak azt látom, hogy az ismeretek hiányát indulatokkal pótolod.

Csak hogy tisztázzunk pár dolgot: az ecet semmilyen erjedést nem okoz belekben. Az erjedést meghatározott baktérium és gombakultúrák okozzák - ezek viszont nincsenek az ecetben, mert az annyira tömény (még a 10%-os is), hogy abban nem maradnak életben a probiotikus kultúrák.

Ha a regenorozónak azért áll helyre a cukorbetegsége, mert nem eszik gyümölcsöt, akkor a regenornak mi a szerepe a dologban? A másik, hogy gyakorlatilag semmi. Másrészt a cukorbevitelünknek töredéke származik gyümölcsből.

Candida: alimento.blog.hu/2014/04/09/candida_albicans_a_feher_mumus

Nem szeretném sokat ismételni magam, de a candida jelenség jelentős része egyszerű hype, az alkalamzott diéták és kezelések többsége pedig alkalmatlan enterális candidiázis kezelésére. A regenor is alkalmatlan.

Végül: ha annyira nagyszerű a készítmény és kapcsolódó életmód program, akkor nagyon szívesen látni erről egy hiteles összefoglalót. Mert azt eddig nem sikerült produkálni, csak van egy nagy homályos "sokan gyógyultak meg" maszlag és ennyi.

"nem a termék általi cégnél van érdekeltségetek" - semmilyen forgalmazott terméknél nincs érdekeltségem. A blog sem élvez semmilyen szponzorációt.

"Már csak azért imádkozom, hogy ne orvos legyél" - imáid meghallgattatásra találtak, nem vagyok orvos. Ha az lennék, egy kicsit többet tudnék tenni az ilyen lehúzós termékek ellen.

Téged Kereslek 2016.09.27. 10:03:13

@Meleg Sándor: Ha orvos lennél, igen tehetnél az ilyen lehúzós termékek ellen, hogy az alábbi úgymond "mlm"-ben tevékenykedj.

naturahirek.com/egy-gyogyszergyari-vezerigazgatonak-elege-lett-es-elmondta-az-igazat-gyogyszergyarakrol/

Ebben a búbánatos világban minden a lehúzásról szól. Főleg a magyar egészségügy. Ha nincs pénzed, gyógyulásod sem lesz. Ha kicsit ismerősebb lennél a termék kapcsán, még magad is meglepődnél, mennyi orvos,természetgyógyász, és dietetikus áll a dolog mögött. Akik felvállalva saját magukat nyilvánosság elé mernek állni előadásokon. Ha akkora lehúzó csodaszer lenne, valószínű,hogy aki kitalálta, nem járná az országot, rendezvényről rendezvényre,hogy az ott jelenlévők kérdéseire válaszoljon, hanem szépen elbújva számolgatná a pénzét, amit az emberekről lehúzott. De hát ugye köztünk legyen szólva, minden akkor szép és kerek, ha a kisemberek oda lapátolják a pénzüket, ahova a nagy fejek mondják, még akkor is ha ez nem feltétlen a javukat szolgálja. Az indulatra visszatérve, csak arra lennék kiváncsi, hol van a link, ahol Rólad van hivatalos leírás? Ja, mert elfelejtettem leírni, Szabó Szigfridnek van hivatalos weboldala.
Kinek ez,kinek az. Legyen szép napod :)

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.09.27. 13:42:48

@Téged Kereslek:

1. A naturahirek nem tekinthető semmilyen értelemben elfogadható forrásnak. Annyi hazugságon kapták rajta, hogy ha véletlenül egyszer igazat írna, azt csak tévedésből tenné.

2. Az, hogy a gyógyszergyárak profitért dolgoznak, az nem titok - mint minden gazdasági társaság, ez is nyereséget kell, hogy termeljen. Általában a gyógyszergyárak piaci árrése a nagy versen és a magas beruházási költségek miatt alacsony, különösen az alternatív termékekhez képest.

3. "aki kitalálta, nem járná az országot, rendezvényről rendezvényre" - éppen a fordítottja jellemző. A lehúzós termékeknek rettenet nagy marketingje van - mivel semmi más nincs a tarsolyukban. Csak egy példa: van olyan kamu termék, aminek 160-180 bejegyzett honlapja van...

4. "Rólad van hivatalos leírás?" - ha nem fárasztó, próbáld meg begépelni a nevem a böngésző kereső mezőjébe.

"Szabó Szigfridnek van hivatalos weboldala" - szerinted miről szedtem a cikkben kifogásolt állításokat? :) egyébként a hivatalos honlaptól még a termék semmivel nem lesz hatásosabb.

andika751 2016.11.09. 15:03:48

Sándortól kérdezném, hogy mi a véleménye arról, hogy ez a szer és a hozzá rendelt diéta normalizálhatja-e a vérnyomást?
Már korábban írtam ide, nálunk a környezetemben nagyon divatos lett ez a diéta, amit én nem nagyon értek. Fogyás a cél elsősorban, de sokan egészségmegőrzés céljából csinálják.
Most hallottam, hogy a vérnyomásbetegségre is jó, mert a Szigfrid állítása szerint ( a szer és diéta feltalálója), kitakarítja az ereket és emiatt beáll a vérnyomás. Hát nem tudom, én nem találok rá logikus magyarázatot, hogy ez igaz lenne.
Nem értem továbbá az étkezéseknél tiltott dolgokat sem, hogy miért nem lehet, pl. tilos a gyümölcs, de a gránátalma nem, de miért? Mit tud a gránátalma, amit a többi gyümölcs nem?
Érdekelne a véleményed erről?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.11.09. 19:33:48

@andika751:
A kiegészítőnek szerintem semmilyen ilyen hatása nincs. Az étrend elvileg megvalósítható úgy, hogy a korábbi étrendhez képest csökkent energia-bevitel és egyéb változások révén bizonyos betegségekben eredményezhet pozitív változásokat.

Az "erek kitakarítása" azért nem ilyen egyszerű, ez azért nem egy csatorna, amibe beküldjük a csőgörényt és minden szép lesz...

A gyümölcsök szelektálásának szerintem semmi értelme nincs. A gránátalma simán be van sztárolva és ennyi.

andika751 2016.11.10. 10:22:33

@Meleg Sándor: köszönöm.

A csökkent energiabevitelen mit értesz? Mert én, amit látok a környezetemben az az, hogy megnövelik drasztikusan a zsírbevitelt, ami ugye több kalóriát tartalmaz, mint a szénhidrát, akkor a végén szerintem nem visznek be sokkal kevesebb kalóriát. Amit látok, hogy minden étkezésnél tesznek az ételbe plusz 1 kanál zsírt, vagy megkenik a rántott hús tetejét zsírral, szalonnát, kolbászt esznek pirítóssal.

Ami még érdekel, az nem is az, hogy miért nem esznek gyümölcsöt, tejterméket, hanem , hogy szerinted az állati zsíroknak tényleg ilyen jótékony hatása lenne? Most sokfelé lehet ezt hallani, hogy nem eszünk állati zsírt eleget, mondjuk ez nálam speciál igaz, én eddig azon voltam, hogy ez nem jó, és inkább növényi zsiradékot fogyasztottam, abszolut nem tudom megítélni ezek után, hogy mi a jó, pedig valamennyire járatos is vagyok a témában, tanultam táplálkozástant.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.11.10. 21:03:43

@andika751:
Nehéz ezt pontosan megmondani, ennek pontos megítéléséhez kellene egy előtte-utána étkezési napló értékelés. Ha kiesnek a hozzáadott cukrok, illetve a magas szénhidráttartalmú élelmiszerek (pl. pékáruk), akkor az akár 100-200 g szénhidrát-megtakarítást jelenthet, ami 400-800 kcal.
A paleolit étrendnél végzett vizsgálatok alapján a relatív zsírbőség sem kompenzálja ezt a kiesést, a nettó energia-mérleg negatív tartományba mozdult el.
Az állati zsiradékok között vannak jobbak-rosszabbak, az ajánlások szerint mindkettő fogyasztható a napi bevitel keretein belül.

andika751 2016.11.11. 08:46:57

@Meleg Sándor: köszi.

Én a paleolit táplálkozásról nem sokat tudok, de láttam van itt beírás róla, nem is egy, majd átnézem. Ezek szerint a paleolit is a zsír fogyasztást preferálja a szénhidrátokkal szemben. Érdekes ez a szénhidrát dolog, már nagyon várom, hogy erről is készüljön egy beírás, mint a zsírokról.
Üdv: Andi

andika751 2017.03.10. 14:55:44

Már megint itt vagyok, de van egy fórum ezzel a témával kapcsolatban és majdnem ölre mennek, mert akik isszák a folyadékot azok azt állítják, hogy "a regenorban zsírbontó enzimek vannak,amik bontják a zsírt", ha ezt nem iszod , ez nem fog megtörténni, más meg ezt épp próbálja megcáfolni, miszerint ebben a lötyiben ami van tejfehérje, vagy most már tejsavót írnak, azt simán 1 pohár tejjel be lehet vinni, és így egy filléres összetételű szert árulnak súlyos ezresekért. Kész vicc. Egyébként hogy van ez a zsírbontó enzim dolog, mármint a tejfehérje bontja le a zsírt, ? Hogy én is megértsem? Egyébként, ha én vagy bárki próbál kérdezni eme fanatikus fogyasztóktól, nem tudnak rá válaszolni, és még neked támadnak.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2017.03.10. 16:51:00

@andika751:
Regenorosokkal nem nagyon lehet érdemben vitatkozni. Most vagy hallucinálnak mindenfélét a termékbe, ami nincs benne - mert a termék összetevőben semmilyen zsírbontó enzim nincs feltüntetve. Vagy nem az van a termékben, amit hivatalosan közölnek - ilyet találtam már ezüstkolloidnál is.

Valójában az lenne a legjobb, ha egy független labor bevizsgálna egy termékmintát.

A tej külön vicces, mert az étrendben meg nem szeretik a tejet, mert az gonosz dolog.

andika751 2017.03.10. 19:15:33

@Meleg Sándor: hát ez az, én is feltettem egy üzletkötőnek ezt a kérdést, mikor jött a termékével, hogy a tejet nem szabad fogyasztani, közben meg a szer tejfehérje oldatot tartalmaz és hogy akkor ez hogy is van? A válasz igen meglepett, azt mondta az biztos nem olyan összetételű, hát a tejfehérje az tejfehérje, abból nincs többfajta szerintem.
Szerinted azok a tapasztalatok, amiket mondanak erős túlzások vagy már "hallucinálnak" vagy bebeszélik maguknak, vagy esetleg a cukormentes, és mindenféle adalékanyagmentes étrend okozhatja?
Több helyen olvasom, vagy hallom, hogy megszűnt a vizesedés a lábamban, vagy több energiám lett, nem fáradok úgy el, és ezt sokan a zsírok hatásnak tudják be.

Egyébként magáról a szerhez rendelt étrendről mi a véleményed? Nekem nagyon érthetetlen, nem engedi a tejes őrlésű dolgokat, közben meg tudjuk, hogy a fehér kenyér (hiába pirítva eszik) pl, nem tanácsos a cukrosoknak, akkor a liszteknél a rizslisztet, kukoricalisztet engedi, magyarázza a gluténmentességgel, közben meg ehetek a kenyérből a pirítóst, szerintem olyan nincs, hogy kicsit gluténmentesen étkezem, azt gondolom, ha valaki ebben a betegségben szenved, akkor zéró glutén, ha nem, akkor meg fölösleges gluténmenetesen étkezni, akkor nem engedi a zabpelyhet fogyasztani, pedig szerintem az egyik legegészségesebb gabona, tehát már csak a szénhidrátoknál (gabonaféléknél) egy káoszt látok. Akkor nem beszélve a tejtermékek tiltásáról, a gyümölcsök tiltásáról, mondván ezek elhagyásával tud a szervezet méregtelenítődni. Most nemrég utánaolvastam a candida diétának, és nem tudom, hogy megállja-e a helyét az információm, de pl. a joghurtot nem tiltja, sőt a gyümölcsöket is egy idő után engedi, nem 4-6 hónapig, hogy egy szem gyümölcsöt ne együnk. Azért rugózok ezen a témán annyira, mert egyrészt a környezetemben sokan csinálták, csinálják és vannak jó eredmények, pl. most az egyik személynek elvették az inzulinját, mert az elmúlt 1 év alatt, mióta ezt csinálja, nagyon jó lett a vércukor értéke, másrészt meg próbálom megérteni, hogy mi okozhatta az egészségjavulást, lehet, hogy csupán a fentebb említett cukor, mű ételek elhagyása és nem az, hogy nem ettek gyümölcsöt és tejterméket.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2017.03.11. 07:52:38

@andika751:
Tejfehérjéből egy fajta van. Csűrhetik-csavarhatják, de ha tiltják a tejtermékek fogyasztását, közben tejfehérje alapú terméket készetenek, az erős öngól. Az egy elég bonyolult gyártástechnológia, hogy mondjuk kazeinmentes vagy hipoallergén tejhérje-készítménnyel dolgozzanak, nem láttam arra utaló jelet, hogy ez lenne az oldatban.

A felsorolt tünetek/tünet megszűnések többsége azért elég általános ahhoz, hogy a terméken/étrenden kívül bármi más is okozhassa. Igazolt eseteket ők sem tudnak felmutatni, a termék semmilyen hivatalos kontrollvizsgálaton nem ment át (Az OÉTI számot bemondásra osztják, nem jelent semmit azon kívül, hogy kitöltöttek egy adatlapot). Jogszabály szerint egyébként sem mondhatának olyat, hogy a termék gyógyít...

Az étrend elnagyolt eléggé, a szakmai szempontjai sem tiszták, a gyakorlati megvalósítása még zavarosabb. A candida diétából átmelet elvek sem igaz, pl. ott jó a probiotikus termékek használata, mert az élőflóra kiszorítja a candidát - önmagában a legtöbb candida diéta többet árt a bél természetes baktérium és gombaállományának, mint maga a candida.

andika751 2017.03.11. 08:51:59

@Meleg Sándor: Hú ez most nekem új, amit írtál a candida diétáról, hogy többet árt, mint maga a gomba! Mindig tanulok, jó ez a blog nagyon!!!

Tényleg, ahogyan a blogodban is említetted talán még az elején olvastam, hogy az alternatív étrendekből már annyi van, hogy Dunát lehetne rekeszteni vele, már tényleg nem alternatív az "alternatív".
Ember legyen a talpán, aki ennyi féle ajánláson eligazodik, ráadásul mióta belevettem magam ezeknek a dolgoknak a megvizsgálásba, azóta csak jól összezavarodtam, anno jó 15éve a fősulin megtanultunk egy csomó mindent a tápanyagok összetételéről, az emésztésről és egy szerintem ma is jó táplálékpiramist, ami ha ha valaki nem beteg, akkor egy normál táplálkozást jelenthet még ma is. Ott semmilyen tápanyag nincs kiiktatva, sőt a gyümölcsök az alján vannak a zöldségekkel együtt, a zsírok viszont a tetején, de benne vannak a tejtermékek is, úgy mint az olajos magvak.

Én azt mondom, ha valaki így táplálkozik, és nincs ételallergiája (tejcukor, glutén..stb.) és mellé sportol (ami meg annyira fontos), szépen elhagyja a finomított dolgok, cukor fogyasztását, tartósan UGYANOLYAN jó eredményeket fog eredményezni, csak az embereknek arra kellene ráállni agyban, hogy ne kúraszerűen éljék az életüket, ne a tiltásokon legyen a hangsúly, mert szerintem ez a merevség, görcsösség még annyi kárt okoz.

Egyébként visszatérve a regenorra, nagyon gyanús nekem, hogy a "csodagyógyulást" reklámozók érdekeltek a termék forgalmazásában is! Ezt abból is gondolom, hogy a fb-on levelezésbe elegyedtem egy regenort használó személlyel, aki csoportot hozott létre, amibe rengeteg receptet rakott fel, plusz egyéb tápanyagokról szóló cikkeket, egy darabig írogattunk, majd a végén megkérdezi tőlem, hogy vettem-e már regenort és hogy honnan veszem, ha gondolom, nála is megtehetem, ekkor esett le, hogy ő nem szimplán fogyasztó, hanem terjesztő is, és érdekes módon mindig ők azok, akik olyan hirtelen meggyógyultak. Bocsánat, hogy ilyen hosszúra sikeredett a hozzászólásom.
süti beállítások módosítása