Fahéj és cukorbetegség
2017. március 19. írta: Meleg Sándor

Fahéj és cukorbetegség

A fahéjjal leggyakrabban a konyhában találkozunk, kedvelt fűszerként. Újabban azonban a cukorbetegséget gyógyító csodaszerként is összefuthatunk vele – kérdés, hogy ennek az alkalmazásnak van-e létjogosultsága?

fahej.jpg

A fahéjjal kapcsolatban számtalan pozitív hatásról olvashatunk a világhálón: segíti az emésztést, lassítja az öregedést, gyulladásgátló, halomra öli az összes létező és kitalált vírust és baktériumot, s nem utolsó sorban a 2-es típusú cukorbetegek nagy reménysége is. Vicces kedvű emberek pedig élvezettel csinálnak bohócot magukból a fahéj segítségével, igazolva azt a tézist, hogy az intelligencia rendkívül egyenetlenül oszlik el az emberiség egyedei között.

 

FAHÉJ HATÁSA CUKORBETEGSÉG ESETÉN

A téma alapjában véve nincs túlságosan intenzíven kutatva, a tanulmányok száma nem mondható magasnak és ezek többsége is inkább spekulatív, mint konkrét mérésekre alapuló írás. Általában véve hatásosnak mutatják a fahéj adagolását azok a kísérletek, ahol koncentrált hatóanyag-tartalmú kivonatokat adnak és az alanyok többnyire állatok. Szintén viszonylag jó eredményt találtak azokban a vizsgálatokban, ahol a fahéjat más antidiabetikus gyógyszeres kezeléshez kapcsolva alkalmazták. Jelentősen csökken a hatásosság azokban az esetekben, ahol a kivonat helyett valódi fahéjat alkalmaztak és az alanyok kialakult 2-es típusú cukorbetegek személyek voltak.

Egy 2016-os összefoglaló szerint  tizenegy randomizált, kontrollált vizsgálatot elemeztek, melyek a fahéj különböző mennyiségben (120-6.000 mg/nap) történő alkalmazását vizsgálták cukorbetegeken. A vizsgált tanulmányoknál  minden esetben volt kisebb mértékű éhomi vércukorszint-csökkenés és a HgbA1c tekintetében is volt némi javulás, de a fahéj alkalmazása nagyobb dózisban is csak korlátozott hatáshoz volt elegendő, a terápiás célértékeket önmagában egyetlen esetben sem sikerült elérni.

A jelenlegi adatok alapján a fahéjban lévő hatóanyagok valóban hozzájárulhatnak a szénhidrát-anyagcsere javításához, de nagyon sok a kérdés e területen. A legnagyobb jóindulattal is csak annyit mondhatunk, hogy a napi 1 g feletti bevitelnél, kiegészítve a klasszikus étrendi és gyógyszeres terápiát, a fahéj kis mértékben, de hozzájárulhat a vércukor-anyagcsere értékek javulásához. Tehát távolról sem csodaszer és erősen megkérdőjelezhető, hogy megéri-e a befektetést.

 

MI SZÓL A FAHÉJ ELLEN?

Az első érv a fahéj ellen az, hogy hatásossága nem kiemelkedő. Ma már számos olyan növényi hatóanyag, készítmény, vagy étrend-kiegészítő létezik, ami a cukorbetegség kiegészítő vagy alternatív terápiájának világába igyekszik beférkőzni, ebben a mezőnyben a fahéj nem mutat semmi különlegeset.

A második és egyben legfontosabb érv, hogy a fahéj nem is annyira veszélytelen dolog, ha sokat fogyasztunk belőle. A fahéj tartalmaz például kumarint. A hatás megítélésében okoz némi zavart, hogy a "kumarin" kifejezés egy konkrét vegyület és egy vegyületcsoport neve is. A kumarinok közül néhány befolyásolja a véralvadást, de a fahéjban nincs olyan kumarin, ami hatna a véralvadásra (a pontosításért köszönet Csupor Dezsőnek).

A kumarin mennyiségét a fahéjban nehéz meghatározni, ugyanis a fahéj név alatt árult 7 faj jelentős eltérést mutat a kumarin-tartalom tekintetében. A fahéj főbb fajtái a ceyloni fahéj (cinnamonum verum), és a malajziai cassia fahéj (cinnamonum cassia), ez utóbbinak jóval magasabb a kumarin tartalma (1.000 mg/kg felett), mint a ceyloni fahéjnak (100 mg/kg), de mivel édesebb, intenzívebb aromája van, sokkal kedveltebb is. Az európai élelmiszerbiztonsági szabályok szerint a kumarin biztonságos beviteli értéke 0,1 mg testtömeg kilogramm, vagyis egy 60 kg súlyú ember naponta 6 mg kumarint fogyaszthat biztonságosan. Ez a cassia fahéjból akár 1-6 g fogyasztásával is elérhető, a kisebb kumarin-tartalmú változatok esetén a határérték eléréséhez nyilván nagyobb mennyiség szükséges. A fahéj olajos, alkoholos kivonatai a kumarinból jóval nagyobb mennyiséget is tartalmazhatnak. A vizes kivonatokban ugyan nem oldódik ki a kumarin, de nagy valószínűséggel a vércukorszint-csökkenésért felelős hatóanyagok jelentős része sem.

kumarin.jpg

Kumarin. Csak hogy a kémia szépségéről ne feledkezzünk meg...

 

Az élelmiszerekben felhasznált fahéj mennyisége általában véve annyira kevés (néhány tized gramm), hogy a kumarin bevitele elvileg sem okozhatott problémát, de ha valaki étrend-kiegészítőként napi több gramm fahéjat fogyaszt tartósan, akkor az a felhasznált változattól függően már jelentős kumarin-bevitelt eredményezhet. Az étrend-kiegészítőként forgalmazott fahéj-készítmények esetében pedig kérdéses, milyen fahéjt tartalmaz, a készítmények jelentős részére ez ugyanis nincs ráírva.

A fahéj alkalmazásával a legnagyobb gond, hogy a cukorbetegségre érdemben akkor lehet hatása, ha a napi bevitel meghaladja az 1 grammot - önmagában ez nem vált ki más terápiás módszereket, készítményeket. Nincs arról semmilyen információ, hogy a jelenleg alkalmazott anitdiabetikus készítmények esetében van-e érdemi kölcsönhatás, nem kívánatos keresztreakció, ez ugyanakkor nem zárható ki. Napi több grammos fogyasztás esetén a hatás valószínűsége nő, ugyanakkor az alapanyagtól függően növeli a kumarin-bevitelt is. Egészséges személyeknél ez még mindig csak kis egészségügyi kockázatot jelent, de van néhány olyan állapot, ahol fokozottabb kockázattal kell számolni, ennek mértéke és pontos területei (pl. gyógyszer interakciók, májműködésre gyakorolt hatás, stb.) azonban kérdésesek, tekintettel arra, hogy a fahéj hatóanyagai és azok pontos hatása nincs kellő mértékben felderítve.

 fahej2.gif

Ha tetszett az írás, oszd meg és/vagy kattints a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd meg hozzászólásként! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon találhatók: https://www.facebook.com/Alimento.blog  

 

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség, vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

Források:

  1. Costello RB, Dwyer JT, Saldanha L, Bailey RL, Merkel J, Wambogo E: Do Cinnamon Supplements Have a Role in Glycemic Control in Type 2 Diabetes? A Narrative Review. J Acad Nutr Diet. 2016. LINK
  2. Sartorius T, Peter A, Schulz N et al. Cinnamon extract improves insulin sensitivity in the brain and lowers liver fat in mouse models of obesity. PLoS One. 2014. LINK
  3. Sahib AS. Anti-diabetic and antioxidant effect of cinnamon in poorly controlled type-2 diabetic Iraqi patients: A randomized, placebo-controlled clinical trial. J Intercult Ethnopharmacol. 2016. LINK
  4. Opinion of the Scientific Panel on Food Additives,  Flavourings, Processing Aids and Materials in Contacts with Food (AFC) on a request from the Commission related to Coumarin. European Food Safety Authority. EFSA Journal (2004) LINK

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr1512343401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Munyi cica 2017.03.19. 13:49:04

Nagyon jó ez a cikk, köszönjük, főleg ami a kumarin tartalmat illeti. Egy időben én is sokat kutakodtam a kumarin után és ugyanerre a következtetésre jutottam, étrend kiegészítőként soha nem vettem, de az ízét nagyon szeretem. Az a kis mennyiség, amit az ember megeszik ételben, biztosan nem árt.

Célkereszt 2017.03.20. 09:28:06

A cikk nagyjából helyes. Tessék megnézni a scholar.google.com -on. A cinnamon + diabetes kulcsszóra keresni. Vannak kutatások, amelyek megerősítik a fahéj vércukor-csökkentő hatását, mások nem.
Még a kumarinról:
"A fahéj főbb fajtái a ceyloni fahéj, és a cassia fahéj, mely Malajziában honos faj. A cassia fahéjnak jóval magasabb a kumarin tartalma, mint a ceyloni fahéjnak, de az íze is édesebb, az aromája is intenzívebb."
Szerintem Magyarországon a ceylonit értékesítik, de sajnos ezt nem tüntetik fel a csomagoláson.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2017.03.20. 09:42:00

@Célkereszt:

Én a PubMeden néztem, a megerősítés ténye/cáfolata mellett néztem a vizsgálat egyéb megadott paramétereit is. nyilván a cikkben írtak egy impressziót jelentenek, de a forrásokban megadott 2016-os narrative review azért mutatja a problémákat a témával kapcsolatban.

Hogy itthon mit értékesítenek, az tényleg lutri, több kiegészítőnél próbáltam elérni az adatlapokat, van ahol feltüntetik, máshol teljes információhiány van. Abba már bele sem merek gondolni, hogy az étrend-kiegészítőknek van egy "trash" kategóriája, ahol a kapszulázott fahéjas fűrészpor is elmegy - úgyse vizsgálja be senki, ha meg igen, akkor a csendes-óceáni szigetvilágba bejelentett forgalmazót semmilyen hatóság nem tudja felelősségre vonni :(

Célkereszt 2017.03.20. 10:05:04

@Meleg Sándor: Szerintem semmi értleme ilyesmivel kísérletezni saját magunkon. Itt mutatkozik meg a gyógyszer előnye a természetes anyagokkal szemben. A gyógyszer esetében ismerjük a hatóanyagot, annak mennyiségét és valamilyen kísérlet előzi meg a bevezetését.
Apropó, a fűszerek egy része rovarírtó vagy riasztó hatású. A növény állítja elő a rovarkártevők ellen és persze a növényevők ellen is. Milyen érdekes, hogy az emberek mennyire felháborodnak amiatt, hogy génmódosított kukorica állít elő rovarírtót. A természetben pedig nagyon elterjedtek és mi is jóízűen elfogyasztjuk.

Cuhavidéki 2017.03.20. 12:15:33

Gt@Munyi cica: webMD szerint 1g-nyi fél evőkanáltól érdemes próbálkozni. Ellenjavallat májprobléma esetén

Before · http://azbeszt.blog.hu 2017.03.20. 12:20:16

Nekem apám használja, kávéfőzéskor tesz a kávéba egy kis fahéjat. Az ízét - állítólag - nem is befolyásolja, viszont ő hatásosnak találja. A múltkor elromlott a kávéfőzője és pár nap után már furábban érezte magát. Persze lehet, hogy csak odaképzelte az egészet, ezt sose fogjuk megtudni...

Ráérek 2017.03.20. 12:24:06

@Célkereszt: pár éve, mikor felkapták a cassia témát, én is olvastam. De azóta sem tudom, hogyan lehet megkülönböztetni a kétféle fahéjat...

driopios 2017.03.20. 13:50:48

Egy kanál fahéjpor, minden nap! Csodás közérzetet kölcsönöz.

Munyi cica 2017.03.20. 20:21:23

@Célkereszt:
Hát ebben a gyógyszerek meg rovarirtó dologban nagyon igazad van. Milyen fura, hogy megesszük a fa kérgét, csak mert finom. A másik fa kérgét meg nem esszük meg :). Végül is a fa kérge a fát védi, sok minden ellen.

Munyi cica 2017.03.20. 20:22:18

@Cuhavidéki:
Ezt hogy érted, kérlek, hogy 1 gr-nyi fél evőkanáltól érdemes, testsúlykg-onként egy gr, és mi az a fél evőkanál? Szerintem napi fél ek fahéj: sok.

Munyi cica 2017.03.20. 20:37:41

Cassia- ceyloni fahéj: amit (még régen, kutakodáskor) megtudtam. Itthon, ezek az olcsó bolti fahéjak, ami 50-60 Ft egy zacskó, az mind cassia. Amiben sok a kumarin, 10x annyi, mint a ceyloniban. De a ceyloni nagyon kevés helyen kapható és rohadt drága. Egyszer vettem DM-ben, egy kis zacskó 800,- Ft kb. most. 10-15x drágább a közönséges cassiánál.

Az a bibi, hogy az állítólagos cukorbetegséget gyógyító hatás épp a cassiában van (ahogy én olvastam), ami olcsó ugyan, de abban meg sok a kumarin. Lehet, hogy javul a vércukra valakinek, de közben meg hazavágja a máját a sok kumarin.
Mindenért meg kell fizetni.
De azért nézzen utána, aki szedni vagy másképpen alkalmazni akarja, mert nem 100 % -osak ezek az információk.

Cuhavidéki 2017.03.20. 20:42:50

@Munyi cica: köszönöm, fél teáskanállal kezdhető.
WebMD szerint 40 napos kísérletnél 24%-os vc-szint csökkenést tapasztaltak (2017 jan)
Szintén ellenjavallat: fahéj allergia, nem mindenki bírja

Munyi cica 2017.03.21. 08:45:50

@Cuhavidéki: Köszönöm, és melyik fajtából, arra nem tér ki? Meg a kumarin problémára? Cassiát (sok kumarin) vagy a ceylonit? Mert nem mindegy. Sem a vércukorra sem a májra gyakorolt hatásban sem.
süti beállítások módosítása