Banán
2018. április 06. írta: Meleg Sándor

Banán

A banán az egyik legnépszerűbb déligyümölcs, meg is lepődtem volna, ha nem kerül elő a világháló mélyéről egy írás, mely szerint a banán mindent (is) gyógyít. Egy kis gyűjtemény következik arról, mire (nem) jó a banán.

banan_1.jpg

Kedves Olvasóink!

Elindult az Alimento.hu oldal, ahol sok szeretettel várjuk minden eddig olvasónkat. Az új felületre az új tartalmak mellett a korábbi cikkek frissített, átdolgozott változatai is folyamatosan felkerülnek.
A blog.hu felületére feltöltött cikkek a továbbiakban teljes körűen elérhetőek maradnak.

A BANÁNRÓL

A banán (Musa x paradisiaca) a trópusi övezetben élő lágy szárú, de fa méretet is elérő növény. Évente 50–70 kg keményítőben gazdag, utóérő gyümölcsöt hoz. A banán vadon termő változatának gyümölcsében nagy, kemény magok találhatók, az élvezeti értéke így alacsony, az általunk ismert, termesztett változat magtalan, sarjaztatással, vegetatív módon szaporítják. A termesztet, nálunk népszerű Cavendish-banánok gyakorlatilag egy közös ős klónjai, az így kialakult monokultúrák betegségekkel szembeni ellenálló képessége gyenge, ami mostanában nem kevés aggodalmat okoz. A banántermesztés bedőlése azért pár országban masszívan megrengetné a gazdaságot.

Az egyik legtáplálóbb gyümölcs, 100 g banán 23 g szénhidrátot tartalmaz, amiben az érettségi foktól függően a rezisztens keményítő, keményítő és szabad cukrok fordulnak elő változó arányban. Fehérjéből mindösszesen 1 g, zsírból még annál is kevesebb (~0,3 g) van benne. Mikrotápanyagok tekintetében jelentős a kálium (350 mg/100 g), magnézium (27 mg/100g) és B6-vitamin tartalma (0,4 mg/100 g), más ásványi elemek, vitaminok tekintetében viszont egyáltalán nem nevezhető kiemelkedő forrásnak. C-vitamin tartalma sem magas, az egyetlen dolog, amiért érdemes megemlíteni, hogy téli időszakban a banánfogyasztás elég magas és a sok kicsi sokra megy - összességében hozzájárul a szükséglet fedezéséhez, de nyilván ez nem vethető össze a széles körben elterjedt, napi szükséglet többszörösét tartalmazó étrend-kiegészítőkkel. A hazai tápanyagtáblázatokban kering egy adat a 120 mg/100 g-os kalcium tartalomról, ez nem igaz, a hozzáférhető nemzetközi adatok ennél jelentősen kisebb (5-10 mg/100 g) kalcium-tartalmat adnak meg.

vadbanan.jpg

Az "eredeti" banán. Ebben a formában biztos nem lenne a gyümölcspultok kedvence.

 

CSODÁS ÁLLÍTÁSOK

Jöjjenek hát a világhálón terjedő fantasztikus állítások gyöngyszemei:

A banán magas rost tartalma és benne található három természetes cukor – glükóz, fruktóz és szacharóz – szinte mágikus erőt kölcsönöz az emberi testnek.

Én csak azt nem értem, hogy az egyébként más növényekben is természetesen előforduló glükóz, fruktóz és szacharóz miért csak a banánnál van ilyen mágikus hatással az emberre. Az érett banánban keményítőből van sok, ami gyakorlatilag glükózt jelent, a szabad cukortartalomban 40-40% a glükóz és fruktóz, kb. 20% a szacharóz. Emiatt a banán szénhidrát-tartalmának egy része egészen gyorsan hasznosul, másik fele pedig lassan felszívódva stabil bevitelt jelent - de ezt nehéz tervezni, az érettségtől függően a glikémiás index 30 és 60 között bármi lehet.

A banán segít leküzdeni a depressziót magas triptofán tartalma miatt, amely szerotoninná alakul – ami az agyban egy boldog hangulat ingerületátvivő.

A banán magas triptofán tartalmáról csak annyit, hogy (mint említettem) az összes fehérje-tartalma 1g körül van, ebből már sejthetjük, hogy olyan irdatlan sok triptofán sem lehet benne. Az adatok alapján a triptofán mennyisége mindösszesen 0,009 g/100g (!). Viszonyításként: a csirkehúsban kb. 40-szer több található. És igen, valóban létezik az a kémiai út, amiben a triptofánból szerotonin lesz, a banán érése során történik is ilyen, de azt hiszem, elég sok banánt kell megenni ahhoz, hogy ennek hatását megérezzük a gyakorlatban, és a boldogságérzetet vélhetően erősen lerontja, ha valakinek egy helyben 4-5 kg banánt kell elfogyasztania.

serotonin.jpg

A triptofánból viszonylag egyszerűen, két lépésben lesz szerotonin, de a magas triptofán-tartalmú étrend ettől még nem tuti recept a boldogságra.

A banán jó duzzanat csökkentésére, véd a II-es típusú cukorbetegség ellen, támogatja a fogyást, erősíti az idegrendszert, és segíti a fehérvérsejtek termelődését, köszönhetően magas B-6 vitamin tartalmának.

Elég sok mindent sikerült itt egy lendülettel felsorolni, a legtöbb hatás mechanizmusát még tippelni is elég nehéz. Az biztos, hogy a viszonylag magas szénhidrát-tartalom miatt a cukorbetegség, fogyókúra esetén a banán csak korlátozott mennyiségben fogyasztható. B6 vitamin tartalma 0,4 mg/100 g, a napi ajánlás 2 mg/nap - ez már eléri a élelmiszerekre vonatkozó jogszabályok szerinti jelentős mennyiséget, de extra "idegrendszer erősítő" hatást ne várjunk tőle.

A banán segíti az emésztést, mivel gazdag pektinben. E mellett finoman kelátképző is, eltávolítja a méreganyagokat és nehézfémeket a szervezetből.

A banánban tényleg van pektin, bár épp nem a legjelentősebb források között tarjuk számon. A pektin az emésztőrendszer működését és nem magát az emésztést segíti – ez két nagyon különböző dolog. A pektin vizet köt meg, amivel a bélben tartózkodó anyag tömege növekszik, ez ingerli a bélfalat és elősegíti a perisztaltikát. A banán rost-tartalma révén tényleg megköthet anyagokat, de a szervezetben található „méreganyagokat” és nehézfémeket biztosan nem távolítja el.

A banán prebiotikumként is szolgál, serkenti a barátságos bélbaktériumok növekedését a bélben.

Ez elsősorban a kevésbé érett, rezisztens keményítőt tartalmazó banánra igaz, a pektin szintén prebiotikumként viselkedik. Az éréssel a prebiotikumként használható szénhidrátok mennyisége csökken. Mondjuk a bélbaktériumok kapcsán a barátságos jelző kissé túlzás, ezek ugyanolyan önző kis dögök, mint a megbetegítő (patogén) mikroorganizmusok, csak a működésük során olyan környezeti feltételeket teremtenek maguk körül,amivel a számunkra kedvezőtlen fajok megtelepedését és elszaporodását ellehetetlenítik.

A banán megnyugtató hatással van az emésztőrendszerre és segít visszaállítani az elveszett elektrolitok egyensúlyát hasmenés, hányás után.

A magas kálium, magnézium tartalom miatt valóban van elektrolit-pótló hatása, a bélnyugtató hatás a pektinnek köszönhető. A hasmenéses, hányásos esetekben pl. a reszelt alma hasonló csodaszer.

A banánevés segít megelőzni a veserákot, védi a szemet makula degeneráció ellen, és erősíti a csontokat a kalcium felszívódásának növelésével.

Konkrétan fogalmam sincs, honnan szedték ezeket. Az biztos, hogy ez az állítás végigvonul a hazai életmód-bulváron, tucatnyi helyen ész nélkül ismétlik, de forrást sehol sem jelölnek meg. Némelyiküket angol forrásban megtaláltam, de ott is többnyire csak a csodás hatás méltatása történik meg hivatkozások nélkül. A lehetséges hatásmechanizmusra sincs ötletem.

A banán segít a tanulásban azáltal, hogy éberebbé teszi a tanulókat. Vizsgák előtt mindenképp fogyassz el egy banánt, hogy a magas káliumszintet kihasználva növeld koncentrációkészséged.

Nagyon közvetett hatásról beszélhetünk, ilyen módon akár a paradicsom is segíthet a tanulásban vagy a burgonya, mert ezekben is sok a kálium. Mellesleg a káliumtól önmagában nem leszünk éberebbek vagy koncentráltabbak, főként mert a felesleget a szervezet a vizelettel eltávolítja. A tanulásra gyakorolt pozitív hatás inkább köthető a szénhidrát-bevitelnek, de a banánevéstől még senki sem ment át élettani szigorlaton.

minions-bananas.jpg

A banán kultúrtörténetének egy különös szelete.

Egy banán elfogyasztása étkezések között segít stabilizálni a vércukorszintet és csökkenti a reggeli rosszulléteket.

Normál körülmények között nem kell stabilizálni a vércukorszintet, mert azt a szervezet elvégzi maga. A cukorbeteg étrendekben általában közti étkezésnek nem javasolt a banán, mert az egy banánra eső 20-30 g szénhidrát bőven több, mint ami ekkor kívánatos.

Kend be a pók harapást, szúnyogcsípést vagy csalánkiütést a banánhéj belsejével, hogy enyhítsd a viszketést és irritációt.

Rovarcsípést és egyéb hámsérüléseket nem kenegetünk semmivel. Se banánnal, se tejföllel, se Grabovoj-számokkal ékesített egyéb házi varázsszerekkel. Vannak sebkezelésre szolgáló készítmények, azokat előírás szerint lehet használni, a házi praktikákat az esetek többségében inkább hanyagolni érdemes.

Egy banán a testhőmérsékletet is csökkentheti, és lejjebb viszi a lázat, vagy segít egy forró napon.

Ezt maximum úgy tudom elképzelni, hogy az emberre ráborítanak egy konténernyi hűtött banánt.

Fogyasztásával könnyebben szokhatsz le a dohányzásról, csökkenti az elvonási tüneteket.

Ezzel csak az a gond, hogy hülyén néz ki az ember, ha cigaretta helyett banán lóg a szájából.

Szemölcsöd is eltávolíthat úgy, hogy egy darab banánhéj belsejét a szemölcsre teszed és ragtapasszal leragasztod.

Nagy valószínűséggel nem működik, mert a szemölcsöt vírusfertőzés okozza, mely a bőr mélyebb rétegeibe is behatolhat. Eltávolításért javasolt bőrgyógyász felkeresése, valószínűleg profibb és hatásosabb megoldásokat tudnak erre a problémára. A házi szerencsétlenkedésekkel leginkább a fertőzés terjedését lehet elősegíteni, ami részben nem esztétikus, részben pedig a kezelést nehezíti a későbbiekben.

Egy banán az edzések során fellépő izomgörcsök és az éjszakai lábikragörcs ellen is védelmet nyújt.

Ez csak abban az esetben igaz, ha a görcsöt magnézium hiány okozza, de itt is a rendszeres fogyasztásnak lehet hatása.

A vizelettel való kalcium veszteség ellensúlyozására is jó, valamint erős csontokat épít.

Erre biztos nem jó, a banánban minimális mennyiségű kalcium van. A napi kalcium igény alsó határának eléréséhez nagyjából 15-16 kg banánt kellene megenni.

Javíts vérképeden és enyhítsd a vérszegénység tüneteit, a banánban lévő vas által.

A banánban egészen kevés vas található: 0,3 mg/100g, ez a napi szükséglet kb. 1/40-ed, nőknél kb. 1/50-ed része, és ráadásul viszonylag rosszul hasznosul.

banana_chemicals.jpg

Ha lenne a banánnak élelmiszer jelzése, az nagyjából ilyen lenne.

TANULSÁG

A banán finom és tápláló gyümölcs, különösen a téli időszakban népszerű. Kiemelkedő tulajdonsága, hogy magas szénhidrát-tartalma főként keményítőből áll, tartalmaz vízben oldható rostokat. Mikrotápanyagokban nem túl gazdag, káliumforrásként kiváló, magnézium és B6-vitamin tekintetében elfogadható, a többi vitamin és ásványi anyag esetében kifejezetten szegényes forrásnak tekinthető.

A banán gyógyhatása erősen feltételes, fertőzéses hasmenéses-hányásos esetekben a diéta felépítésében használható, de amúgy sem a halottakat nem támasztja fel, sem a világ összes nyavalyáját nem mulasztja el. A banánnal kapcsolatos tévhitek hólabda szerűen növekedve vonulnak végig a világhálón, sajnos egészen megbízhatónak tűnő (annak tartott) oldalakon is előfordulnak mindenféle magyarázat, hatásmechanizmus vagy bármilyen hivatkozás feltüntetése nélkül. 

bananas-infographic.jpg

Példa arra, hogy máshol is van némi banán-kultusz. Itt már gyulladáscsökkentő, fertőzés-ellenes és a sztrókot és szív-infarktust is megelőzi.

 

Ha tetszett az írás, oszd meg és/vagy kattints a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd meg hozzászólásként! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon találhatók: https://www.facebook.com/Alimento.blog   

 

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség, vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

 

Források:

  1. Banana, raw. USDA Food Composition Databases. LINK
  2. Kamble PB, Gawande S, Patil TS: Extraction of Pectin from Unripe Banana Peel. IRJET. 2017. Vol 04. 2259-2264. LINK

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr2013796162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.04.06. 22:14:14

Koszonet erte, jot nevettem a banan csodalatos tulajdonsagain. A leg-nyilvanvalobb viszont kimaradt: segiti a nagyobb szokincs gyakorlasat, a nyelvhasznalatot. Sajat tapasztalat! Ha jol megpakolt talcaval egyensulyozol a kolkok foldon szanaszet levo jatekai kozott, es az otthagyott bananhejra ralepve elcsuszol, a balettozas kozben hirtelen olyan szavakat kezdesz hasznalni, amikrol addig azt hitted, hogy a passziv szokincsedhez tartoznak. Tehat kerem felvenni a banan csodalatos tulajdonsagai koze, hogy a nyelvhasznalatot erositi. :D
Amugy a bananfeleknek legalabb 5 vagy 6 nepszeru fajtaja van, kulonbozo meretuek es kulonbozoen hasznaljak fel oket, Magyarorszagon a Cavendish ismert.

BobAlice 2018.04.07. 13:06:50

Én azt nem értem, hogy mi a motivációja annak, aki kamu-csodaszereket megszégyenítő marketinganyagot gyárt egy gyümölcsnek. Gyakorlás? Vagy a social-médiában népszerű, ha az emberek megnyugtathatják magukat, hogy az étel, amit szeretnek, az baromira egészséges?

Buncog 2018.04.07. 15:37:13

Ha megeszek egy banánt, 2-3 napig nem tudok kakilni! És az szar dolog.

midnightcoder2 2018.04.07. 15:59:08

@Buncog: Érdekes szervezeted lehet.

midnightcoder2 2018.04.07. 16:04:32

Egyetlen kaja sem tud gyógyítani. Gyógyítani csak a mérgek képesek.

fordulo_bogyo 2018.04.07. 17:58:06

@BobAlice: Hirdetes klikkel gyujtese? Feltunesi vagy?

fordulo_bogyo 2018.04.07. 17:58:45

@midnightcoder2: Minden mereg es semmi sem mereg, a mennyiseg teszi a merget.

kvadrillio 2018.04.07. 19:12:46

egem fojt a banyán...... pontosan úgy, mint az újkrumpppli héjja, mikor pucolom.....n emtom milyen alkotórésze teszi ezt....., de a sárgadinnyét sem szeretem a szaga miatt...egyéni pech...:)..

arabszopolibsik 2018.04.08. 17:19:25

A nagy unneples kozott, azt is hozzakene tenni, hogy iszonyu kornyezetpusztitas faj irtas kozepette termesztik a szet hizott elkenyelmesedett nyugatiak szamara a banant.

erkölcsi hulla 2018.04.08. 18:27:42

@arabszopolibsik: Inkább ott termesszen banánt, mint európába jöjjön segélyen élni :D

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.04.08. 18:53:41

@erkölcsi hulla:
Hát, mondjuk úgy, hogy ez egy meglehetősen éretlen hozzászólás volt. ha csak a környezetpusztítást nézem, azt is meg fogja érezni Európa.

Burgermeister 2018.04.08. 19:00:55

csajok másként is szokják hasznosítani

+mondom 2018.04.12. 13:49:31

Hát már a minyonok is tudják, hogy a banán milyen jó :)))

Nem is a banános részéhez szólnék hozzá, hanem: "A hasmenéses, hányásos esetekben pl. a reszelt alma hasonló csodaszer."
Nem mindegy, hogy mitől van, mert egy jó kis gyomorrontásra semmiképpen nem jó, a savassága miatt inkább ingerli a gyomrot, jó kis hányást eredményezve. Saját tapasztalat...
süti beállítások módosítása