A 84 mikroelem legendája
2019. május 13. írta: Meleg Sándor

A 84 mikroelem legendája

Sorozatosan visszatérő eposzi jelzőként lehet találkozni különböző termékeknél, hogy 84 (vagy akár 93) mikroelemet tartalmaz és emiatt rendelkezik mindent (is) gyógyító hatással. Általában a Himalája só az, aminél ez nagy gyakorisággal visszatér, de újabban a parajdi só is megtáltosodott.

parajdi_so.jpg

Kezdődjék hát a show só!

Kedves Olvasóink!

Elindult az Alimento.hu oldal, ahol sok szeretettel várjuk minden eddig olvasónkat. Az új felületre az új tartalmak mellett a korábbi cikkek frissített, átdolgozott változatai is folyamatosan felkerülnek.
A blog.hu felületére feltöltött cikkek a továbbiakban teljes körűen elérhetőek maradnak.

Hogy a Himalája bércei alól bányászott sóról váltsunk egy közelebbi változatra, teljesen logikus lépés: nehogy már Indiáig kelljen menni egy csodasóért, amikor itt van nekünk a Kárpátok szent gyűrűjében minden, ami az élethez kell, az ősmagyar ősóceán ősesszenciája ad nekünk új (ős)életet.

 

AZ A FRÁNYA PERIÓDUSOS RENDSZER

Kezdjük a 84 mikroelemmel. A természetben összesen 93 elem fordul elő legalább nyomokban (a plutóniumig 94 elem van, de a technécium nem igazán fordul elő a természetben), meg az ember nagy jókedvében előállított néhány transzurán elemet. De biztosak lehetünk benne, hogy a búzafű a himalájai vagy parajdi só és a sok varázslatos étrend-kiegészítő nem tartalmazza ezek többségét és ez saját érdekünkben jobb is így. Egyrészt nincs is rá szükségünk, másrészt mert vannak közöttük mérgező elemek is.

biogenelemek.png

Az élet szempontjából fontos elemek a periódusos rendszerben (Wikipédia)


Bolygónk élő szervezetei alapvetően 4 elemre épülnek (hidrogén, szén, nitrogén, oxigén). További 7 elem (kálium, nátrium, magnézium, kalcium, foszfor, kén és klór) fordul elő még nagyobb mennyiségben - ezek így együtt adják az élő szervezetek tömegének 99.85%-át. A mikroelemek csapatának 14 tagja van (bór, szilícium, mangán, vas, kobalt, nikkel, réz, cink, arzén, szelén, molibdén, jód, vanádium, króm), ők azok, amik kis mennyiségben szükségesek a szervezetnek. Van még néhány elem amiknek biológiai jelentősége még vitatott, de most nagylelkűen beszámoljuk őket – így kapunk összesen 29-et.

A fennmaradó 64 elem leginkább a szükségtelen illetve a káros kategóriába sorolható. A hat nemesgáz nem vesz részt a szervezet anyagcsere-folyamataiban, úgy általában véve a „hagyjatok már békén” mottó alatt éldegélnek és nagyon brutális körülmények kellenek ahhoz, hogy kémiai reakciókban részt vegyenek. Higgyük el, nem szeretnénk ilyeneket a saját szervezetünkben. A nemesgázok csapatának a végén meg ott a radon, ami erősen radioaktív, a daganatos megbetegedések természetes okai között ott van a talajból felszivárgó radon okozta sugárterhelés (ennek a problémának a kezelésére van nemzeti stratégia is).

A fémes elemeknek újabban van némi kultusza (kolloid formában), de az arany, az ezüst vagy a platina alapvetően biológiai funkció nélküli és hatásukban is elég ellentmondásosak. Ha nagyobb mennyiségben fordulnak elő valahol, az valamilyen ipari szennyezés bizonyítéka és nem szoktunk örülni neki – kivéve, ha a természetgyógyász javasolja és marha drágán megvesszük készítményként. Érdekes nézni, hogy két ellentétes irányú varázspiac is működik: a higanytól mindenki retteg, nagy üzlet a „nehézfém-kivezetés” homeopátiával, biorezonanciával vagy bármi mással (a rekord nálam az, amikor mágnessel mutatták ki az élelmiszerekben a „fém-mérgezést”) - de a kolloid ezüstöt, aranyat, platinát lehet literszámra inni, mert az jó.

A fennmaradó csapatban vannak olyan klasszikus mérgező elemek, mint az ólom vagy az arzén, meg az olyan finomságok, mint a polónium (hivatalosan is 250 ezerszer mérgezőbb a ciánnál). Ne feledkezzünk meg a radioaktív elemekről (urán, tórium), amiknek jelenlegi ismereteink szerint kifejezetten semmi keresni valójuk az emberi szervezetben, se sóból, se más forrásból származóan.

Kövezzenek meg, de ezek alapján nagyon nem szeretném, hogy akár a himalájai vagy akár a parajdi sóban benne legyen mind a 84 mikroelem... magam azt javasolnám, hogy ha valaki ezzel próbál kérkedni, nyugodtan kérdezzük meg tőle, hogy mi van a 84 elembe tartozó toxikus elemekkel?

himalya.jpg

Ha egy só színes, az csak jó lehet...

 

SÓ MINT MIKROELEM-FORRÁS

Nézzük egy kicsit más oldalról is. Azért elég sok helyen úgy hivatkoznak a 84 elemet tartalmazó sókra, mintha érdemi forrásai lennének a biológiailag hasznos mikroelemeknek. De ez egyszerűen nem így van.

Alapvetően a sófogyasztás visszafogásáért már régóta megy a harc – ebbe most nem mennék bele, de tegyük fel, hogy napi szinten elfogyasztunk 10 g sót úgy, hogy mi magunk hozzáadjuk az ételeinkhez (ez az aktuális ajánlás kétszerese). Egy átlagos étkezési sóban ez úgy néz ki, hogy 9,8 – 9,9 gramm a NaCl (nátrium-klorid), 0,2 g (200 mg) jut minden másra. A minden más általában a sókristályokban megkötött víz, kálium, magnézium és kalcium sók (kloridok, szulfátok), melyek a helytől függően némileg eltérő összetételt biztosítanak a sónak. Ezen felül találkozhatunk némi jóddal, bár ezt jellemzően már utólag adják hozzá a sóhoz. Ha szerencsénk van, akkor olyan anyagok is előfordulnak, amik megszínezik a sót, mint pl. a vas, réz, mangán vagy króm egyes vegyületei, de ezek nagyjából a néhány milligramm vagy mikrogramm tartományban vannak jelen. Ezek a mennyiségek nagyjából a jóhiszemű, de kémia órai tudásukat nagy részben hátuk mögött hagyott fogyasztók elkápráztatására szolgálnak. Ha valaki ezekből a szép, színes sókölteményekből akarná fedezni a mikroelem-szükségletét, finoman szólva is brutális mennyiséget kellene elfogyasztani, aminek meglennének a maga egészségügyi kockázatai.

Ezzel szemben a parajdi só oldala egy amerikai irányelvre hivatkozva napi 2300 milligramm bevitelt ír (ami szerintem nem jó, mert ez a nátrium bevitele lesz), de hát ha ebből számolunk, akkor a nátrium-kloridon túli tartalom napi 20-40 mg és még ezt osszuk szét az összetevők között.

Bizonyos mérések tényleg kimutattak a periódusos rendszerből más elemeket (arzén, ólom, kadmium, higany, esetleg plutónium, stb.), de olyan kis mennyiségben (0,001-0,01 ppm), ami maximum a mérőműszerek érzékenységének a bizonyítására jó, mintsem biológiai hatás kimutatására.

 

A MINDENT (IS) GYÓGYÍTSA

A parajdi só leírásban találtam néhány gyöngyszemet, ezekből azért szemezgetnék mindenki örömére:

A boltokban konyhasóként vagy asztali sóként árult anyagok többsége mesterséges úton előállított nátrium-klorid, vagy olyan természetes eredetű só, amelyet kémiailag tisztítanak, fehérítenek, és különböző adalékanyagokkal biztosítják csomósodásmentességét

Rögtön tisztázzuk: nem árulnak a boltokban mesterségesen előállított nátrium-kloridot. Ennek oka az, hogy a tenger tele van sóval és óriási nagy tömbök vannak a föld alatt és így olcsón, nagy mennyiségben hozzá lehet jutni. Minden más eljárás ennél nagyságrendekkel bonyolultabb és drágább lenne. A különböző adalékanyagok konkrétan a nátrium-ferrocianid (E535), aminek félelmetes neve van, jókat lehet tőle rettegni, de amúgy tökéletesen ártalmatlan, ráadásul az ajánlott sóbevitellel számolva igen kis mennyiség jut belőle a szervezetünkbe (kevesebb, mint 0,1 mg/nap), töredéke a javasolt napi határértéknek. Nyilván lehetne mellőzni a használatát, de a sóval szemben is az a fogyasztói elvárás, hogy apró szemű legyen és ne csomósodjon.

kalciumot, magnéziumot, káliumot és még számos az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen anyagot tartalmaz ez a hihetetlenül tiszta és jó minőségű só

Itt lép be a dózis hatás, amit annyiszor említettem már: attól, hogy valami van benne, még nem biztos, hogy van a hatás kiváltáshoz szükséges mennyiség. Pl. ahhoz, hogy a kalcium bevitelben releváns forrásnak tekintsük a parajdi sót, napi szinten kb. 20-25 kilogramm feletti mennyiséget kellene belőle fogyasztani. Kellemetlen lenne.

A parajdi só… ősóceáni olajesszenciákat is tartalmaz.

Hogy „ősóceáni olajesszencia” mi a búbánatot jelent, és ez miért is jó nekünk, arra szerintem soha nem fogok rájönni.

A parajdi sót a 18. század óta gyakorlatilag azonos technológiával, hagyományos módszerrel, kézi erővel, fém szerszámok használata nélkül, faékekkel bányásszák.

Na ja, konkrétan eredeti neandervölgyi ősemberek vannak felvéve… konkrétan én voltam a sóbányában pár éve, láttunk munkagépeket. Biztos csak álcázás volt.

parajd.jpg

Nekik nem szóltak, hogy csak fakalapáccsal lehet sót bányászni... (kjnt.ro)

pótolja az elektrolit-szükségletet, védi a sejteket, gátolja az izomgörcsök és a fejfájás kialakulását. Szabályozza a vérnyomást, csökkenti a szívritmuszavar kialakulásának valószínűségét, segít eltávolítani a szervezetből a salakanyagokat, így méregtelenít, egyensúlyban tartja a vércukorszintet, segít megőrizni az egészséges libidót és férfiaknál elkerülni a merevedési zavarokat.

Ugye mondtam, hogy mindent is gyógyít? Annyira szép, amikor megtalálják valahol az egyes ásványi anyagok biológiai szerepét és a hiponatrémia tüneteit és rögtön gyógyszert álmodnak belőle. És ha már itt vagyunk, akkor a parajdi só méregtelenít is, mert anélkül eladhatatlan. Hogy a só miként oldja meg a merevedési zavarokat, végképp fogalmam sincs, de tippelni sem merek... remélem nem sózni kell.

A parajdi só támogatja és serkenti az anyagcserét, így kifejezetten ajánlott cukorbetegség és túlsúly esetén is.

Ha ez így lenne, akkor bármely más só is gyógyítaná a cukorbetegséget. Az mondjuk új elem, hogy a sóval fogyni is lehet, de hát az univerzális fogyasztószerek sora végtelen, miért pont a só maradna ki belőle. Nem másoltam ki, de a parajdi só természetesen minden bőrbetegségre is hatásos a haj korpásodásától a terhességi csíkok elleni küzdelemig, ezen felül megakadályozza a fogszuvasodást, oldja a stresszt, az ízületi- és izomfájdalmakat. Talán még a nazgulok és dementorok ellen is véd, Thanost is egyszerűbb lett volna egy parajdi sólámpával agyonverni…

Jót tesz mindenkinek, aki légzési panaszokban szenved: állandóan köhögő dohányosoknak, allergiásoknak, asztmásoknak, hörghurutban, tüdőtágulatban, arcüreggyulladásban szenvedőknek. A parajdi só inhalálás bizonyítottan csökkenti a horkolást, és enyhíti a légzési nehézségeket.

A sószobáknak nagy kultusza van, de nem szeretnék lelombozni senkit: a terápiás hatásokat illetően egyre erősebb kételyek merülnek fel.Azon nem lepődök meg, hogy a "bizonyítottan" szó után semmilyen bizonyító forrás nem jelenik meg. Gondolom, bizonyítás után gyorsan titkosították, nehogy valaki megtudja.

A parajdi só vízben feloldva, ivókúraként alkalmazva hatékony az alvászavarok és a krónikussá váló fejfájás ellen, javítja a koncentrációs képességet, serkenti a vérkeringést.

Nos, a sós vizes ivókúrát alapból nem ajánlanám senkinek. Nem sok ész kell hozzá, hogy rájöjjünk, akarunk-e sós vizet inni, függetlenül attól, hogy a parajdi vagy más gyógy-sóról van szó vagy sima sós tengervízről.

 asztaliso.jpg

Ez meg itt az utolSÓ kép (és szóvicc) a cikkhez...

Ha tetszett az írás, oszd meg és/vagy kattints a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd meg hozzászólásként! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon találhatók: https://www.facebook.com/Alimento.blog  

 

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség, vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

Források:

  1. Mineral (nutrient). Wikipédia szócikk (en). LINK
  2. Polonium. Wikipédia szócikk (hu/en). LINK
  3. Parajdi só. LINK
  4. Boldogkői Zs: Sóbarlangok népszerű mítosza. Origo. LINK
  5. Your Worst Day Ever: David Avocado’s Himalayan Salt Debunked. LINK
  6. E535 - Nátrium-ferrocianid. Tudatos vásárló. LINK

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr6614821676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.05.13. 06:50:28

Kimaradt, hogy a halottakat is feltámasztja, akik utána mind, egytől-egyig megnyerik a lottón jackpot milliárdokat! :D
Köszönet a posztért!
(Bár többnyire csak "kukkolok", de minden posztot elolvasok, nagyon szeretem az posztok stílusát, tartalmát, mindig felderülök. Köszönet a munkáért!)

Serrin 2019.05.13. 11:36:53

Voltam a parajdi bányában és allergisáoknak tényleg jó, meg mindenképpen érdemes meglátogatni. A só viszont só, így sose hinném el a fenti "mindent is gyógyít" állításokat.

A blog kiváló, csak így tovább!

CCnick 2019.05.14. 10:34:02

Én szeretem a sós vizet.

Ha főtt benne egy kis hús, zöldségek, fűszerek, egy kis csigatészta....

gigabursch 2019.05.14. 12:12:36

Ez legalább annyira szórakoztató téma, mint a negyvenféle diéta, amik naponta elénk ömlenek.
süti beállítások módosítása