Veszélyesek-e az energiaitalok?
2019. július 29. írta: Meleg Sándor

Veszélyesek-e az energiaitalok?

A napokban ismét sok hír jelent meg az energiaitalokkal kapcsolatban, a spektrum a mindmeghalástól a teljes biztonságosságig terjedt. Ideje egy kicsit rendet rakni a témában.

e-drinks.png

Kedves Olvasóink!

Elindult az Alimento.hu oldal, ahol sok szeretettel várjuk minden eddig olvasónkat. Az új felületre az új tartalmak mellett a korábbi cikkek frissített, átdolgozott változatai is folyamatosan felkerülnek.
A blog.hu felületére feltöltött cikkek a továbbiakban teljes körűen elérhetőek maradnak.

MI AZ ENERGIAITAL?

Az energiaital az üdítőitalok körébe sorolható élelmiszernek minősülő termék. Összetételének köszönhetően átmenetileg fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, ébrenlétet, csökkenti a fáradtságérzetet.

 

MI VAN A DOBOZBAN?

Az energiaitalok esetében jelenleg nincs hatályos élelmiszerkönyvi szabályozás, így az összetételükre sincs konkrét rendelkezés meghatározva, ez gyakorlatilag tisztán a fogyasztói igények – gyártói kínálat alapján létrejött termékcsoport.

Koffein – az energiaitalok legfontosabb hatóanyaga, ami fő hatásként élénkíti a szívműködést, javítja a szellemi funkciókat, csökkenti a fáradtságérzetet és álmosságot, fokozza az izmok teljesítőképességét. A koffein mennyisége 32 mg/100 ml, de vannak kisebb koffein-tartalmú energia italok, ezekben kb. 15 mg/100 ml található, egyes termékekben 38 mg/100 ml szintig elmennek. Az átlagos energiaital dobozonként kb. egy lefőzött kávéval egyenértékű koffeint juttat a szervezetbe. Az energiaitalok legproblémásabb hatástényezője a koffein, egy felnőtt személy esetében sem javasolt a napi 400 mg túllépése, 5-600 mg/nap dózis már komoly negatív tüneteket válthat ki, ezeket a határértékeket pedig energiaitallal viszonylag könnyen el lehet érni.

Taurin - nem fehérjeépítő aminosav-szerű szerves anyag, az idegrendszer és az izmok működését is befolyásolja. A tápanyagok sejtekbe juttatásával segíti az izomműködést, de hatással van az agyi neurotranszmitterekre is, vannak kutatások arra vonatkozóan, hogy a taurin kiegészítés egyes betegségekben pozitív hatással lehet. Taurin kizárólag az állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, de nem ismert típusos felnőttkori hiányállapota. Étrend-kiegészítőként sportolóknál népszerű, de újabban önállóan is elérhető, napi 1,5-3 grammot javasolnak.

A taurin maximális mennyisége az energiaitalokban: 400mg/100ml, az egy adagban (250 ml) 1000 mg. Közvetlen toxikus hatást csak nagyon magas dózisokban mutattak ki,az energiaitalokban található mennyiségre még rendszeres fogyasztás mellett sem sikerült rábizonyítani káros egészségügyi hatást. Ennek ellenére, mondhatni biztonsági megfontolásokból az EFSA egy 1000 mg/nap/testtömeg kg határt javasol, amit energiaitallal fizikai képtelenség elérni. Egy másik kutatásban napi 3 grammos limitet javasolnak, de ez amolyan hasracsapás jelleggel történt.

A  taurint a közbeszédben összekapcsolták az energiaitallal kapcsolatos egészségügyi panaszokkal így aztán bizonyos országokban teljesen letiltották, máshol fogyasztói elvárások alapján annak mennyiségét lecsökkentették. Jelenleg az itthon kapható energiaitalokban elvétve fordul elő taurin, ennek jórészt az az oka, hogy a népegészségügy termékadót (NETA) a taurin-tartalomra is kivetették, a taurin meg nem olyan létfontosságú dolog, úgyhogy kikoptatták a receptből (spóroltak literenként 285 forintot).

Vitaminok – általánosan a B-vitamincsoport több tagja (B2, B3, B5, B6, B12) van az energia-italokban, ezek főként az idegrendszeri működésben, anyagcserében játszott szerepük miatt kerülnek az italokba. Emellett találkozhatunk hozzáadott C, D és E vitaminnal is egyes termékekben. Az energiaital nyilván nem a napi vitaminszükséglet pótlására van kitalálva, a bevitt mennyiségek ezen a téren nem jelentenek egészségügyi kockázatot, bár a gyártók nem szívesen írják ki, miből pontosan mennyit is tesznek az italokba.

Ásványi anyagok – nátrium, kálium, kalcium és magnézium fordul elő bennük.

Gyógynövény-kivonatok – a leggyakoribb a ginzeng és a guarana, ezek szintén élénkítő, teljesítményfokozó hatásukról ismertek (eltekintve a milliónyi anekdotikus csodahatástól).

Cukor – gyorsan felszívódó, energiát adó anyagként van jelen, terméktől függően ez lehet szacharóz, fruktóz és glükóz, illetve ezek keveréke. A legtöbb energiaital cukortartalma 10-12 g/dl körüli tartományban mozog. Természetesen vannak csökkentett cukortartalmú, illetve teljesen édesítőszerrel készült italok is, a legtöbb esetben aszpartam-aceszulfam K édesítőszert használnak. A rendszeres fogyasztás esetén (hasonlóan más üdítőitalokhoz) az étrendben komoly cukorforrás lehet, egy 250 ml-es doboz 25-30 gramm cukrot is jelent, ami egy gyerek esetében csaknem a teljes napi szabad cukorbevitelnek felel meg.

Egyéb szerves anyagok – a gyártó egyedi receptúrájától függően találkozhatunk más anyagokkal is, ilyen pl. inozitol, BCAA aminosavak (elágazó láncú aminosavak), arginin, L-karnitin – ezek többsége valamilyen anyagcsere-folyamatokat elősegítő szerepben működik a szervezetünkben. Önmagában véve nem stimulálják az anyagcserét, de a fokozott teljesítmény kiváltásához szükséges folyamatokban szerepet játszanak.

taurin.jpg

Ő itt a félelmetes taurin.


KRITIKUS PONT: FOGYASZTÁSI SZOKÁSOK

Az energiaital önmagában véve minden létező egészségügyi előírást betartva készül, egyetlen adagban található koffeinmennyiség vagy a többi hatóanyag alapvetően nem rejt magában egészségügyi kockázatot még rendszeres fogyasztás mellett sem. A probléma itt a fogyasztási szokásokkal van, azokkal viszont nagyon.

Az EFSA felmérésében 2013-ban az EU 16 tagállamára kiterjedően 52 ezer fős mintán mérték az energiaitalok fogyasztást. A 18-65 évesek kb. 30%-a fogyasztott energiaitalokat, 12%-uk rendszeresen, legalább heti 4-5 napon; 11%-uk pedig alkalomszerűen, de nagy mennyiségeket (legalább 1 litert) ivott. Kissé riasztó, de a 10-18 évesek között már majdnem 70% volt a fogyasztók aránya, a rendszeres nagyfogyasztók és az akut fogyasztók aránya is nagyjából 12-12% volt. És még riasztóbb, hogy a 10 évesnél fiatalabbak körében is majdnem 20%-os arányban fogyasztottak energiaitalt.

A hazai adatok elég zavarosak; a magyar kamaszok csaknem 80 százaléka fogyaszt energiaitalt, 13 százalékuk pedig nagyivónak minősül. Jómagam részt vettem egy félezer fős általános iskolai táplálkozási felmérésben, 2018-ban a felső tagozatos gyerekek 31%-a legalább alkalomszerűen fogyasztja, 6 % rendszeres (heti 4-6 vagy annál több) fogyasztónak mondható. A gond ezen felül az, hogy a szintén koffeinforrás kávéfélék fogyasztása az energiaitalokhoz képest még szélesebb körben van jelen, a legalább alkalomszerű fogyasztók aránya közel 50%, a rendszeres (heti 4-6 vagy több) fogyasztás eléri csaknem a 10%-ot. A fogyasztási gyakoriság a korral egyértelmű összefüggést mutat, 14 éves korban jelentősen emelkedik a korcsoporton belül a rendszeres fogyasztók száma és a fogyasztás intenzitása. A trend alapján a középiskolás korosztály energiaital használata még magasabbnak becsülhető, szóval a fenti adatok azért a valósággal összeegyeztethetőek.

Az energiaital fogyasztása két nagy tényező köré csoportosul: nagy arányban kapcsolódott alkoholos italokhoz (bulifogyasztás) és sporttevékenységhez (mint teljesítményfokozó ital). Mindkét esetnek megvannak a maga kockázatai, ha nem rendeltetésszerűen használják az energiaitalokat.

e-drinks2.png

EGÉSZSÉGÜGYI PANASZOK

2011. január - 2014 szeptember között 363 energiaital-fogyasztással összefüggő rosszullétet regisztráltak, ebből 233 főt kellet egészségügyi ellátásban részesíteni, s ami a legfontosabb: a problémában érintettek 75%-a 18 évnél fiatalabb volt. A rosszullétek az energiaital hatásának megfelelően főleg idegrendszeri és kardio-vaszkuláris jellegűek voltak, a leggyakrabban említett tünetek: felgyorsult szívverés, alvászavarok, fejfájás, emésztési problémák (hányás, hasmenés), mellkasi fájdalom, szorongás, remegés. Ezen tünetek legtöbbje egyértelműen a koffein túladagolásnak számlájára írható.

Fiatalkori fogyasztás problémái

Az energiaitalokat nem ajánlják 14 éves kor alatt, s nem véletlenül. A koffein mennyisége kisebb testtömegben magasabb, gyakorlatilag akár dupla vérszintet is jelenthet. 3 mg/ttkg bevitel már bőven elég egy kiadós rosszulléthez. Testtömegtől függően a gyerekeknél 1-2 energiaital egyből az egészségügyi határértékig lendíti a bevitelt, de a felnőtteknél is elérhető a napi beviteli plafon kb. 4-6 energiaitallal. A gyerekek anyagcseréje dinamikusabban reagál a stimuláló hatásokra, egyéni érzékenységtől függően ez fizikai tüneteket is okozhat, és az addikció is gyorsabban alakul ki. A nagy dózisú koffein simán kihozhatja az addig rejtett szívműködési zavarokat is.

A másik probléma, hogy adott személy akár több stimulánst is fogyaszthat egy napon belül - a kávé mellett a kólafélékben is 8-10 mg koffein van deciliterenként, ez egy fél literes üvegben egyből 40-50 mg. Ezek a hatások összeadódnak.

Az energiaital, fogyasztását tekintve egyfajta üdítőitalként működik, bizonyos élethelyezetekben (intenzív szellemi munka, sportolás, szórakozás) a fogyasztás ma már magától értetődő, ami folyamatosan magas koffeinbevitelt eredményez, ez szintén megbillantheti a szervezet működését.

Party time

A bulifogyasztás rövid időn belül nagyobb (akár 1 liter feletti) mennyiségek bevitelét jelenti, ha napi 3-4 energiaitalt egész napra közel egyenletesen elosztunk, akkor a koffeinnek van ideje hatni és lebomlani/kiürülni a szervezetből (ehhez 3-6 óra kell). De ha ezt egy szűk, néhány órás időszakban fogyasztjuk el, akkor a rosszulléthez elegendő vérszintet gyorsan el lehet érni.

Az energiaital esetében probléma, hogy a fogyasztása gyakran társul alkoholhoz, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a sok alkohol a sok koffeinnel kombinálva nem nyerő. A nagy számú rosszullét jelentős része pont ebből fakad és ezért nem tehető önmagában az energiaital felelőssé. Ha véletlenül előkerül még némi partydrog (főleg, ha stimuláns az is), az végképp meg tudja rendíteni a szervezetet és lehet is hívni a mentőket.

Üres tankkal padlógáz

A stimuláló hatás arra épül, hogy a szervezet rendelkezik mobilizálható energia-tartalékokkal, és az átmeneti teljesítményfokozást követően pedig van lehetőség regenerációra, pihenésre. Az energiaital bár átmenetileg teljesítményérzetet ad, a fáradtsághoz vezető folyamatokat összességében nem lassítja hanem épphogy felgyorsítja. A stimulált szakasz után a fáradtság, kimerültség tünetei intenzívebben jelentkezhetnek, amit egy újabb stimuláns fogyasztással próbálnak elfedni, de ekkor már a hatás kiváltásához nagyobb dózisra van szükség (vagy azonos dózis rövidebb, kevésbé intenzív teljesítménynövekedést okoz).

A felmérések szerint a 11-18 éves korosztály fele nem reggelizik otthon, a reggeli étkezés vagy kimarad, vagy maguk vásárolnak élelmiszert – se ebben előfordulhat minden olyan élelmiszer, amit nem tartunk az egészséges táplálkozás szempontjából jónak. Nagy részben az iskolai ebédelés is kimarad, ez a trend is az 5. osztályos kortól felfelé nagy ütemben erősödik. A megfelelő tápanyagbevitel hiánya önmagában fáradtságot, kimerültséget eredményez, erre nem az energiaital (lenne) a megoldás. És akkor most képzeljük el, hogy a kedves kamaszunk megfelelő reggeli és ebéd nélkül végigcsinál egy iskolai napot, majd délután elmegy egy intenzív fizikai erőkifejtést igénylő edzésre, ami eltart estig - és gyakorlatilag itt is kimarad a tápanyagok pótlására szolgáló étkezés.

És ha már itt járunk, jöjjön egy kis prédikáció: elég sok hozzászólást láttam, amiben az éhgyomorra energiaitalt szürcsölgető ifjak okán a világ végső megromlása felett szörnyülködtek. De kérem tisztelettel, ez pontosan ugyanaz a jelenség, amit a felnőttek csinálnak: az istenadta nagykorú népesség a reggeli koffein adagja nélkül gyakorlatilag életképtelen morcos egysejtűként vegetál, egy jó részük már hajnalban mellé tolja a maga nikotin adagját is. A felnőtteknél a kaotikus étkezés, a fáradtságra a megfelelő reakciók biztosítása ugyanakkora probléma, csak nagykorúan a kognitív fölényünkkel nagyon jól racionalizálunk és ki tudjuk magunknak és a hozzánk hasonló életmódot folytatóknak magyarázni a jelenséget. Persze a kávézás ma már kultúraépítő jelenség (lásd a kapcsolódó mémeket), a dohányzás nélkül számos embernek nem lennének szociális kapcsolatai. De amit szabad Jupiternek, azt nem szabad a kisegérnek... ugye?

A rosszullétek és ami mögöttük van.

Az újságokban azért elég sok rémhírkeltő írással lehetett az elmúlt időszakban találkozni. Az idézett rosszullétek lényegében kontextus nélkül lebegnek a nagy semmiben, egy-két levegőben lógó (egyébként elavult) statisztikai adatunk van, meg rengeteg rettenetes anekdotikus történetünk. Más, adott csoportra jellemző toxikózisokról nincs adat (így nem jelenthet viszonyítási alapot), de azt sem lehet pontosan tudni, hogy pl. a rettenetes taurin eltűnése óta csökkentek-e a toxikus esetek (valószínűleg nem, de erre se pro se kontra nincs közzétett adat). Mondhatni, hogy piszok módon nem transzparensek a témával kapcsolatos adatok.

A rosszullétek mögötti okok szinte minden esetben a fogyasztási szokásokra vezethetők vissza, gyakorlatilag koffeinmérgezést eredményez a túlzott bevitel.

eds_meme.jpg

Fontos szabály: nem halmozzuk a stimulánsokat!

 

MI LENNE A MEGOLDÁS?

Sok helyen felmerült, hogy az energiaitalok forgalmazásánál is be kellene vezetni a 18 éves életkort, mint limitet. Ez nagyon szép lenne, ha a korhatári korlátozás bármilyen élvezeti szernél érdemi visszatartó vagy legalább akadályozó erő lenne. Ha valaki olvas ilyen témában szakirodalmat, az tudja, hogy egy tizenéves gyereknek talán csak a fegyvertiszta plutónium beszerzése jelent kihívást, a fiatalkorúak alkohol- és dohánytermék fogyasztása messze a 18. év előtt már kimagasló (EU dobogósok vagyunk), hogy most a drogkérdésbe bele se menjünk. Az életkori korlátozás egyfajta önmegnyugtatásnak jó, talán a legfiatalabbaknál lehetne egy kicsi fogyasztási csökkenést elérni.

Bele lehetne menni szabályozási kérdésekbe, abban azért látnék fantáziát, hogy az Élelmiszerkönyvbe egy energiaital fejezetben szabályozzák a kritikus paramétereket, gondolok itt kifejezetten a koffeinre. Segítene, ha lenne a termékeken tájékoztató a javasolt maximális fogyasztási mennyiségről, lehetséges kockázatokról, az ezekre figyelmeztető elemeket hangsúlyosabban elhelyeznénk.

Jó lenne, ha egy ilyen termék esetében nem hagynánk elszabadulni a marketingeseket. Az energiaitalhoz alapvetően a fiatalság, a dinamizmus, a fokozott teljesítőképesség képe társul, ez éppen a fogékony korosztályok által fontosnak tartott tulajdonságok köre (gondoljunk arra, hogy egyes energiaitalt gyártó cégek milyen intenzitással vannak jelen a sport területén). Szóval itt is bele lehetne nyúlni egy kicsit az elszabadult marketing-gépezetbe.

A népegészségügyi termékadó (NETA) szerepe a téren kérdéses, én simán a koffeintartalomra is adóztatnék. Ez nem feltétlen az áremelkedés miatti fogyasztáscsökkenést eredményezné, de a gyártók szépen elkezdenék a koffeintartalmat visszavenni és ezzel már előrébb lennénk.

kave_1.jpg

Függő felnőttek panaszkodnak a függő gyerekekre?

 

ÖSSZEGEZZÜNK

Az energiaitalok a modern kor élelmiszeriparának szülöttei. Összetételükben igazából a magas koffeintartalom az, ami figyelemre méltó. Önmagában, mérsékelt fogyasztás mellett egészséges szervezetre nem jelentenek nagyobb veszélyt, mint sok más üdítő vagy koffeintartalmú ital - azért az egészséges életmód szempontjából nem éppen a legszuperebb italok.

Az energiaitallal kapcsolatos problémák forrása a magas koffeintartalom, ami a termékre jellemző speciális fogyasztási szokások (rendszeres vagy akut nagyfogyasztás), melyek önmagukban vagy más tényezőkkel együtt (alkohol, egyéb stimulánsok, koffeinnel keresztreakciót adó gyógyszerek vagy épp a rendszertelen táplálkozás) képesek a szervezet működését megzavarni.

A fogyasztási szabályok viszonylag egyszerűek:

  • 14 év alatti személy egyáltalán ne fogyasszon koffein-tartalmú ital, 14-18 év közöttiek esetében is csak kis adagok jöhetnek szóba,
  • felnőtt ember ne igyon meg rövid időn belül 2-nél több adagot (1 adag = 250 ml),
  • a felnőttek napi bevitele maradjon 5 adag alatt,
  • alkohollal, gyógyszerrel, egyéb koffeines itallal (kóla, kávé) ne kombináljuk az energiaitalt,
  • aki gyógyszert szed, ellenőrizze, van-e a koffeinnel valamilyen probléma,
  • a fáradtság ellen ne stimulánsokkal harcoljunk, hanem megfelelő pihenéssel,
  • étkezéseket ne hagyjunk ki, táplálkozásunk legyen kiegyensúlyozott, változatos,
  • sporttevékenységhez is vigyük be a megfelelő tápanyagokat és energiát - kimerülten, fáradtan, éhesen ne fogjunk neki megerőltető sporttevékenységnek, ilyenkor pihenni, enni és inni kell, nem pedig energiaitallal elfedni a tüneteket,
  • ügyeljünk arra, hogy ne legyünk dehidráltak, a napi folyadékfogyasztást ne energiaitallal fedezzük,
  • várandósság alatt nem ajánlott a fogyasztásuk (és a kávéval is csak óvatosan).

 

 Nagyjából ennyi kell a boldogsághoz, meg hogy ne a mentőben végezzük hipertóniás rohammal...

 e-drink3.jpg

 Az egészséges táplálkozáshoz nem sok közül van, de rendeltetésszerű használat mellett nem okoznak problémát.

 

Ha tetszett az írás, oszd meg és kattints a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd meg hozzászólásként! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon találhatók: https://www.facebook.com/Alimento.blog    

 

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség, vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

 Források:

  1. 2011. évi CIII. törvény a népegészségügyi termékadóról. LINK
  2. Caffein (Wikipédia szócikk). LINK
  3. Taurine (Wikipédia szócikk). LINK
  4. EFSA (2009) The use of taurine and D-glucurono-gamma-lactone as constituents of the so-called “energy” drink. LINK
  5. EFSA (2013) „Energy” drinks report.LINK1; LINK2
  6. EFSA (2015) Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Journal 2015;13(5):410. LINK
  7. Shao A, Hathcock JN (2008) Risk assessment for the amino acids taurine, l-glutamine and l-arginine. Regul Toxicol Pharmacol. 50(3):376-99. LINK
  8. Clauson KA, Shields KM, McQueen CE, Persad N (2003) Safety issues associated with commercially available energy drinks. J Am Pharm Assoc 48(3):e55-63. LINK
  9. Hammond, D., Reid, J. L., & Zukowski, S. (2018). Adverse effects of caffeinated energy drinks among youth and young adults in Canada: a Web-based survey. CMAJ open, 6(1), E19–E25. LINK
  10. Warnings issued over energy drinks. NHS. 2014.10.15. LINK
  11. Breda JJ, Whiting SH et al. (2014) Energy drink consumption in Europe: a review of the risks, adverse health effects, and policy options to respond. Front. Public Health. Vol 2. pp 134. LINK
  12. Shah, S. A., Szeto, A. H. et al. (2019). Impact of High Volume Energy Drink Consumption on Electrocardiographic and Blood Pressure Parameters: A Randomized Trial. Journal of the American Heart Association, 8(11), e011318. LINK
  13. Hendricks L, Jabrah A, Simpson C (2017) The Effects of Energy Drinks on College Students. Am J Drug Delv Therap Vol.4 No.1:5. LINK 
  14. Szabó Gál Bence – Taurin, a félreismert. LINK
  15. ÁNTSZ (2010) Az energiaitalok szakmai megítéléséről szóló konferencia előadásainak összefoglalói.
    2010.április 14. LINK
  16. Az energiaitalok és kávék összehasonlító vizsgálatáról. Fogyasztóvédelem.hu. 2016. LINK
  17. Súlyosbíthatják a rejtett szívbetegségeket az energiaitalok. Index.hu. 2019. július 12. LINK
  18. Átadták a Hell 1 milliárdos állami támogatásból bővült gyártósorát. Index.hu. 2019. július 19. LINK
  19. A szívrohamig isszák az energiaitalokat a fiatalok. Népszava.hu. 2019. június 2. LINK
  20. Energiaitalok tesztje: ezeket sem az ízükért szeretjük. Divány.hu. 2019. július 1. LINK
  21. HELL Energy Drink Webshop. LINK
  22. Red Bull. LINK

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr314978976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kamugyar 2019.07.29. 09:33:52

érdekes megközelítés h mindent adóztatni kellene h majd az csökkentse jelen esetben a koffein tartalmat. ha valaki hülye és össze vissza issza ezeket a szarokat akkor miért a termék a hibás? mondom ezt úgy h én nem iszok ilyen cukros löttyöket de ha egy évben 5x egy redbullt hajnal 2 kor lehúzok h fent legyek még 6kor is akkor kétszer annyit igyak a csökkent a koffein miatt és a már említett idióták miatt? a cikkben szereplő rosszullétes statisztika egyébként nagyon alacsony szám szóval értelmetlen bármit is korlátozni. aki képtelem valamilyen anyagot rendeltetésszerűen használni fogyasztani azt ne az állam meg mindenféle szervezetek mentsék már meg. ha meg mégis ez a cél és nem az adóbevételek akkor meg csinálják rendesen és tiltsák be az ilyen semmire nem jó italokat. szedjen koffein tablettát tisztán.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2019.07.29. 09:43:54

@kamugyar:
Van egy ilyen elvárás az állammal szemben, hogy próbáljon vigyázni az állampolgáraira. Nem mellesleg, ha az az állampolgár elront valamit, annak a következményei (pl. kórházi kezelés) jelentős részben az államot terhelik, így a szabályozási kérdés indokolt.

"rosszullétes statisztika egyébként nagyon alacsony szám" - ebben egyet értek. Erre egy teljes blokkot rá lehetett volna szánni, csak már tldr lett volna.

A fogyasztók volumenéhez képest a rosszullétek száma nem magas, sőt...

Ami még hiányzik a statisztikából, hogy önmagában az adott korcsoportban az akut ellátást igénylő esetek összességéhez képest hol helyezkedik el az energiaital, pl. hány gyerek lesz rosszul dohányterméktől, drogtól vagy az alkoholtól és ez hogyan aránylik az energiaitalhoz vagy az összes rosszulléthez.

Zb74 2019.07.29. 10:25:06

Jó cikk lett. A taurin valóban inkább hasznos, mint káros (3-6 grammos, azaz 3-6000 mg-os dózisban pl. hatásos egyes fogágy- és fogínybetegségek ellen, növeli a szervezet glutationtermelését, így javítja antioxidáns-státuszát stb.), de azt azért meg kellene vizsgálni, hogy koffeinnel milyen interakciói vannak a tipikusnak mondható decinkénti 15-38 mg-os koffein-, ill. 400 mg-os taurintartalom esetén. Persze ez minket, magyarokat nem érint, mert ahogy írtad, a neta miatt nálunk általában nincs is taurin az energiaitalokban.

A vitaminok közül a niacin (B3-vitamin) okozhat gondokat. A legtöbb B-vitamin az RBÉ-t nagyságrendekkel meghaladó bevitel mellett is biztonságos, de a B3-vitamin esetében az RBÉ/RDA (16 mg) és az UI (32 mg) nagyon közel van egymáshoz, így könnyű túladagolni. A niacin-túladagolásnak pedig lehetnek káros következményei. A legismertebb - egyben valószínűleg legkevésbé veszélyes - "mellékhatás" a bőrpír és viszketés. Emellett a Mayo Clinic szerint még a következőkkel is számolni kell:
-szédülés
-szapora szívverés
-hányinger és hányás
-hastájéki fájdalom
-hasmenés
-köszvény
-májkárosodás
-cukorbetegség.

Egyes májenzimek vérben mért koncentrációjának emelkedésével már napi 40-50 mg B3-vitamin bevitele mellett is számolni kell.

2019.07.29. 10:38:19

@kamugyar:
Ha feltételezzük az állam nem működne olyan rossz hatékonysággal, mint a magyar, relatív az összes adózás alacsony lenne, akkor azzal, hogy évi néhány alkalommal megiszol egy energiaitalt, pont hogy nettó kezdeményezettje lennél a törvénynek, hiszen jóval az átlag alatt fogyasztasz egy különadóztatott terméket. Emellett nem is igazán érzed meg anyagilag, ellenben aki napi szinten issza, az igen.

A chipsadó néven elhíresült törvény is nagyon jó ebből a szempontból, nem maguk a termékek a hibásak, de a chips meg a cukros szutyik alkalmi fogyasztásra alkalmasak, a különadó pedig arra ösztönöz, hogy alkalmanként fogyaszd, ne rendszeresen. Az ilyen fajta különadóztatás pont hogy konstruktív megoldás szemben a tiltással vagy a szabályozatlansággal.

kamugyar 2019.07.29. 10:41:06

@Meleg Sándor:
hát ritkán védem az államot de ebben az esetben ami az egészségügy mégis mellé állnék. ez a katasztrofális egészségügyi állapot az országban meg végül is kb mindenhol nagyban köszönhető annak h a betegbiztosítási rendszer alapjaiban véve rossz. az addig oké h a többségnek nulla köze van ahhoz milyen mondjuk az egészséges táplálkozás a gyakorlatban de még elméletben is. a bajok ott kezdődnek h az ezekből következő betegségek kezelését fizeti a biztosító. dohányzás dettó. alkohol drog ugyancsak. abban az esetben ha egyértelműen megállapítható h a 150 kilós ember magas vérnyomása vagy trombózisa a súlya miatt van máris küldeném a "kövérek klinikájára" ahol zsebbenyúlós lenne a buli. a fent említett önromboló csoportokkal ugyanezt tenném. nem lenne ennek a kivitelezése olyan bonyolult viszont az garantált lenne h tömegek gondolkodnának el azon h hogyan is tudnának egészségesebbek lenni. nem a cigit kell adóztatni hanem annak a következményét "büntetni" kifizettetni aki ezzel tönkre vágta magát. energiaital dettó. kijön a mentő beviszik csinálnak vele ezt azt és mikor elhagyta a kórházat mehet a csekk a szülőknek vagy felnőttnek a nem tb által támogatott árról! rövid időn belül rávennék a kölyköket a szülök ilyen olyan eszközökkel h ne vedelje a viszkivel a redbullt egész este...gyomormosás dettó. vég nélkül sorolhatnánk. ezekkel a módszerekkel lehetne eredményeket elérni nem azzal h pátyolgatjuk a segghülye önromboló életmódot folytató embereket akik leszarják mert kb havi 7k forintért majd életben tartják ha esetleg beüt a baj. és pl egy nagyon kövér embernél előbb utóbb be fog. meg a többi finomságot elkövetőnél is valami/valamik. az energiaital fogyasztás is dettó ilyen. egy jól átgondolt rendszert kilehetne dolgozni. a prevenció sajnos nem működik. aki strandon jár poénból számolgassa pl a túlsúlyosok/ normál testűek arányát. döbbenetes számokat fog kapni. vagy csak én járnék olyan strandokra ahol sok a kövér? :D

2019.07.29. 10:43:34

Egyébként taurin már nagyon kevés energiaitalban van.

Ami érdekes még, szüleim korosztályának (60 felettiek) a hozzáállása a kérdéshez. Gyerekkoromban nem csak tiltották (ahogy a kólát is), de kb. egyenértékű volt a szemükben a kokainnal vagy az amfetaminnal. Miközben ők alkalmanként kávéztak, kóláztak, de az energiaital az a szemükben sokkal nagyobb rossz volt. Ahogy akkor a tanáraim szemében is. Megjegyzem, feleségem hasonló korosztálybeli élettan professzora is előadta, hogy az energiaital mennyivel károsabb,.mint a kávé, csak elfelejtette bármilyen tudományos bizonyítékkal alátámasztani...

2019.07.29. 10:49:26

@kamugyar:
A dohányzás következményei tbüntetni sokkal igazságtalanabb, mint különadóztatni a dohánytermékeket, mert a dohanyzás következményei statisztikai alapon működnek, nem minden dohányos lesz tőle beteg, illetve nem dohányos is lehet mondjuk tüdőrákos, de a dohányosok többször akkora eséllyel lesznek betegek. Ezért a különadóztatás egyetlen alternatívája ha életmódhoz kötöd a biztosítási díjat, csakhogy ez sokkal többe kerül, sokkal kevésbé hatékony, sokkal inkáb melegágya a korrupciónak, mint a termékdíj. Persze, ha minden marad államiban, a magánbiztosítás valamivel jobb lenne.

A termékdíjjal egyébként egyetlen baj van: nálunk nem az egészségügybe megy...

De amúgy ha odamenne, ha mondjuk elszívsz napi 1 cigit, vagy megiszol hetente fél liter kólát, akkor eleve jelentéktelen összeget fizetsz, aki meg 150 kilós a sok hízlaló ételtől vagy napi 2 doboz cigit elszív, az a sokszorosát.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2019.07.29. 12:28:20

@kamugyar:
Kezdjük ott, hogy a jelenlegi egészségbiztosítási rendszer nem kockázat-alapon kezeli a befizetéseket, hanem jövedelmi alapon (munkavállaló 7% levonás, plusz a szocho egy része). Ez a rendszer egyszerű, de nem képes az egyéni kockázatokat kezelni.

Kockázat alapon két dolgot tudsz tenni:

1. Különadóval terheled azokat a termékeket és szolgáltatásokat, melyek fokozott egészségügyi kockázatot hordoznak. Egy jó NETA rendszer ezt tudná kezelni - a hazai nem egészen ez a kategória - főleg azért is, mert a kockázatot be lehet árazni és a fogyasztással arányosan terhelhető a többletkockázatot jelentő tényező.

2. Az egészség szempontjából fontos termékek és szolgáltatások esetében lehetne csökkenteni a terhelést (kisebb ÁFA egyes termékekre, vagy csökkentett eü hozzájárulás annak, aki rendszeresen eljár szűrővizsgálatokra) vagy célzottan támogatni (pl. sportlétesítmények létrehozása). Ez sem egészen tökéletes - lásd TAO-ból monstre stadionok, amik a népegészségügy szempontjából irrelevánsak, de a csökkentett ÁFA "benyelése" vállalkozói oldalról ugyanilyen.

A kettő megfelelő, rugalmas kombinációjával lehetne egészségtudatosabb magatartást ösztönözni, de agyakorlat azért azt mutatja, hogy e téren korlátozott eredmények érhetők el, nagyon meg kell nézni, hogyan hangolják a rendszert.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2019.07.29. 12:31:30

@Zabalint:
A magánbiztosítóval az a baj, hogy a bemeneti kockázati becslésnél kiszórják azokat az embereket, akiknek veleszületetten magas a kockázatuk (pl. familiáris diabétesz), mert annyit nem fognak fizetni, amennyiért megérné őket bent tartani a biztosítási rendszerben. Így a magas alapkockázat marad az államiba, ami nettó veszteséget termel, miközben a piaci lábon a magánbiztosítóé a haszon.
A magánbiztosítót emiatt oda szabad csak beengedni, ahol nem tud az államival vetekedni.
Egyébként attól, hogy valami állami, még nem feltétlen működik rosszul, csak hát ez egy országra jellemző kép...

whatisevenworse 2019.07.29. 16:26:02

Legjobb tudomásom szerint kis hazánkban 2013 óta nem lehet taurin tartalmú energiaitalokat forgalmazni.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2019.07.29. 16:27:44

@whatisevenworse:

Szerintem lehet(ne), de olyan NETA van rajta, hogy nem éri meg.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.07.29. 16:57:52

Nem értek egyet azzal, hogy a taurint el lehet hagyni, mert a hatása elhanyagolható. Nekem kizárólag az eredeti Red Bull működött valaha is annyira, hogy érezhető hatással volt rám. Ehhez kell (nyilván) a koffein, a taurin és a cukor is. Se a cukormentes RB nem hatott rám normálisan, se a mostanában itthon kapható taurinmentes verzió.
Valószínűleg ez fiziológiai felépítéstől is függ, de teljesen egyértelmű a különbség. Szerencsére itthon azért elérhető más gyártású (például lengyel) RB, amiben van taurin. Mondjuk manapság sajnos inkább csak a vérnyomás-emelkedésben érezteti a hatását, de nem is szoktam inni rendszeresen.

ProsTata 2019.07.29. 17:27:56

@Before:
Nincs gáz!
A neten veszel taurint, legálisan lehet kapni WEBshop-ban. Nem is drága.
Kitöltesz egy Neked tetsző ízű energiaitalt pohárba és teszel bele egy fél mokkás kanállal.
Kész a REDBULL házi változata! :-)

ProsTata 2019.07.29. 17:36:48

A Taurint az emberi szervezet is képes előállítani, ami szükségtelenné teszi a külső pótlást normál esetben. Ha azonban valaki intenzív fizikai mozgást végez, pláne ha sportoló, akkor az optimális taurin mennyiség magasabb lehet. Erre utal is a cikk, hogy az izmok működéséhez szükséges, a sportolók előszeretettel és orvosi ajánlásra fogyasztják.
A külső bevitel formája az állati eredetű fehérjék fogyasztása. Azaz az élsportolóknak kellő mennyiségű húst kell fogyasztaniuk.
Egy kardiológus ismerős találkozott olyan esettel, amikor egy hosszútávfutó áttért a vegetáriánus életmódra és a teljesítmény csökkenés mellett szívpanaszai is lettek. A szakirodalom külön kiemeli hogy a szív jó működéséhez kell a taurin, na persze ebben nincs meglepő, a szív 90% izom.
Szintén írja a cikk- egyébként helyesen-, hogy egyes állati tápok is tartalmaznak taurint. Csak érdekességként a macskafélék szervezete nem tudja a taurint előállítani a mindenevőkkel és növényevőkkel szemben. Azaz a macska taurin nélkül elpusztul.
Amúgy gratulálok a posztolónak, kellően részletes, alapos és főleg hiánypótlóan tárgyilagos az "irománya"!

ProsTata 2019.07.29. 17:40:47

@whatisevenworse:
Elvétve előfordul, a napokban vettem a TESCO-ban. Lengyel gyártású Monster volt, magyarra átmatricázva.
Egy új íz volt, gondolom promóban tesztelték a közönséget. Azóta lehet kapni magyar kiszerelésben, természetesen taurin nélkül.

within 2019.07.29. 18:28:29

Szépen levezetted.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2019.07.29. 18:29:48

@M3Hellrot:
Ez az anekdotikus esetleírások fő problémája: az, hogy A esemény után B esemény következik, az nem jelenti, hogy A esemény okozza B eseményt.

stower 2019.07.29. 18:36:19

Nem leszek népszerű a véleményemmel, de már megszoktam :-D
Mindig ámulva (és néha röhögve) figyelem az emberiséget, ahogy mohó igyekezettel juttat be a szervezetébe minden szemetet. Mindegy mi az, mindegy milyen szar íze van, mindegy milyen káros hatásai vannak. Semmi sem számít, a függőség mozgat nagyon sokakat. Nikotin, alkohol, koffein, kábítószerek, stb. Szánalmasak a függők és szánalmas az önigazoló magyarázkodásuk.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2019.07.29. 18:52:21

@stower:
Az ízekről nehéz és nem érdemes vitát nyitni. Szerintem az energiaitalok íze borzalmas, de ez az én ízlésem, nem hiszem, hogy ezzel bárkit meg lehetne győzni arról, hogy ne igya, ha egyszer ehhez az ízvilághoz szokott. De ugyanez a kategória az édes vagy a sós íz esetén is fennáll.

A függőség meg egy egészen más jelenség, akár a kémiai, akár a pszichés addikciót veszem, van egy jó alaposan bekódolt biológiai mechanizmusa a dolgoknak, amiket nehéz akkor is tudatosan kontrollálni, ha éppen pontosan ismerjük.

Kelly és a szexi dög 2019.07.29. 18:59:37

A múltkor este 10-től reggel 5-ig 10 dobozzal ittam meg, semmi bajom nem lett, kamu az egész!

Drag 2019.07.29. 19:08:22

Szerintem sokat nem érnek ezek a löttyök, mert annyi energiája sem lesz a kölöknek utána, hogy a dobozt a kukáig elvigye, hanem előtte eldobja egy méterrel...

Visceroid 2019.07.29. 19:16:40

Magyarba nincs Taurin. Külföldibe van.

ProsTata 2019.07.29. 19:51:52

@stower:
nincs a véleményeddel népszerűségi probléma. Csak nem tudom ezzel mit akartál mondani? Mióta az ember kiemelkedett az állatok közül, tudatosan KERESI a függőséget.
A függőség egyidős velünk, legyen az alkohol, vagy különféle tudatmódosító hatóanyagokat tartalmazó növények.

kvadrillio 2019.07.29. 19:53:27

az energiaitalok meggyilkolják a gyerekeket és felnőtteket egyaránt, kinyírják a szívüket !
AKIK PEDIG AZ EZEKET GYÁRTÓ MULTIKAT TÁMOGATJÁK ÉS FORGASLMASZZÁK EZEKET A GYILKOS ITASLOKAT, AZOKNAK A NYAKÁT EL KELL VÁGNI !!!!! ennyike.

MINÉL TOVÁBB NYAMMOGNAK EZEN, ANNÁL TÖBB EMBER HAL MEG AZ ENERGIAITALOKTÓL.

kvadrillio 2019.07.29. 19:58:09

energiaital
# semmelweis
# szívmegállás
# szívritmuszavar

Mikor veszélyesek az energiaitalok?
A Semmelweis Egyetem adjunktusa elmondja, hogy miért lehet a népszerű ital akár halálos is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. augusztus 26.

hirdetés

Az energiaital magas koffeintartalma miatt vízhajtó hatású, így ha valaki sportolás közben, napozáskor vagy alkohollal együtt fogyasztja, rosszullétet, kiszáradást, sőt ájulást is okozhat. Akinek pedig rejtett szívproblémája van, annál már egyetlen doboznyi elfogyasztása hirtelen szívleállást idézhet elő – hívja fel a figyelmet a veszélyre Dr. Maurovich Horvat Pál kardiológus szakorvos. A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika adjunktusának elmondása szerint az energiaital emellett függőséget okoz, hosszútávú hatása pedig egyelőre ismeretlen.

Egy kis doboz energiaital, fajtájától függően akár annyi koffeint is tartalmazhat, mint négy csésze kávé. Ennek ellenére nem ritka, hogy már 10-12 éves korú gyerekek is ezek másfél literes kiszerelését isszák akár víz helyett.
800px-Reloadice_adjusted

Fontos tudni, hogy a koffeintartalmú energiaital nagymértékben megemeli a vérnyomást és a pulzusszámot, emellett szívdobogás érzést, a centrális idegrendszerben pedig stimulációt okoz, de szívritmuszavart is előidézhet. Akinek ráadásul fel nem ismert, veleszületett szívrendellenessége van, vállalnia kell a kockázatot, hogy egyetlen doboznyi energiaital olyan ritmuszavart generálhat, ami akár végzetes is lehet.

Ezek a termékek a szív mellett a májat és a vesét is megterhelik, vízhajtó hatásuk miatt pedig kiszáradást okozhatnak. Aki pedig nap mint nap nagy mennyiségben issza, annak szervezetében felhalmozódik a koffein toxikus hatása – emeli ki a szakember. Ráadásul éppen magas koffein tartalma miatt a rendszeres fogyasztók hozzászokhatnak, ekkor pedig e nélkül már elvonási tünetek (fejfájás, erős fáradtság, remegés, depresszió, rosszullét) jelentkezhetnek.
Energy-drink

képek: Wikipédia

Óriási a veszélye, ha az energiaitalt alkohollal együtt fogyasztják, hiszen mindkettő dehidratál, ezért ilyenkor az alkohol mérgező hatása is sokkal erőteljesebben jelentkezik, ami akár halálos kimenetelű lehet. Mivel az energiaital serkentőleg hat, az alkohol pedig épp ellenkező hatást vált ki, e kettő együtt a kontroll és a helyzetfelismerés elvesztését okozza, így a fogyasztó nem érzi, hogy reflexei lassultak volna. „Egyszerre lépni gázra és fékre beláthatatlan következményekkel jár” – hangsúlyozza a kardiológus. Sajnos azonban előfordul, hogy az alkohol hatását energiaitallal kompenzálva még az autóvezetést is megkockáztatják, pedig véralkohol szintjük a serkentő italtól nem lesz alacsonyabb.
mervai_foto

Szintén vízhajtó hatása miatt veszélyes koffein vagy guarana tartalmú energiaitalt sportolás előtt vagy közben inni, hiszen a testmozgás is folyadékvesztéssel jár, a kettő együtt pedig akár ájuláshoz is vezethet. Ugyanígy napozáskor is kerülendő, hiszen a nap is szárít, így ezek együttvéve rövid idő alatt eszméletvesztést, sőt szélsőséges esetben akár hirtelen szívleállást is okozhatnak – figyelmeztet Dr. Maurovich Horvat Pál.

Fontos tudni, hogy ezen készítmények fogyasztása nem váltja ki az alvást, mindössze pár óra plusz energiát adnak, ám ezt követően még intenzívebb kimerültséget idéznek elő.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2019.07.29. 19:58:50

@kvadrillio:
Nem sikerült megérteni a cikket, azt hiszem... meg beragadt a CapsLock is... :)

kvadrillio 2019.07.29. 20:00:34

NAGYON HÜJJJJÉNEK KELL LENNI AHHOZ, HOGY VALAKI ENERGIAITALT IGYON ÉS ŐRŰŰŰLT GYILKOSNAK, HOGY A GYEREKÉNEK IS ADJON BELŐLE.

kvadrillio 2019.07.29. 20:02:10

@Meleg Sándor: ..BE....BEEEEEEEEE............. a francegyehhh ...:)

kamugyar 2019.07.29. 20:06:17

rosszul emlékszem h olvastam régen olyat a kávéról/koffeinről h nincs is igazából vízhajtó hatása? nagyon halvány emlék sajnos.

kvadrillio 2019.07.29. 20:09:14

Az energiaital veszélyei - Halálos is lehet! Szerző: MTI Az energiaitalok veszélyeire hívják fel a figyelmet a Miami Egyetem kutatói, akik a Pediatrics című gyermekgyógyászati szaklapban tették közzé tanulmányukat. A kutatók kormányzati és érdekvédelmi szervezetek adatait elemezték, ahogy tanulmányozták a vonatkozó szakirodalmat, újságcikkeket, valamint esettanulmányokat. Miért veszélyesek az energiaitalok? "Rosszul lettem az energiaitaltól! Miért?" - Az orvos válaszol "Nemrég elfogyasztottam egy energiaitalt és pár órán belül rosszul lettem (remegett a kezem, nem bírtam menni, le kellett feküdnöm). Mi okozhatta a rosszullétemet?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.>> Mint rámutatnak, a két évtizede árusított energiaitalok az amerikai üdítőital-piac leggyorsabban növekvő szegmensét jelentik, 2013-ban a forgalom értéke már elérheti a 11 milliárd dollárt (kb. 2000 milliárd forintot). A tinédzserek és fiatal felnőttek egyharmada rendszeresen fogyasztja ezt az üdítőféleséget. "Az energiaitalokból túl sok fogy, ám óriási népszerűségük ellenére hatásuk kevéssé ismert" - hangsúlyozzák a gyermekgyógyászok, akik szerint a gyermekeknek nem lenne szabad fogyasztaniuk a népszerű termékeket. Mindenekelőtt az energiaitalok koffeintartalma okozhat gondokat - szapora szívverést, mellkasi fájdalmat, remegést, ingerlékenységet, magas vérnyomást, mellékhatásként előfordulhat hányinger vagy hasmenés, de a túlzott fogyasztás következménye akár stroke (agyi érkatasztrófa) is lehet. A tanulmány szerzői rámutatnak az energiaitalok és az alkohol együttes fogyasztásának a veszélyeire is. Hirdetés Energiaital és alkohol: Halálos koktél? Az energiaital hatásai: Ártalmas a szívre? Az energiaitalok fogyasztásával szervezetünk terhelhetőségét akarjuk növelni. A hatás hosszú távon azonban inkább negatív és káros: az energiaitalok ártalmasak lehetnek a szív- és érrendszerre. Ártalmas a szívre és a szervezetre?>> Európában ugyanis már előfordultak halálesetek, amikor tinédzserek vagy fiatal felnőttek keverték a két italféleséget. Növelik a mellékhatások kockázatát az olyan betegségek, mint például az epilepszia. Az Amerikai Toxikológiai Társaság (AAPCC) tavaly fogadta el azokat a betegségkódokat, amelyekkel országosan nyomon lehet követni az energiaitalok "túladagolásával" kapcsolatos eseteket és a mellékhatásokat. Októbertől december végéig 677 esetet regisztráltak, az idén pedig 311-et. Az idei esetek túlnyomó részében gyerekek és tinédzserek voltak érintettek, negyedük 6 évesnél fiatalabb. Energiaitalok: Mit tartalmaznak? A népszerű energiaitalok mindegyike több koffeint tartalmaz, mint egy kávé, alkohollal való kombinációjuk pedig különösen aggodalomra ad okot - állapították meg amerikai kutatók. Energiaitalok: Mit tartalmaznak?>> "Ez csekélységnek tűnik a más szerek okozta éves 2 millió mérgezéses esethez képest" - hangsúlyozzák a tanulmány szerzői, hozzátéve, hogy a számtalan mellékhatás miatt azonban az energiaitalok fogyasztását éppoly szigorúan kellene szabályozni, mint a dohányzást, alkoholfogyasztást, vagy a vényköteles gyógyszerek forgalmát. "Nem határozták meg a gyermeke, tinédzserek és a fiatal felnőttek számára a biztonságos fogyasztás mértékét" - hangsúlyozzák a szerzők. Mint kifejtik, a gyermekorvosoknak rutinszerűen rá kell(ene) kérdeznie pácienseiknél és szüleiknél az energiaitalok fogyasztására, és felhívni a figyelmüket a veszélyekre. Koffein teából, kávéból, energiaitalból, gyógyszerből, guaranából Koffeinhez számtalan forrásból juthatunk. Egy átlagos csésze kávé 70-180 mg koffeint tartalmaz, attól függően, hogyan és miből készült. Az instant kávé kevesebb, míg a kávébabbból frissen darált kávé több koffeint tartalmaz. Egy csésze zöldtea átlagosan 25-40mg koffeinnel pörget fel, a fekete 40-70mg, míg egyes gyógyszerek akár több, mint 100mg koffeint is tartalmazhatnak tabblettánként. Egyes üdítőitalokban (pl. Coca Cola vagy Pepsi), valamint az energiaitalokban is nagy mennyiségben található. A guarana a Poullinia cupana var sorbilis növény magjából készül, és természetes koffein tartalma 5 százalék körüli. Általában ginsenggel kombinálják, így növelve a hatást. Koffein ajánlott mérték és a mérgezés tünetei>> (MTI)

Részletek: www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/10304/az-energiaital-veszelyei

Zed is not dead yet 2019.07.29. 20:10:37

Szerintem könnyen belátható hogy az a kávé vagy tea, amiben adott mennyiségű koffein van (és azon kívül még víz) mindig kevésbé ártalmas, mint az az energiaital, amiben adott mennyiségű koffein mellett még egy nagy valag mindenféle ipari szar is ráadásnak.

Egyébként meg jó lenne megemlíteni azt is hogy amióta tömegek isszák ezeket a szarokat ha kell, ha nem (a sutyerákok rituális "cigi energiaitallal" kombója is ide tartozik), azóta minden tele van hajigálva ezekkel a kurva energiaitalos dobozokkal meg üvegekkel. Azok a mértéktelenül energetizált nagyon sukár csávók, akik ezeket öntik magukba hatosával, nem tudnák az üres dobozt valahogy nagy nehezen elcipelni magukkal a legközelebbi kukáig és oda bedobni? Vagy az már nem "elegáncsos", ha üres dobozzal a kezedben mész? Kell az üres kéz a cigi mellett a bunkofonon faszbukkozáshoz?

Zed is not dead yet 2019.07.29. 20:12:59

@kvadrillio: Egészen meg lennék hatódva, ha nem ordibálnál állandóan a kommentfelületeken. Előre is köszönet érte, ha esetleg sikerülne.

kvadrillio 2019.07.29. 20:14:24

a koffein felviszi a vérnyomást és szívritmuszavart csinál. van aki ezt észreveszi van aki nem és meghal. nem véletlenül adnak az ájultnak koffein injekciót. de aki sokat fogyaszt belőle kávéban, energiaitalokban, egyéb italokban és még hozzáiszik alkoholt is, BIZTOSAN TÖNKRETESZI A SZÍVÉT !

kvadrillio 2019.07.29. 20:17:00

AZ EMELKEDETT VÉRNYOMÁS, A RITMUSZAVAR....., SZTRÓKOT, INFARKTUST OKOZ.

kvadrillio 2019.07.29. 20:19:43

@Zed is not dead yet: ....KÖSZIO EZT A KEDVESSÉGET, NEMIGEN VAOK HOZZÁSZOKVA...sajnos én már abban a korban vagyok, amikor már nem változik az emberke. :)

és, ha esetleg többször már nem kommunikálnánk, az se okozna változást nálam. :O)

erkölcsi hulla 2019.07.29. 21:28:51

Ingyenessé kéne tenni, ahogy a cigit is. Az egészségügyet pedig fizetőssé.

Hulljon a férgese.

anyahajókabinajtóhajtogató 2019.07.29. 21:34:43

A mai napom: Szabin vagyok, 6:30kor keltem 7,5órát aludtam. Megittam egy 2 kanál nescaféból készült kávét. 10.00kor megittam egy redbullt. 14-15:00 között aludtam egy órát. megittam egy adag biotech black blood+caf pörgetőt(400mg koffein) aztán edzettem konditeremben 2 órát.

Egy átlagos munkanapom: 5:30kor kelek a fent említett 2 kanalas nescaféval. 7kor reggelihez kólázom, általában egy délelőtt alatt megiszom 2,25 litert. Délelőtt 2-3 , délután 1-2 főzött kávét iszom. Néha kiváltom a kávé egy részét kb 3kávét egy monsterrel. Az edzéshez átlag másnaponként megiszom a fenti pörgetőt, néha este 1-2 pohár kólát de az már veszélyes az alvásra. Cukrosat semmiből nem iszom és ez így megy kb 25 éve.

Semmi bajom.

apekka 2019.07.29. 22:41:00

ehh.. mindenki a koffeint ekézi de azzal hogy isten tudja mennyi cukrot tömnek magukba az emberek azzal nem nagyon foglalkozunk. A túlzott cukorfogyasztás végzi az igazi pusztítást és egy ilyen doboz cukros lötty kb. a WHO ajánlott napi cukorfogyasztásnak felel meg.
Nem a kávé fog megölni hanem a cukor amit belekeversz..

apekka 2019.07.29. 22:49:36

Egyébként meg köszi a szerzőnek. A nagyon kevés blogok egyike amit szeretek és értelmét is látom olvasni.

HaCS 2019.07.29. 23:55:47

@kvadrillio:

Milyen szerencse, hogy már rég elmúltam 6 éves, és a gyermekgyógyászati szaklapban leírtak sem az én korcsoportomra vonatkoznak.

Értem én, hogy káros, de legalább olvasd már vissza, amit leírsz!

Amúgy meg a koffein persze, hogy felviszi a vérnyomást, esetleg a pulzust, de honnan hová?
Hát épp ezért isszuk vazze!

Évezredek óta.

Pop40 2019.07.30. 04:23:39

Hogy veszélyes e, azt nem tudom, de hogy egy egészségtelen, hulladék szemét, az biztos.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2019.07.30. 05:55:29

@Pop40:
Mi benne a hulladék? A koffein benne van a kávéban is, az édesítők és ízanyagok meg egy csomó más élelmiszerben...

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2019.07.30. 06:06:50

@kvadrillio:

Az MTI és a többi cikk egyébként semmi újat nem mond. Egy gyerek szervezetének a 80 mg koffein is sok tud lenni, ahogy egy sör vagy egy szál cigaretta is. Érdekes módon, azon senki sem háborog, hogy OECD szinten 15 év korban a magyar gyerekek vezető helyen (TOP 3-ban) vannak mind az ivászat, mind a dohányzás szintjén, bizonyos szegmensekben meg a dizájner drogokban is. De bezzeg az energiaital...

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2019.07.30. 06:09:26

@apekka:
Az energiaital specifikuma és fő hatástényezője a koffein. A cukor mindenhonnan dől a szervezetbe - nyilván ez is gond, de itt a problémát a koffein okozza, erre érdemes fókuszálni. A cukormentes energiaitaloknál is.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2019.07.30. 06:11:16

@anyahajókabinajtóhajtogató:

Jól tolerálja a szervezeted, ennyi. Másnak meg nem. Ezért nem egyedi példákból kell kiindulni, hanem rendes mintavételezésű kutatásokból. :)

2019.07.30. 09:28:44

@Meleg Sándor:
Pedig ez is megoldható, a születési vagy később előjövő genetikai problémák esetén az állam szállna be a biztosításba. A dohányzásnál, elhízásnál viszont nem.

2019.07.30. 09:33:54

@Zed is not dead yet:
"Szerintem könnyen belátható hogy az a kávé vagy tea, amiben adott mennyiségű koffein van (és azon kívül még víz) mindig kevésbé ártalmas, mint az az energiaital, amiben adott mennyiségű koffein mellett még egy nagy valag mindenféle ipari szar is ráadásnak."

Nem látható be, amíg meg nem nevezed melyek azok az összetevők, amiket "nagy valag mindenféle ipari szarnak" nevezel, és ezeknek milyen bizonyított káros hatásai vannak.

2019.07.30. 09:36:52

@Meleg Sándor:
Mondjuk ha valaki naponta issza a cukros változatot, ott már a cukor is gond. Csak az nem energiaital specifikus, hiszen más üdítőkben is sok van.

Sir Gombóc 2019.07.30. 10:01:32

Nem kell ilyen szarokat fogyasztani..

_B_ 2019.07.30. 10:22:49

Elég elkeserítő látni, ahogy a 10 évesek kartonszám döntik magukba ezt a sok szart.
Majd ezeknek az életben tartását IS a mi és gyerekenk adójából kell fedezni, mert nem elég a lerobbant dohányosok, alkoholisták és elhízotak tömege....
Sokan emlegetitek itt a cukrot. Ezekben az italokban a csapvíz után a cukor a legegészségesebb öszetevő. Cukorra szüksége van a szervezetnek ésszerű mennyiségben.
A stevialevélkivonat, az aszpartám és egyéb társaik kiemelt diabéteszkockázattal kecsegtetnek.
Üdítőnek lehet inni házi szörpöt, vagy limonádét, fél literhez MAX egy mokkáskanál rendes cukorral (szörpben ugye alapból benne van, ahoz nem kell plusz).
Ugyebár egy fél literes kólában bő 3 evőkanálnyi cukor van, szóval normál házi üdítővel vagy 5 litert megiszol mire egy kólányi cukrot beviszel.
De szerintem az egyik legfinomabb a sima citromos víz cukor nélkül.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2019.07.30. 10:56:55

@Zabalint:

Pontosan, még ha mondjuk 100%-os gyümölcslevet iszik, abban is ott van akár 15 gramm cukor is decinként.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2019.07.30. 11:03:28

@_B_:

A fiatalkori fogyasztás probléma, a koffein miatt, amit a gyerekek szervezete kevésbé tolerál.

"Ezekben az italokban a csapvíz után a cukor a legegészségesebb öszetevő." - ez azért így nem állja meg a helyét. Nem tudom, pl. a B-vitaminkomplex miért ne lenne egészséges, vagy a hozzáadott ásványi anyagok.

"stevialevélkivonat, az aszpartám és egyéb társaik kiemelt diabéteszkockázattal kecsegtetnek." - ezt nem igazolják az adatok.

A fél literes kóla kb. 50-55 g cukor, a szörpök cukortartlma ennél jóval magasabb, kb 60% körüli, nyilván a hígítástól függ, hogy mennyi lesz a végső ital cukortartlma, de az általában javasolt 1:8-9 aránynál nem sokkal marad el a kóla mögött.

axolotl77 2019.07.30. 13:37:50

"Az energiaitalok legproblémásabb hatástényezője a koffein, egy felnőtt személy esetében sem javasolt a napi 300 mg túllépése, 5-600 mg/nap dózis már komoly negatív tüneteket válthat ki, ezeket a határértékeket pedig energiaitallal viszonylag könnyen el lehet érni."
Egyetlen doboz Red Bull koffeintartalma 80 mg/250 ml.
Tehát mennyi Red Bullt kellene meginni a kritikus mértékhez? 9,3 dl és 1,87 liter között.
Nem vagyok energiaital-fogyasztó, de ugye jól gondolom, hogy azért ekkora mennyiséget mégsem jellemző hogy fogyasztanak energiaitalból. Tehát nem is annyira könnyű elérni azt a 600 mg/napi mennyiséget.

Emmett Brown 2019.07.30. 13:44:18

@axolotl77: csak redbullból nem könnyű összehozni, de ha mellé még kávézik/kólázik az ember akkor azért összejöhet.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2019.07.30. 13:53:52

@axolotl77:
A rosszullétek többsége fiataloknál van. Ott a koffeinre érzékenység erősebb, vagy kisebb a testtömeg, ami ugyanannál a fogyasztásnál magasabb fajlagos dózist jelent.

_B_ 2019.07.30. 16:29:59

@Meleg Sándor:

persze vitaminkomplex meg hozzáadott ásványi anyagok :D Az ásványi anyaghoz igyál csapvizet, egyél rendes kajákat. A hozzáadott vitamint meg szedd be külön ha jól esik.

"ezt nem igazolják az adatok."
Hát a tiédek biztosan nem :D

az 1:8 arányt az ipari szörpökre ajánlják, egy házi szörpöt sokkal jobban lehet higítani. 1:15-1:25 inkább.
Egy 1.5 literes palackba szoktam önteni kb fél deci bodzaszörpöt, ha nagyon édesszájú vagyok, akkor kicsit többet, de 1 decinél már gyakorlatilag ihatatlanul erős íze van.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2019.07.30. 18:02:45

@_B_:
Nyilván az egyéni tapasztalataid minden más adatforrást felülírnak. Értem.

_B_ 2019.07.31. 08:35:38

@Meleg Sándor: mivel az édesítőszerek használata csak az utóbbi néhány évtizedben terjedt el annyira, hogy reprezentatív kutatásokat lehessen végezni a középtávú hatásokról (a cukorbetegség nem 5 év alatt alakul ki), ezért ezek a kutatási eredmények csak mostanában bugyognak kifelé.
Csak egy példa, de google a barátod:
www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180423085440.htm

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2019.07.31. 14:12:41

@_B_:
A cikk felveti, hogy diabéteszt okoznak, de már ott csal, hogy egy kalap alá veszi az édesítőket, miközben csak az aszpartam és az aceszulfam volt a vizsgálat tárgya. A kettőt sem lehetne együtt vizsgálni, mert két különböző, eltérő hatásmechanizmusú anyagról van szó.

Egyébként meg nem derül ki az sem, hogy okoznak-e diabéteszt meg az sem, hogy hogyan.

Lassan már az édes íz is diabéteszt okoz.

2019.08.01. 13:00:16

@_B_:
Nem értem egyáltalan minek víz helyett üdítőt inni. Az üdítő alap esetben alkalmi ital.

_B_ 2019.08.06. 09:49:09

@Meleg Sándor: "Lassan már az édes íz is diabéteszt okoz."
Pedig valahol itt van elásva a kutya, hogy a szervezet az édes ízre már előszabályoz, de aztán a cukor nem érkezik meg, akkor borul az egész. Amúgy a diabéteszt nem a cukor okozza, hanem az egyoldalú és mértéktelen táplálkozás.

@Zabalint: Egyetértek. az alap folyadékbevitel nálunk is csapvíz, esetleg ásványvíz. De attól még heti egykét alkalommal becsúszik egy pohár gyümölcslé, szörp vagy üdítő.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2019.08.06. 13:28:13

@_B_:
Az édes íznek van egy olyan hatása, hogy stimulálja a szervezet izulin-elválasztását, de annyira nem hülye a szervezet, hogy látatlanba felborítsa a szervezet anyagcseréjét. Ez az inzulin válasz jóval kisebb annál, mintha ténylegesen bejutna a szervezetbe a cukor, mert azt jelentős részben a hasnyálmirigy által "mért" vércukorszint határozza meg.

A diabétesz kialakulása több dologtól függ, az egyoldalúság közvetlenül nem, de a szükségleteket meghaladó tápanyag-kínálatnak van hozzá köze, mert ez vezet elhízáshoz.

_B_ 2019.08.07. 11:06:14

@Meleg Sándor: Igen, csakhogy a bejutott cukor "elhasználja" a termelt inzulint, az édesítőszer után meg ott marad az inzulinfelesleg, ami a feedforward miatt kiválasztódott. Így hiába "mér" a hasnyálmirigy, visszaszívni már nem tudja azt. Szóval a cukor fokozza az inzulintermelést, viszont az édesítőszer inzulintúltermelést okoz.
Gyakorlatilag olyan, mintha kis adag inzulint adogatnál be magadnak "csak úgy" egészséges emberként.

Munyi cica 2019.08.07. 12:05:49

@_B_:

Bocs, hogy beleszólok, és akkor mi történik?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2019.08.07. 19:53:02

@_B_:
Próbáltam utánanézni a dolgoknak. Egyrészt a kefalikus stimulációra elválasztott inzulinválasz normál esetben elég mérsékelt, ezt a szervezet könnyen tolerálja.

Másrészt: a kefalikus inzulin válasz kiváltásához nem kell édes íz, gyakorlatilag még sóval is sikerült kiváltani, de illatok vagy a táplálék gondolata is képes kiváltani. Azért olyat ritkán látunk, hogy valaki elsétál egy étterem előtt és inzulinsokk miatt összeesik.

fordulo_bogyo 2019.08.08. 03:08:07

@_B_: A cukor nem "hasznalja" el az inzulint. Semmilyen modon, meg kozvetve sem, plane nem kozvetlenul.
Kifejtened, mire gondoltal itt?

Erdemes lenne leirni az inzulin szabalyozasat...
Alap az, hogy az hasnyalmirigy Langerhans szigetenek beta sejtjei valasztanak ki inzulint a veraramba.
Az inzulin hatasara a maj a glukozt gikogenne alakitja, az izomsejtek pedig inzulin hatasara tobb gukozt vesznek fel, igy a ver glukozszintje csokken.
A cukorszint illetve annak csokkenese legjobb tudomasom szerint a mar kivalasztott inzulira nincs hatassal.
Az inzulin fel-eletideje a veraramban 4-6 perc. A cukor jelenlete vagy hianya nem befolyasolja.

en.wikipedia.org/wiki/Insulin#Degradation

Degradation
Once an insulin molecule has docked onto the receptor and effected its action, it may be released back into the extracellular environment, or it may be degraded by the cell. The two primary sites for insulin clearance are the liver and the kidney. The liver clears most insulin during first-pass transit, whereas the kidney clears most of the insulin in systemic circulation. Degradation normally involves endocytosis of the insulin-receptor complex, followed by the action of insulin-degrading enzyme. An insulin molecule produced endogenously by the beta cells is estimated to be degraded within about one hour after its initial release into circulation (insulin half-life ~ 4–6 minutes).[81][82]
süti beállítások módosítása