A pH kamu - Lúgosító étrend II. rész
2013. december 11. írta: Meleg Sándor

A pH kamu - Lúgosító étrend II. rész

De nekem működik! - mondhatják mégis azok, akik kipróbálták a lúgosító étrend valamely változatát és tapasztalták pozitív hatását. Lehetséges, hogy egy tudományosan megcáfolt elvekre épülő étrend mégis kedvező hatással legyen az egészségre? Elvileg lehetséges, de tanulságot mindenki levonhatja akkor, mikor a cikk végére ér.

Nézzük akkor, hogyan áll össze a lúgosító étrend ajánlási rendszere a gyakorlatban! Ui: A fontosabb idézetek mögé írtam oldalszámot is - ha valaki azt hinné, hogy magamtól találok ki ennyi sületlenséget,nyugodtan lapozza fel a forrást...

box.gifKérem vigyázzanak, kemény menet következik...

ZÖLDSÉGEK

„Étrendünkben központi helyet kell elfoglalniuk a zöldségeknek, minden étkezésnek nagyobb részt ezekből kell állnia” – írja Robert O. Young „A pH Csoda” című könyvében (56. o.). Ezzel egyet is érthet egy táplálkozási tanácsadó, de a zöldségfogyasztás indoklását („lúgos sók”, a klorofill vagy az „élő enzimek” pozitív hatása) nem lehet jelenlegi ismereteink szerint elfogadni.

A lúgosító étrend pillére a nyers, illetve kíméletesen főzött, párolt zöldségek fogyasztása, ez megint pozitívum. Ugyanakkor ügyelni kell a nyers zöldségek megfelelő előtisztítására (ami Young szerint nem jó, mert hát a "héjában van a vitamin"), illetve érdemes tudni, hogy nagy mennyiségű nyers zöldség egyeseknél emésztési panaszokat (pl. puffadás, epepanaszok) okozhat, nem biztos, hogy a nyerskoszt irányába tett lépések mindenkinek az egészségére válnak.

A lúgosító étrend a zöldségek körében tárgyalja csíráztatott és hajtatott magokat („füvek”). Ezek megint hasznos kiegészítői lehetnek az étrendnek, pl. saláták formájában. A csíráztatott magvak különösen a téli időszakban ajánlott egészséges finomságok.

A magasabb szénhidráttartalmú zöldségféléket (pl. burgonya) viszont lényegében tiltólistára helyezték. Az indoklás a low-carb étrendeket idézi, a gyorsan hasznosuló szénhidrátok káros hatásai miatt kerülendők, ehhez adódik a hosszú ideig tárolható zöldségfélék penésszel való szennyeződése. Az optimális arányok megtalálása az étrendben lehet vita tárgya, de az abszolút tiltás nehezen elfogadható, mert a szervezet energia-igényét azért fedezni kell – ezt pedig nem lehet megtenni alacsony szénhidráttartalmú, friss  zöldségfélékkel.

A lúgosító étrendben engedélyezett zöldségek energiatartalma alacsony, rosttartalmuk rendszeres fogyasztás esetén jelentősnek tekinthető – ennek számos pozitív egészségügyi hozadéka van. A zöldségek fontos forrásai vitaminoknak, ásványi anyagoknak, és más pozitív hatású vegyületeknek – ez ismét egy jó pont. A tiltások azonban jelentősen beszűkíthetik az élelmiszerforrásainkat, ez első sorban a téli időszakban okozhat gondot.

zoldseg.jpgA lúgosító étrendben már ezek közül sem fogyasztható mindegyik...

HÜVELYESEK

A lúgosító étrendben ajánlottak a száraz hüvelyesek, de ragaszkodnak ahhoz, hogy csak idény-időszakban kerüljenek asztalra, mert a hosszú tárolást, tartósítást nem fogadják el. Ajánlott a magas fehérje-tartalmú szója és lencse. Mivel a lúgosító étrendek általában kevés állati forrású fehérjeforrást tartalmaznak, itt a hüvelyeseknek fontos szerep juthat – gyakorlatilag az étrend egyetlen értékelhető minőségű fehérjeforrását jelentik. A száraz hüvelyesek azonban sokaknak nehezen emészthetőek, nem megfelelően elkészítve sokaknál puffadást okoznak. A szója ellen szól a viszonylag gyakori szójafehérje-allergia, a szója enzim-gátló anyagai és az ásványi anyagok felszívódását gátló fitátok jelenléte. A szója nagy mennyiségű fogyasztása ellen még az alternatív életmód irányzatok egy része is szót emel. Dietetikus szemszögből nézve sem szerencsés a fehérjebevitelt egyetlen, alapvetően nehezen emészthető élelmiszercsoportra építeni.

GOMBÁK

A lúgosító étrend nem válogatós, minden gomba egységesen tiltott, hiszen „az ehető fajták pusztán kevésbé mérgezőek, mint azok, amelyek azonnal megölik az embert”. Ezt a mondat egyszerűen nem igaz, ugyanakkor az ehető gombafajták étrendből való kihagyása nem okoz érzékeny veszteséget.

GYÜMÖLCSÖK

A lúgosító étrend ambivalens módon viszonyul a gyümölcsökhöz: a vitamin, ásványi anyag és rosttartalom miatt akár pozitív is lehetne szerepük az étrendben. De mivel a szervezet „nem tesz különbséget a természetes és másfajta cukrok között”, a gyümölcsökben lévő magas cukortartalom pedig "elsavasítja a szervezetet". Young szerint „az alapvetően lúgossá lebomló citrom és lime, valamint alkalmanként egy kis nem édes grépfrút fogyasztásától eltekintve a gyümölcsöket kerülnie kell” a lúgosító étrend követőinek. Hogy ezeket a dolgokat honnan szedi Young...?

Az egyik legélesebb szembenállás a jelenlegi étrendi ajánlásokkal ez a pont. Ma úgy gondoljuk, hogy napi szinten szükséges a gyümölcsfogyasztás, és a szezonális kínálatot szinte kötelező végigkóstolni. Sajnos a gyümölcsök kiiktatásával a lúgosító étrend nagyon sok hasznos tápanyagról mond le szükségtelenül - alapvetően egy légből kapott kósza gondolat miatt...

gyumikor.jpgMeglepő, de ezek mind tiltott gyümölcsök -  a szó szoros értelmében

GABONA

Nincs könnyű dolga annak, aki lúgosító étrendben gabonaféléket szeretne fogyasztani. A Young-féle rendszerben csak a három hónapnál nem régebben betakarított gabonaféle fogyasztható, mert a tárolás alatt a gabona „erjedni” kezd, illetve penészedik. Rossz tárolási körülmények között a penészedés tényleg reális veszély, de nem nem lehet tudni, mit ért Young erjedés alatt és miért is probléma. E kitételek alapján a gabonafogyasztás lényegében éghajlati viszonyoktól függően a nyári-kora őszi időszakra korlátozódik, akkor is az étrend maximum 20%-át adhatják, ami nagyon szűk tartomány.

A gabonafélék közül elfogadható az árpa, a köles, a barnarizs, a hajdina és a búza (tönköly), a penésszel való (vélt) szennyezettség miatt nem fogyasztható a kukorica (ez utóbbi erősen savasít is Young könyve alapján, de ezt a feltételezését nem indokolja).

Összességében a gabonafélék fogyasztása erős korlátozás alá esik, ezáltal egy energiadús, rost- és vitaminforrásként is jelentős élelmiszer veszik el a fogyasztó számára. A gyakorlatban azért a legtöbben legalább a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket folyamatosan fogyasztják (és ez nagyon jó), de ez már az eredeti ajánlás fellazításának tekinthető.

gabonafelek.jpgÉs ebből sem ehetünk sokat, mert ez is savasít...

OLAJOS MAGVAK, NÖVÉNYI OLAJOK

Az olajos magvak (különösen a diófélék és a földimogyoró) a penészedésre való hajlamuk miatt nem fogyaszthatók – bár ebben a Young-féle alapmű sem teljesen egyértelmű, mert van, ahol javasolja. A növényi olajok közül a hidegen sajtolt, szűz olajakat ajánlott fogyasztani, a finomított, hidrogénezett étkezési olajok kerülendők.

Érdekesen viszonyul a rendszer az esszenciális zsírsavakhoz, a szerző nyilvánvalóan hallott már a kedvező hatásukról, de összességében tarthatatlan állítások halmazát írja le: „erősítik az immunrendszer sejtjeit”, „síkosítják az ízületek felszínét” és „leszigetelik a testet”. Az esszenciális zsírsavakból képződő prosztaglandinok esetében is erőteljesen egyszerűsíti a képet, az igazságnak csak a számára kedvező felét jeleníti meg.

Nehezen megítélhető, hogy egy lúgosító étrendben összességében milyen mennyiségű és összetételű zsírsav szerepel, nem kizárt azonban, hogy éppen az esszenciális zsírsav-forrásokból alakul ki hiány.

TEJ ÉS TEJTERMÉKEK

A tej és a tejből készül termékek a lúgosító étrend teoretikusai szerint egyértelműen károsak. A tejben esetlegesen jelen lévő vegyszermaradványok, hormonok miatti aggodalom még (talán) jogosnak mondható, ez esetben viszont ajánlhatná, hogy ellenőrzött ökológiai gazdaságból származó termékeket fogyasszunk. A tejben lévő mikroorganizmusokat viszont Young egyértelműen károsnak tartja, megfeledkezve pl. a probiotikus gomba- és baktériumtörzsekről (amiket később étrend-kiegészítőként ajánl!). A sajt és joghurt is tiltólistán van, hiszen erjesztéssel állítják elő őket és az erjesztés csak rossz lehet (hiszen tejsav keletkezik, ami sav…) – ráadásul a tej savasít, a sajt pedig koncentrált tej, valóságos „ultrasav”.

A tejtermékek kivonásával természetesen elveszik a szervezet számára egy olyan ételcsoport, ami teljes értékű fehérjét, kalciumot, D-vitamint juttatna a szervezetbe. Ráadásul minden olyan élelmiszer, ami ezeket érdemben pótolni tudná, szintén tiltólistán szerepel!

tej.jpgA tej élet, erő, egészség folyékony halál....

HÚS, BELSŐSÉGEK ÉS TOJÁS

A húsok, belsőségek és a tojás szintén kerülendő a lúgosító étrend követőinek, bár egyes irányzatok megengednek minimális mennyiségű húsfogyasztást. Young szerint a húsok savasítanak, méreganyagokat (vegyszermaradványok, hormonok, mycotoxinok, stb.) tartalmaznak, különösen a gabonával táplált állatokból készült termékek veszélyesek. Azok pedig, akik „fehérjeszükségletük 70 százalékát állati eredetű ételek fogyasztásával fedezik, súlyos egészségügyi problémákkal küzdenek azokhoz képest, akiknél a fehérjebevitelnek csak az 5 százaléka állati eredetű” – erre viszont konkrét igazoló adatot nem közöl, pedig legalább valami kósza epidemiológiai tanulmányt összekaparhatott volna.

A hús, a belsőségek és a tojás teljes kivonása jó minőségű fehérjék, számos fontos ásványi anyag (pl. vas) és vitamin (B12) esetében a hiányállapot kialakulását vetíti előre. Alapvetően elegendő lenne egy minimális, 50-100 grammos húsfogyasztás az étrendben ahhoz, hogy a hiányállapotok veszélye csökkenjen (bár a vassal lehetnek gondok, különösen hölgyeknél).

HALAK

Young az alábbi módon dicséri a halakat: „a halak gombáktól hemzsegő vízben élnek, és nem lennének képesek túlélni, ha nem lennének ellenállók azokkal szemben” (71. o.). Ez igen érdekes elképzelés, főként mert a szárazföldi állatokat éppen a „gombáktól hemzsegő” környezetből származó szennyeződés miatt nem ajánlja. A lúgosító étrendben a hal alkalmanként megengedhető, ez az omega-3 zsírsavnak köszönhető. Meglepő ez az engedékenység, különösen mert az omega-3 zsírsavaknak vannak növényi forrásaik (pl. lenmagolaj, dió), bár azokban az emberi szervezetben fontos szerepet betöltő DHA és EPA éppen nem fordul elő. Maguk a halak az algák fogyasztásával jutnak hozzá az omega-3 zsírsavhoz – az alga viszont tiltott, mert nem más, mint a víz tetején növekedő „szutyok” (107. o.). Nem fogyaszthatók a kagylók és tengeri puhatestűek sem, mert azok "dögevők, megesznek mindent, ami csak az útjukba kerül, például más halak ürülékét is" (107.o.). Szóval ne együnk kagylót, mert az lényegében halkaki...

Az ételbe csak a friss hal kerülhet, „halszag” esetén már nem fogyasztható. A halszag nélküli hal gyakorlatban nehézkesen megoldható (mert milyen szaga legyen a halnak, ha nem halszaga...?). Az ellentmondást fokozza, hogy Young tud a tengeri halak nehézfém-szennyeződéséről, de szerinte „a halfélékben található jótékony olajok kedvező hatásának fontossága messze meghaladja a higanymérgezés kockázatáét”. (72.o.)

ÁLLATI EREDETŰ ZSIRADÉKOK

A lúgosító étrendben az állati zsiradékok teljesen tiltottak, hiszen a zsírszövet az állat „méregraktára” (89.o.). Miután az állati termékek általában véve károsnak (savasítónak) tételeződnek, a zsírok estében már külön tiltásra nincs is szükség. Az egyetlen engedélyezett állati zsiradék a halolaj.

A hivatalos ajánlások szerint az állati zsiradékok változatosan, mértékkel fogyaszthatóak. Nyilván vannak zsírban oldódó toxikus anyagok, de egy ökológiai gazdálkodásból származó baromfi vagy sertészsír a magas kellemes ízével sokat tehet hozzá az ételeinkhez mérséklet felhasználás mellette a koleszterintől sem kell tartanunk.

ÉDESÍTŐK

A lúgosító étrenden tiltott minden egyszerű szénhidrátot tartalmazó anyag, mert azok leginkább savasító élelmiszerek közé tartoznak. Tilos a kristálycukor, a gyümölcscukor, a méz és minden cukor jellegű édesítő anyag, beleértve még az édes gyümölcsöket is.
Hogy az élet ne legyen olyan egyszerű, tilos bárminemű mesterséges édesítőszer használata is, mert azok nem természetes anyagok, s ily módon csak rossz hatással lehetnek a szervezetre. Young könyvében az egyetlen (még) elfogadható édesítőszer a stevia.

stevia.jpgÉn nagyon kíváncsi vagyok, meddig tart a stevia-kultusz...

ERJESZTETT ÉLELMISZEREK

Tiltott minden olyan élelmiszer, ami bakteriális vagy gombás fermentáció közreműködésével készült: az ecet és az ecetet tartalmazó ételek, ételízesítők; mindenfajta alkoholos ital, és a savanyított zöldségek. Tiltottak a probiotikus tejtermékek is – bár táplálék-kiegészítők formájában a baktérium-kultúrák bevitele engedélyezett. Young szerint minden élesztővel készült élelmiszert el kell távolítani az étrendből, mert az élesztő mikroorganizmus, és a mikroorganizmusok károsak a szervezetre – a pékáruk a többszörösen is tiltott termékek közé kerültek ezzel.

Ahhoz képest, hogy Young állítólag foglalkozott mikrobiológiával, totálisan összekever mindent mindennel, fogalmas sincs a fermentációról és nem tud mit kezdeni a probiotikumokkal. Józan ésszel fel nem fogható, mitől jobb egy kapszulás probiotikum, mint pl. a savanyú káposzta leve vagy egy pohár joghurt.

ÉLVEZETI SZEREK

Az alkohol egy „élesztőgombák által termelt mycotoxin” (sajátos felfogás…), abszolút nem fogyasztható. A koffein illetve az ahhoz hasonló hatású anyagot (pl. teobromin) tartalmazó élvezeti szerek (kávé, tea, kakaó, csokoládé) szintén tiltottak. Maradnak a gyógynövényekből készült teák…

Alapvetően az élvezeti szerek mérséklésére irányuló törekvés dicséretes, de az a rémületkeltő ellenkampány, amit a könyvben megtalálunk már kevésbé. Az alkoholfogyasztásnak is vannak kulturált formái, a kávé is (mértékkel fogyasztva) lehet pozitív hatású. A mérték a lényeg...

VÍZ

A végére maradt az egyik legfontosabb tétel: a víz fogyasztása. Young is külön fejezetet szentel a víznek, azzal is kezdi, hogy napi 4 liternyit ajánl belőle - hozzávetőlegesen ez egy nyári napon, fizikai munkát végző személy vízigénye. Nem mindegy az sem, hogy milyen vizet fogyasztunk, ajánlott a lúgosított vagy desztillált víz, melynek pH értéke 9-11 (!) között van. Egészen „véletlenül” ilyen vizek kereskedelmi forgalomba is kerülnek (ugye, milyen meglepő?), és ha tartjuk a Young féle ajánlást, akkor egy személy éves vízfogyasztása kb. 3-500.000 Ft kiadást jelent – de ennyiért akár egy házi víz-lúgosító, desztilláló készüléket is vehetünk. Fogyaszthatóak még a lúgosító zöldségekből réselt levek („zöld ital”), ezek készülhetnek házilag, vagy vásárolhatók – a levek ára jelen pillanatban 2.000 Ft/liter is lehet.

Nem fogyasztható italok a gyümölcslevek (cukortartalom miatt), semmilyen szénsavas ásványvíz (merthogy savas…) vagy üdítőital, de még a csapvíz sem.

Ezen a ponton teljesen betarthatatlanná válik az egész rendszer, hacsak nem rendelkezünk egy saját vízüzemmel (vagy egy kisebb, kidobni való vagyonnal). Maga a lúgos víz egy blöff, mert a gyomorba kerülve hatását semlegesíti a gyomor savtermelése, gyakorlatilag csak savtúltengés kezelésére lehetne használni (bár ebben sem vagyok olyan biztos). Egy biztos, a sima ásványvíznél minimálisan 2-3-szor drágább vizekkel az előállítók nagyon jól járnak...

furedipH9.jpgA legnagyobb parasztvakítás: lúgos víz...még jó, hogy lehet kapni...

ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK

Bár a lúgosító étrend önmagát a természetesség jegyében képzeli el, félelmetes mennyiségű étrendi kiegészítést alkalmaz, egy teljesen átgondolatlan rendszerben a haszontalantól a veszélyesig terjedő skálán szinte minden előfordul! Ebből én most csak a legordítóbb őrültségeket emelném ki, de a lista folyamatosan bővíthető!

A lúgosító étrendben használt MMS (Miracle Mineral Supplement) nátrium-kloritot (NaClO2) tartalmaz 28%-os töménységben! 2010-ben az amerikai FDA (Food and Drug Administration) figyelmeztetést adott ki, mert a vegyszert rák és HIV vírus ellenes szerként terjesztették, használata során súlyos rosszullétek (hányinger, hányás, hasmenés, életveszélyes alacsony vérnyomás, kiszáradás) léptek fel.  Az MMS-hez hasonló (hígabb) a Prime pH készítmény, amit Young könyvében több helyen is ajánl, de a „hatóanyag” ugyanaz. Mivel a hazai internetes kereskedelemben is beszerezhetők ezek a készítmények (lényegében illegálisan, de ez a forgalmazót nem zavarja), és sajnos hazánkban is megjelent a kereslet irántuk, már magyar nyelvű figyelmeztetések is elérhetőek. A nátrium-klorit emberi fogyasztásra teljesen alkalmatlan, erősen mérgező szer, senki ne fogyassza!

prime.jpgHa azt mondjuk, hogy "eltitkolt gyógyszer", akkor az emberek a legmérgezőbb dolgot is hajlandók megvenni aranyáron. Érti ezt valaki?

A hidrogén-peroxid hasonlóan agresszív oxidálószer, ráadásul gyenge sav, így lúgosító hatása nincs. Erősen mérgező, kis mennyiségben is képes erős szöveti roncsolásra. Erős fertőtlenítő és fehérítőszer, egyetlen „előnye”, hogy természetes anyagokra (víz) bomlik le. Ennek támad újabban kultusza a lúgosítók között, mi több „eltitkolt gyógyszerként” hirdetik számos helyen, sőt odáig süllyedtünk, hogy országos könyvterjesztő hálózatban könyvet lehet róla kapni!

8773.jpgAz elmebajnak nincs határa...gyógyuljon hidrogén-peroxiddal!

Ezekhez képest a SuperGreens zöldpor-koncentrátum már kifejezetten egészséges kiegészítő. Ez a zöldség és gyógynövénypor vízzel hígítva zöldséglevet eredményez. Minden esetre az ára elég magas, a hazai forgalmazóknál kb. 100 Ft/g árban vannak a különböző kiszerelésű termékek, a fogyasztási ajánlás alapján a használatuk kb. 1.000 Ft/nap költséget jelent. Akkor inkább már együnk zöldségeket…

Ajánlottak a különböző ásványi anyag, vitamin-készítmények. Ugyanígy ajánlottak az esszenciális zsírsavakat (EFA) tartalmazó készítmények is. Az alapétrend összetételét tekintve a kiegészítés mindenképpen indokolt.A kérdés csupán az, hogy nem lenne-e ésszerűbb (és olcsóbb) azokat az élelmiszereket fogyasztani, amiben ezek az összetevők megtalálhatóak...

A lúgosításhoz a sok zöldség mellé fogyasztható étrend-kiegészítő a klorofill, amit külön oldatként is forgalmaznak. A zöld színanyag kultusza annak köszönhető, hogy szerkezetében hasonlít a hemoglobin oxigénszállító színanyagához (és mellesleg a B12 vitaminhoz is). A klorofill emberi szervezetben vélelmezett pozitív hatásai ellenére egy megfelelő zöldségfogyasztás mellé szükségtelen önálló klorofill-pótlás, ráadásul a klorofill igen gyorsan oxidálódik, kétséges, hogy képes lenne megőrizni (vélt) hatását hosszabb időn keresztül.

A kiegészítőkből nem maradhatnak ki a nehézfém-kolloidok: ezüst, ródium, irídium, arany, gallium, ozmium, ruténium, palládium, platina. Az indoklásban számtalan olyan kijelentéssel találkozhatunk, amikkel fantasztikus filmekben sem: az ezüstkolloid „hatékony, természetes lúgosító anyag”, „a DNS vezetőképessége tízezerszeresen megnő, amikor ródium atomot adnak a szál mindkét végéhez” (177. o.), az arany pedig „képes regenerálni a sérült DNS-t” és „vezeti az elektromosságot, amely segíti a sejtszintű kommunikációt”. Mielőtt elhinnénk ezeket a csodás dolgokat, tudatosítsuk, hogy a fenti anyagok mind nehézfémek, amik többségükben nem rendelkeznek ismert biológiai funkcióval, sőt, akár mérgezőek is lehetnek. A nehézfémekre jellemző, hogy máj- és vesekárosodást okozhatnak, s ha már bekerültek a szervezetbe, rendkívül nehéz őket eltávolítani. Nagyon veszélyes (és indokolatlan), hogy a nehézfémek szervezeten kívüli hatásait magától értetődőnek veszik a szervezeten belül is. Például az ezüst szervezeten kívül tényleg csíraölő hatású, de szervezeten belül ez a hatás nem igazolt, ráadásul akár már 60 mg/nap mennyiségben is komoly mérgezést okozhat. Ennek tudatában a nehézfém-kolloidok fogyasztása erősen nem ajánlott!

ezüst.jpgTessék csak inni az ezüst-kolloidot! A hatás nem marad el... még video is van róla...

Young könyvében feltűnik a fenyőkéreg-kivonat, ami pycnogenol néven is forgalomba kerül több forgalmazónál. A fenyőkéreg-kivonat nagy mennyiségben tartalmaz különböző flavonoidokat. A kivonatnak számos gyógyhatását igazolták már, mindenképpen értékes kiegészítőről van szó (prevenciós, tartósan szedhető dózisa kb. 50-100 mg/nap, kiegészítő terápiaként, 2-3 hónapos időszakra 200-300 mg/nap ajánlott). Más kérdés, hogy egy zöldségekben-gyümölcsökben gazdag étrend a szükséges flavonoid-mennyiséget tartalmazza, így a kiegészítés nem lenne szükséges. A gyümölcsök fogyasztásának tiltásával a lúgosító étrend éppen megfosztja a szervezetet a flavonoidok jelentős részétől.

N-acetil-cisztein is fogyasztható Young szerint mycotoxinok ellen. Az n-acetil-cisztein nagyon sok területen használható, valóban van májvédő hatása, pl. mérgezés esetén is alkalmazzák. Tartós, nagy dózisú (4-6 g/nap) szedése is lehetséges, kérdéses azonban, hogy különösebb kezelési cél nélkül, pusztán prevenciós szándékkal van-e értelme.

Gombaellenes szerként ajánlja a kaprilsav fogyasztását, mely egy közepes szénláncú telített zsírsav, természetes körülmények között a kecsketejben fordul elő. Gomba- és baktériumellenes hatású (első sorban lokális kezelésre alkalmas), egyes források szerint hatékony kiegészítője lehet a Crohn-betegség terápiájának. Ez esetben is kérdés, hogy preventív, étrend-kiegészítőként való alkalmazása szükséges-e. Hasonló céllal ajánlja az undecilénsavat és a vajsavat.

Ajánlott kiegészítők az emésztést segítő enzimek, Young könyvében vagy tucatnyi enzimet ajánl rendszeres fogyasztásra, mert „akkor is tanácsos emésztőenzimeket fogyasztania, ha főtt ételt eszik”(183.o.). Az alternatív körökben divatos élő enzim kultuszának megjelenése az egészséges személyek számára teljesen felesleges, a szervezet által termelt különböző enzimek kielégítő módon képesek a tápanyagok lebontását elvégezni.

Az olajfa levél-kivonat kedvező hatású növényi kivonat, hatóanyaga (oleurupein) erős antioxidáns, számos kedvező egészségügyi hatással rendelkezik, de ezek farmakológiai kutatás még folyamatban van. Ajánlása nyilvánvalóan nincs közvetlen kapcsolatban a lúgosítással, egyszerűen egy étrend-kiegészítőkre fókuszáló üzleti fogásról van szó.

Bár a fermentált termékek az étrendben szigorúan tiltottak, a probiotikumok táplálék-kiegészítők formájában engedélyezettek, esetleg probiotikus beöntést kell alkalmazni – mert ha fentről nem, akkor lentről is lehet…

ÉRTÉKELÉS

Kezdjük a pozitívumokkal: a lúgosító étrendekben általában több a friss zöldség, csíráztatott mag. Az állati eredetű termékek csökkentése koleszterin és a telített zsírsavak bevitelét mérsékli.  A lúgosító étrendet követők energia bevitele (az étrendi ajánlások alapján) becsülhetően (jelentősen) alacsonyabb az átlagos népességnél, vagyis az étrend követői a kezdeti időszakban valószínűleg testsúlycsökkenést tapasztalnak. A lúgosító programok kiemelten kezelik a dohányzásról való leszokást, az alkoholfogyasztás mérséklését, a megfelelő pihenést és a rendszeres fizikai aktivitást – ezek pedig mind jó hatásúak az egészségre. De hangsúlyozni kell, hogy a pozitív hatásnak semmi köze nincs szervezet savasságához, illetve az arra gyakorolt hatáshoz.

Sajnos ezzel véget is ért a diéta jó oldala, sokkal komolyabb a hiányosságok listája. A lúgosító étrend rendkívül sok élelmiszert kizár a fogyasztható kategóriából, ezáltal egysíkú, monoton étrend jön létre és rendkívül nagy az esélye hiányállapotok kialakulásának, különösen a téli, friss vegetációtól mentes időszakban.

Az étrend energiatartalma alacsony, ez komolyabb fizikai munka vagy sporttevékenység mellé egyszerűen alkalmatlan. Ha a hús, tojás és tejtermékek kikerülnek az étrendből, a hüvelyesek, a kevés gabona és minimális halfogyasztás együttesen nem képesek komplett fehérjebevitelt biztosítani, az esszenciális aminosavakból is hiány léphet fel. A hús és a tejtermékek kizárása miatt valószínű a vas- és kalcium-, illetve B12- és D-vitamin hiányának kialakulása. A gyümölcsök nélkülözése a vitaminok és ásványi anyagok bevitelét mérsékli. Ha az olajos magvak, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek kellő mennyiségben szerepelnek az étlapon, akkor a további hiányállapotok elméletileg elkerülhetők, de ha ezek is korlátozás alá kerülnek, akkor további nyomelemek (réz, mangán), illetve vitaminok (B2, B6, a biotin) esetében kel hiányra számítanunk.

Mivel minden fermentált, probiotikus termék száműzetésbe került – mindenképpen szükséges valamilyen formában való pótlásuk. Ennek hiányában számíthatunk arra, hogy a bélflóra sérül, a keletkező diszbiózis (akár patogén törzsek megtelepedése is előfordulhat) emésztőszervi problémákat fog okozni. Szinte már vicces, hogy a lúgosító étrend is küzd a rettegett candida ellen, de maga az étrend fogékonyabbá tehet a patogén gombák megtelepedésére.

A diétázó könnyen egy öngerjesztő csapdába kerülhet, hiszen a szervezet „elsavasodásának” egyes tünetei (fáradtság, gyengeségérzet, szellemi és fizikai teljesítőképesség csökkenése, gyakori fertőzések) egy szigorúbb étrend megkezdése után (legkésőbb) 1-2 éven belül megjelenhetnek, csak éppen a hiányállapotok miatt – ez viszont rossz esetben még intenzívebb „lúgosításra” ösztönözheti a diétázót, ami további romlást eredményezhet.

Étrendi kezelést igénylő betegség (gyulladásos bélbetegségek, daganatok) vagy anyagcsere-állapot (cukorbetegség) esetén a radikális lúgosító étrend akár katasztrofális következményekkel is járhat. Kiemelném, hogy a lúgosító étrend előírásai kifejezetten veszélyesek várandós vagy szoptató kismamáknál, illetve a fejlődő gyermeki szervezet számára!

Az étrendnek felróható, hogy szertelen módon alkalmaz mindenféle étrend-kiegészítőt, illetve annak vélt terméket. Ezen kiegészítők között megtalálhatóak komoly mérgezés kiváltására alkalmas termékek (NaClO2, H2O2, nehézfém-kolloidok), néhány olyan készítmény, aminek fogyasztása lényegében nem jár sem negatív, sem számottevő pozitív hatással (pl. klorofill), de előfordulnak kifejezetten jó hatású termékek (pl. probiotikumok, pycnogenol) – ez utóbbiaknál is felmerül, hogy vajon alkalmazásuk alapvetően szükséges-e egy egészséges táplálkozást követő személynél. Alapvetően egy kiegyensúlyozott, változatos étrend és egészséges életmód mellett nincs szükség további kiegészítésre, az pedig, hogy egy önmagát egészségesnek beállító étrend tucatnyi kiegészítővel támogatja meg az étkezést, mindent elmond annak értékéről...

A módszer ellen szól, hogy ha minden előírását be szeretnénk tartani, igen nagy anyagi megterhelést jelenthet: a speciális víz, az étrend-kiegészítők éves költsége akár millió forintos nagyságrendű tételt jelenthet. Sajnos azt kell, hogy mondjam, van erre is fizetőképes kereslet...

Összességében a lúgosító étrend (értve ez alatt a Robert O. Young által létrehozott elméleti keretrendszert, illetve az ebből leváló irányzatokat) egy elméletileg megalapozatlan, gyakorlatban nem visszaigazolható életmód-rendszer. A sav-bázis elmélet mellé beépül nagyszámú, egyértelműen (=igazolhatóan) hibás elképzelés (pleomorfizmus, ételtársítás, összeesküvés-elméletek, stb.) is – az elmélet és étrend első sorban az ezekre fogékony csoport körében arat nagy sikert. Sajnos ez az a csoport, akik hajlamosak az étrendet kombinálni más, alapvetően megszorító étrenddel (pl. vércsoport-diéta), ami éppen az egészséges életmód ellen dolgozik.

Az étrend pontos betartása esetén hosszú távon nagy esélye van hiányállapotoknak, illetve egyéb egészségkárosodásoknak. Ennek elkerülése csak olyan „diétahibák” útján (pl. húsevés, tej- és gabonafogyasztás) lehetségesek, amik viszont az egész rendszert megkérdőjelezik.

Nem lehet nem észrevenni a lúgosító (és egyéb alternatív) étrendek köré épült kereskedelmi érdekcsoportok tevékenykedését, akik elképesztően magas áron terjesztik a kapcsolódó termékeket, kiegészítőket. Ha méltán éri kritika az egészségügyi és élelmiszeripari gyártókat az „anyagi érdekeltség” miatt, akkor ugyanez a megközelítést alkalmazva az alternatív módszerek még rosszabb helyzetben vannak: ezek még inkább „profit-központú” rendszerben működnek (pl. MLM rendszerű forgalmazás az étrend-kiegészítők esetében, életmód-táborok, stb.), gyakori az illegális kereskedelem, a fogyasztók megkárosítása (ajánlom ez ügyben GVH honlapját!).

A helyzet az, hogy amikor (réges-régen) elkezdtem olvasni Young könyveit, úgy gondoltam, hogy az ajánlások felületes ismerete alapján (sok zöldség - kevés állati eredetű élelmiszer) még beleilleszkedik a vegetáriánus irányzatok sorába, és akár jól is elsülhet a dolog. De a két magyar nyelvű könyv tartalma teljesen kiütötte a biztosítékot, az oldalak olyan töménységben tartalmazzák az elmeállapotra veszélyes mondatokat, hogy az már önmagában egészségkárosító. Ha meg még valaki komolyan is veszi...

facepalm-statue.jpgA lúgosító étrend összefoglalása egyetlen képen...

Források

  1. Dr. Robert O. Young, Shelley Redford Young - A pH csoda; MG Európa Kft., 2007;
  2. Dr. Robert O. Young, Shelley Redford Young - A pH csoda fogyás; MG Európa Kft., 2009;
  3. Miracle Mineral Supplement URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Miracle_Mineral_Supplement
  4. Árukereső:lúgos víz és lúgos vizet előállító berendezések: http://www.arukereso.hu/CategorySearch.php?st=l%C3%BAgos+v%C3%ADz
  5. FDA Warns Consumers of Serious Harm from Drinking Miracle Mineral Solution (MMS). 2010. URL: http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm220747.htm
  6. MMS: Veszélyes szer az interneten. Weborvos.hu URL: http://www.weborvos.hu/egeszsegpolitika/mms_veszelyes_szer_interneten/164134/
  7. Hraskó Gábor: Ideális mérgezés - avagy mi ébressze fel kételkedésünket? URL: http://xaknak.hrasko.com/20070707ezustkolloid
  8. Caprylic Acid. Health Benefits, Uses, Side Effects & More URL: http://altmedicine.about.com/od/coconutoil/a/Caprylic-Acid.htm
  9. Oleorupein. URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Oleuropein

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr905680062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vincente82 2013.12.11. 20:48:35

Üdv! Jó kis írás. Lenne egy (költői?) kérdésem: Young művében hivatkozik bármilyen kísérletekre, ami az ő elméletét igazolná? Gondolok itt az egyes élelmiszerek komponenseinek metabolizmusára pl.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2013.12.12. 08:21:44

@Vincente82:
Üdv!
Young két megjelent magyar könyvében én nem találtam konkrét utalást kísérletekre. A lúgosítás terén tett megállapításokat élettani evidenciaként kezeli, aki ezt nem tudja elfogadni "annak kioperálták a jözan eszét" :)
Gondolom, nem nagyon voltak ilyen kísérletek, mert a sav-bázis egyensúlyról alkotott annyira archaikus (ezt most nagyon finoman fogalmaztam), pl. a vizelet pH méréssel próbálnak következtetni a szervezet állapotára, ami teljesen fals, mert a vizelet pH-ja éppen azért tolódik el, mert a szervezet jól kompenzálja a sav-bázis egynesúlyt befolyásoló hatásokat.
A cikk első részében írtam arról, hogy a tápanyagok közvetlen anyagcseréjéből nem lehet levezetni a lúgosító étrendet. Egyetlen szűk lehetőség van, az élelmiszerek Na/K egyensúlya, ami valamilyan szinten beleszólhat a vese kiválasztó folyamatain keresztül a sav-bázis egyensúlyba.
A PubMeden az "alkaline diet rewiew" keresésre egyetlen releváns cikket találtam, ez is alapvetően elméleti fejtegetés, amiket leír, annak közvetlenül semmi köze nincs a lúgosító étrendhez, inkább az ásványi anyagok háztartásáról elmélkedik, semmi olyat nem ír le, ami igazolná Young elméletét.
F:
Gerry K. Schwalfenberg: The Alkaline Diet: Is There Evidence That an Alkaline pH Diet Benefits Health?
J Environ Public Health. 2012; 2012: 727630.Published online 2011 October 12.URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195546/#!po=15.0000

motymoty 2013.12.16. 11:01:49

Gratulálok a türelemhez és a kitartáshoz! Nem lehetett könnyű végigolvasni a műveket.

Egy kérdésem lenne ezzel kapcsolatban: "A száraz hüvelyesek azonban sokaknak nehezen emészthetőek, nem megfelelően elkészítve sokaknál puffadást okoznak."

Ez azt is jelenti, hogy a száraz hüvelyeseket megfelelően is el lehet készíteni? És azt hogyan kell?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2013.12.16. 14:33:49

@motymoty:

Üdv!
Száraz hüvelyeseknél a főzés előtt áztatás és a hosszabb ideig tartó főzés (ez lehet akár 4 óra is egyes babféléknél) jelentősen csökkenti a panaszokat.

motymoty 2013.12.16. 15:31:03

@Meleg Sándor: Köszönöm.
Milyen érdekes.

andzsin 2013.12.21. 13:11:16

Lehet itt szidni a lúgosító kajákat, de én magam egy krónikus betegségből gyógyultam meg (az orvosok csak gyógyszerrel tömtek), és arrl már nem is beszélve, hogy Otto H. Warburg Nobel-díjat kapott azért mert bebizonyította, hogy a savas közeg az alapkörnyezete a rákos sejteknek, ott virulensek.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2013.12.21. 18:04:01

@andzsin:

Gyógyulásához csak gratulálni tudok.

Warburg elméletéről annyit, hogy nem azt bizonyította, hogy a rákos sejteknek savas az alapkörnyezete, hanem azt figyelte meg, hogy a rákos sejtekben sérül az anyagcsere, ezért a glükóz lebontása csak a tejsavig történik meg, ez feldúsul a szövetekben.

Vagyis a savasság nem ok, hanem következmény. Ennél fogva a lúgosítás (még ha működne is) hatástalan lenne a daganatokra, mert sejten belüli anyagcsere-probléma áll fenn, nem pedig a környezettel van a gond.

marand22 2014.01.10. 17:44:17

@andzsin:
Nem lehet, hogy "csak" a gyógyszereknek köszönhetően gyógyult meg?

fordulo_bogyo 2014.01.21. 03:03:37

Nagyon jo, alpos elemzes, egyetlen kiegeszitest tennek: a PRAL ertektol (potential renal acid load = lehetseges vese savterhelese) is meg kene emlekezni.
Az etelek/italok a "szervezet" pH erteket nem valtoztatjak, csak a vizelet pH-jat, es ezt a hatast a PRAL irja le kvantitativan.

Erdekes, hogy a PRAL es a savasito-lugosito ajanlasok sincsenek egymassal beszelo viszonyban.

Elvezettel olvasom sorra az irasaidat!

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.21. 08:01:29

@fordulo_bogyo:

Én már az első részt is csak óvatosan mertem megírni a sok kémiai utalás miatt :)De jó, ha van igény rá, lehet, hogy erre is visszatérek még egyszer.

Slipping_Beauty 2014.01.22. 15:36:25

@motymoty: Valamint őrölt köményt is lehet tenni az ilyen ételekbe, meg a káposztába is, mert szélhajtó hatású, és csökkenti a kellemetlen következményeket. :)

Zb74 2014.02.10. 18:04:37

@Meleg Sándor: A négyórás időtartam, gondolom, "abálásra" - azaz 100 fok alatti főzésre - vonatkozik, tehát nem lobogva, hanem maximum gyöngyözve forró vízben kell hőkezelni a babot; esetleg 100 fok alatti sütőben, ha beállítható.

Mr. Hide 2014.10.23. 23:35:28

Jó írás, csak egy-két dolgot tennék hozzá:

A tejtermékek kiiktása nem hülyeség. No nem a savasítás miatt, hanem azért, mert az emberi szervezet nem adapálódott a tej fehérjéihez (kivéve a laktózhoz). Igaz, a hosszan érlelt sajtokban már alig van fehérje, de a tejben, joghurtban, kefírben van dögivel.

A teljes értékű fehérjéhez nem tejjel kéne hozzájutni, hanem a hússal, hallal, növényi fehérjével.

A kalcium is megfelelően fedezhető tej nélkül, kalcium-tabletta nélkül is.

Egy fatális tévedés, hogy a tejben nincs jelentős D-vitamin (40 NE/ 100gram). Az a bőrben termelődik, napozás hatására. A mai kor emberének pedig táp-kieg formájában érdemes bevinnie, mert nincs időnk minden nap napozni, és egész évben nem is lehetne megoldani.

A cikk egyébként jó, remélem minél többen ismerik fel a ph-kamut.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.10.24. 09:28:21

@Mr. Hide:

Pontosítsunk pár dolgot.

"emberi szervezet nem adapálódott a tej fehérjéihez (kivéve a laktózhoz)"

A laktóz az tejcukor, szénhidrát, nem fehérje. Az adaptáció szempontjából éppen itt rosszabb a helyzet, mert a felnőttkori laktáz (tejcukorbontó enzim) aktivitás elégtelensége sokkal gyakoribb, mint a tejfehérje-érzékenység.

A tej fehérjéhez nem kell adaptálódni. A csecsemőkor után jól működő emésztés esetén a bélfalon nem juthat át fehérje, annak teljesen meg kell emésztődnie a gyomorban/bélben. A probléma ott van, ahol a csecsemőkorban fajidegen fehérje kerül a szervezetbe, illetve egyes genetikailag meghatározott HLA típusokkal rendelkezik a szervezet.

"a hosszan érlelt sajtokban már alig van fehérje, de a tejben, joghurtban, kefírben van dögivel."

Ez nem a fehérjére, hanem a laktózra igaz. A hosszan érlelt kemény sajtokban 20% feletti a tejfehérje aránya.

"A teljes értékű fehérjéhez nem tejjel kéne hozzájutni, hanem a hússal, hallal, növényi fehérjével."

A hús és hal valóban teljes értékű fehérje, a növényi fehérje nem az. Több növényi forrás kombinációjával teljes értékű fehérjékre jellemző aminosav-összetétel megközelíthető, de a hasznosulás közel sem olyan jó, mint az állati fehérjéké.

"A kalcium is megfelelően fedezhető tej nélkül, kalcium-tabletta nélkül is."

Elméletileg igen. A kalciumban gazdag talajvíz jól jön, illetve egyes magokban is sok kalcium van, a hasznosulással kapcsolatban vannak problémák.

"Egy fatális tévedés, hogy a tejben nincs jelentős D-vitamin (40 NE/ 100gram)."

A 40 NE/100 g nehezen nevezhető jelentősnek, ha a napi optimális bevitel 2000 NE körül van. Közmegegyezés szerint akkor nevezhető valami jelentős forrásnak, ha 100 g-ban a napi szükséglet 15%-a megtalálható. Az igaz, hogy a legjobb forrás a megfelelő napozás és legalább a téli időszakban jó dolog a kiegészítés (főleg, amilyen időjárás idén volt, nem sokat napozhattunk).

Mr. Hide 2014.10.24. 23:53:01

@Meleg Sándor: a 40 NE-t úgy értettem, hogy a tejben ennyi van, ami nagyon kevés, ebből nem lehet a D-t fedezni. (Rosszul fogalmaztam, már látom)

Tudom, hogy növényi aminosavakból lehet fehérjét szintetizáni, csak nem akartam túl sokat írni, és igen a laktóz tejcukor, amit a homeo bogyókban is használnak.

További jó Ca források: sötétzöld levelű zöldségek, narancs, stb.

A sajtos-laktózos pontosítást köszönöm! De én konkrétan nem a fehérjeallergiára gondoltam, hanem arra, hogy a tejsavófehérje izmosan megdobja az inzulinszintet.
Ez a fehérje nincs a sajtokban, a sajtgyártásnak mellékterméke és megy a testépítő porokba.

A tej rákrizikó növelő.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.10.25. 09:06:52

@Mr. Hide:

"További jó Ca források: sötétzöld levelű zöldségek, narancs, stb."

Nézzük csak meg a narancsot:

Bíró-Lindner: Tápanyagtáblázat, 1998: szerint 43,8 mg/100 g
GU Nahrwert tabelle, 2012: 42 mg/100 g
USDA National Nutrient Database for Standard Reference: 40 mg/100 g

Nem mondanám túl jó forrásnak, bár hosszú távon a rendszeres fogyasztás biztos hozzájárul a bevitelhez.

A növényekben ami még kiemelkedő, azok a hüvelyesek (amiket a paleósok nem esznek), az olajos magvak (amiket esznek, pedig azokban is vannak fitátok). Amiben kiemelkedően sok van, azokból általában nem eszünk túl sokat, vagy vannak bennük fitátok, oxálsav és egyéb felszívódást gátló anyagok.

"A tej rákrizikó növelő."

A dohányzás, az alkohol, az azbesztpor, az aromás szénhidrogének jelentős része, számos növényi és állati eredetű toxin is.

Munyi cica 2014.10.25. 19:59:29

@Mr. Hide:

"A tej rákrizikó növelő."

Erre hol van bizonyíték? De valami tudományos forrást, légy szíves :) (pubmed, vagy ilyesmi, köszi:)
Kérlek, ne vedd kötekedésnek, tényleg érdekel, a tejtermékek is.

Munyi cica 2014.10.26. 13:51:11

Eszerint a cikk szerint a tej szétbombázza a ráksejteket :)

mno.hu/tudomany/szetbombazza-a-tej-a-raksejteket-1125402

lactoveGAYATRI 2016.04.06. 18:05:05

Űberkirály a cikk! :-) A hidrogén-peroxidos csávesz a jéghegy csúcsa nekem, fel is merült bennem, hogy biztos abból indult ki, hogy a szájfertőtlenítéshez használatos a 3%-OS HÍGÍTÁSÚ (!!!) hidrogén-peroxid és úgymond "amit a száj fertőtlenítéséhez használnak, az bizonyosan az egész szervezetet gyógyítja" (vö. a természetgyógyászat-szerte szokásos érvekkel: "az emberi szervezet egy egész", "minden mindennel összefügg"). Nem ismerem a fickó teóriáit, ez csak egy tipp, de már eleve komoly erőpróba a rekeszizmoknak belegondolni, hogy emberünk gondolkodhatott volna akár így is...:-D Ezzel az erővel akár ihatnánk a Glycoseptet és a Phlogosolt is, nagy korsóval...

Zb74 2016.12.06. 14:31:24

Tény, hogy a Young-féle elmélet hülyeség.
A vizelet kémhatásából nem következtethetünk a vér kémhatására.
Viszont a vizelet savassága/lúgossága sem mindenkinek közömbös.

Vesekőre hajlamos egyéneknél - kiváltképp cisztin- és urátköveseknél - például nagyon fontos, hogy a vizeletüket a semleges pH 7 közelében tartsák, ami étrendi eszközökkel - a PRAL-értékek figyelembe vételével - általában megoldható.

Itt egy tanulmány: www.direct-ms.org/pdf/NutritionGeneral/Remer%20and%20Manz%20Acid%20Base.pdf

"In patients with uric acid lithiasis or cystine stones, adjusting urine pH to near 6.8 is recommended. This urine pH is attainable in [otherwise] healthy subjects by purely dietetic measures."

A sokkal gyakrabb kalcium-oxalát kövek esetében pedig egyértelműen a vizelet lúgosítását javasolja a szerző az újbóli kövek megelőzésére - igaz, ezt nem tisztán ételek, hanem [a vizeletet] lúgosító italok révén.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.12.06. 15:59:29

@Zb74:

A kőképződés szempontjából van jelentősége az ügynek, erre vannak étrendek a hagyományos dietetikán belül is. De ez teljesen más, mint amiről Young ír.

Zb74 2016.12.06. 18:47:26

@Meleg Sándor: Így van; ezért is írtam, hogy a Young-féle elmélet hülyeség.
De fontosnak tartottam megjegyezni, mert egyébként az olvasók egy részében kialakulhatna az a tévhit, hogy maga az élelmiszerek lúgosító hatása kamu, holott a PRAL egy létező dolog, az élelmiszerek képesek a vizelet lúgosítására/savasítására, és ez bizonyos embercsoportok (pl. a vesekőképződésre hajlamosak) számára nagy jelentőséggel bír.

sziapo1 2017.06.15. 13:27:44

@Zb74: Bocsi nem is sejteted miféle élelmiszerek képesek lúgosítani és mit, a vért, vagy a szervezet egészét, vagy a vizeletet.
Nekem a vér lúgosítása pl. citromlével akkor igaz, ha a szervezet kétségbe esetten kompenzálni akarja a citromlé savasságát, és a csontokból kalciumot old ki, azaz csontritkulást fokozó hatású.
Amúgy kizárólag kalcium és magnézium bevitel képes megoldani a vér lúgosítását, ha az savas lenne.
DE szerintem a szervezet egészsége idején minimum a fentiek szerint a "jó" állapotban tartja. Én 20 éve fogyasztottam saját friss előállításban kalcium és magnézium szerves sókat, és a csontozatom legalább 15 kilóval nehezebb-erősebb lett.
Ennek ellenére Orvosi és gagyibb vércsepp analízis kalcium hiányt jelzett, utóbbiak (NASA fejlesztést hirdetnek) viszont párhuzamosan mindenféle elmeszesedést fogalmaztak meg, mint életminőséget rontó jelenséget. Amikor kihagytam 3 hónapig, akkor a meszesedések enyhültek, de a vérem katasztrófálisan kalcium hiányosnak látszott.
Ebből kiderült, hogy sem egyik, sem a másik feltételezés-mérés nem helytálló.
Ugyanakkor néha beálló izomgörcsöket valóban eseti kalcium és magnézium bevitel volt képes leállítani! Ilyen volt a nyúlóssá romlott yoghurt, aminek az íze még jó, és a belőle a gyomor/bélben képződött mérget a jól felszívódó saját kalcium+magnézium italom oldotta fel kb. 1-2 percen belül. Azóta ezt szabadalmaztatta talán a sanofi, sikerült előlem elvenni, mert sosem volt pénzem szabadalom bejelentésére!

Zb74 2017.06.16. 10:27:36

@sziapo1: Már mi az, hogy nem is sejtetem? Én végig és egyértelműen a *vizeletet* lúgosító élelmiszerekről írtam; ezek pedig - az elmélet szerint legalábbis - a negatív PRAL-indexű ételek, leginkább zöldségek és gyümölcsök. A vért nem "lúgosítja" semmilyen élelmiszer. A "szervezet egészét" pedig pláne nem, hisz a kémhatás a vizes oldatok jellemzője, "a szervezet egésze" meg nem oldat :-D A hozzászólásod amúgy - ne is haragudj - elég zavaros.

Katalin Mesznikov 2019.05.01. 16:11:36

koszonom a cikket leiraat nagyon hasznos volt eddig is az elmeletem igazolta vissza koszonom
süti beállítások módosítása