Mákolaj
2014. január 04. írta: Meleg Sándor

Mákolaj

Egyre népszerűbbek az olajos magvakból préselt különleges olajok (mák, dió, szőlőmag, mandula, stb.), nem kevés helyen olvashatunk arról, hogy ezen olajok milyen fantasztikus hatással lehetnek egészségünkre. Ez alkalommal egy kicsit a mákot és a mák olajat járnám körbe egy rövid cikk erejéig.

mak_07.jpgMákunk van…

A kerti mák (Papaver somniferum) a boglárkavirágúak (Ranunculales) rendjében a népes mákfélék (Papaveraceae) családjának egyik faja. A Kárpát-medencében egynyári növény; mediterrán éghajlaton évelő. Termesztése részben apró magjaiért, részben pedig a még zöld termés megvágása után képződő, megszilárduló tejnedve miatt történik, bár ma már nemesítéssel a magas ópiumtartalmú, gyógyszerészeti célra termesztett fajták elváltak az élelmezési célú mákfajtáktól (Magyarország egyébként a máktermelésben nagyhatalom, a világlista 5. helyén állunk).

A mák beltartalmát tekintve igen értékes élelmiszer: magja 18% fehérjét, 28 % szénhidrátot és 42% olajat tartalmaz, emellett gazdag káliumban (700 mg/100 g), kalciumban (1438 mg/100 g), magnéziumban (333 mg/100 g), cinkben (8,1 mg/100 g), vasban (9,8 mg/100 g), rézben (1 mg/100 g) és mangánban (12 mg/100 g). A mákszemek önmagukban nem emészthetőek, a belső tartalom felszívódásához a magokat meg kell őrölni.

 

JÓ-E A MÁKOLAJ CSONTRITKULÁSRA?

A mákból préselt olaj igazi ínyencség, ritka és drága olajféle. Újabban egyre több helyen lehet olvasni arról, hogy a rendszeres mákolaj-fogyasztás a csontritkulás hatásos ellenszere. De valóban így van ez?

Ha a finomra őrölt mákot rendszeresen fogyasztjuk, a benne lévő ásványi anyagokból minden bizonnyal jelentős mennyiség szívódik fel. A probléma az, hogy az olaj sajtolásakor ezen anyagokból csak az kerül át, ami zsíroldékony. A zsírban oldódó vitaminok (pl. E-vitamin) valóban átjutnak az olajba, de az aminosavak, ásványi anyagok és vízben oldódó vitaminok nem. Így aztán a magolajok nem tartalmaznak sem ásványi anyagokat, sem vízben oldódó vitaminokat. A mákolaj kalcium-tartalma egészen pontosan 0.

Abba most ne is menjünk bele, hogy önmagában a nagy dózisú kalcium nem elegendő a csontritkulás eredményes kezelésére, majd talán egy másik alkalommal…

 

NYUGTATÓ HATÁS

Sokan még nyugtató, altató hatást tulajdonítanak a máknak vagy olajának. A növény latin nevében a „somniferum” is erre utal, ez ugyanis „álomhozót” jelent. Viszont a hatásért felelős az alkaloidok döntően a mákgubó tejnedvében voltak, maga az ópium is a görög ópion (jelentése: lé, nedv) szóból ered. A gyermekek "nyugtatására" szolgáló teát is zöld mákgubóból főzték, a kábítószerként használatos máktea is hasonló módon készül.

Kis történelmi érdekesség, hogy a 17-19. század között a világ legnagyobb kábítószer kereskedője az angol állam tulajdonában álló Brit Kelet-Indiai Társaság volt, a kínai ópiumháború kirobbanásának oka (vagy legalábbis ürügye) az volt, hogy a kínai állam beletenyerelt ebbe a busás hasznot hozó üzletbe… akkor még kicsit mást jelentett a drogpolitka…

Az étkezésre szolgáló mákszemben a nyugtató, altató hatást biztosító alkaloidok gyakorlatilag nincsenek jelen, így az olajba sem kerülhet ilyen hatóanyag – arra ne számítson senki, hogy a karácsonyi mákos beigli után jobban fog aludni, vagy, hogy a mákolajtól rendkívüli nyugalmat fog érezni.

 

OMEGA-3 ZSÍRSAVAK A MÁKBAN

Amióta tart az omega zsírsavak körüli felhajtás, gyakorlatilag bármit el lehet adni azzal, hogy omega-3 van benne. Újabban a mákolaj kapcsán is több helyen találkoztam azzal a kijelentéssel, hogy az olajnak magas az omega-3 tartalma. Erre építve pedig hosszú felsorolásban tudatják a mák és mákolaj-fogyasztás kedvező hatásait. Mi ezzel a gond? Az, hogy mákban és a mákolajban nincs számottevő omega-3 zsírsav.

mak_08.jpgA mákolaj legnagyobb mennyiségben linolsavat (C18:2, ω-6) és olajsavat (C18:1) tartalmaz, a linolénsav (C18:3, ω-3) csak nyomokban (1% alatt) fordul elő.

Hogy honnan jött az ötlet, nem tudom, de angol és német nyelvű anyagokban is találkoztam vele, pedig mindkét nyelven elérhetőek olyan hiteles tápanyag-táblázatok és más források, amiből a valós helyzet egyértelműen kiderül. Mentségükre szóljon, hogy valamiért a magyar nyelvű Wikipédia is ragaszkodik hozzá, hogy a máknak jelentős linolénsav tartalma van. Sajnos a magyar Wikipédia néha hemzseg a brutális ökörségektől (olvassuk csak el a búzafű szócikkét...).

mak_01.jpgA gyakran fogyasztott olajos magok linolsav (C18:2) és linolénsav (C18:3) tartalma (g/100 g), (USDA National Nutrition Database)

Ha valaki növényi eredetű omega-3 zsírsav bevitelre vágyik, akkor fogyasszon diót, vagy ami még jobb, darált lenmagot - ebben 22-23% linolénsav van. Nem árt viszont tudni, hogy a lenmagos kenyereken látható egész magvak tartalma nem hasznosul. A lenmagolaj ma már külön is  kapható, szinte már vicces, hogy nem olyan régen még festék alapanyag volt, ma már komoly pénzeket lehet érte kapni élelmiszerként, ez részben az extrém magas linolénsav-tartalomnak tudható be.

mak_11.jpgA lenmagolaj 57%-a az alfa-linolénsav (C18:3 n3) és mindössze 15% linolsavat tartalmaz (C18:2 n6). Hátránya, hogy gyorsan oxidálódik, "beszárad" (USDA National Nutrition Database alapján).

Persze még jobb, ha tengeri halakat is rendszeresen eszünk, ugyanis azok omega-3 tartalma (linolénsav helyett a DHA és EPA nevű zsírsav) sokkal hasznosabb a szervezet számára. Hogy miért és hogyan is van ez, azzal egy későbbi cikkben majd részletesebben foglalkozok.

 

TANULSÁGOK

Sajnos az alternatív mozgalmak körében általános, hogy korlátlan bizalommal emelnek át más forrásokból állításokat. A legtöbbször ez egy angol nyelvű anyagból indul, ez megjelenik egy-egy alternatív életmódi honlapon, onnan pedig szélsebesen terjed a világban… és eközben senki nem veszi a fáradtságot, hogy legalább az alapvető tényeknek utánanézzen.

A termékeladásban érdekelt forgalmazókról nem hiszem, hogy egy marketing szöveg megírása előtt kellő alapossággal utánajárnak a dolgoknak. Ha a Google oldalakon keresztül sorolja a találatokat, hogy a mák jó csontritkulásra és omega-3 van benne, elhiszi és felhasználja. Sőt, ahol lehet, ott még rá is tesznek egy lapáttal, hiszen egy alapvetően drága készítményről van szó: 5-10.000 Ft/l a mákolaj ára (az étkezési mák 1.000 Ft/kg körül már elérhető), egyértelmű, hogy ha nem lenne valami csodás hatása, a kutya sem venné.

mak_09.jpgNem csak finom, de szép is... (Wikipédia: Kerti mák)

Források:

  1. Kerti mák (Wikipédia szócikk) URL: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kerti_m%C3%A1k
  2. Quotient Omega-6 zu Omega-3 Fettsäuren URL: www.allesroh.at/journal/krebs/6zu3.pdf
  3. Nutrient data for 02033, Spices, poppy seed; USDA National Nutrient Database for Standard Reference; URL: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/258
  4. Nutrient data for 04514, Oil, poppyseed; USDA National Nutrient Database for Standard Reference; URL: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/654 
  5. Nutrient data for 42231, Oil, flaxseed, cold pressed; USDA National Nutrient Database for Standard Reference; URL: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/8275

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr395700010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KatiDiet · www.mdosz.hu 2014.01.04. 13:53:21

Tehát kiemelve, ne dőljünk be annak a "csodának", h. megelőzhetjük a csontritkulást, illetve kezelhetjük mákolajjal, és hát nem kiváló omega-3 zsírsavforrás sem, de omega-3 zsírsavat a legtöbben/sokan eleget fogyasztunk, az omega-6 van baj, illetve az arányokkal: omega-3/omega-6
:)
szuper a cikk! :)

KatiDiet · www.mdosz.hu 2014.01.04. 14:17:59

@KatiDiet: Hát ezt módosítanom kell! :(
Túl gyorsan írtam!
Tehát kiemelve, ne dőljünk be annak a "csodának", h. megelőzhetjük a csontritkulást, illetve kezelhetjük mákolajjal, és hát nem kiváló omega-3 zsírsavforrás sem, baj van a zsírsavak fogyasztásának arányával is: omega-3/omega-6 arány....

szuper a cikk!

mandras 2014.01.05. 18:11:44

Kedves Meleg Sándor,
gratulálok a blogjához és ehhez az íráshoz is. Nem akar esetleg kapcsolatba lépni a Szkeptikus Társasággal?

Mészáros Laci 2014.01.06. 08:06:12

...akkor a festékboltban kapható lenolaj tulajdonképpen egészséges?

(nem a benzinnel kevert változatra gondolok)

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.06. 14:16:53

@mandras:

Köszönöm szépen! Sajnos elég kevés szabad időm van, nincs rá módon, hogy minden hasonló gondolkodású személlyel, közösséggel közvetlenül kommunikáljak, de ha van olyan téma, ahol tudok segíteni a dolgok tisztázásában, akkor nagyon szívesen állok a Szkeptikus Társaság rendelkezésére.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.06. 14:23:00

@Mészáros Laci:

Elvileg igen, gyakorlatilag a festékbolti lenolajat nem ajánlanám, mert az előállítási, tárolási viszonyok nagy valószínűséggel nem felelnek meg az élelmiszereknél támasztott követelményeknek. Pl. nagy az esélye, hogy valamilyen vegyszerrel érintkezik előállítás során...
Azt gondolom, hogy mindenképpen érdemes élelmiszerként forgalmazott lenolajat beszerezni, én egyébként az őrölt lenmagot ajánlanám, főként azért, mert a lenolajban szintén nem marad semmilyen vízoldékony hatóanyag vagy ásványi anyag.

Mészáros Laci 2014.01.06. 16:11:20

@Meleg Sándor:

és tényleg: lenmagot meg olcsón lehet kapni, a kávédaráló úgyis régóta munka nélkül van.

Munyi cica 2014.01.07. 08:35:49

Nagyon jó és hasznos a cikk, köszönjük! Én is már régóta így gondolom, teljesen butaság kivont mákolajat venni,nagyon sok benne az omega 6 zsírsav. Ha valaki kicsit is veszi a fáradságot és utánanéz, maga is rájöhet. Azonkívül a mák sokkal finomabb, mint az olajat nyalogatni :).
Ugyanez a helyzet a lenmaggal. Én már régóta magamnak darálom.
Nagyon hasznosak a források is, köszi :)

Munyi cica 2014.01.07. 09:12:02

Még egy téma eszembe jutott, amit én személy szerint nagyon szeretnék: a glutén, de nem a klasszikus cöliákia, hanem a (vizsgálatokkal nem kimutatható) gluténérzékenység, amiről mostanában annyit olvashatunk.
Remélem, lesz ideje majd erre is :). Előre is köszi!

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.07. 17:02:07

@Munyi cica:

Személy szerint nem vagyok az omega-6 zsírsavak körüli pánikkeltés híve, már csak azért sem, mert ez a leggyakoribb többszörösen telítetlen zsírsav mind az állati, mind a növényi forrásokban. De majd erről is külön cikk - egy újabb remek témafelvetés, köszönöm az ötletet.

A szubklinikus glutén-érzékenységgel is kell majd külön foglalkozni. A paleolit étrend kapcsán biztos fogom érinteni, de lehet, hogy önálló cikk lesz belőle. A gabonafélék esetében ma már ott járunk, hogy nem csak a glutén, vagy az agglutitnin, hanem BÁRMI mérgező, ami a gabonákból jön. Egy re inkább egy tömeghisztériára, mintsem tudományos vitára emlékeztet az egész... közben azért kb. 10-20 ezer éve vannak étlapon a gabonafélék, mégsem haltunk ki... :)

Munyi cica 2014.01.08. 09:11:29

Köszönöm, és előre örülök mindkét témának, kíváncsian várom.
Üdv és jó munkát!

fordulo_bogyo 2014.01.21. 02:13:58

Nagyon jo cikk, gratulalok.
Egy apro hozzafuzest ha megengedsz:

"emellett gazdag káliumban (700 mg/100 g), kalciumban (1438 mg/100 g), magnéziumban (333 mg/100 g), cinkben (8,1 mg/100 g), vasban (9,8 mg/100 g), rézben (1 mg/100 g) és mangánban (12 mg/100 g)"

Ez nagyon szep es jo, de mennyi makot fogyaszt az atlagember egy etkezes alkalmaval (makosteszta, makosbejgli stb)?

Arra szeretnek ramutatni, hogy a 100g-ra szamitott tartalom mellett erdemes megjegyezni, hogy egy atlagos adag etelben mennyi van ezekbol a fontos asvanyi anyagokbol?
Attol tartok, hogy igy vizsgalva mak mar nem is annyira jelentos K, Ca, Mg, stb forras, mert egy-egy etkezes alkalmaval nem szokas szamottevo mennyiseget fogyasztani belole, inkabb izesito, fuszer...

Mi a szakember velemenye?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.21. 07:59:43

@fordulo_bogyo:

Korrekt megközelítés. A helyzet az, hogy a hazai konyhában előforduló mákos ételek többnyire tésztafélék. Hiába van a beigliben sok mák, ha tele van cukorral - ettől nem kerül fel az ajánlott ételek top 10-es listájára...

Ha ilyen szempontból nézem, akkor a dió jobb forrás, mert azt önmagában el lehet majszolgatni...

fordulo_bogyo 2014.02.05. 18:22:06

A Kek Lo cimu romkocsmaban nagyon finom makpalinkat mernek.
Az vajon hogyan keszul?

Zb74 2014.02.09. 02:03:37

A lenmagolaj meglepő módon már nagyon régóta része a magyar gasztronómiának. A Tótfalusi Kis Miklós által több mint háromszáz esztendeje kinyomtatott Szakácsmesterségnek könyvecskéje is számos olyan receptet tartalmaz, amelyhez petz-olajat (azaz lenolajat) kell használni. Fontos azonban tudni, hogy a finomítatlan lenmagolaj nem hőstabil, már 107 fokon füstölni kezd, ezért sütni nem lehet vele.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.02.09. 12:34:31

@Zb74:

Erről a régi jegyzésről nem tudtam, köszönöm az infót.
A lenmagolajjal a másik gond, hogy beszárad.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.02.09. 12:36:56

@fordulo_bogyo:

Barta féle Mákos-Dió pálinka

30 dkg zöld diót apróra vágunk, majd ledaráljuk. Ezután 20 dkg dióbelet ledarálunk, és a zöld dióba keverjük. 5 dkg mákot megdarálunk, és belekeverjük a dióba. 5 dkg gyümölcscukrot teszünk hozzá. Tiszta fehér gyolcsba csomagoljuk, és belelógatjuk Otelló szőlőből készült 2 liter törkölypálinkába. 6 héten keresztül, néha gyengéden megmozgatva áztatjuk. Miután kivettük az őrleményt, a pálinkát leszűrjük, és megkapjuk a világ legfinomabb pálinkáját.

hu.wikibooks.org/wiki/Szak%C3%A1csk%C3%B6nyv/Italok/P%C3%A1linka

fordulo_bogyo 2014.02.09. 16:27:28

@Meleg Sándor: Koszonom! Sajnos zold diot nem tudom merre keressek itt... pedig gyerekkoromban nagyon szerettem, befottkent...

Zb74 2014.02.10. 15:42:02

Amúgy köszönet a fenti posztért!
Sok mindent tisztázott.

Lászlóné Mocsán 2014.12.11. 14:01:27

Akkor most megint kinek higgyünk?Olvastam egy olyan cikket,hogy írnak egy áruról mindenféle jót és ugyanarról az áruról mindenféle rosszat.Azt a cikket közlik le amelyikért több pénzt kapnak.Itt most mi az igazság?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.12.12. 16:57:52

@Lászlóné Mocsán:

Ha ez megnyugtatja, ez nem szponzorált cikk. A mák/mákolaj összetételét független labor mérte be.

Zb74 2015.01.19. 10:48:23

Ha már ómega-3: abban mi az igazság, hogy DHA nemcsak a halakban, halikrában, tengeri herkentyűkben és moszatokban, hanem például sertés(agy)velőben, kos- és bikaherében is szignifikáns mennyiségben található meg? Mi a helyzet ebből a szempontból a kakasherével?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2015.01.21. 20:26:45

@Zb74:

Az USDA adatbázis szerint az állati agyvelőkben és a herében is vannak ilyen zsírsavak, konkrétan EPA, DPA és DHA adatokat találtam. 100 g nyers termékben majdnem 1 g is lehet összesen ezekből.

Zb74 2015.01.21. 21:14:31

@Meleg Sándor: Ez jó hír! Végül is az ilyesmihez olcsóbban és könnyebben hozzá lehet jutni, mint például vadlazachoz... :-) Amúgy a magyar konyhában is nagyobb hagyománya van a vese-velőnek meg a kakastöke-pörköltnek.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2015.01.22. 08:58:18

@Zb74:

Majd összedobok egy táblázatot erre vonatkozóan és felteszem.

Munyi cica 2015.01.22. 10:06:27

@Zb74:

Jó, de hát mennyi kakastökéhez jut az ember? Én csak akkor eszek ilyet, ha a szomszédasszonyom kakast vág, és nekem adja, mert nem szereti. Az a 4-6 db kakashere? Nem sok.
És főzéskor nem megy tönkre az omege3 benne? Meg pl. a sertésagyvelőben? Azt könnyebben tudunk venni, de hát megsütjük, főzzük őket. Én nagyon szeretem :).

Még a mákolaj: azt olvastam, hogy "más mechanizmuson keresztül hat a csontritkulásra"- nem a kalcium tartalma miatt, hanem:

"magas a foszfor tartalma, amely elsődlegesen felelős a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba történő beépüléséért." Nem értek hozzá, ezért kérdem, van ebben valami igazság?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2015.01.22. 12:11:28

@Munyi cica:

Az omega-3 zsírsavak azért annyira nem hőérzékenyek, hogy egy átlagos főzés teljesen kiüsse - ha ez így lenne, akkor a halfogyasztásnak sem lenne sok értelme.

Mákolaj: hát, amit itt írtak, annak nem sok értelme van. A foszfor és kalcium anyagcseréjének tényleg van sok kapcsolódási pontja, de a csontritkulásban ez csak egyetlen tényező. A ma gyakori csontritkulásnak nem a kalciumbevitel elégtelensége a fő oka, hanem a mozgáshiány, illetve időskori anyagcserére jellemző változások.

Zb74 2015.01.22. 12:20:23

@Munyi cica: Nem tudom, pulykakakasherét például tálcaszám árulnak a hipermarketekben. Lásd pl. bevasarlas.tesco.hu/hu-HU/ProductDetail/ProductDetail/2004009373514

Az ómega-3 zsírsavak hőstabilitásáról pedig ezt találtam:

whfoods.org/genpage.php?tname=answeredquestion&dbid=75

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2015.01.22. 12:52:57

@Zb74:

Azt hiszem agyvelőt nem árulnak sok helyen, de ezeket általában beledolgozzák a töltelékes húsárukba, hogy ne menjen veszendőbe. Végre egy érv a párizsi mellett :)

Zb74 2015.01.22. 13:45:20

@Meleg Sándor: Henteseknél gyakori a sertésvelő - még az Intersparban is kapható. Persze durván romlandó; körülbelül annyira, mint a kagyló. Így nem mindegy, hogy hol vásároljuk. És persze az sem, mennyi idő múlva használjuk föl.

Marha- és borjúagyvelőt én sem ennék, már csak a kergemarhakór miatt sem, de ilyet tényleg nem árulnak mostanában sehol.

A birkaagyvelővel nem tudom, mi a helyzet.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2015.01.22. 14:04:54

@Zb74:

A birka a marhához hasonlóan fogékony lehet a prionmegbetegedésekre. Őszintén szólva ilyen szemmel még nem néztem körbe az élelmiszerpiacokon, de most kaptam egy új szempontot.

Munyi cica 2015.01.22. 15:05:42

@Meleg Sándor:

Köszönöm, ez megnyugtató.
Mákolaj: eddig sem vettem, inkább eszek mákos dolgokat. Kalcium: csak hát mindenhol a kalciumot tömik a csontritkulásos betegekbe pedig. Mintha csak ebből lenne hiány, ill. D vitamint is adnak mellé.

Munyi cica 2015.01.22. 15:06:57

@Zb74:
Köszi a tippet, jól néz ki :).
Meg a linket is az O3-ra, mindjárt elolvasom.
Sertésvelőt tényleg sok helyen lehet kapni, általában vesevelőt szoktak készíteni belőle, vagyis vesével keverve pörköltszerűen.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2015.01.22. 18:48:56

@Munyi cica:

A helyzet az, hogy a csontritkulásról eléggé sok félreértés van közforgalomban. Érdemes elolvasni a hatályos protokollt:

www.osteoporosis.hu/docread.aspx?web_id=&r_id=3331343737&mode=2

"semmiképpen nem több napi kalciumbevitel, mint 1500 mg (nõk), illetve 1200 mg (férfiak)"

És ebben benne van az étkezési bevitel is.

"napi minimum 30 perc szabad levegõn, napfény-expozícióval, illetve szükség esetén napi 800–2000 NE D3-pótlással"

Itt még a napfény hatását egészíti ki D3-mal. ha az algoritmust megnézed, mérik a D-vitamin vérszintjét és benne van a protokollban a kiegészítés is.

A mákban van kalcium, a mákolajban nicns.

Munyi cica 2015.01.22. 20:18:23

@Meleg Sándor:
Köszönöm szépen, átnézem a protokollt,mivel érintett vagyok, ezért is érdekel.
Mákot meg gyakran eszem, de nem a kalcium miatt, hanem mert nagyon szeretem :). Van benne olaj is. Lehet viszont, hogy kevés kalciumot fogyasztok mégis. A legutóbbi mérésen az jött ki, hogy csökkent ásványi anyag tartalom a csontokban. Nem jó jel.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2015.01.22. 20:42:09

@Munyi cica:

Kielégítő kalcium bevitel mellett is csökkenhet. Nőknél erre megvan a hajlam, a férfiak e tekintetben védettebbek, de sok más dologtól függ még a csonttömeg és összetétel változása.

Munyi cica 2015.01.23. 14:16:21

@Meleg Sándor:
Igen,nálam pl.hormonproblémák (ösztrogénhiány),sovány testalkat. A kalciumpótlás soha nem javított a csonttömegemen.

Munyi cica 2015.01.24. 07:47:14

@Meleg Sándor:
@Zb74:

Még kérdezném az omega 3 zsírsavak hőstabilitását:
"Az omega-3 zsírsavak azért annyira nem hőérzékenyek, hogy egy átlagos főzés teljesen kiüsse"
És mi van a sütéssel? Én egyszerűen nem merek lenmaggal sütni,mert a sütőm minimumja 150 fok, és az a fixa ideám, hogy károsodik benne az omega 3. Pedig annyira sütnék egy kis klasszikus paleós lenmagkenyeret :).
Mit gondoltok/tudtok erről? Sőt, más magokat sem szeretek sütni, dió, mák, a benne lévő omega6, omega 3, szóval telítetlen olajok miatt.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2015.01.25. 09:40:58

@Munyi cica:

Az élő szervezetekben található anyagok alapvetően nincsenek a magas hőmérsékletre felkészítve, az érzékenységben viszont jelentős különbségek vannak.

A telítetlen zsírsavakban lévő kötések viszonylag érzékenyek a külső hatásokra, könnyen átrendeződnek - emiatt van, hogy a sütőolajokban megjelennek a transz-zsírsavak, de ehhez is órákon át tartó stabilan magas hőmérséklet kell (meg szerepe van más környezeti tényezőknek is). Ezzel szemben viszont ott van, hogy a magas hőmérséklet révén jobban emészthetővé válik az étel.

A lenmag éppen az az eset, hogy ha nincs megőrölve, akkor mindegy, hogy nyersen vagy sütve fogyasztjuk, mert nem emészthető a héja, nem szívódik fel az olajtartalma.

A plaeós maglisztekből készült kenyerekkel nem is a sütési hőmérséklet a gond, hanem az, hogy a magvak jelentős fitinsav-tartalommal rendelkeznek, ami a gabonáknál gond, de itt igazából nem figyel rá senki - viszont a rendszeres fogyasztás esetén már mérhetően ronthatja más tápanyagok felszívódását. és a zsírtalanított, spéci maglisztekben (amikből gondos kezek leválogatják a gonosz omega-6 molekulákat) ez a fitinsav-probléma még fokozottabb is, hiszen a szárazanyag-tartalomra vonatkozó fitát-koncentráció emelkedik.

Munyi cica 2015.01.25. 14:00:22

@Meleg Sándor:

Köszönöm, Sándor, értem. Az "órákon át stabilan magas hőmérséklet" sokat megmagyaráz.
Ha rövid ideig sütjük, ezek szerint még elmegy.

Lenmag: hát éppen ez az, hogy abból mindig őrölve sütnek kenyeret, vagy lenmagpehely (darált lenmag), vagy lenmagliszt (olajtalanított) formából, tehát az olajtartalma felszívódik, akár károsodik sütéskor, akár nem.A lenmag füstpontja 107 C fok, a sütők mind magasabb hőfokon sütnek, szóval én ezért nem szeretek vele sütni.

A fitinsav persze probléma, én áztatom előtte, amelyiket tudom/lehet, vagy nem túl macerás. És a gabonafogyasztásnál, főleg teljes kiőrlésűnél akkor mit mond a dietetika, az nem probléma, korpás kenyér, barna rizs, teljes gabona mindennap? :D

Ha áztatom a lenmaglisztet és utána sütök vele mondjuk kenyeret, úgy már szerinted OK?
Köszi és szép vasárnapot! Jó nagy hó van! :D

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2015.01.25. 15:24:59

@Munyi cica:

Hát az olajtalanított lenmagból sok minden nem szívódhat fel. A lenmagolaj füstpontja nem jelenti azt, hogy a sütőben lángrakap a kenyér - elég sok olyan tényező van jelen, ami ezt megakadályozza.

"A diófélék (megj.: ez alatt valószínűleg a diót, kesudiót, mogyorót, mandulát, stb. értik) fitát tartalma legalább annyi, de inkább magasabb, mint a gabonáké. A belőlük készített vajak, lisztek fitát tartalma feltehetően ugyanolyan magas."

"A magvak, mint például a tökmag extrém magas fitinsav tartalommal rendelkeznek. Egy részük áztatással és pörköléssel valószínűleg eltávolítható. A legjobb elkerülni a nyers magvak fogyasztását."

Ezeket a paleokonyha honlap írja. Mellesleg nem a dietetika aggódik a fitinsav miatt, hanem a paleo. :)

Az, hogy mennyire érvényesülnek a fitinsavak negatív hatásai, függ az előkészítéstől meg attól, hogy milyen mennyiségben és gyakoriságban fogyasztjuk őket. Egy jó minőségű barna kenyér is legalább 1/3 részben tartalmaz hántolatlan gabonából készült lisztet, a korpás kenyérben 100 grammra kb. 1 evőkanál korpa van, a többi gabona-alapú élelmiszer (pl. tészta) általában részlegesen teljes kiőrlésű alapanyagból készül. Ez nehezen összevethető azzal, ha valaki minden nap csak olajtalanított maglisztekből készült termékeket fogyaszt. Bár itt hozzá kell tenni, hogy a sütés és az áztatás egy jelentős részt valóban inaktivál.

Munyi cica 2015.01.26. 13:31:18

@Meleg Sándor:

Köszönöm, hogy válaszoltál.
"elég sok olyan tényező van jelen, ami ezt megakadályozza."- de micsoda? Ha a füstpont feletti hőmérsékleten sütöm, attól még nem károsodik benne a növényi olaj? Ezt nem értem. Ha 107 fokos füstpontút 180 fokon sütöm, pl. 20 percig, nem károsodik?
Ne haragudj.....köszi ha megérteted velem.
Ja, és a lenmaglisztben is marad azért kb. 20 % olaj, csak a fele van kivonva.

A paleokonyha írásával nem értek egyet. A fitinsav nyers magból is kiáztatható (egy része).És néhány mag fitinsav tartalma nem magasabb a gabonáénál.
Én nem aggódok annyira a fitinsav miatt, amit tudok, kiáztatok, a többit bátran megeszem :).

"Ez nehezen összevethető azzal, ha valaki minden nap csak olajtalanított maglisztekből készült termékeket fogyaszt."
Szerintem meg simán összevethető, hát miért, nem azt javasoljátok, hogy mindennap egyenek a népek teljes őrlésű kenyeret, zsemlét, tésztát, barna rizst? Akkor mi a különbség? Egyikben u.annyi a fitinsav, mint a másikban,sőt, a bolti korpás kenyér/pékáru még rosszabb, mert abból már nem tudom kiáztatni.A paleósok sem "csak" magliszttermékeket fogyasztanak, esznek mást is :)

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2015.01.28. 16:57:52

@Munyi cica:

Más tényezők. Pl. hogy a növényi olaj nem tisztán fordul elő, hanem ott az étel többi összetevője. Egyszerű példa: a kenyér felszíne és a belseje is nagyságrendileg ugyanannak a hőmérsékletnek van kitéve, mégis csak a külső felszíni rétegben megy végbe az a reakció, ami a barna héjat eredményezi.

"A fitinsav nyers magból is kiáztatható"

Háááááát, ebben én nem vagyok olyan biztos. Az olajos magvak elég szilárd struktúrák, még az oldható ásványi anyagok tekintetében sem tartom jelentősnek a kioldódást. Áztatás + hőhatás (pl. főzés) az már kissé más történet.

fordulo_bogyo 2015.01.28. 18:26:06

@Meleg Sándor: Ez meglepett:
"Egyszerű példa: a kenyér felszíne és a belseje is nagyságrendileg ugyanannak a hőmérsékletnek van kitéve, mégis csak a külső felszíni rétegben megy végbe az a reakció, ami a barna héjat eredményezi."

Mit ertesz nagysagrendileg alatt?

Munyi cica 2015.01.28. 20:31:05

@Meleg Sándor:
Engem is meglepett :).
A kenyérhéj szerintem nagyobb hőt kap, mint a belseje, mintegy szigeteli a kenyeret, azért lesz olyan piros, ropogós héj, a belsejét kisebb hő éri. Nem?
A növényi olajat attól még éri hő a süti belsejében is, még ha a külsején nagyobb hő éri is, 180 fokon akár már a belsejében is károsodhat az olaj.

Másik: hát az nagyon paff, mert rengeteg paleós áztatgatja ezerrel a magvakat. Akkor szerinted mindhiába?

fordulo_bogyo 2015.01.28. 22:52:15

Ugy latom, hogy a kenyer hejat letrehoz Maillard reakcio csak a homerseklet fuggvenye, nem erdekes, hogy a felszinen vagy a belsejeben vagyunk a kenyernek. Nem kell hozza levego, oxigen.

en.wikipedia.org/wiki/Maillard_reaction

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2015.01.29. 20:39:39

@fordulo_bogyo:

Hát, én szoktam kenyeret sütni, szerintem a 140 C megvan a kenyér belsejében is, bár megvallom őszintén, ez sosem mértem... de nem mondtam, hogy kell hozzá oxigén, a kenyér sütőfelülettel érintkező fele is barnul. A külső réteg viszont elég vékony rétegben barnul.

A telítetlen olaj hő hatására természetesen károsodhat, pl. a kettős kötések átrendeződhetnek hő hatására.

Áztatás: szerintem a fitinsav nem kiázik, hanem a száraz mag szívja meg magát vízzel és ez kedvez a lebomlásnak - bár az áztatóvíz fitinsav-tartalmát sem szoktam mérni.

fordulo_bogyo 2015.01.29. 21:24:01

@Meleg Sándor: Az oxigent en hotzam ide, mert ugy gondolom, hogy ket dologban kulonbozhet a kenyer kulseje es belseje a sutes soran:
- homerseklet
- eri-e levego

A homerseklettel kapcsolatos gyamumat alatamasztja, hogy amikor pulykat sutunk, a kulseje mar szep pirosra sult, de belsejeben a homero meg csak 70C kornyeken jar, amikor keszen van a madar.

Az ia alatamasztja, hogy nedves belul a pulyka is a kenyer is: a viz 100C-on gozze alakul es amig az osszes viz nem alakult at gozze, ahomerseklet nem emelkedhet 100C fole legkori nyomason.

Vegul Google baratom is igazol: "Most breads are finished baking at about 190°. Breads enriched with butter, eggs, or milk are finished when the internal temperature is closer to 200°."

190F = 88C fok
200F = 93C fok

Nem meglepo, a kenyer eleg rossz hovezeto, igy a 200C koruli sutoben meg 100C-t sem eri el belul.

www.thekitchn.com/fresh-baked-how-to-tell-when-b-106715
www.instructables.com/answers/What-should-the-internal-temp-of-properly-baked-br/
es meg szamos mas hivatkozas

Pherekráteus 2015.01.30. 19:00:48

Elnézést, hogy nem a témához szólok. De feltűnt nekem mostanában egy cikk.
Például itt: www.termelotol.hu/hirek/minosegi-ehezes-szemetet-eszik-lakossag
Vajon igaz lehet, hogy ilyen nagy mértékben csökkent a növények tápanyagtartalma?

Munyi cica 2015.01.30. 20:15:57

@Meleg Sándor:

Akkor ezek szerint a kenyér belsejében is van Maillard-reakció? Tehát nem a pirosság jelzi, hogy megtörtént? Mert mindig azt hittem, hogy a sütik, kalács, kenyerek külsején van csak, ahol elszíneződik.
Olajos mag sütés, kiáztatás: köszi a magyarázatot, valahogy így gondoltam én is. A fitinsav nem kiázik, hanem lebomlik (valamennyi). Akkor végül is nem baj, ha magát az áztató folyadékot is felhasználjuk, pláne, ha darált magról/maglisztről van szó, ugye?

Munyi cica 2015.01.30. 20:17:11

@fordulo_bogyo:
Ez nagyon érdekes, és akkor más gabonák, esetleg olajos magból sült lepényfélék, muffinok belsejében sincs akkora hő vajon? Ez j hír végül is :). Persze gondolom, minél kisebbre van méretezve, annál nagyobb a hő a belsejében.

Munyi cica 2015.01.30. 21:14:46

@fordulo_bogyo:
ja, bocs: "jó hír" akart lenni :)

fordulo_bogyo 2015.01.30. 21:31:28

@Munyi cica: Igen, igy gonodlom.
Ugy hiszem, hogy mem annyira a merettol fugg, hiszen az aprobb darabokat aranyosan rovidebb ideig sutik.
Inkabb attol fugg, atsutik-e teljesen szarazra, vagy puha-nedves kenyerszeru maradt-e a belseje.

@Pherekráteus: Nem gondolom.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2015.01.31. 10:19:28

@fordulo_bogyo:

Jó eséllyel nálad a pont. :) Gondolkodtam az ügyön én is sokat a tényezőkön, erre most jól jönne egy élelmiszermérnök, mert tudna esetleg konkrét adatokat a történetre.

Viszont akkor a kenyér belsejében a telítetlen zsírsavak viszonylag biztonságban vannak, mert a hőmérséklet nem éri el a károsodást okozó hőmérsékletet.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2015.01.31. 10:23:45

@Pherekráteus:

A növények tápanyagtartalmát sok minden befolyásolja: fajtajellemzők, termesztés körülményei, pl. talaj tápanyagtartalma. Állatoknál a fajtajellemzők mellett a takarmányozás meghatározó e tekintetben.

Az alternatív étrendi irányzatoknál ez egy alaptézis, hogy a mai élelmiszerek tápanyagtartalma csökkent, így nem képes fedezni a szükségleteket. Ez ügyben voltak vizsgálatok, néhol pozitív, néhol negatív eredménnyel. Nem tudnék ez ügyben általánosítani, mert néhány esetben a jelenség létezik, de egy adott, konkrét élelmiszerre vonatkoztatva nem feltétlen érvényes, vagy mérhetünk akár magasabb tápanyagtartalmat is, ha a körülmények megfelelőek.

Munyi cica 2015.01.31. 15:05:56

@fordulo_bogyo:
Hát köszi, ez jó lenne. Bár a második linked egy beszélgetés, ott laikusok mondják a véleményüket, a legalsó hsz.-ban 200 C fokot ír, az meg nem Fahrenheit, szóval elég bizonytalan. Én kis méretű dolgokat szoktam sütni, persze nagyon függ az összedolgozott alapanyagoktól is szerintem, ha több a zsiradék, lehet, hogy jobban felmelegszik, mint egy csak gabonás cucc, legjobb a mérés :)

fordulo_bogyo 2015.01.31. 15:34:33

@Munyi cica: az utolso hozzaszolas szerintem a suto homersekletere vonatkozik.

A csaladban van tobb suto-homero is (errefele pulykat, marhahust stb sokan beledugott homerovel, adott homerseklet elereseig sutnek), kolcsonkerem valamelyiket es kiserlettel eldontom a kerdest.

Addig is itt egy magyar nyelvu hivatkozas:
www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20130307-a-maghomero-hasznalata.html

Es egy szakmai lap is azt irja, amit en, mi tobb, pont ugy ervel, ahogy en erveltem:
file:///C:/Downloads/gasztonyik_2002_5.pdf

fordulo_bogyo 2015.01.31. 15:37:31

Bocsanat, az utolso link mar a sajat gepemre mutat, ez egy letoltendo falj. Itt lehet elerni:
Sütőipari Egyesülés -Tanároknak, diákoknak

www.sutoipariegyesules.hu/index.php?option=com_phocadownload&view=category&id=5:tanroknak-dikoknak

Itt a gasztonyik_2002_5.pdf amit ideztem.

Munyi cica 2015.01.31. 21:07:43

@fordulo_bogyo:

Köszönöm, nagyon érdekes volt, főleg a második link. Igen, igazad van, tehát a belsejében nem megy 100 C fok fölé, csak ha már teljesen elpárolgott a víz belőle. Ez nagyon jó! De a külsején jóval magasabb a hő, csakúgy, mint a kenyér(féle) alján. Átfutottam a sütőipari egyesülés linket is, tényleg érdekes!
És a zsiradék szerinted nem játszik közre, mennyire hevül fel egy "tészta"anyag? Pl. most valami pogácsafélét nézzünk, amiben van zsír vagy vaj, margarin? Az lehet, hogy forróbb, vagy olajos magvak, pl. beigli.

A kisebb darabok, ha puhák maradnak belül, az vajon hogy viselkedik. Én is teszek majd próbát.
És mit fogsz sütni, kenyeret? Fontosak azért az alapanyagok is, szerintem.

Munyi cica 2015.01.31. 21:12:58

Főleg Sándor egyetértése miatt érdekel a belső hőmérséklet, mert én is így gondoltam eddig is, ahogy ő:
"A telítetlen olaj hő hatására természetesen károsodhat, pl. a kettős kötések átrendeződhetnek hő hatására." Már ha bármilyen telítetlen olaj van a bármilyen tésztánkban. (pogi, muffin, kenyér).

Zb74 2015.02.02. 11:33:27

@Pherekráteus: Ennek nincs alapja. Ilyet akkor lehetne állítani, ha valóban lettek volna évtizedekkel ezelőtt - majd folyamatosan vagy évtizedek múltán újra - átfogó vizsgálatok a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmára vonatkozóan. Csakhogy a vitamintartalom annyira sok változótól függ, hogy egy minden szempontból korrekt vizsgálatsorozat anyagi, emberi és szervezeti kívánalmai messze meghaladják bárki lehetőségeit. A vitamin- (és egyéb tápanyag)tartalmat befolyásolja egyebek közt a konkrét fajta, a szedés ideje, helye (itt nem csak termőhelyről beszélek; ugyanarról a szilvafáról ugyanabban az időben leszedett két gyümölcs vitamintartalmában 20 százalék eltérés is lehet attól függően, hogy a fa több vagy kevesebb napot kapó oldaláról szedték-e le őket), a tárolás és szállítás körülményei és időtartama stb. Felmerülhet az a kérdés, hogy egy gyümölcsből/zöldségből mindig ugyanazt a fajtát nézzék-e, akkor is, ha az évtizedek alatt megváltoztak a fogyasztási szokások, vagy mindig az aktuálisan legnagyobb mennyiségben értékesített fajtát vegyék alapul (pl. 50 éve több besztercei szilvát ettek, ma más fajtákból fogy a mennyiség zöme), akkor is, ha annak 50 évvel ezelőtt is eltérő volt a tápanyagtartalma stb. A reprezentativitás miatt egyetlen gyümölcsből és zöldségből is nagyszámú mintát kellene venni, ami tovább drágítja a felmérést.

Fentiek miatt nem tudok elképzelni olyan felméréssorozatot, amelyet definitívnek lehetne tekinteni. A szúrópróbaszerű vizsgálatok nem támasztották alá a rémhíreket - voltak ugyan olyan minták, amelyekben az átlagosnál alacsonyabb volt a vitamintartalom, de voltak olyanok is bőséggel, amelyekben jóval magasabb. A szórás óriási, ami nem is nevezhető csodának.

Az viszont biztos, hogy így februárban szinte már csak csökkent tápanyagtartalmú zöldséghez és gyümölcshöz juthatunk hozzá. Hiszen így télvíz idején szabadföldön nem terem szinte semmi. Ez azonban elkerülhetetlen szezonális dolog, nem hosszútávú tendencia.

Munyi cica 2015.02.19. 14:30:39

@fordulo_bogyo:
Képzeld Bogyó, tegnap végre nem felejtettem el megmérni sütéskor a bucik belsejét. Kisebb zsömleméretű bucikat sütöttem, most épp gluténmentes lisztből, kevés zsiradék volt benne,(ezek fontos körülmények :), és elég tömör, száraz cucc lett. A sütés vége felé dugtam bele a hőmérőt, és csak 80 C fokra ment fel. Ez nagyon érdekes, azelőtt sosem gondoltam volna. Igaz, közben nyitva volt a sütőajtó, ahogy szurkáltam.A külseje valamivel több volt. De lényeg, hogy még a száraz kisbucik belseje sem érte el a 100 fokot :).
Egész finom különben :).

fordulo_bogyo 2015.02.19. 15:38:05

Koszi!
Ez az igazi, kiserlettel ellenorizni az elmeletet, es masok mereseit!

Munyi cica 2015.02.21. 13:36:52

@fordulo_bogyo:
Részben a te hatásod is, hogy szeretek kísérletezni, te biztatsz mindig erre, hacsak gondolati kísérletre is, emlékszel? :) Másik meg a férjem, azt mondja magáról "én egy kísérleti ember vagyok" szeret kísérletezni. Pár hónapja, mikor volt az a jód őrület, akkor is, Lugolt cseppentettünk üveglapra, és lestük, mikor illan vagy szublimál el, meg ilyeneket csinálunk.
A sütőhőmérőt is a te javaslatodra vettem már egy pár éve, mikor még a régi szkeptikus fórumon beszélgettünk a dió sütéséről, és tudni akartam a sütő hőmérsékletét, hogy mennyire vágja agyon a diót. :D. Csak ritkán használom.
Amúgy még a 80 fokot is alig érte el a zsömléknél, 75 volt inkább, nagyon érdekes.

1

Franciska Pajor 2016.11.01. 19:13:53

Tök jó, most vettem 2 üveggel(Mák olaj).
Nem baj, most már megiszom.
Az omega3-mal kapcsolatban.Én szedem második üveggel .Nekem használ.
Ki váltotta a niromin sprét.
Ez ilyen.

Prémium51 2016.12.02. 15:05:37

Kedves Franciska! Szerintem nagyon jól tetted,hogy mák olajat vásároltál
Ismerek egy súlyosan előrehaladott állapotú csontritkulásban szenvedő középkorú nőt,aki már többféle gyógyszeres kúrán van túl,és a kontrollvizsgálatok semmiféle javulást nem diagnosztizáltak.Végül egy vi
szonylag nagyobb mennyiségű mák olaj kúra (3 hónap/napi 1 evőkanál )
kimutatható javulást eredményezett a csontritkulásában. A kúra után
1 hónap szünet és újból kezdődik a következő 3 hónapos kezelés.
Egyébként én is most vásároltam 1 liter mák olajat,és én is fogyasztom
az omega 3-at is lazaolaj+q10 formájában,nekem eddig bevált.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.12.02. 17:30:31

@Prémium51:

Ez vagy nem igaz, vagy nem a mákolajtól van. A kalcium nem oldódik ki az olajba, ezért a mákolajban nincs.

Külön kérdés, hogy önmagában a kalcium bevitele nem fog látványos eredményt hozni a csontritkulásban, ugyanis a csontritkulások döntő részének nem a kalciumhiány az oka.

Zb74 2016.12.02. 17:36:48

@Prémium51: Ami bizonyítottan jó a csontritkulásra - menopauzán átesett nők esetében -, az napi száz gramm - kb. 10 darab - aszalt szilva elfogyasztása (több részre osztva, hogy ne okozzon hasmenést). Itt a tanulmány:

diginole.lib.fsu.edu/islandora/object/fsu:207718/datastream/PDF/download/citation.pdf

"Qualified participants (n 160) were randomly assigned to one of the two treatment groups: dried plum
(100 g/d) or dried apple (comparative control). Participants received 500mg Ca plus 400 IU (10 mg) vitamin D daily. Bone mineral density
(BMD) of lumbar spine, forearm, hip and whole body was assessed at baseline and at the end of the study using dual-energy X-ray absorptiometry.
Blood samples were collected at baseline, 3, 6 and 12 months to assess bone biomarkers. Physical activity recall and 1-week FFQ
were obtained at baseline, 3, 6 and 12 months to examine physical activity and dietary confounders as potential covariates. Dried plum
significantly increased BMD of ulna and spine in comparison with dried apple. In comparison with corresponding baseline values,
only dried plum significantly decreased serum levels of bone turnover markers including bone-specific alkaline phosphatase and
tartrate-resistant acid phosphatase-5b. The findings of the present study confirmed the ability of dried plum in improving BMD in postmenopausal
women in part due to suppressing the rate of bone turnover."

Prémium51 2016.12.04. 00:04:17

@Meleg Sándor:

,
Az eredmény ami számít , minden más lényegtelen !

Lumienkeli 2017.02.19. 12:45:12

Ezen bejegyzés kapcsán találtam rá a blogra, aminek jó részét el is olvastam az elmúlt időben. Örülök, hogy rátaláltam, kaptam jópár szempontot a tápklálkozás megközelítéséhez és hiteles forrásokat, ahol utána lehet nézni pl. egyes élelmiszerek tápanyag összetételének. Köszönöm!

Azt sajnálom, hogy előbb megvettem a mákolajat kalcium pótlásra (a 3 éves gyerekem tejfehérje-allergia gyanújával eliminációs diétára ítéltetett) és utána néztem csak utána a dolognak, hogy mégis mennyi kalcium van benne, mennyit adhatok egy 14 kilós gyereknek. Nos, kalcium mérgezést legalább nem kap tőle, a pótlást meg kapja szirup formában, még ha ezzel a gyógyszermaffiát támogatom is. :)
A tanulság pedig, hogy se a segíteni akaró rokonok, se a védőnő, se a biobolt eladója nem feltétlenül kompetens, az internet tartalmak nagy részéről nem is beszélve. A magyar egészségügy pedig döcög, gasztroenterológiára fél év a várólista és hogy onnan hogyan tovább még nem tudom. Így pedig óriási a felelőssége a gyerekorvosnak hogy mikor mit tanácsol és a szülőnek, hogy alaposan, korrekt forrásból és ésszel tudjon utánajárni a dolgoknak. Már ha felmerül, hogy valami után utána kéne nézni, ugyebár. Addig pedig igyekszem minél változatosabban összerakni az étrendünket és remélem, hogy a tej nélkül tényleg csak a kalciumra kell odafigyelni.

Ui: a mákolaj nagyon kellemes zabkásába keverve :)

Prémium51 2018.02.11. 16:05:38

2017.01.30.DEXA, Gerinc L1-L4 "A" BMD 1,043 Z-score 0.3 T-score:-0,4
BMD Change :-3,1%
2018.02.02.DEXA Gerinc L1-L4 BMD 1,151 Z-score 1.3 T-score: 0,5pozitiv
BMD Change : 10,4 %
Köszönhető az 1 teáskanál/nap mákolajnak. a K2 és a D3 vitaminoknak.
Én 66 éves férfi vagyok,gondolom a fiatalabbaknál még hatásosabb a mákolaj!!!!
A pesszimista vélemények és hozzáállások miatt !!!!!!

Munyi cica 2018.02.11. 20:48:05

@Zb74: Ó, hát csak most olvasom a szilvát, micsoda jó hír ez! Milyen jó, hogy Prémium 51 is beírt, így keveredtem most ide!

Zb74, köszönöm, akkor én is fogok enni aszalt szilvát :). De miért pont az aszalt, mondjuk nyáron a friss szilva is jó? Végül is az aszalt is abból van. Vagy télen a fagyasztóba elrakott szilva?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.02.12. 07:52:54

@Prémium51:
Nincs ebben semmi pesszimizmus, ez egyszerű élelmiszerkémia. A kalcium nem oldódik a mákolajban. A másik, hogy a csontritkulások döntő részét nem kalcium-hiány okozza. A K2/D3 javítja a felszívódást és ez a táplálékban lévő kalcium beépülését segíti, önmagában javíthatja a score értékeket. A mákolaj ehhez placebo.

Munyi cica 2018.02.12. 09:51:34

@Meleg Sándor: Pontosan erre gondoltam én is, sokkal inkább a K2-D3 javíthatta az értékeket. Ha egyszerre több tényezőt is változtatunk (elkezdünk mákolajat is enni meg K2-D3-at szedni), akkor nem mondhatjuk biztosan, hogy pont a mákolaj segített a három közül.

Munyi cica 2018.02.12. 09:54:25

@Zb74: Még annyit, hogy végül is a friss szilvában is benne van minden, ami az aszaltban, sőt, még víz is van benne :).

Kérdés, hogy vajon számít-e a szilva fajtája, mert vannak ilyen egyszerűbb szilvák is, ami nem besztercei, pl. vérszilva, ringló, sőt, f...sószilva is :D.

Prémium51 2018.02.12. 11:37:58

Tisztelt Meleg Sándor!Nem állítottam,hogy kálcium van a mákolajban mint ahogy azt sem,hogy a kálcium pótlás gyógyítaná a csontritkulást,azt viszont határozottan állítom,hogy a K2 és a D3 vitamin önmagában hatástalan.Nincs szándékomban Önt és senki mást meggyőzni a mákolaj fontosságáról,mert egyszerűen nem áll érdekemben hisz mindenki azt fogyaszt ,amit jónak lát.csupán saját tapasztalataimat mondtam el.Ennyi!Ha Ön úgy látja,hogy a mákolaj placebo.ám legyen,de másokat a saját légből kapott véleményével befolyásolni enyhén szólva nem etikus,mivel mások egészségével nem illik játszadozni.Részemről a mákolajkérdés lezárva !!

fordulo_bogyo 2018.02.12. 15:44:22

@Prémium51: Mire alapozod ezt az allitast?
"határozottan állítom,hogy a K2 és a D3 vitamin önmagában hatástalan"

Zb74 2018.02.12. 17:01:01

@Munyi cica: Ha jól tudom, aszaláshoz nagyrészt egy bizonyos fajtájú szilvát használnak, és az nem föltétlenül ugyanaz, amit fagyasztva kapni. A friss szilva szezonja pedig rövid. Ebben a kutatásban aszalt almát evett a kontrollcsoport; arról nem tudok, hogy az aszalt szilvát valaha is direktben összehasonlították volna a frissel, vagy a fagyasztottal.

Munyi cica 2018.02.12. 19:43:16

@Prémium51:
Kedves Prémium51! Ha csak egy tanulmányt tudna hozni, amiben megbízható kísérletekkel bizonyították a mákolaj hatásosságát csontritkulásban, máris nyakló nélkül enném :). De hiába keresgélek, normális oldalon ilyen nem található. Az ilyen Naturahírek, nőklapja cafe, pláne makolaj.hu, nem egészen hiteles források. Angol oldalakon is keresgéltem, ott sem találtam.
Nagyon örülnék, ha olvashatnék ilyet a mákolajról, mint pl. amilyet Zb74 hozott az aszalt szilváról. Előre is köszönöm szépen! :)

Munyi cica 2018.02.12. 19:49:17

@Zb74:
Köszönöm szépen, különben áttanulmányoztam tegnap a kutatást, amit linkeltél, hogy aszalt almaevőkkel vetették össze, és már ma elkezdtem az aszalt szilvát :). Annyira örülök, közben az jutott eszembe, hogy ringlót meg vérszilvát nem szoktak aszalni, tehát valószínű, hogy rendes kék (besztercei jellegű) szilváról van szó.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.02.13. 06:09:56

@Prémium51:

"határozottan állítom,hogy a K2 és a D3 vitamin önmagában hatástalan" - erre várom az igazoló forrásokat, ugyanis a tudományos konszenzus nem ez.

"Nincs szándékomban Önt és senki mást meggyőzni a mákolaj fontosságáról" - akkor mire fel ez a hiszti?

"másokat a saját légből kapott véleményével befolyásolni enyhén szólva nem etikus" - szóval a saját önmegfigyelésre alapozott érzete megalapozottabb, é etikusabb, mint a sztenderd körülmények közötti vizsgálatok eredményeire hivatkozni. Érdekes.
Én azt gondolom (és ezért is jött létre a blog), hogy az a nem etikus eljárás, amikor valaki a saját, szubjektív tapasztalatait általános tényként, igazolás nélkül hirdetve befolyásolja mások egészséghez kapcsolódó viselkedését.

"mások egészségével nem illik játszadozni" - pont ezért.

"Részemről a mákolajkérdés lezárva !!"- vagyis nincs az állítását igazoló érv a tarsolyában?!

Munyi cica 2018.02.13. 09:26:31

@Meleg Sándor:
" állítását igazoló érv" pont erre várok én is, megbízható forrásból, valamilyen kutatásnak, elvégzett kísérletnek a leírását.

Munyi cica 2018.02.17. 13:41:13

@Prémium51:
Látom már, hogy hiába várok a mákolaj hatásosságáról végzett kísérletről tanulmányt, megbízható forrásmegjelölést, nem fogok kapni. Valószínűleg azért, mert nincs is ilyen.
süti beállítások módosítása