Paleolit étrend - II. - A paleolit kor
2014. január 17. írta: Meleg Sándor

Paleolit étrend - II. - A paleolit kor

Az előző írásomban már jeleztem, hogy nehéz dolog a paleolit étrendet egységes rendszerként kezelni, mert valójában mindenféle elmélet tarkabarka összessége, ami még folyamatosan változásban van. Ennek megfelelően a következőkben olvasható kritikai gondolatok is csak korlátozottan általánosíthatóak.  

A paleolit mozgalom elméleti alapjait Szendi Gábor szépen összefoglalta, szerinte a paleolit étrend alapvetően négy forrásból merít:

 1. A paleolit kori ember rekonstruált étrendje.
 2. A természeti népek életmódja, étrendje.
 3. Az étrendhez való korlátozott alkalmazkodóképesség tétele.
 4. Napjaink friss tudományos eredményei.

A 4 tétel aránya a különböző szerzőknél eltérő. Én úgy gondolom, hogy teljesen elegendő lenne az utolsó tételt stabilan alátámasztani, hogy miért, az a sorozatból ki fog derülni. Először azonban az első tételt kapargatjuk meg egy kicsit…

paleo_01.jpgPaleolit csendélet… ahogy mi elképzeljük…

A paleolitikum (becsületes magyar nevén őskőkorszak) 2,4 millió éve kezdődött, kb. 11,5 ezer éve ért véget. Egy igen hosszú, több szakaszból álló, izgalmas időtartamról van szó, amiben nagyon sok mindent történt az emberiséggel. Volt néhány kisebb-nagyobb jégkorszak, éghajlatváltozás és néhány komolyabb vulkanikus esemény, ami próbára tette őseinket, a Toba kitörése (kb. 73 ezer éve) például majdnem végzett is a korabeli emberiséggel. Ennyit a kőkorszaki idillről…

 

FELTÉTELEZÉSEK

A paleolit mozgalom nevéből fakadóan (minden ellenkező állítás ellenére) kiemelten kezeli ezt a korszakot, akár Voegtlin könyvét, akár a későbbi szerzőket (Eaton, Konner) nézzük, belefutunk a kőkora alapozott állításokra.  A kőkori étrenddel és életvitellel kapcsolatban a rendelkezésre álló források alapján felvázolható egy hipotézis-rendszer, a következőkben ennek tételein megyünk végig.

„a paleolit kori ember egészségi állapota és az étrendje elfogadható módon rekonstruálható”

Ahhoz, hogy a jelenlegi étrendre/életmódra vonatkozóan tudjunk ajánlásokat tenni, ahhoz nagy pontossággal ismernünk kell(ene) a paleolit kor emberiség étrendjét és egészségi állapotát. De ezzel vannak gondok rendesen...

Röviden: szerintem a paleolit kor viszonyainak hiteles rekonstruálásához egyszerűen nincsen elegendő leletanyag. A legrégebbi teljes csontváz kb. 1,6 millió éves, de a paleolit kor utolsó szakaszát leszámítva többnyire csak töredékes leleteink vannak. A temetkezés megjelenése (homo erectus kb. 300 ezer év, neandervölgyi ember kb. 100.000 év) előtt szinte csak véletlenszerű, hogy vannak leletek. Néhány csontváz, csontdarab alapján korrekt leírás nem igazán adható egy teljes földtörténeti korszak embereinek összességéről. Persze a modern tudományos eszközök az utolsó csepp információt is kifacsarják a rendelkezésre álló leletekből, de azért nem árt óvatosan kezelni a dolgokat.

Ha a korabeli egészségügyi viszonyokat akarjuk tudni, megint kissé bajba kerülhetünk. A paleolit kor demográfiai viszonyait nem lehet pontosan meghatározni. Ha a régésznek szerencséje van, akkor egy jobb állapotú csontból meg tudja mondani, hogy nagyságrendileg milyen korú volt az illető, de ebből megint nem lehet általánosítani. Ha esetleg talál egy 50+ éves csontvázat, akkor sem mondhatjuk, hogy általánosságban ennyit éltek az akkor emberek, csak azt, hogy voltak, akik éltek ennyit. A kettő között pedig nagy a különbség.

A paleolit kori betegségek szűk tartományon belül vizsgálhatóak. Csak a csontleleteken nyomot hagyó betegségekről tudunk valamit (ezek többnyire sérülések, csontfejlődést érintő súlyos hiánybetegségek), ez messze nem elegendő a paleolit kori ember egészségi állapotának megítéléshez.

A neolitikus korban fennmaradt lágyszöveteken már kimutathatóak a civilizációs betegségek – ezek azonban max. 5 ezer évesek (pl. Ötzi). A neolitikus leletekben található érelmeszesedésre Szendi is hivatkozik több helyen, de úgy tesz, mintha a paleolitikum emberében ezek igazolhatóan hiányoznának – ez azonban így nem igaz, mert nem tudjuk sem igazolni, sem cáfolni ezt a tételt. Az viszont kétséges, hogy a paleolit korban nem volt rákos megbetegedés: 120 ezer éves bordán találtak tumorszerű elváltozások csoportjába tartozó eltérés (fibrosus dysplasia). Ugyanakkor természetesen nem tudjuk megmondani, hogy milyen daganat típusok és milyen gyakorisággal fordultak elő. 15 ezer éves lelelteken már van tömeges fogszuvasodás is, ami arra utal, hogy már a késői paleolitikumban voltak rendszeres szénhidrát-fogyasztó csoportok.

A paleolit kori étrend egzakt vizsgálata is elég bonyolult ügy. Örvendhetünk, mert találunk különféle kőeszközöket, ezekről pedig kitaláltuk, hogy húst daraboltak velük – tehát ettek húst. De azt már a kőeszközök alapján nem tudjuk megmondani, hogy milyen gyakran és mennyi húst ettek – az izotópos vizsgálatokkal is csak becsülni tudjuk. Találtak őrlőköveket (kb. 30 ezer év) is, ami arra utal, hogy magokat, gyökereket is fogyasztottak – de hogy pontosan mikor, milyen gyakran és mennyit, azt nem tudjuk. Bajban vagyunk azokkal az élelmekkel (rovarok, gyümölcsök, méz), amik beszerzése és elkészítése nem igényel különösebb eszköz-használatot. Ezekről nem marad fenn érdemi mennyiségű tárgyi emlék – mondhatjuk, hogy akkor ezeket nem is fogyasztották?

Az állati-növényi eredetű élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatban egy régész nagyon érdekes problémát vetett fel: ha a paleolit közösség állatot evett, annak csontjai megmaradtak a leletanyagban – de ha gyümölcsöket és más növényi részeket fogyasztott, akkor annak nem nagyon maradt nyoma. Egy állati csontokat tartalmazó barlangból persze könnyű levonni a következtetést, hogy az ősök nagy állatevők voltak – csak éppen a növényi élelmi anyagok jelentős része nem hagy maga után régészetileg feltárható maradványokat. Szóval csak óvatosan…

Ha pedig már nagyjából tudjuk mit ettek, az alapján megbecsülhetjük a tápanyag-összetételt, de ez tényleg csak becslés, igen széles bizonytalansági tényezővel! Ebben lényegében semmilyen konszenzust nem találtam, valójában vad találgatások folynak a mai természeti népek szokásai, a vadon élő állatok tápanyag-összetétele vagy a főemlősök étrendje alapján! Erre nem építhetünk modern kori étrendet.

Ne felejtsük el azt sem, hogy az éghajlat ebben az időszakban többször megváltozott, ez pedig megváltoztatta az élelmiszer-kínálatot. A vándorló, bolygót benépesítő emberiség alkalmazkodott a helyi élelmiszer-kínálathoz: ahogy a mai természeti népek sem egyformán étkeznek, úgy a paleolit korban is az eltérő területekre vándorló embereknek változott az étrendje is: pl.  más-más arányban fogyasztottak állati és növényi eredetű táplálékot.

„a paleolit kori ember életkora jelentősen meghaladta a jelenleg feltételezett értéket, a csecsemő- és gyermekhaladóságtól megtisztított értékek a modern emberét elérik, esetlegesen meghaladták”

A kevés és töredékes leletre épülően nehéz korrekt életkori becsléseket tenni. Gyakorlatilag itt is analógiákra kell támaszkodnunk: a természeti népek és az ember evolúciós rokonai, a főemlősök adatai alapján. De ezek alapján is csak feltételezhető, hogy a reproduktív kor előtti magas (akár 20-30%-os) halandóságot túlélők akár 40-50 éves kort is megérhettek. Ezt a feltételezést más elméletek is figyelembe veszik, a „nagymama-hipotézis” is arra épül, hogy az őskőkorszakban az emberi élet hossza elérte a háromgenerációs közösség létrejöttéhez szükséges értéket, ez pedig tovább segítette az emberi közösségek fejlődését. Ehhez viszont a korabeli viszonyok között nem kellett 40-50 évnél hosszabb élet...

„a paleolit kori emberek mindemellett nem szenvedtek olyan betegségekben, melyek a modern kori ember megbetegedéseiben és halálozásában vezető szerepet játszanak”

A daganatos megbetegedések esetén ez a tétel egyértelműen cáfolt, a többiről nem tudunk véleményt mondani, mivel a fennmaradt csontleletekből nem állapítható meg, hogy voltak-e ilyen betegségek.

Azt megállapíthatjuk, hogy az őskori emberek nagyságrendekkel aktívabbak voltak fizikailag, többet tartózkodtak napon (D-vitamin ugyebár), étrendjük potenciálisan több rostot tartalmazott, ezek védő tényezőnek tekinthetők számos civilizációs betegséggel szemben. A vitamin és ásványi anyagok bevitelét illetően már tényleg csak bizonytalan becslésekre hagyatkozhatunk, hiszen nem ismerjük a fogyasztott élelem hozzávetőleges összetételét, mennyiségét, tápanyag-értékeit sem.

Az étrendi tényezők szerepe a betegségek kialakulásában és a gyógyulásban régi téma, sokat lehet rajta vitatkozni. Az alapot a faj/egyén genetikailag kódolt tulajdonságai (pl. betegséghajlamok) adják, ehhez jönnek a környezeti tényezők, aminek egy „részhalmaza” csak az étrend. Van itt még tucatnyi olyan dolog, amire figyelni érdemes (pl. intrauterin behatások, fertőzések, toxikus behatások, testmozgás). Az egyes betegségeknél változó a különböző tényezők aránya, alapvetően a betegségek egy meghatározható körében érdemes az étrendi vonatkozással foglalkozni. A paleolit korra visszavetítve: egy parazita-fertőzésnek, egy elfertőződő sebnek vagy egy mamuttámadásnak nincs étrendi vonatkozása, de egy szélsőségesen egyoldalú táplálkozás okozta hiányállapotnak már van. Csak éppen ezek gyakoriságáról nem tudunk semmit.

A paleolit étrend legfőbb üzenete, hogy a jelenlegi étrendfüggő „civilizációs” megbetegedések ismeretlenek voltak a kőkorban. Ezt igazából sem igazolni, sem cáfolni nem tudjuk. Azt azért érdemes tudni, hogy az étrenddel legerősebb összefüggést mutató betegségek sem jelentkeznek az esetek többségében a 40. életév előtt, egy paleolit kori embernek nagyságrendekkel nagyobb esélye volt, hogy fertőzésben vagy valamilyen sérülésben (esetleg esek szövődményeiben) múljon ki. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor gyakorlatilag mindegy, mit evett az ősember, a sikeres reprodukcióhoz szükséges életkort megélte, mielőtt az étrendi vonatkozású betegségek elvitték volna, valamilyen más betegség vagy trauma végezhetett vele.

Érdekes megnézni, hogy a főemlősök átlagos életkora fogságban akár duplájára is emelkedhet. Az egyértelmű, hogy ha kiküszöböljük a ragadozókat, a parazitákat, a fertőzéseket és markáns hiányállapotokat, akkor tényleg megnő az étrend szerepe az egészségi állapot és az életkor tekintetében. Gyakorlatilag hasonló jelenség zajlott le az emberiség esetében: miután a legnagyobb halálozást okozó parazitizmusokat és fertőző betegségeket sikerült visszaszorítanunk, csak akkor került a táplálkozás szerepe a fókuszba. E területen is először a markáns hiányállapotok kezelése volt fontos, s ahogy ez megtörtént, úgy léptünk további területekre: ma már ráérünk azzal pepecselni, hogy melyik K-vitaminnak milyen epidemiológiai szintű hatása van.

A legkorrektebb, ha az mondjuk, hogy a vadon mért átlagos élettartam, és az adott étrend által behatárolt potenciális élettartam között nincs összefüggés, illetve a paleolit korra vonatkozóan ez objektíven nem kutatható.

168.jpgCsita, a Tarzan filmekből ismert csimpánz 79 évet élt meg – ez kétszerese a vadon élő csimpánzok  életkorának.

„a paleolitikum alatt az étrendhez olyan genetikai szintű adaptáció alakult ki, ami a mai napig nem változott érdemben”

Az ember alapvető evolúciós „versenyelőnyét” az jelenti, hogy nagyon széles tartományban képes a rendelkezésre álló élelmiszerforrásokhoz és környezeti feltételekhez alkalmazkodni, ezért vagyunk jelen az északi pólustól az trópusokig mindenhol. Azt se felejtsük el, hogy az ember több olyan technológiai „innovációt” alkalmazott már a paleolit korban (kőeszközök, tűz), amik szintén alkalmazkodást jelentenek, csak nem éppen genetikait. A paleolit kor nem volt homogén az étrendi kínálatot illetően. Éppen a változó környezet lehetett az, ami motiválta őseinket a vándorlásra, az eszközök készítésére.

Az étrendhez való alkalmazkodás igen összetett dolog. Mivel ez egy önálló pillére a paleolit érvrendszernek, ezzel külön is foglalkozunk majd.

 

KONKLÚZIÓ

Én úgy gondolom, hogy a paleolit kori étrend és egészségi állapot rekonstruálása alapvetően kevés biztos tényre épülő következtetések és feltételezések rendszere. Erre egy komplett étrendi rendszert alapozni igen bizonytalan konstrukció. Az megint egy kicsit furcsa számomra, hogy a természeti népek életkörülményeinek, életmódjának visszavetítése alapján konstruálnak egy kőkorszaki elméletet, majd ez alapján megállapítják, hogy a természeti népek úgy élnek, mint a paleolit korban… nyilván sok az analógia és sok minden azonos, de ért mégis…

Nem szeretnék kihagyni még egy kritikus pontot. Még most tisztázzuk: a mai „paleolit” étrendnek semmi köze nincs sem a vadászó-gyűjtögető népek, sem a kőkori népek étrendjéhez. A mai háziasított, nemesített növények és állatok összetételükben távol állnak a vadon élő őseiktől – van is a paleolit kutatók között olyan, aki nagyon komoly összehasonlításokat végzett vadhúsok tekintetében (nem ok nélkül). Irrealitás az import termékek (kókusz) és a feldolgozott élelmiszerek (pl. bármilyen növényi olaj) alkalmazása. A paleolit étrend receptúrái pedig 20-21. századi gasztronómiai szülemények, az abszurditás rekordjai nálam a paleolit sütemények, az olajos magvakból készült "liszt", meg a paleolit "kőrözött" és társai... Arról ne is beszéljünk, hogy a paleolit irodista ül a kis kuckójában és várja, hogy kiszállítsák a menüjét… Rendben van, ha nem akarnak napi 4 órát szarvas után futni, marokkővel agyonverni, megnyúzni, majd nyárson sütve foggal marcangolni, esetleg egy kis savanyú erdei szedret majszolni a szúrós bokorból… csak akkor ne hívják paleolitnak.

A legtöbb paleolit irányzat szelektíven kiemel egyes étrendi tényezőket, hozzáad egy-két tudományos alapon érlelt jó tanácsot és ami ebből megszületik, megpróbálja odakötni a paleolit névhez, mert annak azért van kereskedelmi értéke. Még mindig jobb, mint az „alacsony szénhidráttartalmú, glutén- és kazeinmentes étrend további idegesítő szabályokkal véletlenszerűen kombinálva”

Az ősemberek meg forgolódnak barlangi sírjukban...

paleo_04.jpg

Elérhető további cikkek a témában:

 1. Paleolit étrend - I. - Felvezetés
 2. Paleolit étrend - II. - A paleolit kor
 3. Paleolit étrend - III. - Természeti népek
 4. Paleolit étrend - IV. - Étrend a gyakorlatban
 5. Paleolit étrend - V. - A paleolit étrend egészségügyi hatásai

 

Források:

 1. Szendi Gábor: Paleolit szakácskönyv. Jaffa. Budapest. 2010.
 2. Paleolithic. URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Paleolithic 
 3. List of human evolution fossils. URL: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_human_evolution_fossils 
 4. Prominent hominid fossils. URL: http://www.talkorigins.org/faqs/homs/specimen.html 
 5. J Monge, M Kricun, J Radovčić, D Radovčić, A Mann, DW. Frayer: Fibrous Dysplasia in a 120,000+ Year Old Neandertal from Krapina, Croatia. PLoS ONE 8(6): e64539. URL: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0064539
 6. Grandmother hypothesis. URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Grandmother_hypothesis
 7. L Cordain, SB Eaton, J Brand Miller, N Mann, K Hill: The paradoxical nature of hunter-gatherer diets: meat-based, yet non-atherogenic. EJCN (2002) 56, Suppl 1, S42–S52. URL: http://www.nature.com/ejcn/journal/v56/n1s/pdf/1601353a.pdf 
 8. L Cordain, BA Watkins, G L Florant, M Kelher, L Rogers, Y Li: Fatty acid analysis of wild ruminant tissues: evolutionary implications for reducing diet-related chronic disease. EJCN 2002, Volume 56, Number 3, Pages 181-191. URL: http://www.nature.com/ejcn/journal/v56/n3/full/1601307a.html
 9. M P Richards: A brief review of the archaeological evidence for Palaeolithic and Neolithic subsistence. EJCN 2002, Volume 56, Number 12, Pages 1270-1278. URL: http://www.nature.com/ejcn/journal/v56/n12/full/1601646a.html 
 10. T Ghose, S Writer: Paleo Diet May Have Included Some Sweets, Carbs. 2014. URL: http://www.livescience.com/42346-hunter-gatherers-had-tooth-decay.html 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr75752604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MsTindigo 2014.01.17. 15:07:24

A paleolit kapcsán már ugyanez megfordult a fejemben, laikusként is, hogy vajon mennyire paleo, hogy ülsz egy nap 8 órát, nem vadászol, nem gyűjtögetsz, és a legfárasztóbb a hetedben szupermarketben való nagybevásárlás. (Ok, vannak, akik mozognak, én is átlag 3 órát egy héten, de hát hol van ez a vadásszatól, vagy a gyökérgyűjtéstől?)
Meg hogy az ősember biztos mandulalisztből, organiks kakaóporból meg kókuszolajjal nyomatta a sütiket. :D Amúgy ezek a sütik tényleg nagyon fincsik, imádom őket, de mitől paleok??? :D
Az is eszembe jutott, hogy vajon hány évig élt egy ősember? Biztos kevesebb, mint amennyi ideig most élünk. És hogy? Valószínűleg én már nem szeretnék tűzön sült mamutot enni, gyökeret rágcsálni, barlangban aludni a földön. Így, hogy teljesen más az életmódunk, én is megkérdőjelezem, mennyire van értelme az ősember táplálkozását követnünk. :) (Meg nyilván nem is azt követjük, ld. paleosütik :D )
Amúgy imádom a cikkeidet, a legjobb a lúgosítás volt még, sokat küzködtem refluxszal, most már -épeszű dietetikusnak hála- tudom, hogy mit ehetek és mit inkább ne, és sokkal jobban vagyok. Ő magyarázta el nekem azt is, mekkora hülyeség a Te blogodban is leírt lúgosítás elve, amitől egyébként az én állapotom sokat rosszabbodott is.
Már a saját blogomban is írtam rólad, abszolút kedvencem vagy!!! :) Sok ilyen tényfeltáró blog kéne a magyaroknak, de persze a hülyeségben meg a csodabogyókban sokkal könnyebb hinni. Gratulálok! :) Írjál sokat. ;)

savrola 2014.01.17. 16:45:50

Most hirtelen csak négy pontot futottam végig, de azt nem láttam, ami Szendi egyik alapvető célja a paleoval: a nyugati étrend kritikája! @MsTindigo: Végtelenül leegyszerűsíted a dolgot, kicsit olvass jobban utána a paleonak. Amúgy a lúgosításról Szendi is írt. Unokaöcsémnek is refluxa volt, a paleo hatására elmúlt.
A többit majd később.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.17. 16:58:20

@savrola:

A 4 pilléres leírás a Paleolit Szakánykönyv 29. oldaláról van. Ott nincs szó a nyugati étrend kritikájáról.

Egyébként azt hiszem, hogy ha a nyugati étrend kritikáját akarnám megírni, akkor nem feltétlen építenék el egy olyan rendszert, amit legalább annyi kritika érhet. Főleg úgy, hogy az alternatívaként felkínált rendszer történelmi pilléra igen bizonytalan.

MsTindigo 2014.01.17. 17:54:40

@savrola: Nekem meg engedtessék már meg, hogy Sándor józan, és következetes cikkeivel értsek egyet, és ne Szendivel. :)

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2014.01.18. 23:39:27

Két szó, csak két szó:

Paleolit. Kávézó.

Köszönöm. :)

pucratlan 2014.01.19. 00:04:50

Ugye sejtjük, hogy "a paleolit kori ember" eleve akkora leegyszerűsítés, mint ide az Androméda-köd. Őseink paleolit kora felfoghatatlanul sokáig tartott és azalatt sok néppel történt sok minden - még ha ennek részleteiről szinte semmit se tudunk, akkor is.

Egészen biztosan rengeteg alkalommal megtörtént az elmúlt sokszázezer év népeivel, hogy kénytelenek voltak alkalmazkodni valamilyen változáshoz, eközben új táplálékszerzési, táplálkozási módokat kitalálni. És nagyon sokszor történhetett meg az is, hogy ekkor olyasmire fanyalodtak, amibe a társaság egy része belepusztult. Ínségben nem válogat az ember; legalább megpróbálták! Viszont a túlélők később olyan jól alkalmazkodhattak ugyanahhoz (miközben rokonaik hullottak, mint a legyek), hogy később alapvető élelmiszerükké léptethették elő az illető táplálékot, miközben még táplálóbbá nemesíthették. Ezalatt egyáltalán nem biztos, hogy kiszelektálták az ártó tulajdonságaikat, hiszen a gyermekhalandóságot nem kapcsolhatták össze vele, és az évtizedeken át halmozódó egészségügyi kockázataik átlagosan csak olyan sokára vezettek halálhoz, hogy ez a veszteség a populáció számára bőven megérte a biztos kalóriaforrást. (A vége a folyamatnak persze a teljes alkalmazkodás, a sérülékeny génváltozatok teljes eltűnése - évszázezredes nagyságrendű idő múltán.)
A paleolit mozgalom nyilván nem az ilyen korszakok gyötrődéseit óhajtja felidézni (hiszen anélkül is pont egy ilyenben vagyunk benne), hanem inkább egy hosszas, megállapodott status quo-szerű állapot modelljét, amelyben csak olyasmi szerepel, amihez már teljesen alkalmazkodtunk - és ami még akkor is kiátlagolható az őstörténetünkből, ha pontosan abban a formában sosem létezett.

A poszt remekül nevez meg fontos problémákat: bizony nem a táplálkozás az egyetlen tényező, amiben elszakadtunk attól, amire "tervezve lettünk" - rengeteg más is van. A gyakorlatban a legtöbb "paleózó" ember nem tud többet kivitelezni annál, mint hogy nem eszik olyat, ami tiltólistás, viszont szed néhány fajta vitamint. Ez bizony gyakorlati probléma, de a legtöbb ember örül, ha ennyire képes.

Szendi tanácsai tipikusan a Magyarországon élő és egészségügyi problémákkal küszködő városi átlagembernek szólnak, ennek megfelelően nagyjából arra szorítkozva, hogy mit ne egyen és milyen vitaminokat és egyéb kapszulákat szedjen. Mark Sisson Floridából ír az amerikaiaknak, és emiatt egészen mást. Nekik kissé mások a problémáik és nagyon mások a beszerzési lehetőségeik; ő amellett, hogy komplex életmódprogramot ajánl, az alapanyagok minőségére helyezi a hangsúlyt a táplálékkiegészítők helyett.

KatiDiet · www.mdosz.hu 2014.01.19. 00:14:20

@@savrola:

"...Unokaöcsémnek is refluxa volt, a paleo hatására elmúlt...."

Biztosíthatlak, h. nem a paleolittól múlt el, de a hit sokat számít!

pucratlan 2014.01.19. 00:22:33

Szerintem is gyenge hivatkozás azt állítani, hogy bárki rekonstruálta volna "a paleolit kori ember" étrendjét. Én úgy gondolom, hogy ez nem azt akarja jelenteni, hogy valakik leletanyagokból dolgoztak volna indukcióval - inkább azt, hogy a ma ismert tényekből következtetünk vissza deduktív módon. Egy példa: ha azt látjuk, hogy a szervezetünk korlátlan mennyiségű zsírt képes tárolni, viszont csak korlátozott mennyiségű szénhidrátot, akkor ez arra utal, hogy jobban be vagyunk rendezkedve a zsír mint energiaforrás használatára, mint a szénhidrátéra, és feltűnik, hogy ma ezt a képességünket alig használjuk.

2014.01.19. 00:26:47

@KatiDiet: Biztosíthatlak, hogy a paleo étrend hatással van bizonyos dolgokra az ember egészségével kapcsolatban. Például lisztérzékenység. Nemrég derült ki, hogy az emberek kb 40%-a valamilyen mértékben intolerálja a glutént.

pucratlan 2014.01.19. 00:32:40

@KatiDiet: Nekem is elmúlt és visszajött, amikor lazítottam. Elég sokszor megtörtént ez a csiki-csuki ahhoz, hogy egyértelmű legyen az összefüggés. Viszont nem kimondottan a paleo, hanem a finomított szénhidrátok mennyisége és a rájuk reagáló bélflóra változásai okozza a hatást.

Egyébként az egyes embert nem az érdekli, hogy paleónak legyen nevezve amit csinál, hanem az egészsége. Talán meglepő, de amikor Jamie Oliver egészségeseket készít a tévében, azok laza értelemben paleolit menük; bár szerepel az alapanyagok között néhány olyan is, ami elvileg "tiltott", de az egészséges ember számára javasolt 80/20 arányt nem lépi túl. (Most hazudtam? :) hogy korrektül pontosítsak, az a helyzet, hogy két epizódot láttam a 30 perces kajáiról és annak alapján szűrtem ezt le.)

2014.01.19. 00:37:40

@Meleg Sándor: Biztos nem olvstam elég figyelmesen, de amikor arról van szó, hogy a diéta nem mutatható ki egyértelműen a leletekből, mert nincs elégséges számú, akkor miért is egyértelmű a fogszuvasodás alapján levont következtetés?
Valyon milyen következtetésre jussunk akkor, amikor a mai emberi populációt vizsgálva a tej, tojás, gluténérzékenység százalékos emelkedését tapasztaljuk? Mitől lesz egy ember gluténérzékeny? Nem, nem a megnövekedett élettartamtól. Ugyanis öröklött. Tehát valószínűleg nem genetikailag determinált dolog a kalászosok fogyasztása. Szóval? Levonhatjuk a következtetést, hogy a gabonafélék nem kívánatosak az étrendben?
Más: miért egyértelmű a betegségek csökkenése a paleolit időszakban? Mert korábban nem éltek olyan egészségesen az ősemberek????
Na ne. Ez nem tűnik kellően megalapozottnak.
Őseinket a vándorlásra pedig a vadászat jobban inspirálhatta, mint a mezőgazdaság. A vadak hamarabb vándorolnak a körülmények megváltozásával, mint a növények.

pucratlan 2014.01.19. 00:39:00

@Könnyen elkaptuk, uram!: Roppant egyszerű utánajárni egyénileg (valójában persze inkább mondani egyszerű): legalább egy hónapig úgy kell diétázni, mint a hardcore gluténérzékenyek. Utána visszatérve a gluténhez, ha rosszabbul vagy, lebukott a rejtett intorelancia.

Nyilván erre lehet olyan interpretáció is, hogy "azelőtt nem volt semmi bajom, de most gluténérzékeny lettem, mert kipróbáltam a hülye ötletedet". Ezt előre kell bocsátanom, mielőtt bárki hallgatna rám :)

KatiDiet · www.mdosz.hu 2014.01.19. 01:03:57

@Könnyen elkaptuk, uram!:
A paleo étrnben van egy pont/javaslat ami jó, de az sem kizárólag csak az "ősember" étrendjével van kapcsolatban... A jelenlegi szakmai táplálkozási ajánlásokban benne van!!!
A lisztérzékenységre nem térnék ki, túl hosszú lenne....

KatiDiet · www.mdosz.hu 2014.01.19. 01:05:21

El fog múlni ez is mint a többi "csoda"...

gerithegreat 2014.01.19. 01:12:36

Faszság az egész paleo. Aki mást hisz, az mszp-s.

vajon hogyan szól egy tenyér, ha csattan 2014.01.19. 04:00:52

Kedves Szerző,
lehet, hogy elkerülte a figyelmemet, de megkérdezem, hogy milyen veszély leselkedik ránk, ha ezzel az un. paleo módszerrel étkezünk. Úgy értem, milyen egészségügyi veszély?

Benzoylmethylecgonine 2014.01.19. 07:48:14

@pucros: ennél egyszerűbb a magyarázat - egy zsírmolekula sokkal gazdaságosabban elhelyezhető (kisebb), mint a terebélyes és macerás glikogén. Utóbbit a szervezet oda "pakolja", ahol funkciója van (ti. gyors mobilizáció), mint a máj és az izom. Nagy öngól lenne a teljes tartalékot ebből a típusú molekulából felépíteni.

@vajon hogyan szól egy tenyér, ha csattan: bár nem tőlem kérdezted, de a tippem az lenne, hogy valamelyik következő részében a sorozatnak kapsz választ a kérdésedre.

Amúgy a mozgás szerintem igenis nagyon fontos elem, nyugodtan átvehetnék a paleolitikumból, szerintem szomorú, ha valaki az irodában papizza a kis paleokajáját, de ugyanúgy mereszti egész álló nap a kis fenekét.

flort 2014.01.19. 08:07:09

@pucros: "Szerintem is gyenge hivatkozás azt állítani, hogy bárki rekonstruálta volna "a paleolit kori ember" étrendjét"

www.academia.edu/676728/Kuchnia_w_pradziejach

Komolyra fordítva a szót, a "paleo-konyha" szerintem a tripla gyümölcssavval és Bifiduss essensissel vagy a gleccserolvadékból nyert vízzel azonos értékű reklámszlogen, amivel megpróbálják eladni a könyvet, ha a Nigella név már egyszer foglalt.

Nem baj, ha valaki hisz benne, főleg, ha rengeteg pénze van, de a valódi paleolit étrendhez (ahogy azt Európában érteni lehet) a nehezen beszerezhető rénszarvast és a kihalt mamutot, barlangi medvét, gyapjas orrszarvút kellene viszonylag nagy mennyiségben fogyasztani, zsírral, velővel.

Jó Mercutio halott 2014.01.19. 08:28:53

A Szendi-konyv es ez az iras kozott az a kulonbseg, hogy a Szendi-konyv strukturaltan, logikusan es erthetoen irja le a hulyeseget, ez pedig egy rendszerezetlen, ide-oda kapkodos szilveszteri hanyas modjara a nem tudom mit, mert csak sejtem, hogy miket hord ossze a gondolkodas szemetdombjara. Bar lehet, hogy csak koran van es sok volt tegnap a vodka.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.19. 08:42:49

Üdv minden új olvasónak!

Köszönöm a hozzászólásokat pro és kontra, igyekszem tanulni belőlük és ha tudok válaszolok is.:)

Ajánlom elolvasásra a blog többi bejegyzését is, mert vannak témához kapcsolódó írások. A paleolit étrendről sorozatban írom a cikkeket, van olyan téma, ami még csak később kerül terítékre, illetve a kommentekben felvetett kérdésekre is szeretnék majd részletesen reagálni. Addig kis türelmet kérek :)

Tramp 2014.01.19. 08:44:00

Sziasztok!

Úgy látom, hogy sokan teljesen fölöslegesen leragadtak a paleo-n, mint elnevezésen. Nem ez a lényeg, hogy minek hívnak a módszert. Hívhatnák, akár X módszernek is. A lényeg inkább az, hogy sokak, akik ilyen módszerrel táplálkoznak tünetmentessé váltak vagy, akár meg is gyógyultak, a korábban nem gyógyuló betegségeikből. És a lényeg ez. Ha valami segít az embereknek, akkor nem k..vára mindegy, hogy minek nevezik? Aki azon rögzül, hogy mi a neve az nem látja a fától az erdőt. Javaslom, hogy meg kell ismerni alaposan, ki kell próbálni ezt a módszert egy hosszabb időre (legalább 1 évre) és utána nyilatkozni róla. Azután miután az egészségetek rendbe jön és eltűnnek korábban fájó, bosszantó tüneteitek, azután már benneteket sem fog érdekelni, hogy mi a neve, annak ami segített. Mert csak az eredmény fog számítani.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.19. 08:48:12

@pucros:

"Ugye sejtjük, hogy "a paleolit kori ember" eleve akkora leegyszerűsítés, mint ide az Androméda-köd."

Egészen pontosan erről is írtam. Ez az egyik fő problémám a paleolit étrenddel, hogy hivatkozik egy bő 2 millió éves korszakra, amikor egy csomó változás volt az ember környezetében. Akkor a paleolit diéta pontosan melyik kor és melyik földrajzi egység étrendje is?

"A paleolit mozgalom nyilván nem az ilyen korszakok gyötrődéseit óhajtja felidézni"

Nyilvánvaló, ezért is próbálja Szendi ezt a témát kigyomlálni (joggal). Csakhogy a név mégiscsak innen jön, Voegtlin erre épít könyvében, Cordain hivatkozik rá Eaton, Konner öt évente publikál a paleolit kori étrendről. Nem én erőltetem ezt az oldalát...

"amelyben csak olyasmi szerepel, amihez már teljesen alkalmazkodtunk"

Paleolit forrásban én még nem láttam annak a efinícióját, mitől tekintjük az alkalmazkodást tökéletesnek. Paradicsom és citrusélék is vannak a paleolit szakácskönyvekben (még a Szendi-Mezei változatban is), holott mindkét növény potenciális allergén, ráadásul a paradicsom közeli rokona tiltólistára helyezett burgonyának...

"gyakorlatban a legtöbb "paleózó" ember nem tud többet kivitelezni annál, mint hogy nem eszik olyat, ami tiltólistás, viszont szed néhány fajta vitamint."

Ha csak erről szólna az ügy, jóval kevesebb vitát gerjesztene. Sőt, a hivatalos orvoslással/dietetikával sem kellene hadba lépni.

"gyenge hivatkozás azt állítani, hogy bárki rekonstruálta volna "a paleolit kori ember" étrendjét."

Eaton és Konner sorozatban ezt publikálja, időnként kicsit korrigálnak az elgondolásaikon.Vannak azért ilyen rekonstrukciós kísérletek szép számmal...

"a ma ismert tényekből következtetünk vissza deduktív módon."

Egészen pontosan: főemlősök, természeti népek, illetve archeológiai leletek. Nem állítom, hogy reménytelen az ügy, de van egy bizonytalansági tartomány, ami alá nem tudunk menni. De gondoljunk bele: ha ezer év múlva kiásnak egy tescót a soroksári úton - a régészek abból rekonstruálni tudják majd a 21. századi ember valódi étrendjét?

"ha azt látjuk, hogy a szervezetünk korlátlan mennyiségű zsírt képes tárolni, viszont csak korlátozott mennyiségű szénhidrátot, akkor ez arra utal, hogy jobban be vagyunk rendezkedve a zsír mint energiaforrás használatára, mint a szénhidrátéra"

A második állítás nem következik az elsőből. Szénhidrát tömeges tárolására csak a növények képesek, még a nagy szénhidrátfogyasztó növényevők is zsírt tárolnak. Egyszerűen ez az állati szervezet anyagcseréje, valahol elveszítettük a szénhidráttárolás növényekre jellemző formáját. Képesek vagyunk átalakítani egyik anyagot a másikba, a zsír tárolás szempontjából sokkal jobb, mint a szénhidrát.

"legalább egy hónapig úgy kell diétázni, mint a hardcore gluténérzékenyek. Utána visszatérve a gluténhez, ha rosszabbul vagy, lebukott a rejtett intorelancia."

A glutén problémra szeretnék majd legalább egy önálló cikket (vagy legalább egy felet). Vannak ezen a téren tényleg komoly gondok, a paleo megfogott egy tényleg létező jelenséget, de azért a spontán diétázással nem teljesen értek egyet. De erről majd tényleg későb, az a cikk még nem állt össze...

lavór 2014.01.19. 08:59:30

A paleolit korban mennyi is volt az átlagéletkor? Valamit mindig ki kell találni, hogy a hiszékeny emberek öntsék marhaságokra a pénzt, hol káposztakapszulára és cellulitisz krémre. Most majd erre is költ néhány milliót, míg ismét felbukkan valami új elmeháborodottság.

XXL 2014.01.19. 09:07:00

Semmi bajom a paleo meg vegetáriánus étkezéssel, úgy vagyok ezzel a kérdéssel mint a vallással. Egyék amit szeretnek én nem bántom őket,de engem ne akarjanak megtéríteni,mert felnőtt ember vagyok, és a szervezetem tudja, hogy miből akar energiát nyerni. Na a fényevőkkel már nem vagyok ennyire lojális, azok pusztán őrültek.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.19. 09:23:01

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"miért is egyértelmű a fogszuvasodás alapján levont következtetés?"

Egészen pontosan ezt írtam: "ami arra utal, hogy már a késői paleolitikumban voltak rendszeres szénhidrát-fogyasztó csoportok". Ebből nem következik, hogy mindenki az volt a paleolitikum egészében, hanem, hogy voltak ilyen csoportok. Ajánlom a belinkelt forrást, ott vannak részletes infók.

"milyen következtetésre jussunk akkor, amikor a mai emberi populációt vizsgálva a tej, tojás, gluténérzékenység százalékos emelkedését tapasztaljuk?"

Valójában ez egy nagyon összetett kérdés. Mondok egy példát. 1943 előtt nem volt autizmus, mert nem is volt ismert ez a diagnosztikai kategória. Aki autista volt azt besorolták skizofrénnek. Az 50-es évektől emelkedni kezdett az autisták száma, ez nagyrészt annak volt köszönhető, hogy a pszichiáterek egyre szélesebb körben tudtak a jelenségről, de még mindig sok esetben skizofrénnek diagnosztiáltáák az autistákat. 1980-ban a DSM-III-ba bekerült egy új autizmus diagnózis, innentől robbanásszerűen emelkedett az autisták száma - része lett az általános diagnosztikai rendszernek. A DSM-IV és frissítései még lazábbak voltak, a növekedés szinte exponenciálissá vált, ma az autizmus lassan összemosódik a figyelmhiányos zavarokkal, ami azért nagyon messze van a klasszikus Kanner vagy Asperger féle tünetcsoporttól. Látszik, hogy a diagnosztikai rendszer nagyon befolyásolja, hány betegünk is van...

Lisztérzékenység: az epidmiológiai adatok ugyanolyan zavarosak, mint az autizmusnál. Minél jobb az ország szűrőrendszere, annál több van. Az biztos, hogy 1-2%-nál több van, a lisztérzékenyek nagy része ma is IBS és egyéb diagnózisok alatt fut.

"Mitől lesz egy ember gluténérzékeny?"
Na ez az, amire nincs pontos válaszunk. Se a pelolitnak, se a hagyományos orvosásnak. Elméletek vannak, illetve egyes rizikótényyezőkről tudunk többet-kevesebbet.
Szerintem még a lisztérzékenység diagnózisa sem tekinthető kiforrottnak.

"Nem, nem a megnövekedett élettartamtól. Ugyanis öröklött. Tehát valószínűleg nem genetikailag determinált dolog a kalászosok fogyasztása."

Nem, nem a megnövekedett élettartamtól. Az öröklöttség kérdése érdekes, mert a hajlamosító tényezőt jelentő HLA variánsok birtokosai sem mind lisztérzékenyek. Ja, és ezek a HLA típusok jóval korábbbiak, mint a gluténfogyasztás.

"Más: miért egyértelmű a betegségek csökkenése a paleolit időszakban? Mert korábban nem éltek olyan egészségesen az ősemberek????"

Nem értem ezt a kérdést. Szerintem én ilyet nem írtam.

"Őseinket a vándorlásra pedig a vadászat jobban inspirálhatta, mint a mezőgazdaság. A vadak hamarabb vándorolnak a körülmények megváltozásával, mint a növények."

A vándorlás létrejöhet a vadászállatok követésével. a nagyobb volumenű mozgást első sorban a terület eltartóképességéhez viszonyított népességtöblet inspirálja. Állatvilágban is ismert jelenség. Ha változik az éghajlat, az változtatja aa táplálékkínálatot és ez szintén vándorlást indíthat el. Amikor a földművelés és a háziasított állattartás megjelent, az ember ott volt a bolygó minden jelentős régiójában.

rebdelka 2014.01.19. 09:23:07

Ez az étkezés törekvés egy egészségesebb, és hosszan fenntartható "diétára", életmódra. Aki erre a táplálkozásra áttért megpróbálja elkerülni a többszörösen feldolgozott termékeket, húst vásárol, zöldséget és gyümölcsöt, és ezekkel az alapanyagokkal oldja meg az étkezését. Aki így táplálkozik évekig (én pl. 3,5 éve), az nem rendeli a kaját, hanem a vásárolt, vagy termelt alapanyagokból elkészíti, és viszi magával a munkahelyre, kirándulásra stb. Próbál többet mozogni (mondjuk kerékpárral jár munkába), többet lenni friss levegőn. Aki ezt az életmódot választja, az elkerüli a számára ártalmas ételeket, az édességeket, cukrot, amitől csak hízott, és egyre többet kívánt, a tejet, amitől ment a hasa, a hüvelyeseket, amitől mindig felfúvódott, a tésztát ,krumplit, rizst, ami csak fölös kalóriákat vitt be, és állandóan égett a gyomra, és még folytathatnám tovább. Aki így táplálkozik, az nem süt süteményeket, csak félévben egyszer, mikor rátör a nyalakodási roham. A sok furcsa paleolittá változtatott étel, csak segítség a kezdőknek. A PALEOLIT elnevezés sajnos a legrosszabbat hozza ki az emberekből, minimum hülyének nézik aki belekezd, mert a hagyományosabb táplálkozással csak egyre betegebb lett. Nem azt nézik, hogy törekszik egészségesebben élni, nem tisztelik a kemény próbatétel miatt, mert kezdetben, és később is sok lemondással, és munkával jár a megtartása. Sőt néha éhezéssel is, mert egy egész napos kiküldetésen szinte lehetetlen olyan ételt kapni,ami nincs agyonvágva cukorral, adalékanyagokkal, finom liszttel. Kinevetjük az ilyen embert, szójátékot faragunk a szerencsétlen elnevezésből, hosszan taglaljuk a paleolit korszakot, és vicces mammutos rajzokkal szórakoztatjuk a nagyérdeműt. És a tömeg hujjog, és tapsol!

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.19. 09:25:41

@vajon hogyan szól egy tenyér, ha csattan:

Ez sok mindentől függ, erről egy következő cikkben részletesen írok.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.19. 09:28:31

@Jó Mercutio halott:

Az írói stílusomról annyit, hogy van akinek tetszik, van akinek nem. Ez nem könyv, hanem blog, teljesen mások a lehetőségek.

De a beírása azt hiszem Önt is minősíti, nem csak engem.

Ha van érdemi megjegyzése, azt szívesen elolvasom. :)

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.19. 09:33:10

@Tramp:

"sokan teljesen fölöslegesen leragadtak a paleo-n, mint elnevezésen. Nem ez a lényeg, hogy minek hívnak a módszert. Hívhatnák, akár X módszernek is."

Ez nem egészen így van. A paleolit korra szinte minden szerző hivatkozik alapkén, még Szendi Gábor is.

"A lényeg inkább az, hogy sokak, akik ilyen módszerrel táplálkoznak tünetmentessé váltak vagy, akár meg is gyógyultak, a korábban nem gyógyuló betegségeikből."

Ez a jelenség érdekel engem is, de szerettem volna az elején kezdeni.

"Javaslom, hogy meg kell ismerni alaposan, ki kell próbálni ezt a módszert egy hosszabb időre (legalább 1 évre) és utána nyilatkozni róla."

Az a gond, hogy akkor melyik paleoót is próbáljam ki. Tóth Csaba féle paleo-ketogén étrendet? Szendi féle étrendet? Esetleg legyek nyers-paleós? TED-es? Cordain tanait kövessem vagy Lindebergre alapozzak? Mindegyik paleo és mindegyik azt mondja magáról, hogy az az igazi... de a vegások is ezt mondják meg a lúgostók is... :)

vanRob 2014.01.19. 09:39:01

@lacalaca: Kb 100 méterre van tőlünk egy paleolit bolt. Van benne paleolit virsli...
És szerintem nem a hátsó udvarban ölik le a szavannai vadakat.
Most ez egy divatos irányzat, majd elmúlik, mint ahogy eddig mindegyik divatos irányzatot lesöpört a soron következő.
Egy dologgal azonban nem szabad vitatkozni. Ha valaki úgy érzi, hogy ezáltal (vagy akármi más által) egészségesebb, boldogabb, stb, akkor csinálja.
A kínaiak több ezer éve a zöld teára esküsznek, a japánok a tengeri állatokra. A közép-amerikai őserdőben élő félvad törzsek meg az ellenség kivágott szívére. Ez van.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.19. 09:40:04

@rebdelka:

Ami leír, az nagy részben szinkronban áll a dietetika és az orvostudomány mai ajánlásaival. A kérdés az, hogy a sok lemondásnak olyan többlet hozadéka, ami miatt megéri...

"egy egész napos kiküldetésen szinte lehetetlen olyan ételt kapni,ami nincs agyonvágva cukorral, adalékanyagokkal, finom liszttel"

Ezzel én is egyet értek. Attól, hogy nem paleózom, ez a jelenség engem is zavar. Hogy mit kezdjünk az élelmiszeripar vadhajtásaival, az nem csak a paleósok gondja, a dietetikusok is küzdenek ezzel elég sokat...

Angel Wing 2014.01.19. 10:12:23

Sok a szöveg. Előbb ki kellene próbálnod elfogulatlanul, becsülettel csinálni pár hónapig, aztán megírni a tapasztalatokat, mert innen úgy tűnik, hogy összeszedtél pár cikket anélkül, hogy igazán tudnád miről is van szó.

Tramp 2014.01.19. 10:29:17

@Meleg Sándor:
Először azt érdemes kipróbálni, amelyik a legkönnyebben megoldható, vállalható a számodra. Főleg ha egyébként teljesen egészséges vagy, mert akkor nem sürget az idő. Akinek van valamilyen betegsége (remélem neked nincs), akkor az úgyis mindent ki fog próbálni amiről úgy gondolja, hogy segíthet. Én pl. ha "ne adja Isten" rákos lennék, akkor 1-2 hónapig szigorú ketogén diétát tartanék.(diéta = kúraszerű,azaz határozott idejű táplálkozási módszer)

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.19. 10:50:46

@Angel Wing:

"Előbb ki kellene próbálnod elfogulatlanul, becsülettel csinálni pár hónapig, aztán megírni a tapasztalatokat"

Laikusként lehet, hogy én is ezt mondanám. Lehet, hogy ki is próbálom egyszer. De dietetikusként azért kicsit másképp állok a problémához, mert ha egy beteg embernek teszek javaslatot, akkor nem közelíthetem meg ilyen módon a problémát. Erős példa, de elmondom: egy vakbélgyulladásra akor is műtétet fogok javasolni, ha még nem próbáltam és egy lisztérzékenyt le fogok beszélni a kenyérfogyasztásról annak ellenére, hogy én magam eszem. Az egyéni tapasztalás irreleváns ilyen szinten...

Egy dietetikus sem él olyan sokáig, hogy mindent kipróbálhasson és ha ki is próbál sok mindent, ez nem feltétlen jelent lapot ahhoz, hogy másoknak hasznos tanácsot adjon.

Azoknak, aki lemaradtak az elejéről, elmondom: nem az a célom, hogy sárba rántsam a paleolit étrendet, hanem hogy saját szemszögemből elmondjam róla a véleményemet. leírom azt, amivel nem értek egyet és ahol egyet értek (lesz olyan is), azt is le fogom írni.

midnight coder 2014.01.19. 10:57:10

Na most, aki picit tanult történelmet, és úgy általában van rálátása a világra, az az ilyen paleoizéket eleve oldalba röhögi. Egyrészt mert tudja hogy pár lábszárcsont szilánkból elég bátor dolog lenne következtetni az akkori polgárok egészségügyi viszonyaira, a táplálkozásukról már nem is beszélve, másrészt mert ez igen hosszú időszak, több emberfajjal, akik sokféle életmódot életek sokféle helyen.
És mivel a technológiájuk még nem annyira volt kifinomult mint a mai emberé, így a táplálkozásuk is sokkal inkább ki volt szolgáltatva az aktuális körülményeknek.

A paleolit étrend kb. arról szólhatott, hogy eszünk amit találunk.

Persze realityshown edzett agyú szőkenőknek bármilyen hülyeséget el lehet adni. A paleolitról beugrik nekik, hogy általánosban tanulták hogy akkor élt az ősember, aki nagy volt és szőrös, tehát nyilván roppantmód egészséges.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.19. 10:57:55

@Tramp:

Érik egy tesztüzemmód... :)

Egyébként ettől függetlenül vannak korrekt étrendi kísérletek, amik hitelesebben a saját tapasztalatnál, már csak azért is mert volt kontrollcsoport és több személy vett részt benne. Ezeknek az eredményeiről fogok részletesen írni - nagyon jól mutatja, hol vannak az erényei és a hátrányai a paleónak...

Csak a témát a terjedelem miatt több cikkre kellett bontanom, a konkrét gyakorlat 2-3 cikk múlva érkezik...

031052 2014.01.19. 10:58:55

@Könnyen elkaptuk, uram!: az a 40% inkább legyen 4, a többi csak trendinek érzi magát, hogy ő nem eszik glutént

gregor man 2014.01.19. 11:00:07

Téved, vagy nem téved a Paleo? /Tök mindegy mi a név./
Jómagam készítettem egy számítógépes programot amivel bármilyen étrend megvizsgálható tudományos szempontok alapján.
Ime a konklúzió:
Az Egészség-KONTROLL szoftver étrendanalízise azt bizonyítja, hogy csak a Paleolit-, -azaz a genetikailag harmonikus ősi evolúciós étrend- és a -paleo irányultságú- GOA diéta felel meg annak, hogy egyszerre, egyidejűleg minden tudományos adat, mutató
(GI;GL;PRAL;ZONA;OI;IF)az optimális egészségzónában legyen!

Innen letölthető a program is meg a GOA-diéta PDF is.
GI= Glikémiás index
PRAL= Sav-básis mutató
OI= Omega6/omega3 arány
IF= Gyulladás faktor

Részletesebben lásd: www.Bioteka.com
GOA-diéta; Egészség-KONTROLL szoftver

orvlat 2014.01.19. 11:00:15

Saját tapasztalat alapján intenzív állóképességi sport mellé nem ajánlom. Egyszerűen képtelen voltam elég energiát bevinni ezzel az étrenddel-teljesítménycsökkenés, krónikus fáradtság, alvászavar. ettől függetlenül kevésbé intenzív sportokat űzőknek nagyon jó hatású lehet.

okoskodó fórumlakó 2014.01.19. 11:11:40

Ez a paleo-étrend elnevezés sok félreértés szülőatyja. Az alaptézis nem rossz, de egyszerűbben kellene megfogalmazni a lényeget: az emberi szervezet nem alkalmas arra, hogy feldolgozott élelmiszereket, finomított szénhidrátokat megemésszen. A betegségek döntő része pedig a táplálkozásból adódik. Nem pedig abból, hogy nem mozgunk eleget és emiatt elhízunk.

Viszont ehhez nem kell a paleóhoz ragaszkodni. De alapvetéseket (a tej károssága, a túlzott szénhidrátfogyasztás hátránya) ideje elfogadni lassan.

zZz 2014.01.19. 11:13:10

@pucros: ez a zsírtárolós gondolatmenet szerintem kicsit gyenge lábakon áll.
Abból, hogy a szervezet hatékonyabban tudja tárolni a zsírt, még nem következik az, hogy forrásként is nagy arányban azt preferálja. Csak azt jelenti, hogy azt hatékonyabban tudja tárolni.
Személy szerint az arany középútban hiszek: mindenből kell nem eltúlzott arányban. Erre talán egy jó példa a különböző zsírok kritikája, lásd: telített zsír rossz, telítetlen jó, de várj, mégsem, mert már vannak tanulmányok rá, hogy a telítetlen rossz, de elolvasva a tanulmányt kiderül, hogy ilyenkor telítetlen zsírokkal tömött étrendről volt szó stb.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.19. 11:14:01

@031052:

A cöliákia legyen 2%, a szubklinikus glutén érzékenység X. Ennek igazából nincs korrekt orvosi definíciója, nem tudjuk így azt sem, hogy adott populációban mekkora arányt érint.

A lisztérzékenységnél hangsúlyos HLA típusok aránya népcsoportonként változnak, sajnos a bantu négerekről több adat van, mint a magyar lakosságról...

aeidennis 2014.01.19. 11:15:16

Amit ma az emberek paleolitnak esznek annak az égvilágon semmi köze ahhoz, amit az őskőkorszakban ettek.

1, az ősembertől nem állt távol a kannibalizmusm és a dögevés (nem volt sajnos hűtőjük)
2, ittak tejet, hiszen emlősállat az ember is, valamint nehezen tudom elképzelni, hogy a nemrég szült mammut, tehén, szarvas, stb. tőgyét kidobták volna mondván azt a tejes izét ők meg nem eszik.
3, ettek gabonát, magokat, hüvelyeseket, ezeket ugyanúgy összegyűjtötték a többi bogyóval és (alkalomadtán erjedt) gyümölccsel.
4, Amerika paleolit népei bizonyára ettek krumplit, paradicsomot és paprikát is.
5, valamint a paleolit korban ugyancsak fosztogatták a vadméhek kaptárait, azaz ettek cukrot.

Viszont egészen biztos, hogy nem ettek génmanipultált, vegyszerezett növényeket, 30 nap alatt növekedési hormonokkal felturbózott csirkét, nagyiparilag előállított E-adalékanyagokat és a többi.

Többet ésszel, mint ész nélkül.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.19. 11:18:52

@gregor man:

Meg fogom nézni a szoftvert. Első körben nekem úgy tűnik, hogy a kiválasztott paraméterek mindenképpen a paleolitnak kedveznek...

A GOA diétát át fogom olvasni...

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.19. 11:27:47

@okoskodó fórumlakó:

"Ez a paleo-étrend elnevezés sok félreértés szülőatyja."

Marketing szempontból jó, mert egzotikus, könnyen megjegyezhető, most már jól eladható. Egyébként a paleolit étrend koncepciója eredetileg tényleg a barlanglakó ősemberek étrendjét célozta meg (Voegtlin, 1975).

"az emberi szervezet nem alkalmas arra, hogy feldolgozott élelmiszereket, finomított szénhidrátokat megemésszen"

Nem az emésztéssel van baj, arra tökéletesen alkalmasak vagyunk. A vita fókusza a hosszú távú egészségügyi hatásokon van.

"a betegségek döntő része pedig a táplálkozásból adódik. Nem pedig abból, hogy nem mozgunk eleget és emiatt elhízunk."

Ez így eléggé nagy általánosítás, nem tudok egyet értelni vele. A betegségeknél változó arányban vannak táplálkozási tényezők. A mozgást dietetikusként is legalább egy sorba tenném a táplálkozással. Cukorbetegeknél nagyon komoly eredményt lehet elérni egy jó mozgásprogrammal, de számos más betegségnél is esszenciális.

"De alapvetéseket (a tej károssága, a túlzott szénhidrátfogyasztás hátránya) ideje elfogadni lassan."

A tejet nem feltétlen tartom károsnak (van egy korábbi bejegyzésem a témában a blogon).
A túlzott szénhidrátbevitel, különösen, ha magas glikémiás indexű egyszerű szénhidrátokból áll össze - nos, az dietetikusok szerint is káros. A nézetkülönbség abban van, hogy a paleolit száműzni akarja a szénhidrátokat, a dietetika szerint elég azt egy meghatározott minőségi és mennyiségi tartományon belül tartani.

Angel Wing 2014.01.19. 11:29:19

@Meleg Sándor: Oké. Hogyan lehet saját szemszöged, ha nem próbáltad? Ez nem saját szemszög. Ez mások véleménye alapján összeállított írás, és korrektebb azt mondani, hogy én nem próbáltam, és mások ezt írták róla.

Tramp 2014.01.19. 11:30:00

@Meleg Sándor:
Kíváncsian várom a folytatást!
Egyébként pedig a kontroll csoportos kísérleteket alapvetően jónak tartom, főleg ha korrekten, becsületesen végzik el azokat. Szendi Gábor is sok ilyen kísérlet eredményeit feldolgozta, és felhasználta azokat a munkáiban.
Én magam korábban vagy 1,5 évig komolyan paleóztam a Szendi-féle módszer szerint. Mostanában szeretnék ismételten visszatérni ehhez az életformához, mert nagyon hiányzik az az általa megszerzett érzés, hogy baromian jól éreztem magam a bőrömben. Szerencsére nem vagyok beteg és csak azért kezdtem el anno paleózni, mert egy kissé felszaporodtak a kilók rajtam (a 174 cm-es magasságomhoz 90 kiló voltam, amit én soknak találtam). A paleozás eredményeként lefogytam 14 kilót és eltűntek a nem megfelelő táplálkozás egyéb következményei is (pattanások, kisebb időszakos ízületi fájdalmak, hasi puffadás, gázképződés, stb.)

2014.01.19. 11:31:19

@Meleg Sándor: Szénhidrát fogyasztó csoportok: a gondom az, hogy cáfolsz egy elméletet, mert a leletek száma alapján nem mondható ki, hogy a húsevés dominált volna, tehát a paleo hülyeség. Majd azt állítod, ugyanezen időszak végén a szénhidrátfogyasztás bizonyos csoportoknál jellemző volt. Tehát egy véges forrás alapján két különböző következtetésre jutsz. Sőt, most azt mondod, hogy csak "bizonyos csoportok" esetében igaz a megállapításod. Akkor nyitva hagyod a megválaszolását annak, hogy mi van a többi csoporttal? Azok lehet, hogy nem ettek meghatározó mennyiségű szénhidrátot?

A másik téma: attól, hogy nem tudtuk meghatározni 50 évvel ezelőtt, milyen mértékű a glutén, tej, tojás intolerancia a lakosság egészében, még nem jelenti azt, hogy nem volt ugyanannyi, mint ma.
Ez viszont azt tételezi föl, hogy az emberi szervezet nem tudott alkalmazkodni a glutén tejcukor/fehérje, tojásfehérje megemésztéséhez. Tehát eredendően nem lehet determinálva...
Vagyis a hús, gyümölcs zöldség az eredendő táplálék.

okoskodó fórumlakó 2014.01.19. 11:35:10

@Meleg Sándor: a szénhidrát teljes elhagyása értelmetlen, nyilván.

Az egészségügyi problémák szempontjából releváns szénhidrátokat viszont ki lehetne dobni a kukába. Az nem létezik, hogy olyan állapotban legyenek emberek, mint amilyenben vannak. És ez nem pénzkérdés.

aeidennis 2014.01.19. 11:36:00

@Angel Wing: Zacher Gábor sem próbál ki minden design drogot, mégis elég jó toxikológus...

okoskodó fórumlakó 2014.01.19. 11:36:28

@Könnyen elkaptuk, uram!: a tej- és a tojásfehérje nem nagyon hasonlítható össze.

2014.01.19. 11:39:26

@Meleg Sándor: A tejet nem feltétlen tartom károsnak (van egy korábbi bejegyzésem a témában a blogon). "
Tekintve, hogy az északi típusú (európai) ember kivételével nem tudja megemészteni a szervezet a tejet kisgyermekkor után, elmondható, hogy nem lehet egészséges. Egy hasmenés meggátolja egyéb életfontosságú anyag felszívódását is.Tehát az ősember nem volt képes a tejet megemészteni, az északra vándorlócsoportoknál alakul ki ez a képesség, valószínűleg szelekció révén.

Egyébként nem gondolom, hogy a paleo-t védenem kellene, de úgy láttam, hogy írásodban vannak megválaszolatlan kérdések, szúrta a szemem, hogy ugyanazon szempont alapján bírálsz, amivel saját véleményed alátámasztod.
mivel a lisztérzékenység autoimmun betegség, így nem vethető össze a diabétesszel, ahol az a tipusos valószínűleg az ősembernél rövid életet biztosított volna, ha szénhidráton él (nem érte volna el a genetikai adottság továbbviteléhezszükséges életkort), a b tipusos pedig a megnövekedett élettartam "előnyeként" válhatott ismertté.

okoskodó fórumlakó 2014.01.19. 11:39:48

Ha már dietetikus vagy, akkor nagyon sok kérdésem lenne feléd. De majd talán lesz olyan poszt, amelyben a közétkeztetésről is írsz, és ott meg lehet majd ezeket beszélni.

2014.01.19. 11:40:25

@okoskodó fórumlakó: Mint emészthetetlenül allergén reakciókat kiváltó, igen.

bungics (törölt) 2014.01.19. 11:44:31

Hogy őszinte legyek, én az a típus vagyok, aki állandóan "fogyókúrázott" világ életében, mert hiú vagyok, mint a fene, és hízásra vagyok hajlamos.
Kipróbáltam én mindent, de soha nem érdekelt a tudomány mögötte, a magyarázatok, lusta vagyok ehhez.
De egyet mondhatok nagyon sok év kisérletezés után: az egyetlen és legcélravezetőbb, gond nélkül betartható életforma, amivel az utolsó gramm túlsúly hipp-hopp lemegy és tartható: HA NEM ESZEK GLUTÉNT. Bármi mást lehet zabálni, cukrot, zsírt, soha nem nézem, nem számolom, de ha nem eszek glutént, nem ingadozik a súlyom, és nem fáj a fejem.
Sajnos a gasztokultúránk annyira glutén-központú, hogy marha nehéz betartani ezt az életformát. Ha nem akarok állandó különc és kivülálló lenni (egy idő után már mindig idegesít), így a glutén-mentes időszakaimat rendre feladom. :(
Na, elmentettem a blogodat, kiváncsian várom, hogy erről írj.

2014.01.19. 11:46:19

@okoskodó fórumlakó: a tej- és a tojásfehérje nem nagyon hasonlítható össze. "
amúgy olvastad, amit írtam? Szerinted összehasonlítottam őket? Az élettartam megrövidítésére, mint táplálékkal szembeni intolerancia igenis jók. Ez tök független attól, hogy az egyén a tejcukorra, a tejfehérjére, vagy a tojásfehérjére allergiás-e.
A lényeg, hogy genetikailag öröklődik, tehát nem adoptáció mellékterméke. Az ember nem alkalmas a tej emésztésére kisgyermekkor után, a fehér bőrrel alakult ki ennek képessége, így tudott az észak felé vándorló ősember elegendő d vitaminhoz jutni. Különben meghalt. Így viszont csak az örökítette tovább génjeit, aki alkalmas volt a tej emésztésére. De a fehérje intolerancia teljesen más kérdés. Ott az a gond, hogy fel tud szívódni a bél falán keresztül és immunreakciót vált ki, mint a vírus, mondjuk.

bIQa 2014.01.19. 11:47:15

A paleó étrend elméletekkel ugyanaz a baj mint Marxszal: addig jó, amíg a fennálló rendszert kritizálja, és ha itt megállna, akkor a dicsőség glóriája övezné. De sajnos nem áll meg, hanem úgy tesz mintha zsebében lenne a bölcsek köve és azzal meg tudná váltani a világot

Budapest területén a paleó időben összesen két tucat férfi lakott. Az Érden feltárt vadásztelep leletanyagának elemzése szerint nagyjából 30 kilométer átmérőjű területről gyűjtötték a zsákmányt és rakták el a jégverembe. Most meg kb. 2 és fél millió ember van, mammut és óriásgím pedig egy se (na jó, Mammut plázából van kettő a Széna téren). Innentől kezdve csak egy hangzatos szlogen paleolit táplálkoásról beszélni, éppúgy mint osztály nélküli társadalomról

Az idilli aranykor ábrándja éppúgy része a marxizmusnak mint a paleó elméleteknek. Ősközösség, ami soha nem volt (gondoljunk csak a nők birtoklására, ami sohasem volt arányos, most sem az), paleolit étrend amit valójában mindig a kényszer szült, és ez a kényszer folyton változott. Most ezt a kényszert így hívják: divat

okoskodó fórumlakó 2014.01.19. 11:56:17

@bIQa: a paleo egyértelműen divattá kezd válni. Sokaknak kell a jól hangzó név ahhoz, hogy életmódváltásba kezdjenek. Mégis: a paleo (iszonyatosan ciki leírnom ezt a szót, de ez van) áll a legközelebb az optimális táplálkozáshoz.

Igazság szerint a normális étkezéshez nem kell divatkövetőnek lennünk. Azt kell csak ennünk, amit fel tud dolgozni a szervezetünk. Ez nem divat kérdése, ez józan gondolkodás függvénye. Ha ezt nem látjuk be, akkor a legfőbb hobbink a gyógyszerek szedése marad.

2014.01.19. 12:00:21

@bIQa: Nem ez a kérdés, rosszul közelíted meg. Ha két embertől hat gyermek születik, fog-e öröklődni azon két ember tulajdonsága? Ha az őskorban egy kis számú csoport képtelen megemészteni a glutént, fog-e öröklődni ez a tulajdonság napjainkig?
Ha igen, akkor azon embereknek, akik más táplálékon élnekl, mint őseik, az a táplálék veszélyt jelenthet.
Mondjuk a glutén. Ha figyelembe vesszük, hogy jelenleg a populáció kb40%-ára becsülik a gluténra való érzékenység valamilyen mértékét (fáradékonyságtól a súlyos hasmenésig), akkor elmondható, hogy ez egy öröklött tényező?
Főleg, ha tudjuk, hogy autoimmun betegségről van szó, tehát a szervezet saját magát pusztítja? (bélfal, bélbolyhok)
Lehet ez szerzett, vagy inkább öröklött? Ha öröklött, lehetséges-e , hogy az ősember, aki nem volt táplálékbőségben élő, növényi táplálékon fejlődjön? Vajon tud-e vadászni, menekülni egy ősember, aki a fosástól legyengül?

2014.01.19. 12:01:16

@okoskodó fórumlakó: Köszönöm válaszodat! Egy üde színfolt! Ilyet évente egyszer látni a fórumokon!

2014.01.19. 12:04:15

@okoskodó fórumlakó: Igazság szerint a normális étkezéshez nem kell divatkövetőnek lennünk. Azt kell csak ennünk, amit fel tud dolgozni a szervezetünk."
teljesen egyetértünk. Én úgy látom, hogy mint minden irányzatnak, ennek a paleo izének is az alapigazságra egy vallási jellegű körítés rakódik, mert valamiért az embereknek könnyebben eladható, ha hihetnek valamiben, ami más, és még bizonyít is. A tény kevés, hinni kell!
Lásd még: intelligens mosópor, intelligens automata váltó....

Angel Wing 2014.01.19. 12:05:48

@aeidennis: A két dolog: drog és egészséges táplálkozás nem egy súlycsoport.

Borenbukk 2014.01.19. 12:17:47

@Angel Wing: Es ez milyen szempontbol szamit? Kell-e kiprobalnom szemelyesen, hogy biztonsagi ov es legzsak nelkul kozlekedjek, mert van egy csomo ember, aki viszonylag olcson meguszta? A hetedikrol kizuhano kisgyerek, aki karcolasokkal ussza meg? Ugorjak, vagy elegedjek meg masok ilyen iranyu tapasztalataival, ami szerint ez altalaban halalos?
Hagyjuk a fenebe a macerat a rakkal, AIDS-el? Allitolag vannak akik maguktol meggyogyultak.

bIQa 2014.01.19. 12:25:19

@Könnyen elkaptuk, uram!:
A lényeget nem értetted meg

Ilyen embertömegek táplálását nem lehet megoldani paleolit módon, hanem csak a civilizáció által elkorcsosított állatokkal és növényekkel, ipari méretekben. Ez megy a civilizáció által elkorcsosított embereknek. Főleg az utóbbival nem könnyú szembenézni, így jön a képbe a paleolit ábránd

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.19. 12:41:51

@Angel Wing:

Visszakérdezek: Szendi Gábor hány saját kutatást végzett/publikált a témában. Ő is alapvetően mások írásaira támaszkodik.

Mivel alapvetően egészséges vagyok, nekem a paleolit étrend nem hozna forradalmi újítást az életembe. Ha viszont ezt leírnám, jönne más irányból a kritika, hogy azért mert...

Az egyéni példák sem tökéletesek, a TED könyv tele van olyan leírásokkal, ahol a mainstream paleo nem működött...

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.19. 12:44:59

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"a leletek száma alapján nem mondható ki, hogy a húsevés dominált volna, tehát a paleo hülyeség."

A leletek alapján nem mondható, hogy a húsevés dominált volna, tehát nem mondhatjuk, hogy dominált.Ennyi. A paleo minősítése ennél összettebb.

"Sőt, most azt mondod, hogy csak "bizonyos csoportok" esetében igaz a megállapításod. Akkor nyitva hagyod a megválaszolását annak, hogy mi van a többi csoporttal? Azok lehet, hogy nem ettek meghatározó mennyiségű szénhidrátot?"

Bingo. Ahogy a mai természeti népek étrendje sem egységes, úgy jó eséllyel a paleolit korban sem volt az. A helyi kínálat erősen meghatározta az étrendet. Voltak csoportok, ahol fogyaszthattak kifejezetten sok szénhidrátot, voltak, ahol nem.

"nem tudtuk meghatározni 50 évvel ezelőtt, milyen mértékű a glutén, tej, tojás intolerancia a lakosság egészében, még nem jelenti azt, hogy nem volt ugyanannyi, mint ma."

Nem is mondtam ilyet. Jó eséllyel a legsúlyosabb cöliákiás esetek a kora gyermekkorban elhunytak. Az enyhébb eseteket pedig felnőttek, gyermeket nemzettek és boldogan éltek, amíg...

"az emberi szervezet nem tudott alkalmazkodni a glutén tejcukor/fehérje, tojásfehérje megemésztéséhez"

Ha van valami, ami ősi élelmiszer, akkor a tojás az...ennek ellenére van tojásfehérje-allergia. Akkor most mi van?

Normális emésztőrendszerű működés mellett teljesen mindegy, milyen fehérjét fogyasztunk, annak a vékonybélben dipeptid, aminosav szintig le kell bomlania felszívódás előtt (kivéve csecsemőkor). A kérdés az, hogy egyes fehérjék miért váltanak ki immunválaszt a szervezetből. Mert ez nem általános jelenség...

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.19. 12:54:42

@Tramp:

"a kontroll csoportos kísérleteket alapvetően jónak tartom, főleg ha korrekten, becsületesen végzik el azokat"

Én is. Viszont meglepően kevés jó vizsgálat van... időnként sikítok, olyan baklövésekkel rontják el a vizsgálatokat.

"A paleozás eredményeként lefogytam 14 kilót és eltűntek a nem megfelelő táplálkozás egyéb következményei is (pattanások, kisebb időszakos ízületi fájdalmak, hasi puffadás, gázképződés, stb.)"

Sok tekintetben egyes paleo változatok közelebb állnak a sztenderd eü. ajánlásokhoz, mint ok más alternatív étrend, vagy a magyar lakosság átlagos étkezése (pl. a 28 kg/fő/év cukorfogyasztás...).

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.19. 12:56:44

@okoskodó fórumlakó:

"Az egészségügyi problémák szempontjából releváns szénhidrátokat viszont ki lehetne dobni a kukába. Az nem létezik, hogy olyan állapotban legyenek emberek, mint amilyenben vannak. És ez nem pénzkérdés."

Ebben egyet tudok érteni. Sajnos itt sok múlik az embereken... játszunk el a gondolattal, hogy holnaptól megadóztatjuk a kristálycukrot úgy, hogy 1000 ft legyen kilója... két nap múlva megbuktatják a kormányt...ez a gond.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.19. 13:01:14

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"A lényeg, hogy genetikailag öröklődik, tehát nem adoptáció mellékterméke."

Ez így pontatlan.Az adaptációnak van egyéni szintje és van, amikor egy genetikailag kódolt tulajdonság el tud terjedni, mert javítja az egyén túlélőképességét. Ilyen volt pl. a tejcukor emésztésének képesége.

"Az ember nem alkalmas a tej emésztésére kisgyermekkor után"

Ez szigorúan véve csak a tejcukorra igaz. És az emberek egy részére. 10-ból 6 magyar ember felnőtt korában is boldogul már a tejcukorral.

"így tudott az észak felé vándorló ősember elegendő d vitaminhoz jutni"

Divatos elmélet, de vannak kétségeim. Nézzük meg egy tápanyagtáblázatban, hogy tejtermékkel mennyi D-vitamin vihető be és ezt hasonlítsuk össze az új ajánlásokkal vagy azzal, amit Szendi elvár... nincs köszönő viszonyban sem.

Mr Neanderthal 2014.01.19. 13:06:43

Nagyon jo iras. Jomagam par honapig csinlatam, igazabol no cukor, liszt, so, tej, stb es csak hus, zoldseg, gyumolcs, tojas, piszok unalmas de ket honap alatt kiszalkasodtam mint az allat.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.19. 13:08:05

@bungics:

"amivel az utolsó gramm túlsúly hipp-hopp lemegy és tartható: HA NEM ESZEK GLUTÉNT."

Egy kérdésem van: gondoltál arra, hogy valaha csináltass egy glutén-tesztet? Valószínűleg egy olyan személy vagy, akinek van egy enyhe fokú glutén-érzékenysége. Azt hiszem érdemes lenne ezt beilleszteni a népegészslgügyi szűrések közé, de amíg nem történik meg, lehet venni gyógyszertárban tesztet, de mármelyik gasztro-enterológián meg lehet csináltatni...

"Ha nem akarok állandó különc és kivülálló lenni (egy idő után már mindig idegesít), így a glutén-mentes időszakaimat rendre feladom."

Csináltass egy kivizsgálást. Lesz egy papírod, nem kell különcködni.

"Na, elmentettem a blogodat, kiváncsian várom, hogy erről írj."

A IV-es cikk csak a gabonáról és a tejről fog szólni.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.19. 13:12:39

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"mivel a lisztérzékenység autoimmun betegség, így nem vethető össze a diabétesszel"

Már hogy a viharban ne lenne összevethető? Mindkettő autoimmun betegség, sőt a lisztérzékenyek körében gyakoribb a cukorbetegség és viszont. Erre voltak nagyon komoly vizsgálatok.

A cukorbetegséget és/vagy lisztérzékenységre hajlamosító genetikai faktorok nagyon régiek, azért maradhattak fent, mert valamiért nagyon kis arányban (1-2%) aktiválódnak. Vagyis a genetikai hajlam önmagában nem elég sem a lisztérzékenységhez sem a cukorbetegséghez. Még glutén és tejfogyasztás mellett sem!

Persze, az akut betegség a legutóbbi időkig biztos halálozás volt, de egy enyhe fokú lisztérzékenységgel el lehetett lavírozni.

tistedur 2014.01.19. 13:47:41

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Az ember nem alkalmas a tej emésztésére kisgyermekkor után, a fehér bőrrel alakult ki ennek képessége, így tudott az észak felé vándorló ősember elegendő d vitaminhoz jutni."- hát nem. a tej a pásztorkodás mellékterméke, potenciális táplálék.ráadásul nem csak a fehér embernél alakult ki.a marha háziasításával van összefüggésben.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2672153/

vdkvdkvdk 2014.01.19. 14:29:58

"Sok tekintetben egyes paleo változatok közelebb állnak a sztenderd eü. ajánlásokhoz, mint ok más alternatív étrend, vagy a magyar lakosság átlagos étkezése (pl. a 28 kg/fő/év cukorfogyasztás...)."

Na ez számomra a lényeg.
Semelyik elmélet, gondolati/filozófiai rendszer, irányzat vagy akár vallás vagy politikai rendszer sem tökéletes, abszolút igaz és teljes.

Maga a paleo elnevezés egy borzalom és kár volt az alapvetően azért jó irányba mutató és ezért (részben) követendő táplálkozási tanácsokat egy ilyen primitív és tényleg kikezdhető alapra helyezni, mert ez szemfényvesztés és öngól. Olyan "szemfényvesztés" ez, mint amikor azt mondják a kisgyereknek, hogy egyen sok sárgarépát, mert akkor megtanul fütyülni (közben persze a a benne levő természetes A-vitamin az ok).

Én mindenesetre már szégyellem, hogy paleós vagyok, nem is nagyon árulom el ezt senkinek és kimondottan taszítanak a paleóból kinövő illetve arra épülő kereskedelmi vadhajtások.

Ennek ellenére 3 éve töretlenül paleózok, és egy dietetikus se fog meggyőzni arról, hogy ez nekem rossz, mert ez nekem jó, de nagyon. És a saját tapasztalat, a megélés mindent felülír. 45 évesen kezdtem el, lefogytam 13 kilót, 120/80-ra beállt a korábban már gyógyszeres beavatkozást igénylő magas vérnyomásom, elmúlt a fülzúgásom, teljesen elmúlt a korábban 2 hetente fellépő szájherpeszem és 3 éve teljesen elmúlt a pollen allergiám, amitől korábban évről-évre jobban szenvedtem. Több érv nekem nem kell. Ez a pozitív visszacsatolás mindent visz. 45 évig, a paleózás előtt nem foglalkoztam az egészséges táplálkozással, most odafigyelek az étkezésemre, az ételek minőségére, származási helyére, tudatosan és rendszeresen mozgok, erőt ad, vérnyomásomat rendszeresen mérem, félévente vér- és vizeletvétellel ellenőrzöm értékeimet. Tartást ad, hogy végre volt akaraterőm tudatosan korlátozni magam és végre nem a könnyebb végét fogtam meg a dolognak. Tudom, hogy a paleo nem abszolút és messze nem a dietetika csúcsa, de sok hasznos ajánlást fogalmaz meg és követői még mindig messze egészségesebben és tudatosabban táplálkoznak, mint a nagy magyar átlag. Az építő kritika mindenféleképpen jogos a paleóval szemben, de a teljes lefikázása és kigúnyolása badarság.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.19. 14:48:08

@vdkvdkvdk:

"Ennek ellenére 3 éve töretlenül paleózok, és egy dietetikus se fog meggyőzni arról, hogy ez nekem rossz, mert ez nekem jó, de nagyon."

Az én gondom ilyenkor mindig az, hogy nem tudhatom pontosan ki mit csinál paleo alatt. A dietetika szembenállásának egyik oka az, hogy lassan annyi irányzat, ahány ember... A paleonak van olyan változata, ami szinte ugyanaz, mint hagyományos gluténmentes étrend, más irányzatok meg nagyon szélsőségesek.

"most odafigyelek az étkezésemre, az ételek minőségére, származási helyére, tudatosan és rendszeresen mozgok, erőt ad, vérnyomásomat rendszeresen mérem, félévente vér- és vizeletvétellel ellenőrzöm értékeimet"

Ez nagyon pozitív, csak azt sajnálom, hogy ehhez a paleo kell(ett). Szeretném megérteni, hogy hagyományos egészségügy miért nem tud erre motiválni...

"a teljes lefikázása és kigúnyolása badarság"

Szó sincs erről.

vdkvdkvdk 2014.01.19. 15:19:11

@Meleg Sándor:
"Az én gondom ilyenkor mindig az, hogy nem tudhatom pontosan ki mit csinál paleo alatt."

Szélsőségeket kerülöm, tejterméket, cukrot, pékárut, krumplit, tésztát nem (vagy alig) fogyasztok. Élelmi anyagokat a lehető legegyszerűbb, legkevésbé feldolgozott formájában fogyasztom: zöldséget nyersen vagy párolva, gyümölcsöt nyersen, húst minimális olivaolajban gyorsan sütve vagy grillezve. Heti 2x hal, napi 2,5 liter zöld vagy fekete tea (kis szteviával vagy a nélkül), alkohol szinte 0. Amit tudok a környékbeli ismert termelőtől vásárolok (tojás, hús, zöldség és gyümölcs egy része) Fast food kizárva. Ennyi.

Vagy a fentiek már szélsőségesnek számítanak?

"Ez nagyon pozitív, csak azt sajnálom, hogy ehhez a paleo kell(ett). Szeretném megérteni, hogy hagyományos egészségügy miért nem tud erre motiválni..."

2 nagyon jó barátom a faluból tért át a paleóra és én is kipróbáltam a pozitív hatások láttán..

"a teljes lefikázása és kigúnyolása badarság

Szó sincs erről."

Itt természetesen nem Önre gondoltam, hanem a mamutozókra :-)

csakférfi 2014.01.19. 15:22:27

@Meleg Sándor: Okos cikk.
Szendit azért sem nagyon szeretem mert pszichomókus.Így kihasználja az emberi hiszékenységet.Szendi bölcsnek tartja magát és istennek mert az emberek hite jó biznisz.Ebből profitál.A paleolit étrend nevetséges oktalanság a betegségek elkerülésére.
Miért?
Azért mert Jézus megjegyezte egy alkalommal:-nem az betegít meg ami a szádon bemegy(étel),hanem ami kijön(hazugság,sértés egy másik emberre)
Mondjuk én nem hiszek,isten létezésében.Mégis a hegyibeszéd morális tartalmaival egyetértek.
Más megközelítésből.
A rovarok mint kártevők a növényeken ellenségek.--Ezeket kemikáliákkal(mérgekkel)pusztítjuk.Mivel a rezisztencia(generációk alatt kialakuló immunitás a méreggel szemben)működik egy rovarnál egy-két év alatt(emberöltő).
Miért hiszi azt valaki hogy az evolúció egy mindenevő intelligens lénynél mint az ember ezt a problémát ne oldotta volna meg?
Mármint hogy azt esszük amit találunk,ennyi erővel akár tervezett milligrammra kiszámított életet kellene élni.Másodpercre pontosan.Ez nevetséges.
Az viszont megszokott hogy emberi hiszékenységet a "papok" kihasználják.Vagyis jól élnek munka nélkül.

bungics (törölt) 2014.01.19. 15:26:43

@Meleg Sándor: Bizonyára ez a helyzet, bár ha kilószámra eszem a kenyeret és a fánkot :), semmi különösebb tünetem nincs (mondjuk a permanens enyhe fejfájáson kívül).
Minden esetre az elgondolkodtató, hogy akárkinek ajánlom ezt a módszert és kipróbálja, arról számol be, hogy egyből fogyni kezd. Szóval nekem a 2 % gluténérzékenység nagyon kevésnek tűnik. Szerintem biztos, hogy van abban valami, amit a paleo elmélet állít, hogy a gabonafélék nem tesznek jót senkinek sem.

flort 2014.01.19. 15:27:36

@Meleg Sándor: "A leletek alapján nem mondható, hogy a húsevés dominált volna, tehát nem mondhatjuk, hogy dominált."

Az a helyzet, hogy a "vadászó-gyűjtögető" életmódból 99,999%-ban csak a "vadászat" (=húsevés) igazolható a leletanyagból, merthogy a csontok megmaradnak, a málna pedig nem. A maradék 0,001% is jórészt a telepen feltárt madártojás (ami viszont az embertől független is lehet, mint például a mai budapesti galambtojások). Azaz pont a leletek alapján annyi mondható, csak a húsevésre van adatunk.

Amúgy (és ez Magyarország tekintetében érdekes) minél jóval távolodunk a trópusi-szubtrópusi területektől, nagy átlagban annál inkább nő az állati élelemforrás jelentősége, mivel a vegetációs időszak egyre rövidebb. Gondolj bele, mit esznek Kongóban, vagy akár a Kalahári sivatagban és mit Grönlandon, vagy Lappföldön. (Ha van kedved, gondolj bele, hogy pl a "svéd gombasaláta" milyen komponensekből áll). Márpedig az őskőkor jelentős részében a mi vidékünk inkább hasonlított a mai Lappföldre (rénszarvascsordák, vadlovak, ilyesmik), mint a mai mediterrán területekre.

Na, ennyit a valódi paleolitról. Az más kérdés, hogy márkanévvé vált.

fordulo_bogyo 2014.01.19. 15:44:23

@okoskodó fórumlakó: " az emberi szervezet nem alkalmas arra, hogy feldolgozott élelmiszereket, finomított szénhidrátokat megemésszen"

Mar hogyne lenne alkalmas. Ha valami, akkor az a baj, hogy tul gyorsan emeszti, tobbet vesz fel belole (elhizik tole), es esetleg az, hogy a finomitott szenhidratok (pl kristalycukor) mellett nincs vitamin, rost, feherje stb... de emeszteni nagyon jol tudjuk, es teljes ertekben "hasznosul".

fordulo_bogyo 2014.01.19. 15:48:25

Tobbek megjegyzere: a paleo nem csak nev, hanem alapelve is ennek az etkezesi ajalasnak. Az alapelv teves, hibas, vagy legalabb is alaptalan.
Ez nagyon jelentos kritika, hitelteleniti az egesz elmeletet.
Ettol a paleo etrendnek lehetnek veletlenul elonyos elemei is, osszehasonlitva mas etrendekkel.
Az odefigyeles nelkuli osszevissza eveshez, vagy nagyon egyoldalu tulzabalashoz kepest szinte barmelyik dieta/etrend jobb, egyszeruen azert, mert odafigyelsz, mit eszel.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.19. 15:57:51

"Az a helyzet, hogy a "vadászó-gyűjtögető" életmódból 99,999%-ban csak a "vadászat" (=húsevés) igazolható a leletanyagból, merthogy a csontok megmaradnak, a málna pedig nem."

Erről van szó. Hivatkozások között van is erre egy forrás.

"minél jóval távolodunk a trópusi-szubtrópusi területektől, nagy átlagban annál inkább nő az állati élelemforrás jelentősége, mivel a vegetációs időszak egyre rövidebb."

Ez az egyik. A másik, hogy időben is változó volt az éghajlat. Ez nyilván beleszólt abba, mi érhető el élelemként még akkor is, ha adott populáció nem ment sehova - gondoljunk csak bele: a Szaharában megvannak a nyomok, hogy valaha virágzó vegetációja volt. Ma meg semmi.

Egy érdekes elmélet erről: hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_kiugr%C3%A1s

flort 2014.01.19. 16:08:15

@Meleg Sándor: azért nem kell mindent elhinni...

okoskodó fórumlakó 2014.01.19. 16:09:27

@Meleg Sándor: "Ez nagyon pozitív, csak azt sajnálom, hogy ehhez a paleo kell(ett). Szeretném megérteni, hogy hagyományos egészségügy miért nem tud erre motiválni..."

A hagyományos egészségügy? Amikor a láncdohányos, kövér orvos próbálja tanácsokkal ellátni a beteget? És hát dietetikusból is látni kövéreket. A 2011-es közegészségügyi ajánlásból miért nincsenek kihúzva az édességek meg a péksütemények? Azok mire jók?

Vagy amikor az édességipar deklaráltan jelen van a dietetikában (a dietetikusok országos szövetségének honlapján az egyik partner az Édességgyártók Szövetsége - atyaég).

Van még miről beszélni a témában.

ecch 2014.01.19. 17:38:19

Mocskos sokat írtatok, egyelőre nem tudom elolvasni, de majdnem biztos vagyok benne, hogy 95%-ára fogok tudni válaszolni. 8 hónapos paleo-ketogén vagyok, így előre jelzem, hogy a laikusságtól fényévekre vagyok.
Ismerem jól magának a paleo mozgalomnak a hibáit, az ismeretanyag terjedésének torzulásait, a fogadtatását a dolognak. Maga a cikk rengeteg hibát tartalmaz, mivel már eleve rosszul értelmezett részinformációkat. Csak egyet emelnék ki. Nem csak a kőkorszaki emberekről állították, hogy a civilizációs betegségektől mentesek, hanem az utóbbbi száz évben voltak ilyen megfigyelések. Ha ilyen szarvashibát vét a cikkíró, törölheti az egészet is nyugodtan, nincs értelme okfejteni.

Saját étrendem finomhangoláson esett át mind a 8 hónapon át. Nincs betonegyforma paleo étrend, viszont tévedés azt hinni, hogy olyan hatalmas az emberi táplálkozás mozgástere. Az elterjedt étrendek által kialakított mozgástér nagyságrendekkel nagyobb, mint a paleoé, és távolságban is legalább ugyanakkorára van. Ha józan ésszel belegondolunk, a genetikai étrend mellett valójában nincs szükség akkora változatosságra, mint amit ma normálisnak tartunk. Ez valamikor kialakult, de eredete homályba vész. Ha a vitaminhiányra fogjuk, arra meg nem megoldás, ez csak sima matematikai logikának tűnhet maximum.

Felhívom a kedves kétkedők figyelmét, hogy tucatnyi olyan betegségből és tüneteiből gyógyultam fel, és sorstársaim ezrei szintén, amik vagy gyógyíthatatlannak voltak kimondva (semmi kis százalék, hanem nulla) vagy homlokegyenest ellenkező ajánlással. Azért ezen a tisztelt szakmának kéne eltöprengenie, és nem polgároknak acsarkodni. Mert mi egymással hiába csatázunk. Ez várat még magára sajnos. Olvasok tovább, és folytköv.

ecch 2014.01.19. 17:44:22

Szendit nem azért kellene boncolgatni, mert nem hivatásának megfelelő területen mozog, hanem hogy még ennek ellenére is cifra dolgokat tudott összehozni.

Ez pedig a paleo-tipp elméletem.
Tegyük fel, hogy nem hisszük el, hogy a pont olyan kutatóktól ollózott eredmények összefüggések igazak. Például a tévhítfelborítások. Továbbá a régi korok logikus életmódja étrendje. De próbáljuk ki. Miért is ne? S itt jött a ciki szituáció, hogy a korábban magamról írt dolgok működnek. Mivel egy fecske nem csinál nyarat, így ott van a további több ezer sorstársam, akik bejárták a hasonló utat, továbbá a tény, hogy 0 %-os betegségek is javulásnak indulnak. Ilyeneknél nem kell százezres vizsgálati létszám. Ehhez képest a mai ajánlások túlnyomó többsége sorra bukik. Rajtam is bukott, és szintén a sokezer sorstársam között is, akiknek ez jelentette a végső megoldást s egyben sikeresen is. Pont.

Valaki2 2014.01.19. 17:45:24

@okoskodó fórumlakó:

kiegészíteném: amikor laktóz intoleranciát még mindig hidrogén kilégzéses teszttel vizsgálnak, amikor már van genetikai teszt. Amikor a gasztrora több hónapot kell várni. Amikor az ajánlások szerint lényegében szénhidrát alapú étkezést kellene folytatni (élelmiszerpiramis), aztán csodálkozunk, hogy annyi a kövér és beteg ember.

ecch 2014.01.19. 17:47:21

A paleo még úgy is sokkal komplexebb rendszer, hogy sokféle változata van. Ha megfigyeljük az egyese ajánlásokat minimum 1 de inkább 2-3 vitán felüli káros tényezőt tartalmaznak. Ma már jól tudjuk, hogy ezek bőven elegendőek, hogy felborítsák a teljes emberi működés normalizálását.
Amennyiben a valóban hatalmas veszélysforrásokat nem iktatjuk ki egyformán nem lehet beszélni eredményességről statisztikai szinten. Az a néhány evolúciós szemléletű doki fogja is a fejét rendesen.

ecch 2014.01.19. 17:54:25

Ahhoz, megértsük miért tűnik úgy, hogy a táplálkozásnak nincs annyi köze a betegségekhez máshogyan kell nézni.

Vegyünk egy halom embert, akik nagyon hasonlóan egyformán esznek, méghozzá az egyik olyan étrendi ajánlás szerint, amin senki nem lepődik meg. Ezek között aztán egészen távoli állapotok fognak előfordulni. Szép sportolók, akik nem értik a sok hajcihőt, és a rossz közérzetű alaktalan beteges emberek is. Hangsúlyozom tök ugyanarról az étrendről van szó. Ekkor ráfogjuk, hogy genetikailag ilyenek és olyanok vagyunk. Ebben van is igazság, csak hogy nem úgy ahogy gondoljuk. Az amivel nem vagyunk tisztában, hogy az előbb említett étrend egy általános nagyfokú terhelés, az eltorzult arányoknak megfelelőlen. A genetika annyiban szól bele, hogy szűrést végez, az egyenletes terhelést az egyes egyedek másképp bírják. Még ez is túlságosan misztikusnak tűnhet. Ebben az esetben az egészséges egyedeket hiába vizsgálgatjuk, ugyanakkor ha a beteges egyedekről megszüntetjük a köcsög paleo elvek szerint a táplálkozási terheléseket, drasztikusan meg fogják közelíteni az egészséges egyedek állapotát. Ekkor jöhet a homlokcsapkodás, hogy óóó b*zdmeg... Nem arról van szó, hogy az egészséges egyed alapján tök jó az egészségesnek mondott kajarendszer, a betegesek meg mittomén mér betegek, hanem fordítva. Egyenletes terhelés, genetikai szórás, terhelés megszüntetése, genetikai szórás minimalizálódása. A dolog sokkal egyszerűbb, de ez ember irtó hülye.

ZebuLon 2014.01.19. 18:09:23

Dicséretes a blogger hozzáállása. Elsősorban azért, mert ésszel szeretne vitázni. Ez sajnos a szakmájabelieknek nem sajátja. Bár ez a post alapvetően mellélövés, mert a olyan dolgokkal vitatkozik, amiket a paleo guruk nem állítanak. Ennek ellenére jó dolog, hogy már nem az első paleo étrend témájú post íródott ezen a blogon.

Csak egy dologra vigyázzon, nem érdemes olyanokat írni, amit később, mint dietetikus szégyellni fog. Ha még eleget olvas, meg fogja érteni a paleo lényegét. Látom, jó úton halad. Később már nem lesz ilyen nagy mellénye, mint most. Mindenki így kezdi.

A paleo remek dolog. Hálás vagyok Szendi Gábornak, hogy felhívta a figyelmemet.

Egészségügyben dolgozom. Nem tagadható, hogy a magyar egészségügy válságban van. Rosszul állunk és évről évre egyre rosszabbul állunk a civilizációs népbetegségek (rák, elhízás, 2-es típusú diabetes, hypertonia, infarctus, stroke, hogy néhányat soroljak) elleni küzdelemben. Ez azt bizonyítja, hogy a mai orvoslással alapvető gondok vannak. Ezt kár tagadni, nem romlana az általános egészségügyi állapot, ha nem így volna. Persze sok ok van. Lehetne sorolni. Egyet emelnék ki a hosszú listából, amivel keveset foglalkoznak: a gyógyszeripar blokkolja az orvos-tudományt. Nem gonoszságból, hanem a profit miatt. Ezért nem hibáztatható, hiszen kapitalizmus van. Ez azonban mégsem jó dolog. Nincs olyan magyar orvosi tudományos kongresszus, ahol ne a gyógyszergyárak által szponzorált (és sajnos manipulált) előadások/tanulmányok dominálnának. Tisztelet a kivételnek, dogmák és hazugságok rabjává vált az orvoslás. Ezen belül a táplálkozástudománnyal foglalkozó diszciplínák különösen. Ez pedig alapvető problémákat okoz az egész ellátásra és végül is az egész társadalomra nézve.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2014.01.19. 18:27:36

@Könnyen elkaptuk, uram!: jol ki is halt az emberiseg miutan feltalaltak a gabonatermesztest es a kenyerfeleket...
javarj, nem, inkabb 1000x anyni ember lett.
:DDDDDDD

dzsedi 2014.01.19. 19:15:10

én fogytam fél év alatt 16 kilót a paleolit étrendel, pedig hétvégén nem tartottam, most már azon gondolkodok hogy esetleg sportoljak is. nem érdekel hogy miért ez a neve bevált megeröltetés nélkül. jó mondjuk azt én sem hiszem el hogy az ósmandró olyat kajált amit a futár kihoz.

csakférfi 2014.01.19. 19:15:45

@ZebuLon: Mi van ha kijelentem: nem fogok betegségben meghalni.Nem fogok beteg lenni.Megfogok halni kb.92 éves koromben de addig egészségem nem szenved csorbát.
Önre mint egészség ügyi dolgozóra többé nincs szükség.
Kellene valami komolyabb munka után nézni és nem azt hinni hogy a "munkája " elengedhetetlenül fontos.
Mi van akkor ha azt mondom az orvos nem gyógyít hanem mérgez a gyógyszerrel?
Esetleg ön megsértődik?Valamint kölönböző sértések formájában nekem támad?

ZebuLon 2014.01.19. 19:20:22

@csakférfi: Nem hiszem azt, hogy a "munkám" elengedhetetlenül fontos. Nem nagyon értem az indulatait. Megbántottam valamivel?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.19. 20:05:01

@okoskodó fórumlakó:

"Amikor a láncdohányos, kövér orvos próbálja tanácsokkal ellátni a beteget? És hát dietetikusból is látni kövéreket."

Ez egy elég durva általánosítás. Ha most végigfutom a dietetikus ismerőseim profilját, elég kevés súlyos emberrel fogok találkozni, bár ez nem reprezentatív felmérés. A személyes hitelesség érdekes kérdés: ha én nem dohányzom, lényegében nem iszok alkoholt és a BMI értékem 25 alatti, akkor hiteles a paleolit étrendi kritikám? :) (bár bevallom, tejet iszok és kenyeret is fogyasztok)

"az édességipar deklaráltan jelen van a dietetikában (a dietetikusok országos szövetségének honlapján az egyik partner az Édességgyártók Szövetsége - atyaég)."

A kritika jogos. Erről a jelenségről írtam itt: alimento.blog.hu/2014/01/10/ne_higgyunk_a_hatosagoknak

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.19. 20:06:26

@ecch:

"Nem csak a kőkorszaki emberekről állították, hogy a civilizációs betegségektől mentesek, hanem az utóbbbi száz évben voltak ilyen megfigyelések."

Na erről fog szólni a következő cikkem. Az inuitok 100 éves sem voltak valami hosszú életűek, jelen pillanatbana világ legrosszabb rákosodási mutatóit generálják... A kitavák a másik sztár, ők sem olyan borzalmasan hosszú életűek, ráadásul az étrendjük eléggé high-carb: 70% szénhidrát - max. 20% zsír.

"Ha ilyen szarvashibát vét a cikkíró, törölheti az egészet is nyugodtan, nincs értelme okfejteni."

Egy kis türelmet kérek, mielőtt ilyen kijelentetésekre ragadtatná magát. Lesznek még ebben a sorozatban meglepetések...

"tévedés azt hinni, hogy olyan hatalmas az emberi táplálkozás mozgástere"

Persze, tök egészséges a paleo-ketogén is meg a kitava nép étrendje is. Szénhidráttartalomban csak 14-szeres különbség van.

"valójában nincs szükség akkora változatosságra, mint amit ma normálisnak tartunk"

Az biztos, hogy az ajánlásokhoz képest lehet szűkíteni. Gabona nélkül is lehet élni, sokaknak megy. De ez tipikusan egy paleo-ketogén érv - a változatosság szempontja mellett nem lehet élethosszig ketogén étrenden az ember. De majd erről is írok, bár Szendi elég jól írt erről a magazinjában (gondolom, ebben volt egy kis oldalvágás tóth csabának,d e hát szép az élet).

"Ha a vitaminhiányra fogjuk, arra meg nem megoldás..."

Tóth Csaba írta, hogy ha nem eszünk szénhidrátot, akkor nem is kell C-vitamin. Ő ezt komolyan gondolja. Csak ne felejtsük el, hogy nem ismerünk olyan ragadozót, amelyiknek nem lenne endogén C-vitamin szintézise... növényevőt illetve rágcsálót többet is.

"tucatnyi olyan betegségből és tüneteiből gyógyultam fel, és sorstársaim ezrei szintén, amik vagy gyógyíthatatlannak voltak kimondva"

Kisssé túlzónak érzem. "tucatnyi" gyógyíthatatlan betegség egyetlen emberben?

"ezen a tisztelt szakmának kéne eltöprengenie"

Vannak azért korrekt összehasonlító mérések, ezekről lesz szó

"a mai ajánlások túlnyomó többsége sorra bukik. Rajtam is bukott, és szintén a sokezer sorstársam között is"

Ez így nagyon virtuális. Mondhatnám, hogy a konvenvionális dietetika is százeres vagy milliós nagyságrendű embernek segített. haa Ön nem volt közöttük, úgysem hiszi el. erre találták fel a kontrollált vizsgálatokat. jelzem, a paleoóval teljesen ellentétes alternatív irányzatok pontosan ugyanezt az érvet hozzák fel. pl. van világszintű teljesítményt nyújtó sportoló paleóban és nyers vegánban is... és halálos nyavalyákból gyógyít mindkettő...

"laktóz intoleranciát még mindig hidrogén kilégzéses teszttel vizsgálnak, amikor már van genetikai teszt"

Minek genetikai teszt, amikor a H2 teszt teljesen jól használható.

"a gasztrora több hónapot kell várni"

Magyar egésszségügy. Nem tudok rá mit mondani. Fizetős laborok/klinikák is megcsinálják.

"ajánlások szerint lényegében szénhidrát alapú étkezést kellene folytatni (élelmiszerpiramis), aztán csodálkozunk, hogy annyi a kövér és beteg ember"

A hivatalos magyar ajánlások szerint kb. 50-55% a szénhidrát. Fő forrásai a teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök. Ja, és ne egyen senki többet annál, mint amennyi a saját szükséglete. Igen, korlátozott mértékben megtűrjük az édességeket is, úgyis eszenek az emberk. Paleo süti is van, a töménytelen nyírfacukorról ne is beszéljünk...

"ugyanakkor ha a beteges egyedekről megszüntetjük a köcsög paleo elvek szerint a táplálkozási terheléseket, drasztikusan meg fogják közelíteni az egészséges egyedek állapotát"

Ez a csövön lévő lyuk feltalálásának alap esete. A özétkeztetési ajánlások egészséges embereknek vannak, a betegeknél a dietetikus speciális dieto-terápiát alkalmaz, mi illeszkedik a beteg tápláltsági állapotához, tápanyagigényéhez és a betegség speciális jellemzőihez. ha valaki elkocog egy glutén-tesztre és az pozitív, akkor csinálunk neki olyan étrendet - ha a H2 teszt pozitív, kap egy laktózmenteset. Szükség esetén kombináljuk. De alapos ok nélkül nem tiltunk el senki semmitől. Ennyi.

pangea 2014.01.19. 20:06:45

@ejszarny: nem azert lett 1000x annyi ember, mert jobb minosegu lett az etel, hanem mert tobb volt belole, es konnyebb volt eloallitani.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.19. 20:07:44

@ZebuLon:

"Bár ez a post alapvetően mellélövés, mert a olyan dolgokkal vitatkozik, amiket a paleo guruk nem állítanak."

Annyira nem melélövés, mert állaítanak ilyet, még ezeknél cifrábbakat is. Voegtlin hosszú oldalakon át lamentál, hogy a belünk hossza alapján növényevők vagy húsevők vagyunk. Volt ez 1975-ben, amikor ez a vita már régen lefutott :) Persze, ma már mások a hangsúlyok, de azért nem léptünk még túl ezen sem.

"Ennek ellenére jó dolog, hogy már nem az első paleo étrend témájú post íródott ezen a blogon."

Lesz még.

"Csak egy dologra vigyázzon, nem érdemes olyanokat írni, amit később, mint dietetikus szégyellni fog."

Ha arra gondol, hogy kiutálnak a kollegáim, ettől nem tartok. A tényekre épülő vitákra nyitott vagyok, és ha indokolt, meg fogom változtatni az álláspontomat.

"Később már nem lesz ilyen nagy mellénye, mint most. Mindenki így kezdi."

Csak optimistán. Jelzem, nem ma kezdtem foglalkozni a paleoval.

"Nem tagadható, hogy a magyar egészségügy válságban van."

Igen, de ebből nem a paleo fogja kihozni, az is biztos...

"Rosszul állunk és évről évre egyre rosszabbul állunk a civilizációs népbetegségek (rák, elhízás, 2-es típusú diabetes, hypertonia, infarctus, stroke, hogy néhányat soroljak) elleni küzdelemben. Ez azt bizonyítja, hogy a mai orvoslással alapvető gondok vannak."

Én úgy fogalmaznám, hogy a lakosság hozzáállásával is komoly gondok vannak. Nincs aaz a dietetikus vagy orvos, aki évi 30 kg cukorfogyasztást 12 liter tömény szesznek megfelelő alkoholbevitelt javasol. Mégis ez az átlag! Szerintem az igen hiú ábránd, hogy néhány évtizedes önpusztítás után egyetlen gyógyszer vagy beavatkozás majd elhozza a gyógyulást...

"a gyógyszeripar blokkolja az orvos-tudományt. Nem gonoszságból, hanem a profit miatt."

Meglepődne mennyi pénz mozog az alternatív irányzatok kapcsolt gazdasági rendszerében... nem gonoszságból, csak aa profit miatt. Ajánlom a GVH oldalát böngészsésre...

"Tisztelet a kivételnek, dogmák és hazugságok rabjává vált az orvoslás."

Ez túlzás. Nem hiszem, hogy a vakbélműtétet használhatatlan dogmák alapján végeznék...

"a táplálkozástudománnyal foglalkozó diszciplínák különösen"

A tévedés jogát fenntartjuk, bizonyítékok alapján korrigálunk. De ha minden besseller után újraírnánk a tankönyveket, hamar kifogyna a papír a földön. Jelzem, ezt a efajta a kritikát a hardcore vegásoktól is megkapjuk... pedig ők éppen az ellenétjét javasolják, mint a paleolit. Én olvasom ám őket is.

kishusom 2014.01.19. 20:14:38

Nekem a paleo narancs zselés szaloncukor a kedvencem... :)

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.01.19. 20:42:29

a paleolit etrendbe beleertik azt is hogy sajat maguknak kell elkapni az allatot, es ugy melegen befalni?
vagy az a futkarozas mar a paleo fitnessz resze lenne?

csakférfi 2014.01.19. 21:36:06

@ZebuLon: Nem.:)Egyszerüen kiálltam a posztoló mellett.Önnek pedig próbáltam a hiedelmeivel ellentétes állításokat megfogalmazni.Amit én egyébként igaznak hiszek.:)

ZebuLon 2014.01.19. 21:38:38

@Meleg Sándor:

"Ha arra gondol, hogy kiutálnak a kollegáim, ettől nem tartok."

Nem arra gondolok, hanem arra, hogy majd akkor is vállalni tudja a szavait, (saját maga előtt!) ha helyére kerül a paleó. Ugyanis az nem kétséges, hogy ha az annyi embernek jótékony hatású, mint amennyinek az, azt előbb-utóbb a dietétika és az orvos társadalom is abszolválni fogja. Nem találkoztam még olyan emberrel, aki tényleg kipróbálta a paleót és nem tapasztalta volna meg a jótékony hatásait. Mielőtt elmélyedtem volna egy kicsit a témában magam is pontosan ilyen nagy arccal osztottam az észt, mint Ön. Próbálja egy kicsit szerényebben megközelíteni a témát.

"Meglepődne mennyi pénz mozog az alternatív irányzatok kapcsolt gazdasági rendszerében... nem gonoszságból, csak aa profit miatt. Ajánlom a GVH oldalát böngészsésre... "

Hát persze. Csak van egy apró különbség: az alternatív irányzatok nem tudják manipulálni az orvostudományt. És ismétlem, szerintem nem az a baj, hogy a profit mozgatja a gyógyszeripart, (meg az élelmiszeripart) hanem az orvostudományra és a gyógyítókra gyakorolt manipulatív hatása a probléma.

"Ez túlzás. Nem hiszem, hogy a vakbélműtétet használhatatlan dogmák alapján végeznék..."

Na, pontosan erről beszéltem, amikor a nagy mellényére céloztam. Nyilvánvaló, hogy nem a vakbélműtétre vonatkozott a megállapításom, hanem például az Ön témájára és a táplálkozástudományra. Csak gondoljunk arra még 5 évvel ezelőtt is mit állított a táplálkozástudomány például a tojásról, vagy a D-vitaminról. Vagy mit állít például a margarinról, vagy az is megérne egy misét, hogy a szakmája képviselőinek körében még mindig tartja magát a táplálkozási piramis nevű ajánlás.

"Én úgy fogalmaznám, hogy a lakosság hozzáállásával is komoly gondok vannak."

Biztosan így van. Viszont én meg úgy fogalmaznám, hogy a táplálkozástudományban, a szakmája érvrendszerében legalább ekkora komoly gondok vannak. Ez utóbbi pedig sokkal súlyosabb, mert a lakosság hozzáállását részben magyarázza. Hogy példát is mondjak, nem láttam még olyan diabeteses beteget, aki a hivatalos szénhidrát alapú táplálkozási piramis ajánlás betartásával lefogyott volna. (Lásd teljes kiőrlésű kenyér és ilyesmik.) Ugyanis azzal képtelenség. Ha Ön dietetikus, biztosan találkozott már elhízott cukorbeteggel, aki képtelen lefogyni. Rengeteg van belőle, egyre csak híznak és híznak. Nagyon egyszerű a felelősséget kizárólag rájuk hárítani.

Valaki2 2014.01.19. 22:00:43

@Meleg Sándor:

H2 kilégzés: több probléma is van vele.

Drága, hiszen egy egész napot ott kell tölteni, amihez szabit kell kivenni. Egy nap szabadságom nem 5000 forintba kerül.

Várólista: 3 hónapra előre találjam ki, hogy akkor mit fogok csinálni (tudom, magyar egészségügy...)

Fájdalmas: mivel megitatják a szerencsétlent laktózzal, amitől fájdalmai lesznek, puffad, fosik. Nem baj, szenvedjen csak a beteg.

Idő és erőforrásigényes: 4 órán keresztül méricskélni, adatokat rögzíteni, mind-mind idő és pénz.

Nem pontos: a genetikai teszt megmondja, hogy az állapot végleges, vagy sem. Lehet másodlagos laktózintolerancia érzékenység is.

radiologus.hu · http://www.radiologus.hu 2014.01.19. 22:14:23

Tőlem sokszor kérdezik meg a pácienseim, hogy az aktuális divatos diéta mennyire hatásos vagy jó.

Én meg azt szoktam mondani, hogy nekem mindegy, hogy a nem létező Candida ellen, vagy a kitalált paleolit modell szerint étkezik az ember, a fő, hogy kevés finomított cukrot, kevés fehér lisztet, kevés túlzottan feldolgozott húsfélét és sok zöldséget meg gyümölcsöt egyen. És mivel ezek a divatos étrendek kb. azt javasolják, amit a "hivatalos tudomány", szerintem nem ártalmasak.

ZebuLon 2014.01.19. 22:14:52

@csakférfi:

"Egyszerüen kiálltam a posztoló mellett."

Jól teszi. A bloggert én is dicsértem, ugyanis nagyra értékelem, hogy olyan ember vitatja meg észérvekkel ezt a témát, akinek ez szakmája. Kevés példát látok erre, ezért megemelem a kalapom. Az már más kérdés, hogy meggyőződésem, ez a fajta okos gondolkodásmód úgy is oda fog vezetni, hogy belátja a posztoló, hogy a paleó jó dolog. Nem támadni kell, hanem használni.

"Önnek pedig próbáltam a hiedelmeivel ellentétes állításokat megfogalmazni.Amit én egyébként igaznak hiszek.:)"

A hiedelmekről annyit, hogy nekem igazán nem fáj, hogy mit hisz igaznak. Ennek a blognak pont az az értelme, hogy próbálunk érvelni, tényeket felmutatni.
Engem például az győzött meg, hogy kipróbáltam a paleót és ilyen jó dolog még soha életemben nem történt velem. Egy év alatt lefogytam, normalizálódott a vérnyomásom, rendeződtek az abnormális vércukor laborértékeim.
Előtte évekig hiába próbálkoztam az egészségem megvédése érdekében a dietetikusok és orvos kollégák tanácsait megfogadva.

Gipsz.Jakab 2014.01.19. 23:40:45

@rebdelka: Szívemből szóltál!!! Nagyszerűen leírtad a lényeget! Köszönöm.

:(
(Pont ugyanezt érzem. ~4 év paleo után, most 37 évesen, és soha nem voltam jobban. De az emberek... én már hosszú ideje kerülöm is az ezzel kapcsolatos beszélgetéseket, ha muszáj, csak annyit mondok, hogy "csinálj amit akarsz, én is azt teszem, aztán majd, mondjuk, tíz év múlva beszéljünk megint.")

Sajnos, a poszt szerzője nem fogja venni az adást, de azt hiszem ezt már te is megszoktad... ismered ezt a típust...

Gipsz.Jakab 2014.01.19. 23:52:29

meleg sándor: te nem egy kritikalbiomasszos okostojás vagy? Stílusra passzol.

Tökjó a forrásmegjelölésed, azta! Kemény 10 db?!
Durván nyomod, azon nagyon röhögtem, hogy Szenditől a forrásod a... Paleolit szakácskönyv!? :)))))))))))))))
Viszont remekül mutat a Cordain et al "Fatty acid analysis of wild ruminant tissues: evolutionary implications for reducing diet-related chronic disease."
Főleg azoknak, akik nem olvasnak angolul! Így aztán tutira Mr. Tudomány vagy! Legalábbis annak látszol. Mr. Tekintély.
Te szánalmas műmájer... :(

Benzoylmethylecgonine 2014.01.20. 05:16:37

@Gipsz.Jakab: a személyeskedés és az általad használt jelzők felemeltek az előember szintjére, gratulálok! :-) Csupa-csupa észérv, folytasd még :-)

d.j 2014.01.20. 08:22:48

Ha a paleoról lehántjuk az idealista kőkorszaki hablatyot, akkor marad egy szénhidrát csökkentétes diéta. Persze van még néhány dolog, ami valamilyen hagymázas ideológia miatt tiltólistára került, de a lényeg a szénhidrát. Ilyenből van egyébként elég, pl. Atkins diéta, de hát az igazi üzlet eladni egy új "forradalmi" diétát. Ha valaki kipróbálta, akkor tudja, hogy betartani lehetetlen, mert mindenki fog "bűnözni", meg egyébként is zabot egyen a ló, más kalászos meg nincs engedélyezve. Pedig rém egyszerű a dolog, visszafogni a szénhidrát zabálást, valamint elmenni ugrálni az aerobikra heti 3-szor, már többet tesz az ember az egészségéért, mint a teljes paleolit meg az összes divatos idióta diéta oda-vissza. Az aerobic tetszés szerint cserélhető bármilyen másik testmozgásfajtára. Ez a lényeg, a többi csak parasztvakítás.
Egy a probléma és ezért jönnek az újabbnál újabb diéták, hogy az emberek lusták. Mindenféle kifogást találnak, hogy ne kelljen mozogni, sok a munka, nincs időm elmenni a gyerekek mellet, messze van az edzőterem stb. Bullshit. Mennyivel egyszerűbb, gondolják majd betartunk egy jól hangzó diétát és szépen lefogyok és egészséges leszek, lecsökken a vérnyomásom, a koleszterinem stb. Persze mindez nem történik meg, csak lesz egy újabb többezerbe kerülő világmegváltó könyv a polcon.

Valaki2 2014.01.20. 09:03:19

@d.j: nem csak szénhidrát csökkentéses diéta. Kilövi a tejet, és mivel az emberek kb. 30%-a tejcukor érzékeny nálunk, ők máris jobban lesznek. Kilövi a hüvelyeseket, ami miatt sokan puffadnak. Kilövi a búzát és társait a glutén miatt, ettől megint egy csomó ember jobban lesz. Aki ezeket betartja, máris kapásból nem tud annyit nasizni, mert hogy nincs mit :) Ezzel szépen lecsökken az energia bevitel is, és mivel kénytelen magának főzni, ezért végre normális kajákat fog enni. Ettől meg jobban lesz: megszűnnek a gyulladások, hasi görcsök, bőrproblémák, meg amiket itt felsoroltak az emberek. Szépen fog testsúlyt veszíteni, megváltozik az életminősége, elkezd sportolni, stb.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.20. 09:11:29

@ZebuLon:

"majd akkor is vállalni tudja a szavait, (saját maga előtt!) ha helyére kerül a paleó"

Ha arra gondol, hogy egyszer ez lesz majd a fő egészségügyi sztenderd, nem fogok leugrani a hídról. Az viszont biztos, hogy az nem a paleo jelenlegi formája lesz. Vannak egyébként területek, ahol hasonló az álláspontunk. Van, ahol nem.

"nem kétséges, hogy ha az annyi embernek jótékony hatású, mint amennyinek az, azt előbb-utóbb a dietétika és az orvos társadalom is abszolválni fogja"

Arról se feledkezzünk meg, hogy maga a paleo nagyon sok elemet vesz át a jelenlegi orvostudományból és dietetikából. A D-vitamin probléma csak nálunk képezi szerves részét a paleónak, az egyszerű szénmhidrátok tekintetében már a paleo előtt is voltak kritikus hangok és a dietetikusok sem szeretik. A GFCF étrendek közel két évtizeddel előzik meg a paleolitot, s annak ellenére, hogy sok betegséget próbáltak ezzel gyógyítani, nincsenek olyan fergeteges sikerélmények - pedig már 50 éve van pályán ez az étrend is.

"Próbálja egy kicsit szerényebben megközelíteni a témát"

Nem ártana a paleo részéről is némi szerénység és alázat. Szendi például úgy osztja az észt, mintha ő lenne az egyetlen, aki valaha is érdemben foglalkozott volna táplálkozástudománnyal. Mondjuk ez nagy átlagban Tóth Csabára is igaz... Én nem hiszem, hogy élből lehülyéztem volna itt bárkit is - vannak kritikáim a rendszerrel kapcsolatban, máshol viszont fel fogom mutatni az erényeit.

"van egy apró különbség: az alternatív irányzatok nem tudják manipulálni az orvostudományt"

A gyógyszertárak tele vanna aalternatív készítményekkel, most jártam több helyen és a búzafűlének külön vitrin mindenhol... az alternatív készítmények jó részét (beleértve a teljesen hatástalan homeopátiás szereket) nagy részt orvosok ajánlják betegeknek.

"a szakmája képviselőinek körében még mindig tartja magát a táplálkozási piramis nevű ajánlás"

A piramis egy grafikus megjelenítési forma. A paleo is használja, nem is egy változatban. Tévedés ne essék, van mit javítani az ajánlásokon is, én meg kifejezetten kiütést kapok bármilyen piramis alakú dologtól (később majd meg is fogom mutatni miért). De más dolog javítani egy hibás rendszer hibás elemét és megint más felforgatni az egészet és kidobni...

"5 évvel ezelőtt is mit állított a táplálkozástudomány például a tojásról, vagy a D-vitaminról"

Történetesen ismerem személyesen azt a dietetikust, aki már akkor a D-vitamin ajánlás emelése mellett érvelt, amikor Szendi még a kanyarban sem volt. Csak valamiért nem írt sikerkönyvet belőle, hanem dolgozott a változásért. Egy ajánlás módosítása azonban nem ötletszerű, kell hozzá idő.

A margarinokról írtam itt: alimento.blog.hu/2013/11/24/transz-zsirsavak_kulonvelemeny

"nem láttam még olyan diabeteses beteget, aki a hivatalos szénhidrát alapú táplálkozási piramis ajánlás betartásával lefogyott volna"

Én igen. Kollégáim is. A feleségem diabetológiai osztályon dolgozik egy kiváló diabateklógus szakorvos mellett, tudna mesélni. Csak nálunk nem szokás minden sikerélménnyel újság címlapra kerülni.

"Ha Ön dietetikus, biztosan találkozott már elhízott cukorbeteggel, aki képtelen lefogyni."

Igen, van ilyen is. Megvan annak is az oka, egy alapos kivizsgálás és egy jó diétás anamnézis sokat tud tenni a megoldás érdekében.

Physim31419 2014.01.20. 09:21:16

@d.j:
" a teljes paleolit meg az összes divatos idióta diéta oda-vissza. "

Te egyenlőséget teszel az összes fajta diéta között?? Például egy szénhidrátdús diéta tele csokoládéval, kenyérrel, krumplival stb, az neked pont olyan hatású mint egy olyan diéta amely a húsra, zsírra, zöldségre és gyümölcsre teszi a hangsúlyt? Melyik okoz hamarabb cukorbetegséget? Ennyire ostoba vagy?

"Az aerobic tetszés szerint cserélhető bármilyen másik testmozgásfajtára. Ez a lényeg, a többi csak parasztvakítás.

Tehát az aerobic gyakolatok, mint például az intervallum tréning és a lassú kocogás, felcserélhető egymás között? Ugyanaz a hatása? Vagy az aerobic tréning a súlyzós edzéssel felcserélhető?
"Ha valaki kipróbálta, akkor tudja, hogy betartani lehetetlen, mert mindenki fog "bűnözni""

Nem szükséges száz százalékosan betartani. De emellett is, lehet, hogy neked lehetetlen. Sok más embernek nem az. Leégetted magad.

Physim31419 2014.01.20. 09:26:22

@Meleg Sándor:

Nem csak a paleolitikum emberei életmódjának rekonstruálásából vonták le a következtetést, hanem főleg a mai, kőkorszaki színvonalon élő népek étkezéséből és egészségéből. Az eszkimók étkezése (nem, ők nem kőkorszakiak) persze, hogy eltér az egyenlítő környékén élő bennszülöttekétől. A paleo nem egyfajta diéta, hanem bizonyos alapanyagok elhagyása. Ezt a szerző hogyan nem vette tudomásul?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.20. 09:57:11

@Physim31419:

"Nem csak a paleolitikum emberei életmódjának rekonstruálásából vonták le a következtetést, hanem főleg a mai, kőkorszaki színvonalon élő népek étkezéséből és egészségéből."

Tisztában vagyok vele. A cikk végén van egy lista, milyen területekről fogok írni, a következő éppen a természeti népeket fogja tárgyalni. Amit most írtam, az egy része a paleolit étrendnek, nem érdemes olyan dolgot keresni benne, ami még csak később kerül terítékre...

"Az eszkimók étkezése (nem, ők nem kőkorszakiak) persze, hogy eltér az egyenlítő környékén élő bennszülöttekétől."

Ehhez képest nagyon sokszor viszonyítanak az inuitokhoz, főként aketogén irányzatok.

"A paleo nem egyfajta diéta, hanem bizonyos alapanyagok elhagyása. Ezt a szerző hogyan nem vette tudomásul?"

Úgy, hogy a paleolit nem csak erről szól. Gondoljunk itt például a vitaminok körüli jelenségre... egyébként a "bizonyos alapanyagok elhagyása" kérdéskör sem problémamentes...

ZebuLon 2014.01.20. 10:00:39

@Meleg Sándor:

"Szendi például úgy osztja az észt, mintha ő lenne az egyetlen, aki valaha is érdemben foglalkozott volna táplálkozástudománnyal."

Ez egyszerűen igazságtalan és egyáltalán nem igaz. Miért kell ilyeneket mondania? Sosem viselkedett így Szendi, pont az ellenkezőjét tapasztaltam. Maradjunk az érveknél és az ilyen, jelen nem lévő személyekről szóló szemétkedést hagyjuk már ki a vitából. Nyilván Önben is megvan az a motiváció, hogy szeretné, ha a táplálkozásuk miatt beteggé vált emberek egészségesebbek legyenek.

okoskodó fórumlakó 2014.01.20. 10:07:00

@Meleg Sándor: ne általánosítsunk, de olyan nagyon keresni sem kell (nem akarok linkeket bemásolni). Úgy ne várjunk változást, ha a tanácsokat adó úgy néz ki, ahogy kinéz. De hát szerintem ezeket mindenki tapasztalta már.

A BMI-index pedig...hát, az megint egy érdekes kérdés. A testzsírszázalék volna a lényeg.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.20. 10:08:31

@Gipsz.Jakab:

"meleg sándor: te nem egy kritikalbiomasszos okostojás vagy? Stílusra passzol."

Ismerve a Critical Biomass blog szakmai színvonalát, ez számomra megtisztelő. Köszönöm :)

"Tökjó a forrásmegjelölésed, azta! Kemény 10 db?!"

Ez nem könyv, ez egy blog. A legfontosabbak tüntettem fel. Sokat elmond rólad, hogy azt gondolod, 10 forrás alapján ítélek meg egy rendszert.

"azon nagyon röhögtem, hogy Szenditől a forrásod a... Paleolit szakácskönyv!?"

Olvastad? Nagyon szépen benne van a "katekizmus" - a beveztőben és az egyes fejezetek előtt nagyon szépen összefoglalja a lényeget. Egyébként mint szakácskönyv is nagyon informatív olyan tekintetben, mit is gondol a Szend-Mezei páros a gyakorlatról. Majd lesz szó erről is. De nyugodj meg, a többit is olvastam....

"Te szánalmas műmájer..."

Köszönöm. Bár jobban örültem volna egy linknek, ahol kerrekt demográfiai és epidemiológiai adatokat közölnek a paleolit kori fosszíliákról...

Physim31419 2014.01.20. 10:12:00

@Meleg Sándor:

"Úgy, hogy a paleolit nem csak erről szól. Gondoljunk itt például a vitaminok körüli jelenségre... egyébként a "bizonyos alapanyagok elhagyása" kérdéskör sem problémamentes... "

Melyik része nem az? És mi a baj a vitaminokkal?

"Tisztában vagyok vele. A cikk végén van egy lista, milyen területekről fogok írni, a következő éppen a természeti népeket fogja tárgyalni. Amit most írtam, az egy része a paleolit étrendnek, nem érdemes olyan dolgot keresni benne, ami még csak később kerül terítékre..."

Csakhogy az egész szövegkörnyezet olyan, mintha a szerző a paleo-étkezés számos ágát csak egy hóbortos divatnak tartaná, amely pont úgy és annyira működik, mint a többi diéta. Nekem a cikk nagyon előítéletesnek tűnik. Mit kínál a szerző alternatívának?

Az egyértelműnek tűnik, hogy a paleo étkezés minden formája sokkal kevésbé terheli meg a hasnyálmirigyet, mint a legtöbb másfajta diéta. Ezáltal igen sok kettes típusú cukorbeteg gyógyult meg, vagy ha ezt a típusú étkezést követte még kialakulása előtt, el sem kapta. Nekem ez sokkal előnyösebbnek és egyszerűbbnek tűnik, mint pl "egyen 125 gramm kenyeret, napi ötszörre elosztva, lehetőleg zsömle és kifli formájában, két és fél órás szünetekkel". Kb ilyen egy dietetikus tanácsa egy cukorbetegnek. Nem azzal a kevéssel kell jönni, aki így lefogyott, hanem azzal a sokkal, aki nem és nem gyógyult meg belőle, csak szinten tartotta a cukrát, nem beszélve a rengeteg gyógyszerről, amit szed.

okoskodó fórumlakó 2014.01.20. 10:18:06

@d.j: ez egy újabb civilizációs hazugság: hogy azért vagyunk kövérek, mert nem mozgunk eleget. Nem azért. Az irdatlan mennyiségű, rossz minőségű szénhidrát bevitele miatt híznak el az emberek. A sport jót tesz, de önmagában nem gyógyító és fogyasztó erejű: a sport nem semlegesíti a szervezetbe belapátolt szemetet.

zzsuzsici 2014.01.20. 10:27:27

@rebdelka: Teljesen egyetértek. A cikket viszont demagógnak és butácskának tartom. Olyanokat állít, amit senki nem mondott, hogy nem úgy van. Ezekből is látszik, hogy vagy nem mélyült el ennek az étkezési rendszernek a világában, vagy abszolút nem, vagy felületesen érti meg. Nem beszélve arról, hogy itt eléggé egyértelműen Szendi Gáborra van kihegyezve, holott nem Szendi találta ki ezt az étrendet, hanem ez már évtizedekre nyúlik vissza, és "low carb" diétának nevezik.
Az egyszerű megfogalmazás és gondolkodás ami a cikk íróját jellemzi, arra utal, hogy olyan étrendről beszél, amit 1. soha nem próbált ki, 2. az alapanyagok felsorolásán látszik az, hogy milyen hézagosak az ismeretei, nem érti a rendszert és személyeskedik. Ki a fészkes fene ez a Boldogkői?????? MIért érzi fontosnak, hogy ezzel töltse a drága idejét, amikor valami pozitív alkotó tevékenységet is folytathatna? Szerintem kezelendő eset. Ha kell ismerek egy jó pszichológust....

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.20. 10:31:42

@ZebuLon:

"Ez egyszerűen igazságtalan és egyáltalán nem igaz."

Idézem: "Miközben fafejű dietetikusok itt-ott még mindig arról hordanak hetet havat össze, hogy a paleolit táplálkozás "egyoldalú", meg "hiánybetegségekhez" vezet..."
Forrás: www.tenyek-tevhitek.hu/a-paleo-es-a-gastroyal.htm

"Ha pedig valaki már kiolvasta a Hócipőt és akar még jót nevetni, elolvashatja a Divány oldalán a Magyar Dietetikusok Szövetségének "Atkins kritikáját"."
Forrás: www.tenyek-tevhitek.hu/a-lowcarb-taplalkozast-veszelyesnek-beallito-vizsgalat-egyszeru-koholmany.htm

"Hans Weiss: Korrupt gyógyászat - cinkos orvosok"
Cik átvétel az antidepresszáns oldalon... lenne még, a könyveket most nem lapozom fel. A vitaminforradalomban is kaptunk az arcunkra rendesen... olvastam.

A paleolit oldal folyamatosan úgy veszi, hogy támadás alatt áll. Nem támadom - elmondtam, hogy egy bizonyos vonatkozásában mivel nem értek egyet. De elég megnézni, erre a posztra vagy a kapcsolódó FB oldalakra milyen bejegyzések jönnek, a támadás visszafelé is megáll.

"Nyilván Önben is megvan az a motiváció, hogy szeretné, ha a táplálkozásuk miatt beteggé vált emberek egészségesebbek legyenek."

Nem vontam kétségbe senki motivációját. Tökre boldog tudnék lenni, ha érdemi vita alakulhatnak ki a témában, ne pedig a "műmájerezés" (copyright Gipsz Jakab) legyen a domináns. Viszont senki nem írt ilyen kommentet, hogy "nézze kedves uram, itt egy jó kis forrás arról, hogy feltártak egy késő paleolitikumi temetőt és a csontok analízise alapján meghatározott korstatisztika szerint a lakosság legalbb 25%-a megélte a 75 évet..."

Nem vonom azt sem kétségbe, hogy sokan jobban lettek és megoldódotak bizonyos egészségügyi panaszaik. A gondom az, hogy ezt tisztességesen le kellene dokumentálni és publikálni, hogy "ez ilyen volt, ez történt, ilyen lett". Na, ebből van kevés. Borzalmasan elrontott vizsgálatokból meg rengeteg.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.20. 10:36:35

@okoskodó fórumlakó:

"ez egy újabb civilizációs hazugság: hogy azért vagyunk kövérek, mert nem mozgunk eleget. Nem azért. Az irdatlan mennyiségű, rossz minőségű szénhidrát bevitele miatt híznak el az emberek. A sport jót tesz, de önmagában nem gyógyító és fogyasztó erejű: a sport nem semlegesíti a szervezetbe belapátolt szemetet."

Nem ismeri véletlenül Tóth Csabát? :) Ezek az ő gondolatai, majdnem szó szerint... (tudom, mert nekem is írta).

Ne zavarjon senkit, hogy a természeti népek napirendje minimum napi 4-6 óra közepes fizikai aktivitást tartalmaz. És a 70%-os szénhidrát-tatartalmú étrenden élő kitavák között nincsenek túlsúlyosak.

ZebuLon 2014.01.20. 10:44:59

Korábban írtam, hogy konkrétan ezt a posztot (és nem a blogját!!) a paleolit kor elemzéséről, mellélövésnek tartom. Elsősorban azért, mert olyasmikkel vitatkozik, amiket a paleo guruk nem állítanak. Másrészt a paleolit kor emberéről elég sok mindent tudhatunk és sok mindenre kevés bizonyíték van, de az biztos, hogy a mai általános élelmiszer ipari termékek nagy részével ilyen mennyiségben (kristálycukor, szója, tejtermékek, (teljes kiőrlésű) gabona, margarin, és még hosszasan sorolhatnánk) nem találkozott az ember 30 ezer évvel ezelőtt. Az is jól tudható, hogy az emberiség az evolúció során inkább az éhezéshez van hozzászokva. Az ember emésztő rendszere sok millió év alatt alakult ki.
Az a kérdés, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy gyökeresen más élelmiszerekhez és teljesen más mennyiségekhez alkalmazkodni tudjon az emberi faj. Aki foglalkozott egy kicsit genetikával, az tudhatja, hogy a fő emlősök génjei 10 millió év alatt alig-alig változtak. A fontosabb gének betűről betűre megegyeznek. Persze, az evolúció nem áll le, és nyilván a környezethez és a mai általános étrendekhez való alkalmazkodás ma is folytatódik. Az, azonban kizárt, hogy pár száz év alatt tudna alkalmazkodni a faj a fentebb felsorolt élelmiszerekhez. Ahhoz minimum sok tízezer év kell(ene). És innen érdemes megközelíteni ezt a kérdést. Ha azt esszük, amihez év milliók alatt adaptálódott az emésztő rendszerünk, akkor azokat az alapanyagokat vagy ahhoz hasonlóakat érdemes keresnünk, amihez biztosan alkalmazkodtunk. Azokat, amikhez ennyi idő alatt biztosan nem alkalmazkodhattunk, azokat pedig jobb kerülni.
Ezt a gondolatmenetet támasztja alá az is, hogy gyakorlatilag az összes ételallergiát, emésztési problémát olyan általános tápanyagok váltják ki, amiket maximum pár ezer éve fogyaszt az emberiség. Ez nem lehet véletlen.
A másik érv, ami szintén a fenti gondolatmenetet támasztja alá, hogy több esetben megfigyelték, hogy ha a természeti népek civilizációs hatások miatt hirtelen étrendet váltanak, akkor rögtön megjelennek náluk a mai fejlett országokra jellemző "civilizációs" betegségek.
Összegezve lehet elemezgetni, hogy a paleolit embere mit evett, de az biztos, hogy a mai mennyiségű kinemesített gabonához, ipari cukrokhoz, és sok, nagyüzemileg termelt növényhez nincs hozzászokva a fajunk. A paleo étrend és életmód szerintem ezért eredményes, mert azokat a tápanyagokat ajánlja, amikhez hasonlók (hús, zöldség, gyümölcs, bizonyos magvak, tojás, zsír, stb.) már év milliók óta a fajunk táplálkozásának a gerincét adja.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.20. 10:50:20

@zzsuzsici:

"Nem beszélve arról, hogy itt eléggé egyértelműen Szendi Gáborra van kihegyezve, holott nem Szendi találta ki ezt az étrendet, hanem ez már évtizedekre nyúlik vissza, és "low carb" diétának nevezik."

1) Nem Szendi találta ki, de itthon ő vezette be, egyébként az ő rendszere sok tekintetben önálló étrendi irányzatnak is tekinthető. Szendi ilyen tekintetben megkerülhetetlen.
2) A "low carb" csak egyetlen eleme a paleolitnak és még csak nem is mindegyik irányzatának. Ajánlom a I. számú, felvezető cikkemet.

"Ki a fészkes fene ez a Boldogkői??????"

Boldogkői Zsolt biológus, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán intézetvezető igazgató, egyetemi tanár.

"MIért érzi fontosnak, hogy ezzel töltse a drága idejét, amikor valami pozitív alkotó tevékenységet is folytathatna?"

Olvasva az ilyen kommneteket, felmerült már bennem is. De gondoltam, hogy ha van egy saját blogom, és vannak ez ügyben gondolataim, akkor megosztom. Mondjuk egy tényszerű, érdemi kritikának jobban örültem volna :)

okoskodó fórumlakó 2014.01.20. 11:02:09

@Meleg Sándor: lövésem sincs, ki az a Tóth Csaba.

Viszont az edzőtermek nyüzsögnek a kövér emberektől. Izzadnak szegények hónapokon, sokszor éveken át, eredmény nélkül. Mert senki sem szól nekik, hogy mit kellene tenni.

De mondok akkor egy másik példát: testépítés. A naturál-vonalról beszéljünk, a másik nem átlagembernek való. Szóval: a testépítés ciklikus sport: tömegnövelésből és szálkásításból áll. Egy naturál testépítő ugyanúgy edz a tömegnövelés időszaka alatt, de jóval több szénhidrátot visz be: ha elég elszánt, akkor minőségit, de jellemző ilyenkor a félrezabálás. Simán felszalad rá hónapok alatt tizenvalahány kiló, és ez nem feltétlenül minőségi tömeg... Miközben ugyanolyan intenzitással, és ugyanannyi alkalommal edz, mint a diétás időszakban.

Valaki2 2014.01.20. 11:17:39

Mielőtt a kitavákat úgy írjuk le, mint kenyéren és cukron élőket, nézzük, mit is mond a study:

The residents of Kitava lived exclusively on root vegetables (yam, sweet potato, taro, tapioca), fruit (banana, papaya, pineapple, mango, guava, water melon, pumpkin), vegetables, fish and coconuts [27-29]. Less than 0.2% of the caloric intake came from Western food, such as edible fats, dairy products, sugar, cereals, and alcohol, compared with roughly 75% in Sweden [30]. The intake of vitamins, minerals and soluble fibre was therefore very high, while the total fat consumption was low, about 20 E% [28], as was the intake of salt (40-50 mmol Na/10 MJ compared with 100-250 in Sweden).

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.20. 11:39:15

"olyasmikkel vitatkozik, amiket a paleo guruk nem állítanak."

Bocsánat, Eaton és Konner sorozatban tolja ki a cikkeit azon merengve, hogy egészen pontosan milyen volt az ősember étrendje. Nyilván ezekből az írásokból én kivontam egy hipotézist, de nem is adtam senki szájába...

"a mai általános élelmiszer ipari termékek nagy részével ilyen mennyiségben (kristálycukor, szója, tejtermékek, (teljes kiőrlésű) gabona, margarin, és még hosszasan sorolhatnánk) nem találkozott az ember 30 ezer évvel ezelőtt."

Nem is állítottam ilyet. Sőt, semmilyen olyan élelmiszerrel nem találkozott, amit most fogyasztunk. Még a háziasított és a vadhúsok összetételében is vannak komoly különbségek.

"az emberiség az evolúció során inkább az éhezéshez van hozzászokva"

Attól, hogy elviseljük, tekinthető ez optimális állapotnak?

"a kérdés, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy gyökeresen más élelmiszerekhez és teljesen más mennyiségekhez alkalmazkodni tudjon az emberi faj"

Igen, fontos kérdés.

"a fő emlősök génjei 10 millió év alatt alig-alig változtak. A fontosabb gének betűről betűre megegyeznek."

Nyilván, mert a szervezetünk jelentős mértékben azonos. Pl. nincsenek új szerveink vagy többlet anyagcsere folyamataink a főemlősökéhez képest. Csak jelzem: a főemlősök többsége növényevő, illetve opcionális a tojásfogyasztás, ragadozás - a csimpánz növényi alapon mindenevő, a gorilla növényevő, az orángután növényevő (főként gyümölcs) - ezek vannak 10 millió éves távlaton belül közös törzsfejlődési ágon.

"Az, azonban kizárt, hogy pár száz év alatt tudna alkalmazkodni a faj a fentebb felsorolt élelmiszerekhez."

Kérdés az, hogy kell-e minden élelmiszerhez külön-külön alkalmazkodni? Pl. a brokkoli még 100 éve ismeretlen volt, akkor most ki kell várni, hogy alkalmazkodjunk. Ha nem fogyasztjuk, akkor hogyan fogunk alkalmazkodni. Azt se felejtsük el, hogy az emberiségnek van egy új típusú adaptációs mechanizmusa: eszközkészítés, technikai innováció. Pl. a Kaukázusban sem bírják a tejcukrot, feltalálták a fermentációt: a kefirben, joghurtban lebomlik a tejcukor, nincs vele gond. Mediterráneumban sajtot csinálnak.

Egyébként, ha már szóba került a Critical Biomass: ott az első paleolitos cikkben pont ezt a témát (genetikai adaptáció) tették helyre:
criticalbiomass.blog.hu/2010/08/02/ellensegunk_a_tejbegriz

"ha a természeti népek civilizációs hatások miatt hirtelen étrendet váltanak, akkor rögtön megjelennek náluk a mai fejlett országokra jellemző "civilizációs" betegségek"

Sőt, ez olyan szinten igaz, hogy a nem civilizációs népek helycseréjénél is működik. Pl. a Hawaii-ra költöző japánok már a második generációban a helyiekhez illeszkedő morbiditási és mortalitási adatokat mutattak. Viszont mi éppen egy olyan területen élünk, ahol Európában a legrégebb óta ismert gabonatermesztés folyik, jó pár ezer éve fogyasztjuk.

De hozok másik példát is: a vadászó-gyűjtögető életmódnál alap-élelmiszer a tojás. Mégis nagyon sok a tojásallergiás gyerkőc. Akkor ez adaptációs probléma, vagy inkább a korai hozzátáplálással magyarázható. Egyébként a tejfehérje-allergiás gyerekeknél 3 éves korra 90%-ban eltűnnek a tünetek tejfehérje-mentes étrend mellett. Később sem jön elő.

"A paleo étrend és életmód szerintem ezért eredményes, mert azokat a tápanyagokat ajánlja, amikhez hasonlók (hús, zöldség, gyümölcs, bizonyos magvak, tojás, zsír, stb.) már év milliók óta a fajunk táplálkozásának a gerincét adja."

Emellett a paleolit dokumentált étrendi kísérletekben alacsonyabb (egy esetben kritikusan alacsony) energiabevitelt biztosított, glikémiás indexű, két kísérletből kettőben alacsonyabb zsírtartalmú, ezen belül alacsonyabb telített zsírtartalmú volt. Jobb az omega 6/3 arány. Étrendtől függően magasabb vitamin és ásványi anyag bevitelt biztosított (kivéve kalcium). De ezek alapvetően kontrollált étrendek voltak, ilyennek viszont semmilyen nyoma nincs a hazai forrásokban.

zzsuzsici 2014.01.20. 11:41:01

@Meleg Sándor: No, még egy nekifutás, de már nem sokáig bírom:-)Kedves uram, az alapvető kérdés, hogy Ön és a cikk írója mennyi ideig éltek paleolitnak nevezett étrenden. Gyanítom, hogy fél percig sem. gyanítom, hogy az étteremben igyekeznek tudat alatt párolt zöldséget fogyasztani. Azért a másik kérdés meg az: a Boldogkői biológus, de a biológusság önmagában még nem elegendő ahhoz, hogy mindent tudjon a táplálkozásról. Hol jelentek meg a fent említettnek tudományos biológiai témájú cikkei? Milyen újat hozott a saját tudományágába? Mert itt csak az a feltűnő, hogy kritizál valami olyasmit, amit nem élt át saját tapasztalatból. Márpedig kedves Meleg úr, a táplálkozás, vagy egy különleges étrend hatásait NEM A KÜLÖNBÖZŐ ELFUSERÁLT ELMÉLETEK ALAPJÁN, HANEM SAJÁT MEGÉLT TAPASZTALAT ALAPJÁN KELL MEGÍTÉLNI. Ez egy étrend és nem más.Én egy éve paleózom. Tavaly januárban még mbt cipőt tudtam csak hordani, olyan szinten fájt a lábam az ízületi gyulladástól. Ma már magassarkúban tiprom az aszfaltot. A krónikus hólyaghurutomtól nem tudtam uszodába sem menni. Nyáron már a Velencei tóban úszkáltam hetekig... A vércukor szintem kiugrott magasra, volt 15 is. A legutóbbi mérés szerint 4.3. Miről beszélünk kedves Meleg??? Látom hiába írkálnak a kommentelők minden félét a jó tapasztalataikról, Önt ez hidegen hagyja. És ezt a biológus urat is. Egyetemen én is voltam óraadó, mégsem írkálok hülyeségeket és főleg nem csinálok belőle sorozatot. Vagy lehet, hogy a szappanopera írásban több esély lenne, mint a biológiában? No. Ha már Szendi: ha olvassák a cikkeit, könyveit- amit látom nem tesznek meg- akkor ezer helyen van róla szó, hogy MOST NAGY BETÚKKEL ÍROM, HOGY JÓL TUDJÁK OLVASNI- NEM A KŐKORSZAKI EMBERTŐL, HANEM A MA ÉLŐ TERMÉSZETI NÉPEK TANULMÁNYOZÁSÁBÓL VETTEK MINTÁT, AZ Ő ÉLETMÓDJUK, TÁPLÁLKOZÁSUKAT VETTÉK ALAPUL, MIVEL A MA ÉLŐ TERM. NÉPEK KÖRÉBEN NEM JELENNEK MEG AZOK A CIVILIZÁCIÓS BETEGSÉGEK, AMIKBŐL AZ ELŐBB FELSOROLTAM! mINDENFÉLE GYULLADÁS FORMÁK, SZÍV BETEGSÉGEK, CUKORBETEGSÉG, SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI PANASZOK, RÁK, STB STB STB....
Erre nagyon kár egy ilyen ostoba cikksorozatot pazarolni, tessék kipróbálni, aztán lehet vitatkozni!!!!

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.20. 11:44:31

@Valaki2:

"Mielőtt a kitavákat úgy írjuk le, mint kenyéren és cukron élőket"

Nem írtam ilyet. Egészen alaposan feldolgoztam Lindeberg anyagait a kitavák kapcsán. Van több eltérés is a nyugati étrendhez képest, nem csak a kenyér...

zzsuzsici 2014.01.20. 11:45:36

Ja és még egy, az ilyen cikkek teljesen rombolóak, mivel azokat az embereket ijeszheti meg, akiknek szükségük lenne arra, hogy meggyógyuljanak. Az ilyen cikkek miatt lehet, hogy nem fognak. Ez az egész szánalmas és felháborító!

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.20. 12:01:25

@zzsuzsici:

"az alapvető kérdés, hogy Ön és a cikk írója mennyi ideig éltek paleolitnak nevezett étrenden"

Nem, ez nem alapvető kérdés. A szívgyógyszereket sem saját magukon tesztelik a kutatók!

"Boldogkői biológus, de a biológusság önmagában még nem elegendő ahhoz, hogy mindent tudjon a táplálkozásról"

Nyilvánvalóan mindenki hülye a szakmájához, ha nem fogadja el a paleolit étrendet.

"a táplálkozás, vagy egy különleges étrend hatásait NEM A KÜLÖNBÖZŐ ELFUSERÁLT ELMÉLETEK ALAPJÁN, HANEM SAJÁT MEGÉLT TAPASZTALAT ALAPJÁN KELL MEGÍTÉLNI"

Erre találták ki a kontrollált vizsgálatokat. Kellő méretű mintán, megfelelő módszertan mellett. Jelzem, a lúgosítók/gyümölcsevők hívői pontosan ugyanezt az érvelést követik.

"Ez egy étrend és nem más."

Sajnos a jelenség régen túlnőtt az étrend szintjén.

"Látom hiába írkálnak a kommentelők minden félét a jó tapasztalataikról, Önt ez hidegen hagyja."

Nem hagy hidegen, többször is írtam. De ennek a cikknek nem is az volt a témája. A cikk végén van egy rövid tartalomjegyzék, ott meg lehet tekinteni, hogy lesz olyan rész, amikor a gyakorlati megvalósításról fogok írni. Egyébként az eszüst-kollidról is lehet hallani "hó tapasztalatokat, de hidegen hagy, amikor látom ezt: www.youtube.com/watch?v=ahihGKZC5Kk - a "jó tapasztalat" a reklám első szintje. Mért körülmények között teljesíteni :)

"Egyetemen én is voltam óraadó, mégsem írkálok hülyeségeket és főleg nem csinálok belőle sorozatot."

Én egyszer kezet fogtam egy híres emberrel. Ettől jobb?

"NEM A KŐKORSZAKI EMBERTŐL, HANEM A MA ÉLŐ TERMÉSZETI NÉPEK TANULMÁNYOZÁSÁBÓL VETTEK MINTÁT"

Na még egyszer: VOEGTLIN, 1975 - THE STONE AGE DIET.

Konner M, Eaton SB: "A quarter century has passed since the first publication of the evolutionary discordance hypothesis, according to which departures from the nutrition and activity patterns of our hunter-gatherer ancestors..."

Ha nem a kőkorszakhoz viszonyítunk, akkor miért is jön annyira az evolúciós szemlélet? Akkor mihez viszonyítunk?

A ma élő természeti népekről csak annyit, hogy ahol készült demográfiai mérés, ott kijön a tökéletes piramis korfa. 65 év feletti korosztály 1-2%.

Physim31419 2014.01.20. 12:25:58

@Meleg Sándor:

"Nem, ez nem alapvető kérdés. A szívgyógyszereket sem saját magukon tesztelik a kutatók!"

A kettőt egyenlőnek veszed? A szívgyógyszerektől, ha beveszed és egészséges vagy, megbetegedhetsz, pár heti paleo értrendtől viszont nem. Ki sem próbáltad?

"Sajnos a jelenség régen túlnőtt az étrend szintjén."

Miért sajnos? Nem világos, mi a célod az irományaiddal, feltételezve a legjobbakat.

A tudomány pápájának állítod be magad, aki kioktatja a hülye közembereket, de nem vagy tudományos és logikus sem.

zzsuzsici 2014.01.20. 12:41:48

@Meleg Sándor: Annyira demagóg és leegyszerűsítően ostobák a válaszai, hogy én itt befejeztem nem érdemes Meleg úrral vitatkozni!
nem akarok többet erre időt pazarolni!

d.j 2014.01.20. 13:14:02

@Valaki2: Nem. Ez a baj, hogy továbbra sem érted és szajkózod a diétamániások mantráját. Persze nem a te hibád, mert mindenhonnan ezt hallod, hogy kezdj el diétázni, majd jól lefogysz és akkor sportolhatsz. Na most ezzel a sorrenddel az a baj, hogy már az első sem fog teljesülni, tehát onnantól kezdve folytatod az egészségtelen életmódot. Elsőnek a sportot kell elkezdeni, mert önuralomra és kitartásra nevel. Valószínűleg le is fogsz fogyni, normalizálódik a vérnyomásod, csökken a koleszterined és a szexuális potenciád is növekedni fog. Ha csak már most is az egeket nem verdesi. Utána már szinte automatikusan kezded alkalmazni valamilyen "diétát", mert fontosabb lesz az egészséges táplálkozás a fejlődésed érdekében.

d.j 2014.01.20. 13:25:39

@Physim31419: Sajnos arról nem tehetsz, hogy funkcionális analfabéta vagy, de ez gyógyítható, csak még időben fordulj szakemberhez. Ostobázni meg az anyukádat ostobázd, idióta.
Szóval, lassan írom, hogy te is megértsd bármely sport jó, csak sport legyen, ostoba.

Physim31419 2014.01.20. 13:38:32

@d.j:

Pontról-pontra válaszoltam neked, te meg benyögöd a hülyeségeid. Bizonyítottad, amit rólad írtam, ostoba vagy.
Bármilyen sport jó? Olvass egy kicsit többet.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.20. 14:11:41

@Physim31419:

"A szívgyógyszerektől, ha beveszed és egészséges vagy, megbetegedhetsz, pár heti paleo értrendtől viszont nem. Ki sem próbáltad?"

Tegyük fel, hogy elkezdek paleózni és egy hét múlva beteg leszek. Akkor ez érdemben felülírja a paleolit étrend használhatóságára és pozitív tulajdonságaira vonatkozó értékeléseket? Nem. Erre az a korrekt válasz, hogy kell egy kontrollcsoportos, kellő méretű mintán elvégzett kísérlet.

"Miért sajnos? Nem világos, mi a célod az irományaiddal, feltételezve a legjobbakat."

Mert köré nőtt egy óriási médiabazár, ami megnehezíti a tudományos értékelést. Az "irományaimmal" az a cél, hogy elmondjam a véleményemet a dolgokról. Tisztában vagyok vele, hogy nem fog mindenkinek tetszeni, nem fog mindenki egyet érteni vele.

"A tudomány pápájának állítod be magad, aki kioktatja a hülye közembereket, de nem vagy tudományos és logikus sem."

Nem állítom be magam semminek. Egy dietetikus vagyok, aki a tanult ismeretei és tapasztalatai (pl. az olvasott paleolit témájú vikkek, könyvek) alapján elmondja a véleményét dolgokról. És igyekszem válaszolni azokra a felvetésekre, amik feljöttek itt a kommentek között. A "kioktatást" nem szántam célnak, főleg, mert a blogom nem kötelező olvasmány még a dietetika szakon sem. Elmondtam a véleményemet, hogy szerintem hol sántít az elmélet és majd el fogom mondani, hogy mi a jó/nem jó a gyakorlatban is. Ehhez képest legalább öt ember úgy írogat, mintha meg akarnám ölni a két kezemmel és az élete múlna rajta. pedig nem. bal felső sarokban kis X jel... és nem kell streszelni.

Hozzáteszem, a "tudomány" sokak szemében ilyen formában még pejoratív jelző is lehet, hiszen minket lefizetnek a gyógyszergyárak...

Valaki2 2014.01.20. 14:30:25

@d.j: figy, én heti 3-5x sportolok, és mégis volt rajtam felesleg. Nem sok, de volt. Amióta az étrendem is rendben van, azóta ez mind lejött. Sok ember van úgy vele, hogy először az étrendje változott meg, utána pedig sportolni is neki tudott állni, itt elsősorban a nagy súlyfelesleggel rendelkezőkre gondolok. De előfordul az is, hogy az személyi edző egyben az étrenden is változtat, és nyilván az a legoptimálisabb.

Physim31419 2014.01.20. 14:36:26

@Meleg Sándor:

"Tegyük fel, hogy elkezdek paleózni és egy hét múlva beteg leszek. Akkor ez érdemben felülírja a paleolit étrend használhatóságára és pozitív tulajdonságaira vonatkozó értékeléseket? Nem. Erre az a korrekt válasz, hogy kell egy kontrollcsoportos, kellő méretű mintán elvégzett kísérlet. "

Felülírja-e? Nem és igen. Egyrészt, sokkal többet tudnál róla, ha kipróbáltad volna. Ez teljesen veszélytelen. Amit te csinálsz az olyan, mintha kapnál egy órát, de nem próbálnád ki, mivel nem olvastál még tudományos eredményt a pontosságáról és inkább nem viseled. Pedig nem kerül semmibe.

Nincs jó véleményem a kontrollcsoportos kísérletekről ami a dietetikával kapcsolatos. Kutatóintézetben dolgozom, tudom hogyan készülnek az eredmények, majd arra a hivtakozások és így tovább, és ez még sehol sincs a dietetikától, amelynek elmélete sokkal bonyolultabb mint a fizika, és igen, itt már jócskán vannak érdekek is.

Mivel nincs időm és energiám Szendi Gábor és más szerzők általi hivatkozásokat ellenőrizni, marad nekem az, amit megértek és igaznak tartok. Ez alapján a paleo az egyetlen életmód, ami helyesnek tartok. Miért? Pár adat:

Sokkal kevésbé növeli a vércukor szintet, ennek következtében sokkal kisebb az esély a 2-es tipusú cukorbetegség kialakulására.

Sokkal kevesebb allergén anyagot tartalmaz, tehát könnyebb a szervezetnek és kevesebb autoimmun betegség alakulhat ki.

A ráksejtek csak szénhidrátot képesek felvenni, az emberi sejtek viszont nagyszerűen elvannak szénhidrát nélküli is. Azt a glukózmennyiséget, ami az agynak kell, a szervezet képes magától kitermelni, viszont logikus, hogy a ráksejtek minimális szénhidráttal sokkal kevesebb valószínűséggel alakulnak ki, illetve maradnak életben.

A glutén úgy tűnik, tényleg allergén anyag, nem világos a népesség hány százalékában. De nem lehet veszíteni azzal, ha az ember elhagyja.

A tejre ugyanez.

2013-ban az Alzheimert tudomásom szerint először nevezték 3-as tipusú cukorbetegségnek. Ha az, és a szénhidrátnak szerepe van benne, a paleo ennek a kialakulását is megakadályozhatja/hátráltatja.

Fehérje szükséges az életben maradáshoz, zsír szükséges az életben maradáshoz, a szénhidrát nem. A rostok sem.

Nagyon örülnék, ha engem valaki meg tudna győzni a paleo diéta értelmetlenségéről, már csak azért is, mert én azok közé az emberek közé tartozom, aki nem tudja követni (a húgom tudja, ő sokkal jobban érzi magát vele, én legyengülök). De eddig egyetlen helyes ellenérvet nem olvastam.

Physim31419 2014.01.20. 14:37:56

@Valaki2:

"De előfordul az is, hogy az személyi edző egyben az étrenden is változtat, és nyilván az a legoptimálisabb. "

Neked személyi edző ajánlotta? Ha igen, szeretnék kapcsolatba lépni vele, ha megengeded.

Valaki2 2014.01.20. 14:40:15

@Physim31419: Szia,

nekem egy barátom kezdett el konditerembe járni személyi edzőhöz, 130 kilóról kb. 100-ra fogyott, és neki az étrendjét is átállította. Szerintem nem paleo, hanem testépítő étrend lehet, erről nem kérdeztem. (megj. én sem vagyok paleon, csak glutén/tejmentes illetve még pár dolog mentesen)

Physim31419 2014.01.20. 14:43:44

@Valaki2:

Köszi a választ.
Én is járok edzőterembe, de ha nem eszem szénhidrátot edzés után - pl rizst, gyümölcs, zöldség nem elég - akkor egy-két héten belül szinte nullára csökken az erőm.
Kár, mert egyesek meg tudják ezt csinálni.

okoskodó fórumlakó 2014.01.20. 14:49:18

@Valaki2: a paleo (még mindig gyűlöletes leírni a szót) nagyon sok elemében hasonlít a testépítők étkezéséhez. De igazából testépítő étrend sincs, vagyis nem kéne lennie: normális táplálkozás kellene, ami meg nagyon közelít a testépítők által is használt étkezéshez.

okoskodó fórumlakó 2014.01.20. 14:54:45

@Physim31419: pont az edzés utáni időszak az a ritka alkalom, amikor a test táplálásához elengedhetetlenül szükséges a szénhidrát - kivéve, ha aerob mozgást végez az ember, és nincs komoly izomterhelés.

Komoly izomterhelés után viszont muszáj visszatölteni a glikogénraktárt.

savrola 2014.01.20. 15:01:31

@Meleg Sándor: Még mindig nem jutottam sokkal tovább, úh. csak a válaszra reagálnék.
Khm!!! Azért reménykedtem, hogy egy szakácskönyvél egy(-két) komolyabb irodalomig is eljutottál...
@KatiDiet: Nem nyilván, mert a paleo nem gyógyszer. Értsd jól: a paleo alapján jutott el a megoldásig (pl. gabonán alapuló élelmiszerek elhagyása), és nem kell magába tömködni az anti-reflux gyógyszereket, mellékhatások kíséretében. Más nem segített neki. Hitről meg azok hadoválnak, akiknek más ellenérv nem jut, ha már bebizonyosodott, hogy működik.

Valaki2 2014.01.20. 15:01:37

@Physim31419: Ha testépítesz, akkor eszedbe ne jusson szigorúan paleozni. Nézz meg egy átlagos "természeti" nép lakosait, a testsúlyukhoz képest erősek, de nagyon vékonyak, inkább "inasak" mint izmosak. Neked nem ez a célod :) ettől függetlenül mondjuk a búzát dobnám, ha még eszel, a rizst meg meghagynám. Figyelni kell a ketózisra is, ez is nagyon emberfüggő, a témában a tesztoszteronosok oldalán lehet egy nagyon jó cikket olvasni:

www.tesztoszteron.hu/emagazin_05_126_Szenhidrat.php

savrola 2014.01.20. 15:03:33

@MsTindigo: Mivel ez egy kritika, nem árt ha alaposan tisztában vagy a kritika tárgyával. Mellesleg gyanítom, hogy Szendi is ugyan oda jutott a lúgosítással kapcsolatban, mint Meleg Sándor.

Physim31419 2014.01.20. 15:12:25

@Valaki2:

Kösz a linket, nekem nem is megy mindez szénhidrát nélkül. Az érdkes az, hogy én ismerek embereket személyesen (is), akiknek kemény, szinte mindennapi súlyzós és kardio edzés mellett elég a zöldségekből és gyümölcsökből álló szénhidráttartalom az étkezésükben. Keress rá pl Arhur de Vany-ra vagy az alábbi linkre.

www.youtube.com/watch?v=D-uBxxK4c3U

A klippben Terry Crews az étkezését is elmondja.

agiika9 2014.01.20. 15:40:36

Gyönyörű, hogy néhányan milyen kifinomult érvelési technikákkal rendelkeznek, pl. lehülyézés, felkiáltójelhalmaz, nagybetűvel kiabálás. Ez igen. Azt hiszem, az indexre való felkerüléssel ez a roham várható volt. Minden elismerésem, Sándor, hogy még a szerény képességekkel rendelkezőknek is igyekszik korrekt választ adni!:)
Én továbbra is várom a cikkeket, hülye biológusként(lassan PhD) érdekesnek, szakmai szempontból is megalapozottnak látom az írásait. Dehát engem is az édességgyártók pénzelnek...:)

Physim31419 2014.01.20. 15:51:31

@agiika9:
"Dehát engem is az édességgyártók pénzelnek...:) "
Érvelésed lényege, hogy mivel már közhely, nem is igaz.

Hogy valaki szakértővé váljon, kemény munka kell.
Ez is közhely. Tehát ez sem igaz.

Ez a te érvelésed. Mint ahogy az is, hogy lassan Ph.d vagy. Jobb nincs?

agiika9 2014.01.20. 16:12:12

@Physim31419:
Érvelésem azon alapult, hogy vagyok olyan szakértői szinten élettudományokban, hogy tudom, hogyan kell tudományos kutatásokat végezni, az eredményeket megvitatni, észérvekkel és nem erővel. A PhD-hoz ugyanis ilyen kutatások kell elvégezni.
Külön öröm, hogy az utolsó, poénnak szánt kijelentésbe sikerült belekötni!:)

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.20. 17:10:50

@Physim31419:

"Amit te csinálsz az olyan, mintha kapnál egy órát, de nem próbálnád ki, mivel nem olvastál még tudományos eredményt a pontosságáról és inkább nem viseled. Pedig nem kerül semmibe."

Mást mondok :) Van egy karórám és a paleolit egy másik fajta karórát akar nekem ajánlani. Mindkettő szerint más a pontos idő és most ezen vitázunk :)

"Nincs jó véleményem a kontrollcsoportos kísérletekről ami a dietetikával kapcsolatos."

Nehéz jó kísérletet végezni, az tény. A publikációs kényszer rajta van az orvosokon, időnként borzalom, ami megjelenik egy-egy szaklapban. Ráadásul egy nagyon komplex területről van szó. Azért van néhány jó vizsgálat.

"Sokkal kevésbé növeli a vércukor szintet, ennek következtében sokkal kisebb az esély a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására."

Ez jó érv a paleo mellett.

"Sokkal kevesebb allergén anyagot tartalmaz, tehát könnyebb a szervezetnek és kevesebb autoimmun betegség alakulhat ki."

A glutén és a tejfehérje nem direkt allergén. Persze ha kiveszem ezeket, akkor nyilván kisebb a kockázat. De akkor ki kellene venni a rendszerből a paradicsom, a dinnyét, a földiepret, a citrusféléket...

"A ráksejtek csak szénhidrátot képesek felvenni, az emberi sejtek viszont nagyszerűen elvannak szénhidrát nélküli is."

Az a baj, hogy annyira kevés szénhidrátot nem tudunk bevinni, hogy a ráksejtek ne tudják megszerezni a számukra szükséges mennyiséget. Tudom, hogy jó sok publikáció van ilyen irányban és rengetegen akarják "kiéheztetni" a daganatot, de ennél azért bonyolultabb kérdésről van szó. A prevenció és a direkt terápia megint két eltérő terület. A jelenlegi halálozási listákat vezető tüdődaganatok pl. sokkal jobban összefüggenek a dohányzással, mint a szénhidrátbevitellel.
Mellesleg a szénhidrátmentes étrenddel a gyakorlatban nagyon sok gond van vele, ezekről Szendi is ír - talán ez volt a legjobban megírt cikk a paleo magazinban.

"Azt a glukózmennyiséget, ami az agynak kell, a szervezet képes magától kitermelni, viszont logikus, hogy a ráksejtek minimális szénhidráttal sokkal kevesebb valószínűséggel alakulnak ki, illetve maradnak életben."

Logikusnak logikus, de nem feltétlen igaz. A daganatok kialakulása azért sok tényező eredője.

"A glutén úgy tűnik, tényleg allergén anyag, nem világos a népesség hány százalékában. De nem lehet veszíteni azzal, ha az ember elhagyja."

A gluténérzékenyek 95-98%-a jól definiálható HLA alléllal rendelkezik, de ezen allélok mellett sem lesz a többség glutén-érzékeny. Bonyolultabb ügy ez is annál, mint hogy a glutént egyszerű allergénnek tekintsük. Nyilván az is egy módszer, hogy biztosra megyünk. A dietetika más elven dolgozik: létező kockázatokra reagálunk és indok nélkül nem tiltjuk el a lakosság egészét minden potenciális élelmiszertől.

"A tejre ugyanez."

Vannak olyan élettani állapotok (pl. terhesség), ahol ez kockázatot jelent. Nem bevitt kalciumból nem lehet csontot építeni. Egyes paleo irányzatok félelmetesen kevés kalciumot visznek be.

"2013-ban az Alzheimert tudomásom szerint először nevezték 3-as tipusú cukorbetegségnek. Ha az, és a szénhidrátnak szerepe van benne, a paleo ennek a kialakulását is megakadályozhatja/hátráltatja."

Nem tudok ez ügyben nyilatkozni, nem ismerem a vonatkozó publikációt. Esetleg forrás?

"Fehérje szükséges az életben maradáshoz, zsír szükséges az életben maradáshoz, a szénhidrát nem. A rostok sem."

Az életben maradás és a szervezet optimális működésének a biztosítása nem feltétlen azonos. jelen pillanatban nincsenek megbízható tapasztalataink a élethosszig tartó szénhidrátmentes étrendről. Valamikor a 20-as években voltak nagy kísérletek, de aztán leálltak velük valamiért - gondolom nem ok nélkül.

"De eddig egyetlen helyes ellenérvet nem olvastam."

Igazából ez a cikk a történelmi vonalat indította el, még szóba sem került a paleolit téren egészségügyi hatása. Az a végére került a sorozatnak, így állt össze a tematika.

Nagyon örülnék, ha engem valaki meg tudna győzni a paleo diéta értelmetlenségéről, már csak azért is, mert én azok közé az emberek közé tartozom, aki nem tudja követni (a húgom tudja, ő sokkal jobban érzi magát vele, én legyengülök). De eddig egyetlen helyes ellenérvet nem olvastam.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.20. 17:12:44

@savrola:

"Azért reménykedtem, hogy egy szakácskönyvél egy(-két) komolyabb irodalomig is eljutottál..."

Megnyugtatlak, szép kis gyűjteményem van...

csakférfi 2014.01.20. 18:32:21

@ZebuLon: Magyarul elkezdett valamiben (étkezési szokások)igazán lelkéből hinni.Mivel felteszem addig csak a mai "modern" tudománynak hitt.Felteszem azáltal hogy hinni kezdett abban hogy az az öné amit megeszik.És kezdett jóllakni azzal amit ételnek hívunk.:)
Én a húsra és a mindent enni híve vagyok(tescó kenőmájas -tól a borsót héjastól kategória)
A gyerekem egyszer a papsajt evés kapcsán megkérdezte:-Ehető?-Mire én:-látod hogy eszem! Mire ő: az hogy te eszed még nem biztos hogy ehető!:) Tényleg félreértettem.
Bocsánat!:)

ecch 2014.01.20. 18:38:53

"Na erről fog szólni a következő cikkem. Az inuitok 100 éves sem voltak valami hosszú életűek, jelen pillanatbana világ legrosszabb rákosodási mutatóit generálják... A kitavák a másik sztár, ők sem olyan borzalmasan hosszú életűek, ráadásul az étrendjük eléggé high-carb: 70% szénhidrát - max. 20% zsír."

Nem egy egykor természeti nép jött már le régi életmódjáról. Többek között a pimák is ezért cifra cukorbetegségarány produkálók. Ahogy írta az inuitok jelenleg a legrosszabb rákosodási mutatókat generálják. 100 éve kicsit más volt a jellemző elhalálozási ok, mint ma, függetlenül attól, hogy természeti vagy civilizált népről beszélünk.

"tucatnyi olyan betegségből és tüneteiből gyógyultam fel, és sorstársaim ezrei szintén, amik vagy gyógyíthatatlannak voltak kimondva"

Nem minden betegségemre értettem a gyógyíthatatlanságot, ha hiányos volt a mondatom, bár az idézetből nem derül ki, pótolom. A tucatnyiban néhány, mint például a az ex magasvérnyomásom, ami bizony primer hypertónia volt, a többi mint például az izületi panaszaim, pedig bizony az ellenkező ajánlásoktól. Megjegyzem ezen változások után változott meg az életvitelem táplálkozáson kívüli része.

Ha valaki a vegán élsportot bírja, az a nagy genetikai tűrőképesség példája, ez ugyanúgy nem igazol semmit, mivel hozzám hasonló nyavajákon létező emberből soha nem lett volna vegán élsportoló.

"
Ez így nagyon virtuális. Mondhatnám, hogy a konvenvionális dietetika is százeres vagy milliós nagyságrendű embernek segített. haa Ön nem volt közöttük, úgysem hiszi el."
Édesanyám ilyen megfigyelés alatt ál igen régóta, ha nem hagyja ott az egészet, max 5 évet adok neki, mivel az állapota olyen szinten romlik. Viszont amilyen problémái vannak, azon pont nem fog segíteni, mivel a konvencionális dietetika még egy alternatívának sem alkalmazza a paleo-t.

"Tóth Csaba írta, hogy ha nem eszünk szénhidrátot, akkor nem is kell C-vitamin. Ő ezt komolyan gondolja. Csak ne felejtsük el, hogy nem ismerünk olyan ragadozót, amelyiknek nem lenne endogén C-vitamin szintézise... növényevőt illetve rágcsálót többet is."
Egyik sem vagyunk.

"Persze, tök egészséges a paleo-ketogén is meg a kitava nép étrendje is. Szénhidráttartalomban csak 14-szeres különbség van."
Itt a genetikailag idegen anyagokra is gondoltam. A széles változatosságú étrend nem a szénhidrát mennyiségét jelenti, hanem a tápanyagok és fajták sokféleségét, ami indokolatlan egy bizonyos határokon kívül.

"Ez a csövön lévő lyuk feltalálásának alap esete. A özétkeztetési ajánlások egészséges embereknek vannak, a betegeknél a dietetikus speciális dieto-terápiát alkalmaz, mi illeszkedik a beteg tápláltsági állapotához, tápanyagigényéhez és a betegség speciális jellemzőihez. ha valaki elkocog egy glutén-tesztre és az pozitív, akkor csinálunk neki olyan étrendet - ha a H2 teszt pozitív, kap egy laktózmenteset. Szükség esetén kombináljuk. De alapos ok nélkül nem tiltunk el senki semmitől. Ennyi."
Az alapos okok ismertek, megvárni a pozitiv tesztet vicces hozzáállás. A közétkeztetés sorra dobálja ki a "selejteket" Ne feledjük el, hogy gyakorlatilag a paleo szerint létezők 95%-a nem kíváncsiságból, hanem ilyenek miatt lett az ami, és lett olyanná, mint akik még jól elvannak a közétkezésen.

Fényezett Rézlábos 2014.01.20. 18:55:41

Kedves Sándor! Nagyon jó kis cikksorozat, kíváncsian várom a folytatást. A kommentek nagy része ugyan olyan, mint sajtreszelővel rejszolni (elképesztő, szinte középkori sötétség van a fejekben), de remélhetőleg ez nem veszi el a kedved a publikálástól!
Jómagam semmiféle hivatalos vagy elnevezett étrendet nem követek, azt eszem, amihez éppen kedvem van, persze ésszel. Mondjuk szerencsés, hogy nem igazán rajongok a tésztafélékért és a süteményekért (meg általában a cukros, édes dolgokért)... szóval némileg én is "low carb" diétán vagyok. Viszont őrült tinilányként rajongok a logikus eszmefuttatásokért, és ha validáltam, képes vagyok beépíteni a konklúziót az életembe. Sokkal inkább, mint a "nekem használt, próbáld ki te is" érveléseket. Főleg azért, mert tudom, hogy ha mindenki kipróbálná azt, ami nekem szokott használni bizonyos szituációkban, csúnya emberhalálok lennének... :)

Physim31419 2014.01.20. 19:34:45

@Meleg Sándor:

"Nehéz jó kísérletet végezni, az tény. A publikációs kényszer rajta van az orvosokon, időnként borzalom, ami megjelenik egy-egy szaklapban. Ráadásul egy nagyon komplex területről van szó. Azért van néhány jó vizsgálat."

Ebben az esetben fennáll az az érdekes kérdés, ki mit fogad el igaznak a sok tanulmány közül.
Legyen itt egy példa. Megjelent egy könyv 2013-ban, "Grain Brain: The Surprising Truth about Wheat, Carbs, and Sugar--Your Brain's Silent Killers". Szerzője David Perlmutter neurológus, a Harvard, Columbia, New York, Arizonai egyetemek, valamint a Sripps intézet általá sponzorált szimpoziumokon ad elő. Cikkei jelentek meg a The Journal of Neurosurgery, The Southern Medical Journal, Journal of Applied Nutrition, and Archives of Neurology szaklapokban. Neurológiai munkájáért megkapta a Linus Pauling díjat 2002-ben és nem sorolom tovább a többi díját. A könyv New York Times bestseller lett.
A szerző amellett érvel - hivatkozásokkal, más és saját kutatásaira és saját megfigyelésére alapozva - hogy nem csak a glutén, hanem minden fajta szénhidrát, ami nem zöldség és gyümölcs, árt az agynak. Minden fajta. Ennek ellenére a könyv megjelenése után számos szakember kritizálta, lehurrogta, hülyének minősítette.

Na most, az általa írt, hivatkozással teli és nagyon meggyőző könyv nem felel meg a paleoellenes oldalnak (a paleo szót egyszer sem említi a könyvében). Kérdésem, akkor mi felel meg? A válaszom pedig nem tud más lenni mint az, hogy az előítéletei alapján mindenki kinézi magának azt a cikket, amely alátámasztja az előítéletét, és az ellenkező oldalt kritizálja. Nekem úgy tűnik, te is ezt csinálod (én szketikusnak indultam, de meg lettem győzve).

Ide jön még az, hogy láttam azt a statiszikai táblázatot, amely alapján Ancel Keys levonta a következtetését, hogy a koleszterin káros. Nevetséges, és az orvostársadalom nagy része bevette, ahelyett még az egyetemen kirúgták volna. Ezért is vagyok szkeptikus agiika9 majdnem Ph.d-re vonatkozó "érvével" szemben, valamint a többi, tanulmányra való hivatkozással szemben is (a könyvet elküdhetem neked elektronikus formában, ha nincs meg és érdekel).

""2013-ban az Alzheimert tudomásom szerint először nevezték 3-as tipusú cukorbetegségnek. Ha az, és a szénhidrátnak szerepe van benne, a paleo ennek a kialakulását is megakadályozhatja/hátráltatja."

Nem tudok ez ügyben nyilatkozni, nem ismerem a vonatkozó publikációt. Esetleg forrás?"

opinionator.blogs.nytimes.com/2012/09/25/bittman-is-alzheimers-type-3-diabetes/?_php=true&_type=blogs&_r=0

New Scientist: Food for Thought: What You Eat May Be Killing Your Brain (2012 September 1).
És még sok más.

Valaki2 2014.01.20. 19:57:01

@Meleg Sándor:

megint a tej témához: miért kellene tej formájában bevinni a kalciumot? Helyette miért nem inkább a pezsgőtablettát javasoljuk? Abban legalább pontosan lehet tudni, hogy mennyi kalcium van...

Témajavaslat:

Milyen mennyiségben kellene kalciumot bevinni. Milyen kutatások történtek ezzel kapcsolatban, ezek mennyire voltak korrektek, az eredmények és a következtetés viszonylatában (egy másik blog hivatkozott egy kutatásra, amit kb. 10 másodperc alatt lehetett darabokra szedni, hiába, nagy kényszer az egyetemi leadandó...) Hogy kapcsolódik a D vitamin és a magnézium bevitel mindehhez? És a mozgás?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.20. 20:12:10

@Valaki2:

"megint a tej témához: miért kellene tej formájában bevinni a kalciumot? Helyette miért nem inkább a pezsgőtablettát javasoljuk?"

Mondjuk mert természetes kalcium forrás. A nagy dózisú kalciummal szemben felhozott érvek többsége a mesterséges bevitellel kapcsolatosak.

A témajavaslatot köszönöm, sorra fog kerülni.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.20. 20:28:14

@Physim31419:

"Na most, az általa írt, hivatkozással teli és nagyon meggyőző könyv nem felel meg a paleoellenes oldalnak"

Két okot tudok elképzelni:
1. A könyv címe: The Surprising Truth about Wheat, Carbs, and Sugar-Your Brain's Silent Killers.
Na már most minden évben van valami "surprising truth" meg "silent killer", és az ilyen címeknek annyira bestseller címe van, hogy sokakat már ez irritálhat.

2. Farkas-effektus.
Mivel az elmúlt 200 évben folyamatosan volt valami, amivel riogatni lehetett a tudományos közéletet. 99 alkalommal ok nélkül. Ha most véletlenül egy jó könyv, akkor már lendületből ide sorolják.

3. Nyilvánvalóan meg kell nézni a pro és kontra érveket, mi hangzott el a könyv körüli vitában :)

"az előítéletei alapján mindenki kinézi magának azt a cikket, amely alátámasztja az előítéletét, és az ellenkező oldalt kritizálja"

Sajnos ez létező jelenség. Minden oldalról.

"Nekem úgy tűnik, te is ezt csinálod"

Ha a paleo oldalt képviselném, akkor persze másképp látszódna.

Linket köszönöm, el fogom olvasni.

Valaki2 2014.01.20. 21:07:21

@Meleg Sándor:

A kalcium témához kapcsolódóan néhány kérdés, amiről például szívesen olvasnék kutatási eredményeket.

- Kalcium ajánlott beviteli mennyiségei a különböző kontinenseken, és a nemzetközi szervezetek ajánlásában

- Átlagos étkezéssel, paleolit étkezéssel, akármilyen étkezéssel kb. mennyi kalciumot viszünk be

- Kalcium bevitel és a csontsűrűség/csontritkulás kapcsolata, gyerek, felnőtt és idős korban, avagy van-e értelme tablettát szedni

- A tej és a kalcium, tényleg annyi kalcium van a tejben, mint amennyit a neten lehet találni? Fel is tud szívódni? Mi van a népesség kb. 70%-ával aki alig, vagy egyáltalán nem fogyaszt tejet?

- Kalcium, magnézium és D-vitamin kapcsolata, amennyiben van..

- Kalcium fogyasztás és csontritkulás a világon, igaz-e, hogy ahol magas a kalcium bevitel, ott ennek ellenére nagy a csontritkulás aránya, és fordítva? Milyen más tényezők befolyásolhatják még a kérdést?

Physim31419 2014.01.20. 21:13:30

@Meleg Sándor:
"Na már most minden évben van valami "surprising truth" meg "silent killer", és az ilyen címeknek annyira bestseller címe van, hogy sokakat már ez irritálhat."

Ez igaz, én is így vagyok ezzel. De megvan az az idealista elvárásom másokkal és magammal szemben is, hogy mégiscsak a tartalma alapján próbáljam megítélni, és ez még inkább elvárható szakemberektől, akiknek, főleg az amerikaiaknak, ismerniük kellett a szerzőt. Másrészt meg, lehet, hogy sok embernek a könyv által tárgyalt téma még mindig meglepő.

Farkas effektus - sajnos ez is van. Ellenszer a fentebbi.

"Ha a paleo oldalt képviselném, akkor persze másképp látszódna."

Ha két ember ellenkező véleményem van, jó esély van rá, hogy egyikük közelebb áll az igazsághoz. Csak két érvet láttam eddig, ami megállja a helyét a paleóval szemben: drágább mint a hagyományos étkezés és nem mindenki tudja megcsinálni.

Physim31419 2014.01.20. 21:18:58

@Valaki2:

Nem értem például azt, ha a tej nem természetes ital a felnőtt embereknek és állatoknak egyaránt, akkor hogyan lesz természetes kálciumforrás?

Az emberek isznak tejet, nem is keveset, mégis a csontritkulás gyakoribb mint valaha.
Rengeteg ember van, aki soha nem iszik tejet felnőttkorában, és csontritkulásnak nyoma sem mutatható ki náluk. Ja, és kálciumos italt sem isznak.

Mindebből nekem úgy tűnik, hogy a tej okozza a csontritkulást, és nem a hiánya.

A fenti analízis a teljesség igénye nélkül készült :)

Valaki2 2014.01.20. 21:30:11

@Physim31419: Végigolvastam most egy csomó tudományos cikket, és nekem is van egy hasonló érzésem.

Egészen sok cikk van arról, hogy idős vagy fiatal korban hiába adunk kalciumot, az égadta világon semmilyen változás nem lesz a csontsűrűségben. Ez persze csak annyit jelent, hogy a megnövelt kalcium bevitel nem épül be, ami meg lehet azért, mert alacsony volt a D-vitamin szint, amiről persze nem szól a kisérlet...

De pont azért dobtam fel a cikkszerzőnek a témát, mert szerintem nagyon érdekes, és kíváncsi vagyok, hogy a témával szakmaként foglalkozó mit tud belőle kihozni...

rebdelka 2014.01.20. 21:39:16

@Meleg Sándor: Én is ismerek olyan cukorbeteget, aki orvosi ajánlások szerint étkezik, számolgatja a szénhidrátot, lövi hozzá az inzulint. Lefogyott, szinte csont sovány, de meg nem gyógyult ,folyamatosan gyógyszerre szorul, és soványan , beállított vércukorszinttel továbbra is beteg.
A paleolit étkezéssel, egy idő után elhagyható az inzulin, nem kell szénhidrátot számolgatni, nem kell éhezni, és szépen meggyógyul a beteg.
Én ezt minőségi különbségnek látom!

Benzoylmethylecgonine 2014.01.20. 21:49:48

@rebdelka: ha nem maradt bétasejtje (így inzulinja), akkor inzulinpótlásra mindenképpen szüksége lesz (függetlenül attól, hogy 1TDM vagy 2TDM)... még ha nullára viszi is a szénhidrátot (amit nem lehet), akkor is odacsap a sok stresszhormon, ami akkora hiperglikémiát csinál, mint a huzat. Inzulint mellé viszont nagyon pontos étrend kell, nem lehet össze-vissza zabálni, mert gyorsan a másvilágon tér magához az illető.

Hogy a 2TDM kialakulását meg lehet előzni ésszerű táplálkozással (a prediabetikus állapotokat pedig lehet javítani), azt mindenki tudja, unalomig ismételt közhely, de egy manifeszt, inzulin-függő betegséget ne akarjunk kidiétázni, járt már ezzel pórul anyuka, aki bekómáltatta a gyerekét a netről.

rebdelka 2014.01.20. 22:05:40

@Meleg Sándor: "A jelenség túlnőtt..."
Adva van egy kutatás sorozat, ami új étrendi ajánlásokat hozott. Szendi ismeretterjesztési céllal (ez meggyőződésem) írt egy könyvet, így mi ezt jól megismertük.
Sok ember, kinek valamilyen egészségügyi gondja volt, adott neki esélyt, és láss csodát, meggyógyult.
Jé, a dolog működik! Elkezdett terjedni,egyre több ember tartja be ezt az étrendet.
Ezek az emberek nem mennek orvoshoz, nem vesznek gyógyszert (bár vitaminokat szednek, és ezt nagyon jól teszik), a boltokban csak téblábolnak, mert nem találnak semmi fogukra valót. Tőlük bezárhat az összes keksz, és csokigyár, a boci megihatja a tehén összes tejét, mert nekik nem kell.
És itt kezdett túlnőni ...
Mert ez a tendencia nagyon nem tetszett az orvosoknak, a gyógyszergyártóknak, az élelmiszeriparnak, különösen a tejiparnak.
És megjelentek a cikkek, amik különböző stílusban támadták az étrendet, a kitalálóját, a honosítóját, meg annak a jó édes mamáját is.
Valószínű a cikkek számának növekedése egyenes arányban van az étrendet követő emberek számának növekedésével.
Hajrá, csak így tovább! :D

Benzoylmethylecgonine 2014.01.20. 22:16:03

@rebdelka: "Mert ez a tendencia nagyon nem tetszett az orvosoknak, a gyógyszergyártóknak, az élelmiszeriparnak, különösen a tejiparnak."

A haldokló magyar egészségügyben, ahol a katasztrófaorvoslás felé indult el az ellátás sok helyen - na ott, a leterhelt kevés orvosnak és eü. személyzetnek más vágya sincs, mint még több beteg embert gyártani magának.

rebdelka 2014.01.20. 22:21:13

@1,3,7-trimethylxanthine: Bocsánat, hogy közhelyekkel untattalak.
Azonban nagyon sok II. tip. diabéteszes nem tudja, hogy ki lehet lépni az ördögi körből, és meg lehet gyógyulni. Hogy megúszhatja a vesekárosodást, az amputációt, a vakságot.
És ha az orvos is segítene ebben, sokkal több beteg ember merne változtatni.
Az a tapasztalatom, hogy az emberek többsége nagyon bízik az orvosában, sem ismerete, sem képessége nincs, hogy a biológiai, biokémiai folyamatokat átássa. Sokan a saját testüket nem ismerik. Nem tud rájönni mitől ég a gyomra, mitől puffad, mitől vizel állandóan.
És itt lenne nagyon fontos a jó orvos, aki kinéz a tankönyvből, aki fejlődőképes, követi az újdonságokat, és támogatja az embereket. Az embereket, és nem a gyógyszeripart.
Olyan szinten ragaszkodnak dogmákhoz, mintha az ő tudományágukban nem lenne folyamatos a fejlődés. Ugye ha ez igaz lenne, még mindig eret vágnának, meg köpölyöznének, bármi bajunk van!

Benzoylmethylecgonine 2014.01.20. 22:28:38

@rebdelka: értem miről beszélsz, de mégsem. A paleo (bizonyos részei) hatásosak a betegség kialakulásának _megelőzésében_, de a megdöglött sejteket nem tudja életre kelteni semmi. Le tudod vinni a CH mennyiséget, még valamennyire funkcionáló pancreas mellett, hogy tünet mentes legyen, de ami megdöglött, az bizony megdöglött.

Ha annyira megdöglött, hogy inzulint kell pótolni, akkor a tézised jó eséllyel nem állja meg a helyét, tekintve, hogy az inzulin hatásai jóval túlmutatnak a glukóz-elpakoló-hormon funkciótól.

Magyarul: egy életmódváltás része lehet ilyen típusú diéta prevenció céljából (a zabon meg rizsen való vitatkozást meghagyom a dietetikusoknak), de ne essünk át a ló másik oldalára, és mint mindent gyógyító csodakúraként adjuk el. Felesleges és kontraproduktív, ezen kívül veszélyes.

rebdelka 2014.01.20. 22:36:09

@1,3,7-trimethylxanthine: Nem erre gondoltam.
Természetesen nem akarják növelni a betegek számát, de nem igen szeretik, ha valaki szembe megy a hivatalos állásponttal. És ez a baj, minden újdonság elutasítása, csípőből!
Baj, hogy pár percet szánnak csak a betegekre, baj, hogy rutinból, sokszor vizsgálatok nélkül írják fel a gyógyszereket. (Biztos vannak kivételek.)
És biztos mindenki látott már olyat, hogy a betegek 5 percenként, futószalagon jönnek ki a rendelőből, de az orvoslátogató fél órát ül benn.
Újat mondok azzal, hogyan állítják be egy átlagos beteg vérnyomását egy átlagos rendelőben? És utána, hogyan nyújtják ki a receptet az ajtón hónapról-hónapra, évről-évre?
Ki merem jelenteni, amíg az orvosok a saját betegeikkel, csak pár percet töltenek, nem is fog javulni az egészségügy helyzete. Nem az újságokban meg a portálokon, blogokban kell megmondani a tutit, hanem a rendelőben, a személyre szabott, átgondolt terápiával.
Csoda, hogy az emberek öngyógyításba kezdenek, és étrendeket próbálgatnak, csak úgy a saját fejük után?
Biztosan vannak kivételek is (én egyet sem ismerek).

Benzoylmethylecgonine 2014.01.20. 22:49:16

@rebdelka: nem utasítanak el csípőből semmit. Nyilván van egy megszokott rendszer, aminek a felrúgása indulatokat vált ki, de nem feltétlenül haszontalan a kritika. Ad egy kontollt a folyamatnak, az emberek szeretnek mindent túlhype-olni. Ezek az újdonságok a hájpolás után megtalálják a helyüket és elfogadottá válnak, vagy eltűnnek a süllyesztőben.

Az egészségügy helyzetéről lehet vitatkozni (ugyanis az általad vázolt szituáció nagyjából erről szól, nem a diabetológiáról vagy a paleóról)... Hogy mi motiválja az embereket arra, hogy otthon, sokszor háttértudás nélkül kezdjenek el próba-szerencse alapon öngyógyítani, az nem a blog témája és én sem szeretném pedzegetni.

/// A gondot az egészségügy alulfinanszírozottsága, az orvosok/eü. személyzet rossz mentálhigiénéje és kommunikációja, az emberek teljes önrendelkezési vágya adja _szerintem_. Ami rossz hír, hogy (eü-sként) nem látom hogy a megoldás közel lenne.

Physim31419 2014.01.20. 23:37:54

@d.j:
"Nem. Ez a baj, hogy továbbra sem érted és szajkózod a diétamániások mantráját. Persze nem a te hibád, mert mindenhonnan ezt hallod, hogy kezdj el diétázni, majd jól lefogysz és akkor sportolhatsz. Na most ezzel a sorrenddel az a baj, hogy már az első sem fog teljesülni, tehát onnantól kezdve folytatod az egészségtelen életmódot. Elsőnek a sportot kell elkezdeni, mert önuralomra és kitartásra nevel. Valószínűleg le is fogsz fogyni, normalizálódik a vérnyomásod, csökken a koleszterined és a szexuális potenciád is növekedni fog."

Egy kutatásban 107 túlsúlyos személyt vizsgáltak meg és követtek végig 1 éven keresztül, mindegyik betöltötte a 65 évet. A vizsgálat célja az inzulinérzékenyég változása volt. Alkottak négy csoportot. Az egyiket testsúlycsökkentő diétára fogták, a másiknak rendszeres sportot írtak elő, a harmadik csoport pedig testsúlycsökkentő diétára és sportra volt fogva. Negyedik csoport a kontrollcsoport.
Hat hónap múlva a testsúlycsökkentő diétára fogott csoport inzulinérzékenysége 40%-al nőtt. A harmadik csoport (diéta, sport) inzulinérzékenysége szintén 40%-al nőtt. A kettes csoport inzulinérzékenysége nem változott.
A vizsgálat kezdetétől számított egy év múlva az első csoport inzulinérzékenysége 70%-al nőtt, a harmadik csoporté 86%-al, a másodiké, akik csak sportoltak, változatlan maradt.

http://www.internalmedicinenews.com/index.php?id=495&tx_ttnews[tt_news]=135907&cHash=dd3b525509b3dad9b123535c7eb745b5

Le tudod vonni a megfelelő következtetéseket, vagy vonjam le helyetted, mert lusta vagy gondolkodni?
Ennyit a kinyilatkoztatásodról.

d.j 2014.01.21. 07:50:24

@Valaki2: Magyarul sportoltál, majd elkezdtél egy bizonyos étrendet követni, akkor most miről is beszélünk? Pont most igazoltál engem, csak azt nem tudom, hogy akkor miért vitatkozol és állítasz mást, mikor te is ezt csináltad, helyesen.

okoskodó fórumlakó 2014.01.21. 08:14:50

@d.j: te most tulajdonképpen szokásokról vitatkozol. Igen, van, aki a sportolás elkezdése után kezdett el táplálkozni (és nem csak enni...), van, aki pedig sport nélkül változtatott az étkezési szokásain. De a helyzet az, hogy magától a sporttól nem oldódnak meg az egészségügyi gondok. A sportolás jó (kivéve mondjuk, ha egy túlsúlyos ember futni próbál, és szétcseszi a térdeit), de nem semlegesíti azt a sok szart, amit az emberek általában magukba tömnek.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.21. 08:17:47

@Physim31419:

"De megvan az az idealista elvárásom másokkal és magammal szemben is, hogy mégiscsak a tartalma alapján próbáljam megítélni, és ez még inkább elvárható szakemberektől, akiknek, főleg az amerikaiaknak, ismerniük kellett a szerzőt."

Ez igaz. Nem ellenpéldaként szeretném felhozni, de ott van Pauling esete, aki egy Nobel-díjas nagy koponya volt, aztán belelkesült egy teljesen más témába, ott viszont egy kicsit túllőtt a célon. Nem hiszem, hogy ezért bárkit el lehetne ítélni, mert a kutatás világa ilyen. De nem szeretnék olvasatlanul nyilatkozni az érintett műről...

"Ha két ember ellenkező véleményem van, jó esély van rá, hogy egyikük közelebb áll az igazsághoz."

Ha egy dologról vitatkozunk, akkor igen. De az étrend komplex dolog. De a biológiában nem ritka jelenség, hogy egy adott dolog bizonyos szempontból jó, más szempontból mégsem.

"drágább mint a hagyományos étkezés és nem mindenki tudja megcsinálni."

Az első pont sem feltétlen igaz. A dietetikai ajánlásra is azt mondják hogy drága (pl. az új közétkeztetési jsz. vitájában ez volt a fő ellenérv), de az ár nagyon sok mindentől függ. Itt a kommentek között is volt, aki azt írta, hogy saját termesztésű zöldséggel-gyümölccsel dolgozik, ez nagy mértékben csökkenti a költségeket. Persze ha valaki mandulalisztben és nyírfacukorban és kókuszban gondolkodik, az biztos sok pénzt fog hagyni a boltban. Az ételkiszállításban a legdrágább menü a paleo, de itt azért kérdéses, hogy az árból mennyi a felkapottság, mennyi a tényleges költség.

A nem mindenki tudja megcsinálni komolyabb ellenér, én azt gondolom, hogy nem is mindenkinek tesz jót.

d.j 2014.01.21. 08:19:23

@Physim31419: Utoljára válaszolok neked és tényleg lassan írom:
1; 65 éven felüliek, hol vannak a fiatalabbakról szóló tanulmányok, mert ugye az életkorral változik az ember fiziológiája és nem az előnyére
2; nem kétlem az eredményt, de én nem is állítottam az ellenkezőjét
3; itt csak az inzulinérzékenységet vizsgálták, ez nagyon fontos, de hol vannak a sport hatását vizsgáló tanulmányok
4; olvasd vissza a kommentjeimet és idézd be ahol azt állítottam, hogy nem kell a diéta

Ugye te okos ember vagy, nem kell ecsetelnem, hogy a sportnak mennyi előnyös hatása van a szervezetre, olyan hatásai amit egy diétával nem tudsz elérni: vérkeringés javítása, szív erősödése, tüdőkapacitás javulása, csökken az emlőrák, a vastagbélrák kialakulásának veszélye, koleszterin, csontritkulás, vérnyomás, 2-es típusú diabétesz, izomzat, izület és testtömeg és szex. Igen ez mind olyan betegség, állapotromlás, amit ma úgy hívnak, hogy civilizációs betegségek, és meglepő módon ezeket mind javítja a testmozgás. Akkor talán mégsem akkora bullshit amit állítok.
Egyetlen egy állításban nem értünk egyet a sorrendben. Továbbra is fenntartom, hogy a sporttal kell kezdeni
Végül: tudsz te normálisan is kommentelni, nem kell azonnal ostobázni, meg sértegetni a másikat. Ha normális hangnemben írsz, te is úgy kapod a válaszokat.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.21. 08:23:18

@rebdelka:

"A paleolit étkezéssel, egy idő után elhagyható az inzulin, nem kell szénhidrátot számolgatni, nem kell éhezni, és szépen meggyógyul a beteg."

Kialakult I-es típusú cukorbetegségnél biztos nem. Ha semmi szénhidrátot nem fogyaszt, akkor is kell bázisinzulin.

II-es típusnál nagyon sok minden függ az anyagcsere státusztól, de semmiképpen nem javasolt, hogy inzulinos CB saját maga elkezdjen egy erőteljes szénhidrát elvonásba!

d.j 2014.01.21. 08:33:22

@okoskodó fórumlakó: De, a sporttól fogsz a legtöbbet változni, minden tekintetben. Még az étkezési szokásaid is megváltoznak :)
Sajnos, az emberek mindig a kisebb ellenálás felé hajlanak, ezt használják ki a divatos diéták kitalálói. Magyarul bármit le lehet nyomni a torkukon, csak ne kelljen mozogni. Erre az egyszerű tényre alapoznak egyébként a teleshopokban kapható semmire sem használható csodakütyük is. Tévénézés közben lesz kockás hasa, csak csapassa árammal. Ismerős? A tudatos és egészséges életmód egyik fontos eleme az egészséges táplálkozás, de sokkal fontosabb a testmozgás. Persze egy erősen elhízott embernek nem a maratoni távval kell kezdeni, de az sem igaz nem futhat. De igazából a mozgás számít, bármilyen mozgás.

vdkvdkvdk 2014.01.21. 08:56:04

Totál laikusként (kertészként) szólok a témához. Paleósként (brrr) nagyon érdekel a téma és örülök, ha szakmai (és nem felszínes vagdalkozós hit) vita zajlik a témáról.

Még is azt gondolom, hogy a blogszerző minden törekvése és pozitív hozzáállása ellenére a vita nem fog eredményhez vezetni. És ennek oka az, hogy a táplálkozás olyan komplex, a különböző típusú, minőségű élelmi anyagok szervezetbe bevitele olyan sok (=végtelen) variációs lehetőséget képez, hogy a hatásmechanizmus (ok okozati összefüggés) vizsgálata gyakorlatilag lehetetlen, vagy a feltételek minimális változása akár homlokegyenesen más eredményhez vezet.

Épp ezért a laikus pógár ugyanarról a témáról, akár neves szakemberektől is homlokegyenesen ellenkező eredményeket, ajánlásokat, tiltásokat olvashat, ami ahhoz vezet, hogy ezek a "tudományos" eredmények értéküket vesztik, senki sem hisz már el semmit belőlük. Két lehetősége marad a földi halandónak: sz@rik az egészre és nem törődik a táplálkozásával (ez a többség) vagy egy-egy irányzatot azért mégis kipróbál, azaz önmagával kísérletezik. Ezek a kísérletek - lássuk be - veszélyesek, de azért a siker lehetőségét is tartalmazzák. Én 3 év paleó étrend után teljes sikerként tekintek a kísérletemre, mert korábbi panaszaim elmúltak, életminőségem jelentősen javult, új panaszom, betegségem nem alakult ki, rendszeresen vizsgált értékeim kitűnőek, semmilyen gyógyszert nem szedek. A paleó étrend teljesen természetessé vált számomra, ennek betartása már nem okoz gondot, lemondást. Persze a bevásárlás jóval nehezebb, a táplálkozás költségesebb és a családi, baráti nagy zabálásokból (és szinte minden összejövetel főleg erről szól) nem veszem ki részem, ezért különcnek tartanak, de már ez is megszokottá vált.

Ilyen személyes megtapasztalás mellett bizony mosolygok magamban a paleót érő heves támadások láttán és bizony nehéz komolyan venni a mégoly tudományosnak tűnő érvrendszereket pro és kontra. A többé kevésbé absztrakt "tudományos eredmények" nem tudják felülírni a tartósan megélt saját tapasztalatokat.

Rengeteg nagy felfedezés alapult azon, hogy a feltaláló magán kísérletezett.

okoskodó fórumlakó 2014.01.21. 09:17:24

@d.j: nyilván a csodakütyüktől nem lesz senkinek kockás hasa. De önmagában attól sem, hogy sportol. De ami a kockás hasnál is fontosabb: a sport önmagában nem tesz egészségessé. Azzá csak a normális tápanyagbevitel tesz.

Nem a lényegről beszélsz egyébként. Én sportolok, függő vagyok, de akkor is odafigyelnék a táplálkozásra, ha nem sportolnék. Persze célirányosan magasabb a fehérjebevitelem, mint az átlagembernek, de ha nem tenném ki magam nagyobb fizikai megerőltetésnek, akkor ennek az állapotnak megfelelően állítanám át a makrotápanyag-igényemet (mert mindig a kalóriaszámlálásnál tartunk, pedig nem ott kéne tartanunk).

Ostobaság az állítás, hogy "mindent ehetünk, csak mozogjunk." Hogy miért az, azt szerintem értő aggyal rendelkezőknek nem kell elmagyaráznom. Néhány éve a köztévé műsorában egy orvos kimondta az idézett mondatot, és ekkor döbbentem rá véglegesen, hogy itt valami nagy baj van.

savrola 2014.01.21. 09:25:02

"120 ezer éves bordán találtak rákra (neoplázia) utaló nyomokat. Ugyanakkor természetesen nem tudjuk megmondani, hogy milyen daganat típusok és milyen gyakorisággal fordultak elő." Azt sem tudjuk megmondani, hogy az milyen más elváltozásokat, szenvedéseket, életminőség romlást okozott. Okozott-e egyáltalán? Kellett-e olyan szenvedéseken átmenniük, mint manapság kemo és sugárkezelés hatására.
"15 ezer éves lelelteken már van tömeges fogszuvasodás is, ami arra utal, hogy már a késői paleolitikumban voltak rendszeres szénhidrát-fogyasztó csoportok." Önmagában nem a szénhidrát okoz fogszuvasodást. Olyan élelemről, táplálékról lehet szó, amitől kalcium hiány keletkezik. Az akkor is rossz volt, most is az. Majd a legvégén kitérek rá, hogy ez így miért nem érv a paleo ellen.

"Erre nem építhetünk modern kori étrendet." Az ezt megelőző bekezdések sem érvek ellene, illetve akkor mire építhetünk modern kori étrendet? Vagy építsünk-e étrendet? Szendi összmondanivalóját ez nem cáfolja meg.

"A daganatos megbetegedések esetén ez a tétel egyértelműen cáfolt," Megint csak ott tartunk, hogy mit tartunk daganatos megbetegedésnek. Mikor jutunk el odáig, hogy az már életet veszélyeztető, életminőséget rontó betegség. Most abba ne menjünk bele, mert kicsit bonyolultabb téma, de a rákos sejtek alapvetően hozzá tartoznak az emberi szervezethez. Erről is ír Szendi, szerintem több helyen is.

"Azt megállapíthatjuk, hogy az őskori emberek nagyságrendekkel aktívabbak voltak fizikailag, többet tartózkodtak napon (D-vitamin ugyebár), étrendjük potenciálisan több rostot tartalmazott, ezek védő tényezőnek tekinthetők számos civilizációs betegséggel szemben." Szendi sem mond mást. Tehát?

"hiszen nem ismerjük a fogyasztott élelem hozzávetőleges összetételét, mennyiségét, tápanyag-értékeit sem." Szendi alapvetően nem tart kőbevésettnek egyetlen egy táplálék összetételt sem (pl. 30% zsír, 30% fehérje, 40% zöldség, gyümölcs vagy ehhez hasonlók).

"A paleolit étrend legfőbb üzenete, hogy a jelenlegi étrendfüggő „civilizációs” megbetegedések ismeretlenek voltak a kőkorban. Ezt igazából sem igazolni, sem cáfolni nem tudjuk." Szendi is csak modellezi a természeti népek életkörülményei alapján. Az életkörülményeik jelentősen nem változtak, ehhez viszonyítja az általános egészségi állapotban bekövetkezett változásokat.

"Azt azért érdemes tudni, hogy az étrenddel legerősebb összefüggést mutató betegségek sem jelentkeznek az esetek többségében a 40. életév előtt" Óóó jajj! Ezt ugye nem tetszik komolyan gondolni?

"egy paleolit kori embernek nagyságrendekkel nagyobb esélye volt, hogy fertőzésben vagy valamilyen sérülésben (esetleg esek szövődményeiben) múljon ki. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor gyakorlatilag mindegy, mit evett az ősember, a sikeres reprodukcióhoz szükséges életkort megélte, mielőtt az étrendi vonatkozású betegségek elvitték volna, valamilyen más betegség vagy trauma végezhetett vele." Ezek a szokásos amatőr paleo kritikusok érvei, amit azért könnyen lehet cáfolni... Ehhez a bloghoz ez méltatlan.
"Erre egy komplett étrendi rendszert alapozni igen bizonytalan konstrukció." Bár része neki, közel sem csak erre alapoz, sőt, még erre a legkevésbé.
"a mai „paleolit” étrendnek semmi köze nincs sem a vadászó-gyűjtögető népek, sem a kőkori népek étrendjéhez." Mivel nincs homogén kőkori, vadászó-gyűjtögető étrend, akkor mihez nincs köze? Kimegyek málnát, szilvát szedni, elmegyek horgászni, vadászni. A körülmények, eszközök, módszerek változtak. Mai kultúránkban, társadalmi rendszerünkben valóban nehéz ezt leutánozni, van akinek van rá lehetősége, ő szerencsés. Aki napi 8-10-12 órában irodában dolgozik, az nem paleózhat csak azért, mert nem ő vadássza le az állatot, szedi a gyümölcsöt? Elmegy 1,5-2 órára mozogni, és egész közel jár ahhoz, mint amit az ősember (mai természeti ember) élelemszerzéssel töltött (ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a kőkori ember napi 5-6 órán keresztül közepes tempóban üldözött egy állatot?).

"csak akkor ne hívják paleolitnak." Jó, akkor minek hívjuk? Mihez áll a legközelebb? Semmihez? Hívjuk semminek?

"A legtöbb paleolit irányzat szelektíven kiemel egyes étrendi tényezőket..." Aki nem saját egyéni adottságaira vonatkozóan táplálkozik, az nem fog előre jutni, nevezhetjük azt bárminek, akár paleonak is. Erre mindenkinek rá kell jönnie, de Szendi is ezt mondja kb.

Ez sem győzött meg a paleo ellen. Még mindig ott tartok, hogy Szendi nagyon fontos problémákra hívja fel a figyelmet, amit nem lehet negligálni, ha alapvetően egészséges akar maradni az ember. Az, hogy az egyén ebből mit ért meg, és hogyan adaptál, már intelligencia függő. Érzésem szerint ez a cikksorozat sem fogja tudni komplexen értelmezni, helyén kezelni a paleo dolgot. Bár miért is tenné, mert sajnos nagyon sok önjelölt paleo guru sem tudja (most nem nevesítek, az előző posztban már volt róla szó).

okoskodó fórumlakó 2014.01.21. 09:25:44

@vdkvdkvdk: "Persze a bevásárlás jóval nehezebb, a táplálkozás költségesebb és a családi, baráti nagy zabálásokból (és szinte minden összejövetel főleg erről szól) nem veszem ki részem, ezért különcnek tartanak, de már ez is megszokottá vált."

Az egészséges táplálkozás nem feltétlenül költségesebb és bonyolultabb (nem paleóról beszélek, az engem nem érdekel). Napi fél kg csirkemell, plusz fél kg zab. Ez legyen a napi kaja (ehhez még csapjunk hozzá egy normális multivitamint). Ki lehet próbálni. Ez naponta 1000-1100 forint körül van. Unalmas, nem okoz ízélményt, de az átlagos, botrányosan étkező ember számára egyértelműen pozitív jellegű változást hoz.

savrola 2014.01.21. 09:26:04

@Meleg Sándor: Mármint paleo? És olvastad is őket? ;)

Physim31419 2014.01.21. 10:46:19

@d.j:

" a sportnak mennyi előnyös hatása van a szervezetre, olyan hatásai amit egy diétával nem tudsz elérni: vérkeringés javítása, szív erősödése, tüdőkapacitás javulása, csökken az emlőrák, a vastagbélrák kialakulásának veszélye, koleszterin, csontritkulás, vérnyomás, 2-es típusú diabétesz, izomzat, izület és testtömeg és szex."

A vastagbélrákot, koleszterint, csontritkulás kapcsolatát a sporttal nem tudom. A koleszterin bonyolult dolog és nem biztos, hogy egészséges a csökkentése. Viszont az a kocogás/futás, amely időtartama meghaladja a húsz percet, csökkenti a tesztoszteron termelést, növeli az ösztrogémennyiséget, férfiaknál. Tehát nem jó a szexnek. Ha muszáj, tudok erről linket küldeni, de most elég sok idő lenne utánakeresni.

"Végül: tudsz te normálisan is kommentelni, nem kell azonnal ostobázni, meg sértegetni a másikat. Ha normális hangnemben írsz, te is úgy kapod a válaszokat. "

Igaz.

vdkvdkvdk 2014.01.21. 11:06:36

@okoskodó fórumlakó:

Na ez az, amit nem tudnék csinálni. Én ugyanis egyáltalán nem mondtam le az evés okozta örömökről. Csodás steakeket, érlelt és nem füstölt sonkát, finom tengeri halat és herkentyűket, ízletes gyümölcsöket eszem, megszerettem a korábban mellőzött natúr zöldségeket, újakat fedeztem fel. Sikerült végre elérnem a családban, hogy a főzés nem azzal kezdődik, hogy 1 dl olcsó étolajba belevágok 3 fej hagymát és belerakok 2 evőkanál paprikát, a főzelékekből mellőztük a rántást (de inkább pároljuk vagy wokban hirtelen pirítjuk a zöldséget), a húst nem panírozzuk, hanem grillezzük, a salátákból teljesen elhagytuk a mindent egyen ízűvé tevő ecetet, visszafogtuk a fűszerezést és élvezem, ha a jó minőségű alapanyag eredeti zamatát és nem a fűszer és só ízét érzem. Kristálycukrot nem veszünk, édesítésre szteviát használok (ez sem olcsó) stb.

Korábban rengeteg tejet ittam (napi min. fél liter), imádtam a tejfölt, nem is értem, hogyan tudtam egyik napról a másikra és ilyen könnyen leszokni róla. Teljesen rendbejött a székletem, de amikor már 3-4 hónapja nem fogyasztottam semmi tejterméket, akkor a legkisebb mennyiségű tej is nagyon meghajtott, most már ezt nem tapasztalom, és érlelt sajtokat is eszem.

Az édességet (csoki, süti) nehéz egyedül megállni, ezt sok gyümölcs evéssel próbálom ellensúlyozni és ritkán engedek magamnak némi 70-80% kakaót tartalmazó étcsokit. Élelmiszeripari késztermékeket nem veszünk, hanem csak alapanyagokat vásárolunk lehetőleg termelőtől (húsra, a legtöbb gyümölcsre és zöldségre, tojásra megvan a becsületes termelői forrás, 15 km-es körzetben (ezekért el kell menni).

Évi 50.000 km-t autózok és korábban sokszor ettem a benzinkutak választékából, ma a benzinkúton egy dolgot tudok vásárolni: ásványvizet.

A fentiek alapján már gondolom világos, hogy miért drágább számomra a paleó.

okoskodó fórumlakó 2014.01.21. 11:12:33

@vdkvdkvdk: persze, nincs is ezzel semmi gond.

Megteheted, hogy a lehető legfinomabb módon oldd meg a táplálkozásod. Ez teljesen rendben van.

Én csak arra akartam utalni, hogy az egészséges étkezést teljesen olcsón ki lehet hozni. Fáj, meg minden, de az egészségnél nem lehet fontosabb dolog.

sterng 2014.01.21. 13:54:13

"Az viszont biztosan nem igaz, hogy a paleolit korban nem volt rákos megbetegedés: 120 ezer éves bordán találtak rákra (neoplázia) utaló nyomokat."

Bizony így jár az ember, ha csak a címét olvassa el a cikknek, amelyre hivatkozik. Abban a bizonyos bordában egy fibrosus dysplasia nevű elváltozást találtak, amely nemhogy nem rosszindulatú daganat (rák, neoplázia), de nem is jóindulatú daganat, azaz egyátalán nem is daganat, hanem az ún. tumorszerű elváltozások csoportjába tartozó eltérés, amelynek az a jellemzője, hogy röntgen képen nézve tumorra hasonlító képet mutat.

Ki kellene javítani a cikket!

savrola 2014.01.21. 14:58:40

@sterng: Hopp, tényleg! Az indexen ordított egyszer egy ilyen cikk. Alaposan meg is cáfolták...

Munyi cica 2014.01.21. 15:15:38

@vdkvdkvdk:
"Teljesen rendbejött a székletem"
Attól, hogy elhagytad a tejet? És előtte hasmenés volt inkább vagy az ellentetje? És mi lett a gabonával, teljesen elhagytad mindet, még a gluténmentest is?
Bocs, hogy ilyet kérdezek, csak érdekel, hogy mitől jött rendbe és mi volt előtte. :)

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.01.21. 15:18:36

@sterng:

Köszönöm szépen a figyelmeztetést, javítottam a szöveget. A cikk a csontdaganatok egy osztályként ("class of bone tumors") írja le a jelenséget, én meg nem vagyok onkológus :)

rebdelka 2014.01.22. 17:56:29

@okoskodó fórumlakó: Nekem is az a tapasztalatom, hogy kevesebb pénz kell a háztartásra. Már én is gondolkodtam miért van ez, mikor nem spórolok a húson, a zöldségen, a gyümölcsön. A legjobb minőséget próbálom venni. Arra jutottam aztán, hogy otthon főzni valószínűleg olcsóbb, a maradék felhasználása is gazdaságosabbá teszi a dolgot. Kevesebbet is eszünk, de nem fogyókúra miatt, hanem mert egyszerűen kevesebb is elég. Plusz nem vesszük azt a sok töltelék ételt (pizza, pogácsa, csoki, üdítő, fagyi), és élelmi segédanyagot, amit korábban (tejföl, tejszín, liszt, cukor, olaj stb.). Mínusz költség a köret hiánya, ugyanis a közvélekedéssel ellentétben annak hiányát, nem a hús mennyiségének emelésével kompenzáljuk.
Nincs nasi, és rágcsa. Én gyümölcsöt sem eszem kilószám, naponta 2-szer 1-2 db gyümölcsöt eszem (szezonnak megfelelően), most az alma, narancs, banán megy.
Szóval mi lényegesen kevesebbet költünk kajára, mint korábban.

Physim31419 2014.01.22. 19:25:46

@rebdelka:
Még sehol sem olvastam, hogy a paleo olcsóbb lenne és az indoklása is nagyon eredeti és igaz lehet.
Vannak gyerekeitek? Ők hogyan tértek át erre a fajta étkezésre? Elég két étkezés egy nap, vagy szükség van háromra?

rebdelka 2014.01.22. 21:21:39

@Physim31419: Vannak gyerekek, az egyikük kényszerűségből "majdnem" paleo módon eszik, tej-, és szója-allergiája van.
Nekem hétköznap elég két fő étkezés, ( a párom 3x eszik, ha teheti) reggeli, és késői ebéd 4 körül. De ilyenkor délben eszem gyümölcsöt, ha megéhezem, és általában iszom egy teát, vagy kávét. Bár ez a rendszer kicsit lustaságból alakult ki, így nem kell kaját vinnem a munkahelyre, ha munka után hazaérek akkor eszem meg az ebédet.Hétvégén 3 fő étkezés van, ebédet főzünk, mikor elkészül eszünk, viszont így vacsora is kell.
De az alapelv az, ha megéheztünk együnk, de ne tömjük tele magunkat, ne feszüljön a has.
Szerintem a 3 fő étkezés teljesen rendben van, ha úgy eszünk, hogy megvárjuk,hogy éhesek legyünk. Ne azért ebédeljünk, mert elütötte a delet.

Munyi cica 2015.02.07. 15:39:12

Csak érdekesség, akit érdekel, olvassa el. Én nem tudom sem cáfolni, sem bizonyítani, sem mellette, sem ellene nem vagyok, ha megosztjátok a véleményeteket, amennyiben ráértek, köszönöm. Persze biztos változtak a dolgok azóta, amiről ez az antropológus hölgy ír:

archaeonova.blogspot.hu/2013/04/myths-of-paleo-part-one.html

archaeonova.blogspot.hu/2013/09/myths-of-paleo-part-three-amylase-gene.html

fordulo_bogyo 2015.02.08. 15:11:53

@Munyi cica: Az elso ugy altalaban a novenyfogyasztas ellen ervel. Egy lepessel meg a paleon is tulmegy, mindenfele novenyi eredetu taplalek fogyasztasat korlatozna.
Hm.
A masodik ugy ervel, hogy az ujszulott nem kepes kemenyitot emeszteni, tehat a kemenyito, annak ellenere karos, hogy 5 honapos kortol egyre jobban kepes az ember emeszteni es hasznositani.

Nagyon jo a ketto igy egymas mellett.

Alkalmazzuk a masodik cikk erveleslet az elos cikk javaslatara.

Az ujszulott nem kepes hust emeszteni, tehat a hus, annak ellenere karos, hogy 5 honapos kortol egyre jobban kepes az ember emeszteni es hasznositani.

Ha kovetezetesek akarunk lenni, el kell utasitani minden egyeb etelt es csak a tej fogyasztasat javasolni, hiszen az ujszulott csak azt kepes fogyasztani, csak az optimalis emberi taplalek... a blog szerzoje nem kovetkezetes.

fordulo_bogyo 2015.02.08. 15:15:21

@Munyi cica: az elso cikkbol idezek:

"In 2007, Perry et al. published an exceptional paper examining the increase in copies of the salivary amylase gene in humans throughout evolutionary history.[3] The researchers found that mutations to have multiple copies of the gene (and consequently initial adaptations to starch consumption) did not occur until, at most, 120,000 years before present."

Vajon egy paleos mit szol ehhez? 120 000 evvel ezelott mar beindult az alkalmazkodas a tobb kemenyito emesztesehez.
Ha jol ertem, a paleo elv szerint meg meg mas sem alkalmazkodtunk hozza.

Munyi cica 2015.02.09. 14:28:57

@fordulo_bogyo:
Köszönöm kedves Bogyó, hogy foglalkoztál vele.
Nekem sokat számít a véleményed.
Növényi eredetű táplálék tiltása: teljesen egyetértek, ez tényleg hülyeség.
Hát igen, és belegabalyodott a saját érvelésébe.

Másik: végül is az nem újság, hogy 120 ezer éve elkezdtünk alkalmazkodni a keményítőhöz, hiszen ettek a szavannákon stb. keményítős gumókat, yamgyökér, manióka, ilyenek, szerintem a paleósok nem kifejezetten a keményítőt tagadják, hanem a gabonakeményítőt, abban azért más is van (glutén, több magasan feldolgozott, finomított szénhidrát).
Pl. ott a cékla, zeller, répa, hagymagumó,paszternák, fehérgyökér, stb. ezek a gyökerek, gumók keményítősek, mégis "paleó kompatiblis" :D.

Szó ami szó, eléggé "elvakultnak" tűnik a hölgy.