Évzáró 2014
2014. december 23. írta: Meleg Sándor

Évzáró 2014

Bő egy évvel ezelőtt, 2013. november 12-én indult el az Alimento blog, amolyan kísérletként.  Anno a téma kijelölésnél négy fő irányvonalat határoztunk meg. Az első irányt a mai divatos alternatív étrendi irányzatok jelentették, a másodikat a komplementer (kiegészítő) és alternatív gyógyászati módszerek, a harmadikat a gyógynövények, gyógyszerek, étrend-kiegészítők és az étkezés kapcsolata, végül a negyediket az életmódot érintő mozgalmak, szubkultúrák körüli gondolatok körül vázoltam. Ha nem is egyenlő arányban, de nagyjából minden témát érintettünk az elmúlt időszakban, ha másképp nem is, egy-egy cikk részeként.

husleves.jpg

Valamiért a legnépszerűbb cikkünk egyszerűen a húslevesről szólt :)

 

A blogon előfordultak kisebb szösszenetek egy-egy kérdés körül, de ahol a téma igényelte, ott több írásra bontottam a kérdéskört. Ennek a módszernek láthatóan megvan az az előnye, hogy a formátum lehetőségeihez mérten bővebben (de azért nem teljes mélységben) lehet egy-egy részt kidolgozni, hátránya viszont az, hogy nem minden rész jut el egyformán az olvasóközönséghez, s néha éppen a „poénról” maradnak le sokan.

Külön szeretnék megemlékezni a sok hozzászólásról, amik némely cikk után időnként jó kis vitává álltak össze. Igyekeztem (és a jövőben is törekszem) konstruktív módon feldolgozni ezeket, több olyan hozzászólás volt, ami új szempontokkal bővítette a témát és hasznos információkat adott a vitához. Nagy örömömre kevés alkalommal volt szükség moderációra, s remélem, a jövőben sem kell sűrűn élnem ezzel a lehetőséggel. Néhány alkalommal persze voltak személyeskedések és előfordul, hogy valaki a bejegyzést a személye, életvitele elleni támadásként értékeli, s ennek megfelelően reagál - de hát ilyen az élet.

gyumolcsle.jpg

Néhány adat az elmúlt évről

A blog számlálója eddig 239 ezer lapletöltést mért. Mai napig összesen 54 cikket töltöttem fel, ezeket majdnem 200 ezer alkalommal nyitották meg, és 2100-nál több hozzászólás is tartozik a cikkekhez (na jó, ebben benne vannak az én válaszaim is). Ha jól számoltam (és nem maradtam le egyikről sem), 9 cikk került fel az Index kiemelt felületeire. Szerintem ezek kifejezetten jó adatok, tekintettel arra, hogy sem alulöltözött hölgyek, sem aktuálpolitikai értekezése, sem bulvár-információk nem szerepelnek az Alimento kínálatában. Áttekintve az éves adatokat, felállítottam néhány listát a legnagyobb érdeklődésre számot tartó írásokkal - amiket közvetlenül linkeltem is, hátha valaki még egyszer el akarja őket olvasni.

A nézettségi sorrendben a top 10 a következő cikkekből áll össze:

  1. A halálos húsleves legendája
  2. Paleolit étrend - II. - A paleolit kor
  3. Minden, ami rossz a modern étrendben
  4. Búzafűlé, a zöld csoda...
  5. Xilit, a nem természetes édesítő
  6. Ezüst-kolloid
  7. Paleolit étrend - IV. - Étrend a gyakorlatban
  8. Testsúly - Mire jók a kalkulátorok?
  9. Testsúly - Mitől fogyunk?
  10. Testsúly - Mitől hízunk el?

Ha az interaktivitást nézem, a következő 10 írás körül alakult ki a legélénkebb vita:

  1. Paleolit étrend II. – A paleolit kor
  2. Paleolit étrend IV. – Étrend a gyakorlatban
  3. Paleolit étrend III. – Természeti népek
  4. Kombucha, a halhatatlanság itala
  5. Paleolit étrend V. – Egészségügyi hatások
  6. Víz – Varázsvizek
  7. Az özvegy tehén bosszúja… avagy meghalunk a tejtől is…
  8. Népirtás inzulinnal
  9. Hogyan ne vizsgáljuk a tej káros hatásait?
  10. Minden, ami rossz a modern étrendben

A blogon adott like-ok szerinti top 10:

  1. A halálos húsleves legendája
  2. Ezüst-kolloid
  3. Xilit, a nem természetes édesítő
  4. Búzafűlé, a zöld csoda
  5. Fából vaskarika
  6. Az özvegy tehén bosszúja… avagy meghalunk a tejtől is…
  7. Candida albicans – a fehér mumus
  8. A pH kamu – Lúgosító étrend I. rész
  9. Vega-mágia
  10. Az édesburgonya

A bloghoz kapcsolódóan a Facebookon is létrehoztam egy csoportot, itt már 637 személy követi a bloggal kapcsolatos híreket, illetve azokat az információkat, amiket blogon kívül osztunk meg. A kör folyamatosan bővül, s ha nem is a miénk a legdinamikusabban fejlődő oldal, számomra ez pozitív visszajelzés.

A blog működésének annyi gyakorlati haszna is volt, hogy két esetben (búzafűlé és az ezüst-kolloid) írásunk, illetve a kapcsolódó levelezés elegendő volt egy-egy fogyasztóvédelmi-hatósági ügy elindításához is.

paleo_03.jpg

A legnépszerűbb téma kétségtelenül a paleolit étrend volt, a témához kapcsolódó cikkek iránt mindig nagy volt az érdeklődés (úgyhogy lesz még ilyen írás).

 

Special thanks to…

Természetesen köszönet illeti az olvasókat és mindazokat, akik hozzászólásaikkal elmondják véleményüket, érveiket egy-egy cikk kapcsán. Mindenképpen szeretném megköszönni Felek Mihály dietetikus kolléga segítségét, aki az elmúlt fél évben bekapcsolódott a cikkek átolvasásába és aktívan részt vesz a Facebook oldal kezelésében is, és mindazon kollégák támogatását, akik az év folyamán segítették a munkámat!

 

2015

Nagyon sok forrásból folyamatosan kapom a kéréseket, ötleteket, mivel lenne érdemes foglalkozni a jövőben. Igyekszem ezen kéréseknek/javaslatoknak eleget tenni, amennyire ezt a rendelkezésre álló szabadidőm engedi. Terveim szerint kb. havi 2 cikkel tudok elkészülni témától függően rövidebb-hosszabb időközökkel. Attól sem zárkózom el, hogy ha valaki kedvet érez témába vágó írások készítéséhez, azt a blogon közzétegyük (nem másodközlésre gondoltam).

Végül kívánok a blog minden olvasójának Áldott, Békés Karácsonyt, Boldog Új Évet!

Januárban folytatjuk!

Christmas-diet.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr67005873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.12.23. 10:14:42

Hajrá, csak így tovább!

2014.12.23. 13:40:40

Köszönöm az eddigieket, hasonlóan jó munkát kívánok 2015-ben is, de legfőképp meghitt, békés Karácsonyt és boldog Új Évet!

csizkat 2014.12.24. 15:21:25

Köszönjük a sok munkát, utánaolvasást, és az így született tartalmas, igényesen szerkesztett cikkeket! Szakemberként is élvezettel olvasom az írásaid, és remélem tehetem még jövőre is! Sok sikert kívánok Neked a továbbiakban!

Ráérek 2014.12.24. 15:58:02

Boldog Karácsonyt kívánok neked, és sok-sok szabadidőt a valóban értékes, és alapos írásokhoz. Nagy szükség van ezekre manapság!
Várjuk jövő évben is az olvasnivalót! :-)

Munyi cica 2014.12.24. 19:13:47

Csak egy éve indult? :D. Nekem már olyan régi barátságnak tűnik :).
Nagyon köszönöm, Sándor, az összefoglalót (érdekes volt ilyen módon visszatekinteni), és minden cikket, utánajárást, válaszokat, nemkülönben Forduló Bogyónak a sok segítséget.

Örülök, hogy jövőre is olvashatlak, itt lehetek veletek!
Boldog, békés Karácsonyt és Új Évet kívánok mindenkinek!

img5.lapunk.hu/tarhely/cicak-macskak/kepeslap/kozepeskep/95336.jpg
süti beállítások módosítása