Gyógyító kód
2018. augusztus 27. írta: Meleg Sándor

Gyógyító kód

Egy kis könnyed, nyár végére illő témát keresve akadtam rá „A Gyógyító Kód” címet viselő könyvre, illetve a honlapra. Ígéretes, szinte mindent (is) meggyógyító módszerre leltem. A félreértések elkerülése végett szeretném jelezni, hogy külön figyelmeztetés nélküli irónia és szarkazmus fordul elő az írásban.

kod2.png

Kedves Olvasóink!

Elindult az Alimento.hu oldal, ahol sok szeretettel várjuk minden eddig olvasónkat. Az új felületre az új tartalmak mellett a korábbi cikkek frissített, átdolgozott változatai is folyamatosan felkerülnek.
A blog.hu felületére feltöltött cikkek a továbbiakban teljes körűen elérhetőek maradnak.

A SZERZŐKRŐL

Dr. Alex Loyd bemutatkozása alapján pszichológiából és természetgyógyászatból szerzett doktori fokozatot, ebből talán az első, amit rendes végzettségnek tekinthetünk. Társszerzője Dr. Ben Johnson orvosi karrierje saját bevallása szerint több mint 30 évvel ezelőtt kezdődött, ami csak azért furcsa, mert annak az egyetemnek, ahol orvosnak tanult, csak 2003 óta van engedélye. De ezen most nem akadok fenn. Egyébként ő is sokoldalú, mert kiropraktikából és természetgyógyászatból is összeszedegetett pár papírt, nem mellesleg hobbiszinten halálos betegségekből gyógyul ki percek alatt. Bár az USA a lehetőségek országa, mindent azért ott sem lehet, a kiropraktőr még megtűrt szakma, de hivatalos természetgyógyászati (naturopátia) képzés nincs. Ezek kivétel nélkül önjelölt, hangzatos címekkel versengő szervezetek, ahol  jó pénzért válogatott őrültségekkel tömik a hallgatók fejét.

 

MIRŐL SZÓL A MÓDSZER?

A rendszer lényege annyi, hogy a betegségek 95%-a lelki eredetű, akár akut, akár krónikus problémáról van szó. Nem is tudom, miért ölünk annyi pénzt a sebészetbe, belgyógyászatba vagy épp a kórokozó mikroorganizmusok elleni védekezésbe, amikor elég lenne megvenni egy könyvet pár ezerért és beköszöntene az örök egészség világa... A betegségek lelki eredetén lehet elmélkedni bőségesen, közben olyan szavakat használni, mint energia, információ, kvantum, stressz, sejtszintű gyógyulás, sejtmemória, isteni fény, energiafrekvencia (!) vagy programozás. A könyvet olvasva (meg hallgatva egy-két témába vágó előadást, riportot) nem kicsit olyan érzése van az embernek, mint amikor a szél összehord mindent, ami útjába esik: az ősi(nek vélt) bölcsességtől az ezoterikus világból összehalászott elméleteken és spirituális idézeteken át a technohalandzsáig minden van, különösebb rendezettség nélkül összedobálva, mikor éppen minek érzik szükségét a szerzők. Nyilván erre szükség is van, hiszen a két mondatra szűkíthető esszenciát mindenképpen fel kell habosítani, különben nem vennék a jónépek. Az esszencia pedig mindösszesen ennyi:

A stressz a főgonosz, mert az legyengíti az immunrendszert. Ha a stresszt semlegesítjük, akkor az immunrendszer beveti magát és mindent meggyógyít.

S íme, már előttünk is van a legegyszerűbb, leggyorsabb és leghatékonyabb öngyógyító eljárás. A szerzők szerint tényleg nagyon egyszerűen, bárki által használható, mindössze napi 6-18 perc gyakorlás elég is a kívánt eredmények eléréséhez, bármely betegség legyűrhető (és még a Tízparancsolat sem kell hozzá).

kod.png

Ilyen nagyszerű illusztrációk szemléltetik a módszer egyedülálló zsenialitását.

És mi a csodálatos módszer? Az ima, megfelelő kéztartásokkal kombinálva. És akkor itt most kapaszkodjunk meg, mert:

Az imádkozás a gyógyítás legtöbbet tanulmányozott gyakorlata. Újra és újra bebizonyosodott, hogy az imádkozás segíti az ember gyógyítását - akkor is, ha nem ők maguk imádkoznak, hanem mások imádkoznak értük.

Biztos rossz helyen kerestem, mert a PubMed felületén valahogy nem ez jött vissza. Alapvetően a gyógyító imákkal kapcsolatban megvannak a maga kétkedő gondolataim (Gyógyítás hittel), de biztos bennem van a hiba.

jackiechan.jpg

A Gyógyító Kód egyik kéztartása eléggé hasonlít a Jackie Chan mémre :)

Eredetileg szerettem volna egy komolyabb elemzést írni az elképzelésről, de egyszerűen nincs miről írnom. A Gyógyító Kód a bulvárezoterizmus egyik mélypontja, a szerzők (és követőik) még arra sem vesznek fáradtságot, hogy valami gondolati rendszert alkossanak, egyszerűen beöntötték a könyvbe az innen-onnan összesöpört gondolatokat és mosolyogva hátra dőltek. A hazai követőik előadásai  erre még rátesznek egy lapáttal, ők már tényleg mindent felhazsnálnak a keleti vallásoktól a homeopátián át a Hamer-féle agymenésig, de elég sok minden visszaköszön a korai Agykontroll gyakorlatokból is. Igazából annyira nem figyelnek, hogy a könyv kiadója simán kiadja és hirdeti Hulda R. Clark rákgyógyító könyvét - ebben konkrétan nem a lelki okok, hanem a környezeti mérgek és a paraziták okozzák a betegségeket, de annyi baj legyen, legalább el lehet adni pár ilyen készítményt is.

 

DE HÁT HOGY LEHET EBBŐL MEGÉLNI?

Már régóta tudjuk, hogy maga a gyógyszermaffia is rájött, hogy a meggyógyult emberekből nem lehet megélni, s hát ez a probléma az alternatív oldalon is megjelent. El lehet adni a könyvet, a könyvhöz lehet folytatást írni (feltekerve a bullshit-generátort), kicsit lehet keresni az előadásokkal is, de hát ez nem túl nagy bevételt jelent. Viszont a szerzők rendkívül ügyesek, két irányban is megvillantották üzleti érzéküket. Először is elkezdtek tanítványokat képezni, másrészt különösebb erőkifejtést nem igénylő online konzultációval is el lehet érni a Mestereket. Valljuk be, hát nem kényelmesebb így pénzt keresni, mint fenntartani egy ügyfélfogadót, beengedni valakit a lakás-szentélybe vagy elmenni valahova? Ráadásul nincs az a hatóság, ami ezek után le tudna csapni a sarlatánkodásra, hiszen semmi nyoma a tevékenységnek.

 

TANULSÁG

Magasztos gondolatokat nem tudok a jelenséggel kapcsolatban megfogalmazni, kétségbeejtően sokan vesznek el a ömlesztet zagyvaságok világában. Ez messze nem az a jelenség, mint amikor Európa rácsodálkozott a távol-keleti filozófia és vallás világára és próbált ebből valamit megérteni és a maga nyelvére lefordítani, a világ akkori állása szerint. Abból is jöttek ki furcsa dolgok, de azért volt mögöttük egy becsületes próbálkozás.

Ma már egyszerűen az ötletszerűen felmarkolt és összeöntött, bulvárszintre hígított kamuszöveg hódít, a szerzők nem különböznek érdemben a követők tömegeitől. Megkockáztatom: valahol itt egyformán vétkesnek érzem azokat, akik becsapnak, és azokat, akik hagyják magukat becsapni, nehezen hiszem el, hogy egy ilyen "alkotás" olvasójában nem merülne fel, hogy ilyen összevissza sületlenséget nem kellene befogadni. A Gyógyító Kód nem is egy jó könyv, hosszan és kínlódva erőlködik, hogy alkalmazza a bestseller kézikönyv kötelező elemeit, a magyar fordítás külön katasztrófa. És mégis, ezrek veszik, olvassák és nézik a hazai tanítók (erőteljesen kínos) ezoterikus agymenéseit. Ez már a vég...

agy_1.jpg

 

Ha tetszett az írás, oszd meg és/vagy kattints a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd meg hozzászólásként! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon találhatók: https://www.facebook.com/Alimento.blog   

 

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség, vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

Források:

  • Ben Johnson - Alexander Loyd: A Gyógyító Kód. Leviter. 2017
  • A Gyógyító Kód (honlap). LINK1; LINK2

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr4814200767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.27. 09:27:15

Hümm... lehet, hogy az új miniszterünk ebből tanult? Tudod, az a fasz, amelyik szerint a biblia utasításait betartva nem lenne beteg... :D

Mr. Neutron 2018.08.27. 22:43:30

Kár ilyen gúnyosan írni ezekről a dolgokról, hiszen szép és magasztos gondolatokat testesítenek meg. Én személy szerint mind több tudóshoz hasonlóan reménykedem abban, hogy az Ima a Világmindenség DNS-e.

Alick 2018.08.27. 22:46:08

Placebóként egész biztosan működőképes.

Alick 2018.08.27. 22:48:32

@Mr. Neutron: Sokan úgy imádkoznak, hogy teljesen máshol jár az agyuk, csak megszokásból, kipipálandó feladatként végzik... mások pedig az imában a saját lelki szennyesüket zúdítják a Jóistenre. :)

Bambano 2018.08.27. 23:16:21

"pszichológiából és természetgyógyászatból szerzett doktori fokozatot, ebből talán az első, amit rendes végzettségnek tekinthetünk": pszichológiát mifelénk btk-n tanítanak, tehát az sem rendes végzettség :P

persze ha a poszter tudná, hogy ezekben az állításokban sok igazság van, lehet, törölné ezt a posztot a blogjából.

ha nem gyógyító kódot keresne a pubmedben, hanem mentálhigiénét, akkor meg is találná a hivatalos orvostudomány által elfogadott alapjait ezeknek a kijelentéseknek. ettől persze ez a két "orvos" még lehet kókler, a könyvük lehet hazugság, de mivel az igazi nagy átveréseknek mindig van igazságalapjuk, ennek is.

igaz az az állítás, hogy sok betegség lelki eredetű. igaz az is, hogyha megszüntetem a stresszt, megszűnhetnek a panaszok vagy meggyógyulhat a beteg.

ettől még az is igaz lehet, hogy ezeket az orvosi tényeket kereskedelmi szintre leegyszerűsítve csak a sima átverés marad.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.28. 01:38:01

@Bambano: ajjaj... van erre egy szakkifejezés: pszichoszomatikus eredetű.
Csak az a baj, hogy amit ezúton összeszedsz, azt a kiváltó ok megszűnése nem feltétlenül "gyógyítja". Állandó stressz okozta magasvérnyomás talán elmúlik a stressz megszűntével. De sok egyéb baj van, ami megmarad...

Bambano 2018.08.28. 02:05:43

@Le a spammerekkel: van, aki megértheti a feltételes módú megfogalmazást, és van, aki nem.

paráznabillegető 2018.08.28. 06:06:30

try {
}
catch(err) {
}
finally {
}

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.08.28. 06:13:42

@Bambano:
Attól, hogy valaki elvgézi a pszichológiát, még nem biztos, hogy igaz, amit ír. Gyanítom, hogy azért mert pszichológia szakra, hogy a saját zakkant gondolatait alátámassza, már csak azért is, mert a pszichológia szakokon sokat tanítanak a stresszről, s ennek a tudásnak a nyomait nem látom a könyvben.

A bizonyos tételmondat szó szerint az imára vonatkozott, nem a mentálhigiénére.

Az igazi nagy átveréseknek lehet igazságalapjuk, de ettől még átverés marad. Aki eladta kamuból az Eiffel-tornyot, az létező dolgot ad el, de ettől még átverés volt.

A lelki eredetű, meg van lelki eredetű összetevője az két külön dolog. Mondhatjuk azt, hogy a stresszes szervezet fogékonyabb a fertőzésekre, de attól még a betegséget a vírus/baktérium okozza, nem a stressz. Hosszan lehet sorolni a példákat. De hosszan lehet sorolni, hogy klasszikus pszichés kórképeknél is kiderül, hogy a lelki folyamatok maga genetikai determinációval rendelkeznek.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.28. 06:45:34

@Bambano: van aki felfogja, hogy marhaságot írtál, van aki nem.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.28. 06:48:35

@Meleg Sándor: sőt, még egy pszichés betegség mögött is állhat fizikai ok (extrém példa: vannak olyan nem pszichiátriai gyógyszerek, amik depressziót is okozhatnak)

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.28. 06:49:52

@paráznabillegető: LIKE :D
Azon én is elméláztam, hogy miért egy PHP kóddal illusztrálta szerzőnk a posztját. :)

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.08.28. 07:36:59

@Le a spammerekkel:

PHP - akartam mátrixos képet, de az nagyon elcsépelt lett volna. Majd leközelebb HTML-t választok :D

$pi$ 2018.08.28. 07:52:51

"Az imádkozás a gyógyítás legtöbbet tanulmányozott gyakorlata. Újra és újra bebizonyosodott, hogy az imádkozás segíti az ember gyógyítását - akkor is, ha nem ők maguk imádkoznak, hanem mások imádkoznak értük."

Ennek konkrétan az ellenkezője igaz. Nem az imádkozás segít, hanem a placebohatás.

A tudomány sosem téved! 2018.08.28. 07:56:47

Jó nagyképű írás lett... ez is...
A szerző a biztos minden tudás magabiztosságával osztja a hülyéket, akik kételkedni merészelnek a tévedhetetlen, szent, mindent tudó tudomány módszereiben, vagy eljárásaiban.
elvégre a tudomány lényege az erős hit, nem igaz?
Tudomány: kételkedni tilos! Garancia van már?

A tudomány sosem téved! 2018.08.28. 08:03:10

Engem (akit érdekel a világ) érdekelt volna, hogy PONTOSAN mi ez a gyógyító kód, hogyan használta a szerző, mennyi ideig, milyen egyéb kontrollált, randomizál vizsgálatokat végzett még mellette, mekkora kontrollcsoporton?
Sajnos ebből a zagyva, index címlapos fikacikkből ilyen (és más) konkrétumok n(s)em derülnek ki. :(

csúti csüngőhasú tolvaj 2018.08.28. 08:05:35

A megszokott sztori.
A hozzászólók egyik fele hisz a placebóban és kinyírná a másikat mert az nem hisz benne.
A maradék fele meg nem hisz a placebóban és kinyírná a másikat mert az hisz benne.

Nekem tetszik, mulattat mindkét oldal erőlködése.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.28. 08:16:02

@csúti csüngőhasú tolvaj: jó tudni, hogy wmiki feledékeny és elfelejtett nicket váltani. :D

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.28. 08:17:05

@A tudomány sosem téved!: orvosod mit mondott, miért engedik, hogy netezz? Azt hiszik, ettől ritkulnak a dührohamaid?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.08.28. 08:17:30

@A tudomány sosem téved!:

A szájkaratézáson kívül még soha egyetlen állításodat nem igazoltad.

Kérdésedre válaszolva a szerzők (és követőik) egyetlen placebo kontrollált vizsgálatot sem végeztek, megelégednek azzal, hogy mindenki elmeséli a "sikertörténeteit", de még ezek alátámasztása is elmarad (előtte-utána orvosi lelet).

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.08.28. 08:19:35

@csúti csüngőhasú tolvaj:

Nincs szó kinyírásról, de ha placebo, akkor nevezzük annak és ne univerzális mindent meggyógyító módszernek. mellesleg a legtöbb esetben a placebo nem gyógyít, csak enyhíti a tüneteket, illetve a betegségérzetét. Nem véletlen, hogy a homeopátiás vizsgálatos szinte sosem objektíven mérhető paraméterekre, hanem betegség érzetekre fókuszálnak.

A tudomány sosem téved! 2018.08.28. 08:39:25

@Meleg Sándor: Tehát akkor fogalmad sincs erről a gyógyító kódról, csak írtál egy címlapos fikacikket olyanról, amit nem tudsz.
Persze ez a tudomány. A nem tudás vallása.

Ha ez egy alapos cikk lett volna, akkor érdekelt volna, mi volt az ima szövege, mikor, mely napszakokban, és milyen pozícióban, milyen lelkiállapotban lettek elismételve, és aztán mi lett a hatása.
De sajnos ez az írás híján van minden alaposságnak

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.28. 08:51:57

@Meleg Sándor: kár érte :D Jókat szoktam szórakozni rajta, mert ez nem troll, ez ennyire ostoba. Saccra hitgyülis lehet, ismerek pár hasonlót, akinek a maradék eszét ez a szekta vette el.

midnightcoder2 2018.08.28. 08:58:03

Létezhet olyan kód ami gyógyíthat. Majd egyszer, ha majd ott tart a génsebészet...

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.08.28. 09:19:37

@Le a spammerekkel:
Egy darabig szórakoztató, de egy idő után fárasztó. Galambokkal sakkozás esete... most kipihenheti magát vagy kénytelen lesz előszedni a még nem bannolt nickjeit.

2018.08.28. 09:31:22

A dologban van valami és a szkepticizmus is érthető. Ha abból indulunk ki, hogy már a tudomány is elérte azt a szintet, hogy rájöjjön, a világ nem olyan, mint elsőre látszik, már csak kell valaki, aki tudományos szemmel igyekszik foglalkozni az ezotériával, ami ugye belső világot jelent és így híján van a bizonyításnak. Amikor ilyen emberek felbukkannak, az mindig szűz területnek tekinthető és sokmindennel meg kell küzdeniük. Ilyen a hit és a nemhit, ami szintén egy hit, csak ellentétes töltésű.
A tudomány állásáról: index.hu/tudomany/holo0626/
A cikk témájával kapcsolatos általam ismert legjobb könyv: app.box.com/s/4f7ucqxiu10aqda5pffp
A saját megoldásom arra, hogyan lehet a szkeptikus embereket úgy kimenteni, hogy ők ebből ne vegyenek észre semmit, azaz élhessék tovább életüket: elmenypark.net

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.08.28. 09:45:09

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója:

Nem azzal van gondom, hogy a hatást ismerjük-e vagy nem. A gondom azzal van, hogy akár a mai tudományosság keretein belül, akár azon kívül áll a jelenség, a hatásnak mérhetőnek kell lennie, mert a betegség mérhető.

Ha valakinek cukorbetegsége van, akkor annak vannak mérhető biológiai markerei. Akár egy jól ismert hatásmechanizmusú modern gyógyszert használok, akár a kirgizisztáni sámánok titkos varázsénekét (aminek nem tudom a hatásmechanizmusát), az eredmény szempontjából az számít, hogy melyik képes a cukorbetegség ismert paramétereit visszavinni tartósan a megfelelő tartományba.

ha tehát a Gyógyító Kód működik, egyelőre mindegy, miért működik, csak igazolja, hogy működik. Ennek megvannak a maga feltételei, szóval nem elég az, hogy "hallottam egy emberről, akinek az ismerősének kinőtt a lába".

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.08.28. 09:48:23

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója:

Még valami: a másik nagy probléma, hogy az ilyen könyvek felállítanak egy elméletet, de igazolni nem tudják. Ezek az elméletek néha tudományos jelenségekre épülnek, de messze túlértelmezik az adott jelenség körét (pl. feltaláltuk a hologramot, innentől minden holografikus). Ugyanakkor szerintük mivel a tudomány nem cáfolja az elméletet, így igaz is. de ha azt hangsúlyozzák, hogy a jelenség meghaladja a tudomány hatáskörét, akkor hogy is tudná cáfolni vagy alátámasztani?

Serivor 2018.08.28. 11:05:05

@Meleg Sándor: Remek a poszt, jól szórakoztam.

Az a tragédia, hogy akik a tudomány fogalomrendszerét és összefüggéseit sose értették, azok hajlamosak elhinni egy ilyen zagyvalékot, mert az ilyen fogalomrendszernek látszó dolgokban képesek követni az összefüggéseket.

A recept egyszerű: vegyünk (még jobb, ha kitalálunk) néhány szakkifejezésnek látszó szót, legyen közte ismerősen hangzó is (például csí, meridián, energia, áramlás, stb.), írjunk le egyszerű követhető összefüggéseket köztük, és mire körülnézünk, a híveink már egyházat alakítottak. :)

kamugyar 2018.08.28. 12:45:31

kezdeném azzal h sok mindenben egyetértek a bejegyzésben irottakkal. viszont olyan terület ez a mai tudományban amit nem h igazolni de még cáfolni sem akarnak a legtöbb jelenség esetében. egyszerüen vakfolt. meditáció akupunktura vagy bármi ilyen spirituálisabb téma. az ilyen könyvek is tultolják. ugyan nem vagyok jártas a témában de nem hiszem h mindenféle betegséget gyógyitani lehetne a fenti dolgokkal. sokkal inkább a kigyensulyozott életet lenne hivatott segiteni megteremteni. mindegy a lényeg h nincs alapja vizsgálatok híján sem csodamodszernek beállitani sem pedig teljes kamunak beállitani. meg kellene hagyni egy lehetőségnek amit ha nem tisztességesen felderitenek körüljárnak megvizsgálnak akkor azután eldönteni h van e bármi értelme vagy nincs. mert semmivel nem jobb az aki mindenféle bizonyiték nélkül lejárat egy témá mint az aki a könyvet irta és csodamódszernek titulálja ugyancsak alátámasztó adatok nélkül.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.08.28. 13:27:20

@kamugyar:

A hatásmechanizmust illetően igaz, de a hatásnak mérhetőnek kellene lennie. Amikor nem tudtuk mi az Aspirin hatásmechanizmusa, attól még hatásos volt. Az akupunktúra hatásmechanizmusára vannak elméletek, ettől függetlenül a legtöbb kutatásban nem igazolható a placebotól eltérő hatásosság.

Alick 2018.08.28. 13:37:39

Érdemes végignézni Bárdos prof előadását, akár "szkeptikus", akár "hívő" szemmel...
www.youtube.com/watch?v=fSsQqpzVjgI

kamugyar 2018.08.28. 13:42:18

@Meleg Sándor:
ugyan utálom a webbeteg honlapot de itt van néhány adat és eredmény ami pont h igazolta. ennek ellenére nem vagyok az élharcosa mert kb semmit nem foglalkoztam még ilyen dolgokkal. azért teszem be mert mint látjuk voltak pozitiv eredmények csak nem terjedt el.
www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/21973/akupunkturas-fajdalomcsillapitas

midnightcoder2 2018.08.28. 15:11:41

Amúgy azért tudnak ezek a szarok terjedni, mert az orvostudomány nemigen haladt érdemben szart sem az elmúlt 50 évben. Ugyanúgy nem lehet gyógyítani a rákot, a cukorbetegséget, meg kismillió bubót, a dokik 50 év alatt odáig jutottak, hogy okos életmódbeli tanácsokat tudnak osztogatni szép nagy arccal, amik kb. annyit érnek mint a fenti könyv.

Kong.Kinga 2018.08.28. 15:29:17

- És mégis, mily ostobaságot mondott magának az a természet gyógyász - kérdezi az orvos.
- Azt mondta, jöjjek el önhöz - válaszolt a páciens.

Kong.Kinga 2018.08.28. 15:30:16

@midnightcoder2: ott a pontocska, nagyon jó. Nem fejlődtek, vagy elérhetetlen. Ami bonyolultabb az influenzánál, vagy a vakbélgyulladásnál ott megáll a tudomány.

Kong.Kinga 2018.08.28. 15:30:46

@midnightcoder2: ott a pontocska, nagyon jó. Nem fejlődtek, vagy elérhetetlen. Ami bonyolultabb az influenzánál, vagy a vakbélgyulladásnál ott megáll a tudomány.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.28. 15:41:58

@midnightcoder2: te tényleg nagyon primitív vagy. Fingod sincs mennyit változott akár a cukrosok kezelése, akár a daganatos betegeké... ne azt nézd te szerencsétlen, hogy az elvtársaid által gyakorlatilag megszüntetett magyar egészségügy mit nyújt - pl. tíz éve a legtöbb inzulinos cukorbeteg sokkal jobb ellátást kaphatott, mint ma... lásd modern inzulinok sok betegnél teljesíthetetlen feltételekhez kötése.

kamugyar 2018.08.28. 15:45:16

@Kong.Kinga:
persze h egy helyben toporognak mert a megelőzés helyett csak a tűzoltásra koncentrálnak. és ami még súlyosbítja a helyzetet és ez igazából statisztikai alapon is kimutatható lenne az az h nem is nagyon nyitnak efelé az út felé.
egyre több szivbeteg cukorbeteg allergiás stb. olyan puhány a népesség h egy kis hidegbe nem mernek már kimenni vagy szélbe mert jönnek a bajok. a béka segge alatt van az általánon egészsége az embereknek nulla immunrendszer. ezt kellene javitani drasztikusan és akkor egy halom betegség csökkenne. egy táplákozással foglalkozó blogon vagyunk igy felteszem a kérdést. látott már valaki olyan cikket tanulmányt bármit ami egy heti átlagos magyar ember minden étkezését vizsgálta meg h mennyi kalóriát vitamint és ásványi anyagot stb-t tartalmaz mindezt ugy h figyelembe veszi az elkészitési módokat tárolást és egyéb befolyásoló tényezöket ha van? aztán ha ez megvan lehetne egy vonalat huzni és megnézni mi az ajánott mennyiség mindenféle dologbol. lenne szemkikerekedés. és még mindig csak az ajánlott mennyiségekhez mértünk. az h ki hisz benne vagy sem már lényegtelen is lenne. de valoszinüleg a kérdésembe h miért nincs ilyen talán benne is van a válasz ha valaki olvas a sorok közt :D jó ez igy h ilyen gyér a többség. a tulnyomó többség.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.08.28. 16:52:27

@Kong.Kinga: @kamugyar:

Nem szeretném elrontani az orvostudomány elsiratása okozta élményt, de elég sok területen vannak komoly fejlődések. Nyilván a terápiás gyakorlat elmarad a technikailag elérhető dolgoktól, a magyar egészségügy meg egy külön fejezet, de azért elég sok minden megoldható ma is.

A lakossági egészségtudatos magatartás szerepéről már írtam, ezt nem ismételném. Nincs az az orvostudomány,a mi képes több évtizednyi hülye életvitelből fakadó károsodást korrigálni. Nem az a gond, hogy nem találjuk a kissejtes tüdőrák gyógyszerét, hanem, hogy az esetek 90%-a megelőzhető lenne a dohányzás ellhagyásával.

Epikus SZTK · http://www.oek.hu/oek.web 2018.08.28. 18:21:31

@Kong.Kinga: @midnightcoder2: Gondolom ti sem olvastok túl sok "szakirodalmat", illetve gőzötök sincs arról, hogy mit is jelent a fejlődés a gyógyítás terén. Vegyük a "rákot". Tudod, hogy mi az? Lehet minden rákbetegséget egy kalap alá venni? Tudod, hogy hova fejlődött pl. a Hodgkin limfóma (ez egy ráktípus) terápiája az elmúlt években?

Krónkius betegségeket nagyon nehéz gyógyítani, ezekben a betegségekben szenvedőket - ha már betegek - kezelni kell. Úgy kell(ene) kezelni a beteget, hogy az életminősége minél inkább megközelítse azt a szintet, mint a betegség felfedezése, diagnosztizálása előtt. Ez a cél. Ezért fejlesztik pl. cukorbetegség esetén ki a különböző inzulinokat, stb. És ezért is kell pl. dietetikussal konzultálni, stb.
Ha ezeket nem kutatnák, nem ismernénk meg, maradnának a gyógyító számok :-).
Aki a placebóban "hisz" és mindent azzal magyaráz, az vajon a vesegyulladásos gyerekére inkább ráolvas, vagy azért ad egy esélyt a hülye, buta, mogorva, pénzéhes orvosnak? Vagy inkább a hülye, buta, kedves, pénzéhes természetgyógyászhoz megy számsorért?
Mindenki megbetegszik - nem is egyszer. Egy szerkezet sem működik évtizedekig gond nélkül.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.08.29. 09:58:21

MTA állásfoglalás a komplementer medicináról. Igen erősen ugyanarra gondolunk a témában :)

tudomany.hu/cikkek/a-bizonyitekokon-alapulo-orvoslas-elvei-es-a-komplementer-eljarasok-108957
süti beállítások módosítása