COVID szkepszis
2020. június 15. írta: Meleg Sándor

COVID szkepszis

Tudom, hogy a koronavírus körüli felhajtás már sokaknak a könyökén jön ki, de van egy-két olyan jelenség, amiről mindenképpen szeretnék megemlékezni.

koronavirus_end.png

Kedves Olvasóink!

Elindult az Alimento.hu oldal, ahol sok szeretettel várjuk minden eddig olvasónkat. Az új felületre az új tartalmak mellett a korábbi cikkek frissített, átdolgozott változatai is folyamatosan felkerülnek.
A blog.hu felületére feltöltött cikkek a továbbiakban teljes körűen elérhetőek maradnak.

 

A COVID-19 járvány sok mindenben eltér az eddigi megbetegedésektől, például abban, hogy sosem keletkezett még járvánnyal kapcsolatban ilyen mennyiségű média-tartalom. Ez ráadásul igen széles spektrumban oszlott meg mind a minőség, mind a képviselt álláspontok tekintetében. Összességében brutális információ-mennyiség zúdult az emberekre, akik nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy kialakítsák a saját álláspontjukat és azt képviseljék.

 

INFODÉMIA

A jelenséggel kapcsolatban megjelent az infodémia kifejezés is, amit David J. Rothkopf alkotott meg 2003-ban és „a félelemmel, spekulációval és pletykával kevert ténydarabkák korszerű információtechnológiának köszönhető szélsebes és további torzulásokat eredményező világméretű terjedéseként” határozta meg. Igen találó ez napjainkra is, nemcsak a COVID, hanem sok más témakörben is.

Anno a szerző arra számított, hogy torzítások felderítése, megismerése visszaszoríthatóvá és kiküszöbölhetővé teszi majd azokat, a hiteles és autentikus tudás képes lesz ezzel szemben felvenni versenyt. Ma már erre a gondolatra csak harsány nevetéssel tudunk felelni - nemhogy az eszközt nem találjuk a dezinformáció ellen, hanem alapjaiban az is kérdéses, hogy van-e egyáltalán esély a jelenlegi információs térben felvenni a versenyt a minden irányból ömlő áradattal szemben. De miért is van ez így?

 

MÉDIA ÉS A TUDOMÁNY

Az első, amit talán általánosságban ki lehet emelni, hogy a médiát alapvetően nem a tudományos szintű kommunikációra találták ki. Volt egy olyan időszak, amikor a média fontos eszköze volt a tudományos ismeretek, eredmények közvetítésének, de ezek többnyire alapszintű információk egyoldalú közvetítését jelentette még akkor is, ha igényes formában is jelent meg.

Ma egyrészt a média tartalmakban a tudományos jellegű információk kis arányban jelennek meg, ez a terület erősen visszaszorult. Az információk megjelenése nagyon bulvárossá vált: velünk van minden nap a hatásvadász ("brit tudósok sem gondolták volna...") címadás, a radikálisan leegyszerűsített tartalom, a tudós karakterek „celeb” jellegűvé alakulása. Nagyon kevés forrás az, ami nagyobb mélységben tárgyal tudományos kérdést és egyben széles körben képes azt kommunikálni is. Ez alapvetően nem kedvez a komplex tudományos kérdéseknek, márpedig a koronavírus járvány márpedig igencsak komplex témakör.

Külön probléma a közösségi média működése, ebben a közegben vannak ugyan kísérletek, próbálkozások, de nincs egyértelműen működő modell a sikeres és egyben hiteles tudományos kommunikációra. Igazából még azt sem tudjuk eldönteni, hogy a szabad véleménynyilvánítás az erősebb vagy az igazmondás és a hitelesség elvárása, ez utóbbi a "post truth" és "fake news" világában pedig mintha önmagában is megoldhatatlan problémává kerekedett volna.

Ma már gyakorlatilag bárki, bárhol, bármiről véleményt mondhat. Ennek sok előnye lehet, de az biztos, hogy van egy nagy hátránya: a tudományos szempontból különböző minőségű információk kavargó káosza. Még az azonos értékű információk is zavart kelthetnek, mert bejön az "óra-paradoxon": ha van 1 db óránk, az mutat 1 időt, ezt elfogadjuk biztos információként akkor is, ha benne van a tévedés és pontatlanság esélye; de ha több óránk van, és azok kis mértékben eltérő időt mutatnak, akkor már a bizonytalanságot növelik. Márpedig koronavírus ügyben van rengeteg forrásunk van, amik nagyon nem azonos információt közvetítenek. Ebből elkerülhetetlenül káosz születik és ebben a káoszban már teljes nyugalommal választhat a maga kedve szerint narratívát, hiszen tud hozzá megfelelő adatforrást, akár híres, tekintélyes tudóst, szakembert rendelni.

A koronavírussal szemben úgy indultunk el, hogy nagyon keveset tudtunk (és több hónap után még mindig nagy bizonytalanságok vannak), és nemcsak a főállású halandzsagyárosok, hanem a különböző szakemberek (!) is mindenféle önmérséklet nélkül elkezdetek elméleteket gyártani. Ezeket a média elképesztő sebességgel terjesztette el, gyakorlatilag naponta áll elő valamilyen (önjelölt) szakértő vagy akár szakmai tekintély egy új, alternatív elmélettel, ami az addigi intézkedéseket megkérdőjelezte. Az egymásnak ellentmondó teóriák, forgatókönyvek, hírek káoszában a tudományos információk értéke is gyorsan elveszett. Paradox módon még az is ront a helyzeten, ha a tudományos élet szabályai alapján visszavonnak egy állítást – hiába vették vissza a klorokin terápia veszélyeiről szóló tanulmányt az alapadatok ellenőrzésével kapcsolatos probléma miatt, ebből nem az jött ki, hogy "lám a tudomány képes revízióra és korrigálja önmagát", hanem, hogy "megbízhatatlan banda".

Véleményem szerint iszonyatos károkat okozott, hogy megjelentek azok a "dr." szakértők, akik irgalmatlan ostobaságokat kezdtek terjeszteni mindenféle fals információra építve. Itt említhetném Lenkei Gábort, Gődény Györgyöt, megjelent a képben Tamasi József orvos-természetgyógyász de a csúcs nálam Pócs Alfréd, aki a Heves megyei MOK elnökeként szállt bele megmondásba - ez utóbbi három össze is állt egy hakni erejéig. Azt a véleményükre fogékony személyek sem nézték, hogy az egyes személyek mögött azért jócskán akad bizalmatlanságra okot adó dolog, elég volt az, hogy személyes szakmai hitelességükkel szálltak be az alternatív narratívák világába. De itt azért jogosan felmerül, hogy egyáltalán nem várhatjuk el az emberektől, hogy képesek legyenek a hiteles és nem hiteles információkat szétválasztani, ha maga az egészségügyi szakma is megosztott és maguk az egészségügyi szakemberek, szaktekintélyek terjesztik a hülyeségeket. Ezen jelenség ellen az egészségügyi rendszeren belül nincs érdemi eszköz, szóval mindenki azt mond, amit akar, gyakorlatilag retorzióktól nem kell tartania sem szakmán belül sem azon kívül.

triumviratus.jpg

A Tamasi - Pócs - Gődény doktorok triumvirátusa.

 

Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy ne lehetne a hivatalos álláspontokat kritizáló narratívát felépíteni, de ennek adottak a maga keretei és elemi szinten és sziklaszilárd tényekkel szükséges a kritika alátámasztása – és ezzel rendkívül sok gond van a jelenlegi kritikus megközelítések esetén (lásd pl. a Lenkei videójának kritikáját). De ha megbízhatatlan, állandóan változó és ellentmondásos tudományos információkat adunk, akkor ebben a közegben az áltudományos információk is könnyebben megtelepszenek. 

 

TRANSZPARENS ADATKÖZLÉS HIÁNYA

Az egyik legfontosabb hazai probléma, hogy a járványügyi adatokkal kapcsolatos kommunikáció nem volt transzparens. A kormányzat kevés adatot tett közzé, azok gyakorlatilag bármilyen további elemzésre alkalmatlanok voltak, pl. hiányoztak az értelmezéshez szükséges kontextust adó adatsorok. A veszélyhelyzet ideje alatt az adatközlések módszertana és struktúrája többször változott, ehhez semmilyen értelmezés nem társult. Ehhez jött, hogy több alkalommal visszamenőlegesen változtak adatsorok, ami hihető és erőteljes magyarázat nélkül erőteljesen erodálta az adatközlések hitelességét.

A hiányos, nem transzparens adatközlés a hazai adatok és közvetve a nemzetközi adatok iránt is jelentős kételyeket ébresztett, emellett melegágya lett az alternatív értelmezéseknek. Nyilvánvaló, hogy így is úgy is megszületnek a meglevő adatokat kontextusba foglaló narratívák és minél kevesebb és összefüggéstelenebb adat áll rendelkezésre, annál nagyobb mozgásteret kapnak ezek a narratívák. És így is lőn...

Igényesebb kommunikációra itthon egyetlen alkalommal került sor egy április végi konferencián, de ez nem jelentett áttörést. Sokat elmond az is, hogy a Központi Statisztikai Hivatal készített ugyan egy "Koronavírus dosszié" blokkot, de valamilyen furcsa okból egyetlen releváns és aktuális adatsort sem tettek közzé, az elemzések mindenről szólnak (az érettségizők számától az üzemanyagárakig), kivéve a koronavírusról.

 

POLITIKA

A kormányzat a legfelsőbb szinten meghatározó szerepet vállalt a járvánnyal kapcsolatos kommunikációban, ami egyébként elvárható, de összességében itthon és nemzetközi terepen is borzalmas károkat okozott. Az erős politikai centralizáció ugyanis a kompetens egészségügyi szakembereket a másodvonalba szorította, csak az országos tisztifőorvos kapott érdemi szerepet. Emiatt a járvány kezdete óta egyfajta párhuzamos kommunikáció zajlik itthon a témában a kormányzati és szakma részéről, ami megint komoly baklövésnek mondható.

A központi kommunikáció nagyon erőteljesen sikerorientált volt, ez nyilván önmagában irreális képet mutatott, és nagyon komoly jelei vannak, hogy "túltolták" helyzetről szóló víziókat (a 36 ezer ágy felszabadítása és hasonlók). És onnantól, hogy a tényleges egészségügyi katasztrófahelyzet elmaradt (ezt azért már április végén lehetett látni a publikus adatokból is) az egész intézkedés átalakult egy politikai show-műsorrá, ami mai napig tart.

A politika beavatkozás nemcsak nálunk volt probléma, pl. Trump igen emlékezetes hozzászólásai (pl. a belsőleg alkalmazandó fertőtlenítőszerekről) mutatják, hogy a hatáskörén túlterjeszkedő politikus inkább árt, mintsem használ a sikeres védekezésnek. Vagy említhetjük Brazília hős elnökét, aki 40 ezer halottnál még arról beszél, hogy semmilyen járvány nincs.

 

A MEGELŐZÉSI PARADOXON

Elindult a megelőzési paradoxonról egy ábra, aminek elég fontos tanulsága van (szerintem legalább olyan fontos ábra, mint a járvány elején a görbék ellaposításáról szóló rajz). Ha egy ország sikeresen beavatkozott a járványba és minimalizálta a fertőzöttek, halálos áldozatok számát, akkor kialakulhat az a kép, hogy nem is lett volna szükség ezekre a beavatkozásokra, hiszen alig voltak áldozatok. Ez azért is fontos, mert ugyanakkor tudjuk, hogy közben ahol tényleg el tudott szabadulni a járvány, az nagyon komoly következményekkel járt.

Nyilván a járvány végén komoly matematikai számolgatásokkal lehet majd kideríteni, hogy is nézünk ki valójában - a fél szemmel a görbére sandítós saccolásoktól szeretnék mindenkit óvni, mert hát nem egészen egzakt elemzési módszer. 

jarvany.jpeg

ÁRADÓ KÉTKEDÉS

Egészen félelmetes olvasni, milyen kétkedő toposzok alakultak ki, de néhányat csak felsorolnék a hangulat kedvéért.

 

Nem is volt járvány, pánikkeltés az egész...

Az első, s egyben talán legkeményebb állítás, hogy igazából nincs is itt semmi látnivaló, mindenki menjen dolgára. Az állítás több változatban elérhető, az egyik verzióban már magukat a számokat is kétségbe vonják ("átkönyvelték" az elhunytakat), máshol pedig relativizálják azokat (hol van ez a halálozás a rákhoz képes?). Igazából mindkét esetben az a rémisztő, hogy nem kell sokat kotorászni a statisztikai adatbázisokban, hogy lássuk: bár nem a fekete halál tarolta le a világot, de azért ezt a fertőzést nem szabad félvállról venni.

Itthon ez a tétel azért is népszerű, mert egy meglehetősen valószínűtlen forgatókönyv szerint futott le a járvány, eddig az elhunytak száma a 600-at sem érte el, ami (bár a fertőzöttek számához képest relatíve magas) összességében nagyon jó érték. Mi most mi egy szerencsés deviancia vagyunk más országokhoz képest.

zscore.jpg

Más országok halálozásin azért látszik, történtek itt durva dolgok, amiket nem lehet másra kenni. (forrás: Euromomo)

 

Meghamisították az adatokat

Ez kapcsolódik az előző állításhoz, a lényege az, hogy a "tudjukkik" érdeke az, hogy mindenki pánikoljon és ezért idén tavasszal egy jól megszervezett konteo keretében rábírták a világ összes országának egészségügyi rendszereit, hogy a halálozásokat kezdjék betolni a covid rovatba. Ezzel nekem mindösszesen annyi gondom van, hogy ha valaki ilyet állít, akkor legyen szíves szépen kimutatásokkal alátámasztani és igazolni. Adathamisítások gyanúja egyébként ténylegesen is felmerült több helyen (kérdéses pl. a hazai megyei adatokban bekövetkező anomáliák magyarázata), de itt is azért oda kell tenni a megfelelő adatokat, nem lehet csak úgy bemondásra meg érdekekre hivatkozásra építeni.

Apró szépséghiba, hogy a "tudjukkik" eközben a lakosság irtásában is érdekeltek, azért küldték a  vírust, hogy a Föld lakosságát radikálisan csökkentsék és így teremtsék meg az új világrendet. Mit ne mondjak, elég amatőr a gyíkember banda, mert a chemtrail, az 5G meg ez a fránya vírus sem tudja érdemben csökkenteni a népességet.

 

Én aztán be nem oltatom magam...

Rémülettel vegyes megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy gyakorlatilag abban a pillanatban, ahogy bejelentették a védőoltás készítését, felrobbant az internet az oltásellenességtől. Ha van olyan jelenség, aminek most ez ellen kellett volna hatnia, akkor ez a járvány - de nem ez történt! Olyan agyament víziók szabadultak el a lakosságon kísérletező, 5G chipekkel felszerelt népirtók ármánykodásiról, hogy tényleg csak a meglepődött pislogásra futja, de az egyszerűbb érvelések is elég neccesek voltak, pl.

  • "beteg lettem az influenza oltástól, ezért a covid oltás fel nem veszem" 
  • "félelem gyengíti az immunrendszert, én nem félek és így nem kapom majd el",
  • "rajtam ne kísérletezzenek",
  • "nem tudjuk, mi van benne és milyen hosszú távú hatásai lesznek"
  • "a vírus úgyis mutálódik, így majd az oltás nem ér semmit"
  • "a döntés az enyém"
  • "Eloltanák a nyugdijast, kell a pénz a haveroknak"

Házi feladat, otthon mindenki elgondolkodik egy keveset azon, hogy jutottunk idáig... Komoly aggódásra ad okot, hogy ezeket az érveket olyanoktól is hallom, akik egyébként napi szinten érintkeznek veszélyeztetett személyekkel (idősek, krónikus betegek, stb.), ha saját magukra nézve nem jelentenek nagy veszélyt, másokra igen.

 

ÖSSZEGEZVE

Nyilván a jelenség maga rendkívüli széles és nagy mélységben tárgyalható lenne, most csak néhány apróságot emeltem ki belőle. Azt gondolom, hogy magát a járványt illetően sem a lekicsinylő hozzáállás, sem a túldimenzionálás nem jó, de az én fő meglátásom az, hogy az egész COVID jelenségben a vírusnál sokkal veszélyesebb az emberi hülyeség. 

Szeretnék valami optimista záró gondolatot megfogalmazni, de nehezen tudom elképzelni, hogy jelen felállásban érdemi előrelépés lenne várható. A járvány elején nagyon szép posztok születtek arról, hogy itt a remek alkalom, hogy átgondoljuk és újraértékeljük és átszervezzük az életünket. Ma már az látszik, hogy ezt igazából ezt egy pillanatig sem gondolta komolyan az emberiség, a válságkezelések lényege az volt, hogy a járvány végén még veszettebb tempóval rongyoljunk vissza abba az életmódba, ami láthatóan egyébként problémáktól terhelt - de a problémákkal való szembenézés helyett inkább az együttélést választjuk.

Maga a tudományosság annak ellenére vesztesként fog kikerülni a járványból, hogy igazából a sikeres intervenciók mögött járványügyi szakemberek, virológus kutatók és egészségügyi dolgozók hatalmas erőfeszítései állnak, ezek a látszatokra épülő világban nem tudnak versenyezni „a félelemmel, spekulációval és pletykával kevert ténydarabkák” áradatával.

 internet_1.jpg

Tényleg, valakinél nincs kéznél egy pozitív gondolat lezárásként?...

Ha tetszett az írás, oszd meg és/vagy kattints a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással 2020-ban is értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd meg hozzászólásként! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon.

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

Források:

  • Koronavirus.hu. LINK
  • Z. Karvalics László: Infodémia – egy kifejezés újjászületése és dimenziói. IASK: LINK
  • Garphs and maps. Euromomo. LINK

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr4615807690

Irbisz 2020.06.15. 11:06:38

Én sajnos semmi meglepőt nem látok sem az oltásellenes reakciókban, sem a magát a járványt kétségbevonó kommentekben.
Tény, hogy sokan műveletlenek, képzetlenek, igy egyszerűen nem értik meg a magyarázatokat, nem tudnak adatokat, trendeket, statisztikákat értelmezni. Ugyanis ahogy az IQ is normáleloszlást követ, és vannak az átlagnál butább emberek:
blacklabellogic.files.wordpress.com/2016/12/iq-levels.jpg
(kíváncsi vagyok, az emberek hány %-a tudja ezt az egyszerű képet értelmezni, vajon mit is jelent)), ugy ez a műveltségre, észre is nagyjából igaz - azaz sokaknak a képessége sincs meg ahhoz, hogy megértse ezt az egész jelenséget.
És ebbe még a tanult emberek egy része is beletartozik, mivel nem mindegy milyen területen tanult valaki - azaz van különbség végzettség és végzettség, vagy akár diploma és diploma között (van amelyik nem segít megérteni a tényeket, vagy értelmezni egy máskülönben egyértelmű adatsort).
Mások az elvont gondolkozásra képtelenek, kb. ilyen gondolatmenetük van: " ... mivel itt nincs sok áldozat és ÉN nem ismernek senkit aki covid-os lett (abból a 3-3-800 emberből akit ismernek ...), akkor járvány sincs, kamu az egész!!!" Ez ugyan elég a faékegyszerűségű észjárás, kb. a neolitikum kezdetén még érthető is lett volna :). Vagy inkább :(. De ez a realitás, ha ezt nem veszed figyelembe, akkor tényleg megdöbbenhetsz ezektől a jelenségektől.

kamugyar 2020.06.15. 13:18:54

azért a halálozási statisztikákat értelmezni is érdemes. nem csak a covid okozhatja a többletet.
www.researchgate.net/publication/341832637_All-cause_mortality_during_COVID-19_No_plague_and_a_likely_signature_of_mass_homicide_by_government_response
és ha a halálozási adatok nem hitelesek/pontosak akkor ezek után mi az?
vannak még ekörül érdekességek egyébként pl az h nem igazán akaródzik boncolni. pedig e nélkül nehéz megállapítani h covidban vagy coviddal hunyt el a beteg.
vagy itt van az antitestekről egy új tanulmány: swprs.files.wordpress.com/2020/06/tagesanzeiger-antibody-study-june-2020.pdf
(kerestem egy angol verziót de az eredeti német nyelvű változat linkje benne van.)

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.06.15. 13:55:26

@kamugyar: Hát, ezek nagyon furcsa cikkek... és az első cikk szerzőjének (Rancourt) írásai is elég furcsák.

kamugyar 2020.06.15. 14:48:45

@Meleg Sándor:
az ilyeneket kell ízekre szedni mert az fog előre vinni minket. hazudik téved esetleg igaza van? ezek azok a cikkek amik nem jutnak át a mainstream szűrőn.

kamugyar 2020.06.15. 14:59:15

@Meleg Sándor:
van még néhány csokorba szedve: swprs.org/studies-on-covid-19-lethality/
mindegyikről megtalálható a link a tanulmányhoz.

lpt1 2020.06.15. 23:37:29

"Former tenured and Full Professor of physics at the University of Ottawa, Canada. Known for applications of physics education research. Published over 100 scientific articles in the areas of metal physics, materials science, measurement methods, and earth and environmental science, and many social commentary essays. Author of the book Hierarchy and Free Expression in the Fight Against Racism."

Nem volt még elég a sokadik lépcsős szabadgondolkodó adatrágóból, aki már többszörösen torzított adatból dolgozik? Valami hiteles arc kéne, pl. ilyen: i.dailymail.co.uk/1s/2020/02/05/12/24341670-0-image-a-3_1580904153323.jpg

birkamenet 2020.06.16. 00:53:51

Ki az a hülye, aki elhiszi, hogy mind az Orbanitív törzs, mind pedig ezek a "szakértők" nem pont azért lettek kiválasztva, mert vállalták a cenzúrát, ergo, hogy végrehajtják a politikia akaratot?

Mely politikai akaratot az Orbanitív törzs jónéhányszor bizonyította, ugyanis sokszor fordult elő, hogy oylan adatokat nem adtak ki, amelyek lejáratóak lettek volna az egyszemélyes járványügyi diktátor módszereire, eredményességére.

Ezzel a "szatudással" lett Magyarország nem csak az ezernyi üresen kongó stadinok, hanem a 36 ezer üresen kongó kórházi ágyak világrekordere. Aki nem volt beteg, annak megvolt a nem használt kórházi ágy, aki meg beteg volt és kellett volna neki a kórházi ellátás, azt meg kidobták az utcára.

Jellemző ezeknek a kiválsztott NER kompatibilis szagértőknek a szakértelmére, hogy hónapokig hülyítették a népet (na meg egymást), hogy Nem kell maszk - de aztán mégis. Na de ha mégis, akkor az se kell mindenkinek. De aki nem akarja elkapni a vírust, az azért mégis jobban teszi, ha felveszi a maszkot. Tehát a maszk nem kötelező mindenhol és mindenkinek, de ajánlatos ha mégis mindenkin rajta van. Ja, és csak egy probléma van: hogy mi az állam, továbbra is építjük 100 milliárdokért a stadionokat, de nincsen 100 millió forintunk maszkok beszerzésére.

Illetve van, jön is Kínából. A gagyi. Amit aztán szinte senki se lát, mert a kórházak továbbra is panaszkodnak, hogy nincs elég maszk, az emberek meg más forrásból szerzik be, vagy varrják maguknak otthon a maszkot.

Olyanok ezek a kínai maszkszállítmányok mit a nemzeti Konzultáció: a fidessesek büszkén mutatják az ezernyi kartondobozt, amelyben a visszaküldött kérdőivek vannak. Aztán Hadházi odamegy és kiderül, hogy mindegyik üres!

TruczaTibor 2020.06.16. 02:46:24

Írisz: lényegében kb. 85%-unk szintetizáló gondolkozásra képtelen. Ami olvasatomban a sík hülye kategóriát jelenti.
Gődény, Lenkei és Orbán, a maguk magasabb intelligenciájukkal, ujkgyakorlatként manipulálnak velük. Rajtunk.
Ahogy Barabási mondta, meghekkelt demokrácia. Kommunikációs győzelem

clemens 2020.06.16. 05:28:56

Vészhelyzet esetén egy normális társadalomban az egyénnek nem értelmeznie, vagy felülbírálnia kell a meghozott intézkedéseket, hanem végrehajtani. És nem csak azért mert ez a parancs, hanem mert bízik az intézkedést elrendelőkben, már csak azért is bízik, mert józan ésszel nem tehet mást. Józan ésszel nem hiheti hogy a szomszédasszony, vagy az index újságírója jobban tudja a teendőket.
Ezért nem értek egyet a végkövetkeztetéssel sem, miszerint a "tudományosság vesztesként fog kikerülni a járványból"
Sőt, ha záros határidőn belül lesz oltóanyag, akkor kifejezetten győztesként jöhet ki belőle.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.16. 06:05:56

Amikor kevés az áldozat, a kisember nem hisz a veszélynek. Ennyi az egész.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.16. 06:07:33

@birkamenet:

Mi is a valóság?

A ballibák nagyon reménykedtek, hogy ez a járvány segít majd nekik.

Aztán jött a pofára esés: a csúnya Zorbán "összeomlott" egészségügye jelesre vizsgázott.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.06.16. 06:19:52

@clemens: Ezzel a bizalom faktorral vannak nagy gondok és pont azért gondolom, hogy sok területen bukott a tudomány is. Pont hadakozom egy csoportban, ahol lassan fegyveres ellenállás szerveződik a védőoltás ellen.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.06.16. 06:24:14

@MAXVAL bircaman közíró:
Rohadtul nem vizsgázott jelesre. Beszélj egészségügyi dolgozókkal...
Az hogy nem lett tömeghalál, az nem az egészségügy érdeme volt, sőt, a fertőzések több egészségügyi intézményben tomboltak.

A másik probléma meg az, aminek szemléltetője te magad vagy: a felvetett kérdéseket kizárólag politikai dimenzióba viszik át. Ha kritika, akkor az már csak ballib ármánykodás lehet, mert az igazmagyar nem kételkedik a vezér szavában? Ha idősotthoni fertőzés? Csak Karigeri lehet a hibás - hogy állami fenntartású, nem budapesti intézményben volt súlyosabb fertőzési góc, az már senkit sem érdekel (ahogy az sem, hogy Húsvét előtt egy darab maszkot sem kaptak).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.16. 06:27:59

@Meleg Sándor:

Egy politikai kritikára mi más legyen a válasz mint politikai?

Szerinted az ellenzék reménykedett, hogy a járvány segíti az ellenzéki narratívát, s éppen az ellenkezője lett? A végén már Németh Athína féle röhejes ügyeket produkélt az ellenzék kétségbeesésében.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.06.16. 06:56:54

@MAXVAL bircaman közíró:

Szerintem az ellenzéki narratíva (ha esetleg volt is ilyen, de ebben kételkedem) eleve esélytelen volt. Orbánról sok rosszat el lehet mondani, de az biztos, hogy a politikai téren zseniális, minden lépésében kettővel az ellenzék előtt megy és úgy alakítja maga körül a politikai teret, ahogy neki tetszik.

Az Athina féle ügyek mutatják, hogy az ellenzék valahol rohadtul kétségbeesett és belesétálnak olyan dolgokba, amibe nagyon nem kellene. Csak hát mondj nekem egy olyan eszközt, amivel elérhetők a választók egy korrekt üzenettel?

Én azért csokorba gyűjtöttem a járvány idején született döntéseket, amik vagy rendeleti vagy törvényi szinten születtek... na, jól jártak azért valakik és az nem az ellenzék volt. Lásd az 500 ezer forintos ügy, amivel simán egymásnak ugraszthatóak voltak a közszférán belül és kívül is az emberek...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.16. 06:59:43

@Meleg Sándor:

Nincs a világon reklámszakember, aki egy hiteltelen cégtől származó már becsődölt terméket képes lenne eladni.

Az 500 ezres üggyel kapcsolatban az ellenzéki narratíva kb. az volt:
- miért ilyen sok?
- miért ilyen kevés?
- miért nem kap más is?
ezek óvodás érvek.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.06.16. 07:04:51

@MAXVAL bircaman közíró:

Óvodás érvre hivatkozni nem óvodás érv? Aki az ágazatban dolgozik, azoknál kevésbé óvodások, de ebbe most nem megyek bele, azt látom, hogy hívővel nem tudok hivatkozni, azt meg már tudom, hogy sorosbérenc balliba vagyok.

2020.06.16. 07:49:36

@Irbisz:
A leghangosabb "ez csak olyan, mint egy influenza" ismerősöm természettudományos végzettségű, PHD-zett, rendkívül magas intelligenciával rendelkezik, munkája közel áll az egészségügyhöz. Csak éppen mindenben azokat az információkat szedte össze és torzította, mindezeket tényként beadva, hogy a saját prekoncepcióit igazolja.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.06.16. 07:55:23

Elvtársak tegyetek ki egy táblát a blogra, hogy:
Tudomány: Kételkedni tilos! Garancia nincs!

232323 2020.06.16. 08:18:56

Igazi majomság ez az egész virus. Egy fluban is meghalnak ennyien, kit érdekel.

Viszont az zavar, hogy most az adómból mentegetik a gyengéket, veszik ezrével a lélegeztetőgépeket, pedig lehetne tolni tesla részvénybe is a pénzt meg nemtudom.. múzeumba.
én meg utazgatnék a világban döjfösen.

Engem a kiesett élményekért ki fog kárpótolni?

gyongyi70 2020.06.16. 08:36:43

@Zabalint: és az nem jutott még eszedbe, hogy igaza lehet?
A 2015-16-os influenza járványban 5 ezer ember halt meg. Pedig van ellene oltás is, amit az idősek ingyenesen kaphatnak meg.
Most meg márciustól összesen volt 4000 fertőzöttünk, annak negyede idősotthonokban, egy másik negyede kórházakban kapta el a fertőzést, meghalt 500 ember, 90%-uk 80-100 éves, 99%-uknak súlyos alapbetegségük volt, amibe sajnos lehet, hogy egyébként is belehaltak volna, ezért leállították az egész országot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.16. 08:37:31

@Irbisz:

" blacklabellogic.files.wordpress.com/2016/12/iq-levels.jpg

(kíváncsi vagyok, az emberek hány %-a tudja ezt az egyszerű képet értelmezni, vajon mit is jelent)"

Kíváncsi vagyok, vajon miért tekintik a grafikon készítői a kevéssel 85 fölötti IQ-val rendelkezőket még átlagosnak. A legtöbb besorolás a 90 és 110 közöttieket tekinti átlagosnak. Értem, hogy egy standard deviation le és fel, de azért nem lehet egy kalap alá venni a 86-os és a 114-es IQ-jú személyeket.

@clemens:

"Ezért nem értek egyet a végkövetkeztetéssel sem, miszerint a "tudományosság vesztesként fog kikerülni a járványból""

Alábecsülöd a buta emberek számát és erejét.

gyongyi70 2020.06.16. 08:39:06

Az aktív esetek száma 1000 körülire csökkent. 0,1 ezrelék a lakosság számához viszonyítva. Budapesten, a "gócpontban van 40%, azaz kb. 400 ember, az a 2 milliós városban 0,2 ezreléket jelent.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.16. 08:40:52

@gyongyi70:

Az indexen olvastam egy tanulmányról, mely szerint a fertőzés átlagosan 10 évvel rövidítette meg az elhunyt betegek életét. Néhány halottra feltétlenül igaz, hogy rövid időn belül úgyis meghaltak volna, de eszerint a többségükre nem igaz. Sajnos már nem emlékszem a cikk címére, de az indexen jelent meg.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.16. 08:42:19

@gyongyi70:

Az aktív esetek száma MESSZE nem egyenlő a fertőzöttek számával. Csodálom, hogy még mindig vannak olyanok, mint te, akik ezzel érvelnek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.16. 08:43:55

@wmiki:

Isten hozott, wmiki! Nagyon hiányoztál, már rég láttalak. Üdvözöllek körünkben. :P

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.16. 08:48:35

@Meleg Sándor:

A ballib érv kb, olyan, mint amikor a kisdiák a feleltetésnál azt mondja "miért pont én?". Erre utaltam. A ballibek egyszerre állítanak valamit és az ellenkezőjét is, mert nincs kogerens nézetük. Egyetlen ideológiájuk az orbánozás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.16. 08:50:31

@Zabalint:

Ilyen a tudomány.

A tudomány módszere:
- prekoncepciót gyártani,
- ahhoz tényeket keresni,
- a nem igazodó tényeket lesöpörni,
- s amikor már túl sok a nem igazodó tény, gyártani egy új prekoncepciót.

bugenhagen 2020.06.16. 09:09:31

@Meleg Sándor: Az ellenzéki narratíva röviden az volt, hogy "minél rosszabb, annál jobb". A járványnak szurkoltak, mert úgy voltak vele, hogy ha tombol a járvány, abba majd belebukik a szarvas-patás villásfarkú Zorbán, és így tulajdonképpen a kisebbik rossz következik be (a járvány pusztít ugyan, DE: megbukik az ördös). Ez amúgy egyedülálló hozzáállás volt Európában, de talán az egész világon, máshol az ellenzék támogatta a járvány megfékezését.

Emmett Brown 2020.06.16. 09:17:59

@bugenhagen: nem, ez a fidesz narratívája az ellenzékről.

Wildhunt 2020.06.16. 09:19:09

@Zabalint: pedig igaza van. Azzal az apró módosítással, hogy az influenzára van gyógyszer, erre még nincs.

sóhegy049 2020.06.16. 09:19:15

Egy szösszenet a tudósokról...
A minap elkezdett keringeni ez a mutációs felfedezés, a D614G-ről... Nos, ezt:
nextstrain.org/ncov/global már 01. 19-én izolálták! (aki megkeresné a a 20A jel alatt, balra "egerésszen) Tehát azóta jelen van és csak 12-én publikálták? Gondoltam, hogy a világ tudósai, akik ezt keni-vágják, csak-csak aládugták egy elektron mikroszkópnak? Nem... Ha, csak most derült ki, hogy jóval több "tüskével" tud "megtapadni"...
Innentől mit gondoljon egy átlag földi halandó?

Törpvadász 2020.06.16. 09:25:23

@bugenhagen: Itt is. Csak nem csak Orr ván kinyilatkoztatását kellene meghallgatni. Mert sok javaslata volt az ellenzéknek, a legtöbbet idővel átvette a kormány is. Ja, hogy nem támogatták a vészhelyzet kontrol nélküli elrendelését? Hát én sem, pláne hogy 2015 óra milliárdok ömlenek ki az ablakon a migrációs vészhelyzet miatt, miközben rohadtul 200 alatt van az ide özönlő migráncsok száma /ÉV! Amúgy a kormánynak most is sikerült saját NER lovagjait és lovagnőit megmenteni. Senki másnak nem segítettek, csak maguknak.

bugenhagen 2020.06.16. 09:26:00

@Meleg Sándor: Szerintem meg rohadtul jelesre vizsgázott. Ezt mutatják a számok is.
És igen, szoktam beszélni egészségügyi dolgozókkal. Van a családi-ismerősi körben jó néhány orvos, ápoló, stb. Már évtizedek óta. Nekem pontosan az a tapasztalatom, hogy az egészségügyi dolgozók adják a legmegbízhatatlanabb információkat. Igen, természetesen arra a pici szeletre, amivel dolgozók, arra nagyon jól rálát, nyilván. Viszont éppen emiatt, az egészségügyi dolgozók általában feljogosítva érzik magukat arra, hogy mindent jobban tudjanak, mindenben jobban értesültek legyenek, minden más véleményt lesöpörjenek az asztalról.

Ahány baromságot én hallottam, régebben is, de most különösen, aminek az volt az aranyfedezete, hogy "én egészségügyi dolgozó vagyok, tehát ezt jobban tudom", "én hallottam, hogy ez így van, mert mi az egészségügyben ezt tudjuk", a "közvélemény ezt még nem tudja, de én igen, mert én az egészségügyben dolgozom", stb. stb. És persze itt is bejön az a hatás, hogy "nem hiszek a statisztikának, mert nálunk nem így van, és akkor máshol sem így van."

bugenhagen 2020.06.16. 09:28:00

@Törpvadász: Igen, keményen a járványnak szurkolt az ellenzék, lehetett látni-érezni. Nem is nagyon titkolták.
Ami meg a javaslatokat illeti, utólag persze mindig lehet azt mondani, hogy "ja, persze, az én javaslatomat vették át", nyilván. Mint amikor a nyugdíjas bakter kimegy a sínek mellé, lengeti a tárcsát, és közben azt gondolja, hogy most ő indította a vonatot.

birkamenet 2020.06.16. 09:29:06

@Meleg Sándor: " Orbánról sok rosszat el lehet mondani, de az biztos, hogy a politikai téren zseniális, "

orbán a magyar történelem szélhámosa.

Tudatosan a több millió funkcionális analfabéta szavazóra hajt, totális kormányzati, média hatalommal és agymosással. Ezekre önti a nap 24 órájában a PROPAGANDA KORMÁNYZÁSÁT (mert szakmai kormányzás nincs, azt tudjuk már 10 éve).
És persze az egyik legfőbb elem a nemzeti handbandás. Ezt hívják Marketing Magyarkodásnak. Neki csak erre kell a "nemzeti" címke.

Ezek után már csak a legfontosabb marad: soha semmilyen vitában részt nem venni, csak egyedül ülni a felszopó riporter előtt és ott felmondani a propaganda sablonokat.

Ez egy beszari, szélhámos politkus életrajza, nem pedig egy zseniálisé!

Törpvadász 2020.06.16. 09:29:53

@MAXVAL bircaman közíró: Orrbánnak meg az ellenzék fikázása, ellenséggyártás, rémképterjesztés (mellesleg a saját törvénye alapján már rég csücsülnie kellene). Semmivel nem különb, mint az elődei, csak jó sokat l..p

nemecsekerno_007 2020.06.16. 09:34:50

A magyar tudósoknak, értelmiségieknek meg kéne tanulni szót érteni az emberekkel, mert ebben komoly lemaradásuk van. Ezen kívül pénzt kéne szánni a tudományos PR-ra, amit sajnos valamiféle sámánizmusnak gondolnak, pedig az áltudományos hírek terjedése bizonyítja, hogy nagyon nagy szükség lenne rá. A legtöbb kutatás költségvetésében elég vicces összegek szerepelnek marketing címszó alatt és a tartalmi, formai megjelenés is elég szánalmas, pedig képzett, tanult emberekről van szó.
De ezt nyugodtan ki lehetne terjeszteni a teljes oktatásunkra is azért, hogy a kőműves is el tudja magyarázni az asztrofizikusnak, hogy mit, miért érdemes úgy csinálni, ahogy.

nemecsekerno_007 2020.06.16. 09:36:10

@bugenhagen: Touché! :))))))

Ez az ellenzék Orbánból él. Nem is rosszul.

birkamenet 2020.06.16. 09:37:43

@bugenhagen:

Szerintem is jelesre vizsgázott orbán a járvány kezelésből, hiszen ő maga terjeszti ezt! Ráadásul a független közírók is megírták:

A FÉL VILÁG A MAGYAR JÁRVÁNYKEZELÉST IRIGYLI

Ma hazánkba érkezett a fél világ. Putyin, Erdogán mellett szintén megérkeztek Azerbajdzsán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Kazahsztán, Afganisztán, Pakisztán, Kipcsakisztán állam vezérei. A küldöttség először a 36 000 üres kórházi ágyat csodálta meg. Az üzbég és türkmén vezérek bele is feküdtek, hogy kipróbálják. A próba után a két vezért tesztelték és mindkettő eredménye pozitív lett. A magyar ágyak tehát kiállták a nemzetközi próbát.

Ezután a vendégek megtekintették a 400 millió Kínából kapott maszkot és az 500 millió Egyszerse használatos kesztyűt. Az azeri vezér szerint ő már látott ilyen maszkokat, mégpedig a velencei karneválon. Orbán Viktor elmagyarázta, hogy ezek azok, csak magyar szabadalmi újításként az orr fölötti maszkrész le van vágva, így nem akadályozza a szemet a kilátásban. Ezzel az átalakítással a maszkok teljesen megfelelnek a járványügyi elvárásnak, miszerint a kivilágítatlan magyar kórházi folyosókon maszkban is lehessen a legjobb látási lehetőséggel közlekedni.

A vezérek ezután kipróbáltak több száz Egyszerse használatos kesztyűt és megállapították, hogy azokat tényleg nem lehet úgy felhúzni a kézre, hogy szét ne szakadnának.
A kesztyűk is kiállták tehát a nemzetközi próbát.

Ezután a külföldi vezérek elismerésüket fejezték ki, hogy a magyar nyugdíjrendszer a járvány idején rendkívül sikeresen építette le a kifizétési kötelezettségeit, mint mondták, legközelebb tucatnyi magyar idősotthonba fognak ellátogatni a módszer alaposabb tanulmányozására. Illetve a kórházkiürítési statáriális parancsot már azonnal átveszik.

Ezután a fél világ közleményt írt alá, miszerint midegyik vezér irigyli a másik országának a világ legsikeresebb járványkezelését, így mind a vendéglátó mind a meghívott országok vezérei dokumentumokkal igazolva távoztak, miszerint a fél világ az ő országukat irigyli.

bugenhagen 2020.06.16. 09:51:59

@birkamenet: Ez itt a humor helye? Ez a primitív, izzadságszagú fogalmazás, ennyire telik? Nem sok.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.06.16. 09:52:09

@nemecsekerno_007:
A tudósok és a népek közötti megértés nem csak nálunk probléma.

bugenhagen 2020.06.16. 09:54:14

@birkamenet: "Tudatosan a több millió funkcionális analfabéta szavazóra hajt"

Hja, persze, nyilván én is funkcionális analfabéta vagyok a három diplomámmal (és persze nagyon sok dipomás ismerősöm). De OK, gondold ezt, amíg ez a gondolkodás uralja az ellenzéket, addig garantált a fidesz kétharmados győzelme.

Visceroid 2020.06.16. 09:54:24

A tudománnyal lehet élni és visszaélni. Átlagjózsi nem fogja látni, hogy mi van a mikroszkóp alatt, mert se tudása, se felszerelése, se jogosultsága nincsen az effajta tevékenységekhez. Ahol viszont van, azok munkahelyek ám, ahol van főnök, aki megmondja a tutit. Tehát ha a főnök azt mondja, hogy Dr. Bubó a mikroszkópban koronavírust lát, akkor azt látja. Ahogy a teszt eredményét is ő határozza meg. Ha pedig Dr. Bubó tiltakozik, akkor vagy egyszerűen kirúgják, vagy lekaraktergyikolják, mint Dr. Tamasi Józsefet. Ennyike.

Visceroid 2020.06.16. 09:57:10

"Szerintem is jelesre vizsgázott orbán a járvány kezelésből, hiszen ő maga terjeszti ezt!"

Apropó, visszaadta már a különleges jogosultságokat? Mert az valahogy megint nagyon elsikkadt. Pedig én mennék térdelni, meg esedezni Miniszterelnök Úr bocsánatáért, csak nem látok erre semmi bizonyítékot.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.06.16. 10:04:42

@MAXVAL bircaman közíró:

Na most ha nézel ballib (ami már onnan hülyeség, mert a liberális nem baloldali, az a szociáldemokrata, egyébként Magyarországon nincs klasszikus liberális párt, miközben a kormányzat gazdaságpolitikája tartalmaz liberális elemeket, na mindegy) tartalmakat, vannak komoly szakmai gazdasági, szociálpoltikai koncepciók, végeznek kutatásokat, hoznak tényadatokat.

De ezekkel szemben nincs vitafelület - ritka és szerintem szinte megismételhetetlen eset volt, amikor a Partizán felületén a gender témában két fél vitázott egymással. Na jó, mondjuk itt nem első vonalbelieket engedtek egymásra.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.06.16. 10:06:39

@Visceroid: Egy tudományos elmélet addig tartja magát, amíg azok a vén profok akik arra tették fel az életüket ki nem halnak. Ha egy csillagász megfigyelési időt kérne valamelyik űrtávcsőhöz hogy az ősrobbanás elméletet cáfolja, szerinted kapna?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.06.16. 10:12:19

@Visceroid:
Az felmerül esetleg benned, hogy amikor belenéznek a mikroszkópba és ott koronavírust látva az tényleg koronavírus. Tamasi meg természetgyógyászként még mikroszkópba se nézett? Ahogy Gődény és Pócs se (utóbbi az 5G hülyeségei miatt nagyon nem is érne rá).

Az biztos, hogy vissza lehet élni a tudományossággal és lehet rá példát mondani, de ettől még nem biztos, hogy az ellenoldalnak automatikusan igaza lesz.

kamugyar 2020.06.16. 10:17:37

@sóhegy049: ennyire mélyen sem kell belemenni elég ha a boncolásra gondolunk. gyakorlatilag az elejétől kezdve parancsba van adva h nem kell/lehet boncolni. néhány 100as esetről tudni h megtették világszinten....

Visceroid 2020.06.16. 10:24:27

@Meleg Sándor: Ok, akkor mondd már meg nekem, hogy ez az izé hogy terjed így? Átmegy mindenen? 3 hónapja áll az élet, közben egészen eddig tízmillió más dolog tizedelte az emberiséget. Hidd el, mondjuk egy háborúba sokkal könnyebb belehalni, mint valami kitalált vírusba.

Vagy tételezzük fel, hogy ott van a levegőben. Igen, és? Akkor eddig nem volt ott? Csak most jelent meg hirtelen? Honnan? Ja, azt sem tudjuk.

Illetve nézzük már meg, hogy kik haltak bele! Öreg emberek! Igen, sajnos van ilyen, hogy öreg emberek meghalnak. Nagyon szomorú. Vagy éppen most halt meg az a 37 éves csávó, talán koronavírusban, nem tudni. Rengeteg a fals pozitív, meg a média is kiveszi a részét az egészből rendesen. Brian May eltörte a könyökét, kórházba került, erre beraknak róla egy maszkos képet. Mi fog lejönni az átlagparasztnak? Hogy a koronavírus miatt került kórházba. Vagy ott van, hogy meghal bárki, felboncolják, megtalálják a szervezetében a vírust, de nem abba halt bele. Mi fog megint lejönni átlagjózsinak? Hogy jaaaj, a vírus megölte. Tipikus újságírói csúsztatások, média keltette pánik.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.16. 10:33:25

@Irbisz: barmilyen sokasagban vannak atlag alattiak es atlag felettiek, kiveve ha minden elem egyenlo.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.06.16. 10:47:28

@Visceroid:

"ez az izé hogy terjed így?" - alapvetően a terjedés erősen összefügg az intézkedések gyors meghozatalával. Itthon ez hamar megtörtént, azután a fertőzés jellemzően izolált kis közösségben terjedt.

"egy háborúba sokkal könnyebb belehalni, mint valami kitalált vírusba" - mondjuk Szíriában igen. New Yorkban már nem egészen.

Az öregek halálozása addig vicces, amíg te magad nem vagy öreg vagy nem a hozzátartozóid hullanak...

A boncolás nem a vírust mutatja ki. a halál után boncolás nélkül lehet venni olyan mintát, amiből kimutatható a kórokozó.

Visceroid 2020.06.16. 10:53:47

@Meleg Sándor: Tehát akkor most szépen elsoroltad, hogy az ember mit kezdett a vírussal, de a kérdésre nem válaszoltál. Mi a fene ez a vírus, honnan jött és hogyhogy eddig nem volt hasonló "járvány" most meg hirtelen van?

gyongyi70 2020.06.16. 10:55:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: világszinten igen. Magyarországon a halálesetek száma sem nőtt semmivel a történelmi átlaghoz képest a heti adatok alapján sem. Ezt Müller Cecília nyilatkozta, de magam is ellenőriztem a statisztikai adatokat.

gyongyi70 2020.06.16. 10:57:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A legújabb kutatások szerint a tünetmentesek korántsem annyira fertőzőek, mint beharangozták: neokohn.hu/2020/06/09/who-a-tunetmentes-koronavirusosok-alig-fertoznek/

Alick 2020.06.16. 10:59:24

@birkamenet: "Tudatosan a több millió funkcionális analfabéta szavazóra hajt, totális kormányzati, média hatalommal és agymosással."

Ezt nevezik a tömegdemokrácia legnagyobb szavazóbázisára való optimalizálásnak. :)

Ad Dio 2020.06.16. 11:10:38

Azért ez a "zemberek hülyék, Tudósok okosak" kicsit tulegyszerűsítő nézőpont. A tudományosságot talán leginkább képviselni hivatott WHO egész egyszerűen röhejesen viselkedett.

Kell maszk, nem kell maszk, ártalmas a maszk, kötelező a maszk.

A vírus természetes, de mégsem, állatról jött de mégsem.

Kína jól csinálta, vagy rosszul, de mégis ő a hős.

Mit gondoljon a polgár ezek után? Az egész politika. A zegész. Mondhatnánk, hogy erről a tudomány nem tehet, de valójában olyan hogy TUDOMÁNY nincs. Csak egyes tudósok vannak. Akik bizony ilyen olyan indíttatások mentén beleálltak ezt vagy azt hangoztatni.

Csodálkozol ha nem mindenkit nyűgözött le a performansz?

Hozzátenném, hogy én mindezek ellenére (mellett) nagyon örülök annak, hogy a tudomány segítségével többé~kevésbé sikeresen kezeltük a járvány első hullámát. Nem rejtettem véka alá, most sem teszem meg: én nem így csináltam volna. Egy részleges elengedés és a kockázati csoportokra koncentrált izoláció hasonló halálozás mellett sokkal kisebb gazdasági hatásokkal járt volna. Ja, a második hullámban is így járnék el. Persze nem vagyok döntéshozó.

steery 2020.06.16. 11:13:02

Mivel nincs objektív valóság, s benne minden szemlélő szubjektív, ezért az általuk megalkotott és közölt "igazságok" is csak szubjektívek lehetnek. Tehát bizonytalanok, hiányosak és nem tudni, mennyire érvényesek, mennyi célzatos manipulációt tartalmaznak. Ezért egy ilyen univerzumban az életben maradás és a siker előfeltétele a mindennel és mindenkivel szemben gyakorolt állandó bizalmatlanság és óvatosság. Meg kell hallgatni, hogy ki, miket mond, de senkinek nem szabad semmit elhinni, hanem a különféle ellentmondó adatokból kell megpróbálni összerakni a valószínűsíthető igazságot, majd ezt rendszeresen ellenőrizni és frissíteni. Mindez olyan komoly feldolgozó kapacitást igényel, annyi munka van az adatgyűjtéssel, elemzéssel, frissítéssel, hogy a többség egyszerűen nem pazarolja rá az életét. Mert a világ eseményeinek nagy része úgyis tárgytalan a számunkra, nem befolyásolja érdemben az életünket. Akkor minek foglalkozzunk vele? Viszont amikor a távoli események hatásai mégis begyűrűznek az életünkbe (ami elkerülhetetlen), akkor meg baj van.
Ehhez jön hozzá az az ismeretelméleti bölcsesség, hogy minden tudásunk a nem tudásunk meghatározásáról, pontosításáról szól. A kommunikáció lényege, hogy minden értés máshogy értés, ezért garantált a félreértés. A kommunikációt azért kezdeményezzük és tartjuk fenn, mert nem értjük egymást és tisztázni szeretnénk a dolgokat.
Ha a jelenlegi világ tele van bizonytalanságokkal és ellentmondásokkal, akkor az jó dolog, mert így van esély kinyerni a katyvaszból a valószínűsíthető igazságokat. Én sokkal jobban aggódnék egy olyan világban, amiből folyamatosan kiszűrik, eltüntetik a bizonytalanságokat és ellentmondásokat, hogy egy egységes, rendezett narratíva maradjon csak meg mindenki számára. Mert az egészen bizonyosan manipulatív hazugság lenne.

chrisred 2020.06.16. 11:28:49

@Ad Dio: A WHO és a magyar kormány részéről is a "nem kell maszk" dogma a korai időszakban pragmatikus módszer volt, mivel maszkhoz szinte nem lehetett hozzájutni. El akarták kerülni a pánikot és a gazdasági összeomlást, hogy gyakorlatilag a maszk váljon az új fizetőeszközzé.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.16. 11:32:35

@steery: teljesen feleslegesen faradsz, a vegeredmeny nem a valosag lesz, hanem a sajat szubjektiv vilaglatasod. felteve persze, hogy a vegere nem felejtetted el mit irtal az elejen.

Ad Dio 2020.06.16. 11:48:27

@chrisred:

Vagyis politika és nem tudományosság volt a dolog mögött. Erről beszélek. Értem amit mondasz, de a tudomány ~ amennyiben hiteles akar maradni ~ nem mehet bele ilyen körökbe. Vagy ne csodálkozzon, ha csökken a bizalmi indexük. A WHOnak azt kellett volna mondani, ami a valóság: a maszk hatásos, elsősorban arra való hogy a betegek ne betegítsenek meg másokat, kisebb hatékonysággal arra, hogy ne fertőződjünk meg mi magunk, viszont nincs elég belőle pillanatnyilag, így lehetőleg hagyjuk meg azoknak, akiknek ez létszükséglet. Pont. Ha végképp kerülni akarja bajt, akkor maradjon inkább csöndben és ne mondjon semmit. "Még vizsgáljuk a kérdést."

A politika meg csűrje csavarja ezt ahogy akarja.

NB: amugy is ment a harakiri a maszkokért és viszonylag gyorsan felfutott a gyártás. Sokat nem ért a pávatánc.

eMJe 2020.06.16. 11:49:59

@gyongyi70: Ez így elég demagóg lett, ugyanis egy fontos tényt kihagytál. Influenza alatt nincs lezárás, most meg volt. Csak nézz szét ott, ahol lassabban reagáltak. Kb 2 hónapja láttam egy videót (pár nap alatt törölték, akkor felháborítónak találtam, ma már kevésbé), ahol 2 San Diegoban dolgozó orvos nyilatkozott, mindkettő 20+ év tapasztalattal. Kb a lényeg ugyanez volt, csak annyira veszélyes, mint az influenza. Nos, az eltelt két hónap mégsem őket igazolta, megjegyzem sajnos. Jobban örültem volna, ha igazuk van, de az 50-60 ezernek már most a duplájánál tartanak. Igen, statisztika, igen, lehet, egyébként is meghaltak volna, ahogy ugyanez elmondható az influenzánál is.

"90%-uk 80-100 éves, 99%-uknak súlyos alapbetegségük"
Nem tudom, milyen adatokból számoltál, de nálam nem ezek a számok jöttek ki.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.16. 11:51:27

@Törpvadász:

A politizálás nem rémhírterjesztés, valamit nagyon benéztél.

eMJe 2020.06.16. 11:52:12

@Ad Dio: WHO erősen politikai döntéseket (is) hoz :D Én már nem is figyelem az oldalukat, főleg, amióta láttam azt a videót, ami valami kínai kérdéssel volt kapcsolatban. Nézd el, nem nagyin emlékszem már rá, de annyi megmaradt, az szimpla politikai döntés volt, semmiféle tudományos alappal.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.16. 11:53:42

@Meleg Sándor:

"a liberális nem baloldali"

Ezt ne nekem mond, hanem a ballibeknek. Én sose állítottam, hogy a liberók balosok lennének.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.16. 11:54:41

@Meleg Sándor:

"Magyarországon nincs klasszikus liberális párt"

Viccelsz? Tele van az ország velük. MSZP, DK, Momentum, most már a Jobbik is.

chrisred 2020.06.16. 11:55:52

@MAXVAL bircaman közíró: A ballibek baloldaliakból és liberálisokból álltak.

chrisred 2020.06.16. 12:00:53

@MAXVAL bircaman közíró: Ezek közül legfeljebb a Momentum liberális.

Exploiter 2020.06.16. 12:01:23

Ha már ilyen kényesek vagyunk a dezinformációra, akkor a halálozási grafikonokon nem az excess death lenne feltüntetve, hogy ilyen látványos legyen, hanem a konkrét számérték.

Ugye.

Hogy orvosi szempontból ez egy létező vírus, azt nehéz tagadni. Hogy megadott csoportok esetén veszélyes, azt is.

De ha a “tudomány” nevében szétkúrják az emberek a világot, akkor azért az értelmesebbje felteszi a kérdést, hogy ugye ezt rohadtul nem próbáljátok meg még egyszer eljátszani.

CleanYourRoom 2020.06.16. 12:22:00

A lelkiállapot márpedig hathat az immunrendszer működésére, és maga az amerikai járványügyi guru, Anthony Fauci is azt nyilatkozta, hogy a védőoltás nem valószínű, hogy tartós védelmet nyújtana.
Sikerült két valós és reális felvetést nevetséges hazugságnak beállítani. Ostoba blog.

2020.06.16. 12:26:22

@Visceroid:

"Mi a fene ez a vírus, honnan jött és hogyhogy eddig nem volt hasonló "járvány" most meg hirtelen van? "

TANULJ! Szerezz ismereteket!
És akkor nem teszel fel olyan kérdést, amire az a válasz, hogy figyu láthatóan nincsenek meg az alapjaid ahhoz, hogy képes legyél egyáltalán egy releváns kérdést feltenni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.16. 12:27:09

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

"Ha egy csillagász megfigyelési időt kérne valamelyik űrtávcsőhöz hogy az ősrobbanás elméletet cáfolja, szerinted kapna?"

Ha megfelelő elmélettel támasztaná alá, vagyis megmondaná, milyen megfigyelési eredmények cáfolnák az ősrobbanást, akkor biztos kapna.

De amilyen elméletekről én eddig olvastam, azok mind a már meglévő megfigyelésekre támaszkodnak, csak másképp magyarázzák őket. Vagyis nem tesznek olyan jóslatokat, amelyek megfigyelésekkel alátámasztanák vagy cáfolnák az ősrobbanást vagy a saját elméletüket.

birkamenet 2020.06.16. 12:28:28

@bugenhagen: "Hja, persze, nyilván én is funkcionális analfabéta vagyok a három diplomámmal"

Hogyne lennél az, hiszen a funkcionális anlafabétáság nem diploma kérdése. Hanem a gondolkodás, a világ megértési fokáé. Ebben pedig a Legszarabbaul teljesítenek az orbán felszopók.

El ne meséljem már, hogy mennyi sokdiplomást láttam már, akik aztán hittek a chemtrailben, meg hogy a migránsok kalifátust akarnak csinálni Európából, na meg az orbáni elmebajokban.

A haladást, az ellenállást a elfuserált rendszerek ellen illetve azok megdöntését rendre az értelmiségnek kell beindítania, nem a parasztnak, ez evidens. Orbanisztán értelmisége viszont éppenséggel a putyini, illiberált történelmi DEVOLÚCIÓS útért lelkesedik és támogatja, magyarul: a magyar értelmiség funkcionális analfabéta. Akárhány diplomával. (vagy akárhány kamudiplomával)

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.06.16. 12:37:43

@CleanYourRoom:

Nem is biztos, hogy kell tartós védelem. Már az is elég, ha lefedi a kritikus járványidőszakokat vagy a veszélyeztetett rétegeket védi.

CleanYourRoom 2020.06.16. 12:55:34

@gyongyi70: Ez kész röhej, 2019. első negyedévben kevesebben haltak meg, mint most, a dühöngő járvány idején. Mi ez, ha nem egy nagy semmiburger? És ezért omlasztottuk össze a gazdaságot? Lehet, hogy kevesebb volt a baleset meg a kórházi fertőzés, de ez elég magyarázat? Rohadtul kíváncsi leszek, amikor eltelik az év, és össze lehet majd hasonlítani országonként az idei halálozások számát a tavalyi halálozások számával, és ha szignifikánsak eltér majd a kettő az idei javára, csak akkor leszek meggyőzhető, hogy ez most tényleg nem egy hoax volt, amibe az agyhalott ostoba média hisztérizálta bele a népet meg vele együtt a politikát.

444.hu/2020/06/11/ksh-64-szazalekkal-kevesebben-haltak-meg-az-elso-negyedevben-mint-tavaly

_B_ 2020.06.16. 12:57:17

Azért a conteok-ban mindig az az érdekes, hogy a végén hány %-a lesz igaz :)
A most felkapott koronavírus körül túl nagy volt a titkolózás az elejétől kezdve.
A világ elitje már 2 éve a falat kaparta egy jó gazdasági válságért, erre épül a nagytőkés rendszer. A válság az a pont, ahol tovább adósíthatod a népet, leláncolhatod a következő 10-20 évre, esetleg még többre.
Mivel a tesztelés sehol sem volt reprezentatív, a kormányok midnenhol politikai célokra használták és hamisították az adatokat, fogalmunk sincs, hogy valójában mivel állunk szemben.
DE! A gazdaságot ideje volt megfojtani, mert az a retkes válság csak nem akart beütni.
Azzal, hogy a kisvállalkozókat és szolgáltatókat bezáratod, azonnali leépítéseket és eladósodást tudsz generálni.

gyongyi70 2020.06.16. 13:10:27

@eMJe: Ezt tudományosan csak úgy tudnák eldönteni, ha két Magyarországunk lenne, az egyiknél volt lezárás, a másiknál nem. Sok országban vezettek be hasonló vagy akár súlyosabb lezárásokat, mégis tovább nőtt az esetek száma, nem 2 hétig, amíg a lappangási idő tart, hanem heteken át. Közben Maon azért nem volt teljes lezárás, mindenki járt boltba, sokan dolgozni, tömegközlekedés nem állt le, ezért ha nagyon akart volna terjedni a vírus, tudott volna terjedni.
A másik hsz-ban belinkelt legújabb kutatói nézet szerint cáfolták azt a korábbi véleményt, miszerint a tünetmentes hordozók fertőznek. Az országok felmérések is ezt igazolták, mert minimális átfertőzöttséget találtak elég nagy mintán. Mindez azt is cáfolja, hogy szükség volt iskolabezárásra, az egészséges emberek korlátozására, így lehet, hogy lezárás nélkül is hasonló eredmények születtek volna.
Hogy miért, még ezt sem tudjuk pontosan. Talán mert a magyarok kevesebbet utaznak télen, talán mégis köze van a szigorú oltási rendhez, mindez még kutatás alatt áll,
A legfontosabb, hogy e vírus körül még mindig sok a bizonytalanság, ezért én nyitott vagyok, többfélét olvasok, és senkinek sem hiszek el feltétlenül mindent.

sas70 2020.06.16. 13:19:08

Ez egy nagyon geci vírus, sok szempontból. Nem részletezném, jó páran megtették már és biztosan majd írnak még ebben a témában jó sokat.

A tudósok, szakértők, orvosok is tévedhetnek pláne ha egy új betegséggel találják magukat szembe. Ráadásul sokszor dogmák is akadályozzák a széleskörű kutatást, információ szerzést. Viszont minél több információ, tapasztalat lesz, annál jobb terápiákat lehet alkalmazni és ezzel életeket menteni.
Jó szakcikkek fognak majd ebben a témában születni, szerintem évekre kellő kutatási témát adva a genetikusoknak, orvosoknak és mindenkinek aki bármilyen szinten is foglalkozik majd a témával. Aztán jönnek majd szociológusok, meg mindenféle társadalomkutató szakik, akik pedig majd az egyéb hatásokat boncolgatják. Na meg persze majd a gazdasági szakik, aki meg a gazdasági hatásokat próbálják megfejteni.

Azt ma még lehetetlen megmondani, hogy a vírus milyen módokon és mértékben fog mutálódni és a betegség kezelésére szolgáló terápiák közül, melyik lesz majd a leghatékonyabb. Az is egy jó kérdés, hogy a védőoltások meddig fognak védelmet adni, pláne, hogy azok sem egyféle technológiával készülnek.
Az oltásellenesek szimplán hülyék, megérdemelnék, hogy ők kapják el a betegséget és tapasztalják meg, hogy milyen hatásai vannak. Sajnos az olyan vakhitű, őrülteknek az sem számít. Velük az a fő baj, hogy mindegyik potenciális vírusbomba, vagy éppen baktériumbomba ha bakteriális eredetű betegségről van szó. Az ilyenek ellen csak a társadalmi kötelezéssel lehet küzdeni, az oltások kötelezővé tételével vagy a társadalomból való elkülönítéssel.

A végső megoldás majd nyilván az lesz, ha az emberi immunműködést képesek leszünk teljesen feltérképezni és minden folyamatát megérteni, mert akkor majd célzott immunterápiával bármilyen betegség, vagy betegség csoport, célzottan, az adott személyre szabva, megelőzhető lesz. Vannak ígéretes eredmények ebben a tárgykörben, de kétlem, hogy ez 10 éven belül bekövetkezik. Addig marad a védőoltás és a betegség kezelése. Amíg ez sincs, addig pedig a megelőzés. Maszkkal, távolságtartással egyebekkel.

CleanYourRoom 2020.06.16. 13:23:04

@Meleg Sándor: Ja, nem mellesleg tuti biznisz a nagy gyógyszeripari cégeknek, ha időszakosan újra meg újra beoltathatnak minket. Csak mellékesen jegyzem meg, a sátánnak kikiáltott hidroxikloroquin egy rendkívül olcsó gyógyszer.
Úgyszintén nem nyugtat meg Bill Gates, aki az oltásokat valamilyen érthetetlen okból a népességcsökkentés egyik eszközének tekinti, meg amikor mosolyogva arról beszél, hogy egy nagy egész világra kiterjedő WHO-oltási program előfeltétele természetesen, hogy az oltóanyaggyártók jogi immunitást kapjanak az oltóanyag esetleges egészségkárosító mellékhatásaival kapcsolatos kártérítési igényekkel szemben.

Itt mondja, hogy:
"Now if we do a really great job on new vaccines, health care, reproductive health services, we could lower that by perhaps 10 or 15%."
youtu.be/WUJMR3BUm2s?t=155
Ez mi?! Bill Gates vagy hülye vagy elszólta magát, a védőoltások nem csökkentik a népességnövekedést, hacsak... nem a sterilizálás a cél.

Itt meg azt, hogy:
"It's very very-very hard in that actual decision that OK let's go and give this vaccine to the entire world, governments will have to be involved because there will be some risk and indemnification needed before that can be decided on."
youtu.be/WUJMR3BUm2s?t=155

És kurvára zavar, hogy miközben a 700 000 mellékhatásoktól szenvedő emberről, tárbetegségekről meg egyebekről magyaráz, egyszerűen nem bírja abbahagyni a mosolygást...

steery 2020.06.16. 13:51:22

@droid_: Egyáltalán nem felesleges a fáradozásom, amire rájöhettél volna, ha elolvasod és meg is érted, mit írtam. Na, akkor most fuss neki még egyszer és ezúttal gondold is végig az egészet.
@nemecsekerno_007: Tiszta levegőt. Szellőztess rendszeresen és akkor te is hozzájutsz.

Ad Dio 2020.06.16. 14:04:25

A "tudósok" (=a legtöbb tudós) a Covid19 halálozási arányát rendre 3~7%ra tették. Nos valójában azóta már kiderült, hogy bő egy nagyságrendet tévedtek. Ez megint csak olyan, amit lehet érteni ha akarom, mert hiszen kellett a stressz hogy ijedjen a polgár meg minden, de azért megint csak nem abba az irányba mutat, ami a renomét növeli. Főleg, hogy minden bizonnyal lesz második kör. Ki fogja azt így komolyan venni? Sajnos a hangadó tudósok beálltak a kormányok mellé magyarázni a korlátozásokat (közben persze a megnövekedett figyelem és nem utolsó sorban a források nagyon is jól jöttek. Röviden: a lojalitásuk ki lett fizetve.).

Ad Dio 2020.06.16. 14:21:49

@Amenadiel:

Nem kell emlékezned. Olvass vissza. Gugli nem felejt. Ugyanígy segít a gugli abban is, hogy ma mennyire teszik a covid19 IFRjét: 0.1~0.5%.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.16. 14:26:34

@CleanYourRoom:

"Mi ez, ha nem egy nagy semmiburger? És ezért omlasztottuk össze a gazdaságot?"

A posztból:

"A MEGELŐZÉSI PARADOXON
Elindult a megelőzési paradoxonról egy ábra, aminek elég fontos tanulsága van [...]. Ha egy ország sikeresen beavatkozott a járványba és minimalizálta a fertőzöttek, halálos áldozatok számát, akkor kialakulhat az a kép, hogy nem is lett volna szükség ezekre a beavatkozásokra, hiszen alig voltak áldozatok. Ez azért is fontos, mert ugyanakkor tudjuk, hogy közben ahol tényleg el tudott szabadulni a járvány, az nagyon komoly következményekkel járt."

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.16. 14:32:31

@gyongyi70:

"Mindez azt is cáfolja, hogy szükség volt iskolabezárásra, az egészséges emberek korlátozására, így lehet, hogy lezárás nélkül is hasonló eredmények születtek volna."

Utólag könnyű okosnak lenni. Avagy komolyan ki állíthatja, hogy előre tudta, mely intézkedések hogyan fogják befolyásolni a járvány terjedését?

Korábbi járványok alapján nyilván voltak tapasztalatok, ám ez a vírus több szempontból is eltér. Az egyik a hosszú lappangási idő, a másik az, hogy a meleg klímájú országokban is vígan terjed.

A harmadik az, amiről nem írtak sokat, hogy a betegséget túlélőkben is okoz(hat) komolyabb gondokat, pontosabban vérrögöket a test bármely részében, szervében. Nem véletlen, hogy a keringési betegségekben szenvedők elég szépen vannak reprezentálva a halottak között. (Mondjuk ehhez tudni kellene, vajon az érintett idős korosztályban milyen arányban vannak jelen keringési betegségek.)

nemecsekerno_007 2020.06.16. 14:56:13

@steery: Ja, varázsgomba nélkül megy a varázsduma?! De jó, hogy nem kell együtt dolgoznunk.

2020.06.16. 14:59:18

@gyongyi70:
"és az nem jutott még eszedbe, hogy igaza lehet?"

De, én végiggondoltam az ő verzióját is.

"A 2015-16-os influenza járványban 5 ezer ember halt meg. Pedig van ellene oltás is, amit az idősek ingyenesen kaphatnak meg.
Most meg márciustól összesen volt 4000 fertőzöttünk, annak negyede idősotthonokban, egy másik negyede kórházakban kapta el a fertőzést, meghalt 500 ember, 90%-uk 80-100 éves, 99%-uknak súlyos alapbetegségük volt, amibe sajnos lehet, hogy egyébként is belehaltak volna, ezért leállították az egész országot."

Lásd a cikkben említett megelőzési paradoxon. A 2015-16-os influenza idején nem voltak olyan szigorú korlátozások, mint most. Szóval az, hogy ilyen korlátozások mellett kevesebben haltak meg, nem jelent semmit, nem is ez volt, amitől tartottunk, hanem az, hogy exponenciálisan elterjed, és akkor nem 4000, hanem 200 ezer halottunk lesz.

Ez az érvelésed amúgy harmatgyenge volt az övéihez képest.

2020.06.16. 15:02:01

@Wildhunt:
Ha csak az eddigi New York állambeli halálozások számát nézzük, nem lehet igaza, hiszen ott a teljes lakosságra nézve nagyobb az elhúnytak aránya, mint az influenzánál az összes fertőzöttre vetítve.

2020.06.16. 15:10:53

@CleanYourRoom:
Nem értem, hogy olyan egyszerű logikai összefüggéseket hogyan nem lehet megérteni, hogy a karantén nem azon eredmény ellen van, amit eredményez, hanem az a scenario ellen, hogy ha nem lenne karantén. A cikkben is van szó a megelőzési paradoxonról.

Exploiter 2020.06.16. 15:16:41

@Amenadiel:

Az igazság a kettő között van.
Inkább a 0.5 körül lehet a jó szám, és igen, idén kialakul a "nyájimmunitás", mivel ez a cucc se nem olyan fertőző, se nem olyan halálos, mint mondták.

Jövőre meg talán lesz egy újabb oltás, ha lesz, amit majd bead magának az, aki eddig is használt influenza ellen, vagy esetleg az egészségügyben dolgozik. Vagy nem lesz és nem történik semmi.

Akkor majd mindenkinek el kell fogadnia a szomorú tényt, hogy teljesen, 100%-ban feleslegesen dobtunk ki az ablakon egy teljes évet és nyomorítottunk meg lelkileg, egzisztenciálisan és még ezer más módon TÖBB MILLIÁRD EMBERT.

Na akkor lesz itt szkepszis, de igazán.

2020.06.16. 15:22:09

@Amenadiel:
Na meg New York államban 1 millió lakosra vetítve meghalt 1591, ami már 0.1591% a teljes lakosságra nézve, miközben az összes ismert 405 ezer esetből 288 ezer még aktív, és közülük is bőven fognak még meghalni. Ha 0.1-0.5% között lenne az összes fertőzésre eső halálozási ráta, akkor ott már most nyájimmunitásnak kellene lennie (amihez becslések szerint 60% kell hogy megfertőződjön). Ehhez képest napi több mint 600 új eset még van.

Exploiter 2020.06.16. 15:24:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Még mindig várom, hogy ennek a fényében, melyik lesz az az ország, ahol nem volt szigorú megelőzés és a lakosság számának egy szemmel látható aránya hal ebbe bele.
Van jelentkező bőven, most India is csatlakozott nemrég, lehet fogadni, mi fog történni.
Nyomor, zsúfoltság, több, mint egymilliárd ember, a higiénia nem ismert fogalom.
Ha csak 1%-a meghal ebben, annak milliós számnak kellene lennie. Az elmúlt négy hónapban meghaltak 10.000-en. Ami 0.0007%. Négy nagyságrenddel kisebb.
Szóval hogy a számok meglegyenek,
meghalt 10 0000
és életben maradt 1 352 990 000
kicsi indiai.
Még nem látom, hogy lesz ebből apokalipszis, de ez biztos a paradoxonok miatt van.

2020.06.16. 15:24:31

@Exploiter:
Az eddigi random/reprezentatív vizsgálatok sehol sem erősítették meg azokat az elméleteket, amelyek szerint bárhol is közel lennének a nyájimmunitáshoz. Sokkal valószínűbb a 0.8-1% körüli halálozási ráta, ami egyébként az alsó tartománya volt a kezdeti becsléseknek.

2020.06.16. 15:26:06

@Exploiter:
New York államot nézd. Indiában vagy Brazíliában soha nem lesz hiteles szám arról, hogy mennyi ember halt meg emiatt, emellett főleg India esetében az éghajlat sem igazán kedvez a vírusnak.

Exploiter 2020.06.16. 15:30:34

@Zabalint:

Az megvan, hogy a "nyájimmunitásra vonatkozó becslések" abból a terjedési rátából dolgoztak, ami alapján a svédek is várták, hogy elérik a hatvan százalékot, aztán meglepődtek, hogy a 20% se jött össze, mert ez a szar nem akar annyira terjedni, mint várták?
Meg hogy az egész abból ered, hogy a legelső felismert fertőzött után kezdtek csak el tesztelni, folyamatosan bővülő tesztelési kapacitással, miközben ez a cucc már sokkal régebben elkezdett terjedni, csak mivel a legtöbb ember észre se veszi, senkinek nem tűnt fel?
Nem kell 60-80%. Nem is lehet 60-80%.
New Yorkban amint szép lassan lecseng a dolog végleg, soha többet nem tűnik majd fel tömegesen, ők mint közösség, már örökre túl vannak rajta.
Mint ahogy az olaszok, angolok, spanyolok, franciák, belgák, svédek, irániak, stb.

gyongyi70 2020.06.16. 15:32:19

@Zabalint: nincs időm kifejteni az összes érvemet. :-) A megelőzési paradoxonnal az nem stimmel, ahogy korábban is leírtam, hogy volt, ahol nem használt, volt ahol igen. Ez azt veti fel, hogy más dolgok (is) állhatnak a háttérben.

Ad Dio 2020.06.16. 15:32:26

@Zabalint:

Öööö... nem. Az alsó tartomány március végefelé még 3% volt. 1%ra csak áprilisra ment le. Ma meg általában 0.5~0.1 közé teszik. 0.3 középpel.

Nyugaton kicsit magasabb az arány, ami a magasabb átlagéletkorral függhet össze.

www.cebm.net/covid-19/global-covid-19-case-fatality-rates/

Exploiter 2020.06.16. 15:34:52

@Zabalint:

New York államot néztem.
Sokáig néztem.
Nagyon sokáig.
És rájöttem, hogy mivel a világon sehol máshol nem történt ez, még Amerikán belül sem, ezért ott valami nem stimmel.
Azt hozzá se teszem, hogy még az ottani hihetetlen balfaszkodás, pechsorozat és adathamisítás után is az a hivatalos állapot, hogy meghalt 24 000 ember és túlélte ~19 440 000.
Bibliai.

gyongyi70 2020.06.16. 15:35:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne: már leírtam: nem tudjuk, mi az igazság, mert ezt a kísérletet nem lehet megismételni. A tudományos állításoknak pedig fontos kritériuma, hogy a kísérlet megismételhető legyen és újra ugyanarra az eredményre jussunk.

Ad Dio 2020.06.16. 15:37:03

@Exploiter:

Pontosan.

Bár gyakorlatilag megvolt ez az adat a vírus legelején, csak senki nem vette komolyan. A Diamond Princessen már lehetett látni, hogy nem annyira virulens a betegség, mint mondták az akkor épp hangos tudósok.

Svédországban szvsz simán megvan a nyájimmunitás. Nem lesz számottevő második hullám. Ha sokkal~sokkal progresszívebben bevédték volna a kockázati csoportjukat, akkor most ők lennének a bezzegország. Így azért nem. A két modellből kellene egyet alkotni.

Exploiter 2020.06.16. 15:38:00

@Ad Dio:

Igen.
Amikor indult, a hivatalos álláspont ez volt:
3.5 R0, 5% halálozási arány. 20% kórházi gondozást igénylő, 80% enyhe eset.

Gyakorlatilag a fentiek közül csak mindegyik fontos szám bizonyult nagyságrendi tévedésnek.

Exploiter 2020.06.16. 15:43:15

@Ad Dio:

Illetve a Theodore Roosevelt adatai.
5000 fő, 1000 fertőzött, 3 kórházi ápolt, 1 halott.

Bár ehhez az kell, hogy ne küldd a vírusos öregeket vissza a többiek közé az otthonba, mint ahogy a mélyen tisztelt Cuomo tette, amiért nem tartom kizártnak, hogy még idén a szenátus elé kerül, ha nagyon feszegetik a dolgot.
Fauci már járt ott, lesz még annak is folytatása.

gyongyi70 2020.06.16. 15:49:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: azért nem terjed olyan vígan, nézd meg a 1 millió főre vetített esetszámokat és halálozási számokat. Brazília "nem ér" Rió-ban épp 18-19 fok van, a legjobb idő a vírusoknak. A 30 fokokat viszont láthatóan nem szereti. www.worldometers.info/coronavirus/?utm_campaign=homeAdvegas1?

2020.06.16. 15:53:20

@gyongyi70:
Mondjuk mivel eleve fals, nagyon könnyen cáfolható érvvel kezdtél, olyannal vetetted össze a helyzetet, ami irreleváns, ezért nem is hiszem, hogy lenne értelme.

@Ad Dio:
Nem, márciusban 0.8-3.5%-ról beszéltek.

@Exploiter:
"New York államot néztem.
Sokáig néztem.
Nagyon sokáig.
És rájöttem, hogy mivel a világon sehol máshol nem történt ez, még Amerikán belül sem, ezért ott valami nem stimmel."

Mi nem stimmel? Halálozási arány szempontjából azokat a helyeket érdemes nézni, ahol a legnagyobb elterjedettséget tudta elérni. Az hogy ott tudott ennyire elterjedni, abban komoly szerepe van, hogy sokáig struccpolitikát folytattak, de annak is, hogy a világ legnagyobb kereskedelmi, pénzügyi, gazdasági központjáról van szó.

Amerikán belül pedig a szomszéd államok nincsenek olyan sokkal lemaradva, Kalifornia meg olyan távol van nagyságrendileg, mint tőlünk az Egyesült Királyság.

gyongyi70 2020.06.16. 16:03:27

@Zabalint: megindokolnád miért fals?

jewel79bp 2020.06.16. 16:08:29

@clemens: Azt mondod, nem szabad megkérdőjelezni, végrehajtani kell... ennek az elvnek a következtében ment milliónyi zsidó a gázkamrába.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.16. 16:10:23

@gyongyi70:

"A tudományos állításoknak pedig fontos kritériuma, hogy a kísérlet megismételhető legyen és újra ugyanarra az eredményre jussunk."

Ez a természettudományokra áll, az egyéb tudományokra már kevésbé, így pl. a társadalomtudományokra sem. És bár egyetlen járvány sem ismételhető meg pontosan, valahogy mégis létezik az epidemiológia tudománya.

Másfelől ha nem is pontosan egyformán, de épp elég országban folyik/folyt a járvány ahhoz, hogy elég sok hasznos következtetés levonható legyen. Ez akár egy egész sor kísérletként is felfogható, még ha nem is teljesítik a természettudomány által támasztott követelményeket.

gyongyi70 2020.06.16. 16:13:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Másfelől ha nem is pontosan egyformán, de épp elég országban folyik/folyt a járvány ahhoz, hogy elég sok hasznos következtetés levonható legyen. Ez akár egy egész sor kísérletként is felfogható".

Igen, és épp mert már elég sok országban volt a járvány, pontosították a megfigyeléseket, ennek kapcsán állítják, hogy bocs, tévedtünk, nem kell bezárni az egészségeseket, mert a tünetmentesek nem, vagy alig fertőznek.

A megoldás inkább a betegek elkülönítése, kapcsolatok felderítése, idősek védelme.

horex · http://horex.uw.hu/ 2020.06.16. 16:14:40

@232323:
"az adómból mentegetik a gyengéket, veszik ezrével a lélegeztetőgépeket, "

Hogy kerülted el a Taigetoszt nem is értem

gyongyi70 2020.06.16. 16:15:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: azért az orvostudomány eléggé természettudomány. :-) A baj csak az, hogy sok kutatást próbálnak újabban matematikai módszerekkel (statisztikai összefüggések, modellek) bizonyítani. És így jönnek létre fals eredmények, amiket később cáfolnak. Ilyen orvosi "tény" volt, hogy a sok sótól magas lesz a vérnyomás vagy hogy a hormonpótlás veszélyes.

horex · http://horex.uw.hu/ 2020.06.16. 16:19:03

@bugenhagen: Az ellenzéki narratíva röviden az volt, hogy "minél rosszabb, annál jobb". A járványnak szurkoltak, mert úgy voltak vele, hogy ha tombol a járvány, abba majd belebukik a szarvas-patás villásfarkú Zorbán, "

Baromság, Orbán ezt hipnotizálja belétek
Ennyire agymosott vagy a többi hasonló gondolkodásuval?

2020.06.16. 16:24:02

@gyongyi70:
Megindokoltam. Te egy olyan influenza járvánnyal hasonlítottad, ahol nem voltak korlátozások, míg ennél a járványnál meg voltak.

Nyilván, lehetnek még érveid, de amivel indítottál, azzal pontosan beletrafáltál a cikkben is említett paradoxonba.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.16. 16:26:36

@gyongyi70:

Mindezt előre lehetett tudni?

Továbbá még mindig áll az érvelésedre a megelőzési paradoxon, lásd @Zabalint: kommentjét.

kamugyar 2020.06.16. 16:28:35

a nyájimmunitás kérdéséhez egy tanulmány ami ha helyesnek bizonyul sokkal többen vannak akik enyhe tünetekkel átestek a fertőzésen és semmiféle ellenanyagot nem lehet kimutatni bennük.
www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.05.21.108308v1.full

gyongyi70 2020.06.16. 16:30:47

@Zabalint: Van egy fontos különbség: az influenza ellen évek óta létezik védőoltás. A másik, hogy nem rettegünk tőle, mert nem nyomják naponta az arcunkba, hány ezer új beteg van naponta.

gyongyi70 2020.06.16. 16:36:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem, nem lehetett tudni előre. De most már tudjuk, ezért ha lesz is második hullám, remélem, normálisabban fogják kezelni.

Megelőzési paradoxon: állítólag Ausztriát követjük 2 héttel lemaradva. Valamivel kevesebben is vannak nálunk. Ott mégis több mint 17 ezer eset volt/van (most 50 új esetet jelentettek), nálunk kevesebb, mint a negyede.

Olaszország is keményen lezárt, mégis, még kb. 1,5 hónapig nem volt szemmel látható hatása. Azután lecsengett.

Ennek mi lehet az oka?

Szerintem más tényezőktől is erősen függ a járvány terjedése, még mindig keveset tudunk erről, ezért vitatom ezeket az ex-katedra állításokat.

2020.06.16. 17:05:43

@gyongyi70:
Meg az, hogy az egyik miatt szigorú intézkedések történtek, te meg így hasonlítod a halálozások számát egy olyan járvánnyal, ahol ilyenek nem voltak. Plusz ugye az intézkedésekről mikor döntöttek, nyilván azt is figyelembe vették, hogy erre nincs védőoltás, arra meg van.

Továbbra sem értem, hogy egy ennyire egyszerű logikai összefüggést hogyan nem lehet megérteni, miért kell maszatolni, félremagyarázni.

2020.06.16. 17:08:53

@gyongyi70:
Pl. attól, hogy Olaszországban és Ausztriában télen több nagyságrenddel több turista járt, és mikor azok és a vendégmunkások hazaindultak, már viszonylag szigorú intézkedések voltak az anyaországaikban, így többek között Magyarországon is. Ha akkor hagyjuk elszabadulni, mi is úgy járunk, mint Ausztria és Olaszország, ahol a terjedés első időszakában még nem volt semmi korlátozás, nálunk meg igen.

Ad Dio 2020.06.16. 17:45:07

@Zabalint:

"Nem, márciusban 0.8-3.5%-ról beszéltek."

Francokat. A 3,5 maximum középérték volt. Tök mindegy persze. Nagyságrendnyi tévedés. Ami ugyebár nem semmi. Ráaádsul azt hangoztatták, hogy a becsült adat a lefolyás során nőni és nem csökkenni fog.

Mellé. Nem kicsi, nagyon. Ezt mondtam akkor is, ezt mondom most is.

És nem hiszem hogy van értelme rinyálni a tudományosság becsületéért, ha ekkor a melléfogás "belefér". Ilyenkor inkább az önkritika és a nem a hiba hárítása a helyes eljárás. Lehet el kellene határozni, hogy "tényleg tudós leszek és azt mondom, amit a számok mutatnak, nem pedig amit a pénzügyi és politikai hatalmak hallani akarnak tőlem". Ennyike. És akkor nem kell félteni a bizalmai indexet....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.16. 17:47:50

@chrisred:

Nem. A ballibek liberók, akik baloldaliaknak hazudják magukat.

Ad Dio 2020.06.16. 17:55:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Utólag könnyű okosnak lenni."

Azért ez nem ennyire egyszerű. A kormányok biztonsági játszmája okozta ezt a tulreagálást. A Diamond Princess és a kínai járvány adatai alapján simán lehetett volna kisebb gazdasági károkkal járó, hatékonyabb reagálási tervet kreálni. Nem ezt tettük. Sajnos. Menünk a tömeghisztéria által szabott pályán. Isszuk a levét... az az egy szerencse, hogy mindenki egyformán, így nincsenek okos kivételek...

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2020.06.16. 18:25:47

@CleanYourRoom: Igen Gates hulye ES elszolta magat, te meg okos vagy. Ez az egyik opcio. A masik az, hogy nem megy az angol es vagy gondok vannak a szovegertessel, plane, ha olyasmit hallasz, amibol osszeeskuves elmelet kerekitheto.

Gates abban a videoban (egyszer egy osszeeskuveselmelet hivo kedveert mar megneztem) kozvetlen ezelott a mondat elott arrol beszel, hogy az elorejelezesek szerint mennyire fog tulnepesedni a Fold. Mi lesz a nepesseg maximuma, mielott elkezd csokkenni. Ha jol emlekszem, 9 milliardot mond. Es *arra* utalva mondja, hogy *ez* csokkentheto pl. oltasokkal. Tehat nem arrol van szo, hogy az eloket probalna barki is oltassal kiirtani. De meg csak nem is arrol, hogy termeketlenne akarnak tenni az embereket (persze nem nagyon, csak kicsit, mert ha mindenki termeketlen lenne, akit beoltanak, akkor nem 10%-kal csokkenne a nepesseg *maximalis* merete a *jovoben*).

Hanem arrol van szo, hogy ahol magas a gyerekhalandosag, ott tobb gyereket szulnek, es bar tobb hal meg, meg igy is magasabb a szaporulat mint ott, ahol alacsonyabb. Tehat Gates ordogi terve az, hogy megmenti a gyerekeket a halaltol es ezzel ugyan kevesebb gyerek szuletik, de azok nagyobb esellyel maradnak eletben, es a jovoben meg pluszban raadaskent egy kevesbe tulnepesedett Foldon kell elniuk. Szornyen ostoban elszolta magat.

gyongyi70 2020.06.16. 18:31:59

@Zabalint: Igen, Olaszo és Ausztria - turizmus összefüggés nyilván fennáll. Ezért a határokat kellett volna minél előbb lezárni, felhívni a figyelmet, hogy nem most kellene elutazni síelni, ehelyett bezárták az iskolákat, boltokat.

Írtam másnak is: senki sem látta előre, hogy hol hogyan fut ki a járvány, ezért nem azt kritizálom, hogy bevezették ezeket az intézkedéseket. De utólag a számokból látszik, hogy itthon soha nem volt olyan veszélyes a helyzet, mint amennyire megijedtek. Plusz a WHO is kijelentette, hogy az új kutatások szerint nincs értelme egészséges vagy annak látszó embereket karantén alá helyezni, mert a lappangó, tünetmentes fertőzött nem fertőz tovább. Ezért ha ősszel-télen elindulna újra a fertőzés, másképp kellene majd kezelni.

Az EU külső határait viszont nem kellene megnyitni, fölösleges, hogy visszahozzák a vírust a déli félgömbről, ahol most izmosodik.

gyongyi70 2020.06.16. 18:36:19

@Ad Dio: Így van, plusz a média hisztéria-keltése miatt is reagált túl a kormány. Jól emlékszem, hogy az első operatív törzsi tájékoztatás alatt röpködtek a hozzászólások, hogy "mikor zárják már be az iskolákat?". "Miért nem zárták már be az iskolákat?" Hát, bezárták. Csóri idősekkel meg az otthonokban nem törődtek eléggé, holott annyit már akkor is lehetett tudni, hogy ők a legveszélyeztetettebbek.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.16. 18:52:30

na erdemes volt ezt is atfutni, megtudtam hogy tobb milliard ember megnyomorodott es 3 honap alatt ki lehet dobni egy evet.

Reding Roli 2020.06.16. 19:01:25

@gyongyi70: Plusz a WHO is kijelentette, hogy az új kutatások szerint nincs értelme egészséges vagy annak látszó embereket karantén alá helyezni, mert a lappangó, tünetmentes fertőzött nem fertőz tovább"
Tudtommal ilyet nem jelentett ki a WHO, de volt egy kutatás amely szerint a tünetmentesek kevèsbè fertőzők, mint a tüneteket mutatók , viszont ez még nincs bebizonyítva, csak egy teória ..
Amit biztosan tudunk az , hogy a korai és szigorú karantènt bevezető országok , mint Pl Új - Zèland vagy Taiwan, Szlovákia tudták teljesen elfojtani a járványt ès egèsz alacsony szinten tartani az áldozatok számát...Azok az országok akik kèslekedtek , pedig nagyon kemèny árat fizettek ...Ahol a lakosság túl szabadosan viselkedik , mint pl az USA, ott jele sem nagyon van a járvány enyhülèsènek...A magyar kormány szerencsère ezt nem linkeskedte el , bár ha náluk egy- kèt hèttel hamarabb lèpnek , akkor fele ennyi az áldozat , de még így is egy erős közepes a járványügyi vèdekezès..
Ha ősszel újraindul a járvány, akkor újra be kell vezetni a karantènt , ez 100%, de az alap biztonság , pl zárt közterületeken a maszk viselèse addig is fennmaradhat...Nem szabad abba a hamis illúzióba esni, hogy vège van ,mert akkor hibat követünk el , ès újraindul a járvány...Ez egy több èves hosszú harc lesz, amíg nem lesz oltás, ha lesz...

Reding Roli 2020.06.16. 20:15:38

@gyongyi70: Válasz a válaszban:" alig fertőznek "- azaz fennáll a veszèlye, hogy ők is fertőznek ( ès ez csak egy tanulmány , nem "vègső " bizonyítèk ..)

Reding Roli 2020.06.16. 20:22:41

@diktatúrarettegő: Ez a maszk viselés is egy nagy balf.szság. B.meg bemegyek egy bevásárló központba, bevásárlok zöldségből gyümölcsből, ami már kb. 1001-szer össze van tapogatva, aztán vízzel lemosom, aztán megeszem"
Ez alapvetően egy lègúti vírus , így nem a tárgyakon való terjdès az elsődleges , hanem ha leköhögik az embert..
A maszkvisèlèsre buzdít , Jakab Ferenc professzor , Kemenesi Gábor ( vezető virulógusok) , a SOTE rektora Merkeli Bèla, az USA járványügy vezetője Antony Fauci, Birx , ès már a WHO is..
A másik oldalon meg Gödèny Györgyèk..
Mindenki döntse el kinek hisz jobban..
A maszkviselès meg Afrikában is kötelező már a legtöbb országban...

Reding Roli 2020.06.16. 20:28:35

@diktatúrarettegő: Kapaszkodj meg, semmi bajom" Azèrt nincs, mert időben bevezettèk a járványügyi intèzkedèseket , ès kevès a
fertőző, nem lettünk mondjuk egy Belgium...
Az sem igaz, hogy az csak idősek lennènek az áldozatok: minèl több a fertőzött , annál nagyobb esèllyel lesznek fiatalok is az áldozatok között...Az " öregek " mondjuk 60 èvesen egy magas vèrnyomassal meg 10 èvet min elèlhettet volna ...

2020.06.16. 22:48:13

@Exploiter: te még mindig itt tartasz, te kis elmebeteg?! Senki nem kőrt szét semmit, hacsak nem a kurva anyád a te fejedet. Bazdmeg, ma többen haltak meg Svédországban, mint Olaszországban, de te még mindig keményen nyomod a drogot.

2020.06.16. 22:53:16

@CleanYourRoom: te is azzal az elmebeteg "érvvel" jössz, hogy "felesleges volt kinyitnom az ejtőernyőt, hiszen épségben földet értem"

2020.06.16. 22:56:36

@_B_: egy "normálisan" idióta összeesküvés-elméletben legalább van valaki, akinek érdekében áll a dolog, és hatalma van véghez vinni. a tiedben még ez sincs. a bankok általában megsínylik a válságokat, nekik nem érdekük az eladósodás, szóval ki a jó édes kurva anyádnak lett volna érdeke a válság?!

2020.06.16. 22:57:22

@nemecsekerno_007: te már régóta ugyanolyan erőset szívsz. csak észre se veszed, kis náciköcsög!

2020.06.16. 22:59:12

@gyongyi70: "minimális átfertőzöttséget találtak elég nagy mintán"

a magyar felmérés agy mintán pillanatnyi átfertőzöttségről szólt, mert a teszt azt tesztelte, nem pedig azt, hogy "volt-e valaha is fertőzött". az összes fertőzöttek száma lehet sok nagyságrenddel magasabb.

2020.06.16. 23:00:19

@gyongyi70: "Maon azért nem volt teljes lezárás, mindenki járt boltba, sokan dolgozni, tömegközlekedés nem állt le, ezért ha nagyon akart volna terjedni a vírus, tudott volna terjedni. "

ez simán elég lehetett a terjedési ráta 1 alá csökkentéséhez.

2020.06.16. 23:02:40

@CleanYourRoom: téged miért Bill Gates zavar? nincs jobb utálnivalód?

2020.06.16. 23:03:39

@Ad Dio: "azóta már kiderült"

derült ki a fasz, kamu hülyegyerek!

2020.06.16. 23:04:34

@Ad Dio: keress utána, HAZUDSZ!

2020.06.16. 23:09:06

@gyongyi70: szerintem márciustól kb. nulla ember halt meg influenzában, úgyhogy a koronavírus sokkal veszélyesebb.

2020.06.16. 23:11:36

@Exploiter: Indiában kurva szigorú lockdown van, te idióta! Naponta beszélek az indiai kollégákkal, és mondják, hogy melyik zónában laknak, kimehetnek-e ma vásárolni egyáltalán.

Te olyan idióta, sötét fasz vagy, fingod nincs semmiről a világon, csak a szart nyomod az internetre.

2020.06.16. 23:18:49

@Ad Dio: ez vette a legalsó CFR-számítást, és megfelezte ez nem "kiderült", ez "hasraütött". a cikkben magában szerepel, hogy egészen 9,64%-ig van becslés, tehát a kurva anyád sem derült ki, pedig erősen kiderítették.

2020.06.16. 23:20:38

@Ad Dio: itt van egy csomó másik becslés és számítás, amiből csak egy világos: hogy nem világos semmi.

www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-death-rate/

2020.06.16. 23:21:46

@Exploiter: ez mind alaptalan hülyeség, fingod nincs erről, és semmivel sem tudod alátámasztani.

2020.06.16. 23:23:31

@Exploiter: itt van például Bulgária, ahol már volt két hullám:

www.worldometers.info/coronavirus/country/bulgaria/

ennyit arról, hogy soha nem tér vissza, te kis idióta!

nemecsekerno_007 2020.06.16. 23:29:34

@Matthias Corvinus: Fájni fog az újabb 2/3, mert továbbra se értetek semmit.

2020.06.16. 23:41:59

@Exploiter: "mivel a világon sehol máshol nem történt ez"

te tényleg ilyen hülye vagy? Itt egy USA térkép 100 ezer lakosra jutó halálozási rátákkal. Kurva sok New Yorkhoz hasonló csomópont van a térképen, te idióta fasz!

Megint csak az derült ki, hogy idióta vagy, és fingod nincs semmiről, hasból nyomod az éktelen baromságokat az internetre.

2020.06.16. 23:43:33

@gyongyi70: " A tudományos állításoknak pedig fontos kritériuma, hogy a kísérlet megismételhető legyen és újra ugyanarra az eredményre jussunk. "

Faszt.

ateistaklub.blog.hu/2020/05/21/a_tudomanyos_modszernek_nem_feltetlen_szukseges_feltetele_a_reprodukalhatosag

2020.06.16. 23:58:37

@Exploiter: ja, mert egy hadihajó legénysége reprezentatív minta a lakosságra nézve ja, nem, csak hülye vagy! az se világos számomra, hogy karanténban volt-e végig a hadihajó, és az sem, hogy magától csengett-e le a járvány. az meg viszont biztos, hogy nem intézkedések nélkül történt a dolog, hiszen kórházba vittek embereket és karanténba.

tehát ez is a "felesleges volt kinyitnom az ejtőernyőt, hiszen épségben földet értem"

és ismétlem, ezek edzett, fiatal katonák.

2020.06.17. 00:00:42

@gyongyi70: "A 30 fokokat viszont láthatóan nem szereti."

Mint például Indiát, ahol nem is terjed. Ja nem, csak ostoba vagy! Mert terjed.

2020.06.17. 00:02:52

@gyongyi70: "ennek kapcsán állítják, hogy bocs, tévedtünk, nem kell bezárni az egészségeseket, mert a tünetmentesek nem, vagy alig fertőznek."

ki állítja ezt?

2020.06.17. 00:04:28

@gyongyi70: most magyarázták el neked, hogy az orvostudományban nem lehet reprodukálni a jelenségeket, ezért kell statisztikázni, mit nem fogtál fel ebből?!

2020.06.17. 00:06:51

@gyongyi70: " az influenza ellen évek óta létezik védőoltás."

1) nem ad teljes immunitást
2) a lakosság nem tudom mekkora része, de szerintem kisebb része oltatja be egyáltalán magát.

összességében az influenzával való összevetés nagyon sok ponton nem stimmel, ezért hülyeség.

2020.06.17. 00:08:53

@gyongyi70: Olaszország és Ausztria sokkal később zárt le a járvány megjelenéséhez képest, mint Magyarország., bazdmeg erre nem bírsz magadtól rájönni? akkor minek reklámozod, hogy hülye vagy?!

2020.06.17. 00:11:28

@gyongyi70: "nincs értelme egészséges vagy annak látszó embereket karantén alá helyezni, mert a lappangó, tünetmentes fertőzött nem fertőz tovább. "

hülyeség. ezer példa cáfolja.

2020.06.17. 00:17:29

@gyongyi70: a te linkedről ide linkelnek:

www.dailywire.com/news/who-says-asymptomatic-spread-of-covid-19-very-rare?fbclid=IwAR26OlhUC7-ZTi2EkCTrmbBDyplA8ivQUie01k2tEw_XHIYaZTruKs-Tla4

itt meg az szerepel, hogy a WHO tisztviselő visszavonta az állítását.

ennyi, bazdmeg, fake newsnak dőltök be, ti ez a szint vagytok.

Exploiter 2020.06.17. 00:19:09

@Matthias Corvinus:

Matyikám de rég láttalak

Te még mindig pont ugyanakkora sötét és ostoba barom vagy, mint voltál, de a covid téged se vitt el, mint látom :D

Rettegsz-e még a pincében, vagy már ki mertél nézni az ablakon az utóbbi időben?

Exploiter 2020.06.17. 00:24:02

@Matthias Corvinus:

És bele is haltak

181-en

A kettőbe összesen :D

Ne hagyd abba, toljad neki

2020.06.17. 00:24:30

@diktatúrarettegő: "tavaly többen haltak meg úgy általában ebben az időszakban, mint most.
Akkor miről beszélünk?"

azért, bazdmeg, mert az emberek jelentősen kevesebbet közlekedtek, így kevés volt a baleset. meg influenzában is kevesebben haltak meg.

"Azok valószínű fertőzni sem tudnak."

kismilliószor elmondták, hogy DE. mikor fogod fel, te elmebeteg?!

"Személy szerint nekem még a távoli ismeretségi körömben sincs ilyen beteg, pedig az országot járom."

személy szerint a legtöbb ismerősöm még mindig él, tehát az ember nem is halandó.

Exploiter 2020.06.17. 00:25:44

@Matthias Corvinus:

:D :D :D

Na ez a lényeg pöci, influenzában senki nem hal már meg, meg rákban sem, meg fegyveres rablásban sem, mert mindenki covid fertőzött

2020.06.17. 00:26:08

@nemecsekerno_007: Fájni fog az újabb 2/3, mert továbbra se értetek semmit.

2020.06.17. 00:26:45

@Exploiter: te még mindig itt tartasz, te kis elmebeteg?! Senki nem kőrt szét semmit, hacsak nem a kurva anyád a te fejedet. Bazdmeg, ma többen haltak meg Svédországban, mint Olaszországban, de te még mindig keményen nyomod a drogot.

2020.06.17. 00:28:17

@Exploiter: nem ketten, 181-en, idióta fasz vagy. fingod nincs semmiről, de nyomod telibe az idiótaságaidat. teli torokból reklámozod, hogy micsoda selejt vagy.

2020.06.17. 00:30:57

@Exploiter: Indiában kurva szigorú lockdown van, te idióta! Naponta beszélek az indiai kollégákkal, és mondják, hogy melyik zónában laknak, kimehetnek-e ma vásárolni egyáltalán.

Te olyan idióta, sötét fasz vagy, fingod nincs semmiről a világon, csak a szart nyomod az internetre.

Ne gyere youtube-bal, faszfejkém, mióta igazolás a youtube, te elmebeteg?!

2020.06.17. 00:32:23

@Exploiter: influenzában azért haltak meg jóval kevesebben, mert a karantén intézkedések az influenzát is komolyan visszatartották, mivel hasonló betegség.

de hát te ezt magadtól nem fogod fel, mert elmebeteg vagy.

Exploiter 2020.06.17. 00:40:13

@droid_:

Lehet röhögni

edition.cnn.com/2020/04/22/africa/coronavirus-famine-un-warning-intl/index.html

Konkrétan csak afrikában százmilliókat fenyeget az, hogy tovább népesítik az éhezők táborát. Nem a szegényekét, hanem éhezésről van szó.

A karantén és lezárások miatti pszichés, szociális, gazdasági és politikai károkat pedig ha röhögsz, ha nem, sokmilliárd ember viselte, viseli és fogja viselni.

Haha.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.06.17. 06:13:16

@Exploiter:

Akkor ehhez tegyük hozzá, hogy Afrikában egyébként is sokan éheznek, ahogy karantén nélkül Magyarországon így is 3 millió ember van marginalizált helyzetben és a normál gazdasági működés is komoly pszichés, szociális károkat okoz.

A politikai dimenziót hagyjuk

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.06.17. 06:15:59

@Matthias Corvinus:

Próbálj már emberi módon hozzászólni másokhoz... akkor is, ha nem értesz egyet.

gyongyi70 2020.06.17. 06:20:39

@Matthias Corvinus: "Az SE rektora megköszönte a vizsgálatban részt vevőknek, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy a szakemberek "tényleges, valós képet" tudjanak alkotni a magyarországi helyzetről, és gyakorlatilag meg tudják határozni az átfertőzöttek abszolút számát." www.portfolio.hu/gazdasag/20200519/merkely-30-es-80-ezer-kozott-lehet-a-magyar-koronavirus-fertozottek-szama-432862

gyongyi70 2020.06.17. 06:25:21

@Matthias Corvinus: Már megint Svédország. "In response to the coronavirus pandemic, instead of imposing a lockdown like most of the rest of the world, Sweden took a different, controversial route." (...) "In mid May, Professor Johan Giesecke, Sweden's former chief epidemiologist, asserted that Stockholm will reach “herd immunity” by June. He didn’t specify what percentage of the population would need to have been infected to reach this milestone.

A few days later, however, on May 21st, it was revealed by independent modelers in Sweden that despite adopting more relaxed measures to control the coronavirus, only 7.3% of people in Stockholm had been exposed to the virus by late April. This percentage is actually lower than estimates from several of the hardest hit cities in the world, such as Wuhan, Madrid, and New York, all of which were under lockdown. Moreover, it’s estimated that between 4%-7% of Sweden’s population has been infected to date. This is not materially different from country-wide estimates for France and Spain, two nations that imposed harsh lockdowns."
Magyarul: Svédország nyitva volt, mégsem ért el nagyobb (sőt kisebb) az átfertőzöttsége, mint más országoknak. Ennek két olvasata van:1, rossz a svéd modell, le kell zárni. 2, Nem tudjuk, egyes országokban miért fertőz lezárás ellenére, máshol meg szabad mozgás ellenére sem.
Én az utóbbira szavazok
Forrás: www.forbes.com/sites/joshuacohen/2020/05/23/swedens-gamble-on-coronavirus-has-it-paid-off/#53f04a582dcd

gyongyi70 2020.06.17. 06:31:41

@Matthias Corvinus: Komolyan nem tudsz normális stílusban vitatkozni? De, az orvostudományban reprodukálhatónak kell lennie a kísérletnek. Ugyanis az nem igazi bizonyíték (a WHO is ezt papolja), ha statisztikákra alapozva valószínűsíthetünk valamit, hanem orvosi teszteknek kell igazolni és nem árt, ha biológiai magyarázat is van. Ezen alapulnak a gyógyszerkísérletek, az új orvosi módszerek bevezetése előtti vizsgálatok.

gyongyi70 2020.06.17. 06:38:57

@Matthias Corvinus: :D Az egy turista hajó volt, tisztelt Nagyon tájékozott, egy csomó nyugdíjassal a fedélzetén.

gyongyi70 2020.06.17. 06:41:05

@Matthias Corvinus: Indiában minden betegség terjed, mert nincs normális higiénia, elképzelhetetlen a zsúfoltság, a meleg nem egyszerűen meleg, hanem párás meleg. De nézd meg a többi országot.

gyongyi70 2020.06.17. 06:49:15

@Matthias Corvinus: Az idősek elég nagy része beoltatja magát, és ők a veszélyeztetettek. Egyrészt ingyenes nekik, másrészt a mi háziorvosunk nem kérdez, hanem szúr, ha 60 év feletti vagy.

gyongyi70 2020.06.17. 06:55:17

@Matthias Corvinus: Akkor nézzük:
Olaszország:
The first lockdowns began around 21 February 2020, covering ten municipalities of the province of Lodi in Lombardy and one in the province of Padua in Veneto, and affecting around 50,000 people.[8] In the most affected town of Codogno (pop. 16,000), police cars blocked roads into and out of the quarantined area and erected barriers.[9] The quarantined "red zone" (zona rossa) was initially enforced by police and carabinieri,[10] and by 27 February it was reported that 400 policemen were enforcing it with 35 checkpoints. The lockdown was initially meant to last until 6 March. While residents were permitted to leave their homes with supplies such as food and medicine being allowed to enter, attending school or going to workplaces was not allowed, and public gatherings were prohibited.[11] Train services also bypassed the region.
Early on Sunday 8 March 2020, Italian Prime Minister Giuseppe Conte announced the expansion of the quarantine zone to cover much of northern Italy, affecting over sixteen million people, restricting travel from, to or within the affected areas, banning funerals and cultural events, and requiring people to keep at least one metre of distance from one another in public locations such as restaurants, churches and supermarkets.[13] Conte later clarified in a press conference that the decree was not an "absolute ban", and that people would still be able to use trains and planes to and from the region for "proven work needs, emergencies, or health reasons".[14] Additionally, tourists from outside were still permitted to leave the area.[15]

Restaurants and cafes were permitted to open, but operations were limited to between 6:00 and 18:00, while many other public locations such as gyms, nightclubs, museums and swimming pools were closed altogether.[16] Businesses were ordered to implement "smart working processes" to permit their employees to work from home.[17] The decree, in effect until 3 April, additionally cancelled any leave for medical workers, and allowed the government to impose fines or up to three months' jail for people caught leaving or entering the affected zone without permission.[17][18] The decree also implemented restrictions on public gatherings elsewhere across Italy.[19] With this decree, the initial "Red Zone" was also abolished (though the municipalities were still within the quarantined area).[20]

The lockdown measures implemented by Italy was considered the most radical measure implemented against the outbreak outside of the lockdown measures implemented in China.[16] At the time of the decree, over 5,800 cases of coronavirus had been confirmed in Italy, with 233 dead.[18] A draft of the decree had been leaked to the media late on Saturday night before it went into effect and was published by Corriere della Sera,[21] resulting in panic within the to-be-quarantined areas and prompting reactions from politicians in the region.[13] La Repubblica reported that hundreds of people in Milan rushed out to leave the city on the last trains on Saturday night, as a part of a rush in general to leave the expanded red zone.[22] La Repubblica later reported that this was an exaggeration and that, through an analysis of telephone cells, less than 1,000 people had left Milan for the southern regions during 7 March; by comparison, on 23 February, about 9,000 people left Milan for the south.[23] However, within hours of the decree being signed, media outlets reported that relatively little had changed, with trains and planes still operating to and from the region, and restaurants and cafes operating normally.[24] The BBC reported that some flights to Milan continued on 8 March, though several were cancelled.[16] New guidelines for the coronavirus had assigned the responsibility of deciding whether to suspend flights to local judiciaries.[21]

gyongyi70 2020.06.17. 06:56:08

Ausztria:
Beginning from 1 March, authorities in Germany and the Nordic countries began identifying the Tyrolean ski resort town of Ischgl as a major coronavirus hotspot. Several hundred infections were eventually traced back to the town with transmissions having occurred from late February onwards. After initially playing down the risks, authorities in Tyrol placed the entire town in quarantine on 13 March.[20]

On 10 March, the government announced that all universities would close their classes at the latest by 16 March. All outdoor events with more than 500 people and all indoor events with more than 100 people were cancelled. All children older than 14 years old were ordered to stay at home, starting 15 March, with the younger children starting 17 March. This applied until 4 April.[21] Travel restrictions for people coming from Italy are established. The government asked the general public to avoid social contact and announced even further restrictions to be made soon.[22]

On 12 March, Austria confirmed the first death of COVID-19, a 69-year-old man from Vienna died in Vienna's Kaiser-Franz-Josef Hospital.[23]

By 13 March, there were 422 confirmed cases.[24]

Potential COVID-19 infected persons should under no circumstances go to a doctor or to an outpatient clinic to reduce the risk of infection. They were asked to call the Healthcare number 1450 instead. On 15 March, there were about 70 times as many calls as on other Sundays before the pandemic.[25]

On 15 March, a ban was also announced for public gatherings of more than five people, and restaurants were ordered to close beginning on 17 March.[26] In addition, Günther Platter, the governor of Tyrol, announced a one-week lockdown for the whole province.[27][28] Residents in Tyrol were required to remain in their homes except for necessary reasons such as purchasing food or medicine, visiting the doctor, withdrawing cash, or walking a dog.[27]

As of 16 March, nationwide, homes may only be left for one of the following reasons:[29]

necessary professional activities
necessary purchases (groceries or medication)
assisting other people
activities outside, alone or in the company of people living in the same household.

gyongyi70 2020.06.17. 06:59:34

@Matthias Corvinus: A WHO természetesen mindent cáfol, ami nem PC és ha rászólnak a tudományos munkatársakra. Attól még kicsúszott ez az info és van alapja. Lsd. Svédország.

2020.06.17. 08:00:12

@gyongyi70: A WHO korábban is tévedett, a maszkviselésben is tévedett, és változtatta az álláspontját. Ezt az álláspontját is visszavonta. De te beszopod, mert olyan hülye vagy, mint az Orbán.

www.statnews.com/2020/06/09/who-comments-asymptomatic-spread-covid-19/

www.bbc.com/news/health-52977940

Svédország relatíve kurva szarul járt, és legföképpen, náluk NEM CSILLAPODIK A JÁRVÁNY. SIkerült felküzdeniük magukat a semmiből, és megelőzni Franciaországot az 1M főre jutó halottakban, csak azért, mert idióta policyt követtek.

www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/

Már be is látták, hogy tévedtek, csak az olyan totál elmebetegek, mint te, tartotok ki a védhetetlen védése mellett. Svédország, Nagy Britannia, USA, Brazilia világosan mutatja, hogy a járvány félig, vagy teljesen eleresztése durva hiba.

Ad Dio 2020.06.17. 08:09:24

Matykót nem komolyan venni. Elmebeteg. Nem érvek mentén dolgozik, csak indulatból.

2020.06.17. 08:16:02

@gyongyi70: itt van egy cikk arról, hogy Ausztria hogyan késlekedett a karanténnal a turizmus miatt.

www.politico.eu/article/the-austrian-ski-town-that-spread-coronavirus-across-the-continent/

ha megnézed, máig Tirol a legjobban érintett tartomány Ausztriában, ami természetellenes, és csakis a síszezon és az intézkedések késlekedése magyarázza

en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_Austria#/media/File:COVID-19_Austria_Density_per_District.svg

Tehát konkrétan, nem Bécs volt a járvány-góc.

Ausztria aztán a végén hamarabb túljutott a járványon, mint Magyarország, most már kb. ugyanazon a szinten vannak.

gyongyi70 2020.06.17. 08:18:10

@Matthias Corvinus: Ha olyan okos vagy (és magas a vitakultúrád), akkor vegyük sorra az "érveidet":

A WHO nem tévedhetetlen. Ebben egyet értünk. De mi bizonyítja, hogy ha tegnapelőtt azt mondja szalma, majd tegnap hogy széna, majd ma megint szalma, hogy a széna az igaz?

A honlapján fent lévő állítás nem cáfolja, ami a szakértő száján "kicsúszott", csak azért int óvatosságra, mert még klinikai tesztekkel nincs bizonyítva.

Amiről te állítod, hogy egyébként hülyeség, és nem feltétele az orvostudományi állításoknak.

Hogy is van ez?

Svédországról nem állítottam, hogy követendő példa. Csak arra hoztam példaként, hogy érdekes módon, ahhoz képest, hogy semmilyen korlátozás nem volt, alacsonyabb az átfertőzöttség mértéke, mint más országokban. Ez számomra azt igazolja, hogy még nagyon keveset tudunk e vírus természetéről, működéséről, mennyire fertőző, ki fertőz kit, milyen körülmények között.

Amit elrontottak, és ez nincs ellentétben azokkal az eredményekkel ami abból következne, ha a WHO tisztviselő által kiszivárogtatott kutatási eredmények erősebb evidenciával lesznek megtámogatva, hogy nem védték a veszélyeztetett korcsoportokat és nem különítették el a tüneteket mutató vírushordozókat.

Egyébként az esetszámhoz képest Magyarországon is nagyon magas a halálozási arány, azaz a magyar modell is rengeteg hibát tartalmaz. Pl. visszaengedték a kórházakból az idősotthonokba a kezelt betegeket, a krónikus betegek mellett nem volt az alapbetegségüket felügyelő szakorvos, azon kívül mindenkit a covid áldozatának tekintettek, a kimutatható volt a szervezetében a vírus, akkor is, ha más betegség vezetett a halálához.

chrisred 2020.06.17. 08:18:20

@MAXVAL bircaman közíró: Emlékeim szerint az volt, hogy miért egyszeri pénzosztás a fizetések tisztességes rendezése helyett.

gyongyi70 2020.06.17. 08:19:07

@Matthias Corvinus: Tegnap is 53 eset volt, Maon 1. Pont Tirolban kezdték a lezárásokat, belinkeltem. Vagy nem megy az angol?

2020.06.17. 08:30:36

@gyongyi70: Olaszországban is az tanulságos, hogy valahogy nem Rómát, és nem Nápolyt érintette a koronavírus leginkább.

en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_Italy#/media/File:COVID-19_outbreak_Italy_per_capita_cases_map.svg

miért? mert véletlenül északon tört ki jobban, és késlekedtek a szigorú intézkedésekkel, és ott elterjed, mire délre is elterjedhetett volna, addig már intézkedtek.

itt van egy cikk arról, hogy egy bajnokok ligája mérközésnek milyen nagy szerepe lehetett ebben:

itt van egy térkép Spanyolországról, az ellenfél ugyanis a Valencia volt:

cdn.swisscows.ch//https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f0/COVID-19_Cases_in_Spain_by_number.svg/1200px-COVID-19_Cases_in_Spain_by_number.svg.png

hopp, valencia éppen kimagasló gócpont!

itt van egy korai térkép Olaszországból:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/archive/e/e6/20200322200556%21COVID-19_outbreak_Italy_per_capita_cases_map.svg

nagyon szépen látszik, hogy Bergamo micsoda gócpont volt

de a hozzád hasonló idióták nem fogják fel, hogy mennyire fontosak az intézkedések, és, hogy egy ilyen intézkedés elmulasztása mennyit jelentett
www.theguardian.com/world/2020/mar/24/bergamo-mayor-says-football-match-escalated-coronavirus-infections-italian-province

2020.06.17. 08:33:59

@gyongyi70: Indiában a legnagyobb forróság márciusban-májusban van, és akkor még nem párás a meleg.

en.wikipedia.org/wiki/Climate_of_India

ne akarj kioktatni Indiáról, kurvára jobban ismerem, mint te!

gyongyi70 2020.06.17. 08:34:37

@Matthias Corvinus: És ez mennyiben cáfolja, hogy a tüneteket produkáló betegeket kellene karantén alá helyezni, kapcsolataikat felderíteni?
Honnan tudod, hogy a focimeccsen nem volt egy-egy tüsszögő, köhögő drukker?
A focimeccsek betiltását egyébként bármikor támogatom. :-)

gyongyi70 2020.06.17. 08:36:39

@Matthias Corvinus: OK, és nincs zsúfoltság sem (csak a fővárosban több mint kétszer annyian laknak, mint Mao teljes lakossága, 22b millió Delhi lakossága), a higiéniával minden rendben (www.voanews.com/south-central-asia/worlds-biggest-toilet-building-program-india-gets-mixed-results).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.17. 08:37:21

@chrisred:

Mert ez jutalom.

Arra meg nincs pénze az országnak, hogy nyugati bérszintet adjon az egészségügyben,

_B_ 2020.06.17. 09:23:28

@Matthias Corvinus: "bankok általában megsínylik a válságokat"
szerintem párhuzamos univerzumban élünk :D

nemecsekerno_007 2020.06.17. 10:26:17

@Matthias Corvinus: Új nickkel jöttél Brendel?!? Na húzzál a picsába.

Irbisz 2020.06.17. 16:13:55

@bugenhagen:
"@birkamenet: "Tudatosan a több millió funkcionális analfabéta szavazóra hajt"

Hja, persze, nyilván én is funkcionális analfabéta vagyok a három diplomámmal (és persze nagyon sok dipomás ismerősöm)."
Nem, te a hive vagy, és mint ilyen, kb. vak mindennemű racionális ellenérvre irányában és a módszerei ellen. És az ilyen emberek között gyakori a kognitiv disszonancia nevű önvédelmi mechanizmus, amit a 3 diploma csak könnyebbé tesz. Ja, és arról nem is beszéltünk, a diploma, de 3 diploma se garancia a tisztességre ..., vagy a rövidtávú önérdeken túli gondolkodásra - azaz amikor te jobban jársz most, de az ország egészére már középtávon is káros, de hosszutávon meg katasztrofális hatású intézkedései ellenére csak kitartassz mellette. Ez nem épp a felelősségteljes 3 diplomás ismérve, most nekem jó, hurrá, az ország meg 20-25 múlva lehúzhatja magát a klozetten, arra meg tojsz nagyivben. gratula.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.17. 22:07:57

@gyongyi70:

"Svédországról nem állítottam, hogy követendő példa. Csak arra hoztam példaként, hogy érdekes módon, ahhoz képest, hogy semmilyen korlátozás nem volt, alacsonyabb az átfertőzöttség mértéke, mint más országokban."

Ez konkrétan nem igaz, hazugság. A hivatalos átfertőzöttségi adatoknak nem szabad hinni, hiszen alig teszteltek.

Abból kell kiindulni, hogy amennyiben nem terhelődik túl az eü. rendszer, úgy a mortalitás Európában nagyjából azonos. Mivel pedig Svédországban aránytalanul többen haltak meg, mint más fejlettebb európai országban, egyenesen következik, hogy Svédországban az átfertőzöttség is sokkal magasabb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.17. 22:11:20

@Matthias Corvinus:

Szia, Matyika!

"a bankok általában megsínylik a válságokat"

A legutóbbi válság során is épp a bankok keresték gennyesre magukat.

"nekik nem érdekük az eladósodás"

Csak amennyire egy autógyárnak sem érdeke az autóeladás. :P

2020.06.17. 22:18:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A legutóbbi válság során is épp a bankok keresték gennyesre magukat."

Ja, mint a Lehman-Brothers. ja nem, már megint elmebeteg pszichopata vagy, nácikurva! kusosltál volna, nem égetnéd magad.

na mi van Paks II-vel, kis atombuzi?! tök nyilvánvaló, hogy az évezred szopása lesz, mert túl fog termelni a napenergia, és nem lehet majd eladni az atomot. Már most tavasszal demot tartott a nap.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

2020.06.17. 22:19:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A legutóbbi válság során is épp a bankok keresték gennyesre magukat."

Ja, mint a Lehman Brothers. ja nem, már megint elmebeteg pszichopata vagy, nácikurva! kussoltál volna, nem égetnéd magad.

na mi van Paks II-vel, kis atombuzi?! tök nyilvánvaló, hogy az évezred szopása lesz, mert túl fog termelni a napenergia, és nem lehet majd eladni az atomot. Már most tavasszal demot tartott a nap.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

2020.06.17. 22:25:16

@nemecsekerno_007: te már régóta ugyanolyan erőset szívsz. csak észre se veszed, kis náciköcsög!

2020.06.17. 22:25:51

@_B_: "szerintem párhuzamos univerzumban élünk :D "

szerintem is párhuzamos univerzumban élsz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.17. 22:26:22

@Matthias Corvinus:

Matyókám, bankcsődök válság nélkül is elő szoktak fordulni. Továbbá a Lehman csődje mennyiben cáfolja, hogy sok más bank ez idő alatt épp betegre kereste magát. Nézz utána a magyarországi bankok akkori eredményének.

2020.06.17. 22:28:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"A legutóbbi válság során is épp a bankok keresték gennyesre magukat."

Ja, mint a Lehman Brothers. ja nem, már megint elmebeteg pszichopata vagy, nácikurva! kussoltál volna, nem égetnéd magad.

itt van még egy csomó tönkrement bank listája:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_banks_acquired_or_bankrupted_during_the_Great_Recession

totál elmebeteg vagy. csak a valósághoz nincs közöd.

na mi van Paks II-vel, kis atombuzi?! tök nyilvánvaló, hogy az évezred szopása lesz, mert túl fog termelni a napenergia, és nem lehet majd eladni az atomot. Már most tavasszal demot tartott a nap.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

2020.06.17. 22:29:14

@_B_: a te varázsuniverzumod úgy látszik, hogy a valódi univerzumhoz csak a blog.hu-n keresztól kapcsolódik.

mert a valódi univerzumban egy csomó bank tönkrement a válságban:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_banks_acquired_or_bankrupted_during_the_Great_Recession

elmebeteg pszichopata vagy

2020.06.17. 22:30:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nincs érved, nácikurva, az, hogy hasraütsz, és hazudsz, az nem érv! az csak a szokásos vergődésed.

en.wikipedia.org/wiki/List_of_banks_acquired_or_bankrupted_during_the_Great_Recession

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

2020.06.17. 22:33:27

@gyongyi70: Indiában a legnagyobb forróság márciusban-májusban van, és akkor még nem párás a meleg.

en.wikipedia.org/wiki/Climate_of_India

ne akarj kioktatni Indiáról, kurvára jobban ismerem, mint te!

2020.06.17. 22:34:22

@gyongyi70: nem attól kapod el a koronavírust, te idióta, hogy a természetben végzed el a dolgodat! vannak olyan dolgok,a mik így terjednek, de nem a koronavírus, te ostoba fasz!

2020.06.17. 22:37:06

@gyongyi70: és mondtam, ne akarj kioktatni Indiáról, te kisköcsög, nekem nem kell youtube-ot mutogatnod, én láttam ilyet saját szememmel, többször is. például egy Kamalapur nevű városban Hampi mellett. tudod, hogy az hol van, kis sötét faszfej?!

2020.06.17. 22:37:40

@Matthias Corvinus: jav. faluban. dehogy volt az város.

2020.06.17. 22:38:28

@MAXVAL bircaman közíró: "Arra meg nincs pénze az országnak, hogy nyugati bérszintet adjon az egészségügyben, "

a papok fizetésének töredékéből kijönne.

2020.06.17. 22:40:02

@gyongyi70: szerinted nem voltam még Delhiben?! nem nagyobb a népsűrűség, mint bármely nagyvárosban. sőt, Delhiben éppenséggel nem jellemzők a felhőkarcolók.

2020.06.17. 22:44:14

@gyongyi70: Egyébként ha már Delhi, Delhiben május a legmelegebb hónap, és még elég száraz. azért negyvenvalahány fokokban csak kipusztult volna az a vírus, ha a hőmérséklet számítana, nem gondolod, te kis idióta?

en.wikipedia.org/wiki/Climate_of_Delhi

volt a hírekben, hogy akkora hőség volt májusban, hogy 50 fok is volt.

www.express.co.uk/news/world/1288272/India-heatwave-coronavirus-deaths-locusts-India-latest-news

akkora sötét elmebeteg vagy, hogy a gumiszoba adja a másikat!

2020.06.17. 22:47:48

@gyongyi70: @gyongyi70: itt nem az volt a téma, kis húgyagyú, hanem te kérdeztél rá Olaszországra és Ausztriára.

2020.06.17. 22:50:21

@gyongyi70: teljesen közismert, hogy a tünetmentes betegek mennyire fertőzőek.

www.sciencenews.org/article/coronavirus-most-contagious-before-during-first-week-symptoms

ne kezd elölről, kis húgyagyúkám!

2020.06.17. 22:55:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A legutóbbi válság során is épp a bankok keresték gennyesre magukat."

alimento.blog.hu/2020/06/15/covid_szkepszis/full_commentlist/1#c38614880

Ja, mint a Lehman Brothers. ja nem, már megint elmebeteg pszichopata vagy, nácikurva! kussoltál volna, nem égetnéd magad.

itt van még egy csomó tönkrement bank listája:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_banks_acquired_or_bankrupted_during_the_Great_Recession

totál elmebeteg vagy. csak a valósághoz nincs közöd.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

**********************************

"Egyetlen indítvány létezik, amelyet a kormánypártok és az ellenzék minden évben ellenszavazat nélkül elfogad, ez pedig a képviselők fizetésemelése. "

szeka.blog.hu/2020/04/16/kevesebb_penz_jut_majd_a_kormanyfo_hobbijara_bar_orban_viktor_errol_nem_igazan_vesz_tudomast/full_commentlist/1#c38420128

Nemcsak, hogy van olyan eset, amikor nem szavazták meg, de még jótékony célra is felajánlották, mert persze a Fidesz azért megszavazta.

index.hu/belfold/2018/07/18/jotekony_celra_forditjak_a_fizetesemelesuket_a_parbeszed_kepviseloi/

És ha már az idei emelésről volt szó, az MSZP azt is jótékony célra fordítja.

index.hu/belfold/2020/04/18/mszp_kozlemeny_fidesz_fizetesemeles_adomany_jarvany/

megint tátott szájjal futottál be a faszerdőbe!

**********************************

2020.06.17. 22:56:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Az a helyzet, hogy a világ egyetlen országában sincs elegendő védőfelszerelés vagy lélegeztetőgép. Mindenki Kínánál kuncsorog értük,"

jelenkor1.blog.hu/2020/04/03/miert_kritizaljak_muller_ceciliat/full_commentlist/1#c38368230

a világ legnagyobb lélegeztetőgép gyártója német. mindenki ott kuncsorog a NÉMET cégnél.

444.hu/2020/03/28/a-vilag-legnagyobb-lelegeztetogep-gyartoja-szerint-nincs-az-az-isten-hogy-le-tudjon-szallitani-annyi-gepet-amennyit-kernek-tole

megint csak a világról nincs semmi fingod, te mongolFidióta selejt!

**********************************

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Itt erősködtél:

teveszmek.blog.hu/2020/04/06/_itt_az_ideje_hogy_eltoroljuk_a_csalad_intezmenyet/full_commentlist/1#c38393164

és hőzöngtél, hogy te milyen okosan láttad előre a problémát, milyen igazad lett. Lett a fenét.

Mert az jött ki, hogy a végén még így is te rohantál tátott szájjal a faszerdőbe. Itt van egy képlet, amely számol a korrekcióval. Nem te találtad ki, te a képlet kitalálásához hülye vagy.

CFR = deaths at day.x / cases at day.x-{T}, T = 8

A képlet szerintem szintén kétségbe vonható, de olyan képlet, mint amit te szerettél volna, csak hülye voltál a megalkotásához.

A képlet innen van:

www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-death-rate/#who-03-03-20

Az adatok pedig innen vannak: www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/COVID-19-geographic-disbtribution-worldwide.xlsx

Németország az utolsó napokban, április 8-tól visszafele, az utolsó 5 nap:

0,055037919826652
0,036413386655441
0,023203026481715
0,029234191293295
0,02439446366782

Orbanisztán:

0,244444444444444
0,230769230769231
0,061538461538462
0,046511627906977
0,153846153846154

valahogy csak kurvára jóval szarabb még mindig Orbanisztán. ugyanoda lyukadunk ki. Orbán elbaszta, nem kicsit, nagyon.

És te az adatokkal való végigszámoláshoz is hülye voltál. Mindkét képlettel az jön ki, hogy Orbán elbaszta, nem kicsit, nagyon. És a napokban még inkább elbaszta.

És most elmész a jó édes kurva anyádba, hogy ennyire makacsul, ennyire idióta, húgyagyú, faszfej módon ragaszkodtál az idióta baromságodhoz, de még úgy is beégtél a végén, hogy minden úgy lett, ahogy te kívántad. úgyis az jött ki, amit én mondtam.

2020.06.18. 00:01:28

@Exploiter: Svédország ma már Spanyolország és Fehéroroszország mögött a legtöbb esetet számolja 1 M lakosra a törpeállamokat nem számítva, Európában. Pár nap múlva az élen lesz, Ahogy még 1-2 hét, és halottak számában is.

De te, húgyagyú csak nem fogod fel, hogy mennyire elbaszták.

2020.06.18. 07:22:39

@MAXVAL bircaman közíró: a papok száz százaléka ingyenélő. teljesen meg lehet spórolni őket. legalábbis nem az államnak kellene fizetnie őket.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.06.18. 08:02:50

De most tényleg, a papok hogy kerültek ide?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.18. 08:31:46

@Matthias Corvinus:

Az állam feladata a szellemi tér támogatása, azaz színészek, cirkusz, művészet, stb., s a papság is ide tartozik.

_B_ 2020.06.18. 10:01:41

@Matthias Corvinus: A Lehmann csődnél a bennfentes nagytőkések már rég kivonták a pénzüket mire bármi kiderült volna. Nem a bankárok szopták meg.
Attól hogy egy bank felvásárolja a másikat, "örökli" az adósokat is, tehát ettől nem lesz kevesebb adós.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.06.28. 20:43:39

Na, ha valaki paraszt kommentekkel árasztja el a posztokat, törlöm a hozzászólásait és kitiltom a francba. Ennyike.

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2020.06.29. 06:38:10

@Meleg Sándor:

Matyi nem képes másra, legyen benned megértés a beteg ember iránt.

Csak miért kell emiatt engem kitiltani?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.06.29. 17:42:58

@maxval bircaman (cenzúrázott):

Őszintén szólva elszállt az agyam attól, hogy több mint két napnyi szarhajigálós kommentanyagot kellet visszatörölnöm. Az ilyen stílusú viták nem voltak jellemzőek erre a blogra és nem szeretnék ilyet a jövőben sem.

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2020.06.29. 17:57:47

@Meleg Sándor:

@Meleg Sándor:

S ezért én lennék a hibás szerinted? A legritkább esetben szoktam trágárkodni.

fordulo_bogyo 2020.07.01. 04:18:14

Maxval sokfele birkasagaban egy kozismert es kozutalt megelhetesi bertroll.
Egy emberi allatjabol kivetkozott mivolt.
Ahol o megjelenik es elturik, onnan en eltunok.

fordulo_bogyo 2020.07.01. 04:19:18

@kamugyar: szerintem meresi hiba
se elotte, se utana... valaki szennyezte azt a mintat...

kamugyar 2020.08.25. 09:52:41

láttam a facen mit tettél ki Sándor.
először is ti a mainstream is hazudtok ebben a sztoriban. ez egész ellenpropagandátokat arra építettétek fel h ezek vírustagadók vírusszkeptikusok oltásellenesek meg a hasonló bevált címke amivel szoktátok nyomni a lejárató propagandát. már csak a média cirkusz miatt is megnéztem a feltett videókat és egyikben sem tagadta senki ennek a tyúkszaros vírusnak a meglétét. semmi más ténybe bele sem kell menni és máris kiderül h a ti oldalatok is kapásból egy hazugságra építette fel a propagandát. innentől kezdve minek belemenni az elhangzottakba mikor a kiindulási alapnál is már hazudozásba botlik az ember? megjegyzem azért Bhakdi professzor anyagáról nagyon szívesen olvasnék hallgatnék végre valakitől egy elemzős kritikát. a többivel én sem szoktam foglalkozni mert A nem is a szakmájuk és B amiket többnyire mondanak az az elejétől kezdve megtalálható kutatások tanulmányok eredményei kiegészítve sajnos néhány saját konteóval vagy gondolattal. a váza annak is a szakirodalom amit meg már olvastam régen.
de mit is várok a hatalom koncán vitázóktól ha ilyenek is előfordulhatnak:
Professor Heneghan - whose work led to a lowering of the official death toll after he revealed Covid deaths were being counted even if someone had subsequently died of other causes - spoke as he released new data revealing the infection fatality rate had fallen from 2-3 per cent in the height of the pandemic to 0.3.He said if the downward trend continues the pandemic may end up no worse than a bad flu season.
unherd.com/thepost/prof-carl-heneghan-can-we-trust-the-covid-19-death-numbers/
www.express.co.uk/news/uk/1326293/coronavirus-death-rate-UK-fatality-rate?fbclid=IwAR2LZn_bEU4dRRiL2WXr1wo2ZhwOkr1TJM8gTCyXlJRHZ-ciDMRebHP33Wc

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.08.25. 11:05:32

@kamugyar: De jó, hogy megint itt vagy :D

Vírustagadók: igen vannak ilyenek, pl. a Hamer féle Új germán medicina gyakorlatilag vírustagadó, és fent vannak ők is a pályán nem egy anyaggal.

Vírusszekptikusok: ebből több formáció létezik, a leggyakoribb, amikor kétségbe vonják, hogy a koronavírus tényleg képes-e járványos megbetegedést okozni, a legmókásabbak, akik összekeverik ezt a koronavírust a náthát okozó változattal.

Oltásellenesek: konkrétan ebből rengeteg van, akik már most, az oltásról szóló bármilyen érdemi információ nélkül már tudják, hogy rossza lesz nékünk. Enyhe fokon ez csak a hatástalanság hangoztatásában merül ki, a durva változatban előkerülnek a mikrocsipek meg egyéb konteók.

Vannak még egyéb verziók is, sok-sok néven.

"pandemic may end up no worse than a bad flu season" - igen, van ennek valószínűsége, hogy a teljes folyamatot nézve nagyjából ide is kifuthat a dolog, főleg azért, mert terjed már egy olyan mutáció, ami enyhébb tünetekkel lefolyó betegséget képes okozni - ennek megvan a maga evolúciós előnye, hosszú távon valószínűleg egy alacsony mortalitású változat fog tartósan a körünkben maradni.

DE! A járvány elején nem ez volt a helyzet, ott bizony a vírus masszívan 2 nagyságrenddel magasabb halálozást produkált, mint a jó öreg influenza (most átlagban beszélve, mert az influenza változatok mortalitása sem teljesen azonos). És azért még mindig ott vagyunk, hogy a járvány stabilan önfenntartó, egyes területeken erősödő, napi 5-7 ezer halottal és egyelőre nem látható végponttal. Nos, ezeket a tényeket a kedves "vírusszkeptikus" barátaink nagyvonalúan átlépik, illetve hazugságnak titulálják, holott erre komolyabb bizonyítékot nem tudtak felhozni néhány anekdotikus eseten kívül.

A koronavírusban masszívan érintett területeken bizony markáns halálozási többlet figyelhető meg - nálunk épp nem, mert megúsztuk, de ez annyira kivételes, hogy erre általánosításként nem lehet hivatkozni.

kamugyar 2020.08.25. 11:45:40

na ha a propaganda lepel lehull mindjárt olyan mederben vagyunk amiben eleve lenni kellene a témával kapcsolatban. a vírusszkeptikus kifejezést azért elég rugalmasan értelmezed pedig tudjuk nagyon jól h ezt a média ezért nyomja ezerrel h aki nem a hivatalos álláspontot képviseli ezzel felcímkézhesse és lejárathassa mintha a vírust tagadnák. szokták is mellé a vírustagadót használni. amennyiben pontos kifejezést szeretnének nem lenne bonyolult a járványszkeptikust durrogtatni ami már ki is fejezné a valóságot jelen esetben a konferencia résztvevői mondandójával.
az oltásellenesség megint egy olyan téma h nem az általános oltások ellen van pl Bhakdi sem hanem kifejezetten ez ellen vannak érvei. ki is fejti lehetne vitázni is rajta nem címkézni itt is. (nem feltétlen neked szólnak ezek a mondatok már hanem az általános helyzetre)
az h az elején mennyire volt durvább a helyzet elég nehéz ügy. pusztán a közzétett számokból ezt nem lehet tényként kezelni hisz akkor lényegében csak olyanokat teszteltek akik betegek voltak. most h már belehúztak a tesztelésbe jönnek azok a pozitív esetek is ahol zéró tünet vagy nagyon enyhe a lefolyás. eddig meg többnyire az öregotthonok miatt volt csúnya a helyzet. becsülni is nehéz mennyi emberen ment már át úgy h nem volt tünet és tesztelni sem tesztelték. annyit viszont tudni h ezek száma igen magas lehet. nem mindig csak azokat a kutatásokat és adatokat kellene kiemelni ami a veszélyességét demonstrálja. ez nekem a legnagyobb gondom a mainstreammel. a másik oldallal is az h szélsőségbe megy át. ennek hatására már kb csak nyers tanulmányokat kutatásokat olvasok :D

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.08.25. 12:47:03

@kamugyar:

A vírusszkeptikus kifejezést azért kezelem rugalmasan, mert nem sztenderd fogalom. Maguk a szekptikusok is elég változatos szinte fogadnak el vagy nem fogadnak el dolgokat.

Legyen járványszkeptikus, nekem elfogadható. De igazából a legtöbb járványszkeptikus a járvány fogalmával sincs tisztában, ott van pl. a jóember a fészen, aki szerint majd ha térdig gázolunk az utcákon heverő halottakban, akkor lesz járvány. Most akármelyik epidemiológiai modellben gondolkodunk, a Covid-19 megfelel a járvány paramétereinek és a világ országainak csaknem mindegyikében jelen van, megbetegít és halálozást okoz, ergo pandémia van. Ennyi, pont. Nyilván nem a fekete halál tarol a világon, mint a középkorban, de ezt nem is állította senki (nem mellesleg ha mai körülmények között indulna el a pestisjárvány, lehet, hogy korszerű gyógyszeres terápia mellett egészen minimális halálozást eredményezne és akkor jönnének a pestisszkeptikusok, hogy mit kell kelteni a hisztit).

Láttam Bhakdi videóját, nekem semmilyen meggyőzőt nem mondott - de az ellenérvelés jelen esetben a területen jártas szakemberek dolga (lenne). vannak jogos felvetések a védőoltással kapcsolatban, amiket meg kell válaszolni, pl:
- kialakítható-e tartós immunitás a koronavírus ellen,
- ha nem, akkor az időszakos immunitás elegendő-e a járvány megfékezéséhez?
- a teljes lakosság átoltása nem lehetséges, de milyen célcsoportokat érdemes oltani ahhoz, hogy a fertőzés visszaszoruljon?

A közhiedelemmel ellentétben erről mennek valódi szakmai viták, ugyanakkor eddig jobb ötlete nem volt senkinek, mint a vakcináció (a gyógynövényteák, beöntések, vitaminok, böjtök és az idős-beteg lakosság elhullajtást nem vennék reális ötletnek).

"pusztán a közzétett számokból ezt nem lehet tényként kezelni" - nekem ezzel az a bajom, hogy ugyanazok a járványszkeptikusok, akik a hivatalos adatokat megkérdőjelezik, ha ellentmondanak a tézisüknek, szemrebbenés nélkül hivatkoznak hivatalos adatokra, ha az ő álláspontjukat erősíti meg. El kellene dönteni, mi legyen akkor. Nyilván, van bizonytalanság és szórás a hivatalos adatokban, de pl. a tavaszi extra halálozási csúcsot rohadt nehéz mással magyarázni.

"nehéz mennyi emberen ment már át úgy h nem volt tünet" - igen, ezt nehéz megbecsülni, lásd a Sote kutatását nyár elején. Az a fránya vírus egyeseket jobban, másokat kevésbé megbetegít. DE: ezzel együtt a súlyos és halálos kimenetelű esetek száma nem kevés.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.08.29. 09:46:30

@Meleg Sándor: Szkeptikus: aki a szent tudományban, és annak tanaiban sosem kételkedik.
ld. "Szkeptikus" társaság (muhaha)
... elvégre a tudomány lényege az erős hit...

A tévedhetetlen tudomány tesztjeit is dobhatjuk a kukába :(
www.youtube.com/watch?v=LRb8TxkQUrk

kamugyar 2020.08.29. 13:52:17

látva az új face posztot eszembe jutott a régi jó öreg mantra: görbelaposítás!
boldog boldogtalan ezt ontotta magából amit a szájába adtak ugyebár mint okot arra h miért is kell mindent bezárni stb.
ennek nem az lett volna a lényege h annyira lassítsuk a járványt h a kórházak max kapacitáson belül tudjanak maradni? :D a kórházak üresen kongnak hónapok óta.
nem csak itthon egyébként. de gondolom ez sem gond majd adnak új propaganda kulcsszavakat az emberek szájába. : második hullám.
a modellek előrejelzései kuka. csúnyán bebuktak. a görbelaposítás elmélete szinten remekül hangzott a valósághoz köze sincs (kórházak maximális kapacitáson menjenek kontrollálva)
a halottak számával való riogatás is szépen eltűnt a mainstreamből hisz gyakorlatilag nincsenek hetek óta.
az pedig nem is értem h milyen duma h nem lettek felkészítve az öregotthonok? nem a részedről hanem az infód részéről ahonnan származik. nem volt idő? elfelejtették? ennyi idő alatt sikerült lemérni és felhúzni a d-vitamin szintjüket mondjuk? mert h erre is lett volna idő.
esetleg egy két dietetikus benézhetett volna h mit esznek és kiátlagolhatta volna a tápanyagokat aztán mehetne annak is a javítása ha valamiből ne adj isten hiányuk van :D
eddig az is szép és romantikus érv volt h a világ kormányai az embereket akarják megvédeni. hát akkor h a bánatos életbe nem sikerült az idősotthonokban felkészülni??? nem érzitek magatokat átverve becsapva hülyítve? h nem működik pont egy idősotthonban a kézmosás meg maszk szentköteléke? a megvédendő lakók nem igazán mennek az egé világon sehová. a látogatók és kevéske személyzetre meg a fenti protokoll nem működik? vagy elfelejtették nekik leközölni? ha valamilyen csoportot pofonegyszerű lenne megvédeni az az idősotthonook lakói. ha ez sem megy akkor nem értem ezt a vakhitet a tanácsokban...

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.08.29. 16:28:16

@wmiki: Nálad a processzorban beakadt a papagáj, mert mindenhova ezt másolod :D

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.08.29. 16:41:05

@kamugyar:

Görbelaposítás: a görbelaposítás egy matematikai modell, amit a valóság a helyi viszonyoknak megfelelően felülírt. Elég alaposan, országonként más-más szinten és formában. A görbe nálunk kevésbé lapos volt, mint a svédeknél, de valahogy ebből ők jöttek ki rosszabbul, mert messze több súlyos beteg és halott jött ki a rendszerből. A nyári és őszi hullámokról ne is beszéljünk, több országban az első hullám után mindenki elindult világnak, mert "olcsón" megúsztuk. Visszaütött, néhol a második nekifutás sokkal durvább, mint az első.

A modellek alapvetően jók, de az emberi hülyeséget nehéz kalkulálni. A tömeget még csak igen, de a politikai hülyeség nem matematizálható. Ennyi.

Halottak: a mostani fertőzöttek döntően fiatalok. Vannak halottak azért, világszerte napi 5-7 ezer, ami azért nem kevés.

"nem is értem h milyen duma h nem lettek felkészítve az öregotthonok?" - erre azt tudom mondani, hogy amíg nem dolgozol a területen, nem is fogod érteni. Nincs elfelejtve, egyszerűen ebbe az ágazatba tojik bele a kormányzat. Ha részletesebben érdekel, itt írtam a jelenségről:

tamogatoweb.hu/index.php/irasaink1/509-szocialis-munka-jarvany-idejen-tanulsagok

Azt ugye nem gondolod, hogy a tartós ápolásra szoruló időseknél egy kis vitamin-kiegészítés megoldotta volna a dolgot? (amúgy több önkormányzat osztott ilyeneket, marketing fogásnak jó, amúgy szerintem nem ért semmit):

kamugyar 2020.08.29. 16:52:25

@Meleg Sándor:
ha tojnak bele az idősekbe akkor ne hazudozzanak h minden miattuk van jelenleg.
egy kis vitaminpótlás nem oldotta volna meg a problémát de ha célzottan felmérik majd orvosolják a hiányokat biztos h valamennyire jobb lett volna a helyzetük. ártani biztos h nem árt. akkor meg esetleg erre kellene fordítani több pénzt. elég csak a d-vitamin szint és covid kapcsolatáról szóló tanulmányokat megnézni. azt meg tudjuk h a lakosság d szintje pl katasztrofális. képzelem milyen lehet az idősotthonokban lévőké... de hangsúlyozom ez csak egy dolog. ha te már dolgoztál köztük pontosan tudod mit esznek. simán mehetett volna már erre is lóvé a sok konzultációs plakát árából mondjuk. persze mindezt csak akkor ha valóban célunk az öregek megvédése. ha nem akkor meg hagyjuk menni a mag útján a vírust és akkor aki eddig tojt a tyúkszaros életére az fizesse az élet számláját amit most benyújt. (hangsúlyozom h én a fent leírtakra törekednék nem a hagyjuk ra...) baromira zavar h más a kommunikáció világszinten és más az amit tesznek vagy ahogy teszik... és nyakló nélkül beveszik átsiklik felette mindenki kb.
"mentsük meg az öregeket" védjük meg az öregeket" :D vicc.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.08.29. 17:02:47

@kamugyar:

Figyelj, én két évtizede az ágazatban dolgozom, nem kell elmesélned, mit kellene másként csinálni. :) Annyit mondhatok, hogy fent tudnak a dolgokról, de nincs súlya az ágazatnak. Máshova kell a pénz (stadion, lovagvár, egyházak). Politika.

Egy tartós D-vitamin profilaxisban látnék fantáziát, a járványküszöb előtt osztogatott marketing termékminta nem ér semmit. Ráadásul az otthonok soha nem lettek sem szerkezetükben, sem működésükben járványra felkészítve, mert mindenki úgy gondolta, hogy ha valaki beteg, majd a kórházban kezelik. Arról szó sem volt, hogy a kórházi betegeket tolják ki a túltelített otthonokba. Tesztelés nélkül.

kamugyar 2020.08.29. 17:12:49

@Meleg Sándor:
hát ezek igen szomorú infók. köszi. az írást elolvasom.

Irbisz 2020.09.04. 17:09:29

@Meleg Sándor:
a D-vitamin most valójában hatásos vagy sem? A lenti cikkben azt írják, feltevések vannak, adatok is amelyek arra utalnak hogy igan az, de azzal zárják a cikket:
"Az eddigi megfigyeléses vizsgálatokban azt látták, hogy a COVID-19 fertőzéshez több esetben társul alacsony D-vitamin koncentráció, de nem történtek randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatok melyekből egyértelmű következtetéseket lehetne levonni. A National Institute for Health and Care Excellence (NICE) nem talált bizonyítékot arra, hogy a D-vitamin szupplementáció megelőzné a COVID-19-et, vagy csökkentené annak súlyosságát"
otszonline.hu/covid-19-info/cikk/covid_19_es_d_vitamin_bevitel

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.09.04. 19:50:19

@kamugyar:

Elég meggyőző a tanulmány még úgy is, hogy nyilván további ellenőrzésre van szükség. Az alkalmazott D-vitamin adagok sem óriásiak, bár figyelembe kell venni a tanulmány végén írt megjegyzést, miszerint a "szokásos" D-vitamin kevésbé hatékonyan alakul át a szervezetben.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.09.07. 09:29:48

A szkeptikus blogon (is) volt a következő írás.
Persze a kételkedőket ott is törlik, és kitiltják, elvégre az tudomány: kételkedni tilos!

A Covid-19 számokban
Magyarországon:

Magyarország népessége 2019. január 1-jén 9 772 756 fő volt, a jelenleg hivatalos fertőzöttek száma: 6257 fő.

A magyar lakosság 100% -a tehát: 9 772 756 fő.
A magyar lakosság 1% -a tehát: 97 727,56 fő - kerekítve: 97 728 fő.
A magyar lakosság 0.1% -a: 9 772,8 fő - kerekítve: 9 773 fő.

A jelenleg hivatalos fertőzöttek száma: 6 257 fő - csak hogy érezzük a számokat egy kicsit jobban.

9 772 756 főnek a 6257 fő = 0.06402492807556026 % -a.

Kerekítve:
9 772 756 főnek a 6257 fő = 0.064 = 0.064 (mert lefelé kerekítünk 4-nél), de jóindulattal 0.065 % -a.

Azaz: a lakosság 1 % -a sem fertőződött meg a hivatalos adatok alapján.

Pontosabban, statisztikailag átlagolva: 10.000 (tízezer) emberből egyetlen 1 ember lesz fertőzött. NEM beteg, NEM
halott. Fertőzött.

A járványügyi törvények értelmében még most sem értük el számszerint (2020. szept. 1) azt a fertőzésszámot, aminek
értelmében járványról beszélhetünk, és ami alátámasztaná az intézkedéseket.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.09.07. 09:30:27

Szóval én teljesen megértem, aki szkeptikusak, és így gondolják, hogy:
"Miért kell nekem otthon maradnom azért, mert te félsz? Mi lenne, ha te maradnál otthon? Te maradnál otthon határozatlan ideig, te viselnél maszkot, te tartanál távolságot tőlem, te kerülnéd az éttermeket, te kerülnéd a sportokat, te kerülnéd a plázákat, a koncerteket, a strandokat és a parkokat, te hinnél a hamisított halálozási statisztikáknak, te ülnél fel a médiahisztinek, te kapnád meg a mérgező vakcinádat, miközben kerülöd a C-vitamint, a napsütést és mindent, amivel természetes módon egészségesek maradhatunk?
Mi lenne, ha te mosnád a kezed 5 percenként bőrgyilkos kézfertőtlenítővel, miközben egészségre káros feldolgozott élelmiszereket eszel és iszod a szennyezett vizet?
Nekem elegem van ebből a hülye játékból. Nem fog "együtt sikerülni", mert én nem viselem tovább az alufólia-sisakot.
Nem leszek tovább a te félelmed rabja. Nem maradok tovább a házamban azért, mert te félsz. Nem viselek maszkot és nem tartok másfél méter távolságot, mert NEM FÉLEK tőled.
Te nem az ellenségem vagy, és ha megbetegszem, az nem miattad lesz, hanem miattam és az immunrendszerem miatt.
Ez a vírus (vagy akármi) már rég velünk van. Emberek milliói találkoztak vele és a szennyvízminták alapján már legkésőbb 2019. márciusban ott volt Barcelonában. Bejárta a világot még mielőtt hallottunk volna róla!
Mindig lesznek vírusok, influenza és hasonlók. MUSZÁJ lesz ezzel szembenézned, ha még nem tetted. Nem lehet kikerülni, ha csak be nem zárkózol örökre és leszel olyan szerencsés, hogy a vírus nem ugrik rá a levelekre, amiket a postás hoz, vagy az ételre, amit az Internetről rendelsz.
A TE félelmed nem elég nyomós indok arra, hogy tönkretedd az országot vagy lerombold azt a minimális szabadságot, amit korábban természetesnek vettünk. A TE félelmed nem az én félelmem és nincs joga akadályozni az életemet, a munkámat, a jövedelmemet vagy a jövőmet.
Úgyhogy ha félsz, vedd fel nyugodtan az alufólia-sisakod, vagy fóliázd körbe magad, esetleg az egész házadat - de kérlek, hogy a félelmedet korlátozd a saját életedre. Nézd tovább a hazug híreket nap mint nap, de ne mérgezz vele engem, a szeretteimet, a barátaimat és az országot!"

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.09.07. 09:38:25

@wmiki: Alatta volt még ez a komment:

- Ezek szerint 0,065% az esélye, hogy találkozok egy fertőzöttel és hogy megfertőzzön?
- Ennyi az esélye, hogy találkozol. Annak, hogy megfertőz sokkal kisebb, hiszen a pozitívra tesztelt emberek családtagjai általában nem pozitívak, pedig együtt vannak. Annak az esélye pedig, hogy ha mégis megfertőzödsz beteg is leszel még ennél is sokkal kisebb! (Gyakorlatilag nulla)

chrisred 2020.09.07. 09:44:22

@wmiki: Sajnálatos módon a járványnak olyan a természete, hogy nem csak olyantól lehet elkapni a fertőzést, aki hivatalosan, regisztráltan fertőzöttnek számít.

chrisred 2020.09.07. 10:21:17

@wmiki: Azt hittem, az alufólia sisak ugyanolyan konteós képződmény, mint a maszkelutasító covidszkeptikusok.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.09.07. 13:05:21

@chrisred: :(
Már megint a hitedről prédikálsz... :(

A kérdés az lenne, hogy ha van egy "halálos" vírus, ami az embersiég (amúgyis beteges) 0,0001%-val végez, akkor megéri-e ezért teljesen leállítani a gazdaságot, korlátozni a szabadságjogokat, és megtorlással fenyegetőzni, miközben Afrikában meg éheznek...
meg Ázsiában, meg Dél Amerikában is.... vagyis vannak más szintén halálos betegségek, és vírusok, és más gondok a világban amelyek cseppet sem zavarják a döntéshozókat.
Csak tolják a Maszk mindentől megvéd mantrát.
Amiben pedig, akár a szent tudományban kételkedni tilos!

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.09.07. 13:49:10

@wmiki:

Nocsak, már járványügyi szakértő IS vagy?

chrisred 2020.09.07. 13:57:58

@wmiki: "Már megint a hitedről prédikálsz... :("

Hát igen, valahogy úgy, ahogy az amcsi komikus mondta. ("Mindenkinek hinnie kell valamiben. Én azt hiszem, iszok még egy sört.")

"A kérdés az lenne, hogy ha van egy "halálos" vírus, ami az embersiég (amúgyis beteges) 0,0001%-val végez, akkor megéri-e ezért teljesen leállítani a gazdaságot, korlátozni a szabadságjogokat, és megtorlással fenyegetőzni, miközben Afrikában meg éheznek..."

Ennek a kérdésnek akkor lenne létjogosultsága, ha az a 0,0001%--os veszteség nem a leállított gazdaság következményeként következett volna be. Hanem mondjuk úgy állt volna hozzá az emberiség, mint egy szokványos influenzajárványhoz.

"Csak tolják a Maszk mindentől megvéd mantrát."

Mint általában, most is alaposan melléfogtál. A maszk nem véd meg mindentől. A maszk tőled védi meg a környezetedet, ha viseled.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.09.07. 13:58:13

@Meleg Sándor: Inkább csak kérdeznék a "szakértők"től... (egyébként pontosan kik azok?)
már ha szabad....

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.09.07. 14:06:47

@wmiki:

Amúgy is minek aggódni a globális felmelegedés miatt, mert a KELT-9b exobolygón az átlaghőmérséklet 4300 fok...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.09.07. 16:09:34

@wmiki:

"miközben Afrikában meg éheznek... "

Afrikában eddig is éheztek, és ezután is éhezni fognak mindaddig, amíg a terület eltartóképességét JÓVAL meghaladó mértékben szaporodnak.

Vagy amíg a fejlett országok rá nem jönnek - szerintem már rájöttek, csak politikailag nem merik felvállalni -, hogy élelmiszersegélyek, gyógyszerek és orvosok helyett kotonokat kell küldeni. Plusz komoly kedvezményekkel támogatott, de szigorúan ÖNKÉNTES sterilizálási akciókkal csökkenteni a fertilitást. (Itt természetesen csak a nők sterilizálására gondolok.)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.09.22. 16:11:17

Vótmá?
"
90% lehet azok aránya, akiknél pozitív a C-19 teszt, de alig hordoznak bármilyen vírust és nem fertőzőek - így nehéz megérteni a járvány természetét - New York Times

Kiderült, hogy az Egyesült Államok egyes részein a C-19 esetek diagnosztizálásához használt standard tesztek rendkívül érzékenyek és a "pozitívnak" minősítettek túlnyomó többsége tünetmentes nem terjesztő alanynak bizonyult.

Kiderült, hogy az egyszerű bináris "pozitív vagy negatív" eredményt adó tesztek nem alkalmasak a célra, mivel semmit sem árulnak el az egyes emberek fertőzőképességéről - számolt be róla a The New York Times.
https://www.nytimes.com/…/29/health/coronavirus-testing.html

Kényes kérdés, de hogyan történhetett ez meg?

A válasz a PCR (Polimeráz-láncreakció) tesztek érzékenységéhez kapcsolódik a Covid esetében, amelyről kiderült, hogy a tesztelő cégek ízlése szerint fel lehet erősíteni.
A legtöbb tesztelő vállalat a felháborítóan magas 40 PCR-ciklus érzékenységi határt választotta - ez azt jelenti, hogy a mintában lévő DNS-t 40-szeresére növelik a jelének felerősítése érdekében.

Ám egy ilyen nevetségesen érzékeny teszt használata azt jelenti, hogy az elhalt vírus halványabb nyomai, vagy akár a korábbi fertőzések maradványai is pozitív eredményt adhatnak. Juliet Morrison professzor, a Kaliforniai Egyetem virológusa szerint még a 35 PCR-ciklus korlát is túl magas, nemhogy a 40.

Az FDA (Élelmiszer‑ és gyógyszerfelügyelet) például csak most volt kénytelen elismerni, hogy fogalmuk sincs arról, hogy a különböző tesztelő cégek hogyan határozzák meg, hogy melyek a pozitív és a negatív tesztek, csak elfogadják a kapott adatokat.

Ez felveti annak egyértelmű lehetőségét, hogy az amerikai C-19 tesztelés nem alkalmas a célra.
"
Forrás: internet
Sajnos tudományos, "szkeptikus" (muhaha!) anyagot a PCR teszt megbízhatóságával kapcsolatban nem találtam.
Mindenki a maszk mindentől IS megvéd propagandát tolja...

kamugyar 2020.09.22. 17:13:00

@wmiki:
a tegnapi "vitában" az atv-n Boldogkői szájából hangzott el h ő 40-45 környékén használja.
a "szkeptikus" társaság egyik írásában egy olyan tesztet hoztak példának ahol 40-50 közt használták a teszteket.
egy angol teszt ugyancsak 45 ciklust használ: www.rcpath.org/uploads/assets/90111431-8aca-4614-b06633d07e2a3dd9/Guidance-and-SOP-COVID-19-Testing-NHS-Laboratories.pdf
(16. oldal)
fordulo_bogyo most jól jönne...

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.09.22. 20:03:28

@wmiki:

"Hűtőládába kapaszkodva élt túl három napot a tengeren egy hajótörött" - írta a Borsonline.

Alapvetően a legtöbb analitikai módszer olyan, hogy ha nem pont úgy csinálod, ahogy az elő van írva, akkor az eredmény kuka. nagyon örülök, hogy erre most olyan sokan rácsodálkoztak.

Úgy ki is nézem belőled, hogy ha találnál a PCR-ről anyagot, értenéd is....

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.09.23. 14:30:47

@Meleg Sándor: Igen, én sok dolgot nem értek, és néha sajnos ezeket meg is kérdezem :(
Irigyellek téged, a szakmád a tudomány, ott nem kell értened semmit, a lényeg az erős hit.
süti beállítások módosítása