Évzáró 2015
2015. december 19. írta: Meleg Sándor

Évzáró 2015

Szinte magam is meglepődtem, amikor idén novemberben a naptárba tekintve megállapítottam, hogy az Alimento blog a második születésnapját ünnepelheti. Tekintettel arra, hogy ez az év feladatokban igen bővelkedő volt, örülök, hogy a blog meg tudott maradni és 17 írást el tudtam készíteni.

Sok mindenről esett szó az évben: fogyasztószerekről, virágzó fémkolloid-üzletágról, befejeztem az előző évben megkezdett sorozatot az autizmus és a táplálkozás kapcsolatáról, elkezdtem egy újabban a zsírokról (és ezt 2016-ban folytatom is), szemrevételeztünk néhány újabb étrendet, csodálatos gyógyulást ígérő módszert. Végezetül volt némi eszmefuttatás a természetgyógyászatról, az étrend-kiegészítőkről és arról, hogy attól, hogy jól érzi valaki magát adott étrendtől, szakértővé válik-e a táplálkozástudomány területén.

Idén is volt néhány olyan téma, ami nagyobb publicitást kapott az index.hu jóvoltából, ugyanakkor köszönöm mindenkinek, aki a Facebook oldalain is teret adott az írásoknak, megosztásával eljuttatva a cikkeket másokhoz is - ezt a jövőre nézve is kérem tisztelettel, hiszen a cukor-, tej- és gabonalobbi egy vasat sem áldoz a blogom hirdetésére.

index_08b.jpg

Az étrend-kiegészítőkről szóló írás az indexen.

Amit még kiemelnék, az a novemberi Cukorbetegek Világnapjához kapcsolódó előadás volt, aminek témája a paleolit étrend alkalmazhatósága a cukorbetegség területén. A nap egy hozadéka az volt, hogy sikerült egy rövid összefoglalót is írnom a témában.

 

SZÁMOLGATÓS

A blogon jelen összefoglaló a 73. bejegyzést képviseli, nagy örömömre viszonylag kevés tölteléktartalommal, döntően tényleg a táplálkozással, életmóddal összefüggő cikkeket tudtam feltölteni.  Ma már 77 követője is van a blognak, a Facebookon az Alimento blog oldalán viszont már 1059-en vagyunk, s szépen, csendben, de biztosan mindkét szám emelkedő tendenciát mutat. A számlálónk is szépen elketyegett 420 ezer lapletöltésig, ami az elmúlt egy évben azért havi 15 ezer megnyitást jelent.

A nézettségi sorrendben a top 10 a következő cikkekből áll össze:

  1. Hihetetlen fogyás indiai csalánnal (2015)
  2. A halálos húsleves legendája (2013)
  3. Paleolit étrend - II. - A paleolit kor (2014)
  4. Xilit, a nem természetes édesítő (2014)
  5. Ezüst-kolloid (2014)
  6. Búzafűlé, a zöld csoda... (2013)
  7. Norbitoxikózis (2015)
  8. Minden, ami rossz a modern étrendben (2014)
  9. Mákolaj (2014)
  10. Paleolit étrend - IV. - Étrend a gyakorlatban (2014)

Ha csak a 2015. évi cikkeket veszem, akkor az ez évi legnézettebb írások a következők:

  1. Hihetetlen fogyás indiai csalánnal
  2. Norbitoxikózis
  3. Merengés a természetgyógyászatról
  4. Tudnivalók az étrend-kiegészítőkről
  5. Autizmus – Étrendi vonatkozások
  6. Agymenés rovat - A laikus beleszól
  7. Hamer time
  8. Zsírok - anyagcsere áttekintés
  9. Autizmus - Bogyóktól az étrendekig
  10. Paleolit étrend és cukorbetegség

Külön öröm, hogy indiai csalános cikkel sikerült egy kicsit felhívni a figyelmet a fogyasztószerek (és más gyógyhatásúnak beállított termékek) világának furcsa jelenségeinek – sajnos az érintett portálok a mai napig szinte érintetlenül működnek tovább, de legalább néhány olvasónál feldobta a Google a cikket és időben kaptak jelzést arról, hogy hol ne keressenek hatásos segítséget. Bár a hazai kolloid-bizniszről szóló cikk méréskeltebb sikert aratott, ott annyi vigasz mégis csak akad, hogy a Gazdasági Versenyhivatal az érintett vállalkozásnak küldött egy szép csekket. Nem tudom, ez mennyire lesz visszatartó erő, sajnos kb, minden héten egy-egy promóciós spammal találkozok még az éterben és úgy tűnik, a cég különösebb zökkenő nélkül folytatja tevékenységét :(

Ha az interaktivitást nézem, a következő 10 írás körül alakult ki a legélénkebb vita:

  1. Paleolit étrend II. – A paleolit kor (2014)
  2. Paleolit étrend IV. – Étrend a gyakorlatban (2014)
  3. Paleolit étrend III. – Természeti népek (2014)
  4. Fából vaskarika (2014)
  5. Kombucha, a halhatatlanság itala (2014)
  6. Paleolit étrend V. – Egészségügyi hatások (2014)
  7. Agymenés rovat - a laikus beleszól (2015)
  8. Norbitoxikózis (2015)
  9. Hamer time (2015)
  10. Az özvegy tehén bosszúja… avagy meghalunk a tejtől is… (2013)

A toplistát még mindig a tavalyi paleo szekció vezeti, nyilván ez akkor komoly vitákat váltott ki - és ez nagyon ráférne most is a témára, mert sajnos azt kell mondanom, hogy a bulvárpaleo elburjánzásával az irányzat szakmai agóniája kezd idegesítő lenni. Az idei évben három téma körül alakult ki nagyobb diskurzus, ebből egy esetben eléggé elmérgesedett az ügy – az idei év (hála az égnek) egyetlen komoly moderációját igénylő esete a ketogén étrenddel kapcsolatban robbant ki. Ennek ellenére azért lesz a témában majd cikk, de hát nyilván komolyabb figyelmet igényel majd az ügylet.

És egy újabb megközelítés: a blogon adott kedvelések száma szerinti top 10 a következő:

  1. Xilit, a nem természetes édesítő (2014)
  2. A halálos húsleves legendája (2013)
  3. Ezüst-kolloid (2014)
  4. Búzafűlé, a zöld csoda (2013)
  5. Norbitoxikózis (2015)
  6. Merengés a természetgyógyászatról (2015)
  7. Paleolit étrend II. – A paleolit kor (2014)
  8. Autizmus - Étrendi vonatkozások (2015)
  9. Hihetetlen fogyás indiai csalánnal (2015)
  10. Az özvegy tehén bosszúja… avagy meghalunk a tejtől is… (2013)

2016

A jövő évet illetően sok ígéretet nem szeretnék tenni, igyekszem legalább egy cikket havonta kitenni. Azt hiszem témából rengeteg akad, bár a legnagyobb népszerűségnek örvendő irányzatokat lényegében feldolgoztam az elmúlt 1,5 évben, de a visszajelzések alapján bőségesen akad még olyan dolog, amiről lehet írni. És arról nem feledkezzünk meg, hogy szenzációhajhász írásokban sosincs hiány...

Attól továbbra sem zárkózom el, hogy ha valaki kedvet érez témába vágó írások készítéséhez, azt a blogon közzétegyük (nem másodközlésre gondoltam, eredeti, önálló írásokat várok).

Végül kívánok a blog minden olvasójának Áldott, Békés Karácsonyt, Boldog Új Évet!

Januárban folytatás következik!

paleo_ea.jpg

 A novemberi előadásról készült kép - pont annyi látszik belőlem, amennyi szükséges :)

 

Ha tetszett az írás, oszd meg vagy klikkelj a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményd, írd le kommentbe! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon találhatók: https://www.facebook.com/Alimento.blog 

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség, vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr338184236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pirx 2015.12.21. 09:23:39

Boldog Karácsonyt, és sikerese 2016-ot!

Spidy.hu 2015.12.30. 16:54:54

Gratula a bloghoz, csak így tovább

fordulo_bogyo 2016.01.02. 16:19:27

Sok sikert, mindig varom a folytatastmindig elvezettel olvaslak, sokat tanulok itt!

Ha nevetni akartok, nagyon jo, van benne Norbi, Paleo, szenhidrat:

www.youtube.com/watch?v=lNo27nBxu64&feature=youtu.be

Papp Réka Kinga testvéreivel versengve igyekszik minél irritálóbb diétát kidolgozni, hogy ezzel őrületbe kergesse családtagjait. Ápdét Norbi rúdját azonban nem szeretné a szájába venni.

PRK stand up etűdje a Gólem Színház és a Klubrádió 2015-ös szilveszteri kabaréjában.
[bocs, hogy ket helyre is linkeltem, nem tudom, hol lenne a legobb]

Munyi cica 2016.01.03. 13:52:28

@fordulo_bogyo:
Mindenhol jó, nagyon figyelmes vagy!

Én is nagyon boldog, sikerekben, egészségben, szeretetben gazdag új évet kívánok kedves mindnyájatoknak!

skylin 2016.01.11. 14:03:35

Kedves Sándor!
Boldog új évet kívánok és én is gratulálok a blogodhoz! Nemrég találtam rá, lassan már az összes cikket elolvasom s remélem, újak is jönnek hamarosan.
Szeretnék tőled egy kis segítséget kérni: szükségem lenne egy excel formában letölthető kalória és tápanyag (fehérje, szénhidrát, zsír) táblázatra. A neten csak pdf formában találtam, de azt nehézkesebb használni.

skylin 2016.01.11. 14:07:07

Szóval nagyon megköszönném, ha tudsz valami javaslatot adni, hogy szerezhetnék egy excelben használható táblázatot - ezt még az előző kommentem végére akartam írni, de annyit szerencsétlenkedett a szerkesztő ablak, hogy végül lemaradt :)

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.01.11. 19:38:01

@purpledragon:

Utánanézek. Ez viszonylag ritka műfaj, mert vagy papír alapú táblázatokból dolgozunk vagy már élelmezési szoftverrel, amiben gyárilag benne van a tápanyagtáblázat.

fordulo_bogyo 2016.01.11. 22:14:38

Engem is erdekelne egy ilyen excel alkalmazas, ha talaltok egyet.
Irr van egy ingyenes webes naplo, ami az altala ismert etelek eseten szamolja a kaloriat, feherjet, zsirt, szenhidratot, es tanithato, azaz ha egyszer beirsz egy etelt ossztetetellel, akkor kesobb ujra hasznalhatod. www.myfitnesspal.com/
A masik amir referenciakent hasznalni szoktam kereseshez, az USDA keresoje, ami e fo osszetevok mellett szamos egyeb komponensrol ad infot.
ndb.nal.usda.gov//

Haggyma 2016.01.12. 01:23:17

@purpledragon: @fordulo_bogyo:
Nekem van ilyen, magam készítettem, mert én sem találtam sehol (az élelmezési szofverek pedig drágák és nekem nem is felelnek meg a céljaimnak). Létező táblázatokból indultam ki sok évvel ezelőtt, és a szükségleteim és a szokásaim alapján bővítem mind a mai napig (sokszor támaszkodva olyan oldalakra, mint a kaloria.puha.hu/Alapanyagok/#axzz30Rvg0vyW és a nutritiondata.self.com/ ). Már ezer fölött jár a tételek száma. Csak a fehérje-zsír-szénhidrát-élelmi rost tartalmát írom be (a rostérték még nem teljes, mert csak nemrégiben adtam hozzá ezt az adatot is), és ezek alapján az Excellel számoltatom ki az energiatartalmat (nem a "hivatalos" 4-9-4 kcal/g értékkel, hanem a valódi 4,1-9,3-4,1 kcal/g értékkel). Például ha új konzervet veszek, a címkéről bemásolom az összetételét - és összevetem az általam számolt energiatartalmat a címkén lévővel: néha nagyon érdekes, látványos eltérések vannak :). A német (általában aldis) termékek címkéi viszont legtöbbször megegyeznek az általam számoltakkal ;). De saját receptjeim tápanyag-összetételét is szoktam kiszámolni, és felvenni a listára. Kell valamelyes Excel-rutin a használatához, mert az új tételek hozzáadásakor össze lehet kutyulni a hivatkozásokat, de az én logikámnak és céljaimnak tökéletesen megfelel. Priviben szívesen elküldöm a fájlt, ha kéritek.

skylin 2016.01.12. 14:19:08

@Meleg Sándor: @Haggyma:

Koszonom mindkettotoknek, szerintem en is nekiallok egy sajat tablazat elkeszitesenek.
Haggyma, koszonet a felajanlasert, de jobban szeretem magam osszeallitani, akkor konnyebben kiigazdok benne. Excelhez ertek, gepelni meg gepeltem mar rosszabbat is :)

Zb74 2016.01.12. 14:38:02

@Meleg Sándor: Nekem alapvető problémám a tápanyagtáblázatokkal, hogy a bennük szereplő (átlag)értékekhez nem adnak meg szórást, ahogy azt sem tüntetik fel, hogy hány mérés eredményét átlagolták. Pedig senki sem gondolhatja komolyan, hogy egy vajalma és egy borízű alma száz grammjában ugyanannyi cukor van - és akkor a termőhelyről, az érettség mértékéről stb. még nem is beszéltünk, noha ezek is befolyásolják ezt az értéket. És az alma csak egyetlen élelmiszer! Ez alapján mindig mosolyogni szoktam azokon, akik állítják, hogy képesek külön 150 grammos és külön 160 grammos szénhidráttartalmú étrendeket összeállítani - a táblázatok alapján ez nem kunszt (egy mérleg birtokában), de hogy a táblázatokban szereplő adat milyen viszonyban van az illető által ténylegesen elfogyasztott ételek valós szénhidráttartalmával, az kérdéses. Nem lennék meglepve, ha egy 150 grammra belőtt napi étrend tényleges szénhidráttartalma valahol 130 és 170 gramm (vagy még ennél is tágabb határok) között szóródnék.

skylin 2016.01.12. 16:23:37

@Zb74: igen, ez már bennem is felmerült, de azért valami szamàrvezetőnek szerintem jó a táblázat. Egyébként pont az alma kapcsán, nekem volt régebben olyan táblázatom, amiben több almafajta is szerepelt, eltérő CH értékekkel (csak már elhagytam valahol ezt a listát).
Meg láttam olyan táblázatot is a neten, ahol a fagyasztott bab fehérje és CH tartalma fele annyi volt, mint a száraz babé...

fordulo_bogyo 2016.01.12. 17:49:50

@Zb74: Az altalam hasznalt es fentebb javasolt USDA tapanyag adatbazisa sok esetben statisztikai ertekeket is kozol (kulon lapon, a lat felso reszen lehet kivalasztani), almak eseten peldaul 5 kulonbozo fajta kulon szerepel benne, mindegyikrol kulon statisztikaval.
Az egyik eseten a cukortartalom 25 meres alapjan 8.77 - 12.01 [g/100g] kozotti tartomanyban van, a rovid osszefoglalo tablazat szerinti erteke 10.39 +/- 0.112 standard error.

CSV formatumban kozvetlenul (egyenkent) importalhato Excelbe.

Jol latod, jelentos elteresek lehetnek az azonos elelmiszerek tapanyagtartalma kozott, a legnagyobbak talan epp a gyumolcsok eseten.

ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2122?fg=&man=&lfacet=&count=&max=&sort=&qlookup=&offset=&format=Stats&new=&measureby=

Kerdes, hogy atlagembernek szuksege van-e ennel nagyobb pontossagra?

Zb74 2016.01.12. 19:10:28

@fordulo_bogyo: Átlagembernek aligha, de akinek egészségügyi vagy más okokból diétáznia kell, és elhitetik vele, hogy lehetséges precízen számolni a szénhidrátot, zsírt, fehérjét, kalóriát, az azért jó, ha tisztában van vele, hogy nem így áll a helyzet. Egyébként szamárvezetőnek természetesen jók a táblázatok, hiszen a 130-170 grammos szénhidráttartalom mindenképp alacsonyabb, mint pl. a 350-450 grammos. Csak azt nem nagyon szabad elhinni, hogy otthoni körülmények között ennél lényegesen pontosabban be lehet lőni akár a szénhidrát, akár a többi makrotápanyag mennyiségét.

@purpledragon: A fagyasztott bab a frissen kifejtett babból "készül", tehát magas a víztartalma, míg a szárazé értelemszerűen alacsony. Ezért adott tömegre - mondjuk 100 grammra - vetítve a szárazbabban mindenből több lesz, ami nem víz - a fehérje is, a szénhidrát is. Viszont szárazbabból kevesebb kell, hiszen beáztatod, miáltal rehidratálódik, megduzzad. A végén nem lesz nagy különbség egy adag főtt ételben, ha egyébként a többi hozzávaló azonos.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.01.12. 19:54:29

@Zb74:
Az USDA nagyon jó, meg én a GU Nahrwert Tabelle-t szoktam beszerezni, az rendszeresen frissítik, pontosítják - bár ez csak könyv formátumban elérhető.

Nyilván az adott élelmiszernél nagyon sok minden befolyásolja a tápanyagtartalmat, ha még ehhez hozzáadjuk, a sütés-főzés, stb hatását, még inkább messze kerülünk a pontos értékektől.

De egy 180 g-os étrendnél sem az a cél, hogy minden nap, miligram pontossággal kijöjjön a szénhidrátmennyiség, hanem azért ebben elfér némi szórás - nem lehet ezt ilyen pontossággal belőni.

Haggyma 2016.01.12. 21:22:28

Teljesen egyetértek, ami a tápanyagtáblázatok pontosságát (illetve pontatlanságát) illeti. Ha már az almáról volt szó: nem kell a fajtakülönbségig elmenni, hiszen még ugyanarról fáról szedett két alma cukortartalma se pontosan azonos... Ennél szerintem lényegesebb, hogy az étellel elfogyasztott rosttartalom befolyásolja, hogy ugyanabból az élelmiszerből mennyi hasznosul. De ez már nem a tápanyagtáblázatok problémája, hanem azok felhasználásáé.

skylin 2016.01.13. 08:08:00

@Zb74: Egy 160 grammos diéta nem azt jelenti, hogy az egészen pontosan ennyi lesz, mint Sándor is írta, belefér egy kis "lötyögés". Nekem pl. úgy tanították (13 éve, terhességi diabetesz oktatáson), hogy az alacsony szénhidrát tartalmú dolgokat nem kell számolni (5g Ch / 100g alatt), mint mondjuk paprika, paradicsom, saláta. Tehát mondjuk egy sajtos szendvicsnél elég a kenyér szénhidrát tartalmát számolni, a rá kerülő vaj, sajt, mellé fogyasztott paprika, paradicsom nem számít - itt rögtön bekerül azért még pár gramm szénhidrát.

Zb74 2016.01.13. 11:31:28

@purpledragon: A nagyon alacsony szénhidráttartalmú zöldségeket nem emiatt nem kell beleszámolni, hanem amiatt, hogy a szénhidráttartalmukból származó kalóriák általában el is mennek a megemésztésükre; legalábbis akkor, ha nyersen vay ressre főzve fogyasztod el őket.

Ami meg a kis lötyögést illeti, kérdés, hogy mennyire kicsi az a lötyögés :-D
Ezt elég nehéz megállapítani, de tartok tőle, hogy egy 160 grammra belőtt étrendnél nem 155 és 165, hanem mondjuk 125-190 gramm közé esnek a tényleges szénhidrátbeviteli értékek; ami már nem annyira kis lötyögés.

@Haggyma: Azt nem tudom, hogy a felszívódó/hasznosuló *mennyiséget* befolyásolja-e a rosttartalom, és ha igen, mennyiben - de a felszívódás *gyorsaságát* mindenképp.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2016.01.13. 11:49:30

@Zb74:

A nagyon alacsony szénhidráttartalmú zöldségek, gyümölcsök esetében jellemzően nyers fogyasztásról van szó, vagyis a szénhidráttartalom kicsi és még lassan is szívódik fel.

Nyilván az étrendben a szórás egy elég jó kérdés, nagyon megérne egy precíz mérést, hogy ez a gyakorlatban milyen szúrással valósul meg. Azért összességében ha egy 160 plus-minusz 25 g szórással megy egy étrend, azért az mégsem 200 pluszminusz 25 g.

Egy II-es típusú cukorbeteg, vagy GDM esetén ezt a szórást tolerálja a szervezete, illetve a hatás elveszik más hatások okozta ingadozásban (pl. a testmozgás okozta inzulinérzékenység-változásban).

Haggyma 2016.01.13. 18:21:41

@Zb74: Nekem úgy tűnik, hogy nem csak a felszívódás gyorsaságát, hanem a mennyiségét is befolyásolja:
"Overall, increasing fiber intake decreased fat and protein digestibility. As a consequence of these interactions, the ME content of the diets decreased as fiber intake increased," ("Összességében a rosttartalom növelése csökkentette a zsír és fehérje emészthetőségét. Ezen interakciók következtében az ételek metabolizálható energiatartalma csökkent, ahogy a rosttartalom nőtt," ) jn.nutrition.org/content/127/4/579.short (Még a vizeletben és székletben maradó energiamennyiséget is nézték...)
De azért nem ilyen egyszerű a dolog, mint ez az alábbi cikkből ("Is a calorie a calorie?" - szabad fordításban "Minden kalória egyenlő?") is kiderül. A szerzők következtetése az, hogy termodinamikai szempontból persze hogy minden kalória egyenlő, de táplálkozás szempontjából nem, mert a metabolizálható energia nem ugyanaz, mint az anyag elégetésekor felszabaduló energia (a tápanyagtáblázatok adatai pedig a kaloriméterben történt égetésen alapulnak). Kitérnek rá, hogy az okok egyike éppen az élelmi rost alacsonyabb vagy magasabb szintje.
Bár a felhasználási oldalon sem teljesen mindegy, hogy melyik makro-tápanyagból származik az energia, a különbség mégis elég csekély ahhoz, hogy azt mondják, ebből a szempontból viszont "a kalória az kalória". ajcn.nutrition.org/content/79/5/899S.abstract
(Mindkét tudományos cikk ingyenesen hozzáférhető.)

Zb74 2016.01.13. 18:49:53

@Haggyma: Köszönöm, ez érdekes volt.
süti beállítások módosítása