A homeopátia mégsem hülyeség? De. Az.
2017. szeptember 21. írta: Meleg Sándor

A homeopátia mégsem hülyeség? De. Az.

Egy igen szórakoztató írással futottam össze, melyben az Index homeopátiás cikkére próbált reagálni egy állat-természetgyógyász. Bár ne tette volna.

homeo2.jpg

Kedves Olvasóink!

Elindult az Alimento.hu oldal, ahol sok szeretettel várjuk minden eddig olvasónkat. Az új felületre az új tartalmak mellett a korábbi cikkek frissített, átdolgozott változatai is folyamatosan felkerülnek.
A blog.hu felületére feltöltött cikkek a továbbiakban teljes körűen elérhetőek maradnak.

Olyan nagyszerű mondatok hagyták el a billentyűzetét, hogy nem lehet kihagyni a válaszadást.

Hogy lehet ennyi orvos hülye? Hiszen homeopata csak orvos lehet, ráadásul egy csomó ráképzés szükséges hozzá. Vagyis orvosok szava áll más orvosok szavával szemben?

Az emberi hülyeség természetéről végtelen hosszú filozófiai vitát lehetne indítani, maradjunk most annyiban, hogy sajnos az emberi hülyeség szakmafüggetlen, egy orvos is áldozatul eshet. Az, hogy homeopata csak orvos lehet, lényegében egy hamis látszatot generál, hogy ez bizony csak valami irtó komoly dolog lehet. Ez önmagában semmit nem bizonyít a homeopátia működésével kapcsolatban, egyszerűen az orvosi tekintélyre való hivatkozás, érvelési hiba. Bizonyító értéke 0.

Kinek higgyünk? Én mondjuk a szememnek szoktam ... - és abban a világban amiben én élek, a homeopátia sok esetben jól működik.

Ez egy irdatlan nagy öngól, mást nem tudok rá mondani. A tudományos kutatás épp attól tudományos, hogy képes felülemelkedni az elsődleges látszatokon - a szemünk és a mögötte álló fizikai és pszichés információ-feldolgozási folyamatok, logikai hibák becsaphatnak minket. Hosszú évszázadok eredménye, hogy ma rendelkezésre állnak azok a módszerek, amikkel ezek a tévedések, hibák részben kiküszöbölhetők - teljesen nem, mert hát emberek vagyunk. Ha valaki ezt nem tudja felfogni, az ne gyógyítson… állatokat se.

dicetriangle.jpg

Szóval csak a szemünknek higgyünk?

Hogy lehet, hogy ennyi "híve" van a homeopátiának? Ennyi ember hülye?

Mondhatjuk így is. Szomorú tény, de ez van. Egyébként ez ismételten érvelési hiba, a közvélekedésre való hivatkozás, avagy a "tízmilliárd légy nem tévedhet"  esete. Nyilván ha elég sokan hisznek valamiben, akkor az biztos úgy van...

Ennyien hisznek abban, hogy az évek alatt megoldhatatlannak tűnő betegségüket cukorgolyóbisok gyógyítják meg, vagy higított víz?

Szomorú kimondani, de így van. De ennél meredekebb ökörségeket is tömegek vallanak teljes hittel és meggyőződéssel és szabadlábon élik vígan napjaikat.

Ha ők hülyék, és a hülyeségük által meggyógyulhattak, vajon nem kéne-e ezt a fajta hülyeség-komponenst szélsebesen megkeresni?

Konkrétan ez az a pont, ahol erősen sántít a homeopátia. Nem gyógyulnak tőle vagy nem ettől gyógyulnak. A placebo hatást - azt hiszi, hogy meggyógyul, tehát jobban érzi magát – nem kell már bemutatni. A szervezet öngyógyító mechanizmusai is működnek, gondolhatja valaki ez alapján, hogy a gyógyulással egy időben szedett készítmény vagy alkalmazott terápia a felelős a gyógyulásért. De az egyidejűség még nem jelent ok-okozati viszont.

Tegyük hozzá, hogy a homeopátia nagyon ügyesen lavírozik, gondosan kerülik a jól megfogható betegségek kezelését (pl. I. típusú cukorbetegség) és ügyesen vetődik a magas pszichoszomatikus faktorral rendelkező tünetcsoportokra (figyelem, a homeopátia NEM betegségeket gyógyít, a diagnózis és a kezelés is szigorúan tüneti alapon történik - lásd Hahnemann esetét a kininnel). Szóval a homeopátia zsonglőrködése jól tetten érhető és le is leplezhető.

És még valami: vannak már olyan készítmények is forgalomban, amik a homeopátiás komponens mellett valódi hatóanyagot tartalmaznak (általában valamilyen gyógynövényt) és a homeopátiás szereket sokan más, valós hatással rendelkező módszer vagy terápiás készítmény mellett fogyasztják. De ha arról kérdeznénk őket, mitől gyógyultak meg, természetesen a homeopátiát mondanák.

A tudomány célja a kutatás, vagyis az, hogy megkeresse a magyarázatokat. A tudomány dolga, hogy az elavult tényeket megdöntse.

Ez történt most a homeopátiával. Meg lett döntve. A vicc az, hogy soha nem is állt igazán - ez egy optikai csalódás, bár aki a szemének hisz, az így járt.

Nem lehet, hogy van ebben valami magyarázat, csak még nem ismerjük ezeket?

Egy rendszer működését nem befolyásolja, nem befolyásolhatja az, hogy értjük-e. A gravitáció az univerzum születése óta működik, nem várta meg, amíg Newton fejére pottyant az alma. A gyógynövények gyógyítottak farmakológiai ismeretek nélkül is, bár tény, hogy ez utóbbi birtokában megérthettük a hatást, kiszűrhettük a téves alkalmazásokat és a gyógyszerkészítés egyéb fortélyait bevetve hatásosabb, jobb készítményeket lehet előállítani. Na ez a jelenség hiányzik a homeopátia világából.

Az a legszomorúbb, hogy a homeopaták rávetődtek a „kvantum” kezdetű szavakra és azt gondolják, hogy ha felállítanak egy zavaros elméletet, amiben sok modern és tetszetős kifejezés van, ezzel igazolták a módszerük hatásosságát. Hát nem egészen. Ettől függetlenül illene bemutatni egy rendes kísérletben, hogy adott készítmény adott betegségre, mérhető módon hatással van, ez a hatás pedig érdemben meghaladja a placebo hatást, a mérési hibahatárokat és a zavaró tényezők okozta szórást.

kvantum.jpg

Tedd ki ezt a képet és mond minden 3. szó elé, hogy kvantum. Bármit eladhatsz...

Itt egy "egész iparág épült" arra, hogy ezeket a szereket megmutassa az embereknek - és teszi ezt gyakorlatilag az 1800-as évek közepe óta.

Sajnos ez így van. érdemes megnézni, hogy a nagy homeopátiás cégek milyen nettó árbevétellel büszkélkedhetnek. Én is szívesen keresnék ilyen kevés munkával és befektetéssel ilyen sok pénzt…

Hahnemann, a homeopátiás gondolkodás atyja ugyanis 1843-ban halt meg.

Ha megnézzük az önéletrajzát és a homeopátia történetét, azért ez nem volt egy sikertörténet, legalábbis addig, amíg nem sikerült befolyásos támogatókat maga mellé állítania. Olyannyira, hogy ha nem sikerült a kötheni Ferdinánd herceget maga mellé állítania, valószínűleg éhen is hal – hát ekkora volt az érdeklődés és az elfogadottság az új elmélettel szemben. De remek példa arra, hogy ha van egy nagyhatalmú és befolyásos haver a háttérben, akkor a legnagyobb hülyeséget is életben lehet tartani.

Ha valami több, mint 200 évig fennmaradt, akkor abban nem lehet, hogy mégis van valami?

Ez fontos érv lehet a lapos Föld mellett is. Nem mellesleg ez is a közvélekedésre való hivatkozás érvelési hibájának egyik változata.

lapos-fold02.jpg

Több ezer éve hisznek abban, hogy a föld lapos. Tehát igazuk van!

...és végül mekkora hite lehet egy szakállas agámának, aki meggyógyul a homeopátiás kezelés hatására? (És mekkora a hite annak, aki elhiszi, hogy a szakállas agáma azért gyógyult meg, mert hitt benne?)

Konkrétan akkora, hogy a placebo hatás nem csak az alany, hanem, hanem az állat gazdája és az állatorvos részéről is felléphet. Hozzá kell tenni, hogy a placebo nem feltétlen gyógyít jobban vagy gyorsabban, csak az állat állapotának észlelését és értékelését befolyásolja. Végül is ugyan arra az állapotra mondhatom azt, hogy „jaj, milyen lassan gyógyul, alig javult az állapota” és azt is mondhatom, hogy „szépen gyógyul, ez a sebesség egy agámánál teljesen jó”.

Itt azért felmerül, hogy egy homeopátiás állatgyógyász hogy kérdezi meg az agámától a tüneteit - hiszen a készítmény kiválasztása a Homeopátia Nagy Könyve értelmében a páciens alapos kikérdezésével indul, nem csak felírjuk az agáma-nátha elleni szert napi 3x1-es bevitelben...

A cikk leírja, hogy az EASAC nem akarja betiltani a homeopátiát, erre természetesen sem jogköre, sem reális lehetősége sem lenne, és mint állásfoglalásukban írják, a fogyasztói szabadságot sem akarják korlátozni.

Nem is kell betiltani, és ha valaki betiltást lát a cikkben, akkor nagyon félreértett valamit. A lényeg az, hogy a homeopátia a gyógyszerekre vonatkozó játékszabályok szerint legyen elbírálva.Nincs semmilyen tudományos-akadémikus agresszívkodás a kérdésben, tiszta feltételeket és megfelelő bizonyítás kér a EASAC. Ez a legkevésbé sem jelenti azt, hogy a homeopátia bármilyen legitimációjáról van szó - majd ha bizonyították a hatásosságot.

A tapasztalat az, hogy a homeós rendelőkbe járók többsége igenis tájékozódott. Egy hazai, nem tudományos körbekérdezésem, valamint a saját kisállat -gazdis pacienturánk átvizsgálásának eredménye, hogy ezek az emberek többnyire valamilyen diplomával rendelkeznek, azért választották ezt a módszert, mert gyöngédnek és biztonságosnak tartják.

Ez modern korunk nagy tragédiája, hogy szakképzettséget, diplomát lehet úgy szerezni, magát értelmiséginek mondhatja valaki úgy, hogy az élet jelentős kérdéseiben tájékozatlan és gondolkodásra képtelen marad. Ez a jelenség egyébként jelen van az egészséges életmód és táplálkozás területétől a pénzügyi kultúrát igénylő döntésekig – látszólag intelligens, jól szituált emberek vesznek be olyan maszlagokat, hogy az ember egyszerűen csak nézi és nem érti.Az intelligens pacientúrára való hivatkozás megint csak tekintély alapú érvelés.

Egyébként a diplomás, magasabb társadalmi státuszú személyek felülreprezentáltsága annak is betudható, hogy a szegényebb társadalmi csoportok egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy a a házi állataikat (már ha vannak) bio-ezo-öko-homeo állatgyógyászhoz vigyék. Ez már a pénzesebb emberek sportja.

A cikkíró alapvető infókat sem ismer - ezt onnan lehet tudni, hogy hogy a homeopátiás szer nem érintkezhet fémmel.

…és ne felejtsük el kikapcsolni a mobiltelefonokat, mert megzavarják a homeopátiás szerek rezgését. Egyébként ezzel a nem igazi skót című érvelési hibát is sikerült beilleszteni a palettába.

homeo.jpg

Csak óvatosan azokkal a telefonokkal...

A "rendes orvos" és a homeopata között pedig az a különbség, hogy a homeopata egy olyan rendes orvos, aki tovább tanult.

Elbutulás is létezik. Valószínűleg a homeopata képzés jelentős energiát fektet abba, hogy kiradírozza a megtanult orvosi ismereteket. 

 

Tanulság?

Összességében a cikk írója semmi mást nem tett, csak felsorolt pár tényleg tipikus közhelyet, megtámogatva pár igen erős érvelési hibával. Egyetlen egy bizonyító erejű érvet nem tudott felhozni, legtöbb esetben éppen saját maga alól rúgta ki a talajt - bár e tekintetben igen szép munkát végzett.

 

Ha tetszett az írás, oszd meg és/vagy kattints a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd meg hozzászólásként! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon találhatók: https://www.facebook.com/Alimento.blog  

 

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség, vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

 

Források:

  1. European Academies Science Advisory Council: Homeopathic products and practices: assessing the evidence and ensuring consistency in regulating medical claims in the EU. LINK
  2. Európa döntött: a homeopátia hülyeség. Index. LINK
  3. A homeoptáia mégsem hülyeség? Állattermészetgyogyasz.blog. hu  LINK 
  4. A te érvelési hibád. LINK

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr9612883916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Timár Lénárd 2017.09.21. 19:45:53

Jó a cikk.
(Viszont nem ártana egy kicsit még egyszer átnézni, mert nyelvtanilag egy-két megfogalmazás zavaró. Például: "Egyébként ezzel a nem igazi skót című..."
érvelési hibát is elkövetik.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2017.09.21. 20:52:06

@Timár Lénárd:
Opsz. Ennek a mondatnak a kéziratban még meg volt a vége :D Pótolom, köszi.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.22. 10:58:01

Az idős kutyámat homeopátiás állatorvos kezelte, s bizony meghosszabbította az életét 3 héttel.

A homeoszerek szedése után erőre kapott az állat.

saci02 2017.09.22. 11:19:23

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Nem. A kutyad 3 hettel tovabb szenvedett. Latod megint hazudtal.

2017.09.22. 11:27:44

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Hogy jött ki az a 3 hét? A kuruzsló mondta?
A legsúlyosabb betegségben szenvedőnek is szoktak jobb időszakai lenni.

A kutya állapota meg lehet azért javult, mert a kuruzsló jobban bejött neki, mint te és azt hitte, hogy azért foglalkozik vele, mert hozzá kerül. Aztán amikor rájött, hogy marad nálad, öngyilkos lett szegény kutya.

2017.09.22. 11:27:44

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Hogy jött ki az a 3 hét? A kuruzsló mondta?
A legsúlyosabb betegségben szenvedőnek is szoktak jobb időszakai lenni.

A kutya állapota meg lehet azért javult, mert a kuruzsló jobban bejött neki, mint te és azt hitte, hogy azért foglalkozik vele, mert hozzá kerül. Aztán amikor rájött, hogy marad nálad, öngyilkos lett szegény kutya.

2017.09.22. 11:31:50

A homeopátia egy vallás. Aki hisz benne, az minden jót annak tulajdonít és minden rosszat másnak.
Egy súlyos beteg pedig bármit kipróbál, hogy javuljon az állapota, és ezt a sok homeopatának nevezett kuruzsló ki is használja.

saci02 2017.09.22. 11:46:26

Ugy latszik nem tudsz logikai szintet ugrani, edes kozironak csufolt kreten.

saci02 2017.09.22. 11:51:33

@Ylim: nem erdemes vele logikai uton diskuralni...

2017.09.22. 12:01:06

Itt Távol-Keleten is virágzik a homeopátia, a kézrátétes, energiagyógyászat, a körömágy mikroszkópos vizsgálatával bármi diagnisztizálása, meg a mágneses karkötők.
Pedig ez a magyarnál sokkal fejlettebb gazdaság, a természettudományos képzés iskoláskortól erős, ha valaki olyan iskolába megy. Viszont aki nem akar, az junior high school (kb. általános iskola felső tagozata) után leadhatja minden természettudományos tárgyát és onnantól csak business irányultságú tárgyakat tanul. Az ilyen fiatalok teljesen elhisznek bármit, amit eléjük tolnak illetve pont ők lesznek azok, akik ilyen mindentgyógyító MLM-ekbe beleugranak. És hát a társadalmat áthatja a buddhista gondolkodás, bármiben kételkedni, amit egy idősebb, pláne fehérköpenyes ember mond, az tiszteletlenség. Konfliktuskerülők az emberek, akkor se mondják meg a szüleiknek, hogy hülyeségekben hisznek, ha ez így van.
Magyarországon azért köznevetség tárgya lesz az, aki ilyen élő adásban lefolytatott szellem-gerincműtétben hisz. Itt teljesen normális.

agarik 2017.09.22. 12:04:27

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ezt nyilván az is bizonyítja hogy az állat MEGDÖGLÖTT.

#ElőszörAHomeopátiaLegközelebbAzEgyházak

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2017.09.22. 12:04:44

Kutya és a három hét...

Itt ugye a kérdés valójában az, hogy a homeopátiás kezelés nélkül is ugyanez történt volna-e. Az embernek nincs még egy pontosan ugyanolyan kutyája, hogy eldöntse: kezelés nélkül mi történt volna.
Kényelmes feltételezni, hogy a kezelés hatott, így az ember hajlik rá...
Csakhogy ugyanez a logika működik az összes babonánál is: fekete macska ment át előttem, és baleset ért. Nyilván összekötöm a két dolgot, merthogy honnan tudhatnám, hogy macska nélkül is ért volna-e baleset?

Maxval kolléga esete a kutyával tehát nagyon jó példa, szuperül megvilágítja, hogy mi a gond:
- Egy gyógyszertől ELVÁRJUK, hogy a beszedésétől érdemi javulás legyen. Ezért előírjuk, hogy tessék bizonyítani a hatásosságát és veszélytelenségét.
- A homeopátiától viszont NEM várjuk el ezt. Nem is ellenőrizzük. Elég, ha a sok sikertelenség mellett találunk pár sikeresnek tűnő példát, és kész is.

Szóval ha van 100 egyforma haldokló kutya, ahol beavatkozás nélkül mondjuk 30-nál látunk átmeneti javulást, akkor egy gyógyszertől elvárjuk, hogy a szedésével ez az arány legalább 50-re nőjön. A homeopátiától meg csak annyit várunk el, hogy legyen legalább egy, akire majd hivatkozhatunk.
Ez így nem korrekt, sem a gyógyszer-fejlesztőkkel, sem a betegekkel kapcsolatban!
Most mindössze annyit történt, hogy minden alternatív megoldástól elvárjuk ugyanazt, mint egy gyógyszertől. Ha teljesíti, akkor örülünk, ha nem teljesíti, akkor meg felejtős.

Ez így tök korrekt, betegként azt várom, hogy ha fizetek valamiért, akkor az hasson -- mindegy, hogy az egy gyógyszer, egy joghurt, vagy egy homeós golyó.
A balhé is csak azért tört ki, mert a homeopátia 200 éve alatt sem tudta ezt a szintet teljesíteni - pedig a tudomány Szent Grálja lett volna, bármelyik gyógyszergyár hülyére kereshette volna magát vele, így nagyon sokan vizsgálták a dolgot!

gigabursch 2017.09.22. 12:17:07

Volt szerencsém egyszer egy homeopata orvos(?) marhaságait hallgatnom.
Végül megkérdeztem, hogy az a hasonlót a hasonlóval gyógyítunk hogyan is megy végbe.
Elkezdet Ádámtól-Évától.
Mondtam én, hogy értem, de most a hatásmechanizmusról beszéljen már egy pár szót.
Erre elkezdte, ha így gyullad be, akkor úgy lesz jó.

Mondtam neki, hogy nem egészen értem, ugyanis én még olyan embert nem láttam, hogy jól bírja a fejütéseket, akkor a fel nek készült területre érő ütést-rugást jól fogja bírni, magyarán boxoló Géza ugyanúgy kidől egy tökönrúgástól, Nóném Béla.
Pedig a fájdalom hasonló, teát bírni kell.

De persze attól, hogy frankón tudom tanulni a matekot, még nem biztos, hogy a tesin jól tudok teljesíteni.

Ezután a hallgatóság tekintélyes hányada heves kacagási rohamok közt otthagyta a kuruzsló/sarlatán pofát.

Ha olvassa a soraimat - úgy ezúton is üdvözlöm.
Kérdésem hozzá: Felébredt már?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.22. 12:19:36

@agarik:

Beteg volt súlyosan, de a homeopátia talpra emelte 3 hétre.

elmexicano.hu 2017.09.22. 12:36:55

Hát igen, a „mindenki elhiszi, tehát igaz” vagy „mindenki így csinálja, tehát így kell” stb. sajnos eléggé tipikus tévedések, ráadásul a folyamat öngerjesztő.

Kedvenc példám a helyesírás területéről van. Köztudott, hogy van néhány olyan szabály, amit szinte senki sem ismer a szabályalkotókon kívül (pl. hosszabb összetételek helyesírása), így elég nehéz is a gyakorlatban példát találni arra, hogy valahol valaki helyesen írja le. Mert ilyenkor jön az a reakció, hogy „Pedig mindenki így írja” (ahogy nem jó) vagy „Senki sem írja így / Sehol nem láttam még így leírva” (ahogy jó lenne) stb. – „tehát inkább én is rosszul írom le”.

steery 2017.09.22. 12:37:26

A nagy gyógyszergyárak aggódnak a csökkenő bevételeik miatt, mert a lakosság nem zabál elég kémiai vegyszert. Ezért folyik már évek óta egy jól megtervezett és titokban pénzelt lejárató kampány a homeopátia és minden más alternatív módszer ellen szerte az egész világon. Aki figyel és gondolkodik, ezt rögtön észreveszi. Nem kell bedőlni az erőszakos és hazug propagandának. Pontosan tudjuk, hogy működik a homeopátia és miért működik és rengeteg bizonyíték van a működésére, csak ezeket simán tagadják, mert így könnyebb a kampányolóknak ordítozni a médiában.
Tény: a vegyszeres kémiai gyógyszerek jóval károsabbak, veszélyesebbek az emberekre és a környezetre, mint a homeopátiás készítmények. És jóval drágábbak is. Ezekkel a tényekkel nem lehet őszintén versenyezni, csak rágalomhadjárattal és köpködéssel.

DFK 2017.09.22. 12:52:51

@steery: A homeopatás szer (nem gyógyszer!) az drágább, mint egy igazi gyógyszer. És a hason is hihetetlen rajta. Ugyanis a homeopatás golyócska cukron kívűl semmit se tartalmaz. A homeopatás lötty cukron és vízen kívűl semmit se tartalmaz. Az előállítása alig kerül valamibe.
Semmilyen bizonyíték sincs a működésére.

commentes nikk 2017.09.22. 12:57:38

Barátnőmék öreg, fogatlan, süket macskája tavaly nagyon leromlott egészségügyi állapotba került, alig vonszolta magát, napi 23 órát feküdt, nem evett, barátnőm már elsiratta, kész ténynek vették, hogy kampec. A dög macska jó egy hét agonizálás után mindennemű kezelés nélkül (állatorvoshoz se vitték a szülők, nem látták már értelmét költeni a félhulla macsekra) egyszercsak jobban lett, enni kezdett, köszöni, azóta is elvan. Ez tipikusan az a helyzet, hogy ha beadtak volna neki pár homeós kamugolyót, akkor most hihetnénk azt, hogy csodaszer, és visszahozta a biztos halálból az állatot. Így működik a homeo, ha javul, akkor bevált, ha megdöglik, akkor nem lehetett segíteni, de erről egyébként se beszéljünk, csak arról, amelyik jobban lett.

Állítsuk meg a ......... 2017.09.22. 13:05:21

Én akkor kaptam agylobot, amikor tüdőgyulladásra az ügyeleten a doki egy olyan általam ismeretlen köhögéscsillapítót írt a cetlire, ami curva drága volt, viszont homeopátiás.
Dobhattam kukába.....

kvp 2017.09.22. 13:07:33

A homeopatiaval az a gond, hogy pont annyi a statisztikailag bizonyithato hatasa mint a placebonak. Ez utobbi egyebkent egy eleg hatasos gyogyszer.

Sok eset van amikor a gyogyszergyarak termekei nem hasznalnak, ilyenkor a placebo is csak akkor tud hatni ha az adott betegsegnek csak pszihologiai komopnense van. Minden mas esetben jobban fogja magat erezni aki szedi, de valojaban az allapota nem fog megvaltozni.

Nagyobb gond, hogy eddig minden tenyleg fizikai gyogyszerkent is hatasosnak bizonyulo szerrol kiderult, hogy van benne valodi gyogyszer hatoanyag is, ezert az emberek akik ezt nem tudjak hajlamosak osszemosni a valodi gyogyszereket es a placebokat.

A legtobb esetben amikor csak tiszten a homeopatias gyogyszer segit, akkor egyszerubb lett volna semmit sem szedni csak hinni a gyogyulasban es meg az is lehet az jobban gyorsitotta volna a gyogyulast. (ez utobbi foleg segedanyag allergiasok eseten fontos) Persze egy fizikai tablettaban hinni egyszerubb mint a termeszetes ongyogyulasi folyamatokban vagy foleg egy vallasban. A hatas viszont bizonyitottan azonos lesz.

Szemely szerint en is csak azt mondom, hogy ugyanolyan klinikai ellenorzes kellene mint a hagyomanyos gyogyszerekre. Akkor lenne valos statisztikai adat arrol, hogy mi mire jo. A benne levo anyagokat is ra kellene irni, kb. ugy mint az osszes tobbi elelmiszer eseten. Pl. a tabeletta tartalma vivoanyagkent tejcukor, a keszitmeny XYZ anyagokat is felhasznalo gyarban keszult (ide kerulhetne a homeopatias hatoanyaglista).

ps: Elarulok egy nagy titkot: A legjobb altalanos homeopatias szer a magy mertekben higitott tiszta tengerviz, mivel abba mar minden letezo anyag belemosodott, a termeszet az evmilliardok alatt jo alaposan osszerazta es meg a higitas merteke is nagyobb mint amit ember itt a Foldon elo tud allitani. Pluszban higitani mar csak azert kell, mert sajnos eleg sos mellekize van. :-)

Bambano 2017.09.22. 13:18:12

most egy pillanatra csináljunk úgy, mintha a homeopátia igaz lenne és nézzük meg, hogy mit lehet belőle levezetni.

azt mondják, hogy a vízbe tett hatóanyagra a víz molekulái emlékeznek, ami hígításkor is megmarad. tehát sokszor hígítják és a víz emlékszik rá.

akkor most vezessük le, hogy amit az előbb berobbantottam a perem alá, és vízzel leöblítettem, az bekerül a talajvízbe és/vagy az óceánba, ami megfelel a hígítási kritériumnak, majd kis idő múlva abból megint ivóvíz lesz.

summa summárum fontold meg jól, hogy hiszel-e benne, mert ha igen, akkor kábszeres fogamzásgátlós trágyalevet iszol. én elgondolkodnék rajta, hogy mégse akarjak hinni benne :P

BéLóg 2017.09.22. 13:21:38

Az a furcsa, hogy én hallottam a szóbanforgó embert breszélni ÉS a lényege az volt, hogy a TERMÉSZETGYÓGYÁSZ durván KRITIZÁLTA a homeopátiát.
Eleve azzal kezdte, miért ŐT kérdezik, Ő nem ORVOS (!!!) miközben a homeopátiát orvosok (mondom ORVOSOK) művelik, akiket egy osztrák egyetem ORVOSI kara hitelesít meg minden.

Ergó a TERMÉSZETGYÓGYÁSZT kritizáló cixerző egy méretes bráner és elvakultságában mindent de mindent félreértett, amit lehet.

lezlidzsi84 2017.09.22. 13:22:06

@gigabursch: Nekem sajnos homeopata "körzeti" háziorvoshoz volt szerencsém. Elég fura betegségeket vízionált azon az alapon, hogy nagy, sok embert egy légtérben egyesítő irodában dolgozok. Aztán amikor arcüregproblémára hasi röntgenre írt beutalót (olvashatatlan kézírása miatt erre csak az időpontkérésnél derült fény), és nem volt hajlandó javítani a tévedését, inkább váltottam :) Igen, a homeopata is orvos. Általában szar orvos :)

BéLóg 2017.09.22. 13:29:24

@steery: Így van.
Most mindenki vegyen elő egy gyógyszert, amit szed és olvasson bele annak tájékoztatójába. Ilyeneket találhat:
Vérnyomáscsökkentőszer.
Mellékhatásai vérnyomásEMELKEDÉS, bőrkiütés fejfájás.
Antidepresszáns:
Mellékhatásai ÖNGYILKOSSÁGI hajlam felerősödése, depresszió SÚLYOSBODÁSA
Fejfájás elleni szer:
Mellékhatásai FEJFÁJÁS, bőrkiütés, veseproblémák

A sort végtelenségig lehet folytatni.
A világ egyik legnagyobb pusztítása a "modern" egészségügy a gyógyszerekkel.
Súlyosan mérgező a környezetre gyógyszerek előállítása.
Súlyosan mérgezőek a gyógyszerek mellékhatásai. (Az USÁ-ban ma több ember hal meg GYÓGYSZEREK mellékhatásában, mint autóbalesetben!)
Súlyosan mérgező a környezetre a fel nem használt gyógyszerek természetbe kikerülése, de még a megsemmisítése is.

Azt már nem is mondom, betolnak a gyógyszergyárba két tonna kőport, szart, meg nem tudom mit, sót, vizet meg akármit, majd ebből MILLIGRAMMOS hatóanyagú gyógyszereket készítenek és qrvadrágán értékesítik.

commentes nikk 2017.09.22. 13:30:58

@lezlidzsi84: A homeopátiában hinni pont annyira racionális, mint a Transformers filmeket élőszereplős dokumentumfilmnek hinni. Meg lehet tenni, de a valósággal összeegyeztethetetlen. Az az orvos, aki hisz a homeopátiában, szembeköpi , sőt, megtagadja mindazt, amit sok-sok évig tudományos alapon tanult, vagyis ostoba kóklerré zülleszti saját magát. Ha a háziorvosom kiejtené a száján a homeopátia szót, abban a minutában távoznék a rendelőjéből, mert az bizonyíték lenne arra, hogy gőze sincs a gyógyításról.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2017.09.22. 13:31:14

Szerintem ha valaki elmúlt 18, és rendes gyógyszer helyett homeopátiás bogyót akar használni - tegye. Előbb-utóbb elfogynak.

A kvantummechanikai érvelés különösen vicces úgy, hogy a nagy techcégek már évtizedek óta próbálnak működő kvantumszámítógépet építeni. Az egyik legnagyobb kihívás a dologban a kvantum-összefonódás fenntartása, ez ugyanis egy hihetetlenül kényes és instabil állapot; nemhogy egy lepkefingtól, de egy elég energikus fotontól is szétesik. Pedig csak fel kellett volna oldani valamit vízben! Huhh, úgy tűnik, a Google, a Microsoft, az Apple, az Intel, az IBM, és mindenki más is a nagy gyógyszergyárak zsebében van!

commentes nikk 2017.09.22. 13:34:49

@BéLóg: az ugye megvan, hogy amennyiben elfogadjuk a homeopátia alapvető "működési mechanizmusát", akkor tény, hogy az emberek által beszedett rengeteg gyógyszer (és azok bomlástemékei) a vizelettel távozva bekerül a vízháztartásba, ahol óriási mértékben hígul, majd előbb-utóbb visszajut az ivóvízbe, ergo ha bármilyen vizet iszol, akkor homeopátiás gyógyszerkészítményt veszel magadhoz, vagyis minden homeopátiás szer egyben hagyományos gyógyszer is. Tudsz követni? És ez csak a vicces seggberúgása a homeopátiának.

commentes nikk 2017.09.22. 13:37:11

@Gerusz: azt ne hidd, hogy a homeósoknak bármi fogalmuk van a kvantumelméletről, egyszerűen egy modern, hangzatos, tudományosnak tűnő szó, kb ugyanaz, mint mikor a '90-es években mindent "digitálisnak" hívtak a porszívótól a zseblámpáig.

BéLóg 2017.09.22. 13:37:53

@commentes nikk: Te elfogadod a homeopátia "alapvető működési mechanizmusát", miért nekem írsz? Én egy büdös szót nem írtam arról, hogy ez most OK vagy nem OK.
AZT ellenben megírtam, hogyan mérgeznek mindket TUDOMÁNYOSAN bizonyított "gyógyszerekkel".
EZ, legalábbis szerintem kettő azaz két darab külön dolog.
Tudsz követni?

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2017.09.22. 13:38:38

@commentes nikk: Világos; ha lenne róla fogalmuk, akkor nem lehetne nekik vele eladni.

McKinney 2017.09.22. 13:46:49

a homeopátia igenis működik mert egyesek vagyonát felduzzasztja, míg másokért megcsapolja, higított víztől ez már teljesítmény.

2017.09.22. 13:47:54

@BéLóg: ezzel teljes mértékben egyet tudok érteni, a homeopátiát elkurvult orvosok művelik. A természetgyógyászat egyes elemei (gyógynövények gyógyhatásai) nem tudományellenesek. Hogy a kígyóméreg hogy hat fájdalomcsillapítóként, gyulladáscsökkentőként, az kutatható tudományos módszerekkel. A homeopátia viszont olyan, mint a vallások, eleve a tudományon kívülre helyezi magát, a tárgyát.
De hát akkor tudományosan nem is igazolható a hatása. Hinni lehet benne, mint ahogy a Repülő Spagettiszörnyben és Xenuban is lehet hinni.

2017.09.22. 13:47:54

A homeopatia, oltasellenesseg, kezrateteles gyogyitas, varazs kristalyok stb. sajnos mind a kozoktatas igen gyatra szinvonalat reprezentaljak. Nem csak itthon, nyugaton is... Ma, hacsak valaki nem valamely termeszettudomanyra szakosodik, fogalmuk sincs az embereknek a legalapvetobb dolgokrol ezeken a teruleteken. Altalaban egy szo sem esik kemia, fizika vagy biologia orakon arrol, hogy valojaban mire jok ezek a szakmak (akkor meg csak tantargyak). Az emberek 90%-a soha egy szot nem hall, arrol, hogy valojaban hogy zajlik a gyogyszerfejlesztes, hogyan terveznek meg egy autot, mit jelent valojaban a genmodositas a mezogazdasagban stb-stb. A tarsadalom nagy resze kikerul ugy a kozepiskolabol kituno erettsegivel (!!!) a kezeben, hogy a kemia az nehany fura es ertelmetlen keplettel, a fizika bonyulult es ertelmetlen szamitasokkal a biologia meg a szavannaval meg az orrszarvukkal egyenlo, es egyebkent is, mindez csak azert letezik, hogy legyen mivel szivatni a diakokat 18 eves korukig. Ezutan elmennek jogasznak/bolcsesznek/szociologusnak/nyelvesznek/kozgazdasznak/politologusnak/filozofusnak stb-stb-stb, ahol, mivel nem arra szakosodtak, mar nyilvan nem talalkoznak soha tobbet termeszettudomannyal, ami egyebkent teljesen normalis, hisz nem az egyetemek feladata, hogy tajekozott embereket neveljenek, hanem a kozoktatase. Ezek utan pedig csodalkozunk, hogy nehany jol hangzo, de oda egyaltalan nem illo tudomanyos kifejezessel, mint "kvantumfizika", "nanotechnologia", "mag magneses rezonancia" stb. barmit el lehet adni...

BéLóg 2017.09.22. 13:49:03

Hol volt, hol nemvolt, volt egyszer egy fasza, olcsó, jó, fájdalom és lázcsillapító, amit Magyarországon a lakosság kábé 98%-a helyesen és jól alkalmazott... Algopirin a neve.
Ennek a gyógyszernek van egy darab mellékhatása, azt hiszem százezer emberből egynl, akinek spéci érzékenysége van szalicilátokra (vagymire) súlyos reakciót vált ki, amit persze az első tabletta töredék gyerekkori bevételekor AZONNAL kiszűrtek a szülők, orvosok, ergó SOHA senki nem veszi be, aki tudja hogy allergiás rá.

EZ természetesen tarthatatlan volt.
A gyógyszerlobbi ezért elérte, hogy ez a szer qrvaveszélyességifok miatt (!) receptköteles lett CSERÉBE lettek olyan INGYENES szerek, elsősorban a Paracetamolra gondolok, amelyekre ez a millióból egy ember nem allergiás, ellenben MINDENKINEK aki beveszi gyilkolja (nem, ez nem vicc, effektíve gyilkolja) a máját! Éppen ezért rohadt könnyen túl is adagolható. Ez persze nem akkora veszély, hogy ne kelljen orvosnak felírni.

Ma is, nagy tömegben eszik iszzák az emberek, berakják ugyanis MINDENBE, nem lehetetlen, lesz olyan teaféleség vagy üdítőital, amiben egyszer majd megjelenik majd!
Nézzétek csak meg a rohatttt népszerű anti-megfázás-forró itaalporokat, tele vannak vele, adják gyerekeknek is (utóbbit Németországban betiltották.) és te azt se tudod, paracetamolt eszel/iszol miközben eléred, hogy TÜNETMENTESEN terjeszd a munkahelyeden a vírusokat és bacilusokat, ezzel IS elérve, hogy betegségszezonban minél több embernek kelljen GYÓGYSZEREKRE pénzt kiadni.

@commentes nikknek meg mondom, EZ amit leírtam NEM az homeopátia MELLETT való érvelés.

Lady Ann 2017.09.22. 13:53:01

Jaj, nem értem mit vagytok úgy oda! Hagyjátok ezt a homeopátiás baromságot azoknak, akik hisznek benne, hagy használják, legalább újra működésbe lép az evolúció.
Bár azt kikötném, hogy mindent csak saját maguk szedhetnek be, gyerek, háziállat nem ér.

commentes nikk 2017.09.22. 13:53:20

@BéLóg: :) Oké :) Egyébként most is van Algopirin nálam. Nem betiltották, receptre lehet venni, szóval nyugodtan beszerezheti bárki, az meg, hogy a többség a veszélyesebb paracetamol készítményeket eszi, nos hívjuk természetes szelekciónak.

2017.09.22. 14:01:27

@Balazs111: "hacsak valaki nem valamely termeszettudomanyra szakosodik, fogalmuk sincs az embereknek a legalapvetobb dolgokrol ezeken a teruleteken"

Volt vegyész ismerősöm, aki még egyetem alatt hétvégente eljárt egy parapszichológiai tanfolyamra és komolyan hitt benne, kapott a végén egy "diplomát" is. Amikor legutóbb találoztunk, egy vegyipari szakközépiskolában tanított. Azt nem tudom, hogy az UFO elrablások, öngyulladás, clearvoyance, mágneses gyógyászat, alkímia, színpadi hipnózis témáit terjeszti-e a tanítványai körében.

Az is világos, hogy a homeopaták legnagyobb része orvos. Ők természettudományos alapon vannak képezve, de nyilván aki biokémiából, élettanból csak átvergődik szigorlaton, az hajlamosabb elfogadni egy hótegyszerű magyarázatot, hogy valami cukorbogyó miért működik.

Gyógytornász ismerősöm is volt, aki ilyen gördülő, hajlított talpú cipőket adott el mellékállásban még főiskola alatt. Saját bevallása szerint semmi bizonyíték arra, hogy ezek hasznosak vagy hogy nem károsak, de a cég gyógytornászokat fogadott, hogy reklámozzák, értékesítsék a terméket, ezzel teremtve meg hitelesség látszatát. Az emberek jó része bármit elhisz, ha egy fehérköpenyes ember mondja.

Ugyanígy egy gerinctelen orvos is elad bármilyen MLM-s aloe vera terméket vagy mágneses derékaljat a pácienseinek. Úgy van vele, hogy nem árt, ha nem ő, akkor a szomszéd Jucika adja el a Margit néninek ugyanazt.

2017.09.22. 14:05:46

@BéLóg: Nyilvan letezik "gyogyszerlobbi", ugy, ahogy minden nagyiparnak van lobbi ereje, mert k*va sok penz van benne, ez teljesen normalis. Ezert vannak a hatosagok, hogy azok a megfelelo mederbe tereljek a dolgokat, a gyogyszeripar eseten a gyogyszerhatosagok, a kozlekedes teruleten pl. a kornyezetvedelmi hatosagok (lasd pl. diesel botrany) stb. Viszont, azzal kapcsolatban amit On irt:
1. A paracetamol valoban konnyen tuladagolhato, valoban nem tesz jot a majnak, viszont rendeltetesszeruen hasznalva egeszseges embereknel nem fog majkarosodast okozni.
2. Az algopirinnek nem csak egy mellekhatasa van, ha tul van adagolva, akkor bizony vesekarosodast okozhat, de itt is igaz, hogy ha rendeltetesszeruen van alkalmazva, akkor ez nem tortenik meg. Ez az orvos es a paciens kozos felelossege.

Az, hogy van tobbfele fajdalomcsillapito, az nem azt jelenti, hogy mindet enni kell, lehet a patikussal konzultalva hatoanyag alapjan kerni. Viszont az, hogy sokfele van, nagyban hozzajarul ahhoz, hogy a legtobb ember talaljon olyat, ami hasznal neki, ugyanis eroteljesen kulonbozoek vagyunk. Nekem pl. a paracetamol nem hat semmit, az algopirin nagyon enyhe tunetek eseten hat, de az ibuprofen mindent visz. Van, akinek ez forditva van...

Skywatcher 2017.09.22. 14:05:57

@steery: Nekem ez akkor tünt fel, mikor valahol az agyam eldugott zugában motoszkálni kezdett, hogy 10 reklámból 8 valahogy gyógyszert reklámoz, vagy gyógykészítményt. Szedd az algópirint, akkor is, ha semmi bajod, ha másnem, megelőzésnek ("a barátom szivinfarktust kapott - lehet, hogy nekem el kéne kezdeni szedni?"). Szedd az allergiatablettát, a terhesvitamint, kend magad gombakrémmel és aranyérkencével, de nem kímélik a prosztatánkat meg a vérnyomásunkat sem. Figyeljétek meg -aki még néz tévét - a reklámok >50%-a gyógyszerreklám.

A homeóval kapcs nem foglalok állást, mert nem használok, kivéve egyet. Rendszeresen kijön (2-3 havonta) a herpesz a számon. Változatos helyeken, hol egyik, hol másik sarkában, néha középen, volt már hogy 2 helyen is. Elvileg senki nem tud rá semmi okosat mondani, kenjem Zovirax-al (ilyen reklám is van!), oké kenem. De egyszer valaki ajánlotta a Rhus Toxicondricum (nemtom jól írtam e) bogyót. Igen, ez homeobogyó. Nosza, utánajártam, láttam nincs benne semmi "ártó" (homeótagadók szerint semmi), úgyhogy kipróbáltam. Legnagyobb megdöbbenésemre a szokásos 8-10 nap helyett 3 nap alatt lelohadt és elmúlt a herpesz! Van mihez viszonyítanom, mert előtte évekig küzdöttem mindegyikkel több, mint 1 hétig.
Mióta van nálam ez a Rhus, mikor már érzem, hogy sajog, viszket, elkezdem szedni, és bár ugyanúgy kijön, de 2-3 nap alatt elmúlik.

BéLóg 2017.09.22. 14:07:07

@commentes nikk: A szabad forgalmazást tették lehetetlenné. Ez egyenlő a "betiltással", ha az ember arra gondol, mennyi volt ELŐTTE a piaci részesedése és mennyi lett UTÁNA.
De vettem.
(Ja a TH-ban a Wizzair izénél vegyük úgy hogy elszabadult hajóágyúra nagy kaliberrel szoktam visszalőni...)

commentes nikk 2017.09.22. 14:09:51

@BéLóg: A Wizzair részt nem értem.

BéLóg 2017.09.22. 14:14:09

@Balazs111: MINDEN gyógyszer öl, ha túladagolják. Ezen nem veszünk össze.
Az Algopyrint messze nehezebb túladagolni mint a Paracetamolt.
Az Algopyrin mellékhatásai IGEN KEVÉS embert érintenek és azok ezt mind tudják, így nem szedig. A Paracetamol MINDENKINÉL gyilkolja a májat, mert a szer lebontása közben a májsejtek elhalnak. TUDOM? az orvosok azt mondják, ENNYI elhalás belefér. KIVÉVE ha az ember más gyógyszereket szed, van valami egyéb gondja, stb.
RÁADFÁUL a májkárosodás nem fáj, nem látható (azonnal), ellentétben az Algopyrin mellékhatásától, vagyis a Paracetamol csendes méreg!

A Paracetamol (mint az aszpartámos édesítőszerek) igazából gyógyszeripari MELLÉKTERMÉK ezért fillérekért adják. Brit barátaim elmondása alapján AKÁRMI bajod van, a kezelőorvos ELSŐ dolga beléd nyomni a Paracetamolt, ezt tanulta, ez a protokollja.

2017.09.22. 14:15:16

@karandash: Na igen, itt a kulcs, hogy nyilvan attol, hogy valaki orvos, vagy vegyesz es ert a dologhoz, meg nem lesz szent... Ugy, ahogy nagyon sokan szeretik emlegetni a "gyogyszerlobbit" meg a "megvett orvosokat" a "bezzeg homeopatiaval" szemben, pont az utobbi az, ami a leggerinctelenebb lobbitevekenyseget folytatja, ugyanis ott olyan cuccok terjesztesere veszik meg kilora az orvosokat, ami semmire sem jo. Ez persze nem azt jelenti, hogy a valoban gyogyszeripar altal megvesztegetett orvosok esete jobb lenne, de legalabb ott olyan cuccot adnak el, ami akar segithet is es hatosagilag jovahagyott... Szerintem mindketto ellen eroteljesen fel kellene a hatosagoknak lepni.

BéLóg 2017.09.22. 14:16:32

@commentes nikk: Válaszoltál nekem egy keményet, ha minden igaz, én meg visszapattintottam a fizika szabályai szerint.
De itt úgy látom, legfeljebb nem egy csapatnak szurkolunk de mégis tudunk beszélgetni.

commentes nikk 2017.09.22. 14:19:11

@BéLóg: ja, nem is emlékszem, netes ugatás, nem kell vele foglalkozni :))))

Kelly és a szexi dög 2017.09.22. 14:34:04

csúcs ez a homeopátia - megmutatja, hogy igenis lehet bízni a hülyeségben és erre alapozva óriásit kaszálni!

2017.09.22. 14:34:38

@BéLóg: Persze, ezt en nem vitatom, mindennel egyetertek, amit On irt! En csak arra akartam felhivni a figyelmet, hogy a egyreszrol szukseg van a valtozatossagra, meg akkor is, ha bizonyos termekek nagyobb kockazatokat hordoznak masoknal, masreszrol pedig fontos azt is figyelembe venni, hogy a gyogyszer is egy termek, amit cegek allitanak elo bizonyos specifikaciok, szigoru szabalyrendszerek betartasaval. Ettol fuggetlen ugyanugy megy a lobbitevekenyseg, a konkurenciaharc es a profit hajszolasa, mint minden mas teruleten. A kulonbseg csak az, hogy ameddig abba nem betegszunk bele, hogy egy Toyotaban ulunk Audi helyett, addig erre megvan az esely egy rossz gyogyszer szedesevel. Epp ezert, nem hagyatkozhatunk kevesbe a sajat tudasunkra, tajekozodokepessegunkre es jozan eszunkre amikor gyogyszerekrol van szo, ahhoz kepest, mint pl. amikor kocsit veszunk. Tehat, ha tudjuk azt, hogy nekunk jo az algopyrin vagy ibuprofen paracetamol helyett, akkor vegyuk azt! De ettol meg a paracetamolra is szukseg van a piacon. Az meg, hogy a haziorvosok rogton a paracetamolt tomik az ember szajaba, inkabb a rossz es elavult protokolloknak koszonheto szerintem, de biztos vagyok benne, hogy ha algopyrinre kerunk helyette receptet, akkor arra fog irni a haziorvos.

DFK 2017.09.22. 14:39:52

@BéLóg: ebben sajnos teljesen igazad van. Az Algopyrinnek az az egy "veszélyes" mellékhatása van (egy millióból egy esetben!), hogy leveri a fehérvérsejtszámot.
És igen, a paracetamol veszélyes.

Peetee 2017.09.22. 14:47:30

Én a saját példámat tudom hozni. Crohn-beteg vagyok 5éve. Gyógyszeresen jól kezelhető, de folyamatos kontrollt és odafigyelést igényel a betegtől, és sok apró vacak mellékhatása van. Tavasszal volt egy LELKI mélypontom, nehezen viseltem a munka-otthon-család nyomását, mellette a betegség tüneteit és a szélmalomharcot. Szarul lettem, erősödtek a tüneteim, gyengeség, állandósuló hasmenés, fáradtság, aluszékonyság...stb. Végül saját magamat ráztam meg és (szó szerint) rángattam fel a kanapéról. Nem szedtem több gyógyszert, nem szedtem más gyógyszert, az élet alakult, problémák megoldódtak, közben fejben is rendbe tettem a dolgaimat. Pár hét alatt jobban lettem, jobban, mint előtte voltam: jó étvággyal ettem, a testsúlyom gyarapodott, életerősnek is éreztem magam. HA ÉN EKKOR bármilyen homepoátiás szerhez nyúltam volna, akkor most itt tamtampoznék, hogy attól lettem jobban és engem az gyógyított meg. Sokan vannak úgy vele, hogy valami bajuk van, beszednek rá minden sz@rt, aztán amikor jobban lesznek a gyógyszerektől, vagy saját maguktól, az események/körülmények/élethelyzetek változásától, akkor kikiáltják a Béla bácsi kakukkfüvét csodaszernek, mert ők attól gyógyultak meg a halál torkából...közben meg NEM!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.22. 14:51:03

@Papírzsepi: @steery:

"Tény: a vegyszeres kémiai gyógyszerek jóval károsabbak, veszélyesebbek az emberekre és a környezetre, mint a homeopátiás készítmények."

Így igaz, a hagyományos gyógyszereknek se szeri , se száma mellékhatásuk van. A homeopátiás szereknek nincs semmi mellékhatásuk. Persze gyógyhatásunk sincs... :D

@DFK:

"A homeopatás szer..."

Rosszul írod: nem homeopátiás szEr, hanem szAr.

@Bambano:

"azt mondják, hogy a vízbe tett hatóanyagra a víz molekulái emlékeznek, ami hígításkor is megmarad"

Ez bizony igaz. A vízmolekulák - pontosabban az ionok közötti hidrogénkötések - több megmaradhatnak, így a víz valóban emlékezik arra, milyen anyagok voltak feloldva benne. A bibi csak az, hogy ez az emlékezet nem túl hosszú, pár pikoszekundumig tart csak, ami kissé megrövidíti a homeopátiás szarok eltarthatóságát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.22. 14:53:12

@Balazs111:

"De ettol meg a paracetamolra is szukseg van a piacon."

Persze, hogy szükség van, hiszen a paracetamol nélkül a májátültetést végző orvosok munka nélkül maradnának.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.22. 15:01:28

@BéLóg:

"Éppen ezért rohadt könnyen túl is adagolható."

Nem utolsó sorban azért is túladagolható, mert sok különféle néven forgalmazzák. Azt még megjegyzi a beteg, hogy az X nevűből napi akárhány darabnál többet nem szedhet be, de aztán ha nem múlik a fájdalom, akkor elkezdi szedni az Z nevű, szintén paracetamol tartalmű szart. Aztán feliratkozhat a várólistára és reménykedhet, hogy neki is jut majd egy májdonor.

2017.09.22. 15:07:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Barcsak igy lenne! Ez azt jelentene, hogy nincsenek majbetegsegek es alkoholizmus a Foldon! :D :D :D
De komolyra forditva a szot: attol meg, hogy van, nem kotelezo szedni! Ameddig megveszik es a hatosagok engedelyezik, addig el fogjak adni, mert sok penz van benne es olcso eloallitani. Ennyi.

Bobby Newmark 2017.09.22. 15:14:02

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Az a helyzet, hogy a működésképtelen agyad ebben a témában IS faszságokat termel.

A kutyád jobban lett 3 hétig, de ennek nettó semmi köze a homeopátiához, mert az nem egy kutyánál, hanem emberek MILLIÓINÁL hatástalannak bizonyolt, ÉS szembemegy az elmélete is mindennel, amit a világról BIZTOSAN TUDUNK.

Az, hogy te egy ostoba gyökér vagy, és a homeopátiának tulajdonítod a dolgot, az csak a te tudatlanságod és racionális gondolkodásra való képtelenséged bizonyítja.

DFK 2017.09.22. 15:15:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: valóban a szer kifejezés is túlzás. Én a gyógyszer megnevezés ellenében használom a homeopátiás vackokra.

Bobby Newmark 2017.09.22. 15:15:32

@elmexicano.hu: A helyesírás elég szar példa, mert a nyelv az változik, az írással együtt. (utcza, hogy egyetlen példát említsek)

A természeti törvények ezzel szemben meg nem.

Bobby Newmark 2017.09.22. 15:17:55

@steery: Aha, hát igen, ilyen az, amikor egy paranoid skizofrén nem szedi a gyógyszereit...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.22. 15:25:34

@BéLóg:

"Azt már nem is mondom, betolnak a gyógyszergyárba két tonna kőport, szart, meg nem tudom mit, sót, vizet meg akármit, majd ebből MILLIGRAMMOS hatóanyagú gyógyszereket készítenek és qrvadrágán értékesítik."

Ezt hívják vivőanyagnak. Egyik funkciója az, hogy egyáltalán beszedhető méretű legyen a tabletta, mert hát pár milligramm hatóanyag önmagában nem túl nagy.

A másik funkciója a felszívódás elősegítése ill. szükség esetén késleltetése. Vannak olyan hatóanyagok, amelyek önmagukban fel sem szívódnának vagy pl. más vivőanyag kell tablettához és megint más injekcióhoz. Legegyszerűbb példa a vas. Próbálj meg vashiányos beteggel vasszegeket etetni. :D

Beszélj egyszer egy gyógyszerésszel és kérdezd meg tőle, miért van az, hogy a különböző generikus gyógyszereknek (azonos hatóanyaggal, de eltérő vivőanyagokkal) kisebb-nagyobb mértékben eltérő lehet a hatásuk.

Balazs111 (törölt) 2017.09.22. 15:42:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Na igen, pontosan ez az, amit fent is irtam... Az emberek altalaban ugy alkotnak velemenyt rengeteg komplex teruletrol, jelen esetben a gyogyszergyartasrol, hogy valojaban fogalmuk sincs rola... Azt mar alig merem leirni, hogy a legtobb gyogyszer, taplalekkiegeszito, vitamin, eteladalek stb. olyan szerves vegyuletekbol keszul, amit valoszinuleg koolajbol allitanak elo kemiai szintezisek utjan... Erre persze az lesz majd sok reakcio: "na ugye, tudtam en, koolajat etetnek velunk, mert az a celja a hatterhatalomnak, hogy mindenkit romma mergezzen" es hasonloan ertelmes kommentek... Ezert kellene normalis minosegben es mennyisegben tanitani az termeszettudomanyokat az iskolaban!!!

Medgar 2017.09.22. 15:51:26

@steery: A homeopátiás szereket szerinted hol kapod meg?

Atomic Warning 2017.09.22. 15:56:06

Hiába van valakinek 6 diplomája meg 8 nyelvvizsgája, ha az humán területről származik, akkor reál területen az illető nagy eséllyel hülye. Tehát az ilyen érvelési hibához hozzá kéne tenni hogy reál vagy humán. Reál területen diplomás emberek között nagy eséllyel kevesebb a misztikus áltudományos bullshitben hívők száma.

Atomic Warning 2017.09.22. 15:58:48

Mesélje már el valamelyik hívő, hogyha a víz "emlékezik", akkor miért nem folyadék (tiszta víz) homeós gyógyszer, miért tejcukor, és ha tejcukor, akkor az miért nem szennyezi a víz "rezgéseit" úgy mint a mobiltelefonok vevőegységei, és ha az mégis szennyezi, akkor miért nem ólomdobozban forgalmazzák, bár az sem véd meg minden ellen, pl a neutrínósugárzást hogyan lehet közömbösíteni?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.22. 16:23:51

@Atomic Warning:

"Hiába van valakinek 6 diplomája meg 8 nyelvvizsgája, ha az humán területről származik, akkor reál területen az illető nagy eséllyel hülye."

Erre én vagyok a legjobb példa. Humán szakon végeztem, a műszaki és természettudományos dolgokhoz valóban tökhülye vagyok.

"akkor miért nem folyadék (tiszta víz) homeós gyógyszer, miért tejcukor"

Vannak folyékony homeós szarok is. A cukorgolyónak is van víztartalma. A benne lévő víz kristályos elrendezésben van, ezért normál külső hatásra a víz emlékezetében tárolt gyógyító információ nem változik meg.

"miért nem szennyezi a víz "rezgéseit" úgy mint a mobiltelefonok vevőegységei"

A cukormolekulák csak erőteljes külső gerjesztés hatására sugároznak, ez normál körülmények között nem jelentős. A mobiltelefonok elektromágneses sugárzása azért rontja a homeopátiás szarok hatását, mert gerjeszti a cukormolekulákat és rezgésbe hozza a kristályrácsban lévő vízmolekulákat, amelyek ennek hatására elveszítik információtartalmukat. A mobiltelefonok ui. nem folyamatosan sugároznak, hanem időmultiplexben, de amikor épp sugároznak, akkor ezt nagy teljesítménnyel teszik.

Mellesleg rossz a kérdésed, a mobiltelefonoknak nem a vevőegységük van káros hatással a homeós szarokra, hanem az adójuk. A vevőrészben csak egy igen kis teljesítményű keverőoszcillátor van, annak elenyésző a hatása. Mivel az adó készenléti állapotban is időnként bejelentkezik az adótóronynál, ezért káros lehet. De szerencsés esetben a gyógyszertárban tartózkodás alatt épp nem történik ilyesmi, ezért ekkor nem kell kidobni az összes drága szart.

"pl a neutrínósugárzást hogyan lehet közömbösíteni?"

Antineutrinósugárzással, mi mással?

"Reál területen diplomás emberek között nagy eséllyel kevesebb a misztikus áltudományos bullshitben hívők száma."

Erre azért ne végy mérget. A Műegyetemen fizikát, kvantumfizikát oktató ismerősöm méltatlankodott nemrég, hogy a leendő építészmérnököknek úgy oktatják a földsugárzást, mintha az valami valóban létező dolog lenne.

BiG74 Bodri 2017.09.22. 16:41:23

Ó anyám, az a kurva víz egy kicsit jobban emlékezhetne az előttem úszó bigére, legalább addig amíg odaérek!

Az állati homeopatiával az a baj, hogy büntetés nélkül turbózhatóak a "gyógyszerek" valódi mennyiségű és hatású kemikáliával, ami képes a bajt elfedve rövidebb-hosszabb ideig közérzetjavulást elérni.

Thomas Dantes 2017.09.22. 16:42:49

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Te minden témában ennyire hülye vagy? Azért ez már tehetség

Thomas Dantes 2017.09.22. 16:53:11

Aki hisz ebben az ökörségben, egyszer az életben vezesse már le képletekkel, egyenletekkel hogy hat! Hogy? Nem mesét kértek, hogy a macska feltámadt. Sem az nem érdekel ,hogy a szomszéd néni seggén visszanőtt az aranyér.
Hogy működik? Emlékszik a víz? A molekula? Hogy? Hogy emkékszik? MIlyen rezgés? Az mit jelent? Van ennek mértékegysége, foka? Hogy mérjük?
Például tudjuk mennyi egy adott x atom súlya. Vagy mekkora y molekula.
Vagy mi történik ha x és y anyagot vegyítjük. Ez mérésekkel, képletekkel igazolható, laboratóriumi körülmények között bizonygatható.

Na ilyet kérek. Tessék. Hajrá, gyerünk. Na persze hiába, ilyen soha nem lesz.
Egyébként miért nem megy az autóm homeopátiás benzinnel? Miliárdszorosan szűrt vízzel amiben volt egy csepp benzin. Miért nem emlékszik a benzinre a víz?

Ha beleverem egy pohár vízbe, azt milószor hígítom és befecskendezem egy nő nemiszervébe, terhes lesz? Ha nem , miért nem?

Miért nem rúgok be, ha 10000000 liter vízbe egy csepp pálinkát teszek, azt átszűröm milliárdszor és iszok belőle? Az alkoholt miért nem jegyzi meg?

Ha ciánt teszek vízbe, azt több milliárdszor átszűröm, higgítom, miért nem halok meg? A méregre miért nem emlékszik a víz?

A víz molekula kiválogatja mikor mire emlékszik? Milyen alapon?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.22. 17:02:45

@Thomas Dantes:

"A víz molekula kiválogatja mikor mire emlékszik? Milyen alapon?"

Az, hogy a víz mire emlékszik, attól függ, mi van a homeopátiás szar dobozára írva.

tomcsicsi 2017.09.22. 17:15:23

Edward Jenner, Albert Sabin, Louis Pasteur, Robert Koch, Frederick Banting, James Rickard Macleod, Charles Nicolle, Alexander Fleming, Max Thelier, Selman Waksman, Arvid Carlsson. Csak néhány név, akik a gyógyszerlobbi bérencei voltak. Inkább hagyták volna az ajurvédistákra, homeopatológiásokra, füvesemberekre, sámánokra satöbbi, hogy több százmillió ember életét megmentsék, ezzel is lehetővé téve a rá következő generációk egész sorának, hogy ne haljanak meg járványokban, addig gyógyíthatatlannak hitt betegségekben és hogy real-barca meccset nézhessek HD tívín, nem pedig lovagi tornát a mező közepén lenvászon zsákruhában, miután jól befaltam a hagymáskrumpli ebédem.

Powerslave 2017.09.22. 17:26:33

Remek poszt - mármint azt a pár nyelvtani hibát és elgépelést leszámítva.

Egy gondolatra azonban hadd reagáljak magam is:
"érdemes megnézni, hogy a nagy homeopátiás cégek milyen nettó árbevétellel büszkélkedhetnek. Én is szívesen keresnék ilyen kevés munkával és befektetéssel ilyen sok pénzt…"

1. A vadkapitalizmus egyik szépsége, hogy aki ilyen mértékben hülye, az megérdemli, hogy ennyire lehúzzák
2. Személy szerint hálás vagyok a homeopátiának (illetve a Laposföld-elméletnek), hogy lerántja a leplet az emberi sötétség mértékéről

BTW valamelyik Tőgyarcú Barom (kopirájt Mucsi) kifejthetné, hogy a vízből a hidrogén, avagy a Zokszigén (kopirájt Szalacsi) képes-e emlékezni, ezt milyen mechanizmus mentén teszi, és hogy mindezek tükrében a válaszadó hogyan járhatta ki a 8 általánost, ha egyáltalán...

Továbbá, ha a hidrogén az emlékező komponens, érdeklődnék, van-e bűntudata a Hindenburg miatt.

Bobby Newmark 2017.09.22. 17:32:49

@Thomas Dantes: Ilyen egy igazi hülye, aki az égvilágon semmihez sem ért. Szerinted miért bérkommentelő? Be tudja pötyögni, amit az agitprop irodában elvárnak tőle, másra nem alkalmas. Ha az lenne, nem ezt csinálná.

Bobby Newmark 2017.09.22. 17:38:22

@Powerslave: Ó! Óóóóóóóóóóóóóóóó!

Kéne Hindenburg-vizet árulni mikro kiszerelésben.
"Ez az ampulla a Hindenburg robbanásakor az elégett hidrogénből keletkezett vizet tartalmazza. A baleset után Uwe Hartstatter gyűjtötte össze, tisztította és desztillálta, és 2016-os haláláig a lakásában őrizte."
Meg valami kamu hatást kéne tulajdonítani neki, véd a rák ellen, vagy valami.

Kíváncsi lennék, mennyire szopnák be az idióták. Szerintem tövig.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.22. 17:48:27

@Powerslave:

"BTW valamelyik Tőgyarcú Barom (kopirájt Mucsi) kifejthetné"

Köszönöm a megtisztelő címet.

"hogy a vízből a hidrogén, avagy a Zokszigén (kopirájt Szalacsi) képes-e emlékezni"

Mindkettő együtt.

"ezt milyen mechanizmus mentén teszi"

Hidrogénkötések útján:

en.wikipedia.org/wiki/Hydrogen_bond

A hidrogénkötések útján vízmolekula-láncok alakulnak ki, amelyek "emlékeznek" azokra a vegyületekre, amelyekkel a víz érintkezett. Legalábbis pár pikoszekundumig vagy még rövidebb ideig.

"mindezek tükrében a válaszadó hogyan járhatta ki a 8 általánost, ha egyáltalán..."

Én inkább arra lennék kíváncsi, vajon TE milyen alapon becsmérelsz engem, aki tudományosan korrekt választ adok a kérdésedre. Tudod, abból, hogy a homeopátia nettó hülyeség, még nem következik, hogy egyes részleteiben nincs valami minimális tdományos igazság, még ha csak véletlenül is. A víz memóriája ilyen: messze nem úgy működik, ahogy a homeopátia állítja, messze nem elegendő ideig áll fenn, messze nem is alkalmazható gyógyításra, de ettől maga a jelenség még létezik.

Tudod, nem elég nagy arccal kijelenteni, hogy a hp hülyeség. Azt sem árt tudni, miért hülyeség és milyen valóságalapja van, még ha az minimális is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.22. 17:51:17

@Bobby Newmark:

Állítólag létezik álmatlanság ellen holdfénnyel kezelt hp szar, de létezik a berlini fal anyagából készült hp szar is klausztrofóbia ellen.

2017.09.22. 17:53:49

Én kötelezővé tenném középiskolában Ráth-Végh István: Az emberi butaság című összefoglaló munkáját.
Lehet többre mennénk vele, mint Gárdonyival.
Gyönyörűen elemzi ezt a homeopátia jelenséget, szórakoztató példákkal.

2017.09.22. 17:55:22

Egyébként azok az orvosok se hisznek benne, akik csinálják. Csak elég gátlástalanok, hogy ebből megéljenek. A butaság vámszedői csupán.

BiG74 Bodri 2017.09.22. 18:17:44

@Powerslave:
Tőgyarcú? Az meg mi?

Amúgy az emlékező mechanizmusok sokfélék, és hasznosak is lehetnek, ezért kutatottak is ugye. A víz pedig az egyik legizgalmasabb anyag amit még mindig nem ismerünk teljesen.
Viszont az ilyen homeopatiához hasonló sarlatánságok, hasonlóak abban, hogy meglévő tudományos eredményekre kívánnak építkezni, hogy a hitelességük meglegyen, bár végtelenül képesek kicsavarni azokat.

elmexicano.hu 2017.09.22. 18:24:06

@Bobby Newmark: Teljesen irreleváns a kérdés szempontjából. A lényeg az, hogy a helyesírás is „szokásjog” alapján működik az emberek 99%-ánál, nem pedig a leírt szabályok alapján. Egy átlag laikus éppúgy nem ismeri a természeti törvényeket sem, ahogy a helyesírási szabályokat, itt a párhuzam. Ezért neki az számít, hogy a többség miben hisz vagy mit csinál. ;)

Thomas Dantes 2017.09.22. 18:43:30

@tomcsicsi: A gyógyszerlobbi emberi miatt nincsenek ma halálos járványok Európában, a megszülető gyerekek 99%-a felnőhet. Szívesen.

Thomas Dantes 2017.09.22. 18:44:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ja hogy ettől függ. Akkor fogok egy doboz vizet ráírom hogy benzinre emlékszik és megy tőle a kocsim. Zsír.

Thomas Dantes 2017.09.22. 18:46:08

@BiG74 Bodri: Tessék egy emlékező mechanizmus: mimetikus polialloid.

Atomic Warning 2017.09.22. 19:13:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az nagyjából úgy szokott lenni, hogy egy magasan reál végzettségű nem próbál meg művész lenni. Ezzel szemben egy magasan humán végzettségű úgy dobálózik az áltudományos bullshittel, hogy fogalma sincs mit beszél, csak kvnatum....-al kezdődjön minden mondata. Érdekes hogy a két folyamat nem felcserélhető.

Hiába vannak folyékony homeós szarok is, azok sem tiszták. Azon kívül ha azok mégis tiszták, a homeós "gyógyszerek" 90%-al szilárd tejcukor. Akkor azok átverések?

A szilárd állapotú homeós cuccnak mégis mennyi a víztartalma? Ez a kristályos állapotú víz a cukorban nyilván hülyeség. :) (nem gondolom hogy komolyan írod)

Tehát a mobiltelefonoknak nem a vevőegysége, hanem az adóegysége a probléma. Akkor maguknak az adótornyoknak miért nem probléma a térereje, ami mindig mindenhol jelen van? Mondjuk azt nem kérhetik hogy kapcsolják ki az adótornyokat, de akkor mi értelme van kikapcsolni a mobiltelefonokat?

Hogyan kell előállítani az antineutrínó sugárzást, és mivel, és ki képes erre? (nyilván senki, az egész felvetés egy baromság)

Lehet olyan reál végzettségű persze, aki valami miatt ezós lesz. Mint ahogy lehet egy művész is teljesen realista. De az arányok szerintem nagyon el vannak tolódva abba az irányba, hogy a humán végzettségűeknek lehet eladni az ezotérikus bullshitet áltudományos körítéssel. Ez magyarázhatja azt, hogy alapvetően a nők a célcsoport és nem a férfiak, ami elég nagy probléma. Ráadásul ha egy kapcsoltban egy nő behülyül, a férfi ritkán nem áll ki mellette, még akkor is ha tudja hogy baromság. Mondjuk én simán lebaromállatozok akárkit aki ezózik a közelemben, és nem is viselnék el senkit a magánéletemben aki egy kicsit is fogékony az ilyesmire.

tomcsicsi 2017.09.22. 19:26:58

@Thomas Dantes: :) Köszönöm! Ha jobban végigolvasod pontosan ugyanezt írtam, csak egy olyasvalamibe csomagolva, amit úgy hívnak, hogy: irónia. Szövegértésből kisegyes ;)

BiG74 Bodri 2017.09.22. 19:29:57

@Thomas Dantes:
Köszönöm, és mit csináljak vele?

Powerslave 2017.09.22. 19:37:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Szalmabáb, kedves!

Életszerű, a homeopátiát (vagy más misztikus baromságot) is alátámasztó "vízmemóriáról" beszélgetünk, nem kvantumszámítógépet építünk. Szezon és fazon.
Ha a témába egy kicsit sem vágó jelenségre apellálva vitatkozol, a saját álláspontodat degradálod a szőrszálhasogatás/okoskodás szintjére; nincs itt szükség arra, hogy célzottan téged becsméreljelek (nem is volt tervben, lásd alant).

Egyébiránt ez a néhány pikoszekundumos tétel is sántít a jelen kontextusban:
- A hígítás az ilyetén molekularendeződéssel interferál
- Kedvenc vizecskénken kívül szinte minden más elegyről elmondható, hogy elhanyagolható ideig megmarad(na) benne valamilyen formában a szennyeződés nyoma; ergo ilyen gondolatmenet mentén gyakorlatilag minden elegynek memóriája van

"Tudod, nem elég nagy arccal" bizonygatni, hogy az átlag proletárhoz képest kvantumfizikus vagy. Nem árt, ha a mondandódnak hozzáadott értéke is van :)

"Tudod, abból, hogy a homeopátia nettó hülyeség, még nem következik, hogy egyes részleteiben nincs valami minimális tdományos igazság, még ha csak véletlenül is. "
Pontosan így működnek az áltudományos tanok. Ettől még a víz nem fog felköszönteni a születésnapodon, de még csak dinamikus adattárolásra sem lesz nagyon alkalmas.

"Én inkább arra lennék kíváncsi, vajon TE milyen alapon becsmérelsz engem, aki tudományosan korrekt választ adok a kérdésedre."
Sajnos lemerült az időgépem, épp a töltőn lóg. Ezek a fránya akksik...
Pedig esküszöm, előbb ellenőriztem volna, hogy tudományosan korrekt válasszal replikáznál-e. (Egyébként a tudományos korrektség itt egy picit hibádzik: "amelyek "emlékeznek" azokra a vegyületekre, amelyekkel a víz érintkezett.")

Az igazat megvallva egy kisebb összegben fogadni is mertem volna, hogy bár nem kifejezetten neked lett címezve, ráharapsz a kérdésre, méghozzá pontosan ilyen hangvételben. :D Minimum érdekfeszítő, nevezzük emberkísérletnek.

Powerslave 2017.09.22. 19:40:23

@BiG74 Bodri: Na, ez így egy korrekt válasz.

Tőgyarcú Barom - www.youtube.com/watch?v=0a5Vq2zoCCU

Powerslave 2017.09.22. 19:42:18

@Bobby Newmark: Adom. Esetleg valami Hindenburg-kenőccsel kellene próbálkozni, az elég rendhagyónak tűnik ahhoz, hogy szeressék ezek a drága különcök.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.22. 19:48:45

@Powerslave:

Galambom, ha már szalmabábról beszélsz, nézz a tükörbe. A kommented többi része semmilyen szempontból nem üti meg azt a szintet, hogy reagáljak rá.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.22. 20:25:27

@Atomic Warning:

Kapcsold be az irónia-detektorodat. A kommentemben szándékosan és jelzés nélkül kevertem a valós műszaki infókat a homeós ill. áltudományos marhaságokkal. Aki képben van, szét tudja őket választani, aki meg nincs, annak úgyis mindegy.

"A szilárd állapotú homeós cuccnak mégis mennyi a víztartalma? Ez a kristályos állapotú víz a cukorban nyilván hülyeség. :) (nem gondolom hogy komolyan írod)"

Pár százalék. A fejtegetés többi része nyilván irónia, biztos észrevetted.

"Akkor maguknak az adótornyoknak miért nem probléma a térereje, ami mindig mindenhol jelen van?"

Azért, mert egy adótorony általában messzebb van a homeós szarokat áruló gyógyszartártól, mint a vásárló telefonja. Na meg a telefon adója eleve kisebb teljesítményű, ált. max. 2W, de többnyire kevesebb (az adótorony vezérli a telefonod adóteljesítményét).

"de akkor mi értelme van kikapcsolni a mobiltelefonokat? "

Azért, hogy a vevő már eleve kellő áhítattal lépjen be a homeós gyógyszartárba.

"Hogyan kell előállítani az antineutrínó sugárzást, és mivel, és ki képes erre? (nyilván senki, az egész felvetés egy baromság)"

Béta-bomlás.

"a humán végzettségűeknek lehet eladni az ezotérikus bullshitet áltudományos körítéssel."

Próbáld meg velem. :P

"Ez magyarázhatja azt, hogy alapvetően a nők a célcsoport és nem a férfiak"

Nem is tudom. A Műegyetemen tudtommal már a legtöbb karon többségben vannak a lányok.

Bobby Newmark 2017.09.22. 20:35:34

@Atomic Warning: Az IT szektor is különösen fogékony a bullshitre, furamód. Pedig őket inkább reál kategóriába tenném... Mondjuk ott inkább a konteók, meg az ilyen "a világ csak egy hologram!" elméletek hódítanak. Ilyen szakmai ártalomnak érzem náluk, hogy "ami elképzelhető, logikusan felépített, és még hihető is, az szükségképpen igaz is, további vizsgálat, és az elmélet ütköztetése a valósággal nem szükséges".

Bobby Newmark 2017.09.22. 20:41:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nekem a "kedvencem" Zsigovits (István? fasztudjamár) volt, aki a betontechnológia tárgyában az első két előadáson nettó szcientológiát "oktatott". Ilyen szódefiníciók, meg a belépő szintű hülyeségek.
Szobatársam kissé labilis lelkületű volt akkoriban, faszi ezt kiszúrta, három napig "vizsgáztatta", meg tömte a fejét a szokásos "hatalmas potenciál van benned, de van, ami visszahúz" baromsággal.

Feldobta a talpát a rohadék már, szerencsére.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.22. 20:42:19

@Bobby Newmark:

Egy programozónak mégis miféle természettudományos alapképzettsége van?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.22. 20:43:22

@Bobby Newmark:

Még szerencse, hogy nem vitte el egy auditálásra.

Atomic Warning 2017.09.22. 20:46:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem gondoltam azt, hogy a válaszok komolyak. Így viszont viszonylag könnyű őket cáfolni.

Atomic Warning 2017.09.22. 20:50:16

@Bobby Newmark: A férfiak konteóznak, a nők ezótéria fogékonyak. A kettő nagyjából kompatibilis egymással.

Atomic Warning 2017.09.22. 20:53:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Alapvetően reál érdeklődés, magas szintű matematika, nem beszélve a programtervezési képességről. Előfordulhat hogy az infósok bullshiteznek meg konteóznak ettől függetlenül, de nem azért mert ők infósok, hanem mert az jópofa dolog, és még csajozni is lehet vele :). Azon kívül pl a UX tervezés egy inkább kreatív mint reál folyamat, és ők is infósok.

Bobby Newmark 2017.09.22. 20:56:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Matek nemtom természettudománynak számít-e. Némi fizika, elektronika... ami a hardverből jön, meg árammal kapcsolatos.

Egyetem, magyar oktatás, tömik őket széles körben feleslegesnek gondolt, elméleti információkkal.

Bobby Newmark 2017.09.22. 20:59:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez volt a célja, elhiheted.

Egyébként a faszi kitűnő betontechnológus volt, rengeteg pénzt is keresett vele, amit aztán az utolsó fillérig arra költött, hogy elküldje a lányát amerikába a fő szci-orgba "tanulni".

2017.09.22. 21:16:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Elnézést, hogy beleszólok:

""de akkor mi értelme van kikapcsolni a mobiltelefonokat? "

Azért, hogy a vevő már eleve kellő áhítattal lépjen be a homeós gyógyszartárba. "

Annyi az értelme, hogy ne készüljön hangfelvétel a sarlatán dumáról! Ne lehessen perelni...

Másoknak: a magas szintű matematika különösen nem természettudomány!

Revolutionist 2017.09.22. 22:19:34

Bár a poszt minden szava szerintem abszolút helyes és igaz, tehát a kókler bizony nagyon szánalmasan és primitíven próbált a homeopátia mellet érvelni, szegény ordítóan ostoba (hiába is orvos esetleg) és jobban járt volna ha inkább nem nyilatkozik meg, azonban a homeopátiát, mint olyat, már jóval árnyaltabban látom.
Ez a homeopátia kontra hagyományos tudományos orvoslás vita, kb olyan szerintem, mint a kreáció - evolúció vita... parttalan... az evolúciót sem sikerült eddig bizonyítani, a kreációt sem sikerült eddig cáfolni, és ugyanígy, a homeopátiát sem sikerült eddig sem bizonyítani, sem cáfolni!. Bizonyám! Ez a mostanában port kavart új kutatás sem cáfolja meg, és nem állítja tényként, hogy biztos, hogy a homeopátia mint olyan, mindenestül és önmagában alapvetően és általánosan egy hamis téves valami. Hanem csak és csakis azt mondja ki (amit tudtunk eddig is mellesleg), hogy biztos hogy NINCS FIZIOLÓGIAI HATÁSA a homeopátiás szereknek. Azonban mivel a homeopátia transzcendens elveken nyugszik, ezért nem is állította soha, hogy fiziológiás hatása volna.. tehát ezzel az "új eredménnyel" illetve állásfoglalással a tudósok ismét a spanyolviaszt találták csak fel.... Hiszen eddig is tudott volt, hogy a homeopátiás szerben nincs ott semmilyen hatóanyag, csak a semleges médium anyag van az üvegben, és eddig is tudott volt, hogy közvetlen fiziológiai hatása nincs a homeopátiás szernek a szervezetre. A tudomány azt vélelmezi (és ez sincs bizonyítva), hogy az pusztán csak placebó. A homeopátia azt mondja, hogy bár valóban nyilván jelen van a placebó IS egy gyógyulásos esetben (mint ugyebár általában mindig, akár pozitív akár bizony negatív módon is, hiszen bizony van negatív placebó is, ellen hit is), de nem csak az, hanem ott van még egy effektus, ami viszont már kilóg jelen tudományos világképből szerintük, mégpedig ugyebár az a bizonyos úgymond transzcendens rezgés, ami ugyebár ugyanabból a fajta dologból, izéből áll, mint pl az aura, vagy éppen az ember lelke, vagy éppen a holtak szelleme stb, transzcendens, sziderikus, éteri ha tetszik (bár az inkább a rádióhullám, de használják a misztikus energiákra is), továbbá ugyanaz a rezgés, mint a hatóanyag amire hivatkozik, csak fizikai anyag nélkül, csakis a spirituális rezgés... Namost ebben viszont az a különös, hogy a TUDOMÁNY IS MÁR FELFEDEZTE EZT A FAJTA ENERGIÁT!!!! Ahogy fejlődik a tudomány és egyre mélyebben hatol a mikrovilágba, úgy fedez fel újabb és újabb furcsaságokat ugyebár nemlokalitás vagy éppen a határozatlansági elv, a kettős természet, a sötét energia stb... Ugyebár ismerünk már antianyagot, bozonokat, húrelméletet több dimenzióval, multiverzummal stb Mindezek közt a tudomány részben erős teóriákat, részben tényeket is tud már bemutatni, amelyek igencsak gyaníthatóan lehetséges, hogy ugyanazok, mint az ezoteria ill. misztika által kultivált okkult erők, energiák, rezgések. Ezért kvantumoznak a sarlatánok, mert erre próbálnak áltudományos rizsát kitalálni, mivel szakszerűen elmagyarázni nem tudják... Tehát a részecskefizikában bizony nem kizárt hogy meg fogjuk találni előbb-utóbb, mint a lélek, mind az Isten, mind a többi misztikus dolog reális magyarázatát, az auráét is és azt a rezgést is, azokat a részecskéket, amik alkotják a homeopátia hatását (és nem hatóanyagát)... vígan lehet továbbra is, hogy ez így van. Azt, hogy a homeopátia hatástalan, nem nagyon lehet biztosan megállapítani, tehát maradéktalanul cáfolni, mint ahogy bizonyítani pláne nem, azt hogy hatásos. Vannak esetek amikor egész jól működik, talán tisztán placebó, de nem biztos (hiszen a placebót nem tudjuk mérni, nem tudjuk empirikusan megragadni, csak sejtések vannak, hogy ezt most valószínűleg placebó, ez nem placebó, de hogy együtt hat-e valamivel vagy sem és milyen arányban, arra nincs semmiféle mérési vagy számítási lehetőségünk egyelőre. Vannak esetek amikor hatástalan a homeopátia, itt mondhatjuk, hogy ellen-placebó dolgozott vagy épp azt hogy lám-lám hatástalan, ám ezt sem állapíthatjuk meg őszintén tökéletesen biztosan még ezesetben sem, hiszen erre sincs sem számítás sem mérés, semmilyen empirikus módszer. A statisztika marad ugyebár, megnézni hogy hány placebós kezelés volt hatásos és hány nem. Csak a baj az, hogy ez bár már egyfajta mérés és számítás valóban, csak éppen teljesen pontatlan, egy sor hibalehetőség van. pl hazudik az illető, akár a sarlatán homeo doki, akár az álmodozó homeo hívő beteg... A másik még nagyobb hibafaktor, hogy ha tudja a tesztalany hogy most ez egy teszt, máris befolyásolja a hitét, a placebóját ez a tudat így nem a természetes eredményt kapjuk és hosszan lehetne sorolni még az egyéb az ilyen felmérés pontosságát rontó tényezőket és hatásokat. Tehát az egyszeri gondolkodó szemlélődő igazságkereső, továbbra is csak agnosztikus maradhat e kérdésben, eme legújabb eredmény sem elégíti ki... marad továbbra is tehát az, hogy talán lehet hogy mégiscsak működik... vagy talán mégsem...? NEM TUDJUK! Továbbra sem tudjuk biztosan... ;)

Revolutionist 2017.09.22. 22:38:49

Egyébként még annyit, hogy egy érvet felejtett el a nagy érvelés közben ez a kedves lelkes homeo-lódoki... Pedig tán ez a legjobb érv. Mégpedig, azt, hogy a homeopátia eredete ősi. A homeopátiát már több ezer éve ázsiai taoista alkimisták használták, Európába is a már az ókorban behozták. Táltosok és sámánok is átvették, Igencsak egyívású kvázi orvoslás, mint a többi ősi természetgyógyász módszer, melyek közül jó néhányat már integrált a tudomány, mintpl akupunktúra, hipnózis ugyebár... egy középkori gyógyító mágus "boszorkány" (egyháztól kiátkozva ugyebár), ezeket mind alkalmazta, és mind jobb esetben sarlatánság, szélhámosság csalás bélyegét kapták, rosszabb esetben boszorkányság, okkultizmus, fekete mágia, sátáni praktika és máglya lett a vége... szegény derék kapucnis flótások pedig sok esetben a hipnózist, az akupunktúrát, akupresszúrát és a homeopátiát is (sok egyéb mellett, mittudomén fantomgyógyászat, aurasebészet blablabla). Az érdekes ezekben az, hogy ugyebár a hipnózis és az akupunktúra elfogadott már, a tudomány hitelesítette azokat. Sok egyéb természetgyógyászati ágazat sem lett még mindig megcáfolva, valójában még a kézrátételes gyógyítás sincs, még csak az sincs bebizonyítva, hogy tisztán placebó elven működnek, vagy van-e ott más hatás is... Nyilván az elsődleges a bizonyítás, azonban egy vérbeli természetgyógyász semmi késztetést nem érez arra hogy bizonyítson bármit, csak csinálja, és ha úgy érzi ő is és a hozzá járok is hogy hatásos a munkája, az neki bőven elég... Aki görcsösen bizonyítani akar, az máris egy jó jelzője annak, hogy sarlatánnal állunk szemben. Ugyanis van egy eléggé fontos tényezője szerintem eme kérdéskörnek (és nyilván nem én találtam ezt ki, nem a kisujjamból szoptam, hanem sokan gondolják így)... mégpedig arról van szó, hogy mi van ha léteznek igazi vagy nem tudom mi lenne jobb jelző, hiteles vagy valós (stb) természetgyógyászok, akiknél valóban történik "valami", valami titokzatos, valami ami miatt működik és nem csak a placebó, hanem tényleg fellép valami transzcendens energia működés, és meglehet, hogy a homeopátiát sem mindegy hogy ki készíti. Meglehet hogy csak bizonyos valami mód erre tehetséges ember képes elérni azt, hogy a bizonyos energia megmaradjon abban a tégelyben.... mások meg nem (bár ugyanazzal a módszerrel készítik vagy az is lehet hogy az igazi és jó gyógyászoknak van valami titkuk, valami rejtélyes technika, amit a kóklerek nem tudnak) és azok tényleg csak egy hatástalan nagy semmit sóznak a balekokra... (akár tudtukon kívül is). Mi van ha egy ősi tradicionális kínai homeopátiás mester gyógyszere, bár látszólag ugyanaz, fizikailag ugyanaz, mégis sokkal hatásosabb, mint egy lakótelepi zug homeopata terméke..? Vajon ez biztos hogy lehetetlen?

Bobby Newmark 2017.09.22. 23:11:45

@Revolutionist: És ennyi ésszel hogy a faszba maradtál eddig életben..?

Revolutionist 2017.09.22. 23:16:43

@Bobby Newmark: Úgy, hogy édesanyád tartott el és védelmezett... rám költötte általában a pénz zömét, amit a kuplerájban keresett....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.23. 07:22:47

@Revolutionist:

A fenti vélemények alapján ugye te humán végzettségű nő vagy?

2017.09.23. 09:46:24

@Bobby Newmark: max néha trollkodik. Ezúttal is valószínűleg ezt tette.

Atomic Warning 2017.09.23. 12:31:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem hiszem, ő inkább egy teljesen képzetlen és tudatlan férfi, aki ezzel az áltudományos bullshittel akar többnek tűnni mint amennyi.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.23. 13:08:40

@Atomic Warning:

A kérdésem ironikus volt. Arra utaltam, amit te írtál korábban: "a humán végzettségűeknek lehet eladni az ezotérikus bullshitet áltudományos körítéssel. Ez magyarázhatja azt, hogy alapvetően a nők a célcsoport ".

Na de ezt most nem kötözködésből írom, nehogy megsértődj. :)

Atomic Warning 2017.09.23. 13:34:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én értem a humorodat, nincs vele semmi bajom :).

A célcsoport lehet hogy a nők, de akik eladják meg kitalálják azok inkább férfiak.

zolia 2017.09.23. 14:11:28

@steery: "rengeteg bizonyíték van a működésére" - így, konkrétumok nélkül, mint általában.
Igen, ez szokott lenni az érv. Tudományos bizonyíték semmi.
Egyet mondj. Ne lózungot - konkrétumot.
Amúgy a gyógyszergyárak hatalmas profitéhségéről annyit, hogy a homeopátiás bogyókat is patikában veszed, gyógyszergyárak gyártják, és ha valamin, hát azon aztán van haszon. Hatóanyag nem kell bele, elég egy kis víz és cukor, plusz csomagolás. Kutatásra sem kell költeni, hiszen minek, kísérletek dettó.
Mindegy, a lényeg, hogy MI tudjuk, hogy a homeopátia működik, azt is, hogy hogyan, hiszen RENGETEG bizonyíték van rá.

Atomic Warning 2017.09.23. 14:31:07

@zolia: Nem csak hatóanyag nincs bennük, hanem nem kell a hatékonyságukat semmivel bizonyítani, gyakorlatilag nem kell időt tölteni a fejlesztéssel és a teszteléssel. 1 homeós kamu átlagáron kb 3000 ft, és ha olyan kedved van, egyszerre beveheted az egészet. Nem tudom, de szerintem kevés hagyományos gyógyszer van 3000 ft körül, és ezeket fejlesztették, tesztelték, és kettős vakteszttel bizonyították a hatásosságukat, a hatóanyag/összetétel pontosan dokumentálva van, mert ha ez nem így lenne, nem kaptak volna engedélyt. A homeopátia elvérzik a hagyományos orvoslás feltételei mellett, és elég disznó dolog hogy azt megkerülve hülyítik az embert a hatástalan semmivel.

zolia 2017.09.23. 14:55:42

@BéLóg: Most vegyen elő mindenki egy hoeopátiás készítményt, és nézze meg az összetevőket. Cukor, víz, továbbá hatóanyag. Nem, mégsem, mert az nincs. Mellékhatás: nincs. Szép is lenne, hatóanyag nélkül bármilyen mellékhatás.
Amúgy a gyógyszerek nem attól drágák, hogy van bennük néhány milligramm hatóanyag. Ha attól lennének drágák, akkor a generikus gyógyszereket sem adnák lényegesen olcsóbban. A gyógyszerek attól drágák, hogy egy rakás pénzt felemészt a fejlesztésükhöz szükséges kutatás, ami általában hosszú évekig tart. A fejlesztésbe ölt pénzt a gyógyszergyár - eléggé el nem ítélhető módon - szeretné viszontlátni. A generikus gyógyszerek azért olcsóbbak, mert ott már nem volt szükség kutatásra, annak a költségei már megtérültek.
Fentebb már kifejtettem: éppen a homeós cukorgolyók vannak pofátlanul túlárazva, mivel azoknak nem volt kutatás-fejlesztés, mert nem volt mit kutatni, fejleszteni. Hatóanyag sincs bennük - ezt ugye el is ismerik, hiszen csak emlékező víz van benne... Akkor mitől kerül olyan sokba? Csak nem a gyárak pofátlan profitéhsége az ok? Generikus cukorgolyók meg nincsenek... Bár lehet, hogy én majd belevágok, megelégszem a kisebb haszonnal. Aki a gyógyszergyárak gátlástalan profitéhségéről papol, nézze már meg egy ilyennek a csomagolását, ki gyártja a készítményt! Mert nem a Mari néni a falu egyik zsákutcájában!

steery 2017.09.23. 15:54:35

@zolia: Ez így mind hazugság, amiket állítasz. A homeopátiás készítmények gyártóinak rengeteg kísérletet és tesztet kell elvégezniük, mire megtalálják egy adott betegségtünet gyógymódját. Ezért van az, hogy bizonyos problémákra máig nincs homeopátiás szer, mert még nem találták meg a megfelelő hatóanyagot hozzá. És ugyanolyan komolyan veszik a dolgot, mint a kémiai vegyszerek gyártói. De mivel én nem ebben az iparágban dolgozom, nem férek hozzá a kutatási jelentéseikhez, így nem tudom most kapásból neked prezentálni ezeket. Ha ennyire érdekel a téma, írj valamelyik gyártónak és kérj tőlük dokumentumokat.
A homeopátiás készítmények sokkal olcsóbbak, mint a kémiai vegyszerek, így jóval kisebb a haszon rajtuk. A költségek a vegyszereknél sem a vegyianyagok beszerzési áránál jelentősek, hanem az előállítás és a mennyiségi arányok beállításainál. Itt derül ki, hogy ez az egész pocskondiázás valójában a pénzről szól.

steery 2017.09.23. 15:57:24

A téma iránt érdeklődőknek itt egy előremutató cikk a homeopátia működésének fizikájáról és a jövőbeli fejlesztésekről:
esemenyhorizont.uw.hu/2004/homeopat.html

Balazs111 (törölt) 2017.09.23. 16:32:49

@steery: Kerem fejtse ki bovebben, milyen tipusu kutatas kell egy hatoanyagot nem tartalmazo, artalmatlan anyagokbol allo formula kifejlesztesehez?

Emellett tovabbi logikus kerdesek:

Ha a feltetelezzuk, hogy a homeopatia valoban hatasos, emellet pedig azt tenyszeruen tudjuk, hogy sokkal konnyebben piacra dobhato, mint egy hagyomanyos, mivel mentes egy rakas teszt elvegzese alol, emellett atlagosan nem olcsobb a hagyomanyos gyogyszereknel, akkor hogy a banatban lehet rajta kevesebb haszon egy hagyomanyos gyogyszerhez kepest, amire szazmillio $ nagysagrendben koltenek mielott meg egyaltalan pacienshez jutna?

Emellett azt is kerdezem, hogy ha ismet feltetelezzuk, hogy hatasos, emellett tudjuk, hogy eroteljesen profitabilis es eladhato is, akkor miert nincsenek homeaopatias keszitmenyek a vezeto gyogyszergyartok kinalataban? Hisz, ahogy azt nagyon sokan itt mar kifejtettek, a gyogyszeripar elsodleges celja a profit. Ezzel pedig ugyanugy lehet penzt keresni, mint hagyomanyos gyogyszerekkel, emellett pedig annak, aki hagyomanyos gyogyszereket gyart minden feltetel adott homeopatias szerek gyartasara is... tehat a kovetkeztetes egyenes... Ok akkor miert nem csinaljak?

Balazs111 (törölt) 2017.09.23. 16:49:37

Emellett meg egy naiv kerdes: ha ez az egesz homeohumbug tenyleg jo, akkor miert nem csinalnak valodi klinikai vizsgalatokat, kettos vak modszerrel stb., ahogy azt a hagyomanyos gyogyszerekkel is teszik? Ezzel siman lehetne bizonyitani a tudomanyos vilagnak, hogy mukodik, senki nem kerdojelezne meg soha tobbet. Tudom sok ido, meg penz, de ha ez tenyleg ennyire k*va jo, akkor talan nem er meg ennyit???

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.23. 17:05:01

@steery:

Ez különösen tetszett, bár az egész tökéletes írás. Elszégyelltem magam az olvasása közben, mert én a legnagyobb igyekezettel sem tudnék ilyen áltudományos bullshitet összehozni:

"Az ütverázáskor tehát az elektronok közelebb kerülnek, kényszerítődnek egymáshoz (tömegtehetetlenségük okán). Az elektronhéjak fizikailag egymásba nyomódnak részlegesen."

Perse nem ez a legnagyobb hülyeség benne, de talán ez a legnyilvánvalóbb.

BiG74 Bodri 2017.09.23. 17:36:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Kicsit tovább üti,és csinál egy jó kis maghasadást!

Atomic Warning 2017.09.23. 17:56:59

@BiG74 Bodri: "elektronhéjak fizikailag egymásba nyomódnak"
Magfúziót.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.23. 18:44:26

@Atomic Warning:

A hülye fizikusoknak meg csak nem akar összejönni a hidegfúzió! :D

Atomic Warning 2017.09.23. 18:58:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mert egy nyomorult rázógépet nem tudnak összebarkácsolni.

zolia 2017.09.23. 19:43:02

@steery: a kutatási jelentésekhez sajnos más sem fér hozzá, merthogy nincsenek ilyenek. Éppen ezért kötelezték a homeo gyártókat arra, hogy a csomagoláson feltüntessék, humbug az egész, mivel soha semmilyen mérhető eredménnyel nem tudták igazolni azt, hogy a szerek hatásosak. A gyártókat nem kellett nekem megkérdeznem, megkérdezték már az erre hivatott szervek. Pontosan ennek eredményeként kellett beismerni, hogy a szerek nem hatásosak.
Vagy tessék mérhető, tudományosan igazolt és alátámasztott eredményt közzétenni, vagy beismerni, hogy nem áll rendelkezésre ilyen. Utóbbi történt.
Ami pedig az olcsó-drága kérdést illeti: sokáig én magam is használtam homeopátiás szereket - értsd: évekig - többféle problémára, mivel hittem bennük - szerettem volna hinni. Van tehát tapasztalatom arról, hogy mennyibe kerültek az adott betegségre-problémára a gyógyszerek, és mennyibe ugyanarra a problémára a homeo szerek. Nem volt szignifikáns különbség. Homeo orvosnál is jártam. Nem természetgyógyásznál-jósnőnél-kuruzslónál, hanem orvosnál.
Továbbá: (pici) gyermekem jelenlegi háziorvosa is homeo hívő. Nem szándékos választás volt, de így alakult. Ma már égnek áll a hajam, ha előrukkol a homeo "gyógyszer" javaslataival. Nem tapasztaltam javulást saját magamon, nem tapasztaltam javulást a gyerekeimen. Egy idő után ki sem váltottam ezeket a szereket, mert minden esetben az volt a vége, hogy hetekig szórakoztunk, aztán végül valamilyen gyógyszerrel tudtunk kimászni a betegségből.
Továbbá: személyes baráti körömben HALT MEG konkrétan egy fiatal (3x) nő, és hagyott maga után egy pici gyereket, mert elutasította a hagyományos orvosi kezelést, és homeo-ajur véda-tököm tudja, milyen alternatív módokat próbált ki (és szórt el több százezer forintnyi, közel milliós összeget ilyen-olyan áltudományos sz@rokra), miközben az állapota folyamatosan rosszabbodott - bár mindig úgy tűnt, na, most aztán már javul. Persze, pár napig.
Én is minden alkalommal nagyon úgy akartam érezni, hogy javulok, ezért pár napig így is éreztem, aztán be kellett vallanom magamnak, hogy semmivel nem vagyok jobban.
Konkrétan a homeopátiának is eleve azért szavaztam bizalmat, mert 1.) a baráti körömben számomra hiteles emberek közül többen is hittek benne, 2.) nekem is szimpatikus volt az, amit állított.
Csupán annyi volt a baj, hogy sem magamon, sem a gyerekeimen, sem a szóban forgó barátaimon nem tapasztaltam soha - és ők sem magukon - semmiféle érdemi javulást. Egyikük végül rá is ment, ámbár addigra a homeopátiával én már végeztem.
Semmi bajom azzal, ha valaki a homeopátiában hisz, ám tegye, lelke rajta. De ne ígérjen olyant, amit aztán nem tud bizonyítani, márpedig nem tud, ennek ellenére ígér szépet és jót. A gyógyszeripar pedig beismeri, hogy a szerei nem tökéletesek, a tudásunk jelenleg ennyire futja. Mindenki maga eldöntheti, ezek alapján beszedi-e az adott gyógyszert, vagy a cukorgolyókat választja. De ez utóbbinál nem árt, ha tisztában van vele, hogy a gyógyulást illetően kizárólag a hitére támaszkodhat. Azt sem kell lebecsülni, van annyira hatásos, mint a cukorgolyó.
De a sok lózung mellé tegyük már oda a rendelkezésre álló KONKRÉT, LEMÉRT eredményeket, amelynek értéke számszerűleg pillanatnyilag NULLA. Ha valaki ebben hinni akar, az hinni fog akkor is, ha a csomagolásra ráírják, hogy a szer semmifajta hatóanyagot nem tartalmaz. Nem lehet azt mondani, hogy ez hazugság, hiszen maga a homeopátia állítja ezt. És nem baj, ha a betegnek a homeopátia mellé van még valamilyen "B" terve.
Amint látod, vélemény nyilvánítás előtt tájékozódtam, ahogyan kérted. Ámbár nem most kezdtem, hanem még úgy 1996 tájékán. És onnantól használtam ilyen szereket. Egészen 2-3 évvel ezelőttig, egyre kevesebb meggyőződéssel.
Szóval ne hazugozz le engem, ha kérhetlek! Majd ha konkrétummal is elő tudsz állni, akkor hozd bátran nyilvánosságra.

Atomic Warning 2017.09.23. 20:09:51

@zolia: A homeopátia vissza tudná verni az összes olyan támadást ami szerint hatástalan, ha nagy számban lobogtatnák azokat a kettős vak teszteket, amiket a hagyományos gyógyszergyártóknak kötelező elvégezni. Ilyen tesztek nincsenek, vagy ha vannak azért nem nyilvánosak, mert a homeopátia hatástalanságát bizonyítják. És hát erre a homeóknak nem 10 évük lett volna hanem 200.

zolia 2017.09.23. 22:13:01

@Atomic Warning: Így van. Vissza tudná, de nem teszi. Vagy azért, mert nem tudja, vagy azért, mert nem akarja. És ha nem akarja, akkor azért nem akarja, mert nem tudja. Ha valamit 200 év alatt sem sikerült alátámasztani, akkor annak az az egyszerű oka, hogy alátámaszthatatlan. De a hívőket ez az apróság nem befolyásolja. Hiszen RENGETEG bizonyíték van rá, hogy működik. Most éppen egyetlen konkrétum sem jut eszükbe. De várjunk, mégis: ismernek valakit, aki már hallott olyant, hogy valaki egyszer meggyógyult, mert bevett egy ilyent. Hogy aztán tényleg attól gyógyult-e meg, azt nem tudjuk, de ez nem is érdekel senkit. A lényeg, hogy RENGETEG ilyen bizonyítékról hallottunk már.

Bobby Newmark 2017.09.23. 22:31:23

Nekem egyébként a kedvencem az oscillococcinum reklám volt, ami akár hat órával is lerövidíti a megfázást.

Amit minden épeszű ember napokban mér.

Aki a homeopátiát beszopja, az egy menthetetlen idióta, nincs ezen mit szépíteni. Nem szükséges meggyőzni, hogy hülyeségeket hisz, hagyni kell beledögleni valami gyógyítható betegségbe, azzal is tisztul a génállomány.

zolia 2017.09.23. 23:19:15

@Bobby Newmark: :D:D
A mélyelemző nekem is személyes kedvencem!

zolia 2017.09.23. 23:25:19

@Bobby Newmark: Az előbbit egy korábbi hozzászólásodra írtam, a véletlen játéka, hogy te is éppen egy kedvencedet említetted :)

zolia 2017.09.23. 23:26:50

@Thomas Dantes: :D :D
Látom, te is ismered már...

zolia 2017.09.23. 23:31:54

@Bobby Newmark: Na igen. De ugye míg te csak késő délutánra lennél jobban, addig egy homeós már ugyanaznap kora reggelén elmondhatja ugyanezt magáról. Ugye, ugye, mégiscsak van valami értelme!

lezlidzsi84 2017.09.24. 08:00:01

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Istenem, hogy te mennyire megfelelsz a sztereotípiáknak :) A nyugat hanyatlását vízionáló, oroszpárti (+ orosz vonatkozású témákban valóban pöpec tudású), összeesküvéselméletekre finoman ráerősítő, kételyt elültető figura. Túl szép ez, hogy igaz legyen :D

lezlidzsi84 2017.09.24. 08:07:44

@commentes nikk: Ha kiderült volna előre, hogy homeós, üvöltve keresek mást, balszerencsémre a körzetében voltam és a korábbi orvost váltotta... Tanulság: ha a doki furcsákat mond, és előkerül bármiféle "alternatív" szemléletmód, váltsunk, mert ha komolyra fordul a helyzet, simán kinyír.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.24. 08:15:28

@zolia:

Azt még tedd hozzá, hogy a hetedik nap reggeléről ill. délutánjáról van szó.

steery 2017.09.24. 19:32:29

@Balazs111: Csupa remek kérdés, amikre csupa remek választ tudok adni! :-D
A homeopátia lényege az, hogy hatóanyagot nem tartalmazó, hanem helyette hatóinformációt tartalmazó anyaggal kell kezelni a pácienst. Mivel ez jóval ártalmatlanabb a veszélyes vegyszereknél.
A homeopátiás szerek sem mentesek egy rakás teszt elvégzése alól. Emellett többnyire (amennyire tudom az eddigi gyógyszer vásárlásaim alapján) olcsóbbak a vegyszereknél. Ezért van rajtuk kevesebb haszon.
Hogy miért nem forgalmaznak homeopátiás készítményeket a vegyszergyárak, ezt tőlük kell megkérdezni, nem én vagyok az illetékes elvtárs ezügyben.
A homeopátia számos bajra nem nyújt megoldást. Ahogy a vegyszerek is. Minden dolog csak bizonyos problémákra jelent megoldást, másokra nem. Ezt az orvosok dolga lenne elvileg eldönteni, mikor melyiket érdemes használni. Ne engem kérdezzen, hanem őket.
Más egyéb kifogás-nyafogás?

steery 2017.09.24. 19:36:59

@zolia: Én ugyanezt tapasztaltam a vegyszerek fogyasztása közben. Hogy nem hatásosak vagy lassan hatnak, rosszul hatnak. Szóval szerintem semmivel sem jobbak a homeopátiás készítményeknél. Az emberi egészség és a testünk működése csuda bonyolult folyamat, amibe akár hatóanyagokkal, akár hatóinformációkkal önkényesen beavatkozni, a rendszerünk működésének teljes megértése nélkül - csak kényszerű kontárkodás. Bármit mondjanak is az orvosok és biológusok, még mindig nem tudunk egy csomó mindent önmagunkról. Ha tudnánk, akkor minden betegséget könnyen, gyorsan tudnánk gyógyítani és már mind halhatatlanok és örökifjúk lennénk.

Nervenke 2017.09.24. 20:29:10

@steery:
1, A homeopátiás szer is vegyszer. Elvégre van benne cukor és víz, meg néha alkohol is.
2, Mérhetetlenül hálás vagyok a gonosz gyógyszergyáraknak amiért gyártanak naproxent, valamint a rendkívül pénzéhes háziorvosomnak, aki felírta, mert pont ma majd tíz órán át szenvedtem a migrénemtől, ami minden igyekezetem ellenére sem akart elmúlni, így mikor már az ájulás határán voltam bevehettem egyet és fél órán belül elviselhetővé szelidült.
3, A párom orvos, láttam, hogy mennyi mindent meg kellett ehhez tanulnia. Kegyetlen azt gondolni, hogy a szervezetünk 100%-os ismerete nélkül kár belenyúlni a működésébe, mert akkor hagyhatnánk az embereket szenvedni és ha meghalnak, hát majd elkönyveljük, hogy isten akarata volt. Én se írnék ide, ha az orvosok nem gyógyítottak volna meg egy olyan durva fertőzésből, ami olyan fizikai károkat okozott, ami mind a mai napig megmaradt. Nagyapám valószínűleg már nem élne, ha néhány hete az orvosok nem szedtek volna ki egy jókora trombust a lábából. A testvéremnek pedig semmi esélye sem lenne arra, hogy anya lehessen, ha nincs a mai orvostudomány.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.24. 20:40:02

@steery:

"hatóanyagot nem tartalmazó, hanem helyette hatóinformációt tartalmazó anyaggal kell kezelni a pácienst"

Ugye be tudsz linkelni olyan tudományos kutatásokat, amelyek azt igazolják, hogy a víz hónapokig emlékszik a benne feloldott anyagok "információjára"?

A valóság ui. az, hogy a víznek nincs emlékezete, vagy ami van, az max. 1ps ideig tart. Ez azt jelenti, hogy eléggé sietni kell a csomagolással, kiszállítással, eladással és elfogyasztással, mert 1ps alatt még a fény is csak 0.3mm utat tesz meg, ha jól számolom.

Bobby Newmark 2017.09.24. 21:22:29

@steery: Jézus fasza, hogy mennyire ostoba vagy.

"Mivel ez jóval ártalmatlanabb a veszélyes vegyszereknél."

Persze. hogy ártalmatlanabb, mert nettó semmi hatása nincs. Annál ártalmatlanabb dolog nem létezik.

"A homeopátiás szerek sem mentesek egy rakás teszt elvégzése alól."

Nettó hazugság.

" olcsóbbak a vegyszereknél. Ezért van rajtuk kevesebb haszon."

Na itt dobtam el az agyam, hogy bazdmeg annyira hülye vagy, hogy nem érted, mit jelent a fogalom, hogy "haszon"? Bazdmeg, az az előállítási költségek és a fogyasztói ár közti különbség. Az ár abszolútértékéhez semmi köze, te faszbarom! Drága dolog is lehet 0 haszonnal, meg olcsó is nagy haszonnal.
Az azért nem semmi bazmeg, hogy ezt azért a legtöbb gyerek általános iskolás korára felfogja...

"Ezt az orvosok dolga lenne elvileg eldönteni, mikor melyiket érdemes használni."

Eldöntötték, a hazug, simlis geciken kívül egyhangúan az az álláspont, hogy a homeopátia egy ordas lehúzása a betegeknek.

Bobby Newmark 2017.09.24. 21:25:00

@steery: Még szerencse, hogy a véleményedre senki sem kíváncsi.

Ja, sokat nem tudunk önmagunkról, te például azt, hogy mekkora egy orbitális idióta vagy. Úgyhogy most szólok, most már ezt is tudod, egy lépéssel előrébb vagy.

Komolyan remélem, hogy elvisz a hülyeséged, mielőtt még szaporodni lenne alkalmad.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2017.09.25. 06:38:35

Elolvasva a számtalan kommentet itt és az FB felületeken, folytattam a témát. Köszönöm mindenki hozzászólását pro és kontra, tanulságos volt.

alimento.blog.hu/2017/09/25/homeopatias_tanulsagok

steery 2017.09.25. 10:32:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Masaru Emoto - A víz gyógyító ereje
Töltsd le, olvasd el. Az emlékezetet nem úgy kell érteni, mint az agy memóriáját. A víz is úgy emlékezik az őt ért hatásokra, mint a gyurma a belenyomott formára.

steery 2017.09.25. 10:34:08

@Bobby Newmark: A te hozzászólásaidra nem válaszolok, mert ingerült vagy, elfogult, buta és gyűlölködő. Menj szépen trollkodni máshová.

Bobby Newmark 2017.09.25. 12:02:03

@steery: Kár hogy erre a világon semmi bizonyíték nincs, légből kapott hülyeség az egész. Akkor is, ha létezik olyan idióta, aki képes egy könyvet mellébeszélni róla.

Bobby Newmark 2017.09.25. 12:02:45

@steery: Ja, sejtem, fáj az igazság, meg nincs igazad. Úgy én sem szeretek vitatkozni, persze.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.25. 12:34:28

@steery:

Bocs, de engem csak tudományos kutatási eredmények érdekelnek. Ezeket onnan lehet megismerni, hogy ismert szaklapokban jelennek meg peer reviewed tanulmányok formájában.

Atomic Warning 2017.09.25. 13:25:00

@steery: "víz is úgy emlékezik az őt ért hatásokra, mint a gyurma a belenyomott formára."

Tételezzük fel, hogy ez nem egy nettó agyament baromság, és a víz tényleg "behorpad" ott, ahol benyomják. Felhívnám a figyelmedet, hogy ha ez a hatásmechanizmus lényege, akkor gyakorlatilag bármibe bármi belenyomható, az "emlékezni" fog rá. Elárulom: hidegsajtolás :). Ez az összenyomós "emlékezés" lehetséges szilárd anyaggal, de nem folyadékkal vagy gázzal, mert azok értelemszerűen nem maradnak úgy. Ezért az egyik kérdés az, hogy az összenyomás után a folyékony víz hogy a büdös kurva anyjába marad úgy, és ezt hol dokumentálják hogy úgymarad? Másrészt miért nem teljesen mindegy az nekem, hogy a víz amit cukorként megeszek milyen formára van "sajtolva"? (eltekintve attól hogy a víz esetében ilyen nem lehetséges).

BéLóg 2017.09.25. 13:27:52

@Balazs111: Azért, mert ha BÁRKI ezzel keres meg egy klinikát vagy labort, azok szépen hátat fordítanak neki, jobb esetben, rosszabb esetben agyonlövik.
Homeopátiával kapcsolatos kísérleteket lefolytatni LEHETETLEN.

Ennek oka az alábbi:
1. A homeopátia hatástalan, hiszen soha nem bizonyított senki semmit.
2. Az aki hajlandó lenne homeopátiás kísérletek végzésének helyt adni, AZONNAL elvágja magát minden támogatástól, minden megrendeléstől és gyakorlatilag éhenhal.
3. A homeopátiában akkor hiszünk majd tudományosan, ha azt kísérletileg igazolták.
4. A homeopátia nem lehet igaz... Ja bocs, ezt már mondtam.

Bobby Newmark 2017.09.25. 13:34:26

@Atomic Warning: Juj, de szó szerint vetted azt a balfasz analógiát. Szerintem nem mechanikus benyomódásra gondolt, bár a fasz tudja, hogy aki ilyen őrületes baromságokban hisz, az valójában mire gondol...

Atomic Warning 2017.09.25. 13:39:40

@steery: Egyébként említetted itt arra a kérdésre hogy miért cukorgolyó a homeókamus "gyógyszer", és erre azt válaszoltad, hogy mert a cukorban víz kristályos állapotban van, ami nettó hazugság, de ez most mindegy. A víznek megfagyott állapotban kellene lennie ehhez nem cukorban "feloldva" (érted a víz van feloldva a cukorban, nem fordítva, hahaha), amire nem vigyáztok, mert szartok a tárolási hőmérsékletre. Szerintem az egész hülyeség ott megbukott, hogy nem folyékony, hanem szennyezve van akármivel is, miközben az egyébként mindenhol jelenlévő GSM frekvencia tönkreteszi a "rezgését" :)

Atomic Warning 2017.09.25. 13:40:47

@Bobby Newmark: Arra gondolt, mert egyrészt a példája arra utal, másrészt már írta feljebb hogy a rázás hatására egymásba nyomódnak az elektronok vagy micsodák.

Atomic Warning 2017.09.25. 13:41:47

@BéLóg: A hatástalansága kettős vak tesztekkel régóta bizonyított.

Bobby Newmark 2017.09.25. 13:42:59

@BéLóg: Az azért ugye megvan, hogy se klinika, se labor nem kell egy ilyen kísérlet elvégzéséhez, csak egy jó kísérleti összeállítás, meg egy rakás tesztalany?

Ez egy ordas kamu kifogás. Ha elvégzed a kísérletet otthon a lakásodban, párezer ember bevonásával, rendesen ledokumentálod, és publikálod egy szaklapban, azt mindenki el fogja fogadni.

Továbbá az is hazugság, hogy klinikák és laborok közül egyetlen egy sem foglalkozna vele. Fizetni kell érte, és megvizsgálnak bármit. Futná rá, a sokmillió eurós haszonból, csak a homeopátiás szerek gyártói is ugyanolyan simlis hazug köcsögök, mint te.

Inkább egyébként azt kéne megvizsgálni, hogy a homeopátia váltja-e ki a folyékony hazudozást a hívőkből, vagy eleve az aljadék gerinctelen férgek vonzódnak a homeopátiához. Ez egy fontos kérdés lenne, mert ha az előbbi, akkor az minden egészségügyi hatásnál károsabb, ha meg az utóbbi, akkor egy jó indikátor a férgek kiszűrésére.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.25. 13:57:25

@Atomic Warning:

"arra a kérdésre hogy miért cukorgolyó a homeókamus "gyógyszer", és erre azt válaszoltad, hogy mert a cukorban víz kristályos állapotban van"

Azt hiszem, ennek a szerzői joga engem illet. :) Legalábbis én is írtam ilyet, persze poénból. Azaz a cukorgolyónak biztos van némi víztartalma, de a kristálycukorban nincs kristályvíz.

Aztán elszégyelltem magam, miután elolvastam a steery által ajánlott olvasmányt: esemenyhorizont.uw.hu/2004/homeopat.html . Én még kitalálni sem tudok annyi elvetemült marhaságot, amit a linkelt írás szerzője halálkomolyan gondolt. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.25. 14:00:02

@Atomic Warning:

"Tételezzük fel, hogy ez nem egy nettó agyament baromság, és a víz tényleg "behorpad" ott, ahol benyomják."

Ezt úgy képzeld el, hogy a "rázáskor az atomok elektronhéjai részlegesen egymásba nyomódnak". Nem szó szerinti idézet a fent belinkelt tudományos műből.

Atomic Warning 2017.09.25. 14:15:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Bazze tényleg te írtad :). Hát nem kisebb baromság mint az összes többi magfúziós hülyeség. Akkor még mindig fennáll a kérdés, hogyha a víz emlékezik, annak tisztaságára vigyázni kell, akkor a homeókamu miért nem folyékony?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.25. 15:26:48

@Atomic Warning:

Mint már a múltkor is jeleztem, csak poén volt. Ezért csak áltudományos válasszal szolgálhatok, amit meg is adtam. Amúgy is, az esemenyhorizont.uw.hu -n olvasható írás mellett nem érzem magam eléggé képzettnek ahhoz, hogy kellően nagy marhaságot írjak válaszként. :D

Atomic Warning 2017.09.25. 17:57:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az egyfajta dicséret, hogy nem gondoltam elsőre hogy te írtad :)

steery 2017.09.25. 19:21:56

@Atomic Warning: Remek kérdések! Én is pont ugyanezeket a kérdéseket tettem föl, amikor a témát kutattam és próbáltam megérteni. Először is: nem a víz horpad be, mert itt nem hidegsajtolásról van szó. A vízmolekulát alkotó hidrogén és oxigén atomokat alkotó elektronok pályái (héjai: tartózkodási helyeik valószínűségi eloszlásai a térben) módosulnak (helyük, alakjuk) az ütközések miatt, illetve lehetséges (ezt nem tudjuk), hogy az atommagok szerkezete is módosul. Hogy maguk a részecskék (elektron, proton, neutron) módosulnak-e, azt nem tudjuk (szerintem logikusan: igen). Mindez pedig kihat a molekula térbeli formájára, illetve a többi molekulával alkotott kötéseire (távolság és szög) és ez az az információ, ami, mint módosulat kerül megőrzésre egy ideig (megfelelő körülmények közt!), majd átadásra a többi molekulával való ütközések, keveredések során. Itt finom kölcsönhatásokról van szó. Vagyis a jelenségnek nem sok köze van a kémiához, inkább a fizikához. Valamilyen okból kifolyólag a víz és cukor hatékonyabban tárolják (őrzik meg egy ideig, megfelelő körülmények közt) és adják át ezen információkat (deformáltságukat) a sejteknek, amikor beépülnek (a kötéseken keresztül hatnak, igen komplex módon befolyásolva az anyagcsere folyamatokat). Noha nyilvánvaló, hogy a dolog elvileg mindenféle atommal működik, csak eltérő hatásfokkal. Az élő sejtek főként vizet és cukrot zabálnak, így logikus, hogy ezzel kell etetni őket és ezen ételeken át lehet információsan manipulálni őket. A részleteket lehet, hogy csak több száz évnyi kutatás után fogjuk megérteni, de a lényeg az alapelv: ezt kell kutatni, erre van a megoldás.

Mindebből az is következik, hogy a homeopátiás szerek szó szerint nem gyógyszerek, mivel nem gyógyítanak. Csak információt visznek be az élő szervezetbe, amivel manipulálják a sejtműködést és gyakorlatilag becsapják a sejteket, azt sugallva nekik, hogy adott típusú baj fenyegeti őket, s ezzel ráveszik a sejteket a fenyegetés elhárítására. Olyan ez, mint az edző, aki súg a bokszolónak. Ő maga nem vesz részt a meccsben, nem is lenne rá képes (se ereje, se kesztyűje), de tanácsokat ad, hogyan pofozd az ellenséget. És ez okozza a homeopátia korlátozott hatóképességét. Ha az élő szervezet valamiért nem képes önállóan meggyógyítani magát a sugallatok hatására, akkor nem fogsz meggyógyulni. Ha rossz a sugallat vagy valamiért nem hallod, nem jut el hozzád a jel, esetleg nem hiszel neki, nem fogsz reagálni. Szóval rengeteg oka van annak, mikor, miért nem hat a homeopátia. De ez a kémiai alapú vegyszer-gyógyszereknél is így van. Azok sem hatnak egyformán, mindig, mindenkire. Ezért okosabb lenne a homeopátiás szereket nem gyógyszernek, hanem súgszernek hívni (saját ötlet).
Röviden ennyi. A többit tessék önállóan továbbgondolni...

steery 2017.09.25. 19:25:25

@Atomic Warning: Remek meglátás! Valóban ezt tapasztaljuk, hogy a homeopátiás készítmények rendkívül érzékenyek a hőmérséklet ingadozásokra (főleg a melegre), a mechanikai igénybevételre (szállítás közbeni rázogatás), valamint a különféle sugárzásokra (fény, rádióhullám, radioaktivitás). Egyszóval minden olyan hatásra, ami szétbarmolja a molekulák finomszerkezetét és lerontja a beleírt információt. Épp ezért kell betartani a tárolási előírásokat meg a lejárati időt. Az ideális az lenne, ha a helyben előállított szert venné be azonnal a páciens és nem tartana hetekig vagy hónapokig, mire a gyártól eljut a sejtekig a cucc.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2017.09.25. 19:44:27

@steery:
Konkrétan a vízmemória már ott elvérzik, hogy a víz nem statikus molekula. Létezik egy auto-protolízis nevű folyamat, amiben a kedves vízmolekulák egymásnak passzolgatják a protonjaikat. Na ez betesz minden létező tárolt infónak, ha addig más nem tett be.

Cukor: a cukor vízben oldódik, az oldódás közben a molekulák közötti kapcsolat megszakad, összetett szénhidrátoknál az enzimek is bekavarnak rendesen. Ha lenne is a homeopatikus készítményeknek ilyen hatása, az emésztőrendszer azt gyakorlatilag felszámolná.

Az elektronhéjak átrendeződésére vonatkozó teória egy kellemes fikció, aztán ezt valamikor fogja-e valamikor igazolni - főleg ennek a jelenségnek makroszkopikus méretű állandóságát..

"Csak információt visznek be az élő szervezetbe" - megehetek én egy élettankönyvet, attól még nem fogok meggyógyulni, pedig az is információ. Egyébként ez az info-halandzsa egy dolgot hagy nagyon durván figyelmen kívül: az információ csak akkor fog változást okozni, ha társul hozzá megfelelő energia, a változás mértéke pedig pont annyi lesz, mint amennyit az energia indokol.

Tegyük hozzá, hogy a szervezetnek elég nagy behatások elleni pufferképessége, ez biztosítja a homeosztázist - pl. egy citrom nem képes felborítani a sav-bázis egyensúlyunkat. nagyon kellene tudni indokolni, hogy lehet egy ilyen alacsony intenzitású inger a változás kiváltására alkalmas, pl. hogy nem veszik el a környezeti zajban a bevitt jel, honnan szedi azt a többlet energiát, ami a változás kiváltásához szükséges.

Ha rá is lehetne bírni, hogy a víz vagy a cukor információt tároljon (végül is, a szilíciumot is rá lehet bírni, hogy ezt tegye), akkor ahhoz speciális körülmények kellenének és ha a gyártás és a szállítás során ez fenntartható is lenne, akkor is gondot okozna a szervezeten belüli fizikai és kémiai behatás elleni védelem, plusz az, hogy a viharban olvassa ezt be a szervezet, amikor ilyen típusú információra jelen ismereteink szerint nem rendelkezünk apparátussal - pedig már azt is tudjuk, hogy a közönséges halolajból hogy lesz gyulladáscsökkentő prosztaglandin.

Atomic Warning 2017.09.25. 20:01:07

@steery: Semmivel sem tudod megvédeni a kamugolyókat a GSM/Wifi stb sugárzásoktól. Nem mintha ezek ártanának neki, de ez a ti teóriátok, nektek kéne belátni, hogy a különböző rádiófrekvenciás adóktól ma sehogy sem tudod megvédeni.

A másik, hogy bár lószar se történik a vízzel a gyártás során, amikor megeszi valaki, a gyomorsav miért nem teszi tönkre azonnal az egészet? Mert ezt a hülyeséget úgy mondtad, mintha a homeós hülyeséget egyből a problémás sejtre tudnátok valahogyan vezetni. Próbáltatok már nyálban feloldani, vagy savba tenni a golyókat? Nem, és nem is foglalkoztok olyan kérdésekkel, hogy ez a hatás hogyan szívódik fel, hogyan jut el a beteg sejtekhez. Ti homeósok nem tártok fel alapvető kérdéseket, ezt a nettó hülyeséget meg elég nehéz beadni normálisaknak.

Apropo, az Ebola járványt homeósan akarta megoldani egy egészen fogyatékos csoport, mégis a hagyományos vakcina oldotta meg. Miért?

De egy dolog, amit itt már többen felvetettünk, pontot tenne az egész végére. Hol vannak a hatásosságot igazoló kettős vak tesztek, amik az összes többi gyógyszernél bizonyítják a hatékonyságot? Sehol.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.25. 20:21:47

@steery:

"gyakorlatilag becsapják a sejteket, azt sugallva nekik, hogy adott típusú baj fenyegeti őket, s ezzel ráveszik a sejteket a fenyegetés elhárítására."

Ez érdekes. Eddig azt hittem, hogy a homeopátiás szarokat beteg emberek szedik, akiknek a sejtjei már informálódtak a fenyegetésről - hiszen épp azért betegedtek meg. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.25. 20:30:54

@Atomic Warning:

"a gyomorsav miért nem teszi tönkre azonnal az egészet?"

A gyomorsav éppen hogy elősegíti a homeopátiás szar hatásának kialakulását. A gyomorsav elég tömény sósav, de van benne jócskán víz is. A sósav teszi egyáltalán lehetővé a víz disszociációját, hiszen tudjuk, hogy a deszt. víz alig disszociál. A H+ és OH- ionok mintegy közvetítőként viszik át a gyógyító információt a szervezetbe, pontosabban a gyomorba, ahonnan az emésztés során/után eljut a szervezet összes sejtjéhez.

"Hol vannak a hatásosságot igazoló kettős vak tesztek"

Azok megvannak, sőt többnyire hármas vaktesztekről van szó: vak a homeopata kókler orvos, vak a gyógyszarász, aki nem világosítja fel a beteget arról, hogy placebót vásárol, végül vak a beteg is, aki mindezt a szó szoros értelmében is beszopja.

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2017.09.25. 22:09:48

@steery: 'Valóban ezt tapasztaljuk, hogy a homeopátiás készítmények rendkívül érzékenyek a hőmérséklet ingadozásokra (főleg a melegre), a mechanikai igénybevételre (szállítás közbeni rázogatás), valamint a különféle sugárzásokra (fény, rádióhullám, radioaktivitás)'

Legyen! (Bár nincs..Mert hülyeség..) De akkor hol van az leírva a homeobogyókon, hogy
- ne rázogasd
- tartsd Faraday kalitkában
+ 1 ha egy homeo gyógyszertárban ki van írva, hogy mobiltelefont ki kell kapcsolni, mert zavarják a bogyók mojoját, akkor otthon hogyan sétálhatgatsz a gyógyszeres szekrény előtt bekapcsolt mobillal?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.25. 23:31:38

@Szántó Gábor:

"otthon hogyan sétálhatgatsz a gyógyszeres szekrény előtt bekapcsolt mobillal?"

Úgy, hogy ólommal bélelt páncélszekrényben tartja. Jobb, mint a Faraday-kalitka, mert még a káros földsugárzásokat és a vízérsugárzást is elnyeli. Ezért arra sem kell ügyelni, hogy elkerülje a Hartmann-háló csomópontjait, amelyek különben súlyosan roncsolják, sőt esetenként meghamisítják és akár visszájára is fordítják a homeopatikus szarban lévő gyógyító információt, amely ezáltal károssá is válhatna.

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2017.09.26. 00:24:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az áltudomány álterméke:

Tudta-e ön:
Hogy a homeopatika összes szirszara rázásra érzékeny? Íme, csak itt, csak most, 99999 forint helyett 99998 forintért egy rázkódásbiztos, giri-gyros kópos fikszációval bíró, fluxturációt teljesen kizáró (off - ez lehet a Hartmann hálót elhárító rész, nem mintha lövésem lenne, hogy mi az, de nálad jól hangzott - on) kütyü, amivel garantáltan kizárható, hogy a homeufóriás cukorkák kirázásegyütthatója (hmm.. ezen még dolgozni kell..) a cc-ből a wc státuszba kerüljön.
És mindent akár traktorvezetés közben!
Rendelje meg most!! Már csak 3, öö izéé ketttő, bocs, elbasztam: már csak az utolsó daraba várja, csak önt!

(ps levédtem az 5 letet :D)

BéLóg 2017.10.09. 12:39:42

@Bobby Newmark: Rendes gyerek vagy te, mit mondjak, a korrekt vitatkozás kalapszar mintapéldája. Autofellációt ajánlanék a bajodra.

Ha ez így megtehető lenne, EGYMILLIÓ gyógyszer lenne már forgalomban, hiszen miért is nem lehetne otthob a garázslaborban meg fészbúk segítségével "melliós" teszteredményeket gyártani (v.ö. brittudósok) és máris OK lenne.
Szóval köcsög fakszalap beszélhetsz te össze vissza, sőt TE magad csinálhatnál homeopátia lejárató tripla vakteszteket a kert végében, hát miért nem teszed aztán már kampec is lenne az egésznek?

elvagyok 2017.10.10. 22:56:01

„Ceterum censeo:…” : az itt leírtakkal maximálisan egyet tudok érteni, ugyanakkor az emberek korrekt tájékoztatását valamilyen módon mégis meg kell oldani.

Hogy mennyire égető kérdés, azt jól mutatja, hogy a homeopátiával kapcsolatos ellenérzéseit két bejegyzésben is fontosnak érezte kifejteni, amelyek ráadásul szerintem jó áttekintést adnak, de valamivel mégis adósak, vagy legalábbis kellő mélységében nem tárgyalják egy aspektusát a problémakörnek: miért fordulnak el a mainstream iránytól az emberek? Miért jut szerephez például a hit, vagy a gyógyszergyárakkal szembeni ellenséges hozzáállás – legyen az bármennyire megalapozott.

Szerintem jelentős szerephez jut ebben a folyamatban a mainstream sok betegséggel szembeni kudarca, számtalan tévedése s az ezzel való szembesítésre adott válasza, azaz az arrogancia és az elzárkózás megannyi formája.

Amíg ebben érdemben nem lesz változás, addig a homeopátia (és társai) vígan ellesznek, nem kis kárt okozva az emberek egészségében. Hogy mi lenne a jó irány, nem tudom, de valami nagyon el van rontva…

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.10. 23:22:26

@elvagyok:

"addig a homeopátia (és társai) vígan ellesznek, nem kis kárt okozva az emberek egészségében."

Ez nem olyan nagy baj, ezt hívják természetes szelekciónak. Bár túl jól sem működik, mert azt hiszem, azért keveseket akadályoz meg a génjeik továbbadásában. :(

elvagyok 2017.10.11. 22:24:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A homeopátia , mint a "természetes" szelekció új "útja"? Hát ez azért egy picurkát meredek... :-)
süti beállítások módosítása