Hőségriadó
2018. július 30. írta: Meleg Sándor

Hőségriadó

Megérkezett a nyár első nagy hőhulláma, ennek okán végeztem egy kisebb gyűjtést praktikus tanácsok tárgyában.

hoseg.png

Kedves Olvasóink!

Elindult az Alimento.hu oldal, ahol sok szeretettel várjuk minden eddig olvasónkat. Az új felületre az új tartalmak mellett a korábbi cikkek frissített, átdolgozott változatai is folyamatosan felkerülnek.
A blog.hu felületére feltöltött cikkek a továbbiakban teljes körűen elérhetőek maradnak.

MIKOR VAN HŐSÉGRIADÓ?

Hőségriadó elrendelésének három fokozata van. Az 1. fokozat a tájékoztatási fokozat, ez akkor lép érvénybe, ha az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 1 napig meghaladja a 25 C fokot. A 2. fokozat az, amit 1. fokú riasztásnak hívnak, ezt akkor kell kiadni, ha az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladja a 25 C fokot. A legmagasabb szintű a 3. fokozat (2. fokú "vörös" riasztás), amikor a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladja a 27 C fokot. Ez utóbbi a gyakorlatban azt jelenti, hogy a napi csúcshőmérséklet 33-35 fokot is meghaladhatja és éjszaka sem hűlik a levegő 20 fok alá.

 

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK HŐSÉG IDEJÉN

A magas környezeti hőmérséklet jelentősen megterheli a szervezetet. Vannak biológiai trükkjeink, melyekkel a szervezetünk hőmérsékletét igyekszünk az optimális tartományban tartani, ilyen az izzadás vagy a vérkeringés szabályozása. De minél magasabb a környezeti hőmérséklet, ez annál nehezebb feladatot jelent.

A magas hőmérséklet egyértelműen rontja a fizikai és szellemi teljesítőképességet, ezek önmagában is problémákat okozhatnak, ezért figyelni kell a tünetekre. magas hőmérsékletű környezetben a pihenés, alvás sem könnyű, részben ezért kimerültség jelentkezhet. Rossz esetben bekövetkezik a hőguta jelensége, ennek tünetei a rosszullét, a szapora pulzus és a magas testhőmérséklet. Fizikai rosszullétet okozhat a kiszáradás, illetve a napsugárzásnak való közvetlen kitettség is (napszúrás). Ezek egy egészséges szervezetet is megterhelnek, de gyermekek, idősek, betegek esetén sokkal könnyebben alakul ki akár életveszélyes állapot is, akár olyan körülmények között is, amit mi még elviselhetőnek tartunk.

 vizpart.png

VÉDEKEZÉSI LEHETŐSÉGEK

Van néhány olyan tanács, amit érdemes megszívlelni a kánikula idején:

A 11-15 óra között tetőző hőségben lehetőség szerint a legkevesebbet tartózkodjunk a tűző napnak kitetten. Különösen vonatkozik ez a hőségre érzékenyekre, idősekre, gyermekekre, betegekre. Ahol kint kell tartózkodni, ott is lehetőleg árnyékot keressünk, viseljünk olyan fejfedőt, ami árnyékolja az arcot, fejet.

A munkavégzésre speciális munkavédelmi szabályok vonatkoznak. A hőmérséklettől és a fizikai munka intenzitásától függően pihenőidőt kell beiktatni, emellett a munkáltatónak védőitalt kell biztosítania. Nyílt, napsugárzásnak kitett területen dolgozóknál fokozottan ügyelni kell a munkavállalók egészségre. Figyelni kell a fizikai és szellemi kimerültség jeleit, különösen olyan munkakörökben, ahol ez fokozott baleseti kockázatot jelent (gépjárművezetők, gépkezelők, stb.). Nyilván a klimatizált munkahely ilyenkor jó dolog, arra azonban ügyeljünk, hogy a klímaberendezés vagy a ventillátor hideg légáramlatába ne tartózkodjunk sokáig.

A munkavégzéshez hasonló terhelés a sport, ha minden áron szabadban akarunk sportolni, akkor azt a reggeli vagy a késő délutáni és esti órákra időzítsük, a folyadék és sóbevitelre pedig figyeljünk oda - vannak elektrolitokat pótoló sportitalok, érdemes ilyenkor ezeket is bevetni.

Arra is ügyeljünk, hogy nagy hőmérséklet-különbségnek ne tegyük ki a szervezetünket. Egy 20 fokra klimatizált helységből kilépni a napsütötte betonplacc felett kavargó, 40 foknál is melegebb környezetbe szinte garantált rosszullétet eredményez, de visszafelé sem jó ötlet a hirtelen váltás. Itt kell megemlíteni, hogy felhevült testtel nem ugrunk vízbe.

A napi többszöri zuhanyzás enyhíti a hőérzetet, ha van erre lehetőség, éljünk vele. Ha más nincs, akkor egy-egy vizes kendős áttörlés a végtagokon és szabad testfelületeken enyhítő hatású lehet.

Alapvetően veszélyes üzem ilyenkor az autó (ide értve a munkagépeket is): a napon az jármű belső hőmérséklete nagyon gyorsan 50 fok fölé emelkedhet. Gyereket, háziállatot, de gyakorlatilag semmilyen élőlényt ne hagyjunk magára az autóban, percek alatt képes olyan szinten túlhevülni a szervezet, ami halálos lehet. Ha a napon hagyott autóval mennénk tovább, indulás előtt hagyjunk pár percet lehúzott ablakokkal, nyitott ajtókkal az átszellőzésnek.

 melegvan2016_2.jpg

Ilyen időben jönnek a szezonális mémek...

 

ÉTKEZÉSI TANÁCSOK

A folyadékbevitelre tényleg a víz a legalkalmasabb, nagy hőségben ebből akár 2-3 literre is szüksége lehet a szervezetnek. Aki nagy melegben fizikai munkát végez, annál még ennél magasabb bevitel is szükséges lehet. Ismételten ki kell emelni a gyerekek, idősek, betegek helyzetét - sokkal nagyobb eséllyel száradnak ki, a szomjúságérzetre nem reagálnak kellően, figyelni kell a folyamatos folyadékbevitelt. Külön figyeljen a folyadékbevitelre az, aki valamilyen vízháztartás befolyásoló gyógyszert (vízhajtó) szed. A fogyasztásnál a gyakori kis mennyiségek a jobbak, ne egyszerre igyunk meg egész liternyi mennyiségeket, hanem 15-30 percenként 2-3 deciliternyi italt igyunk. Hőségben a sóbevitelt is célszerű emelni, ugyanis az izzadsággal ezt is veszítünk.

Az alkoholos italokat meleg időben kerülni kell, az alkohol okozta koncentráció-csökkenés, dezorientáltság meleg időben hamarabb és fokozottabb mértékben jelentkezik. Nagy melegben a koffein sem feltétlen a barátunk, a kávézást is érdemes visszafogni annak ellenére, hogy a nyári bágyadtságban ennek fokozottan érezzük szükségét.

Étkezésre a magas víztartalmú ételek javasoltak: zöldséget, gyümölcsöt, illetve ebből készült ételeket (hideg levesek, saláták, főzelékek, akár turmixok, stb.) érdemes választani. Az erősen fűszeres, zsíros ételeket ilyen időben sokkal megterhelőbbnek érezzük, érdemes ezeket kerülni. A napi étkezésekben itt is a gyakori kis mennyiségek a kevésbé megterhelőek, akár a napon belüli eloszlással is lehet játszani, ilyenkor azért nem olyan nagy gond, ha a vacsora felé tolódik el a hangsúly az ebéd felől.

Meleg időben fokozott figyelmet kell fordítani az élelmiszerek romlására: a tejes ételek különösen gyorsan romlanak meg, a megfelelő hűtésről gondoskodni kell, de általában véve minden élelmiszer esetén ügyelni kell a folyamatos hűtésre. Sajnos nyári időszakban szinte minden évben van egy-két nagyobb ételfertőzéses eset, lehetőség szerint tényleg figyeljünk az eltarthatóságra.

hoseg2.png

A közterületi párakapuikat érdemes használni, a szökőkutakban való fürdőzést higiéniai okokból nem javasolnám.

Ha tetszett az írás, oszd meg és/vagy kattints a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd meg hozzászólásként! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon találhatók: https://www.facebook.com/Alimento.blog    

 

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség, vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

Források:

  • A munkahelyeken kialakuló kedvezőtlen (meleg) klímakörnyezettel kapcsolatban a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002, (II. 8.) SzCsM-EüM rendele. LINK 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr3414149261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2018.07.31. 18:14:17

A hőségriadók rendszere több okból is egy dedós és semmit nem érő rendszer.
1. Nem vagyunk hülyék. 60-as IQ felett mindenki tudja, mikor van meleg, nem kell ezt nagy csinnadrattával megtudománykodni és fokozatokra osztani.
2. Nem szomjasak vagyunk, hanem melegünk van. A vízivás nem véd ez ellen. Újfent nem vagyunk hülyék és mindenki tud magának gondoskodni egy flakon vízről. A vízosztás, mint látszatintézkedés, csak arra jó, hogy ne kelljen érdemi lépéseket tenni, ezzel le van tudva, azt jónapot.
3. A pihenőidő annyit segít, mint fuldoklónak az ólomcsizma. Mivel az elvégzendő munka mennyisége nem változik, a munkavállaló még külön meg is szívja ezzel, mert rövidebb idő alatt kell mgcsinálnia, jó reggelt.
4. Az nem szabályozás, hogy lehetőleg, kellene, fokozottan ügyeljünk. Ez semmit nem ér, ettől nem változik semmi, ebből nem ért a munkáltató. Ehelyett a kötelezőt javaslom. Pl irodában kötelezően 25 fok alatt kell tartani, kint kötelezően csökkenteni kell jelentősen a munka mennyiségét.
5. A dress code-ot (ami nem csak öltönyt jelenthet, hanem pl hosszú gatyát is jelenthet) kötelezően fel kell ilyenkor rúgni. Itt van pl ez az ostoba Volán is (vagy BKV, mindegy). Buszvezetők hosszú nadrágban. Szavazás volt róla, a cég annak a 2%-nak akar imponálni, akik szerint ez rendben van?? Miért nem a 98%-nak? A nők és férfiak közötti különbségtételt megszüntetni. A férfi alsó ruhadarab pontosan ott végződhessen, ahol a női. Ha nekik nyitott cipő, akkor a férfinak is.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.07.31. 18:39:32

@efi:

1. A hőségriadó nem csak arról szól, hogy mindenkinek melege van, egy csomó szervezet számára intézkedéseket ír elő, amiket végre kell hajtani.

2. nem vagyunk hülyék, de azért évente meghal pár állat/ember (jellemzően gyerek!), mert bezárják a forró autóba és otthagyják. A napokban majdnem egy nő járt így, mert kedves párja rázárta a kocsit...

3. Ha melegünk van, fokozottan izzadunk, aminek a pótlásához inni kell. Milyen érdemi intézkedéseket pótol a vízosztás?

4. Nem minden munkahely klimatizálható, egyébként is van, aki nem zárt térben dolgozik.

efi 2018.07.31. 22:39:38

1. Az első két fokozat konkrétan semmit nem ír elő. A 3.-nál sem tapasztaltam soha semmi különösen sem a munkahelyen, sem máshol és ezzel nem vagyok egyedül. Ami egyáltalán bármit előír, az egy rendelet a biztosítandó hőmérsékletről (3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet), - de azt sem tartják be - és semmi köze nincs annak, hogy közben kint mi van és ki milyen hőségriadót rendelt el.
2. De majd ha előtte kapott 2 flakon vizet, akkor már nem hal meg a kocsiban? Mi köze a kettőnek egymáshoz? Semmi. (Az autós eset amúgy is erősen sántít, mert autót belülről mindig ki lehet nyitni)
3. Olyan érdemi intézkedést pótol, hogy nem a meleg egyik közvetett hatása ellen kell védekezni, hanem a meleg kialakulását kell megakadályozni. Magyarul biztosítani kell a 24 fokot. Igen, klímával. Ezt nem vállalják fel, de akkor mi kerülne a híradásokba? Kell valami kirakatintézkedés, ami amúgy nem ér semmit, mert még mindig nem a meleg ellen véd.
4. A még fel nem szerelt munkahelyek 99%-a klímázható lenne. Sőt, meg merem kockáztatni, hogy csaknem 50 évvel a holdraszállás után 100% is. Mobil klímát pl mindenhol lehet telepíteni, ehhez csak egy konnektor kell, meg egy lyuk a falra vagy az ablakra. ebből melyik nem oldható meg? Nem zárt térben az egyetlen megoldás - mint írtam is - a munkaidő ÉS a munkamennyiség drasztikus csökkentése. Szerinted azzal mire megy az építős Józsi, ha azt mondja a főnöke, hogy: Te Józsi, felőlem annyit pihensz óránként, amennyit akarsz, de azt megmondom, hogy a meló ugyanúgy, mint máskor 5-re kész legyen ! Ennek mi értelme ?
süti beállítások módosítása