Évzáró 2019
2019. december 22. írta: Meleg Sándor

Évzáró 2019

Szokásomhoz híven ezt az évet is egy kis összefoglalóval búcsúztatom, összekapargatva azokat a kisebb nagyobb tanulságokat és tapasztalatokat, amikkel az év során gyarapodtam a blog kapcsán.

nevtelen-1.jpg

Kedves Olvasóink!

Elindult az Alimento.hu oldal, ahol sok szeretettel várjuk minden eddig olvasónkat. Az új felületre az új tartalmak mellett a korábbi cikkek frissített, átdolgozott változatai is folyamatosan felkerülnek.
A blog.hu felületére feltöltött cikkek a továbbiakban teljes körűen elérhetőek maradnak.

SZOKÁSOS STATISZTIKA

Idén novemberben a blog működése megkezdte a 7. évét, ez nem kis eredmény a világháló rettenetes hullámzásai közepette – kis rosszindulattal elmondható, hogy a blog már most hosszabb életutat mondhat magának, mint a legtöbb csodatermék és csodadiéta.

Idén az előzőhöz képest kevesebb, 15 tematikus cikket tudtam megírni. A Google a mai napig 135 ezer felhasználó 234 ezer oldal megtekintését mérte, ebből kb. 105 ezer az idei cikkekhez kapcsolódik, a többi a korábbi évek termését érinti.

Az éves toplista az idei cikkekből, az alábbiak szerint állt össze:

Ha önálló témaként nézem, akkor az év végi C-peptides témafelvetés volt az év legütősebb eleme, a két cikk együttesen közel 20 ezer megtekintést eredményezett, nem beszélve a Facebook különböző felületein elszabadult felhajtástól.

A korábbi évek írásai közül az alábbiakat övezte kiemelt érdeklődés:

 

A C-PEPTID SZTORI

Pár mondatban érdemes megemlékezni az év végi C-peptid történetről. Ősszel kaptam pár megkeresést az új, mindent IS gyógyító készítményről, aminek eredménye november végén egy poszt lett. A blog és a magán Facebook felületemen több száz, nem éppen kedves posztban méltatták az írásomat. Ennek utána jött még egy másik írás, a két cikk együttesen 20 ezer körüli olvasottságot eredményezett.

A történet utóhangjaként megjelent egy cikk az indexen, ami ráírányította a figyelmet a problémára. Erre pár nappal kiderült, hogy Varga Gábor vendégelőadóként lett meghívva a Semmelweis Egyetemre. Karácsonyi hírként jelent meg, hogy az OGYÉI eljárást indított a C-petid ügyében.

 

OFF-LINE AKTIVITÁSOK

Az Alimento team (mert hát ketten vagyunk, mint a Sith nagyurak) elég aktív évet tudhat maga mögött, fel-felbukkantunk erre-arra. HVG Extra Pszichológia táplálkozási tematikus számában az Alimento blog szerzői két cikkel is megjelentek "Mit esznek ma a magyarok?" és "Miért lettek hirtelen ennyien étel-allergiások?" címmel.

pszicho0191eves_b1.jpg

TÉT Platform munkájából született, és 2019. év  elején megjelent a magyar gyermekek és fiatalok életmódjáról szóló Fehér Könyv, amiben az Alimento blog szerzői is közreműködtek. Mi a fiatalok körében megjelentő táplálkozási tévhiteket dolgoztuk fel – fontos tanulság, hogy a 11-18 éves korosztály életmóddal kapcsolatos gondolatait jelentős részben a tévhitek határozzák meg. A felnőtt korú lakossággal csaknem azonos mértékben jelennek meg a tévhitek és a hibás információk nagyfokú magabiztossággal társulnak. Ez az egészségnevelés fontosságát mutatja, hiszen a felnőttkori hülyeségeket alapvetően a gyermekkorban felszedett hibás információk alapozzák meg. Szerencsére a helyzet ezen a téren javulni látszik, mert egyre többször fordul elő, hogy dietetikust hívnak különböző iskolákba egészségnap keretein belül, táplálkozással kapcsolatos témákban előadni.

feherkonyv.jpg

Tavasszal, a Szent Benedek Szakközépiskolába hívtak órát tartani az egészséges táplálkozásról.

20190606_140643.jpg

December elején a Móricz Zsigmond Gimnáziumban, a táplálkozással kapcsolatos tévhitekről okosítottuk a fiatalokat.

20191204_113252.jpg
Szeptemberben, a Diéta és Fitness Magazintól kérdeztek a táplálkozás és vízfogyasztás összefüggéseiről.

20190920_085247.jpg

Az év másik fontos eredménye volt, hogy a kb. 5 éves írással való küzdelem után megjelent az autizmussal kapcsolatos tévhiteket feldolgozó anyag. A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. gondozásában, az EFOP-1.9.2. - Montázs projekt támogatásával egy rövidebb, 23 oldalas sűrített változat (letöltés) vált szélesebb körben hozzátartozóknak és szakembereknek elérhetővé, de kiadásra került az alapot adó háttérkutatás (alig 92 oldal) is. Jó hír, hogy gyakorlatilag kezdhetek neki a frissített kiadások előkészítésének, mert amikor ezek az anyagok készültek, még nem volt C-peptid hype…

autizmus.jpg

Nagy megtiszteltetés, hogy megjelent egy írásom a tudomany.hu felületén is, ezúttal az energiagyógyászat egy szeletkéjét, a reikit elemezgettem (és érdemes elolvasni Boldogkői Zsolt és Hraskó Gábor írását is). A cikkhez kapcsolódóan a Klubrádió Utópia című műsorában is elhangzott egy összeállítás (meghallgatható itt).

tudomany_hu.jpg

Bár idén kevesebb idő volt rá, néhány előadást is sikerült beépíteni a programba, ebből kiemelném, hogy szeptember végén (mikor még nyíltak a völgyben a kerti virágok) az „Összefogás a mellrák ellen” rendezvényén tartottam egy rövid összefoglalót a rákbetegekre leselkedő csodaszeres csalásokról és készült egy videó oktatóanyag-sorozat is a legfontosabb témát érintő kérdésekről is. A Szegedi Tudományegyetemre is ellátogattam, hogy a táplálkozási téveszmékről beszéljek (ebből készült egy olvasható átirat is) és idén is alkalmam nyílt a végzős dietetikus hallgatókkal beszélgetni a Semmelweis Egyetemen.

budapest.jpg

Szép hely az MTA díszterem, gyakrabban kellene arra járnom :)

Felek Mihály a szegedi Atherosclerosis Találkozón állt mikrofon mögé.

20191011_144855.jpg

Érdekessége az évnek, hogy elindult a Keep calm képpel egy dietetikus kör, amire némi iróniával elkészítettem a saját verziónkat és aminek meglepő módon hatalmas sikere lett (közel 90 ezres elérés, majdnem 3 ezer reakció és megosztás). És bármilyen hihetetlen, volt aki félreértette és komolyan vette...

keepcalm2.png

 Szigorúan a gyíkemberek támogatásával.

2020

Az eljövendő tervekről… van sok. Igazából vannak olyan ötleteim, amiket évek óta szeretnék megvalósítani, a blog vizuális fejlesztése, az írások könyv formájú szerkesztett közreadása, több előadás, esetleg vlog elemek készítése. Több kevesebb előrelépés minden irányban van, de az aktuális feladatok, munkaterhelés mellett elég nehéz ezeket megvalósítani. Témajavaslat a jövőre vonatkozóan is bőséggel akad, csak győzzön az ember ehhez anyagot gyűjteni meg cikket írni belőle...

2019-ben elég sokszor kezdetem el kételkedni az egész dolog létjogosultságában - egyszerűen olyan méretekben árad a butaság minden létező felületen, hogy azt korábban elképzelni sem tudtam. Mintha kiskanállal és vödörrel akarnék ellenállni a szökőárnak. országos napilapokban jönnek le egész oldalas hirdetések a legbénább átvágásokra épülő termékekről, a kóklerek védelmére pedig maguk a becsapottak állnak ki legnagyobb erővel (Stockholm-szindróma?). Néhány kivételtől eltekintve a rádiózás és a tévé világában szinte esélytelen hiteles információkat eljuttatni a hallgatókhoz, az igazság egyszerűen nem elég érdekes ahhoz, hogy nézettséget hozzon, annak van hírértéke, ha kamugyógyítók csodákat ígérnek - hogy ez igaz-e, már másodlagos. Sajnos az a gyanúm is fennáll, hogy Varga Gábor felbukkanása az egyik orvostudományi egyetemen nem baleset volt, inkább a lebukás ritka kivétele. nehéz kimondani, de azért az egészslgügyi szakma képviselői vastagon benne vannak az áltudományok terjesztésébe és ennek jelen pillanatban semmilyen ellenszere nem látszik :(

Éppen ezért is köszönöm mindenkinek, aki megtisztelt az év során egy-egy pozitív visszajelzéssel, jó érzés azt látni, hogy nem hiába töltök ennyi időt hülyeségek masszírozásával.

Minden estre: 2020-ban is folytatjuk a megkezdett munkát, hadakozunk a terjedő sötétség ellen.

2019_10_13.jpg

Tanulság gyanánt.

Ha tetszett az írás, oszd meg és/vagy kattints a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással 2020-ban is értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd meg hozzászólásként! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon.

 

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség, vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr115360958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ad acta 2019.12.23. 13:43:33

Kedves Sándor! Ne keseredjen (vagy keseredj, kb. egyidősek vagyunk) el! Talán nem olyan nagy az a szökőár. Írjad csak tovább a blogot, ez legalább értéket termel. Aki meghívta Varga Gábort, nem azzal magyarázta, hogy szándékosan tette, hogy a hallgatók lássák a másik oldalt is?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2019.12.23. 16:08:08

@ad acta:
Utólag ez volt a magyarázat, hogy elrettentő példának szánta. A körülményekből és egyéb infókból arra következtetek, hogy nem erről volt szó...

ad acta 2019.12.23. 21:31:49

@Meleg Sándor: egyéb infókból? Miért propagálna egy egyetemi tanár ilyesmit? Pénzért? Ki fizet neki, Varga Gábor? Én nem vagyok szakmabeli, de az én tanáraimról ilyet nem feltételeznék. Nem összeesküvés elmélet ez is? Most védjük a tudományos gondolkodást, vagy támadjuk? Minden hibája ellenére védeni kell.

fordulo_bogyo 2019.12.24. 00:30:09

@ad acta: "Miért propagálna egy egyetemi tanár ilyesmit? Pénzért? Ki fizet neki, Varga Gábor?"
Ezt egyaltalan nem lehet kizarni. :-(
De az is lehet, hogy a tanarno hijan van a kritikai gondolkodasnak, vagy "maskent gondolkozik"... (attol sajat szukebb szakteruleten akar lehet jo szakember is... vagy sem).

Meghivni egy koklert, hogy lassak ilyen a kokler, de ezt az aloadast koveto vitaban udvariasan alhallgatni... ezt ugy hivtak meg, mint a messiast... csak most utolag lattak be, hogy mennyire ciki amit tettek.

Itt visoznt nem ertam, mire gondolsz, kifejtened?
"Most védjük a tudományos gondolkodást, vagy támadjuk?"

ad acta 2019.12.24. 07:41:33

@fordulo_bogyo: arra gondolok, hogy az egyetem kivizsgálja a dolgot, az eredményt meg közzéteszik. Ha nem így lenne, azzal Sándor gyanúja erősödik. Ha így lesz, akkor viszont nem kellene előre menni ennyire és gyanúsígatni, meg kell várni a végét. Mégis csak egy professzortól van szó.

fordulo_bogyo 2019.12.24. 15:29:26

@ad acta: Nincs mit mit vizsgalni, jogaban all barkit meghivni eloadonak, ezzel csak sajat magat egette, sajt presztizset rontotta, de semmi tobb.
Ez nem gyanu, ez tenykerdes.

ad acta 2019.12.24. 22:37:02

@fordulo_bogyo: Sándor azt írja: "a lebukás ritka kivétele". Ezt most hogy értette? Maga a professzor asszony bukott le, vagy az egyetem, vagy a szakma? Ilyen nincs, hogy csak saját magát égeti valaki. Ő egy egyetemi polgár. Nemhogy a munkahelyéért tartozik felelősséggel, de a tudományért is, mármint saját szakterületén. Én továbbra is remélem, hogy megnyugtató véget ér ez a történet.

fordulo_bogyo 2019.12.25. 01:29:09

@ad acta: Szovegosszefuggesben:
"Sajnos az a gyanúm is fennáll, hogy Varga Gábor felbukkanása az egyik orvostudományi egyetemen nem baleset volt, inkább a lebukás ritka kivétele. nehéz kimondani, de azért az egészslgügyi szakma képviselői vastagon benne vannak az áltudományok terjesztésébe és ennek jelen pillanatban semmilyen ellenszere nem látszik :("
Lebukas = nyilvanossagra kerules.
Nyilvanossagra kerult, hogy az egeszegugyi szakma egyes (akar vezeto) dolgozoi benne vannak az altudomanyok terjeszteseben. Ezt itt most kiderult.
Igazad van feleloseggel tartozik, vagy kene tartozzon.

Munyi cica 2019.12.26. 20:27:34

Sándor!
Köszönjük az egész éves munkádat!

A jövő évi bejegyzések közé nem tudnád bevenni ezt a témát? Persze majd ha lesz időd és sort tudsz rá keríteni. Egy újabban felkapott könyv a lektinekről:

kulturpara.blog.hu/2019/09/26/egeszseges_etelek_es_rejtett_veszelyeik

ad acta 2019.12.26. 23:44:54

@fordulo_bogyo: már elnézést, de miért derült volna ki? Tudsz valamit, amit senki más nem tud?

fordulo_bogyo 2019.12.27. 00:35:15

@ad acta: Megirta az ujasg, az Index.

fordulo_bogyo 2019.12.27. 00:38:21

@Munyi cica: Jajj de felelmetes marhasag... lepje a feledes suru homalya...

Munyi cica 2019.12.27. 09:03:49

@fordulo_bogyo:

Igen, én is ezen a véleményen vagyok, de sok félelmetes marhaságot kivesézett már Sándor....hátha ezt is vállalja, aztán lepje a feledés sűrű homálya....

Munyi cica 2019.12.27. 09:30:08

@fordulo_bogyo:
De azért köszönöm a véleményedet :-) !

fordulo_bogyo 2019.12.27. 09:30:38

@Munyi cica: Bovebben:
"a lektinek. Egyfajta fehérje, amely a gluténekhez tartozik (ha jól értettem a szerző fejtegetését)"
Csak annyiban, hogy eddig a gluten volt a mumus,amitol rettegni kell, most a gluten az. Kemiailag, biologiailag semmi kozuk egymashoz.
divany.hu/eletem/2019/02/05/lektin-tevhitek/
Ez a cikk a fenti konyvre valaszul szuletett.

Szabalyokat allit:
"1) amit már nem fogyasztasz, sokkal nagyobb hatással van rád, mint az, amit elkezdesz enni,"
Marhasag, amivel nem kerulsz kapcsolatba, az nyilvanvaloan enm hat rad/

"2) figyelj oda a bélbaktériumaidról való gondoskodásra és táplálásukra, cserében ők is gondoskodnak és táplálnak téged. Végül is, te vagy az otthonuk,"
Persze, de megis: hogyan? Meselj nekik esti meset?

"3) a gyümölcs lehetne édesség is"
Ez nem szabaly, persz, lehet, ha edes

"4) az vagy, amit az evett, amit megettél (oké, ezt értem)."
Egy masik hozzaszolasbol idezek
Ilyenkor kétségbe vonom, hogy ez a tudó/orvos tisztában van-e az asszimiláció jelentésével?! Nem a táplálkozó alakul az elfogyasztott táplálékhoz hasonlóvá, hanem a táplálék alakul (asszimiláció=a felvett táplálék feldolgozása) az olyanná, mint a táplálkozó. Azaz hozzáalakul az ő testéhez. Az abált szalonna alakul Ferivé, és nem Feriből lesz abált szalonna, ha azt vacsorázik Feri! :)

"A lényege, kiiktatni az étrendből az alábbiakat:

- minden jelentős lektinforrást gabonafélék, hüvelyesek, GMO, teljes kiőrlésű ételek)"
0. a a kurva GMO hogy jo ide????? Miert lenne lektinforras? Nincs kereskedelmi forgalomban lektinnel modositott GMO (Pusztai jatszott ilyennel, a hirhedt patkanyos cikkeben).
1. a teljes kiorles es a lektinek kozott nincs osszefugges
2. vegezetul: a lektinek 10 perc fozessel inaktivalodnak

"- minden cukrot és mesterséges édesítőszert,"
a gyumolcsokben sok cukor van... hm? azokat meg ajanlani tetszik??

"- minimalizálni a szervezetbe kerülő omega-6 zsírsavat,"
ki az aki zsirsavat eszik?

"- ipari termelésből származó ételeket (szárnyas, sertés, tejtermék, stb.)"
Bocs, azok mezogazdasagi termekek.

"- endokrinromboló ételeket"
Csak igy egyszeruen.

Kerdes: mi az amit szbad enni?
Csak marhahust, mert a fenti katagoiakba az nem esik bele.

Ja nem, azt sem.

Avokado, zoldbananliszt es lenmagolaj. Kiegyensulyozott etrend, tessek kiprobalni.

Ja ez vegezetul: rendeld meg kedvezmenyes aron!
Termékek összértéke: 4 999 Ft
Engedmény:-750 Ft
Vásárlás összértéke:4 249 Ft
Szállítási költség:888 Ft
Fizetendő: 5 137 Ft

A 4999 Ft teljes aru konyv kedvezmennyel mar 5137 Ft-ert a tied lehet. LOL.
A lektinekrol egy hitelesebb blogbejegyzes:
napitaptudas.blog.hu/2016/06/28/kell-e_tartanunk_az_etelek_lektintartalmatol

fordulo_bogyo 2019.12.27. 09:31:45

Bocs:
Csak annyiban, hogy eddig a gluten volt a mumus,amitol rettegni kell, most a gluten az.
Helyesen:
Csak annyiban, hogy eddig a gluten volt a mumus,amitol rettegni kell, most itt a LEKTIN az.

Munyi cica 2019.12.27. 10:23:26

@fordulo_bogyo:

Kedves Bogyó!

Ha semmiben nem is hiszel, a telepátiában most már igazán hihetsz :-D....(csak tréfálok), de most komolyan, kb. 1 perccel ezelőtt az jutott eszembe, hogy megkérlek, fejtsd ki jobban ...ideszaladok a géphez, hogy beírjam....erre tessék...már itt vár készen :D
Nagyon köszönöm, mindjárt átrágom magam rajta.

fordulo_bogyo 2019.12.27. 11:21:39

@Munyi cica: Telepatiat a telepatikaban arulnak. ;-)

ad acta 2019.12.27. 11:21:48

@fordulo_bogyo: eleve az index cikkből indultam ki, de hagyjuk. Csak elbeszélünk egymás mellett. Ad acta

Munyi cica 2019.12.27. 14:18:47

@fordulo_bogyo:

Köszi, na elolvastam, hát igen, már rég kihalt volna az emberiség, ha a lektin annyira mérgező volna, nyilván alkalmazkodtunk, amennyire lehetett.
Most nem reagálok minden pontra, tényleg butaságokat hord össze, az, hogy az van rád legnagyobb hatással, amit nem eszel meg - talán úgy érti, hogy az legalább nem mérgez - őszerinte. Na de akkor egy csomó mindent ki kellene iktatni.
és bekever mindent, GMO-tól kezdve teljes kiőrlésig, édesítőszereket (ezekben is lenne lektin - pl. egy szem szacharinban?), endokrinromboló ételeket (:D) , mert így tudományosabban hangzik.

És hát jó drágán adja a tévhiteit, az biztos. Nem is vettem meg.

Köszi a cikkeket is, olvasom.

Telepatika :-). A homeopátiát meg a homeopatikában.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2019.12.28. 07:30:46

@Munyi cica:

Bocsi, off voltam.

Ajánlom: napitaptudas.blog.hu/2016/06/28/kell-e_tartanunk_az_etelek_lektintartalmatol

A lektinek eddig is ott voltak mindenhol, meg ezután is ott lesznek. Nem haltunk ki.
A vizes közegben hőhatásra a legtöbbjük inaktívvá válik, a száraz hüvelyeseket ezért kell éjszakára beáztatni és jól megfőzni.
Nyersen azért ne együnk babot, de gondolom, ezt eddig sem csinálta senki (nem finom).

Minden más a pánikkeltés kategóriája.

Munyi cica 2019.12.28. 13:56:48

@Meleg Sándor:

Köszönöm, persze, nem is vártam, hogy karácsony környékén rögtön válaszolsz, ugyanezt a cikket ajánlott fordulóbogyó is.
De egy csomó zöldséget, gyümölcsöt nyersen eszünk, persze, a babot, gabonát senki nem eszi nyersen, de paprika, paradicsom, banán, ezeket sokszor nem főzzük meg, ezekben akkor kevesebb van, vagy alkalmazkodtunk hozzájuk.
süti beállítások módosítása