COVID szkepszis
2020. június 15. írta: Meleg Sándor

COVID szkepszis

Tudom, hogy a koronavírus körüli felhajtás már sokaknak a könyökén jön ki, de van egy-két olyan jelenség, amiről mindenképpen szeretnék megemlékezni.

koronavirus_end.png

Kedves Olvasóink!

Elindult az Alimento.hu oldal, ahol sok szeretettel várjuk minden eddig olvasónkat. Az új felületre az új tartalmak mellett a korábbi cikkek frissített, átdolgozott változatai is folyamatosan felkerülnek.
A blog.hu felületére feltöltött cikkek a továbbiakban teljes körűen elérhetőek maradnak.

 

A COVID-19 járvány sok mindenben eltér az eddigi megbetegedésektől, például abban, hogy sosem keletkezett még járvánnyal kapcsolatban ilyen mennyiségű média-tartalom. Ez ráadásul igen széles spektrumban oszlott meg mind a minőség, mind a képviselt álláspontok tekintetében. Összességében brutális információ-mennyiség zúdult az emberekre, akik nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy kialakítsák a saját álláspontjukat és azt képviseljék.

 

INFODÉMIA

A jelenséggel kapcsolatban megjelent az infodémia kifejezés is, amit David J. Rothkopf alkotott meg 2003-ban és „a félelemmel, spekulációval és pletykával kevert ténydarabkák korszerű információtechnológiának köszönhető szélsebes és további torzulásokat eredményező világméretű terjedéseként” határozta meg. Igen találó ez napjainkra is, nemcsak a COVID, hanem sok más témakörben is.

Anno a szerző arra számított, hogy torzítások felderítése, megismerése visszaszoríthatóvá és kiküszöbölhetővé teszi majd azokat, a hiteles és autentikus tudás képes lesz ezzel szemben felvenni versenyt. Ma már erre a gondolatra csak harsány nevetéssel tudunk felelni - nemhogy az eszközt nem találjuk a dezinformáció ellen, hanem alapjaiban az is kérdéses, hogy van-e egyáltalán esély a jelenlegi információs térben felvenni a versenyt a minden irányból ömlő áradattal szemben. De miért is van ez így?

 

MÉDIA ÉS A TUDOMÁNY

Az első, amit talán általánosságban ki lehet emelni, hogy a médiát alapvetően nem a tudományos szintű kommunikációra találták ki. Volt egy olyan időszak, amikor a média fontos eszköze volt a tudományos ismeretek, eredmények közvetítésének, de ezek többnyire alapszintű információk egyoldalú közvetítését jelentette még akkor is, ha igényes formában is jelent meg.

Ma egyrészt a média tartalmakban a tudományos jellegű információk kis arányban jelennek meg, ez a terület erősen visszaszorult. Az információk megjelenése nagyon bulvárossá vált: velünk van minden nap a hatásvadász ("brit tudósok sem gondolták volna...") címadás, a radikálisan leegyszerűsített tartalom, a tudós karakterek „celeb” jellegűvé alakulása. Nagyon kevés forrás az, ami nagyobb mélységben tárgyal tudományos kérdést és egyben széles körben képes azt kommunikálni is. Ez alapvetően nem kedvez a komplex tudományos kérdéseknek, márpedig a koronavírus járvány márpedig igencsak komplex témakör.

Külön probléma a közösségi média működése, ebben a közegben vannak ugyan kísérletek, próbálkozások, de nincs egyértelműen működő modell a sikeres és egyben hiteles tudományos kommunikációra. Igazából még azt sem tudjuk eldönteni, hogy a szabad véleménynyilvánítás az erősebb vagy az igazmondás és a hitelesség elvárása, ez utóbbi a "post truth" és "fake news" világában pedig mintha önmagában is megoldhatatlan problémává kerekedett volna.

Ma már gyakorlatilag bárki, bárhol, bármiről véleményt mondhat. Ennek sok előnye lehet, de az biztos, hogy van egy nagy hátránya: a tudományos szempontból különböző minőségű információk kavargó káosza. Még az azonos értékű információk is zavart kelthetnek, mert bejön az "óra-paradoxon": ha van 1 db óránk, az mutat 1 időt, ezt elfogadjuk biztos információként akkor is, ha benne van a tévedés és pontatlanság esélye; de ha több óránk van, és azok kis mértékben eltérő időt mutatnak, akkor már a bizonytalanságot növelik. Márpedig koronavírus ügyben van rengeteg forrásunk van, amik nagyon nem azonos információt közvetítenek. Ebből elkerülhetetlenül káosz születik és ebben a káoszban már teljes nyugalommal választhat a maga kedve szerint narratívát, hiszen tud hozzá megfelelő adatforrást, akár híres, tekintélyes tudóst, szakembert rendelni.

A koronavírussal szemben úgy indultunk el, hogy nagyon keveset tudtunk (és több hónap után még mindig nagy bizonytalanságok vannak), és nemcsak a főállású halandzsagyárosok, hanem a különböző szakemberek (!) is mindenféle önmérséklet nélkül elkezdetek elméleteket gyártani. Ezeket a média elképesztő sebességgel terjesztette el, gyakorlatilag naponta áll elő valamilyen (önjelölt) szakértő vagy akár szakmai tekintély egy új, alternatív elmélettel, ami az addigi intézkedéseket megkérdőjelezte. Az egymásnak ellentmondó teóriák, forgatókönyvek, hírek káoszában a tudományos információk értéke is gyorsan elveszett. Paradox módon még az is ront a helyzeten, ha a tudományos élet szabályai alapján visszavonnak egy állítást – hiába vették vissza a klorokin terápia veszélyeiről szóló tanulmányt az alapadatok ellenőrzésével kapcsolatos probléma miatt, ebből nem az jött ki, hogy "lám a tudomány képes revízióra és korrigálja önmagát", hanem, hogy "megbízhatatlan banda".

Véleményem szerint iszonyatos károkat okozott, hogy megjelentek azok a "dr." szakértők, akik irgalmatlan ostobaságokat kezdtek terjeszteni mindenféle fals információra építve. Itt említhetném Lenkei Gábort, Gődény Györgyöt, megjelent a képben Tamasi József orvos-természetgyógyász de a csúcs nálam Pócs Alfréd, aki a Heves megyei MOK elnökeként szállt bele megmondásba - ez utóbbi három össze is állt egy hakni erejéig. Azt a véleményükre fogékony személyek sem nézték, hogy az egyes személyek mögött azért jócskán akad bizalmatlanságra okot adó dolog, elég volt az, hogy személyes szakmai hitelességükkel szálltak be az alternatív narratívák világába. De itt azért jogosan felmerül, hogy egyáltalán nem várhatjuk el az emberektől, hogy képesek legyenek a hiteles és nem hiteles információkat szétválasztani, ha maga az egészségügyi szakma is megosztott és maguk az egészségügyi szakemberek, szaktekintélyek terjesztik a hülyeségeket. Ezen jelenség ellen az egészségügyi rendszeren belül nincs érdemi eszköz, szóval mindenki azt mond, amit akar, gyakorlatilag retorzióktól nem kell tartania sem szakmán belül sem azon kívül.

triumviratus.jpg

A Tamasi - Pócs - Gődény doktorok triumvirátusa.

 

Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy ne lehetne a hivatalos álláspontokat kritizáló narratívát felépíteni, de ennek adottak a maga keretei és elemi szinten és sziklaszilárd tényekkel szükséges a kritika alátámasztása – és ezzel rendkívül sok gond van a jelenlegi kritikus megközelítések esetén (lásd pl. a Lenkei videójának kritikáját). De ha megbízhatatlan, állandóan változó és ellentmondásos tudományos információkat adunk, akkor ebben a közegben az áltudományos információk is könnyebben megtelepszenek. 

 

TRANSZPARENS ADATKÖZLÉS HIÁNYA

Az egyik legfontosabb hazai probléma, hogy a járványügyi adatokkal kapcsolatos kommunikáció nem volt transzparens. A kormányzat kevés adatot tett közzé, azok gyakorlatilag bármilyen további elemzésre alkalmatlanok voltak, pl. hiányoztak az értelmezéshez szükséges kontextust adó adatsorok. A veszélyhelyzet ideje alatt az adatközlések módszertana és struktúrája többször változott, ehhez semmilyen értelmezés nem társult. Ehhez jött, hogy több alkalommal visszamenőlegesen változtak adatsorok, ami hihető és erőteljes magyarázat nélkül erőteljesen erodálta az adatközlések hitelességét.

A hiányos, nem transzparens adatközlés a hazai adatok és közvetve a nemzetközi adatok iránt is jelentős kételyeket ébresztett, emellett melegágya lett az alternatív értelmezéseknek. Nyilvánvaló, hogy így is úgy is megszületnek a meglevő adatokat kontextusba foglaló narratívák és minél kevesebb és összefüggéstelenebb adat áll rendelkezésre, annál nagyobb mozgásteret kapnak ezek a narratívák. És így is lőn...

Igényesebb kommunikációra itthon egyetlen alkalommal került sor egy április végi konferencián, de ez nem jelentett áttörést. Sokat elmond az is, hogy a Központi Statisztikai Hivatal készített ugyan egy "Koronavírus dosszié" blokkot, de valamilyen furcsa okból egyetlen releváns és aktuális adatsort sem tettek közzé, az elemzések mindenről szólnak (az érettségizők számától az üzemanyagárakig), kivéve a koronavírusról.

 

POLITIKA

A kormányzat a legfelsőbb szinten meghatározó szerepet vállalt a járvánnyal kapcsolatos kommunikációban, ami egyébként elvárható, de összességében itthon és nemzetközi terepen is borzalmas károkat okozott. Az erős politikai centralizáció ugyanis a kompetens egészségügyi szakembereket a másodvonalba szorította, csak az országos tisztifőorvos kapott érdemi szerepet. Emiatt a járvány kezdete óta egyfajta párhuzamos kommunikáció zajlik itthon a témában a kormányzati és szakma részéről, ami megint komoly baklövésnek mondható.

A központi kommunikáció nagyon erőteljesen sikerorientált volt, ez nyilván önmagában irreális képet mutatott, és nagyon komoly jelei vannak, hogy "túltolták" helyzetről szóló víziókat (a 36 ezer ágy felszabadítása és hasonlók). És onnantól, hogy a tényleges egészségügyi katasztrófahelyzet elmaradt (ezt azért már április végén lehetett látni a publikus adatokból is) az egész intézkedés átalakult egy politikai show-műsorrá, ami mai napig tart.

A politika beavatkozás nemcsak nálunk volt probléma, pl. Trump igen emlékezetes hozzászólásai (pl. a belsőleg alkalmazandó fertőtlenítőszerekről) mutatják, hogy a hatáskörén túlterjeszkedő politikus inkább árt, mintsem használ a sikeres védekezésnek. Vagy említhetjük Brazília hős elnökét, aki 40 ezer halottnál még arról beszél, hogy semmilyen járvány nincs.

 

A MEGELŐZÉSI PARADOXON

Elindult a megelőzési paradoxonról egy ábra, aminek elég fontos tanulsága van (szerintem legalább olyan fontos ábra, mint a járvány elején a görbék ellaposításáról szóló rajz). Ha egy ország sikeresen beavatkozott a járványba és minimalizálta a fertőzöttek, halálos áldozatok számát, akkor kialakulhat az a kép, hogy nem is lett volna szükség ezekre a beavatkozásokra, hiszen alig voltak áldozatok. Ez azért is fontos, mert ugyanakkor tudjuk, hogy közben ahol tényleg el tudott szabadulni a járvány, az nagyon komoly következményekkel járt.

Nyilván a járvány végén komoly matematikai számolgatásokkal lehet majd kideríteni, hogy is nézünk ki valójában - a fél szemmel a görbére sandítós saccolásoktól szeretnék mindenkit óvni, mert hát nem egészen egzakt elemzési módszer. 

jarvany.jpeg

ÁRADÓ KÉTKEDÉS

Egészen félelmetes olvasni, milyen kétkedő toposzok alakultak ki, de néhányat csak felsorolnék a hangulat kedvéért.

 

Nem is volt járvány, pánikkeltés az egész...

Az első, s egyben talán legkeményebb állítás, hogy igazából nincs is itt semmi látnivaló, mindenki menjen dolgára. Az állítás több változatban elérhető, az egyik verzióban már magukat a számokat is kétségbe vonják ("átkönyvelték" az elhunytakat), máshol pedig relativizálják azokat (hol van ez a halálozás a rákhoz képes?). Igazából mindkét esetben az a rémisztő, hogy nem kell sokat kotorászni a statisztikai adatbázisokban, hogy lássuk: bár nem a fekete halál tarolta le a világot, de azért ezt a fertőzést nem szabad félvállról venni.

Itthon ez a tétel azért is népszerű, mert egy meglehetősen valószínűtlen forgatókönyv szerint futott le a járvány, eddig az elhunytak száma a 600-at sem érte el, ami (bár a fertőzöttek számához képest relatíve magas) összességében nagyon jó érték. Mi most mi egy szerencsés deviancia vagyunk más országokhoz képest.

zscore.jpg

Más országok halálozásin azért látszik, történtek itt durva dolgok, amiket nem lehet másra kenni. (forrás: Euromomo)

 

Meghamisították az adatokat

Ez kapcsolódik az előző állításhoz, a lényege az, hogy a "tudjukkik" érdeke az, hogy mindenki pánikoljon és ezért idén tavasszal egy jól megszervezett konteo keretében rábírták a világ összes országának egészségügyi rendszereit, hogy a halálozásokat kezdjék betolni a covid rovatba. Ezzel nekem mindösszesen annyi gondom van, hogy ha valaki ilyet állít, akkor legyen szíves szépen kimutatásokkal alátámasztani és igazolni. Adathamisítások gyanúja egyébként ténylegesen is felmerült több helyen (kérdéses pl. a hazai megyei adatokban bekövetkező anomáliák magyarázata), de itt is azért oda kell tenni a megfelelő adatokat, nem lehet csak úgy bemondásra meg érdekekre hivatkozásra építeni.

Apró szépséghiba, hogy a "tudjukkik" eközben a lakosság irtásában is érdekeltek, azért küldték a  vírust, hogy a Föld lakosságát radikálisan csökkentsék és így teremtsék meg az új világrendet. Mit ne mondjak, elég amatőr a gyíkember banda, mert a chemtrail, az 5G meg ez a fránya vírus sem tudja érdemben csökkenteni a népességet.

 

Én aztán be nem oltatom magam...

Rémülettel vegyes megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy gyakorlatilag abban a pillanatban, ahogy bejelentették a védőoltás készítését, felrobbant az internet az oltásellenességtől. Ha van olyan jelenség, aminek most ez ellen kellett volna hatnia, akkor ez a járvány - de nem ez történt! Olyan agyament víziók szabadultak el a lakosságon kísérletező, 5G chipekkel felszerelt népirtók ármánykodásiról, hogy tényleg csak a meglepődött pislogásra futja, de az egyszerűbb érvelések is elég neccesek voltak, pl.

  • "beteg lettem az influenza oltástól, ezért a covid oltás fel nem veszem" 
  • "félelem gyengíti az immunrendszert, én nem félek és így nem kapom majd el",
  • "rajtam ne kísérletezzenek",
  • "nem tudjuk, mi van benne és milyen hosszú távú hatásai lesznek"
  • "a vírus úgyis mutálódik, így majd az oltás nem ér semmit"
  • "a döntés az enyém"
  • "Eloltanák a nyugdijast, kell a pénz a haveroknak"

Házi feladat, otthon mindenki elgondolkodik egy keveset azon, hogy jutottunk idáig... Komoly aggódásra ad okot, hogy ezeket az érveket olyanoktól is hallom, akik egyébként napi szinten érintkeznek veszélyeztetett személyekkel (idősek, krónikus betegek, stb.), ha saját magukra nézve nem jelentenek nagy veszélyt, másokra igen.

 

ÖSSZEGEZVE

Nyilván a jelenség maga rendkívüli széles és nagy mélységben tárgyalható lenne, most csak néhány apróságot emeltem ki belőle. Azt gondolom, hogy magát a járványt illetően sem a lekicsinylő hozzáállás, sem a túldimenzionálás nem jó, de az én fő meglátásom az, hogy az egész COVID jelenségben a vírusnál sokkal veszélyesebb az emberi hülyeség. 

Szeretnék valami optimista záró gondolatot megfogalmazni, de nehezen tudom elképzelni, hogy jelen felállásban érdemi előrelépés lenne várható. A járvány elején nagyon szép posztok születtek arról, hogy itt a remek alkalom, hogy átgondoljuk és újraértékeljük és átszervezzük az életünket. Ma már az látszik, hogy ezt igazából ezt egy pillanatig sem gondolta komolyan az emberiség, a válságkezelések lényege az volt, hogy a járvány végén még veszettebb tempóval rongyoljunk vissza abba az életmódba, ami láthatóan egyébként problémáktól terhelt - de a problémákkal való szembenézés helyett inkább az együttélést választjuk.

Maga a tudományosság annak ellenére vesztesként fog kikerülni a járványból, hogy igazából a sikeres intervenciók mögött járványügyi szakemberek, virológus kutatók és egészségügyi dolgozók hatalmas erőfeszítései állnak, ezek a látszatokra épülő világban nem tudnak versenyezni „a félelemmel, spekulációval és pletykával kevert ténydarabkák” áradatával.

 internet_1.jpg

Tényleg, valakinél nincs kéznél egy pozitív gondolat lezárásként?...

Ha tetszett az írás, oszd meg és/vagy kattints a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással 2020-ban is értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd meg hozzászólásként! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon.

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

Források:

  • Koronavirus.hu. LINK
  • Z. Karvalics László: Infodémia – egy kifejezés újjászületése és dimenziói. IASK: LINK
  • Garphs and maps. Euromomo. LINK

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr6015807690

2020.06.17. 00:26:08

@nemecsekerno_007: Fájni fog az újabb 2/3, mert továbbra se értetek semmit.

2020.06.17. 00:26:45

@Exploiter: te még mindig itt tartasz, te kis elmebeteg?! Senki nem kőrt szét semmit, hacsak nem a kurva anyád a te fejedet. Bazdmeg, ma többen haltak meg Svédországban, mint Olaszországban, de te még mindig keményen nyomod a drogot.

2020.06.17. 00:28:17

@Exploiter: nem ketten, 181-en, idióta fasz vagy. fingod nincs semmiről, de nyomod telibe az idiótaságaidat. teli torokból reklámozod, hogy micsoda selejt vagy.

2020.06.17. 00:30:57

@Exploiter: Indiában kurva szigorú lockdown van, te idióta! Naponta beszélek az indiai kollégákkal, és mondják, hogy melyik zónában laknak, kimehetnek-e ma vásárolni egyáltalán.

Te olyan idióta, sötét fasz vagy, fingod nincs semmiről a világon, csak a szart nyomod az internetre.

Ne gyere youtube-bal, faszfejkém, mióta igazolás a youtube, te elmebeteg?!

2020.06.17. 00:32:23

@Exploiter: influenzában azért haltak meg jóval kevesebben, mert a karantén intézkedések az influenzát is komolyan visszatartották, mivel hasonló betegség.

de hát te ezt magadtól nem fogod fel, mert elmebeteg vagy.

Exploiter 2020.06.17. 00:40:13

@droid_:

Lehet röhögni

edition.cnn.com/2020/04/22/africa/coronavirus-famine-un-warning-intl/index.html

Konkrétan csak afrikában százmilliókat fenyeget az, hogy tovább népesítik az éhezők táborát. Nem a szegényekét, hanem éhezésről van szó.

A karantén és lezárások miatti pszichés, szociális, gazdasági és politikai károkat pedig ha röhögsz, ha nem, sokmilliárd ember viselte, viseli és fogja viselni.

Haha.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.06.17. 06:13:16

@Exploiter:

Akkor ehhez tegyük hozzá, hogy Afrikában egyébként is sokan éheznek, ahogy karantén nélkül Magyarországon így is 3 millió ember van marginalizált helyzetben és a normál gazdasági működés is komoly pszichés, szociális károkat okoz.

A politikai dimenziót hagyjuk

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.06.17. 06:15:59

@Matthias Corvinus:

Próbálj már emberi módon hozzászólni másokhoz... akkor is, ha nem értesz egyet.

gyongyi70 2020.06.17. 06:20:39

@Matthias Corvinus: "Az SE rektora megköszönte a vizsgálatban részt vevőknek, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy a szakemberek "tényleges, valós képet" tudjanak alkotni a magyarországi helyzetről, és gyakorlatilag meg tudják határozni az átfertőzöttek abszolút számát." www.portfolio.hu/gazdasag/20200519/merkely-30-es-80-ezer-kozott-lehet-a-magyar-koronavirus-fertozottek-szama-432862

gyongyi70 2020.06.17. 06:25:21

@Matthias Corvinus: Már megint Svédország. "In response to the coronavirus pandemic, instead of imposing a lockdown like most of the rest of the world, Sweden took a different, controversial route." (...) "In mid May, Professor Johan Giesecke, Sweden's former chief epidemiologist, asserted that Stockholm will reach “herd immunity” by June. He didn’t specify what percentage of the population would need to have been infected to reach this milestone.

A few days later, however, on May 21st, it was revealed by independent modelers in Sweden that despite adopting more relaxed measures to control the coronavirus, only 7.3% of people in Stockholm had been exposed to the virus by late April. This percentage is actually lower than estimates from several of the hardest hit cities in the world, such as Wuhan, Madrid, and New York, all of which were under lockdown. Moreover, it’s estimated that between 4%-7% of Sweden’s population has been infected to date. This is not materially different from country-wide estimates for France and Spain, two nations that imposed harsh lockdowns."
Magyarul: Svédország nyitva volt, mégsem ért el nagyobb (sőt kisebb) az átfertőzöttsége, mint más országoknak. Ennek két olvasata van:1, rossz a svéd modell, le kell zárni. 2, Nem tudjuk, egyes országokban miért fertőz lezárás ellenére, máshol meg szabad mozgás ellenére sem.
Én az utóbbira szavazok
Forrás: www.forbes.com/sites/joshuacohen/2020/05/23/swedens-gamble-on-coronavirus-has-it-paid-off/#53f04a582dcd

gyongyi70 2020.06.17. 06:31:41

@Matthias Corvinus: Komolyan nem tudsz normális stílusban vitatkozni? De, az orvostudományban reprodukálhatónak kell lennie a kísérletnek. Ugyanis az nem igazi bizonyíték (a WHO is ezt papolja), ha statisztikákra alapozva valószínűsíthetünk valamit, hanem orvosi teszteknek kell igazolni és nem árt, ha biológiai magyarázat is van. Ezen alapulnak a gyógyszerkísérletek, az új orvosi módszerek bevezetése előtti vizsgálatok.

gyongyi70 2020.06.17. 06:38:57

@Matthias Corvinus: :D Az egy turista hajó volt, tisztelt Nagyon tájékozott, egy csomó nyugdíjassal a fedélzetén.

gyongyi70 2020.06.17. 06:41:05

@Matthias Corvinus: Indiában minden betegség terjed, mert nincs normális higiénia, elképzelhetetlen a zsúfoltság, a meleg nem egyszerűen meleg, hanem párás meleg. De nézd meg a többi országot.

gyongyi70 2020.06.17. 06:49:15

@Matthias Corvinus: Az idősek elég nagy része beoltatja magát, és ők a veszélyeztetettek. Egyrészt ingyenes nekik, másrészt a mi háziorvosunk nem kérdez, hanem szúr, ha 60 év feletti vagy.

gyongyi70 2020.06.17. 06:55:17

@Matthias Corvinus: Akkor nézzük:
Olaszország:
The first lockdowns began around 21 February 2020, covering ten municipalities of the province of Lodi in Lombardy and one in the province of Padua in Veneto, and affecting around 50,000 people.[8] In the most affected town of Codogno (pop. 16,000), police cars blocked roads into and out of the quarantined area and erected barriers.[9] The quarantined "red zone" (zona rossa) was initially enforced by police and carabinieri,[10] and by 27 February it was reported that 400 policemen were enforcing it with 35 checkpoints. The lockdown was initially meant to last until 6 March. While residents were permitted to leave their homes with supplies such as food and medicine being allowed to enter, attending school or going to workplaces was not allowed, and public gatherings were prohibited.[11] Train services also bypassed the region.
Early on Sunday 8 March 2020, Italian Prime Minister Giuseppe Conte announced the expansion of the quarantine zone to cover much of northern Italy, affecting over sixteen million people, restricting travel from, to or within the affected areas, banning funerals and cultural events, and requiring people to keep at least one metre of distance from one another in public locations such as restaurants, churches and supermarkets.[13] Conte later clarified in a press conference that the decree was not an "absolute ban", and that people would still be able to use trains and planes to and from the region for "proven work needs, emergencies, or health reasons".[14] Additionally, tourists from outside were still permitted to leave the area.[15]

Restaurants and cafes were permitted to open, but operations were limited to between 6:00 and 18:00, while many other public locations such as gyms, nightclubs, museums and swimming pools were closed altogether.[16] Businesses were ordered to implement "smart working processes" to permit their employees to work from home.[17] The decree, in effect until 3 April, additionally cancelled any leave for medical workers, and allowed the government to impose fines or up to three months' jail for people caught leaving or entering the affected zone without permission.[17][18] The decree also implemented restrictions on public gatherings elsewhere across Italy.[19] With this decree, the initial "Red Zone" was also abolished (though the municipalities were still within the quarantined area).[20]

The lockdown measures implemented by Italy was considered the most radical measure implemented against the outbreak outside of the lockdown measures implemented in China.[16] At the time of the decree, over 5,800 cases of coronavirus had been confirmed in Italy, with 233 dead.[18] A draft of the decree had been leaked to the media late on Saturday night before it went into effect and was published by Corriere della Sera,[21] resulting in panic within the to-be-quarantined areas and prompting reactions from politicians in the region.[13] La Repubblica reported that hundreds of people in Milan rushed out to leave the city on the last trains on Saturday night, as a part of a rush in general to leave the expanded red zone.[22] La Repubblica later reported that this was an exaggeration and that, through an analysis of telephone cells, less than 1,000 people had left Milan for the southern regions during 7 March; by comparison, on 23 February, about 9,000 people left Milan for the south.[23] However, within hours of the decree being signed, media outlets reported that relatively little had changed, with trains and planes still operating to and from the region, and restaurants and cafes operating normally.[24] The BBC reported that some flights to Milan continued on 8 March, though several were cancelled.[16] New guidelines for the coronavirus had assigned the responsibility of deciding whether to suspend flights to local judiciaries.[21]

gyongyi70 2020.06.17. 06:56:08

Ausztria:
Beginning from 1 March, authorities in Germany and the Nordic countries began identifying the Tyrolean ski resort town of Ischgl as a major coronavirus hotspot. Several hundred infections were eventually traced back to the town with transmissions having occurred from late February onwards. After initially playing down the risks, authorities in Tyrol placed the entire town in quarantine on 13 March.[20]

On 10 March, the government announced that all universities would close their classes at the latest by 16 March. All outdoor events with more than 500 people and all indoor events with more than 100 people were cancelled. All children older than 14 years old were ordered to stay at home, starting 15 March, with the younger children starting 17 March. This applied until 4 April.[21] Travel restrictions for people coming from Italy are established. The government asked the general public to avoid social contact and announced even further restrictions to be made soon.[22]

On 12 March, Austria confirmed the first death of COVID-19, a 69-year-old man from Vienna died in Vienna's Kaiser-Franz-Josef Hospital.[23]

By 13 March, there were 422 confirmed cases.[24]

Potential COVID-19 infected persons should under no circumstances go to a doctor or to an outpatient clinic to reduce the risk of infection. They were asked to call the Healthcare number 1450 instead. On 15 March, there were about 70 times as many calls as on other Sundays before the pandemic.[25]

On 15 March, a ban was also announced for public gatherings of more than five people, and restaurants were ordered to close beginning on 17 March.[26] In addition, Günther Platter, the governor of Tyrol, announced a one-week lockdown for the whole province.[27][28] Residents in Tyrol were required to remain in their homes except for necessary reasons such as purchasing food or medicine, visiting the doctor, withdrawing cash, or walking a dog.[27]

As of 16 March, nationwide, homes may only be left for one of the following reasons:[29]

necessary professional activities
necessary purchases (groceries or medication)
assisting other people
activities outside, alone or in the company of people living in the same household.

gyongyi70 2020.06.17. 06:59:34

@Matthias Corvinus: A WHO természetesen mindent cáfol, ami nem PC és ha rászólnak a tudományos munkatársakra. Attól még kicsúszott ez az info és van alapja. Lsd. Svédország.

2020.06.17. 08:00:12

@gyongyi70: A WHO korábban is tévedett, a maszkviselésben is tévedett, és változtatta az álláspontját. Ezt az álláspontját is visszavonta. De te beszopod, mert olyan hülye vagy, mint az Orbán.

www.statnews.com/2020/06/09/who-comments-asymptomatic-spread-covid-19/

www.bbc.com/news/health-52977940

Svédország relatíve kurva szarul járt, és legföképpen, náluk NEM CSILLAPODIK A JÁRVÁNY. SIkerült felküzdeniük magukat a semmiből, és megelőzni Franciaországot az 1M főre jutó halottakban, csak azért, mert idióta policyt követtek.

www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/

Már be is látták, hogy tévedtek, csak az olyan totál elmebetegek, mint te, tartotok ki a védhetetlen védése mellett. Svédország, Nagy Britannia, USA, Brazilia világosan mutatja, hogy a járvány félig, vagy teljesen eleresztése durva hiba.

Ad Dio 2020.06.17. 08:09:24

Matykót nem komolyan venni. Elmebeteg. Nem érvek mentén dolgozik, csak indulatból.

2020.06.17. 08:16:02

@gyongyi70: itt van egy cikk arról, hogy Ausztria hogyan késlekedett a karanténnal a turizmus miatt.

www.politico.eu/article/the-austrian-ski-town-that-spread-coronavirus-across-the-continent/

ha megnézed, máig Tirol a legjobban érintett tartomány Ausztriában, ami természetellenes, és csakis a síszezon és az intézkedések késlekedése magyarázza

en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_Austria#/media/File:COVID-19_Austria_Density_per_District.svg

Tehát konkrétan, nem Bécs volt a járvány-góc.

Ausztria aztán a végén hamarabb túljutott a járványon, mint Magyarország, most már kb. ugyanazon a szinten vannak.

gyongyi70 2020.06.17. 08:18:10

@Matthias Corvinus: Ha olyan okos vagy (és magas a vitakultúrád), akkor vegyük sorra az "érveidet":

A WHO nem tévedhetetlen. Ebben egyet értünk. De mi bizonyítja, hogy ha tegnapelőtt azt mondja szalma, majd tegnap hogy széna, majd ma megint szalma, hogy a széna az igaz?

A honlapján fent lévő állítás nem cáfolja, ami a szakértő száján "kicsúszott", csak azért int óvatosságra, mert még klinikai tesztekkel nincs bizonyítva.

Amiről te állítod, hogy egyébként hülyeség, és nem feltétele az orvostudományi állításoknak.

Hogy is van ez?

Svédországról nem állítottam, hogy követendő példa. Csak arra hoztam példaként, hogy érdekes módon, ahhoz képest, hogy semmilyen korlátozás nem volt, alacsonyabb az átfertőzöttség mértéke, mint más országokban. Ez számomra azt igazolja, hogy még nagyon keveset tudunk e vírus természetéről, működéséről, mennyire fertőző, ki fertőz kit, milyen körülmények között.

Amit elrontottak, és ez nincs ellentétben azokkal az eredményekkel ami abból következne, ha a WHO tisztviselő által kiszivárogtatott kutatási eredmények erősebb evidenciával lesznek megtámogatva, hogy nem védték a veszélyeztetett korcsoportokat és nem különítették el a tüneteket mutató vírushordozókat.

Egyébként az esetszámhoz képest Magyarországon is nagyon magas a halálozási arány, azaz a magyar modell is rengeteg hibát tartalmaz. Pl. visszaengedték a kórházakból az idősotthonokba a kezelt betegeket, a krónikus betegek mellett nem volt az alapbetegségüket felügyelő szakorvos, azon kívül mindenkit a covid áldozatának tekintettek, a kimutatható volt a szervezetében a vírus, akkor is, ha más betegség vezetett a halálához.

chrisred 2020.06.17. 08:18:20

@MAXVAL bircaman közíró: Emlékeim szerint az volt, hogy miért egyszeri pénzosztás a fizetések tisztességes rendezése helyett.

gyongyi70 2020.06.17. 08:19:07

@Matthias Corvinus: Tegnap is 53 eset volt, Maon 1. Pont Tirolban kezdték a lezárásokat, belinkeltem. Vagy nem megy az angol?

2020.06.17. 08:30:36

@gyongyi70: Olaszországban is az tanulságos, hogy valahogy nem Rómát, és nem Nápolyt érintette a koronavírus leginkább.

en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_Italy#/media/File:COVID-19_outbreak_Italy_per_capita_cases_map.svg

miért? mert véletlenül északon tört ki jobban, és késlekedtek a szigorú intézkedésekkel, és ott elterjed, mire délre is elterjedhetett volna, addig már intézkedtek.

itt van egy cikk arról, hogy egy bajnokok ligája mérközésnek milyen nagy szerepe lehetett ebben:

itt van egy térkép Spanyolországról, az ellenfél ugyanis a Valencia volt:

cdn.swisscows.ch//https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f0/COVID-19_Cases_in_Spain_by_number.svg/1200px-COVID-19_Cases_in_Spain_by_number.svg.png

hopp, valencia éppen kimagasló gócpont!

itt van egy korai térkép Olaszországból:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/archive/e/e6/20200322200556%21COVID-19_outbreak_Italy_per_capita_cases_map.svg

nagyon szépen látszik, hogy Bergamo micsoda gócpont volt

de a hozzád hasonló idióták nem fogják fel, hogy mennyire fontosak az intézkedések, és, hogy egy ilyen intézkedés elmulasztása mennyit jelentett
www.theguardian.com/world/2020/mar/24/bergamo-mayor-says-football-match-escalated-coronavirus-infections-italian-province

2020.06.17. 08:33:59

@gyongyi70: Indiában a legnagyobb forróság márciusban-májusban van, és akkor még nem párás a meleg.

en.wikipedia.org/wiki/Climate_of_India

ne akarj kioktatni Indiáról, kurvára jobban ismerem, mint te!

gyongyi70 2020.06.17. 08:34:37

@Matthias Corvinus: És ez mennyiben cáfolja, hogy a tüneteket produkáló betegeket kellene karantén alá helyezni, kapcsolataikat felderíteni?
Honnan tudod, hogy a focimeccsen nem volt egy-egy tüsszögő, köhögő drukker?
A focimeccsek betiltását egyébként bármikor támogatom. :-)

gyongyi70 2020.06.17. 08:36:39

@Matthias Corvinus: OK, és nincs zsúfoltság sem (csak a fővárosban több mint kétszer annyian laknak, mint Mao teljes lakossága, 22b millió Delhi lakossága), a higiéniával minden rendben (www.voanews.com/south-central-asia/worlds-biggest-toilet-building-program-india-gets-mixed-results).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.17. 08:37:21

@chrisred:

Mert ez jutalom.

Arra meg nincs pénze az országnak, hogy nyugati bérszintet adjon az egészségügyben,

_B_ 2020.06.17. 09:23:28

@Matthias Corvinus: "bankok általában megsínylik a válságokat"
szerintem párhuzamos univerzumban élünk :D

nemecsekerno_007 2020.06.17. 10:26:17

@Matthias Corvinus: Új nickkel jöttél Brendel?!? Na húzzál a picsába.

Irbisz 2020.06.17. 16:13:55

@bugenhagen:
"@birkamenet: "Tudatosan a több millió funkcionális analfabéta szavazóra hajt"

Hja, persze, nyilván én is funkcionális analfabéta vagyok a három diplomámmal (és persze nagyon sok dipomás ismerősöm)."
Nem, te a hive vagy, és mint ilyen, kb. vak mindennemű racionális ellenérvre irányában és a módszerei ellen. És az ilyen emberek között gyakori a kognitiv disszonancia nevű önvédelmi mechanizmus, amit a 3 diploma csak könnyebbé tesz. Ja, és arról nem is beszéltünk, a diploma, de 3 diploma se garancia a tisztességre ..., vagy a rövidtávú önérdeken túli gondolkodásra - azaz amikor te jobban jársz most, de az ország egészére már középtávon is káros, de hosszutávon meg katasztrofális hatású intézkedései ellenére csak kitartassz mellette. Ez nem épp a felelősségteljes 3 diplomás ismérve, most nekem jó, hurrá, az ország meg 20-25 múlva lehúzhatja magát a klozetten, arra meg tojsz nagyivben. gratula.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.17. 22:07:57

@gyongyi70:

"Svédországról nem állítottam, hogy követendő példa. Csak arra hoztam példaként, hogy érdekes módon, ahhoz képest, hogy semmilyen korlátozás nem volt, alacsonyabb az átfertőzöttség mértéke, mint más országokban."

Ez konkrétan nem igaz, hazugság. A hivatalos átfertőzöttségi adatoknak nem szabad hinni, hiszen alig teszteltek.

Abból kell kiindulni, hogy amennyiben nem terhelődik túl az eü. rendszer, úgy a mortalitás Európában nagyjából azonos. Mivel pedig Svédországban aránytalanul többen haltak meg, mint más fejlettebb európai országban, egyenesen következik, hogy Svédországban az átfertőzöttség is sokkal magasabb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.17. 22:11:20

@Matthias Corvinus:

Szia, Matyika!

"a bankok általában megsínylik a válságokat"

A legutóbbi válság során is épp a bankok keresték gennyesre magukat.

"nekik nem érdekük az eladósodás"

Csak amennyire egy autógyárnak sem érdeke az autóeladás. :P

2020.06.17. 22:18:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A legutóbbi válság során is épp a bankok keresték gennyesre magukat."

Ja, mint a Lehman-Brothers. ja nem, már megint elmebeteg pszichopata vagy, nácikurva! kusosltál volna, nem égetnéd magad.

na mi van Paks II-vel, kis atombuzi?! tök nyilvánvaló, hogy az évezred szopása lesz, mert túl fog termelni a napenergia, és nem lehet majd eladni az atomot. Már most tavasszal demot tartott a nap.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

2020.06.17. 22:19:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A legutóbbi válság során is épp a bankok keresték gennyesre magukat."

Ja, mint a Lehman Brothers. ja nem, már megint elmebeteg pszichopata vagy, nácikurva! kussoltál volna, nem égetnéd magad.

na mi van Paks II-vel, kis atombuzi?! tök nyilvánvaló, hogy az évezred szopása lesz, mert túl fog termelni a napenergia, és nem lehet majd eladni az atomot. Már most tavasszal demot tartott a nap.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

2020.06.17. 22:25:16

@nemecsekerno_007: te már régóta ugyanolyan erőset szívsz. csak észre se veszed, kis náciköcsög!

2020.06.17. 22:25:51

@_B_: "szerintem párhuzamos univerzumban élünk :D "

szerintem is párhuzamos univerzumban élsz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.17. 22:26:22

@Matthias Corvinus:

Matyókám, bankcsődök válság nélkül is elő szoktak fordulni. Továbbá a Lehman csődje mennyiben cáfolja, hogy sok más bank ez idő alatt épp betegre kereste magát. Nézz utána a magyarországi bankok akkori eredményének.

2020.06.17. 22:28:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"A legutóbbi válság során is épp a bankok keresték gennyesre magukat."

Ja, mint a Lehman Brothers. ja nem, már megint elmebeteg pszichopata vagy, nácikurva! kussoltál volna, nem égetnéd magad.

itt van még egy csomó tönkrement bank listája:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_banks_acquired_or_bankrupted_during_the_Great_Recession

totál elmebeteg vagy. csak a valósághoz nincs közöd.

na mi van Paks II-vel, kis atombuzi?! tök nyilvánvaló, hogy az évezred szopása lesz, mert túl fog termelni a napenergia, és nem lehet majd eladni az atomot. Már most tavasszal demot tartott a nap.

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

2020.06.17. 22:29:14

@_B_: a te varázsuniverzumod úgy látszik, hogy a valódi univerzumhoz csak a blog.hu-n keresztól kapcsolódik.

mert a valódi univerzumban egy csomó bank tönkrement a válságban:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_banks_acquired_or_bankrupted_during_the_Great_Recession

elmebeteg pszichopata vagy

2020.06.17. 22:30:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nincs érved, nácikurva, az, hogy hasraütsz, és hazudsz, az nem érv! az csak a szokásos vergődésed.

en.wikipedia.org/wiki/List_of_banks_acquired_or_bankrupted_during_the_Great_Recession

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

2020.06.17. 22:33:27

@gyongyi70: Indiában a legnagyobb forróság márciusban-májusban van, és akkor még nem párás a meleg.

en.wikipedia.org/wiki/Climate_of_India

ne akarj kioktatni Indiáról, kurvára jobban ismerem, mint te!

2020.06.17. 22:34:22

@gyongyi70: nem attól kapod el a koronavírust, te idióta, hogy a természetben végzed el a dolgodat! vannak olyan dolgok,a mik így terjednek, de nem a koronavírus, te ostoba fasz!

2020.06.17. 22:37:06

@gyongyi70: és mondtam, ne akarj kioktatni Indiáról, te kisköcsög, nekem nem kell youtube-ot mutogatnod, én láttam ilyet saját szememmel, többször is. például egy Kamalapur nevű városban Hampi mellett. tudod, hogy az hol van, kis sötét faszfej?!

2020.06.17. 22:37:40

@Matthias Corvinus: jav. faluban. dehogy volt az város.

2020.06.17. 22:38:28

@MAXVAL bircaman közíró: "Arra meg nincs pénze az országnak, hogy nyugati bérszintet adjon az egészségügyben, "

a papok fizetésének töredékéből kijönne.

2020.06.17. 22:40:02

@gyongyi70: szerinted nem voltam még Delhiben?! nem nagyobb a népsűrűség, mint bármely nagyvárosban. sőt, Delhiben éppenséggel nem jellemzők a felhőkarcolók.

2020.06.17. 22:44:14

@gyongyi70: Egyébként ha már Delhi, Delhiben május a legmelegebb hónap, és még elég száraz. azért negyvenvalahány fokokban csak kipusztult volna az a vírus, ha a hőmérséklet számítana, nem gondolod, te kis idióta?

en.wikipedia.org/wiki/Climate_of_Delhi

volt a hírekben, hogy akkora hőség volt májusban, hogy 50 fok is volt.

www.express.co.uk/news/world/1288272/India-heatwave-coronavirus-deaths-locusts-India-latest-news

akkora sötét elmebeteg vagy, hogy a gumiszoba adja a másikat!

2020.06.17. 22:47:48

@gyongyi70: @gyongyi70: itt nem az volt a téma, kis húgyagyú, hanem te kérdeztél rá Olaszországra és Ausztriára.

2020.06.17. 22:50:21

@gyongyi70: teljesen közismert, hogy a tünetmentes betegek mennyire fertőzőek.

www.sciencenews.org/article/coronavirus-most-contagious-before-during-first-week-symptoms

ne kezd elölről, kis húgyagyúkám!

2020.06.17. 22:55:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A legutóbbi válság során is épp a bankok keresték gennyesre magukat."

alimento.blog.hu/2020/06/15/covid_szkepszis/full_commentlist/1#c38614880

Ja, mint a Lehman Brothers. ja nem, már megint elmebeteg pszichopata vagy, nácikurva! kussoltál volna, nem égetnéd magad.

itt van még egy csomó tönkrement bank listája:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_banks_acquired_or_bankrupted_during_the_Great_Recession

totál elmebeteg vagy. csak a valósághoz nincs közöd.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

**********************************

"Egyetlen indítvány létezik, amelyet a kormánypártok és az ellenzék minden évben ellenszavazat nélkül elfogad, ez pedig a képviselők fizetésemelése. "

szeka.blog.hu/2020/04/16/kevesebb_penz_jut_majd_a_kormanyfo_hobbijara_bar_orban_viktor_errol_nem_igazan_vesz_tudomast/full_commentlist/1#c38420128

Nemcsak, hogy van olyan eset, amikor nem szavazták meg, de még jótékony célra is felajánlották, mert persze a Fidesz azért megszavazta.

index.hu/belfold/2018/07/18/jotekony_celra_forditjak_a_fizetesemelesuket_a_parbeszed_kepviseloi/

És ha már az idei emelésről volt szó, az MSZP azt is jótékony célra fordítja.

index.hu/belfold/2020/04/18/mszp_kozlemeny_fidesz_fizetesemeles_adomany_jarvany/

megint tátott szájjal futottál be a faszerdőbe!

**********************************

2020.06.17. 22:56:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Az a helyzet, hogy a világ egyetlen országában sincs elegendő védőfelszerelés vagy lélegeztetőgép. Mindenki Kínánál kuncsorog értük,"

jelenkor1.blog.hu/2020/04/03/miert_kritizaljak_muller_ceciliat/full_commentlist/1#c38368230

a világ legnagyobb lélegeztetőgép gyártója német. mindenki ott kuncsorog a NÉMET cégnél.

444.hu/2020/03/28/a-vilag-legnagyobb-lelegeztetogep-gyartoja-szerint-nincs-az-az-isten-hogy-le-tudjon-szallitani-annyi-gepet-amennyit-kernek-tole

megint csak a világról nincs semmi fingod, te mongolFidióta selejt!

**********************************

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Itt erősködtél:

teveszmek.blog.hu/2020/04/06/_itt_az_ideje_hogy_eltoroljuk_a_csalad_intezmenyet/full_commentlist/1#c38393164

és hőzöngtél, hogy te milyen okosan láttad előre a problémát, milyen igazad lett. Lett a fenét.

Mert az jött ki, hogy a végén még így is te rohantál tátott szájjal a faszerdőbe. Itt van egy képlet, amely számol a korrekcióval. Nem te találtad ki, te a képlet kitalálásához hülye vagy.

CFR = deaths at day.x / cases at day.x-{T}, T = 8

A képlet szerintem szintén kétségbe vonható, de olyan képlet, mint amit te szerettél volna, csak hülye voltál a megalkotásához.

A képlet innen van:

www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-death-rate/#who-03-03-20

Az adatok pedig innen vannak: www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/COVID-19-geographic-disbtribution-worldwide.xlsx

Németország az utolsó napokban, április 8-tól visszafele, az utolsó 5 nap:

0,055037919826652
0,036413386655441
0,023203026481715
0,029234191293295
0,02439446366782

Orbanisztán:

0,244444444444444
0,230769230769231
0,061538461538462
0,046511627906977
0,153846153846154

valahogy csak kurvára jóval szarabb még mindig Orbanisztán. ugyanoda lyukadunk ki. Orbán elbaszta, nem kicsit, nagyon.

És te az adatokkal való végigszámoláshoz is hülye voltál. Mindkét képlettel az jön ki, hogy Orbán elbaszta, nem kicsit, nagyon. És a napokban még inkább elbaszta.

És most elmész a jó édes kurva anyádba, hogy ennyire makacsul, ennyire idióta, húgyagyú, faszfej módon ragaszkodtál az idióta baromságodhoz, de még úgy is beégtél a végén, hogy minden úgy lett, ahogy te kívántad. úgyis az jött ki, amit én mondtam.

2020.06.18. 00:01:28

@Exploiter: Svédország ma már Spanyolország és Fehéroroszország mögött a legtöbb esetet számolja 1 M lakosra a törpeállamokat nem számítva, Európában. Pár nap múlva az élen lesz, Ahogy még 1-2 hét, és halottak számában is.

De te, húgyagyú csak nem fogod fel, hogy mennyire elbaszták.

2020.06.18. 07:22:39

@MAXVAL bircaman közíró: a papok száz százaléka ingyenélő. teljesen meg lehet spórolni őket. legalábbis nem az államnak kellene fizetnie őket.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.06.18. 08:02:50

De most tényleg, a papok hogy kerültek ide?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.18. 08:31:46

@Matthias Corvinus:

Az állam feladata a szellemi tér támogatása, azaz színészek, cirkusz, művészet, stb., s a papság is ide tartozik.

_B_ 2020.06.18. 10:01:41

@Matthias Corvinus: A Lehmann csődnél a bennfentes nagytőkések már rég kivonták a pénzüket mire bármi kiderült volna. Nem a bankárok szopták meg.
Attól hogy egy bank felvásárolja a másikat, "örökli" az adósokat is, tehát ettől nem lesz kevesebb adós.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.06.28. 20:43:39

Na, ha valaki paraszt kommentekkel árasztja el a posztokat, törlöm a hozzászólásait és kitiltom a francba. Ennyike.

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2020.06.29. 06:38:10

@Meleg Sándor:

Matyi nem képes másra, legyen benned megértés a beteg ember iránt.

Csak miért kell emiatt engem kitiltani?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.06.29. 17:42:58

@maxval bircaman (cenzúrázott):

Őszintén szólva elszállt az agyam attól, hogy több mint két napnyi szarhajigálós kommentanyagot kellet visszatörölnöm. Az ilyen stílusú viták nem voltak jellemzőek erre a blogra és nem szeretnék ilyet a jövőben sem.

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2020.06.29. 17:57:47

@Meleg Sándor:

@Meleg Sándor:

S ezért én lennék a hibás szerinted? A legritkább esetben szoktam trágárkodni.

fordulo_bogyo 2020.07.01. 04:18:14

Maxval sokfele birkasagaban egy kozismert es kozutalt megelhetesi bertroll.
Egy emberi allatjabol kivetkozott mivolt.
Ahol o megjelenik es elturik, onnan en eltunok.

fordulo_bogyo 2020.07.01. 04:19:18

@kamugyar: szerintem meresi hiba
se elotte, se utana... valaki szennyezte azt a mintat...

kamugyar 2020.08.25. 09:52:41

láttam a facen mit tettél ki Sándor.
először is ti a mainstream is hazudtok ebben a sztoriban. ez egész ellenpropagandátokat arra építettétek fel h ezek vírustagadók vírusszkeptikusok oltásellenesek meg a hasonló bevált címke amivel szoktátok nyomni a lejárató propagandát. már csak a média cirkusz miatt is megnéztem a feltett videókat és egyikben sem tagadta senki ennek a tyúkszaros vírusnak a meglétét. semmi más ténybe bele sem kell menni és máris kiderül h a ti oldalatok is kapásból egy hazugságra építette fel a propagandát. innentől kezdve minek belemenni az elhangzottakba mikor a kiindulási alapnál is már hazudozásba botlik az ember? megjegyzem azért Bhakdi professzor anyagáról nagyon szívesen olvasnék hallgatnék végre valakitől egy elemzős kritikát. a többivel én sem szoktam foglalkozni mert A nem is a szakmájuk és B amiket többnyire mondanak az az elejétől kezdve megtalálható kutatások tanulmányok eredményei kiegészítve sajnos néhány saját konteóval vagy gondolattal. a váza annak is a szakirodalom amit meg már olvastam régen.
de mit is várok a hatalom koncán vitázóktól ha ilyenek is előfordulhatnak:
Professor Heneghan - whose work led to a lowering of the official death toll after he revealed Covid deaths were being counted even if someone had subsequently died of other causes - spoke as he released new data revealing the infection fatality rate had fallen from 2-3 per cent in the height of the pandemic to 0.3.He said if the downward trend continues the pandemic may end up no worse than a bad flu season.
unherd.com/thepost/prof-carl-heneghan-can-we-trust-the-covid-19-death-numbers/
www.express.co.uk/news/uk/1326293/coronavirus-death-rate-UK-fatality-rate?fbclid=IwAR2LZn_bEU4dRRiL2WXr1wo2ZhwOkr1TJM8gTCyXlJRHZ-ciDMRebHP33Wc

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.08.25. 11:05:32

@kamugyar: De jó, hogy megint itt vagy :D

Vírustagadók: igen vannak ilyenek, pl. a Hamer féle Új germán medicina gyakorlatilag vírustagadó, és fent vannak ők is a pályán nem egy anyaggal.

Vírusszekptikusok: ebből több formáció létezik, a leggyakoribb, amikor kétségbe vonják, hogy a koronavírus tényleg képes-e járványos megbetegedést okozni, a legmókásabbak, akik összekeverik ezt a koronavírust a náthát okozó változattal.

Oltásellenesek: konkrétan ebből rengeteg van, akik már most, az oltásról szóló bármilyen érdemi információ nélkül már tudják, hogy rossza lesz nékünk. Enyhe fokon ez csak a hatástalanság hangoztatásában merül ki, a durva változatban előkerülnek a mikrocsipek meg egyéb konteók.

Vannak még egyéb verziók is, sok-sok néven.

"pandemic may end up no worse than a bad flu season" - igen, van ennek valószínűsége, hogy a teljes folyamatot nézve nagyjából ide is kifuthat a dolog, főleg azért, mert terjed már egy olyan mutáció, ami enyhébb tünetekkel lefolyó betegséget képes okozni - ennek megvan a maga evolúciós előnye, hosszú távon valószínűleg egy alacsony mortalitású változat fog tartósan a körünkben maradni.

DE! A járvány elején nem ez volt a helyzet, ott bizony a vírus masszívan 2 nagyságrenddel magasabb halálozást produkált, mint a jó öreg influenza (most átlagban beszélve, mert az influenza változatok mortalitása sem teljesen azonos). És azért még mindig ott vagyunk, hogy a járvány stabilan önfenntartó, egyes területeken erősödő, napi 5-7 ezer halottal és egyelőre nem látható végponttal. Nos, ezeket a tényeket a kedves "vírusszkeptikus" barátaink nagyvonalúan átlépik, illetve hazugságnak titulálják, holott erre komolyabb bizonyítékot nem tudtak felhozni néhány anekdotikus eseten kívül.

A koronavírusban masszívan érintett területeken bizony markáns halálozási többlet figyelhető meg - nálunk épp nem, mert megúsztuk, de ez annyira kivételes, hogy erre általánosításként nem lehet hivatkozni.

kamugyar 2020.08.25. 11:45:40

na ha a propaganda lepel lehull mindjárt olyan mederben vagyunk amiben eleve lenni kellene a témával kapcsolatban. a vírusszkeptikus kifejezést azért elég rugalmasan értelmezed pedig tudjuk nagyon jól h ezt a média ezért nyomja ezerrel h aki nem a hivatalos álláspontot képviseli ezzel felcímkézhesse és lejárathassa mintha a vírust tagadnák. szokták is mellé a vírustagadót használni. amennyiben pontos kifejezést szeretnének nem lenne bonyolult a járványszkeptikust durrogtatni ami már ki is fejezné a valóságot jelen esetben a konferencia résztvevői mondandójával.
az oltásellenesség megint egy olyan téma h nem az általános oltások ellen van pl Bhakdi sem hanem kifejezetten ez ellen vannak érvei. ki is fejti lehetne vitázni is rajta nem címkézni itt is. (nem feltétlen neked szólnak ezek a mondatok már hanem az általános helyzetre)
az h az elején mennyire volt durvább a helyzet elég nehéz ügy. pusztán a közzétett számokból ezt nem lehet tényként kezelni hisz akkor lényegében csak olyanokat teszteltek akik betegek voltak. most h már belehúztak a tesztelésbe jönnek azok a pozitív esetek is ahol zéró tünet vagy nagyon enyhe a lefolyás. eddig meg többnyire az öregotthonok miatt volt csúnya a helyzet. becsülni is nehéz mennyi emberen ment már át úgy h nem volt tünet és tesztelni sem tesztelték. annyit viszont tudni h ezek száma igen magas lehet. nem mindig csak azokat a kutatásokat és adatokat kellene kiemelni ami a veszélyességét demonstrálja. ez nekem a legnagyobb gondom a mainstreammel. a másik oldallal is az h szélsőségbe megy át. ennek hatására már kb csak nyers tanulmányokat kutatásokat olvasok :D

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.08.25. 12:47:03

@kamugyar:

A vírusszkeptikus kifejezést azért kezelem rugalmasan, mert nem sztenderd fogalom. Maguk a szekptikusok is elég változatos szinte fogadnak el vagy nem fogadnak el dolgokat.

Legyen járványszkeptikus, nekem elfogadható. De igazából a legtöbb járványszkeptikus a járvány fogalmával sincs tisztában, ott van pl. a jóember a fészen, aki szerint majd ha térdig gázolunk az utcákon heverő halottakban, akkor lesz járvány. Most akármelyik epidemiológiai modellben gondolkodunk, a Covid-19 megfelel a járvány paramétereinek és a világ országainak csaknem mindegyikében jelen van, megbetegít és halálozást okoz, ergo pandémia van. Ennyi, pont. Nyilván nem a fekete halál tarol a világon, mint a középkorban, de ezt nem is állította senki (nem mellesleg ha mai körülmények között indulna el a pestisjárvány, lehet, hogy korszerű gyógyszeres terápia mellett egészen minimális halálozást eredményezne és akkor jönnének a pestisszkeptikusok, hogy mit kell kelteni a hisztit).

Láttam Bhakdi videóját, nekem semmilyen meggyőzőt nem mondott - de az ellenérvelés jelen esetben a területen jártas szakemberek dolga (lenne). vannak jogos felvetések a védőoltással kapcsolatban, amiket meg kell válaszolni, pl:
- kialakítható-e tartós immunitás a koronavírus ellen,
- ha nem, akkor az időszakos immunitás elegendő-e a járvány megfékezéséhez?
- a teljes lakosság átoltása nem lehetséges, de milyen célcsoportokat érdemes oltani ahhoz, hogy a fertőzés visszaszoruljon?

A közhiedelemmel ellentétben erről mennek valódi szakmai viták, ugyanakkor eddig jobb ötlete nem volt senkinek, mint a vakcináció (a gyógynövényteák, beöntések, vitaminok, böjtök és az idős-beteg lakosság elhullajtást nem vennék reális ötletnek).

"pusztán a közzétett számokból ezt nem lehet tényként kezelni" - nekem ezzel az a bajom, hogy ugyanazok a járványszkeptikusok, akik a hivatalos adatokat megkérdőjelezik, ha ellentmondanak a tézisüknek, szemrebbenés nélkül hivatkoznak hivatalos adatokra, ha az ő álláspontjukat erősíti meg. El kellene dönteni, mi legyen akkor. Nyilván, van bizonytalanság és szórás a hivatalos adatokban, de pl. a tavaszi extra halálozási csúcsot rohadt nehéz mással magyarázni.

"nehéz mennyi emberen ment már át úgy h nem volt tünet" - igen, ezt nehéz megbecsülni, lásd a Sote kutatását nyár elején. Az a fránya vírus egyeseket jobban, másokat kevésbé megbetegít. DE: ezzel együtt a súlyos és halálos kimenetelű esetek száma nem kevés.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.08.29. 09:46:30

@Meleg Sándor: Szkeptikus: aki a szent tudományban, és annak tanaiban sosem kételkedik.
ld. "Szkeptikus" társaság (muhaha)
... elvégre a tudomány lényege az erős hit...

A tévedhetetlen tudomány tesztjeit is dobhatjuk a kukába :(
www.youtube.com/watch?v=LRb8TxkQUrk

kamugyar 2020.08.29. 13:52:17

látva az új face posztot eszembe jutott a régi jó öreg mantra: görbelaposítás!
boldog boldogtalan ezt ontotta magából amit a szájába adtak ugyebár mint okot arra h miért is kell mindent bezárni stb.
ennek nem az lett volna a lényege h annyira lassítsuk a járványt h a kórházak max kapacitáson belül tudjanak maradni? :D a kórházak üresen kongnak hónapok óta.
nem csak itthon egyébként. de gondolom ez sem gond majd adnak új propaganda kulcsszavakat az emberek szájába. : második hullám.
a modellek előrejelzései kuka. csúnyán bebuktak. a görbelaposítás elmélete szinten remekül hangzott a valósághoz köze sincs (kórházak maximális kapacitáson menjenek kontrollálva)
a halottak számával való riogatás is szépen eltűnt a mainstreamből hisz gyakorlatilag nincsenek hetek óta.
az pedig nem is értem h milyen duma h nem lettek felkészítve az öregotthonok? nem a részedről hanem az infód részéről ahonnan származik. nem volt idő? elfelejtették? ennyi idő alatt sikerült lemérni és felhúzni a d-vitamin szintjüket mondjuk? mert h erre is lett volna idő.
esetleg egy két dietetikus benézhetett volna h mit esznek és kiátlagolhatta volna a tápanyagokat aztán mehetne annak is a javítása ha valamiből ne adj isten hiányuk van :D
eddig az is szép és romantikus érv volt h a világ kormányai az embereket akarják megvédeni. hát akkor h a bánatos életbe nem sikerült az idősotthonokban felkészülni??? nem érzitek magatokat átverve becsapva hülyítve? h nem működik pont egy idősotthonban a kézmosás meg maszk szentköteléke? a megvédendő lakók nem igazán mennek az egé világon sehová. a látogatók és kevéske személyzetre meg a fenti protokoll nem működik? vagy elfelejtették nekik leközölni? ha valamilyen csoportot pofonegyszerű lenne megvédeni az az idősotthonook lakói. ha ez sem megy akkor nem értem ezt a vakhitet a tanácsokban...

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.08.29. 16:28:16

@wmiki: Nálad a processzorban beakadt a papagáj, mert mindenhova ezt másolod :D

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.08.29. 16:41:05

@kamugyar:

Görbelaposítás: a görbelaposítás egy matematikai modell, amit a valóság a helyi viszonyoknak megfelelően felülírt. Elég alaposan, országonként más-más szinten és formában. A görbe nálunk kevésbé lapos volt, mint a svédeknél, de valahogy ebből ők jöttek ki rosszabbul, mert messze több súlyos beteg és halott jött ki a rendszerből. A nyári és őszi hullámokról ne is beszéljünk, több országban az első hullám után mindenki elindult világnak, mert "olcsón" megúsztuk. Visszaütött, néhol a második nekifutás sokkal durvább, mint az első.

A modellek alapvetően jók, de az emberi hülyeséget nehéz kalkulálni. A tömeget még csak igen, de a politikai hülyeség nem matematizálható. Ennyi.

Halottak: a mostani fertőzöttek döntően fiatalok. Vannak halottak azért, világszerte napi 5-7 ezer, ami azért nem kevés.

"nem is értem h milyen duma h nem lettek felkészítve az öregotthonok?" - erre azt tudom mondani, hogy amíg nem dolgozol a területen, nem is fogod érteni. Nincs elfelejtve, egyszerűen ebbe az ágazatba tojik bele a kormányzat. Ha részletesebben érdekel, itt írtam a jelenségről:

tamogatoweb.hu/index.php/irasaink1/509-szocialis-munka-jarvany-idejen-tanulsagok

Azt ugye nem gondolod, hogy a tartós ápolásra szoruló időseknél egy kis vitamin-kiegészítés megoldotta volna a dolgot? (amúgy több önkormányzat osztott ilyeneket, marketing fogásnak jó, amúgy szerintem nem ért semmit):

kamugyar 2020.08.29. 16:52:25

@Meleg Sándor:
ha tojnak bele az idősekbe akkor ne hazudozzanak h minden miattuk van jelenleg.
egy kis vitaminpótlás nem oldotta volna meg a problémát de ha célzottan felmérik majd orvosolják a hiányokat biztos h valamennyire jobb lett volna a helyzetük. ártani biztos h nem árt. akkor meg esetleg erre kellene fordítani több pénzt. elég csak a d-vitamin szint és covid kapcsolatáról szóló tanulmányokat megnézni. azt meg tudjuk h a lakosság d szintje pl katasztrofális. képzelem milyen lehet az idősotthonokban lévőké... de hangsúlyozom ez csak egy dolog. ha te már dolgoztál köztük pontosan tudod mit esznek. simán mehetett volna már erre is lóvé a sok konzultációs plakát árából mondjuk. persze mindezt csak akkor ha valóban célunk az öregek megvédése. ha nem akkor meg hagyjuk menni a mag útján a vírust és akkor aki eddig tojt a tyúkszaros életére az fizesse az élet számláját amit most benyújt. (hangsúlyozom h én a fent leírtakra törekednék nem a hagyjuk ra...) baromira zavar h más a kommunikáció világszinten és más az amit tesznek vagy ahogy teszik... és nyakló nélkül beveszik átsiklik felette mindenki kb.
"mentsük meg az öregeket" védjük meg az öregeket" :D vicc.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.08.29. 17:02:47

@kamugyar:

Figyelj, én két évtizede az ágazatban dolgozom, nem kell elmesélned, mit kellene másként csinálni. :) Annyit mondhatok, hogy fent tudnak a dolgokról, de nincs súlya az ágazatnak. Máshova kell a pénz (stadion, lovagvár, egyházak). Politika.

Egy tartós D-vitamin profilaxisban látnék fantáziát, a járványküszöb előtt osztogatott marketing termékminta nem ér semmit. Ráadásul az otthonok soha nem lettek sem szerkezetükben, sem működésükben járványra felkészítve, mert mindenki úgy gondolta, hogy ha valaki beteg, majd a kórházban kezelik. Arról szó sem volt, hogy a kórházi betegeket tolják ki a túltelített otthonokba. Tesztelés nélkül.

kamugyar 2020.08.29. 17:12:49

@Meleg Sándor:
hát ezek igen szomorú infók. köszi. az írást elolvasom.

Irbisz 2020.09.04. 17:09:29

@Meleg Sándor:
a D-vitamin most valójában hatásos vagy sem? A lenti cikkben azt írják, feltevések vannak, adatok is amelyek arra utalnak hogy igan az, de azzal zárják a cikket:
"Az eddigi megfigyeléses vizsgálatokban azt látták, hogy a COVID-19 fertőzéshez több esetben társul alacsony D-vitamin koncentráció, de nem történtek randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatok melyekből egyértelmű következtetéseket lehetne levonni. A National Institute for Health and Care Excellence (NICE) nem talált bizonyítékot arra, hogy a D-vitamin szupplementáció megelőzné a COVID-19-et, vagy csökkentené annak súlyosságát"
otszonline.hu/covid-19-info/cikk/covid_19_es_d_vitamin_bevitel

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.09.04. 19:50:19

@kamugyar:

Elég meggyőző a tanulmány még úgy is, hogy nyilván további ellenőrzésre van szükség. Az alkalmazott D-vitamin adagok sem óriásiak, bár figyelembe kell venni a tanulmány végén írt megjegyzést, miszerint a "szokásos" D-vitamin kevésbé hatékonyan alakul át a szervezetben.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.09.07. 09:29:48

A szkeptikus blogon (is) volt a következő írás.
Persze a kételkedőket ott is törlik, és kitiltják, elvégre az tudomány: kételkedni tilos!

A Covid-19 számokban
Magyarországon:

Magyarország népessége 2019. január 1-jén 9 772 756 fő volt, a jelenleg hivatalos fertőzöttek száma: 6257 fő.

A magyar lakosság 100% -a tehát: 9 772 756 fő.
A magyar lakosság 1% -a tehát: 97 727,56 fő - kerekítve: 97 728 fő.
A magyar lakosság 0.1% -a: 9 772,8 fő - kerekítve: 9 773 fő.

A jelenleg hivatalos fertőzöttek száma: 6 257 fő - csak hogy érezzük a számokat egy kicsit jobban.

9 772 756 főnek a 6257 fő = 0.06402492807556026 % -a.

Kerekítve:
9 772 756 főnek a 6257 fő = 0.064 = 0.064 (mert lefelé kerekítünk 4-nél), de jóindulattal 0.065 % -a.

Azaz: a lakosság 1 % -a sem fertőződött meg a hivatalos adatok alapján.

Pontosabban, statisztikailag átlagolva: 10.000 (tízezer) emberből egyetlen 1 ember lesz fertőzött. NEM beteg, NEM
halott. Fertőzött.

A járványügyi törvények értelmében még most sem értük el számszerint (2020. szept. 1) azt a fertőzésszámot, aminek
értelmében járványról beszélhetünk, és ami alátámasztaná az intézkedéseket.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.09.07. 09:30:27

Szóval én teljesen megértem, aki szkeptikusak, és így gondolják, hogy:
"Miért kell nekem otthon maradnom azért, mert te félsz? Mi lenne, ha te maradnál otthon? Te maradnál otthon határozatlan ideig, te viselnél maszkot, te tartanál távolságot tőlem, te kerülnéd az éttermeket, te kerülnéd a sportokat, te kerülnéd a plázákat, a koncerteket, a strandokat és a parkokat, te hinnél a hamisított halálozási statisztikáknak, te ülnél fel a médiahisztinek, te kapnád meg a mérgező vakcinádat, miközben kerülöd a C-vitamint, a napsütést és mindent, amivel természetes módon egészségesek maradhatunk?
Mi lenne, ha te mosnád a kezed 5 percenként bőrgyilkos kézfertőtlenítővel, miközben egészségre káros feldolgozott élelmiszereket eszel és iszod a szennyezett vizet?
Nekem elegem van ebből a hülye játékból. Nem fog "együtt sikerülni", mert én nem viselem tovább az alufólia-sisakot.
Nem leszek tovább a te félelmed rabja. Nem maradok tovább a házamban azért, mert te félsz. Nem viselek maszkot és nem tartok másfél méter távolságot, mert NEM FÉLEK tőled.
Te nem az ellenségem vagy, és ha megbetegszem, az nem miattad lesz, hanem miattam és az immunrendszerem miatt.
Ez a vírus (vagy akármi) már rég velünk van. Emberek milliói találkoztak vele és a szennyvízminták alapján már legkésőbb 2019. márciusban ott volt Barcelonában. Bejárta a világot még mielőtt hallottunk volna róla!
Mindig lesznek vírusok, influenza és hasonlók. MUSZÁJ lesz ezzel szembenézned, ha még nem tetted. Nem lehet kikerülni, ha csak be nem zárkózol örökre és leszel olyan szerencsés, hogy a vírus nem ugrik rá a levelekre, amiket a postás hoz, vagy az ételre, amit az Internetről rendelsz.
A TE félelmed nem elég nyomós indok arra, hogy tönkretedd az országot vagy lerombold azt a minimális szabadságot, amit korábban természetesnek vettünk. A TE félelmed nem az én félelmem és nincs joga akadályozni az életemet, a munkámat, a jövedelmemet vagy a jövőmet.
Úgyhogy ha félsz, vedd fel nyugodtan az alufólia-sisakod, vagy fóliázd körbe magad, esetleg az egész házadat - de kérlek, hogy a félelmedet korlátozd a saját életedre. Nézd tovább a hazug híreket nap mint nap, de ne mérgezz vele engem, a szeretteimet, a barátaimat és az országot!"

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.09.07. 09:38:25

@wmiki: Alatta volt még ez a komment:

- Ezek szerint 0,065% az esélye, hogy találkozok egy fertőzöttel és hogy megfertőzzön?
- Ennyi az esélye, hogy találkozol. Annak, hogy megfertőz sokkal kisebb, hiszen a pozitívra tesztelt emberek családtagjai általában nem pozitívak, pedig együtt vannak. Annak az esélye pedig, hogy ha mégis megfertőzödsz beteg is leszel még ennél is sokkal kisebb! (Gyakorlatilag nulla)

chrisred 2020.09.07. 09:44:22

@wmiki: Sajnálatos módon a járványnak olyan a természete, hogy nem csak olyantól lehet elkapni a fertőzést, aki hivatalosan, regisztráltan fertőzöttnek számít.

chrisred 2020.09.07. 10:21:17

@wmiki: Azt hittem, az alufólia sisak ugyanolyan konteós képződmény, mint a maszkelutasító covidszkeptikusok.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.09.07. 13:05:21

@chrisred: :(
Már megint a hitedről prédikálsz... :(

A kérdés az lenne, hogy ha van egy "halálos" vírus, ami az embersiég (amúgyis beteges) 0,0001%-val végez, akkor megéri-e ezért teljesen leállítani a gazdaságot, korlátozni a szabadságjogokat, és megtorlással fenyegetőzni, miközben Afrikában meg éheznek...
meg Ázsiában, meg Dél Amerikában is.... vagyis vannak más szintén halálos betegségek, és vírusok, és más gondok a világban amelyek cseppet sem zavarják a döntéshozókat.
Csak tolják a Maszk mindentől megvéd mantrát.
Amiben pedig, akár a szent tudományban kételkedni tilos!

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.09.07. 13:49:10

@wmiki:

Nocsak, már járványügyi szakértő IS vagy?

chrisred 2020.09.07. 13:57:58

@wmiki: "Már megint a hitedről prédikálsz... :("

Hát igen, valahogy úgy, ahogy az amcsi komikus mondta. ("Mindenkinek hinnie kell valamiben. Én azt hiszem, iszok még egy sört.")

"A kérdés az lenne, hogy ha van egy "halálos" vírus, ami az embersiég (amúgyis beteges) 0,0001%-val végez, akkor megéri-e ezért teljesen leállítani a gazdaságot, korlátozni a szabadságjogokat, és megtorlással fenyegetőzni, miközben Afrikában meg éheznek..."

Ennek a kérdésnek akkor lenne létjogosultsága, ha az a 0,0001%--os veszteség nem a leállított gazdaság következményeként következett volna be. Hanem mondjuk úgy állt volna hozzá az emberiség, mint egy szokványos influenzajárványhoz.

"Csak tolják a Maszk mindentől megvéd mantrát."

Mint általában, most is alaposan melléfogtál. A maszk nem véd meg mindentől. A maszk tőled védi meg a környezetedet, ha viseled.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.09.07. 13:58:13

@Meleg Sándor: Inkább csak kérdeznék a "szakértők"től... (egyébként pontosan kik azok?)
már ha szabad....

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.09.07. 14:06:47

@wmiki:

Amúgy is minek aggódni a globális felmelegedés miatt, mert a KELT-9b exobolygón az átlaghőmérséklet 4300 fok...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.09.07. 16:09:34

@wmiki:

"miközben Afrikában meg éheznek... "

Afrikában eddig is éheztek, és ezután is éhezni fognak mindaddig, amíg a terület eltartóképességét JÓVAL meghaladó mértékben szaporodnak.

Vagy amíg a fejlett országok rá nem jönnek - szerintem már rájöttek, csak politikailag nem merik felvállalni -, hogy élelmiszersegélyek, gyógyszerek és orvosok helyett kotonokat kell küldeni. Plusz komoly kedvezményekkel támogatott, de szigorúan ÖNKÉNTES sterilizálási akciókkal csökkenteni a fertilitást. (Itt természetesen csak a nők sterilizálására gondolok.)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.09.22. 16:11:17

Vótmá?
"
90% lehet azok aránya, akiknél pozitív a C-19 teszt, de alig hordoznak bármilyen vírust és nem fertőzőek - így nehéz megérteni a járvány természetét - New York Times

Kiderült, hogy az Egyesült Államok egyes részein a C-19 esetek diagnosztizálásához használt standard tesztek rendkívül érzékenyek és a "pozitívnak" minősítettek túlnyomó többsége tünetmentes nem terjesztő alanynak bizonyult.

Kiderült, hogy az egyszerű bináris "pozitív vagy negatív" eredményt adó tesztek nem alkalmasak a célra, mivel semmit sem árulnak el az egyes emberek fertőzőképességéről - számolt be róla a The New York Times.
https://www.nytimes.com/…/29/health/coronavirus-testing.html

Kényes kérdés, de hogyan történhetett ez meg?

A válasz a PCR (Polimeráz-láncreakció) tesztek érzékenységéhez kapcsolódik a Covid esetében, amelyről kiderült, hogy a tesztelő cégek ízlése szerint fel lehet erősíteni.
A legtöbb tesztelő vállalat a felháborítóan magas 40 PCR-ciklus érzékenységi határt választotta - ez azt jelenti, hogy a mintában lévő DNS-t 40-szeresére növelik a jelének felerősítése érdekében.

Ám egy ilyen nevetségesen érzékeny teszt használata azt jelenti, hogy az elhalt vírus halványabb nyomai, vagy akár a korábbi fertőzések maradványai is pozitív eredményt adhatnak. Juliet Morrison professzor, a Kaliforniai Egyetem virológusa szerint még a 35 PCR-ciklus korlát is túl magas, nemhogy a 40.

Az FDA (Élelmiszer‑ és gyógyszerfelügyelet) például csak most volt kénytelen elismerni, hogy fogalmuk sincs arról, hogy a különböző tesztelő cégek hogyan határozzák meg, hogy melyek a pozitív és a negatív tesztek, csak elfogadják a kapott adatokat.

Ez felveti annak egyértelmű lehetőségét, hogy az amerikai C-19 tesztelés nem alkalmas a célra.
"
Forrás: internet
Sajnos tudományos, "szkeptikus" (muhaha!) anyagot a PCR teszt megbízhatóságával kapcsolatban nem találtam.
Mindenki a maszk mindentől IS megvéd propagandát tolja...

kamugyar 2020.09.22. 17:13:00

@wmiki:
a tegnapi "vitában" az atv-n Boldogkői szájából hangzott el h ő 40-45 környékén használja.
a "szkeptikus" társaság egyik írásában egy olyan tesztet hoztak példának ahol 40-50 közt használták a teszteket.
egy angol teszt ugyancsak 45 ciklust használ: www.rcpath.org/uploads/assets/90111431-8aca-4614-b06633d07e2a3dd9/Guidance-and-SOP-COVID-19-Testing-NHS-Laboratories.pdf
(16. oldal)
fordulo_bogyo most jól jönne...

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.09.22. 20:03:28

@wmiki:

"Hűtőládába kapaszkodva élt túl három napot a tengeren egy hajótörött" - írta a Borsonline.

Alapvetően a legtöbb analitikai módszer olyan, hogy ha nem pont úgy csinálod, ahogy az elő van írva, akkor az eredmény kuka. nagyon örülök, hogy erre most olyan sokan rácsodálkoztak.

Úgy ki is nézem belőled, hogy ha találnál a PCR-ről anyagot, értenéd is....

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.09.23. 14:30:47

@Meleg Sándor: Igen, én sok dolgot nem értek, és néha sajnos ezeket meg is kérdezem :(
Irigyellek téged, a szakmád a tudomány, ott nem kell értened semmit, a lényeg az erős hit.
süti beállítások módosítása