Évzáró 2017
2017. december 20. írta: Meleg Sándor

Évzáró 2017

Ötödik alkalommal értünk a szokásos év végi összefoglalónkhoz, örömmel jelenthetem, hogy a 2017-es év sem volt eseménytelen, már ami a blog működését illeti - kifejezetten mozgalmas év áll mögöttünk.

2017.png

BRIT TUDÓSOK KIMUTATTÁK

Brit tudósaink kemény munkával több fantasztikus eredménnyel is megörvendeztettek bennünket, többek között azzal, hogy 2017. évben 25 írással bővült a blog (ez a 26.). Ebben az évben született meg a 100. bejegyzés (ez most a 122.), és ha már a jeles pontokról esik szó, meg kell említeni, hogy júliusban a blog látogatás számlálója elérte az 1 milliós álomhatárt. A blog.hu felületén a követők száma elérte a 361-et, a Facebook felületén átléptük a 2.800-as határt is.

1millio.jpg


Idén újból megdőlt a legtöbb lapletöltéshez kapcsolódó rekordunk, június 13-án 39 543 megtekintéssel nyitott a „Szénhidrátoktól az édesítőszerekig” című sorozat első cikke, ami ezzel a minden idők legolvasottabb írásainak listáján is a 3. helyig jutott és egy 2016. decemberi csúcsot szorított le a dobogó legfelsőbb fokáról.

 

MIRŐL IS VOLT SZÓ IDÉN?

A témakínálat egyik kiemelt fókuszában idén a szénhidrátok álltak: három cikk szólt az inzulin-rezisztenciáról, ehhez kapcsolódóan további három írás a különböző édesítési lehetőségekről, a cikkek együttesen 104 ezer megtekintést kaptak, nem számolva a tágabb értelemben ide kapcsolódó, fahéjról, illetve almacukorról szóló írásokat. Az IR/édesítőszer csoport a blog történetében a paleolit téma után a második legolvasottabb sorozat lett. Folytatás biztos lesz, részben a nagy érdeklődés, részben a témában keringő furcsábbnál furcsább elképzelések, módszerek miatt, szóval ezzel a kérdéssel 2018-ban is foglalkozunk majd.

Kapott folytatást a megkezdett, zsírokról szóló sorozat is, itt két cikkel bővült a kínálat (nagyjából tízezer megtekintéssel). Itt is van még folytatási lehetőség, legalább egy cikk körvonalazható az állati eredetű zsírokról, az olajos magvakról és talán még az egzotikumokról is fogok szót ejteni.

Némileg kitekintő jelleggel került a képbe a homeopátia. A médiában reflektorfénybe került témához kapcsolódva három írás is született, nem kevés vitát generálva - a kommentek számát tekintve az idei toplistát a homeopátiás cikk vezeti, a három cikk együtt 19 ezer olvasást tudhat magáénak.

A (mégsem annyira) csodálatos növények témában a rukkola és a porcsin kerültek terítékre, és már kaptam ajánlásokat arra is, hogy e téren merre lenne érdemes tovább kutakodni. A 2018. év elején szó fog esni az algákról.

TÉT Platform munkájából született a 2017 végén megjelent Fehér Könyv, melyben egy szeletke az Alimento blog szerzőihez is köthető. A kötetben az egészségügyi és életmódi kérdésekben tapasztalható tévhitekről is esett szó, ehhez kapcsolódóan (a témát némileg továbbgondolva) született meg ősszel egy előadás, mely a táplálkozással, egészséges életmóddal kapcsolatos hiedelmekkel foglalkozott. Az előadás a TÉT Platform budapesti rendezvénye mellett Lajosmizsén, az Egészséghét keretén belül is elhangzott, s szintén olvasható a blogon - nem utolsó sorban ezt a témát nagyon szívesen viszem tovább.

tetplatform_k.jpg

Szakmabelieknek és nem szakmabeli érdeklődőknek is ajánlom, nagyon sok értékes írás található benne.

 

Emellett szó esett az egészségnevelés és megőrzés, a lakosság egészségügyi állapota körüli dolgokról is, néhány egyéb, kisebb témáról is. Az év elején is született egy írás az egészség és betegség különböző tényezőiről, illetve novemberben egy rövidebb összefoglaló az OECD szokásos egészségügyi jelentése kapcsán.

Az idei évben ért a megtiszteltetés, hogy a Szegedi Tudományegyetemen tarthattam egy előadást „A táplálkozás csapdái” címmel, amely cikk formájában feldolgozva olvasható a blogon.

A Szabad Föld nyomtatott változatában július 21-én jelent meg egy pár gondolatom a lúgosításról és a Young féle étrendről annak apropóján, hogy nagy sokára sikerült a kedves úriembert (értsd: gazembert) egy időre kivonni a forgalomból.

S ha már gazemberek... Az Új Germán Medicina alapítója, R. G.Hamer idén nyáron ugyan elhunyt, de hívei a mai napig velünk vannak és őket sem lehet sarokba szorítani, minden hatósági próbálkozás ellenére él a módszer és virágzik. Az állatorvosi diplomával rendelkező, C-vitaminnal és kamu étrend-kiegészítőkkel gyógyító Dávid Tamás kuruzslás miatt ugyan bíróság elé került: egy év börtönbüntetést kapott két évre felfüggesztve, de ez láthatóan nem jelent visszatartó erőt abban, hogy folytassa, amit eddig is csinált. A másik hazai gyógy-celeb, „dr." Vargha Zoltán is éli világát és szórakoztatja a Facebook népét hozzászólásaival. Eközben orvosok, gyógyszerészek, más egészségügyi végzettségű személyek sora van, aki szakmai tekintélyükkel hitelt adnak áltudományos módszereknek, nem igazolt hatású készítményeknek. A "mit lehet tenni a kóklerek ellen?" kérdés nap mint nap szembejött, s úgy érzem, a jövőben még sokat fogunk ezen gondolkodni - ez a szakmán kívüli és azon belüli sarlatánok esetében hasonló égető kérdés. Főként, mert ha az ember néven nevez dolgokat, gyorsan kaphat egy polgári peres eljárással való fenyegetőzést, hiszen a legpusztítóbb hülyeséggel vagy fiktív gyógyhatású készítménnyel házaló személyt is megilleti a "jó hírnév". Nem egyszerű ügy, főleg, ha az embernek nincs felesleges energiája arra, hogy belemenjen egy végtelen bírósági hercehurcába.

Emellett néhány mondat erejéig az Index szerkesztőség éves önkísérletező mozgalmába is bekapcsolódtam, a sörböjt után ezúttal a cukormentes hónap (ennek tanulságait ajánlom mindenki figyelmébe) és a glutamát témában.

collage2.jpg

Ha jól számoltam, 2017-ben 11 olyan cikk volt, ami megjelent az index vagy az index2 hírfolyamában.

 

Végezetül a szokásos éves "toplista" - a 2017. év termése nézettség szerinti sorrendben:

  1. Szénhidrátoktól az édesítőszerekig I.
  2. Szénhidrátoktól az édesítőszerekig III.
  3. Inzulin-rezisztencia I.
  4. Egészség, betegség, életmód
  5. Fahéj és cukorbetegség
  6. Inzulin-rezisztencia III. - Étrendi alapok
  7. A homeopátia mégsem hülyeség? De. Az.
  8. Homeopátiás tanulságok
  9. Kis zsírhatározó - Telítetlen zsírok II.
  10. Inzulin-rezisztencia II.

 

És az örökranglista az elmúlt év összesítéseivel:

  1. Hihetetlen fogyás indiai csalánnal
  2. A halálos húsleves legendája
  3. Szénhidrátoktól az édesítőszerekig I.
  4. Xilit, a nem természetes édesítő
  5. A füvesember tanácsot ad
  6. A csodálatos fürjtojás
  7. Ezüst-kolloid
  8. Kólavész
  9. CHIA
  10. Norbitoxikózis

 

Ezúton is köszönöm minden olvasónak, hogy figyelmükkel megtisztelték a blogot, köszönöm a konstruktív hozzászólásokat, melyek a komment szekcióban vagy a Facebook felületen érkeztek a cikkekhez, a megosztásokat és a figyelemfelhívásokat a blog munkájával kapcsolatban. Külön köszönet Felek Mihály kollégának a cikkek átolvasásáért és a szakmai visszajelzésekért.

 

2018

Újévi fogadalmakat nem szeretnék tenni, mert ember tervez… aztán meg lesz valami egészen más – erre épp a 2017-es évem volt kiváló példa. De továbbra is szeretném a havonta 2 írásnyi tempót tartani, és vannak egyéb ötleteim is, de mindenről majd a maga idejében :)

Témából továbbra is rengeteg akad: úgy tűnik, az őrültségek tárházának kapuit az elmúlt időszakban  igen szélesre tárták, szóval van mit feldolgozni. Természetesen szeretném továbbvinni azokat a sorozatokat, melyek nem a tévhitekhez, hanem inkább az egyes témákban a helyes gyakorlatokhoz, információkhoz kapcsolódnak, de úgy tűnik, hogy a jövő évben lesz egy kiemelt témám is: az étrend-kiegészítők. Volt már többször szó ezekről, de azt hiszem, ideje egy sorozatot erre is építeni, nagy az érdeklődés és rendkívül sok helyen sántítanak a köztudatban keringő információk.

 

Kívánok a blog minden olvasójának Békés Karácsonyt, sikerekben gazdag, tévhitekben szegény Boldog Új Évet!

 

mindenhol.jpg

 

Ha tetszett az írás, oszd meg és/vagy kattints a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd meg hozzászólásként! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon találhatók: https://www.facebook.com/Alimento.blog   

 

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség, vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr913414893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pirx 2017.12.20. 11:54:07

Nem vagfyok aktív hozzászóló, vitatkozó, de mindig olvasom!
MIndenkinek nagyon boldog karácsonyt, és egészségben sikerekben gazdag új évet!

Zb74 2017.12.20. 12:45:58

A Fehér Könyvet hol lehet beszerezni?

Zb74 2017.12.20. 17:39:36

@Meleg Sándor: Minden bizonnyal bennem van a hiba, de én azon a honlapon nem találom a könyvet, sem letölthető, sem megrendelhető formában. Cikkeket, tanulmányokat látok, de könyvet nem. Vagy az csak regisztrált tagoknak elérhető?

2017.12.20. 17:58:20

En nem vagyok aktiv hozzaszolo, csak egy "kukkolo" - de koszonom az egesz (evek ota altalam kukkolt) munkadat, sokszor es sokat segitett a blogod.
Boldog karacsonyt, boldog ujevet, minden egyes napra valami jot, neked es minden szerettednek, es minden kovetodnek, minden olvasodnak :)
süti beállítások módosítása