Évzáró 2018
2018. december 22. írta: Meleg Sándor

Évzáró 2018

Szokásos évzáró cikk következik, a 2018-as év eseményit, eredményeit összefoglalva. Hát, ez az év sem volt éppen eseménytelen...

2018.jpg

Kedves Olvasóink!

Elindult az Alimento.hu oldal, ahol sok szeretettel várjuk minden eddig olvasónkat. Az új felületre az új tartalmak mellett a korábbi cikkek frissített, átdolgozott változatai is folyamatosan felkerülnek.
A blog.hu felületére feltöltött cikkek a továbbiakban teljes körűen elérhetőek maradnak.

NÉHÁNY MÉRFÖLDKŐ

Először is: idén a blog betöltötte az 5 életévét – ki gondolta volna anno, hogy ez a nap is eljön. Az 5. születésnaphoz kapcsolódóan voltak fejlesztési ötleteim, de azok idő hiányában nem valósultak meg, igyekszem azokat a jövő évben megcsinálni. Idén határozottan éreztem már, hogy a blog kezdi kinőni a szabadidős tevékenység kategóriát, lenne igény a több, kidolgozottabb tartalmakra, az új megjelenésekre (vlog, podcast, személyes formák, cikkek, szakértői aktivitás, stb.), lépést kellene tartani a témában egyre bővülő mezőnnyel, de pont az idei évem volt olyan, hogy ezekre annyi időt szánni, mint szerettem volna. De talán majd jövőre...

2017 nyarán még az egymilliós álomhatárnak örvendeztünk, idén már a 1,5 millió lapletöltés is elérkezett október végére, ehhez alig 15 hónapra volt szükség. A Google oldalstatisztikái szerint határozottan jobb évet zártunk, mint a korábbi esztendőkben, csaknem 400 ezer oldalmegtekintésnél járunk december vége felé. A blog.hu felületén a követők száma elérte a 459-et, a Facebook oldalunkon már 3.400 kedvelés felett járunk – tudom, hogy az álhírportáloknak nagyobb rajongótábora van, de hát ez van.

 

IDEI TÉMÁK

Néhány mindent is gyógyító csodanövény (datolya, banán, alga) mellett szó esett az ország egészségügyi helyzetéről (erről két írás is született). Szintén két cikkben elemezgettem néhány neten árult csodaterméket. Étrendi vonalon a clean eating, a GAPS került terítékre. Idei sorozat jellegű kezdeményezésből kettő is akadt, részben a vitaminok, részben az ajánlások kapcsán, reményeim szerint e kettő 2019-ben össze fog érni valahol. Folyamatosan visszatérő téma volt a növényi alapú étrendek világa, ennek egy-két vonatkozásáról is volt egy-egy eszmefuttatás, a Napi Táptudás bloggal együttműködve két podcast is született – meglehetősen pozitív élmény volt értelmesen megvitatni a témát.

taptudas.png 

EGYÉB MEGJELENÉSEK

A „háttérben” is sűrű alkotások jellemezték az életet. A blogon megjelent 24 tematikus cikk mellett az Élelmezés című szaklapban 2018-ban 9 írás jelent meg, ezek részben a blog korábbi írásaihoz (méregtelenítés, lúgosítás) kapcsolódtak, de voltak benne egészen új témák is (superfood, alternatív étrendek a közétkeztetésben), emellett a Képmás és a Lila füge magazinok egy-egy számában is közreműködtem. Remélem, nem hagytam ki semmit.  Folytatódott a TÉT Platformmal is az együttműködés, volt alkalmam egy nagyon jó kis rendezvényen részt venni és készül a fiatalok táplálkozással kapcsolatos második Fehér könyv is – spoiler alert: már egészen fiatalon és komoly mértékben kialakulnak a táplálkozással kapcsolatos tévhitek.

Ezzel párhuzamosan egy egész iskola gyermekeinek kérdőíves felmérésének feldolgozása is folyamatban van, sajnos itt sem tudok sok jó hírt mondani, már most borítékolható, hogy a felnövekvő generációban a táplálkozási eredetű betegségek tarolni fognak.

Idén némi rádiós akcióra is sor került, a Klub Rádió Utópia című műsorában és a Kossuth Rádióban is felbukkantam - ez utóbbiban személyesen Szendi Gábor volt a vitapartner, már amennyire egy rádiós műsorszámban lehet vitáról beszélni.

 

alimentokollazs.jpg

Idén is sokszor jelentek meg a posztok az index felületén.

TOPLISTÁK

Az idei év legolvasottabb cikkeinek listája az alábbiak szerint alakult.A legolvasottabb cikk csaknem 30 ezer megtekintésnél jár, de az idei év egészen jó volt, mert

És az örökranglista TOP 10-be egy 2018-as cikk tudott betörni. Néhány korábbi cikk évközbe erősen rákapcsolt, az inzulin-rezisztenciáról vagy a fürjtojásról szóló cikkek majdnem 11 ezer olvasót vonzottak idén, de az édesburgonyás vagy az indiai csalánból készült fogyasztószeres írásoknak is volt egy fellángolása, ami pár nap alatt 6-7 ezer megtekintést eredményezett. Bevallom jó érzés, hogy a pár éve íródott cikkeknek is van hírértéke. Nos, így néz ki az aktuális TOP 10:

 

2019

Nem szeretnék ígérgetni - vannak témák, amiken nagyon szeretnék dolgozni, napi szinten kapok jobbnál jobb ötleteket is, tényleg mindenhol lehet találni olyan őrültséget, amiről érdemes írni. Több olyan anyag van készülőben, amire már tényleg csak az utolsó simítások hiányoznak, de majd akkor dicsekszem velük, ha tényleg sikerült őket befejezni.

Köszönöm minden olvasónak az ezévi figyelmét, hozzászólásait, a megosztásokat és a figyelemfelhívásokat a blog munkájával kapcsolatban. Javasolni - kérni tudom, hogy lehetőség szerint az oldal írásait ajánljátok ismerőseiteknek és mindazoknak, akik mindenféle őrültséget kipróbálnak abban a hiszemben, hogy azok jót tesznek nekik. Külön köszönet Felek Mihály kollégának az évben nyújtott segítségéért.

Folytatás jövőre...

1_2019.jpg

Ha tetszett az írás, oszd meg és/vagy kattints a tetszik gombra! A "Követés" alkalmazással értesülhetsz a legfrissebb írásokról! Ha van véleményed, írd meg hozzászólásként! További érdekességek, aktualitások pedig Facebook oldalunkon találhatók: https://www.facebook.com/Alimento.blog  

 

A honlapon található anyagok, információk egyike sem irányul betegség, vagy betegségek diagnosztizálására, és nem helyettesítik az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

  

A bejegyzés trackback címe:

https://alimento.blog.hu/api/trackback/id/tr8814506874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csfcs 2018.12.26. 17:18:05

Tisztelt Alimentó!

Én, mint a táplálkozástudomány korifeusainak egyik "célszemélye", "áldozata" vagy "kísérleti alanya", szeretnék eligazodni a dietétika ezernyi érdek piszkította, vadhajtások duzzasztotta átláthatatlan dzsungelében. Ezért olvasom az Ön blogját.
Ehhez kaptam némi támpontot akkor is, amikor korábban valamelyest kielemezte az e területen cserkésző legnagyobbnak ítélt kóklereket (?). Mivel jómagam – sokad magammal együtt – laikus vagyok, ezért a magamfajtát könnyű megvezetni. Kellő tudás híján vitázni nem tudok. Így amikor például Önt olvasom, Önnek adok igazat, hisz a nagyobb tudása révén el kell fogadjam (vagy kétkedéssel veszem) állításait, hivatkozásait. Ám, ha más szakértőket (?) olvasok, akkor az egymásnak ellentmondó információk miatt teljesen elbizonytalanodok.
Gondolom nem vagyok itt egyedül, aki ismeri Weston A. Price Foundation, Ray Peat és Lawrence Wilson munkásságát. Amikor először „találkoztam” velük, igen nagy hatást tettek rám. Csakhogy nézeteik igencsak eltérőek egymástól. Kinek hihetek? Amikor szakmailag nem tudok vitába szállni egyikkel sem. A legtöbb információjukat igazolható hivatkozásokkal vagy a személyes tapasztalataikkal látják el. A magamfajta laikus pedig elvész ebben a szándékosan (?) teremtett káoszban…
Ehhez kérném megtisztelő segítségét!
Önnek mi a véleménye a nevezettek nézeteiről, táplálkozási ajánlásaikról?
www.westonaprice.org/
raypeat.com/articles/
drlwilson.com/
Állásfoglalását előre is köszönöm!

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.12.27. 08:02:44

@csfcs:
Egyet értek, hogy laikusként nehéz eligazodni a sok szerző és irányzat között, néha még szakemberként sem könnyű.

Nagyon röviden a 3 irányzatról.

Dr. Lawrence Wilson munkásságát áttekintve őt nem ajánlanám, mert egy elég elborult ezo rendszerből, az ószövetségi életviteli szabályok értelmezéséből bontja ki a rendszerét.

Weston Price egy kicsit komolyabban vehető ember, ő gyakorlatilag a mai paleo irányzatok egyik előfutára. Sok modern természeti nép körében vizsgálódott és a modern civilizációs életmóddal kapcsolatban tett észrevételeket. Ezek közül van van olyan, ami helytálló (pl. felismerte, hogy ha a természeti népek áttérnek a nyugati életmódra, mejelennek a nyugati típusú betegségek), mások viszont elég nagy melléfogásnak bizonyultak (pl. hogy a glutén az oka sok betegségnek).

Ray Peat irányzatáról kevés infót találtam, nekem úgy tűnik, hogy biológusként elkezdett a hormonokkal foglalkozni, aztán minden létező dolgot ebből az irányból közelít meg - ez azért szakmailag annyira nem jó. A "hormonegyensúly" elméletek ma elég népszerűek, több rendszer épít ezekre, vitatkozni nehéz velük, mert erőteljesen szakmai (vagy annak tűnő) nyelvezetet használnak és aki nem járatos területen, azt ezzel a halandzsával le lehet nyomni - tegye fel a kezét, aki tudja, mi az a "non-random X-kromoszóma inaktivació", amire hivatkozik az egyik cikkben.
Nem állítom, hogy teljes tévedés lenne az ő megközelítésük, de alapvetően átesnek a ló túloldalára, hogy a táplálkozás-életmód területről egy elemet kiemelnek és felnagyítanak, s mindent ez által próbálnak kezelni.

csfcs 2018.12.27. 09:23:37

Ma mindenki az esszenciális zsírsavakat preferálja. Szinte glóriát vonnak a jótékony hatásai köré. Ray Peat ezzel szemben azt állítja és bizonyítja, tucatnyi tanulmánnyal igazolva, hogy nagyon károsak az egészségre.
Erről mi a véleménye?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.12.27. 11:32:51

@csfcs:

Az esszenciális zsírsavaknál nem mindegy, hogy melyik típusról beszélünk és a bevitt mennyiségben ezek hogyan aránylanak egymáshoz. összességében az omega-6 csoport nem mutatkozik annyira rossznak, mint azt sokan mondják és az omega-3 csoport sem annyira jó, mint amilyen kultuszt vontak köréjük.

fordulo_bogyo 2018.12.27. 16:07:29

@csfcs: Nem engem kerdeztel, de nehez nem hozzaszolnom.
Ray Peat fenti cikkei alapjan egy Szendi Gabor.
Tudomanyoskodo modon osszeolloz szakmai cikkeket, amiket nem is mindig helyesen ertelmez, osszefuggeseibol kiragad.
Nagyon zavaros amit ir, irasainak lenyege, hogy mindenki hulye, es/vagy szandekosan hazudik, leginkabb lobbierdekbol, vagy egyszereun gonoszagbol, csak Ray Peat ir onzetlenul igazat.

Amit nem talalok meg az irasaiban (es ez teszi elso pillantasra hiteltelenne), hogy nincs bennuk egy allitas, amit szisztematikusan probalna alatamasztani, elemezni, helyette odahanyja nekunk az egymassal ossze nem fuggo teny-toredekeket.

Kozelebbrol megnezve ezekben is gyakran ferdit, torzit, vagy hazudik.

Nem vagyok egyedul a velemenyemmel, miutan beleolvastam Peat cikkeibe, megfogalmaztam a fenti kritikat, szetneztem es talaltam boven kritikat rola:

50kzone.blogspot.com/2013/07/not-enough-people-mock-ray-peat-plus.html

www.skepticforum.com/viewtopic.php?t=25819

Ez altalaban egy egy jo forras:
nutritionasiknowit.com/blog/2016/1/13/nutrition-sources-you-should-avoid

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.12.28. 08:52:38

@csfcs:
Kis pontosítás: telített-telítetlen fogalom a zsírsavakra vonatkozik. Az olaj olyan zsiradék, ami folyékony szobahőmérsékleten, a folyékonyság jellemzően a telítetlen zsírsavak arányától és a zsírsavak hosszától függ.

Asidotus 2019.01.10. 21:15:58

Szokott lenni egy mókás összefoglalás, hogy milyen google-keresések után kerülnek ide emberek. Ilyet most nem kapunk?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2019.01.11. 05:50:39

@Asidotus:
Ködpiszkáló szokott ilyet csinálni, idén nem láttam nála sem. De majd megnézem, mit dob fel a rendszer. :)
süti beállítások módosítása